PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2004 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TINGKATAN EMPAT 1.

Komponen kecergasan berasaskan lakuan motor adalah seperti berikut kecuali A. B. C. D. koordinasi imbangan kekuatan otot ketangkasan

2.Purata denyutan jantung dalam keadaan rehat ialah A. B. C. D. 40 hingga 50 60 hingga 80 80 hingga 100 100 hingga 120

3.Kadar nadi rehat atlet adalah lebih baik daripada kadar nadi rehat orang biasa kerana jantung atlet lebih ___________________ A. B. C. D. besar kecil besar kecil dan dan dan dan kuat kuat lemah lemah

4.Latihan-latihan berikut boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular I. Larian jarak jauh perlahan II. Berjalan pantas 2 hingga 3 km III.Latihan senamrobik IV. Latihan Fartlek A. B. C. D. I sahaja II, III dan IV I dan III semua di atas

5.Daya tahan otot terbahagi kepada _______________ dan ______________ A. B. C. D. daya daya daya daya tahan tahan tahan tahan kardiovaskula dan daya tahan otot otot statik dan daya tahan otot dinamik otot isometrik dan daya tahan kardiovaskula otot dinamik dan daya tahan kardiovaskula 1

Aktiviti tekan tubi melibatkan otot pectoralis major dan ___________ A. C. latihan latihan latihan latihan bebanan bebanan bebanan bebanan yang yang yang yang rendah dengan ulangan yang banyak tinggi dengan ulangan yang rendah tinggi dengan ulangan yang banyak rendah dengan ulangan yang rendah 9. Hamstring Quadriceps Deltoids Calf muscles 2 . tiada risiko dalam aktiviti 8.Perkara-perkara berikut perlu dilakukan untuk keselamatan sebelum menjalankan aktiviti kecuali A. B. latihan bersistematik C.Isotonik didefinisi sebagai A.Latihan menambahkan kekuatan otot termasuk I separa cangkung (half squat) II memanjat tali III tekan tubi condong (declined push-up) A. C. kenal pasti kecergasan D. C. latihan melibatkan alat-alat mesin yang laju 7. latihan yang melibatkan kontraksi fiber otot memendek dengan ketegangan berbeza semasa mengangkat beban yang tetap E. D. melakukan aktiviti memenaskan badan dan senaman regangan B. B. D.6. latihan yang melibatkan kontraksi statik dengan fiber otot tidak memanjang C. B. latihan isotonik dengan menggunakan peralatan atau mesin yang menetapkan halaju sekata pergerakan B. D.Kekuatan otot menggunakan A. I sahaja II dan III I dan III semua di atas 10.

kebolehan dalam menghadapi kecemasan dapat dikurangkan 14. Ketinggian tiang bagi permainan sepaktakraw ialah A.160g 15. Manakah antara berikut bukan cekak (grip) dalam permainan tenis.157g 158g . Quadriceps Hamstring Gluteus Deltoid 12. B. 152cm 153cm 154cm 155cm 3 . C. D.Latihan separa cangkung atau half squat melibatkan otot-otot berikut kecuali A. antaranya ialah A. B.163g 150g . risiko kepada kecederaan otot ketika bekerja dan bersukan dapat dikurangkan C. C. D.Dengan melakukan aktiviti yang memberi penekanan kepada aspek daya tahan otot. meningkatkan saiz dan kekuatan otot membantu melakukan pergerakan eksplosif menambahkan sakit pinggang dan sakit belakang mengawal imbangan dan kestabilan badan 13.11. C. Cekak Baratan Cakak Timuran Cekak Kontinental Cekak Konvensional 16. Berat bola hoki yang diluluskan oleh Persekutuan Hoki Antarabangsa ialah A. C. C. 156g . A. B. D. D. B. tubuh kita mendapat beberapa kelebihan.165g 153g . D. B. kerja-kerja menjadi kurang efisien B.Berikut adalah faedah-faedah latihan kekuatan otot kecuali A. dapat mengurangkan prestasi sukan seseorang atlet D.

C.II. Lombol tegak timbul Lombol tegak baring Lombol tegak lalu Lombol tegak pusing 21. B. D.I. Ketinggian pagar bagi acara 110 meter lari berpagar ialah A. 81cm 82cm 84cm 83cm 18.III.III II. Berdikari dan ikhtiar hidup Mengamalkan kebersihan Mengelak gejala sosial yang tidak sihat Menimbulkan tekanan kepada diri sendiri 4 . Urutan fasa lompat jauh adalah seperti berikut I Mendarat II Larian landas III Layangan IV Lonjakan A.IV. C. A. D.III.I.I IV. D. Dalam gimnasti artistik terdapat beberapa kemahiran.I IV.17. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh diperolehi melalui perkhemahan kecuali A. B. Gaya American Gaya Russian Gaya Eropah Gaya Asean 20.IV. C. B. B. antaranya ialah A. B. Manakah antara berikut adalah gaya bagi lompat kijang dalam sukan olahraga.III 19. D.II. C. II. C. D.

C.75 Meter 23. D. D.22. peranan khusus tekong ialah A. kesilapan yang biasa dilakukan ketika melakukan kemahiran menahan A. C. Melakukan rejaman Melakukan sepak mula Melakukan umpanan Melakukan balingan 25. Gaya layar gaya Gantung Gaya kayuh Gaya burung 27.77 Meter 23. B. II dan IV C I. C.74 Meter 24. Panjang gelanggang tenis ialah A. B. D. Kesihatan yang menyeluruh meliputi perkara-perkara berikut kecuali I sihat emosi II sihat mental III sihat fizikal IV sihat masyarakat A I. B. B. Dalam permainan sepaktakraw. B. III dan IV 5 . Manakah antara berkut bukan teknik dalam lompat jauh A. C. 80 Meter 90 Meter 100Meter 110Meter 26. D. Kayu ditegakkan dan tidak condong kearah bola Memandang kearah bola datang Kayu digerakkan ke arah bola untuk menahan bola Berdiri dalam keadaaan sedia 23. 23. Dalam permainan hoki. C. Jarak bagi ketegori wanita bagi acara lari berpagar ialah A. II dan III B I. III dan IV D II. D.76 Meter 23.

Waktu terluang yang diisi dengan sebarang aktiviti digemari. Insomonia boleh dielakkan dengan mengamalka tabiat-tabiat berikut I Megekalkan waktu tidur yang teratur. III dan IV D II. Apakah alat yang digunakan untuk mengukur aktiviti otak? A.28. dan IV C I. Masa terluang yang diisi dengan aktiviti ringan. 29. III dan IV 31. Salah satu kewajipan tersebut ialah 6 . II. II. Apakah maksud kesenggangan? A B C D Berhenti daripada melakukan sesuatu aktiviti fizikal atau mental. Endoskop B Cycle ergometer C Psikotropik D Elektroensefalogram 30. A I. II Elakkan mengambil minuman berkafein. Waktu tidur yang merehatkan badan sepenuhnya. Insomnia ialah masalah kesihatan yang menyebabkan seseorang tidak boleh tidur. Setiap anggota keluarga mempunyai kewajipan masingmasing. dan III B I. III Elakkan mengambil makanan berlemak IV Elakkan bersenam tiga atau emat jam sebelum tidur.

Apakah yang dimaksudkan dengan malnutrisi? A B C D Kekurangan vitamin. II dan IV C I. Hipertensi disebabkan oleh banyak factor. Di antaranya ialah I Amalan A I dan II II Obesiti B I dan III III Jantina C II dan III IV Gaya hidup D II dan IV 35. Faktor-faktor yang mempengaruhi emosi remaja ialah I perubahan fizikal II Daya pemikiran III Persekitaran IV Rakan-rakan A I. Makanan seharian yang seimbang. Membantu ahli keluarga dan rakan-rakan . III dan IV 33. Menjaga kebajikan anggota keluarga.A B C D Belajar bersungguh-sungguh. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan penyakit A Anemia 36. 32. Stres ialah suatu reaksi yang tidak spesifik oeh tubuh badan seseorang ke atas tekanan yang diterima. Zat makanan berlebihan. Menghormati orang tua dan guru-guru. 34. III dan IV D II. II dan III B I. B Goiter C Osteoporosis D Rabun malam Tanda-tanda stress ialah 7 . Kekurangan zat makanan.

Apabila mengambil minuman berkarbonat.my B.Kita boleh mendaftar pada laman-laman web tertentu untuk mendapatkan maklumat sukan pilihan kita. Apabila memakan makanan pedas. 39. B. III dan IV 37. http: // www. http: // www. seagames.Sukan Asia Tenggara atau lebih dikenali sebagai Sukan SEA. D. Jabatan Kebajikan Masyarakat. Antara laman-laman web tersebut seperti berikut kecuali A. F 2. C. C. B. Kementerian Belia dan Sukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Majlis Sukan Negara (MSN) Majlis Olimpik Malaysia 41. Bilakah ulser peptik akan berlaku? A B C D Apabila mengalami stres. D.I Sakit fizikal II perubahan perlakua III Sukar bergaul IV Sukar membuat keputusan A I. Persatuan Mencegah Dadah (Pemadam).net C. II.Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) adalah badan yang ditubuhkan di bawah ___________________ untuk melahirkan generasi yang sihat dan cergas melalui program sukan di sekolah-sekolah. msn. Sukan SEAP Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan Olimpik 40. Apabila terdapat hakisan dan luka pada lapisan perut atau usus. III dan IV D II. http: // www. Agensi-agensi ini terbabit secara lagsung dalam membanteras dadah kecuali A B C D Pusat Serenti Agensi Dadah kebangsaan (ADK) .net 8 . II dan III B I.on. dan IV C I.org. 38. pada asalnya dikenali sebagai A. A.

D. C. http: // www.Pada tahun 1980. B. B. C. Keadaan ini berlaku kerana Malaysia mengikut langkah penarikan diri negara-negara lain yang diketuai Amerika Syarikat sebagai membantah pencerobohan Soviet ke atas Afghanistan. D.Pemain _____________ ialah pemain yang bermain untuk majikan mereka iaitu sesuatu syarikat atau agensi. Zamani Misbah Nicol David Roslin HashimD. fifaworldcup.D. Malaysia telah memboikot _____________ di Moscow. D.Jaguh skuasy negara. Sukan Olimpik Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan SEA 44.Pertolongan cemas A B C D adalah bantuan permulaan atau rawatan pertama yang harus diberi oleh doktor diberikan kepada seseorang yang tercedera sebelum ketibaan doktor. Shukur Adam 45. Amatur Profesional Bebas Semiprofesional 43. B. Gaji mereka dibayar secara bulanan oleh syarikat atau agensi tersebut.Berikut adalah simptom-simptom kecederaan tulang kecuali A B C D tidak berupaya untuk mengelakkan anggota yang tercedera berasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota yang tercedera bengkak atau warna kebiruan pada bahagian tercedera luka berdarah pada bahagian yang tercedera 9 . A. C. A. Beliau juga telah memenangi pingat emas di Sukan Asia 1998. ______________ telah mencipta sejarah apabila menggondol gelaran juara dunia skuasy remaja pada tahun 1999 dan 2001. A.com 42. ambulans atau pakar-pakar perubatan mencegah kecederaan daripada menjadi lebih serius dapat menyelamatkan nyawa dan memulihkan mangsa 46.

Fraktur terbuka ialah apabila A B C D kulit di sekeliling tulang yang patah tidak luka tetapi bengkak lapisan kulit terkoyak dan tulang terdedah di permukaan kulit kulit luka dan berdarah tetapi tulang tidak patah tulang patah tetapi tidak nampak kesan-kesannya 50. III & IV I.Berikut adalah prosedur dalam membantu seseorang mangsa kecederaan fraktur kecuali A B C D merehat dan menenangkan mangsa mendemah bahagian yang tercedera melakukan tuaman pada bahagian tercedera merendahkan bahagian yang tercedera 10 .Apakah prosedur yang boleh digunakan untuk membantu mangsa kecederaan fraktur? A B C D RICE EAR LICE SEAR 49. II & III II.47. II & IV I.Apakah yang menyebabkan kecederaan tulang? I II III IV A B C D Hentakan langsung Senaman yang berlebihan Hentakan tidak langsung Apabila tulang menjadi rapuh disebabkan oleh osteoporosis I. III & IV 48.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful