Perkembangan fizikal peringkat kanakkanak

Prenatal Awal kanakkanak(2-6 tahun) Kanak-kanak(7-12 tahun) Awal remaja (12-15 tahun) .

. Ovum yang disenyawakan oleh sperma dinamakan zigot. Persenyawaan berlaku apabila ovum ibu bergabung dengan sperma bapa di bahagian atas tiub falopia bersebelahan dengan ovari.€ € € € € Perkembangan organisma bermula pada masa persenyawaan. Selepas seseorang wanita mencapai akil baligh . ia akan dikeluarkan sebaga haid. iaitu apabila sperma bapa bersatu dengan ovum telur ibu. satu ovum akan mencapai tahap kematangan setiap 28 hari di dalam ovari. Sekiranya ovum tersebut tidak disenyawakan dalam masa 48 jam selepas ovulasi.

€ Jika ovum yang disenyawakan oleh sperma bercerai kepada dua bahagian. oleh itu dia mewarisi gen yang sama daripada ibu dan bapa. samada secara semulajadi ataupun dengan rangsangan dadah. € Persenyawaan dua ovum oleh dua sperma berbeza akan menghasilkan kembar dwizigot atau lebih dikenali sebagai kembar bersaudara. € . iaitu zigot mambahagi kepada dua dan setiap bahgian melalui pembahagian sel dan berkembang menjadi dua individu yang serupa maka kembar monozigot atau serupa terhasil. € Kembar monozigot terhasil daripada zigot yang sama.Kadangkala seseorang wanita akan menghasilkan lebih daripada satu telur.

.

€ .Kadar pertumbuhan fizikal perlahan jika dibandingkan dengan pertumbuhan pada tahun pertama kanak-kanak. € Ketinggian kanak-kanak pada perigkat ini dua kali ketinggiannya semasa lahir dan berat badannya mungkin empat kali ganda. € Perubahan dalam kebolehan psikomotor mengikut aturan. € Perkembangan kanak-kanak permpuan adalah lebih cepat pada peringkat ini berbanding dengan perkembangan kanak-kanak lelaki. misalnya seorang kanak-kanak boleh berlari terlebih dahulu sebelum dia boleh belajar bergerak menggunakan kasut roda.

€ Pada peringkat ini. € Ketinggian kanak-kanak perempuan bertambah pada umur 8 -10 tahun dan mencapai tahap kemuncak pada 12 tahun. € Ketinggian kanak-kanak lelaki akan bertambah apabila mereka berumur antara 10 hingga 12 tahun dan mencapai tahap kemuncak semasa mereka berumur 15 tahun. pertumbuhan gigi kekal bermula dan gigi susu diganti .Pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini lebih bercorak penambahbaikan kemahirankemahiran psikomotor yang sedia ada. € .

€ .Pada umur 11 tahun apabila kanak-kanak menghampiri akil baligh. cepat dan mempunyai keupayaan untuk fokus kepada aktiviti atau tugasan yang diberi kepada meraka. kanak-kanak kelihatan lebih kuat. keordinasi mata dan tangan sudah mencukupi untuk kanak-kanak menulis degan lebih kemas dan belajar bermain alat-alat muzik. € Perkembangan otot-otot halus.

€ . bentuk badan remaja perempuan mula menunjukan sifat kewanitaannya dan bulu ketiak mula tumbuh. Tubuh badannya bertambah tegap. akan berlaku perubahan suara atau suara pecah. bulu ketiak dan misai akan mula kelihatan. sama seperti kadar perkembangan semasa bayi. € Perubahan fizikal seperti ketinggian.Kadar pertumbuhan dan perkembangan pada peringkat ini adalah cepat dan pesat. € Bagi remaja lelaki pula. saiz dan bentuk badan mula ke arah dewasa. € Apabila mencapai akil baligh.

. namun tempoh pertumbuhan lelaki semasa mencapai akil baligh akan lebih lama.€ Perubahan ketinggian akil baligh berlaku pada remaja perempuan terlebih dahulu sebelum remaja lelaki.

€ Perkembangan kanak-kanak melalui beberapa peringkat tertentu.€ Baka dan kematangan adalah faktor penting dalam perkembangan kanak-kanak. emosi. mental. dan sosial. . € Tempoh 5 tahun yang pertama merupakan perkembangan kanak-kanak dalam aspek fizikal.