P. 1
Konsep kebersihan dalam Islam

Konsep kebersihan dalam Islam

|Views: 255|Likes:
Published by Mohamad Azraf

More info:

Published by: Mohamad Azraf on Mar 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

Konsep kebersihan dalam Islam -Pembahagian kebersihan -Wudhuk

Bersuci ini dapat dilakukan dengan cara membasuh. tayammum. ‡ Kita perlu bersuci untuk memastikan kebersihan terjamin dan membolehkan kita menjalankan ibadat dengan sempurna. Hukumnya adalah wajib terutama ketika hendak beribadat. berwudhuk. beristinjak. pakaian. Bersuci bererti membersihkan diri. solat terutamanya kebersihan itu perlu diutamakan. hadas besar. dan menyamak. Hal ini demikian. kotoran dan najis. bersih. ‡ . malah kesihatan kita juga terjamin. dalam mmengerjakan ibadat. Agama Islam amat menitik beratkan aspek kebersihan kepada umatnya. mandi.PENGENALAN ‡ Islam itu merupakan agama yang suci. dan tempat tinggak daripada hadas kecil.

Firman Allah S.W.‡ Allah S.T dalam surah AL-BAQARAH: 222 sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertaubat dan orang yang sentiasa bersuci .T amat mengasihi orang yang menjaga kebersihan.W. .

-Solat dan ibadat lainnya tidak diterima. Orang yang tidak bersuci dibenci Allah S. Iaitu: -Dapat menghidari penyakit dan gangguan syaitan. -Dapat melakukan ibadat dengan khusyuk. Antaranya: -Mudah dihinggapi penyakit. Menjaga kebersihan adalah tanggungjawab semua pihak.Pelbagai kebaikan akan dapat diperoleh jika kebersihan dijaga dan dipelihara. 2.W.1. -Sentiasa berada dalam kekotoran dan najis. . -Mengembalikan kesegaran tubuh badan. Hal ini memungkinkan pelbagai keburukan juga.T.

Antaranya ialah dengan bersuci. 4.3.Oleh itu. kita hendaklah menjaga kebersihan demi untuk mendapatkan kesempurnaan dalam beribadat dan menjaga kesihatan. Kebersihan dapat dijaga dengan pelbagai cara. secara keseluruhannya. -Tanah atau debu -Benda-benda kesat seperti anak batu. daun kering -Benda-benda bersifat tajam seperti tawas dan bahan kimia. Antara alat yang digunakan untuk bersuci ialah: -Air mutlak: iaitu air yang suci lagi menyucikan. .

W. ‡ Dalam ajaran Baginda S. (AT-TAUBAH ayat 108) .A. Pengertian wudhuk ‡ Bahasa: suci. bersih.T berfirman: Dan Allah mengasihi orangorang yang membersihkan diri mereka (zahir dan batin).W amalan ini dapat menghilangkan hadath-hadath kecil seperti hadis kecil iaitu dengan membasuh atau menyapu anggota badan tertentu yang dimulakan dengan niat.WUDHUK 1. ‡ Allah S. bercahaya ‡ Istilah : suatu amalan bersuci yang menjadi syarat sahnya solat.

mempererat silaturrahim dan lainnya? Tentunya ada sesuatu yang sangat penting disebaliknya. dan mengapa pula Islam mengajarkan umatnya bertauhid. memiliki keistimewaan yang khas. Misalnya mengapa Islam mengutuk perbuatan zina. minum arak dan mencuri. menegakkkan solat.W pasti memiliki hikmah dan pengajaran sebaliknya.KEISTIMEWAAN WUDHUK ‡ Setiap amalan syariat yang diajarkan oleh Islam melalui Rasulullah S.A. . Demikian juga dengan berwudhuk.

‡ Boleh meredakan kemarahan. . Oleh itu. dengan berwudhuklah orang yang marah diharapkan menjadi tenang.W sebagai sebahagian daripada syaitan.‡ Boleh menghilangkan dosa-dosa yang telah dilakukan oleh tubuh kita yang telah menjadi sebahagian daripada anggota wudhuk. Hal ini demikian kerana manusia tercita daripada tanah dan air agar kembali kepada sifat semulajadinya.A. Marah itu digambarkan oleh Baginda Rasulullah S.

‡ Tertib. Menurut Mazhab Syafie rukun wudhuk ada enam ‡ Niat ‡ Membasuh muka ‡ Membasuh kedua-dua tangan hingga ke siku ‡ Menyapu sebahagian kepala atau sebahagian rambut di dalam hadnya. ‡ Membasuh kedua kaki hingga ke buku lali.RUKUN WUDHUK DAN SYARATNYA 1. .

kapur atau cat kuku.2. Islam ( tidak sah wudhuk orang kafir) Mumaiyyiz Meggunakan air mutlak yang suci lagi menyucikan Tiada sesuatu yang menghalang air daripada sampai pada anggota wudhuk seperti getah. ‡ Tiada sesuatu pada anggota wudhuk yang dapat mengubah air seperti bedak. ‡ ‡ ‡ ‡ . ‡ Suci daripada haid dan nifas. ‡ Meratakan air ke suluruh anggota badan. Syarat-syarat sah wudhuk.

CARA WUDHUK RASULULLAH S. ‡ Telah diriwayatkan daripada Abu Muhammad Abdullah bin Amr bin As r.A. .A. ‡ Maka tiadalah sepatutnya orang-orang beriman melakukan amlannya menurut hawa nafsunya kalau berlawanan dengan Al-Quran dan sunnah Rasulullah S.a katanya: Telah bersabda Rasulullah S.W. bukan mengikuti kemahuan hawa nafsu dan taklid buta yang tidak ada asasnya.W.A.W ‡ Suatu amalan ibadat yang dapat dibenarkan adlah amalan yang sesuai dengan apa yang diajarkan ole Rasulullah S.A.W: Tidaklah beriman salah seorang daripada kamu sehingga hawa nafsunya mengikut apa-apa yang aku bawa.

A.W suka memulakan sesuatu amalan yang baik dengan tangan atau kaki yang sebelah kanan. ( Riwayat Muslim) . Kata ini mempunyai kedudukan yang sangat penting disisi Islam. nescaya aku perintahkan mereka bersiwak dalam setiap wudhuknya. ‡ Bersiwak: Ada beberapa hadith yang menunjukkan bahawa Rasulullah S.‡ Basmalah: ialah ungkapan singkat yang diambil dari kata Bismillahir rahmanirrahim.W dalam wudhuknya sentiasa menggunakan siwak atau sugih.A. ‡ Dimulakan dengan yang kanan: Rasulullah S. Ia juga memiliki makna yang sangat luas dan mendalam. malah ada anjuran kuat dari baginda kepada umatnya untuk bersugih sebelum berwudhuk seandainya tidak menyukarkan atas umatku. termasuk dalam berwudhuk.

A.Rasulullah S.W sebelum berwudhuk sentiasa berkumur-kumur.‡ Mencuci tapak tangan tiga kali: Di samping membasuh tangan hendaklah membelat-belat anak jari. maka berkumurlah. Ahmad dan Ibnu Majah Apabila kamu berwudhuk maka belat-belatlah anak-anak jari kedua-dua kakimu. ‡ Berkumur-kumur dan memasukkan air ke hidung tiga kali.A. .W memerintahkan seperti disebut dalam hadith yang diriwayatkan oleh Tirmizi. Rasulullah S. Kemudian disokong oleh hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan Baihaqi Apabila kamu hendak berwudhuk.

W juga mengajarkan dalam membasuh muka tidak meninggalkan dagu yang berjanggut...dan sapulah sebahagian dari kepala kamu. (AL-MAIDAH:6) .maka basuhlah muka kamu. dan kedua belah tangan kamu meliputi siku (Al-Maidah:6) ‡ Menyapu kepala dan membasuh kedua-dua daun telinga: Dalam surah al-Maidah diperintahkan agar menyapu kepala dalam berwudhuk .A. Ini adalah demi kesempurnaan wudhuk.‡ Membasuh muka dan membelat-belat janggut:Rasulullah S. ‡ Membasuh kedua belah tangan hingga ke siku: .

. meratakan air membasahkan badan anggota wudhuk. (AL-MAIDAH:6) ‡ Menyempurnakan wudhuk: Sempurna dalam berwudhuk termasuk bahagian daripada syarat sahnya wudhuk.W mengajarkan agar kita berwudhuk dengan sempurna. ‡ Membasuh kedua-dua kaki dengan sempurna: Rasulullah S. meratakan air dengan sempurna.‡ Menyapu ubun-ubun dan serban. dan basuhlah kedua belah kaki kamu meliputi buku lali. Jika tidak. dan sapulah sebahagian dari kepala kamu.A. ‡ Berdoa selepas berwudhuk. maka wudhuknya tidak sah.

buang air. ‡ Bersentuhan kulit antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. ‡ Hilang akal. sama ada sementara atau kekal.PEMBATAL WUDHUK 1. . bersetubuh. darah istihadah. kecuali apabila dalam keadaan duduk dan tidak berubah kedudukannya. haid. Terdapat beberapa perkara yang boleh menbatalkan wudhuk. Ertinya jika perkara-perkara itu berlaku. 2. ‡ Tidur. nifas. sehingga wudhuknya diperbaharui. Antara perkara yang membatalkan wudhuk ialah: ‡ Setiap yang keluar daripada kemaluan dan dubur seperti kentut. maka wudhuk menjadi batal dan seseorang itu tidak boler bersolat. ‡ Menyentuh kemaluan atau pintu dubur dengan tapak tangan.

PUSTAKA MEDIA JAYA. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 2005. 1. 2007.W. MUNTAKHAB AHADITH.A. ABU EZZAT AL-MUBARAK. KLANG BOOK CENTRE. 3. BUKU PANDUAN DAN REKOD PENCAPAIAN PENILAIAN PERKARA ASAS FARDU AIN. (PAFA) JABATAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL.CETAKAN 2008. 4. REVISI STUDI LENGKAP FORMULA UNGGUL TASAWWUR ISLAM SPM.KUALA LUMPUR 2. ZULKIFLI AHMAD.BIBLIOGRAFI WUDHUK RASULULLAH S. SIFAT . 2004. HADZRAT MAULANA MUHAMMAD YUSUF AL-KANDAHLAWI. AL-HIDAYAH PUBLISHER.

INSTITUT PERGURUAN RAJANG KERJA KURSUS PENDEK PPISMP AMBILAN JULAI 2008 ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ NAMA GURU PELATIH: NURFATIN LIYANA BINTI OMAR KUMPULAN : PPISMP PENGAJIAN SOSIAL MATA PELAJARAN : PENDIDIKAN ISLAM NAMA PENSYARAH : ENCIK NORMIZAN BIN ABANG TARIKH MULA : 4 OGOS 2008 TARIKH HANTAR : 25 0G0S 2008 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->