P. 1
ISU GRADUAN MENGANGGUR

ISU GRADUAN MENGANGGUR

|Views: 1,492|Likes:

More info:

Published by: Abdul Syahrum Bin Sahab on Feb 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2013

pdf

text

original

 Punca-punca Graduan Menganggur langkah-langkah Menangani Isu Grdauan Menganggur

. iaitu : a) Mereka yang cuba mencari pekerjaan tetapi gagal mendapatkan pekerjaan. iaitu tidak berjaya mendapatkan pekerjaan. b) Mereka yang tidak mencuba untuk mencari pekerjaan. Penganggur boleh dibahagikan kepada 2 kategori.DEFINISI Penganggur ialah jumlah tenaga buruh yang tidak produktif.

 Sikap pilih kasih sesetengah majikan yang mengutamakan graduan institusi pengajian tinggi konvensional & swasta. Subjek @ kursus yang diikuti graduan tidak sesuai dengan permintaan pasaran. Tidak menguasai bahasa Inggeris dengan baik. . Graduan hanya tertumpu pada satu bidang sahaja.

 Majikan ² memilih kualiti tenaga yang terbaik yang menguntungkan fiema-firma perniagaan mereka. Tidak berusaha mencari alternatif baru untuk membina kerjaya persendirian @ menceburkan diri dalam kegiatan ekonomi seperti keusahawanan. Peluang pekerjaan yang agak terbatas berbanding bilangan sumber manusia yang semakin meningkat setiap hari. . Sikap para penganggur yang terlalu memilih pekerjaan. lebih suka tinggal di rumah tanpa melakukan apa-apa pekerjaan daripada bekerja bukan dalam bidang mereka. Tidak tahu mengambil peluang.

.4 ke bawah. Pencapaian tahap rendah ² CGPA 2. agak sukar bagi mereka untuk mendapatkan pekerjaan dengan segera. Tidak mempunyai kemahiran & pengalaman bekerja serta tiada keyakinan pada diri semasa temuduga diadakan.

 Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) & Suruhanjaya .Perkhidmatan Awam (SPA) ² hendaklah mempercepatkan proses pengambilan dikalangan siswazah bagi mengisi jawatan kosong dalam perkhidmatan awam. Kementerian Pelajaran hendaklah mengkaji nisbah antara guru & pelajar bagi melihat kemungkinan lebih banyak guru baru dilantik dikalangan siswazah yang menganggur.

 Melaksanakan program latihan yang lebih teratur seperti kursus pasca siswazah ² para siswazah akan mendapat pendedahan secukupnya untuk memasuki alam pekerjaan. Membuka peluang kepada graduan menganggur untuk mrnjadi polis dalam menangani isu ketandusan pekerjaan dikalangan golongan itu. perkhidmatan polis akan menjadi lebih mantap mempunyai pegawai polis yang berpendidikan tinggi sejajar dengan perkembangan masa kini berketerampilan dalam memastikan pasukan itu disegani. . Kementerian Pengajian Tinggi hendaklah mengkaji nisbah kursus-kursus yang ditawarkan di IPT bagi memastikan ianya memenuhi permintaan pasaran kerja. Memberi dorongan kepada graduan untuk melibatkan diri dalam bidang perniagaan & keusahawanan.

 Bekerjasama dengan universiti awam & swasta untuk mengukur kesesuaian program & kursus yang dilaksanakan serta tahap keupayaan mendapat pekerjaan dikalangan siswazah. Menyediakan platform & ruang kepada peserta untuk berinteraksi & berkomunikasi dengan industri & usahawan-usahawan yang berjaya. Mencadangkan agar Skim Latihan Siswazah Menganggur (SLSM) dihidupkan semula setelah terhenti sejak 2003. Kementerian Pengajian Tinggi perlu bersedia mengorbankan satu daripada 19 politeknik @ manamana kolej komuniti bagi membolehkan ia dijadikan pusat melatih siswazah menganggur mendapatkan pekerjaan. . Memberikan pendedahan & kesedaran kepada graduan berkaitan peluang. cabaran & isu-isu semasa dalam bidang keusahawanan.

 Kerajaan & IPTA juga perlu memainkan peranan penting dalam melaksanakan program sekolah @ universiti kerjaya dengan jelas. Menubuhkan 4 ´focus-groupµ untuk mengkaji isu ketidaksepadanan antara penawaran & permintaan sumber manusia. Aktivit luar ² memberikan banyak pengalaman & mengajar kita bagaimana cara untuk berhadapan dengan khalayak ramai. menyelesaikan masalah serta melakukan tugas dengan baik. Menceburi bidang pertanian & mengusahakan kawasan terbiar sehingga memperolehi hasil & menjadikan petani yang berjaya. berorganisasi. Siswazah harus bijak & aktif dalam berkomunikasi serta cemerlang dalam pelajaran & kokurikulum. Memastikan para siswazah berkebolehan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. .

 Kerajaan ² mewujudkan pusat maklumat siswazah di semua IPTA & IPTS dengan aktif membuat aktiviti-aktiviti penyelidikan mengesan siswazah secara berkala & melaksanakan program penempatan guru sehingga 50% pada tahun 2010 di semua sekolah rendah. Golongan yang masih belajar di sekolah @ IPT perlu memilih bidang pengajian yang lebih disesuaikan dengan pemahaman kerja di pasaran. . IPT ² mewujudkan keseimbangan diantara mempelajari ilmu teori @ praktikal berdasarkan kepada perkembangan semasa dalam bidang yang menjadi tumpuan sekarang. Pihak berwajib hendaklah mengurangkan pengimportan tenaga asing.

.

.

SEKIAN« TERIMA KASIH! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->