PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU. 1.0 Latar Belakang / Pengenalan.

Sejarah Islam telah menunjukkan betapa ulama-ulama dan ahli-ahli fikir Islam seperti Imam Shafie r.a telah dapat menghafap al-Quran ketika berusia 7 tahun, menghafal kitab al-Mirwatta’ ketika berusia 11 tahun dan telah diminta untuk memberi fatwa ketika berusia 15 tahun. Ini semua membuktikan kepentingan pendidikan formal pada peringkat awal kanak-kanak lagi. Dan pendedahan awal pendidikan kanak-kanak pada masa ini bermula di institusi-institusi dan pusat-pusat prasekolah. Di pusat-pusat ini juga diharap dapat disediakan suasana yang kondusif bagi merangsang intelek dan fizikal kanak-kanak serta pembentukan akhlak mulia. Semua ini dapat dilahirkan secara teratur dan sistematik dengan wujudnya guru-guru yang inovatif, penyayang dan tenang melayani karenah kanak-kanak. Pendidikan awal kanak-kanak khususnya pada umur 4-6 tahun adalah semakin penting di negara ini selaras dengan prinsip yang dinyatakan dalam Dasar Prasekolah Kebangsan yang menyatakan bahawa “kerajaan menyediakan pendidikan prasekolah kepada kanak-kanak yang berumur 4-6 tahun selaras dengan peruntukan Akta Pendidikan 1996 : Seksyen 2 menyatakan “pendidikan Prasekolah” ertinya program pendidikan murid-murid yang berumur 4-6 tahun. Oleh itu, penubuhan prasekolah yang akan diwujudkan haruslah bersesuaian dengan perkembangan kanak-kanak serta selari dengan Dasar Prasekolah Kebangsaan serta Akta Pendidikan 1996. Pendidikan di prasekolah merupakan lanjutan serta perincian daripada pendidikan di rumah. Ianya boleh diibaratkan sebagai pusat penyelarasan pembentukan anak-anak yang mana asasnya telahpun disemai oleh ibu bapa di rumah. Oleh kerana itu penubuhan Prasekolah Deena merupakan suatu khidmat kepada masyarakat untuk menambahkan ruang dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak. Selain itu, Prasekolah Deena juga berfungsi sebagai pusat yang
1

cuba menampung perkembangan anak-anak yang tidk dapat dipenuhi oleh ibu bapa, kerana tidak semua ibu bapa mempunyai kemampuan yang sama. Motto Prasekolah Deena adalah “Ke arah Pembentukan Peribadi Muslim” dan bertemakan “Fun In Learning”. 2.0 Rasional. Rasional penubuhan prasekolah ini antaranya adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat terhadap kehendak pendidikan awal kanakkanak. Selain adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah ini untuk membina sebuah prasekolah yang mampu melahirkan kanak-kanak yang mempunyai jati diri serta berketrampilan. Prasekolah Deena juga berhasrat untuk menjadi prasekolah rintis yang memberi pendedahan kepada kanak-kanak tentang budaya usahawan. Rasional penubuhan prasekolah juga adalah untuk menghasilkan kanak-kanak yang mempunyai sikap mesra masyarakat melalui usahasama penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran kanak-kanak. Penubuhan Prasekolah Deena ini juga bertujuan untuk membantu ibu bapa dalam menyediakan anak-anak mereka melangkah ke alam persekolahan. Suasana yang stimulatif diharap dapat membekalkan anak-anak dari aspek akademik, sosial dan akhlak. 3.0 Nama, Visi dan Misi Prasekolah. 3.1 Nama Prasekolah Cadangan nama prasekolah yang dipilih ialah Prasekolah Deena. Nama Deena dipilih adalah disebabkan maknanya iaitu agama dalam bahasa Arab dan hampir dengan sebutan ‘dinar’ yang membawa maksud wang. Ini bertepatan dengan konsep keusahawanan Islamik prasekolah yang ingin kami bina. 3.2 Misi Prasekolah
2

Menghasilkan usahawan Islam kecil yang berketrampilan dan seimbang. 3.3 Visi Prasekolah Pembelajaran di Prasekolah Deena ini akan memberikan kanak-kanak pengalaman dalam interaksi dan sosial yang luas disamping penerapan konsep Islam dalam diri kanak-kanak yang kreatif dan inovatif.
4.0

Objektif Penubuhan. Penubuhan Prasekolah Deena dilihat sebagai bertepatan dengan suasana dan hala tuju wawasan yang diharap-harapkan. Ia memberi peluang untuk menyuburkan potensi tersembunyi (latent potentials) dalam aspek pembangunan Jasmani, Emosi, Rohani, Intelik dan Sosial (JERIS). Objektif-objektif yang hendak dicapai adalah :
4.1 4.2 4.3

Membentuk perkembangan mental dan intelektual kanak-kanak. Membentuk perkembangan sosial dan perhubungan. Melahirkan kanak-kanak yang mempunyai kemahiran asas dalam membaca, menulis dan mengira.

4.4

Memberi kemahiran keusahawanan dalam diri kanak-kanak melalui pengalaman langsung.

4.5 4.6 4.7

Membekalkan pembelajaran berkonsepkan Islam yang sebenar. Melahirkan kanak-kanak yang berdikari, kreatif dan inovatif. Mendidik kanak-kanak menyedari tentang kepentingan penampilan dan keyakinan diri.
3

yang memiliki 2 buah bilik seluas 10 x 10 kaki persegi dan sebuah bilik utama seluas 10 x 12 kaki persegi. Bangunan ini telah diubahsuai mengikut kesesuaian kanak-kanak dan aktiviti pembelajaran mereka. Tapak dan bangunan ini adalah kepunyaan Wan Mariam @ Wan Mahani binti beralamat di No. Untuk sampai ke Prasekolah Deena ini. 6. jika dari pusat bandar.0 Lokasi Tapak dan Bangunan. bertanggungjawab dan cemerlang dalam pelajaran. 104. Merujuk kepada pelan di muka surat tersebut kami telah menyediakan satu pelan bahagian dalam bangunan Prasekolah Deena.0 Pelan Lantai Bahagian Dalam dan Luar Prasekolah. 6. 21030 Kuala Terengganu dan disewa oleh prasekolah dengan kadar sewa sebanyak RM1200 sebulan. Adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah untuk melahirkan kanak-kanak yang soleh. Pada asalnya.1 Pelan Lantai Bahagian Dalam (Rujuk Lampiran 2). Bangunan ini di sewa dengan harga RM 1200 sebulan. terus membuat pusingan di Bulatan Batu Bersurat dan belok ke kiri jalan bersebelahan Perkuburan Sh. Bangunan ini adalah seluas 20 X 40 kaki persegi di atas sebidang tanah seluas 50 X 60 kaki persegi. Tapak prasekolah ialah di atas sebidang tanah seluas 800 meter persegi di Jalan Sultan Ismail Kuala Terengganu. selepas melalui Lampu Isyarat Simpang Empat Jalan Sultan Ismail.Ringkasnya. Kami 4 . Losong Haji Mat. Ibrahim (Pelan Lokasi disertakan dalam Lampiran 1). bangunan ini merupakan sebuah rumah banglo setingkat. Selain itu terdapat juga sebuah dapur seluas 8 x 12 kaki persegi dan di sebelahnya pula terdapat sebuah tandah seluas 8x8 kaki persegi. 5. Prasekolah Deena menekankan pendidikan berasaskan Islam sebagai teras dan ilmu-ilmu sokongan yang universal.

sebuah peti ais. serta lain-lain aktiviti yang menggunakan peralatan di dapur. Bilik Matahari pula merupakan satu bilik pembelajaran seluas 10 x 10 kaki persegi. pembungkusan makanan. 1 bilik aktiviti khas yang dilengkapi dengan set dapur usahawan serta 2 lagi bilik pembelajaran. Tandas ini dilengkapi dengan tingkap kecil dan kipas pengalir udara untuk mengalirkan bau busuk ke luar. Bilik ini digunakan apabila kanak-kanak menjalankan aktiviti seperti masakan. Terdapat satu pintu bertutup supaya tidak mengganggu aktiviti pembelajaran kanakkanak dan untuk keselamatan terdapat satu lagi pintu menghala ke bahagian belakang bangunan. 1 bilik guru dan ibu bapa. Tandas ini turut dilengkapi dengan mangkuk tandas. Terdapat 2 tandas di dalam bangunan prasekolah Deena dan setiap satunya adalah seluas 8 x 4 kaki persegi. Bilik ini menempatkan sebuah papan putih. Billik ini seluas 10 X 10 kaki persegi Bilik ini menempatkan beberapa set dapur untuk kanak-kanak serta sinki untuk kemudahan kanak-kanak. dapur dan sinki. Bilik pembelajaran khas pula merupakan sebuah dapur usahawan dan digunakan juga sebagai bilik makan kanak-kanak. enam buah meja trapezium. dan dua puluh kerusi bersaiz kecil khas untuk kanak-kanak. 2 tandas murid. Bilik ini adalah seluas 8 X 12 kaki persegi. Terdapat satu bilik penyediaan makanan di prasekolah kami ini.telah mengubahnya menjadi sebuah prasekolah yang mempunyai 1 bilik penyediaan dan penyimpanan makanan. serta sebuah rak pinggan mangkuk. lima buah meja segi empat. tapak pemijak serta sinki dan cermin yang mengikut saiz dan ketinggian kanak-kanak. Setiap kelengkapan dan peralatan yang ada di bilik ini bilik. dua buah meja bulat. Lantainya pula dipasang dengan jubin anti lumut dan anti licin bagi mengelakkan kemalangan. Bilik ini dilengkapi dengan satu set kabinet dapur berbentuk L beserta ketuhar. Dinding bilik ini dihiasi dengan pelbagai jenis carta dan mural bagi 5 dilabel bagi memudahkan kerja dan pengurusan barang-barang serta mengekalkan kekemasan .

kerja berkumpulan dan juga bilik aktiviti kreativiti dan estetika. 6 . Bilik ini dilengkapi dengan permaidani pelbagai warna bagi menandakan kawasan kanak-kanak. sebuah kerusi beroda untuk guru. Kedua-dua pintu masuk ini berupa pintu kaca jenis gelongsor. Bilik ini menempatkan sebuah meja guru.membantu aktiviti pembelajaran kanak-kanak. sebuah rak fail. Walaubagaimanapun. Bilik ini lebih khusus kepada sudut kreativiti dan fizikal. Garaj ini adalah seluas 10 x 6 kaki persegi. untuk tujuan kecemasan atau gangguan bekalan elektrik. Bilik ini digunakan untuk aktiviti permainan dalam. Terdapat juga beberapa tingkap untuk pengaliran udara dan satu pintu masuk. Terdapat sebuah pintu masuk utama dan empat rak kasut untuk kanak-kanak yang disusun di tepi dinding. Terdapat sebuah garaj berbumbung di bahagian hadapan prasekolah kami. Terdapat dua pintu masuk iaitu satu dari arah luar bangunan dan satu lagi dari arah dalam bangunan. Garaj ini digunakan sebagai tapak perhimpunan kanak-kanak diwaktu pagi dan tempat kanak-kanak menunggu ibu bapa mereka ketika waktu petang selepas selesai waktu persekolahan. Bilik ini dilengkapi dengan penyaman udara bagi memberi keselesaan kepada guru dan ibu bapa.bagi membolehkan guru memantau keadaan di dalam dan di luar bangunan. Bilik ini turut dilengkapi dengan satu cermin menghadap ke dalam kelas dan digunakan untuk ibu bapa dan guru memantau dan memerhati kanakkanak. Lantai garaj ini dikemaskan dengan jubin jenis kesat bagi mengelakkan lantai menjadi licin apabila terkena tempias hari hujan. Bilik guru dan ibu bapa di prasekolah kami adalah seluas 10 X 6 kaki persegi. dan satu set sofa untuk ibu bapa.bilik ini turut dilengkapi dengan tingkap kaca jenis gelongsor untuk laluan udara dan laluan kecemasan. Di bahagian syiling pula turut tergantung pelbagai mobil dan bahan bantu mengajar yang lain untuk mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif dan menyeronokkan kanak-kanak. Bilik pembelajaran kedua pula dinamakan Bilik Teratai dan bilik ini adalah seluas 10 X 12 kaki persegi.

Sudut senyap pula adalah seluas 6 X 6kaki persegi dan terletak bersebelahan dengan bilik penyediaan makanan. Sudut ini digunakan untuk kanak-kanak yang sakit berehat serta untuk kanakkanak lain berehat di waktu senggang. 6. Sudut ini dihias dan diselenggara oleh kanak-kanak dua minggu sekali. Gazebo tersebut digunakan untuk ibu bapa berehat dan menunggu anak-anak mereka keluar dari kelas manakala kolam ikan pula sebagai hiasan dan permandangan serta tempat untuk kanak-kanak memelihara ikan masing-masing. kumpulan ataupun kelas. dan diantara kolam dan gazebo ini terdapat sebuah pagar utama dan laluan untuk ibu bapa dan kanak-kanak masuk ke prasekolah. Sudut ini dilengkapi dengan sebuah pentas. simulasi. satu tilam bersaiz kecil. membina yakin diri. permaidani tebal.Sudut pembelajaran terbuka yang berada di bahagian tengah prasekolah kami ini seluas 20 X 10 kaki persegi. Sudut ini boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti seperti perbualan pagi. membina personaliti diri. Bersebelahan sudut senyap pula terdapat satu sudut khas yang dinamakan ”Sudut Usahawan”. bantal pelbagai bentuk dan warna serta sofa kecil untuk kanakkanak. 2 cermin gergasi serta permaidani bagi aktiviti perbualan pagi. main peranan. Sudut ini juga menjadi tempat untuk kanakkanak bersantai dan membaca buku secara senyap. Sudut ini terletak bersebelahan bilik penyediaan makanan dan dinding yang menyambungkan bilik ini dengan bilik penyediaan makanan diperbuat dari kaca tebal supaya pembantu boleh memantau keadaan murid dari dalam bilik penyediaan makanan.2 Pelan Lantai Bahagian Luar (Rujuk Lampiran 3). 7 . demonstrasi dan lain-lain aktiviti yang bersesuaian samada secara individu. Dilengkapi dengan rak buku. Di bahagian luar prasekolah pula terdapat sebuah kolam ikan dan sebuah gazebo di bahagian hadapan. Sudut ini menempatkan gambar-gambar dan barangan yang dihasilkan oleh murid-murid dan segala yang berkaitan dengan program usahawan.

Kawasan tersebut di lengkapi dengan pili yang boleh digunakan untuk aktiviti main air. Dengan cara itu. Kanak-kanak akan diberi tugas secara bergilir untuk memberi haiwan-haiwan tersebut makan dan untuk aspek kebersihan pula. beberapa set mini jongkang .Di bahagian tepi pula terdapat sebuah taman herba khas untuk kanak-kanak bercucuk tanam. Zoo mini pula terletak bersebelahan dengan taman permainan. Hal ini membantu kami untuk menjimatkan penggunaan ruang kerana kebanyakan sudut kami boleh digunakan untuk tujuan yang pelbagai. sebuah taman permainan dan sebuah zoo mini. prasekolah kami mempunyai kawasan seluas 30 kaki persegi di bahagian tepi. Zoo tersebut mengandungi beberapa sangkar berkunci untuk menempatkan beberapa haiwan jinak seperti burung.jongket dan satu set buaian. kura-kura ayam. Di sebelah taman herba terdapat sebuah taman permainan yang mengandungi satu set Triorocer. Taman herba tersebut dibina sendiri oleh kanak-kanak kerana kami ingin memberi lebih banyak pengalaman langsung kepada mereka sekali gus kami akan meningkatkan lagi kemahiran motor halus dan motor kasar mereka. berwuduk dan memberus gigi. Secara keseluruhannya. Di bahagian belakang prasekolah pula terdapat satu sudut khas untuk aktiviti main pasir dan satu lagi sudut khas untuk aktiviti main air. Kawasan sekeliling taman ni pula ditutupi dengan rumput jenis permaidani bagi mengurangkan kecederaan jika kanak-kanak terjatuh ketika mereka sedang bermain. 15 kaki persegi di bahagian depan dan 5 kaki lagi di bahagian 8 . Selain itu. dan arnab. kawasan kami akan kekal bersih dan teratur. kami akan melantik pekerja khas untuk membersihkan kawasan luar prasekolah kami. taman ini juga akan menghasilkan permandangan yang lebih menarik di prasekolah kami. Kedua-dua sudut ini di tempatkan di bahagian luar bangunan prasekolah supaya kanak-kanak dapat menghirup udara segar di luar dan mengalami pengalaman yang lebih bermakna dengan situasi sebenar.

0 Kurikulum dan Program Pembelajaran. komponen kerohanian dan moral. Kami memilih untuk memagar keseluruhan kawasan kami bagi memastikan keselamatan kanak-kanak dan harta benda kami terjaga. 7. komponen perkembangan kognitif. komponen perkembangan sosioemosi. 7.2 Kurikulum Tambahan Kurikulum tambahan prasekolah ini adalah berdasarkan kemahiran keusahawanan serta pendidikan Fardhu Ain di sebelah petang.belakang. Kurikulum tambahan yang lengkap disertakan dalam Lampiran 5. 7. Kurikulum utama yang lengkap disertakan dalam Lampiran 4.1 Kurikulum Utama Kurikulum prasekolah ini adalah berdasarkan Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KPsK) yang merangkumi enam komponen utama iaitu komponen bahasa dan komunikasi. 7.3 Jadual Pembelajaran 9 . komponen perkembangan fizikal dan yang terakhir adalah komponen kreativiti dan estetika.

4 Buku khas yang digunakan Prasekolah Deena telah memilih empat buah buku khas yang digunakan dalam pembelajaran kanak-kanak di sini.0 Aspek Pemakanan. Buku-buku tersebut terdiri daripada buku yang bertajuk Cahayaku untuk mata pelajaran Bahasa Malaysia.00 petang.6 Program Tambahan Program-program tambahan yang dirancangkan adalah program-program yang melibatkan kerjasama ibu bapa dan komuniti setempat. 7. 7. Sains dan English. Iqra’ untuk pembelajaran sewaktu Kelas Fardhu ‘Ain dan sebuah Art Book untuk komponen kreativiti dan estetika.00 pagi – 11. buku Little Ones Eduworld untuk pembelajaran bagi mata pelajaran Matematik. 8. 10 .00 petang – 2. Terdapat juga sesi pembelajaran sebelah petang selama 2 hari untuk kelas untuk kurikulum tambahan kami yang kami panggil Iqra’ yang bermula jam 1. Jadual pembelajaran yang lengkap boleh dirujuk pada Lampiran 6.50 tengah hari.Sesi pembelajaran adalah dari jam 8. Rujuk Lampiran 7 untuk melihat kalendar akademik (Takwim) Prasekolah Deena.

kekacang dan berasaskan kekacang untuk protein. 11 . Kandungan nutrisi dalam kombinasi penyediaan menu makanan sangat penting kepada perkembagan kanak-kanak. lain-lain bijirin dan makanan berasaskan bijirin sebagai sumber tenaga yang utama. produk tenusu dan lain-lain makanan yang kaya dengan kalsium setiap hari. iii. v. Berikan susu.8. Jadikan nasi.1 Prinsip Penyediaan Makanan Penyediaan Makanan Prasekolah Status pemakanan mempengaruhi perlakuan kanak-kanak. ayam. Terdapat beberapa prinsip penyediaan makanan yang disyorkan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia yang turut diamalkan di Prasekolah Deena. Galakkan pengambilan lebih banyak buah-buahan dan sayursayuran untuk membekalkan vitamin dan mineral. iaitu : i. ii. iv. telur. Berikan pelbagai jenis makanan yang baik dan berkhasiat melalui kombinasi yang bersesuaian berdasarkan piramid makanan. Oleh itu. daging tanpa lemak.kami memilih untuk menyediakan makanan secara sendiri oleh pembantu prasekolah yang telah dilatih. Berikan ikan.

Jika snek diperlukan. 12 . vii. Lemak adalah penting tetapi pemberian secara berlebihan patut dielakkan. sayur-sayuran dan makanan lain yang kaya dengan zat besi setiap hari untuk mencegah kekurangan zat besi. Bagi murid yang tidak bersarapan disediakan biskut dan juga susu. Hadkan gula-gula. pilih makanan yang berkhasiat dalam jumlah yang kecil dan berikan pada masa yang sesuai. ii. Sebelum memulakan pembelajaran murid akan diberi makan 7 biji kismis. makanan manis dan minuman bergula dan kurangkan pengambilan garam.2 Menu Makanan Terdapat beberapa amalan pemakanan yang dijadikan rutin harian di Prasekolah Deena. x. Antaranya adalah : i. Sediakan makanan yang bersih dan selamat untuk dimakan. ix. viii. Berikan daging tanpa lemak. ikan.vi. 8. ayam.

Untuk selingan antara sarapan pagi dan makan tengahari kami menyediakan kudapan. PASTA. Rujuk Lampiran 9 Aspek Keselamatan. KEJU BUAH-BUAHAN. 9. SAYURSAYURAN Set menu yang ROTI.1 9. MEE lengkap boleh dilihat 9. Rujuk Lampiran 10 13 . Lampiran 8. MINYAK. YOGART. Terdapat 4 set menu makanan bagi sarapan pagi yang ditukar pada setiap minggu. v. iv. tetapi bagi menyeimbangkan zat dan vitamin kepada kanakkanak kami menghidangkan buah-buahan sebagai snek. IKAN. Makan tengahari disediakan untuk hari Ahad. SUSU. Untuk makan tengahari terdapat 2 set menu makanan yang ditukar pada setiap minggu ARAS 4 MAKAN PALING SEDIKIT ARAS 3 MAKAN SEDERHANA ARAS 2 MAKAN BANYAK ARAS 1 MAKAN PALING BANYAK LEMAK.0 dalam Aspek Kebersihan dan Keselamatan. BIJIRIN.2 Aspek Kebersihan. AYAM.iii. KUMPULAN KACANG. GULA DAGING. Selasa dan Khamis disebabkan murid mengikuti kelas Fardhu Ain pada sebelah petang. Kebiasaanya sajian bagi kudapan adalah kuih.

rawatan ringan dan rujukan ke klinik atau hospital. Kurang pendengaran Perkhidmatan kesihatan sekolah. Ketajaman penglihatan 3. Di bawah perkhidmatan kesihatan sekolah. sekolah-sekolah rendah dan menengah di Malaysia. kanak-kanak Prasekolah Deena akan menerima perkhidmatan pencegahan penyakit. saringan kesihatan. Obesiti 2. Keutamaan diberi kepada murid-murid sekolah bantuan Kerajaan di seluruh Malaysia. Rabun warna 4. Perkhidmatan kesihatan sekolah adalah satu perkhidmatan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia kepada murid-murid yang berada di sekolah bagi memastikan penjagaan kesihatan yang optima. Prasekolah Deena amat mementingkan kesihatan murid-muridnya.10. pasukan-pasukan kesihatan sekolah ditubuhkan bagi membolehkan lawatan di buat ke prasekolah. Perkhidmatan kesihatan telah dimulakan di Negara ini pada tahun 1967 dan mulai tahun 1975. Kudis buta 7. Pihak prasekolah perlu mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah untuk meminta pihak klinik datang dan membuat pemeriksaan ke atas muridmurid.0 Aspek Kesihatan. Tulang rangka yang tidak normal 5. antara masalahmasalah kesihatan yang di kesan di kalangan murid sekolah adalah: 1. Jangkitan cacing 6. Perkhidmatan ini adalah bertujuan seperti berikut: 14 . Menurut Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah.

0 Staf 15 .0 Kos Penubuhan. Mengekalkan tahap kesihatan murid di paras paling optima melalui promosi kesihatan. Modal permulaan RM 20. Menggalakkan penglibatan masyarakat bagi membentuk sekolah sebagai institusi yang sihat dan selamat bagi membolehkan pembelajaran yang berkesan. 2. 11. 12. rawatan dan rujukan. 000 penubuhan prasekolah ini adalah hasil perkongsian 4 orang pemilik Prasekolah Deena iaitu : 1) Nurul Izzah Khalil 2) Nurul Ain Mazlan 3) Faridah Mokhtar 4) Aishah Nurain Anggaran pendapatan dan perbelanjaan Prasekolah Deena yang lengkap boleh dilihat pada Lampiran 11. 3. Mengesan masalah-masalah kesihatan yang boleh menghalang pencapaian akademik murid di prasekolah dan seterusnya membuat rujukan awal bagi membolehkan intervensi awal dan penempatan murid dalam sistem pendidikan khas.1. pencegahan penyakit.

Menjadi guru tuisyen 2 Muhrizah Huda bt Idham 730303-01-5844 Degree In Statistics. Bahasa Inggeris dan Sains di peringkat Diploma Pendidikan atau sekurang-kurangnya Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia. Kriteria pemilihan adalah mereka yang mempunyai minat mendalam dan berpengalaman serta gru yang mempunyai keputusan yang agak baik dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia. Menjadi guru tadika di 1 ‘Areej bt Ifzam 790511-06-5380 UM Ekonomi) (TESL. dan UITM tadika tahun. Kuala Lumpur selama 3 tahun. 16 . K/P Kelulusan Pengalaman Berkaitan Diploma Pendidikan. menjadi selama guru 5 13. Butir-butir mengenai guru-guru adalah seperti berikut : Bil Nama No.Seramai 2 orang guru dan seorang pembantu telah dipilih untuk bekerja dengan prasekolah ini.0 Penutup.

Diharapkan prasekolah ini akan dapat memberi pendidikan prasekolah yang baik sebelum anak-anak memasuki alam persekolahan sebenar. Diharapkan Kertas Kerja ini diangkat untuk diberi kelulusan. Sokongan dan kerjasama dari pihak Tuan dalam meluluskan permohonan melalui ini akan menyerlahkan kecemerlangan kanak-kanak Malaysia pendidikan Prasekolah yang berkualiti memandangkan kanak-kanak merupakan pelapis generasi akan datang yang akan menerajui negara. 17 .Dari kajian yang dijalankan didapati sambutan terhadap pendidikan pra sekolah sekarang amat menggalakkan di mana ibu bapatelah mula menghantar anakanak mereka ke prasekolah bermula pada usia 5 tahun lagi. Oleh itu prasekolah merasakan tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan 25 orang pelajar pada peringkat permulaan ini.

LAMPIRAN 1 PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA

PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU.
18

19

LAMPIRAN 2 PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA

PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA. 12 kaki
20

4 kaki

4 kaki

4 kaki 4 kaki 12 kaki 10 kaki

B

86kaki 20kaki kaki

A K8 kaki l HJ G I 2 kaki E DC F 10 kaki

Petunjuk : 21 .

A b c D E F G H I J K l Bilik penyediaan makanan Tandas murid lelaki Tandas murid perempuan Bilik pembelajaran khas Bilik Matahari Bilik Teratai Garaj Bilik Guru dan Ibu Bapa Lorong laluan masuk Sudut pembelajaran terbuka Sudut senyap Sudut Usahawan Pintu masuk utama Pintu keluar Pintu Tingkap Dinding cermin Pentas Cermin gergasi Sinki Mangkuk tandas Rak pemisah Permaidani Alat pemadam api 22 .

50 kaki 5 kaki 5 kaki 40 1 23 h i j 60 kaki g e d f a b .LAMPIRAN 3 PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA.

Petunjuk : A b c D E Bangunan prasekolah Kolam ikan Laluan masuk Gazebo Taman herba 24 .

F G H I J Taman permainan Zoo mini Sedut main pasir Sudut main air Setor peralatan Pintu pagar masuk utama Pintu pagar keluar 25 .

A. MATLAMAT 26 .LAMPIRAN 4 KURIKULUM UTAMA PRASEKOLAH DEENA KOMPONEN MATA PELAJARAN : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA MALAYSIA.

4. Mengenali. Mengkelaskan benda-benda mengikut kumpulan dari segi saiz dan warna. b) BACAAN 1. boleh berhubung dengan ibu bapa dan kawan-kawan dengan komunikasi yang baik. Menerangkan bentuk-bentuk asas. 5. Menamakan benda-benda maujud. menyebut dan menulis huruf-huruf abjad. 3. Membezakan bunyi-bunyi : Binatang Kenderaan Orang menangis. Melakukan sesuatu permintaan yang mudah dengan bahasa yang betul dan tepat. Membiasakan murid-murid dengan lafaz yang baik. 2. warna dan saiz. B. 3. Boleh menerima dan melakukan arahan. 27 .1. SUKATAN PELAJARAN a) LISAN :1. seperti : Assalamualaikum Apa Khabar Terima Kasih 2.

6.2. p dan q 5. c) TULISAN 1. rendah kepada tinggi. Menulis perkataan mudah. Mengenal huruf-huruf mengikut bentuk yang seakan-akan sama. 3. Menguasai pergerakan tangan secara bebas supaya bleh menulis dengan selesa dan sempurna. 2. Latihan mata – dari kiri ke kanan / atas ke bawah. Menulis bentuk-bentuk huruf. 4. Menyesuaikan bentuk-bentuk yang sama. Menekap huruf-huruf yang diajar. Koordinasi mata dan tangan. 3. Contoh : b dan d. 7. Membatang perkataan. 4. KOMPONEN : PERKEMBANGAN KOGNITIF 28 . Membunyikan suku kata-suku kata terbuka. 8. Latihan pergerakan tangan. 5. Menulis suku kata. Menyusun benda-benda mengikut urutan – dari benda yang kecil kepada besar. 6.

SUKATAN PELAJARAN 1. 4. 29 . 3. Membolehkan murid-murid mengenal bentuk-bentuk dalam matematik berasaskan pengalaman harian. Pengalaman warna-warna asas. C. Membolehkan murid-murid mendapat pengalaman mengenai persekitaran mereka dan hubungannya dengan angka. Konsep tambah atau tolak dengan nilai 1-10. PELAKSANAAN 1. 6. seterusnya benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. 2. B. Konsep nilai. Pengalaman set (himpunan). 7. 3. Konsep saiz dan ukuran. 2. 5.MATA PELAJARAN : MATEMATIK A. Mengenal bentuk-bentuk geometri. Konsep siri. Memberi pengalaman kepada murid-murid mengenai konsep angka berasaskan pengalaman harian. Mengenal 1-10 (termasuk menulis angka-angka tersebut). MATLAMAT 1. Menggunakan kad-kad warna asas dalam mengenalkan warna-warna. 8.

Latihan mewarna / membulatkan benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. 4. Mengajar konsep tambah dan tolak dengan cara menggunakan bendabenda maujud dan kad-kad angka. Menyediakan benda-benda yang sama jenis – untuk konsep pengajaran himpunan set. tinggi dan rendah. panjang. 3. 30 . 5. pendek. Mengajar saiz : besar. kecil. 6. Mengajar konsep nilai dengan menunjukkan kad-kad imbasan yang mempunyai nilai-nilai tertentu.2.

: PERKEMBANGAN KOGNITIF : ASAS SAINS. 2. 1. Memperkenalkan konsep sains dan fungsinya dalam alam sekitar dan ‘man-made-environment’. Memperkenalkan makanan manusia. 4.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Memperkenalkan konsep panas. MATLAMAT. kering basah dan alam sekitar. Prinsip membesar. PELAKSANAAN. B. C. 1. 4. Makanan manusia – jenis-jenis makanan. Kecil dan besar dalam alam sekitar (bumi. 5. Tempat tinggal manusia. tanah dan sebagainya) dan ‘man-made-environment’. SUKATAN PELAJARAN. 3. langit. Memperkenalkan tempat tinggal manusia dan haiwan. Memperkenalkan konsep membesar. air. proses pemakanan. 3. 2. 31 . kering dan basah. 5. sejuk. haiwan dan perbezaan-perbezaannya. Panas. sejuk.

1. Gunakan alam sekitar prasekolah untuk menerangkan konsep saiz atau gambar-gambar benda hidup yang berbeza saiz. Cuaca – gambar-gambar di musim panas. kering dan atau hujan dan terangkan aktiviti-aktiviti di musim-musim yang tertentu ini. 32 . Prinsip membesar – tumbesaran biji benih (melalui ujikaji). Makanan – bahagikan makanan yang boleh didapati dari binatang dan dari tumbuhan. 5. 6. Gunakan jangkasuhu untuk melihat perbezaan suhu. 3. Panas dan sejuk – gunakan ais dan air. 4. Gunakan gambar-gambar untuk menerangkan tempat-tempat tinggal manusia berbagai-bagai jenis tempat tinggal. 2.

Catan 3. SUKATAN PELAJARAN 1. Lukisan 2. Kolaj 4. Lipatan dan guntingan 33 . pemikiran dan daya kreatif untuk satu-satu ciptaan Allah yang berfaedah serta menambahkan ketajaman pengamatan dan meningkatkan daya koordinasi antara mata dan tangan yang bak untuk menghasilkan karya seni.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Capan 6. MATLAMAT : KREATIVITI DAN ESTETIKA : SENI VISUAL 1. Agar murid-murid dapat melibatkan diri. Muzik 7. B. Cetakan 5.

34 . 1. KOMPONEN MATA PELAJARAN A. SUKATAN PELAJARAN. Memperkenalkan dan mengajar asas Bahasa Inggeris. Mengenal angka 1-10 dalam Bahasa Inggeris. 2. umur dan anggota badan. jantina. 3. MATLAMAT : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA INGGERIS. Mengenal diri sendiri – nama. Lipatan dan celupan 9.8. Mengenal warna-warna asas. Teknik yang digunakan untuk pengajaran adalah mengikut daya kreativiti guru-guru. B. Main pondok-pondok C. PELAKSANAAN 1.

Slide show. iii. 1. Fiqah. 5. Mengenal konsep saiz dan perbezaannya. KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Kad-kad imbasan atau benda-benda di sekeliling prasekolah.4. 2. iv. C. Menanamkan rasa cinta dan taat kepada Allah serta mewujudkan rasa hubungan langsung dengan-Nya dalam setiap perlakuan di dunia. Dalam mata pelajaran ini. Lakonan. guru boleh menggunakan teknik : i. Lisan. ii. PELAKSANAAN. Konsep masa. Tasawwuf dan Sejarah Islam. 35 . Membekalkan murid dengan pengetahuan asas Islam dalam agama yang merangkumi ilmu Tauhid. MATLAMAT : PENDIDIKAN KEROHANIAN DAN MORAL : PENDIDIKAN ISLAM 1. 2. Teknik yang digunakan bergantung kepada kebolehan murid-murid sama ada cepat atau lambat menerima pengajaran.

berilmu. 4. Akhlak 4. Sirah C. Guru mengajar dan melatih murid melakukan ibadah-ibadah khusus dan sunat dalam Islam. SUKATAN PELAJARAN 1. Membina peribadi mukmin yang beriman. B. 36 .3. 2. Ibadah 3. berakhlak mulia dan beramal soleh kerana Allah semata-mata. bertaqwa. Akhlak dan Sirah. 6. Aqidah (merangkumi Rukun Iman dan Rukun Islam) 2. Menjadikan Nabi Muhammad dan sunnah baginda sebagai model untuk diteladani dalam segenap aspek kehidupan. Ibadah. Memastikan murid mengamalkan adab-adab serta cara hidup Islam yang syumul dengan mengambilnya dari sumber-sumber Islam. Guru membacakan serta menerangkan ayat-ayat Al-Quran dan Hadishadis Rasulullah yang berkaitan dengan pelajaran Aqidah. 7. secara individu dan kumpulan. PELAKSANAAN 1. Menyuburkan rasa cinta dan kasih kepada Nabi Muhammad melalui penceritaan riwayat hidup dan sifat-sifat baginda yang terpuji. 5. Memahamkan murid akan hubungan manusia dan alam dengan Pencipta serta kaitan kehidupan di dunia dengan akhirat. terutama AlQuran dan Al-Hadis.

Guru menjelaskan sifat-sifat Allah swt. 9. cerita-cerita agama dan kisah-kisah teladan yang menarik. 5. Rukun Islam. secara individu dan secara beramairamai. sifat-sifat Allah dan sebagainya melalui nasyid yang diajar oleh guru. 11. 4. Murid-murid melakonkan watak-watak yang bersifat mahmudah atau mazmumah dengan bimbingan guru (main peranan). namanama 25 Rasul. 37 . 6. Murid mempraktikkan cara berwudhuk dengan sempurna dan solat secara berjemaah. Guru menceritakan riwayat hidup Rasulullah dan sifat-sifat terpuji baginda yang patut diamalkan oleh setiap muslim. wirid/zikir dan doa-doa harian sehingga lancar. Murid berlatih membaca doa-doa tertentu selepas solat. 8. Guru dan murid sama-sama mempraktikkan sunnah Nabi/cara hidup Islam sekadar termampu. Guru menguji kefahaman dan ingatan murid menerusi sesi soal jawab dan pelbagai latihan. 10. Murid menghafal Rukun Iman. 99 nama Allah swt. sifat-sifat Rasul dan perkaraperkara sam’iyyat menerusi cerita-cerita yang bersesuain dengan tahap murid. gambar-gambar. Guru mendidik murid berakhlak mulia dengan menerangkan adab-adab dalam Islam. 7.3. sifat-sifat mahmudah dan mazmumah melalui contoh-contoh khusus.

38 .LAMPIRAN 5 KURIKULUM TAMBAHAN KURIKULUM TAMBAHAN.

B. MATA PELAJARAN : HAFALAN MUQADDAM. Aktiviti-aktiviti menambahkan kemahiran seperti penulisan dan menggunakan ‘plastisin’ bagi membentuk huruf-huruf. SUKATAN PELAJARAN Pembacaan menggunakan kaedah Iqra’ dari Buku 1 – Buku 6. Murid-murid dikumpulkan dalam kumpulan lebih kecil dengan nisbah guru : murid maksima 1 : 5. 4. bentuk huruf dan sebutannya dan persediaan untuk membaca Al-Quran. 3. 1. Tulisan-tulisan yang besar dan jelas digunakan. 2. 4. 39 . Menggunakan Bahan Bantu Mengajar (BBM) seperti kad imbasan atau kemudahan ICT. MATLAMAT Untuk memperkenalkan semua huruf-huruf hijaiyah. Murid-murid dibekalkan dengan buku-buku Iqra’ 1-6. PELAKSANAAN.MATA PELAJARAN : ASUHAN MEMBACA AL-QURAN A. 5. C. 5 dan 6 mengikut kemahiran. 3. Pembacaan dimulakan dengan buku 1 dan seterusnya 2.

2. B. Guru membaca dan murid-murid mengikut bacaan guru. Menghafal surah Al-Fatihah.A. untuk yang selanjutnya mengikut kemampuan hafalan mereka. Setelah seorang murid telah lancar bacaannya. SUKATAN PELAJARAN 1. PELAKSANAAN. MATLAMAT 1. Untuk mengajar murid-murid menghafal surah-surah pendek yang terkandung dalam Al-Quran. 40 . 1. 3. Tafsir ringkas untuk surah-surah yang diajar dan dihafal. Guru menyemak bacaan murid dan hafalan setiap daripada mereka supaya bacaan dan hafalan murid-murid adalah lancar dan tartil. 2. Menghafal dari awal surah iaitu Surah An-Nas. Murid-murid dibekalkan dengan Muqaddam setiap seorang. 2. 4. barulah dipindahkan ke surah yang baru. Menanam rasa cinta kepada Al-Quran melalui tanggungjawab membaca dan menghafal. C.

41 . C. Mengajar kepada kanak-kanak tentang konsep keusahawanan. 2. 2. Kanak-kanak diperkenalkan dengan mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. PELAKSANAAN. 3. pembungkusan dan pemasaran. B. SUKATAN PELAJARAN 1. MATLAMAT 1. Untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada asas-asas keusahawanan. Memperkenalkan perkara-perkara yang terlibat di dalam bidang keusahawanan seperti pemprosesan. Memupuk nilai jujur dan amanah dalam menjalankan urusan jual beli. Memperkenalkan kanak-kanak kepada mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. Menanam rasa minat dan cinta kanak-kanak kepada bidang keusahawanan. 3. Menanam minat kanak-kanak terhadap pembelajaran matematik melalui aktiviti berjual beli. 4. 1.MATA PELAJARAN : KEUSAHAWANAN A.

3. Kanak-kanak diberi peluang untuk menghasilkan sendiri barangan yang akan di pasarkan. LAMPIRAN 6 JADUAL PEMBELAJARAN 42 .2. 4. Aspek kebersihan dan keselamatan turut diselitkan. Seterusnya kanak-kanak akan di ajar tentang proses pembungkusan diikuti dengan proses pemasaran barangan.

20 SOLAT & CIRCLE TIME 8.00 – 9.30 BI 9.00 10.MASA HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS 8.00 10.20 – 9.20 – 43 .30 – 10.00 BI 9.00 – 8.

LAMPIRAN 7 TAKWIM 44 .

3.02.01.01.2011 .2011 16. PERKARA Karnival Sukan Kemuncak Penglipur Lara 45 TARIKH 17. Oh Ayah….TAKWIM PRASEKOLAH DEENA SESI 2011.02.02.02.01.2011 MAC Bil 1.03. 4. 2.2011 29. PERKARA Sesi Persekolahan Bermula Minggu Kenali Diri (Orientasi) Minggu Cungkil Bakat Bermula Oh Ibu…. 2. TARIKH 02.2011 26. JANUARI Bil 1.2011 02.01. PERKARA Latihan Sukan Mentorku Kemuncak Nyanyian TARIKH 06.2011 13..01.2011 – 06.2011 – 20.2011 23.01. 2.03.2011 – 10. 3..2011 FEBRUARI Bil 1.

2011 28.2011 JULAI 46 . 2.2011 – 07.2011 18.06.03-2011 APRIL Bil 1. Mentorku 26.2011 JUN Bil 1.06. 3.04. 2.3. 2. PERKARA Sayang Guru.04.2011 28.05.06.2011 28. Cintai Ibu Kemuncak Persembahan Pentas Mentorku TARIKH 16.06.2011 21.2011 25. 3.06. PERKARA Mentorku Kemuncak Peragaan Hari Alam Sekitar TARIKH 09. 3. PERKARA Ujian Pengesanan Kemuncak Budaya Puisi Mentorku Mesyuarat PIBG TARIKH 05.2011 MEI Bil 1. 2.04.05.05.2011 09.

PERKARA Minggu Usahawan Muda Mentorku Kemuncak Kreativiti Seni TARIKH 03.2011 31. 3.08.07.10.2011 27. 2.2011 NOVEMBER Bil 1.2011 10.10.09.07. 2. PERKARA Hari Kanak-kanak Kemuncak Anak-anak Deena Konvokesyen Prasekolah Deena 47 TARIKH 03. 3.2011 .2011 17.2011 OKTOBER Bil 1.2011 16.07. 2.2011 28. 2.08.11.11.2011 31.2011 – 07.11.09-2011 29.2011 SEPTEMBER Bil 1.08.2011 OGOS Bil 1. 2.Bil 1. 3. PERKARA Mentorku Sambutan Hari Kebangsaan Kemuncak Anak Merdeka TARIKH 06.07. PERKARA Mentorku Hari Keluarga Kemuncak Yakin Diri TARIKH 03. 3.2011 16.09. PERKARA Mentorku Kemuncak Hasil Kraf TARIKH 08.

kanak-kanak mempamerkan hasil-hasil kreativiti yang telak mereka cipta.*** Oh Ibu… Oh Ayah merupakan satu aktiviti suai kenal di antara kanak-kanak prasekolah bersama ibu bapa atau penjaga kanak-kanak. *** Aktivit kemuncak pada setiap bulan seperti Kemuncak Nyanyian. Ini adalah penting untuk membina hubungan kerjasama yang baik di antara mereka. bersyair. Pada bulan November. 48 . Kemuncak Peragaan dan lain-lain memberi peluang kanak-kanak menyerlahkan potensi diri dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang dikhususkan dalam sesuatu bulan berkenaan. terdapat sebuah persembahan khas iaitu Kemuncak Anak-anak Deena di mana kanak-kanak akan mempersembahkan kehebatan dan kelebihan yang ada pada diri masing-masing sama ada berpantun. berlakon dan menyanyi pada hari pertandingan ini. Setiap kumpulan akan bergilir untuk menunjukkan sama ada cara memasak sesuatu atau cara-cara menghasilkan sesuatu rekaan kreatif. Aktiviti bulanan ini bertujuan untuk mengasah bakat dan menbina keyakinan diri yang tinggi di kalangan kanak-kanak. ibu bapa dan kanak-kanak prasekolah akan berkumpul dan membentuk beberapa kumpulan. bercerita. Kemuncak Penglipur Lara. *** Mentorku merupakan aktiviti istemewa Prasekolah Deena yang diadakan setiap bulan. *** Kemuncak Hasil Kraf merupakan kesinambungan daripada bulan Kemuncak Kreativiti Seni di mana pada bulan ini. Pada setiap bulan. bapa atau penjaga akan menjadi mentor yang akan membuat demonstrasi. Ibu.

49 .

Daging:Protein . SET 1 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Bubur Daging + air Beras. daging. garam dan teh. Bubur: Karbohidrat teh’o kentang.LAMPIRAN 8 SENARAI MENU SARAPAN PAGI. gula. sayur sawi. 50 bawang.

Sawi: Vitamin Kentang: Karbohidrat Gula & garam: Lemak ISNIN Sandwic Telur. salad + air susu tomato. mayonis dan tamato: Vitamin Mayonis: Lemak Susu: Kalsium SELASA Nasi Goreng + air Beras. kacang Roti. mata kerbau+ telur salad. susu. salad. Roti: Karbohidrat panggang. timun. timun. Roti. . milo dan susu. Nasi: Karbohidrat milo sayur campur. air 51 Kacang panggang. Ayam: Protein Sayur campur dan timun: vitamin Milo Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): RABU Roti Bakar. timun. telur. lobak. telur. horlick dan susu. Roti: Karbohidrat Telur: Protein Salad. kacang panggang. ayam tanpa lemak.

timun. Sardin: Protein Salad Vitamin Susu: Kalsium 52 & timun: .horlick telur: Protein Salad: vitamin Horlick Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): KHAMIS Pau susu ayam + air Pau. ayam. dan susu. Roti:Karbohidrat tomato dan susu. lobak Pau. kentang: Karbohidrat Ayam: protein Lobak: Vitamin Susu: Kalsium SET 2 HARI AHAD MENU Ban tuna + air susu RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Roti bun. salad. kentang. sardin.

jus ribena. 53 . ayam. Lempeng: air horlick dan horlick. pisang. daging. susu. Vitamin. kentang: Karbohidrat Ayam: Protein Kubis. Karbohidrat Susu: Kalsium Pisang: Vitamin Telur: Protein Horlick karbohidrat (bijirin): RABU Mee ribena Sup + air Mee. Mee Karbohidrat Hoon: lobak. telur. daun sup: vitamin Ribena: lemak. kubis. kentang. daun sup. sawi. Mee. teh dan gula. Vitamin Gula: Lemak lobak: SELASA Lempeng pisang + Tepung. Daging: Protein Sawi.ISNIN Mee Hoon Goreng + Mee air teh’o Hoon.

sos.KHAMIS Tauhu sumbat. timun. susu. tuna. ayam.timun. Mee: Karbohidrat glukosa oren bawang. taugeh. horlick. Vitamin Tuna: Protein timun: mayonis. Vitamin Sos: Lemak Milo karbohidrat Susu: Lemak (bijirin): tomato: SET 3 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Mee Goreng + air Mee. milo dan ayam: protein Timun. sos Tauhu basah. sawi. Tauhu + air milo. glukosa oren. susu. ayam. sos. horlick dan 54 . timun. salad. tomato. (soya). Taugeh. Roti: Karbohidrat Salad. Vitamin Ayam: Protein sawi: ISNIN Sandwic tuna + air Roti.

milo dan susu. telur. horlick Apam: Karbohidrat 55 . Lemak mayonis: Susu: Kalsium SELASA Bijirin sarapan + air Bijirin sarapan dan susu.Sos. kaya. susu Bijirin sarapan: Karbohidrat Susu: Kalsium RABU Pengat pisang + air Pisang. telur Roti. sagu. milo Pisang: Vitamin Susu: Kalsium Milo: Karbohidrat KHAMIS Roti susu Bakar. telur dan susu. ragi. Roti: Karbohidrat Kaya: Lemak Telur: Protein Susu: Kalsium separuh masak + air SET 4 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Apam kukus + air Tepung.

timun. Vitamin tomato: telur: SELASA Kwey teow goreng + Kwey teow. air susu tomato. tomato: Vitamin RABU Popiah basah + air Kulit popiah. Karbohidrat Taugeh.ayam kentang: dan Karbohidrat Susu: Kalsium Ayam. Karbohidrat teow: Daging: Protein Ikan bilis: Iodin Sawi. Kwey air teh sawi. daging. Popiah: glukosa lemon sengkuang dan glukos. . kari. Protein Bendi. bendi. taugeh. kentang. Telur: Protein Horlick: Bijirin Susu: Kalsium ISNIN Tosai. timun. lobak. Tosai. susu.horlick dan susu. kari ayam + Tepung. sengkuang: Vitamin 56 lobak. ikan bilis. telur. tomato dan teh.

kentang: Karbohidrat. SET1 MENU HARI AHAD Epal merah ½ biji + air masak ISNIN Oren ½ biji + air masak SELASA Betik ½ biji + air masak RABU Mangga 3 potong + air masak 57 . lobak.Glukos: Vitamin KHAMIS Pau daging + air Pau daging. Pau.kentang. milo dan susu. kacang pic: Vitamin Milo: Karbohidrat Susu: Kalsium KUDAPAN. Lobak. milo kacang pic.

KHAMIS Tembikai 3 potong + air SET2 HARI MENU AHAD Pisang 1biji + air masak ISNIN Epal hijau½ biji + air masak SELASA Belimbing 3 potong + air masak RABU Limau 1 biji + air masak Lai ½ biji + air KHAMIS 58 .

bawang. daun Nasi. daging. lobak: Vitamin Kordial Gula Ribena: 59 . dan kordial sirap. lobak merah dan sup. goreng + air sirap Ayam: Protein Sawi: Vitamin Kordial Sirap: Gula SELASA Nasi + sup daging. Beras. bawang. Nasi: Karbohidrat kicap + sayur sawi sawi. karbhidrat: dan Karbohidrat Daging: Protein Daun sup. kentang.MAKAN TENGAHARI. ayam. kicap. lobak kentang + air ribena kordial ribena. bawang. SET1 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi + ayam masak Beras.

Nasi: Karbohidrat masam + air oren manis + tomato. daun sup. ikan bilis dan kordial 60 goreng + air barli Ayam: Protein .KHAMIS Nasi + ikan masak Beras. cili besar. sayur lemak taugeh susu. sos: Gula. daun sup. kordial oren. taugeh. ikan kembung. bawang. Nasi: Karbohidrat + sayur kubis rempah ratus. kubis. ayam. susu. Vitamin Kordial Sarsi: Gula timun: ratus.taugeh: Vitamin Kordial oren. bawang.serbuk kurma. salad. tomato. Ikan Protein Cili. salad dan kordial sarsi. taugeh. SELASA Nasi + kurma ayam Beras. lemak Susu: Kalsium kembung: SET2 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi sarsi ayam + air Beras. bawang. susu. sos. timun. halia. ayam. rempah Nasi: Karbohidrat Ayam: Protein Bawang.

kordial Daging: Protein Kangkung: Vitamin Kordial Gula Mangga: 61 . mangga. daging. Kubis. kari. rempah ratus.barli. Nasi: Karbohidrat +sayur goreng mangga kangkung serbuk + air kangkung. Vitamin bawang: Kordial Barli: Gula Ikan bilis: Iodin Susu: Kalsium KHAMIS Nasi + kari daging Beras. dan bawang.

LAMPIRAN 9 ASPEK KEBERSIHAN 62 .

mengurus dan membersihkan bangunan kami. Dari aspek kebersihan. kami akan bergilir-gilir sesame kami dalam menyelenggara. 63 . kami membuat keputusan untuk mengupah pekerja kontrak bagi membersihkan dan menyelenggara kawasan luar bangunan prasekolah kami manakala bagi bahagian dalam bangunan.ASPEK KEBERSIHAN. Kami juga berhasrat untuk melibatkan ibu bapa pada hujung minggu tertentu setiap bulan untuk membantu kami membersihkan kawasan sekolah dan menyediakan bahan bantu mengajar untuk aktiviti pembelajaran anak-anak mereka.

LAMPIRAN 10 ASPEK KESELAMATAN. 64 .

Pihak bomba tidak boleh membekalkan semua peralatan kerana mereka tidak dibenarkan untuk berniaga sebaliknya mereka hanya boleh membuat pengesahan dan penyeliaan . 65 . mereka telah menerangkan banyak aspek yang perlu kami fikirkan berkaitan dengan keselamatan. sebelum pihak bomba member kelulusan dan cadangan keselamatan. Sebelum mendapat kebenaran dan kelulusan terhadap penubuhan sesebuah prasekolah. walaubagaimanapun. pihak bomba sedia member bantuan dari segi khidmat nasihat dan mereka juga turut member kerjasama dengan member kami maklumat dan nombor telefon beberapa pembekal berhampiran Kuala Terengganu. Jabatan Kerja Raya dan lain-lain badan yang terlibat. pihak bomba telah mencadangkan supaya kami mencari pembekal untuk mendapatkan peralatan keselamatan yang sesuai. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan satu pelan yang lengkap supaya pihak bomba dapat menyemak keluasan dan kesesuian bangunan dengan alat-alat keselamtan yang akan mereka cadangkan kelak. Menurut pegawai di sana.ASPEK KESELAMATAN. pihak pengurusan prasekolah berkenaan perlu menyediakan pelan dalam dan luar dan pelan tersebut perlu disertakan di dalam kertas kerja serta dihantar dan disemak oleh pihak bomba. Maklumat berkenaan sangat berguna dan membantu kami. Kementerian Pelajaran. Keselamatan merupakan satu aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penubuhan sesebuah prasekolah. peralatan di dalam dan di luar bangunan serta semua yang berkaitan. Keselamatan ini bukan sahaja melibatkan soal keselamatan kanak-kanak tetapi ia juga melibatkan soal harta benda. Setelah menghantar lukisan pelan dalam dan pelan luar prasekolah kami. Merujuk kepada hasil temubual dan perbincangan antara kumpulan kami dan pihak bomba.

kami memilih jubin kesat kerana kedua-dua kawasan ini lebih kerap untuk terkena air. punca kuasa juga perlu dijaga. Di prasekolah kami. bahan bantu mengajar. Setiap tingkap dan pintu pula dipasang grill yang boleh dibuka dan dikunci dari dalam bangunan. terdapat pelbagai perkara yang perlu di ambil. Menurut pihak bomba. bilik aktiviti khas. kami memilih jubin yang sederhana kesat untuk memastikan lantai kami tidak licin. Grill jenis ini adalah cadangan dan saranan dari pihak bomba kerana menurut pihak bomba. dan ruang pembelajaran terbuka. kami menyediakan dua pintu pagar untuk laluan keluar dan masuk iaitu di bahagian hadapan dan belakang begitu juga dengan bangunan prasekolah kami. jika berlaku kebakaran. perabot dan peralatan. untuk mendapat kelulusan dari pihak bomba. bahan makanan. bilik penyediaan makanan. seperti mana rajah tersebut. Dari segi bangunan. grill dari jenis tidak boleh dibuka akan 66 . Sekeliling bangunan kami pula dilengkapi dengan tingkap-tingkap kaca jenis gelongsor bagi membolehkan cahaya dan udara memasuki ruang bangunan kami. Kami memastikan setiap punca kuasa mempunyai penutup bagi mengelakkan berlaku renjatan elektrik. serta aspek emosi kanak-kanak. Di bahagian garaj dan tandas pula. Bangunan kami mempunyai satu pintu utama di hadapan dan juga satu lagi pintu di bahagian belakang. Selain lantai. kami telah menyediakan satu pelan laluan keluar semasa berlaku kebakaran dan kecemasan (sila rujuk Rajah 3).Berdasarkan nasihat dari pihak bomba. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan pelan laluan kecemasan terlebih dahulu dan pelan tersebut perlu mengandungi dua pintu untuk laluan keluar dan masuk. Setiap punca kuaca diletakkan jauh dari sumber air demi menjaga keselamatan prasekolah kami. Setiap punca kuasa juga ditempatkan di ketinggian yang tidak mudah untuk dicapai oleh kanakkanak. Aspek keselamatan boleh dibahagikan kepada beberapa aspek utama iaitu aspek bangunan. Jubin jenis ini kami letakkan di bahagian bilik pembelajaran. jalan raya dan lalu lintas. Antaranya seperti pemilihan jubin lantai.

Bahan kering dibeli secara borong sebulan sekali manakala bahan bsah pula dibeli secara mingguan bagi memastikan kesegaran makanan tersebut sekaligus mengelakkan keracunan makanan. kami memilih perabot pelbagai warna menarik supaya dapat menceriakan kelas kami. bebas karat. kami menyediakan tempat menyimpan bahan makanan di bilik penyediaan makanan. kami memilih perabot dan peralatan yang sesuai dengan saiz kanak-kanak. 67 .serta susunannya tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. Selain itu. Selain itu. tidak mudah terbalik. kukuh dan tegap. Setiap bahan disimpan ditempat yang selamat dan dilabelkan. memenuhi keperluan dan standard. bahan basah dan kering juga di simpan di tempat berasingan bagi mengekalkan kualiti bahan dan memudahkan pengurusan bahan tersebut.menyekat laluan kecemasan dan melambatkan proses menyelamat. Dari aspek bahan bantu mengajar. Beralih kepada aspek jalan raya dan lalu lintas pula. kami dapat mencegah dariberlakunya kecurian sekaligus dapat membantu pihak bomba dan penyelamat menyelamatkan kanak-kanak dengan lebih cepat. kami menetapkan satu peraturan supaya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak perlu menunggu dan mengambil anak masing-masing di dalam kawasan sekolah. Dari aspek bahan makanan pula. Dari aspek perabot dan peralatan pula. bebas bahan kimia merbahaya. bebas selumbar. Kanak-kanak hanya dibenarkan pulang setelah diambil sendiri oleh ibu bapa dan penjaga mereka. kami memilih bahan-bahan yang sesuai dengan saiz dan keperluan kanak-kanak. Mereka tidak dibenarkan membawa atau meletakkan kenderaan di dalamkawasan sekolah mahupun di hadapan pintu pagar utama prasekolah. Bahan kering di simpan di dalam cabinet dapur manakala bahan basah di simpan dalam peti ais. Dengan menggunakan grill seperti yang disarankan oleh pihak bomba berkenaan. tidak tajam dan berat.

Akhir sekali ialah dari segi aspek keselamatan emosi. Walaupun tidak dapat di lihat secara luaran. sprinkler di syiling. kami tetap menitik beratkan aspek ini kerana tanpa emosi yang stabil. Kami turut mengaitkan pengajaran kami dengan isu-isu semasa yang tidak terlalu berat dan tidak sensitif. Selain itu. adalah mustahil untuk kanak-kanak itu belajar dengan selesa dan mudah. kami juga menyediakan peralatan bagi mencegah dan memadam kebakaran seperti alat pemadam api. pihak bomba juga akan mengadakan ceramah kebakaran untuk kanak-kanak dan ibu bapa serta di ikuti dengan latihan kebakaran buat untuk melatih kanak-kanak. pihak bomba dan penyelamat akan dating untuk memeriksa alat-alat berkenaan dan setiap tahun. minat dan keperluan mereka. Setiap tiga bulan. kami memilih bahan pengajaran yang sesuai dengan kehendak. pengesan asap dan haba serta pelan laluan kecemasan. 68 . Untuk memastikan keselamatan emosi kanak-kanak di prasekolah kami.

69 .LAMPIRAN 11 KOS PENUBUHAN ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN PRASEKOLAH DEENA.

00 vi) Katil – easy stack cot 70 RM 540.00 iii) Meja komputer pelajar iv) Kerusi meja guru (Rm 295 x 2) RM 590.00 vii) Manipulatif storage (20 Baket) .00 JUMLAH RM 97.350.100.750.00 RM 68.00 RM RM RM 5.200.A) PENDAPATAN 1) Modal permulaan 2) Yuran Pendaftaran 3) Yuran Bulanan 4) Bayaran Buku Kerja 5) Bayaran Alatan tulis 6) Bayaran Uniform (RM 30 x 25) (RM 250 x 11 x 25) (RM 200 X 25) (RM 70 X 25) (RM 44 X 25) RM 20.280.00 1.00 B) PERBELANJAAN 1) Peralatan/perabot i) Meja pelajar Bulat Segiempat (RM 285 x 8) (RM 190 X 12) RM 2.000.00 v) Kerusi meja pejabat RM 630.000.00 1.750.280.00 RM 2.00 ii) Kerusi pelajar Metal chair street back (RM 40 X 30) RM 1.00 RM 750.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful