P. 1
Konsep kebersihan dalam Islam

Konsep kebersihan dalam Islam

|Views: 255|Likes:
Published by Mohamad Azraf

More info:

Published by: Mohamad Azraf on Mar 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

Konsep kebersihan dalam Islam -Pembahagian kebersihan -Wudhuk

mandi. Hukumnya adalah wajib terutama ketika hendak beribadat. beristinjak. tayammum. berwudhuk. ‡ . malah kesihatan kita juga terjamin. dan menyamak. Hal ini demikian. dan tempat tinggak daripada hadas kecil. hadas besar. solat terutamanya kebersihan itu perlu diutamakan. bersih.PENGENALAN ‡ Islam itu merupakan agama yang suci. Bersuci ini dapat dilakukan dengan cara membasuh. ‡ Kita perlu bersuci untuk memastikan kebersihan terjamin dan membolehkan kita menjalankan ibadat dengan sempurna. dalam mmengerjakan ibadat. kotoran dan najis. pakaian. Agama Islam amat menitik beratkan aspek kebersihan kepada umatnya. Bersuci bererti membersihkan diri.

W. .T amat mengasihi orang yang menjaga kebersihan.‡ Allah S.T dalam surah AL-BAQARAH: 222 sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertaubat dan orang yang sentiasa bersuci . Firman Allah S.W.

2. Iaitu: -Dapat menghidari penyakit dan gangguan syaitan. -Dapat melakukan ibadat dengan khusyuk. -Sentiasa berada dalam kekotoran dan najis. -Solat dan ibadat lainnya tidak diterima. Antaranya: -Mudah dihinggapi penyakit.T.Pelbagai kebaikan akan dapat diperoleh jika kebersihan dijaga dan dipelihara.W. Menjaga kebersihan adalah tanggungjawab semua pihak.1. Hal ini memungkinkan pelbagai keburukan juga. Orang yang tidak bersuci dibenci Allah S. . -Mengembalikan kesegaran tubuh badan.

kita hendaklah menjaga kebersihan demi untuk mendapatkan kesempurnaan dalam beribadat dan menjaga kesihatan. daun kering -Benda-benda bersifat tajam seperti tawas dan bahan kimia.Oleh itu. . secara keseluruhannya. Antara alat yang digunakan untuk bersuci ialah: -Air mutlak: iaitu air yang suci lagi menyucikan. -Tanah atau debu -Benda-benda kesat seperti anak batu.3. Kebersihan dapat dijaga dengan pelbagai cara. 4. Antaranya ialah dengan bersuci.

W. (AT-TAUBAH ayat 108) . ‡ Allah S.W amalan ini dapat menghilangkan hadath-hadath kecil seperti hadis kecil iaitu dengan membasuh atau menyapu anggota badan tertentu yang dimulakan dengan niat.A. ‡ Dalam ajaran Baginda S. bersih.T berfirman: Dan Allah mengasihi orangorang yang membersihkan diri mereka (zahir dan batin). bercahaya ‡ Istilah : suatu amalan bersuci yang menjadi syarat sahnya solat.WUDHUK 1. Pengertian wudhuk ‡ Bahasa: suci.

dan mengapa pula Islam mengajarkan umatnya bertauhid. .A. Misalnya mengapa Islam mengutuk perbuatan zina. menegakkkan solat.KEISTIMEWAAN WUDHUK ‡ Setiap amalan syariat yang diajarkan oleh Islam melalui Rasulullah S. mempererat silaturrahim dan lainnya? Tentunya ada sesuatu yang sangat penting disebaliknya. minum arak dan mencuri.W pasti memiliki hikmah dan pengajaran sebaliknya. Demikian juga dengan berwudhuk. memiliki keistimewaan yang khas.

Hal ini demikian kerana manusia tercita daripada tanah dan air agar kembali kepada sifat semulajadinya. . Oleh itu. dengan berwudhuklah orang yang marah diharapkan menjadi tenang. Marah itu digambarkan oleh Baginda Rasulullah S.W sebagai sebahagian daripada syaitan.‡ Boleh menghilangkan dosa-dosa yang telah dilakukan oleh tubuh kita yang telah menjadi sebahagian daripada anggota wudhuk.A. ‡ Boleh meredakan kemarahan.

Menurut Mazhab Syafie rukun wudhuk ada enam ‡ Niat ‡ Membasuh muka ‡ Membasuh kedua-dua tangan hingga ke siku ‡ Menyapu sebahagian kepala atau sebahagian rambut di dalam hadnya. ‡ Membasuh kedua kaki hingga ke buku lali. .RUKUN WUDHUK DAN SYARATNYA 1. ‡ Tertib.

‡ Tiada sesuatu pada anggota wudhuk yang dapat mengubah air seperti bedak.2. ‡ Suci daripada haid dan nifas. ‡ Meratakan air ke suluruh anggota badan. Syarat-syarat sah wudhuk. Islam ( tidak sah wudhuk orang kafir) Mumaiyyiz Meggunakan air mutlak yang suci lagi menyucikan Tiada sesuatu yang menghalang air daripada sampai pada anggota wudhuk seperti getah. ‡ ‡ ‡ ‡ . kapur atau cat kuku.

. bukan mengikuti kemahuan hawa nafsu dan taklid buta yang tidak ada asasnya.a katanya: Telah bersabda Rasulullah S.W: Tidaklah beriman salah seorang daripada kamu sehingga hawa nafsunya mengikut apa-apa yang aku bawa.A.W ‡ Suatu amalan ibadat yang dapat dibenarkan adlah amalan yang sesuai dengan apa yang diajarkan ole Rasulullah S.A.W.A. ‡ Maka tiadalah sepatutnya orang-orang beriman melakukan amlannya menurut hawa nafsunya kalau berlawanan dengan Al-Quran dan sunnah Rasulullah S. ‡ Telah diriwayatkan daripada Abu Muhammad Abdullah bin Amr bin As r.A.W.CARA WUDHUK RASULULLAH S.

‡ Dimulakan dengan yang kanan: Rasulullah S. malah ada anjuran kuat dari baginda kepada umatnya untuk bersugih sebelum berwudhuk seandainya tidak menyukarkan atas umatku.A.W dalam wudhuknya sentiasa menggunakan siwak atau sugih. termasuk dalam berwudhuk. Kata ini mempunyai kedudukan yang sangat penting disisi Islam. Ia juga memiliki makna yang sangat luas dan mendalam. nescaya aku perintahkan mereka bersiwak dalam setiap wudhuknya.A.W suka memulakan sesuatu amalan yang baik dengan tangan atau kaki yang sebelah kanan. ( Riwayat Muslim) .‡ Basmalah: ialah ungkapan singkat yang diambil dari kata Bismillahir rahmanirrahim. ‡ Bersiwak: Ada beberapa hadith yang menunjukkan bahawa Rasulullah S.

‡ Mencuci tapak tangan tiga kali: Di samping membasuh tangan hendaklah membelat-belat anak jari. Ahmad dan Ibnu Majah Apabila kamu berwudhuk maka belat-belatlah anak-anak jari kedua-dua kakimu. . ‡ Berkumur-kumur dan memasukkan air ke hidung tiga kali.A.W sebelum berwudhuk sentiasa berkumur-kumur.A. Rasulullah S. Kemudian disokong oleh hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan Baihaqi Apabila kamu hendak berwudhuk.W memerintahkan seperti disebut dalam hadith yang diriwayatkan oleh Tirmizi.Rasulullah S. maka berkumurlah.

Ini adalah demi kesempurnaan wudhuk.W juga mengajarkan dalam membasuh muka tidak meninggalkan dagu yang berjanggut.dan sapulah sebahagian dari kepala kamu. (AL-MAIDAH:6) . ‡ Membasuh kedua belah tangan hingga ke siku: .‡ Membasuh muka dan membelat-belat janggut:Rasulullah S..maka basuhlah muka kamu. dan kedua belah tangan kamu meliputi siku (Al-Maidah:6) ‡ Menyapu kepala dan membasuh kedua-dua daun telinga: Dalam surah al-Maidah diperintahkan agar menyapu kepala dalam berwudhuk .A..

dan sapulah sebahagian dari kepala kamu. Jika tidak.‡ Menyapu ubun-ubun dan serban. ‡ Berdoa selepas berwudhuk. maka wudhuknya tidak sah.W mengajarkan agar kita berwudhuk dengan sempurna. (AL-MAIDAH:6) ‡ Menyempurnakan wudhuk: Sempurna dalam berwudhuk termasuk bahagian daripada syarat sahnya wudhuk. . meratakan air membasahkan badan anggota wudhuk. ‡ Membasuh kedua-dua kaki dengan sempurna: Rasulullah S. meratakan air dengan sempurna.A. dan basuhlah kedua belah kaki kamu meliputi buku lali.

‡ Tidur. ‡ Hilang akal. Terdapat beberapa perkara yang boleh menbatalkan wudhuk. darah istihadah. 2. ‡ Bersentuhan kulit antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. kecuali apabila dalam keadaan duduk dan tidak berubah kedudukannya. haid. Antara perkara yang membatalkan wudhuk ialah: ‡ Setiap yang keluar daripada kemaluan dan dubur seperti kentut. sama ada sementara atau kekal. nifas.PEMBATAL WUDHUK 1. sehingga wudhuknya diperbaharui. maka wudhuk menjadi batal dan seseorang itu tidak boler bersolat. . bersetubuh. buang air. Ertinya jika perkara-perkara itu berlaku. ‡ Menyentuh kemaluan atau pintu dubur dengan tapak tangan.

1.CETAKAN 2008. PUSTAKA MEDIA JAYA. 2004.W. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 2005.A.KUALA LUMPUR 2. SIFAT . AL-HIDAYAH PUBLISHER. REVISI STUDI LENGKAP FORMULA UNGGUL TASAWWUR ISLAM SPM. (PAFA) JABATAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL. KLANG BOOK CENTRE. MUNTAKHAB AHADITH. 2007. HADZRAT MAULANA MUHAMMAD YUSUF AL-KANDAHLAWI. ABU EZZAT AL-MUBARAK. 4.BIBLIOGRAFI WUDHUK RASULULLAH S. 3. BUKU PANDUAN DAN REKOD PENCAPAIAN PENILAIAN PERKARA ASAS FARDU AIN. ZULKIFLI AHMAD.

INSTITUT PERGURUAN RAJANG KERJA KURSUS PENDEK PPISMP AMBILAN JULAI 2008 ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ NAMA GURU PELATIH: NURFATIN LIYANA BINTI OMAR KUMPULAN : PPISMP PENGAJIAN SOSIAL MATA PELAJARAN : PENDIDIKAN ISLAM NAMA PENSYARAH : ENCIK NORMIZAN BIN ABANG TARIKH MULA : 4 OGOS 2008 TARIKH HANTAR : 25 0G0S 2008 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->