PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU. 1.0 Latar Belakang / Pengenalan.

Sejarah Islam telah menunjukkan betapa ulama-ulama dan ahli-ahli fikir Islam seperti Imam Shafie r.a telah dapat menghafap al-Quran ketika berusia 7 tahun, menghafal kitab al-Mirwatta’ ketika berusia 11 tahun dan telah diminta untuk memberi fatwa ketika berusia 15 tahun. Ini semua membuktikan kepentingan pendidikan formal pada peringkat awal kanak-kanak lagi. Dan pendedahan awal pendidikan kanak-kanak pada masa ini bermula di institusi-institusi dan pusat-pusat prasekolah. Di pusat-pusat ini juga diharap dapat disediakan suasana yang kondusif bagi merangsang intelek dan fizikal kanak-kanak serta pembentukan akhlak mulia. Semua ini dapat dilahirkan secara teratur dan sistematik dengan wujudnya guru-guru yang inovatif, penyayang dan tenang melayani karenah kanak-kanak. Pendidikan awal kanak-kanak khususnya pada umur 4-6 tahun adalah semakin penting di negara ini selaras dengan prinsip yang dinyatakan dalam Dasar Prasekolah Kebangsan yang menyatakan bahawa “kerajaan menyediakan pendidikan prasekolah kepada kanak-kanak yang berumur 4-6 tahun selaras dengan peruntukan Akta Pendidikan 1996 : Seksyen 2 menyatakan “pendidikan Prasekolah” ertinya program pendidikan murid-murid yang berumur 4-6 tahun. Oleh itu, penubuhan prasekolah yang akan diwujudkan haruslah bersesuaian dengan perkembangan kanak-kanak serta selari dengan Dasar Prasekolah Kebangsaan serta Akta Pendidikan 1996. Pendidikan di prasekolah merupakan lanjutan serta perincian daripada pendidikan di rumah. Ianya boleh diibaratkan sebagai pusat penyelarasan pembentukan anak-anak yang mana asasnya telahpun disemai oleh ibu bapa di rumah. Oleh kerana itu penubuhan Prasekolah Deena merupakan suatu khidmat kepada masyarakat untuk menambahkan ruang dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak. Selain itu, Prasekolah Deena juga berfungsi sebagai pusat yang
1

cuba menampung perkembangan anak-anak yang tidk dapat dipenuhi oleh ibu bapa, kerana tidak semua ibu bapa mempunyai kemampuan yang sama. Motto Prasekolah Deena adalah “Ke arah Pembentukan Peribadi Muslim” dan bertemakan “Fun In Learning”. 2.0 Rasional. Rasional penubuhan prasekolah ini antaranya adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat terhadap kehendak pendidikan awal kanakkanak. Selain adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah ini untuk membina sebuah prasekolah yang mampu melahirkan kanak-kanak yang mempunyai jati diri serta berketrampilan. Prasekolah Deena juga berhasrat untuk menjadi prasekolah rintis yang memberi pendedahan kepada kanak-kanak tentang budaya usahawan. Rasional penubuhan prasekolah juga adalah untuk menghasilkan kanak-kanak yang mempunyai sikap mesra masyarakat melalui usahasama penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran kanak-kanak. Penubuhan Prasekolah Deena ini juga bertujuan untuk membantu ibu bapa dalam menyediakan anak-anak mereka melangkah ke alam persekolahan. Suasana yang stimulatif diharap dapat membekalkan anak-anak dari aspek akademik, sosial dan akhlak. 3.0 Nama, Visi dan Misi Prasekolah. 3.1 Nama Prasekolah Cadangan nama prasekolah yang dipilih ialah Prasekolah Deena. Nama Deena dipilih adalah disebabkan maknanya iaitu agama dalam bahasa Arab dan hampir dengan sebutan ‘dinar’ yang membawa maksud wang. Ini bertepatan dengan konsep keusahawanan Islamik prasekolah yang ingin kami bina. 3.2 Misi Prasekolah
2

Menghasilkan usahawan Islam kecil yang berketrampilan dan seimbang. 3.3 Visi Prasekolah Pembelajaran di Prasekolah Deena ini akan memberikan kanak-kanak pengalaman dalam interaksi dan sosial yang luas disamping penerapan konsep Islam dalam diri kanak-kanak yang kreatif dan inovatif.
4.0

Objektif Penubuhan. Penubuhan Prasekolah Deena dilihat sebagai bertepatan dengan suasana dan hala tuju wawasan yang diharap-harapkan. Ia memberi peluang untuk menyuburkan potensi tersembunyi (latent potentials) dalam aspek pembangunan Jasmani, Emosi, Rohani, Intelik dan Sosial (JERIS). Objektif-objektif yang hendak dicapai adalah :
4.1 4.2 4.3

Membentuk perkembangan mental dan intelektual kanak-kanak. Membentuk perkembangan sosial dan perhubungan. Melahirkan kanak-kanak yang mempunyai kemahiran asas dalam membaca, menulis dan mengira.

4.4

Memberi kemahiran keusahawanan dalam diri kanak-kanak melalui pengalaman langsung.

4.5 4.6 4.7

Membekalkan pembelajaran berkonsepkan Islam yang sebenar. Melahirkan kanak-kanak yang berdikari, kreatif dan inovatif. Mendidik kanak-kanak menyedari tentang kepentingan penampilan dan keyakinan diri.
3

Tapak dan bangunan ini adalah kepunyaan Wan Mariam @ Wan Mahani binti beralamat di No. 104. yang memiliki 2 buah bilik seluas 10 x 10 kaki persegi dan sebuah bilik utama seluas 10 x 12 kaki persegi. Tapak prasekolah ialah di atas sebidang tanah seluas 800 meter persegi di Jalan Sultan Ismail Kuala Terengganu. 6. Ibrahim (Pelan Lokasi disertakan dalam Lampiran 1). Selain itu terdapat juga sebuah dapur seluas 8 x 12 kaki persegi dan di sebelahnya pula terdapat sebuah tandah seluas 8x8 kaki persegi. 5. Pada asalnya. 6. Bangunan ini di sewa dengan harga RM 1200 sebulan.Ringkasnya. bangunan ini merupakan sebuah rumah banglo setingkat. Adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah untuk melahirkan kanak-kanak yang soleh. selepas melalui Lampu Isyarat Simpang Empat Jalan Sultan Ismail.0 Pelan Lantai Bahagian Dalam dan Luar Prasekolah. Losong Haji Mat.0 Lokasi Tapak dan Bangunan. Bangunan ini telah diubahsuai mengikut kesesuaian kanak-kanak dan aktiviti pembelajaran mereka. Untuk sampai ke Prasekolah Deena ini. 21030 Kuala Terengganu dan disewa oleh prasekolah dengan kadar sewa sebanyak RM1200 sebulan. bertanggungjawab dan cemerlang dalam pelajaran. jika dari pusat bandar. Kami 4 . Bangunan ini adalah seluas 20 X 40 kaki persegi di atas sebidang tanah seluas 50 X 60 kaki persegi. terus membuat pusingan di Bulatan Batu Bersurat dan belok ke kiri jalan bersebelahan Perkuburan Sh. Prasekolah Deena menekankan pendidikan berasaskan Islam sebagai teras dan ilmu-ilmu sokongan yang universal.1 Pelan Lantai Bahagian Dalam (Rujuk Lampiran 2). Merujuk kepada pelan di muka surat tersebut kami telah menyediakan satu pelan bahagian dalam bangunan Prasekolah Deena.

Bilik ini digunakan apabila kanak-kanak menjalankan aktiviti seperti masakan. tapak pemijak serta sinki dan cermin yang mengikut saiz dan ketinggian kanak-kanak. Dinding bilik ini dihiasi dengan pelbagai jenis carta dan mural bagi 5 dilabel bagi memudahkan kerja dan pengurusan barang-barang serta mengekalkan kekemasan . Bilik pembelajaran khas pula merupakan sebuah dapur usahawan dan digunakan juga sebagai bilik makan kanak-kanak. enam buah meja trapezium. 2 tandas murid. 1 bilik guru dan ibu bapa.telah mengubahnya menjadi sebuah prasekolah yang mempunyai 1 bilik penyediaan dan penyimpanan makanan. serta sebuah rak pinggan mangkuk. Setiap kelengkapan dan peralatan yang ada di bilik ini bilik. sebuah peti ais. 1 bilik aktiviti khas yang dilengkapi dengan set dapur usahawan serta 2 lagi bilik pembelajaran. dapur dan sinki. Terdapat satu bilik penyediaan makanan di prasekolah kami ini. Bilik ini adalah seluas 8 X 12 kaki persegi. Tandas ini turut dilengkapi dengan mangkuk tandas. dua buah meja bulat. Lantainya pula dipasang dengan jubin anti lumut dan anti licin bagi mengelakkan kemalangan. Bilik ini dilengkapi dengan satu set kabinet dapur berbentuk L beserta ketuhar. lima buah meja segi empat. serta lain-lain aktiviti yang menggunakan peralatan di dapur. pembungkusan makanan. Billik ini seluas 10 X 10 kaki persegi Bilik ini menempatkan beberapa set dapur untuk kanak-kanak serta sinki untuk kemudahan kanak-kanak. Bilik Matahari pula merupakan satu bilik pembelajaran seluas 10 x 10 kaki persegi. Bilik ini menempatkan sebuah papan putih. Terdapat 2 tandas di dalam bangunan prasekolah Deena dan setiap satunya adalah seluas 8 x 4 kaki persegi. Tandas ini dilengkapi dengan tingkap kecil dan kipas pengalir udara untuk mengalirkan bau busuk ke luar. Terdapat satu pintu bertutup supaya tidak mengganggu aktiviti pembelajaran kanakkanak dan untuk keselamatan terdapat satu lagi pintu menghala ke bahagian belakang bangunan. dan dua puluh kerusi bersaiz kecil khas untuk kanak-kanak.

Bilik guru dan ibu bapa di prasekolah kami adalah seluas 10 X 6 kaki persegi.bagi membolehkan guru memantau keadaan di dalam dan di luar bangunan. Bilik pembelajaran kedua pula dinamakan Bilik Teratai dan bilik ini adalah seluas 10 X 12 kaki persegi.bilik ini turut dilengkapi dengan tingkap kaca jenis gelongsor untuk laluan udara dan laluan kecemasan. Kedua-dua pintu masuk ini berupa pintu kaca jenis gelongsor. Bilik ini dilengkapi dengan permaidani pelbagai warna bagi menandakan kawasan kanak-kanak. Garaj ini digunakan sebagai tapak perhimpunan kanak-kanak diwaktu pagi dan tempat kanak-kanak menunggu ibu bapa mereka ketika waktu petang selepas selesai waktu persekolahan. Garaj ini adalah seluas 10 x 6 kaki persegi. Terdapat dua pintu masuk iaitu satu dari arah luar bangunan dan satu lagi dari arah dalam bangunan. Bilik ini digunakan untuk aktiviti permainan dalam. sebuah kerusi beroda untuk guru. Bilik ini turut dilengkapi dengan satu cermin menghadap ke dalam kelas dan digunakan untuk ibu bapa dan guru memantau dan memerhati kanakkanak. Walaubagaimanapun. Bilik ini menempatkan sebuah meja guru. untuk tujuan kecemasan atau gangguan bekalan elektrik. kerja berkumpulan dan juga bilik aktiviti kreativiti dan estetika. Bilik ini dilengkapi dengan penyaman udara bagi memberi keselesaan kepada guru dan ibu bapa. Terdapat juga beberapa tingkap untuk pengaliran udara dan satu pintu masuk. 6 . Terdapat sebuah pintu masuk utama dan empat rak kasut untuk kanak-kanak yang disusun di tepi dinding. Terdapat sebuah garaj berbumbung di bahagian hadapan prasekolah kami. Bilik ini lebih khusus kepada sudut kreativiti dan fizikal. sebuah rak fail. dan satu set sofa untuk ibu bapa.membantu aktiviti pembelajaran kanak-kanak. Lantai garaj ini dikemaskan dengan jubin jenis kesat bagi mengelakkan lantai menjadi licin apabila terkena tempias hari hujan. Di bahagian syiling pula turut tergantung pelbagai mobil dan bahan bantu mengajar yang lain untuk mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif dan menyeronokkan kanak-kanak.

Di bahagian luar prasekolah pula terdapat sebuah kolam ikan dan sebuah gazebo di bahagian hadapan. Sudut ini dilengkapi dengan sebuah pentas. demonstrasi dan lain-lain aktiviti yang bersesuaian samada secara individu. Sudut ini digunakan untuk kanak-kanak yang sakit berehat serta untuk kanakkanak lain berehat di waktu senggang. Sudut senyap pula adalah seluas 6 X 6kaki persegi dan terletak bersebelahan dengan bilik penyediaan makanan. membina personaliti diri. bantal pelbagai bentuk dan warna serta sofa kecil untuk kanakkanak. Dilengkapi dengan rak buku. Sudut ini boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti seperti perbualan pagi. simulasi. dan diantara kolam dan gazebo ini terdapat sebuah pagar utama dan laluan untuk ibu bapa dan kanak-kanak masuk ke prasekolah.Sudut pembelajaran terbuka yang berada di bahagian tengah prasekolah kami ini seluas 20 X 10 kaki persegi. Sudut ini dihias dan diselenggara oleh kanak-kanak dua minggu sekali. main peranan. 2 cermin gergasi serta permaidani bagi aktiviti perbualan pagi. membina yakin diri.2 Pelan Lantai Bahagian Luar (Rujuk Lampiran 3). satu tilam bersaiz kecil. Sudut ini menempatkan gambar-gambar dan barangan yang dihasilkan oleh murid-murid dan segala yang berkaitan dengan program usahawan. kumpulan ataupun kelas. 7 . Gazebo tersebut digunakan untuk ibu bapa berehat dan menunggu anak-anak mereka keluar dari kelas manakala kolam ikan pula sebagai hiasan dan permandangan serta tempat untuk kanak-kanak memelihara ikan masing-masing. Bersebelahan sudut senyap pula terdapat satu sudut khas yang dinamakan ”Sudut Usahawan”. 6. Sudut ini terletak bersebelahan bilik penyediaan makanan dan dinding yang menyambungkan bilik ini dengan bilik penyediaan makanan diperbuat dari kaca tebal supaya pembantu boleh memantau keadaan murid dari dalam bilik penyediaan makanan. Sudut ini juga menjadi tempat untuk kanakkanak bersantai dan membaca buku secara senyap. permaidani tebal.

Hal ini membantu kami untuk menjimatkan penggunaan ruang kerana kebanyakan sudut kami boleh digunakan untuk tujuan yang pelbagai. Di sebelah taman herba terdapat sebuah taman permainan yang mengandungi satu set Triorocer. Secara keseluruhannya. 15 kaki persegi di bahagian depan dan 5 kaki lagi di bahagian 8 .Di bahagian tepi pula terdapat sebuah taman herba khas untuk kanak-kanak bercucuk tanam. Di bahagian belakang prasekolah pula terdapat satu sudut khas untuk aktiviti main pasir dan satu lagi sudut khas untuk aktiviti main air. sebuah taman permainan dan sebuah zoo mini. Kedua-dua sudut ini di tempatkan di bahagian luar bangunan prasekolah supaya kanak-kanak dapat menghirup udara segar di luar dan mengalami pengalaman yang lebih bermakna dengan situasi sebenar. beberapa set mini jongkang . Zoo tersebut mengandungi beberapa sangkar berkunci untuk menempatkan beberapa haiwan jinak seperti burung. Zoo mini pula terletak bersebelahan dengan taman permainan. Selain itu. kura-kura ayam. prasekolah kami mempunyai kawasan seluas 30 kaki persegi di bahagian tepi. berwuduk dan memberus gigi. Kawasan tersebut di lengkapi dengan pili yang boleh digunakan untuk aktiviti main air. Kawasan sekeliling taman ni pula ditutupi dengan rumput jenis permaidani bagi mengurangkan kecederaan jika kanak-kanak terjatuh ketika mereka sedang bermain. Taman herba tersebut dibina sendiri oleh kanak-kanak kerana kami ingin memberi lebih banyak pengalaman langsung kepada mereka sekali gus kami akan meningkatkan lagi kemahiran motor halus dan motor kasar mereka. taman ini juga akan menghasilkan permandangan yang lebih menarik di prasekolah kami. Kanak-kanak akan diberi tugas secara bergilir untuk memberi haiwan-haiwan tersebut makan dan untuk aspek kebersihan pula. kawasan kami akan kekal bersih dan teratur. kami akan melantik pekerja khas untuk membersihkan kawasan luar prasekolah kami. dan arnab. Dengan cara itu.jongket dan satu set buaian.

komponen perkembangan sosioemosi. Kami memilih untuk memagar keseluruhan kawasan kami bagi memastikan keselamatan kanak-kanak dan harta benda kami terjaga.1 Kurikulum Utama Kurikulum prasekolah ini adalah berdasarkan Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KPsK) yang merangkumi enam komponen utama iaitu komponen bahasa dan komunikasi. 7.2 Kurikulum Tambahan Kurikulum tambahan prasekolah ini adalah berdasarkan kemahiran keusahawanan serta pendidikan Fardhu Ain di sebelah petang. 7. Kurikulum utama yang lengkap disertakan dalam Lampiran 4. komponen perkembangan kognitif. Kurikulum tambahan yang lengkap disertakan dalam Lampiran 5. 7. 7.belakang.0 Kurikulum dan Program Pembelajaran. komponen kerohanian dan moral. komponen perkembangan fizikal dan yang terakhir adalah komponen kreativiti dan estetika.3 Jadual Pembelajaran 9 .

00 pagi – 11. Sains dan English.50 tengah hari. 7. 7. 8.Sesi pembelajaran adalah dari jam 8. Buku-buku tersebut terdiri daripada buku yang bertajuk Cahayaku untuk mata pelajaran Bahasa Malaysia. Terdapat juga sesi pembelajaran sebelah petang selama 2 hari untuk kelas untuk kurikulum tambahan kami yang kami panggil Iqra’ yang bermula jam 1. Jadual pembelajaran yang lengkap boleh dirujuk pada Lampiran 6. buku Little Ones Eduworld untuk pembelajaran bagi mata pelajaran Matematik.0 Aspek Pemakanan. Rujuk Lampiran 7 untuk melihat kalendar akademik (Takwim) Prasekolah Deena.00 petang – 2.00 petang. Iqra’ untuk pembelajaran sewaktu Kelas Fardhu ‘Ain dan sebuah Art Book untuk komponen kreativiti dan estetika.6 Program Tambahan Program-program tambahan yang dirancangkan adalah program-program yang melibatkan kerjasama ibu bapa dan komuniti setempat. 10 .4 Buku khas yang digunakan Prasekolah Deena telah memilih empat buah buku khas yang digunakan dalam pembelajaran kanak-kanak di sini.

8. Terdapat beberapa prinsip penyediaan makanan yang disyorkan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia yang turut diamalkan di Prasekolah Deena. Berikan pelbagai jenis makanan yang baik dan berkhasiat melalui kombinasi yang bersesuaian berdasarkan piramid makanan. Jadikan nasi. Berikan ikan. iii. Oleh itu. produk tenusu dan lain-lain makanan yang kaya dengan kalsium setiap hari. iv. iaitu : i. ii. telur. v. kekacang dan berasaskan kekacang untuk protein.1 Prinsip Penyediaan Makanan Penyediaan Makanan Prasekolah Status pemakanan mempengaruhi perlakuan kanak-kanak. Berikan susu. daging tanpa lemak.kami memilih untuk menyediakan makanan secara sendiri oleh pembantu prasekolah yang telah dilatih. Galakkan pengambilan lebih banyak buah-buahan dan sayursayuran untuk membekalkan vitamin dan mineral. ayam. lain-lain bijirin dan makanan berasaskan bijirin sebagai sumber tenaga yang utama. 11 . Kandungan nutrisi dalam kombinasi penyediaan menu makanan sangat penting kepada perkembagan kanak-kanak.

sayur-sayuran dan makanan lain yang kaya dengan zat besi setiap hari untuk mencegah kekurangan zat besi.2 Menu Makanan Terdapat beberapa amalan pemakanan yang dijadikan rutin harian di Prasekolah Deena. makanan manis dan minuman bergula dan kurangkan pengambilan garam. Lemak adalah penting tetapi pemberian secara berlebihan patut dielakkan. pilih makanan yang berkhasiat dalam jumlah yang kecil dan berikan pada masa yang sesuai. 8. vii. Hadkan gula-gula. Sediakan makanan yang bersih dan selamat untuk dimakan. ix. Bagi murid yang tidak bersarapan disediakan biskut dan juga susu. x. 12 . Sebelum memulakan pembelajaran murid akan diberi makan 7 biji kismis. viii.vi. Jika snek diperlukan. ayam. Berikan daging tanpa lemak. ii. Antaranya adalah : i. ikan.

KUMPULAN KACANG. Untuk makan tengahari terdapat 2 set menu makanan yang ditukar pada setiap minggu ARAS 4 MAKAN PALING SEDIKIT ARAS 3 MAKAN SEDERHANA ARAS 2 MAKAN BANYAK ARAS 1 MAKAN PALING BANYAK LEMAK. IKAN. MINYAK.iii. 9. Rujuk Lampiran 10 13 . PASTA. Terdapat 4 set menu makanan bagi sarapan pagi yang ditukar pada setiap minggu. Makan tengahari disediakan untuk hari Ahad. MEE lengkap boleh dilihat 9. Kebiasaanya sajian bagi kudapan adalah kuih. SUSU. KEJU BUAH-BUAHAN. Selasa dan Khamis disebabkan murid mengikuti kelas Fardhu Ain pada sebelah petang. GULA DAGING. Lampiran 8.1 9. SAYURSAYURAN Set menu yang ROTI. YOGART.2 Aspek Kebersihan. AYAM. Untuk selingan antara sarapan pagi dan makan tengahari kami menyediakan kudapan. BIJIRIN.0 dalam Aspek Kebersihan dan Keselamatan. tetapi bagi menyeimbangkan zat dan vitamin kepada kanakkanak kami menghidangkan buah-buahan sebagai snek. v. Rujuk Lampiran 9 Aspek Keselamatan. iv.

Perkhidmatan ini adalah bertujuan seperti berikut: 14 . Keutamaan diberi kepada murid-murid sekolah bantuan Kerajaan di seluruh Malaysia. Ketajaman penglihatan 3.0 Aspek Kesihatan.10. rawatan ringan dan rujukan ke klinik atau hospital. Obesiti 2. Kudis buta 7. saringan kesihatan. Rabun warna 4. Pihak prasekolah perlu mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah untuk meminta pihak klinik datang dan membuat pemeriksaan ke atas muridmurid. sekolah-sekolah rendah dan menengah di Malaysia. pasukan-pasukan kesihatan sekolah ditubuhkan bagi membolehkan lawatan di buat ke prasekolah. Menurut Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah. Di bawah perkhidmatan kesihatan sekolah. Perkhidmatan kesihatan telah dimulakan di Negara ini pada tahun 1967 dan mulai tahun 1975. kanak-kanak Prasekolah Deena akan menerima perkhidmatan pencegahan penyakit. antara masalahmasalah kesihatan yang di kesan di kalangan murid sekolah adalah: 1. Tulang rangka yang tidak normal 5. Jangkitan cacing 6. Prasekolah Deena amat mementingkan kesihatan murid-muridnya. Kurang pendengaran Perkhidmatan kesihatan sekolah. Perkhidmatan kesihatan sekolah adalah satu perkhidmatan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia kepada murid-murid yang berada di sekolah bagi memastikan penjagaan kesihatan yang optima.

000 penubuhan prasekolah ini adalah hasil perkongsian 4 orang pemilik Prasekolah Deena iaitu : 1) Nurul Izzah Khalil 2) Nurul Ain Mazlan 3) Faridah Mokhtar 4) Aishah Nurain Anggaran pendapatan dan perbelanjaan Prasekolah Deena yang lengkap boleh dilihat pada Lampiran 11. 2.0 Kos Penubuhan. 11. Mengekalkan tahap kesihatan murid di paras paling optima melalui promosi kesihatan. Mengesan masalah-masalah kesihatan yang boleh menghalang pencapaian akademik murid di prasekolah dan seterusnya membuat rujukan awal bagi membolehkan intervensi awal dan penempatan murid dalam sistem pendidikan khas. Modal permulaan RM 20. pencegahan penyakit. rawatan dan rujukan.1.0 Staf 15 . 3. 12. Menggalakkan penglibatan masyarakat bagi membentuk sekolah sebagai institusi yang sihat dan selamat bagi membolehkan pembelajaran yang berkesan.

dan UITM tadika tahun. Menjadi guru tadika di 1 ‘Areej bt Ifzam 790511-06-5380 UM Ekonomi) (TESL. Butir-butir mengenai guru-guru adalah seperti berikut : Bil Nama No.0 Penutup.Seramai 2 orang guru dan seorang pembantu telah dipilih untuk bekerja dengan prasekolah ini. Menjadi guru tuisyen 2 Muhrizah Huda bt Idham 730303-01-5844 Degree In Statistics. 16 . Bahasa Inggeris dan Sains di peringkat Diploma Pendidikan atau sekurang-kurangnya Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia. K/P Kelulusan Pengalaman Berkaitan Diploma Pendidikan. Kuala Lumpur selama 3 tahun. Kriteria pemilihan adalah mereka yang mempunyai minat mendalam dan berpengalaman serta gru yang mempunyai keputusan yang agak baik dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia. menjadi selama guru 5 13.

Diharapkan prasekolah ini akan dapat memberi pendidikan prasekolah yang baik sebelum anak-anak memasuki alam persekolahan sebenar. 17 . Sokongan dan kerjasama dari pihak Tuan dalam meluluskan permohonan melalui ini akan menyerlahkan kecemerlangan kanak-kanak Malaysia pendidikan Prasekolah yang berkualiti memandangkan kanak-kanak merupakan pelapis generasi akan datang yang akan menerajui negara.Dari kajian yang dijalankan didapati sambutan terhadap pendidikan pra sekolah sekarang amat menggalakkan di mana ibu bapatelah mula menghantar anakanak mereka ke prasekolah bermula pada usia 5 tahun lagi. Oleh itu prasekolah merasakan tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan 25 orang pelajar pada peringkat permulaan ini. Diharapkan Kertas Kerja ini diangkat untuk diberi kelulusan.

LAMPIRAN 1 PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA

PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU.
18

19

LAMPIRAN 2 PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA

PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA. 12 kaki
20

4 kaki

4 kaki

4 kaki 4 kaki 12 kaki 10 kaki

B

86kaki 20kaki kaki

A K8 kaki l HJ G I 2 kaki E DC F 10 kaki

Petunjuk : 21 .

A b c D E F G H I J K l Bilik penyediaan makanan Tandas murid lelaki Tandas murid perempuan Bilik pembelajaran khas Bilik Matahari Bilik Teratai Garaj Bilik Guru dan Ibu Bapa Lorong laluan masuk Sudut pembelajaran terbuka Sudut senyap Sudut Usahawan Pintu masuk utama Pintu keluar Pintu Tingkap Dinding cermin Pentas Cermin gergasi Sinki Mangkuk tandas Rak pemisah Permaidani Alat pemadam api 22 .

LAMPIRAN 3 PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA. 50 kaki 5 kaki 5 kaki 40 1 23 h i j 60 kaki g e d f a b .

Petunjuk : A b c D E Bangunan prasekolah Kolam ikan Laluan masuk Gazebo Taman herba 24 .

F G H I J Taman permainan Zoo mini Sedut main pasir Sudut main air Setor peralatan Pintu pagar masuk utama Pintu pagar keluar 25 .

LAMPIRAN 4 KURIKULUM UTAMA PRASEKOLAH DEENA KOMPONEN MATA PELAJARAN : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA MALAYSIA. MATLAMAT 26 . A.

27 . Menamakan benda-benda maujud. Mengkelaskan benda-benda mengikut kumpulan dari segi saiz dan warna.1. Membiasakan murid-murid dengan lafaz yang baik. warna dan saiz. 3. B. Menerangkan bentuk-bentuk asas. 4. Mengenali. b) BACAAN 1. seperti : Assalamualaikum Apa Khabar Terima Kasih 2. Membezakan bunyi-bunyi : Binatang Kenderaan Orang menangis. Boleh menerima dan melakukan arahan. menyebut dan menulis huruf-huruf abjad. 2. 5. SUKATAN PELAJARAN a) LISAN :1. Melakukan sesuatu permintaan yang mudah dengan bahasa yang betul dan tepat. boleh berhubung dengan ibu bapa dan kawan-kawan dengan komunikasi yang baik. 3.

Menekap huruf-huruf yang diajar. Menulis bentuk-bentuk huruf. Menulis suku kata. KOMPONEN : PERKEMBANGAN KOGNITIF 28 . rendah kepada tinggi. 2. Menguasai pergerakan tangan secara bebas supaya bleh menulis dengan selesa dan sempurna. Latihan mata – dari kiri ke kanan / atas ke bawah. Membatang perkataan. Menyesuaikan bentuk-bentuk yang sama. c) TULISAN 1. 4. 8. p dan q 5. 6. 7. Membunyikan suku kata-suku kata terbuka.2. 3. 6. Mengenal huruf-huruf mengikut bentuk yang seakan-akan sama. 5. Menyusun benda-benda mengikut urutan – dari benda yang kecil kepada besar. 4. Koordinasi mata dan tangan. Contoh : b dan d. Menulis perkataan mudah. Latihan pergerakan tangan. 3.

Konsep tambah atau tolak dengan nilai 1-10. 3. 29 .MATA PELAJARAN : MATEMATIK A. 7. Mengenal 1-10 (termasuk menulis angka-angka tersebut). 5. MATLAMAT 1. Pengalaman warna-warna asas. Konsep nilai. Membolehkan murid-murid mengenal bentuk-bentuk dalam matematik berasaskan pengalaman harian. SUKATAN PELAJARAN 1. Menggunakan kad-kad warna asas dalam mengenalkan warna-warna. 4. 6. C. 8. Membolehkan murid-murid mendapat pengalaman mengenai persekitaran mereka dan hubungannya dengan angka. 2. 3. B. 2. Memberi pengalaman kepada murid-murid mengenai konsep angka berasaskan pengalaman harian. Pengalaman set (himpunan). Konsep saiz dan ukuran. Mengenal bentuk-bentuk geometri. seterusnya benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. Konsep siri. PELAKSANAAN 1.

Latihan mewarna / membulatkan benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. Menyediakan benda-benda yang sama jenis – untuk konsep pengajaran himpunan set. Mengajar konsep nilai dengan menunjukkan kad-kad imbasan yang mempunyai nilai-nilai tertentu. 30 . pendek. kecil. 6. Mengajar konsep tambah dan tolak dengan cara menggunakan bendabenda maujud dan kad-kad angka. 3.2. 5. tinggi dan rendah. panjang. Mengajar saiz : besar. 4.

Tempat tinggal manusia. 5. sejuk. 31 . SUKATAN PELAJARAN. Makanan manusia – jenis-jenis makanan. 1. sejuk. langit. 1. Memperkenalkan konsep panas. Kecil dan besar dalam alam sekitar (bumi. 2. 2. haiwan dan perbezaan-perbezaannya. kering basah dan alam sekitar. 4. 4. MATLAMAT. 3. kering dan basah.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Memperkenalkan makanan manusia. PELAKSANAAN. : PERKEMBANGAN KOGNITIF : ASAS SAINS. B. Memperkenalkan konsep sains dan fungsinya dalam alam sekitar dan ‘man-made-environment’. Prinsip membesar. 3. proses pemakanan. Panas. Memperkenalkan tempat tinggal manusia dan haiwan. 5. tanah dan sebagainya) dan ‘man-made-environment’. C. air. Memperkenalkan konsep membesar.

5. 6. Cuaca – gambar-gambar di musim panas. Makanan – bahagikan makanan yang boleh didapati dari binatang dan dari tumbuhan. Gunakan gambar-gambar untuk menerangkan tempat-tempat tinggal manusia berbagai-bagai jenis tempat tinggal. Gunakan jangkasuhu untuk melihat perbezaan suhu. 4. 32 . Panas dan sejuk – gunakan ais dan air. 3.1. Prinsip membesar – tumbesaran biji benih (melalui ujikaji). 2. Gunakan alam sekitar prasekolah untuk menerangkan konsep saiz atau gambar-gambar benda hidup yang berbeza saiz. kering dan atau hujan dan terangkan aktiviti-aktiviti di musim-musim yang tertentu ini.

Lukisan 2. Capan 6. Catan 3. pemikiran dan daya kreatif untuk satu-satu ciptaan Allah yang berfaedah serta menambahkan ketajaman pengamatan dan meningkatkan daya koordinasi antara mata dan tangan yang bak untuk menghasilkan karya seni. Agar murid-murid dapat melibatkan diri. SUKATAN PELAJARAN 1. B. Muzik 7.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Cetakan 5. MATLAMAT : KREATIVITI DAN ESTETIKA : SENI VISUAL 1. Lipatan dan guntingan 33 . Kolaj 4.

1. B. 3. MATLAMAT : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA INGGERIS. Mengenal diri sendiri – nama.8. Teknik yang digunakan untuk pengajaran adalah mengikut daya kreativiti guru-guru. umur dan anggota badan. Memperkenalkan dan mengajar asas Bahasa Inggeris. Mengenal warna-warna asas. 2. jantina. KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Main pondok-pondok C. PELAKSANAAN 1. Mengenal angka 1-10 dalam Bahasa Inggeris. Lipatan dan celupan 9. 34 . SUKATAN PELAJARAN.

MATLAMAT : PENDIDIKAN KEROHANIAN DAN MORAL : PENDIDIKAN ISLAM 1. guru boleh menggunakan teknik : i. 35 . Dalam mata pelajaran ini. 2. Mengenal konsep saiz dan perbezaannya. Slide show. Membekalkan murid dengan pengetahuan asas Islam dalam agama yang merangkumi ilmu Tauhid. iii. C. 1. Lisan. PELAKSANAAN. 5. Kad-kad imbasan atau benda-benda di sekeliling prasekolah. Konsep masa. Tasawwuf dan Sejarah Islam. Teknik yang digunakan bergantung kepada kebolehan murid-murid sama ada cepat atau lambat menerima pengajaran.4. ii. Fiqah. iv. 2. Menanamkan rasa cinta dan taat kepada Allah serta mewujudkan rasa hubungan langsung dengan-Nya dalam setiap perlakuan di dunia. Lakonan. KOMPONEN MATA PELAJARAN A.

Memahamkan murid akan hubungan manusia dan alam dengan Pencipta serta kaitan kehidupan di dunia dengan akhirat. Ibadah 3. 7. Akhlak dan Sirah. B.3. Menyuburkan rasa cinta dan kasih kepada Nabi Muhammad melalui penceritaan riwayat hidup dan sifat-sifat baginda yang terpuji. 6. 4. Akhlak 4. Ibadah. 5. Sirah C. berakhlak mulia dan beramal soleh kerana Allah semata-mata. Menjadikan Nabi Muhammad dan sunnah baginda sebagai model untuk diteladani dalam segenap aspek kehidupan. Guru mengajar dan melatih murid melakukan ibadah-ibadah khusus dan sunat dalam Islam. SUKATAN PELAJARAN 1. Aqidah (merangkumi Rukun Iman dan Rukun Islam) 2. Memastikan murid mengamalkan adab-adab serta cara hidup Islam yang syumul dengan mengambilnya dari sumber-sumber Islam. 2. Membina peribadi mukmin yang beriman. terutama AlQuran dan Al-Hadis. Guru membacakan serta menerangkan ayat-ayat Al-Quran dan Hadishadis Rasulullah yang berkaitan dengan pelajaran Aqidah. bertaqwa. berilmu. PELAKSANAAN 1. secara individu dan kumpulan. 36 .

sifat-sifat Allah dan sebagainya melalui nasyid yang diajar oleh guru. 6. sifat-sifat Rasul dan perkaraperkara sam’iyyat menerusi cerita-cerita yang bersesuain dengan tahap murid. Rukun Islam. Murid mempraktikkan cara berwudhuk dengan sempurna dan solat secara berjemaah. wirid/zikir dan doa-doa harian sehingga lancar. Murid menghafal Rukun Iman. Guru menjelaskan sifat-sifat Allah swt. 11. 10. Guru menceritakan riwayat hidup Rasulullah dan sifat-sifat terpuji baginda yang patut diamalkan oleh setiap muslim. 9. 4. secara individu dan secara beramairamai. 99 nama Allah swt. 5. Murid-murid melakonkan watak-watak yang bersifat mahmudah atau mazmumah dengan bimbingan guru (main peranan). 8. gambar-gambar. 7. Guru menguji kefahaman dan ingatan murid menerusi sesi soal jawab dan pelbagai latihan. Guru mendidik murid berakhlak mulia dengan menerangkan adab-adab dalam Islam.3. Guru dan murid sama-sama mempraktikkan sunnah Nabi/cara hidup Islam sekadar termampu. namanama 25 Rasul. cerita-cerita agama dan kisah-kisah teladan yang menarik. 37 . sifat-sifat mahmudah dan mazmumah melalui contoh-contoh khusus. Murid berlatih membaca doa-doa tertentu selepas solat.

LAMPIRAN 5 KURIKULUM TAMBAHAN KURIKULUM TAMBAHAN. 38 .

MATLAMAT Untuk memperkenalkan semua huruf-huruf hijaiyah. C. 5 dan 6 mengikut kemahiran. Tulisan-tulisan yang besar dan jelas digunakan. SUKATAN PELAJARAN Pembacaan menggunakan kaedah Iqra’ dari Buku 1 – Buku 6. 1. 4. Menggunakan Bahan Bantu Mengajar (BBM) seperti kad imbasan atau kemudahan ICT. MATA PELAJARAN : HAFALAN MUQADDAM. 4. B. PELAKSANAAN. 5.MATA PELAJARAN : ASUHAN MEMBACA AL-QURAN A. Aktiviti-aktiviti menambahkan kemahiran seperti penulisan dan menggunakan ‘plastisin’ bagi membentuk huruf-huruf. bentuk huruf dan sebutannya dan persediaan untuk membaca Al-Quran. Pembacaan dimulakan dengan buku 1 dan seterusnya 2. 3. Murid-murid dikumpulkan dalam kumpulan lebih kecil dengan nisbah guru : murid maksima 1 : 5. 2. 3. Murid-murid dibekalkan dengan buku-buku Iqra’ 1-6. 39 .

1. PELAKSANAAN. Menghafal surah Al-Fatihah. 4. Untuk mengajar murid-murid menghafal surah-surah pendek yang terkandung dalam Al-Quran. MATLAMAT 1. Menanam rasa cinta kepada Al-Quran melalui tanggungjawab membaca dan menghafal. 2. 2. Tafsir ringkas untuk surah-surah yang diajar dan dihafal.A. Guru menyemak bacaan murid dan hafalan setiap daripada mereka supaya bacaan dan hafalan murid-murid adalah lancar dan tartil. untuk yang selanjutnya mengikut kemampuan hafalan mereka. barulah dipindahkan ke surah yang baru. 2. 3. Menghafal dari awal surah iaitu Surah An-Nas. Setelah seorang murid telah lancar bacaannya. B. Murid-murid dibekalkan dengan Muqaddam setiap seorang. Guru membaca dan murid-murid mengikut bacaan guru. C. 40 . SUKATAN PELAJARAN 1.

C.MATA PELAJARAN : KEUSAHAWANAN A. pembungkusan dan pemasaran. Memperkenalkan kanak-kanak kepada mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. 2. MATLAMAT 1. 41 . B. PELAKSANAAN. Memperkenalkan perkara-perkara yang terlibat di dalam bidang keusahawanan seperti pemprosesan. Menanam rasa minat dan cinta kanak-kanak kepada bidang keusahawanan. 2. Kanak-kanak diperkenalkan dengan mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. Mengajar kepada kanak-kanak tentang konsep keusahawanan. Memupuk nilai jujur dan amanah dalam menjalankan urusan jual beli. Untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada asas-asas keusahawanan. 3. 3. SUKATAN PELAJARAN 1. 4. 1. Menanam minat kanak-kanak terhadap pembelajaran matematik melalui aktiviti berjual beli.

3.2. Kanak-kanak diberi peluang untuk menghasilkan sendiri barangan yang akan di pasarkan. 4. LAMPIRAN 6 JADUAL PEMBELAJARAN 42 . Aspek kebersihan dan keselamatan turut diselitkan. Seterusnya kanak-kanak akan di ajar tentang proses pembungkusan diikuti dengan proses pemasaran barangan.

00 10.00 10.MASA HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS 8.20 SOLAT & CIRCLE TIME 8.00 BI 9.00 – 8.20 – 9.30 BI 9.00 – 9.30 – 10.20 – 43 .

LAMPIRAN 7 TAKWIM 44 .

2011 – 06. JANUARI Bil 1. 3. Oh Ayah….2011 16.03.TAKWIM PRASEKOLAH DEENA SESI 2011. PERKARA Latihan Sukan Mentorku Kemuncak Nyanyian TARIKH 06.01.2011 – 20.02. 2.03. TARIKH 02.2011 29.2011 .2011 MAC Bil 1. 2.01. PERKARA Sesi Persekolahan Bermula Minggu Kenali Diri (Orientasi) Minggu Cungkil Bakat Bermula Oh Ibu…. 3. PERKARA Karnival Sukan Kemuncak Penglipur Lara 45 TARIKH 17.2011 23.2011 26..02.2011 – 10. 2..2011 13.01. 4.2011 FEBRUARI Bil 1.2011 02.02.01.02.01.01.

Cintai Ibu Kemuncak Persembahan Pentas Mentorku TARIKH 16.2011 JUN Bil 1.05.2011 MEI Bil 1.05.06. 2. 2.2011 09. 3.06. Mentorku 26. PERKARA Sayang Guru.3.2011 – 07.2011 18.06. 2. 3.04.05. PERKARA Mentorku Kemuncak Peragaan Hari Alam Sekitar TARIKH 09.03-2011 APRIL Bil 1.06.2011 28.04. 2.04.2011 21. PERKARA Ujian Pengesanan Kemuncak Budaya Puisi Mentorku Mesyuarat PIBG TARIKH 05.06.2011 JULAI 46 .2011 28. 3.2011 28.2011 25.

2011 – 07.09.07.08.2011 28. 3. 2. 2.2011 SEPTEMBER Bil 1. PERKARA Hari Kanak-kanak Kemuncak Anak-anak Deena Konvokesyen Prasekolah Deena 47 TARIKH 03. 2.10.2011 OKTOBER Bil 1.2011 .11.2011 16.Bil 1.07.10.2011 31. PERKARA Minggu Usahawan Muda Mentorku Kemuncak Kreativiti Seni TARIKH 03. PERKARA Mentorku Hari Keluarga Kemuncak Yakin Diri TARIKH 03.07. 3. 3. PERKARA Mentorku Sambutan Hari Kebangsaan Kemuncak Anak Merdeka TARIKH 06.2011 31.2011 27.11.2011 OGOS Bil 1.11.2011 NOVEMBER Bil 1.09-2011 29.07. 3.08.2011 10.08.09.2011 17.2011 16. 2. PERKARA Mentorku Kemuncak Hasil Kraf TARIKH 08. 2.

berlakon dan menyanyi pada hari pertandingan ini. *** Kemuncak Hasil Kraf merupakan kesinambungan daripada bulan Kemuncak Kreativiti Seni di mana pada bulan ini. Pada setiap bulan. Ibu. *** Mentorku merupakan aktiviti istemewa Prasekolah Deena yang diadakan setiap bulan. Kemuncak Penglipur Lara. terdapat sebuah persembahan khas iaitu Kemuncak Anak-anak Deena di mana kanak-kanak akan mempersembahkan kehebatan dan kelebihan yang ada pada diri masing-masing sama ada berpantun. Kemuncak Peragaan dan lain-lain memberi peluang kanak-kanak menyerlahkan potensi diri dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang dikhususkan dalam sesuatu bulan berkenaan. Ini adalah penting untuk membina hubungan kerjasama yang baik di antara mereka. ibu bapa dan kanak-kanak prasekolah akan berkumpul dan membentuk beberapa kumpulan. Setiap kumpulan akan bergilir untuk menunjukkan sama ada cara memasak sesuatu atau cara-cara menghasilkan sesuatu rekaan kreatif. bercerita. bersyair. Aktiviti bulanan ini bertujuan untuk mengasah bakat dan menbina keyakinan diri yang tinggi di kalangan kanak-kanak. bapa atau penjaga akan menjadi mentor yang akan membuat demonstrasi. 48 .*** Oh Ibu… Oh Ayah merupakan satu aktiviti suai kenal di antara kanak-kanak prasekolah bersama ibu bapa atau penjaga kanak-kanak. Pada bulan November. kanak-kanak mempamerkan hasil-hasil kreativiti yang telak mereka cipta. *** Aktivit kemuncak pada setiap bulan seperti Kemuncak Nyanyian.

49 .

SET 1 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Bubur Daging + air Beras. garam dan teh. daging. sayur sawi. 50 bawang. Bubur: Karbohidrat teh’o kentang.LAMPIRAN 8 SENARAI MENU SARAPAN PAGI. gula. Daging:Protein .

timun. kacang Roti. Roti: Karbohidrat panggang. mayonis dan tamato: Vitamin Mayonis: Lemak Susu: Kalsium SELASA Nasi Goreng + air Beras. milo dan susu.Sawi: Vitamin Kentang: Karbohidrat Gula & garam: Lemak ISNIN Sandwic Telur. Roti: Karbohidrat Telur: Protein Salad. timun. lobak. horlick dan susu. Roti. air 51 Kacang panggang. ayam tanpa lemak. kacang panggang. telur. Nasi: Karbohidrat milo sayur campur. salad + air susu tomato. susu. Ayam: Protein Sayur campur dan timun: vitamin Milo Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): RABU Roti Bakar. . salad. mata kerbau+ telur salad. timun. telur.

sardin.horlick telur: Protein Salad: vitamin Horlick Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): KHAMIS Pau susu ayam + air Pau. Sardin: Protein Salad Vitamin Susu: Kalsium 52 & timun: . salad. timun. Roti:Karbohidrat tomato dan susu. kentang. lobak Pau. kentang: Karbohidrat Ayam: protein Lobak: Vitamin Susu: Kalsium SET 2 HARI AHAD MENU Ban tuna + air susu RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Roti bun. dan susu. ayam.

kubis. ayam. daun sup. daun sup: vitamin Ribena: lemak. teh dan gula. sawi.ISNIN Mee Hoon Goreng + Mee air teh’o Hoon. telur. jus ribena. daging. pisang. Vitamin Gula: Lemak lobak: SELASA Lempeng pisang + Tepung. Mee Karbohidrat Hoon: lobak. kentang: Karbohidrat Ayam: Protein Kubis. Daging: Protein Sawi. Vitamin. Mee. 53 . Lempeng: air horlick dan horlick. kentang. susu. Karbohidrat Susu: Kalsium Pisang: Vitamin Telur: Protein Horlick karbohidrat (bijirin): RABU Mee ribena Sup + air Mee.

timun. Tauhu + air milo. Mee: Karbohidrat glukosa oren bawang. Vitamin Tuna: Protein timun: mayonis. horlick. sawi. taugeh.KHAMIS Tauhu sumbat. milo dan ayam: protein Timun. sos. Taugeh. sos. glukosa oren. tomato. timun. tuna. ayam. Roti: Karbohidrat Salad. salad. (soya). ayam.timun. horlick dan 54 . Vitamin Sos: Lemak Milo karbohidrat Susu: Lemak (bijirin): tomato: SET 3 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Mee Goreng + air Mee. sos Tauhu basah. susu. Vitamin Ayam: Protein sawi: ISNIN Sandwic tuna + air Roti. susu.

ragi. telur Roti. kaya. Lemak mayonis: Susu: Kalsium SELASA Bijirin sarapan + air Bijirin sarapan dan susu. susu Bijirin sarapan: Karbohidrat Susu: Kalsium RABU Pengat pisang + air Pisang. sagu. milo dan susu. telur.Sos. milo Pisang: Vitamin Susu: Kalsium Milo: Karbohidrat KHAMIS Roti susu Bakar. horlick Apam: Karbohidrat 55 . Roti: Karbohidrat Kaya: Lemak Telur: Protein Susu: Kalsium separuh masak + air SET 4 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Apam kukus + air Tepung. telur dan susu.

daging. kentang. telur.ayam kentang: dan Karbohidrat Susu: Kalsium Ayam. susu. air susu tomato. Vitamin tomato: telur: SELASA Kwey teow goreng + Kwey teow. kari. timun. tomato dan teh. bendi.horlick dan susu. Telur: Protein Horlick: Bijirin Susu: Kalsium ISNIN Tosai. ikan bilis. tomato: Vitamin RABU Popiah basah + air Kulit popiah. kari ayam + Tepung. timun. Kwey air teh sawi. Popiah: glukosa lemon sengkuang dan glukos. sengkuang: Vitamin 56 lobak. taugeh. lobak. Protein Bendi. . Karbohidrat Taugeh. Tosai. Karbohidrat teow: Daging: Protein Ikan bilis: Iodin Sawi.

milo dan susu.Glukos: Vitamin KHAMIS Pau daging + air Pau daging. lobak. kacang pic: Vitamin Milo: Karbohidrat Susu: Kalsium KUDAPAN. Lobak. Pau. SET1 MENU HARI AHAD Epal merah ½ biji + air masak ISNIN Oren ½ biji + air masak SELASA Betik ½ biji + air masak RABU Mangga 3 potong + air masak 57 . kentang: Karbohidrat.kentang. milo kacang pic.

KHAMIS Tembikai 3 potong + air SET2 HARI MENU AHAD Pisang 1biji + air masak ISNIN Epal hijau½ biji + air masak SELASA Belimbing 3 potong + air masak RABU Limau 1 biji + air masak Lai ½ biji + air KHAMIS 58 .

bawang. kicap. karbhidrat: dan Karbohidrat Daging: Protein Daun sup. ayam.MAKAN TENGAHARI. goreng + air sirap Ayam: Protein Sawi: Vitamin Kordial Sirap: Gula SELASA Nasi + sup daging. kentang. lobak kentang + air ribena kordial ribena. daun Nasi. SET1 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi + ayam masak Beras. lobak: Vitamin Kordial Gula Ribena: 59 . daging. Nasi: Karbohidrat kicap + sayur sawi sawi. dan kordial sirap. bawang. lobak merah dan sup. bawang. Beras.

cili besar. tomato.KHAMIS Nasi + ikan masak Beras. salad dan kordial sarsi. daun sup. susu. ikan kembung. ayam. sos: Gula. sos. sayur lemak taugeh susu. susu. kubis. ikan bilis dan kordial 60 goreng + air barli Ayam: Protein . rempah Nasi: Karbohidrat Ayam: Protein Bawang. taugeh. Ikan Protein Cili.taugeh: Vitamin Kordial oren. bawang. lemak Susu: Kalsium kembung: SET2 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi sarsi ayam + air Beras. Vitamin Kordial Sarsi: Gula timun: ratus. Nasi: Karbohidrat masam + air oren manis + tomato. daun sup. ayam. kordial oren. SELASA Nasi + kurma ayam Beras. halia. taugeh. timun. bawang. Nasi: Karbohidrat + sayur kubis rempah ratus.serbuk kurma. salad. bawang.

mangga. Nasi: Karbohidrat +sayur goreng mangga kangkung serbuk + air kangkung. kari. rempah ratus. dan bawang.barli. Vitamin bawang: Kordial Barli: Gula Ikan bilis: Iodin Susu: Kalsium KHAMIS Nasi + kari daging Beras. kordial Daging: Protein Kangkung: Vitamin Kordial Gula Mangga: 61 . daging. Kubis.

LAMPIRAN 9 ASPEK KEBERSIHAN 62 .

kami akan bergilir-gilir sesame kami dalam menyelenggara. 63 .ASPEK KEBERSIHAN. Dari aspek kebersihan. Kami juga berhasrat untuk melibatkan ibu bapa pada hujung minggu tertentu setiap bulan untuk membantu kami membersihkan kawasan sekolah dan menyediakan bahan bantu mengajar untuk aktiviti pembelajaran anak-anak mereka. mengurus dan membersihkan bangunan kami. kami membuat keputusan untuk mengupah pekerja kontrak bagi membersihkan dan menyelenggara kawasan luar bangunan prasekolah kami manakala bagi bahagian dalam bangunan.

64 .LAMPIRAN 10 ASPEK KESELAMATAN.

Sebelum mendapat kebenaran dan kelulusan terhadap penubuhan sesebuah prasekolah. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan satu pelan yang lengkap supaya pihak bomba dapat menyemak keluasan dan kesesuian bangunan dengan alat-alat keselamtan yang akan mereka cadangkan kelak. Setelah menghantar lukisan pelan dalam dan pelan luar prasekolah kami. Jabatan Kerja Raya dan lain-lain badan yang terlibat. pihak pengurusan prasekolah berkenaan perlu menyediakan pelan dalam dan luar dan pelan tersebut perlu disertakan di dalam kertas kerja serta dihantar dan disemak oleh pihak bomba. sebelum pihak bomba member kelulusan dan cadangan keselamatan. Keselamatan merupakan satu aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penubuhan sesebuah prasekolah.ASPEK KESELAMATAN. Pihak bomba tidak boleh membekalkan semua peralatan kerana mereka tidak dibenarkan untuk berniaga sebaliknya mereka hanya boleh membuat pengesahan dan penyeliaan . peralatan di dalam dan di luar bangunan serta semua yang berkaitan. Kementerian Pelajaran. Merujuk kepada hasil temubual dan perbincangan antara kumpulan kami dan pihak bomba. pihak bomba sedia member bantuan dari segi khidmat nasihat dan mereka juga turut member kerjasama dengan member kami maklumat dan nombor telefon beberapa pembekal berhampiran Kuala Terengganu. Keselamatan ini bukan sahaja melibatkan soal keselamatan kanak-kanak tetapi ia juga melibatkan soal harta benda. Maklumat berkenaan sangat berguna dan membantu kami. pihak bomba telah mencadangkan supaya kami mencari pembekal untuk mendapatkan peralatan keselamatan yang sesuai. 65 . walaubagaimanapun. Menurut pegawai di sana. mereka telah menerangkan banyak aspek yang perlu kami fikirkan berkaitan dengan keselamatan.

pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan pelan laluan kecemasan terlebih dahulu dan pelan tersebut perlu mengandungi dua pintu untuk laluan keluar dan masuk. Dari segi bangunan. kami telah menyediakan satu pelan laluan keluar semasa berlaku kebakaran dan kecemasan (sila rujuk Rajah 3).Berdasarkan nasihat dari pihak bomba. Menurut pihak bomba. kami memilih jubin yang sederhana kesat untuk memastikan lantai kami tidak licin. serta aspek emosi kanak-kanak. bahan makanan. Setiap punca kuasa juga ditempatkan di ketinggian yang tidak mudah untuk dicapai oleh kanakkanak. kami menyediakan dua pintu pagar untuk laluan keluar dan masuk iaitu di bahagian hadapan dan belakang begitu juga dengan bangunan prasekolah kami. bilik aktiviti khas. Grill jenis ini adalah cadangan dan saranan dari pihak bomba kerana menurut pihak bomba. Kami memastikan setiap punca kuasa mempunyai penutup bagi mengelakkan berlaku renjatan elektrik. jika berlaku kebakaran. Sekeliling bangunan kami pula dilengkapi dengan tingkap-tingkap kaca jenis gelongsor bagi membolehkan cahaya dan udara memasuki ruang bangunan kami. bahan bantu mengajar. seperti mana rajah tersebut. Jubin jenis ini kami letakkan di bahagian bilik pembelajaran. bilik penyediaan makanan. Setiap punca kuaca diletakkan jauh dari sumber air demi menjaga keselamatan prasekolah kami. Antaranya seperti pemilihan jubin lantai. jalan raya dan lalu lintas. Di prasekolah kami. Di bahagian garaj dan tandas pula. Aspek keselamatan boleh dibahagikan kepada beberapa aspek utama iaitu aspek bangunan. untuk mendapat kelulusan dari pihak bomba. Selain lantai. punca kuasa juga perlu dijaga. perabot dan peralatan. grill dari jenis tidak boleh dibuka akan 66 . Bangunan kami mempunyai satu pintu utama di hadapan dan juga satu lagi pintu di bahagian belakang. kami memilih jubin kesat kerana kedua-dua kawasan ini lebih kerap untuk terkena air. terdapat pelbagai perkara yang perlu di ambil. dan ruang pembelajaran terbuka. Setiap tingkap dan pintu pula dipasang grill yang boleh dibuka dan dikunci dari dalam bangunan.

kami memilih bahan-bahan yang sesuai dengan saiz dan keperluan kanak-kanak.menyekat laluan kecemasan dan melambatkan proses menyelamat. Setiap bahan disimpan ditempat yang selamat dan dilabelkan. bebas bahan kimia merbahaya. Selain itu. tidak mudah terbalik. bahan basah dan kering juga di simpan di tempat berasingan bagi mengekalkan kualiti bahan dan memudahkan pengurusan bahan tersebut. Dari aspek bahan makanan pula. Bahan kering di simpan di dalam cabinet dapur manakala bahan basah di simpan dalam peti ais. Beralih kepada aspek jalan raya dan lalu lintas pula. Mereka tidak dibenarkan membawa atau meletakkan kenderaan di dalamkawasan sekolah mahupun di hadapan pintu pagar utama prasekolah. Bahan kering dibeli secara borong sebulan sekali manakala bahan bsah pula dibeli secara mingguan bagi memastikan kesegaran makanan tersebut sekaligus mengelakkan keracunan makanan. memenuhi keperluan dan standard. kami dapat mencegah dariberlakunya kecurian sekaligus dapat membantu pihak bomba dan penyelamat menyelamatkan kanak-kanak dengan lebih cepat. kami menyediakan tempat menyimpan bahan makanan di bilik penyediaan makanan. 67 . bebas karat. kami memilih perabot pelbagai warna menarik supaya dapat menceriakan kelas kami. kami memilih perabot dan peralatan yang sesuai dengan saiz kanak-kanak. Dari aspek perabot dan peralatan pula. Dengan menggunakan grill seperti yang disarankan oleh pihak bomba berkenaan. Selain itu.serta susunannya tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. Dari aspek bahan bantu mengajar. Kanak-kanak hanya dibenarkan pulang setelah diambil sendiri oleh ibu bapa dan penjaga mereka. kukuh dan tegap. tidak tajam dan berat. kami menetapkan satu peraturan supaya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak perlu menunggu dan mengambil anak masing-masing di dalam kawasan sekolah. bebas selumbar.

sprinkler di syiling. pengesan asap dan haba serta pelan laluan kecemasan. adalah mustahil untuk kanak-kanak itu belajar dengan selesa dan mudah. Setiap tiga bulan. kami juga menyediakan peralatan bagi mencegah dan memadam kebakaran seperti alat pemadam api. Untuk memastikan keselamatan emosi kanak-kanak di prasekolah kami. pihak bomba juga akan mengadakan ceramah kebakaran untuk kanak-kanak dan ibu bapa serta di ikuti dengan latihan kebakaran buat untuk melatih kanak-kanak.Akhir sekali ialah dari segi aspek keselamatan emosi. pihak bomba dan penyelamat akan dating untuk memeriksa alat-alat berkenaan dan setiap tahun. Selain itu. Walaupun tidak dapat di lihat secara luaran. Kami turut mengaitkan pengajaran kami dengan isu-isu semasa yang tidak terlalu berat dan tidak sensitif. kami tetap menitik beratkan aspek ini kerana tanpa emosi yang stabil. 68 . minat dan keperluan mereka. kami memilih bahan pengajaran yang sesuai dengan kehendak.

LAMPIRAN 11 KOS PENUBUHAN ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN PRASEKOLAH DEENA. 69 .

A) PENDAPATAN 1) Modal permulaan 2) Yuran Pendaftaran 3) Yuran Bulanan 4) Bayaran Buku Kerja 5) Bayaran Alatan tulis 6) Bayaran Uniform (RM 30 x 25) (RM 250 x 11 x 25) (RM 200 X 25) (RM 70 X 25) (RM 44 X 25) RM 20.00 B) PERBELANJAAN 1) Peralatan/perabot i) Meja pelajar Bulat Segiempat (RM 285 x 8) (RM 190 X 12) RM 2.00 v) Kerusi meja pejabat RM 630.00 iii) Meja komputer pelajar iv) Kerusi meja guru (Rm 295 x 2) RM 590.00 vi) Katil – easy stack cot 70 RM 540.00 ii) Kerusi pelajar Metal chair street back (RM 40 X 30) RM 1.00 RM RM RM 5.00 1.200.00 JUMLAH RM 97.350.00 RM 2.000.00 RM 750.00 vii) Manipulatif storage (20 Baket) .000.00 RM 68.280.280.750.750.100.00 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful