PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU. 1.0 Latar Belakang / Pengenalan.

Sejarah Islam telah menunjukkan betapa ulama-ulama dan ahli-ahli fikir Islam seperti Imam Shafie r.a telah dapat menghafap al-Quran ketika berusia 7 tahun, menghafal kitab al-Mirwatta’ ketika berusia 11 tahun dan telah diminta untuk memberi fatwa ketika berusia 15 tahun. Ini semua membuktikan kepentingan pendidikan formal pada peringkat awal kanak-kanak lagi. Dan pendedahan awal pendidikan kanak-kanak pada masa ini bermula di institusi-institusi dan pusat-pusat prasekolah. Di pusat-pusat ini juga diharap dapat disediakan suasana yang kondusif bagi merangsang intelek dan fizikal kanak-kanak serta pembentukan akhlak mulia. Semua ini dapat dilahirkan secara teratur dan sistematik dengan wujudnya guru-guru yang inovatif, penyayang dan tenang melayani karenah kanak-kanak. Pendidikan awal kanak-kanak khususnya pada umur 4-6 tahun adalah semakin penting di negara ini selaras dengan prinsip yang dinyatakan dalam Dasar Prasekolah Kebangsan yang menyatakan bahawa “kerajaan menyediakan pendidikan prasekolah kepada kanak-kanak yang berumur 4-6 tahun selaras dengan peruntukan Akta Pendidikan 1996 : Seksyen 2 menyatakan “pendidikan Prasekolah” ertinya program pendidikan murid-murid yang berumur 4-6 tahun. Oleh itu, penubuhan prasekolah yang akan diwujudkan haruslah bersesuaian dengan perkembangan kanak-kanak serta selari dengan Dasar Prasekolah Kebangsaan serta Akta Pendidikan 1996. Pendidikan di prasekolah merupakan lanjutan serta perincian daripada pendidikan di rumah. Ianya boleh diibaratkan sebagai pusat penyelarasan pembentukan anak-anak yang mana asasnya telahpun disemai oleh ibu bapa di rumah. Oleh kerana itu penubuhan Prasekolah Deena merupakan suatu khidmat kepada masyarakat untuk menambahkan ruang dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak. Selain itu, Prasekolah Deena juga berfungsi sebagai pusat yang
1

cuba menampung perkembangan anak-anak yang tidk dapat dipenuhi oleh ibu bapa, kerana tidak semua ibu bapa mempunyai kemampuan yang sama. Motto Prasekolah Deena adalah “Ke arah Pembentukan Peribadi Muslim” dan bertemakan “Fun In Learning”. 2.0 Rasional. Rasional penubuhan prasekolah ini antaranya adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat terhadap kehendak pendidikan awal kanakkanak. Selain adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah ini untuk membina sebuah prasekolah yang mampu melahirkan kanak-kanak yang mempunyai jati diri serta berketrampilan. Prasekolah Deena juga berhasrat untuk menjadi prasekolah rintis yang memberi pendedahan kepada kanak-kanak tentang budaya usahawan. Rasional penubuhan prasekolah juga adalah untuk menghasilkan kanak-kanak yang mempunyai sikap mesra masyarakat melalui usahasama penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran kanak-kanak. Penubuhan Prasekolah Deena ini juga bertujuan untuk membantu ibu bapa dalam menyediakan anak-anak mereka melangkah ke alam persekolahan. Suasana yang stimulatif diharap dapat membekalkan anak-anak dari aspek akademik, sosial dan akhlak. 3.0 Nama, Visi dan Misi Prasekolah. 3.1 Nama Prasekolah Cadangan nama prasekolah yang dipilih ialah Prasekolah Deena. Nama Deena dipilih adalah disebabkan maknanya iaitu agama dalam bahasa Arab dan hampir dengan sebutan ‘dinar’ yang membawa maksud wang. Ini bertepatan dengan konsep keusahawanan Islamik prasekolah yang ingin kami bina. 3.2 Misi Prasekolah
2

Menghasilkan usahawan Islam kecil yang berketrampilan dan seimbang. 3.3 Visi Prasekolah Pembelajaran di Prasekolah Deena ini akan memberikan kanak-kanak pengalaman dalam interaksi dan sosial yang luas disamping penerapan konsep Islam dalam diri kanak-kanak yang kreatif dan inovatif.
4.0

Objektif Penubuhan. Penubuhan Prasekolah Deena dilihat sebagai bertepatan dengan suasana dan hala tuju wawasan yang diharap-harapkan. Ia memberi peluang untuk menyuburkan potensi tersembunyi (latent potentials) dalam aspek pembangunan Jasmani, Emosi, Rohani, Intelik dan Sosial (JERIS). Objektif-objektif yang hendak dicapai adalah :
4.1 4.2 4.3

Membentuk perkembangan mental dan intelektual kanak-kanak. Membentuk perkembangan sosial dan perhubungan. Melahirkan kanak-kanak yang mempunyai kemahiran asas dalam membaca, menulis dan mengira.

4.4

Memberi kemahiran keusahawanan dalam diri kanak-kanak melalui pengalaman langsung.

4.5 4.6 4.7

Membekalkan pembelajaran berkonsepkan Islam yang sebenar. Melahirkan kanak-kanak yang berdikari, kreatif dan inovatif. Mendidik kanak-kanak menyedari tentang kepentingan penampilan dan keyakinan diri.
3

0 Pelan Lantai Bahagian Dalam dan Luar Prasekolah. 21030 Kuala Terengganu dan disewa oleh prasekolah dengan kadar sewa sebanyak RM1200 sebulan. Adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah untuk melahirkan kanak-kanak yang soleh. Selain itu terdapat juga sebuah dapur seluas 8 x 12 kaki persegi dan di sebelahnya pula terdapat sebuah tandah seluas 8x8 kaki persegi. 6. Prasekolah Deena menekankan pendidikan berasaskan Islam sebagai teras dan ilmu-ilmu sokongan yang universal. bertanggungjawab dan cemerlang dalam pelajaran. 6.1 Pelan Lantai Bahagian Dalam (Rujuk Lampiran 2). Merujuk kepada pelan di muka surat tersebut kami telah menyediakan satu pelan bahagian dalam bangunan Prasekolah Deena. Tapak dan bangunan ini adalah kepunyaan Wan Mariam @ Wan Mahani binti beralamat di No. bangunan ini merupakan sebuah rumah banglo setingkat. 5. yang memiliki 2 buah bilik seluas 10 x 10 kaki persegi dan sebuah bilik utama seluas 10 x 12 kaki persegi. Kami 4 . Bangunan ini adalah seluas 20 X 40 kaki persegi di atas sebidang tanah seluas 50 X 60 kaki persegi. selepas melalui Lampu Isyarat Simpang Empat Jalan Sultan Ismail. terus membuat pusingan di Bulatan Batu Bersurat dan belok ke kiri jalan bersebelahan Perkuburan Sh. Bangunan ini telah diubahsuai mengikut kesesuaian kanak-kanak dan aktiviti pembelajaran mereka.Ringkasnya. Bangunan ini di sewa dengan harga RM 1200 sebulan. Losong Haji Mat. jika dari pusat bandar. Pada asalnya. Ibrahim (Pelan Lokasi disertakan dalam Lampiran 1). Untuk sampai ke Prasekolah Deena ini. 104.0 Lokasi Tapak dan Bangunan. Tapak prasekolah ialah di atas sebidang tanah seluas 800 meter persegi di Jalan Sultan Ismail Kuala Terengganu.

