Perkembangan fizikal peringkat kanakkanak

Prenatal Awal kanakkanak(2-6 tahun) Kanak-kanak(7-12 tahun) Awal remaja (12-15 tahun) .

Ovum yang disenyawakan oleh sperma dinamakan zigot. . Sekiranya ovum tersebut tidak disenyawakan dalam masa 48 jam selepas ovulasi.€ € € € € Perkembangan organisma bermula pada masa persenyawaan. Selepas seseorang wanita mencapai akil baligh . Persenyawaan berlaku apabila ovum ibu bergabung dengan sperma bapa di bahagian atas tiub falopia bersebelahan dengan ovari. ia akan dikeluarkan sebaga haid. satu ovum akan mencapai tahap kematangan setiap 28 hari di dalam ovari. iaitu apabila sperma bapa bersatu dengan ovum telur ibu.

€ Kembar monozigot terhasil daripada zigot yang sama. samada secara semulajadi ataupun dengan rangsangan dadah. € Persenyawaan dua ovum oleh dua sperma berbeza akan menghasilkan kembar dwizigot atau lebih dikenali sebagai kembar bersaudara. oleh itu dia mewarisi gen yang sama daripada ibu dan bapa.Kadangkala seseorang wanita akan menghasilkan lebih daripada satu telur. iaitu zigot mambahagi kepada dua dan setiap bahgian melalui pembahagian sel dan berkembang menjadi dua individu yang serupa maka kembar monozigot atau serupa terhasil. € . € Jika ovum yang disenyawakan oleh sperma bercerai kepada dua bahagian.

.

€ Ketinggian kanak-kanak pada perigkat ini dua kali ketinggiannya semasa lahir dan berat badannya mungkin empat kali ganda.Kadar pertumbuhan fizikal perlahan jika dibandingkan dengan pertumbuhan pada tahun pertama kanak-kanak. € . € Perkembangan kanak-kanak permpuan adalah lebih cepat pada peringkat ini berbanding dengan perkembangan kanak-kanak lelaki. € Perubahan dalam kebolehan psikomotor mengikut aturan. misalnya seorang kanak-kanak boleh berlari terlebih dahulu sebelum dia boleh belajar bergerak menggunakan kasut roda.

Pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini lebih bercorak penambahbaikan kemahirankemahiran psikomotor yang sedia ada. € Pada peringkat ini. pertumbuhan gigi kekal bermula dan gigi susu diganti . € . € Ketinggian kanak-kanak perempuan bertambah pada umur 8 -10 tahun dan mencapai tahap kemuncak pada 12 tahun. € Ketinggian kanak-kanak lelaki akan bertambah apabila mereka berumur antara 10 hingga 12 tahun dan mencapai tahap kemuncak semasa mereka berumur 15 tahun.

kanak-kanak kelihatan lebih kuat. € . cepat dan mempunyai keupayaan untuk fokus kepada aktiviti atau tugasan yang diberi kepada meraka. keordinasi mata dan tangan sudah mencukupi untuk kanak-kanak menulis degan lebih kemas dan belajar bermain alat-alat muzik. € Perkembangan otot-otot halus.Pada umur 11 tahun apabila kanak-kanak menghampiri akil baligh.

sama seperti kadar perkembangan semasa bayi.Kadar pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini adalah cepat dan pesat. bentuk badan remaja perempuan mula menunjukan sifat kewanitaannya dan bulu ketiak mula tumbuh. Tubuh badannya bertambah tegap. akan berlaku perubahan suara atau suara pecah. € Perubahan fizikal seperti ketinggian. € Bagi remaja lelaki pula. € . bulu ketiak dan misai akan mula kelihatan. € Apabila mencapai akil baligh. saiz dan bentuk badan mula ke arah dewasa.

.€ Perubahan ketinggian akil baligh berlaku pada remaja perempuan terlebih dahulu sebelum remaja lelaki. namun tempoh pertumbuhan lelaki semasa mencapai akil baligh akan lebih lama.

mental. dan sosial. . € Perkembangan kanak-kanak melalui beberapa peringkat tertentu. emosi. € Tempoh 5 tahun yang pertama merupakan perkembangan kanak-kanak dalam aspek fizikal.€ Baka dan kematangan adalah faktor penting dalam perkembangan kanak-kanak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful