P. 1
Ciri-ciri yang ada pada CD-ROM

Ciri-ciri yang ada pada CD-ROM

|Views: 308|Likes:
Published by NgMayYun

More info:

Published by: NgMayYun on Feb 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/29/2013

pdf

text

original

Ciri-ciri yang ada pada CD-ROM SAINS TAHUN 4

Disediakan oleh: G8 LEE WAN WEI NG MAY YUN TAN SEE TENG WONG CHEE HUNT YONG PEI TING

Pembelajaran Berbantukan Komputer.PENGENALAN PROGRAM BERASASKAN PENGAJARAN ‡ Pengajaran yang dipakejkan dalam cakera padat yang dikenali dengan pelbagai istilah seperti Pengajaran Berbantukan Komputer. . BHD. ‡ Topik: SAINS TAHUN 4 ‡ Terbitan: IDWAL SYSTEMS SDN.

animasi. muzik dan bunyian.PENERANGAN ‡ Sains Tahun 4 adalah perisian pendidikan Sains yang direka bentuk khusus untuk pengajaran subjek Sains Tahun 4 di sekolah kebangsaan Malaysia mengikut kurikulum KBSR menggunakan pendekatan BESTARI. ‡ Penggunaan multimedia: gabungan grafik yang cantik. klip video. teks yang padat dan tepat. .

‡ Untuk memenuhi kehendak kurikulum. diterapkan juga nilai Islam: doa. ‡ Bab 1: Keupayaan Manusia Terhad ‡ Bab 2: Sejarah Perkembangan Teknologi ‡ Bab 3: Sumbangan Pereka Cipta ‡ Subtopik bagi setiap unit: Pengenalan. .‡ Dapat membantu menerangkan konsep sains dengan mudah serta dapat memberi satu persekitaran pembelajaran yang menyeronokkan. Pengajaran dan Latihan.

pelbagai corak persembahan dihasilkan: i. ~ dinamik: memberi panduan. . Tujuan: mengelakkan pelajar daripada terlalu cepat menyerah kalah atau kurang berfikir. semakan jawapan dan maklum balas terhadap jawapan yang diberikan. Latih tubi: ~ statik: mencatat jawapan di tempat kosong atau membuat pilihan daripada jawapan aneka pilihan.Corak Persembahan ‡ Untuk menarik minat para pelajar dan mengekal aras motivasi.

. Didik hibur: persembahan yang menggunakan pelbagai elemen: ~teks ~grafik ~audio ~animasi Tujuan: belajar tanpa berasa bosan.ii.

‡ Ringkas dan padat.Teks ‡ Dapat dijumpa dalam sepanjang persembahan. ‡ Bahasa yang digunakan: Bahasa Malaysia dan Bahasa Jawi (doa) . ‡ Mudah difahami dan diingati.

Grafik ‡ Gambar dan grafik yang cantik. ‡ Pelbagai jenis gambar: ~ kenderaan ~tokoh-tokoh pereka cipta . ‡ Menggunakan gambar foto yang realistik.

Kesan bunyi yang menarik. Huraian bagi pengenalan yang jelas. bunyian dan muzik yang memukau. Bacaan doa. Menarik perhatian murid. .Audio ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Suara. Tidak berasa bosan.

‡ Animasi yang menarik.Animasi ‡ Terdapat pelbagai hyperlink yang dapat menghubungkan satu topik ke topik yang lain. ‡ Menarik perhatian murid. .

‡ Sekian. terima kasih! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->