Kendiri 1A

LAPORAN HARIAN PEMERIKSAAN KENDIRI KANTIN SEKOLAH
Premis : ……………………………………………………………………………..…………………………………………………………….. Bulan : BIL Pengendali Makanan 1 Semua pengendali makanan sihat dan tiada luka terdedah Memakai pakaian, penutup kepala, apron dan kasut yang bersih dan sesuai Pengendali makanan bersih dan berkuku pendek Amalan Pengendali Makanan Mencuci tangan sebelum mengendali makanan / selepas ke tandas Menanggalkan apron apabila ke tandas Tidak batuk / bersin ke arah makanan Tidak menyentuh makanan sedia dimakan dengan tangan Bahan Mentah Segar, berkualiti dan selamat Bahan mentah disediakan di tempat yang bersih, tinggi dan kalis air. Makanan Makanan masak atau dimakan terus diasing daripada bahan mentah. Makanan yang dimasak disimpan / dihidang di dalam keadaan bertutup Makanan masak tidak disimpan pada suhu bilik melebihi 4 jam Baki makanan tidak dibawa ke hidangan seterusnya Makanan dari pembekal luar bersih dan selamat Bekalan Air Bersih dan mencukupi Bekas simpanan bersih dan tertutup Pengendali dan penyimpan ais adalah bersih dan selamat Penstoran Bersih dan tersusun / teratur serta bebas dari bahan kimia / racun Peti Sejuk Suhu 'Chiller' ( 0°C hingga 4°C ) Suhu 'Freezer' ( < -18°C ) Makanan disimpan dalam bekas tertutup, teratur dan bersih Peralatan / Perkakas Peralatan / perkakas sentiasa bersih, mudah dicuci, kalis air dan sempurna Gunakan peralatan berasingan untuk bahan mentah dan makanan sedia dimakan Papan dan pisau pemotong bersih Meja penyediaan bersih Kain lap yang digunakan bersih dan khusus Pinggan mangkuk dan lain-lain pekakas dicuci di tempat yang tinggi( melebihi 1 meter dari lantai ) 9 Tandas dan Sinki Mencuci Tangan Tandas dibersihkan dengan sempurna Kemudahan mencuci tangan bersih dan berfungsi serta mempunyai sabun cecair dan tisu tangan 2 3 3 4 2 3 1 5 5 ………………………………. PERKARA
Markah Demerit

Minggu : ………………...…………… Tarikh Ulasan/Tindakan

2

3

5 5 5 5 5 2 2 5 2 2 2 1

4

5

6

7

4 4 1 2 2 2 3 2

8

dinding dan siling hendaklah sentiasa bersih 4 11 2 1 2 1 1 12 Kepala paip dan pemegang pintu hendaklah sentiasa bersih Perlimbahan dan perparitan sentiasa diselenggara JUMLAH DEMERIT JUMLAH MARKAH 100–( ) Nota : * Sila tandakan ( X ) pada ruangan tarikh penilaian markah mengikut status kepatuhan. Sample perlu dilebelkan mengikut tarikh pensempelan. Sample perlu dilupuskan selepas 72 jam sekiranya tiada keracunan makanan. Maklumat sampel makanan yang diambil Bil Jenis Makanan 1 2 3 4 5 Tandatangan: ………………………………………………….. Penilaian hendaklah dijalankan pada bila-bila masa sebelum makanan dihidang untuk jualan. . kucing dan haiwan peliharaan yang lain Lain-lain Lantai.10 Tong Sampah Tong sampah mempunyai beg plastik dan bertutup Kawalan Serangga dan Haiwan Lain Ada kawalan makluk perosak (Lalat. 3. Holding sample sebanyak 250 gram/sample perlu diambil dan disimpan pada suhu 4 °C / 72 jam. Pengusaha Kantin : ULASAN GPK HEM Maklumat mengenai makanan rosak / basi ( sekiranya ada ) • Terdapat makanan yang telah rosak/basi • Tindakan pelupusan YA YA TIDA K TIDA K Sila bulatkan yang berkenaan Sila bulatkan yang berkenaan Bil 1 2 3 4 5 Jenis Makanan • Jenis makanan ( nyatakan ): • Tarikh makanan disediakan: Ulasan keselurhan tahap keselamatan makanan ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Tandatangan dan cop : ………………………………… …………………………………. GPK HEM perlu mengesahkan status penilaian 30 minit sebelum makanan dimakan oleh murid/pelajar. Tarikh : 2. Penilaian oleh pengusaha kantin perlu dilakukan dalam masa tidak lebih 20 minit. ( GPK HEM ) Perhatian: 1. ** Markah dimerit sekiranya satus TIDAK ditanda (X) *** Jumlah markah dimerit Status Keselamatan Makanan Baik Memuaskan Berisiko Bahaya Markah 90 -100 80 – 89 70 – 79 <70 Nota : Sekiranya mendapat markah kurang daripada 70. Lipas & Tikus ) dan berfungsi dengan baik Tiada anjing.

tinggi dan kalis air.………………………………. ULASAN PEGAWAI KESIHATAN DAERAH : Dsahkan oleh Pengetua/Guru Besar : …………………………………………………………………………………. 04 Makanan ysng dimasak disimpa dalam bekas tertutup dan suhu bersesuaian. Bil Pekerja Bil Pelalian Typhoid Markah Demerit * L P : JOHOR BAHRU BIL PERKARA Ulasan/Tindakan MAKANAN Ramuan & makanan mentah berkualiti. pembungkusan 01 sempurna dan disimpan ditempat yang sesuai. 03 Peti sejuk teratur. ** Jumlah markah demerit yang dibulatkan. DINDING DAN SILING 21 Lantai sentiasa bersih. mendapat pelalian anti-taifoid dan mengikuti 06 kursus pengendalian makanan... bilangan mencukupi dan dalam keadaan 13 sempurna BEKALAN AIR 14 Sumber dari air yang dirawatdan tidak menggunakan sambungan paip getah PERLIMBAHAN DAN PERPARITAN 15 Pengaliran air limbah lancar dan dilupuskan dengan sebaiknya 16 Longkang bersih dan sempurna KEMUDAHAN TANDAS 17 Tandas berkadaan bersih.Kendiri 2 BORANG PENILAIAN BULANAN KEBERSIHAN KANTIN SEKOLAH Nama Sekolah : Daerah SK(P) JALAN YAHYA AWAL. PERALATAN DAN PERKAKASAN 10 Bersih. dilengkapi beg plastik. label mematuhi peraturan. 02 Makanan masak. JOHOR BAHRU Bulan : JANUARI Maklumat Am i.…………………………………………………. 05 Penyediaan makanan dilakukan ditempat yang bersih. 08 Memakai kasut bersesuaian semasa mengendalikan makanan. 07 Memakai pakaian penutup kepaladan apron yang bersih dan sesuai. sempurna dan diasingkan antara bahan mentah dan makanan bermasak 11 12 Dikeluarkan dari premis sekiranya tidak digunakan Pencucian dilakukan ditempat yang tinggi 13 8 8 8 3 8 4 4 4 5 4 3 2 4 2 1 2 2 3 2 2 2 4 1 1 KEMUDAHAN PENCUCIAN TANGAN Sinki dan sabun cecair disediakan. 09 Mengamal kebersihan diri yang betul. PENGENDALI MAKANAN Menjalani pemeriksaan kesihatan. tidak licin. bertutup dan diselenggara dengan 19 sempurna 20 Sisa makanan dikumpulkan dan dilupuskan dengan sempurna LANTAI. sedia dimakan dan bahan mentah diasingkan. bilangan mencukupi dan berfungsi dengan baik 18 Sabun cecair dan alat pengering disedikan dan berfungsi PERLUPUSAN SAMPAH DAN SISA MAKANAN Tong sampah mencukupi. Tandatangan Cop Pegawai Kesihatan Daerah Tarikh: . tikus dan binatang peliharaan 24 Jadual pembersihan disediakan dan dipatuhi 25 Kain bersih dan untuk kegunaan khusus JUMLAH MARKAH (DEMERIT) ** MARKAH PENILAIAN KESELURUHAN = 100 – ( ) *** Nota : * Bulatkan markah demerit sekiranya terdapat kepatuhan. tidak telap air dan tidak rosak 22 Dinding serta sililing premis sentiasa bersih dari habuk dan sawang dan tidak rosak LAIN-LAIN 23 Tiada kehadiran tanda-tanda kehadiran lalat. *** Jumlah markah demerit GPK HEM : ………………………… ……………………………………. ……………………………………………………………………………………………………. bersih dan berfungsi dan suhu bersesuaian.

LAPORAN PENILAIAN BULANAN KEBERSIHAN KANTIN-JANUARI 2011 Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.p En. Johor.Nordin b.2(01) Tarikh : 07 Februari 2011 Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Pejabat Pelajaran Daerah Johor Bahru JKR 413 Jalan Glendening 80100 Johor Bahru (u.edu. bersama – sama ini disertakan butir an berikut untuk perhatian dan tindakan tuan selanjutnya. 2.my Ruj Kami : JBB1009/100-19/1/10/Jld.Fail 3K SK(P)YA . s.k . 2.1 1 Salinan Borang Kendiri 2 Sekian dimaklumkan dan terima kasih.SEKOLAH KEBANGSAAN PEREMPUAN JALAN YAHYA AWAL 80100 JOHOR BAHRU Telefon Fax Kod Sekolah e-mel : : : : 07 – 2234872 07 – 2273576 JBB 1009 skpjya. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah ……………………… PN HJH MUZARINA BINTI ADAM Guru Besar SK(P)Jalan Yahya Awal 80100 Johor Bahru.Mohd Saodi.Unit HEM PPD/JB) Tuan.Fail Pejabat Kesihatan . Sehubungan itu.