P. 1
Transisi_Tahun_1

Transisi_Tahun_1

|Views: 302|Likes:
Published by crabyong

More info:

Published by: crabyong on Feb 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/20/2013

pdf

text

original

SJK ( C ) CHUNG HWA 1A, MUAR JADUAL PROGRAM TRANSISI DAN PENYAYANG 3 MINGGU SESI 2011 HARI Isnin 3/1/1 1 MASA

7.30 pagi 8.00 pagi AKTIVITI
-Menperkenalkan semua guru kepada murid-murid Tahun1 Tatacara masuk kelas -Berbaris dan beratur sebelum masuk ke kelas -Ucapan selamat / guru memperkenalkan diri -Bertertib semasa duduk di kelas Suaikenal / dinamika kumpulan -Mengenal rakan sebelah / rakan dalam kumpulan -Nyanyian Tatacara keluar kelas -Mengenalkan kantin sekolah -Berdiri dan ucap terima kasih -Beratur dan berjalan dengan senyap -Berbaris membeli makanan -Mencuci tangan / duduk di kerusi Dinamika kumpulan -Berkumpul mengikut gambar/ bentuk / warna -Mengenal rakan dalam kumpulan -Mengira rakan dalam kumpulan Melawat kawasan sekolah Tatacara masuk ke kelas -Beratur di luar kelas / masuk kelas dengan tertib Tatacara di kelas dalam Bahasa Inggeris Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima

CATATA N

8.30 pagi

9.30 pagi

10.00 pagi

11.00 pagi 11.30 pagi

12.30 tgh

bilik guru.30 pagi 11.00 pagi 10. pusat sumber -Menerangkan peraturanperaturan di bilik-bilik berkenaan Kelas komputer Memperkenalkan bahagian komputer Nyanyian -Nyanyian lagu “Wo De Peng You Zai Na Li” -Negaraku / Bangsa Johor . mengemas peralatan) Menyapu sampah Tatacara kelas dalam Bahasa Inggeris Menyebut perabot-perabot yang ada dalam kelas dalam Bahasa Inggeris Rehat -Guru bersama murid di kantin -pastikan murid mematuhi peraturan di kantin Melawat kawasan sekolah -Pejabat. susun meja / kerusi. bilik-bilik khas.30 pagi 10.00 pagi 8.Cara berdiri yang betul CATATA N 8. perpustakaan.30 pagi .30 pagi AKTIVITI Tatacara masuk kelas -Berbaris dan beratur sebelum masuk ke kelas -Ucapan selamat -Bertertib semasa duduk di kelas Tatacara dalam kelas dengan Bahasa Melayu Pengurusan kelas -Murid melakukan rutin harian (kutip sampah.30 pagi 9.kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru HARI Sela sa 4/1/1 0 MASA 7.

Terima Kasih.12. Good Morning. mengemas peralatan) -Menyapu sampah -Kebersihan diri Perbualan guru & murid -“Diri saya” dalam Bahasa Inggeris Tatacara keluar kelas -Mengenalkan kantin sekolah -Berdiri dan ucap terima kasih -Beratur dan berjalan dengan senyap -Berbaris membeli makanan -Mencuci tangan / duduk di kerusi CATATA N 8.30 pagi AKTIVITI Tatacara masuk kelas -Berbaris dan beratur sebelum masuk ke kelas dengan menyebut ayat dalam Bahasa Melayu -Ucapan selamat -Bertertib semasa duduk di kelas Ucapan bertatasusila -pengucapan bertatasusila (Selamat Sejahtera. Thank You) -penerangan tentang peraturan sekolah Pengurusan kelas -Murid melakukan rutin harian (kutip sampah.30 pagi .00 pagi 9.00 pagi 9.30 tgh Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru HARI Rabu 5/1/1 0 MASA 7. susun meja / kerusi.

00 pagi 10.30 pagi AKTIVITI Pengurusan kelas -Murid melakukan rutin harian (kutip sampah.30 tgh Tatacara masuk ke kelas -Beratur di luar kelas / masuk kelas dengan tertib -tepukan bersatu / tepukan bersambut Bercerita -cerita teladan – kura-kura dengan kancil Nyanyian -Bangun pagi atau lagu-lagu yang sesuai -Lagu sekolah Penerapan nilai-nilai murni -Bersalam dengan ibu bapa sebelum ke sekolah -Nyanyian” Yi Bu Yi Bu Xiang Qian Zou” HARI Kha mis 6/1/1 0 MASA 7. susun meja / kerusi.00 pagi 8.30 pagi 11. mengemas peralatan) -Menyapu sampah Nyanyian -Negaraku -Mewarna bendera Malaysia Aktiviti Bahasa -menyebut huruf a-z -menulis huruf Rehat -Guru bersama murid di kantin -pastikan murid mematuhi peraturan di kantin CATATA N 8.10.30 pagi .30 pagi 12.30 pagi 9.

10.00 pagi 11.30 tgh .00 pagi Permainan nombor -Murid mengambil nombor dari kotak -Menyebut dan mengeja Dinamika kumpulan -Mengenal bentuk-bentuk asas -Mengedar lembaran kerja -Mewarna bentuk -Pamer hasil kerja Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru -Menyebut perabot dalam kelas 12.

.

30 pagi 11.00 pagi AKTIVITI Pengurusan kelas -Melakukan rutin harian -Kebersihan diri Mengenal sekolah kita -Nama sekolah -Lencana sekolah -Nama guru besar / penolong kanan Tatacara keluar kelas -Menjalankan permainan kecil dalam atau luar bilik darjah Tatacara keluar kelas -Berdiri dan ucap terima kasih -Beratur dan berjalan dengan senyap -Berbaris membeli makanan -Mencuci tangan / duduk di kerusi Tatacara masuk ke kelas -Beratur di luar kelas / masuk kelas dengan tertib -tepukan bersatu / tepukan bersambut -Menamakan bahagian anggota badan Dinamika kumpulan -Mengenal komputer -Mengedar lembaran kerja -pamer hasil kerja Sekolah syurgaku -saya sayang sekolah -mengapa saya ke sekolah -akibat tidak ke sekolah Sekolah syurgaku -saya sayang sekolah -mengapa saya ke sekolah -akibat tidak ke sekolah Tatacara keluar kelas untuk balik-Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru CATATA N 9.30 pagi 10.30 tgh .00 pagi 9.30 pagi 8.00 pagi 10.HARI Juma at 7/1/1 0 MASA 7.30 pagi 12.

Perhimpunan .00 pagi 9.30 tgh .30 pagi 11.00 pagi 9.Bacaan Ikrar -Nyanyian : Negaraku Bangsa Johor Lagu Sekolah -Ucapan guru besar dan GPK Pengurusan kelas -Melakukan rutin harian -Kebersihan diri Perbualan guru dan murid -Sarapan / makan tengah hari -Memadamkan bentuk -Rumusan :keperluan dan kepentingan Makanan Rehat -Berdiri dan ucap terima kasih -Beratur dan berjalan dengan senyap -Berbaris membeli makanan Dinamika kumpulan -Mengenal ahli-ahli sekolah -Mengedar lembaran kerja -Pamer hasil kerja Aktiviti bahasa (lisan & tulisan) -Menyebut huruf a-z .Menulis huruf Bercerita Bahasa Melayu Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg / peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan CATAT AN 8.30 pagi AKTIVITI .30 pagi 10.HARI Isnin 10/1/ 10 MASA 7.00 pagi 10.30 pagi 12.

30 pagi 11.30 pagi AKTIVITI Pengurusan kelas -Murid melakukan rutin harian .00 pagi .30 pagi 8.00 pagi 9. mengeja dan melabel Dinamika kumpulan -Mengenal alat-alat computer -Mengedar lembaran kerja -Pamer hasil kerja Permainan nombor -Mengira dan melukis bilangan objek -Mewarna CATAT AN 10.guru HARI Selas a 11/1/ 10 MASA 7.00 pagi 10.Kebersihan diri Permainan -kata kerja -Lembaran kerja -pamer hasil kerja Menceritakan ahli keluarga -pekerjaan -kegemaran masing-masing Tatacara keluar kelas -Berdiri dan ucap terima kasih -Beratur dan berjalan dengan senyap -Berbaris membeli makanan -Mencuci tangan / duduk di kerusi Tatacara masuk ke kelas -Beratur di luar kelas / masuk kelas dengan tertib -tepukan bersatu / tepukan bersambut Mengenal anggota badan -Bercerita tentang anggota badan -Menyebut.00 pagi 9.

30 pagi .30 pagi 10.30 tgh Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru HARI Rabu 12/1/ 10 MASA 7.30 pagi 8.00 pagi 10. red ) Tatacara keluar kelas -Mengenalkan kantin sekolah -Berdiri dan ucap terima kasih -Beratur dan berjalan dengan senyap -Berbaris membeli makanan -Mencuci tangan / duduk di kerusi Tatacara masuk ke kelas -Beratur di luar kelas / masuk kelas dengan tertib Permainan nombor -Mengira dan melukis bilangan objek -Mewarna CATAT AN 9..Pamer hasil kerja 12.00 pagi 9.00 pagi AKTIVITI Pengurusan kelas -Melakukan rutin harian -Kebersihan diri Permainan -barang-barang di dalam kelas -Membaca dan mengeja -Mewarna Mengenal sekolah kita -Nyanyian lagu sekolah -Mengenal lencana sekolah -Warna dalam lencana sekolah ( green.

kumpulan dan individu -Memilih seorang wakil kelas untuk membaca ikrar Tahun 1 Mengenal hari dalam seminggu -Menyebut dan mengeja -Lembaran kerja -pamer hasil kerja Rehat Tatacara keluar kelas -Mengenalkan kantin sekolah -Berdiri dan ucap terima kasih -Beratur dan berjalan dengan senyap CATAT AN 9.00 pagi 12.30 pagi .Pamer hasil kerja Nyanyian -Lagu Sekolah -Membaca senikata lagu sekolah Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru HARI Kham is 13/1/ 10 MASA 7.00 pagi 9.30 tgh .00 pagi AKTIVITI Pengurusan kelas -Melakukan rutin harian -Kebersihan diri Ikrar Tahun 1 -Membaca ikrar dengan bimbingan guru -Membaca ikrar secara kelas.30 pagi 8.11.

30 pagi AKTIVITI Kelas impian -Bersoal jawab tentang kebersihan kelas -Apakah cabaran -Apakh keperluan -Apakah impian akan tercapai Pengurusan kelas -Melakukan rutin harian -Kutip sampah -Menyusun meja & kerusi Aktiviti fizikal -Permainan dalam kumpulan -menerangkan keselamatan semasa bermain di dalam dan luar bilik darjah Tatacara keluar kelas -Berdiri dan ucap terima kasih CATAT AN 8.00 pagi 8.30 tgh HARI Juma at 14/1/ 10 MASA 7.10.00 pagi 10.30 pagi -Berbaris membeli makanan -Mencuci tangan / duduk di kerusi Bentuk -menyebut nama bentuk -membezakan barangan dalam kelas mengikut bentuk Aktiviti kenegaraan -Mengenal peraturan sekolah -Menjaga keselamatan diri.30 . rumah dan sekolah Permainan -Makanan -Membaca dan mengeja -Mewarna Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru 12.30 pagi 11.30 pagi 9.

30 pagi AKTIVITI .melukis dan mewarna lima jenis perabut Budaya ilmu / amalan murni -Berkemas sebelum pulang -Mengingati pelajaran yang dipelajari pada hari ini.Bacaan Ikrar -Nyanyian : Negaraku Bangsa Johor Lagu Sekolah -Ucapan guru besar dan GPK Aktiviti fizikal dan kognitif -Meniup belon dan menyebut warnanya -Membilang belon yang ada di dalam kumpulan CATAT AN 8.Perhimpunan .00 pagi .00 pagi 12. 11.00 tgh HARI Isnin 17/1/ 10 MASA 7.00 pagi 10.pagi 10.30 pagi -Beratur dan berjalan dengan senyap -Berbaris membeli makanan -Mencuci tangan / duduk di kerusi Tatacara masuk ke kelas -Beratur di luar kelas / masuk kelas dengan tertib Aktiviti sains dan aktiviti daya kreatif -Menamakan haiwan -Membunyikan bunyian yang dibuat haiwan -Membuat aksi haiwan -Nyanyian berunsur haiwan Aktiviti Bahasa Melayu -Menamakan perabut yang ada di dalam kelas / bilik tidur / ruang tamu / pejabat dan lain-lain .

30 pagi 12.00 pagi 9.9.30 AKTIVITI Pengurusan kelas CATAT AN .00 pagi 10.30 tgh HARI Selas MASA 7.30 pagi 10.30 pagi Aktiviti sains dan aktiviti daya kreatif -Menyatakan haiwan kesayangan diri -Melukis dan mewarna haiwan kesayangan diri -Pamer hasil kerja Rehat Aktiviti fizikal -Permainan berkumpulan Aktiviti fizikal -Gotong-royong -Memberitahu murid kepentingan menjaga kebersihan kawasan sekolah Bercerita -Monyet dengan cili merah -Sesi soal jawab Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg / peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru 11.

00 pagi -Murid melakukan rutin harian .30 pagi 10.a 18/1/ 10 pagi 8. kumpulan dan individu -Memilih seorang wakil kelas untuk membaca ikrar Tahun 1 Rehat Dinamika kumpulan -Memperkenalkan buah-buahan -Bersoal jawab tentang nama kumpulan -Apakah khasiat yang terdapat dalam buah-buahan -Mewarna gambar buah-buahan Aktiviti fizikal -Permainan dalam kumpulan Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru 9.00 pagi 12.00 pagi 11.Kebersihan diri Nyanyian -Lagu “xiao xiao ma yi” Ikrar Tahun 1 -Membaca ikrar dengan bimbingan guru -Membaca ikrar secara kelas.00 pagi 9.30 tgh .

00 pagi 9.00 pagi AKTIVITI Pengurusan kelas -Melakukan rutin harian -Kebersihan diri Nyanyian -Lagu “bunga raya” Bercerita -Kancil dengan buaya -Sesi soal jawab Rehat Dinamika kumpulan -Mengenal bunyi pelbagai haiwan -Memadankan bunyi haiwan -Permainan berkumpulan -Mencari kawan dengan menggunakan bunyi haiwan Nyanyian -Lagu “fang xue le” Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru CATAT AN 11.30 tgh .30 pagi 12.HARI Rabu 19/1/ 10 MASA 7.30 pagi 10.30 pagi 8.00 pagi 9.

30 pagi 12. kumpulan dan individu -Memilih seorang wakil kelas untuk membaca ikrar Tahun 1 Rehat Nyanyian -Nyanyian dalam kumpulan -Lagu Jalur Gemilang -Mewarnakan gambar Aktiviti kenegaraan -Mengenal peraturan sekolah -Menjaga keselamatan diri.30 tgh .00 pagi 9.30 pagi 11.30 pagi 8.00 pagi AKTIVITI Pengurusan kelas -Melakukan rutin harian -Kebersihan diri Mengenal bulan dalam setahun -Menyebut dan mengeja -Lembaran kerja -pamer hasil kerja Ikrar Tahun 1 -Membaca ikrar dengan bimbingan guru -Membaca ikrar secara kelas.00 pagi 10.30 pagi 10.HARI Kham is 20/1/ 10 MASA 7. rumah dan sekolah Aktiviti sains dan aktiviti daya kreatif -Menamakan habitat haiwan -Memadankan haiwan dengan habitatnya Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru CATAT AN 9.

30 pagi 10.00 pagi .HARI Juma at 21/1/ 10 MASA 7.mempamerkan hasil kerja 9.00 pagi 9.30 pagi 8.00 pagi AKTIVITI Pengurusan kelas .Melakukan rutin harian CATAT AN Aktiviti fizikal -Permainan dalam kumpulan Aktiviti fizikal -Sukaneka (kumpulan) -Mengisi air dalam botol -Membawa bola ping pong dengan menggunakan sudu Tatacara keluar kelas -Berdiri dan ucap terima kasih -Beratur dan berjalan dengan senyap -Berbaris membeli makanan -Mencuci tangan / duduk di kerusi Dinamika kumpulan -Mengenal jenis bunga -Bersoal jawab -Memberitahu murid bahawa bunga kebangsaan Negara kita adalah bunga raya -Mewarnakan gambar bunga raya .

30 tgh Keluarga saya -Nyanyian lagu saya sayang ibu .00 pagi 12.Mempamerkan carta keluarga saya -Soal jawab -Membaca dan mengeja -Menulis perkataan Tatacara keluar kelas untuk balik -Membersihkan bilik darjah / mengemas beg/ peralatan -Berdiri dan mengucapkan terima kasih -Beratur di luar kelas / bersalam dengan guru .11.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->