PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU. 1.0 Latar Belakang / Pengenalan.

Sejarah Islam telah menunjukkan betapa ulama-ulama dan ahli-ahli fikir Islam seperti Imam Shafie r.a telah dapat menghafap al-Quran ketika berusia 7 tahun, menghafal kitab al-Mirwatta’ ketika berusia 11 tahun dan telah diminta untuk memberi fatwa ketika berusia 15 tahun. Ini semua membuktikan kepentingan pendidikan formal pada peringkat awal kanak-kanak lagi. Dan pendedahan awal pendidikan kanak-kanak pada masa ini bermula di institusi-institusi dan pusat-pusat prasekolah. Di pusat-pusat ini juga diharap dapat disediakan suasana yang kondusif bagi merangsang intelek dan fizikal kanak-kanak serta pembentukan akhlak mulia. Semua ini dapat dilahirkan secara teratur dan sistematik dengan wujudnya guru-guru yang inovatif, penyayang dan tenang melayani karenah kanak-kanak. Pendidikan awal kanak-kanak khususnya pada umur 4-6 tahun adalah semakin penting di negara ini selaras dengan prinsip yang dinyatakan dalam Dasar Prasekolah Kebangsan yang menyatakan bahawa “kerajaan menyediakan pendidikan prasekolah kepada kanak-kanak yang berumur 4-6 tahun selaras dengan peruntukan Akta Pendidikan 1996 : Seksyen 2 menyatakan “pendidikan Prasekolah” ertinya program pendidikan murid-murid yang berumur 4-6 tahun. Oleh itu, penubuhan prasekolah yang akan diwujudkan haruslah bersesuaian dengan perkembangan kanak-kanak serta selari dengan Dasar Prasekolah Kebangsaan serta Akta Pendidikan 1996. Pendidikan di prasekolah merupakan lanjutan serta perincian daripada pendidikan di rumah. Ianya boleh diibaratkan sebagai pusat penyelarasan pembentukan anak-anak yang mana asasnya telahpun disemai oleh ibu bapa di rumah. Oleh kerana itu penubuhan Prasekolah Deena merupakan suatu khidmat kepada masyarakat untuk menambahkan ruang dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak. Selain itu, Prasekolah Deena juga berfungsi sebagai pusat yang
1

cuba menampung perkembangan anak-anak yang tidk dapat dipenuhi oleh ibu bapa, kerana tidak semua ibu bapa mempunyai kemampuan yang sama. Motto Prasekolah Deena adalah “Ke arah Pembentukan Peribadi Muslim” dan bertemakan “Fun In Learning”. 2.0 Rasional. Rasional penubuhan prasekolah ini antaranya adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat terhadap kehendak pendidikan awal kanakkanak. Selain adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah ini untuk membina sebuah prasekolah yang mampu melahirkan kanak-kanak yang mempunyai jati diri serta berketrampilan. Prasekolah Deena juga berhasrat untuk menjadi prasekolah rintis yang memberi pendedahan kepada kanak-kanak tentang budaya usahawan. Rasional penubuhan prasekolah juga adalah untuk menghasilkan kanak-kanak yang mempunyai sikap mesra masyarakat melalui usahasama penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran kanak-kanak. Penubuhan Prasekolah Deena ini juga bertujuan untuk membantu ibu bapa dalam menyediakan anak-anak mereka melangkah ke alam persekolahan. Suasana yang stimulatif diharap dapat membekalkan anak-anak dari aspek akademik, sosial dan akhlak. 3.0 Nama, Visi dan Misi Prasekolah. 3.1 Nama Prasekolah Cadangan nama prasekolah yang dipilih ialah Prasekolah Deena. Nama Deena dipilih adalah disebabkan maknanya iaitu agama dalam bahasa Arab dan hampir dengan sebutan ‘dinar’ yang membawa maksud wang. Ini bertepatan dengan konsep keusahawanan Islamik prasekolah yang ingin kami bina. 3.2 Misi Prasekolah
2

Menghasilkan usahawan Islam kecil yang berketrampilan dan seimbang. 3.3 Visi Prasekolah Pembelajaran di Prasekolah Deena ini akan memberikan kanak-kanak pengalaman dalam interaksi dan sosial yang luas disamping penerapan konsep Islam dalam diri kanak-kanak yang kreatif dan inovatif.
4.0

Objektif Penubuhan. Penubuhan Prasekolah Deena dilihat sebagai bertepatan dengan suasana dan hala tuju wawasan yang diharap-harapkan. Ia memberi peluang untuk menyuburkan potensi tersembunyi (latent potentials) dalam aspek pembangunan Jasmani, Emosi, Rohani, Intelik dan Sosial (JERIS). Objektif-objektif yang hendak dicapai adalah :
4.1 4.2 4.3

Membentuk perkembangan mental dan intelektual kanak-kanak. Membentuk perkembangan sosial dan perhubungan. Melahirkan kanak-kanak yang mempunyai kemahiran asas dalam membaca, menulis dan mengira.

4.4

Memberi kemahiran keusahawanan dalam diri kanak-kanak melalui pengalaman langsung.

4.5 4.6 4.7

Membekalkan pembelajaran berkonsepkan Islam yang sebenar. Melahirkan kanak-kanak yang berdikari, kreatif dan inovatif. Mendidik kanak-kanak menyedari tentang kepentingan penampilan dan keyakinan diri.
3

Untuk sampai ke Prasekolah Deena ini. Pada asalnya. 6. 104.Ringkasnya. yang memiliki 2 buah bilik seluas 10 x 10 kaki persegi dan sebuah bilik utama seluas 10 x 12 kaki persegi. 5. 6. Bangunan ini adalah seluas 20 X 40 kaki persegi di atas sebidang tanah seluas 50 X 60 kaki persegi. Prasekolah Deena menekankan pendidikan berasaskan Islam sebagai teras dan ilmu-ilmu sokongan yang universal. Adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah untuk melahirkan kanak-kanak yang soleh.0 Pelan Lantai Bahagian Dalam dan Luar Prasekolah. Bangunan ini telah diubahsuai mengikut kesesuaian kanak-kanak dan aktiviti pembelajaran mereka. jika dari pusat bandar. selepas melalui Lampu Isyarat Simpang Empat Jalan Sultan Ismail. Tapak prasekolah ialah di atas sebidang tanah seluas 800 meter persegi di Jalan Sultan Ismail Kuala Terengganu. bangunan ini merupakan sebuah rumah banglo setingkat. Bangunan ini di sewa dengan harga RM 1200 sebulan.1 Pelan Lantai Bahagian Dalam (Rujuk Lampiran 2). Kami 4 . Selain itu terdapat juga sebuah dapur seluas 8 x 12 kaki persegi dan di sebelahnya pula terdapat sebuah tandah seluas 8x8 kaki persegi. Ibrahim (Pelan Lokasi disertakan dalam Lampiran 1). Losong Haji Mat.0 Lokasi Tapak dan Bangunan. terus membuat pusingan di Bulatan Batu Bersurat dan belok ke kiri jalan bersebelahan Perkuburan Sh. bertanggungjawab dan cemerlang dalam pelajaran. 21030 Kuala Terengganu dan disewa oleh prasekolah dengan kadar sewa sebanyak RM1200 sebulan. Tapak dan bangunan ini adalah kepunyaan Wan Mariam @ Wan Mahani binti beralamat di No. Merujuk kepada pelan di muka surat tersebut kami telah menyediakan satu pelan bahagian dalam bangunan Prasekolah Deena.

Bilik ini dilengkapi dengan satu set kabinet dapur berbentuk L beserta ketuhar. Tandas ini dilengkapi dengan tingkap kecil dan kipas pengalir udara untuk mengalirkan bau busuk ke luar. lima buah meja segi empat. Lantainya pula dipasang dengan jubin anti lumut dan anti licin bagi mengelakkan kemalangan. Bilik pembelajaran khas pula merupakan sebuah dapur usahawan dan digunakan juga sebagai bilik makan kanak-kanak. Billik ini seluas 10 X 10 kaki persegi Bilik ini menempatkan beberapa set dapur untuk kanak-kanak serta sinki untuk kemudahan kanak-kanak. Bilik ini digunakan apabila kanak-kanak menjalankan aktiviti seperti masakan. Dinding bilik ini dihiasi dengan pelbagai jenis carta dan mural bagi 5 dilabel bagi memudahkan kerja dan pengurusan barang-barang serta mengekalkan kekemasan . dan dua puluh kerusi bersaiz kecil khas untuk kanak-kanak.telah mengubahnya menjadi sebuah prasekolah yang mempunyai 1 bilik penyediaan dan penyimpanan makanan. Terdapat 2 tandas di dalam bangunan prasekolah Deena dan setiap satunya adalah seluas 8 x 4 kaki persegi. Bilik Matahari pula merupakan satu bilik pembelajaran seluas 10 x 10 kaki persegi. 2 tandas murid. Terdapat satu pintu bertutup supaya tidak mengganggu aktiviti pembelajaran kanakkanak dan untuk keselamatan terdapat satu lagi pintu menghala ke bahagian belakang bangunan. 1 bilik guru dan ibu bapa. Tandas ini turut dilengkapi dengan mangkuk tandas. serta sebuah rak pinggan mangkuk. Bilik ini menempatkan sebuah papan putih. sebuah peti ais. dua buah meja bulat. 1 bilik aktiviti khas yang dilengkapi dengan set dapur usahawan serta 2 lagi bilik pembelajaran. serta lain-lain aktiviti yang menggunakan peralatan di dapur. dapur dan sinki. tapak pemijak serta sinki dan cermin yang mengikut saiz dan ketinggian kanak-kanak. Setiap kelengkapan dan peralatan yang ada di bilik ini bilik. enam buah meja trapezium. Terdapat satu bilik penyediaan makanan di prasekolah kami ini. Bilik ini adalah seluas 8 X 12 kaki persegi. pembungkusan makanan.

6 . Walaubagaimanapun. Bilik pembelajaran kedua pula dinamakan Bilik Teratai dan bilik ini adalah seluas 10 X 12 kaki persegi. Kedua-dua pintu masuk ini berupa pintu kaca jenis gelongsor. Bilik ini dilengkapi dengan penyaman udara bagi memberi keselesaan kepada guru dan ibu bapa. Garaj ini digunakan sebagai tapak perhimpunan kanak-kanak diwaktu pagi dan tempat kanak-kanak menunggu ibu bapa mereka ketika waktu petang selepas selesai waktu persekolahan. Bilik ini dilengkapi dengan permaidani pelbagai warna bagi menandakan kawasan kanak-kanak. Terdapat sebuah pintu masuk utama dan empat rak kasut untuk kanak-kanak yang disusun di tepi dinding. Terdapat juga beberapa tingkap untuk pengaliran udara dan satu pintu masuk.bilik ini turut dilengkapi dengan tingkap kaca jenis gelongsor untuk laluan udara dan laluan kecemasan. Bilik ini lebih khusus kepada sudut kreativiti dan fizikal. Garaj ini adalah seluas 10 x 6 kaki persegi. Terdapat dua pintu masuk iaitu satu dari arah luar bangunan dan satu lagi dari arah dalam bangunan. Di bahagian syiling pula turut tergantung pelbagai mobil dan bahan bantu mengajar yang lain untuk mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif dan menyeronokkan kanak-kanak. sebuah kerusi beroda untuk guru. dan satu set sofa untuk ibu bapa. sebuah rak fail. Bilik ini menempatkan sebuah meja guru. Terdapat sebuah garaj berbumbung di bahagian hadapan prasekolah kami. Bilik guru dan ibu bapa di prasekolah kami adalah seluas 10 X 6 kaki persegi. Bilik ini turut dilengkapi dengan satu cermin menghadap ke dalam kelas dan digunakan untuk ibu bapa dan guru memantau dan memerhati kanakkanak. Lantai garaj ini dikemaskan dengan jubin jenis kesat bagi mengelakkan lantai menjadi licin apabila terkena tempias hari hujan.bagi membolehkan guru memantau keadaan di dalam dan di luar bangunan. untuk tujuan kecemasan atau gangguan bekalan elektrik. kerja berkumpulan dan juga bilik aktiviti kreativiti dan estetika. Bilik ini digunakan untuk aktiviti permainan dalam.membantu aktiviti pembelajaran kanak-kanak.

Sudut ini boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti seperti perbualan pagi. permaidani tebal.2 Pelan Lantai Bahagian Luar (Rujuk Lampiran 3). Sudut ini dihias dan diselenggara oleh kanak-kanak dua minggu sekali. Bersebelahan sudut senyap pula terdapat satu sudut khas yang dinamakan ”Sudut Usahawan”. demonstrasi dan lain-lain aktiviti yang bersesuaian samada secara individu. Dilengkapi dengan rak buku.Sudut pembelajaran terbuka yang berada di bahagian tengah prasekolah kami ini seluas 20 X 10 kaki persegi. Sudut ini menempatkan gambar-gambar dan barangan yang dihasilkan oleh murid-murid dan segala yang berkaitan dengan program usahawan. Sudut ini juga menjadi tempat untuk kanakkanak bersantai dan membaca buku secara senyap. Sudut ini digunakan untuk kanak-kanak yang sakit berehat serta untuk kanakkanak lain berehat di waktu senggang. Sudut senyap pula adalah seluas 6 X 6kaki persegi dan terletak bersebelahan dengan bilik penyediaan makanan. membina yakin diri. Sudut ini terletak bersebelahan bilik penyediaan makanan dan dinding yang menyambungkan bilik ini dengan bilik penyediaan makanan diperbuat dari kaca tebal supaya pembantu boleh memantau keadaan murid dari dalam bilik penyediaan makanan. simulasi. Sudut ini dilengkapi dengan sebuah pentas. bantal pelbagai bentuk dan warna serta sofa kecil untuk kanakkanak. main peranan. kumpulan ataupun kelas. satu tilam bersaiz kecil. 6. Gazebo tersebut digunakan untuk ibu bapa berehat dan menunggu anak-anak mereka keluar dari kelas manakala kolam ikan pula sebagai hiasan dan permandangan serta tempat untuk kanak-kanak memelihara ikan masing-masing. 7 . Di bahagian luar prasekolah pula terdapat sebuah kolam ikan dan sebuah gazebo di bahagian hadapan. 2 cermin gergasi serta permaidani bagi aktiviti perbualan pagi. membina personaliti diri. dan diantara kolam dan gazebo ini terdapat sebuah pagar utama dan laluan untuk ibu bapa dan kanak-kanak masuk ke prasekolah.

