AZFA HANANI

Halis Azhan Mohd Hanafiah

Tengku Muzaffar tidak membenarkan arwah adiknya berkawan dengan Ekran kerana Ekran berasal dari keluarga yang susah. Azfa Hanani seorang anak yatim piatu sanggup menerima tawaran untuk menjadi Tengku Murni bagi memastikan Datin Maziah yang baru tersedar daripada koma tidak tertekan jika mendapat tahu bahawa anak kesayangannya telah meninggal dunia. Selepas dihalau oleh Datin Maziah dan kembali tinggal di kampung. Azfa Hanani sanggup menerima tawaran Abang Mazran dan Kak Finaz bagi menggantikan tempat Tengku Murni.TEMA Tema dalam novel Azfa Hanani ialah penyamaran yang dilakukan oleh seorang gadis demi menyelamatkan seorang ibu daripada menghadapi tekanan jiwa kerana kehilangan anak kesayangannya dalam kemalangan jalan raya. a. Berani mengambil risiko. Azfa Hanani berkorban dengan meninggalkan rakan-rakannya dan keluarga di kampung. Azfa Hanani seorang gadis yang baru berusia 17 tahun tetapi berani mengambil risiko dengan menyamar sebagai Tengku Murni. Azfa Hanani yang berasal daripada keluarga miskin tetap gigih belajar dengan tujuan untuk membaiki masa depan keluarga dan hidupnya. Datuk Tengku Makmur menganggap Azfa Hanani sanggup untuk menyamar kerana tamakkan harta. Azfa Hanani berani mencuba suasana yang baharu. b. Kesanggupannya itu juga membolehkan sepupunya mendapat rawatan penyakit lumpuhnya sebagai balasan. Azfa Hanani sanggup mengorbankan perasaannya yang tidak selesa tinggal di rumah Datin Maziah. PERSOALAN 1. 2. sekolah baharu dan kawan-kawan yang baharu. b. c. iaitu di rumah baharu. Sikap manusia yang mementingkan darjat atau pangkat. Hal yang demikian kerana Azfa Hanani dapat merasakan bahawa Tengku Muzaffar dan Tengku Datuk Makmur seakan-akan tidak menyukai kehadirannya di rumah itu. Azfa Hanani masih bersikap optimis dan tidak berputus asa. a. Pengorbanan dalam menempuh kehidupan. 3. b. Kegigihan dan tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan seharian. c. b. 4. a. a. Sikap Laili yang sombong dan angkuh kerana berasal daripada keluarga yang kaya. .

MENGENAL WATAK. Watak Bulat / Watak Bundar. b. 3. b. Watak sampingan menyokong tindak-tanduk watak utama untuk melengkapkan cerita. b. Watak utama muncul dalam sebahagian besar peristiwa penting sesebuah cerita. c. a. Datin Maziah. Kemunculan watak sampingan tidak sekerap watak utama. b. Azfa Hanani juga berasa tersinggung apabila dihina. Tengku Muzaffar dan Ekran. Misalnya. Watak utama memainkan peranan penting dalam sesebuah cerita. Watak antagonis sentiasa menimbulkan konflik dengan watak utama. Jenis Watak: 1. Contohnya. c. a. Berpegang kepada janji. Watak antagonis dalam novel ini ialah Laili yang memusuhi Azfa Hanani. Watak Antagonis. Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah berpegang kepada janji mereka 16 tahun yang lalu untuk menjaga Azfa Hanani dengan penuh kasih sayang sebagai menebus kesalahan mereka. tindakan Datuk Tengku Makmur mencampakkan . Dalam novel ini. Azfa Hanani merupakan watak Bundar. c. Tengku Mazran menunaikan janjinya dengan membiayai kos rawatan Zuraini. Antara watak sampingan dalam novel ini ialah Tengku Mazran. 4. Tengku Datuk Makmur. Azfa Hanani memiliki sifat-sifat yang ada pada manusia biasa. Datuk Tengku Makmur tetap menunaikan janjinya untuk membayar ‘upah’ kepada Azfa Hanani kerana menyamar sebagai Murni. Watak utama dalam novel ini ialah Azfa Hanani. Tengku Ellina. Watak ini merupakan watak utama yang menepati sifat manusia dalam kehidupan sehari-hari. Kak Syafinaz. Watak sampingan a. c. dia berasa takut/malu jika tindakannya sering ‘meminjam’ buku-buku rujukan SPM dari perpustakaan akan diketahui orang. b. 2.5. a. Watak utama / watak protagonis a.

7. Berumur 17 tahun. 6. b. Watak Dinamik. Watak Pipih. Azfa Hanani kehilangan kedua ibu bapanya semasa dia masih bayi. Contoh watak dinamik dalam novel ini ialah Tengku Muzaffar. Watak statik tidak mengalami sebarang perubahan tingkah laku atau fikiran dari awal hingga ke akhir cerita. a. a. b. a. Tengku Muzaffar mula berjinak-jinak dengan masjid dan mengikuti pengajian agama di situ. Contoh watak statik dalam novel ini ialah Kak Finaz (Syafinaz). Dia juga memandang rendah terhadap orang yang kurang berada. Watak dinamik berubah. Watak ini merupakan watak sampingan yang hanya dipusatkan pada suatu aspek sifat atau fikirannya. sama ada dari segi psikologi atau dari segi aksi-aksi yang berlaku dalam plot. 5. dia telah berubah dan insaf atas perbuatannya terhadap Azfa Hanani. c. . Watak Statik. Dia pada mulanya sering menunjukkan sikap syak wasangka terhadap Azfa Hanani. Perubahan yang berlaku mungkin daripada kurang baik menjadi yang baik atau sebaliknya. WATAK DAN PERWATAKAN Azfa Hanani / Aku a. Antara watak pipih dalam novel ini ialah Tengku Ellina yang merupakan saudara dua pupu Tengku Murni dan menolong Azfa Hanani menyesuaikan diri di Sekolah Menengah Taman Sari. c. Secara fizikalnya Azfa Hanani gadis yang cantik. c. wajahnya lembut. Watak ini tidak kompleks dan tidak berkembang. Azfa Hanani ialah watak utama novel ini. b. Namun akhirnya.wang ‘upah’ penyamarannya itu ke atas katil telah menyinggung perasaan Azfa Hanani. b. d.

Dia dibesarkan oleh bapa saudaranya dalam serba kekurangan. Dia sudi memaafkan perbuatan Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Tengku Murni / Murni a. Gemar berpakaian ‘rugged’. Murni dikatakan tidak mahu beralah apabila bergaduh dengan abangabangnya. k. Contohnya. Buktinya diceritakan oleh Azfa Hanani melalui gambargambar di dalam album Tengku Murni. j. n. . Anak yang manja. Teguh jati diri. Tengku Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni baik dengan hampir semua pelajar SM Taman Sari.e. Wajahnya seiras dengan Azfa Hanani. Syafiqah dan Fuziana ditegur oleh Murni kerana sering merendahkan orang lain. m. Gigih dalam menuntut ilmu. Penyayang. Buktinya setiap hari dia berulang-alik dari rumah ke sekolah sejauh 30 km dengan menggunakan bas sekolah. Buktinya. Dia meminta keizinan mereka terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengikut Abang Mazran dan Kak Finaz ke Kuala Lumpur. f. Dia tetap mengeposkan buku-buku rujukan SPM yang ‘dipinjamnya’ itu kepada Cikgu Zamin. e. l. h. Makmur dan Datin Maziah. Tidak mudah mengalah. Bijak bergaul. dia masih mahu mengekalkan identiti diri sebagai Azfa Hanani walaupun telah diterima baik oleh keluarga Datuk Tengku Makmur. Peramah. Pemaaf. Tengku Murni akan mencium pipi ibunya sebelum keluar ke manamana. Meninggal dunia akibat kemalangan yang menimpanya semasa memandu bersamasama ibunya. Buktinya. Cekal hati. i. Azfa Hanani berjaya mengharungi kehidupan seorang diri di tempat yang baharu. Taat pada perintah agama. kecuali subjek Bahasa Inggeris. Dia tidak kekok untuk bercampur dengan pelajar-pelajar di sekolah baharunya. c. d. Buktinya melalui perbualan antara Abang Mazran dan Azfa Hanani. Dia amat menyayangi anak-anak pak longnya. Dia bersekolah dalam Tingkatan Lima Kenanga di SM Seri Dian dalam aliran sains setelah mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan SRP. f. Taat kepada pak long dan mak longnya. b. iaitu SM Taman Sari. Tidak memandang rendah pada orang lain. h. o. g. dia rajin bersembahyang dan selalunya setiap malam Jumaat dia akan membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada arwah ayah dan ibunya. Bertanggungjawab. Anak perempuan Datuk T. g.

Tengku Mazran. Dia sangat menyayangi dan memanjakan Tengku Murni. c. Ekran pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima di SM Taman Sari. Dia telah berhenti kerja kerana hendak mengurus keluarga mentuanya setelah Datin Maziah sakit. dia berusaha untuk menyembuhkan tekanan perasaan yang dihadapi ibunya. Merendah diri. Anak Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Ibu kepada Tengku Murshadad (anak sulung). . c. Tengku Muzaffar dan akhirnya Tengku Murni. Buktinya dia sentiasa mengambil tahu akan keperluan Azfa Hanani. Anak yang bertanggungjawab. d. Tengku Mirzan. b. Bijak mengurus diri. c. Buktinya. Tengku Mazran terpaksa meminta Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni bagi meredakan tekanan perasaan yang dialami oleh ibunya itu. b. c. f. Buktinya banyak membantu AH sepanjang dia tinggal di rumah banglo Datin Maziah. Ekran a. dia tidak begitu kisah dengan statusnya yang berketurunan bangsawan. perniagaan burger diusahakannya bagi mempraktikkan apa-apa yang dipelajarinya di sekolah. d. Isteri Tengku Mazran. Mengalami tekanan perasaan. d. Berpendirian terbuka. Ayah dan ibunya merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia dan kini sedang mengikuti kursus doktor falsafah di Amerika Syarikat. atas dasar kasih kepada ibu. Setelah AH dapat menyesuaikan dirinya. Ingin menjadi akauntan. Buktinya. dia berusaha untuk menyembuhkan ibunya dengan mencari penawarnya. iaitu meminta Azfa Hanani menyamar sebagai adiknya Tengku Murni. b. e. g. Kak Finaz menyambung tugasnya sebagai seorang arkitek. Isteri Datuk Tengku Makmur. Cekap. b. Penyayang. e. Hidup bermadu setelah suaminya bernikah dengan seorang gadis muda. e. Buktinya. Isterinya bernama Syafinaz. Kakak ipar yang baik hati. Dia tidak berasa malu untuk berniaga burger sungguhpun dia berasal dari keluarga yang agak berada. Berpegang teguh pada janji. Syafinaz/Kak Finaz a. Ibu yang penyayang. Tengku Mazran / Abang Mazran a. d. Projek Hari Sumbangsih telah berjaya membuat kutipan yang tinggi hasil kecekapannya sebagai pengerusi. Sanggup berkorban. Contohnya.Datin Maziah a. Mengambil berat. Setiap janjinya dengan Azfa Hanani ditunaikan.

Dia menilai pertolongan yang diberikan oleh AH berdasarkan pertimbangan wang ringgit semata-mata.f. Fazlina. . Adriani. Mempunyai dua orang isteri. Suzana. Datin Maziah Tengku Mursyadad Tengku Mizran Tengku Mazran Tengku Muzaffar Tengku Murni Syafinaz / Kak Finaz Keluarga Pak Long atau Pak Madi • • • • • Mak Long atau Mak Diah Zuraini Zurina Zahir Zahidin c. Mempunyai hubungan yang istimewa dengan Tengku Murni. c. Keluarga Datuk Tengku Makmur • • • • • • • b. Rozlan – rakan di Sekolah Menengah Dian. Tengku Ellina. Adlan. e. Buktinya selama 16 tahun beliau dan Datin Maziah mencari AH namun tidak berjumpa. Iskandar – pemuda mata keranjang. Fuad – kumpulan Forum Remaja. Aini. Datuk Tengku Makmur a. Ekran – rakan di Sekolah Menengah Taman Sari. b. Berpegang teguh pada janji. Angkuh. Suami Datin Maziah. Diari Tengku Murni yang dibaca oleh AH mengesahkan hubungan mereka. Kumpulan Watak Novel Azfa Hanani a. Nordin. Tujuannya untuk menunaikan janji mereka untuk memelihara AH. Rakan-rakan sebaya • • • • Falini. Kamilah.

Tempat tinggal Azfa Hanani. Ketua Kampung Merpati. 5. Laili. Azfa Hanani diberi tunjuk ajar oleh Kak Finaz tentang cara Tengku Murni makan. Cikgu Ramzan. 2. Kumpulan pembantu • • • • Pak Haji Arshad – bapa Nordin. Perjumpaan yang diadakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan lima bagi berbincang tentang projek Hari Sumbangsih yang akan diadakan. bercakap. Fuziana – kumpulan Budak Glamor. 6. Guru-guru • • Cikgu Sofea. Azfa Hanani dan para pelajar yang lain berlatih dan berbincang tentang pertandingan Forum Remaja. Tempat di mana Azfa Hanani belajar bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun. Cikgu Zamin. Di bilik pengetua. 3. dan lain-lain lagi. Di Institut Lingua Franca. Cikgu Sani. e. Tempat Azfa Hanani dibesarkan. Latar Masa . Di sinilah Azfa Hanani bimbang kerana mengesyaki perbuatannya ‘mencuri’ buku-buku rujukan dari perpustakaan terbongkar. Di Hotek Universe. 5. 3.• d. Di dusun Pak Haji Arshad. Di Sekolah Menengah Taman Sari. Azfa Hanani bertemu buat kali yang pertama dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz. Syafikah. Datuk Tengku Makmur sekeluarga datang menemui Azfa Hanani. Mak Hajjah Kiah – ibu Nordin Norman Syarifah Rozan LATAR Latar Tempat 1. 4. Di banglo kepunyaan Datin Maziah. 4. Di makmal kimia. Di rumah pak long. Cikgu Habib – guru Sekolah Menengah Sri Dian. Di rumah Tengku Ellina. Cikgu Zamri – guru Sekolah Menengah Taman Sari.

Masyarakat yang mengutamakan kasih sayang. Contohnya. Azfa Hanani yang sanggup menerima tawaran menyamar sebagai Tengku Murni dengan tujuan untuk menyelamatkan Datin Maziah daripada mengalami tekanan jiwa. Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang. Waktu petang pula adalah ketika Datin Maziah mengadakan sambutan hari jadi Azfa Hanani yang ke-17. Masyarakat yang berpegang kepada janji. • Pembaca diperkenalkan dengan watak Azfa Hanani yang berasa takut setelah mengetahui bahawa orang yang selalu mencuri buku rujukan di perpustakaan telah dikenal pasti dan akan ditangkap. 3. 4. Contohnya. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Taman Sari yang sibuk menjayakan Hari Sumbangsih. 6. • Perkembangan. sungguhpun kehidupan pak long sekeluarga susah. petang dan malam. 2. Azfa Hanani menjalani kehidupannya sebagai pelajar pada waktu pagi . • Azfa Hanani diajar cara bertutur. PLOT Plot ialah jalan cerita iaitu rentetan peristiwa yang ada sebab dan akibat. Latar malam ketika Azfa Hanani membaca dan mengkaji diari Tengku Murni. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Sri Dian tempat Azfa Hanani melanjutkan pelajaran di Tingkatan 5 Kenanga. Masyarakat elit yang bongkak dan sombong kerana statusnya. Contohnya. Plot novel ini disusun secara kronologi iaitu mengikut urutan masa. Contohnya. namun mereka kaya dengan kasih sayang. 5. sikap Azfa Hanani yang melaksanakan tugas sebagai pengerusi Hari Sumbangsih yang dipertanggungjawabkan kepadanya dengan cemerlang sekali. Contohnya.1. Masyarakat pelajar. Tengku Mazran berusaha sedaya upaya membantu sepupu Azfa Hanani mendapatkan rawatan bagi menyembuhkan penyakit lumpuhnya dengan menghantar Zuraini ke Indonesia. 2. Datuk Tengku Makmur yang memandang rendah dan menghina Azfa Hanani kerana berasal dari kampung dan miskin dengan mencampakkan wang ke atas katil sebagai upah menyamar. Latar Masyarakat 1. Azfa Hanani berkenalan dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz yang memintanya menyamar sebagai Tengku Murni kerana muka mereka seiras. Permulaan cerita.Contohnya. Masyarakat yang bertanggungjawab. Latar masa novel ini mengambil masa beberapa bulan sahaja iaitu semasa Azfa Hanani menuntut di Sekolah Menengah Sri Dian dan kemudiannya meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Taman Sari. . makan dan bergaul seperti Tengku Murni dan kemudiannya dihantar ke Sekolah Menengah Taman Sari untuk bersekolah. Selain itu. Masyarakat yang sanggup berkorban dengan tujuan membantu orang lain.

Tengku Muzaffar yang pada mulanya membenci Azfa Hanani kini mula menunjukkan perasaan sayang seperti seorang adik setelah sering mendengar Azfa Hanani membaca surah Yasin. • • • Syafinaz menyambung kerjayanya sebagai arkitek. • • • • Klimaks/Puncak Cerita • • • Azfa Hanani bertengkar dengan Tengku Muzaffar kerana sikap Tengku Muzaffar yang membenci. Pertengkaran mereka didengar oleh Datin Maziah dan rahsia penyamarannya terbongkar. Datin Maziah begitu marah kerana berasa tertipu lalu menampar dan menghalau Azfa Hanani dari rumah. Akhirnya Azfa Hanani diterima sebagai anggota keluarga mereka dan kembali ke banglo Datin Maziah. Peleraian Cerita • Penyakit lumpuh Zuraini telah sembuh setelah menjalani rawatan di Jakarta. menghina dan menghalang Azfa Hanani daripada berkawan dengan Ekran. Teknik Pemerian / huraian / deskriptif. Kumpulan Budak Glamor benci akan Azfa Hanani kerana sebelum ini mereka tidak sependapat dengan Murni. • Kumpulan budak glamor dibubarkan. Dia berjaya menjalankan tugas itu dengan baik dan muncul sebagai pengerusi terbaik.• Azfa Hanani belajar menyesuaikan diri menjalani kehidupan mewah sebagai Tengku Murni. 1. • Datuk Tengku Makmur menemui orang yang dicari selama ini dan mengakui bahawa dialah yang melanggar teksi yang dinaiki oleh ibu bapa Azfa Hanani sehingga mereka terbunuh. • Pasukan Forum Remaja Azfa Hanani menjadi johan peringkat negeri dan dia diumumkan sebagai pengerusi terbaik. Berdasarkan diari Tengku Murni. . Program Hari Sumbangsih berjaya mengumpul dana melebihi sasaran yang ditetapkan. Di sekolah dia mengalami konflik kerana kadang-kadang dia menjadi Azfa Hanani dan Tengku Murni. Teknik Plot Teknik plot atau teknik penceritaan ialah cara pengarang mengolah ceritanya supaya menarik dan berkesan. Iskandar terbunuh dalam kemalangan jalan raya dan Laili cedera parah. Azfa Hanani diminta menjadi pengerusi forum menggantikan Ellina. Azfa Hanani mengetahui bahawa Tengku Muzaffarlah menjadi punca putusnya hubungan antara Murni dan Ekran.

Metafora – arus lamunan (107). Penggunaan bahasa Arab – keadaan akan berubah tetapi mereka akan terus kuhubungi..(45) .. Paradoks . Contohnya. Teknik Suspen. Teknik Imbas Kembali Ingatan sesuatu watak terhadap peristiwa.(151) 3. orang tu tak dapat cari nombor PIN. Simile – macam rusa masuk kampung. baik lagi negeri sendiri. kejadian yang telah berlaku atau yang telah dialaminya. Teknik Monolog dalaman. Unsur suspen dapat mengundang minat pembaca untuk menghabiskan bacaan bagi mengetahui kisah seterusnya. putik-putik kedewasaan (151).kerana perasaan tertarik itu acap kali hadir tanpa disedari. Untuk menjadikan sesebuah cerita lebih realistik. Contohnya.(54) 6.gadis malang yatim piatu ini mahu diangkat menjadi anak emas sebuah keluarga hartawan (20). Penggunaan perkataan bahasa Perancis – “merci beau coup”. (98) 8. 3. Ekran telah meninggalkan Azfa Hanani ketika di Dewan Sri Wawasan ketika mereka melawat pameran buku Pesta Buku Alam Malaysia dan kisah gerai burger Ekran dibakar.. Personifikasi – biarpun dadaku dikocak debar yang bukan kepalang hebatnya. Contohnya. (213) . takhta hati (152) 5. fahamlah. hujan batu di negeri sendiri.. Contohnya. pertuturan antara watak digunakan. bahawa kedua-dua orang tuanya bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia. bagai aur dengan tebing. Peribahasa – hujan emas di negeri orang.” ujarku. 5. Azfa Hanani berdialog dengan Kak Finaz.. pengarang memerikan suasana pembelajaran di Makmal Kimia. 4. Sinkope – “Agaknya. Dia bukannya berasal dari keluarga yang miskin. Contohnya. (43) 7. insya-Allah. GAYA BAHASA 1..” (63) “Sikit-sikit tu. 2. Watak berkata-kata di dalam hati atau berfikir tentang sesuatu perkara. Teknik dialog. Cuma.. Teknik Kejutan. nak menjawab tu yang susah.. Kisah Murni meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya diceritakan oleh Tengku Mazran. 4. umpama gajah putih (37). Contohnya. Azfa Hanani terkejut apabila melihat pak long dan Zuraini yang telah sembuh daripada penyakit lumpuh berbual dengan Datuk Tengku Makmur.... Pengarang menerapkan unsur kejutan untuk mewujudkan suasana pembacaan yang menarik.. situasi atau perasaan. 6. (194) dan sambil menyelam minum air (173) 2. Azfa Hanani bermonolog dalaman setelah dia terasa tersindir dengan kata-kata Kamilah.- Teknik ini digunakan oleh pengarang untuk menjelaskan sesuatu keadaan.

NILAI 1. Tanggungjawab – Azfa Hanani sanggup menyamar sebagai Tengku Murni demi memulihkan tekanan perasaan yang dihadapi oleh datin Maziah. 5. Hormat-menghormati – Abang Mazran dan kak finaz menghormati pak long dan mak long walaupun mereka berketurunan bangsawan. mak long. Azfa Hanani menolak pelawaan lelaki yang tidak dikenalinya itu yang mahu menghantarnya pulang ke rumah. 2. tetapi dia tidak sombong dengan rakanrakannya yang lain. Kita hendaklah menerima takdir yang menimpa dengan reda. Kita hendaklah bersikap rendah diri terhadap orang lain walaupun berasal daripada keluarga berada. Seseorang yang pernah melakukan kesilapan mestilah mengakui kesilapannya. Azfa Hanani teringatkan keadaan pak long. . Kita hendaklah memberikan pertolongan kepada yang memerlukan. Azfa Hanani reda menerima takdir bahawa kematian ayah dan ibunya dalam kemalangan disebabkan oleh Datuk Tengku Makmur. Azfa Hanani sanggup membantu Kak Finaz dan Abang Mazran dengan menyamar sebagai tengku Murni. 5. Baik hati – Azfa Hanani memaafkan kesalahan Syafikah dan Fuziana dan dia sedikit pun tidak mendendami mereka. Kita hendaklah bersimpati terhadap kesusahan orang lain walaupun kita telah hidup senang. 6. dan sepupu-sepupunya semasa dia melihat lauk-pauk yang lazat dihidangkan kepadanya. 4. PENGAJARAN 1. Kita perlu menjaga maruah diri setiap masa. 3. 2. Kesyukuran – walaupun sebelum ini Azfa Hanani tinggal di rumah mewah milik Datin Maziah. Walaupun Tengku Murni anak orang kaya. Kasih sayang – Bapa saudara Azfa Hanani yang dipanggil pak long sanggup menjaganya dari kecil selepas kematian ayah dan ibu Azfa Hanani. Datuk Tengku Makmur meminta maaf dan mengakui kesilapannya sehingga menyebabkan kematian ibu dan bapa Azfa Hanani. 4. 3. namun dia masih gembira walaupun kembali tinggal di rumah pak longnya.