P. 1
KONSEP ASIMILASI

KONSEP ASIMILASI

|Views: 3,584|Likes:
Published by Komatan Dharaman

More info:

Published by: Komatan Dharaman on Feb 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/18/2013

pdf

text

original

KONSEP ASIMILASI Asimilasi merupakan satu proses percantuman dan penyatuan antara kumpulan etnik berlainan budaya sehingga

membentuk satu kelompok dengan kebudayaan dan identiti yang sama. Menurut Vander Zanden (seorang ahli sosiologi), asimilasi ialah satu proses dalam mana kelompok-kelompok yang berfikir, berperasaan dan bertindak secara berlainan, menjadi satu dalam kesatuan sosial serta budaya yang sama. Asimilasi mutlak atau sempurna menyebabkan berlakunya penghapusan penuh perbezaan dari segi kebudayaan dan identiti. konsep ini diwakili dengan formula A+B+C =A, disini A dalam hal ini mewakili golongan dominan smentara B dan C mewakili kumpulan etnik minoriti. Contohnya, orang melayu di Thailand telah mengalami proses asimilasi yang menyebabkan nama, bahasa dan hampir semua aspek cara hidup mereka (kecuali agama) telah disatukan dengan amalan dan cara hidup orang Thai. Di Malaysia, apa yang berlaku keatas masyarakat Jawa, Cina Kelantan, Baba dan Nyonya merupakan contoh berlakunya proses asimilasi. Namun, bagi etnik cina di Kelantan serta Baba dan Nyoya, asimilasi berlaku dalam konteks budaya tanpa melibatkan anutan kepercayaan atau agama.

Proses asimilasi berlaku apabila wujudnya interaksi yang erat antara ahli kumpulan etnik etnik berbeza budaya bagi suatu tempoh yang lama. kejayaan asimilasi umumnya bergantung kepada kesanggupan etnik minoriti menghilangkan identiti mereka dan menerima identiti kumpulan etnik majoriti; terdapt banyak persamaan budaya antara kumpulan etnik; dan kesanggupan kumpulan etnik majoriti menerima kumpulan etnik minoriti.

KONSEP AKULTURASI

jika unsur budaya yang diambil itu tidak diolah dengan baik. Berbeza dengan proses asimilasi. hiburan dan sebagainya. KONSEP AMALGAMASI . makanan. Akulturasi lebih mudah dicapai apabila melibatkan budaya bersifat kebendaan yang mendatangkan manfaat seperti pakaian barat.Akulturasi merupakan satu proses penerimaan unsur kebudayaan dalam kalangan individu atau kelompok dari sesuatu kebudayaan lain yang berbeza. Proses ini menyebabkan berlakunya proses pinjam meminjam. Dalam sejarah tamadun manusia. Di Malaysia. angpau. beberapa kes boleh dijadikan rujukan seperti penggunaan tali leher. Akulturasi terjadi apabila satu kelompok manusia dengan kebudayaan tertentu dihadapkan dengan unsur dari suatu kebudayaan asing yang berbeza sehingga unsur kebudayaan asing itu akhirnya diterima dan diolah dalam kebudayaan sendiri. unsur pinjaman digunakan secara langsung dan kemudian diolah serta dijadikan usur kebudayaan sendiri. Unsur-unsur budaya yang tidak bebrbentuk kebendaan seperti ideologi dan pemikiran adalah lebih sukar diterima. Tidak mudah untuk membentuk sebuah masyarakat yang mencapai tahap akulturasi. sering berlaku pertemuan atau pertembungan antara dua atau lebih kebudayaan. Pada peringkat awal. Tetapi. proses akulturasi tidak menyebabkan kehilangan identiti asal masyarakat penerima. pastinya tindakan ini akan memberi kesan yang tidak baik kepada sesuatu masyarakat.

Sebagai contoh. Pada peringkat pemerintahan pusat. dan Cmewakili kumpulan etnik berlainan dan D mewakili amalgam. konsep ini begitu meluas diamalkan di Malaysia kerana setiap kumpulan etnik bebas mengamalkan budaya mereka dalam keadaan harmoni. disini A. Cara utama dalam menentukan proses amalgamasi adalah dengan terjadinya perkahwinan campur antara kumpulan etnik. kumpulan-kumpulan etnik yang sedia wujud mengamalkan parkahwinan campur lalu membentuk satu genarasi baru atau budaya baru tanpa menuruti budaya asal mereka. setiap kumpulan etnik mempunyai wakil dalam bidang ekonomi dan pendidikan dan mereka saling bergantung. Pelbagai kumpulan etnik hidup secara harmonis dan menghormati antara satu sama lain. Teori amalgamasi dinyatakan dalam bentuk formula A+B+C=D. B dan C merujuk kepada budaya.B. disini A.B dan C. Konsep ini diwakili oleh formula A + B + C = A + B + C. satu kumpulan baru terhasil daripada penyatuan A.Amalgamasi merupakan satu proses yang terjadi apabila budaya atau ras bercampur untuk membentuk jenis budaya dan ras baru. Jika . KONSEP AKOMODASI Akomodasi merupakan proses yang menyebabkan setiap kumpulan etnik menyedari serta menghormati norma dan nilai kumpulan etnik lain dan tetap mempertahankan budaya hidup masing-masing.

sering berlaku pertemuan atau pertembungan antara dua atau lebih kebudayaan. Akulturasi terjadi apabila satu kelompok manusia dengan kebudayaan tertentu dihadapkan dengan unsur dari suatu kebudayaan asing yang berbeza sehingga unsur kebudayaan asing itu akhirnya diterima dan diolah dalam kebudayaan sendiri. KONSEP SEGREGASI Segregasi merupakan pemisahan atau pengasingan antara satu kumpulan etnik dengan kumpulan etnik yang lain dalam sesubuah negara. sistem persekolahan. proses akulturasi tidak menyebabkan kehilangan identiti asal masyarakat penerima. Switzerland ialah negara yang mempunyai hubungan etnik bersifat akomodasi kerana etnik jerman. Dalam sejarah tamadun manusia. Proses ini menyebabkan berlakunya proses pinjam meminjam. Segregasi wujud sama ada didasari oleh undang-undang atau sebaliknya seperti Dasar Aparteid di Afrika Selatan yang dilaksanakan antara tahun 1948-1994 KONSEP AKULTURASI Akulturasi merupakan satu proses penerimaan unsur kebudayaan dalam kalangan individu atau kelompok dari sesuatu kebudayaan lain yang berbeza. Di Malaysia. pengangkutan dan kemudahan awam. Pada peringkat awal. beberapa kes boleh dijadikan rujukan seperti penggunaan tali . antaranya dari segi kawasan tempat tinggal. Berbeza dengan proses asimilasi. perancis dan itali saling membuat penyesuaian antara mereka. unsur pinjaman digunakan secara langsung dan kemudian diolah serta dijadikan usur kebudayaan sendiri.dilihat di luar Malaysia. Pemisahan berlaku dalam beberapa keadaan.

leher. angpau. Unsur-unsur budaya yang tidak bebrbentuk kebendaan seperti ideologi dan pemikiran adalah lebih sukar diterima. . Akulturasi lebih mudah dicapai apabila melibatkan budaya bersifat kebendaan yang mendatangkan manfaat seperti pakaian barat. hiburan dan sebagainya. Tidak mudah untuk membentuk sebuah masyarakat yang mencapai tahap akulturasi. makanan. jika unsur budaya yang diambil itu tidak diolah dengan baik. Tetapi. pastinya tindakan ini akan memberi kesan yang tidak baik kepada sesuatu masyarakat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->