NAMA: Kemahiran Hidup Tahun6

..

TAHUN 6:

.

PEJABAT PELAJARAN DAERAH KULAI

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008

KEMAHIRAN HIDUP

TAHUN 6 SATU JAM

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3. 4.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat.Kemudian hitamkan jawapan yang baru

A B C D Melayari internet Mengunjungi pameran yang berkaitan Melakukan temubual Berdiam diri tanpa mengambil apa-apa tindakan 2. bahan manakah bukan penebat? A B C D Kayu Kaca Getah Aluminium 5. Proses mengubah suai semula produk sedia ada menjadi produk baharu dinamakan proses A B C D reka cipta inovasi kreativiti prototaip 3. Gerudi tangan digunakan untuk A B C D menebuk lubang memotong wayar menjalur wayar mengesan kebocoran elektrik 4. __________ merupakan pengalir elektrik yang baik. A B C D Kaca Plastik Kuprum Kayu . Pilih kaedah yang tidak benar mengenai cara mengumpulkan maklumat untuk menyelesaikan masalah. Antara berikut.1.

Alatan yang manakah paling sesuai digunakan untuk mengukur tinggi almari? A Sesiku L B Pita pengukur C Pembaris keluli D Jangka lukis 10. Kerja penyenggaraan mesti dilakukan A B C D setiap masa setiap hari dari semasa ke semasa setiap tahun 7. Langkah pertama menghasilkan artikel ialah A membuat pola B membeli fabrik C menjahit hiasan D menggunting fabrik 11. Bahan ___________ ialah bahan yang digunakan untuk mencantikkan dan menambah nilai sesuatu artikel. Nayatakan fungsi tiub pada tayar basikal. A B C D Komponen baharu Alat ganti Pengganti Alatan tangan 8. ______________ digunakan untuk menggantikan komponen yang rosak. A Untuk menghentikan putaran tayar B Untuk mengetatkan tayar pada rim C Untuk menampung udara yang dipam D Untuk mengalirkan udara melaluinya 9. kecuali . A buangan B pelincir C hiasan D belian 12. Bahan yang berikut merupakan alatan jahitan asas.6.

pernyataan manakah yang tidak menerangkan kebaikan sayuran yang ditanam sendiri berbanding sayuran yang dibeli? A menjimatkan belanja B Mendapatkan sayuran yang baharu dan segar C Mengelakkan serangan haiwan perosak D Menggunakan tanah yang terbiar 16. Antara sayuran yang berikut. yang manakah bukan alatan berkebun? A Cangkul B Sepana hujung terbuka C Sudip tangan D Penyiram 14. Antara berikut. yang manakah perlu dilakukan setiap hari? A Membaja B Merumput C Menyiram D Menggembur 15. I Gergaji tangan II Sesiku L III Pita pengukur IV Kikir logam A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV . Antara aktiviti penjagaan tanaman sayuran berikut. Pilih alatan tangan yang digunakan untuk aktiviti mengukur dan menanda projek. manakah bukan sayuran jenis akar? A Sengkuang B Petola C Bawang D Halia 17. Antara berikut.A B C D jarum peniti gunting fabrik playar pita ukur 13.

Apakah bentuk bayaran komisen yang diterima oleh peniaga? A Peratus B Faedah C Keuntungan D Riba 23. Pilih padanan yang tidak benar mengenai maklumat barangan jualan yang dijual secara komisen. dan menghentikan putaran roda? A Engkol B Hendal C Brek D Rantai 20. Jenis Contoh A Kuih-muih Kuih donat B Makanan Roti High 4 . Apakah jenis bahan yang sesuai digunakan untuk meminyakkan bahagian gear dan pengetuk dalam loceng basikal? A Minyak tanah B Minyak pelincir C Thinner D Kerosin 21. Antara berikut. mengurangkan. Bahan penebat yang sesuai digunakan dalam pembuatan penebat untuk menghalang aliran arus elektrik ialah A kayu B plastik C kaca D asbestos 19. komponen basikal yang manakah berfungsi untuk mengawal.18. Apakah yang dimaksudkan dengan komisen? A Barangan yang diterima oleh pengguna B Bayaran yang dibayar kepada peniaga oleh pembeli C Bayaran yang dibuat oleh peniaga kepada pemborong D Bayaran yang diterima oleh peniaga kerana menjual barang milik pembekal berdasarkan kadar yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak 22.

 Diletakkan di atas rak.  Boleh dicuba pakai untuk memuaskan hati pelanggan. Apakah sebab tanda harga perlu diletakkan pada setiap jenis barang jualan A Supaya pembeli mengetahui harga barangan B Untuk mendorong pembeli membeli barang dalam kuantiti yang banyak C Untuk meningkatkan kualiti barangan D Untuk memenuhkan ruang kosong yang ada 27.Berbungkus C Bahan bacaan D Alat tulis Katalog barangan kosmetik Pensil warna 24. Apakah tindakan pengguna jika telah tersalah beli barang jualan yang telah tamat tarikh luputnya? A Memulangkan kembali barang tersebut kepada peniaga B Mendiamkan perkara tersebut C Membuat laporan polis D Membeli barangan yang baharu 26. Apakah jenis risiko yang berlaku pada tahun tersebut sehingga mempengaruhi keadaan sesebuah perniagaan? A Persaingan B Kemalangan C Bencana alam . ramai pekerja telah kehilangan pekerjaan akibat keadaan ekonomi Negara yang tidak menentu. Apakah barangan jualan yang mempunyai ciri-ciri jualan seperti di atas? A Lampu tidur B Kasut C Dompet D Minyak wangi 25. Pada tahun 1997.

.D Kegawatan ekonomi 28. II. dan IV 30. III. dan IV C I. yang manakah menerangkan ciri di atas? A Pasif B Betanggungjawab C Reka Cipta D Berani . Antara berikut. kecuali A kehilangan tempat tinggal B bangunan premis ternakan dan nyawa terkoban C banyak binatang ternakan dan nyawa terkoban D nama premis perniagaan menjadi terkenal 31. III. Berfikiran kreatif dan inovatif dalam mereka cipta sesuatu produk. kesan buruk manakah tergolong dalam risiko yang berpunca daripada alam? I Gempa bumi II Petir III Hakisan IV Banir kilat A I. Apakah yang harus dilakukan oleh peniaga semasa melayan pelanggan di kedainya? A Bercakap dengan sopan dan lemah lembut B Bermasam muka dengan pelanggan C Meletakkan harga yang tinggi D Menghalau pelanggan yang datang 32. Berikut adalah kesan buruk daripada kejadian gempa bumi. Apakah sikap yang perlu ada pada setiap peniaga jika menghadapi masalah persaingan di kawasan perniagaan? A Mudah berputus asa B Kreatif mencari idea untuk memperkembangkan perniagaan C Mencari tapak kawasan perniagaan baharu D Menyewakan kedai kepada orang lain 29. II. Antara berikut. dan IV D II. dan III B I.

II. III. kecuali. Apakah maklumat yang biasa terdapat pada label barang? I Kandungan II Tarikh luput III Keburukan barang IV Berat kandungan . dan IV I. Berikut adalah barang-barang jualan yang mempunyai tarikh luput. Apakah ciri-ciri fizikal bagi mengenal pasti barang jualan yang masih boleh digunakan oleh pengguna? I Rupa II Bau III Harga IV Tekstur A B C D I. dan IV 37. dan IV II. III. dan III I.33. II. Berikut adalah tujuan perlunya rekacipta kepada setiap murid. Antara berikut. dan III B I. dan IV D II. III. A menyemai nilai dan sikap kerja yang baik B mempu berdaya saing dengan rakan-rakan C rajin dan bertanggungjawab melaksanakan tanggungjawab yang diberi D menciplak idea rakan untuk menyiapkan projek yang dibuat 34. II. kecuali A makanan B minuman C ubat-ubatan D peralatan elektrik 36. III. dan IV 35. II. yang manakah ciri-ciri barang yang telah rosak? I Telah berkulat II Berubah menjadi warna gelap III Rasa masam IV Bau wangi dan segar A I. dan IV C I.

II. cantik dan berkilat. Pernyataan di atas adalah berkaitan dengan A kerosin B kertas las C turpentine D syelek . 40. Antara berikut. dan III B I. II. alatan manakah yang tidak digunakan untuk aktiviti memotong dan menebuk? A Gergaji puting B Gerudi tangan C Gergaji lengkuas halus D Kikir logam 39. Fungsi penjalur wayar ialah A untuk memotong dan menjalur wayar. III. III. B untuk menjalur penebat wayar dan memotong wayar C untuk memegang bahan kerja D untuk memasang skru Menjadikan permukaan kayu lebih menarik.A I. dan IV 38. dan IV D II. dan IV C I.