LAPORAN JAWATANKUASA KABINET 1979

BY : MOLLY PETER ALLVEN ATTNA STEVEN

Laporan Jawatankuasa Kabinet . dibentuk adalah hasil daripada maklum balas dan laporan drpd Jawatankuasa Kabinet 1974 Pmbentukan Jawatankuasa Kabinet tahun 1974 adalah kerana blakunya : - Peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969 Pmbentukan Rukunegara 1970 Pelancaran Dasar Ekonomi Baru 1970 . 1979. Kabinet.

satu Jawatankuasa Kabinet yg dpengerusikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamaad yg merupakan Menteri Pelajaran & Timb. dtubuhkan. dtubuhkan . Perdana Menteri pd masa itu telah Timb . . Antara tujuan utama laporan tersebut adalah : .Sept 1974 .

berdisiplin & terlatih.matlamat matlamat dan keberkesanan sistem pendidikan yang diamalkan sekarang .µ ( Laporan Mahathir. dengan tujuan memastikan keperluan tenaga manusia negara dipenuhi dalam jangka pendek& jangka pendek & penjang di samping untuk memestikan sistem pendidikan ini memenuhi matlamat negara untuk melahirkan masyrakat yang bersatu .µ terlatih .´ Untuk mengkaji semula matlamat. 1976 ) .

sosial . negara. ekonomi dan politik utk mmbangunkan bangsa dan negara . Laporan Jawatankuasa 1979 telah diistiharkan pd tahun 1998 & dwujudkan secara rasmi melalui Falsafah Pendidikan Negara pd tahun1988. .Kajian semula dasar pendidikan kebangsaan yang sebelum ini kurang mnitikberatkan perpaduan negara dan memajukan aspek sosial.

punca akhlak yang mulia . individu yang lahir dari sistem persekolahan negara perlu selaras dengan tujuan pembangunan kemanusiaan .Laporan Jawatankuasa Kabinet . telah menetapkan secara tersurat dan tersirat penentuan wajah dan jenis warganegara Malaysia yang perlu dibentuk melalui sistem pendidikan di Malaysia. 1979 juga . ´ kemanusiaan. Kabinet. . juga. Tegasnya mulia.ramai dengan berpandukan beramai puncapunca . Keprihatinan dan hasrat Jawatankuasa tersebut dirakamkan seperti berikut : ´ Mereka bukan sahaja perlu cekap bahkan perlu boleh berfikir dan bertindak dengan baik sama ada secara sendiri mahu pun secara beramai.

membaca .CIRI-CIRI LAPORAN KABINET 1979 Penegasan kepada pendidikan asas 3M membaca. jurusan . menulis dan mengira . akademik dan vokasional . Penegasan kepada pendidikan kerohanian yang kukuh dan unsur. Melicinkan tatacara pengurusan pelajaran meningkatkan mutu pelajaran keseluruhan .unsur disiplin yang diingini . Peluang melanjutkan persekolahan dari 9 tahun ke 11 tahun . unsurPenegasan kepada kurikulum ala Malaysia Pendidikan menengah atas melalui dua jurusan. tahun.

Ringkasnya. menyatupadukan rakyat . . rakyat. Laporan Kabinet juga didapati mempunyai persamaan dgn tujuan Akta Pendidikan 1961 dan Laporan Hussein Onn. iaitu Onn . tetapi pendidikan turut ditumpukan kepada pembentukan keperibadian insan selaras dengan pembangunan kemanusiaan. kemanusiaan . Ringkasnya . berdasarkan Laporan Jawatankuasa Kabinet . peranan Kabinet. 1979. manusia. pendidikan tidak lagi hanya ditumpukan kepada perpaduan negara dan pengeluaran sumber tenaga manusia .

SEKIAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful