PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2004 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TINGKATAN EMPAT 1.

Komponen kecergasan berasaskan lakuan motor adalah seperti berikut kecuali A. B. C. D. koordinasi imbangan kekuatan otot ketangkasan

2.Purata denyutan jantung dalam keadaan rehat ialah A. B. C. D. 40 hingga 50 60 hingga 80 80 hingga 100 100 hingga 120

3.Kadar nadi rehat atlet adalah lebih baik daripada kadar nadi rehat orang biasa kerana jantung atlet lebih ___________________ A. B. C. D. besar kecil besar kecil dan dan dan dan kuat kuat lemah lemah

4.Latihan-latihan berikut boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular I. Larian jarak jauh perlahan II. Berjalan pantas 2 hingga 3 km III.Latihan senamrobik IV. Latihan Fartlek A. B. C. D. I sahaja II, III dan IV I dan III semua di atas

5.Daya tahan otot terbahagi kepada _______________ dan ______________ A. B. C. D. daya daya daya daya tahan tahan tahan tahan kardiovaskula dan daya tahan otot otot statik dan daya tahan otot dinamik otot isometrik dan daya tahan kardiovaskula otot dinamik dan daya tahan kardiovaskula 1

latihan bersistematik C. latihan latihan latihan latihan bebanan bebanan bebanan bebanan yang yang yang yang rendah dengan ulangan yang banyak tinggi dengan ulangan yang rendah tinggi dengan ulangan yang banyak rendah dengan ulangan yang rendah 9. tiada risiko dalam aktiviti 8. latihan melibatkan alat-alat mesin yang laju 7. B.Aktiviti tekan tubi melibatkan otot pectoralis major dan ___________ A. melakukan aktiviti memenaskan badan dan senaman regangan B. D.Perkara-perkara berikut perlu dilakukan untuk keselamatan sebelum menjalankan aktiviti kecuali A. latihan isotonik dengan menggunakan peralatan atau mesin yang menetapkan halaju sekata pergerakan B.Kekuatan otot menggunakan A. latihan yang melibatkan kontraksi fiber otot memendek dengan ketegangan berbeza semasa mengangkat beban yang tetap E. Hamstring Quadriceps Deltoids Calf muscles 2 . C. B. C. latihan yang melibatkan kontraksi statik dengan fiber otot tidak memanjang C. I sahaja II dan III I dan III semua di atas 10. C. B.6.Latihan menambahkan kekuatan otot termasuk I separa cangkung (half squat) II memanjat tali III tekan tubi condong (declined push-up) A.Isotonik didefinisi sebagai A. D. D. kenal pasti kecergasan D.

D.11. Ketinggian tiang bagi permainan sepaktakraw ialah A. B.160g 15. meningkatkan saiz dan kekuatan otot membantu melakukan pergerakan eksplosif menambahkan sakit pinggang dan sakit belakang mengawal imbangan dan kestabilan badan 13. 152cm 153cm 154cm 155cm 3 . B. risiko kepada kecederaan otot ketika bekerja dan bersukan dapat dikurangkan C. antaranya ialah A. B.Berikut adalah faedah-faedah latihan kekuatan otot kecuali A. Quadriceps Hamstring Gluteus Deltoid 12. Cekak Baratan Cakak Timuran Cekak Kontinental Cekak Konvensional 16.157g 158g . Berat bola hoki yang diluluskan oleh Persekutuan Hoki Antarabangsa ialah A. kebolehan dalam menghadapi kecemasan dapat dikurangkan 14.Dengan melakukan aktiviti yang memberi penekanan kepada aspek daya tahan otot. C. C. D.Latihan separa cangkung atau half squat melibatkan otot-otot berikut kecuali A. B. B.165g 153g . D. D. kerja-kerja menjadi kurang efisien B. D.163g 150g . C. C. dapat mengurangkan prestasi sukan seseorang atlet D. A. C. 156g . Manakah antara berikut bukan cekak (grip) dalam permainan tenis. tubuh kita mendapat beberapa kelebihan.

II. C.III 19. B. Ketinggian pagar bagi acara 110 meter lari berpagar ialah A. Berdikari dan ikhtiar hidup Mengamalkan kebersihan Mengelak gejala sosial yang tidak sihat Menimbulkan tekanan kepada diri sendiri 4 .I IV. B. B.III. Gaya American Gaya Russian Gaya Eropah Gaya Asean 20. Dalam gimnasti artistik terdapat beberapa kemahiran.II. Manakah antara berikut adalah gaya bagi lompat kijang dalam sukan olahraga.I. B.17. D.II.I. Urutan fasa lompat jauh adalah seperti berikut I Mendarat II Larian landas III Layangan IV Lonjakan A. Lombol tegak timbul Lombol tegak baring Lombol tegak lalu Lombol tegak pusing 21. D. D.I IV. D.IV. C. antaranya ialah A. 81cm 82cm 84cm 83cm 18. C. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh diperolehi melalui perkhemahan kecuali A.III II.IV.III. B. A. C. D. C.

D. II dan IV C I.74 Meter 24. D. Panjang gelanggang tenis ialah A. B. B. B. II dan III B I. B. C.22. III dan IV D II. 80 Meter 90 Meter 100Meter 110Meter 26. 23. III dan IV 5 . kesilapan yang biasa dilakukan ketika melakukan kemahiran menahan A. C.77 Meter 23. D. Gaya layar gaya Gantung Gaya kayuh Gaya burung 27. Manakah antara berkut bukan teknik dalam lompat jauh A. B. C. C. Melakukan rejaman Melakukan sepak mula Melakukan umpanan Melakukan balingan 25. D.76 Meter 23. Kesihatan yang menyeluruh meliputi perkara-perkara berikut kecuali I sihat emosi II sihat mental III sihat fizikal IV sihat masyarakat A I. Jarak bagi ketegori wanita bagi acara lari berpagar ialah A. D.75 Meter 23. peranan khusus tekong ialah A. Dalam permainan hoki. C. Dalam permainan sepaktakraw. Kayu ditegakkan dan tidak condong kearah bola Memandang kearah bola datang Kayu digerakkan ke arah bola untuk menahan bola Berdiri dalam keadaaan sedia 23.

Apakah alat yang digunakan untuk mengukur aktiviti otak? A. Salah satu kewajipan tersebut ialah 6 . Waktu tidur yang merehatkan badan sepenuhnya. A I. Insomnia ialah masalah kesihatan yang menyebabkan seseorang tidak boleh tidur. Endoskop B Cycle ergometer C Psikotropik D Elektroensefalogram 30. dan III B I. dan IV C I. Insomonia boleh dielakkan dengan mengamalka tabiat-tabiat berikut I Megekalkan waktu tidur yang teratur. 29. II.28. II Elakkan mengambil minuman berkafein. Masa terluang yang diisi dengan aktiviti ringan. Apakah maksud kesenggangan? A B C D Berhenti daripada melakukan sesuatu aktiviti fizikal atau mental. III dan IV 31. III Elakkan mengambil makanan berlemak IV Elakkan bersenam tiga atau emat jam sebelum tidur. II. III dan IV D II. Waktu terluang yang diisi dengan sebarang aktiviti digemari. Setiap anggota keluarga mempunyai kewajipan masingmasing.

Menjaga kebajikan anggota keluarga. III dan IV D II. Menghormati orang tua dan guru-guru. Stres ialah suatu reaksi yang tidak spesifik oeh tubuh badan seseorang ke atas tekanan yang diterima. Makanan seharian yang seimbang. Kekurangan zat makanan. 32. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan penyakit A Anemia 36.A B C D Belajar bersungguh-sungguh. Hipertensi disebabkan oleh banyak factor. Membantu ahli keluarga dan rakan-rakan . Zat makanan berlebihan. III dan IV 33. 34. II dan IV C I. B Goiter C Osteoporosis D Rabun malam Tanda-tanda stress ialah 7 . Faktor-faktor yang mempengaruhi emosi remaja ialah I perubahan fizikal II Daya pemikiran III Persekitaran IV Rakan-rakan A I. Apakah yang dimaksudkan dengan malnutrisi? A B C D Kekurangan vitamin. II dan III B I. Di antaranya ialah I Amalan A I dan II II Obesiti B I dan III III Jantina C II dan III IV Gaya hidup D II dan IV 35.

Kementerian Belia dan Sukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Majlis Sukan Negara (MSN) Majlis Olimpik Malaysia 41. seagames. C. dan IV C I. msn. Sukan SEAP Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan Olimpik 40. Apabila mengambil minuman berkarbonat. B. III dan IV 37. Jabatan Kebajikan Masyarakat. II dan III B I. Antara laman-laman web tersebut seperti berikut kecuali A. 39. II. Apabila terdapat hakisan dan luka pada lapisan perut atau usus.Sukan Asia Tenggara atau lebih dikenali sebagai Sukan SEA. http: // www. http: // www. 38. Bilakah ulser peptik akan berlaku? A B C D Apabila mengalami stres.net C. http: // www. III dan IV D II.org.I Sakit fizikal II perubahan perlakua III Sukar bergaul IV Sukar membuat keputusan A I. D.Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) adalah badan yang ditubuhkan di bawah ___________________ untuk melahirkan generasi yang sihat dan cergas melalui program sukan di sekolah-sekolah. Agensi-agensi ini terbabit secara lagsung dalam membanteras dadah kecuali A B C D Pusat Serenti Agensi Dadah kebangsaan (ADK) .net 8 . C. Apabila memakan makanan pedas. B. Persatuan Mencegah Dadah (Pemadam).on. F 2.Kita boleh mendaftar pada laman-laman web tertentu untuk mendapatkan maklumat sukan pilihan kita.my B. A. D. pada asalnya dikenali sebagai A.

Malaysia telah memboikot _____________ di Moscow. C. B. A. B. Gaji mereka dibayar secara bulanan oleh syarikat atau agensi tersebut. D.Jaguh skuasy negara. Zamani Misbah Nicol David Roslin HashimD.D. Amatur Profesional Bebas Semiprofesional 43. Beliau juga telah memenangi pingat emas di Sukan Asia 1998. Sukan Olimpik Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan SEA 44.Berikut adalah simptom-simptom kecederaan tulang kecuali A B C D tidak berupaya untuk mengelakkan anggota yang tercedera berasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota yang tercedera bengkak atau warna kebiruan pada bahagian tercedera luka berdarah pada bahagian yang tercedera 9 . B. C. Shukur Adam 45. A. ______________ telah mencipta sejarah apabila menggondol gelaran juara dunia skuasy remaja pada tahun 1999 dan 2001. Keadaan ini berlaku kerana Malaysia mengikut langkah penarikan diri negara-negara lain yang diketuai Amerika Syarikat sebagai membantah pencerobohan Soviet ke atas Afghanistan.com 42. http: // www. D. D. A.Pertolongan cemas A B C D adalah bantuan permulaan atau rawatan pertama yang harus diberi oleh doktor diberikan kepada seseorang yang tercedera sebelum ketibaan doktor. ambulans atau pakar-pakar perubatan mencegah kecederaan daripada menjadi lebih serius dapat menyelamatkan nyawa dan memulihkan mangsa 46.Pemain _____________ ialah pemain yang bermain untuk majikan mereka iaitu sesuatu syarikat atau agensi.Pada tahun 1980. fifaworldcup. C.

III & IV 48. II & IV I.47.Apakah prosedur yang boleh digunakan untuk membantu mangsa kecederaan fraktur? A B C D RICE EAR LICE SEAR 49. II & III II.Apakah yang menyebabkan kecederaan tulang? I II III IV A B C D Hentakan langsung Senaman yang berlebihan Hentakan tidak langsung Apabila tulang menjadi rapuh disebabkan oleh osteoporosis I. III & IV I.Berikut adalah prosedur dalam membantu seseorang mangsa kecederaan fraktur kecuali A B C D merehat dan menenangkan mangsa mendemah bahagian yang tercedera melakukan tuaman pada bahagian tercedera merendahkan bahagian yang tercedera 10 .Fraktur terbuka ialah apabila A B C D kulit di sekeliling tulang yang patah tidak luka tetapi bengkak lapisan kulit terkoyak dan tulang terdedah di permukaan kulit kulit luka dan berdarah tetapi tulang tidak patah tulang patah tetapi tidak nampak kesan-kesannya 50.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful