P. 1
PKSR 2 KH

PKSR 2 KH

|Views: 127|Likes:
Published by Peatdexter

More info:

Published by: Peatdexter on Feb 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/03/2013

pdf

text

original

NAMA: Kemahiran Hidup Tahun6

..

TAHUN 6:

.

PEJABAT PELAJARAN DAERAH KULAI

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008

KEMAHIRAN HIDUP

TAHUN 6 SATU JAM

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3. 4.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat.Kemudian hitamkan jawapan yang baru

Antara berikut. Proses mengubah suai semula produk sedia ada menjadi produk baharu dinamakan proses A B C D reka cipta inovasi kreativiti prototaip 3.1. Gerudi tangan digunakan untuk A B C D menebuk lubang memotong wayar menjalur wayar mengesan kebocoran elektrik 4. bahan manakah bukan penebat? A B C D Kayu Kaca Getah Aluminium 5. __________ merupakan pengalir elektrik yang baik. A B C D Melayari internet Mengunjungi pameran yang berkaitan Melakukan temubual Berdiam diri tanpa mengambil apa-apa tindakan 2. Pilih kaedah yang tidak benar mengenai cara mengumpulkan maklumat untuk menyelesaikan masalah. A B C D Kaca Plastik Kuprum Kayu .

A Untuk menghentikan putaran tayar B Untuk mengetatkan tayar pada rim C Untuk menampung udara yang dipam D Untuk mengalirkan udara melaluinya 9. Kerja penyenggaraan mesti dilakukan A B C D setiap masa setiap hari dari semasa ke semasa setiap tahun 7. Bahan ___________ ialah bahan yang digunakan untuk mencantikkan dan menambah nilai sesuatu artikel. kecuali . A buangan B pelincir C hiasan D belian 12. Nayatakan fungsi tiub pada tayar basikal. ______________ digunakan untuk menggantikan komponen yang rosak.6. Alatan yang manakah paling sesuai digunakan untuk mengukur tinggi almari? A Sesiku L B Pita pengukur C Pembaris keluli D Jangka lukis 10. Bahan yang berikut merupakan alatan jahitan asas. Langkah pertama menghasilkan artikel ialah A membuat pola B membeli fabrik C menjahit hiasan D menggunting fabrik 11. A B C D Komponen baharu Alat ganti Pengganti Alatan tangan 8.

Antara sayuran yang berikut.A B C D jarum peniti gunting fabrik playar pita ukur 13. Antara berikut. manakah bukan sayuran jenis akar? A Sengkuang B Petola C Bawang D Halia 17. I Gergaji tangan II Sesiku L III Pita pengukur IV Kikir logam A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV . Antara berikut. yang manakah bukan alatan berkebun? A Cangkul B Sepana hujung terbuka C Sudip tangan D Penyiram 14. pernyataan manakah yang tidak menerangkan kebaikan sayuran yang ditanam sendiri berbanding sayuran yang dibeli? A menjimatkan belanja B Mendapatkan sayuran yang baharu dan segar C Mengelakkan serangan haiwan perosak D Menggunakan tanah yang terbiar 16. yang manakah perlu dilakukan setiap hari? A Membaja B Merumput C Menyiram D Menggembur 15. Pilih alatan tangan yang digunakan untuk aktiviti mengukur dan menanda projek. Antara aktiviti penjagaan tanaman sayuran berikut.

Apakah bentuk bayaran komisen yang diterima oleh peniaga? A Peratus B Faedah C Keuntungan D Riba 23. Apakah yang dimaksudkan dengan komisen? A Barangan yang diterima oleh pengguna B Bayaran yang dibayar kepada peniaga oleh pembeli C Bayaran yang dibuat oleh peniaga kepada pemborong D Bayaran yang diterima oleh peniaga kerana menjual barang milik pembekal berdasarkan kadar yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak 22. Bahan penebat yang sesuai digunakan dalam pembuatan penebat untuk menghalang aliran arus elektrik ialah A kayu B plastik C kaca D asbestos 19.18. mengurangkan. Antara berikut. komponen basikal yang manakah berfungsi untuk mengawal. Apakah jenis bahan yang sesuai digunakan untuk meminyakkan bahagian gear dan pengetuk dalam loceng basikal? A Minyak tanah B Minyak pelincir C Thinner D Kerosin 21. dan menghentikan putaran roda? A Engkol B Hendal C Brek D Rantai 20. Jenis Contoh A Kuih-muih Kuih donat B Makanan Roti High 4 . Pilih padanan yang tidak benar mengenai maklumat barangan jualan yang dijual secara komisen.

