P. 1
PELAN+STRATEGIK+2010-+bola+jaring

PELAN+STRATEGIK+2010-+bola+jaring

|Views: 278|Likes:
Published by zabidi_78

More info:

Published by: zabidi_78 on Feb 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/03/2013

pdf

text

original

PELAN STRATEGIK 2011 KELAB PERMAINAN BOLA JARING SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT KUCHAI

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring

berdikari dan berimaginatif. .Meningkatkan minat.Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar. beradab. bakat dan kemahiran pelajar dalam aktiviti yang diceburi.Mengadakan satu sistem Pendidikan menyeluruh (all rounded ) dengan tujuan melahirkan insan yang beriman. logik. taat setia. . bertanggungjawab . disamping mempunyai ciri-ciri intelek. jujur dan bersih.Mengisi masa lapang dengan aktiviti -aktiviti yang bermakna dan berfaedah.MATLAMAT Aktiviti permainan bola jaring . berdisiplin. Sekolah Kebangsaan Bukit Kuchai adalah dengan matlamat untuk: . . Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

OBJEKTIF Membina dan meningkatkan minat murid dalam gerak kerja yang disertai. Menanam rasa bangga dan cintakan sekolah. berakhlak mulia. Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan mengembirakan. Menjauhkan murid daripada kegiatan yang tiak berfaedah. bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri dan mampu menyumbang kepada kerukun an masyarakat serta Negara. Rohani dan Intelek berdasarkan kepercayaan kepada tuhan dan melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . Mengenalpasti bakat dan kecenderungan murid. Membina dan meningkatkan disiplin murid.VISI Menjadikan SK Bukit Kuchai Sekolah yang dikenali dan disegani di Puchong MISI Mewujudkan Insan yang seimbang dari segi Jasmani. Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan di kalnagn murid. Meningkatkan hubungan dan kerjasama antara sekolah dan murid.

CARTA ORGANISASI 2009 GURU BESAR Encik Zaifuddin Baharum GPK KOKURIKULUM Encik Mohd Sadli b Harun GPK KURIKULUM Puan Hjh Radziah bt Harun GPK HAL EHWAL MURID Puan Hjh Rusnah bt Ayub PENYELIA PETANG Puan Hjh Rokiah bt Daud GURU PENASIHAT Puan Noorazrina bt Arshad Puan Zuraida bt Jaafar Puan Zarina bt Zainuddin Cik Norliza bt Ishak Basri Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

3 Program bersama kelab dan persatuan Memastikan pelajar diberi lebih pendedahan terhadap sukan Bola Jaring. Pelajar lebih berminat kerana menguasai teknik dalam permaianan yang diikuti - 2 Membentuk pasukan yang baik - Memastikan semua pelajar mengambil bahagian setiap pertandingan yang diadakan. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . Memperolehi pencapaian yang lebih baik dalam Kejohanan Sukan.PELAN STRATEGIK 2011 BIL OBJEKTIF MATLAMAT PENCAPAIAN 1 Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar - Memastikan setiap pelajar dapat mengusai kemahiran-kemahiran dalam permainan bola jaring.

100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.OBJEKTIF 1.Menghantar teknik yang betul . 1. 90% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.Menjaring . 100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring.Gerakan Kaki ketika bermain .Menangkap kemahiran dan . mengelak . BIL HURAIAN PERANCANGAN STRATEGIK SK BUKIT KUCHAI PERMAINAN BOLA JARING Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar STATUS QUO AGG. 80% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring. 100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.Mengawal dan bola jaring. 90% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring.Lompatan 100% murid Sk Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring. 80% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.1 Peraturan Undang-undang Jaring dan Sebilangan Bola pelajar tidak mengetahui peraturan dan undang-undang Bola Jaring. TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 1 1. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .2 Mengadakan Bengkel / Klinik Sebilangan pelajar tidak Kemahiran mengetahui .

80% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 2.2 Latihan Berkala Pelajar kurang 100% dapat diberi latihan memastikan secara berkala. 100% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 2 2. 90% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 100% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 80% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. 100% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. setiap pelajar diberi latihan berkala. 90% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .OBJEKTIF 2 BIL Membentuk pasukan yang baik STATUS QUO AGG.1 Mengadakan pertandingan untuk pemilihan wakil sekolah/ pasukan pelapis Kekurangan pelajar untuk mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan.

95% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. 100% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .1 Program Lawatan Pertandingan /Kejohanan Luar Perlawanan Persahabatan Pelajar kurang pendedahan mengenai suasana pertandingan serta meningkatkan semangat kesukanan 100% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 3 3. 90% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan.OBJEKTIF 3 BIL Program bersama kelab dan persatuan STATUS QUO AGG.

Program Bengkel / Klinik Kemahiran dan Undangundang Objektif Meningkatkan pengetahuan pelajar Tanggungjawab Guru Penasihat Tempoh Feb. Latihan Berkala Membentuk pasukan yang baik Guru Penasihat Feb ± Okt RM 200 80% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.Okt Kos/Sumber RM 500 TOV 80% pelajar dapat mengetahui dan aplikasikan kemahiran dan undangundang ETR 90% pelajar dapat mengetahui dan aplikasikan kemahiran dan undangundang Indikator Pencapaian Borang pencapaian 2.SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT KUCHAI SUKAN PERMAINAN BOLA JARING PELAN TAKTIKAL TAHUN 2011 Bil 1. 90% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. Borang pencapaian Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

Borang soal selidik Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . 95% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan.3. 90% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. Pertandingan Membentuk Persahabatan pasukan yang bagi baik pemilihan wakil dan pelapis sekolah Guru Penasihat Mei & Okt RM 200 80% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. Lawatan ke acara pertandingan Memberi pendedahan yang sebenar ketika pertandingan Guru Penasihat Jun & Sept RM 300 90% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. Borang pencapaian pemerhatian 4.

Persiapan Awal Bengkel / Klinik 2.5 Hal-hal lain./Penyelaras Bengkel Mesyuarat 1.3 Cadangan perbelanjaan. 1.1 Ucapan Pengerusi ( Penyelaras Bengkel ) 1.2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh penyelaras Bengkel. 1.4 Guru penasihat dimaklumkan bahawa aktiviti ini dijalankan secara berperingkat-peringkat sehinggalah peringkat akhir.1 Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan 2. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Bengkel / Klinik Kemahiran dan Undang-undang Bola Jaring Meningkatkan pengetahuan pelajar 1 hari Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat. aktiviti yang bakal dijalankan. 1. dibentangkan untuk menjayakan program.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik.

4.4 Catatan pada borang pencapaian Post Mortem 4. Kemahiran sedia ada guru Guru Penasihat Borang Pemarkahan .2 Kemahiran diterangkan dan ditunjukkan 3. Pemerhatian Pengurusan masa perjumpaan dan kursus intensif kepada guru.3 Aplikasi kemahiran dan teknik yang betul 3.1 Penyelaras Bengkel mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki.Bengkel dijalankan mengikut jadual yang telah disiapkan 3.1 Penerangan Undang-undang Bola jaring 3. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa .2 Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan .Ketua guru penasihat mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Latihan Berkala Permainan Bola Jaring Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar Sepanjang perjumpaan Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Persiapan . Latihan melibatkan semua teknik dan strategi permainan Membuat catatan pada borang senarai seman dan rekod pencapaian pelajar Post Mortem . Pemerhatian. borang senarai semak Pengurusan masa perjumpaan Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan . Masa Guru Penasihat Borang Pemarkahan .Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik.Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. .

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .2 Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik. aktiviti yang bakal dijalankan.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Pertandingan Persahabatan bagi pemilihan wakil dan pelapis sekolah Membentuk pasukan yang baik Mei & Okt Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Mesyuarat 1. 1.1 Ucapan Pengerusi ( Penyelaras pertandingan ) 1. dibentangkan untuk menjayakan program.3 Cadangan perbelanjaan.4 Guru penasihat dimaklumkan bahawa aktiviti ini dijalankan secara berperingkat-peringkat sehinggalah peringkat akhir 1. 1.2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh penyelaras pertandingan.5 Hal-hal lain.1 Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan 2. Persiapan Awal Pertandingan Permainan 2.

Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa perlaksanaan Guru Penasihat Borang Pemarkahan .1 Pertandingan bermula 3.1 Penyelaras Permainan mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki.Pertandingan Bola Jaring dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan 3. borang senarai semak Pembinaan jadual pertandingan bagi semua kegiatan kokurikulum berdasarkan takwim Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .2 Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. Pemerhatian.2 Undang-undang dan sistem pemarkahan yang tepat dititikberatkan 3.3 Teknik permainan yang betul Post Mortem 4. 4.

refleksi dan penilaian Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa pertandingan dijalankan Guru Penasihat Pemerhatian. borang senarai semak Memastikan takwim pertandingan yang akan dijalankan Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Lawatan ke acara pertandingan Memberi pendedahan yang sebenar ketika pertandingan Jun & Sept Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Menyediakan kertas kerja Membentuk Jawatankuasa Mengadakan mesyuarat Ucapan Pengerusi Lantik AJK/aguhan tugas Bincang kos Pelaksanaan ± Lawatan Laporan.

Prasarana sekolah yang amat memuaskan Pihak PIBG sentiasa memberikan komitmen yang baik Mengcungkil bakat-bakat baru dengan menjalankan program membentuk pasukan pelapis.Guru sentiasa memberikan komitmen dan mengambil bahagian di dalam sebarang program yang dirancangkan.Kebanyakan waris pelajar bukan dari kalangan golongan yang berada dan sukar menghulurkan sumbangan Program sukan sepanjang tahun.O.Kebanyakan pelajar SK Bukit Kuchai tinggal berhampiran dengan kawasan sekolah KELEMAHAN .Pelajar tidak mempunyai semangat berdikari terutama untuk sesi latihan .ANALISIS S. . ANCAMAN .Kemudahan padang yang baik .Kekangan masa untuk mengadakan latihan kerana pelajar tidak sanggup mengorbankan hari cuti mereka .T KEKUATAN . Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .Kebanyakan guru penasihat tidak mempunyai kemahiran di dalam mengendalikan permainan yang ditentukan kepada mereka . Meningkatkan kesedaran ibu bapa tentang kepentingan melibatkan diri dalam bidang kesukanan.Ibubapa menganggap bidang permainan hanyalah untuk mengisi masa terluang anakanak mereka .Kokurikulum dianggap tidak penting oleh pelajar Program meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru DALAMAN LUARAN PELUANG .Guru terlalu sibuk dengan pelbagai urusan luar bilik darjah yang menyebabkan kurang penonjolan kualiti guru terhadap bidang permainan Wang tidak mencukupi untuk menanggung kos perbelanjaan sesuatu program .W.Pengurusan kokurikulum yang baik oleh pihak pengurusan sekolah .

visi dan misi Jawatankuasa Kokurikulum SK Setapak Indah .PENUTUP Selaras dengan matlamat. c. e. Mengamalkan budaya kerja kelas pertama . Melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan penuh integriti. Segala pelaksanaan Perancangan Strategik diikuti sepenuhnya. Melakukan penambahbaikan dan memberi nilai tambah dalam setiap tugas oleh semua anggota. d. b. Memastikan pelan tindakan pelaksanaan dan pengukuhan sistem penyampaian yang efektif . maka Sukan dan Permainan Bola Jaring berazam untuk memainkan peranan aktif dalam mempertingkatkan komitmen ke arah mencapai cita -cita tersebut dengan : a. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->