Dis e d iak an o l e h : ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Y u s ri R o s l an Atik ah Azm i Af iq F au zi Sam u e l L im Be n g Se n g

‡ Pada zaman dulu ia ditarikan selepas mereka kembali dari berperang. . pemburu kepala dari suku kaum ini. diraikan dengan perayaan Gawai Kenyalang.ASAL USUL TARIAN NGAJAT ‡ Ngajat bagi orang-orang Iban adalah tarian yang di tarikan ketika menyambut Gawai orang-orang Iban sebelum berperang dan selepas musim menuai. yang dikatakan antara yang paling bengis di Sarawak. ‡ Pada masa dahulu.

‡ Keindahan tarian ngajat yang terdapat dalam masyarakat ini adalah unik dan asli kerana ianya merupakan satu indentiti komuniti Iban yang penuh dengan dunia mistik dan keajaiban serta membezakan kaumnya dari suku-suku kaum pribumi lain di Sarawak. sambil memakai topi tradisional yang panjang dan memegang sebuah perisai panjang yang berukir . ‡ Pahlawan lelaki mempertunjukkan pergerakan yang tangkas di sepanjang persembahan tarian ini.

JENIS TARIAN NGAJAT ‡ Tarian ngajat dibahagikan kepada pelbagai jenis tarian iaitu : Ngajat Lesong Ngajat Bunuh Ngajat Induk Ngajat Ngalu Temuai ( menyambut tetamu ) Ngajat Pua Kumbu Ngajat Kuta ( persembahan ngajat Tradisional ) .

. Tarian Ngajat Lesong ‡ ‡ ‡ merupakan tarian yang di persembahkan oleh golongan lelaki sahaja Persembahan ngajat jenis ini hanya di benarkan untuk di tarikan oleh kaum lelaki kerana ianya memerlukan penari lelakinya untuk menari sambil menggigit lesong Kekuatan dan kegagahan yang di tunjukkan dalam persembahan tarian ngajat jenis ini hanya sesuai di persembahkan oleh golongan lelaki sahaja. Ngajat Induk ‡ ‡ Merupakan persembahan yang di persembahkan oleh golongan wanita yang memaparkan kelembutan dan kehalusan seni budaya serta adat istiadat masyarakat pribumi itu sendiri. Gerak tari yang di persembahkan mempunyai maksud yang tersirat serta menggambarkan aktiviti seharian masyarakat Iban.JENIS TARIAN NGAJAT Ngajat berbunuh ‡ ‡ Di persembahkan oleh kaum lelaki dari masyarakat berkenaan Merupakan satu peniruan atau pengulangan yang di lakukan oleh mereka sebagaimana yang yang mereka lakukan semasa menghadapi musuh-musuh ketika mereka mengadakan aktiviti harian seperti memburu.

JENIS TARIAN NGAJAT Ngajat Ngalu Temuai ( menyambut tetamu ) ‡ ‡ Dipersembahkan bagi tujuan menyambut kedatangan tetamu khas yang datang. Ngajat Pua Kumbu ‡ ‡ ‡ Merupakan salah satu daripada jenis persembahan yang terdapat dalam tarian ngajat Persembahan ngajat jenis ini lazimnya di persembahkan oleh golongan wanita. Biasanya tarian ini di persembahan ketika upacara perasmian atau pembukaan sesuatu majlis rasmi yang di hadiri oleh banyak tetamu-tetamu terhormat dan orang ramai. . Memandangkan nama tarian ini ialah Pua Kumbu sudah pasti penari akan menari sambil membawa kain pua kumbu sebagai alat dalam persembahan mereka. Ngajat Kuta ‡ ‡ Merupakan jenis tarian persembahan ngajat yang menggabungkan penari lelaki dan perempuan Biasanya diadakan bagi upacara sambutan seperti perasmian sesebuah persembahan kebudayaan dan sebagainya.

Satu topi yang panjang yang dihiaskan dengan buru-buru burung juda dipakai. penari-penari akan memakai pakaian yang dinamakan sirat . Semasa menari. . Penari-penari akan memakai kain merah yang yang diikat pada bahagian pinggang hingga ke paras lutut .PAKAIAN PENARI Penari lelaki digelar sebagai keling dan penari perempuan pula digelar sebagai kumang . Gagong merupakan satu pakaian yang tebal dan keras yang diperbuat daripada kulit binatang seperti kulit beruang. gagong ataupun baju burung. Pakaian ini tidak dijahit kiri dan kanannya.

RENTAK TARIAN Penari-penari akan menari tarian ini dengan berdiri atas bulatan langsaran ke atas dan ke bawah serta melompat bersama iringan lagu. Mereka akan nenari seperti berdepan dengan musuh dan menghayunkan badan ke kiri dan kanan. gendang Rayah dimainkan untuk tetamu kehormat dan orang yang menyambut gawai untuk ber'Rayah' sambil membawa tengkorak musuh. Tarian Ngajat ini juga dapat ditarikan dengan memegang pedang di tangan kanan dan perisai kayu yang berukir di tangan kiri. Bagi Gawai Sandau Ari. Setiap rentak yang ditarikan adalah bersesuaian dengan upacara. .

ALAT MUZIK TARIAN NGAJAT Bagi membunyikan lagu iringan Tarian Ngajat. alat-alat muzik yang digunakan adalah seperti : Gong /tawak ( idiofon ) Gendang ( membranofon ) Bebendai Sapeh ( kordofon ) Engkromong ( idiofon ) .

diperbuat daripada lembaga Bunyian tawak ibu lebih rendah daripada bunyian lawak anak. Kedua-duanya digantung dan dipisahkan oleh dua batang kayu yang dinamakan mengembang. yang lebih besar daripada tawak anak.Tawak atau Gong Tawak ibu. . Pemukulnya diperbuat daripada kayu yang hujungnya dibalut dengan kain atau kepingan getah.

‡ Muka besar ditutup dengan belulang lembu manakala muka kecil ditutup dengan kulit kambing.Gendang Ibu dan Gendang Anak ‡ Kedua-duanya berbeza dari segi saiz dan bunyi. .

Bebendai .

‡ Popular dikalangan kaum kenyah dan kelabit di sarawak .Sapeh ‡ Berbentuk seperti gambus panjang bertali empat ‡ Badannya panjang dan berbentuk hampir empat segi dan diperbuat dari kayu. . ‡ Dipermukaan sapeh ini kebiasaannya didapati ukiran bermotif orang Iban Sarawak serta diwarnakan sama ada merah atau hitam.

Cara bermain sapeh ‡ Sapeh diriba seperti gitar dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan manakala jari-jari sebelah tangan lagi menekan tali-tali pada berbagai peringkat mengikut alunan iramanya. ‡ Mengiringi tarian Datun Julud dan ngajat. ‡ Tergolongan dalam golongan kordofon .

.Engkromong ‡ ‡ Terdiri daripada keluarga gangsa knobed-gong @ gong busut . Terkenal di kalangan suku kaum iban dan sering digunakan dalam ensamble untuk mengiringi tarian ngajat .

menaik & menurun.Cara bermain engkromong Dipalu menggunakan sepasang pemalu daripada kayu jenis lembut untuk menghasilkan pola rithme yang dimainkan secara berulang-ulang dan bertangga in step wise. Alat ini tergolong dalam golongan idiofon .