Perkembangan fizikal peringkat kanakkanak

Prenatal Awal kanakkanak(2-6 tahun) Kanak-kanak(7-12 tahun) Awal remaja (12-15 tahun) .

Persenyawaan berlaku apabila ovum ibu bergabung dengan sperma bapa di bahagian atas tiub falopia bersebelahan dengan ovari. Sekiranya ovum tersebut tidak disenyawakan dalam masa 48 jam selepas ovulasi. . ia akan dikeluarkan sebaga haid.€ € € € € Perkembangan organisma bermula pada masa persenyawaan. iaitu apabila sperma bapa bersatu dengan ovum telur ibu. Ovum yang disenyawakan oleh sperma dinamakan zigot. Selepas seseorang wanita mencapai akil baligh . satu ovum akan mencapai tahap kematangan setiap 28 hari di dalam ovari.

€ Jika ovum yang disenyawakan oleh sperma bercerai kepada dua bahagian.Kadangkala seseorang wanita akan menghasilkan lebih daripada satu telur. samada secara semulajadi ataupun dengan rangsangan dadah. oleh itu dia mewarisi gen yang sama daripada ibu dan bapa. € Kembar monozigot terhasil daripada zigot yang sama. € Persenyawaan dua ovum oleh dua sperma berbeza akan menghasilkan kembar dwizigot atau lebih dikenali sebagai kembar bersaudara. iaitu zigot mambahagi kepada dua dan setiap bahgian melalui pembahagian sel dan berkembang menjadi dua individu yang serupa maka kembar monozigot atau serupa terhasil. € .

.

Kadar pertumbuhan fizikal perlahan jika dibandingkan dengan pertumbuhan pada tahun pertama kanak-kanak. € . € Perkembangan kanak-kanak permpuan adalah lebih cepat pada peringkat ini berbanding dengan perkembangan kanak-kanak lelaki. misalnya seorang kanak-kanak boleh berlari terlebih dahulu sebelum dia boleh belajar bergerak menggunakan kasut roda. € Ketinggian kanak-kanak pada perigkat ini dua kali ketinggiannya semasa lahir dan berat badannya mungkin empat kali ganda. € Perubahan dalam kebolehan psikomotor mengikut aturan.

pertumbuhan gigi kekal bermula dan gigi susu diganti . € Ketinggian kanak-kanak lelaki akan bertambah apabila mereka berumur antara 10 hingga 12 tahun dan mencapai tahap kemuncak semasa mereka berumur 15 tahun. € Pada peringkat ini. € Ketinggian kanak-kanak perempuan bertambah pada umur 8 -10 tahun dan mencapai tahap kemuncak pada 12 tahun. € .Pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini lebih bercorak penambahbaikan kemahirankemahiran psikomotor yang sedia ada.

€ Perkembangan otot-otot halus. keordinasi mata dan tangan sudah mencukupi untuk kanak-kanak menulis degan lebih kemas dan belajar bermain alat-alat muzik. cepat dan mempunyai keupayaan untuk fokus kepada aktiviti atau tugasan yang diberi kepada meraka.Pada umur 11 tahun apabila kanak-kanak menghampiri akil baligh. € . kanak-kanak kelihatan lebih kuat.

bulu ketiak dan misai akan mula kelihatan. € Perubahan fizikal seperti ketinggian. € . bentuk badan remaja perempuan mula menunjukan sifat kewanitaannya dan bulu ketiak mula tumbuh.Kadar pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini adalah cepat dan pesat. € Bagi remaja lelaki pula. akan berlaku perubahan suara atau suara pecah. Tubuh badannya bertambah tegap. saiz dan bentuk badan mula ke arah dewasa. sama seperti kadar perkembangan semasa bayi. € Apabila mencapai akil baligh.

€ Perubahan ketinggian akil baligh berlaku pada remaja perempuan terlebih dahulu sebelum remaja lelaki. namun tempoh pertumbuhan lelaki semasa mencapai akil baligh akan lebih lama. .

mental. . emosi. € Tempoh 5 tahun yang pertama merupakan perkembangan kanak-kanak dalam aspek fizikal.€ Baka dan kematangan adalah faktor penting dalam perkembangan kanak-kanak. dan sosial. € Perkembangan kanak-kanak melalui beberapa peringkat tertentu.