P. 1
PELAN+STRATEGIK+2010-+bola+jaring

PELAN+STRATEGIK+2010-+bola+jaring

|Views: 278|Likes:
Published by zabidi_78

More info:

Published by: zabidi_78 on Feb 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/03/2013

pdf

text

original

PELAN STRATEGIK 2011 KELAB PERMAINAN BOLA JARING SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT KUCHAI

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring

Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar. . disamping mempunyai ciri-ciri intelek. berdisiplin.Meningkatkan minat. Sekolah Kebangsaan Bukit Kuchai adalah dengan matlamat untuk: .Mengisi masa lapang dengan aktiviti -aktiviti yang bermakna dan berfaedah. . beradab. berdikari dan berimaginatif. logik. bertanggungjawab . bakat dan kemahiran pelajar dalam aktiviti yang diceburi. jujur dan bersih.MATLAMAT Aktiviti permainan bola jaring . Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . taat setia.Mengadakan satu sistem Pendidikan menyeluruh (all rounded ) dengan tujuan melahirkan insan yang beriman. .

Rohani dan Intelek berdasarkan kepercayaan kepada tuhan dan melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan. Meningkatkan hubungan dan kerjasama antara sekolah dan murid. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . Membina dan meningkatkan disiplin murid. Mengenalpasti bakat dan kecenderungan murid. bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri dan mampu menyumbang kepada kerukun an masyarakat serta Negara. Menanam rasa bangga dan cintakan sekolah. Menjauhkan murid daripada kegiatan yang tiak berfaedah. Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan di kalnagn murid.VISI Menjadikan SK Bukit Kuchai Sekolah yang dikenali dan disegani di Puchong MISI Mewujudkan Insan yang seimbang dari segi Jasmani. berakhlak mulia. Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan mengembirakan. OBJEKTIF Membina dan meningkatkan minat murid dalam gerak kerja yang disertai.

CARTA ORGANISASI 2009 GURU BESAR Encik Zaifuddin Baharum GPK KOKURIKULUM Encik Mohd Sadli b Harun GPK KURIKULUM Puan Hjh Radziah bt Harun GPK HAL EHWAL MURID Puan Hjh Rusnah bt Ayub PENYELIA PETANG Puan Hjh Rokiah bt Daud GURU PENASIHAT Puan Noorazrina bt Arshad Puan Zuraida bt Jaafar Puan Zarina bt Zainuddin Cik Norliza bt Ishak Basri Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

PELAN STRATEGIK 2011 BIL OBJEKTIF MATLAMAT PENCAPAIAN 1 Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar - Memastikan setiap pelajar dapat mengusai kemahiran-kemahiran dalam permainan bola jaring. Pelajar lebih berminat kerana menguasai teknik dalam permaianan yang diikuti - 2 Membentuk pasukan yang baik - Memastikan semua pelajar mengambil bahagian setiap pertandingan yang diadakan. 3 Program bersama kelab dan persatuan Memastikan pelajar diberi lebih pendedahan terhadap sukan Bola Jaring. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . Memperolehi pencapaian yang lebih baik dalam Kejohanan Sukan.

80% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.1 Peraturan Undang-undang Jaring dan Sebilangan Bola pelajar tidak mengetahui peraturan dan undang-undang Bola Jaring. 100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.Menangkap kemahiran dan . 90% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.Menghantar teknik yang betul .OBJEKTIF 1. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . 100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring. 1.Mengawal dan bola jaring.Gerakan Kaki ketika bermain . mengelak .Menjaring . TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 1 1. 90% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring. 80% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring.Lompatan 100% murid Sk Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring. BIL HURAIAN PERANCANGAN STRATEGIK SK BUKIT KUCHAI PERMAINAN BOLA JARING Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar STATUS QUO AGG.2 Mengadakan Bengkel / Klinik Sebilangan pelajar tidak Kemahiran mengetahui . 100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.

80% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 100% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.OBJEKTIF 2 BIL Membentuk pasukan yang baik STATUS QUO AGG. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . setiap pelajar diberi latihan berkala. 100% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 2 2.1 Mengadakan pertandingan untuk pemilihan wakil sekolah/ pasukan pelapis Kekurangan pelajar untuk mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 90% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. 100% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 2. 90% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 80% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.2 Latihan Berkala Pelajar kurang 100% dapat diberi latihan memastikan secara berkala.

100% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 3 3. 90% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .1 Program Lawatan Pertandingan /Kejohanan Luar Perlawanan Persahabatan Pelajar kurang pendedahan mengenai suasana pertandingan serta meningkatkan semangat kesukanan 100% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan.OBJEKTIF 3 BIL Program bersama kelab dan persatuan STATUS QUO AGG. 95% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan.

90% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. Latihan Berkala Membentuk pasukan yang baik Guru Penasihat Feb ± Okt RM 200 80% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. Borang pencapaian Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . Program Bengkel / Klinik Kemahiran dan Undangundang Objektif Meningkatkan pengetahuan pelajar Tanggungjawab Guru Penasihat Tempoh Feb.SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT KUCHAI SUKAN PERMAINAN BOLA JARING PELAN TAKTIKAL TAHUN 2011 Bil 1.Okt Kos/Sumber RM 500 TOV 80% pelajar dapat mengetahui dan aplikasikan kemahiran dan undangundang ETR 90% pelajar dapat mengetahui dan aplikasikan kemahiran dan undangundang Indikator Pencapaian Borang pencapaian 2.

Borang soal selidik Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .3. 95% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. 90% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. Borang pencapaian pemerhatian 4. Lawatan ke acara pertandingan Memberi pendedahan yang sebenar ketika pertandingan Guru Penasihat Jun & Sept RM 300 90% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. Pertandingan Membentuk Persahabatan pasukan yang bagi baik pemilihan wakil dan pelapis sekolah Guru Penasihat Mei & Okt RM 200 80% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan.

Persiapan Awal Bengkel / Klinik 2. aktiviti yang bakal dijalankan.5 Hal-hal lain. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .3 Cadangan perbelanjaan.4 Guru penasihat dimaklumkan bahawa aktiviti ini dijalankan secara berperingkat-peringkat sehinggalah peringkat akhir.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Bengkel / Klinik Kemahiran dan Undang-undang Bola Jaring Meningkatkan pengetahuan pelajar 1 hari Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat.1 Ucapan Pengerusi ( Penyelaras Bengkel ) 1. 1. dibentangkan untuk menjayakan program.1 Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan 2. 1./Penyelaras Bengkel Mesyuarat 1. 1.2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh penyelaras Bengkel.

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .4 Catatan pada borang pencapaian Post Mortem 4. Kemahiran sedia ada guru Guru Penasihat Borang Pemarkahan .3 Aplikasi kemahiran dan teknik yang betul 3.1 Penerangan Undang-undang Bola jaring 3.1 Penyelaras Bengkel mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki.2 Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. 4. Pemerhatian Pengurusan masa perjumpaan dan kursus intensif kepada guru.Bengkel dijalankan mengikut jadual yang telah disiapkan 3. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa .2 Kemahiran diterangkan dan ditunjukkan 3.

Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Latihan Berkala Permainan Bola Jaring Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar Sepanjang perjumpaan Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Persiapan . .Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan .Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik. borang senarai semak Pengurusan masa perjumpaan Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan .Ketua guru penasihat mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki. Masa Guru Penasihat Borang Pemarkahan . Pemerhatian. Latihan melibatkan semua teknik dan strategi permainan Membuat catatan pada borang senarai seman dan rekod pencapaian pelajar Post Mortem .

1 Ucapan Pengerusi ( Penyelaras pertandingan ) 1. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh penyelaras pertandingan. dibentangkan untuk menjayakan program.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Pertandingan Persahabatan bagi pemilihan wakil dan pelapis sekolah Membentuk pasukan yang baik Mei & Okt Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Mesyuarat 1.5 Hal-hal lain.3 Cadangan perbelanjaan. Persiapan Awal Pertandingan Permainan 2.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik. 1. 1.4 Guru penasihat dimaklumkan bahawa aktiviti ini dijalankan secara berperingkat-peringkat sehinggalah peringkat akhir 1. aktiviti yang bakal dijalankan.1 Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan 2.

1 Pertandingan bermula 3.2 Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa perlaksanaan Guru Penasihat Borang Pemarkahan .1 Penyelaras Permainan mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki. 4. borang senarai semak Pembinaan jadual pertandingan bagi semua kegiatan kokurikulum berdasarkan takwim Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .3 Teknik permainan yang betul Post Mortem 4. Pemerhatian.2 Undang-undang dan sistem pemarkahan yang tepat dititikberatkan 3.Pertandingan Bola Jaring dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan 3.

PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Lawatan ke acara pertandingan Memberi pendedahan yang sebenar ketika pertandingan Jun & Sept Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Menyediakan kertas kerja Membentuk Jawatankuasa Mengadakan mesyuarat Ucapan Pengerusi Lantik AJK/aguhan tugas Bincang kos Pelaksanaan ± Lawatan Laporan.refleksi dan penilaian Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa pertandingan dijalankan Guru Penasihat Pemerhatian. borang senarai semak Memastikan takwim pertandingan yang akan dijalankan Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

W.Guru terlalu sibuk dengan pelbagai urusan luar bilik darjah yang menyebabkan kurang penonjolan kualiti guru terhadap bidang permainan Wang tidak mencukupi untuk menanggung kos perbelanjaan sesuatu program . .Pelajar tidak mempunyai semangat berdikari terutama untuk sesi latihan .T KEKUATAN .Kemudahan padang yang baik .Kekangan masa untuk mengadakan latihan kerana pelajar tidak sanggup mengorbankan hari cuti mereka .ANALISIS S.Ibubapa menganggap bidang permainan hanyalah untuk mengisi masa terluang anakanak mereka . Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . ANCAMAN .Guru sentiasa memberikan komitmen dan mengambil bahagian di dalam sebarang program yang dirancangkan.Pengurusan kokurikulum yang baik oleh pihak pengurusan sekolah .Kebanyakan guru penasihat tidak mempunyai kemahiran di dalam mengendalikan permainan yang ditentukan kepada mereka .Kokurikulum dianggap tidak penting oleh pelajar Program meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru DALAMAN LUARAN PELUANG . Meningkatkan kesedaran ibu bapa tentang kepentingan melibatkan diri dalam bidang kesukanan.Prasarana sekolah yang amat memuaskan Pihak PIBG sentiasa memberikan komitmen yang baik Mengcungkil bakat-bakat baru dengan menjalankan program membentuk pasukan pelapis.Kebanyakan pelajar SK Bukit Kuchai tinggal berhampiran dengan kawasan sekolah KELEMAHAN .Kebanyakan waris pelajar bukan dari kalangan golongan yang berada dan sukar menghulurkan sumbangan Program sukan sepanjang tahun.O.

e. Mengamalkan budaya kerja kelas pertama . Memastikan pelan tindakan pelaksanaan dan pengukuhan sistem penyampaian yang efektif . Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . Melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan penuh integriti. c. d. Melakukan penambahbaikan dan memberi nilai tambah dalam setiap tugas oleh semua anggota.PENUTUP Selaras dengan matlamat. visi dan misi Jawatankuasa Kokurikulum SK Setapak Indah . maka Sukan dan Permainan Bola Jaring berazam untuk memainkan peranan aktif dalam mempertingkatkan komitmen ke arah mencapai cita -cita tersebut dengan : a. b. Segala pelaksanaan Perancangan Strategik diikuti sepenuhnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->