tapak pemijak serta sinki dan cermin yang mengikut saiz dan ketinggian kanak-kanak. Bilik ini digunakan apabila kanak-kanak menjalankan aktiviti seperti masakan. 2 tandas murid. enam buah meja trapezium. dan dua puluh kerusi bersaiz kecil khas untuk kanak-kanak. Tandas ini turut dilengkapi dengan mangkuk tandas. dua buah meja bulat. Bilik Matahari pula merupakan satu bilik pembelajaran seluas 10 x 10 kaki persegi. Terdapat satu pintu bertutup supaya tidak mengganggu aktiviti pembelajaran kanakkanak dan untuk keselamatan terdapat satu lagi pintu menghala ke bahagian belakang bangunan. 1 bilik guru dan ibu bapa. 1 bilik aktiviti khas yang dilengkapi dengan set dapur usahawan serta 2 lagi bilik pembelajaran. Lantainya pula dipasang dengan jubin anti lumut dan anti licin bagi mengelakkan kemalangan. Dinding bilik ini dihiasi dengan pelbagai jenis carta dan mural bagi 5 dilabel bagi memudahkan kerja dan pengurusan barang-barang serta mengekalkan kekemasan . serta sebuah rak pinggan mangkuk. lima buah meja segi empat. Setiap kelengkapan dan peralatan yang ada di bilik ini bilik. Billik ini seluas 10 X 10 kaki persegi Bilik ini menempatkan beberapa set dapur untuk kanak-kanak serta sinki untuk kemudahan kanak-kanak. Terdapat 2 tandas di dalam bangunan prasekolah Deena dan setiap satunya adalah seluas 8 x 4 kaki persegi. Bilik ini dilengkapi dengan satu set kabinet dapur berbentuk L beserta ketuhar. pembungkusan makanan. dapur dan sinki. Tandas ini dilengkapi dengan tingkap kecil dan kipas pengalir udara untuk mengalirkan bau busuk ke luar. serta lain-lain aktiviti yang menggunakan peralatan di dapur. Terdapat satu bilik penyediaan makanan di prasekolah kami ini. Bilik ini adalah seluas 8 X 12 kaki persegi. sebuah peti ais. Bilik pembelajaran khas pula merupakan sebuah dapur usahawan dan digunakan juga sebagai bilik makan kanak-kanak.telah mengubahnya menjadi sebuah prasekolah yang mempunyai 1 bilik penyediaan dan penyimpanan makanan. Bilik ini menempatkan sebuah papan putih.

Kedua-dua pintu masuk ini berupa pintu kaca jenis gelongsor. Terdapat dua pintu masuk iaitu satu dari arah luar bangunan dan satu lagi dari arah dalam bangunan. Terdapat sebuah pintu masuk utama dan empat rak kasut untuk kanak-kanak yang disusun di tepi dinding.membantu aktiviti pembelajaran kanak-kanak. kerja berkumpulan dan juga bilik aktiviti kreativiti dan estetika. Bilik ini dilengkapi dengan permaidani pelbagai warna bagi menandakan kawasan kanak-kanak. Bilik ini turut dilengkapi dengan satu cermin menghadap ke dalam kelas dan digunakan untuk ibu bapa dan guru memantau dan memerhati kanakkanak. Bilik ini digunakan untuk aktiviti permainan dalam. Walaubagaimanapun. Garaj ini adalah seluas 10 x 6 kaki persegi. sebuah rak fail. Lantai garaj ini dikemaskan dengan jubin jenis kesat bagi mengelakkan lantai menjadi licin apabila terkena tempias hari hujan. untuk tujuan kecemasan atau gangguan bekalan elektrik. Bilik ini dilengkapi dengan penyaman udara bagi memberi keselesaan kepada guru dan ibu bapa. Bilik ini menempatkan sebuah meja guru.bagi membolehkan guru memantau keadaan di dalam dan di luar bangunan. Bilik pembelajaran kedua pula dinamakan Bilik Teratai dan bilik ini adalah seluas 10 X 12 kaki persegi. Terdapat sebuah garaj berbumbung di bahagian hadapan prasekolah kami. Bilik ini lebih khusus kepada sudut kreativiti dan fizikal. 6 . Garaj ini digunakan sebagai tapak perhimpunan kanak-kanak diwaktu pagi dan tempat kanak-kanak menunggu ibu bapa mereka ketika waktu petang selepas selesai waktu persekolahan.bilik ini turut dilengkapi dengan tingkap kaca jenis gelongsor untuk laluan udara dan laluan kecemasan. Bilik guru dan ibu bapa di prasekolah kami adalah seluas 10 X 6 kaki persegi. sebuah kerusi beroda untuk guru. Di bahagian syiling pula turut tergantung pelbagai mobil dan bahan bantu mengajar yang lain untuk mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif dan menyeronokkan kanak-kanak. dan satu set sofa untuk ibu bapa. Terdapat juga beberapa tingkap untuk pengaliran udara dan satu pintu masuk.

Sudut ini digunakan untuk kanak-kanak yang sakit berehat serta untuk kanakkanak lain berehat di waktu senggang. Sudut ini dilengkapi dengan sebuah pentas. Sudut ini boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti seperti perbualan pagi. Bersebelahan sudut senyap pula terdapat satu sudut khas yang dinamakan ”Sudut Usahawan”. dan diantara kolam dan gazebo ini terdapat sebuah pagar utama dan laluan untuk ibu bapa dan kanak-kanak masuk ke prasekolah. 7 . demonstrasi dan lain-lain aktiviti yang bersesuaian samada secara individu. Sudut ini terletak bersebelahan bilik penyediaan makanan dan dinding yang menyambungkan bilik ini dengan bilik penyediaan makanan diperbuat dari kaca tebal supaya pembantu boleh memantau keadaan murid dari dalam bilik penyediaan makanan. main peranan. membina yakin diri. Sudut senyap pula adalah seluas 6 X 6kaki persegi dan terletak bersebelahan dengan bilik penyediaan makanan. permaidani tebal. 2 cermin gergasi serta permaidani bagi aktiviti perbualan pagi. 6. membina personaliti diri. kumpulan ataupun kelas. Gazebo tersebut digunakan untuk ibu bapa berehat dan menunggu anak-anak mereka keluar dari kelas manakala kolam ikan pula sebagai hiasan dan permandangan serta tempat untuk kanak-kanak memelihara ikan masing-masing. Sudut ini dihias dan diselenggara oleh kanak-kanak dua minggu sekali. satu tilam bersaiz kecil. bantal pelbagai bentuk dan warna serta sofa kecil untuk kanakkanak. Di bahagian luar prasekolah pula terdapat sebuah kolam ikan dan sebuah gazebo di bahagian hadapan. Sudut ini menempatkan gambar-gambar dan barangan yang dihasilkan oleh murid-murid dan segala yang berkaitan dengan program usahawan. Sudut ini juga menjadi tempat untuk kanakkanak bersantai dan membaca buku secara senyap.2 Pelan Lantai Bahagian Luar (Rujuk Lampiran 3).Sudut pembelajaran terbuka yang berada di bahagian tengah prasekolah kami ini seluas 20 X 10 kaki persegi. simulasi. Dilengkapi dengan rak buku.

Kawasan sekeliling taman ni pula ditutupi dengan rumput jenis permaidani bagi mengurangkan kecederaan jika kanak-kanak terjatuh ketika mereka sedang bermain. Kedua-dua sudut ini di tempatkan di bahagian luar bangunan prasekolah supaya kanak-kanak dapat menghirup udara segar di luar dan mengalami pengalaman yang lebih bermakna dengan situasi sebenar. kawasan kami akan kekal bersih dan teratur. Di bahagian belakang prasekolah pula terdapat satu sudut khas untuk aktiviti main pasir dan satu lagi sudut khas untuk aktiviti main air. taman ini juga akan menghasilkan permandangan yang lebih menarik di prasekolah kami. Zoo mini pula terletak bersebelahan dengan taman permainan. sebuah taman permainan dan sebuah zoo mini. kami akan melantik pekerja khas untuk membersihkan kawasan luar prasekolah kami. Secara keseluruhannya. Kawasan tersebut di lengkapi dengan pili yang boleh digunakan untuk aktiviti main air. Hal ini membantu kami untuk menjimatkan penggunaan ruang kerana kebanyakan sudut kami boleh digunakan untuk tujuan yang pelbagai.Di bahagian tepi pula terdapat sebuah taman herba khas untuk kanak-kanak bercucuk tanam. kura-kura ayam. Selain itu. Taman herba tersebut dibina sendiri oleh kanak-kanak kerana kami ingin memberi lebih banyak pengalaman langsung kepada mereka sekali gus kami akan meningkatkan lagi kemahiran motor halus dan motor kasar mereka. prasekolah kami mempunyai kawasan seluas 30 kaki persegi di bahagian tepi. berwuduk dan memberus gigi.jongket dan satu set buaian. Zoo tersebut mengandungi beberapa sangkar berkunci untuk menempatkan beberapa haiwan jinak seperti burung. beberapa set mini jongkang . Di sebelah taman herba terdapat sebuah taman permainan yang mengandungi satu set Triorocer. 15 kaki persegi di bahagian depan dan 5 kaki lagi di bahagian 8 . Kanak-kanak akan diberi tugas secara bergilir untuk memberi haiwan-haiwan tersebut makan dan untuk aspek kebersihan pula. Dengan cara itu. dan arnab.

2 Kurikulum Tambahan Kurikulum tambahan prasekolah ini adalah berdasarkan kemahiran keusahawanan serta pendidikan Fardhu Ain di sebelah petang.belakang.0 Kurikulum dan Program Pembelajaran. 7. komponen kerohanian dan moral. Kurikulum utama yang lengkap disertakan dalam Lampiran 4. 7. 7. Kami memilih untuk memagar keseluruhan kawasan kami bagi memastikan keselamatan kanak-kanak dan harta benda kami terjaga. Kurikulum tambahan yang lengkap disertakan dalam Lampiran 5. komponen perkembangan fizikal dan yang terakhir adalah komponen kreativiti dan estetika.1 Kurikulum Utama Kurikulum prasekolah ini adalah berdasarkan Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KPsK) yang merangkumi enam komponen utama iaitu komponen bahasa dan komunikasi. komponen perkembangan kognitif.3 Jadual Pembelajaran 9 . komponen perkembangan sosioemosi. 7.

8. Jadual pembelajaran yang lengkap boleh dirujuk pada Lampiran 6. Sains dan English. Terdapat juga sesi pembelajaran sebelah petang selama 2 hari untuk kelas untuk kurikulum tambahan kami yang kami panggil Iqra’ yang bermula jam 1.0 Aspek Pemakanan. 7.50 tengah hari.00 pagi – 11.Sesi pembelajaran adalah dari jam 8.4 Buku khas yang digunakan Prasekolah Deena telah memilih empat buah buku khas yang digunakan dalam pembelajaran kanak-kanak di sini.6 Program Tambahan Program-program tambahan yang dirancangkan adalah program-program yang melibatkan kerjasama ibu bapa dan komuniti setempat.00 petang. Buku-buku tersebut terdiri daripada buku yang bertajuk Cahayaku untuk mata pelajaran Bahasa Malaysia. 10 . 7.00 petang – 2. Rujuk Lampiran 7 untuk melihat kalendar akademik (Takwim) Prasekolah Deena. buku Little Ones Eduworld untuk pembelajaran bagi mata pelajaran Matematik. Iqra’ untuk pembelajaran sewaktu Kelas Fardhu ‘Ain dan sebuah Art Book untuk komponen kreativiti dan estetika.

telur. Kandungan nutrisi dalam kombinasi penyediaan menu makanan sangat penting kepada perkembagan kanak-kanak. Berikan ikan. produk tenusu dan lain-lain makanan yang kaya dengan kalsium setiap hari. v.kami memilih untuk menyediakan makanan secara sendiri oleh pembantu prasekolah yang telah dilatih. ii. Berikan susu. iv. iaitu : i. Terdapat beberapa prinsip penyediaan makanan yang disyorkan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia yang turut diamalkan di Prasekolah Deena. ayam.1 Prinsip Penyediaan Makanan Penyediaan Makanan Prasekolah Status pemakanan mempengaruhi perlakuan kanak-kanak. daging tanpa lemak. Jadikan nasi. 11 .8. iii. Berikan pelbagai jenis makanan yang baik dan berkhasiat melalui kombinasi yang bersesuaian berdasarkan piramid makanan. lain-lain bijirin dan makanan berasaskan bijirin sebagai sumber tenaga yang utama. kekacang dan berasaskan kekacang untuk protein. Galakkan pengambilan lebih banyak buah-buahan dan sayursayuran untuk membekalkan vitamin dan mineral. Oleh itu.

ikan. pilih makanan yang berkhasiat dalam jumlah yang kecil dan berikan pada masa yang sesuai. makanan manis dan minuman bergula dan kurangkan pengambilan garam. Lemak adalah penting tetapi pemberian secara berlebihan patut dielakkan. sayur-sayuran dan makanan lain yang kaya dengan zat besi setiap hari untuk mencegah kekurangan zat besi. ii. vii. ix. Hadkan gula-gula. 12 . Sediakan makanan yang bersih dan selamat untuk dimakan. Sebelum memulakan pembelajaran murid akan diberi makan 7 biji kismis. Antaranya adalah : i. Bagi murid yang tidak bersarapan disediakan biskut dan juga susu. viii. Jika snek diperlukan. 8. ayam. x.2 Menu Makanan Terdapat beberapa amalan pemakanan yang dijadikan rutin harian di Prasekolah Deena. Berikan daging tanpa lemak.vi.

Rujuk Lampiran 9 Aspek Keselamatan. YOGART. Kebiasaanya sajian bagi kudapan adalah kuih. MEE lengkap boleh dilihat 9. Rujuk Lampiran 10 13 . Selasa dan Khamis disebabkan murid mengikuti kelas Fardhu Ain pada sebelah petang. KUMPULAN KACANG. 9. AYAM. MINYAK. GULA DAGING.0 dalam Aspek Kebersihan dan Keselamatan. Terdapat 4 set menu makanan bagi sarapan pagi yang ditukar pada setiap minggu.2 Aspek Kebersihan. PASTA. v. iv. SUSU. Lampiran 8. KEJU BUAH-BUAHAN. IKAN.iii. tetapi bagi menyeimbangkan zat dan vitamin kepada kanakkanak kami menghidangkan buah-buahan sebagai snek.1 9. Makan tengahari disediakan untuk hari Ahad. BIJIRIN. Untuk makan tengahari terdapat 2 set menu makanan yang ditukar pada setiap minggu ARAS 4 MAKAN PALING SEDIKIT ARAS 3 MAKAN SEDERHANA ARAS 2 MAKAN BANYAK ARAS 1 MAKAN PALING BANYAK LEMAK. SAYURSAYURAN Set menu yang ROTI. Untuk selingan antara sarapan pagi dan makan tengahari kami menyediakan kudapan.

Tulang rangka yang tidak normal 5. rawatan ringan dan rujukan ke klinik atau hospital. Ketajaman penglihatan 3. Pihak prasekolah perlu mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah untuk meminta pihak klinik datang dan membuat pemeriksaan ke atas muridmurid. Jangkitan cacing 6. antara masalahmasalah kesihatan yang di kesan di kalangan murid sekolah adalah: 1. Kudis buta 7. Prasekolah Deena amat mementingkan kesihatan murid-muridnya. pasukan-pasukan kesihatan sekolah ditubuhkan bagi membolehkan lawatan di buat ke prasekolah.0 Aspek Kesihatan. Perkhidmatan kesihatan sekolah adalah satu perkhidmatan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia kepada murid-murid yang berada di sekolah bagi memastikan penjagaan kesihatan yang optima. Di bawah perkhidmatan kesihatan sekolah. sekolah-sekolah rendah dan menengah di Malaysia. kanak-kanak Prasekolah Deena akan menerima perkhidmatan pencegahan penyakit. saringan kesihatan. Kurang pendengaran Perkhidmatan kesihatan sekolah. Perkhidmatan ini adalah bertujuan seperti berikut: 14 . Perkhidmatan kesihatan telah dimulakan di Negara ini pada tahun 1967 dan mulai tahun 1975. Rabun warna 4. Keutamaan diberi kepada murid-murid sekolah bantuan Kerajaan di seluruh Malaysia. Menurut Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah. Obesiti 2.10.

11. 12. Menggalakkan penglibatan masyarakat bagi membentuk sekolah sebagai institusi yang sihat dan selamat bagi membolehkan pembelajaran yang berkesan.1. pencegahan penyakit. 000 penubuhan prasekolah ini adalah hasil perkongsian 4 orang pemilik Prasekolah Deena iaitu : 1) Nurul Izzah Khalil 2) Nurul Ain Mazlan 3) Faridah Mokhtar 4) Aishah Nurain Anggaran pendapatan dan perbelanjaan Prasekolah Deena yang lengkap boleh dilihat pada Lampiran 11. rawatan dan rujukan. 3. Mengekalkan tahap kesihatan murid di paras paling optima melalui promosi kesihatan.0 Kos Penubuhan. Modal permulaan RM 20. Mengesan masalah-masalah kesihatan yang boleh menghalang pencapaian akademik murid di prasekolah dan seterusnya membuat rujukan awal bagi membolehkan intervensi awal dan penempatan murid dalam sistem pendidikan khas.0 Staf 15 . 2.

menjadi selama guru 5 13. Kriteria pemilihan adalah mereka yang mempunyai minat mendalam dan berpengalaman serta gru yang mempunyai keputusan yang agak baik dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia.Seramai 2 orang guru dan seorang pembantu telah dipilih untuk bekerja dengan prasekolah ini. 16 . Menjadi guru tuisyen 2 Muhrizah Huda bt Idham 730303-01-5844 Degree In Statistics. Kuala Lumpur selama 3 tahun. Menjadi guru tadika di 1 ‘Areej bt Ifzam 790511-06-5380 UM Ekonomi) (TESL. Bahasa Inggeris dan Sains di peringkat Diploma Pendidikan atau sekurang-kurangnya Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia. K/P Kelulusan Pengalaman Berkaitan Diploma Pendidikan. Butir-butir mengenai guru-guru adalah seperti berikut : Bil Nama No. dan UITM tadika tahun.0 Penutup.

Sokongan dan kerjasama dari pihak Tuan dalam meluluskan permohonan melalui ini akan menyerlahkan kecemerlangan kanak-kanak Malaysia pendidikan Prasekolah yang berkualiti memandangkan kanak-kanak merupakan pelapis generasi akan datang yang akan menerajui negara. Diharapkan Kertas Kerja ini diangkat untuk diberi kelulusan.Dari kajian yang dijalankan didapati sambutan terhadap pendidikan pra sekolah sekarang amat menggalakkan di mana ibu bapatelah mula menghantar anakanak mereka ke prasekolah bermula pada usia 5 tahun lagi. Diharapkan prasekolah ini akan dapat memberi pendidikan prasekolah yang baik sebelum anak-anak memasuki alam persekolahan sebenar. Oleh itu prasekolah merasakan tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan 25 orang pelajar pada peringkat permulaan ini. 17 .

LAMPIRAN 1 PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA

PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU.
18

19

LAMPIRAN 2 PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA

PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA. 12 kaki
20

4 kaki

4 kaki

4 kaki 4 kaki 12 kaki 10 kaki

B

86kaki 20kaki kaki

A K8 kaki l HJ G I 2 kaki E DC F 10 kaki

Petunjuk : 21 .

A b c D E F G H I J K l Bilik penyediaan makanan Tandas murid lelaki Tandas murid perempuan Bilik pembelajaran khas Bilik Matahari Bilik Teratai Garaj Bilik Guru dan Ibu Bapa Lorong laluan masuk Sudut pembelajaran terbuka Sudut senyap Sudut Usahawan Pintu masuk utama Pintu keluar Pintu Tingkap Dinding cermin Pentas Cermin gergasi Sinki Mangkuk tandas Rak pemisah Permaidani Alat pemadam api 22 .

50 kaki 5 kaki 5 kaki 40 1 23 h i j 60 kaki g e d f a b .LAMPIRAN 3 PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA.

Petunjuk : A b c D E Bangunan prasekolah Kolam ikan Laluan masuk Gazebo Taman herba 24 .

F G H I J Taman permainan Zoo mini Sedut main pasir Sudut main air Setor peralatan Pintu pagar masuk utama Pintu pagar keluar 25 .

LAMPIRAN 4 KURIKULUM UTAMA PRASEKOLAH DEENA KOMPONEN MATA PELAJARAN : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA MALAYSIA. MATLAMAT 26 . A.

b) BACAAN 1. 4. Boleh menerima dan melakukan arahan. 5. Mengkelaskan benda-benda mengikut kumpulan dari segi saiz dan warna. seperti : Assalamualaikum Apa Khabar Terima Kasih 2. 2. 3. B. warna dan saiz. Menamakan benda-benda maujud. Melakukan sesuatu permintaan yang mudah dengan bahasa yang betul dan tepat. Mengenali. menyebut dan menulis huruf-huruf abjad.1. Menerangkan bentuk-bentuk asas. boleh berhubung dengan ibu bapa dan kawan-kawan dengan komunikasi yang baik. Membiasakan murid-murid dengan lafaz yang baik. 27 . Membezakan bunyi-bunyi : Binatang Kenderaan Orang menangis. SUKATAN PELAJARAN a) LISAN :1. 3.

3. 6. Latihan pergerakan tangan. 8. Menulis suku kata. Menyusun benda-benda mengikut urutan – dari benda yang kecil kepada besar. p dan q 5. Mengenal huruf-huruf mengikut bentuk yang seakan-akan sama. Membatang perkataan. Membunyikan suku kata-suku kata terbuka. rendah kepada tinggi. 3. 6. 2. Latihan mata – dari kiri ke kanan / atas ke bawah. Menguasai pergerakan tangan secara bebas supaya bleh menulis dengan selesa dan sempurna. 5. Menulis perkataan mudah. 7. Menyesuaikan bentuk-bentuk yang sama. Contoh : b dan d. KOMPONEN : PERKEMBANGAN KOGNITIF 28 . c) TULISAN 1. 4. 4. Menulis bentuk-bentuk huruf.2. Menekap huruf-huruf yang diajar. Koordinasi mata dan tangan.

MATLAMAT 1. Pengalaman set (himpunan). Membolehkan murid-murid mengenal bentuk-bentuk dalam matematik berasaskan pengalaman harian. 2. Mengenal bentuk-bentuk geometri. Konsep siri. PELAKSANAAN 1. Konsep nilai. 4. 8. Konsep tambah atau tolak dengan nilai 1-10. Mengenal 1-10 (termasuk menulis angka-angka tersebut). C. SUKATAN PELAJARAN 1. Pengalaman warna-warna asas. Menggunakan kad-kad warna asas dalam mengenalkan warna-warna. B. 29 . Memberi pengalaman kepada murid-murid mengenai konsep angka berasaskan pengalaman harian. seterusnya benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. 5. 6. 3. 2.MATA PELAJARAN : MATEMATIK A. 3. 7. Konsep saiz dan ukuran. Membolehkan murid-murid mendapat pengalaman mengenai persekitaran mereka dan hubungannya dengan angka.

Menyediakan benda-benda yang sama jenis – untuk konsep pengajaran himpunan set. Latihan mewarna / membulatkan benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. 30 .2. panjang. 6. 3. 4. kecil. Mengajar konsep tambah dan tolak dengan cara menggunakan bendabenda maujud dan kad-kad angka. pendek. 5. Mengajar saiz : besar. tinggi dan rendah. Mengajar konsep nilai dengan menunjukkan kad-kad imbasan yang mempunyai nilai-nilai tertentu.

3. Prinsip membesar. 5. sejuk. 1. Makanan manusia – jenis-jenis makanan. SUKATAN PELAJARAN. Panas. 1. kering basah dan alam sekitar. 31 . Memperkenalkan tempat tinggal manusia dan haiwan. Memperkenalkan konsep membesar. 4. 2. sejuk. tanah dan sebagainya) dan ‘man-made-environment’. langit. B. Tempat tinggal manusia. 4. proses pemakanan. air. : PERKEMBANGAN KOGNITIF : ASAS SAINS. C. Kecil dan besar dalam alam sekitar (bumi. 3. kering dan basah. Memperkenalkan konsep panas.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. haiwan dan perbezaan-perbezaannya. Memperkenalkan makanan manusia. PELAKSANAAN. 5. Memperkenalkan konsep sains dan fungsinya dalam alam sekitar dan ‘man-made-environment’. MATLAMAT. 2.

Panas dan sejuk – gunakan ais dan air. 4. kering dan atau hujan dan terangkan aktiviti-aktiviti di musim-musim yang tertentu ini. Makanan – bahagikan makanan yang boleh didapati dari binatang dan dari tumbuhan. 32 . 2. 3. Gunakan alam sekitar prasekolah untuk menerangkan konsep saiz atau gambar-gambar benda hidup yang berbeza saiz. Gunakan gambar-gambar untuk menerangkan tempat-tempat tinggal manusia berbagai-bagai jenis tempat tinggal.1. 6. Gunakan jangkasuhu untuk melihat perbezaan suhu. Prinsip membesar – tumbesaran biji benih (melalui ujikaji). 5. Cuaca – gambar-gambar di musim panas.

Agar murid-murid dapat melibatkan diri. Lipatan dan guntingan 33 . Kolaj 4. B. Capan 6. MATLAMAT : KREATIVITI DAN ESTETIKA : SENI VISUAL 1. Cetakan 5. Lukisan 2. Muzik 7. Catan 3. SUKATAN PELAJARAN 1. pemikiran dan daya kreatif untuk satu-satu ciptaan Allah yang berfaedah serta menambahkan ketajaman pengamatan dan meningkatkan daya koordinasi antara mata dan tangan yang bak untuk menghasilkan karya seni.KOMPONEN MATA PELAJARAN A.

B. 2. Mengenal angka 1-10 dalam Bahasa Inggeris. Lipatan dan celupan 9. Mengenal warna-warna asas. SUKATAN PELAJARAN. umur dan anggota badan. MATLAMAT : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA INGGERIS. Mengenal diri sendiri – nama. Main pondok-pondok C. 34 . PELAKSANAAN 1. Memperkenalkan dan mengajar asas Bahasa Inggeris. KOMPONEN MATA PELAJARAN A. 3. 1. jantina.8. Teknik yang digunakan untuk pengajaran adalah mengikut daya kreativiti guru-guru.

Fiqah. Mengenal konsep saiz dan perbezaannya. iii. 1. Konsep masa. 2. MATLAMAT : PENDIDIKAN KEROHANIAN DAN MORAL : PENDIDIKAN ISLAM 1. 35 . Slide show. Membekalkan murid dengan pengetahuan asas Islam dalam agama yang merangkumi ilmu Tauhid. PELAKSANAAN. Lakonan.4. Teknik yang digunakan bergantung kepada kebolehan murid-murid sama ada cepat atau lambat menerima pengajaran. Lisan. guru boleh menggunakan teknik : i. ii. C. 2. 5. Tasawwuf dan Sejarah Islam. Menanamkan rasa cinta dan taat kepada Allah serta mewujudkan rasa hubungan langsung dengan-Nya dalam setiap perlakuan di dunia. Dalam mata pelajaran ini. Kad-kad imbasan atau benda-benda di sekeliling prasekolah. iv. KOMPONEN MATA PELAJARAN A.

7. Akhlak dan Sirah.3. Akhlak 4. 4. berilmu. Membina peribadi mukmin yang beriman. terutama AlQuran dan Al-Hadis. secara individu dan kumpulan. SUKATAN PELAJARAN 1. Guru mengajar dan melatih murid melakukan ibadah-ibadah khusus dan sunat dalam Islam. 36 . 2. Memahamkan murid akan hubungan manusia dan alam dengan Pencipta serta kaitan kehidupan di dunia dengan akhirat. bertaqwa. B. Aqidah (merangkumi Rukun Iman dan Rukun Islam) 2. Guru membacakan serta menerangkan ayat-ayat Al-Quran dan Hadishadis Rasulullah yang berkaitan dengan pelajaran Aqidah. Memastikan murid mengamalkan adab-adab serta cara hidup Islam yang syumul dengan mengambilnya dari sumber-sumber Islam. Menyuburkan rasa cinta dan kasih kepada Nabi Muhammad melalui penceritaan riwayat hidup dan sifat-sifat baginda yang terpuji. berakhlak mulia dan beramal soleh kerana Allah semata-mata. Sirah C. Ibadah. Menjadikan Nabi Muhammad dan sunnah baginda sebagai model untuk diteladani dalam segenap aspek kehidupan. Ibadah 3. 5. PELAKSANAAN 1. 6.

Guru menceritakan riwayat hidup Rasulullah dan sifat-sifat terpuji baginda yang patut diamalkan oleh setiap muslim. gambar-gambar. Murid mempraktikkan cara berwudhuk dengan sempurna dan solat secara berjemaah. 8. Guru mendidik murid berakhlak mulia dengan menerangkan adab-adab dalam Islam. Murid menghafal Rukun Iman. Murid-murid melakonkan watak-watak yang bersifat mahmudah atau mazmumah dengan bimbingan guru (main peranan). 37 . 10. secara individu dan secara beramairamai. sifat-sifat Allah dan sebagainya melalui nasyid yang diajar oleh guru. sifat-sifat mahmudah dan mazmumah melalui contoh-contoh khusus. 11. sifat-sifat Rasul dan perkaraperkara sam’iyyat menerusi cerita-cerita yang bersesuain dengan tahap murid. Guru menguji kefahaman dan ingatan murid menerusi sesi soal jawab dan pelbagai latihan. 99 nama Allah swt. Rukun Islam. 7. Guru menjelaskan sifat-sifat Allah swt. Guru dan murid sama-sama mempraktikkan sunnah Nabi/cara hidup Islam sekadar termampu. 4. namanama 25 Rasul. 6. Murid berlatih membaca doa-doa tertentu selepas solat. 5. cerita-cerita agama dan kisah-kisah teladan yang menarik.3. wirid/zikir dan doa-doa harian sehingga lancar. 9.

LAMPIRAN 5 KURIKULUM TAMBAHAN KURIKULUM TAMBAHAN. 38 .

MATA PELAJARAN : ASUHAN MEMBACA AL-QURAN A. SUKATAN PELAJARAN Pembacaan menggunakan kaedah Iqra’ dari Buku 1 – Buku 6. 3. 39 . Pembacaan dimulakan dengan buku 1 dan seterusnya 2. 5 dan 6 mengikut kemahiran. Menggunakan Bahan Bantu Mengajar (BBM) seperti kad imbasan atau kemudahan ICT. 1. PELAKSANAAN. 4. Tulisan-tulisan yang besar dan jelas digunakan. 5. Aktiviti-aktiviti menambahkan kemahiran seperti penulisan dan menggunakan ‘plastisin’ bagi membentuk huruf-huruf. MATLAMAT Untuk memperkenalkan semua huruf-huruf hijaiyah. bentuk huruf dan sebutannya dan persediaan untuk membaca Al-Quran. Murid-murid dikumpulkan dalam kumpulan lebih kecil dengan nisbah guru : murid maksima 1 : 5. 3. Murid-murid dibekalkan dengan buku-buku Iqra’ 1-6. 2. B. 4. MATA PELAJARAN : HAFALAN MUQADDAM. C.

B. 2. SUKATAN PELAJARAN 1. PELAKSANAAN. Guru membaca dan murid-murid mengikut bacaan guru. 2. 2. MATLAMAT 1. Untuk mengajar murid-murid menghafal surah-surah pendek yang terkandung dalam Al-Quran. 3.A. barulah dipindahkan ke surah yang baru. Tafsir ringkas untuk surah-surah yang diajar dan dihafal. Menghafal dari awal surah iaitu Surah An-Nas. C. 40 . untuk yang selanjutnya mengikut kemampuan hafalan mereka. Setelah seorang murid telah lancar bacaannya. Murid-murid dibekalkan dengan Muqaddam setiap seorang. 4. Guru menyemak bacaan murid dan hafalan setiap daripada mereka supaya bacaan dan hafalan murid-murid adalah lancar dan tartil. 1. Menghafal surah Al-Fatihah. Menanam rasa cinta kepada Al-Quran melalui tanggungjawab membaca dan menghafal.

Memperkenalkan perkara-perkara yang terlibat di dalam bidang keusahawanan seperti pemprosesan. 3.MATA PELAJARAN : KEUSAHAWANAN A. Menanam minat kanak-kanak terhadap pembelajaran matematik melalui aktiviti berjual beli. 4. 2. pembungkusan dan pemasaran. 1. SUKATAN PELAJARAN 1. 41 . C. Kanak-kanak diperkenalkan dengan mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. 3. B. Untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada asas-asas keusahawanan. Menanam rasa minat dan cinta kanak-kanak kepada bidang keusahawanan. Memperkenalkan kanak-kanak kepada mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. 2. PELAKSANAAN. MATLAMAT 1. Memupuk nilai jujur dan amanah dalam menjalankan urusan jual beli. Mengajar kepada kanak-kanak tentang konsep keusahawanan.

2. LAMPIRAN 6 JADUAL PEMBELAJARAN 42 . Aspek kebersihan dan keselamatan turut diselitkan. Kanak-kanak diberi peluang untuk menghasilkan sendiri barangan yang akan di pasarkan. Seterusnya kanak-kanak akan di ajar tentang proses pembungkusan diikuti dengan proses pemasaran barangan. 4. 3.

20 SOLAT & CIRCLE TIME 8.00 – 8.00 BI 9.00 10.00 – 9.30 BI 9.20 – 9.20 – 43 .MASA HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS 8.00 10.30 – 10.

LAMPIRAN 7 TAKWIM 44 .

2.01. 2. 2.02.2011 13.2011 – 10. 4.01.2011 26. Oh Ayah…..02.03.2011 23.2011 29.2011 16. TARIKH 02.03.01.2011 02. PERKARA Latihan Sukan Mentorku Kemuncak Nyanyian TARIKH 06.01.TAKWIM PRASEKOLAH DEENA SESI 2011.2011 .01.02. JANUARI Bil 1.. 3.2011 – 20.2011 MAC Bil 1.02. PERKARA Karnival Sukan Kemuncak Penglipur Lara 45 TARIKH 17.01.2011 FEBRUARI Bil 1.2011 – 06. 3. PERKARA Sesi Persekolahan Bermula Minggu Kenali Diri (Orientasi) Minggu Cungkil Bakat Bermula Oh Ibu….

2011 JULAI 46 .2011 18. 3.05. 3.04. 2.2011 09.2011 MEI Bil 1.04.05.05.06.2011 28.2011 21. 3.2011 28.06. PERKARA Ujian Pengesanan Kemuncak Budaya Puisi Mentorku Mesyuarat PIBG TARIKH 05.06. 2. 2. 2. Mentorku 26.06.06.2011 – 07.2011 25.3. PERKARA Sayang Guru.04.2011 JUN Bil 1. PERKARA Mentorku Kemuncak Peragaan Hari Alam Sekitar TARIKH 09.2011 28.03-2011 APRIL Bil 1. Cintai Ibu Kemuncak Persembahan Pentas Mentorku TARIKH 16.

PERKARA Mentorku Hari Keluarga Kemuncak Yakin Diri TARIKH 03.08. PERKARA Hari Kanak-kanak Kemuncak Anak-anak Deena Konvokesyen Prasekolah Deena 47 TARIKH 03.11.09.08. PERKARA Mentorku Sambutan Hari Kebangsaan Kemuncak Anak Merdeka TARIKH 06.2011 – 07. 2. PERKARA Mentorku Kemuncak Hasil Kraf TARIKH 08.2011 27.2011 17. 3.08.10.09.2011 28. 2.2011 OGOS Bil 1.2011 31.2011 .07.10.2011 SEPTEMBER Bil 1.2011 16.2011 OKTOBER Bil 1.2011 NOVEMBER Bil 1.07.2011 16. 3.2011 10. 2. 3. PERKARA Minggu Usahawan Muda Mentorku Kemuncak Kreativiti Seni TARIKH 03. 2.2011 31.09-2011 29.11.11.Bil 1.07. 3. 2.07.

berlakon dan menyanyi pada hari pertandingan ini. Aktiviti bulanan ini bertujuan untuk mengasah bakat dan menbina keyakinan diri yang tinggi di kalangan kanak-kanak. Ini adalah penting untuk membina hubungan kerjasama yang baik di antara mereka. bercerita.*** Oh Ibu… Oh Ayah merupakan satu aktiviti suai kenal di antara kanak-kanak prasekolah bersama ibu bapa atau penjaga kanak-kanak. Pada bulan November. terdapat sebuah persembahan khas iaitu Kemuncak Anak-anak Deena di mana kanak-kanak akan mempersembahkan kehebatan dan kelebihan yang ada pada diri masing-masing sama ada berpantun. kanak-kanak mempamerkan hasil-hasil kreativiti yang telak mereka cipta. 48 . *** Mentorku merupakan aktiviti istemewa Prasekolah Deena yang diadakan setiap bulan. ibu bapa dan kanak-kanak prasekolah akan berkumpul dan membentuk beberapa kumpulan. Pada setiap bulan. Ibu. *** Kemuncak Hasil Kraf merupakan kesinambungan daripada bulan Kemuncak Kreativiti Seni di mana pada bulan ini. Kemuncak Peragaan dan lain-lain memberi peluang kanak-kanak menyerlahkan potensi diri dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang dikhususkan dalam sesuatu bulan berkenaan. bersyair. *** Aktivit kemuncak pada setiap bulan seperti Kemuncak Nyanyian. Kemuncak Penglipur Lara. Setiap kumpulan akan bergilir untuk menunjukkan sama ada cara memasak sesuatu atau cara-cara menghasilkan sesuatu rekaan kreatif. bapa atau penjaga akan menjadi mentor yang akan membuat demonstrasi.

49 .

daging. sayur sawi. gula.LAMPIRAN 8 SENARAI MENU SARAPAN PAGI. Daging:Protein . 50 bawang. Bubur: Karbohidrat teh’o kentang. SET 1 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Bubur Daging + air Beras. garam dan teh.

timun.Sawi: Vitamin Kentang: Karbohidrat Gula & garam: Lemak ISNIN Sandwic Telur. horlick dan susu. lobak. salad. telur. mayonis dan tamato: Vitamin Mayonis: Lemak Susu: Kalsium SELASA Nasi Goreng + air Beras. Roti: Karbohidrat Telur: Protein Salad. mata kerbau+ telur salad. Roti. kacang Roti. Roti: Karbohidrat panggang. Ayam: Protein Sayur campur dan timun: vitamin Milo Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): RABU Roti Bakar. timun. . Nasi: Karbohidrat milo sayur campur. salad + air susu tomato. air 51 Kacang panggang. timun. susu. milo dan susu. telur. kacang panggang. ayam tanpa lemak.

Roti:Karbohidrat tomato dan susu. kentang: Karbohidrat Ayam: protein Lobak: Vitamin Susu: Kalsium SET 2 HARI AHAD MENU Ban tuna + air susu RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Roti bun. salad.horlick telur: Protein Salad: vitamin Horlick Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): KHAMIS Pau susu ayam + air Pau. sardin. kentang. timun. Sardin: Protein Salad Vitamin Susu: Kalsium 52 & timun: . dan susu. ayam. lobak Pau.

jus ribena.ISNIN Mee Hoon Goreng + Mee air teh’o Hoon. Mee. Vitamin. susu. kubis. 53 . teh dan gula. daun sup. Vitamin Gula: Lemak lobak: SELASA Lempeng pisang + Tepung. ayam. daun sup: vitamin Ribena: lemak. Daging: Protein Sawi. telur. Mee Karbohidrat Hoon: lobak. kentang: Karbohidrat Ayam: Protein Kubis. pisang. Karbohidrat Susu: Kalsium Pisang: Vitamin Telur: Protein Horlick karbohidrat (bijirin): RABU Mee ribena Sup + air Mee. sawi. kentang. Lempeng: air horlick dan horlick. daging.

KHAMIS Tauhu sumbat. timun. sawi. salad. Mee: Karbohidrat glukosa oren bawang. Vitamin Tuna: Protein timun: mayonis. ayam. sos Tauhu basah. horlick dan 54 . Tauhu + air milo. sos. timun. susu. Roti: Karbohidrat Salad. Vitamin Sos: Lemak Milo karbohidrat Susu: Lemak (bijirin): tomato: SET 3 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Mee Goreng + air Mee. tomato.timun. susu. taugeh. Vitamin Ayam: Protein sawi: ISNIN Sandwic tuna + air Roti. ayam. (soya). horlick. glukosa oren. milo dan ayam: protein Timun. Taugeh. sos. tuna.

telur dan susu. Lemak mayonis: Susu: Kalsium SELASA Bijirin sarapan + air Bijirin sarapan dan susu. telur. milo Pisang: Vitamin Susu: Kalsium Milo: Karbohidrat KHAMIS Roti susu Bakar. sagu. milo dan susu. horlick Apam: Karbohidrat 55 .Sos. ragi. kaya. telur Roti. Roti: Karbohidrat Kaya: Lemak Telur: Protein Susu: Kalsium separuh masak + air SET 4 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Apam kukus + air Tepung. susu Bijirin sarapan: Karbohidrat Susu: Kalsium RABU Pengat pisang + air Pisang.

horlick dan susu. kentang. Popiah: glukosa lemon sengkuang dan glukos. sengkuang: Vitamin 56 lobak. susu. Kwey air teh sawi. bendi. timun. timun. air susu tomato. lobak. Telur: Protein Horlick: Bijirin Susu: Kalsium ISNIN Tosai. taugeh. Tosai. ikan bilis. telur. Karbohidrat Taugeh. . Protein Bendi. tomato: Vitamin RABU Popiah basah + air Kulit popiah. tomato dan teh. Karbohidrat teow: Daging: Protein Ikan bilis: Iodin Sawi. daging.ayam kentang: dan Karbohidrat Susu: Kalsium Ayam. kari ayam + Tepung. kari. Vitamin tomato: telur: SELASA Kwey teow goreng + Kwey teow.

SET1 MENU HARI AHAD Epal merah ½ biji + air masak ISNIN Oren ½ biji + air masak SELASA Betik ½ biji + air masak RABU Mangga 3 potong + air masak 57 . Lobak. lobak. milo dan susu. kacang pic: Vitamin Milo: Karbohidrat Susu: Kalsium KUDAPAN.kentang. Pau.Glukos: Vitamin KHAMIS Pau daging + air Pau daging. milo kacang pic. kentang: Karbohidrat.

KHAMIS Tembikai 3 potong + air SET2 HARI MENU AHAD Pisang 1biji + air masak ISNIN Epal hijau½ biji + air masak SELASA Belimbing 3 potong + air masak RABU Limau 1 biji + air masak Lai ½ biji + air KHAMIS 58 .

goreng + air sirap Ayam: Protein Sawi: Vitamin Kordial Sirap: Gula SELASA Nasi + sup daging. kentang. kicap.MAKAN TENGAHARI. Nasi: Karbohidrat kicap + sayur sawi sawi. karbhidrat: dan Karbohidrat Daging: Protein Daun sup. lobak: Vitamin Kordial Gula Ribena: 59 . daun Nasi. ayam. bawang. daging. Beras. SET1 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi + ayam masak Beras. bawang. lobak merah dan sup. bawang. lobak kentang + air ribena kordial ribena. dan kordial sirap.

salad. salad dan kordial sarsi.KHAMIS Nasi + ikan masak Beras. halia. kubis. bawang. Vitamin Kordial Sarsi: Gula timun: ratus. daun sup. lemak Susu: Kalsium kembung: SET2 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi sarsi ayam + air Beras. tomato. ayam. timun. rempah Nasi: Karbohidrat Ayam: Protein Bawang. sos. susu. ikan kembung. daun sup.serbuk kurma. SELASA Nasi + kurma ayam Beras. sos: Gula. bawang. taugeh. sayur lemak taugeh susu. Ikan Protein Cili. susu. kordial oren. Nasi: Karbohidrat + sayur kubis rempah ratus. ikan bilis dan kordial 60 goreng + air barli Ayam: Protein . taugeh. ayam.taugeh: Vitamin Kordial oren. cili besar. Nasi: Karbohidrat masam + air oren manis + tomato. bawang.

daging. Vitamin bawang: Kordial Barli: Gula Ikan bilis: Iodin Susu: Kalsium KHAMIS Nasi + kari daging Beras. kari. kordial Daging: Protein Kangkung: Vitamin Kordial Gula Mangga: 61 . mangga. rempah ratus. Kubis.barli. dan bawang. Nasi: Karbohidrat +sayur goreng mangga kangkung serbuk + air kangkung.

LAMPIRAN 9 ASPEK KEBERSIHAN 62 .

63 . kami akan bergilir-gilir sesame kami dalam menyelenggara.ASPEK KEBERSIHAN. kami membuat keputusan untuk mengupah pekerja kontrak bagi membersihkan dan menyelenggara kawasan luar bangunan prasekolah kami manakala bagi bahagian dalam bangunan. mengurus dan membersihkan bangunan kami. Kami juga berhasrat untuk melibatkan ibu bapa pada hujung minggu tertentu setiap bulan untuk membantu kami membersihkan kawasan sekolah dan menyediakan bahan bantu mengajar untuk aktiviti pembelajaran anak-anak mereka. Dari aspek kebersihan.

64 .LAMPIRAN 10 ASPEK KESELAMATAN.

Maklumat berkenaan sangat berguna dan membantu kami.ASPEK KESELAMATAN. pihak bomba sedia member bantuan dari segi khidmat nasihat dan mereka juga turut member kerjasama dengan member kami maklumat dan nombor telefon beberapa pembekal berhampiran Kuala Terengganu. 65 . Menurut pegawai di sana. peralatan di dalam dan di luar bangunan serta semua yang berkaitan. pihak bomba telah mencadangkan supaya kami mencari pembekal untuk mendapatkan peralatan keselamatan yang sesuai. Keselamatan ini bukan sahaja melibatkan soal keselamatan kanak-kanak tetapi ia juga melibatkan soal harta benda. Jabatan Kerja Raya dan lain-lain badan yang terlibat. walaubagaimanapun. Setelah menghantar lukisan pelan dalam dan pelan luar prasekolah kami. Merujuk kepada hasil temubual dan perbincangan antara kumpulan kami dan pihak bomba. Kementerian Pelajaran. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan satu pelan yang lengkap supaya pihak bomba dapat menyemak keluasan dan kesesuian bangunan dengan alat-alat keselamtan yang akan mereka cadangkan kelak. mereka telah menerangkan banyak aspek yang perlu kami fikirkan berkaitan dengan keselamatan. sebelum pihak bomba member kelulusan dan cadangan keselamatan. Keselamatan merupakan satu aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penubuhan sesebuah prasekolah. Pihak bomba tidak boleh membekalkan semua peralatan kerana mereka tidak dibenarkan untuk berniaga sebaliknya mereka hanya boleh membuat pengesahan dan penyeliaan . Sebelum mendapat kebenaran dan kelulusan terhadap penubuhan sesebuah prasekolah. pihak pengurusan prasekolah berkenaan perlu menyediakan pelan dalam dan luar dan pelan tersebut perlu disertakan di dalam kertas kerja serta dihantar dan disemak oleh pihak bomba.

Sekeliling bangunan kami pula dilengkapi dengan tingkap-tingkap kaca jenis gelongsor bagi membolehkan cahaya dan udara memasuki ruang bangunan kami. Setiap tingkap dan pintu pula dipasang grill yang boleh dibuka dan dikunci dari dalam bangunan. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan pelan laluan kecemasan terlebih dahulu dan pelan tersebut perlu mengandungi dua pintu untuk laluan keluar dan masuk. Bangunan kami mempunyai satu pintu utama di hadapan dan juga satu lagi pintu di bahagian belakang. Menurut pihak bomba. Selain lantai. Dari segi bangunan. kami telah menyediakan satu pelan laluan keluar semasa berlaku kebakaran dan kecemasan (sila rujuk Rajah 3).Berdasarkan nasihat dari pihak bomba. jika berlaku kebakaran. Di prasekolah kami. punca kuasa juga perlu dijaga. kami menyediakan dua pintu pagar untuk laluan keluar dan masuk iaitu di bahagian hadapan dan belakang begitu juga dengan bangunan prasekolah kami. seperti mana rajah tersebut. bahan bantu mengajar. serta aspek emosi kanak-kanak. bilik aktiviti khas. kami memilih jubin yang sederhana kesat untuk memastikan lantai kami tidak licin. jalan raya dan lalu lintas. Aspek keselamatan boleh dibahagikan kepada beberapa aspek utama iaitu aspek bangunan. untuk mendapat kelulusan dari pihak bomba. Kami memastikan setiap punca kuasa mempunyai penutup bagi mengelakkan berlaku renjatan elektrik. Grill jenis ini adalah cadangan dan saranan dari pihak bomba kerana menurut pihak bomba. dan ruang pembelajaran terbuka. terdapat pelbagai perkara yang perlu di ambil. bilik penyediaan makanan. Setiap punca kuasa juga ditempatkan di ketinggian yang tidak mudah untuk dicapai oleh kanakkanak. Antaranya seperti pemilihan jubin lantai. grill dari jenis tidak boleh dibuka akan 66 . kami memilih jubin kesat kerana kedua-dua kawasan ini lebih kerap untuk terkena air. Di bahagian garaj dan tandas pula. Jubin jenis ini kami letakkan di bahagian bilik pembelajaran. perabot dan peralatan. Setiap punca kuaca diletakkan jauh dari sumber air demi menjaga keselamatan prasekolah kami. bahan makanan.

kukuh dan tegap. kami memilih bahan-bahan yang sesuai dengan saiz dan keperluan kanak-kanak. Dari aspek bahan bantu mengajar.serta susunannya tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. bahan basah dan kering juga di simpan di tempat berasingan bagi mengekalkan kualiti bahan dan memudahkan pengurusan bahan tersebut. Bahan kering dibeli secara borong sebulan sekali manakala bahan bsah pula dibeli secara mingguan bagi memastikan kesegaran makanan tersebut sekaligus mengelakkan keracunan makanan. kami menyediakan tempat menyimpan bahan makanan di bilik penyediaan makanan. Selain itu. Setiap bahan disimpan ditempat yang selamat dan dilabelkan. Selain itu. memenuhi keperluan dan standard. bebas selumbar. bebas karat. kami memilih perabot pelbagai warna menarik supaya dapat menceriakan kelas kami. Kanak-kanak hanya dibenarkan pulang setelah diambil sendiri oleh ibu bapa dan penjaga mereka. Dengan menggunakan grill seperti yang disarankan oleh pihak bomba berkenaan. kami memilih perabot dan peralatan yang sesuai dengan saiz kanak-kanak. tidak tajam dan berat. Dari aspek perabot dan peralatan pula. Mereka tidak dibenarkan membawa atau meletakkan kenderaan di dalamkawasan sekolah mahupun di hadapan pintu pagar utama prasekolah.menyekat laluan kecemasan dan melambatkan proses menyelamat. Bahan kering di simpan di dalam cabinet dapur manakala bahan basah di simpan dalam peti ais. kami dapat mencegah dariberlakunya kecurian sekaligus dapat membantu pihak bomba dan penyelamat menyelamatkan kanak-kanak dengan lebih cepat. 67 . Beralih kepada aspek jalan raya dan lalu lintas pula. bebas bahan kimia merbahaya. tidak mudah terbalik. Dari aspek bahan makanan pula. kami menetapkan satu peraturan supaya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak perlu menunggu dan mengambil anak masing-masing di dalam kawasan sekolah.

kami juga menyediakan peralatan bagi mencegah dan memadam kebakaran seperti alat pemadam api.Akhir sekali ialah dari segi aspek keselamatan emosi. Setiap tiga bulan. pihak bomba juga akan mengadakan ceramah kebakaran untuk kanak-kanak dan ibu bapa serta di ikuti dengan latihan kebakaran buat untuk melatih kanak-kanak. minat dan keperluan mereka. sprinkler di syiling. pihak bomba dan penyelamat akan dating untuk memeriksa alat-alat berkenaan dan setiap tahun. Walaupun tidak dapat di lihat secara luaran. Kami turut mengaitkan pengajaran kami dengan isu-isu semasa yang tidak terlalu berat dan tidak sensitif. 68 . adalah mustahil untuk kanak-kanak itu belajar dengan selesa dan mudah. Selain itu. kami memilih bahan pengajaran yang sesuai dengan kehendak. Untuk memastikan keselamatan emosi kanak-kanak di prasekolah kami. pengesan asap dan haba serta pelan laluan kecemasan. kami tetap menitik beratkan aspek ini kerana tanpa emosi yang stabil.

LAMPIRAN 11 KOS PENUBUHAN ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN PRASEKOLAH DEENA. 69 .

00 RM 68.00 iii) Meja komputer pelajar iv) Kerusi meja guru (Rm 295 x 2) RM 590.00 1.00 RM 750.00 JUMLAH RM 97.000.200.100.A) PENDAPATAN 1) Modal permulaan 2) Yuran Pendaftaran 3) Yuran Bulanan 4) Bayaran Buku Kerja 5) Bayaran Alatan tulis 6) Bayaran Uniform (RM 30 x 25) (RM 250 x 11 x 25) (RM 200 X 25) (RM 70 X 25) (RM 44 X 25) RM 20.000.00 RM RM RM 5.00 1.750.350.280.00 vi) Katil – easy stack cot 70 RM 540.00 ii) Kerusi pelajar Metal chair street back (RM 40 X 30) RM 1.280.00 vii) Manipulatif storage (20 Baket) .00 v) Kerusi meja pejabat RM 630.750.00 RM 2.00 B) PERBELANJAAN 1) Peralatan/perabot i) Meja pelajar Bulat Segiempat (RM 285 x 8) (RM 190 X 12) RM 2.