BENGKEL PERSEDIAAN BAGI PEPERIKSAAN PERINGKAT µO¶

KATA SEERTI / SEIRAS

Ragu Saya berasa ragu terhadap lelaki yang berwajah mencurigakan itu. Uzur Datuk yang sudah uzur masih mengadu sakit dada dan sukar hendak bernafas.

.KATA BERLAWAN / BERPASANG Ragu Siti tidak yakin dengan kata-katanya hendak hidup bersama dan masih ragu terhadap janji manisnya. Uzur Nenek yang uzur minggu lepas telah menunjukkan tanda-tanda semakin pulih.

PERIBAHASA Kikir Pemuda yang kikir ini umpama air digenggam tiada tiris. Menghasut Rafi digelar batu api oleh kawan-kawannya sebab dia gemar menghasut orang lain. .

.CONTOH Terperosok Kaki Abu terperosok ke dalam pasir putih yang halus semasa berada di tepi pantai. Mesra Ani yang memang mesra dengan jirannya itu sering bertegur sapa dan suka bertukar-tukar juadah.

SEBAB & AKIBAT .Melecur Tangan pembantu rumah itu melecur akibat disimbah air yang mendidih oleh majikannya yang kejam.

Berhasil Projek mengumpulkan dana berhasil disebabkan oleh kepercayaan orang ramai dan kerja keras anggota jawatankuasa masjid. SEBAB & AKIBAT .

Kata Seerti / seiras Kata Berlawan / berpasang Contoh-contoh Peribahasa Sebab & Akibat .

.

X . Lelaki yang bermisai itu seorang jurutera.Bina SEPOTONG ayat sahaja. Dia bertanggungjawab mengendalikan projek pembinaan jalan raya.

Bina SEPOTONG ayat sahaja. X . dia memang peka tentang perkembangan siasah negara. Lelaki yang bermisai itu seorang politikus.

Surat-surat penting itu saya taip dengan menggunakan komputer.JANGAN UBAH bentuk kata. X . taip Saya menaip surat-surat penting itu dengan menggunakan komputer.

Kucing-kucing terbiar itu tidak harus kita aniaya kerana ia dianggap penzaliman terhadap binatang. aniaya Penganiayaan terhadap kucing-kucing terbiar itu harus dihentikan kerana kita tidak harus menzalimi binatang. X .JANGAN UBAH bentuk kata.

JANGAN UBAH bentuk kata. Penggandaan tidak harus dibuat. X . Pencuci Buah-buahan dan kuih-muih disajikan sebagai pencuci-pencuci mulut untuk tetamu selepas makan tengah hari.

.ELAKKAN BERDIALOG Merajuk ³Usahlah merajuk hanya kerana sebab yang kecil.´ kata Munir kepada Munirah. X Kita tidak perlu merajuk atas perkara yang remeh kerana perasaan asyik kecil hati ini boleh membuat orang lain meluat.

ELAKKAN BERI DEFINISI membiayai Membiayai ertinya membelanjai persekolahan anak-anak oleh ibu bapa. ampaian Ampaian bermaksud tali atau galah yang digunakan untuk menjemur pakaian. .

. bakar Abu dan Bakar telah berkelah pada hujung minggu.JANGAN gantikan dengan Kata Nama Khas. melati Ibu telah menyuruh Melati membasuh kain baju itu.

. Mata Mata air kakak ialah seorang kekasih yang amat sabar.ELAKKAN PENGGUNAAN KATA MAJMUK Lesung Lesung pipit di pipi Mona menambahkan keayuan dirinya.

PERKATAAN TIDAK HARUS WUJUD DALAM PERIBAHASA Berhujan Budak itu khusyuk melakukan kerjanya seperti pipit pekak makan berhujan. Menconteng Penagih itu mencemarkan nama baik keluarga bak menconteng arang di muka. .

. DEFINISI AYAT Setiap ayat PERLU dimulai dengan huruf besar dan diakhiri dengan tanda baca (tanda noktah).Letakkan TANDA BACA yang betul. Setiap ayat harus mempunyai subjek & predikat atau makna yang lengkap.