APRESIASI NYANYIAN MUZIK PRASEKOLAH

LAGU KANAK-KANAK DAN LAGU RAKYAT
DISEDIAKAN OLEH : JULIANA BINTI CHE DIN KHOO SWEE LING NORLELA BINTI MOHAMED KASA NUR AFIFAH BINTI AHMAD NUR AFIRA FARHANA BINTI CHE HUSIN NUR FARIZAN BINTI MAT GHANI PISMP PRASEKOLAH SEMESTER 5
1

LAGU KANAK-KANAK
‡ Nyanyian adalah salah satu aktiviti yang menyeronokkan bagi kanak-kanak. ‡ Suara adalah alat muzik semula jadi. ‡ Kanak-kanak dapat meluahkan perasaan mereka melalui nyanyian.

2

‡ Kategori lagu kanak-kanak : > Permainan jari > Lagu beraksi > Lagu permainan > Lagu unsur nasihat > Lagu ucapan > Lagu rakyat 3 .

‡ Lagu kanak-kanak kebiasaannya dicipta bagi memenuhi tema-tema tertentu dalam pengajaran dan pembelajaran. ‡ Contoh tema : > haiwan > tumbuh-tumbuhan > konsep masa > konsep nombor > pantun seloka 4 .

irama dan lirik lagu yang menarik dan senang diingati. > Mengandungi perkataan berulangan ataupun lirik berulangan. 5 . > Melodi.‡ Ciri-ciri utama lagu kanak-kanak : > Lirik yang sederhana iaitu tidak terlalu pendek ataupun panjang.

> Nyanyikan lagu dengan pic yang sederhana. Julat suara kanak-kanak prasekolah adalah dalam lingkungan not C tengah hingga not A. tidak terlalu tinggi atau rendah. 6 . Nyanyikan berulang kali untuk kanak-kanak mendengarkannya. Muzik akan digunakan apabila memperkenalkan lagu atau selepas kanak-kanak mengetahui lagu itu untuk bernyanyi bersama iringan muzik.‡ Panduan mengajar lagu kanak-kanak : > Guru perlu tahu menyanyikan lagu dan lirik itu sebelum mengajar kepada kanak-kanak.

7 . Jangan paksa kanak-kanak bernyanyi bersama atau pelajari lagu dalam tempoh yang ditetapkan. Ulang lagu setiap hari sehingga mereka dapat menghafalnya. pergerakan atau dengan iringan alat perkusi. > Aktiviti nyanyian boleh dilanjutkan kepada aktiviti lain seperti nyanyian dengan berdrama. Nyanyian daripada guru dan murid perlu jelas dan tepat nadanya.> Guru perlu bernyanyi menghadap kanak-kanak supaya mereka dapat memerhatikan cara guru bernyanyi. > Nyanyian tahap prasekolah tidak memerlukan simbol not muzik. Kanak-kanak belajar lagu dengan cara mengikuti nyanyian guru.

FUNGSI LAGU KANAK-KANAK Mendodoikan Pendidikan Usik Mengusik Permainan Sindiran 8 .

PERMAINAN JARI ‡ Permainan jari sesuai digunakan untuk kanakkanak yang kecil kerana pergerakan jenis ini ditumpukan kerana pergerakan jari dekat dengan paras mata kanak-kanak. ‡ Pergerakan permainan jari ini disukai kanakkanak dan ia boleh diiringi dengan nyanyian ataupun secara pertuturan seperti nyanyian berulang-ulang atau dikenali sebagai ratib. 9 .

tap (Ulang dan ganti dengan tiga.tap Dua jari 3x Tap tap tap Tunjuk atas Tunjuk bawah Tepuk jari tap tap..empat dan lima jari ) 10 ..SATU JARI Satu jari 3x Tap tap tap Tunjuk atas Tunjuk bawah Tepuk jari tap tap.

LAGU BERAKSI ‡ Nyanyian dengan lagu beraksi adalah aktiviti nyanyian diikuti dengan pergerakan atau aksi mengikut lirik lagu yang dinyanyikan. ‡ Ia juga memberi peluang kanak-kanak meluahkan perasaan mereka secara lebih aktif. 11 . ‡ Aksi ini membantu menyenangkan kanak-kanak mengingati lirik lagu.

SAYA TEKO COMEL Saya teko comel Cantik dan menarik Ini tangkai saya Ini muncung saya Bila rasa dahaga Datang pada saya Angkat saya dan tuangkannya 12 .

‡ Aktiviti ini akan mengeratkan lagi hubungan sesama mereka.LAGU PERMAINAN ‡ Lagu jenis permainan ini membolehkan kanakkanak berinteraksi dengan rakan sepermainan secara langsung. 13 . bermain dan bergembira. ‡ Dalam permainan ini mereka akan menyanyi.

cak lela junjung 14 .JAN JAN JALA Jan jan jala jala itik jala ayam Berapa lubang kancil seratus lima puluh Panggil cik Nyonya makan sirih mulut merah Cak lela junjung.

ENJIT ENJIT SEMUT Enjit enjit semut Siapa sakit naik atas Enjit enjit semut Siapa sakit naik atas Enjit enjit semut siapa sakit naik atas (korus) 15 .

‡ Lagu yang berunsur nasihat adalah lagu yang mengadungi peringatan yang boleh dijadikan panduan hidup.LAGU UNSUR NASIHAT ‡ Lagu ucapan adalah lagu yang mengandungi frasa ucapan. moral dan nasihat. ‡ Lagu-lagu ini mengandungi nilai-nilai murni. 16 . selamat pagi ataupun selamat tinggal. seperti selamat datang.

SENJAKALA Asar sudah lepas Hari sudah petang Bermain sudah puas Mari kita pulang Senjakala senjakala Mari kita pulang 17 .

hari.LAGU BERTEMA ‡ Lagu ini dicipta untuk memenuhi tema-tema tertentu dalam pengajaran dan pembelajaran. Anak Ikan Lompatlompat. konsep nombor dan konsep ruang. 7 Hari Seminggu dan Air Terjun. cuaca. unsur ketuhanan. tumbuhtumbuhan. ‡ Contohnya seperti tema haiwan. ‡ Contoh lagu : Kucing Saya. 18 .

budaya sesebuah kaum atau negara. ‡ Lagu-lagu jenis ini biasanya dinyanyikan dalam bahasa ataupun loghat bahasa asal tempat itu. 19 .LAGU RAKYAT ‡ Lagu-lagu yang dicipta untuk memperkenalkan sesuatu tempat.

WAU BULAN Eh wo bule Eh wo bule Eh wo bule teraju tigo Eh wo bule Eh wo bule Eh wo bule teraju tigo 20 .

ANAK ITIK TOK WEE Anak itik Tok Wee Mandi dalam kolam Sakit apa Tok Wee Sakit sendi tulang Ubat apa Tok Wee Ubat limau lelam Sakit apa Tok Wee Sakit sengal tulang 21 .

JAMBATAN TAMPARULI Pak pak kangkudo Sumunsui do jambatan Jambatan do Tamparuli Bekasuk tinggi ako Sumunsui do jambatan Jambatan do Tamparuli Pak pak kangkudo Bekasuk tinggi ako Selaka nodi kasutku Narutu doid jambatan Tngal po do sotokin Nowit ku gumin uli Ontok dihari tiga Tomu doid Tamparuli Mingusuk po hilo kadai Mogihun do kasut tinggi 22 .

TERIMA KASIH! 23 .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful