P. 1
BORANG KENDIRI KANTIN 1A dan 2

BORANG KENDIRI KANTIN 1A dan 2

|Views: 597|Likes:
Published by Rasida Mohamad

More info:

Published by: Rasida Mohamad on Feb 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2013

pdf

text

original

Kendiri 1A

LAPORAN HARIAN PEMERIKSAAN KENDIRI KANTIN SEKOLAH
Premis : ……………………………………………………………………………..…………………………………………………………….. Bulan : BIL Pengendali Makanan 1 Semua pengendali makanan sihat dan tiada luka terdedah Memakai pakaian, penutup kepala, apron dan kasut yang bersih dan sesuai Pengendali makanan bersih dan berkuku pendek Amalan Pengendali Makanan Mencuci tangan sebelum mengendali makanan / selepas ke tandas Menanggalkan apron apabila ke tandas Tidak batuk / bersin ke arah makanan Tidak menyentuh makanan sedia dimakan dengan tangan Bahan Mentah Segar, berkualiti dan selamat Bahan mentah disediakan di tempat yang bersih, tinggi dan kalis air. Makanan Makanan masak atau dimakan terus diasing daripada bahan mentah. Makanan yang dimasak disimpan / dihidang di dalam keadaan bertutup Makanan masak tidak disimpan pada suhu bilik melebihi 4 jam Baki makanan tidak dibawa ke hidangan seterusnya Makanan dari pembekal luar bersih dan selamat Bekalan Air Bersih dan mencukupi Bekas simpanan bersih dan tertutup Pengendali dan penyimpan ais adalah bersih dan selamat Penstoran Bersih dan tersusun / teratur serta bebas dari bahan kimia / racun Peti Sejuk Suhu 'Chiller' ( 0°C hingga 4°C ) Suhu 'Freezer' ( < -18°C ) Makanan disimpan dalam bekas tertutup, teratur dan bersih Peralatan / Perkakas Peralatan / perkakas sentiasa bersih, mudah dicuci, kalis air dan sempurna Gunakan peralatan berasingan untuk bahan mentah dan makanan sedia dimakan Papan dan pisau pemotong bersih Meja penyediaan bersih Kain lap yang digunakan bersih dan khusus Pinggan mangkuk dan lain-lain pekakas dicuci di tempat yang tinggi( melebihi 1 meter dari lantai ) 9 Tandas dan Sinki Mencuci Tangan Tandas dibersihkan dengan sempurna Kemudahan mencuci tangan bersih dan berfungsi serta mempunyai sabun cecair dan tisu tangan 2 3 3 4 2 3 1 5 5 ………………………………. PERKARA
Markah Demerit

Minggu : ………………...…………… Tarikh Ulasan/Tindakan

2

3

5 5 5 5 5 2 2 5 2 2 2 1

4

5

6

7

4 4 1 2 2 2 3 2

8

GPK HEM perlu mengesahkan status penilaian 30 minit sebelum makanan dimakan oleh murid/pelajar. Lipas & Tikus ) dan berfungsi dengan baik Tiada anjing. kucing dan haiwan peliharaan yang lain Lain-lain Lantai. Penilaian hendaklah dijalankan pada bila-bila masa sebelum makanan dihidang untuk jualan. ** Markah dimerit sekiranya satus TIDAK ditanda (X) *** Jumlah markah dimerit Status Keselamatan Makanan Baik Memuaskan Berisiko Bahaya Markah 90 -100 80 – 89 70 – 79 <70 Nota : Sekiranya mendapat markah kurang daripada 70. Tarikh : 2. Penilaian oleh pengusaha kantin perlu dilakukan dalam masa tidak lebih 20 minit. Sample perlu dilupuskan selepas 72 jam sekiranya tiada keracunan makanan. Holding sample sebanyak 250 gram/sample perlu diambil dan disimpan pada suhu 4 °C / 72 jam. Sample perlu dilebelkan mengikut tarikh pensempelan. ( GPK HEM ) Perhatian: 1. Maklumat sampel makanan yang diambil Bil Jenis Makanan 1 2 3 4 5 Tandatangan: …………………………………………………. 3.. dinding dan siling hendaklah sentiasa bersih 4 11 2 1 2 1 1 12 Kepala paip dan pemegang pintu hendaklah sentiasa bersih Perlimbahan dan perparitan sentiasa diselenggara JUMLAH DEMERIT JUMLAH MARKAH 100–( ) Nota : * Sila tandakan ( X ) pada ruangan tarikh penilaian markah mengikut status kepatuhan. . Pengusaha Kantin : ULASAN GPK HEM Maklumat mengenai makanan rosak / basi ( sekiranya ada ) • Terdapat makanan yang telah rosak/basi • Tindakan pelupusan YA YA TIDA K TIDA K Sila bulatkan yang berkenaan Sila bulatkan yang berkenaan Bil 1 2 3 4 5 Jenis Makanan • Jenis makanan ( nyatakan ): • Tarikh makanan disediakan: Ulasan keselurhan tahap keselamatan makanan ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Tandatangan dan cop : ………………………………… ………………………………….10 Tong Sampah Tong sampah mempunyai beg plastik dan bertutup Kawalan Serangga dan Haiwan Lain Ada kawalan makluk perosak (Lalat.

…………………………………………………. 05 Penyediaan makanan dilakukan ditempat yang bersih. pembungkusan 01 sempurna dan disimpan ditempat yang sesuai. tidak telap air dan tidak rosak 22 Dinding serta sililing premis sentiasa bersih dari habuk dan sawang dan tidak rosak LAIN-LAIN 23 Tiada kehadiran tanda-tanda kehadiran lalat. Tandatangan Cop Pegawai Kesihatan Daerah Tarikh: . label mematuhi peraturan. 08 Memakai kasut bersesuaian semasa mengendalikan makanan. sedia dimakan dan bahan mentah diasingkan.Kendiri 2 BORANG PENILAIAN BULANAN KEBERSIHAN KANTIN SEKOLAH Nama Sekolah : Daerah SK(P) JALAN YAHYA AWAL. Bil Pekerja Bil Pelalian Typhoid Markah Demerit * L P : JOHOR BAHRU BIL PERKARA Ulasan/Tindakan MAKANAN Ramuan & makanan mentah berkualiti. ULASAN PEGAWAI KESIHATAN DAERAH : Dsahkan oleh Pengetua/Guru Besar : …………………………………………………………………………………. 09 Mengamal kebersihan diri yang betul.. mendapat pelalian anti-taifoid dan mengikuti 06 kursus pengendalian makanan.. 03 Peti sejuk teratur. bilangan mencukupi dan dalam keadaan 13 sempurna BEKALAN AIR 14 Sumber dari air yang dirawatdan tidak menggunakan sambungan paip getah PERLIMBAHAN DAN PERPARITAN 15 Pengaliran air limbah lancar dan dilupuskan dengan sebaiknya 16 Longkang bersih dan sempurna KEMUDAHAN TANDAS 17 Tandas berkadaan bersih. 04 Makanan ysng dimasak disimpa dalam bekas tertutup dan suhu bersesuaian. JOHOR BAHRU Bulan : JANUARI Maklumat Am i. bilangan mencukupi dan berfungsi dengan baik 18 Sabun cecair dan alat pengering disedikan dan berfungsi PERLUPUSAN SAMPAH DAN SISA MAKANAN Tong sampah mencukupi. *** Jumlah markah demerit GPK HEM : ………………………… ……………………………………. 02 Makanan masak. tidak licin. tinggi dan kalis air. bersih dan berfungsi dan suhu bersesuaian. PERALATAN DAN PERKAKASAN 10 Bersih. ** Jumlah markah demerit yang dibulatkan. PENGENDALI MAKANAN Menjalani pemeriksaan kesihatan. sempurna dan diasingkan antara bahan mentah dan makanan bermasak 11 12 Dikeluarkan dari premis sekiranya tidak digunakan Pencucian dilakukan ditempat yang tinggi 13 8 8 8 3 8 4 4 4 5 4 3 2 4 2 1 2 2 3 2 2 2 4 1 1 KEMUDAHAN PENCUCIAN TANGAN Sinki dan sabun cecair disediakan. tikus dan binatang peliharaan 24 Jadual pembersihan disediakan dan dipatuhi 25 Kain bersih dan untuk kegunaan khusus JUMLAH MARKAH (DEMERIT) ** MARKAH PENILAIAN KESELURUHAN = 100 – ( ) *** Nota : * Bulatkan markah demerit sekiranya terdapat kepatuhan. 07 Memakai pakaian penutup kepaladan apron yang bersih dan sesuai. DINDING DAN SILING 21 Lantai sentiasa bersih. ……………………………………………………………………………………………………. bertutup dan diselenggara dengan 19 sempurna 20 Sisa makanan dikumpulkan dan dilupuskan dengan sempurna LANTAI. dilengkapi beg plastik.……………………………….

p En. LAPORAN PENILAIAN BULANAN KEBERSIHAN KANTIN-JANUARI 2011 Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.edu. 2. bersama – sama ini disertakan butir an berikut untuk perhatian dan tindakan tuan selanjutnya.k .Fail Pejabat Kesihatan .Fail 3K SK(P)YA .SEKOLAH KEBANGSAAN PEREMPUAN JALAN YAHYA AWAL 80100 JOHOR BAHRU Telefon Fax Kod Sekolah e-mel : : : : 07 – 2234872 07 – 2273576 JBB 1009 skpjya.1 1 Salinan Borang Kendiri 2 Sekian dimaklumkan dan terima kasih.Unit HEM PPD/JB) Tuan.my Ruj Kami : JBB1009/100-19/1/10/Jld.2(01) Tarikh : 07 Februari 2011 Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Pejabat Pelajaran Daerah Johor Bahru JKR 413 Jalan Glendening 80100 Johor Bahru (u. 2.Mohd Saodi. s.Nordin b. Sehubungan itu. Johor. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah ……………………… PN HJH MUZARINA BINTI ADAM Guru Besar SK(P)Jalan Yahya Awal 80100 Johor Bahru.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->