Kanak-kanak akan diberi tugas secara bergilir untuk memberi haiwan-haiwan tersebut makan dan untuk aspek kebersihan pula.jongket dan satu set buaian. Selain itu. beberapa set mini jongkang . Secara keseluruhannya. taman ini juga akan menghasilkan permandangan yang lebih menarik di prasekolah kami. 15 kaki persegi di bahagian depan dan 5 kaki lagi di bahagian 8 . Kawasan tersebut di lengkapi dengan pili yang boleh digunakan untuk aktiviti main air. kami akan melantik pekerja khas untuk membersihkan kawasan luar prasekolah kami. Di bahagian belakang prasekolah pula terdapat satu sudut khas untuk aktiviti main pasir dan satu lagi sudut khas untuk aktiviti main air. sebuah taman permainan dan sebuah zoo mini. kura-kura ayam. Zoo mini pula terletak bersebelahan dengan taman permainan.Di bahagian tepi pula terdapat sebuah taman herba khas untuk kanak-kanak bercucuk tanam. Kawasan sekeliling taman ni pula ditutupi dengan rumput jenis permaidani bagi mengurangkan kecederaan jika kanak-kanak terjatuh ketika mereka sedang bermain. Dengan cara itu. berwuduk dan memberus gigi. Di sebelah taman herba terdapat sebuah taman permainan yang mengandungi satu set Triorocer. kawasan kami akan kekal bersih dan teratur. dan arnab. Zoo tersebut mengandungi beberapa sangkar berkunci untuk menempatkan beberapa haiwan jinak seperti burung. Kedua-dua sudut ini di tempatkan di bahagian luar bangunan prasekolah supaya kanak-kanak dapat menghirup udara segar di luar dan mengalami pengalaman yang lebih bermakna dengan situasi sebenar. prasekolah kami mempunyai kawasan seluas 30 kaki persegi di bahagian tepi. Taman herba tersebut dibina sendiri oleh kanak-kanak kerana kami ingin memberi lebih banyak pengalaman langsung kepada mereka sekali gus kami akan meningkatkan lagi kemahiran motor halus dan motor kasar mereka. Hal ini membantu kami untuk menjimatkan penggunaan ruang kerana kebanyakan sudut kami boleh digunakan untuk tujuan yang pelbagai.

Kurikulum utama yang lengkap disertakan dalam Lampiran 4.3 Jadual Pembelajaran 9 . 7. 7.belakang. Kurikulum tambahan yang lengkap disertakan dalam Lampiran 5. komponen perkembangan sosioemosi. komponen perkembangan kognitif.2 Kurikulum Tambahan Kurikulum tambahan prasekolah ini adalah berdasarkan kemahiran keusahawanan serta pendidikan Fardhu Ain di sebelah petang.0 Kurikulum dan Program Pembelajaran. komponen perkembangan fizikal dan yang terakhir adalah komponen kreativiti dan estetika. komponen kerohanian dan moral. 7. Kami memilih untuk memagar keseluruhan kawasan kami bagi memastikan keselamatan kanak-kanak dan harta benda kami terjaga. 7.1 Kurikulum Utama Kurikulum prasekolah ini adalah berdasarkan Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KPsK) yang merangkumi enam komponen utama iaitu komponen bahasa dan komunikasi.

50 tengah hari. Buku-buku tersebut terdiri daripada buku yang bertajuk Cahayaku untuk mata pelajaran Bahasa Malaysia. buku Little Ones Eduworld untuk pembelajaran bagi mata pelajaran Matematik. 8. Rujuk Lampiran 7 untuk melihat kalendar akademik (Takwim) Prasekolah Deena. Sains dan English.0 Aspek Pemakanan. 10 . 7.Sesi pembelajaran adalah dari jam 8. Jadual pembelajaran yang lengkap boleh dirujuk pada Lampiran 6.00 petang – 2. Terdapat juga sesi pembelajaran sebelah petang selama 2 hari untuk kelas untuk kurikulum tambahan kami yang kami panggil Iqra’ yang bermula jam 1.00 pagi – 11. 7.4 Buku khas yang digunakan Prasekolah Deena telah memilih empat buah buku khas yang digunakan dalam pembelajaran kanak-kanak di sini.6 Program Tambahan Program-program tambahan yang dirancangkan adalah program-program yang melibatkan kerjasama ibu bapa dan komuniti setempat.00 petang. Iqra’ untuk pembelajaran sewaktu Kelas Fardhu ‘Ain dan sebuah Art Book untuk komponen kreativiti dan estetika.

ayam. Berikan ikan. Berikan pelbagai jenis makanan yang baik dan berkhasiat melalui kombinasi yang bersesuaian berdasarkan piramid makanan. telur. Oleh itu. iaitu : i. lain-lain bijirin dan makanan berasaskan bijirin sebagai sumber tenaga yang utama. ii. iv. iii. produk tenusu dan lain-lain makanan yang kaya dengan kalsium setiap hari. v. Kandungan nutrisi dalam kombinasi penyediaan menu makanan sangat penting kepada perkembagan kanak-kanak. kekacang dan berasaskan kekacang untuk protein. Berikan susu. daging tanpa lemak.kami memilih untuk menyediakan makanan secara sendiri oleh pembantu prasekolah yang telah dilatih. Terdapat beberapa prinsip penyediaan makanan yang disyorkan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia yang turut diamalkan di Prasekolah Deena.1 Prinsip Penyediaan Makanan Penyediaan Makanan Prasekolah Status pemakanan mempengaruhi perlakuan kanak-kanak. Galakkan pengambilan lebih banyak buah-buahan dan sayursayuran untuk membekalkan vitamin dan mineral. 11 . Jadikan nasi.8.

Jika snek diperlukan. makanan manis dan minuman bergula dan kurangkan pengambilan garam. Berikan daging tanpa lemak. x. Hadkan gula-gula. Bagi murid yang tidak bersarapan disediakan biskut dan juga susu. sayur-sayuran dan makanan lain yang kaya dengan zat besi setiap hari untuk mencegah kekurangan zat besi. Sebelum memulakan pembelajaran murid akan diberi makan 7 biji kismis. 12 . ix. Antaranya adalah : i. 8. pilih makanan yang berkhasiat dalam jumlah yang kecil dan berikan pada masa yang sesuai. Lemak adalah penting tetapi pemberian secara berlebihan patut dielakkan.vi. ii. ikan. Sediakan makanan yang bersih dan selamat untuk dimakan. viii. vii. ayam.2 Menu Makanan Terdapat beberapa amalan pemakanan yang dijadikan rutin harian di Prasekolah Deena.

Kebiasaanya sajian bagi kudapan adalah kuih. MEE lengkap boleh dilihat 9. AYAM. Selasa dan Khamis disebabkan murid mengikuti kelas Fardhu Ain pada sebelah petang.1 9. Makan tengahari disediakan untuk hari Ahad. SAYURSAYURAN Set menu yang ROTI.0 dalam Aspek Kebersihan dan Keselamatan. BIJIRIN. Terdapat 4 set menu makanan bagi sarapan pagi yang ditukar pada setiap minggu. Rujuk Lampiran 10 13 . IKAN. iv. KEJU BUAH-BUAHAN. Lampiran 8. 9. Untuk makan tengahari terdapat 2 set menu makanan yang ditukar pada setiap minggu ARAS 4 MAKAN PALING SEDIKIT ARAS 3 MAKAN SEDERHANA ARAS 2 MAKAN BANYAK ARAS 1 MAKAN PALING BANYAK LEMAK. Untuk selingan antara sarapan pagi dan makan tengahari kami menyediakan kudapan. MINYAK. KUMPULAN KACANG. GULA DAGING.2 Aspek Kebersihan. SUSU. PASTA.iii. v. YOGART. Rujuk Lampiran 9 Aspek Keselamatan. tetapi bagi menyeimbangkan zat dan vitamin kepada kanakkanak kami menghidangkan buah-buahan sebagai snek.

10. Menurut Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah. Prasekolah Deena amat mementingkan kesihatan murid-muridnya. antara masalahmasalah kesihatan yang di kesan di kalangan murid sekolah adalah: 1. Tulang rangka yang tidak normal 5. sekolah-sekolah rendah dan menengah di Malaysia. Keutamaan diberi kepada murid-murid sekolah bantuan Kerajaan di seluruh Malaysia. Ketajaman penglihatan 3. Di bawah perkhidmatan kesihatan sekolah. Pihak prasekolah perlu mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah untuk meminta pihak klinik datang dan membuat pemeriksaan ke atas muridmurid. Jangkitan cacing 6. Perkhidmatan ini adalah bertujuan seperti berikut: 14 . Kurang pendengaran Perkhidmatan kesihatan sekolah. Obesiti 2. Perkhidmatan kesihatan sekolah adalah satu perkhidmatan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia kepada murid-murid yang berada di sekolah bagi memastikan penjagaan kesihatan yang optima. saringan kesihatan. Rabun warna 4. Kudis buta 7. rawatan ringan dan rujukan ke klinik atau hospital.0 Aspek Kesihatan. pasukan-pasukan kesihatan sekolah ditubuhkan bagi membolehkan lawatan di buat ke prasekolah. Perkhidmatan kesihatan telah dimulakan di Negara ini pada tahun 1967 dan mulai tahun 1975. kanak-kanak Prasekolah Deena akan menerima perkhidmatan pencegahan penyakit.

11. 12. 000 penubuhan prasekolah ini adalah hasil perkongsian 4 orang pemilik Prasekolah Deena iaitu : 1) Nurul Izzah Khalil 2) Nurul Ain Mazlan 3) Faridah Mokhtar 4) Aishah Nurain Anggaran pendapatan dan perbelanjaan Prasekolah Deena yang lengkap boleh dilihat pada Lampiran 11.1. Menggalakkan penglibatan masyarakat bagi membentuk sekolah sebagai institusi yang sihat dan selamat bagi membolehkan pembelajaran yang berkesan. pencegahan penyakit. rawatan dan rujukan. 3. Modal permulaan RM 20. Mengekalkan tahap kesihatan murid di paras paling optima melalui promosi kesihatan.0 Staf 15 .0 Kos Penubuhan. Mengesan masalah-masalah kesihatan yang boleh menghalang pencapaian akademik murid di prasekolah dan seterusnya membuat rujukan awal bagi membolehkan intervensi awal dan penempatan murid dalam sistem pendidikan khas. 2.

Kuala Lumpur selama 3 tahun. menjadi selama guru 5 13. Kriteria pemilihan adalah mereka yang mempunyai minat mendalam dan berpengalaman serta gru yang mempunyai keputusan yang agak baik dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia. dan UITM tadika tahun.0 Penutup. Menjadi guru tuisyen 2 Muhrizah Huda bt Idham 730303-01-5844 Degree In Statistics. Menjadi guru tadika di 1 ‘Areej bt Ifzam 790511-06-5380 UM Ekonomi) (TESL. 16 . K/P Kelulusan Pengalaman Berkaitan Diploma Pendidikan. Butir-butir mengenai guru-guru adalah seperti berikut : Bil Nama No.Seramai 2 orang guru dan seorang pembantu telah dipilih untuk bekerja dengan prasekolah ini. Bahasa Inggeris dan Sains di peringkat Diploma Pendidikan atau sekurang-kurangnya Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia.

17 . Sokongan dan kerjasama dari pihak Tuan dalam meluluskan permohonan melalui ini akan menyerlahkan kecemerlangan kanak-kanak Malaysia pendidikan Prasekolah yang berkualiti memandangkan kanak-kanak merupakan pelapis generasi akan datang yang akan menerajui negara. Diharapkan prasekolah ini akan dapat memberi pendidikan prasekolah yang baik sebelum anak-anak memasuki alam persekolahan sebenar. Diharapkan Kertas Kerja ini diangkat untuk diberi kelulusan.Dari kajian yang dijalankan didapati sambutan terhadap pendidikan pra sekolah sekarang amat menggalakkan di mana ibu bapatelah mula menghantar anakanak mereka ke prasekolah bermula pada usia 5 tahun lagi. Oleh itu prasekolah merasakan tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan 25 orang pelajar pada peringkat permulaan ini.

LAMPIRAN 1 PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA

PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU.
18

19

LAMPIRAN 2 PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA

PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA. 12 kaki
20

4 kaki

4 kaki

4 kaki 4 kaki 12 kaki 10 kaki

B

86kaki 20kaki kaki

A K8 kaki l HJ G I 2 kaki E DC F 10 kaki

Petunjuk : 21 .

A b c D E F G H I J K l Bilik penyediaan makanan Tandas murid lelaki Tandas murid perempuan Bilik pembelajaran khas Bilik Matahari Bilik Teratai Garaj Bilik Guru dan Ibu Bapa Lorong laluan masuk Sudut pembelajaran terbuka Sudut senyap Sudut Usahawan Pintu masuk utama Pintu keluar Pintu Tingkap Dinding cermin Pentas Cermin gergasi Sinki Mangkuk tandas Rak pemisah Permaidani Alat pemadam api 22 .

50 kaki 5 kaki 5 kaki 40 1 23 h i j 60 kaki g e d f a b .LAMPIRAN 3 PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA.

Petunjuk : A b c D E Bangunan prasekolah Kolam ikan Laluan masuk Gazebo Taman herba 24 .

F G H I J Taman permainan Zoo mini Sedut main pasir Sudut main air Setor peralatan Pintu pagar masuk utama Pintu pagar keluar 25 .

LAMPIRAN 4 KURIKULUM UTAMA PRASEKOLAH DEENA KOMPONEN MATA PELAJARAN : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA MALAYSIA. MATLAMAT 26 . A.

Menamakan benda-benda maujud. 4. Mengenali. Mengkelaskan benda-benda mengikut kumpulan dari segi saiz dan warna. Membezakan bunyi-bunyi : Binatang Kenderaan Orang menangis. 3. b) BACAAN 1. SUKATAN PELAJARAN a) LISAN :1. B. menyebut dan menulis huruf-huruf abjad.1. boleh berhubung dengan ibu bapa dan kawan-kawan dengan komunikasi yang baik. Membiasakan murid-murid dengan lafaz yang baik. seperti : Assalamualaikum Apa Khabar Terima Kasih 2. Melakukan sesuatu permintaan yang mudah dengan bahasa yang betul dan tepat. 5. 2. Boleh menerima dan melakukan arahan. 27 . Menerangkan bentuk-bentuk asas. warna dan saiz. 3.

Latihan mata – dari kiri ke kanan / atas ke bawah. Membatang perkataan. c) TULISAN 1. Menyesuaikan bentuk-bentuk yang sama. 4. rendah kepada tinggi. Mengenal huruf-huruf mengikut bentuk yang seakan-akan sama.2. Menulis suku kata. 3. Koordinasi mata dan tangan. Latihan pergerakan tangan. 6. 3. 2. 5. Membunyikan suku kata-suku kata terbuka. Menulis perkataan mudah. KOMPONEN : PERKEMBANGAN KOGNITIF 28 . 8. p dan q 5. Menulis bentuk-bentuk huruf. Menguasai pergerakan tangan secara bebas supaya bleh menulis dengan selesa dan sempurna. Contoh : b dan d. 4. 7. Menyusun benda-benda mengikut urutan – dari benda yang kecil kepada besar. Menekap huruf-huruf yang diajar. 6.

Konsep tambah atau tolak dengan nilai 1-10. Konsep saiz dan ukuran. Memberi pengalaman kepada murid-murid mengenai konsep angka berasaskan pengalaman harian. 4. B. Pengalaman warna-warna asas. 7. 3. seterusnya benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. 29 . Membolehkan murid-murid mengenal bentuk-bentuk dalam matematik berasaskan pengalaman harian. 5. 8. PELAKSANAAN 1. SUKATAN PELAJARAN 1. Konsep siri. C. Menggunakan kad-kad warna asas dalam mengenalkan warna-warna. MATLAMAT 1. 2. 3. Konsep nilai. Membolehkan murid-murid mendapat pengalaman mengenai persekitaran mereka dan hubungannya dengan angka. Mengenal 1-10 (termasuk menulis angka-angka tersebut). 2. Mengenal bentuk-bentuk geometri. Pengalaman set (himpunan). 6.MATA PELAJARAN : MATEMATIK A.

5. tinggi dan rendah. Mengajar konsep tambah dan tolak dengan cara menggunakan bendabenda maujud dan kad-kad angka. pendek. Menyediakan benda-benda yang sama jenis – untuk konsep pengajaran himpunan set. 4. kecil. panjang. Latihan mewarna / membulatkan benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. Mengajar saiz : besar. 30 .2. 3. Mengajar konsep nilai dengan menunjukkan kad-kad imbasan yang mempunyai nilai-nilai tertentu. 6.

2. haiwan dan perbezaan-perbezaannya. Makanan manusia – jenis-jenis makanan. B. proses pemakanan. kering basah dan alam sekitar. 4. MATLAMAT. air. Memperkenalkan konsep panas. Memperkenalkan tempat tinggal manusia dan haiwan. 4. kering dan basah. Memperkenalkan konsep sains dan fungsinya dalam alam sekitar dan ‘man-made-environment’. 5. 5. Kecil dan besar dalam alam sekitar (bumi. PELAKSANAAN. Memperkenalkan makanan manusia. Memperkenalkan konsep membesar. tanah dan sebagainya) dan ‘man-made-environment’. Prinsip membesar. 3.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. 1. langit. sejuk. Tempat tinggal manusia. 3. SUKATAN PELAJARAN. C. 31 . : PERKEMBANGAN KOGNITIF : ASAS SAINS. 2. Panas. 1. sejuk.

Gunakan gambar-gambar untuk menerangkan tempat-tempat tinggal manusia berbagai-bagai jenis tempat tinggal. Prinsip membesar – tumbesaran biji benih (melalui ujikaji). 6. kering dan atau hujan dan terangkan aktiviti-aktiviti di musim-musim yang tertentu ini. 5. Gunakan jangkasuhu untuk melihat perbezaan suhu. 4. 32 . 2. Cuaca – gambar-gambar di musim panas. Gunakan alam sekitar prasekolah untuk menerangkan konsep saiz atau gambar-gambar benda hidup yang berbeza saiz. Makanan – bahagikan makanan yang boleh didapati dari binatang dan dari tumbuhan. 3.1. Panas dan sejuk – gunakan ais dan air.

Muzik 7. B. Kolaj 4. Capan 6. Lukisan 2. pemikiran dan daya kreatif untuk satu-satu ciptaan Allah yang berfaedah serta menambahkan ketajaman pengamatan dan meningkatkan daya koordinasi antara mata dan tangan yang bak untuk menghasilkan karya seni. Catan 3. Lipatan dan guntingan 33 . SUKATAN PELAJARAN 1.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Cetakan 5. MATLAMAT : KREATIVITI DAN ESTETIKA : SENI VISUAL 1. Agar murid-murid dapat melibatkan diri.

Lipatan dan celupan 9. PELAKSANAAN 1. Teknik yang digunakan untuk pengajaran adalah mengikut daya kreativiti guru-guru. Mengenal angka 1-10 dalam Bahasa Inggeris. umur dan anggota badan. SUKATAN PELAJARAN.8. Mengenal warna-warna asas. Mengenal diri sendiri – nama. 34 . Main pondok-pondok C. Memperkenalkan dan mengajar asas Bahasa Inggeris. jantina. KOMPONEN MATA PELAJARAN A. MATLAMAT : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA INGGERIS. 1. 3. 2. B.

Lisan. guru boleh menggunakan teknik : i. Konsep masa. 1. PELAKSANAAN. Dalam mata pelajaran ini. Slide show. 2. MATLAMAT : PENDIDIKAN KEROHANIAN DAN MORAL : PENDIDIKAN ISLAM 1. 35 . KOMPONEN MATA PELAJARAN A. iv. Fiqah. Mengenal konsep saiz dan perbezaannya. 5. 2. C. ii. Teknik yang digunakan bergantung kepada kebolehan murid-murid sama ada cepat atau lambat menerima pengajaran. iii.4. Membekalkan murid dengan pengetahuan asas Islam dalam agama yang merangkumi ilmu Tauhid. Kad-kad imbasan atau benda-benda di sekeliling prasekolah. Tasawwuf dan Sejarah Islam. Menanamkan rasa cinta dan taat kepada Allah serta mewujudkan rasa hubungan langsung dengan-Nya dalam setiap perlakuan di dunia. Lakonan.

PELAKSANAAN 1. 36 . 6. Akhlak 4. Menjadikan Nabi Muhammad dan sunnah baginda sebagai model untuk diteladani dalam segenap aspek kehidupan. SUKATAN PELAJARAN 1. Akhlak dan Sirah. Menyuburkan rasa cinta dan kasih kepada Nabi Muhammad melalui penceritaan riwayat hidup dan sifat-sifat baginda yang terpuji. terutama AlQuran dan Al-Hadis. Memastikan murid mengamalkan adab-adab serta cara hidup Islam yang syumul dengan mengambilnya dari sumber-sumber Islam. Ibadah. Sirah C. berilmu. secara individu dan kumpulan. Membina peribadi mukmin yang beriman. bertaqwa.3. 2. berakhlak mulia dan beramal soleh kerana Allah semata-mata. 4. Guru membacakan serta menerangkan ayat-ayat Al-Quran dan Hadishadis Rasulullah yang berkaitan dengan pelajaran Aqidah. Memahamkan murid akan hubungan manusia dan alam dengan Pencipta serta kaitan kehidupan di dunia dengan akhirat. Aqidah (merangkumi Rukun Iman dan Rukun Islam) 2. 5. Ibadah 3. 7. Guru mengajar dan melatih murid melakukan ibadah-ibadah khusus dan sunat dalam Islam. B.

Murid mempraktikkan cara berwudhuk dengan sempurna dan solat secara berjemaah. sifat-sifat Rasul dan perkaraperkara sam’iyyat menerusi cerita-cerita yang bersesuain dengan tahap murid. Rukun Islam. 6. 9. Murid menghafal Rukun Iman. 4. 11. cerita-cerita agama dan kisah-kisah teladan yang menarik. Murid-murid melakonkan watak-watak yang bersifat mahmudah atau mazmumah dengan bimbingan guru (main peranan). Guru menjelaskan sifat-sifat Allah swt. sifat-sifat mahmudah dan mazmumah melalui contoh-contoh khusus. 10. Guru menceritakan riwayat hidup Rasulullah dan sifat-sifat terpuji baginda yang patut diamalkan oleh setiap muslim. Guru dan murid sama-sama mempraktikkan sunnah Nabi/cara hidup Islam sekadar termampu. 7.3. 99 nama Allah swt. Murid berlatih membaca doa-doa tertentu selepas solat. Guru mendidik murid berakhlak mulia dengan menerangkan adab-adab dalam Islam. wirid/zikir dan doa-doa harian sehingga lancar. 5. 8. gambar-gambar. Guru menguji kefahaman dan ingatan murid menerusi sesi soal jawab dan pelbagai latihan. 37 . namanama 25 Rasul. sifat-sifat Allah dan sebagainya melalui nasyid yang diajar oleh guru. secara individu dan secara beramairamai.

LAMPIRAN 5 KURIKULUM TAMBAHAN KURIKULUM TAMBAHAN. 38 .

MATLAMAT Untuk memperkenalkan semua huruf-huruf hijaiyah. Aktiviti-aktiviti menambahkan kemahiran seperti penulisan dan menggunakan ‘plastisin’ bagi membentuk huruf-huruf. 4. 1.MATA PELAJARAN : ASUHAN MEMBACA AL-QURAN A. 5 dan 6 mengikut kemahiran. bentuk huruf dan sebutannya dan persediaan untuk membaca Al-Quran. Murid-murid dibekalkan dengan buku-buku Iqra’ 1-6. 2. 3. 4. 39 . C. PELAKSANAAN. Murid-murid dikumpulkan dalam kumpulan lebih kecil dengan nisbah guru : murid maksima 1 : 5. Pembacaan dimulakan dengan buku 1 dan seterusnya 2. Menggunakan Bahan Bantu Mengajar (BBM) seperti kad imbasan atau kemudahan ICT. MATA PELAJARAN : HAFALAN MUQADDAM. B. Tulisan-tulisan yang besar dan jelas digunakan. SUKATAN PELAJARAN Pembacaan menggunakan kaedah Iqra’ dari Buku 1 – Buku 6. 3. 5.

barulah dipindahkan ke surah yang baru. Guru menyemak bacaan murid dan hafalan setiap daripada mereka supaya bacaan dan hafalan murid-murid adalah lancar dan tartil. Menghafal dari awal surah iaitu Surah An-Nas. C. PELAKSANAAN. 1. Tafsir ringkas untuk surah-surah yang diajar dan dihafal. Menghafal surah Al-Fatihah. 40 . MATLAMAT 1. B. Murid-murid dibekalkan dengan Muqaddam setiap seorang. SUKATAN PELAJARAN 1.A. 4. 2. 2. Guru membaca dan murid-murid mengikut bacaan guru. Setelah seorang murid telah lancar bacaannya. Menanam rasa cinta kepada Al-Quran melalui tanggungjawab membaca dan menghafal. untuk yang selanjutnya mengikut kemampuan hafalan mereka. 2. Untuk mengajar murid-murid menghafal surah-surah pendek yang terkandung dalam Al-Quran. 3.

Memupuk nilai jujur dan amanah dalam menjalankan urusan jual beli. Untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada asas-asas keusahawanan. Memperkenalkan perkara-perkara yang terlibat di dalam bidang keusahawanan seperti pemprosesan. Kanak-kanak diperkenalkan dengan mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. PELAKSANAAN. B. 3. SUKATAN PELAJARAN 1. 2. MATLAMAT 1. 2. Mengajar kepada kanak-kanak tentang konsep keusahawanan. Memperkenalkan kanak-kanak kepada mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu.MATA PELAJARAN : KEUSAHAWANAN A. pembungkusan dan pemasaran. 4. Menanam minat kanak-kanak terhadap pembelajaran matematik melalui aktiviti berjual beli. C. Menanam rasa minat dan cinta kanak-kanak kepada bidang keusahawanan. 3. 1. 41 .

2. 4. 3. LAMPIRAN 6 JADUAL PEMBELAJARAN 42 . Aspek kebersihan dan keselamatan turut diselitkan. Seterusnya kanak-kanak akan di ajar tentang proses pembungkusan diikuti dengan proses pemasaran barangan. Kanak-kanak diberi peluang untuk menghasilkan sendiri barangan yang akan di pasarkan.

20 – 43 .30 – 10.00 10.00 – 9.00 – 8.20 – 9.MASA HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS 8.30 BI 9.20 SOLAT & CIRCLE TIME 8.00 10.00 BI 9.

LAMPIRAN 7 TAKWIM 44 .

01. 2.2011 MAC Bil 1.2011 FEBRUARI Bil 1.2011 02.01. PERKARA Karnival Sukan Kemuncak Penglipur Lara 45 TARIKH 17.02.02.2011 16. PERKARA Sesi Persekolahan Bermula Minggu Kenali Diri (Orientasi) Minggu Cungkil Bakat Bermula Oh Ibu….2011 .01.2011 29. TARIKH 02.01.2011 – 10.2011 – 20.01.2011 13.03.01.2011 – 06.02. JANUARI Bil 1..2011 26. 4. PERKARA Latihan Sukan Mentorku Kemuncak Nyanyian TARIKH 06. 2. 3. 3.03. Oh Ayah….2011 23.TAKWIM PRASEKOLAH DEENA SESI 2011. 2..02.

3.2011 21. Cintai Ibu Kemuncak Persembahan Pentas Mentorku TARIKH 16.2011 – 07.05.3.04.2011 28.05. 3.04.2011 09. 3. PERKARA Mentorku Kemuncak Peragaan Hari Alam Sekitar TARIKH 09.2011 JULAI 46 .2011 28. PERKARA Ujian Pengesanan Kemuncak Budaya Puisi Mentorku Mesyuarat PIBG TARIKH 05. 2.2011 28.2011 MEI Bil 1.06.04.2011 18.2011 25. Mentorku 26. 2.06.06.06. PERKARA Sayang Guru.06.2011 JUN Bil 1. 2.05.03-2011 APRIL Bil 1. 2.

3.08. 3. PERKARA Mentorku Sambutan Hari Kebangsaan Kemuncak Anak Merdeka TARIKH 06. 2.2011 NOVEMBER Bil 1.08.2011 .09-2011 29.09.11. 2. 2.10. PERKARA Mentorku Kemuncak Hasil Kraf TARIKH 08.2011 31. PERKARA Minggu Usahawan Muda Mentorku Kemuncak Kreativiti Seni TARIKH 03.08.11. PERKARA Hari Kanak-kanak Kemuncak Anak-anak Deena Konvokesyen Prasekolah Deena 47 TARIKH 03.07.2011 – 07.2011 SEPTEMBER Bil 1.2011 31.2011 16.07.2011 17.07. PERKARA Mentorku Hari Keluarga Kemuncak Yakin Diri TARIKH 03.10.Bil 1.2011 16.09.11.2011 27. 2.2011 28.2011 10.2011 OGOS Bil 1. 2. 3. 3.2011 OKTOBER Bil 1.07.

*** Aktivit kemuncak pada setiap bulan seperti Kemuncak Nyanyian. *** Kemuncak Hasil Kraf merupakan kesinambungan daripada bulan Kemuncak Kreativiti Seni di mana pada bulan ini. Pada bulan November. ibu bapa dan kanak-kanak prasekolah akan berkumpul dan membentuk beberapa kumpulan. bapa atau penjaga akan menjadi mentor yang akan membuat demonstrasi. Ibu. Pada setiap bulan. Kemuncak Peragaan dan lain-lain memberi peluang kanak-kanak menyerlahkan potensi diri dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang dikhususkan dalam sesuatu bulan berkenaan. Kemuncak Penglipur Lara. bercerita. terdapat sebuah persembahan khas iaitu Kemuncak Anak-anak Deena di mana kanak-kanak akan mempersembahkan kehebatan dan kelebihan yang ada pada diri masing-masing sama ada berpantun. bersyair. berlakon dan menyanyi pada hari pertandingan ini. 48 .*** Oh Ibu… Oh Ayah merupakan satu aktiviti suai kenal di antara kanak-kanak prasekolah bersama ibu bapa atau penjaga kanak-kanak. kanak-kanak mempamerkan hasil-hasil kreativiti yang telak mereka cipta. Aktiviti bulanan ini bertujuan untuk mengasah bakat dan menbina keyakinan diri yang tinggi di kalangan kanak-kanak. Setiap kumpulan akan bergilir untuk menunjukkan sama ada cara memasak sesuatu atau cara-cara menghasilkan sesuatu rekaan kreatif. Ini adalah penting untuk membina hubungan kerjasama yang baik di antara mereka. *** Mentorku merupakan aktiviti istemewa Prasekolah Deena yang diadakan setiap bulan.

49 .

sayur sawi. Daging:Protein .LAMPIRAN 8 SENARAI MENU SARAPAN PAGI. Bubur: Karbohidrat teh’o kentang. garam dan teh. gula. daging. 50 bawang. SET 1 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Bubur Daging + air Beras.

kacang Roti. Nasi: Karbohidrat milo sayur campur. timun. salad + air susu tomato. lobak. timun. Roti: Karbohidrat panggang. susu. Roti: Karbohidrat Telur: Protein Salad. salad. mayonis dan tamato: Vitamin Mayonis: Lemak Susu: Kalsium SELASA Nasi Goreng + air Beras. Ayam: Protein Sayur campur dan timun: vitamin Milo Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): RABU Roti Bakar. telur. mata kerbau+ telur salad. milo dan susu. horlick dan susu. telur. timun. air 51 Kacang panggang. . Roti. kacang panggang. ayam tanpa lemak.Sawi: Vitamin Kentang: Karbohidrat Gula & garam: Lemak ISNIN Sandwic Telur.

dan susu. Sardin: Protein Salad Vitamin Susu: Kalsium 52 & timun: . sardin.horlick telur: Protein Salad: vitamin Horlick Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): KHAMIS Pau susu ayam + air Pau. lobak Pau. ayam. salad. timun. Roti:Karbohidrat tomato dan susu. kentang: Karbohidrat Ayam: protein Lobak: Vitamin Susu: Kalsium SET 2 HARI AHAD MENU Ban tuna + air susu RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Roti bun. kentang.

Daging: Protein Sawi. Vitamin. Mee. kentang. daun sup: vitamin Ribena: lemak. 53 . Mee Karbohidrat Hoon: lobak. Vitamin Gula: Lemak lobak: SELASA Lempeng pisang + Tepung. daun sup. Lempeng: air horlick dan horlick.ISNIN Mee Hoon Goreng + Mee air teh’o Hoon. susu. teh dan gula. ayam. daging. jus ribena. sawi. pisang. kubis. kentang: Karbohidrat Ayam: Protein Kubis. telur. Karbohidrat Susu: Kalsium Pisang: Vitamin Telur: Protein Horlick karbohidrat (bijirin): RABU Mee ribena Sup + air Mee.

ayam. sos Tauhu basah. tomato. sos. susu.timun. Vitamin Ayam: Protein sawi: ISNIN Sandwic tuna + air Roti. sos.KHAMIS Tauhu sumbat. horlick. taugeh. salad. tuna. Vitamin Tuna: Protein timun: mayonis. Roti: Karbohidrat Salad. Taugeh. (soya). ayam. timun. milo dan ayam: protein Timun. sawi. susu. horlick dan 54 . Mee: Karbohidrat glukosa oren bawang. Tauhu + air milo. glukosa oren. timun. Vitamin Sos: Lemak Milo karbohidrat Susu: Lemak (bijirin): tomato: SET 3 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Mee Goreng + air Mee.

Sos. ragi. susu Bijirin sarapan: Karbohidrat Susu: Kalsium RABU Pengat pisang + air Pisang. Roti: Karbohidrat Kaya: Lemak Telur: Protein Susu: Kalsium separuh masak + air SET 4 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Apam kukus + air Tepung. kaya. telur Roti. Lemak mayonis: Susu: Kalsium SELASA Bijirin sarapan + air Bijirin sarapan dan susu. telur dan susu. sagu. telur. milo dan susu. horlick Apam: Karbohidrat 55 . milo Pisang: Vitamin Susu: Kalsium Milo: Karbohidrat KHAMIS Roti susu Bakar.

Karbohidrat Taugeh. kari. kari ayam + Tepung. telur. tomato dan teh. taugeh. ikan bilis. timun. air susu tomato. Karbohidrat teow: Daging: Protein Ikan bilis: Iodin Sawi. daging. Telur: Protein Horlick: Bijirin Susu: Kalsium ISNIN Tosai. susu. Tosai.ayam kentang: dan Karbohidrat Susu: Kalsium Ayam.horlick dan susu. kentang. sengkuang: Vitamin 56 lobak. tomato: Vitamin RABU Popiah basah + air Kulit popiah. Vitamin tomato: telur: SELASA Kwey teow goreng + Kwey teow. Popiah: glukosa lemon sengkuang dan glukos. timun. Kwey air teh sawi. Protein Bendi. bendi. . lobak.

kentang: Karbohidrat. milo kacang pic.kentang. kacang pic: Vitamin Milo: Karbohidrat Susu: Kalsium KUDAPAN.Glukos: Vitamin KHAMIS Pau daging + air Pau daging. Lobak. milo dan susu. SET1 MENU HARI AHAD Epal merah ½ biji + air masak ISNIN Oren ½ biji + air masak SELASA Betik ½ biji + air masak RABU Mangga 3 potong + air masak 57 . Pau. lobak.

KHAMIS Tembikai 3 potong + air SET2 HARI MENU AHAD Pisang 1biji + air masak ISNIN Epal hijau½ biji + air masak SELASA Belimbing 3 potong + air masak RABU Limau 1 biji + air masak Lai ½ biji + air KHAMIS 58 .

kicap. bawang. ayam. bawang. lobak kentang + air ribena kordial ribena. dan kordial sirap. daging. karbhidrat: dan Karbohidrat Daging: Protein Daun sup. lobak: Vitamin Kordial Gula Ribena: 59 . goreng + air sirap Ayam: Protein Sawi: Vitamin Kordial Sirap: Gula SELASA Nasi + sup daging. kentang.MAKAN TENGAHARI. SET1 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi + ayam masak Beras. Nasi: Karbohidrat kicap + sayur sawi sawi. Beras. lobak merah dan sup. bawang. daun Nasi.

Nasi: Karbohidrat masam + air oren manis + tomato. taugeh. sos. kordial oren. daun sup. halia. susu. ikan kembung. salad. ayam. Ikan Protein Cili. sayur lemak taugeh susu. ikan bilis dan kordial 60 goreng + air barli Ayam: Protein . ayam. taugeh. Vitamin Kordial Sarsi: Gula timun: ratus. susu. timun. SELASA Nasi + kurma ayam Beras. rempah Nasi: Karbohidrat Ayam: Protein Bawang. salad dan kordial sarsi. Nasi: Karbohidrat + sayur kubis rempah ratus.taugeh: Vitamin Kordial oren.serbuk kurma. bawang. lemak Susu: Kalsium kembung: SET2 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi sarsi ayam + air Beras.KHAMIS Nasi + ikan masak Beras. cili besar. tomato. daun sup. kubis. bawang. sos: Gula. bawang.

Vitamin bawang: Kordial Barli: Gula Ikan bilis: Iodin Susu: Kalsium KHAMIS Nasi + kari daging Beras. dan bawang. kordial Daging: Protein Kangkung: Vitamin Kordial Gula Mangga: 61 .barli. daging. mangga. Nasi: Karbohidrat +sayur goreng mangga kangkung serbuk + air kangkung. rempah ratus. Kubis. kari.

LAMPIRAN 9 ASPEK KEBERSIHAN 62 .

63 . mengurus dan membersihkan bangunan kami.ASPEK KEBERSIHAN. kami membuat keputusan untuk mengupah pekerja kontrak bagi membersihkan dan menyelenggara kawasan luar bangunan prasekolah kami manakala bagi bahagian dalam bangunan. kami akan bergilir-gilir sesame kami dalam menyelenggara. Dari aspek kebersihan. Kami juga berhasrat untuk melibatkan ibu bapa pada hujung minggu tertentu setiap bulan untuk membantu kami membersihkan kawasan sekolah dan menyediakan bahan bantu mengajar untuk aktiviti pembelajaran anak-anak mereka.

64 .LAMPIRAN 10 ASPEK KESELAMATAN.

pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan satu pelan yang lengkap supaya pihak bomba dapat menyemak keluasan dan kesesuian bangunan dengan alat-alat keselamtan yang akan mereka cadangkan kelak. Merujuk kepada hasil temubual dan perbincangan antara kumpulan kami dan pihak bomba. pihak pengurusan prasekolah berkenaan perlu menyediakan pelan dalam dan luar dan pelan tersebut perlu disertakan di dalam kertas kerja serta dihantar dan disemak oleh pihak bomba. Sebelum mendapat kebenaran dan kelulusan terhadap penubuhan sesebuah prasekolah. Pihak bomba tidak boleh membekalkan semua peralatan kerana mereka tidak dibenarkan untuk berniaga sebaliknya mereka hanya boleh membuat pengesahan dan penyeliaan .ASPEK KESELAMATAN. Jabatan Kerja Raya dan lain-lain badan yang terlibat. mereka telah menerangkan banyak aspek yang perlu kami fikirkan berkaitan dengan keselamatan. peralatan di dalam dan di luar bangunan serta semua yang berkaitan. 65 . Kementerian Pelajaran. pihak bomba telah mencadangkan supaya kami mencari pembekal untuk mendapatkan peralatan keselamatan yang sesuai. Keselamatan merupakan satu aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penubuhan sesebuah prasekolah. Keselamatan ini bukan sahaja melibatkan soal keselamatan kanak-kanak tetapi ia juga melibatkan soal harta benda. pihak bomba sedia member bantuan dari segi khidmat nasihat dan mereka juga turut member kerjasama dengan member kami maklumat dan nombor telefon beberapa pembekal berhampiran Kuala Terengganu. Menurut pegawai di sana. walaubagaimanapun. Setelah menghantar lukisan pelan dalam dan pelan luar prasekolah kami. sebelum pihak bomba member kelulusan dan cadangan keselamatan. Maklumat berkenaan sangat berguna dan membantu kami.

Berdasarkan nasihat dari pihak bomba. Antaranya seperti pemilihan jubin lantai. punca kuasa juga perlu dijaga. Grill jenis ini adalah cadangan dan saranan dari pihak bomba kerana menurut pihak bomba. serta aspek emosi kanak-kanak. kami telah menyediakan satu pelan laluan keluar semasa berlaku kebakaran dan kecemasan (sila rujuk Rajah 3). Di bahagian garaj dan tandas pula. Selain lantai. Dari segi bangunan. Setiap punca kuaca diletakkan jauh dari sumber air demi menjaga keselamatan prasekolah kami. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan pelan laluan kecemasan terlebih dahulu dan pelan tersebut perlu mengandungi dua pintu untuk laluan keluar dan masuk. Bangunan kami mempunyai satu pintu utama di hadapan dan juga satu lagi pintu di bahagian belakang. bilik aktiviti khas. Aspek keselamatan boleh dibahagikan kepada beberapa aspek utama iaitu aspek bangunan. kami memilih jubin yang sederhana kesat untuk memastikan lantai kami tidak licin. kami memilih jubin kesat kerana kedua-dua kawasan ini lebih kerap untuk terkena air. Menurut pihak bomba. jika berlaku kebakaran. dan ruang pembelajaran terbuka. bahan makanan. terdapat pelbagai perkara yang perlu di ambil. grill dari jenis tidak boleh dibuka akan 66 . Sekeliling bangunan kami pula dilengkapi dengan tingkap-tingkap kaca jenis gelongsor bagi membolehkan cahaya dan udara memasuki ruang bangunan kami. Jubin jenis ini kami letakkan di bahagian bilik pembelajaran. Setiap punca kuasa juga ditempatkan di ketinggian yang tidak mudah untuk dicapai oleh kanakkanak. bahan bantu mengajar. Kami memastikan setiap punca kuasa mempunyai penutup bagi mengelakkan berlaku renjatan elektrik. kami menyediakan dua pintu pagar untuk laluan keluar dan masuk iaitu di bahagian hadapan dan belakang begitu juga dengan bangunan prasekolah kami. bilik penyediaan makanan. perabot dan peralatan. seperti mana rajah tersebut. Setiap tingkap dan pintu pula dipasang grill yang boleh dibuka dan dikunci dari dalam bangunan. Di prasekolah kami. jalan raya dan lalu lintas. untuk mendapat kelulusan dari pihak bomba.

kami memilih bahan-bahan yang sesuai dengan saiz dan keperluan kanak-kanak. Bahan kering dibeli secara borong sebulan sekali manakala bahan bsah pula dibeli secara mingguan bagi memastikan kesegaran makanan tersebut sekaligus mengelakkan keracunan makanan. memenuhi keperluan dan standard. bebas bahan kimia merbahaya. kukuh dan tegap. 67 . tidak tajam dan berat.serta susunannya tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. bebas selumbar.menyekat laluan kecemasan dan melambatkan proses menyelamat. Selain itu. bahan basah dan kering juga di simpan di tempat berasingan bagi mengekalkan kualiti bahan dan memudahkan pengurusan bahan tersebut. Mereka tidak dibenarkan membawa atau meletakkan kenderaan di dalamkawasan sekolah mahupun di hadapan pintu pagar utama prasekolah. Bahan kering di simpan di dalam cabinet dapur manakala bahan basah di simpan dalam peti ais. bebas karat. Selain itu. Beralih kepada aspek jalan raya dan lalu lintas pula. Dengan menggunakan grill seperti yang disarankan oleh pihak bomba berkenaan. kami dapat mencegah dariberlakunya kecurian sekaligus dapat membantu pihak bomba dan penyelamat menyelamatkan kanak-kanak dengan lebih cepat. kami memilih perabot pelbagai warna menarik supaya dapat menceriakan kelas kami. kami memilih perabot dan peralatan yang sesuai dengan saiz kanak-kanak. kami menetapkan satu peraturan supaya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak perlu menunggu dan mengambil anak masing-masing di dalam kawasan sekolah. Setiap bahan disimpan ditempat yang selamat dan dilabelkan. tidak mudah terbalik. Dari aspek bahan bantu mengajar. Kanak-kanak hanya dibenarkan pulang setelah diambil sendiri oleh ibu bapa dan penjaga mereka. kami menyediakan tempat menyimpan bahan makanan di bilik penyediaan makanan. Dari aspek perabot dan peralatan pula. Dari aspek bahan makanan pula.

minat dan keperluan mereka. pihak bomba juga akan mengadakan ceramah kebakaran untuk kanak-kanak dan ibu bapa serta di ikuti dengan latihan kebakaran buat untuk melatih kanak-kanak. pengesan asap dan haba serta pelan laluan kecemasan. Untuk memastikan keselamatan emosi kanak-kanak di prasekolah kami. sprinkler di syiling. 68 . kami tetap menitik beratkan aspek ini kerana tanpa emosi yang stabil. Walaupun tidak dapat di lihat secara luaran. kami memilih bahan pengajaran yang sesuai dengan kehendak. Setiap tiga bulan. Kami turut mengaitkan pengajaran kami dengan isu-isu semasa yang tidak terlalu berat dan tidak sensitif.Akhir sekali ialah dari segi aspek keselamatan emosi. adalah mustahil untuk kanak-kanak itu belajar dengan selesa dan mudah. Selain itu. kami juga menyediakan peralatan bagi mencegah dan memadam kebakaran seperti alat pemadam api. pihak bomba dan penyelamat akan dating untuk memeriksa alat-alat berkenaan dan setiap tahun.

LAMPIRAN 11 KOS PENUBUHAN ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN PRASEKOLAH DEENA. 69 .

200.00 RM RM RM 5.000.00 1.000.A) PENDAPATAN 1) Modal permulaan 2) Yuran Pendaftaran 3) Yuran Bulanan 4) Bayaran Buku Kerja 5) Bayaran Alatan tulis 6) Bayaran Uniform (RM 30 x 25) (RM 250 x 11 x 25) (RM 200 X 25) (RM 70 X 25) (RM 44 X 25) RM 20.00 B) PERBELANJAAN 1) Peralatan/perabot i) Meja pelajar Bulat Segiempat (RM 285 x 8) (RM 190 X 12) RM 2.00 RM 2.00 iii) Meja komputer pelajar iv) Kerusi meja guru (Rm 295 x 2) RM 590.750.350.280.00 ii) Kerusi pelajar Metal chair street back (RM 40 X 30) RM 1.00 vii) Manipulatif storage (20 Baket) .00 RM 68.750.100.00 JUMLAH RM 97.00 v) Kerusi meja pejabat RM 630.00 RM 750.280.00 vi) Katil – easy stack cot 70 RM 540.00 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful