Kelahiran Normal

Jika minggu kurang daripada tempoh kehamilan yang sepatutnya. vakum atau melalui pembedahan (LSCS). Fetus yang berada pada posisi abnormal mempunyai cara kelahiran yang tidak normal atau memerlukan alatan bantuan dan pembedahan. y y y Tiada komplikasi semasa kelahiran berlaku kepada ibu ataupun kepada fetus. Proses kelahiran berlaku disebabkan oleh perubahan biokimia tisu penghubung. Jika kelahiran dibantu dengan alatan seperti forsep. ianya tidak diklasifikasikan sebagai kelahiran normal. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus . Posisi fetus mestilah pada kedudukan verteks. . Menurut Yvonne Cheng (2009).Pengenalan Kelahiran normal merupakan satu proses yang kerap berlaku di mana -mana dewan bersalin di Malaysia malah diseluruh dunia. Ciri-ciri tersebut ialah: y Mempunyai minngu yang cukup. y Fetus dilahirkan melalui salur peranakan wanita secara spontan ataupun Spontaneous Vaginal Delivery (SVD). ianya dike nali sebagai kelahiran pramatang. Terdapat beberapa ciri yang membezakan kelahiran normal dengan kelahiran yang tidak normal. kelahiran normal didefinisikan sebagai suatu proses fisiologi dimana bayi. membran. Serviks uterus akan mengalami kontraksi beritma yang mempunyai frekuensi. Tempoh kelahiran mestilah tidak melebihi 18 jam. kekuatan dan durasi yang cukup untuk menyebabkan kelahiran berlaku .

Pesakit mengadu mengalami kontraksi sejak 8 pagi tanpa sebarang kebocoran liqua. Zuraini binti Mansor telah telah dimasukkan ke Wad Penjagaan Rapi Obstetrik (OICW) Hospital Tuanku Jaafar.Penyataan Masalah Seorang wanita. Seremban pada pukul 2. .00 petang 17/1/2011 dari wad 1A dengan menaiki kerusi roda . Pesakit telah hamil selama 37 minggu 8 hari .

boleh di rawat jika perlu. senang untuk diberikan dan tidak akan mengganggu kontraksi uterus. 1998) berkata. Menurut (Steer P. cara mengurangkan kesakitan semasa proses kelahiran haruslah memberikan kesan yang baik. selamat untuk bayi. Kelahiran dapat dicapai dengan perubahan biokimia tisu penghubung dan dengan penipisan berperingkat dan pengembangan serviks uterus hasil daripada kontraksi uterus yang berirama dengan frekuensi. .Pencarian Literatur (Yvonne Cheng. membran. (Mander R. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus. 1999) kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. 2009) mengatakan kelahiran merupakan satu proses fisiologi dimana fetus. Perawat bertanggungjawab unutk memberikan sokongan kepa da pesakit dan suami serta memerhatikan keabnormalan semasa proses. kekuatan dan durasi yang mencukupi. mempunyai kes an yang boleh diramal.

Tel: -TIDAK DIISI Hospital/Klinik: Hospital Tuanku Jaafar Seremban Tarikh: 17 Januari 2011 PERLU Nombor K/P: -TIDAK PERLU DIISI - Sejarah Penyakit Kini y y y Gravida 1 Pariti 0 Minggu ke 37 + 8 hari Urinary track infection y Tab Unasyn On Examination y y y y y Alert. conscious Bp ± 120/80 mmHg. PR ± 80/min Contraction ± 1 in 10 minute Fetal movement good No show. No liquor leaking .Penemuan Nombor Pendaftaran: HTJ 191482 Nama: -TIDAK PERLU DIISI Jantina: Perempuan Alamat: -TIDAK PERLU DIISI Bangsa: Melayu Pekerjaan: Suri Rumah Umur: 32 Tahun No.

4 kg Vaginal Examination y y y y Os ± 4 cm Cx ± 1.2 ± 3. non tender Uterus at term size Cephalic position Estimated fetal weight ± 3.0 cm.Vertex . axial Station ± -ve 2 Presentation .Physical Examination y y y y Soft.

Kontraksi ini dinilai untuk membantu menganggar bila ibu tersebut akan melahirkan anak. Ianya dibahagikan kepada 3 iaitu mild. bahagian tersebut tidak mengeras. y Intensity Intensity ialah kekuatan sesuatu kontraksi. kontraksi tersebut dikatakan mild jika tempoh sesuatu kontraksi tersbut kurang daripada 20 saat. Kontraksi dinilai berdasarkan tiga ciri iaitu: y Durasi Tempoh masa satu kontraksi tersebut bertahan. Kekuatan kontraksi ini boleh dirasa dengan meletakkan tangan pada fundus ibu. Peringkat pertama Peringkat pertama kelahiran bermula dengan kontraksi uterus yang sekata dan berakhir dengan bukaan serviks sempurna iaitu sebesar 10cm. ibu akan mengalami kontraksi uterus yang tertib. berurutan dan berirama. . ianya dikatakan sebagai moderate dan strong jika melebihi 41 saat. bahagian tersebut akan mengeras dan jika sebaliknya. Sepanjang peringkat pertama ini. Menurut WHO. moderate dan strong. alat Cardiotocogram (CTG) digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung fetus dan kontraksi uterus ibu. Biasanya semasa dalam peringkat pertama kelahiran.Perbincangan Proses kelahiran boleh dibahagikan kepada 3 peringkat. Jika kontraksi bertahan selama 21 hingga 40 saat pula. Jika kontraksi berlaku. y Frekuensi Kekerapan kontraksi yang berlaku dalam 10 minit.

Ini disebabkan oleh tekanan ketika ibu sedang meneran. Pada kebiasaanya. presenting part fetus akan kelihatan.Peringkat Kedua Peringkat kedua kelahiran bermula dengan serviks terbuka dengan sempurna iaitu sebesar 10cm dan berakhir apabila fetus berjaya dilahirkan. perineum ibu akan menjadi tegang dan menipis dan vulva akan mengembang. Ini akan menyebabkan plasenta mudah untuk dilahirkan. Dalam peringkat ini. Pada kebiasaannya. kontraksi uterus menyebabkan pengaliran darah seterusnya mengakibatkan penebalan dan pengurangan luas permukaan lapisan miometrium dimana plasenta melekat. tempoh masa bagi peringkat ketiga kelahiran boleh berlangsung sehingga 30 minit. Di vulva pula. ibu akan merasa ingin meneran disebabkan oleh kontraksi uterus yang menjadi semakin kuat dan kesakitan yang dialami oleh ibu menjadi semakin kerap. Pada peringkat ini. Peringkat ketiga Peringkat ketiga kelahiran boleh didefinisikan sebagai tempoh antara kelahiran fet us dan kelahiran placenta dan membrane fetus. bayi yang berada pada kedudukan vertex atau cephalic. Walaupun kelahiran plasenta biasanya kurang daripada 10 minit. presenting partnya adalah kepala. . Ini disebabkan oleh kepala fetus yang menekan serviks ketika sedang dilahirkan. Selain itu. bahagian anus akan terkeluar sebesar syiling 20 sen. proses ini akan berakhir selepas 20 minit hingga 2 jam. Ketika proses ini.

Mekanisma proses kelahiran Keupayaan fetus untuk memasuki brim pelvic semasa pros es kelahiran melibatkan perubahan posisi kepala fetus semasa ianya bergerak untuk dilahirkan. presenting part yang biasanya akan berada pada posisi tranverse akan berputar lebih kurang 45 darjah kepada posisi anteroposterior dibawah simfisis. Ianya melibatkan: y Engagement ± Presenting part yang mempunyai diameter terbesar memasuki ruang pelvik maternal ke paras dibawah planar pelvik di ruang pelvik. Kemudian bahu posterior fetus yang berada dibawah perineum dilahirkan. Kadar pergerakan ini berlaku paling kerap semasa peringkat kedua kelahiran. y Internal rotation ± semasa kepala menurun. ia akan berputar kembali 45 darjah kearah kiri atau kanan lalu kembali kepada posisi asal badan bayi. Descent ± pergerakan presenting part fetus kearah bawah melalui ruang pelvic. y Putaran internal bahu fetus ± bahu fetus menyentuh lantai pelvik dan memutar 45 darjah dan berada di bawah simfisis pubis. y Extension ± apabila kepala fetus turun dan mengalami fleksi penuh. juga dikenali sebagai pregerakan cardinal. I ni akan menyebabkan oksiput fetus berputar di sepanjang simfisis. dasar okisput kepala fetus bersentuhan dengan margin inferior simfisis pubis. Dagu fetus menyentuh toraks fetus dan diameter presenting part berubah dari occipitofrontal kepada suboccpitobregmatic untuk pergerakan yang optima melalui ruang pelvic. Mekanisam proses kelahiran. Ianya berlaku selari dengan kntraksi. Lantai pelvik menghasilkan tolakan dan kontraksi uterus menghasilkan tolakan kebawah. Seluruh badan fetus akan dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvik y . Fleksi lateral ± bahu anterior fe tus akan dilahirkan semasa ibu meneran. y y Flexion ± semasa verteks fetus menurun. y Restitution ± apabila kepala fetus bebas dari halangan. tulang pelvic atau tisu lembut di lantai pelvic menghalang pergerakannya menyebabkan oksiput fetus mengalami fleksi pasif. Ianya diikuti dengan kelahiran kepala fetus.

Peringkat pertama y Sokongan emosi perlu diberikan kepada wanita yang bakal melahirkan anak untuk mengurangkan kerisauan y Lakukan pemerhatian kepada ibu dan fetus o Ibu Perhatikan tekanan darah ibu. Jika tidak berkesan. intensity dan frekuensi dengan mengguna Cardiotocogram atau dengan merasa dengan menggunakan tapak tangan. Bagi yang menghidapi hipertensi. Jaga keselesaan pesakit dengan menukar kainan yang telah basah atau kotor. Berikan enema untuk memudahkan proses defekasi . berikan inhalasi Entonox ataupun analgesic seperti Pethidine dan Tramal. Kurangkan kesakitan dengan menggosok pinggang. memposisikan pesakit kepada lateral kiri. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk memantau pergerakan fetus. Perhatikan jika terdapat liquor leaking atau tidak.Cadangan Pengurusan semasa kelahiran normal agak berbeza bagi setiap peringkat. Penjagaan bladder dan bowel ± berikan bedpan kepada pesakit serta rangsang pengeluaran urin. Hasil pemerhatian dicatatkan di dalam patograf. Pantau kontraksi berdasarkan 3 ciri iaitu durasi. tekanan darah dipantau 3 jam sekali.  Pasangkan infusi intravena Hartman 1 pin 4 jam sekali. Bagi yang normal pula 4 jam sekali  Perhatikan kadar nadi setiap setengah jam Perhatikan show fetus. lihat warna liquor samada jernih atau kehijauan jika terdapat mekonium dalam kes fetal distress. Jika terdapat liquor leaking.

Jika ibu menghidapi darah tinggi. Periksa plasenta serta membrane untuk memastikan ia lengkap Lakukan pemerhatian terhadap ibu dengan memeriksa    Keadaan am Tanda vital Pundi kencing Involusi uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum y y y Pastikan keselesaan ibu ± tukar kainan yang basah atau kotor Berikan minuman suam kepada ibu Rekodkan proses labor dengan lengkap . berikan intravena pitocin. y y y y y Lakukan sedutan oropharymgeal kepada bayi. Lakukan jahitan jika terdapat koyakan. Keringkan bayi Ases apgar skor Tunjukkan bayi kepada ibu untuk pengesahan jantina Ikat tag kepada bayi dengan maklumat yang lengkap. Pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk perkembangan proses kelahiran dan presentasi bayi. Tag biru untuk bayi lelaki dan tag merah jambu untuk bayi perempuan y Balut dengan tuala kering dan berikan kepada ibu untuk bonding Peringkat Ketiga y Setelah plasenta dilahirkan.o Fetus Pantau kadar denyutan jantung fetus dengan menggunakan fetalskop atau kardiotocogram. Peringkat Kedua y Berikan suntikan sintometrin secara intramuscular. periksa vagina dan perineum jika terdapat sebarang koyakan. y y y Bersihkan genitalia dan pakaikan pad serta selesakan ibu.

. semasa dan selepas proses kelahiran amat penting untuk memastikan ibu dan fetus berada dalam keadaan yang sihat dan tidak mengalami sebarang ma saalah. Mungkin prosedur episiotomy perlu dilakukan kepada wanita yang primigravida untuk mengelakkan koyakan eksternal. Kelahiran normal pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang komplikasi yang membawa maut sekiranya dilakukan dengan betul.Rumusan Kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. Pengurusan yang sempurna terhadap ibu dan fetus sebelum. Namun begitu. kelahiran normal biasanya dapat dilakukan tanpa mengancam nyawa ibu dan fetus.

(1998). British Medical Journal Cheng. Analgesia and anaesthesia in childbirth: obscurantism and obfuscation.Rujukan Mander R. Steer. 5th ed. Y (2009) Obstetrics Normal & Problem Pregnancies . P (1990) Physiology and management of normal labor. New York: Churchill Livingstone . J Advanced Nursing 28:86 -93.