LAPORAN JAWATANKUASA KABINET 1979

BY : MOLLY PETER ALLVEN ATTNA STEVEN

Kabinet. 1979. dibentuk adalah hasil daripada maklum balas dan laporan drpd Jawatankuasa Kabinet 1974 Pmbentukan Jawatankuasa Kabinet tahun 1974 adalah kerana blakunya : - Peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969 Pmbentukan Rukunegara 1970 Pelancaran Dasar Ekonomi Baru 1970 .Laporan Jawatankuasa Kabinet .

Perdana Menteri pd masa itu telah Timb . dtubuhkan . Antara tujuan utama laporan tersebut adalah : .Sept 1974 . dtubuhkan. . satu Jawatankuasa Kabinet yg dpengerusikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamaad yg merupakan Menteri Pelajaran & Timb.

matlamat matlamat dan keberkesanan sistem pendidikan yang diamalkan sekarang .µ terlatih .µ ( Laporan Mahathir. berdisiplin & terlatih. dengan tujuan memastikan keperluan tenaga manusia negara dipenuhi dalam jangka pendek& jangka pendek & penjang di samping untuk memestikan sistem pendidikan ini memenuhi matlamat negara untuk melahirkan masyrakat yang bersatu .´ Untuk mengkaji semula matlamat. 1976 ) .

. sosial . ekonomi dan politik utk mmbangunkan bangsa dan negara . Laporan Jawatankuasa 1979 telah diistiharkan pd tahun 1998 & dwujudkan secara rasmi melalui Falsafah Pendidikan Negara pd tahun1988. negara.Kajian semula dasar pendidikan kebangsaan yang sebelum ini kurang mnitikberatkan perpaduan negara dan memajukan aspek sosial.

Kabinet. ´ kemanusiaan. 1979 juga .ramai dengan berpandukan beramai puncapunca . telah menetapkan secara tersurat dan tersirat penentuan wajah dan jenis warganegara Malaysia yang perlu dibentuk melalui sistem pendidikan di Malaysia. Keprihatinan dan hasrat Jawatankuasa tersebut dirakamkan seperti berikut : ´ Mereka bukan sahaja perlu cekap bahkan perlu boleh berfikir dan bertindak dengan baik sama ada secara sendiri mahu pun secara beramai.Laporan Jawatankuasa Kabinet .punca akhlak yang mulia . Tegasnya mulia. . individu yang lahir dari sistem persekolahan negara perlu selaras dengan tujuan pembangunan kemanusiaan . juga.

Melicinkan tatacara pengurusan pelajaran meningkatkan mutu pelajaran keseluruhan . akademik dan vokasional . jurusan . Penegasan kepada pendidikan kerohanian yang kukuh dan unsur. Peluang melanjutkan persekolahan dari 9 tahun ke 11 tahun . membaca . unsurPenegasan kepada kurikulum ala Malaysia Pendidikan menengah atas melalui dua jurusan. menulis dan mengira .CIRI-CIRI LAPORAN KABINET 1979 Penegasan kepada pendidikan asas 3M membaca.unsur disiplin yang diingini . tahun.

tetapi pendidikan turut ditumpukan kepada pembentukan keperibadian insan selaras dengan pembangunan kemanusiaan. Ringkasnya .Ringkasnya. Laporan Kabinet juga didapati mempunyai persamaan dgn tujuan Akta Pendidikan 1961 dan Laporan Hussein Onn. pendidikan tidak lagi hanya ditumpukan kepada perpaduan negara dan pengeluaran sumber tenaga manusia . . menyatupadukan rakyat . iaitu Onn . peranan Kabinet. rakyat. berdasarkan Laporan Jawatankuasa Kabinet . 1979. kemanusiaan . manusia.

SEKIAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful