PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2004 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TINGKATAN EMPAT 1.

Komponen kecergasan berasaskan lakuan motor adalah seperti berikut kecuali A. B. C. D. koordinasi imbangan kekuatan otot ketangkasan

2.Purata denyutan jantung dalam keadaan rehat ialah A. B. C. D. 40 hingga 50 60 hingga 80 80 hingga 100 100 hingga 120

3.Kadar nadi rehat atlet adalah lebih baik daripada kadar nadi rehat orang biasa kerana jantung atlet lebih ___________________ A. B. C. D. besar kecil besar kecil dan dan dan dan kuat kuat lemah lemah

4.Latihan-latihan berikut boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular I. Larian jarak jauh perlahan II. Berjalan pantas 2 hingga 3 km III.Latihan senamrobik IV. Latihan Fartlek A. B. C. D. I sahaja II, III dan IV I dan III semua di atas

5.Daya tahan otot terbahagi kepada _______________ dan ______________ A. B. C. D. daya daya daya daya tahan tahan tahan tahan kardiovaskula dan daya tahan otot otot statik dan daya tahan otot dinamik otot isometrik dan daya tahan kardiovaskula otot dinamik dan daya tahan kardiovaskula 1

D.Latihan menambahkan kekuatan otot termasuk I separa cangkung (half squat) II memanjat tali III tekan tubi condong (declined push-up) A. latihan yang melibatkan kontraksi fiber otot memendek dengan ketegangan berbeza semasa mengangkat beban yang tetap E.Isotonik didefinisi sebagai A. B. D. tiada risiko dalam aktiviti 8. latihan latihan latihan latihan bebanan bebanan bebanan bebanan yang yang yang yang rendah dengan ulangan yang banyak tinggi dengan ulangan yang rendah tinggi dengan ulangan yang banyak rendah dengan ulangan yang rendah 9. B. B.Aktiviti tekan tubi melibatkan otot pectoralis major dan ___________ A. C. latihan isotonik dengan menggunakan peralatan atau mesin yang menetapkan halaju sekata pergerakan B. latihan yang melibatkan kontraksi statik dengan fiber otot tidak memanjang C. kenal pasti kecergasan D. I sahaja II dan III I dan III semua di atas 10. C. C.6. latihan melibatkan alat-alat mesin yang laju 7. latihan bersistematik C.Kekuatan otot menggunakan A. Hamstring Quadriceps Deltoids Calf muscles 2 . D. melakukan aktiviti memenaskan badan dan senaman regangan B.Perkara-perkara berikut perlu dilakukan untuk keselamatan sebelum menjalankan aktiviti kecuali A.

152cm 153cm 154cm 155cm 3 . Quadriceps Hamstring Gluteus Deltoid 12. D. tubuh kita mendapat beberapa kelebihan. Berat bola hoki yang diluluskan oleh Persekutuan Hoki Antarabangsa ialah A. C. D. D. C. meningkatkan saiz dan kekuatan otot membantu melakukan pergerakan eksplosif menambahkan sakit pinggang dan sakit belakang mengawal imbangan dan kestabilan badan 13.160g 15. B. B. kerja-kerja menjadi kurang efisien B. risiko kepada kecederaan otot ketika bekerja dan bersukan dapat dikurangkan C. Manakah antara berikut bukan cekak (grip) dalam permainan tenis. dapat mengurangkan prestasi sukan seseorang atlet D. C.Latihan separa cangkung atau half squat melibatkan otot-otot berikut kecuali A. D. C.157g 158g . Cekak Baratan Cakak Timuran Cekak Kontinental Cekak Konvensional 16. kebolehan dalam menghadapi kecemasan dapat dikurangkan 14. B.11. 156g . B. C. B. antaranya ialah A. A.Dengan melakukan aktiviti yang memberi penekanan kepada aspek daya tahan otot.165g 153g . Ketinggian tiang bagi permainan sepaktakraw ialah A.163g 150g . D.Berikut adalah faedah-faedah latihan kekuatan otot kecuali A.

D.III.17. 81cm 82cm 84cm 83cm 18. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh diperolehi melalui perkhemahan kecuali A. C. B.II. Dalam gimnasti artistik terdapat beberapa kemahiran. C. Gaya American Gaya Russian Gaya Eropah Gaya Asean 20.II.III.IV. C. B.I IV. C. Ketinggian pagar bagi acara 110 meter lari berpagar ialah A. B. antaranya ialah A. Lombol tegak timbul Lombol tegak baring Lombol tegak lalu Lombol tegak pusing 21.I. D. Berdikari dan ikhtiar hidup Mengamalkan kebersihan Mengelak gejala sosial yang tidak sihat Menimbulkan tekanan kepada diri sendiri 4 .III II.IV. B. D. C. A.III 19. Urutan fasa lompat jauh adalah seperti berikut I Mendarat II Larian landas III Layangan IV Lonjakan A. II. Manakah antara berikut adalah gaya bagi lompat kijang dalam sukan olahraga. D. B. D.I.I IV.

Dalam permainan hoki. 80 Meter 90 Meter 100Meter 110Meter 26. D. D. D. B. Kesihatan yang menyeluruh meliputi perkara-perkara berikut kecuali I sihat emosi II sihat mental III sihat fizikal IV sihat masyarakat A I. Manakah antara berkut bukan teknik dalam lompat jauh A. D. Panjang gelanggang tenis ialah A. Gaya layar gaya Gantung Gaya kayuh Gaya burung 27. III dan IV 5 . Dalam permainan sepaktakraw. D. C. 23. C. Jarak bagi ketegori wanita bagi acara lari berpagar ialah A. II dan III B I.76 Meter 23. B. B. Melakukan rejaman Melakukan sepak mula Melakukan umpanan Melakukan balingan 25. B. peranan khusus tekong ialah A. C. C. II dan IV C I. B. kesilapan yang biasa dilakukan ketika melakukan kemahiran menahan A.22.74 Meter 24. III dan IV D II. Kayu ditegakkan dan tidak condong kearah bola Memandang kearah bola datang Kayu digerakkan ke arah bola untuk menahan bola Berdiri dalam keadaaan sedia 23.77 Meter 23. C.75 Meter 23.

II Elakkan mengambil minuman berkafein. dan III B I. II. Masa terluang yang diisi dengan aktiviti ringan. Endoskop B Cycle ergometer C Psikotropik D Elektroensefalogram 30. III Elakkan mengambil makanan berlemak IV Elakkan bersenam tiga atau emat jam sebelum tidur. Apakah maksud kesenggangan? A B C D Berhenti daripada melakukan sesuatu aktiviti fizikal atau mental. II. Apakah alat yang digunakan untuk mengukur aktiviti otak? A. Salah satu kewajipan tersebut ialah 6 . Insomnia ialah masalah kesihatan yang menyebabkan seseorang tidak boleh tidur.28. A I. Insomonia boleh dielakkan dengan mengamalka tabiat-tabiat berikut I Megekalkan waktu tidur yang teratur. dan IV C I. Waktu terluang yang diisi dengan sebarang aktiviti digemari. Waktu tidur yang merehatkan badan sepenuhnya. III dan IV 31. 29. Setiap anggota keluarga mempunyai kewajipan masingmasing. III dan IV D II.

II dan III B I. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan penyakit A Anemia 36. Di antaranya ialah I Amalan A I dan II II Obesiti B I dan III III Jantina C II dan III IV Gaya hidup D II dan IV 35. Kekurangan zat makanan. Hipertensi disebabkan oleh banyak factor. Menjaga kebajikan anggota keluarga. II dan IV C I. Faktor-faktor yang mempengaruhi emosi remaja ialah I perubahan fizikal II Daya pemikiran III Persekitaran IV Rakan-rakan A I.A B C D Belajar bersungguh-sungguh. III dan IV 33. Membantu ahli keluarga dan rakan-rakan . B Goiter C Osteoporosis D Rabun malam Tanda-tanda stress ialah 7 . Makanan seharian yang seimbang. III dan IV D II. Menghormati orang tua dan guru-guru. Apakah yang dimaksudkan dengan malnutrisi? A B C D Kekurangan vitamin. 34. Stres ialah suatu reaksi yang tidak spesifik oeh tubuh badan seseorang ke atas tekanan yang diterima. 32. Zat makanan berlebihan.

on. Apabila terdapat hakisan dan luka pada lapisan perut atau usus. Bilakah ulser peptik akan berlaku? A B C D Apabila mengalami stres. msn. III dan IV 37. Persatuan Mencegah Dadah (Pemadam). II. III dan IV D II. A. D.Kita boleh mendaftar pada laman-laman web tertentu untuk mendapatkan maklumat sukan pilihan kita. http: // www.I Sakit fizikal II perubahan perlakua III Sukar bergaul IV Sukar membuat keputusan A I. II dan III B I. http: // www.my B.net 8 . B. B. dan IV C I. Sukan SEAP Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan Olimpik 40. seagames. Apabila memakan makanan pedas. C. D. Antara laman-laman web tersebut seperti berikut kecuali A. 38.Sukan Asia Tenggara atau lebih dikenali sebagai Sukan SEA. Agensi-agensi ini terbabit secara lagsung dalam membanteras dadah kecuali A B C D Pusat Serenti Agensi Dadah kebangsaan (ADK) .org. Jabatan Kebajikan Masyarakat. C. F 2. http: // www.net C. pada asalnya dikenali sebagai A. 39. Apabila mengambil minuman berkarbonat. Kementerian Belia dan Sukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Majlis Sukan Negara (MSN) Majlis Olimpik Malaysia 41.Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) adalah badan yang ditubuhkan di bawah ___________________ untuk melahirkan generasi yang sihat dan cergas melalui program sukan di sekolah-sekolah.

Jaguh skuasy negara.Pertolongan cemas A B C D adalah bantuan permulaan atau rawatan pertama yang harus diberi oleh doktor diberikan kepada seseorang yang tercedera sebelum ketibaan doktor.Pada tahun 1980. A. C.Berikut adalah simptom-simptom kecederaan tulang kecuali A B C D tidak berupaya untuk mengelakkan anggota yang tercedera berasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota yang tercedera bengkak atau warna kebiruan pada bahagian tercedera luka berdarah pada bahagian yang tercedera 9 . B. Zamani Misbah Nicol David Roslin HashimD. Keadaan ini berlaku kerana Malaysia mengikut langkah penarikan diri negara-negara lain yang diketuai Amerika Syarikat sebagai membantah pencerobohan Soviet ke atas Afghanistan.com 42. B. Shukur Adam 45.D. D. fifaworldcup. C. ______________ telah mencipta sejarah apabila menggondol gelaran juara dunia skuasy remaja pada tahun 1999 dan 2001. B. D.Pemain _____________ ialah pemain yang bermain untuk majikan mereka iaitu sesuatu syarikat atau agensi. Amatur Profesional Bebas Semiprofesional 43. ambulans atau pakar-pakar perubatan mencegah kecederaan daripada menjadi lebih serius dapat menyelamatkan nyawa dan memulihkan mangsa 46. Malaysia telah memboikot _____________ di Moscow. A. http: // www. C. A. Beliau juga telah memenangi pingat emas di Sukan Asia 1998. Sukan Olimpik Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan SEA 44. Gaji mereka dibayar secara bulanan oleh syarikat atau agensi tersebut. D.

III & IV I.Berikut adalah prosedur dalam membantu seseorang mangsa kecederaan fraktur kecuali A B C D merehat dan menenangkan mangsa mendemah bahagian yang tercedera melakukan tuaman pada bahagian tercedera merendahkan bahagian yang tercedera 10 . II & III II.Fraktur terbuka ialah apabila A B C D kulit di sekeliling tulang yang patah tidak luka tetapi bengkak lapisan kulit terkoyak dan tulang terdedah di permukaan kulit kulit luka dan berdarah tetapi tulang tidak patah tulang patah tetapi tidak nampak kesan-kesannya 50. III & IV 48.Apakah yang menyebabkan kecederaan tulang? I II III IV A B C D Hentakan langsung Senaman yang berlebihan Hentakan tidak langsung Apabila tulang menjadi rapuh disebabkan oleh osteoporosis I.Apakah prosedur yang boleh digunakan untuk membantu mangsa kecederaan fraktur? A B C D RICE EAR LICE SEAR 49. II & IV I.47.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful