PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU. 1.0 Latar Belakang / Pengenalan.

Sejarah Islam telah menunjukkan betapa ulama-ulama dan ahli-ahli fikir Islam seperti Imam Shafie r.a telah dapat menghafap al-Quran ketika berusia 7 tahun, menghafal kitab al-Mirwatta’ ketika berusia 11 tahun dan telah diminta untuk memberi fatwa ketika berusia 15 tahun. Ini semua membuktikan kepentingan pendidikan formal pada peringkat awal kanak-kanak lagi. Dan pendedahan awal pendidikan kanak-kanak pada masa ini bermula di institusi-institusi dan pusat-pusat prasekolah. Di pusat-pusat ini juga diharap dapat disediakan suasana yang kondusif bagi merangsang intelek dan fizikal kanak-kanak serta pembentukan akhlak mulia. Semua ini dapat dilahirkan secara teratur dan sistematik dengan wujudnya guru-guru yang inovatif, penyayang dan tenang melayani karenah kanak-kanak. Pendidikan awal kanak-kanak khususnya pada umur 4-6 tahun adalah semakin penting di negara ini selaras dengan prinsip yang dinyatakan dalam Dasar Prasekolah Kebangsan yang menyatakan bahawa “kerajaan menyediakan pendidikan prasekolah kepada kanak-kanak yang berumur 4-6 tahun selaras dengan peruntukan Akta Pendidikan 1996 : Seksyen 2 menyatakan “pendidikan Prasekolah” ertinya program pendidikan murid-murid yang berumur 4-6 tahun. Oleh itu, penubuhan prasekolah yang akan diwujudkan haruslah bersesuaian dengan perkembangan kanak-kanak serta selari dengan Dasar Prasekolah Kebangsaan serta Akta Pendidikan 1996. Pendidikan di prasekolah merupakan lanjutan serta perincian daripada pendidikan di rumah. Ianya boleh diibaratkan sebagai pusat penyelarasan pembentukan anak-anak yang mana asasnya telahpun disemai oleh ibu bapa di rumah. Oleh kerana itu penubuhan Prasekolah Deena merupakan suatu khidmat kepada masyarakat untuk menambahkan ruang dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak. Selain itu, Prasekolah Deena juga berfungsi sebagai pusat yang
1

cuba menampung perkembangan anak-anak yang tidk dapat dipenuhi oleh ibu bapa, kerana tidak semua ibu bapa mempunyai kemampuan yang sama. Motto Prasekolah Deena adalah “Ke arah Pembentukan Peribadi Muslim” dan bertemakan “Fun In Learning”. 2.0 Rasional. Rasional penubuhan prasekolah ini antaranya adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat terhadap kehendak pendidikan awal kanakkanak. Selain adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah ini untuk membina sebuah prasekolah yang mampu melahirkan kanak-kanak yang mempunyai jati diri serta berketrampilan. Prasekolah Deena juga berhasrat untuk menjadi prasekolah rintis yang memberi pendedahan kepada kanak-kanak tentang budaya usahawan. Rasional penubuhan prasekolah juga adalah untuk menghasilkan kanak-kanak yang mempunyai sikap mesra masyarakat melalui usahasama penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran kanak-kanak. Penubuhan Prasekolah Deena ini juga bertujuan untuk membantu ibu bapa dalam menyediakan anak-anak mereka melangkah ke alam persekolahan. Suasana yang stimulatif diharap dapat membekalkan anak-anak dari aspek akademik, sosial dan akhlak. 3.0 Nama, Visi dan Misi Prasekolah. 3.1 Nama Prasekolah Cadangan nama prasekolah yang dipilih ialah Prasekolah Deena. Nama Deena dipilih adalah disebabkan maknanya iaitu agama dalam bahasa Arab dan hampir dengan sebutan ‘dinar’ yang membawa maksud wang. Ini bertepatan dengan konsep keusahawanan Islamik prasekolah yang ingin kami bina. 3.2 Misi Prasekolah
2

Menghasilkan usahawan Islam kecil yang berketrampilan dan seimbang. 3.3 Visi Prasekolah Pembelajaran di Prasekolah Deena ini akan memberikan kanak-kanak pengalaman dalam interaksi dan sosial yang luas disamping penerapan konsep Islam dalam diri kanak-kanak yang kreatif dan inovatif.
4.0

Objektif Penubuhan. Penubuhan Prasekolah Deena dilihat sebagai bertepatan dengan suasana dan hala tuju wawasan yang diharap-harapkan. Ia memberi peluang untuk menyuburkan potensi tersembunyi (latent potentials) dalam aspek pembangunan Jasmani, Emosi, Rohani, Intelik dan Sosial (JERIS). Objektif-objektif yang hendak dicapai adalah :
4.1 4.2 4.3

Membentuk perkembangan mental dan intelektual kanak-kanak. Membentuk perkembangan sosial dan perhubungan. Melahirkan kanak-kanak yang mempunyai kemahiran asas dalam membaca, menulis dan mengira.

4.4

Memberi kemahiran keusahawanan dalam diri kanak-kanak melalui pengalaman langsung.

4.5 4.6 4.7

Membekalkan pembelajaran berkonsepkan Islam yang sebenar. Melahirkan kanak-kanak yang berdikari, kreatif dan inovatif. Mendidik kanak-kanak menyedari tentang kepentingan penampilan dan keyakinan diri.
3

0 Pelan Lantai Bahagian Dalam dan Luar Prasekolah. bangunan ini merupakan sebuah rumah banglo setingkat. Kami 4 . terus membuat pusingan di Bulatan Batu Bersurat dan belok ke kiri jalan bersebelahan Perkuburan Sh. Ibrahim (Pelan Lokasi disertakan dalam Lampiran 1). Tapak prasekolah ialah di atas sebidang tanah seluas 800 meter persegi di Jalan Sultan Ismail Kuala Terengganu. jika dari pusat bandar. 5.0 Lokasi Tapak dan Bangunan. selepas melalui Lampu Isyarat Simpang Empat Jalan Sultan Ismail. Bangunan ini adalah seluas 20 X 40 kaki persegi di atas sebidang tanah seluas 50 X 60 kaki persegi. Losong Haji Mat. Bangunan ini di sewa dengan harga RM 1200 sebulan. Prasekolah Deena menekankan pendidikan berasaskan Islam sebagai teras dan ilmu-ilmu sokongan yang universal. Pada asalnya. bertanggungjawab dan cemerlang dalam pelajaran. Bangunan ini telah diubahsuai mengikut kesesuaian kanak-kanak dan aktiviti pembelajaran mereka. 21030 Kuala Terengganu dan disewa oleh prasekolah dengan kadar sewa sebanyak RM1200 sebulan. Selain itu terdapat juga sebuah dapur seluas 8 x 12 kaki persegi dan di sebelahnya pula terdapat sebuah tandah seluas 8x8 kaki persegi. Untuk sampai ke Prasekolah Deena ini. 104. 6. yang memiliki 2 buah bilik seluas 10 x 10 kaki persegi dan sebuah bilik utama seluas 10 x 12 kaki persegi. 6. Adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah untuk melahirkan kanak-kanak yang soleh.Ringkasnya.1 Pelan Lantai Bahagian Dalam (Rujuk Lampiran 2). Merujuk kepada pelan di muka surat tersebut kami telah menyediakan satu pelan bahagian dalam bangunan Prasekolah Deena. Tapak dan bangunan ini adalah kepunyaan Wan Mariam @ Wan Mahani binti beralamat di No.

Tandas ini turut dilengkapi dengan mangkuk tandas. Dinding bilik ini dihiasi dengan pelbagai jenis carta dan mural bagi 5 dilabel bagi memudahkan kerja dan pengurusan barang-barang serta mengekalkan kekemasan . Setiap kelengkapan dan peralatan yang ada di bilik ini bilik. sebuah peti ais. Bilik ini digunakan apabila kanak-kanak menjalankan aktiviti seperti masakan. Lantainya pula dipasang dengan jubin anti lumut dan anti licin bagi mengelakkan kemalangan. Terdapat 2 tandas di dalam bangunan prasekolah Deena dan setiap satunya adalah seluas 8 x 4 kaki persegi. 1 bilik guru dan ibu bapa. Bilik ini adalah seluas 8 X 12 kaki persegi. Terdapat satu bilik penyediaan makanan di prasekolah kami ini. 2 tandas murid. Bilik ini dilengkapi dengan satu set kabinet dapur berbentuk L beserta ketuhar. lima buah meja segi empat. Billik ini seluas 10 X 10 kaki persegi Bilik ini menempatkan beberapa set dapur untuk kanak-kanak serta sinki untuk kemudahan kanak-kanak. Bilik ini menempatkan sebuah papan putih. serta sebuah rak pinggan mangkuk.telah mengubahnya menjadi sebuah prasekolah yang mempunyai 1 bilik penyediaan dan penyimpanan makanan. serta lain-lain aktiviti yang menggunakan peralatan di dapur. dapur dan sinki. dan dua puluh kerusi bersaiz kecil khas untuk kanak-kanak. dua buah meja bulat. enam buah meja trapezium. Bilik Matahari pula merupakan satu bilik pembelajaran seluas 10 x 10 kaki persegi. pembungkusan makanan. Terdapat satu pintu bertutup supaya tidak mengganggu aktiviti pembelajaran kanakkanak dan untuk keselamatan terdapat satu lagi pintu menghala ke bahagian belakang bangunan. tapak pemijak serta sinki dan cermin yang mengikut saiz dan ketinggian kanak-kanak. 1 bilik aktiviti khas yang dilengkapi dengan set dapur usahawan serta 2 lagi bilik pembelajaran. Tandas ini dilengkapi dengan tingkap kecil dan kipas pengalir udara untuk mengalirkan bau busuk ke luar. Bilik pembelajaran khas pula merupakan sebuah dapur usahawan dan digunakan juga sebagai bilik makan kanak-kanak.

Garaj ini adalah seluas 10 x 6 kaki persegi. Lantai garaj ini dikemaskan dengan jubin jenis kesat bagi mengelakkan lantai menjadi licin apabila terkena tempias hari hujan. Terdapat dua pintu masuk iaitu satu dari arah luar bangunan dan satu lagi dari arah dalam bangunan.bagi membolehkan guru memantau keadaan di dalam dan di luar bangunan. Bilik ini lebih khusus kepada sudut kreativiti dan fizikal. Di bahagian syiling pula turut tergantung pelbagai mobil dan bahan bantu mengajar yang lain untuk mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif dan menyeronokkan kanak-kanak. Bilik guru dan ibu bapa di prasekolah kami adalah seluas 10 X 6 kaki persegi. Walaubagaimanapun. dan satu set sofa untuk ibu bapa. 6 . untuk tujuan kecemasan atau gangguan bekalan elektrik. Bilik pembelajaran kedua pula dinamakan Bilik Teratai dan bilik ini adalah seluas 10 X 12 kaki persegi. sebuah kerusi beroda untuk guru. Bilik ini dilengkapi dengan penyaman udara bagi memberi keselesaan kepada guru dan ibu bapa.membantu aktiviti pembelajaran kanak-kanak. sebuah rak fail. Terdapat sebuah pintu masuk utama dan empat rak kasut untuk kanak-kanak yang disusun di tepi dinding. Bilik ini digunakan untuk aktiviti permainan dalam. Bilik ini menempatkan sebuah meja guru. Terdapat sebuah garaj berbumbung di bahagian hadapan prasekolah kami. Terdapat juga beberapa tingkap untuk pengaliran udara dan satu pintu masuk.bilik ini turut dilengkapi dengan tingkap kaca jenis gelongsor untuk laluan udara dan laluan kecemasan. Bilik ini dilengkapi dengan permaidani pelbagai warna bagi menandakan kawasan kanak-kanak. Garaj ini digunakan sebagai tapak perhimpunan kanak-kanak diwaktu pagi dan tempat kanak-kanak menunggu ibu bapa mereka ketika waktu petang selepas selesai waktu persekolahan. kerja berkumpulan dan juga bilik aktiviti kreativiti dan estetika. Bilik ini turut dilengkapi dengan satu cermin menghadap ke dalam kelas dan digunakan untuk ibu bapa dan guru memantau dan memerhati kanakkanak. Kedua-dua pintu masuk ini berupa pintu kaca jenis gelongsor.

Sudut ini dihias dan diselenggara oleh kanak-kanak dua minggu sekali. Sudut ini menempatkan gambar-gambar dan barangan yang dihasilkan oleh murid-murid dan segala yang berkaitan dengan program usahawan. Sudut ini boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti seperti perbualan pagi.2 Pelan Lantai Bahagian Luar (Rujuk Lampiran 3). membina personaliti diri. demonstrasi dan lain-lain aktiviti yang bersesuaian samada secara individu. satu tilam bersaiz kecil. Gazebo tersebut digunakan untuk ibu bapa berehat dan menunggu anak-anak mereka keluar dari kelas manakala kolam ikan pula sebagai hiasan dan permandangan serta tempat untuk kanak-kanak memelihara ikan masing-masing. simulasi. Sudut senyap pula adalah seluas 6 X 6kaki persegi dan terletak bersebelahan dengan bilik penyediaan makanan. 6. Dilengkapi dengan rak buku. membina yakin diri. Di bahagian luar prasekolah pula terdapat sebuah kolam ikan dan sebuah gazebo di bahagian hadapan. permaidani tebal. kumpulan ataupun kelas. dan diantara kolam dan gazebo ini terdapat sebuah pagar utama dan laluan untuk ibu bapa dan kanak-kanak masuk ke prasekolah. Sudut ini terletak bersebelahan bilik penyediaan makanan dan dinding yang menyambungkan bilik ini dengan bilik penyediaan makanan diperbuat dari kaca tebal supaya pembantu boleh memantau keadaan murid dari dalam bilik penyediaan makanan. Sudut ini dilengkapi dengan sebuah pentas. bantal pelbagai bentuk dan warna serta sofa kecil untuk kanakkanak. 2 cermin gergasi serta permaidani bagi aktiviti perbualan pagi. Sudut ini juga menjadi tempat untuk kanakkanak bersantai dan membaca buku secara senyap. 7 . main peranan. Sudut ini digunakan untuk kanak-kanak yang sakit berehat serta untuk kanakkanak lain berehat di waktu senggang.Sudut pembelajaran terbuka yang berada di bahagian tengah prasekolah kami ini seluas 20 X 10 kaki persegi. Bersebelahan sudut senyap pula terdapat satu sudut khas yang dinamakan ”Sudut Usahawan”.

dan arnab. taman ini juga akan menghasilkan permandangan yang lebih menarik di prasekolah kami. Kawasan tersebut di lengkapi dengan pili yang boleh digunakan untuk aktiviti main air. prasekolah kami mempunyai kawasan seluas 30 kaki persegi di bahagian tepi. 15 kaki persegi di bahagian depan dan 5 kaki lagi di bahagian 8 . Hal ini membantu kami untuk menjimatkan penggunaan ruang kerana kebanyakan sudut kami boleh digunakan untuk tujuan yang pelbagai. Di sebelah taman herba terdapat sebuah taman permainan yang mengandungi satu set Triorocer. Kanak-kanak akan diberi tugas secara bergilir untuk memberi haiwan-haiwan tersebut makan dan untuk aspek kebersihan pula.Di bahagian tepi pula terdapat sebuah taman herba khas untuk kanak-kanak bercucuk tanam. kura-kura ayam. Taman herba tersebut dibina sendiri oleh kanak-kanak kerana kami ingin memberi lebih banyak pengalaman langsung kepada mereka sekali gus kami akan meningkatkan lagi kemahiran motor halus dan motor kasar mereka.jongket dan satu set buaian. Zoo tersebut mengandungi beberapa sangkar berkunci untuk menempatkan beberapa haiwan jinak seperti burung. Kedua-dua sudut ini di tempatkan di bahagian luar bangunan prasekolah supaya kanak-kanak dapat menghirup udara segar di luar dan mengalami pengalaman yang lebih bermakna dengan situasi sebenar. kawasan kami akan kekal bersih dan teratur. Selain itu. Dengan cara itu. beberapa set mini jongkang . sebuah taman permainan dan sebuah zoo mini. Kawasan sekeliling taman ni pula ditutupi dengan rumput jenis permaidani bagi mengurangkan kecederaan jika kanak-kanak terjatuh ketika mereka sedang bermain. Secara keseluruhannya. Di bahagian belakang prasekolah pula terdapat satu sudut khas untuk aktiviti main pasir dan satu lagi sudut khas untuk aktiviti main air. kami akan melantik pekerja khas untuk membersihkan kawasan luar prasekolah kami. berwuduk dan memberus gigi. Zoo mini pula terletak bersebelahan dengan taman permainan.

Kurikulum tambahan yang lengkap disertakan dalam Lampiran 5. 7.3 Jadual Pembelajaran 9 . 7.0 Kurikulum dan Program Pembelajaran. Kami memilih untuk memagar keseluruhan kawasan kami bagi memastikan keselamatan kanak-kanak dan harta benda kami terjaga. Kurikulum utama yang lengkap disertakan dalam Lampiran 4.belakang. komponen perkembangan sosioemosi. komponen perkembangan kognitif.1 Kurikulum Utama Kurikulum prasekolah ini adalah berdasarkan Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KPsK) yang merangkumi enam komponen utama iaitu komponen bahasa dan komunikasi.2 Kurikulum Tambahan Kurikulum tambahan prasekolah ini adalah berdasarkan kemahiran keusahawanan serta pendidikan Fardhu Ain di sebelah petang. komponen perkembangan fizikal dan yang terakhir adalah komponen kreativiti dan estetika. 7. 7. komponen kerohanian dan moral.

Terdapat juga sesi pembelajaran sebelah petang selama 2 hari untuk kelas untuk kurikulum tambahan kami yang kami panggil Iqra’ yang bermula jam 1. buku Little Ones Eduworld untuk pembelajaran bagi mata pelajaran Matematik. Rujuk Lampiran 7 untuk melihat kalendar akademik (Takwim) Prasekolah Deena. 8.Sesi pembelajaran adalah dari jam 8. 7. Iqra’ untuk pembelajaran sewaktu Kelas Fardhu ‘Ain dan sebuah Art Book untuk komponen kreativiti dan estetika.6 Program Tambahan Program-program tambahan yang dirancangkan adalah program-program yang melibatkan kerjasama ibu bapa dan komuniti setempat.00 pagi – 11. Sains dan English.4 Buku khas yang digunakan Prasekolah Deena telah memilih empat buah buku khas yang digunakan dalam pembelajaran kanak-kanak di sini.0 Aspek Pemakanan. 10 . 7. Jadual pembelajaran yang lengkap boleh dirujuk pada Lampiran 6.00 petang.50 tengah hari.00 petang – 2. Buku-buku tersebut terdiri daripada buku yang bertajuk Cahayaku untuk mata pelajaran Bahasa Malaysia.

Berikan susu. Kandungan nutrisi dalam kombinasi penyediaan menu makanan sangat penting kepada perkembagan kanak-kanak.1 Prinsip Penyediaan Makanan Penyediaan Makanan Prasekolah Status pemakanan mempengaruhi perlakuan kanak-kanak. kekacang dan berasaskan kekacang untuk protein. Terdapat beberapa prinsip penyediaan makanan yang disyorkan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia yang turut diamalkan di Prasekolah Deena. Berikan pelbagai jenis makanan yang baik dan berkhasiat melalui kombinasi yang bersesuaian berdasarkan piramid makanan. ii. iii. Berikan ikan. 11 . lain-lain bijirin dan makanan berasaskan bijirin sebagai sumber tenaga yang utama. Galakkan pengambilan lebih banyak buah-buahan dan sayursayuran untuk membekalkan vitamin dan mineral. daging tanpa lemak.8.kami memilih untuk menyediakan makanan secara sendiri oleh pembantu prasekolah yang telah dilatih. v. telur. ayam. Oleh itu. iv. produk tenusu dan lain-lain makanan yang kaya dengan kalsium setiap hari. iaitu : i. Jadikan nasi.

viii. Hadkan gula-gula. ikan. Sebelum memulakan pembelajaran murid akan diberi makan 7 biji kismis. sayur-sayuran dan makanan lain yang kaya dengan zat besi setiap hari untuk mencegah kekurangan zat besi. ii.2 Menu Makanan Terdapat beberapa amalan pemakanan yang dijadikan rutin harian di Prasekolah Deena.vi. ayam. Bagi murid yang tidak bersarapan disediakan biskut dan juga susu. 12 . pilih makanan yang berkhasiat dalam jumlah yang kecil dan berikan pada masa yang sesuai. Sediakan makanan yang bersih dan selamat untuk dimakan. vii. Lemak adalah penting tetapi pemberian secara berlebihan patut dielakkan. Antaranya adalah : i. Jika snek diperlukan. ix. makanan manis dan minuman bergula dan kurangkan pengambilan garam. 8. Berikan daging tanpa lemak. x.

Selasa dan Khamis disebabkan murid mengikuti kelas Fardhu Ain pada sebelah petang. PASTA. v. YOGART.0 dalam Aspek Kebersihan dan Keselamatan. BIJIRIN. SAYURSAYURAN Set menu yang ROTI. iv.1 9. GULA DAGING. Makan tengahari disediakan untuk hari Ahad. MEE lengkap boleh dilihat 9. MINYAK. Lampiran 8. Rujuk Lampiran 9 Aspek Keselamatan. KUMPULAN KACANG. Rujuk Lampiran 10 13 . KEJU BUAH-BUAHAN. Untuk makan tengahari terdapat 2 set menu makanan yang ditukar pada setiap minggu ARAS 4 MAKAN PALING SEDIKIT ARAS 3 MAKAN SEDERHANA ARAS 2 MAKAN BANYAK ARAS 1 MAKAN PALING BANYAK LEMAK. tetapi bagi menyeimbangkan zat dan vitamin kepada kanakkanak kami menghidangkan buah-buahan sebagai snek. Untuk selingan antara sarapan pagi dan makan tengahari kami menyediakan kudapan.2 Aspek Kebersihan. 9.iii. SUSU. IKAN. Kebiasaanya sajian bagi kudapan adalah kuih. AYAM. Terdapat 4 set menu makanan bagi sarapan pagi yang ditukar pada setiap minggu.

sekolah-sekolah rendah dan menengah di Malaysia. Kudis buta 7. Keutamaan diberi kepada murid-murid sekolah bantuan Kerajaan di seluruh Malaysia. Menurut Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah. Tulang rangka yang tidak normal 5. Jangkitan cacing 6. Prasekolah Deena amat mementingkan kesihatan murid-muridnya. Kurang pendengaran Perkhidmatan kesihatan sekolah. Perkhidmatan ini adalah bertujuan seperti berikut: 14 . Perkhidmatan kesihatan sekolah adalah satu perkhidmatan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia kepada murid-murid yang berada di sekolah bagi memastikan penjagaan kesihatan yang optima. pasukan-pasukan kesihatan sekolah ditubuhkan bagi membolehkan lawatan di buat ke prasekolah. Pihak prasekolah perlu mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah untuk meminta pihak klinik datang dan membuat pemeriksaan ke atas muridmurid. kanak-kanak Prasekolah Deena akan menerima perkhidmatan pencegahan penyakit. antara masalahmasalah kesihatan yang di kesan di kalangan murid sekolah adalah: 1. rawatan ringan dan rujukan ke klinik atau hospital. Obesiti 2. Di bawah perkhidmatan kesihatan sekolah. Rabun warna 4.10. saringan kesihatan. Ketajaman penglihatan 3. Perkhidmatan kesihatan telah dimulakan di Negara ini pada tahun 1967 dan mulai tahun 1975.0 Aspek Kesihatan.

0 Kos Penubuhan. Modal permulaan RM 20. Mengekalkan tahap kesihatan murid di paras paling optima melalui promosi kesihatan. pencegahan penyakit.0 Staf 15 . Menggalakkan penglibatan masyarakat bagi membentuk sekolah sebagai institusi yang sihat dan selamat bagi membolehkan pembelajaran yang berkesan. 3. 2. 11. 000 penubuhan prasekolah ini adalah hasil perkongsian 4 orang pemilik Prasekolah Deena iaitu : 1) Nurul Izzah Khalil 2) Nurul Ain Mazlan 3) Faridah Mokhtar 4) Aishah Nurain Anggaran pendapatan dan perbelanjaan Prasekolah Deena yang lengkap boleh dilihat pada Lampiran 11. 12.1. Mengesan masalah-masalah kesihatan yang boleh menghalang pencapaian akademik murid di prasekolah dan seterusnya membuat rujukan awal bagi membolehkan intervensi awal dan penempatan murid dalam sistem pendidikan khas. rawatan dan rujukan.

Bahasa Inggeris dan Sains di peringkat Diploma Pendidikan atau sekurang-kurangnya Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia. Butir-butir mengenai guru-guru adalah seperti berikut : Bil Nama No. K/P Kelulusan Pengalaman Berkaitan Diploma Pendidikan. Kriteria pemilihan adalah mereka yang mempunyai minat mendalam dan berpengalaman serta gru yang mempunyai keputusan yang agak baik dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia. Kuala Lumpur selama 3 tahun. Menjadi guru tadika di 1 ‘Areej bt Ifzam 790511-06-5380 UM Ekonomi) (TESL. Menjadi guru tuisyen 2 Muhrizah Huda bt Idham 730303-01-5844 Degree In Statistics.Seramai 2 orang guru dan seorang pembantu telah dipilih untuk bekerja dengan prasekolah ini. menjadi selama guru 5 13.0 Penutup. 16 . dan UITM tadika tahun.

Oleh itu prasekolah merasakan tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan 25 orang pelajar pada peringkat permulaan ini. Diharapkan Kertas Kerja ini diangkat untuk diberi kelulusan.Dari kajian yang dijalankan didapati sambutan terhadap pendidikan pra sekolah sekarang amat menggalakkan di mana ibu bapatelah mula menghantar anakanak mereka ke prasekolah bermula pada usia 5 tahun lagi. Diharapkan prasekolah ini akan dapat memberi pendidikan prasekolah yang baik sebelum anak-anak memasuki alam persekolahan sebenar. Sokongan dan kerjasama dari pihak Tuan dalam meluluskan permohonan melalui ini akan menyerlahkan kecemerlangan kanak-kanak Malaysia pendidikan Prasekolah yang berkualiti memandangkan kanak-kanak merupakan pelapis generasi akan datang yang akan menerajui negara. 17 .

LAMPIRAN 1 PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA

PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU.
18

19

LAMPIRAN 2 PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA

PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA. 12 kaki
20

4 kaki

4 kaki

4 kaki 4 kaki 12 kaki 10 kaki

B

86kaki 20kaki kaki

A K8 kaki l HJ G I 2 kaki E DC F 10 kaki

Petunjuk : 21 .

A b c D E F G H I J K l Bilik penyediaan makanan Tandas murid lelaki Tandas murid perempuan Bilik pembelajaran khas Bilik Matahari Bilik Teratai Garaj Bilik Guru dan Ibu Bapa Lorong laluan masuk Sudut pembelajaran terbuka Sudut senyap Sudut Usahawan Pintu masuk utama Pintu keluar Pintu Tingkap Dinding cermin Pentas Cermin gergasi Sinki Mangkuk tandas Rak pemisah Permaidani Alat pemadam api 22 .

50 kaki 5 kaki 5 kaki 40 1 23 h i j 60 kaki g e d f a b .LAMPIRAN 3 PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA.

Petunjuk : A b c D E Bangunan prasekolah Kolam ikan Laluan masuk Gazebo Taman herba 24 .

F G H I J Taman permainan Zoo mini Sedut main pasir Sudut main air Setor peralatan Pintu pagar masuk utama Pintu pagar keluar 25 .

LAMPIRAN 4 KURIKULUM UTAMA PRASEKOLAH DEENA KOMPONEN MATA PELAJARAN : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA MALAYSIA. A. MATLAMAT 26 .

Boleh menerima dan melakukan arahan. Mengenali. 5. 4. 3. b) BACAAN 1. Melakukan sesuatu permintaan yang mudah dengan bahasa yang betul dan tepat. Menamakan benda-benda maujud. SUKATAN PELAJARAN a) LISAN :1. warna dan saiz. 27 .1. Menerangkan bentuk-bentuk asas. menyebut dan menulis huruf-huruf abjad. boleh berhubung dengan ibu bapa dan kawan-kawan dengan komunikasi yang baik. Mengkelaskan benda-benda mengikut kumpulan dari segi saiz dan warna. Membezakan bunyi-bunyi : Binatang Kenderaan Orang menangis. 2. B. 3. seperti : Assalamualaikum Apa Khabar Terima Kasih 2. Membiasakan murid-murid dengan lafaz yang baik.

4. Koordinasi mata dan tangan. 2. c) TULISAN 1. Latihan pergerakan tangan. 6. Menulis bentuk-bentuk huruf. 5. KOMPONEN : PERKEMBANGAN KOGNITIF 28 . 3. Contoh : b dan d. Latihan mata – dari kiri ke kanan / atas ke bawah.2. Menulis perkataan mudah. 7. Menulis suku kata. rendah kepada tinggi. Menyusun benda-benda mengikut urutan – dari benda yang kecil kepada besar. Membatang perkataan. p dan q 5. 8. Menekap huruf-huruf yang diajar. 6. Menguasai pergerakan tangan secara bebas supaya bleh menulis dengan selesa dan sempurna. Membunyikan suku kata-suku kata terbuka. 3. 4. Menyesuaikan bentuk-bentuk yang sama. Mengenal huruf-huruf mengikut bentuk yang seakan-akan sama.

Konsep tambah atau tolak dengan nilai 1-10. 2. Membolehkan murid-murid mendapat pengalaman mengenai persekitaran mereka dan hubungannya dengan angka. seterusnya benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. Menggunakan kad-kad warna asas dalam mengenalkan warna-warna. Mengenal bentuk-bentuk geometri. 3. MATLAMAT 1. PELAKSANAAN 1. 29 . Konsep saiz dan ukuran. 6. Membolehkan murid-murid mengenal bentuk-bentuk dalam matematik berasaskan pengalaman harian. 2. 4.MATA PELAJARAN : MATEMATIK A. Memberi pengalaman kepada murid-murid mengenai konsep angka berasaskan pengalaman harian. 5. Mengenal 1-10 (termasuk menulis angka-angka tersebut). 8. 7. Pengalaman warna-warna asas. 3. Konsep siri. C. Pengalaman set (himpunan). Konsep nilai. B. SUKATAN PELAJARAN 1.

Mengajar konsep nilai dengan menunjukkan kad-kad imbasan yang mempunyai nilai-nilai tertentu. 5. Mengajar saiz : besar. 3. Latihan mewarna / membulatkan benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. Mengajar konsep tambah dan tolak dengan cara menggunakan bendabenda maujud dan kad-kad angka. Menyediakan benda-benda yang sama jenis – untuk konsep pengajaran himpunan set. panjang. pendek. tinggi dan rendah. kecil. 4. 30 .2. 6.

Prinsip membesar. 4. Memperkenalkan makanan manusia. PELAKSANAAN. 3.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. : PERKEMBANGAN KOGNITIF : ASAS SAINS. Makanan manusia – jenis-jenis makanan. 4. 3. Memperkenalkan konsep membesar. sejuk. Memperkenalkan konsep panas. MATLAMAT. air. Kecil dan besar dalam alam sekitar (bumi. C. kering basah dan alam sekitar. langit. 1. Tempat tinggal manusia. kering dan basah. SUKATAN PELAJARAN. tanah dan sebagainya) dan ‘man-made-environment’. B. 1. 2. 31 . Memperkenalkan tempat tinggal manusia dan haiwan. 2. 5. haiwan dan perbezaan-perbezaannya. Memperkenalkan konsep sains dan fungsinya dalam alam sekitar dan ‘man-made-environment’. 5. sejuk. proses pemakanan. Panas.

kering dan atau hujan dan terangkan aktiviti-aktiviti di musim-musim yang tertentu ini. 32 . 6. Gunakan gambar-gambar untuk menerangkan tempat-tempat tinggal manusia berbagai-bagai jenis tempat tinggal. Makanan – bahagikan makanan yang boleh didapati dari binatang dan dari tumbuhan. Gunakan alam sekitar prasekolah untuk menerangkan konsep saiz atau gambar-gambar benda hidup yang berbeza saiz. 4. Cuaca – gambar-gambar di musim panas.1. Gunakan jangkasuhu untuk melihat perbezaan suhu. Prinsip membesar – tumbesaran biji benih (melalui ujikaji). 3. 5. 2. Panas dan sejuk – gunakan ais dan air.

Kolaj 4. Cetakan 5. pemikiran dan daya kreatif untuk satu-satu ciptaan Allah yang berfaedah serta menambahkan ketajaman pengamatan dan meningkatkan daya koordinasi antara mata dan tangan yang bak untuk menghasilkan karya seni. Muzik 7. MATLAMAT : KREATIVITI DAN ESTETIKA : SENI VISUAL 1. Catan 3. Agar murid-murid dapat melibatkan diri.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Capan 6. B. Lukisan 2. SUKATAN PELAJARAN 1. Lipatan dan guntingan 33 .

Mengenal warna-warna asas. PELAKSANAAN 1. Mengenal diri sendiri – nama. umur dan anggota badan. jantina.8. Memperkenalkan dan mengajar asas Bahasa Inggeris. 2. Teknik yang digunakan untuk pengajaran adalah mengikut daya kreativiti guru-guru. B. 3. 1. MATLAMAT : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA INGGERIS. Lipatan dan celupan 9. Mengenal angka 1-10 dalam Bahasa Inggeris. Main pondok-pondok C. 34 . SUKATAN PELAJARAN. KOMPONEN MATA PELAJARAN A.

Lisan. 35 . 2. iii. Mengenal konsep saiz dan perbezaannya. 5. Konsep masa. Tasawwuf dan Sejarah Islam. C. Membekalkan murid dengan pengetahuan asas Islam dalam agama yang merangkumi ilmu Tauhid. iv. ii. KOMPONEN MATA PELAJARAN A.4. Lakonan. 1. Kad-kad imbasan atau benda-benda di sekeliling prasekolah. Dalam mata pelajaran ini. MATLAMAT : PENDIDIKAN KEROHANIAN DAN MORAL : PENDIDIKAN ISLAM 1. Teknik yang digunakan bergantung kepada kebolehan murid-murid sama ada cepat atau lambat menerima pengajaran. Fiqah. guru boleh menggunakan teknik : i. PELAKSANAAN. Menanamkan rasa cinta dan taat kepada Allah serta mewujudkan rasa hubungan langsung dengan-Nya dalam setiap perlakuan di dunia. Slide show. 2.

4. terutama AlQuran dan Al-Hadis. Menyuburkan rasa cinta dan kasih kepada Nabi Muhammad melalui penceritaan riwayat hidup dan sifat-sifat baginda yang terpuji. bertaqwa. Akhlak dan Sirah. Aqidah (merangkumi Rukun Iman dan Rukun Islam) 2. Ibadah 3. SUKATAN PELAJARAN 1. berilmu. Sirah C. 6. secara individu dan kumpulan. B. 5. PELAKSANAAN 1. Guru mengajar dan melatih murid melakukan ibadah-ibadah khusus dan sunat dalam Islam. Memastikan murid mengamalkan adab-adab serta cara hidup Islam yang syumul dengan mengambilnya dari sumber-sumber Islam. Ibadah. Membina peribadi mukmin yang beriman. berakhlak mulia dan beramal soleh kerana Allah semata-mata. 7.3. Akhlak 4. 36 . Memahamkan murid akan hubungan manusia dan alam dengan Pencipta serta kaitan kehidupan di dunia dengan akhirat. 2. Guru membacakan serta menerangkan ayat-ayat Al-Quran dan Hadishadis Rasulullah yang berkaitan dengan pelajaran Aqidah. Menjadikan Nabi Muhammad dan sunnah baginda sebagai model untuk diteladani dalam segenap aspek kehidupan.

8. Murid mempraktikkan cara berwudhuk dengan sempurna dan solat secara berjemaah. 37 . 11. 7. wirid/zikir dan doa-doa harian sehingga lancar.3. cerita-cerita agama dan kisah-kisah teladan yang menarik. Guru mendidik murid berakhlak mulia dengan menerangkan adab-adab dalam Islam. Guru dan murid sama-sama mempraktikkan sunnah Nabi/cara hidup Islam sekadar termampu. Guru menguji kefahaman dan ingatan murid menerusi sesi soal jawab dan pelbagai latihan. Rukun Islam. 6. namanama 25 Rasul. sifat-sifat mahmudah dan mazmumah melalui contoh-contoh khusus. 9. sifat-sifat Allah dan sebagainya melalui nasyid yang diajar oleh guru. 4. Guru menjelaskan sifat-sifat Allah swt. 5. sifat-sifat Rasul dan perkaraperkara sam’iyyat menerusi cerita-cerita yang bersesuain dengan tahap murid. 10. Guru menceritakan riwayat hidup Rasulullah dan sifat-sifat terpuji baginda yang patut diamalkan oleh setiap muslim. Murid-murid melakonkan watak-watak yang bersifat mahmudah atau mazmumah dengan bimbingan guru (main peranan). Murid menghafal Rukun Iman. secara individu dan secara beramairamai. gambar-gambar. 99 nama Allah swt. Murid berlatih membaca doa-doa tertentu selepas solat.

LAMPIRAN 5 KURIKULUM TAMBAHAN KURIKULUM TAMBAHAN. 38 .

5. 3. Murid-murid dibekalkan dengan buku-buku Iqra’ 1-6. 4. Murid-murid dikumpulkan dalam kumpulan lebih kecil dengan nisbah guru : murid maksima 1 : 5. 5 dan 6 mengikut kemahiran. 3. MATLAMAT Untuk memperkenalkan semua huruf-huruf hijaiyah. Aktiviti-aktiviti menambahkan kemahiran seperti penulisan dan menggunakan ‘plastisin’ bagi membentuk huruf-huruf. 39 . MATA PELAJARAN : HAFALAN MUQADDAM. Tulisan-tulisan yang besar dan jelas digunakan. B. 4. 1. bentuk huruf dan sebutannya dan persediaan untuk membaca Al-Quran. Menggunakan Bahan Bantu Mengajar (BBM) seperti kad imbasan atau kemudahan ICT. 2. C.MATA PELAJARAN : ASUHAN MEMBACA AL-QURAN A. PELAKSANAAN. SUKATAN PELAJARAN Pembacaan menggunakan kaedah Iqra’ dari Buku 1 – Buku 6. Pembacaan dimulakan dengan buku 1 dan seterusnya 2.

Guru menyemak bacaan murid dan hafalan setiap daripada mereka supaya bacaan dan hafalan murid-murid adalah lancar dan tartil. 2. 2. 2. 1. B. Tafsir ringkas untuk surah-surah yang diajar dan dihafal. Menanam rasa cinta kepada Al-Quran melalui tanggungjawab membaca dan menghafal. Guru membaca dan murid-murid mengikut bacaan guru. PELAKSANAAN. 40 . SUKATAN PELAJARAN 1. Menghafal surah Al-Fatihah. 3. Untuk mengajar murid-murid menghafal surah-surah pendek yang terkandung dalam Al-Quran. Murid-murid dibekalkan dengan Muqaddam setiap seorang. Setelah seorang murid telah lancar bacaannya. C. Menghafal dari awal surah iaitu Surah An-Nas. untuk yang selanjutnya mengikut kemampuan hafalan mereka. barulah dipindahkan ke surah yang baru. MATLAMAT 1.A. 4.

Menanam rasa minat dan cinta kanak-kanak kepada bidang keusahawanan. 1. SUKATAN PELAJARAN 1. Mengajar kepada kanak-kanak tentang konsep keusahawanan. B. Kanak-kanak diperkenalkan dengan mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. 41 . 3. 4. pembungkusan dan pemasaran. C. PELAKSANAAN.MATA PELAJARAN : KEUSAHAWANAN A. Memupuk nilai jujur dan amanah dalam menjalankan urusan jual beli. Menanam minat kanak-kanak terhadap pembelajaran matematik melalui aktiviti berjual beli. MATLAMAT 1. 3. Memperkenalkan kanak-kanak kepada mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. Untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada asas-asas keusahawanan. Memperkenalkan perkara-perkara yang terlibat di dalam bidang keusahawanan seperti pemprosesan. 2. 2.

2. Kanak-kanak diberi peluang untuk menghasilkan sendiri barangan yang akan di pasarkan. Aspek kebersihan dan keselamatan turut diselitkan. 4. LAMPIRAN 6 JADUAL PEMBELAJARAN 42 . Seterusnya kanak-kanak akan di ajar tentang proses pembungkusan diikuti dengan proses pemasaran barangan. 3.

30 BI 9.MASA HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS 8.00 – 8.20 – 43 .00 10.20 – 9.20 SOLAT & CIRCLE TIME 8.00 BI 9.30 – 10.00 10.00 – 9.

LAMPIRAN 7 TAKWIM 44 .

.03.2011 – 10.02.2011 23.01. 3.02.2011 26. 2. PERKARA Karnival Sukan Kemuncak Penglipur Lara 45 TARIKH 17.2011 . 2. TARIKH 02.2011 FEBRUARI Bil 1.2011 MAC Bil 1.02. 4.2011 – 20.2011 29.2011 13.03.02. Oh Ayah…. PERKARA Latihan Sukan Mentorku Kemuncak Nyanyian TARIKH 06. PERKARA Sesi Persekolahan Bermula Minggu Kenali Diri (Orientasi) Minggu Cungkil Bakat Bermula Oh Ibu….2011 16.01.01.2011 02. 3.TAKWIM PRASEKOLAH DEENA SESI 2011.01.. 2. JANUARI Bil 1.2011 – 06.01.01.

05.04.2011 MEI Bil 1.2011 – 07.05. PERKARA Mentorku Kemuncak Peragaan Hari Alam Sekitar TARIKH 09. PERKARA Ujian Pengesanan Kemuncak Budaya Puisi Mentorku Mesyuarat PIBG TARIKH 05.3.06. 3.2011 25.04. 3. 2.2011 28. 2.2011 28.2011 18. PERKARA Sayang Guru.06.03-2011 APRIL Bil 1. 3.06.05.06.06.2011 09.2011 28.2011 JUN Bil 1.2011 JULAI 46 .04. 2. Mentorku 26. Cintai Ibu Kemuncak Persembahan Pentas Mentorku TARIKH 16. 2.2011 21.

PERKARA Mentorku Sambutan Hari Kebangsaan Kemuncak Anak Merdeka TARIKH 06.07.2011 16. PERKARA Mentorku Kemuncak Hasil Kraf TARIKH 08.2011 .07.2011 27. 2.2011 10. 2.11.2011 28.08.11.2011 17.2011 31.2011 – 07.09.11.10.2011 NOVEMBER Bil 1. 3.08.07. 3. 3.07.2011 16.09-2011 29. PERKARA Minggu Usahawan Muda Mentorku Kemuncak Kreativiti Seni TARIKH 03.2011 OGOS Bil 1.08.2011 31. 2.Bil 1.2011 OKTOBER Bil 1. 2. PERKARA Mentorku Hari Keluarga Kemuncak Yakin Diri TARIKH 03.10. PERKARA Hari Kanak-kanak Kemuncak Anak-anak Deena Konvokesyen Prasekolah Deena 47 TARIKH 03. 2.09. 3.2011 SEPTEMBER Bil 1.

Pada bulan November. bercerita. kanak-kanak mempamerkan hasil-hasil kreativiti yang telak mereka cipta. bapa atau penjaga akan menjadi mentor yang akan membuat demonstrasi. Aktiviti bulanan ini bertujuan untuk mengasah bakat dan menbina keyakinan diri yang tinggi di kalangan kanak-kanak. Kemuncak Penglipur Lara. 48 . *** Aktivit kemuncak pada setiap bulan seperti Kemuncak Nyanyian. Kemuncak Peragaan dan lain-lain memberi peluang kanak-kanak menyerlahkan potensi diri dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang dikhususkan dalam sesuatu bulan berkenaan. ibu bapa dan kanak-kanak prasekolah akan berkumpul dan membentuk beberapa kumpulan. terdapat sebuah persembahan khas iaitu Kemuncak Anak-anak Deena di mana kanak-kanak akan mempersembahkan kehebatan dan kelebihan yang ada pada diri masing-masing sama ada berpantun. *** Kemuncak Hasil Kraf merupakan kesinambungan daripada bulan Kemuncak Kreativiti Seni di mana pada bulan ini. berlakon dan menyanyi pada hari pertandingan ini. Setiap kumpulan akan bergilir untuk menunjukkan sama ada cara memasak sesuatu atau cara-cara menghasilkan sesuatu rekaan kreatif. Ini adalah penting untuk membina hubungan kerjasama yang baik di antara mereka. Ibu. *** Mentorku merupakan aktiviti istemewa Prasekolah Deena yang diadakan setiap bulan.*** Oh Ibu… Oh Ayah merupakan satu aktiviti suai kenal di antara kanak-kanak prasekolah bersama ibu bapa atau penjaga kanak-kanak. Pada setiap bulan. bersyair.

49 .

sayur sawi. 50 bawang. Daging:Protein . gula. SET 1 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Bubur Daging + air Beras.LAMPIRAN 8 SENARAI MENU SARAPAN PAGI. daging. Bubur: Karbohidrat teh’o kentang. garam dan teh.

mayonis dan tamato: Vitamin Mayonis: Lemak Susu: Kalsium SELASA Nasi Goreng + air Beras. telur. Nasi: Karbohidrat milo sayur campur. Roti. salad + air susu tomato. kacang Roti. milo dan susu. timun. Roti: Karbohidrat panggang. air 51 Kacang panggang. ayam tanpa lemak. mata kerbau+ telur salad. horlick dan susu. timun. salad. timun. lobak. kacang panggang. telur.Sawi: Vitamin Kentang: Karbohidrat Gula & garam: Lemak ISNIN Sandwic Telur. . Ayam: Protein Sayur campur dan timun: vitamin Milo Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): RABU Roti Bakar. susu. Roti: Karbohidrat Telur: Protein Salad.

salad. timun. sardin. Sardin: Protein Salad Vitamin Susu: Kalsium 52 & timun: . lobak Pau. ayam. dan susu. kentang.horlick telur: Protein Salad: vitamin Horlick Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): KHAMIS Pau susu ayam + air Pau. kentang: Karbohidrat Ayam: protein Lobak: Vitamin Susu: Kalsium SET 2 HARI AHAD MENU Ban tuna + air susu RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Roti bun. Roti:Karbohidrat tomato dan susu.

jus ribena. sawi. kentang. pisang. kentang: Karbohidrat Ayam: Protein Kubis. teh dan gula. 53 . Vitamin Gula: Lemak lobak: SELASA Lempeng pisang + Tepung. Daging: Protein Sawi.ISNIN Mee Hoon Goreng + Mee air teh’o Hoon. Vitamin. telur. Mee Karbohidrat Hoon: lobak. ayam. kubis. Karbohidrat Susu: Kalsium Pisang: Vitamin Telur: Protein Horlick karbohidrat (bijirin): RABU Mee ribena Sup + air Mee. daging. Lempeng: air horlick dan horlick. daun sup. susu. daun sup: vitamin Ribena: lemak. Mee.

(soya). Taugeh. horlick dan 54 . tomato. Vitamin Tuna: Protein timun: mayonis. salad. Roti: Karbohidrat Salad. Vitamin Sos: Lemak Milo karbohidrat Susu: Lemak (bijirin): tomato: SET 3 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Mee Goreng + air Mee. tuna. Vitamin Ayam: Protein sawi: ISNIN Sandwic tuna + air Roti.KHAMIS Tauhu sumbat. timun. sos Tauhu basah. taugeh. sawi. sos. milo dan ayam: protein Timun. Mee: Karbohidrat glukosa oren bawang. Tauhu + air milo. horlick. glukosa oren.timun. ayam. sos. ayam. timun. susu. susu.

milo Pisang: Vitamin Susu: Kalsium Milo: Karbohidrat KHAMIS Roti susu Bakar. telur dan susu. Roti: Karbohidrat Kaya: Lemak Telur: Protein Susu: Kalsium separuh masak + air SET 4 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Apam kukus + air Tepung. milo dan susu. horlick Apam: Karbohidrat 55 . susu Bijirin sarapan: Karbohidrat Susu: Kalsium RABU Pengat pisang + air Pisang. sagu. telur Roti.Sos. telur. Lemak mayonis: Susu: Kalsium SELASA Bijirin sarapan + air Bijirin sarapan dan susu. kaya. ragi.

kari ayam + Tepung. Protein Bendi. timun. Kwey air teh sawi. tomato dan teh. Popiah: glukosa lemon sengkuang dan glukos. susu. tomato: Vitamin RABU Popiah basah + air Kulit popiah. lobak. sengkuang: Vitamin 56 lobak.ayam kentang: dan Karbohidrat Susu: Kalsium Ayam. ikan bilis. kentang. timun. Tosai. kari. Karbohidrat teow: Daging: Protein Ikan bilis: Iodin Sawi. telur. Vitamin tomato: telur: SELASA Kwey teow goreng + Kwey teow. Karbohidrat Taugeh. daging. . air susu tomato.horlick dan susu. taugeh. bendi. Telur: Protein Horlick: Bijirin Susu: Kalsium ISNIN Tosai.

kentang: Karbohidrat. lobak. kacang pic: Vitamin Milo: Karbohidrat Susu: Kalsium KUDAPAN. milo kacang pic. Pau.Glukos: Vitamin KHAMIS Pau daging + air Pau daging. milo dan susu. SET1 MENU HARI AHAD Epal merah ½ biji + air masak ISNIN Oren ½ biji + air masak SELASA Betik ½ biji + air masak RABU Mangga 3 potong + air masak 57 .kentang. Lobak.

KHAMIS Tembikai 3 potong + air SET2 HARI MENU AHAD Pisang 1biji + air masak ISNIN Epal hijau½ biji + air masak SELASA Belimbing 3 potong + air masak RABU Limau 1 biji + air masak Lai ½ biji + air KHAMIS 58 .

bawang. kicap.MAKAN TENGAHARI. lobak kentang + air ribena kordial ribena. dan kordial sirap. karbhidrat: dan Karbohidrat Daging: Protein Daun sup. kentang. lobak merah dan sup. bawang. daun Nasi. daging. lobak: Vitamin Kordial Gula Ribena: 59 . Nasi: Karbohidrat kicap + sayur sawi sawi. ayam. SET1 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi + ayam masak Beras. goreng + air sirap Ayam: Protein Sawi: Vitamin Kordial Sirap: Gula SELASA Nasi + sup daging. Beras. bawang.

taugeh. daun sup.KHAMIS Nasi + ikan masak Beras. susu. Nasi: Karbohidrat masam + air oren manis + tomato. ikan bilis dan kordial 60 goreng + air barli Ayam: Protein . tomato. bawang. ayam.serbuk kurma. SELASA Nasi + kurma ayam Beras. ayam. Vitamin Kordial Sarsi: Gula timun: ratus. timun. bawang. rempah Nasi: Karbohidrat Ayam: Protein Bawang. kordial oren. sos: Gula.taugeh: Vitamin Kordial oren. daun sup. cili besar. sos. bawang. salad dan kordial sarsi. susu. sayur lemak taugeh susu. taugeh. lemak Susu: Kalsium kembung: SET2 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi sarsi ayam + air Beras. Ikan Protein Cili. ikan kembung. Nasi: Karbohidrat + sayur kubis rempah ratus. salad. kubis. halia.

Nasi: Karbohidrat +sayur goreng mangga kangkung serbuk + air kangkung. kordial Daging: Protein Kangkung: Vitamin Kordial Gula Mangga: 61 . Vitamin bawang: Kordial Barli: Gula Ikan bilis: Iodin Susu: Kalsium KHAMIS Nasi + kari daging Beras.barli. Kubis. daging. mangga. rempah ratus. dan bawang. kari.

LAMPIRAN 9 ASPEK KEBERSIHAN 62 .

ASPEK KEBERSIHAN. Dari aspek kebersihan. kami akan bergilir-gilir sesame kami dalam menyelenggara. Kami juga berhasrat untuk melibatkan ibu bapa pada hujung minggu tertentu setiap bulan untuk membantu kami membersihkan kawasan sekolah dan menyediakan bahan bantu mengajar untuk aktiviti pembelajaran anak-anak mereka. mengurus dan membersihkan bangunan kami. kami membuat keputusan untuk mengupah pekerja kontrak bagi membersihkan dan menyelenggara kawasan luar bangunan prasekolah kami manakala bagi bahagian dalam bangunan. 63 .

LAMPIRAN 10 ASPEK KESELAMATAN. 64 .

Keselamatan merupakan satu aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penubuhan sesebuah prasekolah. Keselamatan ini bukan sahaja melibatkan soal keselamatan kanak-kanak tetapi ia juga melibatkan soal harta benda. pihak bomba telah mencadangkan supaya kami mencari pembekal untuk mendapatkan peralatan keselamatan yang sesuai. Setelah menghantar lukisan pelan dalam dan pelan luar prasekolah kami. Menurut pegawai di sana.ASPEK KESELAMATAN. pihak pengurusan prasekolah berkenaan perlu menyediakan pelan dalam dan luar dan pelan tersebut perlu disertakan di dalam kertas kerja serta dihantar dan disemak oleh pihak bomba. Sebelum mendapat kebenaran dan kelulusan terhadap penubuhan sesebuah prasekolah. Kementerian Pelajaran. mereka telah menerangkan banyak aspek yang perlu kami fikirkan berkaitan dengan keselamatan. walaubagaimanapun. Jabatan Kerja Raya dan lain-lain badan yang terlibat. Maklumat berkenaan sangat berguna dan membantu kami. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan satu pelan yang lengkap supaya pihak bomba dapat menyemak keluasan dan kesesuian bangunan dengan alat-alat keselamtan yang akan mereka cadangkan kelak. peralatan di dalam dan di luar bangunan serta semua yang berkaitan. 65 . pihak bomba sedia member bantuan dari segi khidmat nasihat dan mereka juga turut member kerjasama dengan member kami maklumat dan nombor telefon beberapa pembekal berhampiran Kuala Terengganu. sebelum pihak bomba member kelulusan dan cadangan keselamatan. Merujuk kepada hasil temubual dan perbincangan antara kumpulan kami dan pihak bomba. Pihak bomba tidak boleh membekalkan semua peralatan kerana mereka tidak dibenarkan untuk berniaga sebaliknya mereka hanya boleh membuat pengesahan dan penyeliaan .

punca kuasa juga perlu dijaga. untuk mendapat kelulusan dari pihak bomba. Aspek keselamatan boleh dibahagikan kepada beberapa aspek utama iaitu aspek bangunan. kami memilih jubin yang sederhana kesat untuk memastikan lantai kami tidak licin. Setiap punca kuaca diletakkan jauh dari sumber air demi menjaga keselamatan prasekolah kami. Antaranya seperti pemilihan jubin lantai. Di bahagian garaj dan tandas pula. Dari segi bangunan. Kami memastikan setiap punca kuasa mempunyai penutup bagi mengelakkan berlaku renjatan elektrik. bahan bantu mengajar. Jubin jenis ini kami letakkan di bahagian bilik pembelajaran. jika berlaku kebakaran. bahan makanan. bilik aktiviti khas.Berdasarkan nasihat dari pihak bomba. seperti mana rajah tersebut. Setiap tingkap dan pintu pula dipasang grill yang boleh dibuka dan dikunci dari dalam bangunan. dan ruang pembelajaran terbuka. Setiap punca kuasa juga ditempatkan di ketinggian yang tidak mudah untuk dicapai oleh kanakkanak. perabot dan peralatan. Bangunan kami mempunyai satu pintu utama di hadapan dan juga satu lagi pintu di bahagian belakang. bilik penyediaan makanan. kami telah menyediakan satu pelan laluan keluar semasa berlaku kebakaran dan kecemasan (sila rujuk Rajah 3). kami menyediakan dua pintu pagar untuk laluan keluar dan masuk iaitu di bahagian hadapan dan belakang begitu juga dengan bangunan prasekolah kami. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan pelan laluan kecemasan terlebih dahulu dan pelan tersebut perlu mengandungi dua pintu untuk laluan keluar dan masuk. jalan raya dan lalu lintas. serta aspek emosi kanak-kanak. Menurut pihak bomba. kami memilih jubin kesat kerana kedua-dua kawasan ini lebih kerap untuk terkena air. Grill jenis ini adalah cadangan dan saranan dari pihak bomba kerana menurut pihak bomba. terdapat pelbagai perkara yang perlu di ambil. Sekeliling bangunan kami pula dilengkapi dengan tingkap-tingkap kaca jenis gelongsor bagi membolehkan cahaya dan udara memasuki ruang bangunan kami. grill dari jenis tidak boleh dibuka akan 66 . Di prasekolah kami. Selain lantai.

Bahan kering dibeli secara borong sebulan sekali manakala bahan bsah pula dibeli secara mingguan bagi memastikan kesegaran makanan tersebut sekaligus mengelakkan keracunan makanan. bebas selumbar. kami memilih perabot pelbagai warna menarik supaya dapat menceriakan kelas kami. tidak tajam dan berat. 67 . Kanak-kanak hanya dibenarkan pulang setelah diambil sendiri oleh ibu bapa dan penjaga mereka. Dari aspek perabot dan peralatan pula. Selain itu. tidak mudah terbalik. Setiap bahan disimpan ditempat yang selamat dan dilabelkan. kukuh dan tegap. kami memilih perabot dan peralatan yang sesuai dengan saiz kanak-kanak. Dari aspek bahan bantu mengajar.serta susunannya tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. kami menetapkan satu peraturan supaya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak perlu menunggu dan mengambil anak masing-masing di dalam kawasan sekolah. Beralih kepada aspek jalan raya dan lalu lintas pula. Selain itu. Mereka tidak dibenarkan membawa atau meletakkan kenderaan di dalamkawasan sekolah mahupun di hadapan pintu pagar utama prasekolah. kami dapat mencegah dariberlakunya kecurian sekaligus dapat membantu pihak bomba dan penyelamat menyelamatkan kanak-kanak dengan lebih cepat. Bahan kering di simpan di dalam cabinet dapur manakala bahan basah di simpan dalam peti ais. memenuhi keperluan dan standard. bebas bahan kimia merbahaya.menyekat laluan kecemasan dan melambatkan proses menyelamat. bahan basah dan kering juga di simpan di tempat berasingan bagi mengekalkan kualiti bahan dan memudahkan pengurusan bahan tersebut. bebas karat. kami menyediakan tempat menyimpan bahan makanan di bilik penyediaan makanan. Dengan menggunakan grill seperti yang disarankan oleh pihak bomba berkenaan. Dari aspek bahan makanan pula. kami memilih bahan-bahan yang sesuai dengan saiz dan keperluan kanak-kanak.

kami juga menyediakan peralatan bagi mencegah dan memadam kebakaran seperti alat pemadam api. Walaupun tidak dapat di lihat secara luaran. Setiap tiga bulan. Selain itu. kami memilih bahan pengajaran yang sesuai dengan kehendak. pengesan asap dan haba serta pelan laluan kecemasan. Kami turut mengaitkan pengajaran kami dengan isu-isu semasa yang tidak terlalu berat dan tidak sensitif. minat dan keperluan mereka. pihak bomba juga akan mengadakan ceramah kebakaran untuk kanak-kanak dan ibu bapa serta di ikuti dengan latihan kebakaran buat untuk melatih kanak-kanak. sprinkler di syiling. kami tetap menitik beratkan aspek ini kerana tanpa emosi yang stabil. 68 . Untuk memastikan keselamatan emosi kanak-kanak di prasekolah kami. pihak bomba dan penyelamat akan dating untuk memeriksa alat-alat berkenaan dan setiap tahun. adalah mustahil untuk kanak-kanak itu belajar dengan selesa dan mudah.Akhir sekali ialah dari segi aspek keselamatan emosi.

LAMPIRAN 11 KOS PENUBUHAN ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN PRASEKOLAH DEENA. 69 .

A) PENDAPATAN 1) Modal permulaan 2) Yuran Pendaftaran 3) Yuran Bulanan 4) Bayaran Buku Kerja 5) Bayaran Alatan tulis 6) Bayaran Uniform (RM 30 x 25) (RM 250 x 11 x 25) (RM 200 X 25) (RM 70 X 25) (RM 44 X 25) RM 20.200.00 RM RM RM 5.280.00 ii) Kerusi pelajar Metal chair street back (RM 40 X 30) RM 1.00 v) Kerusi meja pejabat RM 630.00 RM 750.00 JUMLAH RM 97.00 1.00 1.00 B) PERBELANJAAN 1) Peralatan/perabot i) Meja pelajar Bulat Segiempat (RM 285 x 8) (RM 190 X 12) RM 2.100.000.00 vi) Katil – easy stack cot 70 RM 540.00 RM 68.00 vii) Manipulatif storage (20 Baket) .00 iii) Meja komputer pelajar iv) Kerusi meja guru (Rm 295 x 2) RM 590.000.00 RM 2.350.280.750.750.