Apakah tindakan pengguna jika telah tersalah beli barang jualan yang telah tamat tarikh luputnya? A Memulangkan kembali barang tersebut kepada peniaga B Mendiamkan perkara tersebut C Membuat laporan polis D Membeli barangan yang baharu 26. Apakah jenis risiko yang berlaku pada tahun tersebut sehingga mempengaruhi keadaan sesebuah perniagaan? A Persaingan B Kemalangan C Bencana alam .Berbungkus C Bahan bacaan D Alat tulis Katalog barangan kosmetik Pensil warna 24.  Diletakkan di atas rak. ramai pekerja telah kehilangan pekerjaan akibat keadaan ekonomi Negara yang tidak menentu. Apakah sebab tanda harga perlu diletakkan pada setiap jenis barang jualan A Supaya pembeli mengetahui harga barangan B Untuk mendorong pembeli membeli barang dalam kuantiti yang banyak C Untuk meningkatkan kualiti barangan D Untuk memenuhkan ruang kosong yang ada 27. Apakah barangan jualan yang mempunyai ciri-ciri jualan seperti di atas? A Lampu tidur B Kasut C Dompet D Minyak wangi 25.  Boleh dicuba pakai untuk memuaskan hati pelanggan. Pada tahun 1997.

Apakah sikap yang perlu ada pada setiap peniaga jika menghadapi masalah persaingan di kawasan perniagaan? A Mudah berputus asa B Kreatif mencari idea untuk memperkembangkan perniagaan C Mencari tapak kawasan perniagaan baharu D Menyewakan kedai kepada orang lain 29. dan IV 30. Antara berikut. dan IV D II. II.D Kegawatan ekonomi 28. Berikut adalah kesan buruk daripada kejadian gempa bumi. dan III B I. Berfikiran kreatif dan inovatif dalam mereka cipta sesuatu produk. yang manakah menerangkan ciri di atas? A Pasif B Betanggungjawab C Reka Cipta D Berani . dan IV C I. III. Antara berikut. kecuali A kehilangan tempat tinggal B bangunan premis ternakan dan nyawa terkoban C banyak binatang ternakan dan nyawa terkoban D nama premis perniagaan menjadi terkenal 31. III.. Apakah yang harus dilakukan oleh peniaga semasa melayan pelanggan di kedainya? A Bercakap dengan sopan dan lemah lembut B Bermasam muka dengan pelanggan C Meletakkan harga yang tinggi D Menghalau pelanggan yang datang 32. kesan buruk manakah tergolong dalam risiko yang berpunca daripada alam? I Gempa bumi II Petir III Hakisan IV Banir kilat A I. II.

III. dan IV I. dan IV 35. III. A menyemai nilai dan sikap kerja yang baik B mempu berdaya saing dengan rakan-rakan C rajin dan bertanggungjawab melaksanakan tanggungjawab yang diberi D menciplak idea rakan untuk menyiapkan projek yang dibuat 34. III. dan III B I. kecuali. II. kecuali A makanan B minuman C ubat-ubatan D peralatan elektrik 36. dan IV C I. Antara berikut. dan III I. II. Apakah ciri-ciri fizikal bagi mengenal pasti barang jualan yang masih boleh digunakan oleh pengguna? I Rupa II Bau III Harga IV Tekstur A B C D I. Berikut adalah tujuan perlunya rekacipta kepada setiap murid. II.33. Berikut adalah barang-barang jualan yang mempunyai tarikh luput. III. dan IV II. II. Apakah maklumat yang biasa terdapat pada label barang? I Kandungan II Tarikh luput III Keburukan barang IV Berat kandungan . dan IV 37. yang manakah ciri-ciri barang yang telah rosak? I Telah berkulat II Berubah menjadi warna gelap III Rasa masam IV Bau wangi dan segar A I. dan IV D II.

B untuk menjalur penebat wayar dan memotong wayar C untuk memegang bahan kerja D untuk memasang skru Menjadikan permukaan kayu lebih menarik. dan IV C I. II. dan III B I. dan IV D II. alatan manakah yang tidak digunakan untuk aktiviti memotong dan menebuk? A Gergaji puting B Gerudi tangan C Gergaji lengkuas halus D Kikir logam 39. Fungsi penjalur wayar ialah A untuk memotong dan menjalur wayar. Pernyataan di atas adalah berkaitan dengan A kerosin B kertas las C turpentine D syelek . 40. III. III. cantik dan berkilat. dan IV 38. Antara berikut. II.A I.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->