BENGKEL PERSEDIAAN BAGI PEPERIKSAAN PERINGKAT µO¶

KATA SEERTI / SEIRAS

Ragu Saya berasa ragu terhadap lelaki yang berwajah mencurigakan itu. Uzur Datuk yang sudah uzur masih mengadu sakit dada dan sukar hendak bernafas.

Uzur Nenek yang uzur minggu lepas telah menunjukkan tanda-tanda semakin pulih. .KATA BERLAWAN / BERPASANG Ragu Siti tidak yakin dengan kata-katanya hendak hidup bersama dan masih ragu terhadap janji manisnya.

PERIBAHASA Kikir Pemuda yang kikir ini umpama air digenggam tiada tiris. Menghasut Rafi digelar batu api oleh kawan-kawannya sebab dia gemar menghasut orang lain. .

Mesra Ani yang memang mesra dengan jirannya itu sering bertegur sapa dan suka bertukar-tukar juadah.CONTOH Terperosok Kaki Abu terperosok ke dalam pasir putih yang halus semasa berada di tepi pantai. .

Melecur Tangan pembantu rumah itu melecur akibat disimbah air yang mendidih oleh majikannya yang kejam. SEBAB & AKIBAT .

SEBAB & AKIBAT .Berhasil Projek mengumpulkan dana berhasil disebabkan oleh kepercayaan orang ramai dan kerja keras anggota jawatankuasa masjid.

Kata Seerti / seiras Kata Berlawan / berpasang Contoh-contoh Peribahasa Sebab & Akibat .

.

Dia bertanggungjawab mengendalikan projek pembinaan jalan raya.Bina SEPOTONG ayat sahaja. X . Lelaki yang bermisai itu seorang jurutera.

Bina SEPOTONG ayat sahaja. Lelaki yang bermisai itu seorang politikus. dia memang peka tentang perkembangan siasah negara. X .

taip Saya menaip surat-surat penting itu dengan menggunakan komputer.JANGAN UBAH bentuk kata. X . Surat-surat penting itu saya taip dengan menggunakan komputer.

Kucing-kucing terbiar itu tidak harus kita aniaya kerana ia dianggap penzaliman terhadap binatang. X .JANGAN UBAH bentuk kata. aniaya Penganiayaan terhadap kucing-kucing terbiar itu harus dihentikan kerana kita tidak harus menzalimi binatang.

Penggandaan tidak harus dibuat. X . Pencuci Buah-buahan dan kuih-muih disajikan sebagai pencuci-pencuci mulut untuk tetamu selepas makan tengah hari.JANGAN UBAH bentuk kata.

´ kata Munir kepada Munirah. . X Kita tidak perlu merajuk atas perkara yang remeh kerana perasaan asyik kecil hati ini boleh membuat orang lain meluat.ELAKKAN BERDIALOG Merajuk ³Usahlah merajuk hanya kerana sebab yang kecil.

.ELAKKAN BERI DEFINISI membiayai Membiayai ertinya membelanjai persekolahan anak-anak oleh ibu bapa. ampaian Ampaian bermaksud tali atau galah yang digunakan untuk menjemur pakaian.

bakar Abu dan Bakar telah berkelah pada hujung minggu. melati Ibu telah menyuruh Melati membasuh kain baju itu. .JANGAN gantikan dengan Kata Nama Khas.

Mata Mata air kakak ialah seorang kekasih yang amat sabar. .ELAKKAN PENGGUNAAN KATA MAJMUK Lesung Lesung pipit di pipi Mona menambahkan keayuan dirinya.

.PERKATAAN TIDAK HARUS WUJUD DALAM PERIBAHASA Berhujan Budak itu khusyuk melakukan kerjanya seperti pipit pekak makan berhujan. Menconteng Penagih itu mencemarkan nama baik keluarga bak menconteng arang di muka.

Letakkan TANDA BACA yang betul. DEFINISI AYAT Setiap ayat PERLU dimulai dengan huruf besar dan diakhiri dengan tanda baca (tanda noktah). Setiap ayat harus mempunyai subjek & predikat atau makna yang lengkap. .