Perkembangan fizikal peringkat kanakkanak

Prenatal Awal kanakkanak(2-6 tahun) Kanak-kanak(7-12 tahun) Awal remaja (12-15 tahun) .

. iaitu apabila sperma bapa bersatu dengan ovum telur ibu. Persenyawaan berlaku apabila ovum ibu bergabung dengan sperma bapa di bahagian atas tiub falopia bersebelahan dengan ovari. Ovum yang disenyawakan oleh sperma dinamakan zigot.€ € € € € Perkembangan organisma bermula pada masa persenyawaan. satu ovum akan mencapai tahap kematangan setiap 28 hari di dalam ovari. Sekiranya ovum tersebut tidak disenyawakan dalam masa 48 jam selepas ovulasi. Selepas seseorang wanita mencapai akil baligh . ia akan dikeluarkan sebaga haid.

iaitu zigot mambahagi kepada dua dan setiap bahgian melalui pembahagian sel dan berkembang menjadi dua individu yang serupa maka kembar monozigot atau serupa terhasil.Kadangkala seseorang wanita akan menghasilkan lebih daripada satu telur. € Kembar monozigot terhasil daripada zigot yang sama. samada secara semulajadi ataupun dengan rangsangan dadah. € Jika ovum yang disenyawakan oleh sperma bercerai kepada dua bahagian. € . € Persenyawaan dua ovum oleh dua sperma berbeza akan menghasilkan kembar dwizigot atau lebih dikenali sebagai kembar bersaudara. oleh itu dia mewarisi gen yang sama daripada ibu dan bapa.

.

€ .Kadar pertumbuhan fizikal perlahan jika dibandingkan dengan pertumbuhan pada tahun pertama kanak-kanak. € Perkembangan kanak-kanak permpuan adalah lebih cepat pada peringkat ini berbanding dengan perkembangan kanak-kanak lelaki. € Ketinggian kanak-kanak pada perigkat ini dua kali ketinggiannya semasa lahir dan berat badannya mungkin empat kali ganda. misalnya seorang kanak-kanak boleh berlari terlebih dahulu sebelum dia boleh belajar bergerak menggunakan kasut roda. € Perubahan dalam kebolehan psikomotor mengikut aturan.

Pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini lebih bercorak penambahbaikan kemahirankemahiran psikomotor yang sedia ada. € Ketinggian kanak-kanak perempuan bertambah pada umur 8 -10 tahun dan mencapai tahap kemuncak pada 12 tahun. pertumbuhan gigi kekal bermula dan gigi susu diganti . € Pada peringkat ini. € . € Ketinggian kanak-kanak lelaki akan bertambah apabila mereka berumur antara 10 hingga 12 tahun dan mencapai tahap kemuncak semasa mereka berumur 15 tahun.

keordinasi mata dan tangan sudah mencukupi untuk kanak-kanak menulis degan lebih kemas dan belajar bermain alat-alat muzik. € Perkembangan otot-otot halus.Pada umur 11 tahun apabila kanak-kanak menghampiri akil baligh. cepat dan mempunyai keupayaan untuk fokus kepada aktiviti atau tugasan yang diberi kepada meraka. € . kanak-kanak kelihatan lebih kuat.

akan berlaku perubahan suara atau suara pecah. bentuk badan remaja perempuan mula menunjukan sifat kewanitaannya dan bulu ketiak mula tumbuh. € Bagi remaja lelaki pula.Kadar pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini adalah cepat dan pesat. € . € Apabila mencapai akil baligh. Tubuh badannya bertambah tegap. bulu ketiak dan misai akan mula kelihatan. € Perubahan fizikal seperti ketinggian. sama seperti kadar perkembangan semasa bayi. saiz dan bentuk badan mula ke arah dewasa.

.€ Perubahan ketinggian akil baligh berlaku pada remaja perempuan terlebih dahulu sebelum remaja lelaki. namun tempoh pertumbuhan lelaki semasa mencapai akil baligh akan lebih lama.

emosi. € Tempoh 5 tahun yang pertama merupakan perkembangan kanak-kanak dalam aspek fizikal. dan sosial. .€ Baka dan kematangan adalah faktor penting dalam perkembangan kanak-kanak. € Perkembangan kanak-kanak melalui beberapa peringkat tertentu. mental.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful