NAMA: Kemahiran Hidup Tahun6

..

TAHUN 6:

.

PEJABAT PELAJARAN DAERAH KULAI

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008

KEMAHIRAN HIDUP

TAHUN 6 SATU JAM

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3. 4.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat.Kemudian hitamkan jawapan yang baru

1. Antara berikut. Pilih kaedah yang tidak benar mengenai cara mengumpulkan maklumat untuk menyelesaikan masalah. Gerudi tangan digunakan untuk A B C D menebuk lubang memotong wayar menjalur wayar mengesan kebocoran elektrik 4. A B C D Kaca Plastik Kuprum Kayu . __________ merupakan pengalir elektrik yang baik. A B C D Melayari internet Mengunjungi pameran yang berkaitan Melakukan temubual Berdiam diri tanpa mengambil apa-apa tindakan 2. Proses mengubah suai semula produk sedia ada menjadi produk baharu dinamakan proses A B C D reka cipta inovasi kreativiti prototaip 3. bahan manakah bukan penebat? A B C D Kayu Kaca Getah Aluminium 5.

______________ digunakan untuk menggantikan komponen yang rosak. Kerja penyenggaraan mesti dilakukan A B C D setiap masa setiap hari dari semasa ke semasa setiap tahun 7. Nayatakan fungsi tiub pada tayar basikal. kecuali . A Untuk menghentikan putaran tayar B Untuk mengetatkan tayar pada rim C Untuk menampung udara yang dipam D Untuk mengalirkan udara melaluinya 9. A B C D Komponen baharu Alat ganti Pengganti Alatan tangan 8.6. A buangan B pelincir C hiasan D belian 12. Bahan ___________ ialah bahan yang digunakan untuk mencantikkan dan menambah nilai sesuatu artikel. Langkah pertama menghasilkan artikel ialah A membuat pola B membeli fabrik C menjahit hiasan D menggunting fabrik 11. Alatan yang manakah paling sesuai digunakan untuk mengukur tinggi almari? A Sesiku L B Pita pengukur C Pembaris keluli D Jangka lukis 10. Bahan yang berikut merupakan alatan jahitan asas.

pernyataan manakah yang tidak menerangkan kebaikan sayuran yang ditanam sendiri berbanding sayuran yang dibeli? A menjimatkan belanja B Mendapatkan sayuran yang baharu dan segar C Mengelakkan serangan haiwan perosak D Menggunakan tanah yang terbiar 16. yang manakah bukan alatan berkebun? A Cangkul B Sepana hujung terbuka C Sudip tangan D Penyiram 14. I Gergaji tangan II Sesiku L III Pita pengukur IV Kikir logam A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV . yang manakah perlu dilakukan setiap hari? A Membaja B Merumput C Menyiram D Menggembur 15.A B C D jarum peniti gunting fabrik playar pita ukur 13. manakah bukan sayuran jenis akar? A Sengkuang B Petola C Bawang D Halia 17. Antara berikut. Antara sayuran yang berikut. Antara aktiviti penjagaan tanaman sayuran berikut. Pilih alatan tangan yang digunakan untuk aktiviti mengukur dan menanda projek. Antara berikut.

Apakah jenis bahan yang sesuai digunakan untuk meminyakkan bahagian gear dan pengetuk dalam loceng basikal? A Minyak tanah B Minyak pelincir C Thinner D Kerosin 21. Apakah bentuk bayaran komisen yang diterima oleh peniaga? A Peratus B Faedah C Keuntungan D Riba 23. Pilih padanan yang tidak benar mengenai maklumat barangan jualan yang dijual secara komisen. komponen basikal yang manakah berfungsi untuk mengawal. Jenis Contoh A Kuih-muih Kuih donat B Makanan Roti High 4 . mengurangkan.18. Bahan penebat yang sesuai digunakan dalam pembuatan penebat untuk menghalang aliran arus elektrik ialah A kayu B plastik C kaca D asbestos 19. Antara berikut. dan menghentikan putaran roda? A Engkol B Hendal C Brek D Rantai 20. Apakah yang dimaksudkan dengan komisen? A Barangan yang diterima oleh pengguna B Bayaran yang dibayar kepada peniaga oleh pembeli C Bayaran yang dibuat oleh peniaga kepada pemborong D Bayaran yang diterima oleh peniaga kerana menjual barang milik pembekal berdasarkan kadar yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak 22.

 Boleh dicuba pakai untuk memuaskan hati pelanggan.Berbungkus C Bahan bacaan D Alat tulis Katalog barangan kosmetik Pensil warna 24. Apakah jenis risiko yang berlaku pada tahun tersebut sehingga mempengaruhi keadaan sesebuah perniagaan? A Persaingan B Kemalangan C Bencana alam . Apakah barangan jualan yang mempunyai ciri-ciri jualan seperti di atas? A Lampu tidur B Kasut C Dompet D Minyak wangi 25. Apakah sebab tanda harga perlu diletakkan pada setiap jenis barang jualan A Supaya pembeli mengetahui harga barangan B Untuk mendorong pembeli membeli barang dalam kuantiti yang banyak C Untuk meningkatkan kualiti barangan D Untuk memenuhkan ruang kosong yang ada 27. Pada tahun 1997.  Diletakkan di atas rak. ramai pekerja telah kehilangan pekerjaan akibat keadaan ekonomi Negara yang tidak menentu. Apakah tindakan pengguna jika telah tersalah beli barang jualan yang telah tamat tarikh luputnya? A Memulangkan kembali barang tersebut kepada peniaga B Mendiamkan perkara tersebut C Membuat laporan polis D Membeli barangan yang baharu 26.

Antara berikut. II. dan III B I.. Apakah sikap yang perlu ada pada setiap peniaga jika menghadapi masalah persaingan di kawasan perniagaan? A Mudah berputus asa B Kreatif mencari idea untuk memperkembangkan perniagaan C Mencari tapak kawasan perniagaan baharu D Menyewakan kedai kepada orang lain 29. Antara berikut. II. III. Berfikiran kreatif dan inovatif dalam mereka cipta sesuatu produk. dan IV 30. kesan buruk manakah tergolong dalam risiko yang berpunca daripada alam? I Gempa bumi II Petir III Hakisan IV Banir kilat A I. Apakah yang harus dilakukan oleh peniaga semasa melayan pelanggan di kedainya? A Bercakap dengan sopan dan lemah lembut B Bermasam muka dengan pelanggan C Meletakkan harga yang tinggi D Menghalau pelanggan yang datang 32. dan IV C I. dan IV D II.D Kegawatan ekonomi 28. Berikut adalah kesan buruk daripada kejadian gempa bumi. yang manakah menerangkan ciri di atas? A Pasif B Betanggungjawab C Reka Cipta D Berani . kecuali A kehilangan tempat tinggal B bangunan premis ternakan dan nyawa terkoban C banyak binatang ternakan dan nyawa terkoban D nama premis perniagaan menjadi terkenal 31. III.

Berikut adalah tujuan perlunya rekacipta kepada setiap murid. kecuali. dan IV D II. dan IV I. II. dan IV II. dan IV C I. yang manakah ciri-ciri barang yang telah rosak? I Telah berkulat II Berubah menjadi warna gelap III Rasa masam IV Bau wangi dan segar A I. II. Berikut adalah barang-barang jualan yang mempunyai tarikh luput. Apakah maklumat yang biasa terdapat pada label barang? I Kandungan II Tarikh luput III Keburukan barang IV Berat kandungan . III. II. Apakah ciri-ciri fizikal bagi mengenal pasti barang jualan yang masih boleh digunakan oleh pengguna? I Rupa II Bau III Harga IV Tekstur A B C D I. A menyemai nilai dan sikap kerja yang baik B mempu berdaya saing dengan rakan-rakan C rajin dan bertanggungjawab melaksanakan tanggungjawab yang diberi D menciplak idea rakan untuk menyiapkan projek yang dibuat 34. III. Antara berikut. III. III. dan IV 37. II. dan III B I. dan III I.33. kecuali A makanan B minuman C ubat-ubatan D peralatan elektrik 36. dan IV 35.

dan IV 38. II.A I. Antara berikut. dan III B I. Fungsi penjalur wayar ialah A untuk memotong dan menjalur wayar. alatan manakah yang tidak digunakan untuk aktiviti memotong dan menebuk? A Gergaji puting B Gerudi tangan C Gergaji lengkuas halus D Kikir logam 39. 40. III. B untuk menjalur penebat wayar dan memotong wayar C untuk memegang bahan kerja D untuk memasang skru Menjadikan permukaan kayu lebih menarik. dan IV D II. Pernyataan di atas adalah berkaitan dengan A kerosin B kertas las C turpentine D syelek . cantik dan berkilat. II. III. dan IV C I.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful