P. 1
Kelahiran Normal

Kelahiran Normal

5.0

|Views: 2,467|Likes:
Published by Korn Fuse

More info:

Published by: Korn Fuse on Mar 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/25/2014

pdf

text

original

Kelahiran Normal

kelahiran normal didefinisikan sebagai suatu proses fisiologi dimana bayi. kekuatan dan durasi yang cukup untuk menyebabkan kelahiran berlaku . Proses kelahiran berlaku disebabkan oleh perubahan biokimia tisu penghubung.Pengenalan Kelahiran normal merupakan satu proses yang kerap berlaku di mana -mana dewan bersalin di Malaysia malah diseluruh dunia. . Jika kelahiran dibantu dengan alatan seperti forsep. Posisi fetus mestilah pada kedudukan verteks. Tempoh kelahiran mestilah tidak melebihi 18 jam. ianya tidak diklasifikasikan sebagai kelahiran normal. Fetus yang berada pada posisi abnormal mempunyai cara kelahiran yang tidak normal atau memerlukan alatan bantuan dan pembedahan. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus . Serviks uterus akan mengalami kontraksi beritma yang mempunyai frekuensi. vakum atau melalui pembedahan (LSCS). Ciri-ciri tersebut ialah: y Mempunyai minngu yang cukup. y Fetus dilahirkan melalui salur peranakan wanita secara spontan ataupun Spontaneous Vaginal Delivery (SVD). ianya dike nali sebagai kelahiran pramatang. membran. Jika minggu kurang daripada tempoh kehamilan yang sepatutnya. y y y Tiada komplikasi semasa kelahiran berlaku kepada ibu ataupun kepada fetus. Terdapat beberapa ciri yang membezakan kelahiran normal dengan kelahiran yang tidak normal. Menurut Yvonne Cheng (2009).

Pesakit mengadu mengalami kontraksi sejak 8 pagi tanpa sebarang kebocoran liqua.Penyataan Masalah Seorang wanita.00 petang 17/1/2011 dari wad 1A dengan menaiki kerusi roda . Seremban pada pukul 2. . Zuraini binti Mansor telah telah dimasukkan ke Wad Penjagaan Rapi Obstetrik (OICW) Hospital Tuanku Jaafar. Pesakit telah hamil selama 37 minggu 8 hari .

Perawat bertanggungjawab unutk memberikan sokongan kepa da pesakit dan suami serta memerhatikan keabnormalan semasa proses. kekuatan dan durasi yang mencukupi. boleh di rawat jika perlu. cara mengurangkan kesakitan semasa proses kelahiran haruslah memberikan kesan yang baik. 1998) berkata. Menurut (Steer P. Kelahiran dapat dicapai dengan perubahan biokimia tisu penghubung dan dengan penipisan berperingkat dan pengembangan serviks uterus hasil daripada kontraksi uterus yang berirama dengan frekuensi. 1999) kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. . 2009) mengatakan kelahiran merupakan satu proses fisiologi dimana fetus. mempunyai kes an yang boleh diramal. (Mander R. selamat untuk bayi.Pencarian Literatur (Yvonne Cheng. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus. senang untuk diberikan dan tidak akan mengganggu kontraksi uterus. membran.

PR ± 80/min Contraction ± 1 in 10 minute Fetal movement good No show. Tel: -TIDAK DIISI Hospital/Klinik: Hospital Tuanku Jaafar Seremban Tarikh: 17 Januari 2011 PERLU Nombor K/P: -TIDAK PERLU DIISI - Sejarah Penyakit Kini y y y Gravida 1 Pariti 0 Minggu ke 37 + 8 hari Urinary track infection y Tab Unasyn On Examination y y y y y Alert. conscious Bp ± 120/80 mmHg.Penemuan Nombor Pendaftaran: HTJ 191482 Nama: -TIDAK PERLU DIISI Jantina: Perempuan Alamat: -TIDAK PERLU DIISI Bangsa: Melayu Pekerjaan: Suri Rumah Umur: 32 Tahun No. No liquor leaking .

non tender Uterus at term size Cephalic position Estimated fetal weight ± 3. axial Station ± -ve 2 Presentation .4 kg Vaginal Examination y y y y Os ± 4 cm Cx ± 1.2 ± 3.0 cm.Vertex .Physical Examination y y y y Soft.

Perbincangan Proses kelahiran boleh dibahagikan kepada 3 peringkat. Menurut WHO. Kekuatan kontraksi ini boleh dirasa dengan meletakkan tangan pada fundus ibu. y Frekuensi Kekerapan kontraksi yang berlaku dalam 10 minit. y Intensity Intensity ialah kekuatan sesuatu kontraksi. bahagian tersebut akan mengeras dan jika sebaliknya. Sepanjang peringkat pertama ini. Jika kontraksi bertahan selama 21 hingga 40 saat pula. Kontraksi dinilai berdasarkan tiga ciri iaitu: y Durasi Tempoh masa satu kontraksi tersebut bertahan. Kontraksi ini dinilai untuk membantu menganggar bila ibu tersebut akan melahirkan anak. moderate dan strong. ianya dikatakan sebagai moderate dan strong jika melebihi 41 saat. berurutan dan berirama. ibu akan mengalami kontraksi uterus yang tertib. Peringkat pertama Peringkat pertama kelahiran bermula dengan kontraksi uterus yang sekata dan berakhir dengan bukaan serviks sempurna iaitu sebesar 10cm. Ianya dibahagikan kepada 3 iaitu mild. alat Cardiotocogram (CTG) digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung fetus dan kontraksi uterus ibu. . Jika kontraksi berlaku. bahagian tersebut tidak mengeras. kontraksi tersebut dikatakan mild jika tempoh sesuatu kontraksi tersbut kurang daripada 20 saat. Biasanya semasa dalam peringkat pertama kelahiran.

Pada kebiasaanya. proses ini akan berakhir selepas 20 minit hingga 2 jam. bahagian anus akan terkeluar sebesar syiling 20 sen. Pada kebiasaannya. Ini disebabkan oleh kepala fetus yang menekan serviks ketika sedang dilahirkan. . Selain itu. Dalam peringkat ini.Peringkat Kedua Peringkat kedua kelahiran bermula dengan serviks terbuka dengan sempurna iaitu sebesar 10cm dan berakhir apabila fetus berjaya dilahirkan. tempoh masa bagi peringkat ketiga kelahiran boleh berlangsung sehingga 30 minit. bayi yang berada pada kedudukan vertex atau cephalic. Ini akan menyebabkan plasenta mudah untuk dilahirkan. kontraksi uterus menyebabkan pengaliran darah seterusnya mengakibatkan penebalan dan pengurangan luas permukaan lapisan miometrium dimana plasenta melekat. presenting part fetus akan kelihatan. Peringkat ketiga Peringkat ketiga kelahiran boleh didefinisikan sebagai tempoh antara kelahiran fet us dan kelahiran placenta dan membrane fetus. Ini disebabkan oleh tekanan ketika ibu sedang meneran. Pada peringkat ini. Di vulva pula. presenting partnya adalah kepala. Ketika proses ini. Walaupun kelahiran plasenta biasanya kurang daripada 10 minit. perineum ibu akan menjadi tegang dan menipis dan vulva akan mengembang. ibu akan merasa ingin meneran disebabkan oleh kontraksi uterus yang menjadi semakin kuat dan kesakitan yang dialami oleh ibu menjadi semakin kerap.

y y Flexion ± semasa verteks fetus menurun. Ianya melibatkan: y Engagement ± Presenting part yang mempunyai diameter terbesar memasuki ruang pelvik maternal ke paras dibawah planar pelvik di ruang pelvik. Kadar pergerakan ini berlaku paling kerap semasa peringkat kedua kelahiran. dasar okisput kepala fetus bersentuhan dengan margin inferior simfisis pubis. y Extension ± apabila kepala fetus turun dan mengalami fleksi penuh. Dagu fetus menyentuh toraks fetus dan diameter presenting part berubah dari occipitofrontal kepada suboccpitobregmatic untuk pergerakan yang optima melalui ruang pelvic. Seluruh badan fetus akan dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvik y . I ni akan menyebabkan oksiput fetus berputar di sepanjang simfisis. Lantai pelvik menghasilkan tolakan dan kontraksi uterus menghasilkan tolakan kebawah. juga dikenali sebagai pregerakan cardinal. y Restitution ± apabila kepala fetus bebas dari halangan. y Internal rotation ± semasa kepala menurun. y Putaran internal bahu fetus ± bahu fetus menyentuh lantai pelvik dan memutar 45 darjah dan berada di bawah simfisis pubis. Ianya diikuti dengan kelahiran kepala fetus. Mekanisam proses kelahiran.Mekanisma proses kelahiran Keupayaan fetus untuk memasuki brim pelvic semasa pros es kelahiran melibatkan perubahan posisi kepala fetus semasa ianya bergerak untuk dilahirkan. tulang pelvic atau tisu lembut di lantai pelvic menghalang pergerakannya menyebabkan oksiput fetus mengalami fleksi pasif. Kemudian bahu posterior fetus yang berada dibawah perineum dilahirkan. ia akan berputar kembali 45 darjah kearah kiri atau kanan lalu kembali kepada posisi asal badan bayi. presenting part yang biasanya akan berada pada posisi tranverse akan berputar lebih kurang 45 darjah kepada posisi anteroposterior dibawah simfisis. Descent ± pergerakan presenting part fetus kearah bawah melalui ruang pelvic. Ianya berlaku selari dengan kntraksi. Fleksi lateral ± bahu anterior fe tus akan dilahirkan semasa ibu meneran.

Berikan enema untuk memudahkan proses defekasi . Jika tidak berkesan. Jaga keselesaan pesakit dengan menukar kainan yang telah basah atau kotor. Bagi yang menghidapi hipertensi. berikan inhalasi Entonox ataupun analgesic seperti Pethidine dan Tramal. Hasil pemerhatian dicatatkan di dalam patograf. memposisikan pesakit kepada lateral kiri. Pantau kontraksi berdasarkan 3 ciri iaitu durasi. Bagi yang normal pula 4 jam sekali  Perhatikan kadar nadi setiap setengah jam Perhatikan show fetus. lihat warna liquor samada jernih atau kehijauan jika terdapat mekonium dalam kes fetal distress. Perhatikan jika terdapat liquor leaking atau tidak. intensity dan frekuensi dengan mengguna Cardiotocogram atau dengan merasa dengan menggunakan tapak tangan. Kurangkan kesakitan dengan menggosok pinggang. Peringkat pertama y Sokongan emosi perlu diberikan kepada wanita yang bakal melahirkan anak untuk mengurangkan kerisauan y Lakukan pemerhatian kepada ibu dan fetus o Ibu Perhatikan tekanan darah ibu. Penjagaan bladder dan bowel ± berikan bedpan kepada pesakit serta rangsang pengeluaran urin. Jika terdapat liquor leaking.  Pasangkan infusi intravena Hartman 1 pin 4 jam sekali.Cadangan Pengurusan semasa kelahiran normal agak berbeza bagi setiap peringkat. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk memantau pergerakan fetus. tekanan darah dipantau 3 jam sekali.

Jika ibu menghidapi darah tinggi. Keringkan bayi Ases apgar skor Tunjukkan bayi kepada ibu untuk pengesahan jantina Ikat tag kepada bayi dengan maklumat yang lengkap. y y y Bersihkan genitalia dan pakaikan pad serta selesakan ibu. periksa vagina dan perineum jika terdapat sebarang koyakan. berikan intravena pitocin. Lakukan jahitan jika terdapat koyakan. Peringkat Kedua y Berikan suntikan sintometrin secara intramuscular. Pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk perkembangan proses kelahiran dan presentasi bayi.o Fetus Pantau kadar denyutan jantung fetus dengan menggunakan fetalskop atau kardiotocogram. Tag biru untuk bayi lelaki dan tag merah jambu untuk bayi perempuan y Balut dengan tuala kering dan berikan kepada ibu untuk bonding Peringkat Ketiga y Setelah plasenta dilahirkan. y y y y y Lakukan sedutan oropharymgeal kepada bayi. Periksa plasenta serta membrane untuk memastikan ia lengkap Lakukan pemerhatian terhadap ibu dengan memeriksa    Keadaan am Tanda vital Pundi kencing Involusi uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum y y y Pastikan keselesaan ibu ± tukar kainan yang basah atau kotor Berikan minuman suam kepada ibu Rekodkan proses labor dengan lengkap .

Namun begitu. Pengurusan yang sempurna terhadap ibu dan fetus sebelum. . semasa dan selepas proses kelahiran amat penting untuk memastikan ibu dan fetus berada dalam keadaan yang sihat dan tidak mengalami sebarang ma saalah. Kelahiran normal pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang komplikasi yang membawa maut sekiranya dilakukan dengan betul. kelahiran normal biasanya dapat dilakukan tanpa mengancam nyawa ibu dan fetus. Mungkin prosedur episiotomy perlu dilakukan kepada wanita yang primigravida untuk mengelakkan koyakan eksternal.Rumusan Kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal.

Analgesia and anaesthesia in childbirth: obscurantism and obfuscation. (1998). New York: Churchill Livingstone . British Medical Journal Cheng. J Advanced Nursing 28:86 -93. Y (2009) Obstetrics Normal & Problem Pregnancies . 5th ed. P (1990) Physiology and management of normal labor.Rujukan Mander R. Steer.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->