Kelahiran Normal

ianya dike nali sebagai kelahiran pramatang. Tempoh kelahiran mestilah tidak melebihi 18 jam. kelahiran normal didefinisikan sebagai suatu proses fisiologi dimana bayi. Jika minggu kurang daripada tempoh kehamilan yang sepatutnya. Jika kelahiran dibantu dengan alatan seperti forsep. Proses kelahiran berlaku disebabkan oleh perubahan biokimia tisu penghubung. . vakum atau melalui pembedahan (LSCS).Pengenalan Kelahiran normal merupakan satu proses yang kerap berlaku di mana -mana dewan bersalin di Malaysia malah diseluruh dunia. y Fetus dilahirkan melalui salur peranakan wanita secara spontan ataupun Spontaneous Vaginal Delivery (SVD). Serviks uterus akan mengalami kontraksi beritma yang mempunyai frekuensi. Fetus yang berada pada posisi abnormal mempunyai cara kelahiran yang tidak normal atau memerlukan alatan bantuan dan pembedahan. Ciri-ciri tersebut ialah: y Mempunyai minngu yang cukup. kekuatan dan durasi yang cukup untuk menyebabkan kelahiran berlaku . tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus . Terdapat beberapa ciri yang membezakan kelahiran normal dengan kelahiran yang tidak normal. Posisi fetus mestilah pada kedudukan verteks. ianya tidak diklasifikasikan sebagai kelahiran normal. membran. y y y Tiada komplikasi semasa kelahiran berlaku kepada ibu ataupun kepada fetus. Menurut Yvonne Cheng (2009).

Seremban pada pukul 2.Penyataan Masalah Seorang wanita. Pesakit telah hamil selama 37 minggu 8 hari .00 petang 17/1/2011 dari wad 1A dengan menaiki kerusi roda . . Zuraini binti Mansor telah telah dimasukkan ke Wad Penjagaan Rapi Obstetrik (OICW) Hospital Tuanku Jaafar. Pesakit mengadu mengalami kontraksi sejak 8 pagi tanpa sebarang kebocoran liqua.

(Mander R. Menurut (Steer P. . 1999) kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. 1998) berkata. Kelahiran dapat dicapai dengan perubahan biokimia tisu penghubung dan dengan penipisan berperingkat dan pengembangan serviks uterus hasil daripada kontraksi uterus yang berirama dengan frekuensi. senang untuk diberikan dan tidak akan mengganggu kontraksi uterus. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus. mempunyai kes an yang boleh diramal. 2009) mengatakan kelahiran merupakan satu proses fisiologi dimana fetus. membran. selamat untuk bayi. kekuatan dan durasi yang mencukupi. Perawat bertanggungjawab unutk memberikan sokongan kepa da pesakit dan suami serta memerhatikan keabnormalan semasa proses. cara mengurangkan kesakitan semasa proses kelahiran haruslah memberikan kesan yang baik.Pencarian Literatur (Yvonne Cheng. boleh di rawat jika perlu.

conscious Bp ± 120/80 mmHg.Penemuan Nombor Pendaftaran: HTJ 191482 Nama: -TIDAK PERLU DIISI Jantina: Perempuan Alamat: -TIDAK PERLU DIISI Bangsa: Melayu Pekerjaan: Suri Rumah Umur: 32 Tahun No. No liquor leaking . Tel: -TIDAK DIISI Hospital/Klinik: Hospital Tuanku Jaafar Seremban Tarikh: 17 Januari 2011 PERLU Nombor K/P: -TIDAK PERLU DIISI - Sejarah Penyakit Kini y y y Gravida 1 Pariti 0 Minggu ke 37 + 8 hari Urinary track infection y Tab Unasyn On Examination y y y y y Alert. PR ± 80/min Contraction ± 1 in 10 minute Fetal movement good No show.

4 kg Vaginal Examination y y y y Os ± 4 cm Cx ± 1.Physical Examination y y y y Soft.Vertex . axial Station ± -ve 2 Presentation . non tender Uterus at term size Cephalic position Estimated fetal weight ± 3.0 cm.2 ± 3.

moderate dan strong. Ianya dibahagikan kepada 3 iaitu mild. Kontraksi dinilai berdasarkan tiga ciri iaitu: y Durasi Tempoh masa satu kontraksi tersebut bertahan. bahagian tersebut akan mengeras dan jika sebaliknya. Peringkat pertama Peringkat pertama kelahiran bermula dengan kontraksi uterus yang sekata dan berakhir dengan bukaan serviks sempurna iaitu sebesar 10cm. ibu akan mengalami kontraksi uterus yang tertib. Menurut WHO. kontraksi tersebut dikatakan mild jika tempoh sesuatu kontraksi tersbut kurang daripada 20 saat. Jika kontraksi berlaku. y Intensity Intensity ialah kekuatan sesuatu kontraksi. bahagian tersebut tidak mengeras.Perbincangan Proses kelahiran boleh dibahagikan kepada 3 peringkat. y Frekuensi Kekerapan kontraksi yang berlaku dalam 10 minit. berurutan dan berirama. ianya dikatakan sebagai moderate dan strong jika melebihi 41 saat. Jika kontraksi bertahan selama 21 hingga 40 saat pula. Sepanjang peringkat pertama ini. . Kontraksi ini dinilai untuk membantu menganggar bila ibu tersebut akan melahirkan anak. Kekuatan kontraksi ini boleh dirasa dengan meletakkan tangan pada fundus ibu. Biasanya semasa dalam peringkat pertama kelahiran. alat Cardiotocogram (CTG) digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung fetus dan kontraksi uterus ibu.

Pada kebiasaanya. perineum ibu akan menjadi tegang dan menipis dan vulva akan mengembang. Walaupun kelahiran plasenta biasanya kurang daripada 10 minit. proses ini akan berakhir selepas 20 minit hingga 2 jam. Peringkat ketiga Peringkat ketiga kelahiran boleh didefinisikan sebagai tempoh antara kelahiran fet us dan kelahiran placenta dan membrane fetus. presenting partnya adalah kepala. bahagian anus akan terkeluar sebesar syiling 20 sen. Ini disebabkan oleh kepala fetus yang menekan serviks ketika sedang dilahirkan. presenting part fetus akan kelihatan. ibu akan merasa ingin meneran disebabkan oleh kontraksi uterus yang menjadi semakin kuat dan kesakitan yang dialami oleh ibu menjadi semakin kerap. Ketika proses ini. Pada peringkat ini. Ini disebabkan oleh tekanan ketika ibu sedang meneran. tempoh masa bagi peringkat ketiga kelahiran boleh berlangsung sehingga 30 minit. Dalam peringkat ini. bayi yang berada pada kedudukan vertex atau cephalic. . Ini akan menyebabkan plasenta mudah untuk dilahirkan. kontraksi uterus menyebabkan pengaliran darah seterusnya mengakibatkan penebalan dan pengurangan luas permukaan lapisan miometrium dimana plasenta melekat. Pada kebiasaannya. Selain itu. Di vulva pula.Peringkat Kedua Peringkat kedua kelahiran bermula dengan serviks terbuka dengan sempurna iaitu sebesar 10cm dan berakhir apabila fetus berjaya dilahirkan.

Descent ± pergerakan presenting part fetus kearah bawah melalui ruang pelvic. dasar okisput kepala fetus bersentuhan dengan margin inferior simfisis pubis. Ianya melibatkan: y Engagement ± Presenting part yang mempunyai diameter terbesar memasuki ruang pelvik maternal ke paras dibawah planar pelvik di ruang pelvik.Mekanisma proses kelahiran Keupayaan fetus untuk memasuki brim pelvic semasa pros es kelahiran melibatkan perubahan posisi kepala fetus semasa ianya bergerak untuk dilahirkan. Ianya berlaku selari dengan kntraksi. y Putaran internal bahu fetus ± bahu fetus menyentuh lantai pelvik dan memutar 45 darjah dan berada di bawah simfisis pubis. Dagu fetus menyentuh toraks fetus dan diameter presenting part berubah dari occipitofrontal kepada suboccpitobregmatic untuk pergerakan yang optima melalui ruang pelvic. juga dikenali sebagai pregerakan cardinal. Fleksi lateral ± bahu anterior fe tus akan dilahirkan semasa ibu meneran. y Internal rotation ± semasa kepala menurun. Mekanisam proses kelahiran. y y Flexion ± semasa verteks fetus menurun. ia akan berputar kembali 45 darjah kearah kiri atau kanan lalu kembali kepada posisi asal badan bayi. Lantai pelvik menghasilkan tolakan dan kontraksi uterus menghasilkan tolakan kebawah. Seluruh badan fetus akan dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvik y . presenting part yang biasanya akan berada pada posisi tranverse akan berputar lebih kurang 45 darjah kepada posisi anteroposterior dibawah simfisis. tulang pelvic atau tisu lembut di lantai pelvic menghalang pergerakannya menyebabkan oksiput fetus mengalami fleksi pasif. Kemudian bahu posterior fetus yang berada dibawah perineum dilahirkan. y Restitution ± apabila kepala fetus bebas dari halangan. Ianya diikuti dengan kelahiran kepala fetus. y Extension ± apabila kepala fetus turun dan mengalami fleksi penuh. I ni akan menyebabkan oksiput fetus berputar di sepanjang simfisis. Kadar pergerakan ini berlaku paling kerap semasa peringkat kedua kelahiran.

Peringkat pertama y Sokongan emosi perlu diberikan kepada wanita yang bakal melahirkan anak untuk mengurangkan kerisauan y Lakukan pemerhatian kepada ibu dan fetus o Ibu Perhatikan tekanan darah ibu. Kurangkan kesakitan dengan menggosok pinggang. tekanan darah dipantau 3 jam sekali. Jika tidak berkesan.  Pasangkan infusi intravena Hartman 1 pin 4 jam sekali. Bagi yang menghidapi hipertensi. memposisikan pesakit kepada lateral kiri. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk memantau pergerakan fetus. Bagi yang normal pula 4 jam sekali  Perhatikan kadar nadi setiap setengah jam Perhatikan show fetus.Cadangan Pengurusan semasa kelahiran normal agak berbeza bagi setiap peringkat. Penjagaan bladder dan bowel ± berikan bedpan kepada pesakit serta rangsang pengeluaran urin. berikan inhalasi Entonox ataupun analgesic seperti Pethidine dan Tramal. Jaga keselesaan pesakit dengan menukar kainan yang telah basah atau kotor. Perhatikan jika terdapat liquor leaking atau tidak. intensity dan frekuensi dengan mengguna Cardiotocogram atau dengan merasa dengan menggunakan tapak tangan. Hasil pemerhatian dicatatkan di dalam patograf. Jika terdapat liquor leaking. Berikan enema untuk memudahkan proses defekasi . lihat warna liquor samada jernih atau kehijauan jika terdapat mekonium dalam kes fetal distress. Pantau kontraksi berdasarkan 3 ciri iaitu durasi.

y y y y y Lakukan sedutan oropharymgeal kepada bayi. Periksa plasenta serta membrane untuk memastikan ia lengkap Lakukan pemerhatian terhadap ibu dengan memeriksa    Keadaan am Tanda vital Pundi kencing Involusi uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum y y y Pastikan keselesaan ibu ± tukar kainan yang basah atau kotor Berikan minuman suam kepada ibu Rekodkan proses labor dengan lengkap . Pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk perkembangan proses kelahiran dan presentasi bayi. periksa vagina dan perineum jika terdapat sebarang koyakan. Keringkan bayi Ases apgar skor Tunjukkan bayi kepada ibu untuk pengesahan jantina Ikat tag kepada bayi dengan maklumat yang lengkap. Tag biru untuk bayi lelaki dan tag merah jambu untuk bayi perempuan y Balut dengan tuala kering dan berikan kepada ibu untuk bonding Peringkat Ketiga y Setelah plasenta dilahirkan. Lakukan jahitan jika terdapat koyakan. Peringkat Kedua y Berikan suntikan sintometrin secara intramuscular.o Fetus Pantau kadar denyutan jantung fetus dengan menggunakan fetalskop atau kardiotocogram. Jika ibu menghidapi darah tinggi. y y y Bersihkan genitalia dan pakaikan pad serta selesakan ibu. berikan intravena pitocin.

Mungkin prosedur episiotomy perlu dilakukan kepada wanita yang primigravida untuk mengelakkan koyakan eksternal. Pengurusan yang sempurna terhadap ibu dan fetus sebelum. Namun begitu. semasa dan selepas proses kelahiran amat penting untuk memastikan ibu dan fetus berada dalam keadaan yang sihat dan tidak mengalami sebarang ma saalah. Kelahiran normal pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang komplikasi yang membawa maut sekiranya dilakukan dengan betul.Rumusan Kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. . kelahiran normal biasanya dapat dilakukan tanpa mengancam nyawa ibu dan fetus.

New York: Churchill Livingstone . British Medical Journal Cheng. Y (2009) Obstetrics Normal & Problem Pregnancies . Analgesia and anaesthesia in childbirth: obscurantism and obfuscation.Rujukan Mander R. 5th ed. Steer. P (1990) Physiology and management of normal labor. J Advanced Nursing 28:86 -93. (1998).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful