NAMA: Kemahiran Hidup Tahun6

..

TAHUN 6:

.

PEJABAT PELAJARAN DAERAH KULAI

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008

KEMAHIRAN HIDUP

TAHUN 6 SATU JAM

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3. 4.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat.Kemudian hitamkan jawapan yang baru

A B C D Melayari internet Mengunjungi pameran yang berkaitan Melakukan temubual Berdiam diri tanpa mengambil apa-apa tindakan 2. __________ merupakan pengalir elektrik yang baik.1. Pilih kaedah yang tidak benar mengenai cara mengumpulkan maklumat untuk menyelesaikan masalah. bahan manakah bukan penebat? A B C D Kayu Kaca Getah Aluminium 5. Antara berikut. Gerudi tangan digunakan untuk A B C D menebuk lubang memotong wayar menjalur wayar mengesan kebocoran elektrik 4. Proses mengubah suai semula produk sedia ada menjadi produk baharu dinamakan proses A B C D reka cipta inovasi kreativiti prototaip 3. A B C D Kaca Plastik Kuprum Kayu .

______________ digunakan untuk menggantikan komponen yang rosak. A B C D Komponen baharu Alat ganti Pengganti Alatan tangan 8.6. Bahan yang berikut merupakan alatan jahitan asas. Langkah pertama menghasilkan artikel ialah A membuat pola B membeli fabrik C menjahit hiasan D menggunting fabrik 11. Nayatakan fungsi tiub pada tayar basikal. A buangan B pelincir C hiasan D belian 12. kecuali . Kerja penyenggaraan mesti dilakukan A B C D setiap masa setiap hari dari semasa ke semasa setiap tahun 7. Bahan ___________ ialah bahan yang digunakan untuk mencantikkan dan menambah nilai sesuatu artikel. Alatan yang manakah paling sesuai digunakan untuk mengukur tinggi almari? A Sesiku L B Pita pengukur C Pembaris keluli D Jangka lukis 10. A Untuk menghentikan putaran tayar B Untuk mengetatkan tayar pada rim C Untuk menampung udara yang dipam D Untuk mengalirkan udara melaluinya 9.

Antara aktiviti penjagaan tanaman sayuran berikut. Pilih alatan tangan yang digunakan untuk aktiviti mengukur dan menanda projek. I Gergaji tangan II Sesiku L III Pita pengukur IV Kikir logam A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV . yang manakah bukan alatan berkebun? A Cangkul B Sepana hujung terbuka C Sudip tangan D Penyiram 14. yang manakah perlu dilakukan setiap hari? A Membaja B Merumput C Menyiram D Menggembur 15. Antara berikut. Antara sayuran yang berikut. Antara berikut.A B C D jarum peniti gunting fabrik playar pita ukur 13. pernyataan manakah yang tidak menerangkan kebaikan sayuran yang ditanam sendiri berbanding sayuran yang dibeli? A menjimatkan belanja B Mendapatkan sayuran yang baharu dan segar C Mengelakkan serangan haiwan perosak D Menggunakan tanah yang terbiar 16. manakah bukan sayuran jenis akar? A Sengkuang B Petola C Bawang D Halia 17.

Pilih padanan yang tidak benar mengenai maklumat barangan jualan yang dijual secara komisen. dan menghentikan putaran roda? A Engkol B Hendal C Brek D Rantai 20. Jenis Contoh A Kuih-muih Kuih donat B Makanan Roti High 4 . Apakah yang dimaksudkan dengan komisen? A Barangan yang diterima oleh pengguna B Bayaran yang dibayar kepada peniaga oleh pembeli C Bayaran yang dibuat oleh peniaga kepada pemborong D Bayaran yang diterima oleh peniaga kerana menjual barang milik pembekal berdasarkan kadar yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak 22. Antara berikut. Apakah jenis bahan yang sesuai digunakan untuk meminyakkan bahagian gear dan pengetuk dalam loceng basikal? A Minyak tanah B Minyak pelincir C Thinner D Kerosin 21. Bahan penebat yang sesuai digunakan dalam pembuatan penebat untuk menghalang aliran arus elektrik ialah A kayu B plastik C kaca D asbestos 19. mengurangkan. Apakah bentuk bayaran komisen yang diterima oleh peniaga? A Peratus B Faedah C Keuntungan D Riba 23.18. komponen basikal yang manakah berfungsi untuk mengawal.

 Diletakkan di atas rak.  Boleh dicuba pakai untuk memuaskan hati pelanggan. Apakah barangan jualan yang mempunyai ciri-ciri jualan seperti di atas? A Lampu tidur B Kasut C Dompet D Minyak wangi 25. Apakah sebab tanda harga perlu diletakkan pada setiap jenis barang jualan A Supaya pembeli mengetahui harga barangan B Untuk mendorong pembeli membeli barang dalam kuantiti yang banyak C Untuk meningkatkan kualiti barangan D Untuk memenuhkan ruang kosong yang ada 27.Berbungkus C Bahan bacaan D Alat tulis Katalog barangan kosmetik Pensil warna 24. Pada tahun 1997. Apakah jenis risiko yang berlaku pada tahun tersebut sehingga mempengaruhi keadaan sesebuah perniagaan? A Persaingan B Kemalangan C Bencana alam . ramai pekerja telah kehilangan pekerjaan akibat keadaan ekonomi Negara yang tidak menentu. Apakah tindakan pengguna jika telah tersalah beli barang jualan yang telah tamat tarikh luputnya? A Memulangkan kembali barang tersebut kepada peniaga B Mendiamkan perkara tersebut C Membuat laporan polis D Membeli barangan yang baharu 26.

Berfikiran kreatif dan inovatif dalam mereka cipta sesuatu produk. dan IV C I. Antara berikut. yang manakah menerangkan ciri di atas? A Pasif B Betanggungjawab C Reka Cipta D Berani . III. dan III B I.. kesan buruk manakah tergolong dalam risiko yang berpunca daripada alam? I Gempa bumi II Petir III Hakisan IV Banir kilat A I. Berikut adalah kesan buruk daripada kejadian gempa bumi. II. dan IV D II. III. II. kecuali A kehilangan tempat tinggal B bangunan premis ternakan dan nyawa terkoban C banyak binatang ternakan dan nyawa terkoban D nama premis perniagaan menjadi terkenal 31. Apakah sikap yang perlu ada pada setiap peniaga jika menghadapi masalah persaingan di kawasan perniagaan? A Mudah berputus asa B Kreatif mencari idea untuk memperkembangkan perniagaan C Mencari tapak kawasan perniagaan baharu D Menyewakan kedai kepada orang lain 29. Apakah yang harus dilakukan oleh peniaga semasa melayan pelanggan di kedainya? A Bercakap dengan sopan dan lemah lembut B Bermasam muka dengan pelanggan C Meletakkan harga yang tinggi D Menghalau pelanggan yang datang 32. Antara berikut. dan IV 30.D Kegawatan ekonomi 28.

A menyemai nilai dan sikap kerja yang baik B mempu berdaya saing dengan rakan-rakan C rajin dan bertanggungjawab melaksanakan tanggungjawab yang diberi D menciplak idea rakan untuk menyiapkan projek yang dibuat 34. III. yang manakah ciri-ciri barang yang telah rosak? I Telah berkulat II Berubah menjadi warna gelap III Rasa masam IV Bau wangi dan segar A I. III. dan III I. dan IV C I. Apakah maklumat yang biasa terdapat pada label barang? I Kandungan II Tarikh luput III Keburukan barang IV Berat kandungan . kecuali. dan IV II. III. II. II. Berikut adalah barang-barang jualan yang mempunyai tarikh luput.33. dan IV D II. Berikut adalah tujuan perlunya rekacipta kepada setiap murid. Antara berikut. Apakah ciri-ciri fizikal bagi mengenal pasti barang jualan yang masih boleh digunakan oleh pengguna? I Rupa II Bau III Harga IV Tekstur A B C D I. dan III B I. dan IV 37. II. kecuali A makanan B minuman C ubat-ubatan D peralatan elektrik 36. dan IV 35. II. dan IV I. III.

40.A I. dan IV 38. cantik dan berkilat. II. Pernyataan di atas adalah berkaitan dengan A kerosin B kertas las C turpentine D syelek . alatan manakah yang tidak digunakan untuk aktiviti memotong dan menebuk? A Gergaji puting B Gerudi tangan C Gergaji lengkuas halus D Kikir logam 39. dan III B I. dan IV C I. Fungsi penjalur wayar ialah A untuk memotong dan menjalur wayar. III. III. II. Antara berikut. B untuk menjalur penebat wayar dan memotong wayar C untuk memegang bahan kerja D untuk memasang skru Menjadikan permukaan kayu lebih menarik. dan IV D II.