Kelahiran Normal

kekuatan dan durasi yang cukup untuk menyebabkan kelahiran berlaku . y y y Tiada komplikasi semasa kelahiran berlaku kepada ibu ataupun kepada fetus. kelahiran normal didefinisikan sebagai suatu proses fisiologi dimana bayi. Menurut Yvonne Cheng (2009).Pengenalan Kelahiran normal merupakan satu proses yang kerap berlaku di mana -mana dewan bersalin di Malaysia malah diseluruh dunia. Posisi fetus mestilah pada kedudukan verteks. Jika kelahiran dibantu dengan alatan seperti forsep. Serviks uterus akan mengalami kontraksi beritma yang mempunyai frekuensi. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus . y Fetus dilahirkan melalui salur peranakan wanita secara spontan ataupun Spontaneous Vaginal Delivery (SVD). vakum atau melalui pembedahan (LSCS). . membran. Tempoh kelahiran mestilah tidak melebihi 18 jam. Fetus yang berada pada posisi abnormal mempunyai cara kelahiran yang tidak normal atau memerlukan alatan bantuan dan pembedahan. ianya tidak diklasifikasikan sebagai kelahiran normal. ianya dike nali sebagai kelahiran pramatang. Ciri-ciri tersebut ialah: y Mempunyai minngu yang cukup. Jika minggu kurang daripada tempoh kehamilan yang sepatutnya. Proses kelahiran berlaku disebabkan oleh perubahan biokimia tisu penghubung. Terdapat beberapa ciri yang membezakan kelahiran normal dengan kelahiran yang tidak normal.

00 petang 17/1/2011 dari wad 1A dengan menaiki kerusi roda . Pesakit telah hamil selama 37 minggu 8 hari . Seremban pada pukul 2. Zuraini binti Mansor telah telah dimasukkan ke Wad Penjagaan Rapi Obstetrik (OICW) Hospital Tuanku Jaafar. Pesakit mengadu mengalami kontraksi sejak 8 pagi tanpa sebarang kebocoran liqua.Penyataan Masalah Seorang wanita. .

Perawat bertanggungjawab unutk memberikan sokongan kepa da pesakit dan suami serta memerhatikan keabnormalan semasa proses. boleh di rawat jika perlu. kekuatan dan durasi yang mencukupi. cara mengurangkan kesakitan semasa proses kelahiran haruslah memberikan kesan yang baik. . 1999) kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal.Pencarian Literatur (Yvonne Cheng. (Mander R. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus. senang untuk diberikan dan tidak akan mengganggu kontraksi uterus. Kelahiran dapat dicapai dengan perubahan biokimia tisu penghubung dan dengan penipisan berperingkat dan pengembangan serviks uterus hasil daripada kontraksi uterus yang berirama dengan frekuensi. selamat untuk bayi. 1998) berkata. Menurut (Steer P. membran. 2009) mengatakan kelahiran merupakan satu proses fisiologi dimana fetus. mempunyai kes an yang boleh diramal.

No liquor leaking .Penemuan Nombor Pendaftaran: HTJ 191482 Nama: -TIDAK PERLU DIISI Jantina: Perempuan Alamat: -TIDAK PERLU DIISI Bangsa: Melayu Pekerjaan: Suri Rumah Umur: 32 Tahun No. PR ± 80/min Contraction ± 1 in 10 minute Fetal movement good No show. Tel: -TIDAK DIISI Hospital/Klinik: Hospital Tuanku Jaafar Seremban Tarikh: 17 Januari 2011 PERLU Nombor K/P: -TIDAK PERLU DIISI - Sejarah Penyakit Kini y y y Gravida 1 Pariti 0 Minggu ke 37 + 8 hari Urinary track infection y Tab Unasyn On Examination y y y y y Alert. conscious Bp ± 120/80 mmHg.

non tender Uterus at term size Cephalic position Estimated fetal weight ± 3. axial Station ± -ve 2 Presentation .2 ± 3.4 kg Vaginal Examination y y y y Os ± 4 cm Cx ± 1.Vertex .0 cm.Physical Examination y y y y Soft.

Menurut WHO. y Frekuensi Kekerapan kontraksi yang berlaku dalam 10 minit. bahagian tersebut tidak mengeras. Jika kontraksi bertahan selama 21 hingga 40 saat pula. y Intensity Intensity ialah kekuatan sesuatu kontraksi. Kontraksi dinilai berdasarkan tiga ciri iaitu: y Durasi Tempoh masa satu kontraksi tersebut bertahan. . ianya dikatakan sebagai moderate dan strong jika melebihi 41 saat. ibu akan mengalami kontraksi uterus yang tertib. Kekuatan kontraksi ini boleh dirasa dengan meletakkan tangan pada fundus ibu.Perbincangan Proses kelahiran boleh dibahagikan kepada 3 peringkat. berurutan dan berirama. Biasanya semasa dalam peringkat pertama kelahiran. Ianya dibahagikan kepada 3 iaitu mild. Kontraksi ini dinilai untuk membantu menganggar bila ibu tersebut akan melahirkan anak. Sepanjang peringkat pertama ini. bahagian tersebut akan mengeras dan jika sebaliknya. moderate dan strong. Jika kontraksi berlaku. alat Cardiotocogram (CTG) digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung fetus dan kontraksi uterus ibu. kontraksi tersebut dikatakan mild jika tempoh sesuatu kontraksi tersbut kurang daripada 20 saat. Peringkat pertama Peringkat pertama kelahiran bermula dengan kontraksi uterus yang sekata dan berakhir dengan bukaan serviks sempurna iaitu sebesar 10cm.

Ini disebabkan oleh kepala fetus yang menekan serviks ketika sedang dilahirkan. presenting part fetus akan kelihatan. Walaupun kelahiran plasenta biasanya kurang daripada 10 minit. bahagian anus akan terkeluar sebesar syiling 20 sen.Peringkat Kedua Peringkat kedua kelahiran bermula dengan serviks terbuka dengan sempurna iaitu sebesar 10cm dan berakhir apabila fetus berjaya dilahirkan. Di vulva pula. Pada kebiasaannya. Peringkat ketiga Peringkat ketiga kelahiran boleh didefinisikan sebagai tempoh antara kelahiran fet us dan kelahiran placenta dan membrane fetus. kontraksi uterus menyebabkan pengaliran darah seterusnya mengakibatkan penebalan dan pengurangan luas permukaan lapisan miometrium dimana plasenta melekat. presenting partnya adalah kepala. perineum ibu akan menjadi tegang dan menipis dan vulva akan mengembang. bayi yang berada pada kedudukan vertex atau cephalic. tempoh masa bagi peringkat ketiga kelahiran boleh berlangsung sehingga 30 minit. Ketika proses ini. Pada peringkat ini. ibu akan merasa ingin meneran disebabkan oleh kontraksi uterus yang menjadi semakin kuat dan kesakitan yang dialami oleh ibu menjadi semakin kerap. Ini akan menyebabkan plasenta mudah untuk dilahirkan. Selain itu. Ini disebabkan oleh tekanan ketika ibu sedang meneran. Dalam peringkat ini. . Pada kebiasaanya. proses ini akan berakhir selepas 20 minit hingga 2 jam.

Ianya berlaku selari dengan kntraksi. Kadar pergerakan ini berlaku paling kerap semasa peringkat kedua kelahiran.Mekanisma proses kelahiran Keupayaan fetus untuk memasuki brim pelvic semasa pros es kelahiran melibatkan perubahan posisi kepala fetus semasa ianya bergerak untuk dilahirkan. Lantai pelvik menghasilkan tolakan dan kontraksi uterus menghasilkan tolakan kebawah. y y Flexion ± semasa verteks fetus menurun. Kemudian bahu posterior fetus yang berada dibawah perineum dilahirkan. dasar okisput kepala fetus bersentuhan dengan margin inferior simfisis pubis. Ianya melibatkan: y Engagement ± Presenting part yang mempunyai diameter terbesar memasuki ruang pelvik maternal ke paras dibawah planar pelvik di ruang pelvik. Dagu fetus menyentuh toraks fetus dan diameter presenting part berubah dari occipitofrontal kepada suboccpitobregmatic untuk pergerakan yang optima melalui ruang pelvic. tulang pelvic atau tisu lembut di lantai pelvic menghalang pergerakannya menyebabkan oksiput fetus mengalami fleksi pasif. y Restitution ± apabila kepala fetus bebas dari halangan. juga dikenali sebagai pregerakan cardinal. y Internal rotation ± semasa kepala menurun. Seluruh badan fetus akan dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvik y . I ni akan menyebabkan oksiput fetus berputar di sepanjang simfisis. presenting part yang biasanya akan berada pada posisi tranverse akan berputar lebih kurang 45 darjah kepada posisi anteroposterior dibawah simfisis. Mekanisam proses kelahiran. y Putaran internal bahu fetus ± bahu fetus menyentuh lantai pelvik dan memutar 45 darjah dan berada di bawah simfisis pubis. Ianya diikuti dengan kelahiran kepala fetus. Fleksi lateral ± bahu anterior fe tus akan dilahirkan semasa ibu meneran. Descent ± pergerakan presenting part fetus kearah bawah melalui ruang pelvic. ia akan berputar kembali 45 darjah kearah kiri atau kanan lalu kembali kepada posisi asal badan bayi. y Extension ± apabila kepala fetus turun dan mengalami fleksi penuh.

 Pasangkan infusi intravena Hartman 1 pin 4 jam sekali. Pantau kontraksi berdasarkan 3 ciri iaitu durasi. Bagi yang normal pula 4 jam sekali  Perhatikan kadar nadi setiap setengah jam Perhatikan show fetus. Jaga keselesaan pesakit dengan menukar kainan yang telah basah atau kotor. Kurangkan kesakitan dengan menggosok pinggang. Jika terdapat liquor leaking. Bagi yang menghidapi hipertensi. tekanan darah dipantau 3 jam sekali.Cadangan Pengurusan semasa kelahiran normal agak berbeza bagi setiap peringkat. Hasil pemerhatian dicatatkan di dalam patograf. intensity dan frekuensi dengan mengguna Cardiotocogram atau dengan merasa dengan menggunakan tapak tangan. Berikan enema untuk memudahkan proses defekasi . Penjagaan bladder dan bowel ± berikan bedpan kepada pesakit serta rangsang pengeluaran urin. Peringkat pertama y Sokongan emosi perlu diberikan kepada wanita yang bakal melahirkan anak untuk mengurangkan kerisauan y Lakukan pemerhatian kepada ibu dan fetus o Ibu Perhatikan tekanan darah ibu. lihat warna liquor samada jernih atau kehijauan jika terdapat mekonium dalam kes fetal distress. memposisikan pesakit kepada lateral kiri. Perhatikan jika terdapat liquor leaking atau tidak. Jika tidak berkesan. berikan inhalasi Entonox ataupun analgesic seperti Pethidine dan Tramal. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk memantau pergerakan fetus.

periksa vagina dan perineum jika terdapat sebarang koyakan. berikan intravena pitocin. Tag biru untuk bayi lelaki dan tag merah jambu untuk bayi perempuan y Balut dengan tuala kering dan berikan kepada ibu untuk bonding Peringkat Ketiga y Setelah plasenta dilahirkan.o Fetus Pantau kadar denyutan jantung fetus dengan menggunakan fetalskop atau kardiotocogram. Jika ibu menghidapi darah tinggi. y y y y y Lakukan sedutan oropharymgeal kepada bayi. Pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk perkembangan proses kelahiran dan presentasi bayi. Lakukan jahitan jika terdapat koyakan. Peringkat Kedua y Berikan suntikan sintometrin secara intramuscular. y y y Bersihkan genitalia dan pakaikan pad serta selesakan ibu. Keringkan bayi Ases apgar skor Tunjukkan bayi kepada ibu untuk pengesahan jantina Ikat tag kepada bayi dengan maklumat yang lengkap. Periksa plasenta serta membrane untuk memastikan ia lengkap Lakukan pemerhatian terhadap ibu dengan memeriksa    Keadaan am Tanda vital Pundi kencing Involusi uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum y y y Pastikan keselesaan ibu ± tukar kainan yang basah atau kotor Berikan minuman suam kepada ibu Rekodkan proses labor dengan lengkap .

Namun begitu. Pengurusan yang sempurna terhadap ibu dan fetus sebelum.Rumusan Kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. semasa dan selepas proses kelahiran amat penting untuk memastikan ibu dan fetus berada dalam keadaan yang sihat dan tidak mengalami sebarang ma saalah. . kelahiran normal biasanya dapat dilakukan tanpa mengancam nyawa ibu dan fetus. Mungkin prosedur episiotomy perlu dilakukan kepada wanita yang primigravida untuk mengelakkan koyakan eksternal. Kelahiran normal pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang komplikasi yang membawa maut sekiranya dilakukan dengan betul.

British Medical Journal Cheng. 5th ed. New York: Churchill Livingstone . Steer. Y (2009) Obstetrics Normal & Problem Pregnancies .Rujukan Mander R. (1998). J Advanced Nursing 28:86 -93. P (1990) Physiology and management of normal labor. Analgesia and anaesthesia in childbirth: obscurantism and obfuscation.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful