P. 1
Kelahiran Normal

Kelahiran Normal

5.0

|Views: 2,285|Likes:
Published by Korn Fuse

More info:

Published by: Korn Fuse on Mar 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/25/2014

pdf

text

original

Kelahiran Normal

y Fetus dilahirkan melalui salur peranakan wanita secara spontan ataupun Spontaneous Vaginal Delivery (SVD). Terdapat beberapa ciri yang membezakan kelahiran normal dengan kelahiran yang tidak normal. . ianya tidak diklasifikasikan sebagai kelahiran normal.Pengenalan Kelahiran normal merupakan satu proses yang kerap berlaku di mana -mana dewan bersalin di Malaysia malah diseluruh dunia. membran. Proses kelahiran berlaku disebabkan oleh perubahan biokimia tisu penghubung. vakum atau melalui pembedahan (LSCS). kelahiran normal didefinisikan sebagai suatu proses fisiologi dimana bayi. Tempoh kelahiran mestilah tidak melebihi 18 jam. Jika minggu kurang daripada tempoh kehamilan yang sepatutnya. ianya dike nali sebagai kelahiran pramatang. Serviks uterus akan mengalami kontraksi beritma yang mempunyai frekuensi. Ciri-ciri tersebut ialah: y Mempunyai minngu yang cukup. Menurut Yvonne Cheng (2009). tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus . Posisi fetus mestilah pada kedudukan verteks. Fetus yang berada pada posisi abnormal mempunyai cara kelahiran yang tidak normal atau memerlukan alatan bantuan dan pembedahan. Jika kelahiran dibantu dengan alatan seperti forsep. y y y Tiada komplikasi semasa kelahiran berlaku kepada ibu ataupun kepada fetus. kekuatan dan durasi yang cukup untuk menyebabkan kelahiran berlaku .

Seremban pada pukul 2. .Penyataan Masalah Seorang wanita. Pesakit telah hamil selama 37 minggu 8 hari . Zuraini binti Mansor telah telah dimasukkan ke Wad Penjagaan Rapi Obstetrik (OICW) Hospital Tuanku Jaafar. Pesakit mengadu mengalami kontraksi sejak 8 pagi tanpa sebarang kebocoran liqua.00 petang 17/1/2011 dari wad 1A dengan menaiki kerusi roda .

boleh di rawat jika perlu. kekuatan dan durasi yang mencukupi. Menurut (Steer P. senang untuk diberikan dan tidak akan mengganggu kontraksi uterus. Perawat bertanggungjawab unutk memberikan sokongan kepa da pesakit dan suami serta memerhatikan keabnormalan semasa proses.Pencarian Literatur (Yvonne Cheng. cara mengurangkan kesakitan semasa proses kelahiran haruslah memberikan kesan yang baik. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus. membran. . (Mander R. 1998) berkata. mempunyai kes an yang boleh diramal. 1999) kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. Kelahiran dapat dicapai dengan perubahan biokimia tisu penghubung dan dengan penipisan berperingkat dan pengembangan serviks uterus hasil daripada kontraksi uterus yang berirama dengan frekuensi. 2009) mengatakan kelahiran merupakan satu proses fisiologi dimana fetus. selamat untuk bayi.

PR ± 80/min Contraction ± 1 in 10 minute Fetal movement good No show. conscious Bp ± 120/80 mmHg. Tel: -TIDAK DIISI Hospital/Klinik: Hospital Tuanku Jaafar Seremban Tarikh: 17 Januari 2011 PERLU Nombor K/P: -TIDAK PERLU DIISI - Sejarah Penyakit Kini y y y Gravida 1 Pariti 0 Minggu ke 37 + 8 hari Urinary track infection y Tab Unasyn On Examination y y y y y Alert.Penemuan Nombor Pendaftaran: HTJ 191482 Nama: -TIDAK PERLU DIISI Jantina: Perempuan Alamat: -TIDAK PERLU DIISI Bangsa: Melayu Pekerjaan: Suri Rumah Umur: 32 Tahun No. No liquor leaking .

non tender Uterus at term size Cephalic position Estimated fetal weight ± 3.Vertex .0 cm. axial Station ± -ve 2 Presentation .4 kg Vaginal Examination y y y y Os ± 4 cm Cx ± 1.2 ± 3.Physical Examination y y y y Soft.

Sepanjang peringkat pertama ini. alat Cardiotocogram (CTG) digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung fetus dan kontraksi uterus ibu. berurutan dan berirama. ibu akan mengalami kontraksi uterus yang tertib. Peringkat pertama Peringkat pertama kelahiran bermula dengan kontraksi uterus yang sekata dan berakhir dengan bukaan serviks sempurna iaitu sebesar 10cm. Jika kontraksi bertahan selama 21 hingga 40 saat pula. Jika kontraksi berlaku. Biasanya semasa dalam peringkat pertama kelahiran. Kontraksi ini dinilai untuk membantu menganggar bila ibu tersebut akan melahirkan anak. y Intensity Intensity ialah kekuatan sesuatu kontraksi. Kekuatan kontraksi ini boleh dirasa dengan meletakkan tangan pada fundus ibu. kontraksi tersebut dikatakan mild jika tempoh sesuatu kontraksi tersbut kurang daripada 20 saat. Kontraksi dinilai berdasarkan tiga ciri iaitu: y Durasi Tempoh masa satu kontraksi tersebut bertahan. moderate dan strong. Menurut WHO. bahagian tersebut tidak mengeras. . ianya dikatakan sebagai moderate dan strong jika melebihi 41 saat. Ianya dibahagikan kepada 3 iaitu mild. bahagian tersebut akan mengeras dan jika sebaliknya.Perbincangan Proses kelahiran boleh dibahagikan kepada 3 peringkat. y Frekuensi Kekerapan kontraksi yang berlaku dalam 10 minit.

Pada kebiasaannya. Selain itu. Ketika proses ini. bayi yang berada pada kedudukan vertex atau cephalic. Ini disebabkan oleh tekanan ketika ibu sedang meneran. Ini akan menyebabkan plasenta mudah untuk dilahirkan. Peringkat ketiga Peringkat ketiga kelahiran boleh didefinisikan sebagai tempoh antara kelahiran fet us dan kelahiran placenta dan membrane fetus. Pada kebiasaanya. tempoh masa bagi peringkat ketiga kelahiran boleh berlangsung sehingga 30 minit. presenting partnya adalah kepala. presenting part fetus akan kelihatan. bahagian anus akan terkeluar sebesar syiling 20 sen.Peringkat Kedua Peringkat kedua kelahiran bermula dengan serviks terbuka dengan sempurna iaitu sebesar 10cm dan berakhir apabila fetus berjaya dilahirkan. Pada peringkat ini. ibu akan merasa ingin meneran disebabkan oleh kontraksi uterus yang menjadi semakin kuat dan kesakitan yang dialami oleh ibu menjadi semakin kerap. kontraksi uterus menyebabkan pengaliran darah seterusnya mengakibatkan penebalan dan pengurangan luas permukaan lapisan miometrium dimana plasenta melekat. perineum ibu akan menjadi tegang dan menipis dan vulva akan mengembang. Dalam peringkat ini. proses ini akan berakhir selepas 20 minit hingga 2 jam. Ini disebabkan oleh kepala fetus yang menekan serviks ketika sedang dilahirkan. . Di vulva pula. Walaupun kelahiran plasenta biasanya kurang daripada 10 minit.

Ianya melibatkan: y Engagement ± Presenting part yang mempunyai diameter terbesar memasuki ruang pelvik maternal ke paras dibawah planar pelvik di ruang pelvik. y Extension ± apabila kepala fetus turun dan mengalami fleksi penuh. Descent ± pergerakan presenting part fetus kearah bawah melalui ruang pelvic. y Restitution ± apabila kepala fetus bebas dari halangan. Mekanisam proses kelahiran. Seluruh badan fetus akan dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvik y . y y Flexion ± semasa verteks fetus menurun. dasar okisput kepala fetus bersentuhan dengan margin inferior simfisis pubis.Mekanisma proses kelahiran Keupayaan fetus untuk memasuki brim pelvic semasa pros es kelahiran melibatkan perubahan posisi kepala fetus semasa ianya bergerak untuk dilahirkan. y Putaran internal bahu fetus ± bahu fetus menyentuh lantai pelvik dan memutar 45 darjah dan berada di bawah simfisis pubis. Lantai pelvik menghasilkan tolakan dan kontraksi uterus menghasilkan tolakan kebawah. Ianya diikuti dengan kelahiran kepala fetus. Fleksi lateral ± bahu anterior fe tus akan dilahirkan semasa ibu meneran. presenting part yang biasanya akan berada pada posisi tranverse akan berputar lebih kurang 45 darjah kepada posisi anteroposterior dibawah simfisis. Kadar pergerakan ini berlaku paling kerap semasa peringkat kedua kelahiran. Dagu fetus menyentuh toraks fetus dan diameter presenting part berubah dari occipitofrontal kepada suboccpitobregmatic untuk pergerakan yang optima melalui ruang pelvic. I ni akan menyebabkan oksiput fetus berputar di sepanjang simfisis. ia akan berputar kembali 45 darjah kearah kiri atau kanan lalu kembali kepada posisi asal badan bayi. y Internal rotation ± semasa kepala menurun. tulang pelvic atau tisu lembut di lantai pelvic menghalang pergerakannya menyebabkan oksiput fetus mengalami fleksi pasif. Kemudian bahu posterior fetus yang berada dibawah perineum dilahirkan. juga dikenali sebagai pregerakan cardinal. Ianya berlaku selari dengan kntraksi.

 Jaga keselesaan pesakit dengan menukar kainan yang telah basah atau kotor. berikan inhalasi Entonox ataupun analgesic seperti Pethidine dan Tramal.Cadangan Pengurusan semasa kelahiran normal agak berbeza bagi setiap peringkat. Pantau kontraksi berdasarkan 3 ciri iaitu durasi. intensity dan frekuensi dengan mengguna Cardiotocogram atau dengan merasa dengan menggunakan tapak tangan. Bagi yang normal pula 4 jam sekali  Perhatikan kadar nadi setiap setengah jam Perhatikan show fetus. Bagi yang menghidapi hipertensi. lihat warna liquor samada jernih atau kehijauan jika terdapat mekonium dalam kes fetal distress. Berikan enema untuk memudahkan proses defekasi .  Pasangkan infusi intravena Hartman 1 pin 4 jam sekali. Penjagaan bladder dan bowel ± berikan bedpan kepada pesakit serta rangsang pengeluaran urin. memposisikan pesakit kepada lateral kiri. Hasil pemerhatian dicatatkan di dalam patograf. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk memantau pergerakan fetus. tekanan darah dipantau 3 jam sekali. Peringkat pertama y Sokongan emosi perlu diberikan kepada wanita yang bakal melahirkan anak untuk mengurangkan kerisauan y Lakukan pemerhatian kepada ibu dan fetus o Ibu Perhatikan tekanan darah ibu. Perhatikan jika terdapat liquor leaking atau tidak. Jika tidak berkesan. Kurangkan kesakitan dengan menggosok pinggang. Jika terdapat liquor leaking.

Tag biru untuk bayi lelaki dan tag merah jambu untuk bayi perempuan y Balut dengan tuala kering dan berikan kepada ibu untuk bonding Peringkat Ketiga y Setelah plasenta dilahirkan. Lakukan jahitan jika terdapat koyakan. Pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk perkembangan proses kelahiran dan presentasi bayi. Keringkan bayi Ases apgar skor Tunjukkan bayi kepada ibu untuk pengesahan jantina Ikat tag kepada bayi dengan maklumat yang lengkap. Periksa plasenta serta membrane untuk memastikan ia lengkap Lakukan pemerhatian terhadap ibu dengan memeriksa    Keadaan am Tanda vital Pundi kencing Involusi uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum y y y Pastikan keselesaan ibu ± tukar kainan yang basah atau kotor Berikan minuman suam kepada ibu Rekodkan proses labor dengan lengkap . y y y Bersihkan genitalia dan pakaikan pad serta selesakan ibu. periksa vagina dan perineum jika terdapat sebarang koyakan. Jika ibu menghidapi darah tinggi.o Fetus Pantau kadar denyutan jantung fetus dengan menggunakan fetalskop atau kardiotocogram. Peringkat Kedua y Berikan suntikan sintometrin secara intramuscular. berikan intravena pitocin. y y y y y Lakukan sedutan oropharymgeal kepada bayi.

Mungkin prosedur episiotomy perlu dilakukan kepada wanita yang primigravida untuk mengelakkan koyakan eksternal. kelahiran normal biasanya dapat dilakukan tanpa mengancam nyawa ibu dan fetus. Namun begitu. . semasa dan selepas proses kelahiran amat penting untuk memastikan ibu dan fetus berada dalam keadaan yang sihat dan tidak mengalami sebarang ma saalah. Kelahiran normal pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang komplikasi yang membawa maut sekiranya dilakukan dengan betul.Rumusan Kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. Pengurusan yang sempurna terhadap ibu dan fetus sebelum.

British Medical Journal Cheng. Y (2009) Obstetrics Normal & Problem Pregnancies . New York: Churchill Livingstone .Rujukan Mander R. Steer. P (1990) Physiology and management of normal labor. Analgesia and anaesthesia in childbirth: obscurantism and obfuscation. 5th ed. (1998). J Advanced Nursing 28:86 -93.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->