P. 1
BAB 30 Ekonomi Malaysia dan Ekonomi Antarabangsa

BAB 30 Ekonomi Malaysia dan Ekonomi Antarabangsa

|Views: 202|Likes:
Published by Luvina Cas

More info:

Published by: Luvina Cas on Feb 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2015

pdf

text

original

BAB 30 Ekonomi Malaysia dan Ekonomi Antarabangsa

Cenderung kepada industri berintensifkan buruh 1970-an . barangan elektrinik.dan teksil .Giat dalam usaha menggantikan import dan memajukan sektor pertanian -menumpu kepada industri kecil dan pengeksportan komuniti utama.1Perkembangan Ekonomi Malaysia Tempoh 1950-an hingga 1960-an Ciri-ciri Ekonomi -Mengamalkan sisitem laissez-faire .30.

Pembangunan sektor perkhidmatan .Tempoh 1980-an Ciri-ciri Ekonomi -mengamalkan sistem ekonomi campuran -menumpu kepada industri berat dan berteknologi tinggi -mewujudkan Pusat Kewangan Pesisir Pantai Labuan untuk memudahkan tukaran wang asing dan pengaliran modal asing -berpegang teguh kepada prinsip perdagangan bebas dan pasaran terbuka -mewujudkan dasar perkongsian pintar dan kemakmuran bersama -menumpu kepada kemajuan teknologi maklumat dengan mewujudkan Koridor Raya Multimedia (MSC) 1990-an 2000-an -Menumpu kepada pemulihan ekonomi .

nilai mata wamg Ringgit Malaysia jatuh secara mendadak 3 Hal ini menyebabkan Malaysia mengalami kegawatan ekonomi pada tahun 1998 4 Kerajaan telah mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk menangani kegawatan ekonomi ini . termasuk Malaysia 2 Sebagai akibatnya. penyangak mata wang menyerang nmata wang negara-negara di Asia.30.2 Kegawatan Ekonomi 1997/1998 1 Pada akhir tahun 1997.

Langkah-langkah Penyelesaian 1 Mewujudkan peraturan tentang kawalan dan ketelusan perniagaan mata wang 2 Mengamalkan perbelanjaan berhemat 3 Mengurangkan import dan membatalkan atau menangguhkan projek raksasa seperti Projek Empangan Bakun di Sarawak 4 Menubuhkan Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) untuk menggariskan dasar-dasar pemulihan ekonomi negara .

5 Penubuhan Danaharta Nasional Bhd untuk mengambil alih pinjaman tidak berbayar (non-performing Loans) daripada bank-bank tempatan. pinjaman yang tidak berbayar itu melibatkan syarikat-syarikat yang menghadapi masalah kewangan akibat kegawatan ekonomi .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->