HARIMAU MATI MENINGGALKAN BELANG MANUSIA MATI MENINGGALKAN NAMA NILAI : HEMAH TINGGI

Berhemah Tinggi:
Beradap sopan dan berbudi pekerti mulia dalam pergaulan.

Contoh amalan:

Photo dan tutur Menjaga tingkahlaku Album kata Bersifat ramah mesra Tidak angkuh/ sombong

Kepentingan sikap berhemah tinggi: 
Manusia mudah menyesuaikan diri dengan masyarakat. Manusia tidak berasa sombong. Menimbulkan sikap hormat-menghormati terhadap orang lain. Mewujudkan sikap mesra dengan orang lain. Hidup lebih aman dan damai.

Contoh tokoh Manusia mati meninggalkan nama : 1- Imam al Ghazali 2- Confucius 3- Tunku Abdul Rahman 4- Mahatma Ghandi

Hemah Tinggi Dapat Membentuk Peribadi Mulia: 

Dihormati oleh masyarakat 
Melahirkan individu yang bertanggungjawab, amanah, jujur dalam melakukan apa sahaja.  Menjadi pendorong kepada seseorang untuk maju dan berjaya  Sebagai aset kejayaan kerana mereka yakin dengan kebolehan diri serta tindakan yang dilakukan.

Kelebihan Bersikap Hemah Tinggi:
-Menjadi tauladan kepada orang lain - Ilmu/ kemahiran mereka dapat menyumbang kepada pembentukan masyarakat dan negara -Mengajar erti kesabaran yang perlu ada dalam jiwa ketika melakukan sesuatu kerja -Sebagai azam iaitu tidak takut dengan cabaran dan rintangan -Dapat melakukan segala kerja dengan berjaya -Dapat memperkukuhkan iman demi memperolehi keredhaanNya.

Kesan tidak mengamalkan berhemah tinggi terhadap masyarakat: 

Masyarakat tidak mempedulikan perasaan orang lain. Semangat kejiranan akan pupus. Masyarakat tidak mempunyai perasaan bertimbang rasa terhadap orang lain. Masyarakat tidak akan bersatu padu dan matlamat negara sukar dicapai.

MODUL 1: Rakan sekelas anda sedang bertengkar untuk memilih antara koir atau pun coral speaking sebagai persembahan kelas sempena sambutan Hari Guru sekolah. Anda sebagai ketua kelas, bagaimanakah cara anda menyelesaikan masalah tersebut?

MODUL 2:

Anda merupakan seorang atlit sukan sekolah dalam acara balapan. Sedangkan guru pengurus sukan sekolah meminta anda menyertai acara badminton secara bergu sebagai menggantikan pemain yang cedera di peringkat MSSN. Bagaimana ada menyelesaikannya?