LAPORAN JAWATANKUASA KABINET 1979

BY : MOLLY PETER ALLVEN ATTNA STEVEN

Laporan Jawatankuasa Kabinet . dibentuk adalah hasil daripada maklum balas dan laporan drpd Jawatankuasa Kabinet 1974 Pmbentukan Jawatankuasa Kabinet tahun 1974 adalah kerana blakunya : - Peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969 Pmbentukan Rukunegara 1970 Pelancaran Dasar Ekonomi Baru 1970 . Kabinet. 1979.

Antara tujuan utama laporan tersebut adalah : . dtubuhkan . dtubuhkan.Sept 1974 . Perdana Menteri pd masa itu telah Timb . . satu Jawatankuasa Kabinet yg dpengerusikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamaad yg merupakan Menteri Pelajaran & Timb.

matlamat matlamat dan keberkesanan sistem pendidikan yang diamalkan sekarang .´ Untuk mengkaji semula matlamat.µ ( Laporan Mahathir. berdisiplin & terlatih. 1976 ) .µ terlatih . dengan tujuan memastikan keperluan tenaga manusia negara dipenuhi dalam jangka pendek& jangka pendek & penjang di samping untuk memestikan sistem pendidikan ini memenuhi matlamat negara untuk melahirkan masyrakat yang bersatu .

sosial . Laporan Jawatankuasa 1979 telah diistiharkan pd tahun 1998 & dwujudkan secara rasmi melalui Falsafah Pendidikan Negara pd tahun1988. negara. .Kajian semula dasar pendidikan kebangsaan yang sebelum ini kurang mnitikberatkan perpaduan negara dan memajukan aspek sosial. ekonomi dan politik utk mmbangunkan bangsa dan negara .

1979 juga .Laporan Jawatankuasa Kabinet . Tegasnya mulia.ramai dengan berpandukan beramai puncapunca .punca akhlak yang mulia . Keprihatinan dan hasrat Jawatankuasa tersebut dirakamkan seperti berikut : ´ Mereka bukan sahaja perlu cekap bahkan perlu boleh berfikir dan bertindak dengan baik sama ada secara sendiri mahu pun secara beramai. telah menetapkan secara tersurat dan tersirat penentuan wajah dan jenis warganegara Malaysia yang perlu dibentuk melalui sistem pendidikan di Malaysia. ´ kemanusiaan. Kabinet. individu yang lahir dari sistem persekolahan negara perlu selaras dengan tujuan pembangunan kemanusiaan . juga. .

tahun. menulis dan mengira .CIRI-CIRI LAPORAN KABINET 1979 Penegasan kepada pendidikan asas 3M membaca. jurusan . Penegasan kepada pendidikan kerohanian yang kukuh dan unsur. Peluang melanjutkan persekolahan dari 9 tahun ke 11 tahun . membaca . Melicinkan tatacara pengurusan pelajaran meningkatkan mutu pelajaran keseluruhan . akademik dan vokasional . unsurPenegasan kepada kurikulum ala Malaysia Pendidikan menengah atas melalui dua jurusan.unsur disiplin yang diingini .

peranan Kabinet. Laporan Kabinet juga didapati mempunyai persamaan dgn tujuan Akta Pendidikan 1961 dan Laporan Hussein Onn. berdasarkan Laporan Jawatankuasa Kabinet . pendidikan tidak lagi hanya ditumpukan kepada perpaduan negara dan pengeluaran sumber tenaga manusia . manusia. . 1979. tetapi pendidikan turut ditumpukan kepada pembentukan keperibadian insan selaras dengan pembangunan kemanusiaan. menyatupadukan rakyat .Ringkasnya. Ringkasnya . iaitu Onn . rakyat. kemanusiaan .

SEKIAN .