Kelahiran Normal

membran. Jika kelahiran dibantu dengan alatan seperti forsep. vakum atau melalui pembedahan (LSCS). y Fetus dilahirkan melalui salur peranakan wanita secara spontan ataupun Spontaneous Vaginal Delivery (SVD). Jika minggu kurang daripada tempoh kehamilan yang sepatutnya.Pengenalan Kelahiran normal merupakan satu proses yang kerap berlaku di mana -mana dewan bersalin di Malaysia malah diseluruh dunia. kekuatan dan durasi yang cukup untuk menyebabkan kelahiran berlaku . ianya tidak diklasifikasikan sebagai kelahiran normal. Posisi fetus mestilah pada kedudukan verteks. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus . Ciri-ciri tersebut ialah: y Mempunyai minngu yang cukup. Proses kelahiran berlaku disebabkan oleh perubahan biokimia tisu penghubung. Terdapat beberapa ciri yang membezakan kelahiran normal dengan kelahiran yang tidak normal. kelahiran normal didefinisikan sebagai suatu proses fisiologi dimana bayi. y y y Tiada komplikasi semasa kelahiran berlaku kepada ibu ataupun kepada fetus. Serviks uterus akan mengalami kontraksi beritma yang mempunyai frekuensi. Tempoh kelahiran mestilah tidak melebihi 18 jam. ianya dike nali sebagai kelahiran pramatang. . Menurut Yvonne Cheng (2009). Fetus yang berada pada posisi abnormal mempunyai cara kelahiran yang tidak normal atau memerlukan alatan bantuan dan pembedahan.

Seremban pada pukul 2.00 petang 17/1/2011 dari wad 1A dengan menaiki kerusi roda . Pesakit mengadu mengalami kontraksi sejak 8 pagi tanpa sebarang kebocoran liqua. Zuraini binti Mansor telah telah dimasukkan ke Wad Penjagaan Rapi Obstetrik (OICW) Hospital Tuanku Jaafar. Pesakit telah hamil selama 37 minggu 8 hari .Penyataan Masalah Seorang wanita. .

membran. cara mengurangkan kesakitan semasa proses kelahiran haruslah memberikan kesan yang baik. boleh di rawat jika perlu. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus.Pencarian Literatur (Yvonne Cheng. Perawat bertanggungjawab unutk memberikan sokongan kepa da pesakit dan suami serta memerhatikan keabnormalan semasa proses. . senang untuk diberikan dan tidak akan mengganggu kontraksi uterus. Menurut (Steer P. 1999) kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. selamat untuk bayi. (Mander R. Kelahiran dapat dicapai dengan perubahan biokimia tisu penghubung dan dengan penipisan berperingkat dan pengembangan serviks uterus hasil daripada kontraksi uterus yang berirama dengan frekuensi. kekuatan dan durasi yang mencukupi. 1998) berkata. mempunyai kes an yang boleh diramal. 2009) mengatakan kelahiran merupakan satu proses fisiologi dimana fetus.

No liquor leaking . Tel: -TIDAK DIISI Hospital/Klinik: Hospital Tuanku Jaafar Seremban Tarikh: 17 Januari 2011 PERLU Nombor K/P: -TIDAK PERLU DIISI - Sejarah Penyakit Kini y y y Gravida 1 Pariti 0 Minggu ke 37 + 8 hari Urinary track infection y Tab Unasyn On Examination y y y y y Alert.Penemuan Nombor Pendaftaran: HTJ 191482 Nama: -TIDAK PERLU DIISI Jantina: Perempuan Alamat: -TIDAK PERLU DIISI Bangsa: Melayu Pekerjaan: Suri Rumah Umur: 32 Tahun No. PR ± 80/min Contraction ± 1 in 10 minute Fetal movement good No show. conscious Bp ± 120/80 mmHg.

non tender Uterus at term size Cephalic position Estimated fetal weight ± 3. axial Station ± -ve 2 Presentation .2 ± 3.0 cm.Vertex .Physical Examination y y y y Soft.4 kg Vaginal Examination y y y y Os ± 4 cm Cx ± 1.

moderate dan strong. Kontraksi ini dinilai untuk membantu menganggar bila ibu tersebut akan melahirkan anak. kontraksi tersebut dikatakan mild jika tempoh sesuatu kontraksi tersbut kurang daripada 20 saat. Kontraksi dinilai berdasarkan tiga ciri iaitu: y Durasi Tempoh masa satu kontraksi tersebut bertahan. alat Cardiotocogram (CTG) digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung fetus dan kontraksi uterus ibu. . ibu akan mengalami kontraksi uterus yang tertib. bahagian tersebut akan mengeras dan jika sebaliknya. bahagian tersebut tidak mengeras. Jika kontraksi berlaku. Jika kontraksi bertahan selama 21 hingga 40 saat pula.Perbincangan Proses kelahiran boleh dibahagikan kepada 3 peringkat. Kekuatan kontraksi ini boleh dirasa dengan meletakkan tangan pada fundus ibu. ianya dikatakan sebagai moderate dan strong jika melebihi 41 saat. Biasanya semasa dalam peringkat pertama kelahiran. y Intensity Intensity ialah kekuatan sesuatu kontraksi. berurutan dan berirama. Sepanjang peringkat pertama ini. Ianya dibahagikan kepada 3 iaitu mild. Peringkat pertama Peringkat pertama kelahiran bermula dengan kontraksi uterus yang sekata dan berakhir dengan bukaan serviks sempurna iaitu sebesar 10cm. Menurut WHO. y Frekuensi Kekerapan kontraksi yang berlaku dalam 10 minit.

Ini akan menyebabkan plasenta mudah untuk dilahirkan. Peringkat ketiga Peringkat ketiga kelahiran boleh didefinisikan sebagai tempoh antara kelahiran fet us dan kelahiran placenta dan membrane fetus. Ketika proses ini. Di vulva pula. presenting part fetus akan kelihatan. ibu akan merasa ingin meneran disebabkan oleh kontraksi uterus yang menjadi semakin kuat dan kesakitan yang dialami oleh ibu menjadi semakin kerap. Ini disebabkan oleh tekanan ketika ibu sedang meneran. Walaupun kelahiran plasenta biasanya kurang daripada 10 minit. bahagian anus akan terkeluar sebesar syiling 20 sen. Dalam peringkat ini.Peringkat Kedua Peringkat kedua kelahiran bermula dengan serviks terbuka dengan sempurna iaitu sebesar 10cm dan berakhir apabila fetus berjaya dilahirkan. Pada kebiasaanya. Selain itu. presenting partnya adalah kepala. Pada kebiasaannya. bayi yang berada pada kedudukan vertex atau cephalic. tempoh masa bagi peringkat ketiga kelahiran boleh berlangsung sehingga 30 minit. kontraksi uterus menyebabkan pengaliran darah seterusnya mengakibatkan penebalan dan pengurangan luas permukaan lapisan miometrium dimana plasenta melekat. perineum ibu akan menjadi tegang dan menipis dan vulva akan mengembang. Ini disebabkan oleh kepala fetus yang menekan serviks ketika sedang dilahirkan. . proses ini akan berakhir selepas 20 minit hingga 2 jam. Pada peringkat ini.

Fleksi lateral ± bahu anterior fe tus akan dilahirkan semasa ibu meneran. Ianya berlaku selari dengan kntraksi. juga dikenali sebagai pregerakan cardinal. presenting part yang biasanya akan berada pada posisi tranverse akan berputar lebih kurang 45 darjah kepada posisi anteroposterior dibawah simfisis. y Restitution ± apabila kepala fetus bebas dari halangan. Seluruh badan fetus akan dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvik y . y Putaran internal bahu fetus ± bahu fetus menyentuh lantai pelvik dan memutar 45 darjah dan berada di bawah simfisis pubis. Lantai pelvik menghasilkan tolakan dan kontraksi uterus menghasilkan tolakan kebawah. y y Flexion ± semasa verteks fetus menurun. Ianya diikuti dengan kelahiran kepala fetus. Descent ± pergerakan presenting part fetus kearah bawah melalui ruang pelvic. Mekanisam proses kelahiran. y Internal rotation ± semasa kepala menurun. Kemudian bahu posterior fetus yang berada dibawah perineum dilahirkan. Kadar pergerakan ini berlaku paling kerap semasa peringkat kedua kelahiran.Mekanisma proses kelahiran Keupayaan fetus untuk memasuki brim pelvic semasa pros es kelahiran melibatkan perubahan posisi kepala fetus semasa ianya bergerak untuk dilahirkan. Ianya melibatkan: y Engagement ± Presenting part yang mempunyai diameter terbesar memasuki ruang pelvik maternal ke paras dibawah planar pelvik di ruang pelvik. ia akan berputar kembali 45 darjah kearah kiri atau kanan lalu kembali kepada posisi asal badan bayi. I ni akan menyebabkan oksiput fetus berputar di sepanjang simfisis. tulang pelvic atau tisu lembut di lantai pelvic menghalang pergerakannya menyebabkan oksiput fetus mengalami fleksi pasif. y Extension ± apabila kepala fetus turun dan mengalami fleksi penuh. Dagu fetus menyentuh toraks fetus dan diameter presenting part berubah dari occipitofrontal kepada suboccpitobregmatic untuk pergerakan yang optima melalui ruang pelvic. dasar okisput kepala fetus bersentuhan dengan margin inferior simfisis pubis.

Bagi yang menghidapi hipertensi.  Pasangkan infusi intravena Hartman 1 pin 4 jam sekali. Berikan enema untuk memudahkan proses defekasi . Jika tidak berkesan. Perhatikan jika terdapat liquor leaking atau tidak. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk memantau pergerakan fetus. Jika terdapat liquor leaking. Jaga keselesaan pesakit dengan menukar kainan yang telah basah atau kotor. memposisikan pesakit kepada lateral kiri. Penjagaan bladder dan bowel ± berikan bedpan kepada pesakit serta rangsang pengeluaran urin. Pantau kontraksi berdasarkan 3 ciri iaitu durasi. lihat warna liquor samada jernih atau kehijauan jika terdapat mekonium dalam kes fetal distress.Cadangan Pengurusan semasa kelahiran normal agak berbeza bagi setiap peringkat. Kurangkan kesakitan dengan menggosok pinggang. Hasil pemerhatian dicatatkan di dalam patograf. tekanan darah dipantau 3 jam sekali. berikan inhalasi Entonox ataupun analgesic seperti Pethidine dan Tramal. Peringkat pertama y Sokongan emosi perlu diberikan kepada wanita yang bakal melahirkan anak untuk mengurangkan kerisauan y Lakukan pemerhatian kepada ibu dan fetus o Ibu Perhatikan tekanan darah ibu. Bagi yang normal pula 4 jam sekali  Perhatikan kadar nadi setiap setengah jam Perhatikan show fetus. intensity dan frekuensi dengan mengguna Cardiotocogram atau dengan merasa dengan menggunakan tapak tangan.

Lakukan jahitan jika terdapat koyakan. periksa vagina dan perineum jika terdapat sebarang koyakan. Pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk perkembangan proses kelahiran dan presentasi bayi.o Fetus Pantau kadar denyutan jantung fetus dengan menggunakan fetalskop atau kardiotocogram. y y y y y Lakukan sedutan oropharymgeal kepada bayi. Tag biru untuk bayi lelaki dan tag merah jambu untuk bayi perempuan y Balut dengan tuala kering dan berikan kepada ibu untuk bonding Peringkat Ketiga y Setelah plasenta dilahirkan. Jika ibu menghidapi darah tinggi. berikan intravena pitocin. y y y Bersihkan genitalia dan pakaikan pad serta selesakan ibu. Peringkat Kedua y Berikan suntikan sintometrin secara intramuscular. Keringkan bayi Ases apgar skor Tunjukkan bayi kepada ibu untuk pengesahan jantina Ikat tag kepada bayi dengan maklumat yang lengkap. Periksa plasenta serta membrane untuk memastikan ia lengkap Lakukan pemerhatian terhadap ibu dengan memeriksa    Keadaan am Tanda vital Pundi kencing Involusi uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum y y y Pastikan keselesaan ibu ± tukar kainan yang basah atau kotor Berikan minuman suam kepada ibu Rekodkan proses labor dengan lengkap .

Pengurusan yang sempurna terhadap ibu dan fetus sebelum. semasa dan selepas proses kelahiran amat penting untuk memastikan ibu dan fetus berada dalam keadaan yang sihat dan tidak mengalami sebarang ma saalah. Mungkin prosedur episiotomy perlu dilakukan kepada wanita yang primigravida untuk mengelakkan koyakan eksternal. Kelahiran normal pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang komplikasi yang membawa maut sekiranya dilakukan dengan betul.Rumusan Kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. Namun begitu. . kelahiran normal biasanya dapat dilakukan tanpa mengancam nyawa ibu dan fetus.

(1998). Steer. New York: Churchill Livingstone .Rujukan Mander R. 5th ed. P (1990) Physiology and management of normal labor. British Medical Journal Cheng. Y (2009) Obstetrics Normal & Problem Pregnancies . Analgesia and anaesthesia in childbirth: obscurantism and obfuscation. J Advanced Nursing 28:86 -93.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful