Kelahiran Normal

Tempoh kelahiran mestilah tidak melebihi 18 jam. Jika minggu kurang daripada tempoh kehamilan yang sepatutnya. Terdapat beberapa ciri yang membezakan kelahiran normal dengan kelahiran yang tidak normal. Fetus yang berada pada posisi abnormal mempunyai cara kelahiran yang tidak normal atau memerlukan alatan bantuan dan pembedahan. Posisi fetus mestilah pada kedudukan verteks. ianya tidak diklasifikasikan sebagai kelahiran normal. . kekuatan dan durasi yang cukup untuk menyebabkan kelahiran berlaku . Serviks uterus akan mengalami kontraksi beritma yang mempunyai frekuensi. membran. kelahiran normal didefinisikan sebagai suatu proses fisiologi dimana bayi. Jika kelahiran dibantu dengan alatan seperti forsep. Menurut Yvonne Cheng (2009). vakum atau melalui pembedahan (LSCS). tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus . Proses kelahiran berlaku disebabkan oleh perubahan biokimia tisu penghubung.Pengenalan Kelahiran normal merupakan satu proses yang kerap berlaku di mana -mana dewan bersalin di Malaysia malah diseluruh dunia. Ciri-ciri tersebut ialah: y Mempunyai minngu yang cukup. y y y Tiada komplikasi semasa kelahiran berlaku kepada ibu ataupun kepada fetus. y Fetus dilahirkan melalui salur peranakan wanita secara spontan ataupun Spontaneous Vaginal Delivery (SVD). ianya dike nali sebagai kelahiran pramatang.

00 petang 17/1/2011 dari wad 1A dengan menaiki kerusi roda . Seremban pada pukul 2. Pesakit mengadu mengalami kontraksi sejak 8 pagi tanpa sebarang kebocoran liqua. Zuraini binti Mansor telah telah dimasukkan ke Wad Penjagaan Rapi Obstetrik (OICW) Hospital Tuanku Jaafar. Pesakit telah hamil selama 37 minggu 8 hari .Penyataan Masalah Seorang wanita. .

1998) berkata. selamat untuk bayi.Pencarian Literatur (Yvonne Cheng. . senang untuk diberikan dan tidak akan mengganggu kontraksi uterus. membran. kekuatan dan durasi yang mencukupi. 1999) kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. Perawat bertanggungjawab unutk memberikan sokongan kepa da pesakit dan suami serta memerhatikan keabnormalan semasa proses. Kelahiran dapat dicapai dengan perubahan biokimia tisu penghubung dan dengan penipisan berperingkat dan pengembangan serviks uterus hasil daripada kontraksi uterus yang berirama dengan frekuensi. boleh di rawat jika perlu. Menurut (Steer P. (Mander R. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus. cara mengurangkan kesakitan semasa proses kelahiran haruslah memberikan kesan yang baik. mempunyai kes an yang boleh diramal. 2009) mengatakan kelahiran merupakan satu proses fisiologi dimana fetus.

Tel: -TIDAK DIISI Hospital/Klinik: Hospital Tuanku Jaafar Seremban Tarikh: 17 Januari 2011 PERLU Nombor K/P: -TIDAK PERLU DIISI - Sejarah Penyakit Kini y y y Gravida 1 Pariti 0 Minggu ke 37 + 8 hari Urinary track infection y Tab Unasyn On Examination y y y y y Alert. PR ± 80/min Contraction ± 1 in 10 minute Fetal movement good No show. conscious Bp ± 120/80 mmHg. No liquor leaking .Penemuan Nombor Pendaftaran: HTJ 191482 Nama: -TIDAK PERLU DIISI Jantina: Perempuan Alamat: -TIDAK PERLU DIISI Bangsa: Melayu Pekerjaan: Suri Rumah Umur: 32 Tahun No.

axial Station ± -ve 2 Presentation .Vertex .4 kg Vaginal Examination y y y y Os ± 4 cm Cx ± 1.0 cm.Physical Examination y y y y Soft.2 ± 3. non tender Uterus at term size Cephalic position Estimated fetal weight ± 3.

ianya dikatakan sebagai moderate dan strong jika melebihi 41 saat. Jika kontraksi bertahan selama 21 hingga 40 saat pula. ibu akan mengalami kontraksi uterus yang tertib. berurutan dan berirama. alat Cardiotocogram (CTG) digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung fetus dan kontraksi uterus ibu. Biasanya semasa dalam peringkat pertama kelahiran. Ianya dibahagikan kepada 3 iaitu mild. Kontraksi dinilai berdasarkan tiga ciri iaitu: y Durasi Tempoh masa satu kontraksi tersebut bertahan. Peringkat pertama Peringkat pertama kelahiran bermula dengan kontraksi uterus yang sekata dan berakhir dengan bukaan serviks sempurna iaitu sebesar 10cm. Kontraksi ini dinilai untuk membantu menganggar bila ibu tersebut akan melahirkan anak. Jika kontraksi berlaku. y Frekuensi Kekerapan kontraksi yang berlaku dalam 10 minit. moderate dan strong. y Intensity Intensity ialah kekuatan sesuatu kontraksi. . bahagian tersebut tidak mengeras. Menurut WHO. kontraksi tersebut dikatakan mild jika tempoh sesuatu kontraksi tersbut kurang daripada 20 saat.Perbincangan Proses kelahiran boleh dibahagikan kepada 3 peringkat. Kekuatan kontraksi ini boleh dirasa dengan meletakkan tangan pada fundus ibu. bahagian tersebut akan mengeras dan jika sebaliknya. Sepanjang peringkat pertama ini.

Pada kebiasaanya. proses ini akan berakhir selepas 20 minit hingga 2 jam. presenting part fetus akan kelihatan. Di vulva pula. bayi yang berada pada kedudukan vertex atau cephalic. . kontraksi uterus menyebabkan pengaliran darah seterusnya mengakibatkan penebalan dan pengurangan luas permukaan lapisan miometrium dimana plasenta melekat. Selain itu. bahagian anus akan terkeluar sebesar syiling 20 sen. Ketika proses ini. Ini disebabkan oleh tekanan ketika ibu sedang meneran. Walaupun kelahiran plasenta biasanya kurang daripada 10 minit. Ini disebabkan oleh kepala fetus yang menekan serviks ketika sedang dilahirkan. presenting partnya adalah kepala. tempoh masa bagi peringkat ketiga kelahiran boleh berlangsung sehingga 30 minit. Ini akan menyebabkan plasenta mudah untuk dilahirkan. Peringkat ketiga Peringkat ketiga kelahiran boleh didefinisikan sebagai tempoh antara kelahiran fet us dan kelahiran placenta dan membrane fetus. perineum ibu akan menjadi tegang dan menipis dan vulva akan mengembang. Pada peringkat ini. Dalam peringkat ini. Pada kebiasaannya.Peringkat Kedua Peringkat kedua kelahiran bermula dengan serviks terbuka dengan sempurna iaitu sebesar 10cm dan berakhir apabila fetus berjaya dilahirkan. ibu akan merasa ingin meneran disebabkan oleh kontraksi uterus yang menjadi semakin kuat dan kesakitan yang dialami oleh ibu menjadi semakin kerap.

Mekanisam proses kelahiran. Ianya melibatkan: y Engagement ± Presenting part yang mempunyai diameter terbesar memasuki ruang pelvik maternal ke paras dibawah planar pelvik di ruang pelvik. Fleksi lateral ± bahu anterior fe tus akan dilahirkan semasa ibu meneran. y Internal rotation ± semasa kepala menurun. Seluruh badan fetus akan dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvik y . Ianya berlaku selari dengan kntraksi. y y Flexion ± semasa verteks fetus menurun. Kadar pergerakan ini berlaku paling kerap semasa peringkat kedua kelahiran. Descent ± pergerakan presenting part fetus kearah bawah melalui ruang pelvic. y Extension ± apabila kepala fetus turun dan mengalami fleksi penuh. dasar okisput kepala fetus bersentuhan dengan margin inferior simfisis pubis. Dagu fetus menyentuh toraks fetus dan diameter presenting part berubah dari occipitofrontal kepada suboccpitobregmatic untuk pergerakan yang optima melalui ruang pelvic. Kemudian bahu posterior fetus yang berada dibawah perineum dilahirkan. tulang pelvic atau tisu lembut di lantai pelvic menghalang pergerakannya menyebabkan oksiput fetus mengalami fleksi pasif. Lantai pelvik menghasilkan tolakan dan kontraksi uterus menghasilkan tolakan kebawah.Mekanisma proses kelahiran Keupayaan fetus untuk memasuki brim pelvic semasa pros es kelahiran melibatkan perubahan posisi kepala fetus semasa ianya bergerak untuk dilahirkan. ia akan berputar kembali 45 darjah kearah kiri atau kanan lalu kembali kepada posisi asal badan bayi. y Putaran internal bahu fetus ± bahu fetus menyentuh lantai pelvik dan memutar 45 darjah dan berada di bawah simfisis pubis. juga dikenali sebagai pregerakan cardinal. y Restitution ± apabila kepala fetus bebas dari halangan. Ianya diikuti dengan kelahiran kepala fetus. presenting part yang biasanya akan berada pada posisi tranverse akan berputar lebih kurang 45 darjah kepada posisi anteroposterior dibawah simfisis. I ni akan menyebabkan oksiput fetus berputar di sepanjang simfisis.

Kurangkan kesakitan dengan menggosok pinggang. Bagi yang menghidapi hipertensi. Jika tidak berkesan. Peringkat pertama y Sokongan emosi perlu diberikan kepada wanita yang bakal melahirkan anak untuk mengurangkan kerisauan y Lakukan pemerhatian kepada ibu dan fetus o Ibu Perhatikan tekanan darah ibu. Penjagaan bladder dan bowel ± berikan bedpan kepada pesakit serta rangsang pengeluaran urin. Jaga keselesaan pesakit dengan menukar kainan yang telah basah atau kotor. Perhatikan jika terdapat liquor leaking atau tidak. Pantau kontraksi berdasarkan 3 ciri iaitu durasi. memposisikan pesakit kepada lateral kiri. Hasil pemerhatian dicatatkan di dalam patograf. lihat warna liquor samada jernih atau kehijauan jika terdapat mekonium dalam kes fetal distress.  Pasangkan infusi intravena Hartman 1 pin 4 jam sekali. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk memantau pergerakan fetus. Jika terdapat liquor leaking. tekanan darah dipantau 3 jam sekali. berikan inhalasi Entonox ataupun analgesic seperti Pethidine dan Tramal.Cadangan Pengurusan semasa kelahiran normal agak berbeza bagi setiap peringkat. Berikan enema untuk memudahkan proses defekasi . intensity dan frekuensi dengan mengguna Cardiotocogram atau dengan merasa dengan menggunakan tapak tangan. Bagi yang normal pula 4 jam sekali  Perhatikan kadar nadi setiap setengah jam Perhatikan show fetus.

Jika ibu menghidapi darah tinggi.o Fetus Pantau kadar denyutan jantung fetus dengan menggunakan fetalskop atau kardiotocogram. Peringkat Kedua y Berikan suntikan sintometrin secara intramuscular. y y y y y Lakukan sedutan oropharymgeal kepada bayi. Pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk perkembangan proses kelahiran dan presentasi bayi. berikan intravena pitocin. Periksa plasenta serta membrane untuk memastikan ia lengkap Lakukan pemerhatian terhadap ibu dengan memeriksa    Keadaan am Tanda vital Pundi kencing Involusi uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum y y y Pastikan keselesaan ibu ± tukar kainan yang basah atau kotor Berikan minuman suam kepada ibu Rekodkan proses labor dengan lengkap . periksa vagina dan perineum jika terdapat sebarang koyakan. Keringkan bayi Ases apgar skor Tunjukkan bayi kepada ibu untuk pengesahan jantina Ikat tag kepada bayi dengan maklumat yang lengkap. Lakukan jahitan jika terdapat koyakan. y y y Bersihkan genitalia dan pakaikan pad serta selesakan ibu. Tag biru untuk bayi lelaki dan tag merah jambu untuk bayi perempuan y Balut dengan tuala kering dan berikan kepada ibu untuk bonding Peringkat Ketiga y Setelah plasenta dilahirkan.

Namun begitu. kelahiran normal biasanya dapat dilakukan tanpa mengancam nyawa ibu dan fetus.Rumusan Kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. Pengurusan yang sempurna terhadap ibu dan fetus sebelum. Kelahiran normal pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang komplikasi yang membawa maut sekiranya dilakukan dengan betul. . semasa dan selepas proses kelahiran amat penting untuk memastikan ibu dan fetus berada dalam keadaan yang sihat dan tidak mengalami sebarang ma saalah. Mungkin prosedur episiotomy perlu dilakukan kepada wanita yang primigravida untuk mengelakkan koyakan eksternal.

British Medical Journal Cheng. Analgesia and anaesthesia in childbirth: obscurantism and obfuscation.Rujukan Mander R. (1998). Steer. 5th ed. Y (2009) Obstetrics Normal & Problem Pregnancies . J Advanced Nursing 28:86 -93. P (1990) Physiology and management of normal labor. New York: Churchill Livingstone .