P. 1
Ciri-ciri yang ada pada CD-ROM

Ciri-ciri yang ada pada CD-ROM

|Views: 308|Likes:
Published by NgMayYun

More info:

Published by: NgMayYun on Feb 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/29/2013

pdf

text

original

Ciri-ciri yang ada pada CD-ROM SAINS TAHUN 4

Disediakan oleh: G8 LEE WAN WEI NG MAY YUN TAN SEE TENG WONG CHEE HUNT YONG PEI TING

BHD. .PENGENALAN PROGRAM BERASASKAN PENGAJARAN ‡ Pengajaran yang dipakejkan dalam cakera padat yang dikenali dengan pelbagai istilah seperti Pengajaran Berbantukan Komputer. Pembelajaran Berbantukan Komputer. ‡ Topik: SAINS TAHUN 4 ‡ Terbitan: IDWAL SYSTEMS SDN.

animasi.PENERANGAN ‡ Sains Tahun 4 adalah perisian pendidikan Sains yang direka bentuk khusus untuk pengajaran subjek Sains Tahun 4 di sekolah kebangsaan Malaysia mengikut kurikulum KBSR menggunakan pendekatan BESTARI. teks yang padat dan tepat. . klip video. ‡ Penggunaan multimedia: gabungan grafik yang cantik. muzik dan bunyian.

diterapkan juga nilai Islam: doa. . Pengajaran dan Latihan. ‡ Untuk memenuhi kehendak kurikulum. ‡ Bab 1: Keupayaan Manusia Terhad ‡ Bab 2: Sejarah Perkembangan Teknologi ‡ Bab 3: Sumbangan Pereka Cipta ‡ Subtopik bagi setiap unit: Pengenalan.‡ Dapat membantu menerangkan konsep sains dengan mudah serta dapat memberi satu persekitaran pembelajaran yang menyeronokkan.

. pelbagai corak persembahan dihasilkan: i. ~ dinamik: memberi panduan. semakan jawapan dan maklum balas terhadap jawapan yang diberikan. Latih tubi: ~ statik: mencatat jawapan di tempat kosong atau membuat pilihan daripada jawapan aneka pilihan.Corak Persembahan ‡ Untuk menarik minat para pelajar dan mengekal aras motivasi. Tujuan: mengelakkan pelajar daripada terlalu cepat menyerah kalah atau kurang berfikir.

ii. . Didik hibur: persembahan yang menggunakan pelbagai elemen: ~teks ~grafik ~audio ~animasi Tujuan: belajar tanpa berasa bosan.

‡ Mudah difahami dan diingati. ‡ Bahasa yang digunakan: Bahasa Malaysia dan Bahasa Jawi (doa) . ‡ Ringkas dan padat.Teks ‡ Dapat dijumpa dalam sepanjang persembahan.

‡ Menggunakan gambar foto yang realistik.Grafik ‡ Gambar dan grafik yang cantik. ‡ Pelbagai jenis gambar: ~ kenderaan ~tokoh-tokoh pereka cipta .

Huraian bagi pengenalan yang jelas.Audio ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Suara. Bacaan doa. Menarik perhatian murid. bunyian dan muzik yang memukau. . Kesan bunyi yang menarik. Tidak berasa bosan.

.Animasi ‡ Terdapat pelbagai hyperlink yang dapat menghubungkan satu topik ke topik yang lain. ‡ Menarik perhatian murid. ‡ Animasi yang menarik.

‡ Sekian. terima kasih! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->