PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2004 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TINGKATAN EMPAT 1.

Komponen kecergasan berasaskan lakuan motor adalah seperti berikut kecuali A. B. C. D. koordinasi imbangan kekuatan otot ketangkasan

2.Purata denyutan jantung dalam keadaan rehat ialah A. B. C. D. 40 hingga 50 60 hingga 80 80 hingga 100 100 hingga 120

3.Kadar nadi rehat atlet adalah lebih baik daripada kadar nadi rehat orang biasa kerana jantung atlet lebih ___________________ A. B. C. D. besar kecil besar kecil dan dan dan dan kuat kuat lemah lemah

4.Latihan-latihan berikut boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular I. Larian jarak jauh perlahan II. Berjalan pantas 2 hingga 3 km III.Latihan senamrobik IV. Latihan Fartlek A. B. C. D. I sahaja II, III dan IV I dan III semua di atas

5.Daya tahan otot terbahagi kepada _______________ dan ______________ A. B. C. D. daya daya daya daya tahan tahan tahan tahan kardiovaskula dan daya tahan otot otot statik dan daya tahan otot dinamik otot isometrik dan daya tahan kardiovaskula otot dinamik dan daya tahan kardiovaskula 1

C.6.Latihan menambahkan kekuatan otot termasuk I separa cangkung (half squat) II memanjat tali III tekan tubi condong (declined push-up) A. B. B. latihan yang melibatkan kontraksi statik dengan fiber otot tidak memanjang C.Perkara-perkara berikut perlu dilakukan untuk keselamatan sebelum menjalankan aktiviti kecuali A. D. D. latihan isotonik dengan menggunakan peralatan atau mesin yang menetapkan halaju sekata pergerakan B. latihan bersistematik C.Kekuatan otot menggunakan A.Aktiviti tekan tubi melibatkan otot pectoralis major dan ___________ A. D. latihan melibatkan alat-alat mesin yang laju 7. latihan yang melibatkan kontraksi fiber otot memendek dengan ketegangan berbeza semasa mengangkat beban yang tetap E. latihan latihan latihan latihan bebanan bebanan bebanan bebanan yang yang yang yang rendah dengan ulangan yang banyak tinggi dengan ulangan yang rendah tinggi dengan ulangan yang banyak rendah dengan ulangan yang rendah 9. I sahaja II dan III I dan III semua di atas 10. B.Isotonik didefinisi sebagai A. tiada risiko dalam aktiviti 8. kenal pasti kecergasan D. C. melakukan aktiviti memenaskan badan dan senaman regangan B. C. Hamstring Quadriceps Deltoids Calf muscles 2 .

Dengan melakukan aktiviti yang memberi penekanan kepada aspek daya tahan otot. Cekak Baratan Cakak Timuran Cekak Kontinental Cekak Konvensional 16. kerja-kerja menjadi kurang efisien B. Berat bola hoki yang diluluskan oleh Persekutuan Hoki Antarabangsa ialah A. antaranya ialah A. kebolehan dalam menghadapi kecemasan dapat dikurangkan 14. 152cm 153cm 154cm 155cm 3 . C. C. B. B. D. C.160g 15. C. B. risiko kepada kecederaan otot ketika bekerja dan bersukan dapat dikurangkan C.157g 158g . meningkatkan saiz dan kekuatan otot membantu melakukan pergerakan eksplosif menambahkan sakit pinggang dan sakit belakang mengawal imbangan dan kestabilan badan 13.Latihan separa cangkung atau half squat melibatkan otot-otot berikut kecuali A. Quadriceps Hamstring Gluteus Deltoid 12. Manakah antara berikut bukan cekak (grip) dalam permainan tenis. B. D. C.11.165g 153g . D. tubuh kita mendapat beberapa kelebihan. 156g . dapat mengurangkan prestasi sukan seseorang atlet D. A. B. D.Berikut adalah faedah-faedah latihan kekuatan otot kecuali A. Ketinggian tiang bagi permainan sepaktakraw ialah A. D.163g 150g .

III II. D.IV. Lombol tegak timbul Lombol tegak baring Lombol tegak lalu Lombol tegak pusing 21. Manakah antara berikut adalah gaya bagi lompat kijang dalam sukan olahraga. C. Urutan fasa lompat jauh adalah seperti berikut I Mendarat II Larian landas III Layangan IV Lonjakan A. II.III 19. C. B. C. B. Ketinggian pagar bagi acara 110 meter lari berpagar ialah A.I.II. D.I IV. D. Dalam gimnasti artistik terdapat beberapa kemahiran. B. Gaya American Gaya Russian Gaya Eropah Gaya Asean 20. A. B. Berdikari dan ikhtiar hidup Mengamalkan kebersihan Mengelak gejala sosial yang tidak sihat Menimbulkan tekanan kepada diri sendiri 4 . Berikut adalah beberapa faedah yang boleh diperolehi melalui perkhemahan kecuali A. C. D.17. 81cm 82cm 84cm 83cm 18.IV.III.I.II. C.I IV. B.III. antaranya ialah A. D.

D. D. C. C. B. Melakukan rejaman Melakukan sepak mula Melakukan umpanan Melakukan balingan 25.22. Dalam permainan sepaktakraw. D. B. Dalam permainan hoki. Kayu ditegakkan dan tidak condong kearah bola Memandang kearah bola datang Kayu digerakkan ke arah bola untuk menahan bola Berdiri dalam keadaaan sedia 23. D.74 Meter 24. Manakah antara berkut bukan teknik dalam lompat jauh A. C. II dan IV C I. 80 Meter 90 Meter 100Meter 110Meter 26. II dan III B I. III dan IV 5 .76 Meter 23. Jarak bagi ketegori wanita bagi acara lari berpagar ialah A. B. B.77 Meter 23. C. III dan IV D II. B. Kesihatan yang menyeluruh meliputi perkara-perkara berikut kecuali I sihat emosi II sihat mental III sihat fizikal IV sihat masyarakat A I.75 Meter 23. Gaya layar gaya Gantung Gaya kayuh Gaya burung 27. C. peranan khusus tekong ialah A. 23. D. Panjang gelanggang tenis ialah A. kesilapan yang biasa dilakukan ketika melakukan kemahiran menahan A.

II. II Elakkan mengambil minuman berkafein. Setiap anggota keluarga mempunyai kewajipan masingmasing. III dan IV D II. dan IV C I. Salah satu kewajipan tersebut ialah 6 . III dan IV 31. II. III Elakkan mengambil makanan berlemak IV Elakkan bersenam tiga atau emat jam sebelum tidur. A I. Endoskop B Cycle ergometer C Psikotropik D Elektroensefalogram 30. Masa terluang yang diisi dengan aktiviti ringan.28. dan III B I. Insomnia ialah masalah kesihatan yang menyebabkan seseorang tidak boleh tidur. Waktu terluang yang diisi dengan sebarang aktiviti digemari. Apakah alat yang digunakan untuk mengukur aktiviti otak? A. Insomonia boleh dielakkan dengan mengamalka tabiat-tabiat berikut I Megekalkan waktu tidur yang teratur. 29. Waktu tidur yang merehatkan badan sepenuhnya. Apakah maksud kesenggangan? A B C D Berhenti daripada melakukan sesuatu aktiviti fizikal atau mental.

II dan III B I. Zat makanan berlebihan. Menghormati orang tua dan guru-guru. B Goiter C Osteoporosis D Rabun malam Tanda-tanda stress ialah 7 . 34. II dan IV C I. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan penyakit A Anemia 36. Di antaranya ialah I Amalan A I dan II II Obesiti B I dan III III Jantina C II dan III IV Gaya hidup D II dan IV 35. Menjaga kebajikan anggota keluarga. Makanan seharian yang seimbang. III dan IV 33. Apakah yang dimaksudkan dengan malnutrisi? A B C D Kekurangan vitamin. III dan IV D II.A B C D Belajar bersungguh-sungguh. Kekurangan zat makanan. 32. Stres ialah suatu reaksi yang tidak spesifik oeh tubuh badan seseorang ke atas tekanan yang diterima. Faktor-faktor yang mempengaruhi emosi remaja ialah I perubahan fizikal II Daya pemikiran III Persekitaran IV Rakan-rakan A I. Membantu ahli keluarga dan rakan-rakan . Hipertensi disebabkan oleh banyak factor.

org. II. Persatuan Mencegah Dadah (Pemadam). C.Sukan Asia Tenggara atau lebih dikenali sebagai Sukan SEA.Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) adalah badan yang ditubuhkan di bawah ___________________ untuk melahirkan generasi yang sihat dan cergas melalui program sukan di sekolah-sekolah. Agensi-agensi ini terbabit secara lagsung dalam membanteras dadah kecuali A B C D Pusat Serenti Agensi Dadah kebangsaan (ADK) . D. D. dan IV C I. III dan IV D II. Sukan SEAP Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan Olimpik 40. III dan IV 37. C. seagames. http: // www. Apabila mengambil minuman berkarbonat. 38. http: // www. Kementerian Belia dan Sukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Majlis Sukan Negara (MSN) Majlis Olimpik Malaysia 41. msn.net 8 . B. pada asalnya dikenali sebagai A. http: // www. Apabila terdapat hakisan dan luka pada lapisan perut atau usus. Bilakah ulser peptik akan berlaku? A B C D Apabila mengalami stres. Apabila memakan makanan pedas. Antara laman-laman web tersebut seperti berikut kecuali A. A.on. 39.my B. F 2.net C.I Sakit fizikal II perubahan perlakua III Sukar bergaul IV Sukar membuat keputusan A I. Jabatan Kebajikan Masyarakat. II dan III B I.Kita boleh mendaftar pada laman-laman web tertentu untuk mendapatkan maklumat sukan pilihan kita. B.

com 42.Jaguh skuasy negara. C. C. ambulans atau pakar-pakar perubatan mencegah kecederaan daripada menjadi lebih serius dapat menyelamatkan nyawa dan memulihkan mangsa 46. B. Amatur Profesional Bebas Semiprofesional 43.Berikut adalah simptom-simptom kecederaan tulang kecuali A B C D tidak berupaya untuk mengelakkan anggota yang tercedera berasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota yang tercedera bengkak atau warna kebiruan pada bahagian tercedera luka berdarah pada bahagian yang tercedera 9 . fifaworldcup.D. http: // www. A. Sukan Olimpik Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan SEA 44.Pemain _____________ ialah pemain yang bermain untuk majikan mereka iaitu sesuatu syarikat atau agensi. Beliau juga telah memenangi pingat emas di Sukan Asia 1998.Pada tahun 1980. B. Malaysia telah memboikot _____________ di Moscow. C. Zamani Misbah Nicol David Roslin HashimD. Keadaan ini berlaku kerana Malaysia mengikut langkah penarikan diri negara-negara lain yang diketuai Amerika Syarikat sebagai membantah pencerobohan Soviet ke atas Afghanistan. D.Pertolongan cemas A B C D adalah bantuan permulaan atau rawatan pertama yang harus diberi oleh doktor diberikan kepada seseorang yang tercedera sebelum ketibaan doktor. Shukur Adam 45. A. ______________ telah mencipta sejarah apabila menggondol gelaran juara dunia skuasy remaja pada tahun 1999 dan 2001. Gaji mereka dibayar secara bulanan oleh syarikat atau agensi tersebut. D. A. D. B.

III & IV I.Fraktur terbuka ialah apabila A B C D kulit di sekeliling tulang yang patah tidak luka tetapi bengkak lapisan kulit terkoyak dan tulang terdedah di permukaan kulit kulit luka dan berdarah tetapi tulang tidak patah tulang patah tetapi tidak nampak kesan-kesannya 50.Berikut adalah prosedur dalam membantu seseorang mangsa kecederaan fraktur kecuali A B C D merehat dan menenangkan mangsa mendemah bahagian yang tercedera melakukan tuaman pada bahagian tercedera merendahkan bahagian yang tercedera 10 . III & IV 48.47.Apakah prosedur yang boleh digunakan untuk membantu mangsa kecederaan fraktur? A B C D RICE EAR LICE SEAR 49.Apakah yang menyebabkan kecederaan tulang? I II III IV A B C D Hentakan langsung Senaman yang berlebihan Hentakan tidak langsung Apabila tulang menjadi rapuh disebabkan oleh osteoporosis I. II & IV I. II & III II.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.