PYTHAGORAS BAPA MATEMATIK

Dikenal sebagai "Bapa Bilangan .LATAR BELAKANG PYTHAGORAS Dilahirkan pada 580 SM di Pulau Samos. Paling terkenal untuk Teorem Pythagoras. dan merupakan pengasas falsafah Pythagoreanism. dan boleh diramal atau diukur dalam sebuah corak atau ulangan. . Juga dikenal sebagai Bapa Nombor. Yunani. Merupakan seorang ahli matematik dan falsafah dari Greece. yang menyatakan bahawa semua berkait dengan matematik.

masuk wilayah Libanon. bernama Pythais yang dinikahi Mnesarchus untuk menyempurnakan statusnya sebagai warga kota Samos. Ayahnya Mnesarchus dikenal sangat dermawan pada warga Samos sehingga mendapat anugrah sebagai warga kehormatan kota Samos. .Anak kepada seorang pedagang kaya bernama Mnesarchus dari kota Tirus. Ibunya berdarah asli Samos. sekarang bernama kota Sur. Phoenicia.

puisi dan bermain muzik. Pythagoras mempelajari karya-karya sastra. Pengalaman mengunjungi banyak kota perdagangan itu memacu keingintahuannya untuk lebih mendalami pelbagai pengetahuan. Beliau dididik oleh Guru Creophilus untuk diberikan pendidikan secara khusus.Semasa masa kecil. . Pythagoras berpeluang mengikuti ayahnya ke pelbagai kota sedangkan ayahnya seorang pedagang. Guru Creophilus mengakui bahwa Pythagoras memiliki kecerdasan luar biasa.

Thales lahir 625 SM. Guru Thales kerana usianya sudah uzur tidak lagi mengajar. . Pythagoras belayar dari Samos ke Miletus untuk menemui filosuf Thales. Tahun 562 SM. Pythagoras selanjutnya berguru pada Pherekydes. bererti ketika Pythagoras datang menemuinya. filosuf Thales sudah berusia sekitar 63 tahun. Pada waktu itu sebenarnya.Setelah dinyatakan lulus dari Guru Creophilus. Guru Pherekydes juga memberikan banyak maklumat kepada Pythagoras mengenai falsafah. mistik dan mitos.

Beliau mengajarkan kebajikan-kebajikan untuk kembali menata kota Samos. Anaximander. Di Pulau Samos. Pada tahun 520 SM.Tugas mengajar telah diserahkan pada murid seniornya. Pythagoras berhidup berkelana sambil mengajarkan pandangan hidupnya kepada sesiapa sahaja yang mahu mendengar. . Pythagoras cuba mendirikan sekolah yang disebutnya semicircle. Keadaan kampung halamannya hancur kerana pasukan tentera Parsi telah memusnahkannya. Pythagoras kembali ke Pulau Samos.

Pythagoras tidak pernah mahu kembali ke kampung halaman di Samos. Beliau mengajarkan pada setiap orang untuk selalu menjaga kesucian jiwa. . Pythagoras mula dikenali sebagai orang bijaksana. jauhkan peperangan. tuturnya lemah lembut. Setelah mengembara ke pelbagai tempat. Hapuskan perhambaan.Jumlah orang yang mendengar ajarannya bertambah. elakkan bermewah-mewah dan hiduplah sederhana. "Hendaklah jangan saling membunuh. Greece.

namun fenomena bertahannya Pythagoras di negeri orang cukup dapat menjelaskan latar belakang keengganannya pulang kampung. . Walaupun fakta ini tidak disokong bukti-bukti sejarah.Pasalnya ada desas-desus yang meresahkan hatinya bahawa penguasa Yunani akan menghukumnya apabila Pythagoras kembali ke tanah kelahiran.

Sumbangan Pythagoras  Mengembangkan prinsip-prinsip geometri  Mengasaskan teoram Pythagoras  Berpendapat dunia adalah bulat .

sabah.RUJUKAN  http://www.edu.com/entrepreneur/in ternasional/129-akademik/2969-pythagoras-sang-bapakmatematika.mobi/id/Phytagoras  http://www.org/wiki/Pythagoras  http://wapedia.htm .ciputraentrepreneurship.wcdd/courseware/tamad un_klasik.wikipedia.my/hc004.html  http://ms.

Sir Isaac Newton .

Cambridge dan telah menetap di sana dari 1661 hingga 1696. . ‡ dilantik untuk jawatan awam dalam kerajaan pada 1696 dan beliau seterusnya telah berpindah ke London dan menetap di sana sehingga ke akhir hayat beliau. Britain pada 25 Disember 1642. ‡ menuntut di Trinity College. ‡ kebanyakan penemuan beliau dalam bidang matematik .‡ dilahirkan di Lincolnshire berdekatan Graham.

. ‡ ini dibuktikan dengan menggunakan formula matematik yang menerangkan cara sesuatu benda bergerak apabila terdapat daya yang bertindak ke atasnya (Hukum Pergerakan Newton/ Newton s Laws).‡ meninggal dunia pada 20 Mac 1727. ‡ menemui pembuktian bagi pelbagai hukum alam dengan menggunakan matematik. ‡ antara penemuan beliau adalah hukum pergerakan dan graviti .

SUMBANGAN .

‡ Newton telah mencipta bidang integrated calculus dan juga differential calculus .‡ salah satu sumbangan beliau dalam bidang matematik ialah menemui dan memperkenalkan satu cabang baru dalam matematik yang pada hari ini dikenali sebagai calculus semasa beliau baru berumur 24 tahun sahaja. . ‡ beliau telah memahami bahawa pembezaan (Differentiation) dan pengamiran (Integration) merupakan operasi yang berkaitan secara songsang (inversely related).

php/tokoh-/748 .utm.‡ Binomial theorem juga merupakan salah satu penemuan Newton yang amat penting dalam bidang matematik. ‡ http://mathed.my/duniamatematik/inde x.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful