Contoh+Tugasan+Kertas+Kerja+Penubuhan+Prasekolah

PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU. 1.0 Latar Belakang / Pengenalan.

Sejarah Islam telah menunjukkan betapa ulama-ulama dan ahli-ahli fikir Islam seperti Imam Shafie r.a telah dapat menghafap al-Quran ketika berusia 7 tahun, menghafal kitab al-Mirwatta’ ketika berusia 11 tahun dan telah diminta untuk memberi fatwa ketika berusia 15 tahun. Ini semua membuktikan kepentingan pendidikan formal pada peringkat awal kanak-kanak lagi. Dan pendedahan awal pendidikan kanak-kanak pada masa ini bermula di institusi-institusi dan pusat-pusat prasekolah. Di pusat-pusat ini juga diharap dapat disediakan suasana yang kondusif bagi merangsang intelek dan fizikal kanak-kanak serta pembentukan akhlak mulia. Semua ini dapat dilahirkan secara teratur dan sistematik dengan wujudnya guru-guru yang inovatif, penyayang dan tenang melayani karenah kanak-kanak. Pendidikan awal kanak-kanak khususnya pada umur 4-6 tahun adalah semakin penting di negara ini selaras dengan prinsip yang dinyatakan dalam Dasar Prasekolah Kebangsan yang menyatakan bahawa “kerajaan menyediakan pendidikan prasekolah kepada kanak-kanak yang berumur 4-6 tahun selaras dengan peruntukan Akta Pendidikan 1996 : Seksyen 2 menyatakan “pendidikan Prasekolah” ertinya program pendidikan murid-murid yang berumur 4-6 tahun. Oleh itu, penubuhan prasekolah yang akan diwujudkan haruslah bersesuaian dengan perkembangan kanak-kanak serta selari dengan Dasar Prasekolah Kebangsaan serta Akta Pendidikan 1996. Pendidikan di prasekolah merupakan lanjutan serta perincian daripada pendidikan di rumah. Ianya boleh diibaratkan sebagai pusat penyelarasan pembentukan anak-anak yang mana asasnya telahpun disemai oleh ibu bapa di rumah. Oleh kerana itu penubuhan Prasekolah Deena merupakan suatu khidmat kepada masyarakat untuk menambahkan ruang dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak. Selain itu, Prasekolah Deena juga berfungsi sebagai pusat yang
1

cuba menampung perkembangan anak-anak yang tidk dapat dipenuhi oleh ibu bapa, kerana tidak semua ibu bapa mempunyai kemampuan yang sama. Motto Prasekolah Deena adalah “Ke arah Pembentukan Peribadi Muslim” dan bertemakan “Fun In Learning”. 2.0 Rasional. Rasional penubuhan prasekolah ini antaranya adalah untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat terhadap kehendak pendidikan awal kanakkanak. Selain adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah ini untuk membina sebuah prasekolah yang mampu melahirkan kanak-kanak yang mempunyai jati diri serta berketrampilan. Prasekolah Deena juga berhasrat untuk menjadi prasekolah rintis yang memberi pendedahan kepada kanak-kanak tentang budaya usahawan. Rasional penubuhan prasekolah juga adalah untuk menghasilkan kanak-kanak yang mempunyai sikap mesra masyarakat melalui usahasama penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran kanak-kanak. Penubuhan Prasekolah Deena ini juga bertujuan untuk membantu ibu bapa dalam menyediakan anak-anak mereka melangkah ke alam persekolahan. Suasana yang stimulatif diharap dapat membekalkan anak-anak dari aspek akademik, sosial dan akhlak. 3.0 Nama, Visi dan Misi Prasekolah. 3.1 Nama Prasekolah Cadangan nama prasekolah yang dipilih ialah Prasekolah Deena. Nama Deena dipilih adalah disebabkan maknanya iaitu agama dalam bahasa Arab dan hampir dengan sebutan ‘dinar’ yang membawa maksud wang. Ini bertepatan dengan konsep keusahawanan Islamik prasekolah yang ingin kami bina. 3.2 Misi Prasekolah
2

Menghasilkan usahawan Islam kecil yang berketrampilan dan seimbang. 3.3 Visi Prasekolah Pembelajaran di Prasekolah Deena ini akan memberikan kanak-kanak pengalaman dalam interaksi dan sosial yang luas disamping penerapan konsep Islam dalam diri kanak-kanak yang kreatif dan inovatif.
4.0

Objektif Penubuhan. Penubuhan Prasekolah Deena dilihat sebagai bertepatan dengan suasana dan hala tuju wawasan yang diharap-harapkan. Ia memberi peluang untuk menyuburkan potensi tersembunyi (latent potentials) dalam aspek pembangunan Jasmani, Emosi, Rohani, Intelik dan Sosial (JERIS). Objektif-objektif yang hendak dicapai adalah :
4.1 4.2 4.3

Membentuk perkembangan mental dan intelektual kanak-kanak. Membentuk perkembangan sosial dan perhubungan. Melahirkan kanak-kanak yang mempunyai kemahiran asas dalam membaca, menulis dan mengira.

4.4

Memberi kemahiran keusahawanan dalam diri kanak-kanak melalui pengalaman langsung.

4.5 4.6 4.7

Membekalkan pembelajaran berkonsepkan Islam yang sebenar. Melahirkan kanak-kanak yang berdikari, kreatif dan inovatif. Mendidik kanak-kanak menyedari tentang kepentingan penampilan dan keyakinan diri.
3

Pada asalnya. Prasekolah Deena menekankan pendidikan berasaskan Islam sebagai teras dan ilmu-ilmu sokongan yang universal. Losong Haji Mat.1 Pelan Lantai Bahagian Dalam (Rujuk Lampiran 2). 6. Tapak prasekolah ialah di atas sebidang tanah seluas 800 meter persegi di Jalan Sultan Ismail Kuala Terengganu. bertanggungjawab dan cemerlang dalam pelajaran. 6. 5.Ringkasnya. Ibrahim (Pelan Lokasi disertakan dalam Lampiran 1). Tapak dan bangunan ini adalah kepunyaan Wan Mariam @ Wan Mahani binti beralamat di No. Bangunan ini di sewa dengan harga RM 1200 sebulan. Bangunan ini adalah seluas 20 X 40 kaki persegi di atas sebidang tanah seluas 50 X 60 kaki persegi. Untuk sampai ke Prasekolah Deena ini.0 Lokasi Tapak dan Bangunan. Selain itu terdapat juga sebuah dapur seluas 8 x 12 kaki persegi dan di sebelahnya pula terdapat sebuah tandah seluas 8x8 kaki persegi. bangunan ini merupakan sebuah rumah banglo setingkat. Bangunan ini telah diubahsuai mengikut kesesuaian kanak-kanak dan aktiviti pembelajaran mereka.0 Pelan Lantai Bahagian Dalam dan Luar Prasekolah. terus membuat pusingan di Bulatan Batu Bersurat dan belok ke kiri jalan bersebelahan Perkuburan Sh. Kami 4 . yang memiliki 2 buah bilik seluas 10 x 10 kaki persegi dan sebuah bilik utama seluas 10 x 12 kaki persegi. selepas melalui Lampu Isyarat Simpang Empat Jalan Sultan Ismail. 21030 Kuala Terengganu dan disewa oleh prasekolah dengan kadar sewa sebanyak RM1200 sebulan. Merujuk kepada pelan di muka surat tersebut kami telah menyediakan satu pelan bahagian dalam bangunan Prasekolah Deena. jika dari pusat bandar. Adalah menjadi hasrat dan cita-cita prasekolah untuk melahirkan kanak-kanak yang soleh. 104.

Tandas ini dilengkapi dengan tingkap kecil dan kipas pengalir udara untuk mengalirkan bau busuk ke luar. Bilik Matahari pula merupakan satu bilik pembelajaran seluas 10 x 10 kaki persegi. Bilik ini menempatkan sebuah papan putih. Bilik ini digunakan apabila kanak-kanak menjalankan aktiviti seperti masakan. Bilik pembelajaran khas pula merupakan sebuah dapur usahawan dan digunakan juga sebagai bilik makan kanak-kanak. pembungkusan makanan. Dinding bilik ini dihiasi dengan pelbagai jenis carta dan mural bagi 5 dilabel bagi memudahkan kerja dan pengurusan barang-barang serta mengekalkan kekemasan . Bilik ini adalah seluas 8 X 12 kaki persegi. tapak pemijak serta sinki dan cermin yang mengikut saiz dan ketinggian kanak-kanak. lima buah meja segi empat. Billik ini seluas 10 X 10 kaki persegi Bilik ini menempatkan beberapa set dapur untuk kanak-kanak serta sinki untuk kemudahan kanak-kanak. 1 bilik aktiviti khas yang dilengkapi dengan set dapur usahawan serta 2 lagi bilik pembelajaran. 2 tandas murid. serta sebuah rak pinggan mangkuk. Terdapat satu pintu bertutup supaya tidak mengganggu aktiviti pembelajaran kanakkanak dan untuk keselamatan terdapat satu lagi pintu menghala ke bahagian belakang bangunan. Terdapat 2 tandas di dalam bangunan prasekolah Deena dan setiap satunya adalah seluas 8 x 4 kaki persegi. sebuah peti ais. enam buah meja trapezium. 1 bilik guru dan ibu bapa. Lantainya pula dipasang dengan jubin anti lumut dan anti licin bagi mengelakkan kemalangan. dua buah meja bulat. Terdapat satu bilik penyediaan makanan di prasekolah kami ini. dan dua puluh kerusi bersaiz kecil khas untuk kanak-kanak. serta lain-lain aktiviti yang menggunakan peralatan di dapur. Tandas ini turut dilengkapi dengan mangkuk tandas. dapur dan sinki.telah mengubahnya menjadi sebuah prasekolah yang mempunyai 1 bilik penyediaan dan penyimpanan makanan. Setiap kelengkapan dan peralatan yang ada di bilik ini bilik. Bilik ini dilengkapi dengan satu set kabinet dapur berbentuk L beserta ketuhar.

Walaubagaimanapun. Di bahagian syiling pula turut tergantung pelbagai mobil dan bahan bantu mengajar yang lain untuk mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif dan menyeronokkan kanak-kanak. Terdapat dua pintu masuk iaitu satu dari arah luar bangunan dan satu lagi dari arah dalam bangunan. Garaj ini adalah seluas 10 x 6 kaki persegi.bilik ini turut dilengkapi dengan tingkap kaca jenis gelongsor untuk laluan udara dan laluan kecemasan. sebuah rak fail. Terdapat juga beberapa tingkap untuk pengaliran udara dan satu pintu masuk. 6 . Terdapat sebuah pintu masuk utama dan empat rak kasut untuk kanak-kanak yang disusun di tepi dinding. Lantai garaj ini dikemaskan dengan jubin jenis kesat bagi mengelakkan lantai menjadi licin apabila terkena tempias hari hujan. sebuah kerusi beroda untuk guru. Bilik guru dan ibu bapa di prasekolah kami adalah seluas 10 X 6 kaki persegi. Bilik pembelajaran kedua pula dinamakan Bilik Teratai dan bilik ini adalah seluas 10 X 12 kaki persegi. Kedua-dua pintu masuk ini berupa pintu kaca jenis gelongsor.bagi membolehkan guru memantau keadaan di dalam dan di luar bangunan. untuk tujuan kecemasan atau gangguan bekalan elektrik. Terdapat sebuah garaj berbumbung di bahagian hadapan prasekolah kami.membantu aktiviti pembelajaran kanak-kanak. Bilik ini digunakan untuk aktiviti permainan dalam. Bilik ini lebih khusus kepada sudut kreativiti dan fizikal. dan satu set sofa untuk ibu bapa. Bilik ini dilengkapi dengan permaidani pelbagai warna bagi menandakan kawasan kanak-kanak. Bilik ini menempatkan sebuah meja guru. Bilik ini turut dilengkapi dengan satu cermin menghadap ke dalam kelas dan digunakan untuk ibu bapa dan guru memantau dan memerhati kanakkanak. Garaj ini digunakan sebagai tapak perhimpunan kanak-kanak diwaktu pagi dan tempat kanak-kanak menunggu ibu bapa mereka ketika waktu petang selepas selesai waktu persekolahan. Bilik ini dilengkapi dengan penyaman udara bagi memberi keselesaan kepada guru dan ibu bapa. kerja berkumpulan dan juga bilik aktiviti kreativiti dan estetika.

7 . satu tilam bersaiz kecil. Gazebo tersebut digunakan untuk ibu bapa berehat dan menunggu anak-anak mereka keluar dari kelas manakala kolam ikan pula sebagai hiasan dan permandangan serta tempat untuk kanak-kanak memelihara ikan masing-masing. dan diantara kolam dan gazebo ini terdapat sebuah pagar utama dan laluan untuk ibu bapa dan kanak-kanak masuk ke prasekolah. bantal pelbagai bentuk dan warna serta sofa kecil untuk kanakkanak.Sudut pembelajaran terbuka yang berada di bahagian tengah prasekolah kami ini seluas 20 X 10 kaki persegi. Sudut ini digunakan untuk kanak-kanak yang sakit berehat serta untuk kanakkanak lain berehat di waktu senggang. Sudut ini juga menjadi tempat untuk kanakkanak bersantai dan membaca buku secara senyap. 6. Sudut ini menempatkan gambar-gambar dan barangan yang dihasilkan oleh murid-murid dan segala yang berkaitan dengan program usahawan. permaidani tebal. kumpulan ataupun kelas. demonstrasi dan lain-lain aktiviti yang bersesuaian samada secara individu. 2 cermin gergasi serta permaidani bagi aktiviti perbualan pagi. Sudut ini boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti seperti perbualan pagi. Sudut ini dihias dan diselenggara oleh kanak-kanak dua minggu sekali. simulasi. Sudut senyap pula adalah seluas 6 X 6kaki persegi dan terletak bersebelahan dengan bilik penyediaan makanan. membina personaliti diri. membina yakin diri. main peranan. Di bahagian luar prasekolah pula terdapat sebuah kolam ikan dan sebuah gazebo di bahagian hadapan.2 Pelan Lantai Bahagian Luar (Rujuk Lampiran 3). Dilengkapi dengan rak buku. Sudut ini dilengkapi dengan sebuah pentas. Bersebelahan sudut senyap pula terdapat satu sudut khas yang dinamakan ”Sudut Usahawan”. Sudut ini terletak bersebelahan bilik penyediaan makanan dan dinding yang menyambungkan bilik ini dengan bilik penyediaan makanan diperbuat dari kaca tebal supaya pembantu boleh memantau keadaan murid dari dalam bilik penyediaan makanan.

Selain itu. Kedua-dua sudut ini di tempatkan di bahagian luar bangunan prasekolah supaya kanak-kanak dapat menghirup udara segar di luar dan mengalami pengalaman yang lebih bermakna dengan situasi sebenar. Kawasan sekeliling taman ni pula ditutupi dengan rumput jenis permaidani bagi mengurangkan kecederaan jika kanak-kanak terjatuh ketika mereka sedang bermain. Di sebelah taman herba terdapat sebuah taman permainan yang mengandungi satu set Triorocer.jongket dan satu set buaian. Dengan cara itu. kawasan kami akan kekal bersih dan teratur. prasekolah kami mempunyai kawasan seluas 30 kaki persegi di bahagian tepi. taman ini juga akan menghasilkan permandangan yang lebih menarik di prasekolah kami. 15 kaki persegi di bahagian depan dan 5 kaki lagi di bahagian 8 .Di bahagian tepi pula terdapat sebuah taman herba khas untuk kanak-kanak bercucuk tanam. Taman herba tersebut dibina sendiri oleh kanak-kanak kerana kami ingin memberi lebih banyak pengalaman langsung kepada mereka sekali gus kami akan meningkatkan lagi kemahiran motor halus dan motor kasar mereka. sebuah taman permainan dan sebuah zoo mini. Zoo mini pula terletak bersebelahan dengan taman permainan. Kawasan tersebut di lengkapi dengan pili yang boleh digunakan untuk aktiviti main air. Di bahagian belakang prasekolah pula terdapat satu sudut khas untuk aktiviti main pasir dan satu lagi sudut khas untuk aktiviti main air. Kanak-kanak akan diberi tugas secara bergilir untuk memberi haiwan-haiwan tersebut makan dan untuk aspek kebersihan pula. kura-kura ayam. Zoo tersebut mengandungi beberapa sangkar berkunci untuk menempatkan beberapa haiwan jinak seperti burung. kami akan melantik pekerja khas untuk membersihkan kawasan luar prasekolah kami. Secara keseluruhannya. Hal ini membantu kami untuk menjimatkan penggunaan ruang kerana kebanyakan sudut kami boleh digunakan untuk tujuan yang pelbagai. beberapa set mini jongkang . dan arnab. berwuduk dan memberus gigi.

7. Kurikulum tambahan yang lengkap disertakan dalam Lampiran 5. komponen kerohanian dan moral. komponen perkembangan sosioemosi. komponen perkembangan fizikal dan yang terakhir adalah komponen kreativiti dan estetika.0 Kurikulum dan Program Pembelajaran.2 Kurikulum Tambahan Kurikulum tambahan prasekolah ini adalah berdasarkan kemahiran keusahawanan serta pendidikan Fardhu Ain di sebelah petang.belakang. 7. komponen perkembangan kognitif. 7. Kami memilih untuk memagar keseluruhan kawasan kami bagi memastikan keselamatan kanak-kanak dan harta benda kami terjaga. Kurikulum utama yang lengkap disertakan dalam Lampiran 4.3 Jadual Pembelajaran 9 .1 Kurikulum Utama Kurikulum prasekolah ini adalah berdasarkan Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KPsK) yang merangkumi enam komponen utama iaitu komponen bahasa dan komunikasi. 7.

50 tengah hari. Iqra’ untuk pembelajaran sewaktu Kelas Fardhu ‘Ain dan sebuah Art Book untuk komponen kreativiti dan estetika.00 petang.00 pagi – 11. Terdapat juga sesi pembelajaran sebelah petang selama 2 hari untuk kelas untuk kurikulum tambahan kami yang kami panggil Iqra’ yang bermula jam 1. Jadual pembelajaran yang lengkap boleh dirujuk pada Lampiran 6.6 Program Tambahan Program-program tambahan yang dirancangkan adalah program-program yang melibatkan kerjasama ibu bapa dan komuniti setempat.0 Aspek Pemakanan. 8.00 petang – 2. 7. Rujuk Lampiran 7 untuk melihat kalendar akademik (Takwim) Prasekolah Deena. Sains dan English. 10 . Buku-buku tersebut terdiri daripada buku yang bertajuk Cahayaku untuk mata pelajaran Bahasa Malaysia.Sesi pembelajaran adalah dari jam 8.4 Buku khas yang digunakan Prasekolah Deena telah memilih empat buah buku khas yang digunakan dalam pembelajaran kanak-kanak di sini. 7. buku Little Ones Eduworld untuk pembelajaran bagi mata pelajaran Matematik.

1 Prinsip Penyediaan Makanan Penyediaan Makanan Prasekolah Status pemakanan mempengaruhi perlakuan kanak-kanak. Galakkan pengambilan lebih banyak buah-buahan dan sayursayuran untuk membekalkan vitamin dan mineral. kekacang dan berasaskan kekacang untuk protein. Berikan pelbagai jenis makanan yang baik dan berkhasiat melalui kombinasi yang bersesuaian berdasarkan piramid makanan. telur. 11 . Kandungan nutrisi dalam kombinasi penyediaan menu makanan sangat penting kepada perkembagan kanak-kanak. ii. iv.kami memilih untuk menyediakan makanan secara sendiri oleh pembantu prasekolah yang telah dilatih. iaitu : i. Oleh itu. iii. v. ayam. daging tanpa lemak. Terdapat beberapa prinsip penyediaan makanan yang disyorkan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia yang turut diamalkan di Prasekolah Deena. lain-lain bijirin dan makanan berasaskan bijirin sebagai sumber tenaga yang utama. produk tenusu dan lain-lain makanan yang kaya dengan kalsium setiap hari. Berikan susu. Jadikan nasi.8. Berikan ikan.

Bagi murid yang tidak bersarapan disediakan biskut dan juga susu. Lemak adalah penting tetapi pemberian secara berlebihan patut dielakkan. ix. Hadkan gula-gula. pilih makanan yang berkhasiat dalam jumlah yang kecil dan berikan pada masa yang sesuai. 12 . vii. makanan manis dan minuman bergula dan kurangkan pengambilan garam.vi. Sebelum memulakan pembelajaran murid akan diberi makan 7 biji kismis. ikan. Berikan daging tanpa lemak. ayam. sayur-sayuran dan makanan lain yang kaya dengan zat besi setiap hari untuk mencegah kekurangan zat besi.2 Menu Makanan Terdapat beberapa amalan pemakanan yang dijadikan rutin harian di Prasekolah Deena. Antaranya adalah : i. ii. Sediakan makanan yang bersih dan selamat untuk dimakan. viii. 8. x. Jika snek diperlukan.

MINYAK. Rujuk Lampiran 10 13 . SUSU. PASTA. MEE lengkap boleh dilihat 9. Makan tengahari disediakan untuk hari Ahad. SAYURSAYURAN Set menu yang ROTI. KUMPULAN KACANG. YOGART. iv. KEJU BUAH-BUAHAN. tetapi bagi menyeimbangkan zat dan vitamin kepada kanakkanak kami menghidangkan buah-buahan sebagai snek.2 Aspek Kebersihan. Untuk selingan antara sarapan pagi dan makan tengahari kami menyediakan kudapan. Selasa dan Khamis disebabkan murid mengikuti kelas Fardhu Ain pada sebelah petang. Rujuk Lampiran 9 Aspek Keselamatan. IKAN. Lampiran 8. Terdapat 4 set menu makanan bagi sarapan pagi yang ditukar pada setiap minggu. AYAM.0 dalam Aspek Kebersihan dan Keselamatan. BIJIRIN. v. GULA DAGING.1 9. Kebiasaanya sajian bagi kudapan adalah kuih. Untuk makan tengahari terdapat 2 set menu makanan yang ditukar pada setiap minggu ARAS 4 MAKAN PALING SEDIKIT ARAS 3 MAKAN SEDERHANA ARAS 2 MAKAN BANYAK ARAS 1 MAKAN PALING BANYAK LEMAK. 9.iii.

Perkhidmatan kesihatan sekolah adalah satu perkhidmatan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia kepada murid-murid yang berada di sekolah bagi memastikan penjagaan kesihatan yang optima. Kurang pendengaran Perkhidmatan kesihatan sekolah. Prasekolah Deena amat mementingkan kesihatan murid-muridnya.0 Aspek Kesihatan. Ketajaman penglihatan 3. Kudis buta 7. sekolah-sekolah rendah dan menengah di Malaysia. pasukan-pasukan kesihatan sekolah ditubuhkan bagi membolehkan lawatan di buat ke prasekolah.10. Keutamaan diberi kepada murid-murid sekolah bantuan Kerajaan di seluruh Malaysia. Rabun warna 4. Perkhidmatan ini adalah bertujuan seperti berikut: 14 . Tulang rangka yang tidak normal 5. Jangkitan cacing 6. Di bawah perkhidmatan kesihatan sekolah. kanak-kanak Prasekolah Deena akan menerima perkhidmatan pencegahan penyakit. Pihak prasekolah perlu mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah untuk meminta pihak klinik datang dan membuat pemeriksaan ke atas muridmurid. saringan kesihatan. Obesiti 2. antara masalahmasalah kesihatan yang di kesan di kalangan murid sekolah adalah: 1. rawatan ringan dan rujukan ke klinik atau hospital. Perkhidmatan kesihatan telah dimulakan di Negara ini pada tahun 1967 dan mulai tahun 1975. Menurut Kementerian Kesihatan Bahagian Sekolah.

rawatan dan rujukan. Modal permulaan RM 20. 11.1. Mengekalkan tahap kesihatan murid di paras paling optima melalui promosi kesihatan. 12. pencegahan penyakit.0 Kos Penubuhan. Mengesan masalah-masalah kesihatan yang boleh menghalang pencapaian akademik murid di prasekolah dan seterusnya membuat rujukan awal bagi membolehkan intervensi awal dan penempatan murid dalam sistem pendidikan khas. 2. Menggalakkan penglibatan masyarakat bagi membentuk sekolah sebagai institusi yang sihat dan selamat bagi membolehkan pembelajaran yang berkesan. 000 penubuhan prasekolah ini adalah hasil perkongsian 4 orang pemilik Prasekolah Deena iaitu : 1) Nurul Izzah Khalil 2) Nurul Ain Mazlan 3) Faridah Mokhtar 4) Aishah Nurain Anggaran pendapatan dan perbelanjaan Prasekolah Deena yang lengkap boleh dilihat pada Lampiran 11. 3.0 Staf 15 .

Menjadi guru tadika di 1 ‘Areej bt Ifzam 790511-06-5380 UM Ekonomi) (TESL. Butir-butir mengenai guru-guru adalah seperti berikut : Bil Nama No.0 Penutup. K/P Kelulusan Pengalaman Berkaitan Diploma Pendidikan. menjadi selama guru 5 13. Menjadi guru tuisyen 2 Muhrizah Huda bt Idham 730303-01-5844 Degree In Statistics. Kriteria pemilihan adalah mereka yang mempunyai minat mendalam dan berpengalaman serta gru yang mempunyai keputusan yang agak baik dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia. 16 . dan UITM tadika tahun. Bahasa Inggeris dan Sains di peringkat Diploma Pendidikan atau sekurang-kurangnya Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia. Kuala Lumpur selama 3 tahun.Seramai 2 orang guru dan seorang pembantu telah dipilih untuk bekerja dengan prasekolah ini.

17 . Diharapkan Kertas Kerja ini diangkat untuk diberi kelulusan. Diharapkan prasekolah ini akan dapat memberi pendidikan prasekolah yang baik sebelum anak-anak memasuki alam persekolahan sebenar.Dari kajian yang dijalankan didapati sambutan terhadap pendidikan pra sekolah sekarang amat menggalakkan di mana ibu bapatelah mula menghantar anakanak mereka ke prasekolah bermula pada usia 5 tahun lagi. Sokongan dan kerjasama dari pihak Tuan dalam meluluskan permohonan melalui ini akan menyerlahkan kecemerlangan kanak-kanak Malaysia pendidikan Prasekolah yang berkualiti memandangkan kanak-kanak merupakan pelapis generasi akan datang yang akan menerajui negara. Oleh itu prasekolah merasakan tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan 25 orang pelajar pada peringkat permulaan ini.

LAMPIRAN 1 PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA

PELAN LOKASI PRASEKOLAH DEENA, KUALA TERENGGANU.
18

19

LAMPIRAN 2 PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA

PELAN DALAM PRASEKOLAH DEENA. 12 kaki
20

4 kaki

4 kaki

4 kaki 4 kaki 12 kaki 10 kaki

B

86kaki 20kaki kaki

A K8 kaki l HJ G I 2 kaki E DC F 10 kaki

Petunjuk : 21 .

A b c D E F G H I J K l Bilik penyediaan makanan Tandas murid lelaki Tandas murid perempuan Bilik pembelajaran khas Bilik Matahari Bilik Teratai Garaj Bilik Guru dan Ibu Bapa Lorong laluan masuk Sudut pembelajaran terbuka Sudut senyap Sudut Usahawan Pintu masuk utama Pintu keluar Pintu Tingkap Dinding cermin Pentas Cermin gergasi Sinki Mangkuk tandas Rak pemisah Permaidani Alat pemadam api 22 .

LAMPIRAN 3 PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA PELAN LUAR PRASEKOLAH DEENA. 50 kaki 5 kaki 5 kaki 40 1 23 h i j 60 kaki g e d f a b .

Petunjuk : A b c D E Bangunan prasekolah Kolam ikan Laluan masuk Gazebo Taman herba 24 .

F G H I J Taman permainan Zoo mini Sedut main pasir Sudut main air Setor peralatan Pintu pagar masuk utama Pintu pagar keluar 25 .

MATLAMAT 26 .LAMPIRAN 4 KURIKULUM UTAMA PRASEKOLAH DEENA KOMPONEN MATA PELAJARAN : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA MALAYSIA. A.

Mengenali. Membiasakan murid-murid dengan lafaz yang baik. Boleh menerima dan melakukan arahan. Melakukan sesuatu permintaan yang mudah dengan bahasa yang betul dan tepat. b) BACAAN 1. Mengkelaskan benda-benda mengikut kumpulan dari segi saiz dan warna. 27 . seperti : Assalamualaikum Apa Khabar Terima Kasih 2. 5. boleh berhubung dengan ibu bapa dan kawan-kawan dengan komunikasi yang baik. 3. 3.1. Membezakan bunyi-bunyi : Binatang Kenderaan Orang menangis. Menerangkan bentuk-bentuk asas. menyebut dan menulis huruf-huruf abjad. SUKATAN PELAJARAN a) LISAN :1. 2. Menamakan benda-benda maujud. B. 4. warna dan saiz.

8. 6. c) TULISAN 1. Menulis suku kata. Menulis perkataan mudah. Menyesuaikan bentuk-bentuk yang sama. 5. 7. Mengenal huruf-huruf mengikut bentuk yang seakan-akan sama. Contoh : b dan d. p dan q 5. 2. Menguasai pergerakan tangan secara bebas supaya bleh menulis dengan selesa dan sempurna. Latihan pergerakan tangan. Koordinasi mata dan tangan. 3. Membatang perkataan. 3.2. 4. Latihan mata – dari kiri ke kanan / atas ke bawah. Menyusun benda-benda mengikut urutan – dari benda yang kecil kepada besar. Membunyikan suku kata-suku kata terbuka. Menulis bentuk-bentuk huruf. Menekap huruf-huruf yang diajar. rendah kepada tinggi. 6. KOMPONEN : PERKEMBANGAN KOGNITIF 28 . 4.

Pengalaman warna-warna asas. Mengenal 1-10 (termasuk menulis angka-angka tersebut). 3. 8. 5. B. PELAKSANAAN 1. Membolehkan murid-murid mendapat pengalaman mengenai persekitaran mereka dan hubungannya dengan angka. Konsep siri. Memberi pengalaman kepada murid-murid mengenai konsep angka berasaskan pengalaman harian. 6. Konsep tambah atau tolak dengan nilai 1-10. Pengalaman set (himpunan). Konsep nilai. C. Membolehkan murid-murid mengenal bentuk-bentuk dalam matematik berasaskan pengalaman harian. MATLAMAT 1. Konsep saiz dan ukuran. 4. Menggunakan kad-kad warna asas dalam mengenalkan warna-warna. seterusnya benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. 2. Mengenal bentuk-bentuk geometri. 7.MATA PELAJARAN : MATEMATIK A. 29 . 3. 2. SUKATAN PELAJARAN 1.

4. 5.2. pendek. Mengajar konsep tambah dan tolak dengan cara menggunakan bendabenda maujud dan kad-kad angka. kecil. 3. 6. Mengajar saiz : besar. Latihan mewarna / membulatkan benda-benda di sekeliling yang selalu digunakan. Menyediakan benda-benda yang sama jenis – untuk konsep pengajaran himpunan set. Mengajar konsep nilai dengan menunjukkan kad-kad imbasan yang mempunyai nilai-nilai tertentu. tinggi dan rendah. panjang. 30 .

5. 2. Kecil dan besar dalam alam sekitar (bumi. SUKATAN PELAJARAN. : PERKEMBANGAN KOGNITIF : ASAS SAINS. 31 . Prinsip membesar. Panas. langit. sejuk. Tempat tinggal manusia. Memperkenalkan konsep sains dan fungsinya dalam alam sekitar dan ‘man-made-environment’. 3. Memperkenalkan konsep panas. Memperkenalkan tempat tinggal manusia dan haiwan. air. proses pemakanan. haiwan dan perbezaan-perbezaannya. 1. 4. kering basah dan alam sekitar. 4. tanah dan sebagainya) dan ‘man-made-environment’. 2. Memperkenalkan makanan manusia. 3. 5. B. Memperkenalkan konsep membesar. sejuk. Makanan manusia – jenis-jenis makanan. kering dan basah. PELAKSANAAN. C. MATLAMAT. 1.KOMPONEN MATA PELAJARAN A.

6. Prinsip membesar – tumbesaran biji benih (melalui ujikaji). Panas dan sejuk – gunakan ais dan air. 4.1. kering dan atau hujan dan terangkan aktiviti-aktiviti di musim-musim yang tertentu ini. Gunakan alam sekitar prasekolah untuk menerangkan konsep saiz atau gambar-gambar benda hidup yang berbeza saiz. 2. 5. Gunakan jangkasuhu untuk melihat perbezaan suhu. Gunakan gambar-gambar untuk menerangkan tempat-tempat tinggal manusia berbagai-bagai jenis tempat tinggal. Makanan – bahagikan makanan yang boleh didapati dari binatang dan dari tumbuhan. Cuaca – gambar-gambar di musim panas. 32 . 3.

Muzik 7. SUKATAN PELAJARAN 1. Cetakan 5. Capan 6. Agar murid-murid dapat melibatkan diri. Catan 3. Lipatan dan guntingan 33 . Kolaj 4. B. MATLAMAT : KREATIVITI DAN ESTETIKA : SENI VISUAL 1. pemikiran dan daya kreatif untuk satu-satu ciptaan Allah yang berfaedah serta menambahkan ketajaman pengamatan dan meningkatkan daya koordinasi antara mata dan tangan yang bak untuk menghasilkan karya seni.KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Lukisan 2.

8. Memperkenalkan dan mengajar asas Bahasa Inggeris. KOMPONEN MATA PELAJARAN A. jantina. 1. Mengenal warna-warna asas. B. 3. Mengenal angka 1-10 dalam Bahasa Inggeris. Teknik yang digunakan untuk pengajaran adalah mengikut daya kreativiti guru-guru. Mengenal diri sendiri – nama. 2. PELAKSANAAN 1. SUKATAN PELAJARAN. MATLAMAT : BAHASA DAN KOMUNIKASI : BAHASA INGGERIS. Lipatan dan celupan 9. Main pondok-pondok C. umur dan anggota badan. 34 .

KOMPONEN MATA PELAJARAN A. Konsep masa. 1. 2. 35 . Fiqah. Kad-kad imbasan atau benda-benda di sekeliling prasekolah. Membekalkan murid dengan pengetahuan asas Islam dalam agama yang merangkumi ilmu Tauhid.4. iii. Lakonan. MATLAMAT : PENDIDIKAN KEROHANIAN DAN MORAL : PENDIDIKAN ISLAM 1. Mengenal konsep saiz dan perbezaannya. ii. C. PELAKSANAAN. guru boleh menggunakan teknik : i. Teknik yang digunakan bergantung kepada kebolehan murid-murid sama ada cepat atau lambat menerima pengajaran. Tasawwuf dan Sejarah Islam. iv. Slide show. Menanamkan rasa cinta dan taat kepada Allah serta mewujudkan rasa hubungan langsung dengan-Nya dalam setiap perlakuan di dunia. Dalam mata pelajaran ini. Lisan. 2. 5.

4. Guru mengajar dan melatih murid melakukan ibadah-ibadah khusus dan sunat dalam Islam. berakhlak mulia dan beramal soleh kerana Allah semata-mata. 7. Memahamkan murid akan hubungan manusia dan alam dengan Pencipta serta kaitan kehidupan di dunia dengan akhirat. 36 . Akhlak dan Sirah.3. B. Aqidah (merangkumi Rukun Iman dan Rukun Islam) 2. Akhlak 4. bertaqwa. 2. Memastikan murid mengamalkan adab-adab serta cara hidup Islam yang syumul dengan mengambilnya dari sumber-sumber Islam. 6. Membina peribadi mukmin yang beriman. Menjadikan Nabi Muhammad dan sunnah baginda sebagai model untuk diteladani dalam segenap aspek kehidupan. berilmu. Ibadah 3. SUKATAN PELAJARAN 1. PELAKSANAAN 1. 5. Guru membacakan serta menerangkan ayat-ayat Al-Quran dan Hadishadis Rasulullah yang berkaitan dengan pelajaran Aqidah. Sirah C. Ibadah. secara individu dan kumpulan. Menyuburkan rasa cinta dan kasih kepada Nabi Muhammad melalui penceritaan riwayat hidup dan sifat-sifat baginda yang terpuji. terutama AlQuran dan Al-Hadis.

Murid berlatih membaca doa-doa tertentu selepas solat. Guru dan murid sama-sama mempraktikkan sunnah Nabi/cara hidup Islam sekadar termampu. sifat-sifat Rasul dan perkaraperkara sam’iyyat menerusi cerita-cerita yang bersesuain dengan tahap murid. Rukun Islam. Guru menceritakan riwayat hidup Rasulullah dan sifat-sifat terpuji baginda yang patut diamalkan oleh setiap muslim. wirid/zikir dan doa-doa harian sehingga lancar. 9. 10. Guru mendidik murid berakhlak mulia dengan menerangkan adab-adab dalam Islam. 37 . 4. 11. Murid-murid melakonkan watak-watak yang bersifat mahmudah atau mazmumah dengan bimbingan guru (main peranan). gambar-gambar. 99 nama Allah swt. 6. 7.3. secara individu dan secara beramairamai. cerita-cerita agama dan kisah-kisah teladan yang menarik. namanama 25 Rasul. Murid mempraktikkan cara berwudhuk dengan sempurna dan solat secara berjemaah. Guru menjelaskan sifat-sifat Allah swt. sifat-sifat mahmudah dan mazmumah melalui contoh-contoh khusus. sifat-sifat Allah dan sebagainya melalui nasyid yang diajar oleh guru. Murid menghafal Rukun Iman. 5. 8. Guru menguji kefahaman dan ingatan murid menerusi sesi soal jawab dan pelbagai latihan.

LAMPIRAN 5 KURIKULUM TAMBAHAN KURIKULUM TAMBAHAN. 38 .

MATLAMAT Untuk memperkenalkan semua huruf-huruf hijaiyah. 3. 5. 2. SUKATAN PELAJARAN Pembacaan menggunakan kaedah Iqra’ dari Buku 1 – Buku 6. C. Pembacaan dimulakan dengan buku 1 dan seterusnya 2. B. 39 . 5 dan 6 mengikut kemahiran. Aktiviti-aktiviti menambahkan kemahiran seperti penulisan dan menggunakan ‘plastisin’ bagi membentuk huruf-huruf. 1. bentuk huruf dan sebutannya dan persediaan untuk membaca Al-Quran. PELAKSANAAN. MATA PELAJARAN : HAFALAN MUQADDAM. 4. Murid-murid dibekalkan dengan buku-buku Iqra’ 1-6.MATA PELAJARAN : ASUHAN MEMBACA AL-QURAN A. Menggunakan Bahan Bantu Mengajar (BBM) seperti kad imbasan atau kemudahan ICT. 4. Murid-murid dikumpulkan dalam kumpulan lebih kecil dengan nisbah guru : murid maksima 1 : 5. Tulisan-tulisan yang besar dan jelas digunakan. 3.

PELAKSANAAN. Murid-murid dibekalkan dengan Muqaddam setiap seorang. 1. Guru membaca dan murid-murid mengikut bacaan guru. SUKATAN PELAJARAN 1.A. B. MATLAMAT 1. 3. 2. Setelah seorang murid telah lancar bacaannya. 2. 4. barulah dipindahkan ke surah yang baru. 2. C. Menghafal surah Al-Fatihah. Menanam rasa cinta kepada Al-Quran melalui tanggungjawab membaca dan menghafal. Menghafal dari awal surah iaitu Surah An-Nas. untuk yang selanjutnya mengikut kemampuan hafalan mereka. Guru menyemak bacaan murid dan hafalan setiap daripada mereka supaya bacaan dan hafalan murid-murid adalah lancar dan tartil. Untuk mengajar murid-murid menghafal surah-surah pendek yang terkandung dalam Al-Quran. Tafsir ringkas untuk surah-surah yang diajar dan dihafal. 40 .

PELAKSANAAN. B. 4. 41 . Memperkenalkan perkara-perkara yang terlibat di dalam bidang keusahawanan seperti pemprosesan. 3. Menanam rasa minat dan cinta kanak-kanak kepada bidang keusahawanan. 2. pembungkusan dan pemasaran.MATA PELAJARAN : KEUSAHAWANAN A. Untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada asas-asas keusahawanan. SUKATAN PELAJARAN 1. 3. Mengajar kepada kanak-kanak tentang konsep keusahawanan. C. Menanam minat kanak-kanak terhadap pembelajaran matematik melalui aktiviti berjual beli. Memperkenalkan kanak-kanak kepada mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu. Memupuk nilai jujur dan amanah dalam menjalankan urusan jual beli. 2. MATLAMAT 1. 1. Kanak-kanak diperkenalkan dengan mata wang yang digunakan di Malaysia terlebih dahulu.

2. Kanak-kanak diberi peluang untuk menghasilkan sendiri barangan yang akan di pasarkan. Aspek kebersihan dan keselamatan turut diselitkan. Seterusnya kanak-kanak akan di ajar tentang proses pembungkusan diikuti dengan proses pemasaran barangan. 4. 3. LAMPIRAN 6 JADUAL PEMBELAJARAN 42 .

30 – 10.00 10.20 – 43 .00 10.20 SOLAT & CIRCLE TIME 8.00 BI 9.30 BI 9.20 – 9.00 – 8.00 – 9.MASA HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS 8.

LAMPIRAN 7 TAKWIM 44 .

03. 3. PERKARA Latihan Sukan Mentorku Kemuncak Nyanyian TARIKH 06.2011 FEBRUARI Bil 1. 2.2011 MAC Bil 1.02.2011 02.2011 29.2011 23..2011 – 06.02.02. 3.01.2011 13. Oh Ayah…. PERKARA Sesi Persekolahan Bermula Minggu Kenali Diri (Orientasi) Minggu Cungkil Bakat Bermula Oh Ibu….2011 26.01.2011 16.01.2011 – 20.2011 – 10.01.01. 2.02. JANUARI Bil 1.01. 4. 2..2011 . TARIKH 02. PERKARA Karnival Sukan Kemuncak Penglipur Lara 45 TARIKH 17.03.TAKWIM PRASEKOLAH DEENA SESI 2011.

04. 3.2011 18. PERKARA Ujian Pengesanan Kemuncak Budaya Puisi Mentorku Mesyuarat PIBG TARIKH 05.2011 21.2011 28.2011 JULAI 46 .2011 28.06.2011 28.04. 2.06.3. PERKARA Sayang Guru.06. 3.03-2011 APRIL Bil 1. 2.2011 MEI Bil 1. Cintai Ibu Kemuncak Persembahan Pentas Mentorku TARIKH 16.04. 2. PERKARA Mentorku Kemuncak Peragaan Hari Alam Sekitar TARIKH 09. 2. Mentorku 26.2011 JUN Bil 1.2011 – 07.2011 09.05.06. 3.05.05.06.2011 25.

07.07.07.07.08.10.2011 10.08. 3.2011 NOVEMBER Bil 1.2011 OKTOBER Bil 1.2011 27.2011 . PERKARA Minggu Usahawan Muda Mentorku Kemuncak Kreativiti Seni TARIKH 03.2011 31.2011 17. 2.2011 28. 3.2011 OGOS Bil 1.2011 – 07. PERKARA Mentorku Hari Keluarga Kemuncak Yakin Diri TARIKH 03. 2.09.2011 31. 2. 3.10.Bil 1.09. 2.11.09-2011 29. 2.08. PERKARA Mentorku Kemuncak Hasil Kraf TARIKH 08. PERKARA Hari Kanak-kanak Kemuncak Anak-anak Deena Konvokesyen Prasekolah Deena 47 TARIKH 03.2011 16.2011 SEPTEMBER Bil 1. PERKARA Mentorku Sambutan Hari Kebangsaan Kemuncak Anak Merdeka TARIKH 06. 3.11.2011 16.11.

*** Mentorku merupakan aktiviti istemewa Prasekolah Deena yang diadakan setiap bulan. *** Aktivit kemuncak pada setiap bulan seperti Kemuncak Nyanyian. Setiap kumpulan akan bergilir untuk menunjukkan sama ada cara memasak sesuatu atau cara-cara menghasilkan sesuatu rekaan kreatif. bapa atau penjaga akan menjadi mentor yang akan membuat demonstrasi. Pada setiap bulan. Ini adalah penting untuk membina hubungan kerjasama yang baik di antara mereka. ibu bapa dan kanak-kanak prasekolah akan berkumpul dan membentuk beberapa kumpulan. bercerita.*** Oh Ibu… Oh Ayah merupakan satu aktiviti suai kenal di antara kanak-kanak prasekolah bersama ibu bapa atau penjaga kanak-kanak. terdapat sebuah persembahan khas iaitu Kemuncak Anak-anak Deena di mana kanak-kanak akan mempersembahkan kehebatan dan kelebihan yang ada pada diri masing-masing sama ada berpantun. Kemuncak Penglipur Lara. Ibu. Pada bulan November. 48 . kanak-kanak mempamerkan hasil-hasil kreativiti yang telak mereka cipta. berlakon dan menyanyi pada hari pertandingan ini. Kemuncak Peragaan dan lain-lain memberi peluang kanak-kanak menyerlahkan potensi diri dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang dikhususkan dalam sesuatu bulan berkenaan. Aktiviti bulanan ini bertujuan untuk mengasah bakat dan menbina keyakinan diri yang tinggi di kalangan kanak-kanak. *** Kemuncak Hasil Kraf merupakan kesinambungan daripada bulan Kemuncak Kreativiti Seni di mana pada bulan ini. bersyair.

49 .

Bubur: Karbohidrat teh’o kentang. garam dan teh. Daging:Protein . SET 1 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Bubur Daging + air Beras. 50 bawang.LAMPIRAN 8 SENARAI MENU SARAPAN PAGI. gula. sayur sawi. daging.

kacang panggang. mata kerbau+ telur salad. Roti. salad. telur. mayonis dan tamato: Vitamin Mayonis: Lemak Susu: Kalsium SELASA Nasi Goreng + air Beras. Roti: Karbohidrat Telur: Protein Salad. lobak. telur. ayam tanpa lemak. air 51 Kacang panggang.Sawi: Vitamin Kentang: Karbohidrat Gula & garam: Lemak ISNIN Sandwic Telur. Roti: Karbohidrat panggang. susu. timun. . horlick dan susu. milo dan susu. timun. Ayam: Protein Sayur campur dan timun: vitamin Milo Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): RABU Roti Bakar. Nasi: Karbohidrat milo sayur campur. timun. salad + air susu tomato. kacang Roti.

horlick telur: Protein Salad: vitamin Horlick Karbohidrat Susu: Kalsium (bijirin): KHAMIS Pau susu ayam + air Pau. dan susu. ayam. Roti:Karbohidrat tomato dan susu. kentang: Karbohidrat Ayam: protein Lobak: Vitamin Susu: Kalsium SET 2 HARI AHAD MENU Ban tuna + air susu RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Roti bun. lobak Pau. salad. timun. kentang. Sardin: Protein Salad Vitamin Susu: Kalsium 52 & timun: . sardin.

Mee Karbohidrat Hoon: lobak. ayam. teh dan gula. kubis. daun sup. pisang.ISNIN Mee Hoon Goreng + Mee air teh’o Hoon. Mee. daun sup: vitamin Ribena: lemak. Karbohidrat Susu: Kalsium Pisang: Vitamin Telur: Protein Horlick karbohidrat (bijirin): RABU Mee ribena Sup + air Mee. Vitamin Gula: Lemak lobak: SELASA Lempeng pisang + Tepung. Vitamin. susu. sawi. telur. Lempeng: air horlick dan horlick. 53 . daging. kentang. kentang: Karbohidrat Ayam: Protein Kubis. jus ribena. Daging: Protein Sawi.

sos. milo dan ayam: protein Timun. susu. Taugeh. tuna. Roti: Karbohidrat Salad.timun. horlick. (soya). ayam. Tauhu + air milo. sawi. tomato. Mee: Karbohidrat glukosa oren bawang.KHAMIS Tauhu sumbat. sos Tauhu basah. timun. susu. ayam. timun. salad. taugeh. sos. glukosa oren. Vitamin Tuna: Protein timun: mayonis. horlick dan 54 . Vitamin Ayam: Protein sawi: ISNIN Sandwic tuna + air Roti. Vitamin Sos: Lemak Milo karbohidrat Susu: Lemak (bijirin): tomato: SET 3 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Mee Goreng + air Mee.

telur Roti. milo Pisang: Vitamin Susu: Kalsium Milo: Karbohidrat KHAMIS Roti susu Bakar. telur dan susu. horlick Apam: Karbohidrat 55 . Roti: Karbohidrat Kaya: Lemak Telur: Protein Susu: Kalsium separuh masak + air SET 4 HARI AHAD MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI Apam kukus + air Tepung. telur.Sos. Lemak mayonis: Susu: Kalsium SELASA Bijirin sarapan + air Bijirin sarapan dan susu. sagu. kaya. ragi. susu Bijirin sarapan: Karbohidrat Susu: Kalsium RABU Pengat pisang + air Pisang. milo dan susu.

daging. kari ayam + Tepung. Tosai.ayam kentang: dan Karbohidrat Susu: Kalsium Ayam. ikan bilis. air susu tomato. Telur: Protein Horlick: Bijirin Susu: Kalsium ISNIN Tosai. kentang. kari. tomato dan teh. timun. taugeh. tomato: Vitamin RABU Popiah basah + air Kulit popiah. timun. lobak. bendi. Karbohidrat teow: Daging: Protein Ikan bilis: Iodin Sawi. Protein Bendi. Kwey air teh sawi. Vitamin tomato: telur: SELASA Kwey teow goreng + Kwey teow. Karbohidrat Taugeh. sengkuang: Vitamin 56 lobak.horlick dan susu. Popiah: glukosa lemon sengkuang dan glukos. susu. . telur.

milo kacang pic. milo dan susu. Lobak. Pau. kentang: Karbohidrat.kentang. SET1 MENU HARI AHAD Epal merah ½ biji + air masak ISNIN Oren ½ biji + air masak SELASA Betik ½ biji + air masak RABU Mangga 3 potong + air masak 57 .Glukos: Vitamin KHAMIS Pau daging + air Pau daging. kacang pic: Vitamin Milo: Karbohidrat Susu: Kalsium KUDAPAN. lobak.

KHAMIS Tembikai 3 potong + air SET2 HARI MENU AHAD Pisang 1biji + air masak ISNIN Epal hijau½ biji + air masak SELASA Belimbing 3 potong + air masak RABU Limau 1 biji + air masak Lai ½ biji + air KHAMIS 58 .

goreng + air sirap Ayam: Protein Sawi: Vitamin Kordial Sirap: Gula SELASA Nasi + sup daging. Nasi: Karbohidrat kicap + sayur sawi sawi. lobak merah dan sup. kentang. lobak: Vitamin Kordial Gula Ribena: 59 . bawang. dan kordial sirap. lobak kentang + air ribena kordial ribena. Beras. bawang. kicap.MAKAN TENGAHARI. bawang. ayam. daun Nasi. daging. karbhidrat: dan Karbohidrat Daging: Protein Daun sup. SET1 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi + ayam masak Beras.

Nasi: Karbohidrat + sayur kubis rempah ratus. salad. taugeh. ayam. tomato. SELASA Nasi + kurma ayam Beras. ikan bilis dan kordial 60 goreng + air barli Ayam: Protein .KHAMIS Nasi + ikan masak Beras. salad dan kordial sarsi. susu. ikan kembung. daun sup. sos. bawang. cili besar. Ikan Protein Cili. susu. bawang. rempah Nasi: Karbohidrat Ayam: Protein Bawang.serbuk kurma. Vitamin Kordial Sarsi: Gula timun: ratus. ayam. sayur lemak taugeh susu. kordial oren. kubis. sos: Gula. lemak Susu: Kalsium kembung: SET2 HARI MENU RAMUAN UTAMA KANDUNGAN NUTRISI AHAD Nasi sarsi ayam + air Beras. Nasi: Karbohidrat masam + air oren manis + tomato. daun sup. timun. halia. taugeh. bawang.taugeh: Vitamin Kordial oren.

kordial Daging: Protein Kangkung: Vitamin Kordial Gula Mangga: 61 . Kubis. Nasi: Karbohidrat +sayur goreng mangga kangkung serbuk + air kangkung. kari. rempah ratus. Vitamin bawang: Kordial Barli: Gula Ikan bilis: Iodin Susu: Kalsium KHAMIS Nasi + kari daging Beras.barli. mangga. daging. dan bawang.

LAMPIRAN 9 ASPEK KEBERSIHAN 62 .

mengurus dan membersihkan bangunan kami. Dari aspek kebersihan.ASPEK KEBERSIHAN. kami membuat keputusan untuk mengupah pekerja kontrak bagi membersihkan dan menyelenggara kawasan luar bangunan prasekolah kami manakala bagi bahagian dalam bangunan. Kami juga berhasrat untuk melibatkan ibu bapa pada hujung minggu tertentu setiap bulan untuk membantu kami membersihkan kawasan sekolah dan menyediakan bahan bantu mengajar untuk aktiviti pembelajaran anak-anak mereka. 63 . kami akan bergilir-gilir sesame kami dalam menyelenggara.

64 .LAMPIRAN 10 ASPEK KESELAMATAN.

Kementerian Pelajaran.ASPEK KESELAMATAN. Merujuk kepada hasil temubual dan perbincangan antara kumpulan kami dan pihak bomba. Setelah menghantar lukisan pelan dalam dan pelan luar prasekolah kami. Keselamatan merupakan satu aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam penubuhan sesebuah prasekolah. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan satu pelan yang lengkap supaya pihak bomba dapat menyemak keluasan dan kesesuian bangunan dengan alat-alat keselamtan yang akan mereka cadangkan kelak. pihak pengurusan prasekolah berkenaan perlu menyediakan pelan dalam dan luar dan pelan tersebut perlu disertakan di dalam kertas kerja serta dihantar dan disemak oleh pihak bomba. mereka telah menerangkan banyak aspek yang perlu kami fikirkan berkaitan dengan keselamatan. pihak bomba telah mencadangkan supaya kami mencari pembekal untuk mendapatkan peralatan keselamatan yang sesuai. 65 . Pihak bomba tidak boleh membekalkan semua peralatan kerana mereka tidak dibenarkan untuk berniaga sebaliknya mereka hanya boleh membuat pengesahan dan penyeliaan . Sebelum mendapat kebenaran dan kelulusan terhadap penubuhan sesebuah prasekolah. Jabatan Kerja Raya dan lain-lain badan yang terlibat. walaubagaimanapun. Maklumat berkenaan sangat berguna dan membantu kami. Menurut pegawai di sana. pihak bomba sedia member bantuan dari segi khidmat nasihat dan mereka juga turut member kerjasama dengan member kami maklumat dan nombor telefon beberapa pembekal berhampiran Kuala Terengganu. peralatan di dalam dan di luar bangunan serta semua yang berkaitan. sebelum pihak bomba member kelulusan dan cadangan keselamatan. Keselamatan ini bukan sahaja melibatkan soal keselamatan kanak-kanak tetapi ia juga melibatkan soal harta benda.

perabot dan peralatan. Aspek keselamatan boleh dibahagikan kepada beberapa aspek utama iaitu aspek bangunan. Bangunan kami mempunyai satu pintu utama di hadapan dan juga satu lagi pintu di bahagian belakang. Dari segi bangunan. kami memilih jubin yang sederhana kesat untuk memastikan lantai kami tidak licin. kami memilih jubin kesat kerana kedua-dua kawasan ini lebih kerap untuk terkena air. Di bahagian garaj dan tandas pula. terdapat pelbagai perkara yang perlu di ambil. bahan makanan. serta aspek emosi kanak-kanak. jika berlaku kebakaran. seperti mana rajah tersebut. Setiap punca kuaca diletakkan jauh dari sumber air demi menjaga keselamatan prasekolah kami.Berdasarkan nasihat dari pihak bomba. pihak pengurusan prasekolah perlu menyediakan pelan laluan kecemasan terlebih dahulu dan pelan tersebut perlu mengandungi dua pintu untuk laluan keluar dan masuk. grill dari jenis tidak boleh dibuka akan 66 . Grill jenis ini adalah cadangan dan saranan dari pihak bomba kerana menurut pihak bomba. Kami memastikan setiap punca kuasa mempunyai penutup bagi mengelakkan berlaku renjatan elektrik. untuk mendapat kelulusan dari pihak bomba. Sekeliling bangunan kami pula dilengkapi dengan tingkap-tingkap kaca jenis gelongsor bagi membolehkan cahaya dan udara memasuki ruang bangunan kami. Antaranya seperti pemilihan jubin lantai. Jubin jenis ini kami letakkan di bahagian bilik pembelajaran. Selain lantai. bahan bantu mengajar. jalan raya dan lalu lintas. bilik aktiviti khas. Di prasekolah kami. Menurut pihak bomba. kami menyediakan dua pintu pagar untuk laluan keluar dan masuk iaitu di bahagian hadapan dan belakang begitu juga dengan bangunan prasekolah kami. Setiap punca kuasa juga ditempatkan di ketinggian yang tidak mudah untuk dicapai oleh kanakkanak. punca kuasa juga perlu dijaga. Setiap tingkap dan pintu pula dipasang grill yang boleh dibuka dan dikunci dari dalam bangunan. dan ruang pembelajaran terbuka. kami telah menyediakan satu pelan laluan keluar semasa berlaku kebakaran dan kecemasan (sila rujuk Rajah 3). bilik penyediaan makanan.

Dari aspek bahan makanan pula. bahan basah dan kering juga di simpan di tempat berasingan bagi mengekalkan kualiti bahan dan memudahkan pengurusan bahan tersebut. Mereka tidak dibenarkan membawa atau meletakkan kenderaan di dalamkawasan sekolah mahupun di hadapan pintu pagar utama prasekolah. bebas karat. kami memilih perabot dan peralatan yang sesuai dengan saiz kanak-kanak. Dari aspek perabot dan peralatan pula. Setiap bahan disimpan ditempat yang selamat dan dilabelkan. kami menetapkan satu peraturan supaya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak perlu menunggu dan mengambil anak masing-masing di dalam kawasan sekolah.menyekat laluan kecemasan dan melambatkan proses menyelamat. kami memilih perabot pelbagai warna menarik supaya dapat menceriakan kelas kami. Bahan kering di simpan di dalam cabinet dapur manakala bahan basah di simpan dalam peti ais. Bahan kering dibeli secara borong sebulan sekali manakala bahan bsah pula dibeli secara mingguan bagi memastikan kesegaran makanan tersebut sekaligus mengelakkan keracunan makanan. Kanak-kanak hanya dibenarkan pulang setelah diambil sendiri oleh ibu bapa dan penjaga mereka. memenuhi keperluan dan standard. Selain itu. bebas bahan kimia merbahaya. Selain itu. tidak mudah terbalik. bebas selumbar. kami memilih bahan-bahan yang sesuai dengan saiz dan keperluan kanak-kanak. kami menyediakan tempat menyimpan bahan makanan di bilik penyediaan makanan. kami dapat mencegah dariberlakunya kecurian sekaligus dapat membantu pihak bomba dan penyelamat menyelamatkan kanak-kanak dengan lebih cepat. Dari aspek bahan bantu mengajar. Dengan menggunakan grill seperti yang disarankan oleh pihak bomba berkenaan. kukuh dan tegap.serta susunannya tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. 67 . tidak tajam dan berat. Beralih kepada aspek jalan raya dan lalu lintas pula.

Walaupun tidak dapat di lihat secara luaran. Selain itu. adalah mustahil untuk kanak-kanak itu belajar dengan selesa dan mudah. Kami turut mengaitkan pengajaran kami dengan isu-isu semasa yang tidak terlalu berat dan tidak sensitif. pihak bomba juga akan mengadakan ceramah kebakaran untuk kanak-kanak dan ibu bapa serta di ikuti dengan latihan kebakaran buat untuk melatih kanak-kanak.Akhir sekali ialah dari segi aspek keselamatan emosi. kami tetap menitik beratkan aspek ini kerana tanpa emosi yang stabil. kami juga menyediakan peralatan bagi mencegah dan memadam kebakaran seperti alat pemadam api. pihak bomba dan penyelamat akan dating untuk memeriksa alat-alat berkenaan dan setiap tahun. kami memilih bahan pengajaran yang sesuai dengan kehendak. sprinkler di syiling. Untuk memastikan keselamatan emosi kanak-kanak di prasekolah kami. minat dan keperluan mereka. 68 . Setiap tiga bulan. pengesan asap dan haba serta pelan laluan kecemasan.

LAMPIRAN 11 KOS PENUBUHAN ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN PRASEKOLAH DEENA. 69 .

00 1.00 RM 68.00 v) Kerusi meja pejabat RM 630.00 vii) Manipulatif storage (20 Baket) .750.00 iii) Meja komputer pelajar iv) Kerusi meja guru (Rm 295 x 2) RM 590.200.00 JUMLAH RM 97.280.750.00 vi) Katil – easy stack cot 70 RM 540.00 RM 2.00 RM RM RM 5.100.00 B) PERBELANJAAN 1) Peralatan/perabot i) Meja pelajar Bulat Segiempat (RM 285 x 8) (RM 190 X 12) RM 2.00 1.00 RM 750.A) PENDAPATAN 1) Modal permulaan 2) Yuran Pendaftaran 3) Yuran Bulanan 4) Bayaran Buku Kerja 5) Bayaran Alatan tulis 6) Bayaran Uniform (RM 30 x 25) (RM 250 x 11 x 25) (RM 200 X 25) (RM 70 X 25) (RM 44 X 25) RM 20.280.350.000.000.00 ii) Kerusi pelajar Metal chair street back (RM 40 X 30) RM 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful