P. 1
peringkat Perkembangan kanak-kanak

peringkat Perkembangan kanak-kanak

|Views: 42|Likes:
Published by Early Lilo

More info:

Published by: Early Lilo on Mar 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2013

pdf

text

original

Perkembangan fizikal peringkat kanakkanak

Prenatal Awal kanakkanak(2-6 tahun) Kanak-kanak(7-12 tahun) Awal remaja (12-15 tahun) .

€ € € € € Perkembangan organisma bermula pada masa persenyawaan. ia akan dikeluarkan sebaga haid. . Sekiranya ovum tersebut tidak disenyawakan dalam masa 48 jam selepas ovulasi. Persenyawaan berlaku apabila ovum ibu bergabung dengan sperma bapa di bahagian atas tiub falopia bersebelahan dengan ovari. Ovum yang disenyawakan oleh sperma dinamakan zigot. iaitu apabila sperma bapa bersatu dengan ovum telur ibu. Selepas seseorang wanita mencapai akil baligh . satu ovum akan mencapai tahap kematangan setiap 28 hari di dalam ovari.

€ Persenyawaan dua ovum oleh dua sperma berbeza akan menghasilkan kembar dwizigot atau lebih dikenali sebagai kembar bersaudara. iaitu zigot mambahagi kepada dua dan setiap bahgian melalui pembahagian sel dan berkembang menjadi dua individu yang serupa maka kembar monozigot atau serupa terhasil.Kadangkala seseorang wanita akan menghasilkan lebih daripada satu telur. oleh itu dia mewarisi gen yang sama daripada ibu dan bapa. € Kembar monozigot terhasil daripada zigot yang sama. samada secara semulajadi ataupun dengan rangsangan dadah. € . € Jika ovum yang disenyawakan oleh sperma bercerai kepada dua bahagian.

.

Kadar pertumbuhan fizikal perlahan jika dibandingkan dengan pertumbuhan pada tahun pertama kanak-kanak. € . misalnya seorang kanak-kanak boleh berlari terlebih dahulu sebelum dia boleh belajar bergerak menggunakan kasut roda. € Perkembangan kanak-kanak permpuan adalah lebih cepat pada peringkat ini berbanding dengan perkembangan kanak-kanak lelaki. € Perubahan dalam kebolehan psikomotor mengikut aturan. € Ketinggian kanak-kanak pada perigkat ini dua kali ketinggiannya semasa lahir dan berat badannya mungkin empat kali ganda.

pertumbuhan gigi kekal bermula dan gigi susu diganti . € Pada peringkat ini. € Ketinggian kanak-kanak perempuan bertambah pada umur 8 -10 tahun dan mencapai tahap kemuncak pada 12 tahun. € Ketinggian kanak-kanak lelaki akan bertambah apabila mereka berumur antara 10 hingga 12 tahun dan mencapai tahap kemuncak semasa mereka berumur 15 tahun.Pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini lebih bercorak penambahbaikan kemahirankemahiran psikomotor yang sedia ada. € .

keordinasi mata dan tangan sudah mencukupi untuk kanak-kanak menulis degan lebih kemas dan belajar bermain alat-alat muzik.Pada umur 11 tahun apabila kanak-kanak menghampiri akil baligh. € . cepat dan mempunyai keupayaan untuk fokus kepada aktiviti atau tugasan yang diberi kepada meraka. € Perkembangan otot-otot halus. kanak-kanak kelihatan lebih kuat.

€ Bagi remaja lelaki pula. € .Kadar pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini adalah cepat dan pesat. € Perubahan fizikal seperti ketinggian. akan berlaku perubahan suara atau suara pecah. saiz dan bentuk badan mula ke arah dewasa. sama seperti kadar perkembangan semasa bayi. € Apabila mencapai akil baligh. bulu ketiak dan misai akan mula kelihatan. Tubuh badannya bertambah tegap. bentuk badan remaja perempuan mula menunjukan sifat kewanitaannya dan bulu ketiak mula tumbuh.

namun tempoh pertumbuhan lelaki semasa mencapai akil baligh akan lebih lama. .€ Perubahan ketinggian akil baligh berlaku pada remaja perempuan terlebih dahulu sebelum remaja lelaki.

mental. dan sosial. € Tempoh 5 tahun yang pertama merupakan perkembangan kanak-kanak dalam aspek fizikal.€ Baka dan kematangan adalah faktor penting dalam perkembangan kanak-kanak. emosi. . € Perkembangan kanak-kanak melalui beberapa peringkat tertentu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->