PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2004 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TINGKATAN EMPAT 1.

Komponen kecergasan berasaskan lakuan motor adalah seperti berikut kecuali A. B. C. D. koordinasi imbangan kekuatan otot ketangkasan

2.Purata denyutan jantung dalam keadaan rehat ialah A. B. C. D. 40 hingga 50 60 hingga 80 80 hingga 100 100 hingga 120

3.Kadar nadi rehat atlet adalah lebih baik daripada kadar nadi rehat orang biasa kerana jantung atlet lebih ___________________ A. B. C. D. besar kecil besar kecil dan dan dan dan kuat kuat lemah lemah

4.Latihan-latihan berikut boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular I. Larian jarak jauh perlahan II. Berjalan pantas 2 hingga 3 km III.Latihan senamrobik IV. Latihan Fartlek A. B. C. D. I sahaja II, III dan IV I dan III semua di atas

5.Daya tahan otot terbahagi kepada _______________ dan ______________ A. B. C. D. daya daya daya daya tahan tahan tahan tahan kardiovaskula dan daya tahan otot otot statik dan daya tahan otot dinamik otot isometrik dan daya tahan kardiovaskula otot dinamik dan daya tahan kardiovaskula 1

Latihan menambahkan kekuatan otot termasuk I separa cangkung (half squat) II memanjat tali III tekan tubi condong (declined push-up) A. C. Hamstring Quadriceps Deltoids Calf muscles 2 . I sahaja II dan III I dan III semua di atas 10. tiada risiko dalam aktiviti 8. latihan isotonik dengan menggunakan peralatan atau mesin yang menetapkan halaju sekata pergerakan B. B. latihan yang melibatkan kontraksi statik dengan fiber otot tidak memanjang C. latihan melibatkan alat-alat mesin yang laju 7. kenal pasti kecergasan D.Perkara-perkara berikut perlu dilakukan untuk keselamatan sebelum menjalankan aktiviti kecuali A. melakukan aktiviti memenaskan badan dan senaman regangan B. latihan yang melibatkan kontraksi fiber otot memendek dengan ketegangan berbeza semasa mengangkat beban yang tetap E. C. D.Isotonik didefinisi sebagai A.Aktiviti tekan tubi melibatkan otot pectoralis major dan ___________ A.Kekuatan otot menggunakan A. D. D. latihan bersistematik C. C.6. B. latihan latihan latihan latihan bebanan bebanan bebanan bebanan yang yang yang yang rendah dengan ulangan yang banyak tinggi dengan ulangan yang rendah tinggi dengan ulangan yang banyak rendah dengan ulangan yang rendah 9. B.

Berikut adalah faedah-faedah latihan kekuatan otot kecuali A. C. B. kebolehan dalam menghadapi kecemasan dapat dikurangkan 14.163g 150g . D.157g 158g . C. antaranya ialah A.165g 153g . C. dapat mengurangkan prestasi sukan seseorang atlet D. A. Manakah antara berikut bukan cekak (grip) dalam permainan tenis. C. D. D. Berat bola hoki yang diluluskan oleh Persekutuan Hoki Antarabangsa ialah A. B. C. kerja-kerja menjadi kurang efisien B.Dengan melakukan aktiviti yang memberi penekanan kepada aspek daya tahan otot. B. B. Quadriceps Hamstring Gluteus Deltoid 12. Cekak Baratan Cakak Timuran Cekak Kontinental Cekak Konvensional 16. D. 152cm 153cm 154cm 155cm 3 .11. Ketinggian tiang bagi permainan sepaktakraw ialah A. 156g .160g 15. B. tubuh kita mendapat beberapa kelebihan.Latihan separa cangkung atau half squat melibatkan otot-otot berikut kecuali A. risiko kepada kecederaan otot ketika bekerja dan bersukan dapat dikurangkan C. meningkatkan saiz dan kekuatan otot membantu melakukan pergerakan eksplosif menambahkan sakit pinggang dan sakit belakang mengawal imbangan dan kestabilan badan 13. D.

C.I IV.III. D.III. C. B. Lombol tegak timbul Lombol tegak baring Lombol tegak lalu Lombol tegak pusing 21. D. B.II. Urutan fasa lompat jauh adalah seperti berikut I Mendarat II Larian landas III Layangan IV Lonjakan A.I IV.IV. B.II. Ketinggian pagar bagi acara 110 meter lari berpagar ialah A. Dalam gimnasti artistik terdapat beberapa kemahiran.IV. D.I.I. 81cm 82cm 84cm 83cm 18. Manakah antara berikut adalah gaya bagi lompat kijang dalam sukan olahraga. A. C. antaranya ialah A. D.III 19. C. D.III II. Berdikari dan ikhtiar hidup Mengamalkan kebersihan Mengelak gejala sosial yang tidak sihat Menimbulkan tekanan kepada diri sendiri 4 . II. B. C. B. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh diperolehi melalui perkhemahan kecuali A.17. Gaya American Gaya Russian Gaya Eropah Gaya Asean 20.

Dalam permainan sepaktakraw.76 Meter 23. D. 80 Meter 90 Meter 100Meter 110Meter 26. C. D.77 Meter 23. B. B. C. D. 23. B.75 Meter 23. Dalam permainan hoki. B. D. C. Gaya layar gaya Gantung Gaya kayuh Gaya burung 27. Melakukan rejaman Melakukan sepak mula Melakukan umpanan Melakukan balingan 25. peranan khusus tekong ialah A. II dan IV C I. Manakah antara berkut bukan teknik dalam lompat jauh A. C. kesilapan yang biasa dilakukan ketika melakukan kemahiran menahan A. C. III dan IV D II. Kayu ditegakkan dan tidak condong kearah bola Memandang kearah bola datang Kayu digerakkan ke arah bola untuk menahan bola Berdiri dalam keadaaan sedia 23.22. Panjang gelanggang tenis ialah A. II dan III B I. III dan IV 5 .74 Meter 24. Kesihatan yang menyeluruh meliputi perkara-perkara berikut kecuali I sihat emosi II sihat mental III sihat fizikal IV sihat masyarakat A I. B. D. Jarak bagi ketegori wanita bagi acara lari berpagar ialah A.

29.28. II. III dan IV 31. dan IV C I. Waktu tidur yang merehatkan badan sepenuhnya. Setiap anggota keluarga mempunyai kewajipan masingmasing. Apakah alat yang digunakan untuk mengukur aktiviti otak? A. III dan IV D II. dan III B I. Masa terluang yang diisi dengan aktiviti ringan. II. Apakah maksud kesenggangan? A B C D Berhenti daripada melakukan sesuatu aktiviti fizikal atau mental. A I. Insomonia boleh dielakkan dengan mengamalka tabiat-tabiat berikut I Megekalkan waktu tidur yang teratur. II Elakkan mengambil minuman berkafein. Endoskop B Cycle ergometer C Psikotropik D Elektroensefalogram 30. Insomnia ialah masalah kesihatan yang menyebabkan seseorang tidak boleh tidur. Salah satu kewajipan tersebut ialah 6 . III Elakkan mengambil makanan berlemak IV Elakkan bersenam tiga atau emat jam sebelum tidur. Waktu terluang yang diisi dengan sebarang aktiviti digemari.

Stres ialah suatu reaksi yang tidak spesifik oeh tubuh badan seseorang ke atas tekanan yang diterima. B Goiter C Osteoporosis D Rabun malam Tanda-tanda stress ialah 7 . Di antaranya ialah I Amalan A I dan II II Obesiti B I dan III III Jantina C II dan III IV Gaya hidup D II dan IV 35.A B C D Belajar bersungguh-sungguh. II dan III B I. Faktor-faktor yang mempengaruhi emosi remaja ialah I perubahan fizikal II Daya pemikiran III Persekitaran IV Rakan-rakan A I. Kekurangan zat makanan. Makanan seharian yang seimbang. Menghormati orang tua dan guru-guru. Apakah yang dimaksudkan dengan malnutrisi? A B C D Kekurangan vitamin. Membantu ahli keluarga dan rakan-rakan . III dan IV D II. Hipertensi disebabkan oleh banyak factor. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan penyakit A Anemia 36. Zat makanan berlebihan. 32. II dan IV C I. Menjaga kebajikan anggota keluarga. III dan IV 33. 34.

http: // www. C. 39.my B.on. Apabila mengambil minuman berkarbonat. Antara laman-laman web tersebut seperti berikut kecuali A. Kementerian Belia dan Sukan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Majlis Sukan Negara (MSN) Majlis Olimpik Malaysia 41. Sukan SEAP Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan Olimpik 40.net C. http: // www. D. II dan III B I. F 2. 38. II. III dan IV D II. B. seagames. A. D. Apabila memakan makanan pedas.Sukan Asia Tenggara atau lebih dikenali sebagai Sukan SEA. Apabila terdapat hakisan dan luka pada lapisan perut atau usus.org. Bilakah ulser peptik akan berlaku? A B C D Apabila mengalami stres.Kita boleh mendaftar pada laman-laman web tertentu untuk mendapatkan maklumat sukan pilihan kita. http: // www. III dan IV 37.Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) adalah badan yang ditubuhkan di bawah ___________________ untuk melahirkan generasi yang sihat dan cergas melalui program sukan di sekolah-sekolah. dan IV C I. pada asalnya dikenali sebagai A. B. Persatuan Mencegah Dadah (Pemadam). Agensi-agensi ini terbabit secara lagsung dalam membanteras dadah kecuali A B C D Pusat Serenti Agensi Dadah kebangsaan (ADK) . C. msn. Jabatan Kebajikan Masyarakat.I Sakit fizikal II perubahan perlakua III Sukar bergaul IV Sukar membuat keputusan A I.net 8 .

D. Gaji mereka dibayar secara bulanan oleh syarikat atau agensi tersebut. fifaworldcup. ambulans atau pakar-pakar perubatan mencegah kecederaan daripada menjadi lebih serius dapat menyelamatkan nyawa dan memulihkan mangsa 46. Sukan Olimpik Sukan Asia Sukan Komanwel Sukan SEA 44. B. A. http: // www. D.Pemain _____________ ialah pemain yang bermain untuk majikan mereka iaitu sesuatu syarikat atau agensi. Malaysia telah memboikot _____________ di Moscow. D. C. Keadaan ini berlaku kerana Malaysia mengikut langkah penarikan diri negara-negara lain yang diketuai Amerika Syarikat sebagai membantah pencerobohan Soviet ke atas Afghanistan. C. D. ______________ telah mencipta sejarah apabila menggondol gelaran juara dunia skuasy remaja pada tahun 1999 dan 2001. C. Amatur Profesional Bebas Semiprofesional 43. Shukur Adam 45. A. B. B. Beliau juga telah memenangi pingat emas di Sukan Asia 1998.Jaguh skuasy negara.Pertolongan cemas A B C D adalah bantuan permulaan atau rawatan pertama yang harus diberi oleh doktor diberikan kepada seseorang yang tercedera sebelum ketibaan doktor.com 42. Zamani Misbah Nicol David Roslin HashimD.Berikut adalah simptom-simptom kecederaan tulang kecuali A B C D tidak berupaya untuk mengelakkan anggota yang tercedera berasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota yang tercedera bengkak atau warna kebiruan pada bahagian tercedera luka berdarah pada bahagian yang tercedera 9 . A.Pada tahun 1980.

II & III II. II & IV I. III & IV I.47. III & IV 48.Berikut adalah prosedur dalam membantu seseorang mangsa kecederaan fraktur kecuali A B C D merehat dan menenangkan mangsa mendemah bahagian yang tercedera melakukan tuaman pada bahagian tercedera merendahkan bahagian yang tercedera 10 .Fraktur terbuka ialah apabila A B C D kulit di sekeliling tulang yang patah tidak luka tetapi bengkak lapisan kulit terkoyak dan tulang terdedah di permukaan kulit kulit luka dan berdarah tetapi tulang tidak patah tulang patah tetapi tidak nampak kesan-kesannya 50.Apakah yang menyebabkan kecederaan tulang? I II III IV A B C D Hentakan langsung Senaman yang berlebihan Hentakan tidak langsung Apabila tulang menjadi rapuh disebabkan oleh osteoporosis I.Apakah prosedur yang boleh digunakan untuk membantu mangsa kecederaan fraktur? A B C D RICE EAR LICE SEAR 49.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.