Ciri-ciri yang ada pada CD-ROM SAINS TAHUN 4

Disediakan oleh: G8 LEE WAN WEI NG MAY YUN TAN SEE TENG WONG CHEE HUNT YONG PEI TING

.PENGENALAN PROGRAM BERASASKAN PENGAJARAN ‡ Pengajaran yang dipakejkan dalam cakera padat yang dikenali dengan pelbagai istilah seperti Pengajaran Berbantukan Komputer. BHD. Pembelajaran Berbantukan Komputer. ‡ Topik: SAINS TAHUN 4 ‡ Terbitan: IDWAL SYSTEMS SDN.

animasi.PENERANGAN ‡ Sains Tahun 4 adalah perisian pendidikan Sains yang direka bentuk khusus untuk pengajaran subjek Sains Tahun 4 di sekolah kebangsaan Malaysia mengikut kurikulum KBSR menggunakan pendekatan BESTARI. muzik dan bunyian. . klip video. teks yang padat dan tepat. ‡ Penggunaan multimedia: gabungan grafik yang cantik.

‡ Bab 1: Keupayaan Manusia Terhad ‡ Bab 2: Sejarah Perkembangan Teknologi ‡ Bab 3: Sumbangan Pereka Cipta ‡ Subtopik bagi setiap unit: Pengenalan. diterapkan juga nilai Islam: doa. . ‡ Untuk memenuhi kehendak kurikulum. Pengajaran dan Latihan.‡ Dapat membantu menerangkan konsep sains dengan mudah serta dapat memberi satu persekitaran pembelajaran yang menyeronokkan.

Tujuan: mengelakkan pelajar daripada terlalu cepat menyerah kalah atau kurang berfikir. Latih tubi: ~ statik: mencatat jawapan di tempat kosong atau membuat pilihan daripada jawapan aneka pilihan. semakan jawapan dan maklum balas terhadap jawapan yang diberikan.Corak Persembahan ‡ Untuk menarik minat para pelajar dan mengekal aras motivasi. pelbagai corak persembahan dihasilkan: i. . ~ dinamik: memberi panduan.

ii. . Didik hibur: persembahan yang menggunakan pelbagai elemen: ~teks ~grafik ~audio ~animasi Tujuan: belajar tanpa berasa bosan.

‡ Mudah difahami dan diingati. ‡ Bahasa yang digunakan: Bahasa Malaysia dan Bahasa Jawi (doa) .Teks ‡ Dapat dijumpa dalam sepanjang persembahan. ‡ Ringkas dan padat.

‡ Pelbagai jenis gambar: ~ kenderaan ~tokoh-tokoh pereka cipta .Grafik ‡ Gambar dan grafik yang cantik. ‡ Menggunakan gambar foto yang realistik.

Menarik perhatian murid. . bunyian dan muzik yang memukau. Kesan bunyi yang menarik. Huraian bagi pengenalan yang jelas.Audio ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Suara. Tidak berasa bosan. Bacaan doa.

‡ Menarik perhatian murid. ‡ Animasi yang menarik. .Animasi ‡ Terdapat pelbagai hyperlink yang dapat menghubungkan satu topik ke topik yang lain.

‡ Sekian. terima kasih! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful