Ciri-ciri yang ada pada CD-ROM SAINS TAHUN 4

Disediakan oleh: G8 LEE WAN WEI NG MAY YUN TAN SEE TENG WONG CHEE HUNT YONG PEI TING

.PENGENALAN PROGRAM BERASASKAN PENGAJARAN ‡ Pengajaran yang dipakejkan dalam cakera padat yang dikenali dengan pelbagai istilah seperti Pengajaran Berbantukan Komputer. BHD. ‡ Topik: SAINS TAHUN 4 ‡ Terbitan: IDWAL SYSTEMS SDN. Pembelajaran Berbantukan Komputer.

. muzik dan bunyian. klip video. teks yang padat dan tepat. ‡ Penggunaan multimedia: gabungan grafik yang cantik.PENERANGAN ‡ Sains Tahun 4 adalah perisian pendidikan Sains yang direka bentuk khusus untuk pengajaran subjek Sains Tahun 4 di sekolah kebangsaan Malaysia mengikut kurikulum KBSR menggunakan pendekatan BESTARI. animasi.

Pengajaran dan Latihan. ‡ Bab 1: Keupayaan Manusia Terhad ‡ Bab 2: Sejarah Perkembangan Teknologi ‡ Bab 3: Sumbangan Pereka Cipta ‡ Subtopik bagi setiap unit: Pengenalan. . ‡ Untuk memenuhi kehendak kurikulum.‡ Dapat membantu menerangkan konsep sains dengan mudah serta dapat memberi satu persekitaran pembelajaran yang menyeronokkan. diterapkan juga nilai Islam: doa.

semakan jawapan dan maklum balas terhadap jawapan yang diberikan. ~ dinamik: memberi panduan.Corak Persembahan ‡ Untuk menarik minat para pelajar dan mengekal aras motivasi. Tujuan: mengelakkan pelajar daripada terlalu cepat menyerah kalah atau kurang berfikir. Latih tubi: ~ statik: mencatat jawapan di tempat kosong atau membuat pilihan daripada jawapan aneka pilihan. . pelbagai corak persembahan dihasilkan: i.

.ii. Didik hibur: persembahan yang menggunakan pelbagai elemen: ~teks ~grafik ~audio ~animasi Tujuan: belajar tanpa berasa bosan.

‡ Bahasa yang digunakan: Bahasa Malaysia dan Bahasa Jawi (doa) . ‡ Mudah difahami dan diingati. ‡ Ringkas dan padat.Teks ‡ Dapat dijumpa dalam sepanjang persembahan.

Grafik ‡ Gambar dan grafik yang cantik. ‡ Menggunakan gambar foto yang realistik. ‡ Pelbagai jenis gambar: ~ kenderaan ~tokoh-tokoh pereka cipta .

Menarik perhatian murid. Bacaan doa. Kesan bunyi yang menarik. Tidak berasa bosan.Audio ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Suara. bunyian dan muzik yang memukau. Huraian bagi pengenalan yang jelas. .

‡ Animasi yang menarik.Animasi ‡ Terdapat pelbagai hyperlink yang dapat menghubungkan satu topik ke topik yang lain. . ‡ Menarik perhatian murid.

terima kasih! .‡ Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful