P. 1
ISLAM DI ASIA TENGGARA

ISLAM DI ASIA TENGGARA

|Views: 358|Likes:
Published by Ensiklopedia

More info:

Published by: Ensiklopedia on Mar 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2013

pdf

text

original

ISLAM DI ASIA TENGGARA Pengenalan 1. Kedudukan yang strategik sebab: a.

Kedudukan Asia Tenggara di tengah perjalanan Timur Barat . b. Dihubungi dengan Selat Melaka dan Laut Cina Selatan c. Hubungan penting Cina dan India. d. Mewujdkan banyak bandar spt: Srivijaya, Perlak, Pasai, Melaka, Bantam, Cheribon, Makasar, Brunei, dan Pattani. e. Ada hubungan dengan Mocha, Hormuz, Surat,Goa, Colombo, dan Pantai Coromadel spt Masulipatam dan Pondecherry.- Lautan Hindi. Laut China Selatan ± Canton@Amoy. f. Faktor mempertemukan pedagang i. ± angin monsun Barat Daya dan Timur Laut. ii. ± Jalan darat ± Jalan Sutera. 2. Sebelum kemunculan Islam AT menjadi kawasa dagangan Melayu, Arab, China dan India. 3. Jadi tarikan sebab:- Kekayaan hasilbumi ± pertanian, logam, serta hasil hutan. 4. Apabila Islam berkembang menjadi pusat penyebaran Islam. Sebelum Islam mereka anutui Hindu, Buddha, agama nenek moyang. Menetap di Acheh, Pasai, Perlak, Melaka, Brunei, Gerisik, Trengganu, Pattani dan Makasar. Kedatangan Islam Di Asia Tenggara. 1. Teori kedatangan Islam dari: a. Semenanjung Arab b. India c. China. 2. Teori Semenanjung Arab: a. Dikemukakan oleh John Crawford disokong Syed Muhamad Naquib lAttas. Buktinya: i. Aktiviti perdagangan menerusi catatan China yang menyataka orang Arab dan Parsi tmempunyai petempatan di Canton pd 300M. ii. Pedagang Arab dapat kuasai laut dari pelabuhan Iskandariah hingga China. Telah berdagang di rantau ini terutama setelah kemunculan Islam pada abad 7M. iii. Pedagang Arab singgah di pelabuhan utama AT sebelum ke China. Jadi tempat menunggu dari angin monsun. iv. Menetap beberapa bulan dan mewujudkan perkampungan dan ada urusan jual beli barangan mewah dari China dan India.

Perkampungan Islam ± Ta Shih di Sumatera Utara pd 650M ± catatan China. v. Perkahwinan dengan orang tempatan. vi. Wujud persamaan tulisan kesusasteraan di AT dan Arab. Perkataan arab terdapat dalam tulisan Jawi, Zapin dan dabus. vii. Pengislaman raja-raja melayu oleh syeikh dari Arab spt dalam Hikayat Raja-Raja Pasai. ± Keturunan sufi. Berjaya mengislamkan Merah Silu ( Malik al-Salih. ) Raja Pattani ± Phaya Tu Nakpa ± diislamkan Syeikh Said b. Mengapakah tertarik dengan Islam: i. Tertarik dengan nilai Islam yang murni. ii. Amalan pendakwah Islam mengamalkan nilai Islam yang murni spt 1. Kejujuran pedagang Islam 2. Mementingkan kebersihan 3. Berhemah tinggi. c. Catatan tempatan tentang pengislaman Raja-raja Melayu: i. Hikayat Raja-Raja Pasai. ii. Hikayat Merong mahawangsa ± Raja Kedah diislamkan oleh Syeikh Abdullah al-Yamani iii. Hikayat Acheh ± Syed Abdullah Ariff berusaha kembangkan Islam. iv. Sejarah Kepulauan Sulu ± Sharif Hassan dan Awlia sebar Islam di Sulu. 3. Teori China: Dkemuka oleh: Emanuel Gadinho : Alasan beliau: i. Khan Fo atau Canton menjadi pusat perdagangan Arab sejak abad 9M ii. Menyebarkan Islam dikalangan peniaga China kemudian sebar ke AT. b. SQ Fatimi. Alasan beliau: i. Berlaku perpindahan beramai-ramai pedagang Islam di Canton ke AT pada 876M. ii. Diperkukuhkan dengan adanya batu bersurat Kuala Berang. Wujud Islam di Trengganu. Dijumpai pd 1899M. Isi tulisan tentang hukum syarak, peraturan dan undang-undang kekeluargaan, hukuman zina, hukuman terhadap yang tidak hutang. c. Bukti lain:

i. Penemuan batu nisan bertarikh 1028M di Kg Permatang Pasir, Pulau Tambun, Pekan Pahang mempunyai ayat al-Quran dan kalimah Arab. ii. Bukti Islam telah sampai sbelum abad 13M iii. Dibawa oleh mubaligh Cina menerusi Laut Cina Selatan ke Phang Rang IndoCina dan Pekan Pahang. iv. Persamaan seni bina China dan seni bina masjid di Kelantan, Melaka dan Jawa. Di Melaka bentuk bumbung, atap genting, warna merah dan kuning pada kayu kepala pintu dan tingkap,lantai, dinding, tangga, dan kolam air. 4. Tori India : Dr\ari Wilayah Gujerat dan Pantai Coromandel.abad 13M Dikemukan oleh: a. Snouck Hurgronge.Buktinya: i. Hubungan rantau AT dan India sudah lama wujud. Boleh pedagang Islam India sebar Islam ke AT. ii. Gujerat pelabuhan penting pada zaman Alaudin Khinji di India. iii. Batu marmar pada batu nesan Malik Ibrahim di Gerisik, Jawa dan Malik al-Salih di pasai mempunyai ciri-ciri India. iv. Kewujudan unsur India dan kebudayaan masyarakat. 5. Kesimpulan sejarawan kedatangan Islam menerusi - Pedagang kemudia oleh para ulama . Penyebaran Islam di Asia Tenggara. Cara penyebaran: 1. Perdagangan ( Bagaimana ) a. Pedagang China, India, dan Arab. b. Hubungan dengan pelabuhan-pelabuhan di Selat Melaka, Teluk Siam, Indo China,Kepulauan Rempah spt Maluku dan Makasar.- Pusat kegiatan manusia dari pelbagai tempat . c. Islam menjadi ikutan kerana kemurnian Islam dan tingkah laku pendakwah serta pedagang. d. Semangat ingin mendakwah wujudkan perkampungan pedagang Islam . e. Pedagang juga membawa para ulama. f. Sifat pedagang dan ulama ± berhemah, lemah lembut dan mahmudah ± sopan santun, ikhlas, dan lemah lembut. g. Wujud hubungan baik pedagang dengan penduduk tempatan.pemerintah tempatan beri kelebihan ± beri peluang berdakwah. h. Jawatan Syah Bandar beri kepada pedagang Islam krn kejujuran dan amanah.

h. ii. menjadi kuasa yg kuat.2. i. Inderagiri. Pengaruh Raja dan pembesar yang kuat membolehkan rakyat memeluk Islam. c. b. Tu Perak Bendahara Melaka. Kelahiran kerajaan Islam a. dan Jambi.Langkah yang diambil utk halang penyebaran Kristian. Islammula tersebar pd abad ke ± 15 dan 16. Rokan. Mula Islam sejak abad ke-10 ± dengan kedatangan pendakwah dan pedagang Islam ii. 3. Kampar. Melalui prkahwinan biasa dan siasah b.Mataram. Champa. Kerajaan Perlak. Acheh ± zaman Iskandar Muda. Puteri Raja Melaka dkahwinkan dengan Raja Pahang dan Kedah. Raja Malik al Salih Pasai 4. f. Johor Riau. a. i. b. Brunei . spt Aru. Di Sumatera Utara dan negeri-negeri di Tanah Melayu. Meluaskan kawasan pengaruhnya ± jadi pusat penyebaran Islam . Perkahwinan a. Demak. g. Menjadi pusat perdagangan yang penting. Digelar serambi Mekah. Pengislaman Raja dan golongan bangsawan. Melaka. Brunei. Kerajaan Johor-Riau beruasaha kembalikan keunggulan Kerajaan Melaka ± cuba menghalang penyebaran Kristian. . Menaungi kerajaan kecil. Sebagai cth : Megat Iskandar Shah Melaka. e.Acheh. Dilakukan sepenuhnya pd zaman Sultan Muzaffar Shah. Perkahwinan siasah dengan kerabat diraja. Samudera-Pasai. dan Inderagiri. d. Demak sebarkan Islam ke Jawa dengan menguasai Majapahit. Berjaya menawan pesisiran pantai Sumatera Utara. Pattani. Mansur Shah dan Muzaffar Shah berkahwin dengan puteri raja Siak. Kampar. Pattani ± diislamkan pada 1457 ± Raja Phaya Tu Nakpa menganut Islam tukar kepada Sultan Mahmud Shah. iii. Sulu dan Mindanoa.pusat perdagangan penting di Borneo. Perkahwinan biasa berlaku antara pedagang atau ulama Islam dengan penduduk tempatan. Melaka sejak abad ke ± 15. kemudian diikuti Pahang dan Mataram. Siak. c.

Asranul Ariffin. Antaranya Kitab al-Dural al-Manzun dihantar oleh Sultan Mansur Shah.Masjid. dan Acheh. dan Abdul Rauf Singkel. ii. i. iii. Puisi ± Syair Burung Pingai. Acheh ± karya puisi spt : Bustanus Salatin ± kisahkan sebuah kerajaan. dan Syair Sidang Fakir. Di Melaka ajar perkara asas secara tidak formal. Institusi awal di pondok. 6. g. Johor ± pusat kebudayaan pd abad ke-18 spt Thufat al-Nafis dan Peringatan Sejarah Johor. Riau. Peranan mubaligh. Fakir Muhamad. Shamsuddin alSumaterani.i. Juga pusat emporium di AT. Syair Burung Pungguk. Wujud Institusi pendidikan dan gerdik pandai d.Melaka ± Syeikh Abdul Aziz . istana dan rumah menjadi tempat pembelajaran. Tersebar sehingga Sulu dan Mindanoa. Diterjemah oleh Makdun Patakan. dan Maulana Yusuf. Maulana Abu Bakar. Syarif Amir Sayyid al-Syirazi dan Tajuddin al-Asfahani di Pasai . ii. Zaman Samudera-Pasai ± menjadi pusat penterjemahan kitab Arab ke Melayu. istana kota dan taman-taman. Cerdeik pandai Samudera-Pasai jadi pakar rujuk tentang agama. Catatan Cina 977M ± Brunai hantar seorang pembesar Pu Ali ke China. Hasil kesusasteraan Zaman Melaka dipengaruhi tulisan Arab spt: Hikayat Muhamad Ali Hanafiah. Acheh ± pondok dikenali sbg Dayah. h. d. a. Lahir tokoh spt: Hamzah Fansuri. b. atau pesantren. Hikayat Amir Hamzah. . Syeikh Ismail. Hikayat Muhamad Ali Hanafiah dan Amir Hamzah menjadi bahan bacaan dan semangat menentang mussuh dalam perang. i. Samudera-Pasai. c. Puasat keilmuan dan penyebaran Islam. Syair Dagang. . Syair Perahu. c. Bila dah berkembang cara formal. Hikayat Nabi Bercukur. Abdul Rauf Singkel. 5. Peranan pusat kebudayaan a. Syeikh Nuruddin al-Raniri. Pendakwah Islam Syariff Ali Mufaqih Muqqadam atau Syarif Berkat. Pusat kebudayaan telah wujud di Perlak. Karangan Nuruddin al-Raniri ± Syarabul Asyikin. e. Champa ± Bukti keislaman penemuan batu nesan 1039M dan prasasti 1025M yg mencatatkan syarat pembayaran cukai dan hutang. f. b. Syeikh Samsudin alSumaterani. Ulama yang hasilkan karya pemikiran Islam spt Hamzah alFansuri.

Keistimewaan Islam a. g. pemungut zakat.1. Berusaha hapuskan pengangguran dengan kikis sifat malas.1. menyanjung akhlak mulia. Acheh jadikan ulama penasihat raja. Dalam Sistem pentadbiran Islam spt berikut: 1.3. Mencakpi bidang kehidupan antaranya : i.1. 1. ii.1.3. Menimbulkan kesedaran dan tanamkan semangat tentang maksud bekerja dan beramal dalam erti kata sebenar.3.3. iv. Elak hidup sevara mewah dan membazir. 7. kukuhkan kedudukan kerajaan Islam 1. hak individu dan masyarakat. khatib. Pemerintahan dan Pentadbiran 1.3. jamin kewibawaan raja 1. Wujud juga jawatan khadi.1. Pengaruh Islam di Asia Tenggara Sebelum Islam masyarakat AT berpegang pada amalan Hindu.4. dan penjaga harta wakaf. atau Tauhid. ii. Perubahan dalam sistem pemerintahan beraja.1. Cara wali songo berdakwah: i.4.e. Sultan ( Raja ) ± Ketua Negara dan Kerajaan 1. konsep Tuhan yang Maha Esa. Mufti ± penasihat Sultan .2. iii.2.1.1. vii.1. kehiidupan yang harmoni. Dalam Hukum Kanun Melaka: ± .3.1. Buddha dan roh nenek moyang. konsep kebahagian di dunia dan akhirat. Jawa ± Wali Songo ( Wali Sembilan ) ± Demak dijadikan pusat pergerakan dakwah Islamiah. Islam menuntut manusia berfikir secara rasional dan pemikiran ini diterima. memupuk semangat persaudaraan di kalangan umat Islam. Setaraf dengan kerajaan Islam lain dan 1. v. f. dan sosial.1. Keadilan. Penggunaan gelaran Sultan ± kelebihannya:1. Selepas Isla wujud unsur-unsur baru yg diperkenalkan dan kekal hingga kini yang merangkumi dalam: 1. Wujud dalam politik. 1. vi. ekonomi. ± 22 ulama ditugaskan di Balai Gadang. Dirikan masjid Agung Demak ± markas dakwah. bilal. penyelia baitul mal. iii.

catat adat istiadat dan 1.10. Raja Melaka diberi gelaran Khalifahtul Mukminin ertinya pemimpin orang mukmin.11.1.1. pembunuhan.jenayah ± kecurian.6.10.2. kewibawaan.1.5. Gelaran Zillulah fil¶Alam ± bayangan Allah di dalam alam digunaka juga. Semangat penentangan terhadap penjajahan.1.10.1. 1.1.1. Pahang. Johor.1.Acheh Darus Salam.1. Di Melaka dimasukkan dalam Hukum Kanun Melaka. 1.10.7. Diperkenalkan oleh Sultan Muzaffar Shah.11.1.4.1. 1. Sultan al-Zahir Samudera-Pasai. Brunei.6.2.urusan pernikahan.1.6. 1.1.1.3. Balai Majlis Mahkamah Rakyat oleh Kadi Malik alAdi. 1. Antara aspek syariah yg ada :. 1. Islam menjadi agama rasmi dalam kerajaan Melaka. Sultan Iskandar Thani ± Acheh.4.1.6.1. 1. 1. Konsep DewaRaja ± Raja keturunan tuhan atau penjelmaan tuhan hindu.1.2.1. 1. 1. 1.3.4. Abdul Rauf Singkel. Tanggungjawab raja.4. Acheh.10. Konsep Sultan :. Tidak dapat dijalankan sepenuhnya kerana ada undang-undang adat. Nama sultan ± Sultan Mansur Shah bermaksud pemerintah yang dibantu Allah.4. 1.1. 1.9. Sultan Ali Mughayat Shah ± Aceh 1.3.1. Zaman Sultan Alaudin Riayat Shah hukum syariah diamalkan dengan tegas.10.2.1.1. Kedah. atau pemerintah.11.1. perniagaan serta pembahagian harta pusaka.1. Tokoh agama yang membicarakan Jihad:1. Cth Sultan yang alim :1. trengganu dan kelantan. Konsep Jihad.1.2. Di Acheh ± Kanun yang sama ialah Kanun Mahkota Alam ± terangkan tentang 1.10. Penggunaan Konsep Khalifah Allah ialah wakil Allah di bumi.bermakna kuasa. ± Harus tunaikan amanah. 1. Syeikh Nuruddin al-Raniri. Undang-undang Syariah diperkenalkan. Penggunaan nama negeri spt:.1. Peraturan tradisi Acgeh spt Balairung Seri dipimpin Sultan. Perkataan itu tercatat pada wang syiling kerajaan Melayu melaka.1. Sultan Mahmud Shah ± Sultan terpuji. .8.4. dan perintah dengan adil serta menerapkan unsur Islam bagi menggantikan konsep dewaraja Hindu. 1.

5. 22 wanita anggotai Majlis Rakyat Acheh drp 73 ahli. Madrasah 2.3.membolehkan orang melayu belajar agama Islam dan bahasa melayu terutama Jawi.5.4.5.3. Selepas Islam tersebar luas kepada seluruh masyarakat. Istana ± formal dan golongan bangsawan.4.1.5.2.3. Acheh :.11. Menentang kemiskinan dan capai kehidupan yg sempurna. Sebelum Islam pendidikan hanya terbatas kepada golongan bangsawan sahaja. terdapat juga 2. dan Jawa. 2.3.3.2. 2. 2. 2.4. Dalam pemerintahan Sultan Safiatudin ± 2. pengajian tinggi.3.3. 1.5. 2. Undang-undang lindungi hak wanita sebagai anak. Tempat belajar dan masyarakatnya:2.2.3.3.4.2.5. Atau Universiti ( Jamiah Bait Rahman ) 2. Digelar serambi mekah.3. Terdapat peringkat : 2. Pondok ± masyarakat tempatan dan pelajar negeri lain : Pattani.3. Melaka :.2.3.3.1.2.3.2. Pesantren 2. 2. Samudra-Pasai :.5.1. 9 jadi ahli jawatankuasa kerja Mahkamah Rakyat. Maksud Jihad ± Menegakkan Islam. Acheh.5.2. Syeikh Daud Pattani @ Syeikh Daud bin Abdullah bin Idris alPattani :. Disebarkan melalui: 2.3.4.1. Peranan Institusi Pendidikan: .5. 2. 2.Lebih sistematik. 2. menengah ( muenasah ) 2.5.Pusat terjemahan karya agama ± tempat rujukan kerajaan Islam lain spt Melaka.3. masjid dan surau ± atidak formal dan masyarakat bawahan. Pusat pendidikan awal Islam: 2.4. Wanita juga digalakkan belajar dan diberi peluang yang sama dengan lelaki baik dalam pemerintahan. Surau. Yg terkenak Dayah Bukit Ce Breek pada 9M.5.2.4.11. 2.5.Rumah ulama. 2.2. tunggal dan isteri. ibu. rendah ( rangkang ) 2.5.1.1. Istana 2.1.6. Kerajaan Perlak di Sumatera Utara ± melalui Dayah @ Pondok. Pondok 2. Pendidikan Pondok muncul seawal kedatangan dan peluasan Islam di AT.1.1.5.spt di Pattani.2. Sistem Pendidikan 2.

2.2.1.1. dan cerita hikayat. Bahasa dan Kesusasteraan 3.1.2. Tasauf. Madrasah :. nsur semangat dan keramat beransur hilang.4.1. Istilah Arab digunapakai spt Sultan. 3. 3.2.1.pusat pengajian Islam terutama di Pattani dan T melayu.6.4.6.4. Hikayat Bulan Berbelah 3.2. 2. 3. 2. Hasil sastera Arab Parsi yang diterjemah:3. Pondok:. Ulama tempatan ubah suai huruf Arab bagi perkataan Melayu.ambilalih tulisan Palava Dewanagari.3. 4. Acheh ± Dayah.6.4. juga sampaikan ilmu dan nasihati sultan.1.cerita panji dalam bahasa Jawa disampaikan dalam bahasa Melayu.1.1.1. Shamsudin alSumaterani dan Abdul Rauf Singkel. 2. Tulisan ± Jawi. Istana :. 3. syair.2. 2. 3.sistem pendidikan formal.1.2.4. Hikayat Perang Badar 3. Penggunaanya dalam bidang banyak bidang ± ekonomi. lingua franca . hadis dan Tafsir.2. .4.1.6.1.1. Bahasa melayu menjadi 3.1. menjadi lebih mantap cth:. 3. Hikayat Nabi Wafat 3.2. Bahasa Ilmu 3. syukur. Hikayat Nur Muhamad 3. masjid.1.Fikah.2. nazam. Sebelum Islam dipengaruh oleh animisme. perhubungan antara wilayah. 3.3.2. gaya dan tatabahasa Arab.1. Usuludin.4.politik.1. dakwah.2.tempat ulama bicara hukum dengan sultan dan pembesar . Jawa ± Pesantren. Surau :. Angka tulisan jawi.2.Selepas Islam:4.1.1.1. Cara Hidup 4.4.4.4.3. Hasil kesusasteraaan Melayu terpengaruh dengan bentuk.3.1.tempat belajar al-Quran secara tidak formal dan gurunya ajar tidak tetap.1.1. Lahir juga sasterawan spt Tun Seri Lanang. 2. berkat. ilmu pengetahuan.2.5. Subjek yang diajar:. Bahasa Lingua Franca. 3. Spt Gurindam.1. kesusasteraan. Pengaruh Islam dapat dikenalpasti melalui:3. Keperluan asas disediakan oleh pelajar sendiri.6.1. dan alam. hindu dan buddha..6.1. Jadi tulisan rasmi.1. bahasa pengantar ± Melayu dan Arab. Abad ke 17M digunakan sebagai bahasa ersuratan.2.2.1.1.

5. Pelaburan dan saham yang dijual kepada umat Islam melalui istitusi yang ditubuhkan BaitulMal. bilah mata keris.3. rumah kediaman guna kaligrafi arab.1.1.1.1.1. Makam Naina Hisham al-Din 1420M. bersongkok.1. tipu. Sifat tolong menolong.3.1.1.1.1. 5.1. Seni bina spt masjid. 5.1.2. dan berkerjasama. Kesenian 5.1. Cara Islam diasimilasikan ± wujud cara berpakaian Islam spt:bertudung. 5. Sistem sosial berubah:4.4.2. Islam galakkan umatnya rajn bekerja dan melarang mengemis. Islam jadi Addin ± satu cara hidup yang lengkap dan menyeluruh.3. 6. 4.4. hormat menghormati. Masjid Brunei. Seni Bina 5.2. 6.2.peras. Nilai akhlak Islam jadi panduan hidup. 4. Nilai jimat cermat. Kreativiti masyarakat tempatan batu nesan semakin menarik spt: Batu nesan Sultan al-Malik Ibrahim.penindasan.1. 6.1. Zakat dan Sedekah.1. 6. Seni Ukir. bersatu padu dan wujud semangat kerjasama.1.1. Berfungsi sebagai Perbendaharaan Negara dari hasil :6. . 6.4. Wujud Baitul Mal.di Acheh oleh Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam. 5.2. 4.4.2. Kesenian Islam yang meresap:5. Tiada kelas ± wujud persaudaraan Islam dan persamaan taraf. pengaruh seni Arab Parsi.4. dan menghalang unsur yang bertentangan dengan ekonomi Islam spt Riba.1. Ditulis dengan ayat al-Quran. dan ukiran kayu .1.1. Ekonomi. 4.3. Khat ± pada batu nesan . Cth Masjid Ubudiah Kuala Kangsar.1. selain syair. Harta milik negara ± kekayaan sumber alam spt minyak 6.3.4.1. surau.

ISLAM DI ASIA TENGGARA Pengenalan 1. China. Dihubungi dengan Selat Melaka dan Laut Cina Selatan c. Hubungan penting Cina dan India.Kekayaan hasilbumi ± pertanian. Jadi tarikan sebab:.Goa. Faktor mempertemukan pedagang i. b. Buktinya: i. Surat. 1. Sebelum kemunculan Islam AT menjadi kawasa dagangan Melayu. ii. dan Pantai Coromadel spt Masulipatam dan Pondecherry. f. Pedagang Arab singgah di pelabuhan utama AT sebelum ke China. Pedagang Arab dapat kuasai laut dari pelabuhan Iskandariah hingga China. logam. . Melaka. Apabila Islam berkembang menjadi pusat penyebaran Islam. Teori kedatangan Islam dari: a. India c. iv. Jadi tempat menunggu dari angin monsun. Teori Semenanjung Arab: a. Aktiviti perdagangan menerusi catatan China yang menyataka orang Arab dan Parsi tmempunyai petempatan di Canton pd 300M. Pasai. Colombo. Telah berdagang di rantau ini terutama setelah kemunculan Islam pada abad 7M. Pasai. Arab.. Bantam. Pattani dan Makasar. Kedudukan yang strategik sebab: a. Brunei. Kedudukan Asia Tenggara di tengah perjalanan Timur Barat . agama nenek moyang. e. Melaka. Sebelum Islam mereka anutui Hindu. Menetap beberapa bulan dan mewujudkan perkampungan dan ada urusan jual beli barangan mewah dari China dan India. Menetap di Acheh. 4. d. serta hasil hutan. 2. Mewujdkan banyak bandar spt: Srivijaya. Trengganu. ii. ± angin monsun Barat Daya dan Timur Laut. Ada hubungan dengan Mocha. iii. Gerisik. Buddha. Perlak. China dan India. Cheribon. Semenanjung Arab b. Dikemukakan oleh John Crawford disokong Syed Muhamad Naquib lAttas. Laut China Selatan ± Canton@Amoy. 2. ± Jalan darat ± Jalan Sutera. Makasar. Hormuz. Perlak. Brunei. dan Pattani. Kedatangan Islam Di Asia Tenggara.Lautan Hindi. 3.

peraturan dan undang-undang kekeluargaan. Teori China: Dkemuka oleh: Emanuel Gadinho : Alasan beliau: i. Menyebarkan Islam dikalangan peniaga China kemudian sebar ke AT. SQ Fatimi. Hikayat Acheh ± Syed Abdullah Ariff berusaha kembangkan Islam. Amalan pendakwah Islam mengamalkan nilai Islam yang murni spt 1. Pengislaman raja-raja melayu oleh syeikh dari Arab spt dalam Hikayat Raja-Raja Pasai. Zapin dan dabus. Wujud persamaan tulisan kesusasteraan di AT dan Arab. Mementingkan kebersihan 3. ± Keturunan sufi. c. Kejujuran pedagang Islam 2. Bukti lain: . Perkahwinan dengan orang tempatan. Catatan tempatan tentang pengislaman Raja-raja Melayu: i. c. v. Dijumpai pd 1899M. Hikayat Merong mahawangsa ± Raja Kedah diislamkan oleh Syeikh Abdullah al-Yamani iii. vii. Berjaya mengislamkan Merah Silu ( Malik al-Salih. ii. Berhemah tinggi. hukuman zina. Hikayat Raja-Raja Pasai. 3. Perkataan arab terdapat dalam tulisan Jawi. ) Raja Pattani ± Phaya Tu Nakpa ± diislamkan Syeikh Said b.Perkampungan Islam ± Ta Shih di Sumatera Utara pd 650M ± catatan China. Wujud Islam di Trengganu. Tertarik dengan nilai Islam yang murni. Sejarah Kepulauan Sulu ± Sharif Hassan dan Awlia sebar Islam di Sulu. Diperkukuhkan dengan adanya batu bersurat Kuala Berang. Berlaku perpindahan beramai-ramai pedagang Islam di Canton ke AT pada 876M. vi. Isi tulisan tentang hukum syarak. Alasan beliau: i. ii. ii. Khan Fo atau Canton menjadi pusat perdagangan Arab sejak abad 9M ii. iv. Mengapakah tertarik dengan Islam: i. b. hukuman terhadap yang tidak hutang.

Kewujudan unsur India dan kebudayaan masyarakat. iii. Jawatan Syah Bandar beri kepada pedagang Islam krn kejujuran dan amanah. Snouck Hurgronge. ii. Boleh pedagang Islam India sebar Islam ke AT.lantai.pemerintah tempatan beri kelebihan ± beri peluang berdakwah. dan Arab. Pedagang China.Kepulauan Rempah spt Maluku dan Makasar. Kesimpulan sejarawan kedatangan Islam menerusi . Wujud hubungan baik pedagang dengan penduduk tempatan. dan kolam air. Indo China. Semangat ingin mendakwah wujudkan perkampungan pedagang Islam . f. ikhlas.abad 13M Dikemukan oleh: a. India. warna merah dan kuning pada kayu kepala pintu dan tingkap. Tori India : Dr\ari Wilayah Gujerat dan Pantai Coromandel. d. h. Gujerat pelabuhan penting pada zaman Alaudin Khinji di India. . lemah lembut dan mahmudah ± sopan santun.i. Dibawa oleh mubaligh Cina menerusi Laut Cina Selatan ke Phang Rang IndoCina dan Pekan Pahang. Persamaan seni bina China dan seni bina masjid di Kelantan. Cara penyebaran: 1. Pedagang juga membawa para ulama. c. g. Teluk Siam.Pusat kegiatan manusia dari pelbagai tempat . Di Melaka bentuk bumbung. Bukti Islam telah sampai sbelum abad 13M iii. iv. Islam menjadi ikutan kerana kemurnian Islam dan tingkah laku pendakwah serta pedagang. Penemuan batu nisan bertarikh 1028M di Kg Permatang Pasir.. Penyebaran Islam di Asia Tenggara.Pedagang kemudia oleh para ulama . Hubungan rantau AT dan India sudah lama wujud. Pulau Tambun. Batu marmar pada batu nesan Malik Ibrahim di Gerisik. Melaka dan Jawa. atap genting. ii. 4. dinding. Sifat pedagang dan ulama ± berhemah. 5. iv. Jawa dan Malik al-Salih di pasai mempunyai ciri-ciri India.Buktinya: i. tangga. b. e. Perdagangan ( Bagaimana ) a. dan lemah lembut. Pekan Pahang mempunyai ayat al-Quran dan kalimah Arab. Hubungan dengan pelabuhan-pelabuhan di Selat Melaka.

3. Mansur Shah dan Muzaffar Shah berkahwin dengan puteri raja Siak. Demak sebarkan Islam ke Jawa dengan menguasai Majapahit. Perkahwinan biasa berlaku antara pedagang atau ulama Islam dengan penduduk tempatan. Pattani. Kampar. Pengislaman Raja dan golongan bangsawan. b. Kelahiran kerajaan Islam a. Siak. Melalui prkahwinan biasa dan siasah b. a. Menjadi pusat perdagangan yang penting. Sulu dan Mindanoa. Sebagai cth : Megat Iskandar Shah Melaka. Berjaya menawan pesisiran pantai Sumatera Utara. g. Kerajaan Johor-Riau beruasaha kembalikan keunggulan Kerajaan Melaka ± cuba menghalang penyebaran Kristian. Demak. Samudera-Pasai. Raja Malik al Salih Pasai 4.Acheh. c. Brunei . c. Champa. menjadi kuasa yg kuat. Kerajaan Perlak. . spt Aru. i. Puteri Raja Melaka dkahwinkan dengan Raja Pahang dan Kedah. Dilakukan sepenuhnya pd zaman Sultan Muzaffar Shah. Perkahwinan siasah dengan kerabat diraja. Digelar serambi Mekah.2. f. e. Rokan. Kampar.Langkah yang diambil utk halang penyebaran Kristian. b. dan Jambi. kemudian diikuti Pahang dan Mataram. Perkahwinan a. Brunei. Meluaskan kawasan pengaruhnya ± jadi pusat penyebaran Islam .Mataram. Tu Perak Bendahara Melaka. Menaungi kerajaan kecil. Johor Riau. i. Inderagiri. Pattani ± diislamkan pada 1457 ± Raja Phaya Tu Nakpa menganut Islam tukar kepada Sultan Mahmud Shah. Mula Islam sejak abad ke-10 ± dengan kedatangan pendakwah dan pedagang Islam ii. Pengaruh Raja dan pembesar yang kuat membolehkan rakyat memeluk Islam. Melaka sejak abad ke ± 15. Islammula tersebar pd abad ke ± 15 dan 16. h. iii.pusat perdagangan penting di Borneo. dan Inderagiri. Melaka. Di Sumatera Utara dan negeri-negeri di Tanah Melayu. d. Acheh ± zaman Iskandar Muda. ii.

Lahir tokoh spt: Hamzah Fansuri. i. Puisi ± Syair Burung Pingai. Riau. d. Peranan pusat kebudayaan a. Hikayat Muhamad Ali Hanafiah dan Amir Hamzah menjadi bahan bacaan dan semangat menentang mussuh dalam perang. Syair Burung Pungguk. c. Johor ± pusat kebudayaan pd abad ke-18 spt Thufat al-Nafis dan Peringatan Sejarah Johor. Ulama yang hasilkan karya pemikiran Islam spt Hamzah alFansuri. Syeikh Samsudin alSumaterani. e. Hasil kesusasteraan Zaman Melaka dipengaruhi tulisan Arab spt: Hikayat Muhamad Ali Hanafiah. f. Syeikh Nuruddin al-Raniri. h. Syair Dagang. Hikayat Amir Hamzah. Diterjemah oleh Makdun Patakan. Cerdeik pandai Samudera-Pasai jadi pakar rujuk tentang agama. dan Syair Sidang Fakir.i. Syeikh Ismail. Peranan mubaligh. 6. Champa ± Bukti keislaman penemuan batu nesan 1039M dan prasasti 1025M yg mencatatkan syarat pembayaran cukai dan hutang. Maulana Abu Bakar. b. Wujud Institusi pendidikan dan gerdik pandai d. Juga pusat emporium di AT. Catatan Cina 977M ± Brunai hantar seorang pembesar Pu Ali ke China. Puasat keilmuan dan penyebaran Islam. Syarif Amir Sayyid al-Syirazi dan Tajuddin al-Asfahani di Pasai . Acheh ± pondok dikenali sbg Dayah. Acheh ± karya puisi spt : Bustanus Salatin ± kisahkan sebuah kerajaan. istana kota dan taman-taman. c. Karangan Nuruddin al-Raniri ± Syarabul Asyikin. i. Tersebar sehingga Sulu dan Mindanoa. Shamsuddin alSumaterani. a. Asranul Ariffin. ii. Bila dah berkembang cara formal. Samudera-Pasai.Melaka ± Syeikh Abdul Aziz . Antaranya Kitab al-Dural al-Manzun dihantar oleh Sultan Mansur Shah. Zaman Samudera-Pasai ± menjadi pusat penterjemahan kitab Arab ke Melayu. dan Abdul Rauf Singkel. Abdul Rauf Singkel. dan Maulana Yusuf. b. ii. Hikayat Nabi Bercukur. istana dan rumah menjadi tempat pembelajaran. . Di Melaka ajar perkara asas secara tidak formal. dan Acheh. . g.Masjid. iii. Fakir Muhamad. Pendakwah Islam Syariff Ali Mufaqih Muqqadam atau Syarif Berkat. 5. Institusi awal di pondok. Pusat kebudayaan telah wujud di Perlak. atau pesantren. Syair Perahu.

Perubahan dalam sistem pemerintahan beraja. atau Tauhid.1. Islam menuntut manusia berfikir secara rasional dan pemikiran ini diterima. 7. Penggunaan gelaran Sultan ± kelebihannya:1. Dalam Sistem pentadbiran Islam spt berikut: 1.1. ii. Pengaruh Islam di Asia Tenggara Sebelum Islam masyarakat AT berpegang pada amalan Hindu. iii. menyanjung akhlak mulia.3. Dalam Hukum Kanun Melaka: ± . iii. Dirikan masjid Agung Demak ± markas dakwah.4. Keadilan.1. konsep kebahagian di dunia dan akhirat.3.1.1. Setaraf dengan kerajaan Islam lain dan 1.1. ± 22 ulama ditugaskan di Balai Gadang. dan penjaga harta wakaf. hak individu dan masyarakat. Wujud dalam politik. Cara wali songo berdakwah: i. bilal. Pemerintahan dan Pentadbiran 1.1. vi. Mencakpi bidang kehidupan antaranya : i.3.3. kukuhkan kedudukan kerajaan Islam 1. khatib. Berusaha hapuskan pengangguran dengan kikis sifat malas. memupuk semangat persaudaraan di kalangan umat Islam. g.1.2.3. Wujud juga jawatan khadi. Mufti ± penasihat Sultan . Sultan ( Raja ) ± Ketua Negara dan Kerajaan 1.4. ii.1.3. Selepas Isla wujud unsur-unsur baru yg diperkenalkan dan kekal hingga kini yang merangkumi dalam: 1. Elak hidup sevara mewah dan membazir. jamin kewibawaan raja 1.1.e. vii. Acheh jadikan ulama penasihat raja. Jawa ± Wali Songo ( Wali Sembilan ) ± Demak dijadikan pusat pergerakan dakwah Islamiah. konsep Tuhan yang Maha Esa. kehiidupan yang harmoni. iv. Keistimewaan Islam a. 1.1. penyelia baitul mal. dan sosial. Buddha dan roh nenek moyang.2. f. ekonomi. pemungut zakat. 1. Menimbulkan kesedaran dan tanamkan semangat tentang maksud bekerja dan beramal dalam erti kata sebenar. v.

4.11. Brunei. 1. ± Harus tunaikan amanah.10. Islam menjadi agama rasmi dalam kerajaan Melaka. Peraturan tradisi Acgeh spt Balairung Seri dipimpin Sultan.6.Acheh Darus Salam. kewibawaan.1.1.bermakna kuasa. catat adat istiadat dan 1. Acheh.1. pembunuhan. 1.1. Raja Melaka diberi gelaran Khalifahtul Mukminin ertinya pemimpin orang mukmin. perniagaan serta pembahagian harta pusaka.9.1. Pahang.1. atau pemerintah. Gelaran Zillulah fil¶Alam ± bayangan Allah di dalam alam digunaka juga.3.2.1. Tanggungjawab raja.1.7.10.10. Di Melaka dimasukkan dalam Hukum Kanun Melaka.1.1.1.6. Antara aspek syariah yg ada :.1.1.4.4.1.10. Sultan al-Zahir Samudera-Pasai. Konsep Sultan :.10. Tokoh agama yang membicarakan Jihad:1. 1.10. dan perintah dengan adil serta menerapkan unsur Islam bagi menggantikan konsep dewaraja Hindu. Undang-undang Syariah diperkenalkan.2.5.11. Tidak dapat dijalankan sepenuhnya kerana ada undang-undang adat.1. Kedah. 1. . Sultan Iskandar Thani ± Acheh.1. Konsep Jihad. Sultan Mahmud Shah ± Sultan terpuji. Cth Sultan yang alim :1. Syeikh Nuruddin al-Raniri.6. 1. Diperkenalkan oleh Sultan Muzaffar Shah.1.1. 1.6. Di Acheh ± Kanun yang sama ialah Kanun Mahkota Alam ± terangkan tentang 1.1.10. Zaman Sultan Alaudin Riayat Shah hukum syariah diamalkan dengan tegas.4. trengganu dan kelantan. Perkataan itu tercatat pada wang syiling kerajaan Melayu melaka. 1. Nama sultan ± Sultan Mansur Shah bermaksud pemerintah yang dibantu Allah.1. Abdul Rauf Singkel.1.jenayah ± kecurian.1. 1.1. 1.3. 1.4.2. 1. 1.2. Semangat penentangan terhadap penjajahan.1.1. 1. Penggunaan Konsep Khalifah Allah ialah wakil Allah di bumi.8. Johor. 1. 1.3. Sultan Ali Mughayat Shah ± Aceh 1.4.11. Balai Majlis Mahkamah Rakyat oleh Kadi Malik alAdi.1. Penggunaan nama negeri spt:.urusan pernikahan.1.2. Konsep DewaRaja ± Raja keturunan tuhan atau penjelmaan tuhan hindu.

9 jadi ahli jawatankuasa kerja Mahkamah Rakyat. Istana 2. Terdapat peringkat : 2. Acheh.4.1. 2. 2. menengah ( muenasah ) 2.3. Yg terkenak Dayah Bukit Ce Breek pada 9M. 1. 2. Dalam pemerintahan Sultan Safiatudin ± 2. Acheh :. tunggal dan isteri.5.5.5. masjid dan surau ± atidak formal dan masyarakat bawahan.4. 2. 2. Maksud Jihad ± Menegakkan Islam.3.5. Atau Universiti ( Jamiah Bait Rahman ) 2.1. Melaka :.1. Peranan Institusi Pendidikan: .3.5. 2. Menentang kemiskinan dan capai kehidupan yg sempurna. rendah ( rangkang ) 2.3.1.2.3.5. Pendidikan Pondok muncul seawal kedatangan dan peluasan Islam di AT.5. Kerajaan Perlak di Sumatera Utara ± melalui Dayah @ Pondok.3.1. Istana ± formal dan golongan bangsawan. Sistem Pendidikan 2.4. Undang-undang lindungi hak wanita sebagai anak. Tempat belajar dan masyarakatnya:2. pengajian tinggi. Selepas Islam tersebar luas kepada seluruh masyarakat. Syeikh Daud Pattani @ Syeikh Daud bin Abdullah bin Idris alPattani :.5.2. Wanita juga digalakkan belajar dan diberi peluang yang sama dengan lelaki baik dalam pemerintahan.2. 2.1. 2.11.11.spt di Pattani. Pondok 2.2.3. dan Jawa. Sebelum Islam pendidikan hanya terbatas kepada golongan bangsawan sahaja.Rumah ulama.2. Madrasah 2. 2. Digelar serambi mekah.2. 22 wanita anggotai Majlis Rakyat Acheh drp 73 ahli.6.3.2.1.5.5.2.Lebih sistematik. 2.4. Surau. Pusat pendidikan awal Islam: 2.5.3.5.3. 2.1.3.4.2.Pusat terjemahan karya agama ± tempat rujukan kerajaan Islam lain spt Melaka.1.3.3.5.4.membolehkan orang melayu belajar agama Islam dan bahasa melayu terutama Jawi.2.3.3. Pondok ± masyarakat tempatan dan pelajar negeri lain : Pattani.2. Pesantren 2. terdapat juga 2. Disebarkan melalui: 2.4.5. ibu. Samudra-Pasai :.3.

2. Madrasah :. .2. Spt Gurindam.2.4. ilmu pengetahuan.1.2.1.sistem pendidikan formal. 3.1.6.1.Selepas Islam:4. Penggunaanya dalam bidang banyak bidang ± ekonomi. Pengaruh Islam dapat dikenalpasti melalui:3.1.2. hindu dan buddha. perhubungan antara wilayah. Tulisan ± Jawi.4.1. syair.1. Bahasa Lingua Franca. hadis dan Tafsir. Angka tulisan jawi. Istilah Arab digunapakai spt Sultan.5. Jadi tulisan rasmi. nsur semangat dan keramat beransur hilang.1. Pondok:.pusat pengajian Islam terutama di Pattani dan T melayu.2. dan alam. kesusasteraan.cerita panji dalam bahasa Jawa disampaikan dalam bahasa Melayu. Shamsudin alSumaterani dan Abdul Rauf Singkel.1.4. nazam. Sebelum Islam dipengaruh oleh animisme. Subjek yang diajar:. 2. Hikayat Nabi Wafat 3.politik.1.4.1.2. 3. Tasauf.3.1..tempat ulama bicara hukum dengan sultan dan pembesar .1.1.2.6.1. lingua franca .6. 3.4. 2. juga sampaikan ilmu dan nasihati sultan.1.1. Hikayat Bulan Berbelah 3.2.2.2.1. Surau :. Bahasa melayu menjadi 3. dan cerita hikayat. Cara Hidup 4.1.2.1.2.tempat belajar al-Quran secara tidak formal dan gurunya ajar tidak tetap. menjadi lebih mantap cth:.1. 2.2.2.3.3. Abad ke 17M digunakan sebagai bahasa ersuratan. Bahasa dan Kesusasteraan 3. Bahasa Ilmu 3.4.4. 2. 3.1. dakwah. Hikayat Nur Muhamad 3. 3. Hikayat Perang Badar 3.1. gaya dan tatabahasa Arab. bahasa pengantar ± Melayu dan Arab. Jawa ± Pesantren. Usuludin. 3.1. Hasil kesusasteraaan Melayu terpengaruh dengan bentuk. 3. Istana :.ambilalih tulisan Palava Dewanagari. Acheh ± Dayah.4. Ulama tempatan ubah suai huruf Arab bagi perkataan Melayu.6. berkat.6.1. Keperluan asas disediakan oleh pelajar sendiri. Hasil sastera Arab Parsi yang diterjemah:3. 4. Lahir juga sasterawan spt Tun Seri Lanang.Fikah.3.4. masjid.4.1.1.1. syukur. 3.2.2.6.1.

Ditulis dengan ayat al-Quran. Berfungsi sebagai Perbendaharaan Negara dari hasil :6. Masjid Brunei.3. Seni bina spt masjid.4. Nilai jimat cermat. 5.1. rumah kediaman guna kaligrafi arab. Nilai akhlak Islam jadi panduan hidup. 4. 4. 4.1.1.2.1.3. hormat menghormati. Ekonomi. Seni Bina 5.1. dan ukiran kayu . Tiada kelas ± wujud persaudaraan Islam dan persamaan taraf. 4. Cth Masjid Ubudiah Kuala Kangsar. .1.1.1.1. 5. Islam galakkan umatnya rajn bekerja dan melarang mengemis.1. Seni Ukir. Kesenian Islam yang meresap:5.4.peras. 5. 5. bersatu padu dan wujud semangat kerjasama. 6. bilah mata keris.2. 6. Sistem sosial berubah:4.1.2. Pelaburan dan saham yang dijual kepada umat Islam melalui istitusi yang ditubuhkan BaitulMal.1.1.penindasan.4. Harta milik negara ± kekayaan sumber alam spt minyak 6.1.2.1.2. selain syair. Khat ± pada batu nesan . Makam Naina Hisham al-Din 1420M.1. Wujud Baitul Mal.3. 6.1.4. 5. Kreativiti masyarakat tempatan batu nesan semakin menarik spt: Batu nesan Sultan al-Malik Ibrahim. dan menghalang unsur yang bertentangan dengan ekonomi Islam spt Riba.di Acheh oleh Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam.3. tipu. Cara Islam diasimilasikan ± wujud cara berpakaian Islam spt:bertudung. Islam jadi Addin ± satu cara hidup yang lengkap dan menyeluruh.1.4.2. Zakat dan Sedekah.1.1.4. surau. Sifat tolong menolong. bersongkok. dan berkerjasama. Kesenian 5.1. 6. 6.1.3. pengaruh seni Arab Parsi.1.

dan lubang sampah yang tidak dapat diuabah. 1. Hidup secara nomad iaitu berpindah randah b. d. Menyara kehidupan dengan berburu. [ Konsep Tamadun ] [ Proses Pembentukan Tamadun ] [ Tamadun Mesopotamia ] [ Sumbangan Tamadun Mesopotamia ] [ Tamadun Mesir Purba ] [ Sumbangan Tamadun Mesir Purba ] [ Tamadun Indus ] [ Sumbangan Tamadun Indus ] [ Tamadun Hwang Ho ] [ Sumbangan Tamadun Hwang Ho ] Pengenalan Zaman Prasejarah. Petempatan zaman Paleolitik di Malaysia ialah di: a. dan menangkap ikan. Zaman Paleolitik b. Ciri-ciri kehidupan zaman Paleolitik dan Mesolitik a. . Tingkayu b. Pengkajian Zaman PraSejarah dan budayanya dikaji oleh ahli arkeologi a. Artifak ± tinggalan barangan yang dicipta oleh manusia spt pasu. Hidup dalam kelompok keluarga secara berkumpulan. pinggan mangkuk. Tinggal di tepi tasik. Manusia zaman neolitik lebih bertamadun daripada Paleolitik dan mesolitik. e. 3. pisau dll. Terbahagi kepada 4 tahap atau zaman a. Gua Niah d. Zaman Mesolitik d. Arkeologi ialah kajian terhadap i. Feature ± tinggalan spt struktur bangunan. Zaman Neolitik c. Peralatan yang digunakan lebih kepada fungsi penggunaan. Tidak kepadanilai estetika dan seni 5. c. sungai atau gua.BAB 1 TAMADUN AWAL MANUSIA [ Zaman Prasejarah ]. tembikar. Lenggong 4.Buktinya: . Zaman Logam 2. hasil hutan. tulang dan tumbuhan iii. Kota Tampan c. Ekofak ± tinggalan sisa makanan. ii.

Mencipta tembikar melalui teknik putar spt di Gua Musang. c. h. Sistem barter ± ii. Sistem tukaran barangan kerana mulai ada lebihan makanan. d. Vietnam. Non Nok Tha dan Ban Kao Di Thai.Mesolitik. Mengetahui cara mengkebumikan mayat dengan bekalan spt makanan. Cengkerang Cowrie atau siput gerus dibentuk jadi rantai. Menternak binatang spt menternak biri-biri di Iraq. b. d. d. c. e. c. Di Malaysia wujud sekitar 500SM b. f. a. g. Wujud pertanian sejak 8000SM b. Di Asia Tenggara padi ditanama di Non Nok Tha dan Ban Kao di Thailand 3500SM.Buktinya berasaskan ciri-ciri berikut: a. Penciptaan alat mempunyai pelbagai fungsi. Di China ± padi ditanam sejak 8000 tahun lalu d. Masyarakat Neolitik di Timur Dekat a. Kehidupannya mula secara kekal dalam kelompok besar ± wujud masyarakat. Di Malaysia padi di Gua Sireh Sarawak ± 4500SM 7. Di Eropah ± gangsa mula digunakan sekitar 2300SM ± 700SM. e. Konsep Tamadun Tamadun boleh dimaksudkan dengan: . Meneroka lautan dan meningkatkan kegiatan perdagangan maritim. Penternakan biri-biri di Iraq c. tembikar dan besi. Menyara diri dengan bercucuk tanam spt menanam padi di China. i. 6. Perkembangan perdagangan bermula di pesisiran pantai dan kemudian lebih jauh ke daratan. Gangsa dihasil ± campuran tembaga dan timah. Tanah Besar Asia Tenggara ± Zaman Logam sekitar 1000SM ± 1500SM ± Bukti gendang gangsa di Dongson. Wujud pengkhususan kerja ± banyak masa untuk hasilkan artifak. e. Manusia zaman Logam lebih maju daripada Paleolitik. Jericho (8000SM). Wujud petempatan besar kepada kota pertahanan. b.a. Berjaya memikirkan cara melebur logam. f. Wujud bandar-bandar besar spt. Catal Hayuk di Turki ( 6500SM). Penggunaan logam besi dan kejayaan mencipta rumah dan perahu. Gua Sireh di Sarawak. Zaman Logam terbahagi kepada Zaman Gangsa dan Zaman Besi. 8. dan Neolitik.

1. b. Lahir ± di Tunisia b. ii. Umran bermakna tanah yang didiami secara tetap. adan bermoral yang tinggi. Merangkumi pembangunan lahiriah dan rohaniah. Ibn Khaldun ± nama sebenar Abd Al Rahman Ibn Muhamad. Maksud tamadun dari sudut Islam: a. d. kesenian dan perbandaran. tidak berpindah randah. 5. Civilisation berasal dari Greek civitas bermakna bandar Peradaban manusia. 8. kesopanan. Syed Naquib al-Attas menegaskan pencapaian tahap tatasusila yang tinggi dan kebudayaan yang luhur oleh sesebuah masyarakat. Dikaitkan dengan pembangunan lahirah spt dalam aspek kebudayaan ± penulisan undang-undang. dan mencipta peralatan bagi meningkatkan pengeluaran. b. Hadarah ± hidup di bandar yang penuh tatasusila. Terbentu apabila lahir semangat assabiah atau kekitaan ± maka lahir semangat tolong menolong dan kerjasama. Lebih sistematik. Petempatan kekal i. 3. sopan. bertani. Karya sulung Muqadimmah ± guna istilah i. Menganggap kehidupan bandar ialah kehidudpan bertamadun. berkembang dan maju. Sistem pemerintahan i. b. bidang sosiologi dan sejarah. ii. iii. c. e. Madana bermaksud tinggi budi bahasa dan pembukaan bandar. Pemikir yang unggul dan asli sosiologi Islam. a. ii. Karyanya jadi rujukan sarjana barat. Pemerintahan yang bersistem dengan Raja sebagai ketua dianggap mewakili tuhan. 4. 2. 6. c. Maksud tamadun dari sudut Barat: a. Pembangunan lahiriah pula ialah proses perkembangan tamadun. Terdapat 6 ciri tamadun iaitu: a. Pencapaian lahiriah ialah kayu ukur kemajuan dalam sesebuah masyarakat. Agama dan Kepercayaan . c. Ibn Khaldun melihat dari aspek kehidupan bandar. Madain atau mudun . Berusaha menternak. Adanya sistem perundangan yang mengawal perilaku rakyat. menjaga keamanan dan kemakmuran. Penulisannya ± berasaskan pengalaman. c. 7.

Sebab pemilihan lembah sungai sebagai tumpuan tamadun awal: a.i. penulisan undang-undang dan hal keagamaan. Tamadun Mesopotamia 1. iii. b. Tamadun Hwang Ho di lembah sungai Hwang Ho. ii. Kesuburan tanah untuk pertanian. ii. e. d. Pengkhsusan Kerja i. 2. Wujud kepercayaan animisme dan kemudian politisme dan penyembahan tuhan. f. Bekalan air untuk keperluan harian dan pertanian. Tamadun Indus di lembah sungai Indus. Sumber makanan daripada tangkapan ikan. Mengakibatkan peningkatan pengeluaran. Berkembangnya pertukaran barangan dan pedagangan. Kerajaan Sumeria ± 3500 ± 2340 SM i. i. Digunakan dalam urusan pentadbiran spt penyimpanan rekod. Sebagai alat perhubungan. Merujuk wilayah selatan Iraq ± Sumir . e. iv. Manusia mula percaya ada kuasa ghaib yang mengawal sekeliling mereka. b. ii. Kehidupan berorganisasi i.pembesar rakyat. ideogram dan piktograf. Wujudnya bahasa Yunani dan Sanskrit. c. Pembentukan awal tamadun terletak di lembah sungai spt: a. Terbahagi kepada tujuh zaman pemerintahan iaitu: a. ii. d. . Proses Pembentukan Tamadun 1. Bahasa dan Sistem Penulisan. Memudahkan pengangkutan memasarkan barangan dan berhubung. d. Wujud lapisan masyarakat yang berperanan spt Raja. Tersebar ilmu pengetahuan dan perhubungan. Tulisan hieroglif. Tamadun Mesir Purba di Sungai Nil. Dapat aturkan kehidupan yang stabil dan makmur. Terletak antara Sungai Euphrate dan sungai Tigris 2. Tamadun Mesopotamia di Sungai Euphrates dan Tigris. Bermaksud tanah di antara dua sungai. iii. cuniefom. c. Wujud ilmu pengetahuan dan penciptaan teknologi.

g. . Assur. Kerajaan Assyria ± 1100 ± 626 SM g. Utara Baghdad meliputi kawasan Sg Tigris ke utara termasuk Sg. Lagash. 4. d. Jalanraya lebar dan lurus. Perkampungan awalberkembang jadi kota dan membentuk negara kota spt Kish. rumah ibadat. i. Hanya bersatu untuk menentang musuh. Ur. Zab yang dikenali Assyria.626 ± 539 SM 3. d. Proses pembentukan tamadun Mesopotamia melalui proses berikut: a. rumah kedai. Terbahagi kepada dua bahagian ± utara dan selatan Baghdad. Uruk. Parsi telah menguasai wilayah mesopotamia sehingga menyebabkan keruntuhan kerajaan tersebut. Keluasannya sekitar 1000 batu persegi.ii. Tigris dan Euphrate dikenali Babylon. Eridu. iii. penduduknya 30000 ± 35000 orang. a. Rumah ibadat menjadi tumpuan masyarakat dan pusat kota. Ciri-ciri tamadun Mesopotamia. tembok kota. Di pusat kota terdapat istana. c. f. dan Mari. e. Selatan Baghdad meliputi kawasan Sg. Ada unit politik tersendiri dan agamanya. Kerajaan Chaldea . b. rumah kediaman. Negara kota ini terletak di sepanjang sungai dan tersusun sistematik. c. Setiap negara kota ada ciri tersendiri dan terbahagi kepada beberapa kawasan utama iaitu pusat kota. pedati dan keldai. luar kota dan pelabuhan. Kerajaan Babylon Awal dan Lama ± 2000 ± 1530 SM e. dan pasar. b. b. Sungai dan kawasan tanah pamah memudahkan pengangkutan dengan kapal. Setiap negara kota merupakan kerajaan berdaulat ± ada unit politik sendiri. Cth Kota Lagash ± keluasannya 1800 batu persegi. ii. Peringkat awal didiami dua puak ± Orang Sumeria dan Orang tidak tahu asal usulnya dan kecil bilangannya. Ada kubu pertahanan dengan pelbagai pintu gerbang ± lambang kekayaan negara kota. Kerajaan Akkad ± 2371 ± 2006 SM c. e. Kerajaan Ur ± 2113 ± 2006 SM d. Kerajaan Kassites ± 1530 ± 1100 SM f. 5. Bermula di wilayah selatan iaitu Sumer ± org Sumeria bina petempatan ± menjalankan aktiviti pertanian dan bina sistem pengairan. f.

c. Berkuasa melantik pembesar terutama ahli keluarga dalam memegang jawatan di Zigurat. e. dan alat keperluan.6. Antara jalan utama ialah yang hubung Sumeria dan Kota Mari diguna pedagang luar dari Mesopotamia. Terdiri daripada Raja. Tukang rumah. artisan. Mengamalkan kepercayaan banyak tuhan ± politiesme. g.keperluan masyarakat untuk rumah. tekstil. Organisasi sosial masyarakat Mesopotamia terbahagi dua golongan iaitu a. Wujud perdagangan antarabangsa untuk dapatkan banyak bahan mentah spt logam.kayan. Jalan laut menghubungkan negara kota dengan wilayah sekitarnya.Paksa rakyat sembahnya. i. Era Raja Naramsin di Akkad ± gelar diri Raja Empat Penjuru Alam. emas. Ditukarkan dengan hasil pertanian. d. Raja dalam sistem pemerintahan Mesopotamia berperanan sebagai: a. b. Raja sebagai wakil tuhan. Masyarakatnya tidak menyembah raja saebagai tuhan kecuali dalam zaman Raja Naramsin di Akkad ± gelar diri Raja Empat Penjuru Alam. Ketua tentera c.kayu . dan pedagang.dan perak. Rakyat yang berkhidmat sebagai tentera. 9. . h. c. Kesannya ± ada petani yang tukar kerja sebagai petani.petani. Berkuasa dalam bidang ekonomi ± pengutipan cukai tanah. ii. terdiri daripada rakyat bebas. Ketua pemerintahan dan dibantu golongan bangsawan yang ada ikatan kekeluargaan. 7. Ketua kerajaan/pemerintah dan dianggap sebagai tuhan atau wakil tuhan dan pemilik negara kota. hasil pertanian dan perniagaan. Tidak percaya kehidupan selepas mati tetapi hanya jatuh ke dalam gua yg penuh debu. Pendeta ketuai upacara agama di Zigurat. Aspek keagamaan dan kepercayaan masyarakat Mesopotamia dapat dilihat berdasarkan ciri berikut: a. artisan. f. b. Ketua pendeta/agama d. dikenali teokrasi. e. dan peniaga b. b. 8. Dagang dengan lembah Indus. ketua Tentera dan orang bangsawan. rakyat. Wujud bila ada lebihan hasil pertanian. i. Hamba ± daripada tawanan perang. Wujud pengusaha tembikar. golongan pemerintah i. Ketua pendeta. Dalam bidang pengkhususan kerja dapat dilihat melalui aspek: a. d..

Wujud jurutulis c. Berteraskan hak rakyat terhadap keadilan. b. Berjaya mengelakkan wujudnya permasalahan di kalangan masyarakat pelbagai kaum dan susun lapis masyarakat.e. Hukuman adalah setimpal dengan kesalahan. kisah Falsafah dan cara hidup masyarakat Mesopotamia. tetapi berbeza ikut susun lapis masyarakat. Pemerintahan oleh tuhan atau wakil tuhan berasaskan hukum agama dan bersifat ketuhanan ± teokrasi. vii. Hammurabi ± Keturunan Amorite . c. 2. Wajah tampan. Jikan bangsawan cedera atau patahkan tulang rakyat ± hukumannya denda satu wang perak. . Perintis pembentukan empayar ± jadi ikutan Firaun Tutmose III. Gunakan pen rumput buluh . Sistem tulisan a. Tradisi kesusasteraan ± Epik Gilgamesh i. Banyak dirikan negara kota. a. Raja Sargon berjaya satukan wilayah kerajaan Sumeria di Selatan Mesopotamia. b. Wujudkan empayar Kerajaan Akkad ± empayar pertama di dunia. Ceritakan juga kehidupan yang kekal dan kesaktian.Sumbangan Raja Hammurabi 1792 ± 1750SM. iv. v. Kod ini mengandungi 282 undang-undang yang dipahat pada tembok. satu pertiga manusia. vi. i. Sumbangan Tamadun Mesopotamia 1. Menakluk Akkad ± jadi Raja Mesopotamia. Jika rakyat patah tulang bangsawan ± tulangnya akan dipatahkan. Tentang kepahlawanan Gilgamesh ± ada sifat dua pertiga tuhan. Pusat pemerintahan di Babylon. Dalam Perundangan . Wujudkan perpaduan dan mengukuhkan organisasi.bentuk pepaku dikenali cuneifom. Dasar perundangan tamadun Mesopotamia. iii. Aspek undang-undang ini dapat dicirikan dengan: i. 10. Mengenalkan Kod Undang-Undang Hammurabi ii. Contoh: 1. ii. Telah memerintah dan memberikan perlindungan kepada Kota Uruk. ada kekuatan dan keberanian. ii. berasaskan gambar dan berkembang menjadi simbol dan ditulis pada tanah liat.

darab. iii. susunan peristiwa peperangan ikut urutan sejarah. Urusan jula beli direkod dalam resit. g. 2. i. Pembinaan Taman Gantung Babylon ± dibina Raja Chaldea zaman Raja Nebuchadnezzar. c. Telah memerintah dan memberikan perlindungan kepada Kota Uruk.bulan dan matahari telah perkembangkan ilmu matematik ± sistem mengira perpuluhan. Kincir air ± mengairi kawasan tandus. 3. f. Melahirkan sistem pendidikan dan mewujudkan jurutulis. 1. j. Terdapat pelbagai jenis pokok dan pokok bunga ± ditanam pada binaan bertingkat di bukit berteres. c. ada kekuatan dan keberanian. Perkembangan pencerapan bulan. d. 22000 tablet ± kandung pelbagai penemuan. dan surat kredit. satu pertiga manusia. Pentadbiran dan perniagaan dapat direkodkan. kisah Falsafah dan cara hidup masyarakat Mesopotamia. menambah. Astronomi ± guna jalan laut perdagangan dan penerokaan. Antaranya ilmu perubatan. Melahirkan golongan sastera dan kesusasteraan spt epik Gilgamesh ± tertua di dunia menjelaskan falsafah dan cara hidup orang Mesopotamia. b. Mencipta arca dan tiang batu ± Cth Zigurat dan patung Raja Gudea ii. h. Kapal layar dan pengangkutan beroda menguasai jalan laut dan darat. d. Wujudkan perpustakaan ± perpustakaan diRaja. Perkembangan ilmu astronomi. i.d. Perkembangkan ilmu perubatan ± kerajaan Assyria. Surat dan dokumen perniagaan.punca ganda dua dan ilmu geometri. kawal banjir dan tingkatkan hasil pertanian. bahagi. Ceritakan juga kehidupan yang kekal dan kesaktian. Penciptaan roda dan kereta kuda ± peperangan atau kegunaan harian. Dalam seni bina berjaya: i. nota. 3. e. b. i. Tentang kepahlawanan Gilgamesh ± ada sifat dua pertiga tuhan. Sains dan teknologi: a. Sumbangan dalam aspek tulisan memberikan kelebihan dalam aspek berikut: a. Perkenalkan batu bata daripada tanah liat. menolak. Telah membantu peradaban Mesopotamia dan pembentukan masyarakat dari 3000SM hingga 539SM. ii. . Penciptaan kalendar 12 bulan. Wajah tampan. 2.

Tamadun Mesir Purba 1. Berkembang dari petempatan awal zaman Neolitik 10000- 5000SM. Sekitar 3500SM di kaw delta dan tengah Mesir berkembang jadi tamadun awal . 2. Terbahagi 4 zaman 2.1. Awal 3100 ± 2200SM 2.2. Pertengahan 2040 ± 1785Sm 2.3. Empayar 1570 ± 1085SM 2.4. Keruntuhan 1085 ± 322SM - Dikuasai : 2.4.1. Libya 1110 ± 947SM , 2.4.2. Kush 730 ± 670SM 2.4.3. Assyria 663 ± 609SM 2.4.4. Parsi 525SM 2.4.5. Yunani 332 ± 30SM 2.4.6. Rom 30SM 3. Terletak di tebing Sungai Nil ± ada dataran yang subur. 4. Pusat pentadbiran ± Memphis, Thinis, dan Thebs. 5. Kuasa luar yang pernah jajah ± Libya, Kush, Assyria, Parsi, Yunani dan Rom. 6. Proses pembentukan tamadun Mesir Purba 6.1. Bermula dalam zaman logam sejak 5000SM dgn membina sistem perparitan dan pengairan untuk pertanian. 6.2. Kemudian bina peralatan kawalan air dan terusan ± tingkatkan kesuburan pertanian. 6.3. Mendirikan petempatan dan berkembang menjadi kampung. 6.4. Perkampungan berkembang jadi bandar dan bergabung bentuk daerah @ nome. 6.5. Nome atau daerah disatukan jadi pusat pentadbiran spt Thebes, Thinis dan Memphis.Salah satunya jadi pusat pentadbiran. 7. Ciri-ciri petempatan kekal : 7.1. Asas petempatan disatukan oleh Firaun Menes 3200SM. Semua nome disatukan jadi sebuah kerajaan. 7.2. Pusat pentadbiran berpindah ke Memphis dari Thinis ± hampir dengan sungai Nil. 7.3. Kemudian berpindanh ke Thebes pd zaman kemuncaknya. 7.4. Menjadi tempat kediaman Firaun. 7.5. Bandar berfungsi sebagai pusat pemerintahan dan pentadbiran. Pelabuhan dijadikan pusat keagamaan dan tumpuan penduduk. 8. Bentuk dan struktur organisasi : 8.1. Firaun merupakan raja yang berkuasa mutlaq serta dianggap suci 8.2. Jawatan firaun diwarisi secara turun-temurun.

8.3. Firaun dianggap sebagai tuhan Horus semasa pemerintahan dinasti ketiga dan keempat,firaun digelar sebagai Raja Matahari,iaituAmon-Re. 8.4. Firaun juga merupakan ketua pendeta,ketua hakim,pemilik tanah,dan ketua pahlawan. 8.5. Golongan pahlawan menjalankan pentadiran,menjaga keamanan,mengurus dan mengagihkan makanan dan menjadi pegawai,penasihat dan gabenor wilayah yang ditakluki. 8.6. Para rahib dipertanggunjawabkan oleh firaun untuk mantadbir hal keagamaan. 8.7. Jurutulis ditugaskan untuk menulis rekod kerajaan. 8.8. Rakya bebas terdiri daripada petani,pedagang dan artisan. 8.9. Hamba adalah susun lapis masyarakat yang paling bawah. 9. Sistem Pemerintahan dan peranannya: 9.1. Raja ± Ketua dan pemerintahan Mesir Purba.Bergelar Firaun .Perkataan Firaun dari Yunani Pharaoh ± bermaksud rumah yg agong. Merujuk istana dan raja yang memerintah. Berperanan: 9.1.1. Raja berkuasa mutlak 9.1.2. Dianggap sebagai suci dan dianggap sebagai jelmaan tuhan Horus. 9.1.3. Mewarisi pemerintahan secara turun temurun. 9.1.4. Dalam dinasti ke tiga dan empat Firaun digelar Amon Re ± Raja Matahari. 9.1.5. Ketua pendeta, pemilik tanah, ketua hakim, dan pahlawan. 9.1.6. Dibantu golongan bangsawan dalam jalakan pemerintahan, menjaga keamanan, mengurus dan mengagih makanan. 9.1.7. Melantik para rahib mentadbir hal keagamaan. 9.1.8. Melantik orang awam sebagai jurutulis rekod kerajaan. 9.1.9. Firaun Hatshepsut seorang wanita ± membina terusan dan menukar padang pasir jadi tanah pertanian yang subur 9.2. Pembesar, Bangsawan, Rahib, Jurutulis, Tuan Tanah 9.2.1. Membantu raja sebagai pegawai, penasihat dan gabenor wilayah. 9.2.2. Rahib mentadbir hal keagamaan. 9.2.3. Jurutulis merekod rekod kerajaan. 9.3. Rakyat Bebas ± Petani, Pedagang, Artisan 9.4. Hamba 10. Pengkhususan pekerjaan masyarakat Mesir. 10.1. Terlibat dalam kraftangan seperti penenunan dan pembuatan barangan tembikar dan peralatan. 10.2. Hasil tekstil dan kertas untuk ekspot. 10.3. Perlombongan emas di Nubia.

10.4. Sungai Nil ± membolehkan kapal menyusuri dan berlabuh di pelabuhan spt Thebes, Memphis, Fayoun, dan Heliopolis untuk aktiviti perdagangan. 10.5. Pentadbiran terancang ± menarik pedagang Laut Mediterranean dan Laut Merah untuk singgah di Pelabuhan Mesir Purba. 11. Kepercayaan masyarakat Mesir. 11.1. Berkonsepkan politeisme. 11.2. Setiap tahun orang Mesir Purba selalu dikaitkan dengan unsur alam seperti Re (Tuhan Matahari), Ra-Atum (Tuhan Langit) dan Amun (Tuhan Angin). 11.3. Mempercayai kepada kehidupan selepas mati dan mayat perlu disimpan serta dijaga dengan teliti. 11.4. Makam mayat dibekalkan dengan barangan kelengkapan harian serta kehidupan selepas mati 12. Ciri-ciri sistem tulisan Mesir Purba: 12.1. Sistem tulisan hieroglif ± tulisan bergambar. Berkembang kepada hieratik ± tulisan berangkai kemudian demotik 700SM . 12.2. Sistem tulisan ini berasaskan kombinasi gambar dan simbol berdasarkan bunyi. 12.3. Sistem tulisan bertujuan mencatatkan rekod aktiviti pertanian dan pengutipan cukai. 12.4. Juga berperanan dalam keagamaan dan amalan ritual kepercayaan. Sumbangan Tamadun Mesir Purba 1. Sumbangan dalam sains dan teknologi. a. Sumbangan seni bina piramid-dibina Imhotep. i. Jasa Imhotep ± Bina piramid Sakkara. ii. Dibina untuk Firaun Djoser ± Firaun kedua dinasti ketiga. b. Memperkenalkan teknik pembinaan menggunakan batu bata. c. Mencipta kertas daripada pokok papyrus. d. Penciptaan kertas memudahkan penyimpanan khazanah bangsa. e. Tinggalan tamadun Mesir Purba kepada dunia adalah dalam bentuk rekod yang tertulis dan terpahat dalam sistem tulisannya iaitu hieroglif. f. Kemajuan dalam ilmu perubatan melahirkan pengamal perubatan mendapat status yang tinggi dalam masyarakat dan berkhidmat untuk firaun dan masyarakat. i. Dokumen perubatan Mesir Purba jumpa dalam makan Firaun Khufu. 1600SM. ii. Catatan perubatan yang tertua. g. Kemajuan dalam bidang perubatan dalam memumiakan mayat.

b. 4.h. dan piramid. dokumen. Sumbangan dan penekanan dalam pendidikan. Di lembah Indus disaliri sungai Indus yang berpunca dari Gunung Himalaya dan sekelilingnya. pembinaan bangunan. Diwujudkan untuk kanak-kanak sejak umur rendah ± golongan atasan. 12 bulan setahun. c. Berjaya mencipta sistem pengairan ± menyuburkan kawasan pertanian. Kehancuran disebabkan serangan orang Aryan serta bencana alam spt banjir. Proses pmbentukan tamadun Indus spt berikut: a. Tahap keilmuan dan kemahiran dalam bidang fizik. b. Diadakan di rumah ibadat dan dikawal kerajaan. Tamadun Indus 1. Telah meningkatkan hasil pertanian dan menambahkan jumlah penduduk kerana kepandainya menyesuaikan diri dengan alam sekitar. Harappa 6. Kekal kerana adanya sungai Indus ± menyediakan sumber air dan tanah yang subur. Sebabkan wujudnya bandar dan yg utama Mohenjo-Daro dan Harappa ± bandar pelabuhan penting. l. Mohenjo-Daro b.pengawalan air. 3. dan gempa bumi. Pengawalan air nadi tamadun Mesir. Tujuan ± lahirkan golongan pegawai kerajaan spt jurutulis. d. i. 2. matematik ± uruskan hal ehwal pertanian. a. Dikenali juga sebagai Tamadun Harappa. Mula muncul pada sekityar tahun 2500SM dan merosot 1800SM.kimia. dan buku ± pembuktian wujud tamadun Mesir Purba. Ciri-ciri keistimewaan Mohenjo-Daro dan Harappa sebagai petempatan kekal . Dua negara kota Tamadun Indus. Wujudkan juga ahli sains. geometri. kemarau. 2. k. Tinggalan bangunan. Memperkenalkan kalendar 365 hari . Penggunaan ilmu matematik digunakan untuk mengawal banjir.perubatan dan pembedahan memberikan sumbangan besar kepada perkembangan ilmu hingga ke hari ini. c. a. tulisan. Zaman Firaun Senuustret III ± berjaya menebusguna tanah ± 123KM dan bina terusan mengairi 10000hektar. j. 5. m. n. d. 7. Penduduk nomad di barat laut India membentuk pentempatan kekal di sepanjang sungai Indus.

a. Berfungsi sebagai alat perhubungan. i. d. Perancangan bandar dibantu oleh kemajuan ilmu geometri dan pembinaan yang diterapkan daripada Tamadun Mesopotamia dan Mesir Purba. dan hamba. Terdiri daripada pendeta dan pedagang. Longkang tidak ditutp terus untuk pembersihan. III. Atasan I. Pendeta mempunyai pengaruh dan kuasa yang besar dalam mengawal aktiviti masyarakat terutamanya yang melibatkan aspek keagamaan. Terbahagi dua golongan: i. c. Pembentukan yang terancang dan terbahagi kepada 2 bahagian dan dikelilingi tembok. Mempunyai pengaruh keagamaan ± alat dapatkan taat setia golongan bawahan. III. Air kumbahan disalirkan keluar melalui paip ke longkang. Ciri-ciri sistem oraganisasi sosial masyarakat Tamadun Indus. II. Bersambung antara satu sama lain. membina tembok di benteng dan membina terusan. Terdiri daripada petani. Menggunakan batu bata daripada tanah liat melalui pembakaran suhu yang tinggi. Bahan buang dihantar ke luar bandar. ii. Petani menjalankan aktiviti pertanian dan salurkan sebahagian hasil kepada kerajaan. Ada sistem kumbahan dan saliran yang terancang. Bawahan I. 9. Rumah ada bilik mandi dan tandas. iii. Bahagian utama ± pusat pentadbiran dan keagamaan yang menempatkan bangunan pentadbiran. tempat mandi awam yang digunakan utk upacara ritual dan pembersihan. Bahagian kedua ± kawasan perumahan dan disusun berasaskan blok berbentuk segi empat. i. iv. Setiap blok dipisahkan satu rangkaian jalanraya dan lurus.a. II. ii. ii. Bandar boleh dihubungi melalui sungai. b. buruh. Aspek pengkhususan pekerjaan masyarakat Indus dapat dicirikan dengan: . f. i. Golongan buruh menjalankan kerja perburuhan spt menjaga kebersihan bandar . e. 8. Blok berasaskan segi empat dan dipisahkan oleh jalanraya yg lurus dan bersambung.

Berlaku juga dalam masyarakat Mesopotamia. c. Sumbangan Tamadun Indus 1. pertukangan dan pembuatan. 10. i. Masyarakat dalam tamadun ini juga percaya kepada Tuhan Ibu. Golongan artisan terlibat dalam pembinaan dan penghasilan barangan logam dan tembikar. Aspek perdagangan membabitkan perdagangan luar dengan Mesopotamia. . e. gading. d. Dibuktikan dengan penemuan patung wanita. b. Berbentuk segi empat bujur. c. Syria. dan dipanaskan. iii. Pemahaman dalam ilmu geometri.Vishnu dan Siva. Disembah sebagai lambang kesuburan. Amalan keagamaan dan kepercayaan masyarakat Indus. e. Proto Siva menjadi sangat penting dari sudut perkaitannya dengan agama Hindu. Lambang pengenalan diri atau kumpulan pedagang. Asia Kecil. Pertembungan dengan tamadun Mesopotamia dan Mesir menghasilkan perancangan bandar berbentuk segi empat dengan jalan raya yang lurus. 11. Terdapat gabungan kepakaran dari sudut perletakan bandar dan pengisiannya. pertanian. dan Palestin. iii. b. Mempunyai satu amalan agama dibuktikan dengan penemuan patung dan ukiran yang mempunyai unsur keagamaan iaitu patung Proto-Siva. a. b. Petani mengeluarkan hasil spt barli. Sistem tulisan yang dihasilkan ialah sistem tulisan piktograf. Cap mohor diperbuat dari batu lembut . ii. dan hasil pertanian. Pemahaman dalam ilmu kesenian.a. d. d.diukir. Menjalankan pelbagai kegiatan ekonomi spt perdagangan. Dibuktikan dengan penemuan cap mohor di Mespotamia i. Patung tersebut menunjukkan seseorang sedang duduk bersila dengan stail yoga dan terdapat tiga tanduk di kepelanya yang melambangkan Dewa Brahma. Meningkatkan mutu pembinaan dengan membuat batu bata melalui pembakaran suhu yang tinggi. Hasil perdagangan spt emas. g. manik. Perancangan bandar ± sebab utama kerana: a. Mahir dalam bidang pembinaan. kacang dan sebagainya. Pemahaman dalam ilmu matematik. c. f. ii.

Lembah Hwang Ho yang subur menarik penduduk nomad untuk tinggal menetap dan membina petempatan. Kematangan ketamadunan manusia ± sebab : a. c. 3. i. ii. Dinasti Shang pada sekitar tahun 1766-1050 S. Proses pembentukan melalui aspek berikut: a. Penduduk menjalan kan aktiviti pertanian dan penternakan binatang. Tapak Banpo yang berhampiran bandar Siam moden merupakan petempatan awal penduduk Hwang Ho. Hubungan dengan tamadun Mesopotamia membolehkan segala pengaruh dari luar disesuaikan dengan keadaan tempatan. Menjalankan kegiatan perdagangan antarabangsa. Dilihat melalui nama bandar Makan dan Meluhha. d. Meluhha ± Mohenjodaro. . Tamadun Indus memperlihatkan bahawa sesebuah masyarakat tidak akan mampu mencapai kecemerlangan tanpa membuat hubungan serta bertukar pandangan dengan pihak lain. Dinasti awal dalam tamadun Hwang Ho ialah a.2. Dinasti Chou dari tahun 1050-256 S. Makan ± Makran iii.mengumpul hasil hutan dan berburu.M. b. Penting kepada kemajuan manusia kerana : a. c. b. Menghasilkan teknologi yang hebat.M. c. 3. Terletak dilembah sungai Hwang Ho atau sungai Kuning utara China. Pencapaian cemerlang dalam perancangan bandar. Tamadun Hwang Ho 1. e. b. Melahirkan masyarakat yang kreatif. Pencapaian dalam keseimbangan rohani dan kepercayaan. e. Tamadun Indus mengajar kita bahawa kedamaian dan keamanan adalah tunjang kepada sesebuah bangsa untuk mencapai kemajuan dan kecemerlangan. Tamadun Indus telah menunjukkan kepada masyarakat dunia moden akan sifat keterbukaan dalam proses pembinaan sesebuah tamadun. d. 2. d. Dinasti Hsia yang bermula pada sekitar tahun 2205-1766 S. Hubungan dengan tamadun Mesopotamia serta tamadun MesirPurba membolehkan kedua-dua pihak memperoleh manfaatnya dalam bentuk pertukaran teknologi.M. termasuk keamanan. c. b. Perkembangan petempatan awal mewujudkan beberapa buah bandar antaranya Anyang yang menjadi pusat kerajaan Dinasti Shang. Sifat keterbukaan.

kuil dan pusat pentadbiran Dinasti Shang. b. 2. kutip hasil hutan. d. d. Semasa Dinasti Chou. ii. Tapak Banpo ialah petempatan awal. Aspek organisasi sosial masyarakat Dinasti Shang ialah a. i. b. Golongan paling bawah dalam masyarakat Shang ialah hamba.perisai dan hiasan pada kereta kuda yang digunakan oleh tentera serta peralatan untuk acara keagamaan. golongan pembesar dan golongan agama tinggal di bandar. 4.tamadun ini tersebar hingga ke bahagian selatan Sungai Yangtze. memburu . ii. e. i. Dinasti Shang sebar budaya dan luaskan wilayah. c. b. d. Berkembang . c. Dinasti Chou sebar hingga Sungai Yangtze. e. Raja-raja berkuasa keatas pusat pentadbiran dan mempunyai kewibawaan politik. Ciri-Ciri Tamadun Hwang Ho 1.mendiami kawasan diluar negara kota ini. Sistem pemerintahan berbentuk pemerintahan beraja. Golongan artisan memiliki kemahiran menguasai teknologi gangsa yang digunakan bagi menghasilkan senjata. Golongan petani yang membentuk sebahagian besar penduduk. Jika raja adil ± kerajaan dan rakyat makmur dan sejahtera kerana restu Tuhan ± jika tidak sebaliknya.ekonomi. penternakan . Percaya Dinasti Shang runtuh kerana zalim. Hwang Ho menyuburkan kawasan ± tarik petempatan. iii.sosial dan agama. Asaskan pertanian. f.wujud bandar-bandar dan Anyang menjadi negara kota Dinasti Shang. Golongan pembesar yang mampu memiliki tentera dan senjata gangsa menggunakan keistimewaan untuk menundukkan golongan bawahan. Dibandar ini terdapat istana. Raja menduduki lapisan teratas diikuti golongan pembesar. Mengikut kepercayaan masyarakat kuasa raja merupakan mandat daripada tuhan. Ketua pemerintah ± Raja . . Proses pembentukan negara kota tamadun Hwang Ho ialah a. c. Anyang dilengkapi dengan tembok untuk menghalang pencerobohan musuh dan dikelilingi perkampungan yang didiami oleh masyarakat petani. Pengganti raja selalunya dilantik daripada kalangan saudara lelaki yang lebih muda atau anak lelaki raja. Aspek sistem pemerintahan Dinasti Shang ialah a.e.

Sebahagiaan masyarakat mengamalkan kepercayaan anismisme dan politisme. Raja-raja Shang tidak perlu mendapatkan pengesahan politik kerana mereka adalah daripada keturunan pemerintah agama.senjata dan barang tembikar.pertahanan dan undang-undang. ii. f. Golongan hamba berfugsi . Golongan artisan telah mencipta pelbagai barangan tembaga seperti bekas minuman dan makanan. a.masing terdiri daripada tentera berkuda dan tentera berjalan kaki. sebagai tentera paksaan ii. . membahagikan pemilikan tanah mereka kepada wilayah-wilayah dan melantik pembesar tempatan di setiap wilayah ini. Golongan pembesar mempunyai tentera masing. d. bagi tujuan koban dalam upacara penyembahan. 4. Undang-undang. i. a. Pertanian ii. iii. 3. b. Ciri-ciri pengkhususan pekerjaan dan peranan masyarakat . Kerja awam iv. mengikat pembesar tempatan melalui ikrar taat setia kepada pemerintahan dan memberikan hadiah seperti kereta kuda. Peringkat wilayah dikendali pembesar feudal.senjata gangsa. Golongan bangsawan berhak mewujudkan sistem dalam tugas seperti pungutan cukai .hamba dan binatang. Raja dibantu oleh golongan basngsawan yang dipertanggungjawabkan untuk mentadbir wilayahnya.e. Tentera iii. meminta melindungi raja dan memberikan bantuan tentera pada masa perang. vi. Upacara agama v. h. g. Kezaliman Raja Shang menunjukkan raja kehilangan mandat menyebabkan golongan hamba menyingkirkan Dinasti Shang untuk diganti dengan Dinasti Chou. membantu kerja-kerja perburuhan iii. memberi hak kpg pembesar tempatan bertindak sebagai ketua agama untuk menjalankan upacara pengorbanan. c. Pemerintahan Raja Chou telah i. Agama dan kepercayaan . iv. Golongan petani sebagai tonggak ekonomi dan pentadbiran berperanan memenuhi keperluan golongan atasan. Dibantu oleh ketua menteri dan enam badan yg urus i. Hal ehwal monarki vi. v.

Tulisan asal mempunyai gambar seperti kanak-kanak. Sistem pemerintahan berbentuk monarki hingga Zaman Dinasti Ching. Mereka juga sembah tuhan syurga (Shang Ti)dan Tuhan Bunyi ( Tu).matahari dan sungai. Sembha juga bukit. Tulisan digunakan dalam bidang penulisan dan pencetakan. ii. 5. b. Bomoh terlibat dalam upacara penilikan tulang oracle meletakkan di atas unggun api sehingga timbul rekahan untuk maramalkan untuk mentafsir sesuatu kejadian. dan gunung. Sistem tulisan masyarakat Tamadun Hwang Ho berbentuk a. Tulisan peringkat awal berbentuk ideogram berdasarkan simbol. Konsep ini mempengaruhi Yin dan Yang. Alam semesta dan kejadiannya terdiri dari dua unsur. i.tuhan bumi. b. Sumbangan Tamadun Hwang Ho 1. Teknologi pembajakan dan penciptaan cangkul dan sabit untuk pertanian. Upacara sembah libatkan permainan muzik. Rekahan tulang oracle mempengaruhi idea penciptaan tulisan. Sistem tulisan digunakan hingga hari ini. iii. b. Aspek Sosial a.bulan. Aspek Politik a. b. Maenggunakan alat pertanian daripada kayu kepada besi. Mereka mengamalkan penyembahan roh nenek moyang. c.sungai. c. ii. Raja dikatakan anak syurga dan dapat mandat dari syurga. c.tarian dan upacara korban diketuai oleh bomoh.b. d. Pemerintahan Dinasti diteruskan sehingga abad ke 20. Yin ± kuasa pasif iii. i. Aspek Ekonomi a. ii. Masyarakat Shang mempercayai politeisme seperti tuhan syurga. 2. Gelaran Raja bertukar jadi Maharaja. Percaya pada kuasa agung ± Tien. Amalan ini bawa kemunculan sistem tulisan.bukit dan gunung. Bina terusan untuk pertanian dan elak banjir. Shang Ti ± Dewa tertinggi di syurga dan nenek moyang Shang. ± suatu makhluk unggul atau kuasa tertinggi alam semesta atau syurga. sungai. Yang ± Kuasa aktif e. d. Tulang oracle berfungsi bagi meramal keadaan. c. e. . 3. d. Sistem pengairan diperbaharui. Menggunakan batas . f. i.

Pemerintahan Shang.. j.belok perang dan cara menangani musuh telah diulang cetak ke dalam pelbagai bahasa. Rujuk hubungan manusia dan alam. g. Falsafah tersebut diaplikasikan dalam urusan perniagaan. i. Feng Hsui = Dari falsafah Taoisme berlandaskan alam semesta . 4. f. diteruskan mengikut kesesusaian masa dengan unsur korban manusia digantikan dengan unsur makanan.c. d.duit kertas dan barang hiasan.sistem kalender telah diperkenalkan. Raja menggunakan kalender untuk menentukan musim menanam dan musim menuai. Feng Hsui merujuk kepada falsafah Taoisme berlandaskan bagaimana manusia berharmoni dengan alam semesta. c. Berkembang dan digunakan oleh orang Korea dan Jepun.. Tulisan diajar di sekolah-sekolah di Cina. Orang China percaya bahawa alam semesta dan kejadiannya terdiri daripada dua unsur yang saling melengkapi Yin kuasa pasif dan Yang kuasa aktif. . Konsep Yin dan Yang serta Feng Hsui merupakan dua daripada kepercayaan yang masih terdapat dalam masyarakat China sehingga hari ini. Unsur pemujaan dijalankan sejak zaman Shang. Agama dan kepercayaan a. h. terdapat 30 hari dalam sebulan dan 360 hari dalam setahun. e. ii.The Art of War membicarakan selok. Falsafah perang Sun Tzu. Kepercayaan yang masih berkekalan sehingga hari ini ialah pemujaan roh nenek moyang. b. i. Amalan menggunakan kalender ini diteruskan untuk menjalankan aktiviti harian seperti upacara perkahwinan perkuburan atau pengebumian. d.

5. Greece ± Laut Aegean dan Mediteranean 2. 3. 4. Bandar pemerintahan ± Pompei ada pejabat. dan Corinth. perindustrian dan pengangkutan. rumah ibadat. Tamadun Rom 1. 321 sm wujud empayar pertama ± Dinasti Maurya.masyarakat Latin 2. teater. y y . Asas kecemerlangan Tamadun Indus terdahulu yg musnah oleh orang Aryan. Tamadun India 1. Kemuncaknya dalam pemerintahan Asoka. 2. Negara Kota atau polis . Kota yg menonjol Athens. Saliran air bawah tanah 165 km libat 14 terusan.2SM Perintah sendiri. Beralih di Lembah Ganges. rumah mandi awam dan istana. kubu. Gabungan beberapa buah kampung 1000 ± 800 sm.BAB 2 : PENINGKATAN TAMADUN Latar Belakang Tamadun Peningkatan tamadun bermaksud penggunaan pemikiran manusia untuk mengawal dan guna alam sekitar ± bawa kehidupan yang lebih maju dan kompleks ± selain dapat kemahiran bagi hasilkan idea baru serta kemajuan menerusi aspek poltik. y Tamadun Yunani 1.Dalam kota : pasar. kedai. Chadradupta Maurya satukan kerajaan kecil. Agora tempat mesyuarat dan pusat ekonomi. 3. Perancangan bandar terancang ada bekalan air. kuil. Pemerintah oleh Raja. dan colleseum ± tempat pertandingan pahlawan Rom 4. dewan. Tujuan bekalan harian. Setiap kota ada ibu kota dikelilingi pertanian . 3. 80m 50000 penduduk. sistem pemanas. Wujud Majlis Perbandaran . Sparta. Bukit Palatine dekat Sg Tiber. 6. Setiap kota @ Polis ada ibu kota ± Acrapolis ada bangunan kerajaan dan tempat keagamaan. Lembah Latium. ekonomi dan sosial. Lain corak pentadbiran dan Tuhan. dan istana. Tahap baru dikenali Zaman Vedik asal dari kitab Veda ± lahir agama Hindu. Dua kerajaan Janapada ( kerajaan kecil ) dan Mahapada ( kerajaan besar ) 4. pintu gerbang. sarkas berdialog (forum ).

1. Bahasa dan Kesusasteraan. Sistem Monarki . Bermula dengan Dinasti Chin ± Mula meningkatkan tamadun terdahulu 2. seni bina. sistem ekonomi. Wujud sistem Raja dipilih dengan kuasa terhad. Penuh penaklukan dan peperangan [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Faktor Peningkatan Dapat dilihat melalui aspek Politik. pentadbiran. ketua hakim. dan Sosial. dan sains dan teknologi. Shih Huang Ti pengasasnya ± wujudkan empayar hingga Sg. Rakyat tidak puas hati ± rampas . 4. Bila konsul kuat peranan tersebut merosot. 3. Ekonomi : Pertanian . Merah di Vietnam. Falsafah. Raja beperanan sebagai ketua negara dan kerajaan. pemerintahan. Lahirkan juga golongan aristokrat ± ada kuasa besar ± Aristokrasi. 5. [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Peningkatan Ekonomi ] [ Peningkatan Sosial ] [Atas Halaman ] Pemerintahan dan Pentadbiran y Tamadun Yunani 1. Penghasilan barangan. undang-undang. dan ketua agama. Sosial : Pendidikan. Perdagangan. ketua tentera. 3. demokrasi 2. peluasan kuasa 2. Lembah Hwang Ho dan Selatan Cina. Athens amalkan sistem beraja ± dibantu oleh konsul ± golongan kaya. Sebelum demokrasi . diktator atau tirani. Beberapa orang konsul wujudkan oligarki. Dinasti Chin 221 ± 206 sm. aristokrasi. oligarki. Negara kota.y Tamadun China 1. Pemerintahan kerajaan pusat . Politik : Kerajaan. sistem sosial. Ekonomi.

Tidak disenangi msyk Latin tempatan. Mesir. Bawa keamanan dan keagungan. Kosala. Demokrasi wujud Dewan Perhimpunan dan Majlis. 1. Keputusan Senat di serah ke Dewan Perhimpunan utk kelulusan. Wujud kasta. Britain.Perang Kalinga 150 ribu cedera. Keputusan Dewan dilaksanakan Ahli Majlis dilantik Dewan Perhimpunan. Dilantik Senat utk tempoh tertentu. Brahmin penasihat Raja.kuasa wujud diktator / tirani ± biasanya dari golongan tentera . Kuasa tertinggi 2 org Konsul. 5. 7. Bincang dasar kerajaan. Di Athens sahaja. Raja kuasa mutlak. Ditentang aristokrat wujud demokrasi 6. 2. Bawah Senat ± Dewan Perhimpunan ± wakili semua rakyat Rom. 2. Begitu juga Magisterit dan Juri. Syria. ± Diteruskan oleh Augustus 27 ± 14 sm. dan takluk Kalinga. 4. Meliputi Teluk Benggala hingga Pergunungan Hindu Kush. ± Asia. Wujudkan Birokrasi pentadbiran. Takluk Macedonia. Raja bertukar jadi Maharaja ± wujud empayar dan peluasan kuasa. 4. Berubah dalam zaman Julius Ceasar. Dewan Perhimpunan bersidang 3 kali setahun. Ibu negara Pataliputra. Kuasai tentera dan senat ± guna gelaran Maharaja. Awal pembukaan 600 ± 320 sm ± ada dua kerajaan kecil dan besar. 100 ribu mati. Senat di wakili bangsawan. Asoka peluk Budhha. Besar diketuai Raja set kerajaan Kashi. . Kekal 200 tahun ± Digelar Pax Romana ± Tiga Benua. 3. dan beberapa wilayah Jerman. Wujud pemerintahan berpusat ± Empayar . Republik ± tiada kuasa mutlak. dan Magadha. 8. y Tamadun India. Wujud Republik. Zaman kegemilangan 273 ± 232 sm. Raja suci dan harus dihormati. y Tamadun Cina 1. Menentang bersama bangsawan ( Partrician ). y Tamadun Rom 1. ± Jadi Diktator. Afrika dan Eropah. dia ialah Praeotor ± pemerintah tentera. Diperkukuhkan upacara ritual. Bermula sistem beraja 773 sm. 3000 tahun. Pemerintahan berpusat. Perancis. Dapat tamatkan perang saudara selepas bapanya mati : Bindusara. Kecil tiada raja dan berpuak. Bantu Konsul. kemudian Kesatria. Sebelum ahli senat jadi konsul. 6. Raja bertukar jadi Maharaja bila Maurya satukan jadi empayar 321 ± 185 sm. Sebar lalui agama Budhha. Amalkan keamanan dan kedamainan. 3. Lelaki Athens berpeluang jadi ahli ± 6 bulan hingga 1 tahun. Yunani. Ubah sistem Feudal.. Secara mutlak ketrunan Etruscan bukan latin tempatan.

Undang-undang pertama ± Hukum Kanun 12 ± dipahat pada Papan Dua Belas. 2. 3. seorang ahli falsafah. perlu dipelihara. Plato bukunya Republic ± kepentingan undang-undang. Bertentangan dengan falsafah undang-undang Conficius. Sebab itu raja mesti ada kuasa utuh. Mula Dinasti Han 3. 2. Tokoh penting Shih Huang Ti. Berdasark kitan Dharma Sastra ± Undang-undang tua Hindu ± 6 atau 2 sm. Digubal Han Fei Tzu ± Dinasti Chin . Raja bertanggungjawab jaga kesucian. [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Perundangan ] [ Peluasan Kuasa ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Perundangan y Tamadun Yunani 1. Tamadun Rom 1. Ciri-ciri undang-undang: tidak harus wujud belas kesihan. Berdasarkan falsafah Legalisme. Kesimpulan y y y y . Tekanan raja perlu ada perkara baik dan jaga harmoni manusia dan masyarakat. Pemerintahan berpusat bentuk Birokrasi awam ± pegawai dilantik Maharaja ± di kalangan rakyat melalui jawatankuasa : Hon Kao Tsu. Lantikan atas pencapaian dalam peperiksaan awam. Tamadun Cina 1. Dewan Perhimpunan gubal undang. Diukir pada batu : Tiang Asoka. Berteraskan 2 prinsip: Hukuman Berat dan Bercorak Kolektif. Berkonsep keadilan dan kesjahteraan rakyat.2. Zaman Maurya ± undang-undang melalui titah raja. 3. Tamadun India 1. Dipamer di tempat awam. Maharaja Juntinian ± satukan undang-undang yang banyak : Kod UndangUndang Rom atau Kod Undang-Undang Justinian± 527 m. Brahmin yang mahir kerana ada kaitanm dengan agama. Dinasti Chin 221 ± 206 sm. 2.

Tersebar : di Syracuse. y Juga perkembangan ahli pemikir dengan falsafahnya. Bindusara ± anaknya luaskan hingga ke Mysore. dan Antioch. Sungai Rhine. Berjaya kuasai Seluruh India selepas Perang Kalinga. y . Laut Hitam. Iskandariah. Sebarkan budaya Hellenistik ± campuran budaya Yunani. 4. dan Palestine. Asoka anak Bindusara ubah cara peluasan kuasa. Zaman Raja Philip II . 3.menguasai Parsi. Sebab Berjaya ± ada tentera yang besar : 600 gajah. Bermula 800 sm. dan 10000 infrantri. y Tamadun India 1. 2. Berlaku dalam Dinasti Maurya ± Mula zaman Chandargupta Maurya 321 ± 292sm. 5. dan Samarkand serta seluruh Mediteranean. Meliputi India Utara. Socrates.. Pergunungan Atlas. Lebih lembeut tidal kekerasan tentera. 3. Mesir. Itali. Seleceus yg perintah Seleciud di Syria dan India Barat. Macedonia. Sebahagian Turki. Sepanyol. Plato. Penggunaan agama Budhha. Diteruskan anaknya Alexander The Great.Timur lain. Lain sebelumnya. Danube.Aspek ini memperlihat perkembangan dan peningkatan dalam corak pemerintahan dan undang-undang serta pelaksanaan. Aristotle. 2. Macedonia dan Yunani disatukan. Selatan India. Empayar berakhir dengan kematian Alexander. Confucius. 1000 org tentera berkuda. Meliputi ± Britain. Afrika Utara. Punjab. 2. Parsi dan kaw. Empayar berdasarkan Republik warisan. Mula 27sm pd zaman Augustus Caesar. kaw. Turkistan. Han Fei Tzu y [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Perundangan ] [ Peluasan Kuasa ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Peluasan Kuasa Tamadun Yunani 1. y Tamadun Rom 1.

Lembah Tarim dan Tutor di Utara. Tamadun India 1. 3. dan cara peluasan : Kekerasan . peralatan memotong daripada logam. dan hasil barangan ± sara diri.y y Tamadun Cina 1. Kesimpulan y Pengembangan wilayah. Libatkan perdagangan dalaman dan luaran. Athens dapat dari Selatan dan Laut Hitam. Dinasti. Kwangsi. Perdagangan kena cukai ± rakyat lari ke tempat lain spt Alexandria pada zaman Graeco-Roman 300sm.Wujud barangan tembikar. Bina Tembok Besar Cina cara pertahan wilayah. Kurang tanah . Athens dan Corinth kurang makanan. dan perhiasan. kuasa tentera. 2. Agama dan terbuka. Peningkatan tamadun ± ekonomi komersil ± lebihan pengeluaran ± perdagangan ± tukar barang @ barter. Maharaja Tentera @ Han Wu Ti luaskan ± ke SinKiang. Guna kuasa tentera yang besar dan kuat serta kekerasan. Chin jatuh ganti dengan Dinasti Han.. Satukan kerajaan kecil. 3. Semua negara Kota kecuali Sparta sebab muka bumi tidak subur ± gunung-ganang. [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Perundangan ] [ Peluasan Kuasa ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Peningkatan Ekonomi Kegiatan ekonomi awal ± bercucuk tanam. Kawasan lain wujud peningkatan perdagangan lalui jalan laut seperti dengan Mesir. Dibawa dari luar. 2. Pesat berkembang pada 3SM. y Tamadun Yunani 1. Akhir pemerintahan ke Jepun dan Turkistan. Wujud semasa Dinasti Chin ± Shih Huang Ti perintah autokratik ± tegas dan mutlak. dan KwanTung. Hapuskan kuasa bangsawan dan lantik gabenor serta pegawai tentera untuk tadbir. y . ternak. Syria dan Phoenecia. 4. Yang Tze. Jadi pusat pengumpulan barangan dari timur.

Chaul. Kain Kapas. 5. Asia Tengah. barang kaca. sistem tanaman secara bergilir untuk suburkan tanah. Wujud undang-undang bagi kawal persatuan diawasi Raja. tembikar. Kepesatan berkembang dengan adanya jalan raya. 5. pertanian dan buah-buahan. emas. batu permata. Yuan. 4. dan Cambay di bhg Barat. Bidang pertanian . Sistem pengairan spt terusan ± pertanian terkawal dan pengawalan banjir . Perkembangan dagang Maurya disokong dengan perusahaan tekstil. mutiara . Macedonia. Zaman Gupta wang emas. Hubungan dagang antara Maurya dengan Rom. Dinasti Han . dan Jalan Laut mulai Dinasti Tang. Kalinga. kulit. dan bedak wangi. kereta sorong beroda. Wujud persatuan dagang dan perusahaan : Sresthin di setiap bandar. Sutera di Benares dan Bengal. Lalui Jalan Sutera Darat. perusahaan dan pembentukan persatuan perniagaan ± muncul kelas pertengahan. Bukit ditereskan ± Dinasti Shang.perkenalkan batas tanaman. Song. Persatuan tukang kayu. Mata wang digunakan. dan Barat. dll. Perusahaan logam dan tembikar sejak Dinasti Han. 3. gading. Bentuk Perdagangan Maritim. 4. Broach. India. 2. dan Karusa. perdagangan dalam negeri dan maritim.y 2. Perdagangan lain Emas. Kadura di Timur . 7. Timur Tengah. Zaman Dinasti Tang. dan sutera. dan penyisir tanah. Sri Lanka. [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Peningkatan Ekonomi ] [ Peningkatan Sosial ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] . 3. kereta kuda. kualiti barangan dan gaji pekerja. 9. dan minyak wangi dari China. Didagang ke Alam Melayu. Bukti ada dasar kewangan dan ekonomi yg sistematik. Pusat perdagangan ± Anga.jual rempah. Matlamat untuk: kawal harga. Asia Tenggara ± alam melayu sejak 100 M. Spt. 6. Ming dan Ching ± cipta alat pertanian. jambatan. Pelabuhan penting : Tamralipti. Cukai ada ± untuk sara tentera. 8. Pencapaian dalam pertanian. Ghantasala. dan alat pengangkutan seperti kereta kuda dan kereta lembu. besi. berlian dan mutiara.. gading . kolar kuda tarik tenggala. dan raja. pentadbir. Tekstil. Pesat ± Dinasti Shang. Tamadun China 1. Kalyan. Hasilkan senjata.

2. 4. dan sejarawan. membaca. Bermula Zaman Vedik. kesenian. Juga belajar saintifik dan falsafah. Sparta ± pendidikan lahirkan warganegara tentera yang sempurna. Pusat Cendekiawan Yunani dlm. y Tamadun China . Heraclitus. 5. 3.. dan setia kepada negara kotanya. Perkembangan bila banyak sekolah didirikan di Athens. Didominasi lelaki. Pendidikan tinggi ± Kolej Brahmin ± 100SM. Menekankan ilmu praktikal dan semangat setia kepada Rom.. Berteraskan Hindu dan Budhha untuk sediakan manusia selepas mati. Anaximandez. kesusasteraan. Untuk capai taraf Brahmin ± hafal kitab veda kandungan: ritual. dan menulis. muzik. Di Athes lahirkan manusia seimbang dari sudut rohani dan jasmani. ahli falsafah. bangunan. y Tamadun India 1. gagah. seni bina. falsafah. 3. seni berpidato. Sebelumnya di idtana dan di rumah. dan dapatkan jawatan awam. Zaman Pericles. Pentingkan keagamaan dan agama Hindu. menghafal. Kaedah. 4. Terkenal dengan penyediaan infrastruktur dan kemudahan yang beri kesejahteraan hidup. Tumpuan pada pengkajian kitab Veda dan penggunaan bahasa Sanskrit. hafalan. sistem sosial serta sains dan teknologi Pendidikan y Tamadun Yunani 1. Pentingkan latihan fizikal dan kemahiran senjata. 2. mantera. dan Anaxagoras. Dapat membina sistem pengairan.Peningkatan Sosial Meliputi aspek pendidikan. Manusia cemerlang penuhi tuntutan mental dan fizikal. kesusasteraan. jalan raya dan penulisan kegemilangan Rom.sumbang kesejahteraan kehidupan manusia. y Tamadun Rom 1. Pusat pendidikan lahirkan jurutera . Peringkat awal banyak tiru Yunani. dan lagu agama. Zaman seterusnya ± untuk tambahkan ilmu dan atasi buta huruf. Lahirkan tokoh spt: Thucidides dan Herodutus. 2. Telah tingkatkan ilmu sains.dan Miletus. Tumpuan pada pendidikan. Thebes. Penulis Sains dan teknologi ± Thales. Abd 4 M ± Universiti Budhha: Nalanda. sukan. Elea.

y Tamadun Yunani 1. Kurang ahli falsafah ± guna pengaruh Yunani spt Zeno ± Falsafah Stoik @ Stoisisme. 2 ± Menolak kitab Veda. Socrates. 2. Rendah ± tumpukan kegiatan mengenal dan hafal ideogram dan 9 buku suci tanpa faham maknanya. dan kesusasteraan. Zeno. Peperiksaan awam 3 tahap. Aristotle ± Guru kepada Alexander The Great ± bincang cara berfikir yang teratur. Tinggi ± terjemahkan kitab suci. 3 peringkat ± pendidikan rendah. dan 3 ± Chin Shih : Doktor Falsafah di ibu kota empayar hadapan maharaja. 1. 3 tahun sekali. 3.Hsiu Tai : setaraf ijazah pertama di daerah . dua kali dalam 3 tahun. 4. 3. Ahli falsafah : Herodotus. Karya: Herodotus ± History of Persian Wars. Aristotle. 3 tahun sekali . [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Falsafah Ramai ahli falsafah menunjukkan kemajuan dalam ilmu ± Guna akal cari jawapan yang logik untuk selesai masalah kehidupan manusia. 2 . y Tamadun Rom 1. Kepentingan ± utk pentadbiran. Hargai pendidikan. . kehidupan manusia. Bincang kebagiaan hidup dan nasib seseorang bergantung pada alam. dan tinggi. Falsafah tertua. lulus jadi pegawai kerajaan. bapa sejarah.Chun Jen : sarjana di ibu kota daerah. tulis secara penyelidikan ± Peloponesian Wars. Isu utama ± individualisme. Thucydides. dan demokrasi. 2. perniagaan.Thucydides ± pengasas sejarah saintifik. menengah. y Tamadun India 1. Menengah ± karangan dan sastera. Plato.1. 2 bentuk pemikiran besar : 1 ± Berseumberkan Veda. Karya Plato ± Republic ± negara baik diperintah oleh ilmuan dan ahli falsafah. lulus jadi pendidik. Matlamat lulus peperiksaan awam ± yang tertua di dunia.

Sumber falsafah dlm. Ahlinya: Kung Fu Tze @ Confucius ± Confucianisme. Perkembangan ilmuan ini dikembang secara kolektif dalam semua tamadun. geometri. Astronomi. Kaitkan dengan muzik. Yajur Veda.2. Ilmuan :. Perubatan dan Teknologi pembuatan perahu dan kertas. Archimedes ± ahli matematik dan fizik ± teori isi padu air dan graviti. Janinisme. y Tamadun India 1. dan Bhagavad. Ahli matematik India tekah tahu konsep geometri. y Tamadun Rom 1. Beri penekanan pada hal hubungan manusia dengan manusia lain. dan astronomi. Veda ada tiga ± Rig Veda. Phytogaras ± Teorem Phytogras ± ilmu geometri Mesir Purba dan Babylon. Cabang pengetahuan Vedik. Baik buruk ahklak manusia bergantung pada alam sekitarnya. Falsafah legalisme ± undang-undang dapat wujudkan nilai baik dan ketertiban masyarakat. Loa Tze ± Toaisme. Hippocrates ± Bapa perubatan . Fikir cara lahirkan masyarakat yang baik.Thales ± matematik ± ilmu geometri Mesir Purba. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Sains dan Teknologi Berlaku dalam bidang Matematik. Falsafah tolak Veda ikut ajaran carvaka. y Tamadun Yunani 1. 2. Mahabaratta. dan Buddhisme. Eda ± Upanishad 700 ± 600SM . 2. 3. Dipengaruhi dengan teknologi dalam Tamadun Mesir Purba dan Babylon. Ilmu matematik wujud zaman Gupta. dan Atharva Veda. Mo Tzu @ Motze@ Mencius tolak beberapa ajaran Confucius. Perkenalkan sistem nombor ± angka Brahmin dibaca dari . Boethius ± ahli matematik ± asas matematiknya diambil dari Yunani. Ptolemy ± astronomi Yunani. ± Falsafah Bersumberkan Veda 3. y Tamadun China 1. Pengetahuan astronomi ada dalam Rig Veda.

Great Bath . Zaman Maharaja Hadrian 117 ± 138M. Ahli matematik ± Aryabhata Varahmihira. Panthenon ± Tempat pemujaan dan menyimpan patung dewa dan tempat kerja awam. dan parthenon. 2. rumah berhala. Pembinaan tembok : Cina ± tanah liat dan batu bata di bandar.India 8. 5.. Parthenon ± Rumah berhala untuk Dewi Athena ± Zaman Pericles 421 ± 409 SM utk peringati kemenangan dengan Persia. keraian. Teknologi berasaskan sistem graviti. Acropolis ± Pusat Pentadbiran dan pememrintahan Athens ± binaan teater. Ada pintu gerbang dan menara. dan perahu. Dewan berfungsi ± hukuman. Muatan 50 ribu ± 80 ribu org. Tembok Besar Cina ± pertahanan ± Mula Dinasti Chou. 7. Ada dewan dan taman. tembikar. 2. dan angka Kharosti ± wujud dalam zaman Asoka. 2. dan buluh ± dijadikan pulpa ± diskrinkan dan diratakan. 3. Dalam tamadun Yunani ± herodianic dan ionic. 6. 4. Kaw. 3. Tembok ada istana spt Kota Larangan. Aqueduct ± bekalan air di Rom.kiri ke kanan. . Mula bina 70M ± Mahajara Flavian . Ilmu Perubatan dihubung dengan Yin dan Yang ± Kuasa Pasif dan Aktif. kapal layar. Kompleks Kuil Gua Ellora ± 28 kuil . Teknologi buat kertas 106 M ± Chan Lun ± mencampurkan rami. Ilmu perubatan ada kaitan dengan yoga. Penggunaan geometri ± segi empat dan bulat . sayur. Pelayaran dibuat dengan penciptaan layar yang lebih kukuh ± wujud juga dalam Tamadun Rom dan India. Kampung guna tanah lumpur. perjumpaan. y Tamadun Cina 1. 1500 batu dari Kansu ke Peking. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Seni Bina Mencerminkan ketahanan manusia hadapi cabaran dan kepimpinan yang berwibawa ± pembinaan yang agung ± monumen-monumen spt 1.Tingkatkan aktiviti perdagangan maritim. Colloseum ± Tempat pahlawan Rom bertarung. Kompleks Kuil Gua Ajanta ± 20 buah kuil .

9. dan Po Chu-I dlm Dinasti Tang.. Epik Mahabarattha dan Ramayana ± cerita peperangan dua tentera. Hesiod penyair hasil dua buku : Theology ± ilmu tentang asal usul manusia dan ketuhanan dan Works and Days. baik dan jahat. diubah Rom hingga kini. Wujud 7 dialek : Mandarin. karyanya Shih Chi. ruang tetamu. Tembok. 4. 2. y Tamadun Rom 1. Hakka. y Tamadun Cina 1. Li Po. dan ilmu pengetahuan. Menceritakan aspek sosial. Tokoh penting: Homer dan Hesiod. pusat pemujaan. . Sau-ma Chien tingkatkan sastera prosa. dan Fukien. Penggunaan bahasa Yunani. Puisi : Tokohnya ± Tu Fu. Capai keagungan zaman Augutus Caesar ( 27 ± 14 SM ) y Tamadun India 1. Tulisan kini asal drp tulisan Phoenesia dari Yunani 800SM. dikutinya seterusnya. Selepas itu Latin zaman empayar Rom. Peningkatan dapat dilihat daripada elemen baru seprti bentuk dan nilai estetik. Wu. Bahasa digunakan ± Sanskrit. Pagoda 15 tingkat ± bentuk oktagon. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Bahasa dan Kesusasteraan y Tamadun Yunani 1. Dua penyajak Rom : Cicero ( 106 ± 43M ) dan Virgil ( 70 ± 19M ). y Kesimpulan Karya dihasilkan untuk sampaikan mesej kepada rakyat. Jambatan: Cina ± beberapa bangunan utk tempat tinggal. Pagoda .Dlm Yunani ditambah vokal. Dinasti Han ± cerpen dan sajak. Kuil. Sita. 3. pemimpin. Kebangkitan sastera disokong kerajaan. sejarah kerajaan. Meningkatkan semangat patriotisme. Dinasti Han . Homer: Iliad dan Odyssey ± Kisah perang Achaea dan Troy. Hunanis. Kantonis. Ramayana cerita inkarnasi Dewa Vishnu sebagai Rama dan pergaduhan dengan raja Sri Lanka yang melarikan isterinya. Kiangsi.

dan hamba. bukan warganegara ± penduduk yang ditakluki. Perkahwinan ikut kelas. 2. y Tamadun Cina 1. dan Helot ± usahakan tanah dan minoriti y Tamadun Rom 1. Vaisya. Sparta ± 3 kelas sosial: Warganegara Sparta tulen. dan hamba. Confucius bahagikan 4 kelas: golongan sarjana spt pegawai kerajaan yg berpendidikan. dan golongan pedagang. Kelas golongan tidak tetatp. Warganegara ± ada hak politik . 2. mereka bertukarkan berdasarkan pencapaian pendidikan. 3 kelas : warganegara Rom. 3 kelas utama: golongan atasan ± pentadbir spt maharaja/keluarganya/bangsawan/sida-sida. Kumpulan 2 dan 3 ± kumpulan sokongan. penduduk bukan warganegara ± tiada hak politik . para pekerja/artisan/pedagang. Organisasi Yunani 3 kumpulan. dan Sudra. golongan petani ± tulang belakan ekonomi Cina. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] .[ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Sistem Sosial y Tamadun Yunani 1. golongan tukang. 3. Ksyatria. y Tamadun India 1. dan golongan hamba ± tiada hak politik. 4 kasta: Brahmin. Wujud sistem kasta ± unik. rakyat bawahan spt petani/artisan.

fizik. Kelahiran semula bergantung pada karma dan tujuan hidup untuk capai maksya. Semakin jelas dlm zaman vedik. Kewujudan ahli falsafah. perubatan. Corinth. Perkembangan sains dan teknologi ± matematik. dan Saura. Kaumaram. Pendidikan : sistem peperiksaan. [ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confunianisme ] [Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] . Confunianisme.4 tahun sekali. Ganapathym. Olympia. Islam.Sumbangan Tamadun Aspek poltik : Demokrasi. Sejak empayar Maurya penting ± didominasi Brahmin. Suatu kepercayaan atau ajaran kepada manusia. Bahasa Latin dan Sanskrit yang diguna pakai dalam kristian dan Buddha. Kristian. Perkataan Hindu dari sungai Sindhu(Indus) Dikenali juga sebagai Sanata Dharma ± peraturan kerohanian yang kekal abadi. Percaya hukum karma ± kelakuan manusia semasa hidup dan kelahiran semula selepas mati. membinasa( Siva). Binaan: Agama dan budaya.Hindu. Awalnya disertai Athens. [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Agama dan Tamadun Manusia Keperluan dalam pembentukan dan peningkatan tamadun. y Agama Hindu 1. dan Argos. Sparta. 3. astronomi. Zaman Asoka saingan dengan Buddha. Vaishavisme. Sukan Olimpik 776SM ± hormati Tuhan Zeus. dan Teori Archimedes. 2. Aspek Sosial .Buddha. Mahabarata dan Ramayana. Teori Phytogoras.kebebasan mutlak iaitu bersatu dengan tuhan dan tidak akan lahir lagi. Tuhan 3 fungsi : Mencipta(Brahman). Saktham. dan Toaisme. Antara kepercyaan dan agama yang dianuti ialah Hindu. Memelihara( Vishnu.. Thebes. Enam aliran: Saivisme. Republik. Hasil karya : Illiad dan Odyssey. Capai kegemilangan Zaman Gupta 320 ± 520M.

y

Agama Buddha 1. Diasaskan Siddhaarta Gautama. Dianggap penentangan golongan Kystria terhadap Brahmin. Lihat ketidakaadilan Kasta dalam agama dan kehidupan, cari ketenangan. Capai ketenangan dan pengajaran dibaweah pokok Boddhidi Uruveda. Dapat larikan diri dari kesengsaraan. Asas ajaran 4 kebenaran mulia dan Jalan 8 lapis. 2. Kegemilangan dlm. Zaman Asoka ± jadi agama rasmi Dinasti Maurya. Buddha: guna bahasa Pali, Kitab Tripitaka ± kitab suci mengandungi Sutta Pitaka, Vinaya Pitaka, dan Abhidhamma Pitaka. 3. Empat kebenaran yang mulia a. Kehidupan penuh dengan kepahitan b. Kepahitan dan kesengsaraan disebabkan oleh tuntutan nafsu c. Untuk mengatasi kepahitan hidup mesti mengatasi nafsu d. Cara menamatkan kesengsaraan dan mengatasi nafsu ialah dengan cara Jalan Lapan Lapis 4. Jalan lapan lapis a. Kepercayaan dan pengetahuan yang baik y Bebas daripada kepercayaam karut y Memahami diri sendiri dan Empat Kebenaran yang Mulia. y Membangunkan wawasan kehidupan yang jelas ( ditthi). b. Keinginan yang baik y Perlu megambil keputusan yang tegas untuk mencapai jalan kehidupan yang berjaya. c. Pengucapan yang baik y Tidak boleh melakukan gosip. menipu atau mengenakan seseorang. d. Kelakuan yang baik y Bertindak secara aman, jujur dan sejati dan tidak membunuh, mencuri, dan keterlaluan dalam tuntutan arak dan pelakuan sex. e. Makna kehidupan yang baik y Perlu mendapatkan kehidupan dengan tidak memusnahkan kehidupan lain. f. Usaha yang baik y Perlu mengawal diri sendiri dan berdisiplin. y Mengekang kepercayaan syaitan dan menjaga kebaikan g. Pemikiran yang baik y Perlu berhati-hati dengan kata-kata dan pelakuan orang lain.

h. Pertapaan yang baik y Perlu menumpukan pada satu perkara untuk mendapatkan kesedaran yang mendalam dan istimewa. [ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confunianisme ] [Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ]

y

Agama Kristian 1. Penganut kristian percaya ia diasaskan oleh Jesus Christ, berasal Jerusalem. 25 Dis,dianggap hari lahirnya disebut sebagai Hari Natal. Kitab Suci : Old Testament dan New Testament ± dikenali sebagi bible. 2. Mendapat tempat dalam Tamadun Rom tertama zaman Constantine 280 ± 337 SM. Sebelumnya masyarakat beragama pagan ± suatu kepercayaan tidak percaya pada agama. 3. Mereka yang terlibat dengan agama dikecuali daripada melakukan sebarang pekerjaan berat. 4. Hari Ahad hari kegiatan agama. Zaman Rom dianggap Zaman Empayar Kristian.

[ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confunianisme ] [Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ]

y

Agama Islam 1. Diwahyukan kepada Nabi Muhamad saw pada 6 Ogos 610M@ 17 Ramadhan, melalui Jibril di Gua Hira. Berlaku tentangan daripada orang Quraisy Makkah. Sebagai pelindungan berhijrah ke Yathrib@Madinah pada 622M @ 1 Rabiulawal. 2. Di Madinah Islam berkembang Dua teras dalam Islam : akidah dan syariah. Akidah membentuk keyakinan seluruh jiwa fizikal dan rohaniah terhadap keesaan Allah swt. Syariah merupakan peraturan @ undang-undang yang

terkandung dalam Al Quran dan Hadis. ± Petunjuk kepada orang Islam. Akidah dan Syariah sumber ketamadunan Islam. 3. Asas kepercayaan ± percaya kepada Rukun Iman dan Rukun Islam. [ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confucianisme ] [Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ]

y Confucianisme 1. Diasaskan oleh Confucius 551SM., Shangtung @ Lu. Seorang pegawai kerajaan kemudian letak jawatan. Confucius disembah sebagai tuhan. 2. Ajaran menekan prinsip moral yang tinggi spt perikemanusiaan (ren), kesusilaan (li), dan ketaat kepada ibubapa (xiao). 3. Untuk mencapai harus ada ketinggi pendidikan. y Toaisme 1. Diasaskan oleh Lao Tze. Dilahir di Chu 604 SM. Bvekerja di Chou. Kembara keluar. Tulis buku Tao Te Ching. 2. Asalnya berbentuk falsafah kemudian tukar jadi agama. 3. Tumpukan konsep Tao @ jalan. Setiap tindakan ditentukan oleh Tao. Manusia tidak harus bertindak terhadap apa-apa yang berlaku ± berkaitan dengan konsep wu-wei iaitu tidak mengambil tindakan. Jika tidak akan merosakkan dunia. Oleh itu Lao Tze anggap manusia boleh ubah ke arah kebaikan. [ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confucianisme dan Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ]

dan Burma. Sungai Klang. gangga Negara dan Langkasuka.tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M. Majapahit.. Sg tembeling. Berasaskan kedudukan geografi dan sosioekonomi. Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai. dan Ayuthia. Indonesia. Data arkeologi Funan wujud 3M ± bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. Chenla. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam ± hubungan dagang. Srivijaya. Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. y y y y y y y y y [ Pengenalan ] [ Bentuk Kerajaan Awal ] [ Pengaruh Hindu dan Buddha ] [Atas Halaman ] Bentuk Kerajaan Awal Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. . Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India.700 tahun untuk bentuk kerajaan. Bukti proses tamadun ambil masa 600.Thai. Angkor. Hubungan dagang Rom juga wujud ± buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing. Sukhotai. Pantai Barat dan Selatan Siam. Singhasari dan Mataram. Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. Kota Tinggi. Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua.BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA Pengenalan y Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. Sumber Cina: Funan wujud pada 3M ± yg awal di AT. Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim ± yang berkembang dengan kapal layar dan perahu. dan Muar.

Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). Selain itu dapat juga di pedalaman ± kaw. paya dan sungai. ± raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) ± bina sistem pengairan dan baray ± tempat takungan air seperti tasik. Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati ± Sungai Menam. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. kulit kura-kura. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan. padi huma. 3. 8. dan pemungutan hasil hutan dan sungai. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ± ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan. punca air minum ± upaya tampung penduduk yg ramai. lembah sungai. Indonesia. 5. 7. Tanaman utama : Padi sawah. Vietnam. ikan air tawar. Funan dari agraria ke maritim 4. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. Tiumah di Pulau Tioman.Muda. kambing. Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian..Kedah Tua ± Sg Merbok dan Sg. pisang. dan Sukhotai ( Thailand ). Loas. dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. 9. gading. tanduk. damar. Terbentuk secara evolusi ± jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. Menangkap ikan di sawah. kerbau. Kerajaan Sungai Merah.Majukan pertanian Angkor. Angkor ( Kemboja ). Rempah ratus spt ± cengkih.utk padi. .Terletak pesisiran pantai. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong. dan Vietnam) 2. Ternakan haiwan spt lembu. 6. dan pelbagai buahan. penternakan. keledek. jagung . kapur barus.. [Kerajaan Agraria ] [ Kerajaan Maritim ] [ Pengenalan ] [ Bentuk Kerajaan Awal ] [ Pengaruh Hindu dan Buddha ] [Atas Halaman ] y Kerajaan Maritim 1. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng.y Kerajaan Agraria 1.. dan sayur-sayuran. kayu cendana. Thailanddan Sg Irrawady. dan ayam. Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur.

Wujud lebihan pengeluaran ± didagang ± jadi pusat dagang ± pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). Punyai tentera yg besar. Semenanjung Emas. 6. Srivijaya ( Sungai Musi ). 3. dan Srivijaya. Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut ± jadi kampung nelayan ± ada juga berkembang jadi kaw. rotan. 3. Keupayaan membina kala besar. dan Srivijaya. emas. Emas banyak ± T Melayu dikenali sbg. Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya..Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka. Mo-lo-yu ( Sungai Batang Hari ). pedagang. iv. Rakyat terdiri ± orang laut dan pelbagai golongan lain.Muda ). ± jadi pelabuhan entrepot ± pembekal emas. Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. Anutan agama Hindu. Maju ± jadi pelabuhan kerajaan spt. iii. Damar. Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. Langkasuka. dan hasil laut. y Kerajaan Maritim Srivijaya 1. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). . Kedah Tua. 5. 2. 5. 4. Emas dan timah. Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda ± laluan dagang antarabangsa. timah. Bahasa melayu ± bahasa lingua franca ± penduduknya: orang tempatan. ± Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. Tahu juga kaedah bintang di langit. Terletak di Sungai Musi. 4. hasil hutan. dan hasil kerajaan persekitarannya. ± Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. ± Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh. Tarikan org India dan Yunani. Org Melayu ± terkenal pelaut. orang laut dan pedagang luar. ii.2. Sumatera ± Bumi Emas. Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i. timah. 7. Kalah ( Sungai Takuapa). Chih Tu ( Sungai Kelantan ). Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). ± Disinggahi ± dapatkan barang spt. peneroka ± punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. ± Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya.

dan Yuan. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. Agraria hasilkan beras . y Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria 1. terlindung dari angin monsun. Jadi pelabuhan entrepot. Teh. Barangan luar yang ada spt. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. Kedudukan strtegik ± Selat Melaka. y Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim 1. 5. Wujud bahasa lingua franca 6. 4. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal ± guna tukang kayu kerajaan agraria. Panduan ke pelabuhan ± Gunug Jerai. manik dan tembaga. Kedah. orang laut. 3.y Kerajaan Maritim Kedah Tua 1. ± Berlaku perdagangan ± cara tukar barang @ sistem barter. Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. . tekstil. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. laluan Timur dan Barat. 7. y Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. Kerajaan maritim juga perlukan gajah ± diperoleh dari kerajaan agraria. Pelabuhan entrepot 4. Wujud tempat penyimpanan barang spt.Muda. rotan dan timah. sungai dan di kepulauan 3. Song. 3. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. Pelabuhan Pembekal ± bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot ± membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa. pedagang luar. Sri Lanka dan Myanmar. 2. gelas. 4. dan manik. kaca. Terletak di Sungai Merbok dan Sg. 2. Terletak dipesisiran pantai. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan ± hubungan diplomatik. sutera. manik dari India. Damar. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan.

Prambanam. Sumatera dan Jawa ± Buddha Mahayana. Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. Golongan Brahmin atau pendeta.Rom hentikan perdagangan emas dengan India. Pedagang atau vaisya.  Sistem beraja  Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. Kedah Tua ± Buddha. Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. 4. 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka ± Hindu. Angkor Wat. Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan. 3.  Amalan kepercayaan ± agama Buddha dan Hindu . Candi Borobudur. Ketara bila Maharaja Vespian . Indonesia ± Hindu. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal [Kerajaan Agraria ] [ Kerajaan Maritim ] [ Pengenalan ] [ Bentuk Kerajaan Awal ] [ Pengaruh Hindu dan Buddha ] [Atas Halaman ] Pengaruh Hindu Buddha Amalan masyarakat dalam Zaman Logam ± Animisme .2. Candi di Angkor. ± untuk dapatkan emas. ± Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut:  Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya. 1. sistem pemerintahan beraja. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera. Lembanh Bujang. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. . ± 2. Dalam abad ke 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India .  Candi yang didirikan spt Borobudur. kesenian dan kesusasteraan. Dieng.

Masyarakat Arab Jahiliyah Jahiliyah berasal dari perkataan arab jahala bermaksud jahil dan tidak mengetahui atau tidak mempunyai ilmu pengetahun. . wujud di yempat terpencil di kawasan padang pasir yang panas dan kering kontang Hijjaz. Hwang Ho. Nil. Perkembangan tamadun islam diikuti bersama perkembangan tamadun Parsi dan Rom. Berbeza dengan Tamadun Islam . Ia berasaskan pemikiran dan ajaran agama anugerah Allah kepada manusia. dan Indus.Pengaruh Hindu dan Buddha ± Sistem Pemerintahan [ Pengenalan ] [ Bentuk Kerajaan Awal ] [ Pengaruh Hindu dan Buddha ] [Atas Halaman ] BAB 4 KEMUNCULAN TAMADUN ISLAM DAN PERKEMBANGANNYA DI MAKKAH Pengenalan: Tamadun Awal Dunia secara umum terletak di Sungai Tigris. Euphrates.

Kerajaan sabak : 2 peringkat 950 650 sm. Dua golongan : Arab Badwi dan Arab Hadari. dan degil sebab tiada petunjuk dan pembimbing spt nabi dan rasul serta kitab suci. angkuh. dan perdagangan. Sebab empangan maarib runtuh : berlaku banjir besar. kepercayaan. 2.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. 1. Pernah diterajui oleh Ratu Balqis.. Arab Badwi tinggal di gurun dan pedalaman. kelalaian pemimpin sabak untuk membaikinya. dan meminum arak. [Atas Halaman ] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. berjudi. Keadaannya kucar-kacir Akhlaknya rendah spt kejam. Ciri-cirinya dapat dilihat dari aspek agama. b. Kedudukan waanita rendah sehingga tidak dapat mewarisi harta pusaka. Ekonominya berasaskan pertranian. Amalkan perbuatan berzina. Dikatakan jahiliyah kerana mereka tidak menerima kebenaran dan tidak mengikut ajaran nabi dan rasul sebelumnya. Zaman jahiliyah dianggap zaman kegelapan kerana tidak sembah allah. . Jangka masa lebih kurang 310 tahun dari 300sm hingga 610sm. ekonomi . Bahagian Tengah Semenanjung Arab.Masyarakat Jahilioyah masyarakat arab yang hidup selepas runtuhnya empangan Maarib di Sabak sehingga turunya wahyu kepada Nabi Muhamad saw. Arab Hadari menetap di kawasan pesisiran pantai. nilai hidup dan sosial. 650 115 sm.] Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah. a.

Catatan Al Quran ada sebilangan orang yang menganut agama Hanif Agama yang disampaikan oleh Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail . begitu juga wanita. Merompak satu kewajipan dalam kabilah Kafilah sekumpulan manusia yang bergerak dari satu tempat ke satu tempat bertujuan berniaga atau berpindah. i. Antara pengikutnya ialah Waraqah bin Naufal. f. Uthman bin Huwarith. Diketuai oleh Sheikh lambang perpaduan kabilah. g. Beransur-ansur hilang setelah 3500 tahun. h. i. Menanam bayi perempuan percaya ia pembawa sial kepada keluarga. ii. Merompak kafilah antara punca pencarian. Syarat Pelantikan sheikh Mesti disukai ahli kabilah . dan Umaiyah bin Abi Saif. 1. e. j. Agama wathani menyembah berhala. sihir dan percayai roh orang mati menjadi burung. Ada identiti dan peraturannya taasub kepada kabilah masing-masing. Animisme memuja alam iii. Perkahwinan tidak ada peraturan khusus. d. Lelaki boleh berkahwin dengan seberapa banyak wanita sekali gus. Dalam kabilah ada suku dan tinggal dalam sebuah kawasan. Kepercayaan menilik nasib.Lebih pentingkan untung. Samawi Kristian dan Yahudi iv. Ada juga yang mencampurkan agama ini dengan amalan jahiliyah. Penganutnya digelar Hunafa. i. 4 bentu kepercayaan. Amalkan sistem kabilah hidup berpuak dan berkelompok.c. Abdullah bin Jahsh. Ekploitasi golongan kaya terhadap golongan miskin. Aktiviti p[erniagaan berasaskan riba dan penindasan.

3. Kemunculan semangat assabiah atau kesukuan yang melampau. berani. 1.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. gagah. Berpunca dari sistem kabilah yang berasaskan keturunan.2. a. Sebab berlaku: a. dan pandai berpidato ii. Dilantik atas persetujuan ramai 3. 2. Keadaan geografi dan suasana tempat tinggal yang kering kontang. b. Tindakan seorang ahli Bani Bakar membunuh ahli Bani Tagrib [Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. Perang Al-Basua selama 40 tahun antara Bani Tagrib dan bani bakar.] Kehidupan Nabi Muhamad saw sebelum menjadi Rasul . Amalan datangkan kesan. Berfikiran matang. Menjadikan kehidupan kucar-kacir dan persengketaan. Peperangan antara kabilah berlaku.

Anak diberikan didikan agama. Mendapat kepercayaan Khadijah Khuwailid untuk memberikan modal perniagaan. dan membersihkan rumah.. 3. pengampun. Tabliq ( menyampaikan ) 4. Menyelesaikan persengketaan di kalangan kabilah Quraish dalam peristiwa Hajar Aswad. 5. Kesannya a. Ketua keluarga yang patut dicontohi. 6.Alaq menjadi tanda pemisah Zaman Jahiliyah dengan Zaman Islam. 6 Ogos 610M ( 17 Ramadhan ) turun wahyu pertama. Menjadi pemimpin unggul.. b. menampalkan pakaian koyak. . Walau berat sebelah tetapi berjaya sebar Islam di Makkah. fatanah ( bijaksana ) 1. 2. Mendapat gelaran Al Amin sentiasa dipercayai dan berkata benar. siddiq ( Berkata Benar) 2. Ubah nilai masyarakat jahiliyah dengan cara bertahannuth ( mengasingkan diri untuk beribadat) di gua Hira yg terletak di Jabal Nur kira-kira 6 km dari Mekah. Bijaksana dalam menyelesaikan masalah.Keperibadian Nabi Muhamad saw 1. Umur Nabi ketika itu 40 tahun. Sifat pengasih. Surah Al. memasak. c. Penyayang terhadap orang tua dan kanak-kanak. Cth Perjanjian Hudaibiyah 628M. melayan anak. amanah ( dipercayai ) 3. 4.

b. Cara pertama yang dilakukan ialah a.] Kerasulan Nabi Muhamad saw. Wahyu kedua Surah Al-Muddasir ayat 1 7. Wahyu pertama Surah Al-Alaq ayat 1-5 memerintah umat Islam membaca. pembunuhan dan mencuri. 4. Bangsa yang maju ialah bangsa yang berilmu masyarakat rajin membaca. 1. Bacaan menggalakkan kajian. Kepentingan pembacaan dari aspek Ilmu : a. . Pembacaan melahirkan masyarakat berilmu pengetahuan. membetulkan akidah dan kehidupan masyarakatnya. c. Mengistiharkan Muhamad sebagai rasul dan mewajibkan Nabi saw menyampaikan kepada masyarakat Arab Jahiliyah. 3. 2. Kewujudan dan peningkatan tamadun adalah kerana penguasaan ilmu. b. Mula tamadun Islam yang bersandarkan ilmu.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. ilmu hanya wujud jika d.[Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. Menggesa meninggalkan amalan yang keji seperi penindasan .

a. Secara rahsia i. b.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. ii. Al. Menerusi wahyu Allah al. anak angkat Nabi. sahabat rapat dan kaum kerabay baginda. Kepada keluarga Abul Muttalib. kejujuran para sahabat. Diadakan di rumah Ali bin Abu Talib.Hijr ayat 94. Abu bakar Assiddiq dan beberapa tokoh Qiraisyh spt Uthman Bin Affan. Ali Bin Abi Talib ( 10 Tahun ). Penentang kuat Abu Lahab . kepada bani Abdul Muttalib. ii. Selama 10 tahun di kalangan ahli keluarga.] Penyebaran Islam di Makkah 1.Arqam bin Abu Arqam. . Antaranya kepada Khadijah Khuwailid. Nabi menyebarkan melalui keperibadiannya seperti ketinggian akhlak Nabi. Cara dakwah beperingkat. Al. Zuhrah. Zaid Bin Harithah. Terbuka . Tamim. Zubair bin Awam.Arqam menjadikan rumah sebagi pusat dakwah yang pertama di Makkah iv. bapa saudara Nabi. Secara terangan di Bukit Safa. i.apbila mendapat perintah daripada Allah swt.[Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. iii. Makhzum dan Asad.

Sebab penerimaan Islam oleh penganutnya kerana a. Kebijaksanaan dakwah Nabi saw secara lemah lembut dan berhikmah d. Bila ramai memeluk Islam mula proses penentangan terhadap Islam.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. Berlaku perdebatan terbuka dengan Abu Lahab. 3.menghina Nabi saw. Sebab layanan yang sama antara sesama manusia. Asasnya reaksi masyarakat Arab dapat dilihat melalui dua unsur: Penerimaan Terhadap Islam 1. Peringkat awal penganut dari kalangan ahli keluarga . 2.iii. c. Reaksi positif kerana dibuat secara rahsia bagi mengelakkan ajaran ini dihancurkan dan melemahkan penganutnya. Layanan yang saksama b.. Seruan tanpa paksaan tetapi memujuk dengan menggunakan akal. . [Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. para sahabat yang terdekat dan golongan hamba. Kemurnian ajarannya.] Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam Peringkat awal tidak ambil tahu kerana hal keluarga.

fizikal. Harta bukan matlamat . Pendekatan yang baik seperti: i. f. Amir bin Fuhairah disiksa dengan kejam sehingga gila dan Zunainah disiksa Abu Lahab sehingga buta. tetapi kesabaran dan pengorbanan g. ii. Hamba yang peluk Islam disiksa. Penyebaran dibuat dengan menanam kekuatan iman. Penerangan dan teladan yang baik. Diganggu dalam membuat ibadat. Antaranya a. Penentangan dilakukan dengan pelbagai cara . Bilal bin Rabah dijerut lehernya oleh Umaiyah bin Khalaf. Membandingkan nilai akhlak jahiliyah dan nilai akhlak Islam.e. h. Keperibadian Nabi saw yang berakhlak mulia. Keluarga Yassir dijemur di tengah padang pasir. f. Pujukan dengan menyerahkan wanita cantik dan harta. Melalui syair sering ejek melaluimpuisi. b. Dicemuh. Pembacaan ayat suci Al-Quran untuk menjawab soalan yang dikemukakan iii. Sebagai cth. Diletakkan benda kotor pada tengkuk baginda Nabi saw. c. dan rohani Penentangan Terhadap Islam 1. d. Cubaan membunuh Nabi. Isterinya Sumaiyah mati syahid. Nabi saw mempunyai kekuatan mental. e. .

Jahiliyah banggakan mencuri. Berjalan selama 3 tahun. Sebab mereka dari dulu bersaing untuk menjadi ketua. Perbezaan kepercayaan dan amalan. Islam bertunjangkan konsep persaudaraan. merampas harta orang. Politiknya Mereka merasakan jika menerima Islam mereka akan tunduk kepada kepimpinan Nabi. e. Pernyataan pemulauan digantungkan di kaabah. 2. Ajaran Islam menyarankan prinsip persamaan . Jahilaiyah tidak. Islam berasaskan kepercayaan kepada Allah swt. Amalan dan akhlak yang murni. Jahiliyah berhala. Tidak begitu berjaya sebab: i. Tidak berkahwin dengan anggota keluarga Nabi. Ada orang Quraish yang tidak mematuhi pemulauan. Orang Islam yang berkeupayaan membantu. iii. Khadijah serahkan semua hartanya untuk Islam. Bentuk pemulauan orang Quraish: i.g. d. ii. Sebab penentangan: a. Bantuan daripada Abu Talib. b. Tidak menjalankan perniagaan dengan keluarga Nabi. iii. h. Selain Khadijah wanita Islam yang berjuang spt Aisyah dan Ummu Salamah di Madinah. Tidak memberikan sebarang bentuk pertolongan kepada keluarga Nabi. . ii. dan menindas. Jahiliyah menolak lebih kepada Assabiyah. Pemulauan terhadap Nabi dan keluarga baginda. c.

b. 1. Maka Nabi mengambil langkah tertentu.f. Hijarh ke Habsyah untuk dapatkan perlindungan. g. Islam boleh menggugat pengaruh politik kabilah mereka dan menaikkan kabilah bani Qusai / Hashim.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. Nabi dan Zaid bin Harithah ke Taif kurang dapat sambutan. [Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. Antaranya ialah a. Aspek ekonomi Islam menggugat dan jejaskan perusahaan ukir patung berhala.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw.] .] Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. c. Hijrah ke Madinah pada 622M [Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. Penentangan terhadap Islam semakin meningkat setelah kematian Abu talib dan Khadijah.

Terletak di wilayah Hijjaz. Tidak mengamalkan amalan Jahiliyah. Bani Qunaiqa . 2. Suku Aus dan Khazraj jemput Nabi saw di Makkah untuk hijrah ke Madinah . Syarat Perjanjian: a. Khazraj di tengah Madinah. Madinah Bandar bercahaya. 3. Dikenali juga dengan Yathrib. Dan Rasul b. Yahudi pertama hijrah ke Madinah ialah Qinuqa . Aus dan Khazraj jemput Nabi saw wujud Aqabah 1 pada 621M. Wakil Aus dan Khazraj menemui Nabi di Aqabah kemudian peluk Islam. Membantu Nabi saw c.BAB 5 KERAJAAN ISLAM DI MADINAH Pengenalan Madinah terletak antara Makkah dan Syam. Yahudi Bani Quraizah. Kehidupan kurang sebab pergeseran kabilah dan penguasaan ekonomi oleh Yahudi. Syaratnya : a. 622M Perjanjian Aqabah 2. Arab Aus dan Khazraj. Suku Aus di Selatan dan Timur. Selepas perjanjian hantar Mus ab bin Umair ubtuk mendakwah. Laluan pedagang . 621M mengunjungi kagi dan wujud perjanjian Aqabah 1. Perjanjian Aqabah 1. Penduduknya terdiri daripada Yahudi. Aqabah ialah tempat antara Mina dan Makkah. Suku Aus dan Khazraj hendaklah beriman dengan Allah swt. Suku Aus dan Khazraj memeluk Islam dan taat kepada Nabi saw. Bani Nadhir. b. Tempat persinggahan. Nasrani dan Arab.

[Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Hijrah . 4. Permulaan wujudnya negara Islam di Madinah g. Penghantaran utusan dakwah ke Madinah b. Perlindungan bagi orang Islam Makkah. Mereka secara sukarela mengadakan tempat tinggal d.c. Kesediaan mempertahankan Islam. Islam mula tersebar di Madinah kemudian seluruh pelusuk dunia c. Jaminan dan keselamtan orang Islam Makkah terjamin e. Kesan Perjanjian: a. h. Wujud tentangan dan rancangan bunuh Nabi oleh Quraish di Makkah. f. Megembalikan keaman dan persaudaraan masyarakat Madinah oleh Nabi saw melalui Islam. Berjanji menjaga keselamatan baginda dan orang Islam Makkah e. d. Berlaku Hijrah dan kewujudan tahun Hijrah.

Berlaku secara rahsia dan berperingkat. Dalam konteks tamadun Islam bermaksud perpindahan orang Islam dari Makkah ke Madinah . dan tingkah laku. 3. Nabi Muhamad saw pula dilantik sebagai pemimpin Madinah dan diterima oleh semua golongan penduduk Madinah.Berlaku pada 12 Sept 622M ( 1 H ). 5. Hijrah orang Islam kerana jemputan orang Arab Madinah. 4. b. Pengertian lain Perjuangan untuk menegak kebenaran dan meninggalkan keburukan atau kejahatan. Semangat ingin berubah dan boleh berlaku dalam pelbagai keadaan spt perubahan sikap. Bertujuan untuk memperkukuhkan kedudukan Islam dan satu strategi penyebaran. Orang Islam Makkah diberi jaminan kjeselamatan dan diberi tempat tinggal. 1. Muhamad hijrah bersama Abu Bakar AsSiddiq perjalanan 12 hari. 2. Orang Makkah ke Madinah disambut dengan gembira dan rela. Cara penghijrahan Nabi Muhamad saw. c. Maksud perkataan Arab berpindah. cara berfikir. Disangkal kerana terdapat perbezaan konsep Hijrah Barat dan Islam spt berikut: a. Setelah berjaya melepaskan diri daripada kepungan . Konsep Hijrah Maknanya: 1. Umar secara sendirian dan terang-terangan. d. Barat mentafsir Hijrah sebagai pelarian.

Memerlukan pemimpin dan mendamaikan ketegangan. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Sebab dan Tujuan Hijrah 1. Suasana aman di tempat baru memudahkan penyebaran Islam. 5. 5. 2.Anfal. Ali Abu Talib menggantikan nabi saw untuk tidur di tempat nabi. Perintah Allah swt menerusi wahyu. Dipandu oleh Abdullah bin Arqat waktu itu belum Islam lagi. Amir bin Fuhairah gembala kambing agar susu kambing diberi kepada baginda. Meneruskan penyebaran Islam. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] . Satu strategi bukan kekecewaan penyebaran. Firman spt: Surah al.2. Bersama Abu bakar meninggalkan Makkah . 3. 3. Di Makkah Islam diancam. Bersembunyi di gua Thur = Dibantu oleh Abdullah bin Abu bakar intip kegiatan orang Quraish. Asma binti Abu Bakar menghantar makanan. Jemputan daripada penduduk Madinah yang menghadapi pelbagai konflik. 4. 4.

9. Dakwah Islamaiah dapat dilakukan dengan aman. 3. Peluang untuk mendamaikan amasyarakat Arab di madinah. Wujud golongan Muhajirin dan Ansar. 8. Menunjukkan sikap toleransi dan tolong menolong ke arah kecemerlangan. dan kegiatan lain dalam sejahtera sebagai sebuah negara. Wujud masjid Nabawi . . 10. 4. Tempat bertemu dan berbincang akan masalah d. Pusat tamadun islam dan agama. Wujud takwim Hijrah. Mula digunakan pada zaman Khulafa Ar Rasyidin kedua Umar al Khatab. Beribadat b. Menyediakan modal untuk berniaga 6.Muhajirin bermaksud berpindah. Dan dilakukan secara terangan. Menjaga keselamatan b. Belajar c. Aktiviti jual beli. Pertukaran nama Madinah Al Munawarah daripada Yathrib. 5. 7. Kemanan dapat menjana ekonomi . kegiatan agama. Ansar bermaksud menolong ( Nasara ) Golongan ansar membantu Muhajirin dengan cara: a.Kepentingan Hijrah 1. Masjid pertama dalam perkembangan Islam ialah Masjid Quba . 2. Dapat menyatukan golongan yang sebelum ini berseteru. Fungsi mnasjid pelbagai seperti: a. Menjalinkan hubungan persaudaraan orang Islam makkah dan Madinah.

13. Mencatatkan tentang tanggung jawab ketua negara dan rakyatnya 4. Abd rahman Auf menyumbangkan hartanya untuk Islam. Kebijaksanaan nabi mengaur strategi untuk berhijrah. harta. Kwujudan negara Islam pertama bagi mempertahankan Islam dan Madinah dariapda Quraish. Menggadai nyawa. Menunjukkan sokongan dan pengorbanan sahabat nabi. Dirangka berasaskan persetujuan orang Islam dan bukan Islam. Memperlihatkan wanita beperanan menggerakkan kemajuan negara. 15. Asas pemerintahan Kerajaan Islam yang terdiri daripada masyarakat Islan dan Bukan Islam. Perlembagaan atau undang-undang bertulis pertama di dunia yang dirangka Nabi pada 622M. .11. 12. 14. 3. Cth puteri Abu bakar Assiddiq Asma menghantar makanan dan berita semasa persembunyian Nabi di Gua Thur. 2. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Piagam Madinah atau Sahifah Madinah 1.berpandukan wahyu. Menunjukkan ketabahan hati dan kebesaran jiwa nabi sanggup meninggalkan kampung halaman.

5. 6. Undan-undang Islam menekankan pengingsafan dan bukannya jatuhan hukuman. tetapi undang-undang kekeluargaan dalam kabilah boleh diamalkan selagi tidak bertentangan dengan Islam ii. ekonomi. 24 fasal tanggungjawab orang bukan Islam terhadap Madinah. sosial spt a. 23 fasal membincangkan hubungan orang Islam dan tanggungjawab mereka. e. Pertahanan . Undang-undang Islam diguna pakai. Nabi Muhamad pemimipin di Madinah ii. Mennetapkan syarat jatuh hukuman seperti saksi yang dapat mengesahkan jenayah. Sosial i. Sebagai hakim menyelesaikan masalah antara Islam dan Bukan Islam b. Agama i. Perundangan i. iii. Bebas mengamlkan adat selagi tidak bertentangan dengan Islam. c. 47 fasal . Pentadbiran i. Bebas mengamalkan sebarang agama ii. Tidak boleh bermusuhan d. Masyarakat sebagai satu ummah dan mem[unyai tanggungjawab yang sama terhadap negara ii. Boleh dirumus kepada 7 aspek penting yg merangkumi politik.

4. Perlembagaan yang mengandungi unsur dunia dan akhirat.i. Berjaya membentuk masyarakat berasaskan ummah hidup dalam bersatu padu dan aman menerusi semangat ukhuwah Islamiah iaitu semangat persaudaraan sesama Islam. Semua anggota masyarakat dikehendaki pertahankan negara f. Kedudukan kaum Yahudi i. Unsur tipu dan riba dihapuskan. Ekonomi i. Keselamatan terjamin selagi mematuhi perlembagaan Madinah g. Unsur Islam boleh digunakan dalam negara pelbagai agama dan kaum 3. Aspek Ukhwah dapat dilihat menerusi: a. 5. Menunjukkan sistem ekonomi Islam mementingkan keadilan dan ketelusan dalam perniagaan. Keadilan sosial . Kerjasama dituntut bagi memajukan ekonomi negara ii. Model kerajaan Islam yang unggul 2. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Kepentingan Piagam Madinah 1.

2. Tidak dengan paksaan tetapi dengan diplomasi dan menunjukkan nilai-nilai yang baik. 3. 7. 8. Negara diwujud atas dasar pelembagaan terlebih dahulu. Rom Timur Timur. . Berjaya menyusun masyarakat kehidupan yang sistematik berasaskan undangundang bukan nafsu dan kekuatan kaum. Menerusi warkah atau surat untuk wujud persefahaman. Habsyah dan wilayah di sekitar semenanjung Arab. Persamaan hak dan persaudaraan Islam c. 9. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Penyebaran Islam Strategi penyebaran Islam: 1. Parsi. Menghantar utusan ke Rom. Mesir. Mempamerkan undang-undang yang lengkap dan sempurna berasaskan undang=undang syariah. Wujudkan semangat kerjasama dan sama-sama bertanggungjawab menjaga keselamatan negara hingga menjadikan kerajaan Islam kuat dan disegani.b. Tiada perbezaan taraf 6.

kanak-kanka. Tawanan Wanita dan kanak-kanak dibebaskan. Dengan izizn Allah swt setelah turunnya wahyu. wanita. d. dan orang yang menyerah diri. Perang Badar 624M/2H i. Berperang untuk mencari keamanan supaya tempat ibadat terjaga. e. agama dan negara. Berperang apabila diserang oleh musuh. orang sakit. Lelaki diberi syarat untuk membebaskan diri mereka ajar 10 kanak-kanak Islam baca dan tulis sehingga pandai akan dibebaskan. Dalam perang ini Islam menang. iaitu a. c. Kerajaaan Islam melalui beberapa siri peperangan sejak 622M Antaranya: a. Tidak boleh membunuh orang yang lemah spt orang tua.4. Menentang kesaliman dan mempertahankan diri. Peperangan dengan izin atau bertujuan memeprtahankan diri. Perang Uhud 625M/3H c. Perang berpandukan aspek berikut: i. Nabi mengampunkan orang tawanan Arab Quraish. b. b. . Perang Khandak 627M/5H d. Perang Tabuk 630M/8H 5. Islam menganjurkan perdamaian jika musuhnya inginkan perdamaian. Perang dalam Islam mesti ikut prinsip tertentu. Dakwah mesti dilaksanakan dengan baik f.

Sahabat yang matang dan tua berbanding sahabat lain 3. Mengapakah Uthman Bin Affan dipilih? 1. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Perjanjian Hudaibiyah Latar Peristiwa 628M orang Islam ingin ke Makkah untuk beribadat. Dilarang meroboh rumah ibadat. Di situ orang Islam cuba menerangkan tujuan kedatangan dengan menghantar Uthman bin Affan. Di Hudaibiyah. Tidak dibenarkan membunuh binantang ternakan. Maka wujud Perjanjian Hudaobiyah pada 628M/6H. tetapi apabila dapat tahu orang islam bersetia dan bersumpah untuk membela Uthman yang dikatakan dibunuh. Lemah lembut dan bertolak ansur. .dan mengerjakan umrah Disekat oleh Quraish. Peringkat awal tidak mempedulikan. iii. Orang Quraish takut dan hantar Suhail bin Amru untuk berunding. Kandungan Perjanjian Hudaibiyah. Mempunyai ramai saudara mara di Makkah 2.ii. dan tanaman.

4. Kabilah Rab lain bebas memilih sama ada kepada orang Islam Madinah atau Arab Quraish Makkah. Islam tersebat dengan aman 6. Bersetuju mengadakan gencatan senjata selama 10 tahun 2. Walaupun dikatakan berat sebelah tetapi telah dapat mengislamkan pemuka Quraish spt Khalid Al Walid. Suku Arab boleh menganut sebarang agama tanpa halangan. Amru Al As. 5. 2. dan Uthman bin Talhah. Orang Quraish Makkah yang memihak ke Madinah tanpa kebenaran penjaganya perlu dipulangkan. Orang Islam boleh ke Makkah pada tahun berikutnya . 5. 3. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah 1. Orang Islam Madinah yang memihak ke Makkah tanpa kebenaran penjaganya tidak dipulangkan.1. Tempoh perdamaian membolehkan Nabi saw merangka program dakwah ke seluruh Tanah Arab. Islam dapat berkembang berlipat kali ganda. Orang Islam dapat menunaikan haji pada tahun 629M/7H. 4. 3.7 H. .

8. Kedudukan Madinah akan menjadi lebih mantap. Tempat kelahiran Nabi Muhamad saw dan tempat lahirnya Islam. Melambangkan ketokohan Nabi saw sebagai pemimpin unggul. 4. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Pembukaan Semula Kota Makkah Sebab 1. 2. Peringkat awal menghantar tentera Islam empat pasukan 10000 orang. Berlaku apaila orang Quraish memberi sokongan kepada Bani Bakar yang berperang dengan Bani Khuzaah yang berpihak kepada Islam. Cara: 1. Orang Quraish melanggar perjanjian Hudaibiyah 630M.7. 3. Pembukaan Makkah pada 630M setelah berlaku pencabulan gencatan senjata. Tanpa kekerasan 2. 9. . Satu strategi jangka panjang dalam penyebaran Islam. Sebagai satu pengiktirafan terhadap kerajaan Islam Madinah.

Selain jaminan keselamatan penduduk Makkah. 5. Saad bin Ubadah. Abu Ubaidah Al Jarrah. Sifat pemaaf Nabi saw terserlah tidak membalas dendam terhadap orang Quraish. . Kesan 1. Menunjukkan persaudaraan dengan mereka yang memasuki rumah Abu Sfian tidak akan ditentang. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Kepentingan Pembukaan Kota Makkah 1. Masuk Makkah melalui 4 penjaru..3. dan Zubair Al Awwam. Pengislaman Abu Sufian dan AL Abbas memudahkan lagi Makkah dibuka. Sebelum memasuki Makkah Abu Sufian dan bapa saudara nabi Al Abbas telah memeluk Islam. Keyakinan dan setia kawan kunci kejayaan tentera Islam. Diketuai oleh Khalid Al Walid. Menunjukkan semangat persaudaraan Islam dengan memberi jaminan keselamatan 2. 2. 4. Menunjukkan semangat perpaduan dalam negara yang pelbagai agama dan keturunan 3.

4. Setiap orang Islam bersaudara b. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] . Meninggalkan pusaka iaitu al quran dan sunnah. 6. Membuktikan kukuhnya negara Islam di Madinah. Kota suci umat Islam dalam melakukan ibadah. 7. Kaabah terpelihara daripada kemungkaran. Agama menyembah berhala dihapuskan. Khutbah akhir Nabi menyatakan a. Titik akhir perjuangan Nabi saw dan pada 632M/11H Nabi Muhamad wafat. 5. Bermulanya penyebaran Islam secara menyeluruh ke Tanah Arab tanpa paksaan. 8. 9. Wujud sebuah pusat pemerintahan Islam yang kuat Madinah masih kekal pusat pemerintahan.

mendapatkan calon pengganti nabi muhamad. umat islam mesti bersatu padu mencintai perdamaian berpegang teguh jepada agama islam Ini kerana selepas kewafatan baginda umat islam menghadapai dugaan besar antaranya: 1. 2. 3. munculnya individu yangf mengaku nabi golongan yang tidak membayar zakat murtad golongan al riddah. 2. 3. 4. 2. Antara khalifahnya: 1. dikenali dengan khulafa al rasyidin.Rasyidin Selepas wafat 632M sistem pemerintahan islam dikenali sebagai khalifah. Kerajaan Khulafa Al. Abu Bakar Assiddiq Bani Tamim 632 M 634 M Omar Al Khattab bani Adi 634M 644M .BAB 6 PEMBENTUKAN KERAJAAN ISLAM DAN SUMBANGANNYA Pengenalan: Khutbah terakhir Nabi Muhamad menjelaskan aspek berikut: 1.

Agama tanggungjawab memelihara kemurnian agama islam yang disampaikan Nabi saw. musyarawarah atau syura ( Syura bermaksud konsesnsus) Permuafakatan atau . 2. Uthman bin Affan Bani Umaiyah 644M 656M Ali bin Abu Talib Bani Hasyim 5656M 661M Konsep Khalifah: Arab pengganti yang melaksanakan tanggungjawab pemerintahan dan pentadbiran kerajaan. 4. Syarat 1. 6. 5. 3. warak pandai mentadbir. lelaki yang merdeka beragama islam memiliki pengetahuan islam mematuhi perintah allah sanggup melaksanakan hukum islam bersifat adil dan akhlak yang mulia tubuh badan yang sihat dan sempurna berfikiran cerdas. 8. 7.3. Kaedah atau Cara: 1. 4. dan tanggungjawab kekalkan kehormonian serta kestabilan Islam. 9.

2. memastikan kelicinan pentadbiran negara. ekonomi. 2. Pentadbiran kerajaan lancar. memelihara kedudukan agama serta mentadbir mengikut hukum syariah. jamin bakal pentadbir yang tepat berkelayakan dan berhemah tinggi. 3. pemilihan beberapa calon 4. Kepentingan Baiah dan syuara: 1. menitikberatkan sistem politik. Tugas Khalifah Aspek Agama 1. cadangan satu nama sahaja 3. mempertahankan negara islam daripada musuh . Politik: 1. 5. pencalonan sekelompok masyarakat. Baiah atau lafaz taat setia selepas dilantik jadi khalifah. sosial supaya berlaku keseimbangan antara keperluan rohani dan jasmani.2. 2.

4.3. 2. Berpunca daripada: a. Ekonomi: 1. 1. Ikhlas. Sumbangan Khulafa Al Rasyidin Abu Bakar As Siddiq Lahir 573M nama sebenar Abdullah bin Abu Quhafah. Berjaya mengatasi masalah perpecahan masyarakat Islam . As Siddiq bermaksud yang membenarkan kerana sentiasa meyakini kebenaran nabi saw. Juga digelar penyelamat umat islam. . menjaga kebajian rakyat supaya nikmati hidup sejahtera di dunia dan akhirat menjaga dan meneruskan ajaran Allah swt. jizyah. 2. menguruskan hal ehwal kewangan dan perbendaharaan negarabaitulmal mengatur pungutan kharaj. ketua negara Sosial: 1. bertanggungjawab melantik dan melucutkan jawatan pegawai. mengekalkan perpaduan melalui konsep musyawarah dan syura memantapkan sistem perundangan Islam. Orang islam yang murtad dan gerakan golongan al Riddah yang menyalahtafsirkan ayat al Quran sehingga tidak mahu bayar zakat. dan zakat. 4. jujur dan setia. 3.

Mempertahan Madinah daripada ancaman kuasa luar spt Parsi. Hadrahmaut. Nijran 4. i.2. 3. Sebab kumpul: a. Usamah bin Zaid ke Ghassan. Rom Timur. Melicinkan pentadbiran dengan pembahaian 10 wilayah spt: a. 6. dan j. Sebelumnya ayat al quran disalin dalam bentuk: ii. Memperkenalkan bayaran bergaji untuk tentera melalui hasil rampasan perang 5. Jarsh h. Zabid i. Khalwan f. Menghantar Khalid Al Walid tentang Pars di Iraq. Makkah b. Mengumpulkan kitab al Quran arahkan Zaid bin Thabit. Al Jund e. Yaman d. batu . Perkenalkan undang-undang tanah dan hak rakyat terutama golongan Mawali orang bukan arab yang peluk Islam hanya perlu bayar cukai tambahan. Taif c. Ramai hafiz al quran gurgur shahid semasa gerakan ar riddah. Bahrin g.

Berasal daripada Bani Adi . 2. f. 3. bertindak sebagai ketua e. Tubuhkan Majlis Syura dianggotai Muhajirin dan Ansar c.iii. Bahagikan jajahan takluk kepada beberapa wilayah d. Disimpan oleh Khalifah Umar. Percukaian. 5. 4. Terkenal dengan sifat berani. Bidang politik: a. Lahir pada 583M. Melantik wali atau gabenor sebagai ketua pentadbir dan tentera. Bidang Sosial . Diketuai Khatib atau setiausaha. Tubuhkan beberapa jabatan seperti Jabatan Tentera. Nama sebenar Umar bin Al Khattab bin Naufal Keturunan Quraish. Hafsah ( Isteri Nabi saw. kulit binatang iv.) dan Uthman bin Affan Umar Bin Al-Khattab 1. Polis.Dikenali dengan Amirul Mukminin atau Panglima Agung Mukmin. kayu dan tulang b. dan Perbendaharaan. Jabatan kehakiman dipisahkan daripada jabatan lain untuk elak salah laku oleh hakim dan dibayar gaji bulanan 500 dirham. Perkenalkan dasar pentadbiran dan pelantikan pegawai b. Banyak perubahan dan pembaharuan dilakukan. tegas dan berterus terang. Negara. Jangka masa pemerintahan beliau dianggap zaman keemasan sebab: a. Pelantikan dicadang oleh Abu Bakar As Siddiq dan dipersetujui para sahabat.

Bidang Ekonomi. c. Susun semula sistem ketenteraan bentuk tentera tetap dan sukarela. Sebagai contoh . Abu Sufyan dihantar ke kawasan orang badwi b. b. Pendidikan sediakan guru dan tempat belajar serta kembangkan pembelajaran al quran. 6. e. Perkenal pelbagai cukai spt: i. a. Fustat dan Basrah. Nama sebenar Uthman bin Affan Bin Abil As bin Umaiyah. Bina terusan dan tali air tambah hasil pertanian seperti empanagan Abu Musa di Basrah dan Terusan Amirul Mukminin 111km di Mesir. Markas tentera dibina dibandar utama. c. d. Kufah. Mereka bebas daripada perkhidmatan tentera dan pembayaran zakat. Lahir pada 576M. Jizyah dikenakan terhadao golongan zimmni orang bukan Islam yang duduk dalam wilayah Islam dan kekal dengan tradisinya. Kubu Pertahanan di sempadan yang menghadap musuh seperti Di Madinah. Perkenalkan kalendar Islam dan Tahun Hijrah. d. Kharaj berdasarkan jenis tanaman dan kesuburan tanah ii.a. . Rakyat digalak teroka tanah baru dan usaha tanah terbiar. Baitul diperkenalkan bagi kawal aliran zakat Khalifah Uthman Bin Affan Latar belakang 1. i.

rumah rehat. 2. Terkenal dengan sifat keberanian dan kepahlawanannya. 3. 4. Abd Rahman bin Auf mendapatkan pendapat orang ramai dan bersetuju yang Uthman layak menjadi khalifah yang ketiga. 4. 6. Cyprus. sikap simpati. Ali Abu Talib dan Uthman bin Affan mendapat undi sama banyak. 3. Bani Hasyim. Lahir 602 M. Sumbangan : 1.dan Tripoli. jambatan. 5.2. Jizyah dikekalkan. Enam calon dicadangkan : 5. Pelantikan melalui majlis syura. bertolak ansur. 1. Tegas serta berpengetahuan luas dalam Islam. 2. Menjadi satu nashkah Al Quran sebagai bacaan yang rasmi Uthmaniah. Berjaya meluaskan wilayah Islam hingga ke Afganistan. Digelar Zun Nurain mempunyai dua cahaya kerana pernah kahwini dua orang puteri Nabi saw. Mushaf Khalifah Ali Abu Talib Latar Belakang. Smarkand. . Mengukuhkan peranan baitulmal untuk biayai pembangunan negaa dan perkuat tentera islam spt pembelian senjata dan kapal. Hartawan yang dermawan. Memperkukuhkan pertahanan dan membina tentera Islam . Membina jalan raya. lemah lembut..

Sumbangan: 1. Cth dalam Perang Siffin . Rakyat dapat menikmati kesejahteraan dan kemakmuran hidup. Kepakaran dalam perundangan Islam. Membina markas tentera di Parsi dan Sempada Syria. Spt dalam surat kepada al-Asytar.3. Khalifah tidak mementingkan diri dan tidak mengamalkan kehidupan mewah. 3. rakyat dan negara. Pelantikan mendapat sokongan terbanyak. . 4. 4. 5. 2. Berjuang mengekalkan pembangunan. Berusaha mengekalkan kestabilan dan keharmonian negara.kesejahteraan dan kebahagiaan rakyat jelata. Kerajaan Islam dapat bersaing dengan Rom dan Parsi. Sanggup berdamai dan berunding. 3. Kesimpulan: 1. Pada akhir pemerintahan Khulafa ArRasyidin digantikan dengan pemerintahan sistem warisan iaitu pemerintahan dibuat secara turun temurun atau monarki. Ekonomi :Kutipan Jizyah diteruskan. Kerajaan Islam Madinah dapat berkembang dengan kukuh dan berkembang menjadi negara yang kuat. 2. Sistem pemerintahan Khulafa Ar Rasyidin menitikberatkan :Kesejahteraan agama. 6.

. Pandangan para sahabat dan umat Islam dilakukan bagi mendapatkan pengganti yang baik. 4 aspek utama: a. Sistem syura bermaksud pelantikan dibuat secara musyawarah dan dipersetujui sama ada sebulat suara ataupun secara demokrasi. Sebelumnya sistem syura. b. Bermula dari 661M hingga 750M berpusat di Damsyik. Bermula dari 756M hingga 1031M. Penyerahan dilakukan bagi mengelakkan umat Islam berpecah belah. 3. Tahap kedua di Sepanyol diasaskan oleh Abdul Rahman al. Kerajaan Bani Umaiyah.7. . Sumbangan: Politik: 1. Diasaskan oleh Muawiyah Bin Abu Suffian. 4.berikutan penyerahan oleh Hassan Bin Ali. 6. Sisten wazarah pelantikan wazir mengetuai sistem pentadbiran di bahagian kerajaan pusat. 5. Sistem Khalifah pelantikan khalifah menggantikan Nabi saw. Tokoh peniaga terkenal dan dipadang tinggi pada waktu itu.Dakhil atau Abd Rahman 1 di Cordova dengan Andalusia sebagai ibu kota. Gelaran ketua negara ialah Amir. Merupakan tahap pertama dan masih guna gelaran Khalifah. 2. 1. Sempena mengambil nama Umaiyah bin Abdul Shams bin Abd Manaf. dan gabenor dilantik bagi mengetuai pentadbiran wilayah.

cukai. 3. Kota Basrah pusat pengajaran dan penyebaran ilmu. Umar ibn Abi Rabiah dan Jamil al-Uzri sasterawan. Lahir tokoh spt: a. Khalili bin Ahmad pakar bahasa dab filologi arab. Zihat al Zuhri Hadis . Al. Tahap pertama sistem ketenteraan di perkemaskan diikuti dengan penubuhan tentera darat dan laut. dan Jabatan Cap Mohor Pemerintaha( diasaskan oleh Muawiyah) 5. 4 sistem diatas diperkukuhkan dengan penubuhan: 4. Orang bukan Arab juga mendapat faedah dengan adanya tanda bunyi atau baris dalam al Quran.c. Sistem hijabah khalifah. Sibawayhi ahli nahu arab iii. Jabatan Ketenteraan. Satu sistem politik sistematik dan jelas.Farazdaq. dan kehakiman. Bahagian yang diwujudkan Surat menyurat. Jarir. 2. ketenteraan. mengurus surat. Jabatan cukai. b. Sosial: 1. Urwah bin al-Zubayr Hadis b. Jabatan Surat menyurat. polis. d. Seorang pegawai ditugas untuk menjaga keselamatan 2. Lahir ilmuan spt: i. Bahasa Arab menjadi bahasa rasmi negara. Sistem urus setia beberapa pegawai dilantik bagi mengumpul rekod. Jabatan Urusan Am. Perkembangan ilmu agama terutama dalam era Umar Abdul Aziz. ii.

Hakim tidak boleh mempengaruhi. Ibn al Nafis pakar bedah menghasilkan al Shamsil fis Sinaah alTabibiyah ( Kajian Umum Profesion Kedoktoran) bincang eknik pembedahan dan rawatan selepas bedah. c. Hasan al Basri Usuluddin e. Ibn Jarih tafsir d. 1. dan Granada. 2. Buku diterjemahkan ke dalam bahasa Arab. Ilmu dalam bidang kimia dan astronomi turut berkembang. Pusat Pengajian Tinggi di Cardova. a. Pendidikan: a. Perpustakaan dibina al-Hakam II. Diasaskan Abd Rahman III. b. 17 pusat pengajian dan 70 perpustakaan di Andalusia. Menjadi pusat ilmu pengetahuan di eropah. hadis dan ijmak.c. Pusat ilmu Seville. c. d. Hakim mengenakan hukum berdasarkan itjihad berpandukan quran. Toledo. 4. Pusat terjemahan . b. Wasil bin Ata . Sistem perundangan. Hospital Kusta oleh Umar Abdul Aziz. Taraf Kesihatan meningkat pembinaan hospital di Damsyik oleh al-Walid bin Abdul Malik. b. Sumbangan Bani Umaiyah Tahap Kedua Andalusia.Usuluddin 3. a.

Usyur cukai satu persepuluh daripada hasil pertanian. zakat.penyelidikan untuk dapat benih Kesan: 1. Ilmu Islam faedah kepada Eropah 3. e. senjata. Selaraskan pentadbiran kerajaan. Tunjuk kebijaksanaan pemerintahmerancang dan melaksana pembaharuan. sistem saliran . 2. . Baitulmal a. Cardova pusat kegemilangan ilmu jambatan dunia Islam dan Eropah c. merangkumi politik. 3. memproses kulit. c. Sistem kewangan imbang pendapatan dan perbelanjaan.a. 4700 lampu guna 11 tan minyak setahun. Seni Bina a. Sumber pendapatan berdasarkan Kharaj cukai tanah. tiang marmar 1293. Terjemah karya yunani ke Arab di Toledo b. 4. Jizyah cukai perlindungan. Pembangunan dan perkembangan tamadun perlu menyeluruh . b. Caodova pusat ekonomi dan perdagagan antara bangsa d. Ghaninah rampasan perang. Andalusia buat tembikar/perhiasan perak dan emas. ekonomi dan sosial. Sektor pertanian terbaik. Masjid Cardova 36 meter. kubah berasaskan kayu berukir.

8. Pusat Operasi di Khurasan.Sebab Keruntuhan Umaiyah dan Kemunculan Abbasiyah. 3. b. Kena kadar cukai yang tinggi daripada orang Arab Islam. 5. Mengusir Sultan al Mutasim. Diperkukuhkan dengan sokongan 2 pahlawan besar di Kufah dan Abu Muslim al-Khurasani di Khurasan. pusat pemerintahan ke Bagdad. Mula 750M ditaja oleh Ali bin Abdullah. Penentangan luar dan dalam negara kerana: a. Kerajaan Abbasiyah Pembentukan Kerajaan 1. 9. Orang Islam bukan Arab spt Parsi dan barbar merasakan mereka tidak diberi jawatan dan didiskriminasikan. Kufah dan Humaimah. 6. Pemilihan Khalifah secara warisan ditentang sebilangan besar orang Islam spt Siah dan Khawarij. 3. 2. Peringkat awal sulit kemudian terbuka. Zaman Abu Jaafar. 1. Berakhir dengan serangan tentera mongol pimpinan Hulagu Khan-cucu Genghiz Khan. Ambil sempena nama bapa saudra Nabi saw Abbas. Amal sistem monarki warisan. 2. 7. Abai tanggungjawab terhadap rakyat dan agama Islam. Meninggal Dunia di pulau Shahi setelah memeluk Islam Abu Salamah Al-Khallal . Gunakan kempen Ahlul Bait ( Keluarga Nabi saw) 4.

Imam Malik. Terjemahan/penciptaan dapat buat perubahan karya. Kumpul idea yang serupa atau kumpul hadis nabi dalam buku. Bahasa asing spt: Yunani. Suriani . Ibn ishaq ( Sejarah hidup Nabi). Sanskrit. 3. Abu Habifah ( Fikah dan Itjihad). Baghdad menjadi pusat intelektual dan penyebaran ilmu melalui aktiviti terjemahan bahasa asing ke bahasa arab. 4. iii. Ulama terkenal spt Imam Malik ( AlMuwatta). sirah dan hadis.Sumbangan Abbasiyah 1. 3 tahap: i. . Catat segala idea atau percakapan ii. Imam Abu Hanifah. b. Wujud pemisahan dalam ilmu tafsir. Kelebihan terjemahan: a. Imam Ahmad Hanbal. Baitulhikmah institusi keilmuan diasas oleh Harun Al Rashid pada zaman al-Makmun Harun al rashid. sejarah. Imam Shafei. lebih teliti kerana dicatat dan diatur ke dalam bab berkembang b. dan Al Makmun. c. 2. Mengarang tertentu. 5. tafsir. Kegiatan utama: a. Terjemahan falsafah dan sains. terutama dari Yunani.. Penglibatan golongan ulama dalam penulisan susun Hadis dan hasilkan buku fikah. Peranan besar dalam kebudayaan dunia pelihara ilmu daripada lenyap dan pupus kerana terima hasil penulisan daripada zaman gelap di Eropah.Hurai dan buat penambaikkan dengan memuatkan keterangan dan ulasan. Zaman kegemilangan dalam zaman Harun A-Rashid.

Berlaku percambahan dan perkembangan ilmu. Penubuhan institusi tingkatkan kegiatan penyelidikan hingga ke Eropah . Pembentukan Kerajaan. 1. 5. 6. Latar Belakang: Terbentuk daripada kerajaan kecil semasa wujud kelemahan dalam kerajaan Abbasiyah. Ketrbukaan dan kesediaan terjemah daripada bahasa asing bagi faedah umat Islam. Tingkat pengetahuan manusia dan warisan yang tidak ternilai. 2. Philippopolis. kemudian diterjemah ke bahasa asing dan mula kebangkitan Eropah. Mula zaman pemulihan budaya @ Renaissance. Utara Bulgaria. . c. Kerajaan Turki Uthmaniyah. 4. Kesan perkembangan ilmu: a. Cendikiawan Islam memperbaiki dan meningkatkan karya asal. Ankara. e. Sofia. Salonia. Murad 1 dan Bayezid 1 kuasai Balkan Selatan. suku Qayi Amir Saljuk 3.c. 1336-1354 Orhan 1 menguasai Marwara dan Pantai Aegean. b. Utara Albania dan Wallachia. Kosovo. Galliph. Bersempada dengan Byzantine@Rom Timur. 1301 berjaya mengalahkan Byzantine menyebabkan ghazi@pahlawan bersatu dibawah Uthman. d. Daripada Uthman bin Erturgul bin Sulaiman Shah bagi kawasan barat Anatolia. Meninggal dunia 1326 gantinya Orhan 1.

6. Mehmed 11 menawan Istanbul ( Constantinople) ibu negeri Roma Timur. 7. Pengukuhan empayar bermula dengan penaklukan Istanbul. 1453 sehingga kematian Suleiman 1. 1566

Faktor Kemerosotan Uthmaniyah. 1. Pemimpin yang lemah 2. Keruntuhan sistem pungutan cukai 3. Pertambahan penduduk sangat pesat dan sukar dikawal.

Sumbangan Kerajaan Uthmaniyah. 1. Empayar Islam yang mewujudkan kesatuan bagi umat Islam selama 600 tahun. Menjadikan Istanbul pusat pentadbiran dunia Islam. Sultan Selim 1 digelar Pelindung Dua Bandar Suci. 2. Sistem Perundangan.- Dikenali sebagai Kanun Suleiman. a. Suleiman 1 mempertahankan dan membela nyawa, harta,kehormatan setiap individu. Perkenalkan Kanun Suleiman 3. Sistem organisasi dan pentadbiran perundangan Islam. a. Jawatan kadi, mufti, Sheikhul Islam - Ketua Ulama keluarkan fatwa. Fatwa sebagai sumbangan utama kepada agama dan sains undangundang. 4. Sektor ekonomi Bukan. jalinan perdagangan Timur dan Barat / Dunia Islam dan

a. Meliputi Laut Tengah, Laut Merah, Laut Hindi dan Mediterranean. b. Membentuk Jalinan Perdagangan Dunia Islam berpusat di Istanbul.

5. Di Balkan perkenalkan sistem yang menggalakkan kecemerlangan individu wujud mobiliti sosial. Sebelum Islam . Sebelum Islam sistem berasaskan keturunan dan susun lapis masyarakat. 6. Perkembangan penterjemahan. Ilmu pengetahuan,pendidikan,budaya, penerbitan,

a. Pendidikan Sistem madrasah ,sekolah pengetahuan akedemik, sekolah sastera, maktab tentera, maktab teknik dan kolej perubatan. b. Penulisan ensiklopedia sains Islam Penulis: i. Mehmed al-Fanari ii. Mofla Lufti iii. Katib Clebi c. Kepentingan perpustakaan wujud di masjid, hospital dan rumah. 7. Seni Bina Minar Sinan 1490 Masjid Biru). 1588 menghasilkan Masjid Sultan Ahmad (

Faktor Penyebaran Islam Ke Eropah

1. Semangat Ketenteraan Ghazi. a. Tidak gentar untuk berjuang bagi penyebaran agama. 2. Penaklukan kawasan Sicily, Selatan Sepanyol, - Zaman Umaiyah. Zaman Uthmaniyah takluk Constantinople ( Kejatuhan Kerajaan Byzantine) sebarkan ke kawasan Balkan dan Eropah Timur. 3. Pegangan Aqidah yang kukuh dan akhlak yang tinggi. 4. Sistem ketenteraan tersusun serta penggunaan peralatan moden a. meriam besar

b. tentera berkuda / infantri c. kumpulan janisari elit dan terlatih 5400 orang. d. Tentera laut 300 buah kapal kawal laut Mediteranean. 5. Keadaan politik Eropah yang tidak stabil. a. Pertelingkahan dan peperangan, kerajaan kecil bantu kerajaan Islam b. Tentera Islamke Eropah atas jemputan Maharaja John VI Cantacuzens.untuk dapatkan bantuan Uthmaniah ( Orhan ) bagi dapatkan Kerajaan Byzantine. 6. Kelemahan dan Kejatuhan Kerajaan Byzantine. 7. Kejatuhan institusi gereja, pergaduhan pemimpin dan kekurangan wang. 8. Aspek politik dan keagamaan. a. Dasar diplomasi, tiada paksaanuntuk pelukIslam. b. Penganut Kristian bebas amal agama , urus sendri gereja, Islam tidak campur tangan. 9. Tertarik dengan dasar sosial Islam. a. Berasaskan kecemerlangan individu, bukannya keturunan. b. Membina sekolah, rumah sakit, dan kawasan perdagangan. 10. Penghijrahan orang Turki ke Balkan dan usaha dakwah. a. Terutama ke Thrace, Lembah Maritsa, Utara Bulgaria, Albania pd abad 14 dan 15M b. Bina petempatan yang didiami mubaligh dan ahli sufi tolenransi dan assimilasi, Kesannya: menekankan

i. Islam tersebar ke Utara Albania, Montenegero, dan Selatan / Barat Macedonia serta Crete.

Valencia. pandangan politik.Laut Merah dan Timur Mediteranean pertembungan dengan Tamadun Rom dan Yunani c. Selatan Sepanyol. Penaklukan Mesir dan Afrika Utara bertembung dengan Tamadun Eropah. Kebudayaan a. Perdagangan dan perniagaan a. b. b. 2. ekonomi dan pentadbiran.Pertembungan Tamadun Islam dengan Tamadun Lain Cara pertembungan: 1. dan Rhonda dan berjaya buat hubungan diplomatik. 3. 5. Bertembung dengan Tamadun Parsi. Bertemu dengan orang bukan Islam di Cardova.keagamaan. Orang Islam menetap dan berdagang di Canton Cina . 4. Penaklukan dan ketenteraan a. Hubungan diplomatik a.berpusat di Cardova. Kerajaan-kerajaan Islam membentuk ekpedisi ketenteraan. Intelektual orang Kristian yang ambik kebudayaan Islam . Penghantaran kumpulan peneroka ke Gibraltar. Lahir golongan Mozarab dan Berbahasa Arab.Menguasai Iraq dan Iran. Zaman Nabi pertembungan dengan Syam b. Kemasukan Islam ke Sepanyol wujud kebudayaan baru. Penguasaan Islam di Teluk Parsi. Boleh memahami cara hidup. Bahasa Arab menjadi bahasa utama. b.

Selatan Perancis. Sepanyol. Mempengaruhi proses urbanisasi dan organisasi sosial . Kerajaan Delhi Mughal ii. Uthmaniah mempunyai Armada laut yang kuat . Islam tidak menghapuskan amalan. Kepulauan Melayu. Umaiyah. b. Dibuat dengan cara i. a. Kesan Pertembungan 1. Ilmuan islam berjaya mendalami ilmu dan keilmuan Eropah.Menguasai Laut Merah.Ceylon. Menguasai Istanbul pusat pertembungan dunia timur dan barat. Perluasan kawasan penyebaran Islam a. Cina. Mediteranean dan Teluk Parsi. Memboleh orang Islam menguasai ekonomi. 3. Abbasiyah dan Uthmaniah wujud kerajaan pusat yang kuat. Cina wujud masyarakat islam iii. Dapat dilihat melalui sumbangan tamadun Islam kepada peradaban dunia. cara hidup dan adat setempat. c. Melahirkan bentuk kerajaan dan masyarakat spt i. Sediakan sistem perundangan berdasarkan Quran dan Hadis. Keagamaan sendiri. Berasakan syariah dan akidah mudah diterima kerana sarwajagatnya.satu nilai akidah percaya kepada Allah swt. d. 2. Armenia.. Pedagang Islam berjaya berdagang hingga ke India.a. dan selatan gurun Sahara. Berlaku antara ahli fikir Islam dan bukan Islam. b. Dengan ememastikan keselamatan laluan perdagangan.

Mempengaruhi penyelarasan undang-undang yang saksama Balkan Zaman Uthmaniyah. Geografi.Ilmu Mantik ( Logik ). Sejarah. dilakukan sehingga zaman Renaissance 2. berpakaian Islam. Sains Fizikal dan Biologi. Sepanyol orang bukan Islam mengamalkan cara hidup Islam. Pertukaran pendapat antara cendikiawan. e. 4. Peranan penting dimainkan oleh golongan Mudejar orang Islam setempat yang menetap di kawasan majoriti Kristian. Hunayn bin Ishaq 873M terjemah karya Greek . Kebudayaan dan Intelektual cth di i. Proses penterjemahan wujudkan perpustakaan Abbasiyah Baituhikmah. Zaman Uthmaniyah . Galen dan Hipocrates. Ahli fikir Islam yang terawal menjalankan penyelidikan ialah:i. Perkembangan pendidikan agama dan bukan agama spt Matematik. bertutur. tatasusila kehidupan.Duali 7M ii. Tatatertib berpakaian. berfikir. Diterjemahkan daripada penulis Greek spt Aritotle. 1. Betutur dalam bahasa Arab. c. a. Wujudkan budaya keilmuan dan intelektual yang tinggi. Plato. Zaman d. ii.a. b. Peringkat awal cendikiawan Islam mengumpul maklumat dan teks penulisan. berdagang dan berpolitik. Abu al-Aswad al. Sains dan Teknologi. Zaman Abasiyah pelajar diwajbkan belajar . b.

Matematik dan Astronomi viii. Al-Farabi Pemikiran politik dan Undang-undang ix. Lahirkan cendikiawan Islam spt:i. a. Al-Khawarizmi Matematik dan Astronomi. 5. Fakhr al-Din xiv. Ibn-Sina Ilmu Mantik dan falsafah xii. iv. Al-Fazari terjemahan hasil karya Tamadun India. Al-Razi Ilmu Mantik dan falsafah xv. Al-Mawardi . Abu Ishaq . Al-Biruqi Matematik dan Astronomi vii.Pemikiran politik dan Undang-undang xi.iii. Ibn al-Arabi Ilmu Mantik dan falsafah xvi.Matematik dan Astronomi vi.1258M . Al-Zahrawi ( 936-1013M) Kajian Perubatan dan Farmasi iii. Zakaria al-Razi ( 865 -925M) Perubatan Kepentingan klinikal. Al-Battani Matematik dan Astronomi v. Zaman kemuncak antara 8M. Al-Bitruni . b. mula runtuh Kerajaan Abbasiyah. Hasilkan 20 karya spt Al-Hawi( Ensiklopedia perubatan) Terjemahkan hasil Galen-ahli perubatan Greek ii. AL-Kindi Ilmu Mantik dan falsafah Ilmu Mantik dan falsafah xiii. Perkembangan penterjemahan dan intelektual. Ibn Rushd Ilmu Mantik dan falsafah . Al-Miskawayh Pemikiran politik dan Undang-undang x.

ii. Maulana Abu Bakar. Trengganu: Tuk Pulau Manis b. Maulana Sadar Jahan. Pasai. Tanah Melayu ± Melaka jadi pusat perdagangan dan penyebaran Islam. Melaka ± Islam jadi teras kehidupan dalam politik. Kelantan. Pedagang Islam juga turut terlibat dan berdagang di pelabuhan Perlak. dan sosial hanya berlaku dan ketara selepas abd ke 15M ± Zaman Melaka. Maulana Jalaludin. Pentadbiran dan Pemerintahan a. Pertapakan Islam di Tanah Melayu bermula abad ke 14M. 3. 6. dan kegiatan intelektual.. Pengaruh Islam dalam pentadbiran dan pemerintahan i. Asia Selatan. Pengaruh Islam Terhadap Politik Unsur pengaruh Islam dapat dilihat dari aspek: 1. kedudukan Asia Tenggara di tengah perjalanan Timur-Barat menjadi wilayah terbuka kedatangan pedagang serata dunia seawal abad M . 5. 7.xvii. pendidikan. Pattani. Pengaruh dalam politik. Imam Ghazali . ekonomi. Ulama sebagai penasihat Sultan: i. Kelantan : Tuk Pulau Condong iii.Ilmu Mantik dan falsafah BAB 8 PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT Pengenalan 1. Qadi Yusuf. Asia Tengah. Asia Timur dan Asia Tenggara. perkahwinan. 2. Trengganu. Melaka: Makhdum Sayid Abdul Aziz. 4. Kemudian diikuti Kedah. ekonomi. Islam telah tersebar merangkumi sebahagian Eropah. Gelaran sultan ± bayangan Allah di muka bumi . dan Brunei. Pahang dan Johor. Acheh. Sulu. dan sosial. Dilakukan menerusi peluasan kuasa.

Pentadbiran dibantu oleh pembesar spt Bendahara. Upacara lafaz taat setia = baiah dalam pelantikan sultan xi. iv. vii. Gelaran Khalifatul Mukminin ± pemimpin orang Mukmin : Sultan Mahmud Melaka dan Sultan Abdul Ghafar Muhyidin Pahang. Terikat dengan hukum adat = undang-undang tidak bertulis yang jadi malan orang melayu. laksamana. Menjamin keselematan ii. Dua jenis adat ± adat pepatih dan adat temenggong c. Mewujudkan masyarakat bersistem dan berorganisasi vi. Beza adat pepatih dan temenggong Temenggong Pepatih Diasas Dato Ketemenggongan ± Dato Pepatih Nan Sebatang ± Palembang Pagar Ruyung Negeri lain di Tanah Melayu Negeri Sembilan dan Utara Melaka Asas pentadbiran mutlak Musyawarah Sultan dilantik ± warisan Dari bawah =pilihan pembesar Pilihan pasangan terbuka asal Perkahwinan dari suku berlainan . Menentukan bidang tugas v. iii. Ulama jadi penasihat Sultan. Nasab sultan dari Iskandar Zulkarnain. b. Sebelum in daripada Dewa. vi. Menentukan hak pewarisan harta iv. Mengawal pelakuan dalam masyarakat iii. Peranan adat: i.ii. Konsep daulat ikatan taat setia terhadap sultan viii. Adat istiadat yang membabitkab budaya istana ± gambarkan kedaulatan sultan ix. Kekal sebagai institusi warisan ± sultan kuasa tertinggi v. Temenggong dan Penghulu Bendahari. Merapatkan tali persaudaraan d. Perundangan a. Amalan protokol atau hijabah ± pengaruh Umaiyah x. Pengganti sultan dilantik sebelum pemakaman sultan = spt dalam Bani Umaiyah 2.

Pengaruh Kedatangan Islam Terhadap Sosiobudaya Unsur pengaruh dalam sosiobudaya dapat dilihat dari aspek:1. Pengaruh Islam terhadap pendidikan i. Undang-undang bertulis di Melaka i. Pendidikan a. Kemahiran daripada ibu/bapa.patuh hukum Islam Sistem nasab cara patrilineal ± bapa Warisan harta keutamaan anak lelaki spt faraid Hukuman berbentuk pembalasan dan pengajaran Perempuan berkahwin menetap rumah lelaki Matrilineal ± ibu Harta pusaka = perempuan Berbentuk pemulihan atau diat / denda Menetap rumah perempuan. pembelajaran melalui dengar. hukuman terhadap pesalah . sikap. Peringkat keluarga tekankan nilai moral. pantang larang anggota masyarakat.Menjelaskan tanggungjawab pembesar dan raja. 2 jenis pendidikan ± formal /tak formal ii. pemerhatian dan latihan v.l v. undang-undang keluarga. Sebagai peraturan dan hukuman ii. lihat & perhati iv. tanggungjawab serta hukuman terhadap pesalah iv. budaya. Undang-undang laut Melaka f. cara berkawan dan jaga maruah . jenis hukuman. Tidak formal ± pendidikan awal atau asuhan dalam keluarga iii. pemasalahan ibadat. Kanak-kanak belajar tentang agama. Hukum kanun Melaka ii. e. adat. Perjalanan masyarakat tersusun dengan pelakuan. Undang-undang Laut ± Jelaskan seraoang makhoda diertikan sebagai imam dan anak buah makmum. Corak perjalanan pemerintahan dan pentadbiran iii. Hukum Kanun . Sebab Penggubalan Undang-undang Melaka i.

Formal ± Berkembang pesat dan tak terhad kepada golongan atasan ii. Bentuk pendidikan ± formal 2. Terdapat di Kedah. Kelantan dan Terengganu 4. Pakaian tutup aurat 11. tajuid. Pendidikan Al-Quran 3. Sistem Pendidikan Pondok 1. Umur 7 hingga 15 tahun 5. Bermula abad 12M di Patani dan berkembang 3. Nahu Arab. Selepas waktu Zohor atau Maghrib 6. Sistem Pendidikan Madrasah 1. Pondok Pulau Manis ± Terengganu.vi. Tauhid. Sirah. Kaedah ± bercerita dan serap nilai budaya. Pondok Titi Gajah & Pondok Langgar ± Kedah 5. Perlis. vii. Di rumah Tok Guru 4. Masa panjang hingga 10 tahun 8. Di masjid. rumah. Sistem Pedidikan Agama i. teka-teki dan perpatah ajar kelaluan baik b. Sistem tersusun 10. Saraf. Pelajar kongsi pondok ± tempat tinggal v. peribahasa. Kanak-kanak belajar pantang larang dan adat melalui pergaulan seperti tunduk sambil hulur tangan hadapan orang dewasa. viii. Tempat ± Istana. Pendidikan di rumah 1. Contoh pengajian pondok ± Pulau Condong & Pondok Kutan ± Kelantan. Guru daripada para pelajar yang lulus 7. madrasah dan pondok iii. Kitab. Muqadam & Al-Quran 7. Secara bilik darjah . unsur pengajaran seperti dalam cerita binatang dll. Tafsir. Bayaran percuma 8. Ilmu yang dipelajari ± Feqah. Mantiq & Tawarif Islam 9. cara bacaan dalam solat dan perkara wajid iv.surau. Bentuk pendidikan tak formal 2. masjid. Penekanan Ilmu Agama 6. Pantun. Berdasarkan sukatan pelajaran 2. ilmu lebih formal seperti fiqah.

Fungsi berubah daripada hiburan kepada mengkritik . 5. Ada jadual waktu Ikut tahap ± permulaan. Perbendaharaan Kata Melayu bertambah iv. pertengahan dan pengkhususan Diawasi oleh mudir. Istana Melaka Pusat Pengajian Agama ii. tatabahasa & bentuk sastera Islam seperti syair. Melaka beri perhatian terhadap perkembangan Ilmu ± ramai tinggal di Melaka v. Bahasa Melayu lebih mantap bila Cerita Panji disampaikan dalam Bahasa Melayu ii. nazam dan cerita hikayat iii. Bahasa dan Kesusasteraan a. Pengaruh Islam Dalam Sastera i. Pengaruh Islam Dalam Bahasa i. guru besar Diselia sebuah lembaga. syaitan dll v. Perkenal tulisan jawi ii. sultan. jawatankuasa kewangan dll c. Pinjam dari Bahasa Arab spt adat.3. Alauddin Riayat Shah Johor jadikan istana pusat pengajian viii. 4. Mansur Shah terima Islam daripada Maulana Abu Bakar. Peranan Istana ± Pusat Intelektual i. gurindam. Hasil saster terpegaruh gaya. Melaka berminat terhadap Ilmu apabila kitab Al Dur Al Manzum karangan Maulana Abu Bakar diarak ke istana vi. Istana pusat pendidikan yang berkaitan hal pentadbiran dan politik 2. adil. Jawi saluran utama pembacaan dan tulisan ± milik melayu iii. Bahasa Melayu meningkat menjadi Bahasa Ilmu b. Mahmud Shah dan Raja Ahmad berguru dengan Maulana Sadar Jahan iii. Mansur Shah berminat tasauf vii. Istilah bidang lain tambah spt dalam fiqah. 6. tauhid & tafsir vi. Istana tempat simpan buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah dan Hikayat Muhammad Ali Hanafiah ix. Ulamak dan pendakwah ± bangsa asing tinggal di Melaka ± kembangkan Islam iv. Bahasa Melayu jadi linguafranca ± bahasa pertuturan harian vii.

Hikayat Saduran bercorak Arab Parsi contoh Hikayat Abu Nawas & Hikayat Hassan Damsyik viii. Bentuk Sastera Melayu Sebelum Islam i. Kelantan. x. Kesenian a. iv. telaga. Prosa memperkenalkan cerita nabi dan sahabat seperti Hikayat Nur Muhammad dan Hikayat Bulan Berbelah vi. ii. Istana indah ± ada balairung. Gaya Hidup ± Adat dan Nilai kehidupan. masjid Tengkera Melaka. 4. mimbar. Pengaruh Islam Terhadap Ekonomi 1. Bawang Putih Bawang Merah. seloka dan gurindam. Perak ciri Arab kaitan dengan Saidina Ali. 3. Kesenian epigrafi seperti Batu Bersurat Trengganu. Penggunaan Mata Wang . balai istiadat ± cth Istana Melaka. Bahasa Melayu digunakan dalam perdagangan ± bahasa perantaraan v. iii. v. Cerita jenaka dan lucu spt Pak Kaduk. Hikayat Amir Hamzah dan Muhammad Ali Hanafiah penting dan disimpan di istana Melaka vii. Tersebar secara lisan ii. Pengaruh kesenian Islam i. tumbuhan dan binatang ± guna nama binantang iii. Seni Dikir ± senikata lagu bercampur bahasa Melayu Arab. Hiasan seni kemahiran bermotif tumbuhan dan geometri. v. Seni khat atau kaligrafi. Perdagangan 2. Cth Masjid dan tempat perkumpulan ada ciri khas spt mihrab. alam. Puisi dalam bentuk pantun. vi. Tarian dabus . Karya bentuk puisi contoh syair dahulu kala oleh Tengku Ampuan Mariam ± Terengganu c. pancuran dan bumbung spt Masjid kg Laut.iv. Kesenian ghazal ± jenis puisi Arab ± Johor. Tarian Mak Inang ± di istana Melaka viii. nama tempat. teka teki. Nazam bersyair riwayat Nabi sgt terkenal. Cerita dongeng spt Batu Belah batu Bertangkup. Cerita asal usul ± merangkumi cerita tahyul. Masjid Peringgit. tempat bersemayam. ix. vii. Pak Pandir dll iv.

. Mengalami kemerosotan dalam bidang politik.ekonomi dan sosial. Tiada Pentadbiran pusat Pusat hilang kuasa Wujud Baron ± kuasai tanah Perlindungan Baron Wujud perhambaan Perlindungan Raja utk Baron Ikatan hubungan rakyat ± tuan tanah .3. Ciri-ciri kehidupan pada Zaman Gelap.masyarakat dalam keada peringkat awal Zaman Pertengahan. Yang mengawal tingkah la pembesar. Kemusnahan kuasa pusat kerana tidak dapat mentadbir wilayah-wi Kemunculan golongan baron (tuan rumah) yang berkuasa di wilaya Golongan petani terpaksa mencari perlindungan daripada tuan tana keselamatan mereka sebagai balasan petani terpaksa membayar cuk Petani yang tidak berkemampuan untuk membayar cukai menyerah kepada golongan tuan tanah dan terpaksa menjadi hamba. Institusi gereja memberikan fokus kepada kegiatan amalan agama Gereja mengongkong kehidupan masyarakat Eropah. Tuan tanah mendapat perlindungan daripada golongan raja dan seb tuan tanah dikehendaki memberikan khidmat atau membayar cuka Jalinan ikatan yang menghubungkan golongan rakyat dengan tuan raja dengan tuan tanah merupakan asas kepada sistem feudal di Ero Kelembapan ilmu pengetahuan Institusi gereja amat berkuasa dengan memiliki harta yang banyak. Percukaian BAB 9 PERKEMBANGAN DI EROPAH Perubahan Masyarakat Dan Budaya Eropah Maksud zaman gelap Mundur ± balik kebelakang.Raja Kelembapan ilmu Gereja berkuasa miliki harta Fokus Akhirat Kongkongan Gereja Tiada pentadbiran pusat yang berkesan. Merosot kualiti hidup Bermula selepas kejatuhan tamadun Rom.

Penyatuan oleh Gereja Perubahan Ekonomi Tingkat Pertanian Wujud perdagangan Muncul Bandar besar Kelas Pertengahan. Hubungan rakyat ± kerajaan. Menjalinkan hubungan antara rakyat dengan pemerintah. Mereka terpaksa menumpukan kegiatan ekonomi mereka kepada s Amalan Sistem Barter. Penglibatan Rakyat dalam politik. Gereja memainkan peranan universal serta menjadi ejen penyatuan Perubahan ekonomi hasil pertambahan penduduk. Raja penaung Sistem secara mutlak.Hasil cukai dikutip untuk diserahkan kepada raja. Hak politik rakyat.Gangguan orang gasar Kegiatan perdagangan tidak meluas dan sering diganggu oleh seran seperti Viking dan Magyar. . Ciri-ciri persamaan antara sistem feudal di Eropah dengan sistem feudal masyarakat Melayu tradisional.Milan dan Florest di Ita Melahirkan kelas pertengahan yang terdiri daripada artisan. Tumpuan Pertanian shj.Rakyat Pembesar kutip Cukai Kerahan tenaga Wujud Perhambaan Golongan raja merupakan golongan penaung utama dalam sesebua memiliki tanah di negeri masing-masing secara mutlak. Peningkatan dalam aktiviti pertanian. Kemunculan bandar-bandar seperti Venice. Perniagaan barangan pertanian dikendalikan menerusi sistem tukar penggunaan matawang terhad. Pembesar memberikan khidmat kepada pihak raja manakala golong mendapatkan naungan daripada pihak istana dan dianugerahkan tan Pembesar memaksa rakyat memberikan khidmat kepada mereka de tanah. Ikatan hubungan Raja ± Pembesar . Kemunculan kegiatan perdagangan yang maju. Perubahan pada Zaman Kemuncak Pertengahan di Eropah.pedaga Status sosial seseorang itu tidak lagi berasaskan pemilikan tanah te Perubahan politik berlaku apabila rakyat mula terlibat dalam kegia Rakyat dapat menuntut hak menerusi institusi parlimen yang diwuj Perubahan ini memeberikan hak politik kepada rakyat. Status berasaskan kekayaan bukan kuasa/tanah. menyaingi penguasaan orang islam di Mediterranean. Kegagalan bersaing dengan Kegiatan perdagangan ke Timur Jauh tidak dapat dijalankan kerana org Islam. Parlimen suara rakyat. Pembesar melayu akan mengerahkan rakyat untuk menjadi askar d Rakyat jadi hamba kerana gagal bayar hutang/cukai.

1.Rom dan Milan. Kemunculan bandar-bandar terkenal yang menjadi pusat antaraban Venice. Para seniman dan cendekiawan sering berkunjung dari bandar bagi tugasan secara tidak langsung menyebarkan idea Renaissance di Ita Paus di Rom menjadi penaung/patron kepada para seniman dan cen Golongan ini mula bekerja secara bersendirian untuk mempelihatk masing.Genoa. Pertembungan budaya. .bahasa dan agama kerana kedudukan Itali ya kelilingi Laut Mediterranean. Giovanni Bocaccio Sebab-sebab Renaissance berlaku di Itali.Niccolo Mac Bocaccio. Lahir pemkiran Humanisme Bapa Humanisme Penerokaan dan Inkuiri Muncul Bandar Besar Kedudukan Strategik Pelabuhan perdagangan Tumpuan seniman dan ilmuan. Kemunculan Venice dan Genoa sebagai pelabuhan untuk menjalan antarabangsa.saintis dan penulis.renisciment yang bermaksud ³kela pada penghargaan semula ilmu dalam tamadun Yunani dan Rom. Kunjungan dan lawatan Peranan Paus sebagai patron. Kesediaan meneroka bidang dan kawasan baru kerana didorong ole yang kuat. Kemunculan para pedagang kaya yang menggunakan kekayaan un bandar dan menjadikannya tumpuan para seniman dan cendekiawa Golongan pedagang kaya menjadi patron atau penaung kepada par muzik. Perlihat bakat Lahir aliran pemikiran humanisme melalui penonjolan terhadap ke berfikir untuk menyelesaikan permasalahan. Niccolo Machiavelli 3. Melahirkan bapa humanisme iaitu Francesco Petrach.Florence.Antara patron yang terkenal ialah keluarg Berlaku persaingan antara bandar-bandar di Itali untuk mendapatka cendekiawan yang terbaik dalam pelbagai bidang oleh patron. Francisco Petrarch 2. Tokoh Humanisme.Zaman Renaissance Maksud Renaissance Kelahiran semula Berasal daripada perkataan Itali. Penaung ilmu Persaingan dapatkan ilmu oleh patron.

Pindah pusat seni. Tumpuan lukisan dan ukir. Para saintis logik dalam menekanan kaedah pemerhatian serta peng dalam menerangkan sesuatu fenomena alam. Misalnya Leonardo da Michelangelo. dan Michelangelo untuk mencantikkan dan menghiasi ge Rom Membina Katedral St Peter. Pihak gereja menekankan penjelasan tradisional tentang fenomena Langkah Paus menjadikan Rom sebagai pusat Renaisance di Itali. Cemburui pencapaian bandar Florence Nak jadikan Rom cantik Cabaran drp ahli sains & mate Konflik kes Galileo Galilei Berkenaan Pusat alam Sains guna akal dan logik. Sumbangan tokoh zaman Renaissance Francesci Petrach Bapa Tubuh pustaka Dikenali Bapa Humanisme Menubuhkan perpusatakaan kerana minat dalam ilmu . selain mejadi pelukis dan pengukir agung. Gereja guna tradisi Gereja Rom mencemburui pencapaian bandar seperti Florence yan Medici Gereja Rom berhasrat menjadikan Rom secantik Florence Gereja menghadapi masalah kerana khuatir ahli sains dan ahli mete pemikiran mereka. W Sebab permusuhan antara gereja Rom dengan ahli sains dan matematik di Itali.Bakat dihargai Perubahan Pendidikan Muncul tokoh Renaissance Kemahiran seniman dihargai dan ini mempengaruhi para pelukis u individu iaitu individualisme seperti pelukis iaitu Leonardo da Vin Michelangelo. Francis Bacon. Bina Katedral. Memberi perhatian kepada seni lukis dan seni ukir Paus Julius 2 telah mengupah pelukis dan pengukir terkenal sepert Raphael. Perubahan konsep pendidikan dengan menggalakkan pembinaan k intelektual serta fizikal dikalngan individu. disanjung dalam bidang ilmu pengetahuan yang lain. Pusat seni Renaissance telah berpindah dari Florence ke Rom. Upah pelukis cantikkan Rom. Terdapat tokoh renaissance yang muncul di beberapa buah negara contohnya. Konflik atau perselisihan pendapat berlaku seperti dalam kes Galil Galileo Galilei menyatakan matahari sebagai pusat alam manakala bumi sebagai pusat alam. tokoh pemikir seperti Thomas More.

Membuat buku catatan dengan pelbagai lakaran ciptaan teknikal se gergasi digerakkan dengan roda. Muncul Monarki baru. Mendahului zamannya mempunyai semangat inkuiri untuk mencar kejadian alam.kejuruteraan. Pemerintah harus ditakuti dan bukan disayangi rakyat.kartografi (teknik me . Kemunculan monarki baru yang mempunyai kekuatan dan kekuasa melalui kewujudan kerajaan pusat dan kesatuan kebangsaan.Castile dan Aragon (Sepanyo dan Belanda. Perdagangan berkembang Kemajuan ilmu. Buku Catatan Menyimpan koleksi karya agong zaman Yunani dan Rom yang dite cendikiawan Islam dan Paderi. Niccolo Machiavelli Tokoh Buku Raja kuasa mutlak Ditakut rakyat Rakyat perlu setia Nasionalisme Negara Bangsa. Memperkenalkan aliran nasionalisme di Eropah. Memerhati sendiri apa yang ditulis untuk mengelakkan percanggah Memperkenalkan kaedah penulisan melalui sistem pemerhatian.geografi dan strategi ketenteraan. Rakyat perlu memberi taat setia kepada Geraja Katolik. Melukis dan mengukir untuk mencantikkan gereja dan katedral di R Menjadi pelukis terkenal dengan menghasilkan lukisan ³Mona Lisa Berjaya membina dan mengembangkan bakat sebagai manusia yan Seorang Versatil dengan menguasai semua bidang ilmu seperti sen ukir. Sistem perdagangan tempatan dan antarabangsa semakin berkemba manakala kegiatan ekonomi sara diri kian pupus.Simpan koleksi agong Tulis pemerhatian Kaedah penulisan. Kemajuan dalam bidang matematik. Kesan yang berlaku selepas Renaissance di Eropah. Guna Ikuiri utk jawapan. Seorang tokoh seniman dan cendekiawan yang terkenal. Pembayaran cukai secara langsung kepada kerajaan pusat memperk raja menyebabkan kuasa gereja dan kuasa golongan bangsawan sem Monarki baru ini terdapat di Portugal.botani. Leornado da Vinci Seniman.falsafah. Cendikiawan Cantikkan gereja Terkenal dgan Mona Lisa Kembang bakat Versatil ± kuasai banyak ilmu.geografi. Negara monaarki baru. Dikenali tokoh Humanisme Menghasilkan buku The Prince Menyarankan seorang raja harus berkuasa mutlak. Ideanya mendorong pembentukan negara bangsa di Eropah. Cukai ± Raja kukuh.

Adanya mesin cetak ciptaan Johann Gutenberg membolehkan Bibl singkat dengan harga yang murah. rasuah dan penyelewengan apabila pihak Ge meningkatkan usaha pembangunan keduniaan.saintifik.k Emosi dan perubahan Perubahan dalam pemikiran dan gaya hidup manusia melahirkan e pemikiran. Sebab Reformation Kepincangan gereja. Menentang Indulgences Tindakan Martin Luther . surat penganut Kristian yang melakukan dosa merebak ke seluruh Eropa Mesin cetak ± Bible murah. dan bangsawan yang tidak mencerminkan kehidupan keagamaan.unsur emosi yang dicerminkan berjaya mem budaya yang menyuburkan keyakinan diri.falsafah. Berlaku kepincangan . Menekankan ciri-ciri inkuiri .dan metafizik. Perubahan dan pemikiran Perubahan sikap masyarakat terhadap pendidikan yang menekanka masy. Amalan tdk selari dengan Amalan golongan penguasa Gereja Katolik tidak selari dengan yan Bible. mula m menentang amalan Indulgences. yang dicerminkan di dalam muzik. Inkuiri dan berani ± Pengajaran daripada Zaman Renassance ialah kita harus mempuny kejayaan.keobjektifan. Profesor ilmu theologi di Jerman.dan ukiran yang dihasilk Budaya dan keyakinan diri. Dari segi psikologinya. berani untuk meneroka perkara dan bidang baru untuk mencapai ke jurusan. Penyelewengan gereja. Terdapat penyelewengan dengan penjualan sijil Indulgences .eksperimen dan merintis pembangunan dan perkembangan ilmu sains seperti biologi.lukisan.fizik. Merupakan suatu gerakan yang berlaku di Eropah Barat pada abad mempunyai kaitan dengan agama Kristian. logik. Luther mencabar gereja Luther percaya yang manusia itu seharusnya bergantung pada keku . Zaman Reformation Maksud: Perubahan Gerakan Melaksanakan perubahan atau pembaharuan terhadap sesuatu untu sesuatu yang lebih baik atau untuk membentuk sesuatu yang baru.astronomi menyebabkan perkembangan kegiatan penjelajahan dan Ilmu moden ± keonjektifan. Counter Reformation Menentang Golongan agama bertindak menentang sesuatu yang baru yang diti Protestan. kitab Bible menyebabkan ramai ahli masyarakat mempersoalkan k Amal gaya hidup Golongan penguasa Gereja lebih cenderung mengamalkan gaya hid bangsawan.

dan rempah ratus Raja Sepanyol dan Raja Portugal merupakan pemerintah yang bert memberikan galakan menjelajah ke Timur. Peperangan mengikut mazhab telah mengakibatkan kemusnahan. dan Sweden. Kesan Zaman Reformation 2 Mazhab Pimpinan Gerakan Perang keagamaan Kemusnahan masy. Cabaran terbuka Bebaskan kuasa terhadap monarki. Sepanyol 3. Dalam jangka panjang timbul sikap tolenransi antara pengikut maz mempergiatkan pendidikan dan penyebaran fahaman mereka. Kristian berpecah kepada Katolik dan Protestan Di Switzerland gerakan pada mulanya dipimpin oleh Huldreich Zw dipimpin John Calvin. Berlaku perang keagamaan di Perancis dan perang 30 tahun yang m jerman. Kuasa gereja dicabar secara terbuka. Belanda 4. Perjanjian Tordesillas telah ditandatangani untuk menamatkan pers . Barangan Timur Galakan Raja Perjanjian tamatkan Ingin mendapatkan barangan seperti emas.sutera. amalan penghidaman dengan mencabar kedudukan Gereja dan inst Luther memperkenalkan mazhab Protestan yang berasal daripada p yang bermaksud membantah yang mempersoalkan kewibawaan Ge golongan paderi. Denmark. Sebab-sebab penjelajahan dan penerokaan orang Eropah ke dunia luar. Cthnya semasa pemerintahan Raja Henr ketua kerohanian gereja Protestan Anglican dengan memutuskan h Penjelajahan Dan Penerokaan Kuasa-kuasa Eropah yang terlibat dalam penjelajahan dan penerokaan pada abad ke-15. Bohemia. Inggeris Laluan Eropah ke Timur Atlantik Orang Eropah melalui Lautan Atlantik ke Timur. portugal 2. Toleransi dan penyebaran .Bantah dan Protestan. 1. Kuasa gereja terhadap monarki berkurangan disebabkan ingin mem penguasaan Paus di Rom.

Asia Tenggara dan Asia T Pembekal Barangan kepada Daerah di luar Eropah telah menjadi pembekal kepada keperluan m Eropah. Ingin menyebarkan agama kristian seperti yang ditekankan oleh pe Eropah. Kesan penjelajahan orang Eropah terhadap masyarakat setempat. Semangat kebanggaan bangsa telah mendorong orang Eropah untu Eropah sebagai kebanggaan bangsa.persaingan. Penyebaran kristian. Ilmu Inkuiri Gigih Kepentingan penerokaan ilmu pengetahuan. Sikap untuk menerima perubahan bagi mencapai kemajuan melalui Zaman Renaissance hingga zaman penjelajahan dan penerokaan di Eropah. Semangat inkuiri untuk melakukan perubahan. Jalan Laut dikuasai Jalan pelayaran perdagangan di Lautan Hindi.Indi. Sebar Kristian Penduduk tempatan menerima agama kristian yang dibawa oleh m Hapus Tamadun Tempatan Penjelajahan Sepanyol dengan melakukan penaklukan ke atas Mex menundukkan tamadun Atzec. Kegigihan dalam mencapai sesuatu matlamat.Latin Amerika. tanah jajahan bahagian timur kepada Portugal manakala Barat kepa Peragangan rempah ratus dan sutera telah mendatangkan keuntung para pedagang Eropah.dan menakluk Peru dengan menghap Hijrah Masyarakat Eropah Penghijrahan beramai-ramai orang Sepanyol ke Amerika Latin tela masyarakat yang baru di wilayah tersebut.Asai Tenggara dan L dikuasai oleh Portugal. Petempatan diluar Eropah Petempatan orang Portugis di Melaka dan Goa manakala Filipina a kuasa Sepanyol. .Perancis. Iktiraf kekuatan Eropah Pemimpin tempatan terpaksa membuat perjanjian dengan mengikti Eropah. Kuasai pusat dagangan Portugis telah menguasai pusat emporium dunia seperti Goa dan M Kayakan negara Eropah Barangan yang dibawa dari Timur telah memperkayakan ekonomi masyarakat di Eropah. Eksploitasi Buruh tempatan Para pemodal Sepanyol mengeksploitasikan buruh pribumi untuk b di ladang mereka.dan Belanda meng dan penerokaan ke seberang laut. Monarki baru dan galakkan. Kebanggaan utk menjajah. Kemunculan Monarki Baru di England. Keuntungan dagang empahr. Syarikat Perdagangan Syarikat berpiagam yang telah diwujudkan menjalankan perdagang ke Carribean.Afrika.

Semua tanah milik tuan tanah dapat dipagar. Kesuburan tanah dijaga. Berhijrah ke bandar untuk menjadi buruh kilang. Baja asli Penggunaan baja asli secara meluas telah menjadikan tanaman lebi . Milik tanah dapat kelulusan Perubahan dalam penggunaan dan pemilikan tanah persendirian se ± pagar mendapat kelulusan Parlimen untuk memagar tanah awam bagi me secara ladang. Terpksa bekerja di ladang milik tun tanah yang kaya.Berani Keberanian menghadapi cabaran tanpa mengira risiko yang bakal d semasameneroka lautan serta daratan. Kos untuk memagar tanah tinggi. Pertambahan penduduk Britain menghadapi pertambahan penduduk. Jentera pertanian Terdapat alat yang dicipta olh Jethro Tull untuk kegunaan mengga penanaman biji benih dapat dilakukan dengan pantas. Petani terpaksa menjual tanah.menyebabkan permint meningkat dan menyebabkan harga gandum meningkat. Melalui kaedah ini kesuburan tanah dapat dikekalkan kerana tanam memerlukan nutrien yang berbeza serta tanah tidak dibiarkan koso Tanaman baru. Meluas Bentuk ladang Beli tanh Tanah dipagar Tuan tanah memiliki tanah yang luas. Membentuk ladang pertanian. Revolusi Pertanian dan Revolusi Prindustrian Sistem tanah di Britain 1. Tanaman baru diperkenalkan seperti turnip dan ubi kentang. Kesan Akta Pemagaran tanah terhadap petani-petani kecil Kemampuan Kos tinggi Jual tanah Kerja ladang Buruh kilang . Petani kecil yang bergantung kepada tanah awam hilang punca rez Sebab berlaku Revolusi Pertanian di Britain.bandar Hilang rezeki Petani kecil tidak mampu memagari tanah. Tanah milikan persendirian Kesan Akta Pemagaran Tanah terhadap tuan tanah yang kaya. Tanah awam 2. Golongan tuan tanah dapat membeli tanah awam. Tanaman bergilir Kaedah penanaman secara bergilir diperkenalkan oleh Lord Towns pelbagai jenis tanaman secara berterusan sepanjang tahun.

Para peladang yang menjadi kaya hasil daripada Revolusi Pertania lebihan modal dalam sektor perindustrian. Para peladang besar menjadi pedagang antarabangsa. Eksport Untuk dieksport. Lombong Untuk melombong arang batu. Alat pemintal benang.tokoh Pertanian skala besar Pertanian menjadi punca ekonomi negara. Faktor mempengaruhi berlaku Revolusi Perindustrian di Britain. Dana dapat diselamatkan kerana Britain tidak perlu bergantung pad makanan dari luar seterusnya membantu pertumbuhan dan perkem . Menyedikan makanan yang cukup kepada tenaga buruh industri di Kedudukan tuan tanah sebagai tokoh pentig dalam masyarakat. Perubahan sikap sanggup mengambil risiko untuk melaburkan mod perindustrian. Muncul sistem ekonomi skala besar dengan pembukaan ladang per rakyat bekerja sebagai buruh ladang mewujudkan golongan buruh Ciptaan baru dan kegunaannya dalam Revolusi Perindustrian. Punca ekonomi Lebihan dieksport Peladang jadi pedagang Makanan mencukupi Tuang tanah . Lebihan produk dieksport. Water Frame Cipta Pintal Wap Spinning Jenny Cipta Pintal Tangan Dicipta oleh Richard Arkwright pada tahun 1769. pertanian meningkat. Alat pemintal benang. Menggunakan tangan dapat memintal lapan jurai benang serentak. Enjin Memperbaiki enjin rekaan Nercomen. Enjin Berkuasa Wap James Watt Cipta Dicipta oleh James Watt. Lebihan modal dilabur semula Sikap sanggup risiko Dana diselamatkan ± tidak gantung impot. Lebihan produk dapat diperdagangkan melalui kaedah pemasaran y Kesan Revolusi Pertanian di Britain pada abad ke-18. Menggunakan kuasa wap Dicipta oleh John Hargreaves pada tahun 1770.Pemasaran produk ± didagangkan.

Semakin ramai rakyat Britain terlibat sebagai pekerja atau buruh in sebagai buruh pertanian. . Sumbangan enjin berkuasa wap terhadap sistem pengangkutan? Pacu bot Kenderaan darat Lokomatif Roket Kereta api Bantu kembang industri Digunakan untuk memacu bot. Arang batu . Penggunaan arang batu sebagai sumber tenaga perusahaan. Lokomatif roket dapat bergerak selaju 16 batu sejam di atas rel. Semangat dan kegiatan keusahawanan telah mencetuskan daya kre tokoh-tokoh perindustria Britain.tenaga Semangat usahawan. Industri Ganti pertanian. Memacu kenderaan di darat. Buruh upah industri Kegiatan pembuatan dan pengilangan telah mula menggantikan ke sebagai bidang utama ekonomi negara. Penggunaan teknologi enjin berkuasa wap dapat menjimatkan kos murah. Lokomatif dipacu dengan enjin berkuasa wap.Rekaan baru dlm industri. Pengkususan pengeluaran. cekap ± luaskan menyebabkan setiap barang menjadi murah dan mampu dibeli mas pasaran secara meluas di pasaran antarabangsa.bantu Penggunaan kuasa wap membantu perkembangan sistem pengangk kembang industri kapal laut untuk mengangkut hasil industri. Prestasi barangan dari segi kuantiti dan kualiti dapat dipertingkatka Pasaran dlm dan luar negeri Produk tersebut dapat dipasarkan secara meluas di dalam negeri da Teknologi moden ±cepat. Rekaan dalam bidang sains dan teknologi dengan mencipta mesin b perindustrian. Pengangkutan . Perubahan daripada Revolusi Perindustrian di Britain Pengeluaran secara besar Pengeluaran barangan dihasilkan secara besar-besaran melalui kae bagi menggantikan tenaga manusia. Rekaan dan penemuan Pelbagai mesin direka untuk mempertingkatkan pengeluaran telah kajian dan kreativiti para ahli teknologi dan saintis seperti tenaga w pembakaran arang batu. Prestasi ditingkatkan. Pemoda hanya mengkhusus kepada satu bidang industri untuk men mendatangkan faedah dan kemahiran dalam bidang tersebut. Kereta api menggunakan enjin berkuasa wap digunakan di Eropah 1875 kereta api berkuasa wap membantu perkembangan sistem pen dan kapal laut untuk mengangkut hasil industri Dan perkembangan Kesan Revolusi Perindusrian di Britain.

Had masa bekerja bagi kanak-kanak yang layak tidak melebihi sem Majikan perlu memastikan keselamatan para pekerja mereka terjam Pada tahun 1842. Larangan kanak-kanak bekerja.Tuan tanah diganti pengusaha kilang.mereka bo hukuman berat oleh pemerintah. Enjin berkuasa wap boleh menarik lebih banyak gerabak bagi men pekerja kilang.memperkenalkan Akta Sepuluh Jam menetapkan dalam perusahaan tekstil tidak bekerja lebih sepuluh jam sehari. Masa kerja 9 jam. Revolusi Perindustrian telah memperkenalkan sistem perkilangan t tekstil. Tindakan kerajaan mengatasi penindasan pekerja kilang. Pekerja mahir memprotes dan memusnahkan mesin-mesin pemidan dan renda dikenali sebagai Pergerakan Luddite.menye dipacu dengan lebih laju. Keselamatn terjamin Buruh kanak-kanak perempuan/wanita dilarang. Imperialisme . Terdapat Akta Anti penggabungan yang melarang para pekerja dar bermuafakat atau menjalankan sebarang tindakan bagi mendapatka yang lebih baik daripada majikan mereka. Dagangan Antarabangsa Rekaan dan penemuan Gerabak keretapi wap Pengangkutan moden Kapal wap Sistem Kilang Tiada Layanan Pengunnaan Mesin Protes pekerja Larangan pekerja bergabung. Lebihan produk hasil daripada Revolusi Perindustrian diperdagang antarabangsa dan keuntungan dapat dimaksimumkan. Masa bekerja panjang melebihi 10 jam sehari.renda dan bahan pakaian lain tercipta. Pekerja wanita -sepuluh jam Pada tahun 1824. Kanak-kanak dipaksa bekerja di lombong arang batu. Peringkat awal golongan buruh tidak mendapat layanan atau pemb Kemahiran para penenun dan tukang jahit tidak diperlukan selepas stoking. Pada tahun 1847. Pada tahun 1833.Akta Anti Penggabungan telah dimansuhkan dan Sekerja buat pertama kalinya telah diizinkan. Kemunculan sistem pengangkutan laut dengan penggunaan kapal l oleh jentera berkuasa wap.Akta Lombong diperkenalkan untuk melarang pe perempuan dan wanita dalam perusahaan arang batu.Akta Kilang digubal di Parlimen yang melarang k umur sembilan tahun bekerja sebaliknya diwajibkan ke sekolah. Sekiranya pekerja didapati melanggar peraturan tersebut. Hukuman berat Buruh Kanak-kanak Masa kerja 10 jam Kedudukan tuan-tuan tanah sebagai tokoh utama dalam masyaraka para pengusaha dan pemilik kilang. Kemajuan rekaan dan penggunaan kereta api berkuasa wap. Wujud Kesatuan dan pindaan undang-undang.

Terima penasihat Para pemerintah tempatan terpaksa menerima para penasihat dan p Perundangan ditukar Sistem politik perundangan peribumi telah ditukar agar menyamai Persaing antara kuasa barat.Burma. Imperialisme boleh diertikan sebagai penguasaan sesebuah negara terhadap negara yang lemah. Penguasaan terhadap negara Keuntungan politik dan eko. Lumba Tanggungjawab Kuasa Barat pada masa itu berminat untuk mendapatkan bahan me yang banyak serta berterusan daripada tanah jajahan seperti rempah Untuk mendapatkan pasaran bagi hasil pengeluaran industri negara Kesan daripada Revolusi Industri yang merebak ke Eropah menyeb Britain. Kegiatan ekonomi peribumi dihapuskan. pasaran.Maksud imperielisme. Ekonomi tempatan hapus.Jerman. Pihak Barat yang juga berhasrat untuk menyebarkan pengaruh tam kristian ke seberang laut.Belanda di Ind menjajah Indo China dan Amerika menduduki Filipina.Belanda.Perancis dan Itali menjadi kuasa imperialis bahan mentah.komersial Kegiatan penanaman getah dan perlombongan bijih telah dikomers memenuhi keperluan industri di Britain. Wujud eko. . Britain terpaksa mencari pasaran di Asai kerana Amerika Syarikat untuk melindungi industri mereka.India. Revolusi Pengangkutan mewujudkan sistem jalan kereta api dan pe berkuasa wap menyebabkan kuasa Barat berlumba-lumba untuk m jajahan. Kenaikan Tarif Niat sebar pengaruh.. Bahan Mentah Luaskan Pasaran Revolusi Industri Sistem Pengangkutan moden. Semangat perlumbaan dikalangan negara Barat dalam kegiatan pen menganggap pemilikan tanah jajahan sebagai satu status kuasa yan Orang-orang Eropah menganggap usaha mengembangkan tamadun tanggungjawab yang disebut oleh orang Inggeris sebagai ³the whit Perancis sebagai ³ mission civilisatrice´. Penguasaan bertujuan untuk mendapatkan keuntungan dari segi po Faktor mempengaruhi kedatangan penjajahan Barat ke Asia.oleh Jerman sebagai tugas dan oleh Amerika sebagai ³the blessing of the Anglo-Saxon protec Kesan imperialisme Barat ke atas Asia Tenggara. Persaingan kuasa-kuasa Barat mendapatkan tanah jajahan menyeb telah campur tangan di Tanah Melayu.

lembu dan kerbau untuk m makanan.ubi. Bercucuk tanam Menagkap ikan Menternak binatang Perlombongan Memungut hasil hutan Ekonomi Tradisional Sara Diri Jenis Ekonomi Tujuan Lebihan utk pertukaran barangan Tanaman makanan Ternakan makanan Teknologi kuno/mudah Mengamalkan ekonomi secukup hidup. Menggunakan teknologi mudah. Aktiviti ekonomi seperti melombong. Tugas untuk meransang dan menjalin hubungan baik di kalangan p dipikul oleh pemerintah peribumi selepas merdeka. 3. 1. 2. [Atas Halaman ] Sistem pendidikan yang diperkenalkan terhad di kawasan bandar u pendidikan asas dan melatih golongan pentadbir rendah bagi meme pentadbiran penjajah.bercucuk tanam.peralatan penanaman padi seper tenggala. . Demografi dan masyarakat majmuk.Pendidikan diperkenalkan. Perubahan demografi dan komposisi etnik berlaku di negara yang t Barat membentuk masyarakat majmuk. BAB 10 DASAR BRITISH DAN KESANNYA TERHADAP EKONOMI NEGARA Ekonomi tradisional Kegiatan ekonomi masyarakat Melayu radisional. Menjalankan dasar pecah dan perintah mengelakkan hubungan ant pemerintahan mereka. Buruh imgran. 5. Kuasa Barat bertindak untuk mengimport buruh dari negara lain un kerja bagi keperluan kegiatan ekonomi komersial mereka.memungut menangkap ikan.kenduri-kendara. 4.pembayaran zakat dan sedekah disimp Mengusahakan tanaman makanan seperti penanaman padi.pi Menternak binatang seperti ayam. Perpaduan ditanggung pribumi.itik. Pecah dan perintah. Lebihan pengeluaran digunakan semula oleh keluarga untuk tuju barangan.

perlombongan Jenis tanaman dagangan di Tanah Melayu. 7. 1. 6. 1. Menggunakan teknologi yang tinggi seperti kapal korek untuk m Pemasaran adalah lebih luas di eksport ke Eropah. Menggunakan tenaga yang banyak dibawa dari China untuk perl Modal adalah besar kerana dimiliki oleh syarikat-syarikat besar. Pertanian dagangan 2. Tidak wujud pengkhususan pekerjaan yang jelas. 3.Pembahagian k perbezaan jantina dan umur. 2. Ekonomi Dagangan Maksud ekonomi dagangan Kegiatan untuk ekspot Skala besar Buruh Upah yg banyak Modal Besar Teknologi Pemasaran meluas Lebihan pengeluaran Kegiatan pertanian atau perlombongan bijih timah untuk lebihan Pengeluaran adalah dalam skala yang besar.bubu dan jala.Air semulajadi Tangkapan Ikan tradisi Tenaga manusia dan haiwan Modal/Tenaga kecil Tiada Pengkhususan Sistem perairan berasaskan sumber air dari sungai dan hujan. Ubi kayu Tebu Lada hitam Gambir Tembakau Kopi getah Kesan kedatangan British terhadap ekonomi di Tanah Melayu. Kegiatan ekonomi dagangan di Tanah Melayu. Menggunakan tenaga binatang dan manusia dalam pertanian. 5. Penggunaan sumber tenaga yang sedikit dan modal yang kecil. Penangkapan ikan menggunakan tali kail. Melibatkan lebihan pengeluaran. Rangkaian Ekonomi Ekonomi tradisi terpinggir Penguasaan terhadap pelabuhan utama di kawasan ini mewujud dagangan yang berkembang pesat di kawasan bijih timah dan pe Aktiviti ekonomi Tradisional khususnya di kawasan luar bandar . 4.

Sistem pajakan tanah kepada pengusaha dari China.lada hitam dan ubi kayu.lada hitam. Tumpuan pertanian Ekspot.penanaman Hitam diusahakan secara besar-besaran melalui Sistem Kangcu.Sabah dan Sarawak pada abad ke-19. Kekuasaan British dalam Keupayaan mereka menguasai sektor pertanian komersial adalah Ekonomi modal. Kemasukan Buruh/Imigran Membawa buruh dari China untuk memenuhi keperluan sektor p Perkembangan pertanian komersial di Tanah Melayu. Tingkat Industri Keuntungan daripada hasil perlombongan bijih timah telah pelombongan meningkatkan industri perlombongan. Saiz setiap satu kangkar setiap 2500 ekar hingga 20000 ekar.tebu.Wujud dwiekonomi Mewujudkan bentuk ekonomi duaan atau dwiekonomi iaitu eko dagangan.gambir. Pajakan Tanah kepada org Tanah dipajak kepada pengusaha Cina di Johor dengan menanam Cina atau ladang. Setiap ladang dikenali sebagai kangkar. Setiap kawasan kecil akan diusahakan oleh 3-10 orang buruh dar Faktor mempengaruhi perusahaan getah di Tanah Melayu pada abad ke-20. Sistem Kangcu dan lada Semasa pemerintahan Maharaja Abu Bakar di Johor. Luas Ladang Lada hitam Pada tahun 1860-an. .teknologi serta mendapat konsensi tanah yang luas dan pa Wujud Dwiekonomi Masyarakat Melayu masih lagi dengan ekonomi sara diri selain sehingga mewujudkan dwiekonomi.tembakau dan kopi. British memberikan tumpuan kepada tanaman kopi dan temba China mengusahakan gambir. Usaha tanaman Getah Pada abad ke-20 pemodal British telah mula mengusahakan geta Sistem Kangcu Johor Gmbair/lada hitam Cina Pajak Kangkar Saiz besar Buruh Cina Diperkenalkan di Johor semasa pemerintahan Maharaja Abu Bak Tanaman terdiri daripada gambir dan lada hitam. Ketidakimbangan kemajuan Penumpuan aktiviti ekonomi di negeri-negeri pantai Barat mew Ekonomi pembangunan dengan negeri-negeri di pantai Timur. Penyumbang pendapatan Sebagai penyumbang utama kepada sumber pendapatan kerajaan British Wujud Tanaman Komersial Tanaman komersial yang diberi tumpuan oleh British di Tanah ialah ubi kayu.Johor dianggarkan mempunyai 1200 ladang Kemasukan Pemodal Eropah Para pemodal dari Eropah dan China banyak melibatkan diri dal dan Cina era kolonialisme British.

Cara penorehan Beliau berjaya menemui cara penorehan getah yang sesuai. Revolusi industri ± Revolusi Perindustrian di Eropah telah membawa kepada perm permintaan tinggi.Tanah subur Terdapat tanah yang subur dan iklim yang sesuai. Peraturan Getah A/B Melaksanakan Rancangan Peraturan Getah Antarabangsa 1934. Mengehadkan pengeluaran getah oleh negara pengeluar. Memperkenalkan sistem kupon mengehadkan hari menoreh getah. Premiumtanah naik Menaikkan premium tanah untuk penanaman getah.basikal dan peralatan elektrik.tayar. Sekatan Stevenson Had pengeluaran Kupon had penorehan Memperkenalkan Rancangan Sekatan Stevenson 1922. . Syarikat Perwakilan Penubuhan syarikat pewakilan membuka ladang dan menguru Harrisons and Crosfield. Sekat getah tanah Pekebun kecil tidak dibenarkan menanam getah di tanah sawah sawah.Guthrie Galakan British ± sewa tanah. Sekat melayu Mengelakkan penglibatan orang Melayu dalam penanaman getah. Langkah-langkah British menstabilkan harga getah. Pameran dan pengagihan Ridley berusaha meyakinkan para peladang untuk menanam getah percuma pameran dan mengagihkan benih secara percuma. Dasar British yang memberikan galakan dan sokongan kepada p cukai rendah.ia ibidem atau berbentuk tulang ikan kering. Kopi jatuh. Modal asing Kemasukan modal asing milik pelabur Eropah merupakan sala perkembangan perusahaan getah di Tanah Melayu.yang tidak merosakkan Harga getah tinggi Harga getah melambung tinggi berikutan perkembangan ind pengguna seperti kasut. Kuota rendah Mengenakan kuota yang rendah kepada pekebun kecil getah. kadar sewa tanah dan tarif cukai yang rendah kepada peladang g Kemudahan infrastruktur Pembinaan infrastruktur seperti jalan raya serta jalan kereta kawasan pertanian komersial dengan pelabuhan dan pusat pentad Pekerja asing Membawa masuk pekerja asing dari selatan India untuk bekerj murah.Ridley dilantik sebagai Pengarah Botanical berusaha membawa masuk getah.Bousten Buttery Estate Agency. getah yang digunakan dalam pelbagai industri terutamanya indus Ridley ± bawa masuk getah Peranan Henry N. Berlaku kejatuhan harga kopi.

Penglibatan Pemodal Penguasaan para pembesar Melayu terhadap sektor Eropah gugat perlombongan bijih timah mula berubah dengan Melayu.Jepun dan India.Raja Jumaat. Jual semula kpd Para pembesar Melayu akan memastikan hasil bijih pembesar. dilombong dijual semula kepada mereka.alatan senjata dan alatan muzik seperti gong. Masyarakat Melayu memasarkan hasil bijih ke India. Melayu pajak tanah. China. kerana mendatangkan keuntungan yang lumayan berdasarkan permintaan yang tinggi pada peringkat antarabangsa.Ngah Ibrahim. British minat sebab Perusahaan bijih timah mendapat perhatian pihak British keuntungan tinggi. Jepun. penglibatan para pemodal Eropah dalam sektor ini. Dimiliki pembesar Lombong bijih timah dimiliki oleh golongan pembesar Melayu dan dikerjakan oleh buruh tempatan. Terdapat pembesar Melayu memajak lombong kepada saudagar-saudagar Cina untuk mendapatkan keuntungan yang mudah kerana tidak berupaya menyediakan modal.Perkembangan perlombongan bijih timah di Tanah Melayu hingga kedatangan British. Antara pembesar yang memiliki lombong bijih timah termasuklah Long Jaafar. Abad -20 dikuasai Pada awal abad ke-20. Dapatkan kebenaran Pengusaha dari China mesti terlebih dahulu mendapatkan kebenaran para pembesar Melayu untuk mengusahakan perlombongan.di Sungai Ujong (Negeri Sembilan). Dagang sejak abd ke.di Selangor dan Dato Kelana Putera.industri perlombongan bijih timah .Datuk Bandar dan Dato Muda Linggi. Kaedah mendulang Bijih Timah dilombong melalui kaedah mendulang di kawasan sungai yang berhampiran. Harga ditentukan Harga bijih akan ditentukan oleh pembesar Melayu itu pembesar. sendiri. Membuat alatan. Bijih digunakan oleh masyarakat Melayu untuk membuat gendang gangsa. Pasarkan ke Cina. perlombongan bijih timah berlaku mulai pertengahan abad ke-19 yang dipantau sepenuhnya oleh para pembesar Melayu tempatan.Bijih timah mula diperdagangkan di Tanah Melayu sejak 9 abad ke-9 lagi. Buruh Cina dipantau Penglibatan pengusaha dari China dalam sekor pembesar.

mula dikuasai oleh pelombong dari Eropah. Perusahaan bijih timah berubah daripada intensif buruh kepada intensif modal. Kwangtung 2. Intensif modal. . Melayu tidak tentang Orang Melayu tidak menentang imigran China dan India berhijrah ke Tanah Melayu.Eropah. Fukien Cara kemasukan buruh Cina ke Tanah Melayu. Sistem Tiket kredit Sistem pengambilan kakitangan Sistem pengambilan rumah kongsi Kemasukan berkumpulan Sebab-sebab kedatangan imigran China dan India ke Tanah Melayu sejak abad ke19. British benar masuk British telah membawa masuk tenaga buruh dari China dan India untuk bekerja dalam sektor pertanian dan perlombongan. 3. kerana kemampuan mereka menyediakan modal bagi penggunaan teknologi kapal korek. 2. 4. Kurang tempatan buruh Kekurangan buruh di dalam sektor pertanian dan perlombongan mendorong British membawa masuk imigran. Kwangsi 3. 1. Modal kecil Cina Pemodal Cina tidak berupaya bersaing dengan Eropah gagal bersaing. dari China dan India untuk bekerja dalam sektor pertanian dan perlombongan. Gubal undang. timah terus merosot dengan pengenalan kapal korek sebagai teknologi baru dalam perlombongan bijih timah. Wilayah di China dan penghijrahan ke Tanah Melayu. Cina merosot ± Penguasaan pemodal dari China dalam perlombongan bijih British kuasai. 1.Beberapa enakmen dan undang-undang digubal dan undang. diluluskan bagi mewujudkan penguasaan kerajaan British pada semua peringkat perusahaan melombong bijih timah. Kemiskinan di negara Kemiskinan di tempat asal mendorong kedatangan buruh sendiri.

Pegawai yang dihantar bertanggungjawab untuk mengiringi buruh-buruh tersebut sehingga mereka sampai di tempat majikannya. Sin kheh yang sampai di pelabuhan akan diambil oleh pemborong buruh bertindak sebagai orang tengah untuk diserahkan kepada majikan dengan bayaran tertentu. Segala tambang dan perbelanjaan buruh tersebut akan dibiayai oleh majikan. Cara kemasukan buruh Cina ke Tanah Melayu pada abad ke-19. Melalui sistem tiket kredit. Kestabilan Politik. 1.Hubungan tTradisi yg Hubungan tradisi yang terjalin antara Tanah Melayu sudah ada. Ketua bayar wang Buat perjanjian Sin Kheh diawasi. Kestabilan politik di Tanah Melayu mempengaruhi buruh asing ini untuk ke sini. Sistem Pengambilan kakitangan Majikan hantar pegawainya. Tiket dibekalkan. Ketua dibayar sejumlah wang bagi setiap imigran Cina yang dibawa dikenali sin kheh. Peluang kerja. Pegawai Iring buruh. Sistem Tiket Kredit Dikumpul dari kg. Majikan yang memerlukan buruh akan menghantar pegawainya ke China untuk mendapatkan tenaga buruh. Sin kheh diletakkan dibawah pengawasan nahkoda atau agensi buruh setelah menerima bayaran daripada bakal majikan. 2. Tambang dibiayai majikan. Sin kheh dibekalkan dengan tiket yang menunjukkan pelabuhan yang mereka tuju serta keterangan sama ada mereka bebas atau berhutang. . Sin kheh perlu membuat perjanjian secara lisan atau bertulis untuk menjelaskan hutang bekerja dengan majikan berkenaan dalam suatu tempoh yang tertentu. dengan India yang telah mendorong mereka berhijrah ke Tanah Melayu. Terdapat banyak peluang pekerjaan dalam perusahaan getah dan bijih timah.bakal imigran ke Tanah Melayu ini dikumpulkan dari kampung-kampung di negara China oleh kheh-tau atau ketua. Pemborong buruh.

Kedatangan mereka diaturkan oleh orang atau kumpulan tertentu kerana kepentingan ekonomi. Maksud kangani Seorang yang diberi kepercayaan dan lesen oleh majikan untuk mendapatkan tenaga buruh dari India.pembawa buruh akan dibayar dengan kadar tertentu seperti yang telah dipersetujui bagi setiap buruh yang dibawanya. Kemasukan Secara Berkumpulan Tajaan Charles Brook Kedatangan imigran ini telah berubah ekoran wujudnya tajaan oleh Charles Brooke melalui syarikatnya yang beribu pejabat di Singapura. Imigran Foochow diperlukan untuk mengusahakan tanah dan membangunkan sektor pertanian gambir dan lada hitam. Sektor pertanian.mereka bebas memilih tempat dan pekerjaan yang mereka kehendaki. Persetujuan ketua Kemasukan imigran Cina berketurunan Foochow di Foochow ± Sarawak. Atur Bebas .3. Sistem Buruh Bebas Sendiri Buruh dari India yang memasuki Tanah Melayu melalui sistem buruh bebas. 1. Setelah tiba di Tanah Melayu. Sarawak secara berkumpulan dengan persetujuan antara ketua Foochow di Sibu dengan Charles Brooke. China yang dilantik oleh sesebuah rumah kongsi. Pegawai yg biayai Pegawai tersebut akan membiayai segala perbelanjaan buruh-buruh tersebut sehinggalah mereka sampai di rumah kongsi di Tanah Melayu.akan datang sendiri dengan biayaan masing-masing. Cara kemasukan buruh India ke Tanah Melayu abad ke-19. kongsi. 4. Sistem Pengambilan Rumah Kongsi Dilakukan Pegawai Pengambilan buruh dilakukan oleh pegawai di negara Di Cina. Diserah tuan rumah Buruh diserahkan kepada tuan punya rumah kongsi .

mata wang turut digunakan seperti dinar emas Kelantan. Wang Pendahuluan Pengurus agensi Perkembangan mata wang di Tanah Melayu.2.wang dan kupang emas di Terengganu dan jongkong tampang di Pahang. 3. Di negeri-negeri Melayu lain .Melaka Penggunaan mata wang emas. Penubuhan institusi kewangan atau bank di Tanah Melayu oleh penjajah berlaku ekoran pembangunan dan Melayu lain. Mata wang .iaitu antara 9 hingga 13 sen sehari.akan diberi lesen dan dihantar pulang ke India untuk mencari tenaga buruh. Sistem Kontrak Majikan biaya Majikan akan membiayai tambang mereka ke Tanah Melayu dan sebagai balasannya buruh tersebut akan bekerja dengannya untuk jangka masa tertentu (antara 1-3 tahun) dengan bayaran yang paling minimum. Kangani diberikan wang pendahuluan untuk membiayai perbelanjaan buruh tersebut sehingga mereka tiba di Tanah Melayu.British telah menubuhkan sebuah pesuruhjaya dikenali sebagai Lembaga Pesuruhjaya Wang untuk mengeluarkan wang kertas di Negeri-Negeri Selat.perak dan timah bermula semasa zaman Kesultanan Melayu Melaka dalam kegiatan perdagangan. Penjajah tubuh bank . Mata wang Sepanyol Wang Kertas Wang Negeri Selat. Kedatangan para pedagang Eropah telah memperkenalkan penggunaan mata wang perak Sepanyol selama 300 tahun digunakan di Negeri-Negeri Melayu dan Negeri-Negeri Selat Pada tahun 1897. Pada tahun 1960.wang kertas Negeri-Negeri Selat mula diperkenalkan dan hanya sah digunakan untuk perdagangan di Negeri-Negeri Selat. Seseorang kangani adalah seperti pengurus agensi yang membawa masuk pekerja asing. Sistem Kangani Lesen Seseorang kangani yang diberi kepercayaan oleh majikan.

Mercantile Bank merupakan bank Pertama pertama yang ditubuhkan di Tanah Melayu.Pada tahun 1859. Perkembangan insurans di Tanah Melayu. Bank ejen pembayar Urusan perniagaan antarabangsa bertambah licin kerana bank bertindak sebagai ejen pembayar kepada pengeksport dan pengimport.insurans perniagaan dan kemalangan. Keperluan perkhidmatan insurans maritim adalah untuk Insurans Maritim .serta insurans nyawa. Perkhidmatan insurans yang ditawarkan ialah insirans maritim atau lautan.orang melayu menubuhkan bank yang pertama di Kuala Lumpur dikenali sebagai Malay National Banking Corporation Bhd. Dana luar ± cepat.Hong Kong and Shanghai Bank dan Algemence Bank Nederland. Pada tahun1947. Melayu tubuh bank. Eropah manakala pedagang tempatan hanya boleh mendapatkan perkhidmatan melalui orang tengah atau komprador.insurans kebakaran . Dana daripada luar negara dapat disalurkan terus ke Tanah Melayu dengan lebih mudah dan cepat.lebih banyak bank Eropah membuka cawangan di Tanah Melayu seperti The Chartered Bank.kesempatan ekonomi. Bank Tempatan Pada tahun 1913. Perkembangan Perdagangan Jenis Perkhidmatan Perkhidmatan insurans diperkenalkan ekoran perkembangan ekonomi dalam perdagangan antarabangsa.bank tempatan yang pertama telah ditubuhkan di Kuala Lumpur iaitu Kwong Yik Bank diikuti Bank of Malaya Ban Hin Lee Bank di Pulau Pinang. Bank berperanan menyediakan kemudahan pinjaman kepada para pelabur untuk memajukan dan memesatkan lagi industri getah dan bijih timah. Bank di Sarawak Bank Perdagangan ditubuhkan di Sarawak seperti Kwong Lee Bank diikuti Sarawak Chinese Banking Corporation Limited dan Ban Chiang Bank. Bank Eropah Selepas 1874. Mercantile Bank . Kemudahan pinjaman. Perkhidmatan utama ± Bank-bank Eropah ini lebih mengutamakan pedagang org Eropah.insurans harta.

Insurans Kebakaran Insurans kebakaran menjadi penting kerana kebakaran sering membawa kemusnahan misalnya.enakmen-enakmen ini digantikan dengan Ordinan Syarikat Insurans kebakaran dan Ordinan Syarikat Insurans Nyawa. Syarikat perwakilan Syarikat perwakilan yang diperkenalkan di Tanah Melayu ialah boustead and Company di Pulau Pinang mewakili Syarikat Royal Insurance Company dari England. Syarikat Insurans Straits Insurance Limited dan Khean Guan Insurance Tempatan Limited ialah syarikat insurans tempatan berpusat di Singapura dan Pulau Pinang.syarikat insurans yang ada di Tanah Luar. Lindung tanah Melindungi dan mengelakkan tanah orang Melayu Melayu daripada dicerobohi oleh pemodal dan pelabur asing. Melayu merupakan cawangan atau wakil syarikat insurans asing yang beribu pejabat di luar negara.melindungi dagangan dan kapal pedagang kerana sistem pengangkutan laut merupakan sistem pengangkutan utama. Cawangan Insurans Pada peringkat awal. Komersilkan tanaman Mengkomersialkan beberapa jenis tanaman tradisional seperti gambir dan lada hitam. Ordinan Insurans.undang-undang perkhidmatan syarikat insurans insurans telah dikemaskinikan dengan insurans nyawa diasingkan daripada insurans kebakaran.di Kuala Lumpur dan di Ipoh. Dasar British Terhadap Pertanian Kesan dasar British memperkenalkan pertanian dagangan Tanaman baru Memperkenalkan tanaman baru yang mendapat pasaran baik diperingkat antarabangsa seperti kopi. Pemilikan tanah Memperkenalkan undang-undang pemilikan tanah bagi meneruskan penguasaan ekonomi. Pada 1948. Pengasingan khidmat Pada tahun 1917. . Tanaman Ladang Mengusahakan tanaman secara ladang dengan menggunakan tenaga buruh yang dibawa masuk dari China dan India.tembakau dan getah.

Nilai Komersial tanah Membahagikan tanah mengikut kegunaan dan nilai komersial seperti tanah ladang.damar dan rotan. Sistem Pemilikan Sistem pemilikan dan penggunaan tanah yang tanah Melayu. dipraktikkan masyarakat Melayu tidak sesuai dengan sistem tanah di Barat.tanah peribumi dan tanah perlombongan. Permohonan Tanah Menetapkan individu ataupun syarikat yang berminat untuk mengusahakan sesuatu kawasan membuat permohonan di Pejabat Tanah. Tiada Rekod Sistem pemilikan tanah dikalangan masyarakat Melayu tidak mempunyai rekod dan catatan yang sempurna untuk dijadikan bukti pemilikan terhadapnya. Mudahkan Rekod bertulis memudahkan sebarang urusan pentadbiran Pentadbiran seperti urusan cukai dan urusniaga terhadap tanah seperti urusan cukai dan urus niaga terhadap tanah seperti pajakan. . Ketentuan Cukai Menentukan kadar cukai yang dikenakan terhadap jenis tanah yang dimiliki atau diusahakan.damar dan rotan.penjualan dan pembelian. Kebenaran Pejabat Masyarakat tempatan perlu mendapat kebenaran Tanah daripadaPejabat Tanah untuk mengutip sumber huan seperti nipah.Tujuan British memperkenalkan undang-undang tanah di Tanah Melayu Elemen utama. Kesan pengenalan undang-undang tanah oleh British terhadap masyarakat Melayu Permohonan ± Pejabat Inividu yang ingin mengusahakan tanah tidak perlu Tanah mendapat kebenaran pembesar Melayu sebaliknya mesti memohon melalui Pejabat Tanah. Kebenaran Pejabat Masyarakat tempatan perlu mendapat kebenaran daripada Tanah. Rekod Bertulis Rekod bertulis adalah penting bagi menjamin dan mengesahkan hak pemilikan tanah. Pejabat Tanah untuk mengutip sumber hutan seperti nipah. Jadikan Cagaran Tanah boleh dijadikan cagaran bagi mendapatkan modal.sewa beli. Tanah menjadi elemen utama dalam aspek ekonomi penjajah. Kuasa residen Memberikan kuasa kepada Residen negeri untuk menentukan kawasan konsensi tanah yang diberikan kepada para pemodal.

Land Settlement Menguatkuasakan Land Settlement Order 1933 memberi Order. Jamin eko. 4.pecah. perlindungan hak tanah peribumi. Land Order ± hak Memperkenalkan Land Order 1931 yang memperuntukan milik di Sarawak. 1. menanam tanaman komersial.. Lindungi drp Cina. 3. Mengelakkan berlaku pemajakan. Semua urusan seperti jual beli./politik.Sistem Wang Urusan dengan wang Melayu Pinjam Wang Melayu Jual Tanah. 2. . Tak Benar tanam Akta tersebut tidak membenarkan orang Melayu komersial. Undang-undang menetapkan jenis tanaman padi dan kelapa. Kuasa isytihar Residen diberi kuasa mengisytiharkan mana-mana hak milik orang Melayu sebagai Tanah Simpanan Melayu. Padi dan kelapa.cukai.sewa tanah. Elak pindah milik. pemilikan Elak pajakan.barang keperluan dan perkhidmatan dibayar dengan wang. Simpanan Melayu 1913. Perkembangan sistem ekonomi wang terhadap masyarakat Melayu. Akta ini diperlukan untuk menjamin ekonomi dan politik orang Melayu masa depan. hak milik tanah peribumi Sarawak.Sabah dan Sarawak.pemecahan dan penjualan tanah terhadap tanah warisan. Masyarakat Melayu terpaksa bergantung kepada orang tengah untuk meminjam wang. Mengelakkan tanah orang Melayu berpindah kepada orang asing. Warisan dan Pemilikan Tanah hanya boleh dilakukan secara warisan. Akta Tanah Simpanan Melayu Land Order Land Settlement Order Proklamasi Perlindungan Hak Peribumi Tindakan British bagi mengekalkan tanah pemilikan peribumi AktaTanah Simpanan Majlis Mesyuarat Persekutuan meluluskan Akta Tanah Melayu. Ramai orang Melayu menjual tanah milik mereka untuk melangsaikan hutang. Undang-undang tanah yang diperkenalkan di Tanah Melayu . Melindungi tanah peribumi daripada dicerobohi pengusaha Cina untuk kegiatan pertanian.

Berhak ganti rugi Penduduk peribumi berhak menuntut ganti rugi terhadap tanah yang dijual kepada orang asing. bahawa kepentingan hak milik tanah peribumi Sabah adalah di bawah kuasa Pegawai Daerah.pemecahan dan penjualan tanah. Pindah milik melalui Pemindahan hak milik tanah hanya boleh dilakukan pewaarisan. dengan Eropah. Sebelum 1888 tak sah Menganggap tidak sah segala urus niaga tanah antara peribumi dengan orang Eropah sebelum 1888. Lindungi drp ceroboh Akta Land Order 1933 melindungi tanah peribumi daripada dicerobohi pengusaha dari China untuk tujuan pertanian. Larang tanam Memperkenalkan Enakmen Tanah Padi 1917 yang melarang . Tiada Tuntut ganti Penduduk peribumi Sabah berhak menuntut ganti rugi rugi. melalui pewarisan untuk mengelakkan berlakunya pemajakan.tanah simpanan dan tanah pedalaman. Mewartakan Proklamasi Pelindungan Hak Peribumi 1889. Kandungan Akta Tanah Peribumi di Sabah dan Sarawak. Kuasa Pegawai Proklamasi perlindungan Hak Peribumi menetapkan Daerah. Urus niaga tanah Segala urus niaga tanah dengan orang Eropah perlu dimaklumkan dimaklumkan kepada ketua peribumi. Lindung tanah Akta Land Settlement Order memberi perlindungan pribumi kepada tanah milik masyarakat peribumi.Golongan imigran hanya boleh mempunyai hak terhadap imigran. Kesan dasar British terhadap pekebun kecil getah di Tanah Melayu. milik tanah peribumi Sabah. terhadap tanah yang dijual kepada orang asing. Imigran Tanah Golongan imigran hanya boleh mempunyai hak terhadap campuran tanah campuran. Bahagi kpd 3 kaw.Pembahagian tanah jenis Memperkenalkan Land Order 1948 membahagikan tanah kepada tanah campuran. Warta Hak Pribumi. Peg Daerah ± kuasa ± Pegawai Daerah diberi kuasa dalam urus niaga tanah niaga. tanah campuran sahaja. Akta Land Order 1948 membahagikan tanah di Sarawak kepada tiga kawasan tanah pedalaman. Peg Daerah ± kuasa ± Pegawai Daerah diberi kuasa menjaga kepentingan hak Sabah. Tanah campuran.

Pembukaan tanah-tanah baru untuk tujuan penanaman getah telah dilarang sama sekali oleh kerajaan British. Lindungi pemodal Eropah Kuota Rendah Melayu tidak minat penanaman getah dikawasan penanaman padi. besar atau kelas komprador yang mengaut keuntungan negara.kesan buruk akan berlaku di Tanah Melayu. disekat Pekebun kecil dilarang menanam getah di tanah sawah. Elak Ancam Getah Pekebun kecil dilarang menanam getah Eropah. Sebab orang Melayu kekal dalam ekonomi tradisional semasa pemerintahan British. Memberikan perlindungan kepada pemodal dan pengusaha ladang dari Eropah menerusi Rancangan Stevenson 1922 semasa kejatuhan harga getah. Pekebun kecil diberi kuota yang lebih rendah melalui pelaksnaan Rancangan Peraturan Getah Antarabangsa pada tahun 1934. mengancam ladang getah pengusaha Eropah. Elak Libat dlm getah Tak mahu Gantung impot padi Tiada jaminan beras luar. Keutamaan kpd Mengutamakan ekonomi penjajah dan ekonomi peladang penjajah. Penyertaan pekebun kecil getah terutamanya dari kalangan orang Melayu dalam sektor perusahaan getah berkurangan.Sekiranya berlaku kekurangan pengeluaran beras luar. kerana ia Melayu tanam getah. Tidak beri keutamaan Tidak memberi keutamaan nasib rakyat tempatan.Kurang orang Melayu Premium dikenakan ± tanah baru Pembukaan Tanah baru dilarang. Orang Melayu tidak berminat untuk mengerjakan sawah padi. Premium permohonan tanah baru untuk tujuan penanaman getah turut dikenakan. Menggalakkan pelaburan Eropah melalui skim perladangan. Tiada insentif Intensif kewangan dan bantuan teknikal tidak pernah .Indo-China dan myanmar. Bekalan beras dari luar negara tidak sentiasa terjamin. Sebab British kekalkan orang Melayu dalam penanaman padi. Galakan kpd Eropah. Mengelakkan penglibatan orang Melayu dalam penanaman getah. Mengurangkan Tanah Melayu bergantung import beras dari luar negara seperti dari Thailand.

Petroleum Perkembangan perlombongan petroleum mewujudkan bandar Miri di Sarawak.kaum Cina tinggal di kawasan bandar dan kaum india tinggal di estet Jenis pekerjaan rakyat berbeza-beza mengikut kaum orang Melayu sebagai petani. Pekebun kecil tidak dibenarkan menanam getah di tanah sawah Lindungi peladang Memperkenalkan Sekatan Stevenson melindungi peladang Eropah.Orang Melayu tinggal di kawasan luar bandar.Taiping dan Seremban. Eropah semasa kejatuhan harga getah. Pusat Pengumpulan Bandar Kuching muncul sebagai pusat pengumpulan dan hasil pengeksportan gambir dan lada hitam. tanam getah. Menaikkan premium tanah untuk tanaman getah. Ada Pelabuhan Peningkatan pengeluaran produk industri bijih timah dan getah telah menjadikan pelabuhan Klang. Bijih timah Perkembangan kegiatan perlombongan bijih mewujudkan bandar Kuala Lumpur. Kesan-kesan Dasar Ekonomi British Faktor kemunculan bandar baru di Tanah Melayu pada awal abad ke-20.kewangan.kaum India kebanyakkannya sebagai penoreh getah dan kaum Cina sebagai peniaga dan Pekerjaan ikut kaum . Pertanian Perkembangan pertanian komersial mempengaruhi kewujudan bandar johor Bahru. Premium tanah naik. Kedudukan Strategik Kuala Lumpur berkembang sebagai bandar besar kerana kedudukan strategiknya. Ciri-ciri masyarakat berbilang kaum di Tanah Melayu. ditawarkan kepada pekebun kecil. Kuota Rendah Melaksanakan Rancangan Peraturan Getah Antarabangsa pada tahun 1934 yang memberi kuota yang rendah untuk penjualan getah oleh orang Melayu. Melayu disekat Menyekat orang Melayu daripada menanam getah. Perkembangan Perkembangan sistem pengangkutan mewujudkan bandar Pengangkutan Kuala Lumpur. Petempatan berbeza Petempatan masyarakat berbeza mengikut kaum.Melaka dan Pulau Pinang.

pekerja di lombong bijih timah. Bahasa berbeza Bahasa pertuturan yang digunakan dalam kehidupan sosial berbeza antara satu sama lain. Tiada kesepaduan Tidak terdapat kesepaduan dan interaksi antara kaum yang kaum meluas. Pendidikan Sistem pendidikan vernakular dengan menggunakan Vernakular bahasa ibunda masing-masing. Sistem pendidikan semasa penjajahan British di Tanah Melayu. Pendidikan Vernakular Sistem pendidikan vernakular dengan menggunakan bahasa ibunda masing-masing. Guna Bahasa Ibunda Sistem pendidikan yang menggunakan bahasa ibunda kaum masing-masing sebagai bahasa penggantar. Sek. Melayu- British menubuhkan sekolah vernakular Melayu di Neg.Selat. Negeri-Negeri Selat. Sek Melayu ± Tlk Sekolah Melayu pertama terletak di Teluk Belanga.- Pertama Belangga,Singapura. Kemudian - Seberang Sekolah Melayu seterusnya didirikan di Seberang Perai,K.Kangsar, Bt Prai,Kuala Kangsar dan Batu Gajah di Perak. Gajah. Sek .Perempuan 1885 Sekolah Melayu untuk murid perempuan telah dibina di Negeri-Negeri Selat pada tahun1885. Kolej Melayu -Elit Kolej Melayu Kuala Kangsar ditubuhkan sebagai sekolah khusus untuk golongan elit. Sek.Melayu-Peringkat Sekolah Melayu ditubuhkan hanya peringkat rendah dan Rendah kurikulum bersesuaian dengan cita-cita British menjadikan anak Melayu sebagai petani. Guru- MPSI Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) ditubuhkan di Tanjung Malim,Perak bertujuan melatih guru sekolah Melayu. Ladang- Tamil Pihak pengurusan ladang pula akan membiayai sekolah Tamil di kawasan ladang. Bandar ± Tamil - Barat Pendidikan Tamil disediakan oleh kerajaan British di bandar seperti Sekolah Tamil Vivekananda di Seremban berorientasikan sistem pendidikan di negara India. Sukatan - India Menggunakan sukatan pelajaran,buku dan tenaga pengajar dari India serta menggunakan bahasa Tamil sebagai bahasa penggantar. Saudagar Cina ± tubuh Sekolah Cina dibiayai oleh saudagar dari

sek. Dialek masing-maing.

Enakmen sekolah.

±

daftar

Mubaligh Kristian ± sek Ingg. Sek. Ingg ± Elit Bandar Sek Ingg. Ikut England Universiti Malaya.

China.Contohnya,Sekolah Chung Hwa (1914) dan sekolah Cina Yuk Chai (1926) di Kuala Pilah. Menggunakan dialek masing-masing sebagai bahasa perantaraan manakala guru,buku dan sukatan pelajaran datangya dari China. Kerajaan British mewartakan Enakmen Pendaftaran Sekolah mengawal segala aktiviti untuk menyekat pengaruh komunis di Sekolah Cina. Pendidikan Inggeris turut dimulakan pada peringkat awal hasil usaha mubaligh Kristian dan badan sukarela,di Tanah Melayu. Sekolah Inggeris dianggap sebagai sekolah elit kerana lokasinya terletak di bandar dan pelajarnya terdiri daripada kalangan orang atasan. Kurikulum sekolah Inggeris disusun berasaskan sistem pendidikan di Engand. Pihak British menubuhkan sebuah universiti iaitu Universiti Malaya di Singapura tetapi agak lewat.

Perkembangan perindustrian di Tanah Melayu pada awal abad ke-20. Kurang maju tumpu Perusahaan perkilangan di Tanah Melayu tidak maju bahan mentah. kerana aktiviti ekonomi British memberi tumpuan terhadap pengeluaran bahan mentah bijih timah dan getah. Barangan diimport Hampir semua barangan perkilangan yang diperlukan telah diimport kerana barangan perkilangan tempatan yang sedikit. Tujuan eksport ± Sektor perkilangan di Tanah Melayu dimajukan untuk kasut getah. keperluan eksport,Syarikat Shum Yip Leong mndirikan dua buah kilang kasut getah untuk dieksport ke China. Kasut Bata - Klang Syarikat Kasut Bata turut menubuhkan sebuah kilang di Klang,Selangor. Fung Keong, Kinta Terdapat juga syarikat seperti Fung Keong di Rubber Works ± Klang,Selangor dan Kinta Rubber Works di Ipoh,Perak berasaskan getah yang menghasilkan barangan berasaskan getah. United Engineer ± Syarikat United Engineers pula telah mendirikan kilang kapal korek membina kapal korek ,kapal kecil dan mesin memproses getah. Mengetin nanas. Perusahaan mengetin nanas diasaskan oleh seorang berbangsa Perancis berpusat di Johor untuk eksport.

Pemodal Cina

Pemodal Cina mengusahakan perusahaan mengetin nanas di Johor.

Perkembangan sistem pengangkutan dan perhubungan di Tanah Melayu pada awal abad k-20. Perkembangan Lombong & Petanian Cepat penghantaran Perkembangan pesat kegiatan perlombongan dan pertanian menyebabkan perkembangan pengangkutan dan perhubungan. Jalan kereta api dibina untuk mempercepatkan pengangkutan bijih timah dari kawasan perlombongan ke pelabuhan untuk dieksport. Jalan kereta api yang pertama telah dibina pada tahun 1885 untuk menghubungkan Taiping dengan Port Weld,Kuala Lumpur dengan Port Swettenhem,kawasan perlombongan di Seremban ke Port Dickson dan di Tapah Road dengan Telok Anson. Pada tahun1904,semua kawasan perlombongan bijih timah di Perak,Selagor dan Negeri Sembilan telah mempunyai perkidmatan kereta api. Jalan kereta api yang menghubungkan Seberang Perai dengan sempadan Siam telah disiapkan pada tahun 1918. Pada tahun 1931,jalan kereta api di bahagian timur yang menghubungkan Gemas,Pahang dan Kelantan ke sempadan Siam telah dibina. Menjelang tahun 1923,jalan kereta api di Tanah Melayu telah disambung hingga ke Singapura. Pembinaan jalan kereta api menggalakkan pembukaan tanah-tanah baru di kawasan pedalaman untuk penanaman getah. Di Johor,orang Eropah hanya melabur dalam perusahaan getah selepas terdapatnya pembinaan jalan kereta api. Perkhidmatan kereta api dapat membawa muatan yang banyak. Jalan raya dalam bentuk berturap dan tanah merah digunakan untuk mengangkut bijih timah dan getah ke pangkalan sungai. Menjelang tahun 1895,Selangor dan Perak mempunyai jalan raya sepanjang 2400 kilometer. Kegunaan jalan raya bertambah popular selepas

Jln Keretapi Pertama

Perkhidmatan Timah 1918 Keretapi Sempadan Siam 1931 ke Timur

utk

ke

1923 Sambung Singapura Buka tanah baru

ke

Pelabur luar datang Muatan yg banyak Jln raya berturap

Sepanjang 2400km jln raya Kenderaan bertambah

Sumbangan sistem pengangkutan kepada ekonomi Tanah Melayu pada awal abad ke-20 Lombong Timah Cepat penghantaran Perkembangan kegiatan perlombongan bijih timah. Hubung Perlis . Sistem perhubungan seperti telegraf. Hubungkan dengan Jalan keret api menghubungkan semua kawasan kawasan timah perlombongan bijih timah di Perak. Komunikasi ± Tel. pos. Muatan Kereta api dapat membawa muatan yang banyak. Pelabur Luar ..Selangor dan Negeri Sembilan. Tambah kecekapan Perhubungan antara negeri-negeri serta perhubungan dengan negara luar dapat dijalankan dengan lebih cekap dan cepat. Bina Hospital Menubuhkan hospital di bandar seperti di Taiping dan di Kuala Lumpur dalam usaha mengawal wabak penyakit berjangkit mudah merebak. Luar Menghubungi dengan negara luar melalui pelabuhan dengan menggunakan kapal berkuasa wap.utara dan selatan Tanah Bahagian TM Melayu. Langkah-langkah British untuk meningkatkan perkhidmatan kesihatan di Tanah Melayu.Antara tahun 1911 hingga tahun 1928. Mempercepatkan pengangkutan bijih timah dari lombong ke pelabuhan untuk dieksport.pengenalan kenderaan bermotor pada tahun 1902. Hubung seluruh Menghubungkan bahagian timur.telefon. Mudah hubungan Jalan raya diantara Kuala Lumpur dan Kuantan turut Barat Timur dibuka bagi memudahkan perhubungan antara negerinegeri di Pantai Timur.Getah Menarik pelabur Eropah melabur dalam perusahaan getah.perkhidmatan Telegraf. .. pos.jalan raya yang Singapura menghubungkan Perlis dan Singapura siap dibina. Pelabuhan Pelabuhan dapat dimajukan untuk mengeksport getah dan bijih timah ke Eropah.radio dan perkhidmatan udara diwujudkan akibat daripada perkembangan ekonomi. PembukaanTanah Pembukaan tanah baru di pedalaman untuk peladangan Getah getah.Sabah dan Sarawak.

Terdapat hospital yang dibina atas sumbangan orang perseorangan seperti Hospital Tung Shin di Kuala Lumpur.iaitu di daerah Jasselton.yang memberikan perkhidmatan kesihatan kepada pekerja lombong bijih timah yang terdiri daripada kalangan imigran China.Kudat dan Tawau.perkhidmatan perubatannya tertumpu di bahagian Kuching dan pusat perubatan kecil dibina di Sri Aman dan Sibu.misalnya terdapat 14 buah pusat kesihatan di Selangor.dua buah di Pahang dan tiga buah di Negeri Sembilan. Jabatan Kesihatan telah mengambil alih sebahagian tugas Sanitary Board dan bertanggungjawab dalam aspek kesihatan. Di Sarawak. [Atas Halaman ] .Sandakan. Pusat kesihatan kecil turut dibina di negeri-negeri lain. Lembaga Sanitary ditubuhkan untuk menitikberatkan kesihatan awam terutamanya di bandar-bandar serta mengawasi kebersihan bandar di Kuala Lumpur. Mendirikan Institut Penyelidikan Perubatan di Kuala Lumpur yang membuat penyelidikan untuk mencari punca penyakit dan langkah pencegahan. Pada tahun 1913 beberapa buah hospital telah dibina di Sabah.Beauford. Sibu Sumbangan orang Perseorangan Institut Penyelidikan Perubatan Lembaga Sanitary Jabatan Kesihatan Membina pusat kesihatan di luar bandar untuk mengawal penyakit berjangkit yang mudah merebak. Sri Aman.Pusat Kesihatan Pusat Kecil Kesihatan Sabah hospital ± bina Sarawak ± di Kuching.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->