P. 1
azfa-hanani-nota-lengkap

azfa-hanani-nota-lengkap

|Views: 2,376|Likes:

More info:

Published by: Kesavan Sinniah Sinniah on Mar 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

AZFA HANANI

Halis Azhan Mohd Hanafiah

4. Azfa Hanani sanggup menerima tawaran Abang Mazran dan Kak Finaz bagi menggantikan tempat Tengku Murni. PERSOALAN 1. Sikap Laili yang sombong dan angkuh kerana berasal daripada keluarga yang kaya. . Selepas dihalau oleh Datin Maziah dan kembali tinggal di kampung. b. a. Berani mengambil risiko. Tengku Muzaffar tidak membenarkan arwah adiknya berkawan dengan Ekran kerana Ekran berasal dari keluarga yang susah. Kegigihan dan tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan seharian. a. Azfa Hanani seorang anak yatim piatu sanggup menerima tawaran untuk menjadi Tengku Murni bagi memastikan Datin Maziah yang baru tersedar daripada koma tidak tertekan jika mendapat tahu bahawa anak kesayangannya telah meninggal dunia. c. b. Azfa Hanani sanggup mengorbankan perasaannya yang tidak selesa tinggal di rumah Datin Maziah. 3. Azfa Hanani berani mencuba suasana yang baharu. 2. Azfa Hanani yang berasal daripada keluarga miskin tetap gigih belajar dengan tujuan untuk membaiki masa depan keluarga dan hidupnya. Datuk Tengku Makmur menganggap Azfa Hanani sanggup untuk menyamar kerana tamakkan harta. a. b. Azfa Hanani masih bersikap optimis dan tidak berputus asa. Pengorbanan dalam menempuh kehidupan. Azfa Hanani seorang gadis yang baru berusia 17 tahun tetapi berani mengambil risiko dengan menyamar sebagai Tengku Murni. a. iaitu di rumah baharu. Azfa Hanani berkorban dengan meninggalkan rakan-rakannya dan keluarga di kampung.TEMA Tema dalam novel Azfa Hanani ialah penyamaran yang dilakukan oleh seorang gadis demi menyelamatkan seorang ibu daripada menghadapi tekanan jiwa kerana kehilangan anak kesayangannya dalam kemalangan jalan raya. c. Sikap manusia yang mementingkan darjat atau pangkat. sekolah baharu dan kawan-kawan yang baharu. Hal yang demikian kerana Azfa Hanani dapat merasakan bahawa Tengku Muzaffar dan Tengku Datuk Makmur seakan-akan tidak menyukai kehadirannya di rumah itu. b. Kesanggupannya itu juga membolehkan sepupunya mendapat rawatan penyakit lumpuhnya sebagai balasan.

b. 3. Dalam novel ini. c. Watak antagonis dalam novel ini ialah Laili yang memusuhi Azfa Hanani. Datin Maziah. b. Watak sampingan a. c. Contohnya. Watak sampingan menyokong tindak-tanduk watak utama untuk melengkapkan cerita. a. Kemunculan watak sampingan tidak sekerap watak utama. Watak Antagonis. Datuk Tengku Makmur tetap menunaikan janjinya untuk membayar ‘upah’ kepada Azfa Hanani kerana menyamar sebagai Murni. b. 2. b. a. Berpegang kepada janji. Tengku Ellina. Watak utama muncul dalam sebahagian besar peristiwa penting sesebuah cerita. Watak utama dalam novel ini ialah Azfa Hanani. c. 4. Azfa Hanani juga berasa tersinggung apabila dihina. a. Jenis Watak: 1. Watak antagonis sentiasa menimbulkan konflik dengan watak utama. Watak utama / watak protagonis a. c. Tengku Muzaffar dan Ekran.5. tindakan Datuk Tengku Makmur mencampakkan . Azfa Hanani merupakan watak Bundar. Kak Syafinaz. Watak Bulat / Watak Bundar. MENGENAL WATAK. Antara watak sampingan dalam novel ini ialah Tengku Mazran. Tengku Datuk Makmur. b. Tengku Mazran menunaikan janjinya dengan membiayai kos rawatan Zuraini. dia berasa takut/malu jika tindakannya sering ‘meminjam’ buku-buku rujukan SPM dari perpustakaan akan diketahui orang. Watak utama memainkan peranan penting dalam sesebuah cerita. Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah berpegang kepada janji mereka 16 tahun yang lalu untuk menjaga Azfa Hanani dengan penuh kasih sayang sebagai menebus kesalahan mereka. Watak ini merupakan watak utama yang menepati sifat manusia dalam kehidupan sehari-hari. Azfa Hanani memiliki sifat-sifat yang ada pada manusia biasa. Misalnya.

Watak Dinamik. b. a. . WATAK DAN PERWATAKAN Azfa Hanani / Aku a. b. Dia pada mulanya sering menunjukkan sikap syak wasangka terhadap Azfa Hanani. Watak statik tidak mengalami sebarang perubahan tingkah laku atau fikiran dari awal hingga ke akhir cerita. a. Watak dinamik berubah. Watak ini tidak kompleks dan tidak berkembang. d. c. Dia juga memandang rendah terhadap orang yang kurang berada. b. b. Watak Pipih. c. Contoh watak statik dalam novel ini ialah Kak Finaz (Syafinaz). 5. Namun akhirnya. dia telah berubah dan insaf atas perbuatannya terhadap Azfa Hanani. Contoh watak dinamik dalam novel ini ialah Tengku Muzaffar. wajahnya lembut. Secara fizikalnya Azfa Hanani gadis yang cantik. Berumur 17 tahun. a. sama ada dari segi psikologi atau dari segi aksi-aksi yang berlaku dalam plot. Antara watak pipih dalam novel ini ialah Tengku Ellina yang merupakan saudara dua pupu Tengku Murni dan menolong Azfa Hanani menyesuaikan diri di Sekolah Menengah Taman Sari. Perubahan yang berlaku mungkin daripada kurang baik menjadi yang baik atau sebaliknya. Tengku Muzaffar mula berjinak-jinak dengan masjid dan mengikuti pengajian agama di situ. 6. Watak Statik. c. 7. Azfa Hanani ialah watak utama novel ini.wang ‘upah’ penyamarannya itu ke atas katil telah menyinggung perasaan Azfa Hanani. Azfa Hanani kehilangan kedua ibu bapanya semasa dia masih bayi. Watak ini merupakan watak sampingan yang hanya dipusatkan pada suatu aspek sifat atau fikirannya.

Buktinya diceritakan oleh Azfa Hanani melalui gambargambar di dalam album Tengku Murni. Peramah. Tengku Murni akan mencium pipi ibunya sebelum keluar ke manamana. dia rajin bersembahyang dan selalunya setiap malam Jumaat dia akan membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada arwah ayah dan ibunya. Dia meminta keizinan mereka terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengikut Abang Mazran dan Kak Finaz ke Kuala Lumpur. Azfa Hanani berjaya mengharungi kehidupan seorang diri di tempat yang baharu. Contohnya. Dia sudi memaafkan perbuatan Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Dia amat menyayangi anak-anak pak longnya. Teguh jati diri. Buktinya. Buktinya melalui perbualan antara Abang Mazran dan Azfa Hanani. g. Wajahnya seiras dengan Azfa Hanani.e. Tengku Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni baik dengan hampir semua pelajar SM Taman Sari. kecuali subjek Bahasa Inggeris. o. Bijak bergaul. c. Gigih dalam menuntut ilmu. Penyayang. Buktinya setiap hari dia berulang-alik dari rumah ke sekolah sejauh 30 km dengan menggunakan bas sekolah. l. m. n. Taat pada perintah agama. k. Pemaaf. f. Cekal hati. b. i. Dia dibesarkan oleh bapa saudaranya dalam serba kekurangan. h. Buktinya. Anak yang manja. Taat kepada pak long dan mak longnya. Tengku Murni / Murni a. Dia tidak kekok untuk bercampur dengan pelajar-pelajar di sekolah baharunya. Syafiqah dan Fuziana ditegur oleh Murni kerana sering merendahkan orang lain. Tidak mudah mengalah. Makmur dan Datin Maziah. d. Murni dikatakan tidak mahu beralah apabila bergaduh dengan abangabangnya. e. h. dia masih mahu mengekalkan identiti diri sebagai Azfa Hanani walaupun telah diterima baik oleh keluarga Datuk Tengku Makmur. Gemar berpakaian ‘rugged’. Tidak memandang rendah pada orang lain. . g. j. Dia tetap mengeposkan buku-buku rujukan SPM yang ‘dipinjamnya’ itu kepada Cikgu Zamin. Bertanggungjawab. iaitu SM Taman Sari. Dia bersekolah dalam Tingkatan Lima Kenanga di SM Seri Dian dalam aliran sains setelah mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan SRP. f. Meninggal dunia akibat kemalangan yang menimpanya semasa memandu bersamasama ibunya. Anak perempuan Datuk T.

Dia telah berhenti kerja kerana hendak mengurus keluarga mentuanya setelah Datin Maziah sakit. d. e. Buktinya. e. dia tidak begitu kisah dengan statusnya yang berketurunan bangsawan. Buktinya banyak membantu AH sepanjang dia tinggal di rumah banglo Datin Maziah. Ibu yang penyayang. Berpendirian terbuka. Buktinya. Ayah dan ibunya merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia dan kini sedang mengikuti kursus doktor falsafah di Amerika Syarikat. Tengku Mazran / Abang Mazran a. Setiap janjinya dengan Azfa Hanani ditunaikan. iaitu meminta Azfa Hanani menyamar sebagai adiknya Tengku Murni. f. Dia sangat menyayangi dan memanjakan Tengku Murni. b. Hidup bermadu setelah suaminya bernikah dengan seorang gadis muda. Penyayang. d. Kakak ipar yang baik hati. Ingin menjadi akauntan. Sanggup berkorban. Ekran a. Projek Hari Sumbangsih telah berjaya membuat kutipan yang tinggi hasil kecekapannya sebagai pengerusi. d. Buktinya dia sentiasa mengambil tahu akan keperluan Azfa Hanani. e. b. Anak yang bertanggungjawab. g. Dia tidak berasa malu untuk berniaga burger sungguhpun dia berasal dari keluarga yang agak berada. perniagaan burger diusahakannya bagi mempraktikkan apa-apa yang dipelajarinya di sekolah. Isterinya bernama Syafinaz. Ekran pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima di SM Taman Sari. Mengambil berat. Merendah diri. Cekap. Syafinaz/Kak Finaz a. Bijak mengurus diri. Tengku Mirzan. b. dia berusaha untuk menyembuhkan ibunya dengan mencari penawarnya. b. c. Tengku Mazran terpaksa meminta Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni bagi meredakan tekanan perasaan yang dialami oleh ibunya itu. c. Kak Finaz menyambung tugasnya sebagai seorang arkitek. Anak Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah.Datin Maziah a. Berpegang teguh pada janji. d. Setelah AH dapat menyesuaikan dirinya. Isteri Datuk Tengku Makmur. Buktinya. . c. Tengku Mazran. Ibu kepada Tengku Murshadad (anak sulung). Tengku Muzaffar dan akhirnya Tengku Murni. atas dasar kasih kepada ibu. dia berusaha untuk menyembuhkan tekanan perasaan yang dihadapi ibunya. Contohnya. Isteri Tengku Mazran. Mengalami tekanan perasaan. c.

Iskandar – pemuda mata keranjang. Datuk Tengku Makmur a. Aini. Fuad – kumpulan Forum Remaja. Mempunyai hubungan yang istimewa dengan Tengku Murni. Fazlina. Nordin. Kumpulan Watak Novel Azfa Hanani a. Mempunyai dua orang isteri. Keluarga Datuk Tengku Makmur • • • • • • • b. Diari Tengku Murni yang dibaca oleh AH mengesahkan hubungan mereka.f. Tengku Ellina. Buktinya selama 16 tahun beliau dan Datin Maziah mencari AH namun tidak berjumpa. Kamilah. Dia menilai pertolongan yang diberikan oleh AH berdasarkan pertimbangan wang ringgit semata-mata. Suzana. Angkuh. c. Suami Datin Maziah. e. Rakan-rakan sebaya • • • • Falini. . Tujuannya untuk menunaikan janji mereka untuk memelihara AH. Adriani. Adlan. Rozlan – rakan di Sekolah Menengah Dian. Datin Maziah Tengku Mursyadad Tengku Mizran Tengku Mazran Tengku Muzaffar Tengku Murni Syafinaz / Kak Finaz Keluarga Pak Long atau Pak Madi • • • • • Mak Long atau Mak Diah Zuraini Zurina Zahir Zahidin c. Berpegang teguh pada janji. b. Ekran – rakan di Sekolah Menengah Taman Sari.

Di Institut Lingua Franca. 6. Cikgu Ramzan. Cikgu Zamin. Latar Masa . 3. Guru-guru • • Cikgu Sofea. 3. 4. dan lain-lain lagi. Laili. Datuk Tengku Makmur sekeluarga datang menemui Azfa Hanani. 4. Di makmal kimia. Azfa Hanani diberi tunjuk ajar oleh Kak Finaz tentang cara Tengku Murni makan. Fuziana – kumpulan Budak Glamor. e. Di rumah pak long. Di banglo kepunyaan Datin Maziah. Di sinilah Azfa Hanani bimbang kerana mengesyaki perbuatannya ‘mencuri’ buku-buku rujukan dari perpustakaan terbongkar. Azfa Hanani bertemu buat kali yang pertama dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz. Perjumpaan yang diadakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan lima bagi berbincang tentang projek Hari Sumbangsih yang akan diadakan. Di rumah Tengku Ellina. Tempat Azfa Hanani dibesarkan. Cikgu Sani. Cikgu Habib – guru Sekolah Menengah Sri Dian. Di Hotek Universe. bercakap. Ketua Kampung Merpati. Di dusun Pak Haji Arshad. Di bilik pengetua. Azfa Hanani dan para pelajar yang lain berlatih dan berbincang tentang pertandingan Forum Remaja. Cikgu Zamri – guru Sekolah Menengah Taman Sari.• d. 5. Di Sekolah Menengah Taman Sari. Tempat tinggal Azfa Hanani. 5. Syafikah. 2. Mak Hajjah Kiah – ibu Nordin Norman Syarifah Rozan LATAR Latar Tempat 1. Kumpulan pembantu • • • • Pak Haji Arshad – bapa Nordin. Tempat di mana Azfa Hanani belajar bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun.

Masyarakat yang sanggup berkorban dengan tujuan membantu orang lain. 6. Contohnya. sungguhpun kehidupan pak long sekeluarga susah. Masyarakat yang bertanggungjawab. Azfa Hanani menjalani kehidupannya sebagai pelajar pada waktu pagi . Datuk Tengku Makmur yang memandang rendah dan menghina Azfa Hanani kerana berasal dari kampung dan miskin dengan mencampakkan wang ke atas katil sebagai upah menyamar. Latar masa novel ini mengambil masa beberapa bulan sahaja iaitu semasa Azfa Hanani menuntut di Sekolah Menengah Sri Dian dan kemudiannya meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Taman Sari. Waktu petang pula adalah ketika Datin Maziah mengadakan sambutan hari jadi Azfa Hanani yang ke-17. 5. • Perkembangan. PLOT Plot ialah jalan cerita iaitu rentetan peristiwa yang ada sebab dan akibat. Azfa Hanani berkenalan dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz yang memintanya menyamar sebagai Tengku Murni kerana muka mereka seiras. petang dan malam. Plot novel ini disusun secara kronologi iaitu mengikut urutan masa.1. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Sri Dian tempat Azfa Hanani melanjutkan pelajaran di Tingkatan 5 Kenanga. Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang. 3. Contohnya. Masyarakat pelajar. Contohnya. . Permulaan cerita. Masyarakat yang mengutamakan kasih sayang. 4. 2. Contohnya. 2. namun mereka kaya dengan kasih sayang. Latar Masyarakat 1. • Azfa Hanani diajar cara bertutur.Contohnya. Azfa Hanani yang sanggup menerima tawaran menyamar sebagai Tengku Murni dengan tujuan untuk menyelamatkan Datin Maziah daripada mengalami tekanan jiwa. Masyarakat elit yang bongkak dan sombong kerana statusnya. Masyarakat yang berpegang kepada janji. Tengku Mazran berusaha sedaya upaya membantu sepupu Azfa Hanani mendapatkan rawatan bagi menyembuhkan penyakit lumpuhnya dengan menghantar Zuraini ke Indonesia. Contohnya. Selain itu. Latar malam ketika Azfa Hanani membaca dan mengkaji diari Tengku Murni. sikap Azfa Hanani yang melaksanakan tugas sebagai pengerusi Hari Sumbangsih yang dipertanggungjawabkan kepadanya dengan cemerlang sekali. makan dan bergaul seperti Tengku Murni dan kemudiannya dihantar ke Sekolah Menengah Taman Sari untuk bersekolah. • Pembaca diperkenalkan dengan watak Azfa Hanani yang berasa takut setelah mengetahui bahawa orang yang selalu mencuri buku rujukan di perpustakaan telah dikenal pasti dan akan ditangkap. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Taman Sari yang sibuk menjayakan Hari Sumbangsih.

Berdasarkan diari Tengku Murni. Dia berjaya menjalankan tugas itu dengan baik dan muncul sebagai pengerusi terbaik. • Datuk Tengku Makmur menemui orang yang dicari selama ini dan mengakui bahawa dialah yang melanggar teksi yang dinaiki oleh ibu bapa Azfa Hanani sehingga mereka terbunuh. • • • Syafinaz menyambung kerjayanya sebagai arkitek. Di sekolah dia mengalami konflik kerana kadang-kadang dia menjadi Azfa Hanani dan Tengku Murni. Kumpulan Budak Glamor benci akan Azfa Hanani kerana sebelum ini mereka tidak sependapat dengan Murni. Program Hari Sumbangsih berjaya mengumpul dana melebihi sasaran yang ditetapkan. Iskandar terbunuh dalam kemalangan jalan raya dan Laili cedera parah. Azfa Hanani mengetahui bahawa Tengku Muzaffarlah menjadi punca putusnya hubungan antara Murni dan Ekran. Teknik Pemerian / huraian / deskriptif. Akhirnya Azfa Hanani diterima sebagai anggota keluarga mereka dan kembali ke banglo Datin Maziah. • • • • Klimaks/Puncak Cerita • • • Azfa Hanani bertengkar dengan Tengku Muzaffar kerana sikap Tengku Muzaffar yang membenci.• Azfa Hanani belajar menyesuaikan diri menjalani kehidupan mewah sebagai Tengku Murni. Azfa Hanani diminta menjadi pengerusi forum menggantikan Ellina. • Pasukan Forum Remaja Azfa Hanani menjadi johan peringkat negeri dan dia diumumkan sebagai pengerusi terbaik. Teknik Plot Teknik plot atau teknik penceritaan ialah cara pengarang mengolah ceritanya supaya menarik dan berkesan. 1. • Kumpulan budak glamor dibubarkan. Pertengkaran mereka didengar oleh Datin Maziah dan rahsia penyamarannya terbongkar. . menghina dan menghalang Azfa Hanani daripada berkawan dengan Ekran. Peleraian Cerita • Penyakit lumpuh Zuraini telah sembuh setelah menjalani rawatan di Jakarta. Datin Maziah begitu marah kerana berasa tertipu lalu menampar dan menghalau Azfa Hanani dari rumah. Tengku Muzaffar yang pada mulanya membenci Azfa Hanani kini mula menunjukkan perasaan sayang seperti seorang adik setelah sering mendengar Azfa Hanani membaca surah Yasin.

5. Teknik dialog. Azfa Hanani berdialog dengan Kak Finaz. Sinkope – “Agaknya. Metafora – arus lamunan (107). Azfa Hanani terkejut apabila melihat pak long dan Zuraini yang telah sembuh daripada penyakit lumpuh berbual dengan Datuk Tengku Makmur. Untuk menjadikan sesebuah cerita lebih realistik. hujan batu di negeri sendiri. umpama gajah putih (37). Contohnya. 3.. Contohnya. Pengarang menerapkan unsur kejutan untuk mewujudkan suasana pembacaan yang menarik. Azfa Hanani bermonolog dalaman setelah dia terasa tersindir dengan kata-kata Kamilah... (43) 7...(45) . Personifikasi – biarpun dadaku dikocak debar yang bukan kepalang hebatnya. Contohnya... takhta hati (152) 5. Teknik Monolog dalaman. Kisah Murni meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya diceritakan oleh Tengku Mazran. bagai aur dengan tebing. (213) .” ujarku. Paradoks . Penggunaan bahasa Arab – keadaan akan berubah tetapi mereka akan terus kuhubungi. fahamlah. Cuma. Teknik Kejutan. (98) 8. Contohnya.(54) 6. nak menjawab tu yang susah. (194) dan sambil menyelam minum air (173) 2. Contohnya.. pengarang memerikan suasana pembelajaran di Makmal Kimia. Peribahasa – hujan emas di negeri orang.kerana perasaan tertarik itu acap kali hadir tanpa disedari.” (63) “Sikit-sikit tu. baik lagi negeri sendiri. Ekran telah meninggalkan Azfa Hanani ketika di Dewan Sri Wawasan ketika mereka melawat pameran buku Pesta Buku Alam Malaysia dan kisah gerai burger Ekran dibakar. 2. Teknik Suspen. bahawa kedua-dua orang tuanya bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia. 4. 6. GAYA BAHASA 1..(151) 3. insya-Allah. orang tu tak dapat cari nombor PIN. Penggunaan perkataan bahasa Perancis – “merci beau coup”. pertuturan antara watak digunakan. Dia bukannya berasal dari keluarga yang miskin. situasi atau perasaan.. Unsur suspen dapat mengundang minat pembaca untuk menghabiskan bacaan bagi mengetahui kisah seterusnya.. Contohnya.- Teknik ini digunakan oleh pengarang untuk menjelaskan sesuatu keadaan. Simile – macam rusa masuk kampung.gadis malang yatim piatu ini mahu diangkat menjadi anak emas sebuah keluarga hartawan (20). Watak berkata-kata di dalam hati atau berfikir tentang sesuatu perkara. kejadian yang telah berlaku atau yang telah dialaminya.. putik-putik kedewasaan (151). 4. Teknik Imbas Kembali Ingatan sesuatu watak terhadap peristiwa.

Seseorang yang pernah melakukan kesilapan mestilah mengakui kesilapannya. 3. PENGAJARAN 1. Tanggungjawab – Azfa Hanani sanggup menyamar sebagai Tengku Murni demi memulihkan tekanan perasaan yang dihadapi oleh datin Maziah. 4. Azfa Hanani sanggup membantu Kak Finaz dan Abang Mazran dengan menyamar sebagai tengku Murni.NILAI 1. 6. Azfa Hanani menolak pelawaan lelaki yang tidak dikenalinya itu yang mahu menghantarnya pulang ke rumah. namun dia masih gembira walaupun kembali tinggal di rumah pak longnya. tetapi dia tidak sombong dengan rakanrakannya yang lain. Kita perlu menjaga maruah diri setiap masa. . dan sepupu-sepupunya semasa dia melihat lauk-pauk yang lazat dihidangkan kepadanya. 2. 3. Kita hendaklah memberikan pertolongan kepada yang memerlukan. Walaupun Tengku Murni anak orang kaya. 5. Kasih sayang – Bapa saudara Azfa Hanani yang dipanggil pak long sanggup menjaganya dari kecil selepas kematian ayah dan ibu Azfa Hanani. Hormat-menghormati – Abang Mazran dan kak finaz menghormati pak long dan mak long walaupun mereka berketurunan bangsawan. 4. Kesyukuran – walaupun sebelum ini Azfa Hanani tinggal di rumah mewah milik Datin Maziah. Azfa Hanani teringatkan keadaan pak long. Azfa Hanani reda menerima takdir bahawa kematian ayah dan ibunya dalam kemalangan disebabkan oleh Datuk Tengku Makmur. 2. Kita hendaklah bersimpati terhadap kesusahan orang lain walaupun kita telah hidup senang. Kita hendaklah menerima takdir yang menimpa dengan reda. Datuk Tengku Makmur meminta maaf dan mengakui kesilapannya sehingga menyebabkan kematian ibu dan bapa Azfa Hanani. mak long. Kita hendaklah bersikap rendah diri terhadap orang lain walaupun berasal daripada keluarga berada. Baik hati – Azfa Hanani memaafkan kesalahan Syafikah dan Fuziana dan dia sedikit pun tidak mendendami mereka. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->