Kelahiran Normal

Proses kelahiran berlaku disebabkan oleh perubahan biokimia tisu penghubung. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus . . Jika minggu kurang daripada tempoh kehamilan yang sepatutnya. y Fetus dilahirkan melalui salur peranakan wanita secara spontan ataupun Spontaneous Vaginal Delivery (SVD). Menurut Yvonne Cheng (2009). y y y Tiada komplikasi semasa kelahiran berlaku kepada ibu ataupun kepada fetus. ianya dike nali sebagai kelahiran pramatang. kekuatan dan durasi yang cukup untuk menyebabkan kelahiran berlaku . vakum atau melalui pembedahan (LSCS).Pengenalan Kelahiran normal merupakan satu proses yang kerap berlaku di mana -mana dewan bersalin di Malaysia malah diseluruh dunia. Fetus yang berada pada posisi abnormal mempunyai cara kelahiran yang tidak normal atau memerlukan alatan bantuan dan pembedahan. membran. Tempoh kelahiran mestilah tidak melebihi 18 jam. Posisi fetus mestilah pada kedudukan verteks. Jika kelahiran dibantu dengan alatan seperti forsep. kelahiran normal didefinisikan sebagai suatu proses fisiologi dimana bayi. Serviks uterus akan mengalami kontraksi beritma yang mempunyai frekuensi. ianya tidak diklasifikasikan sebagai kelahiran normal. Ciri-ciri tersebut ialah: y Mempunyai minngu yang cukup. Terdapat beberapa ciri yang membezakan kelahiran normal dengan kelahiran yang tidak normal.

Zuraini binti Mansor telah telah dimasukkan ke Wad Penjagaan Rapi Obstetrik (OICW) Hospital Tuanku Jaafar.00 petang 17/1/2011 dari wad 1A dengan menaiki kerusi roda . Pesakit telah hamil selama 37 minggu 8 hari . . Seremban pada pukul 2.Penyataan Masalah Seorang wanita. Pesakit mengadu mengalami kontraksi sejak 8 pagi tanpa sebarang kebocoran liqua.

Perawat bertanggungjawab unutk memberikan sokongan kepa da pesakit dan suami serta memerhatikan keabnormalan semasa proses. 1998) berkata. 1999) kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. tali pusat dan plasenta dilahirkan daripada uterus. boleh di rawat jika perlu.Pencarian Literatur (Yvonne Cheng. cara mengurangkan kesakitan semasa proses kelahiran haruslah memberikan kesan yang baik. senang untuk diberikan dan tidak akan mengganggu kontraksi uterus. kekuatan dan durasi yang mencukupi. Menurut (Steer P. . (Mander R. Kelahiran dapat dicapai dengan perubahan biokimia tisu penghubung dan dengan penipisan berperingkat dan pengembangan serviks uterus hasil daripada kontraksi uterus yang berirama dengan frekuensi. mempunyai kes an yang boleh diramal. 2009) mengatakan kelahiran merupakan satu proses fisiologi dimana fetus. selamat untuk bayi. membran.

Tel: -TIDAK DIISI Hospital/Klinik: Hospital Tuanku Jaafar Seremban Tarikh: 17 Januari 2011 PERLU Nombor K/P: -TIDAK PERLU DIISI - Sejarah Penyakit Kini y y y Gravida 1 Pariti 0 Minggu ke 37 + 8 hari Urinary track infection y Tab Unasyn On Examination y y y y y Alert. conscious Bp ± 120/80 mmHg.Penemuan Nombor Pendaftaran: HTJ 191482 Nama: -TIDAK PERLU DIISI Jantina: Perempuan Alamat: -TIDAK PERLU DIISI Bangsa: Melayu Pekerjaan: Suri Rumah Umur: 32 Tahun No. PR ± 80/min Contraction ± 1 in 10 minute Fetal movement good No show. No liquor leaking .

Physical Examination y y y y Soft.4 kg Vaginal Examination y y y y Os ± 4 cm Cx ± 1.0 cm.Vertex . axial Station ± -ve 2 Presentation .2 ± 3. non tender Uterus at term size Cephalic position Estimated fetal weight ± 3.

. Kekuatan kontraksi ini boleh dirasa dengan meletakkan tangan pada fundus ibu. Kontraksi dinilai berdasarkan tiga ciri iaitu: y Durasi Tempoh masa satu kontraksi tersebut bertahan. kontraksi tersebut dikatakan mild jika tempoh sesuatu kontraksi tersbut kurang daripada 20 saat. Menurut WHO.Perbincangan Proses kelahiran boleh dibahagikan kepada 3 peringkat. ibu akan mengalami kontraksi uterus yang tertib. Kontraksi ini dinilai untuk membantu menganggar bila ibu tersebut akan melahirkan anak. Sepanjang peringkat pertama ini. alat Cardiotocogram (CTG) digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung fetus dan kontraksi uterus ibu. berurutan dan berirama. ianya dikatakan sebagai moderate dan strong jika melebihi 41 saat. y Intensity Intensity ialah kekuatan sesuatu kontraksi. Jika kontraksi bertahan selama 21 hingga 40 saat pula. Ianya dibahagikan kepada 3 iaitu mild. Jika kontraksi berlaku. bahagian tersebut tidak mengeras. Biasanya semasa dalam peringkat pertama kelahiran. bahagian tersebut akan mengeras dan jika sebaliknya. Peringkat pertama Peringkat pertama kelahiran bermula dengan kontraksi uterus yang sekata dan berakhir dengan bukaan serviks sempurna iaitu sebesar 10cm. moderate dan strong. y Frekuensi Kekerapan kontraksi yang berlaku dalam 10 minit.

Di vulva pula. Ketika proses ini. bayi yang berada pada kedudukan vertex atau cephalic. Ini disebabkan oleh tekanan ketika ibu sedang meneran. Ini akan menyebabkan plasenta mudah untuk dilahirkan. Ini disebabkan oleh kepala fetus yang menekan serviks ketika sedang dilahirkan. kontraksi uterus menyebabkan pengaliran darah seterusnya mengakibatkan penebalan dan pengurangan luas permukaan lapisan miometrium dimana plasenta melekat. Peringkat ketiga Peringkat ketiga kelahiran boleh didefinisikan sebagai tempoh antara kelahiran fet us dan kelahiran placenta dan membrane fetus. Pada kebiasaanya. Pada peringkat ini.Peringkat Kedua Peringkat kedua kelahiran bermula dengan serviks terbuka dengan sempurna iaitu sebesar 10cm dan berakhir apabila fetus berjaya dilahirkan. Pada kebiasaannya. ibu akan merasa ingin meneran disebabkan oleh kontraksi uterus yang menjadi semakin kuat dan kesakitan yang dialami oleh ibu menjadi semakin kerap. Dalam peringkat ini. Walaupun kelahiran plasenta biasanya kurang daripada 10 minit. perineum ibu akan menjadi tegang dan menipis dan vulva akan mengembang. presenting partnya adalah kepala. presenting part fetus akan kelihatan. Selain itu. proses ini akan berakhir selepas 20 minit hingga 2 jam. . tempoh masa bagi peringkat ketiga kelahiran boleh berlangsung sehingga 30 minit. bahagian anus akan terkeluar sebesar syiling 20 sen.

tulang pelvic atau tisu lembut di lantai pelvic menghalang pergerakannya menyebabkan oksiput fetus mengalami fleksi pasif. Mekanisam proses kelahiran. juga dikenali sebagai pregerakan cardinal. y Internal rotation ± semasa kepala menurun.Mekanisma proses kelahiran Keupayaan fetus untuk memasuki brim pelvic semasa pros es kelahiran melibatkan perubahan posisi kepala fetus semasa ianya bergerak untuk dilahirkan. Ianya melibatkan: y Engagement ± Presenting part yang mempunyai diameter terbesar memasuki ruang pelvik maternal ke paras dibawah planar pelvik di ruang pelvik. Ianya diikuti dengan kelahiran kepala fetus. Descent ± pergerakan presenting part fetus kearah bawah melalui ruang pelvic. Lantai pelvik menghasilkan tolakan dan kontraksi uterus menghasilkan tolakan kebawah. y Restitution ± apabila kepala fetus bebas dari halangan. Seluruh badan fetus akan dilahirkan dengan fleksi lateral mengikut lingkungan pelvik y . Fleksi lateral ± bahu anterior fe tus akan dilahirkan semasa ibu meneran. y Putaran internal bahu fetus ± bahu fetus menyentuh lantai pelvik dan memutar 45 darjah dan berada di bawah simfisis pubis. Kemudian bahu posterior fetus yang berada dibawah perineum dilahirkan. y y Flexion ± semasa verteks fetus menurun. dasar okisput kepala fetus bersentuhan dengan margin inferior simfisis pubis. Ianya berlaku selari dengan kntraksi. I ni akan menyebabkan oksiput fetus berputar di sepanjang simfisis. Kadar pergerakan ini berlaku paling kerap semasa peringkat kedua kelahiran. Dagu fetus menyentuh toraks fetus dan diameter presenting part berubah dari occipitofrontal kepada suboccpitobregmatic untuk pergerakan yang optima melalui ruang pelvic. presenting part yang biasanya akan berada pada posisi tranverse akan berputar lebih kurang 45 darjah kepada posisi anteroposterior dibawah simfisis. y Extension ± apabila kepala fetus turun dan mengalami fleksi penuh. ia akan berputar kembali 45 darjah kearah kiri atau kanan lalu kembali kepada posisi asal badan bayi.

Kurangkan kesakitan dengan menggosok pinggang. memposisikan pesakit kepada lateral kiri. Bagi yang normal pula 4 jam sekali  Perhatikan kadar nadi setiap setengah jam Perhatikan show fetus. intensity dan frekuensi dengan mengguna Cardiotocogram atau dengan merasa dengan menggunakan tapak tangan. berikan inhalasi Entonox ataupun analgesic seperti Pethidine dan Tramal. Hasil pemerhatian dicatatkan di dalam patograf. Jika terdapat liquor leaking. Berikan enema untuk memudahkan proses defekasi . Jika tidak berkesan. Jaga keselesaan pesakit dengan menukar kainan yang telah basah atau kotor. Perhatikan jika terdapat liquor leaking atau tidak. Pantau kontraksi berdasarkan 3 ciri iaitu durasi. Penjagaan bladder dan bowel ± berikan bedpan kepada pesakit serta rangsang pengeluaran urin. Peringkat pertama y Sokongan emosi perlu diberikan kepada wanita yang bakal melahirkan anak untuk mengurangkan kerisauan y Lakukan pemerhatian kepada ibu dan fetus o Ibu Perhatikan tekanan darah ibu. lihat warna liquor samada jernih atau kehijauan jika terdapat mekonium dalam kes fetal distress.  Pasangkan infusi intravena Hartman 1 pin 4 jam sekali.Cadangan Pengurusan semasa kelahiran normal agak berbeza bagi setiap peringkat. tekanan darah dipantau 3 jam sekali. Lakukan pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk memantau pergerakan fetus. Bagi yang menghidapi hipertensi.

y y y Bersihkan genitalia dan pakaikan pad serta selesakan ibu. Lakukan jahitan jika terdapat koyakan. Peringkat Kedua y Berikan suntikan sintometrin secara intramuscular. Tag biru untuk bayi lelaki dan tag merah jambu untuk bayi perempuan y Balut dengan tuala kering dan berikan kepada ibu untuk bonding Peringkat Ketiga y Setelah plasenta dilahirkan. y y y y y Lakukan sedutan oropharymgeal kepada bayi. Keringkan bayi Ases apgar skor Tunjukkan bayi kepada ibu untuk pengesahan jantina Ikat tag kepada bayi dengan maklumat yang lengkap. Periksa plasenta serta membrane untuk memastikan ia lengkap Lakukan pemerhatian terhadap ibu dengan memeriksa    Keadaan am Tanda vital Pundi kencing Involusi uterus Jumlah lokia Keadaan di perineum y y y Pastikan keselesaan ibu ± tukar kainan yang basah atau kotor Berikan minuman suam kepada ibu Rekodkan proses labor dengan lengkap . Pemeriksaan vagina 4 jam sekali untuk perkembangan proses kelahiran dan presentasi bayi. berikan intravena pitocin. Jika ibu menghidapi darah tinggi. periksa vagina dan perineum jika terdapat sebarang koyakan.o Fetus Pantau kadar denyutan jantung fetus dengan menggunakan fetalskop atau kardiotocogram.

semasa dan selepas proses kelahiran amat penting untuk memastikan ibu dan fetus berada dalam keadaan yang sihat dan tidak mengalami sebarang ma saalah. . Namun begitu. Kelahiran normal pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang komplikasi yang membawa maut sekiranya dilakukan dengan betul. Pengurusan yang sempurna terhadap ibu dan fetus sebelum. kelahiran normal biasanya dapat dilakukan tanpa mengancam nyawa ibu dan fetus.Rumusan Kebanyakan kehamilan akan berakhir dengan kelahiran normal. Mungkin prosedur episiotomy perlu dilakukan kepada wanita yang primigravida untuk mengelakkan koyakan eksternal.

Rujukan Mander R. 5th ed. J Advanced Nursing 28:86 -93. P (1990) Physiology and management of normal labor. Analgesia and anaesthesia in childbirth: obscurantism and obfuscation. New York: Churchill Livingstone . Y (2009) Obstetrics Normal & Problem Pregnancies . (1998). British Medical Journal Cheng. Steer.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful