APRESIASI NYANYIAN MUZIK PRASEKOLAH

LAGU KANAK-KANAK DAN LAGU RAKYAT
DISEDIAKAN OLEH : JULIANA BINTI CHE DIN KHOO SWEE LING NORLELA BINTI MOHAMED KASA NUR AFIFAH BINTI AHMAD NUR AFIRA FARHANA BINTI CHE HUSIN NUR FARIZAN BINTI MAT GHANI PISMP PRASEKOLAH SEMESTER 5
1

LAGU KANAK-KANAK
‡ Nyanyian adalah salah satu aktiviti yang menyeronokkan bagi kanak-kanak. ‡ Suara adalah alat muzik semula jadi. ‡ Kanak-kanak dapat meluahkan perasaan mereka melalui nyanyian.

2

‡ Kategori lagu kanak-kanak : > Permainan jari > Lagu beraksi > Lagu permainan > Lagu unsur nasihat > Lagu ucapan > Lagu rakyat 3 .

‡ Contoh tema : > haiwan > tumbuh-tumbuhan > konsep masa > konsep nombor > pantun seloka 4 .‡ Lagu kanak-kanak kebiasaannya dicipta bagi memenuhi tema-tema tertentu dalam pengajaran dan pembelajaran.

5 . > Mengandungi perkataan berulangan ataupun lirik berulangan. > Melodi. irama dan lirik lagu yang menarik dan senang diingati.‡ Ciri-ciri utama lagu kanak-kanak : > Lirik yang sederhana iaitu tidak terlalu pendek ataupun panjang.

Julat suara kanak-kanak prasekolah adalah dalam lingkungan not C tengah hingga not A. Nyanyikan berulang kali untuk kanak-kanak mendengarkannya. tidak terlalu tinggi atau rendah. Muzik akan digunakan apabila memperkenalkan lagu atau selepas kanak-kanak mengetahui lagu itu untuk bernyanyi bersama iringan muzik. > Nyanyikan lagu dengan pic yang sederhana. 6 .‡ Panduan mengajar lagu kanak-kanak : > Guru perlu tahu menyanyikan lagu dan lirik itu sebelum mengajar kepada kanak-kanak.

Jangan paksa kanak-kanak bernyanyi bersama atau pelajari lagu dalam tempoh yang ditetapkan. Nyanyian daripada guru dan murid perlu jelas dan tepat nadanya. > Nyanyian tahap prasekolah tidak memerlukan simbol not muzik.> Guru perlu bernyanyi menghadap kanak-kanak supaya mereka dapat memerhatikan cara guru bernyanyi. Kanak-kanak belajar lagu dengan cara mengikuti nyanyian guru. Ulang lagu setiap hari sehingga mereka dapat menghafalnya. > Aktiviti nyanyian boleh dilanjutkan kepada aktiviti lain seperti nyanyian dengan berdrama. 7 . pergerakan atau dengan iringan alat perkusi.

FUNGSI LAGU KANAK-KANAK Mendodoikan Pendidikan Usik Mengusik Permainan Sindiran 8 .

PERMAINAN JARI ‡ Permainan jari sesuai digunakan untuk kanakkanak yang kecil kerana pergerakan jenis ini ditumpukan kerana pergerakan jari dekat dengan paras mata kanak-kanak. ‡ Pergerakan permainan jari ini disukai kanakkanak dan ia boleh diiringi dengan nyanyian ataupun secara pertuturan seperti nyanyian berulang-ulang atau dikenali sebagai ratib. 9 .

.empat dan lima jari ) 10 .SATU JARI Satu jari 3x Tap tap tap Tunjuk atas Tunjuk bawah Tepuk jari tap tap.tap Dua jari 3x Tap tap tap Tunjuk atas Tunjuk bawah Tepuk jari tap tap..tap (Ulang dan ganti dengan tiga.

‡ Ia juga memberi peluang kanak-kanak meluahkan perasaan mereka secara lebih aktif. 11 . ‡ Aksi ini membantu menyenangkan kanak-kanak mengingati lirik lagu.LAGU BERAKSI ‡ Nyanyian dengan lagu beraksi adalah aktiviti nyanyian diikuti dengan pergerakan atau aksi mengikut lirik lagu yang dinyanyikan.

SAYA TEKO COMEL Saya teko comel Cantik dan menarik Ini tangkai saya Ini muncung saya Bila rasa dahaga Datang pada saya Angkat saya dan tuangkannya 12 .

‡ Dalam permainan ini mereka akan menyanyi. 13 . ‡ Aktiviti ini akan mengeratkan lagi hubungan sesama mereka. bermain dan bergembira.LAGU PERMAINAN ‡ Lagu jenis permainan ini membolehkan kanakkanak berinteraksi dengan rakan sepermainan secara langsung.

cak lela junjung 14 .JAN JAN JALA Jan jan jala jala itik jala ayam Berapa lubang kancil seratus lima puluh Panggil cik Nyonya makan sirih mulut merah Cak lela junjung.

ENJIT ENJIT SEMUT Enjit enjit semut Siapa sakit naik atas Enjit enjit semut Siapa sakit naik atas Enjit enjit semut siapa sakit naik atas (korus) 15 .

seperti selamat datang. ‡ Lagu-lagu ini mengandungi nilai-nilai murni. 16 . selamat pagi ataupun selamat tinggal. ‡ Lagu yang berunsur nasihat adalah lagu yang mengadungi peringatan yang boleh dijadikan panduan hidup. moral dan nasihat.LAGU UNSUR NASIHAT ‡ Lagu ucapan adalah lagu yang mengandungi frasa ucapan.

SENJAKALA Asar sudah lepas Hari sudah petang Bermain sudah puas Mari kita pulang Senjakala senjakala Mari kita pulang 17 .

cuaca. Anak Ikan Lompatlompat. ‡ Contohnya seperti tema haiwan.LAGU BERTEMA ‡ Lagu ini dicipta untuk memenuhi tema-tema tertentu dalam pengajaran dan pembelajaran. hari. 7 Hari Seminggu dan Air Terjun. tumbuhtumbuhan. unsur ketuhanan. konsep nombor dan konsep ruang. 18 . ‡ Contoh lagu : Kucing Saya.

LAGU RAKYAT ‡ Lagu-lagu yang dicipta untuk memperkenalkan sesuatu tempat. budaya sesebuah kaum atau negara. ‡ Lagu-lagu jenis ini biasanya dinyanyikan dalam bahasa ataupun loghat bahasa asal tempat itu. 19 .

WAU BULAN Eh wo bule Eh wo bule Eh wo bule teraju tigo Eh wo bule Eh wo bule Eh wo bule teraju tigo 20 .

ANAK ITIK TOK WEE Anak itik Tok Wee Mandi dalam kolam Sakit apa Tok Wee Sakit sendi tulang Ubat apa Tok Wee Ubat limau lelam Sakit apa Tok Wee Sakit sengal tulang 21 .

JAMBATAN TAMPARULI Pak pak kangkudo Sumunsui do jambatan Jambatan do Tamparuli Bekasuk tinggi ako Sumunsui do jambatan Jambatan do Tamparuli Pak pak kangkudo Bekasuk tinggi ako Selaka nodi kasutku Narutu doid jambatan Tngal po do sotokin Nowit ku gumin uli Ontok dihari tiga Tomu doid Tamparuli Mingusuk po hilo kadai Mogihun do kasut tinggi 22 .

SEKIAN. TERIMA KASIH! 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful