AZFA HANANI

Halis Azhan Mohd Hanafiah

sekolah baharu dan kawan-kawan yang baharu. Pengorbanan dalam menempuh kehidupan.TEMA Tema dalam novel Azfa Hanani ialah penyamaran yang dilakukan oleh seorang gadis demi menyelamatkan seorang ibu daripada menghadapi tekanan jiwa kerana kehilangan anak kesayangannya dalam kemalangan jalan raya. . c. 3. c. Azfa Hanani sanggup mengorbankan perasaannya yang tidak selesa tinggal di rumah Datin Maziah. b. a. Azfa Hanani seorang anak yatim piatu sanggup menerima tawaran untuk menjadi Tengku Murni bagi memastikan Datin Maziah yang baru tersedar daripada koma tidak tertekan jika mendapat tahu bahawa anak kesayangannya telah meninggal dunia. b. 2. a. Tengku Muzaffar tidak membenarkan arwah adiknya berkawan dengan Ekran kerana Ekran berasal dari keluarga yang susah. iaitu di rumah baharu. Azfa Hanani berkorban dengan meninggalkan rakan-rakannya dan keluarga di kampung. Datuk Tengku Makmur menganggap Azfa Hanani sanggup untuk menyamar kerana tamakkan harta. Kesanggupannya itu juga membolehkan sepupunya mendapat rawatan penyakit lumpuhnya sebagai balasan. Azfa Hanani yang berasal daripada keluarga miskin tetap gigih belajar dengan tujuan untuk membaiki masa depan keluarga dan hidupnya. PERSOALAN 1. Sikap Laili yang sombong dan angkuh kerana berasal daripada keluarga yang kaya. Azfa Hanani masih bersikap optimis dan tidak berputus asa. a. Hal yang demikian kerana Azfa Hanani dapat merasakan bahawa Tengku Muzaffar dan Tengku Datuk Makmur seakan-akan tidak menyukai kehadirannya di rumah itu. Sikap manusia yang mementingkan darjat atau pangkat. Azfa Hanani berani mencuba suasana yang baharu. a. 4. Kegigihan dan tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan seharian. Berani mengambil risiko. Azfa Hanani seorang gadis yang baru berusia 17 tahun tetapi berani mengambil risiko dengan menyamar sebagai Tengku Murni. b. Azfa Hanani sanggup menerima tawaran Abang Mazran dan Kak Finaz bagi menggantikan tempat Tengku Murni. Selepas dihalau oleh Datin Maziah dan kembali tinggal di kampung. b.

c. MENGENAL WATAK. Antara watak sampingan dalam novel ini ialah Tengku Mazran. Watak utama memainkan peranan penting dalam sesebuah cerita. c. Watak ini merupakan watak utama yang menepati sifat manusia dalam kehidupan sehari-hari. Watak antagonis sentiasa menimbulkan konflik dengan watak utama. b. Tengku Ellina. Watak sampingan menyokong tindak-tanduk watak utama untuk melengkapkan cerita. Azfa Hanani merupakan watak Bundar. Watak utama / watak protagonis a. Misalnya. Datin Maziah. c. Tengku Mazran menunaikan janjinya dengan membiayai kos rawatan Zuraini. Jenis Watak: 1. b. Azfa Hanani juga berasa tersinggung apabila dihina. Berpegang kepada janji. 2. Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah berpegang kepada janji mereka 16 tahun yang lalu untuk menjaga Azfa Hanani dengan penuh kasih sayang sebagai menebus kesalahan mereka. Watak Antagonis. tindakan Datuk Tengku Makmur mencampakkan . dia berasa takut/malu jika tindakannya sering ‘meminjam’ buku-buku rujukan SPM dari perpustakaan akan diketahui orang. 3. Datuk Tengku Makmur tetap menunaikan janjinya untuk membayar ‘upah’ kepada Azfa Hanani kerana menyamar sebagai Murni. Watak utama dalam novel ini ialah Azfa Hanani. a. b. Azfa Hanani memiliki sifat-sifat yang ada pada manusia biasa. a. b. Kak Syafinaz. 4.5. Contohnya. b. Tengku Muzaffar dan Ekran. a. Kemunculan watak sampingan tidak sekerap watak utama. Tengku Datuk Makmur. Watak utama muncul dalam sebahagian besar peristiwa penting sesebuah cerita. c. Watak Bulat / Watak Bundar. Dalam novel ini. Watak sampingan a. Watak antagonis dalam novel ini ialah Laili yang memusuhi Azfa Hanani.

c. Dia juga memandang rendah terhadap orang yang kurang berada. . Azfa Hanani ialah watak utama novel ini. Watak ini tidak kompleks dan tidak berkembang. d. Namun akhirnya. Perubahan yang berlaku mungkin daripada kurang baik menjadi yang baik atau sebaliknya. Secara fizikalnya Azfa Hanani gadis yang cantik. Watak dinamik berubah. Berumur 17 tahun. c. Watak Statik. b.wang ‘upah’ penyamarannya itu ke atas katil telah menyinggung perasaan Azfa Hanani. Watak statik tidak mengalami sebarang perubahan tingkah laku atau fikiran dari awal hingga ke akhir cerita. sama ada dari segi psikologi atau dari segi aksi-aksi yang berlaku dalam plot. Antara watak pipih dalam novel ini ialah Tengku Ellina yang merupakan saudara dua pupu Tengku Murni dan menolong Azfa Hanani menyesuaikan diri di Sekolah Menengah Taman Sari. Contoh watak dinamik dalam novel ini ialah Tengku Muzaffar. b. wajahnya lembut. b. c. a. dia telah berubah dan insaf atas perbuatannya terhadap Azfa Hanani. Azfa Hanani kehilangan kedua ibu bapanya semasa dia masih bayi. Dia pada mulanya sering menunjukkan sikap syak wasangka terhadap Azfa Hanani. 6. Watak ini merupakan watak sampingan yang hanya dipusatkan pada suatu aspek sifat atau fikirannya. b. 7. a. Watak Pipih. a. WATAK DAN PERWATAKAN Azfa Hanani / Aku a. Tengku Muzaffar mula berjinak-jinak dengan masjid dan mengikuti pengajian agama di situ. Watak Dinamik. Contoh watak statik dalam novel ini ialah Kak Finaz (Syafinaz). 5.

Tengku Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni baik dengan hampir semua pelajar SM Taman Sari.e. Dia dibesarkan oleh bapa saudaranya dalam serba kekurangan. d. c. g. f. k. Syafiqah dan Fuziana ditegur oleh Murni kerana sering merendahkan orang lain. h. Buktinya diceritakan oleh Azfa Hanani melalui gambargambar di dalam album Tengku Murni. e. Dia amat menyayangi anak-anak pak longnya. Buktinya melalui perbualan antara Abang Mazran dan Azfa Hanani. Dia sudi memaafkan perbuatan Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Tidak memandang rendah pada orang lain. Dia tidak kekok untuk bercampur dengan pelajar-pelajar di sekolah baharunya. Tidak mudah mengalah. Penyayang. Makmur dan Datin Maziah. i. g. Bertanggungjawab. o. Dia meminta keizinan mereka terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengikut Abang Mazran dan Kak Finaz ke Kuala Lumpur. Meninggal dunia akibat kemalangan yang menimpanya semasa memandu bersamasama ibunya. j. l. f. Buktinya setiap hari dia berulang-alik dari rumah ke sekolah sejauh 30 km dengan menggunakan bas sekolah. dia rajin bersembahyang dan selalunya setiap malam Jumaat dia akan membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada arwah ayah dan ibunya. Dia tetap mengeposkan buku-buku rujukan SPM yang ‘dipinjamnya’ itu kepada Cikgu Zamin. Gemar berpakaian ‘rugged’. Tengku Murni / Murni a. Peramah. Bijak bergaul. Wajahnya seiras dengan Azfa Hanani. Buktinya. n. Dia bersekolah dalam Tingkatan Lima Kenanga di SM Seri Dian dalam aliran sains setelah mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan SRP. dia masih mahu mengekalkan identiti diri sebagai Azfa Hanani walaupun telah diterima baik oleh keluarga Datuk Tengku Makmur. Azfa Hanani berjaya mengharungi kehidupan seorang diri di tempat yang baharu. Cekal hati. Murni dikatakan tidak mahu beralah apabila bergaduh dengan abangabangnya. kecuali subjek Bahasa Inggeris. Anak perempuan Datuk T. iaitu SM Taman Sari. Contohnya. Anak yang manja. b. Taat pada perintah agama. h. Tengku Murni akan mencium pipi ibunya sebelum keluar ke manamana. Teguh jati diri. Gigih dalam menuntut ilmu. . Taat kepada pak long dan mak longnya. m. Buktinya. Pemaaf.

Ekran a. Tengku Mazran / Abang Mazran a. Tengku Mazran. Sanggup berkorban. atas dasar kasih kepada ibu. e. Berpegang teguh pada janji. Tengku Mazran terpaksa meminta Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni bagi meredakan tekanan perasaan yang dialami oleh ibunya itu. Setiap janjinya dengan Azfa Hanani ditunaikan.Datin Maziah a. b. Mengalami tekanan perasaan. Buktinya banyak membantu AH sepanjang dia tinggal di rumah banglo Datin Maziah. Kak Finaz menyambung tugasnya sebagai seorang arkitek. Buktinya. Merendah diri. Projek Hari Sumbangsih telah berjaya membuat kutipan yang tinggi hasil kecekapannya sebagai pengerusi. Cekap. perniagaan burger diusahakannya bagi mempraktikkan apa-apa yang dipelajarinya di sekolah. b. Kakak ipar yang baik hati. Buktinya dia sentiasa mengambil tahu akan keperluan Azfa Hanani. Buktinya. e. Contohnya. Ayah dan ibunya merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia dan kini sedang mengikuti kursus doktor falsafah di Amerika Syarikat. d. Ibu kepada Tengku Murshadad (anak sulung). Setelah AH dapat menyesuaikan dirinya. Dia tidak berasa malu untuk berniaga burger sungguhpun dia berasal dari keluarga yang agak berada. Tengku Muzaffar dan akhirnya Tengku Murni. Buktinya. . dia berusaha untuk menyembuhkan tekanan perasaan yang dihadapi ibunya. Bijak mengurus diri. Hidup bermadu setelah suaminya bernikah dengan seorang gadis muda. b. Mengambil berat. Berpendirian terbuka. c. d. c. Isterinya bernama Syafinaz. g. Tengku Mirzan. Isteri Tengku Mazran. e. Dia sangat menyayangi dan memanjakan Tengku Murni. c. Anak yang bertanggungjawab. iaitu meminta Azfa Hanani menyamar sebagai adiknya Tengku Murni. Ibu yang penyayang. Ekran pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima di SM Taman Sari. Syafinaz/Kak Finaz a. c. f. Penyayang. Ingin menjadi akauntan. dia berusaha untuk menyembuhkan ibunya dengan mencari penawarnya. d. b. dia tidak begitu kisah dengan statusnya yang berketurunan bangsawan. Isteri Datuk Tengku Makmur. Anak Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. d. Dia telah berhenti kerja kerana hendak mengurus keluarga mentuanya setelah Datin Maziah sakit.

Datin Maziah Tengku Mursyadad Tengku Mizran Tengku Mazran Tengku Muzaffar Tengku Murni Syafinaz / Kak Finaz Keluarga Pak Long atau Pak Madi • • • • • Mak Long atau Mak Diah Zuraini Zurina Zahir Zahidin c.f. Datuk Tengku Makmur a. Mempunyai dua orang isteri. Keluarga Datuk Tengku Makmur • • • • • • • b. Adlan. Diari Tengku Murni yang dibaca oleh AH mengesahkan hubungan mereka. Dia menilai pertolongan yang diberikan oleh AH berdasarkan pertimbangan wang ringgit semata-mata. . Mempunyai hubungan yang istimewa dengan Tengku Murni. Kumpulan Watak Novel Azfa Hanani a. Nordin. Tujuannya untuk menunaikan janji mereka untuk memelihara AH. Rozlan – rakan di Sekolah Menengah Dian. Suami Datin Maziah. Adriani. Fazlina. b. Aini. c. Tengku Ellina. Berpegang teguh pada janji. Iskandar – pemuda mata keranjang. Kamilah. e. Angkuh. Suzana. Buktinya selama 16 tahun beliau dan Datin Maziah mencari AH namun tidak berjumpa. Fuad – kumpulan Forum Remaja. Ekran – rakan di Sekolah Menengah Taman Sari. Rakan-rakan sebaya • • • • Falini.

5. Kumpulan pembantu • • • • Pak Haji Arshad – bapa Nordin. Laili. 3. Azfa Hanani diberi tunjuk ajar oleh Kak Finaz tentang cara Tengku Murni makan. Di banglo kepunyaan Datin Maziah. bercakap. 5. dan lain-lain lagi. Latar Masa . Syafikah. 4. Datuk Tengku Makmur sekeluarga datang menemui Azfa Hanani. Mak Hajjah Kiah – ibu Nordin Norman Syarifah Rozan LATAR Latar Tempat 1. Azfa Hanani bertemu buat kali yang pertama dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz. Di Institut Lingua Franca. Cikgu Ramzan. Fuziana – kumpulan Budak Glamor. 3. Cikgu Sani. 2. 6. Cikgu Zamin. Di Hotek Universe. Di Sekolah Menengah Taman Sari.• d. Cikgu Zamri – guru Sekolah Menengah Taman Sari. Di bilik pengetua. Cikgu Habib – guru Sekolah Menengah Sri Dian. Tempat Azfa Hanani dibesarkan. Di rumah pak long. Di sinilah Azfa Hanani bimbang kerana mengesyaki perbuatannya ‘mencuri’ buku-buku rujukan dari perpustakaan terbongkar. Ketua Kampung Merpati. Di dusun Pak Haji Arshad. Di rumah Tengku Ellina. Guru-guru • • Cikgu Sofea. 4. Tempat di mana Azfa Hanani belajar bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun. Tempat tinggal Azfa Hanani. e. Di makmal kimia. Azfa Hanani dan para pelajar yang lain berlatih dan berbincang tentang pertandingan Forum Remaja. Perjumpaan yang diadakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan lima bagi berbincang tentang projek Hari Sumbangsih yang akan diadakan.

Datuk Tengku Makmur yang memandang rendah dan menghina Azfa Hanani kerana berasal dari kampung dan miskin dengan mencampakkan wang ke atas katil sebagai upah menyamar. Azfa Hanani yang sanggup menerima tawaran menyamar sebagai Tengku Murni dengan tujuan untuk menyelamatkan Datin Maziah daripada mengalami tekanan jiwa. Contohnya. Contohnya. Tengku Mazran berusaha sedaya upaya membantu sepupu Azfa Hanani mendapatkan rawatan bagi menyembuhkan penyakit lumpuhnya dengan menghantar Zuraini ke Indonesia. Contohnya. 2. 3. Masyarakat elit yang bongkak dan sombong kerana statusnya. sungguhpun kehidupan pak long sekeluarga susah. • Perkembangan. Contohnya. Masyarakat yang sanggup berkorban dengan tujuan membantu orang lain. 5. Waktu petang pula adalah ketika Datin Maziah mengadakan sambutan hari jadi Azfa Hanani yang ke-17. Plot novel ini disusun secara kronologi iaitu mengikut urutan masa. Selain itu. PLOT Plot ialah jalan cerita iaitu rentetan peristiwa yang ada sebab dan akibat. 4. Contohnya. Azfa Hanani berkenalan dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz yang memintanya menyamar sebagai Tengku Murni kerana muka mereka seiras. petang dan malam. Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang. 6. sikap Azfa Hanani yang melaksanakan tugas sebagai pengerusi Hari Sumbangsih yang dipertanggungjawabkan kepadanya dengan cemerlang sekali. makan dan bergaul seperti Tengku Murni dan kemudiannya dihantar ke Sekolah Menengah Taman Sari untuk bersekolah. Permulaan cerita. Azfa Hanani menjalani kehidupannya sebagai pelajar pada waktu pagi . Masyarakat yang berpegang kepada janji. Masyarakat pelajar. . namun mereka kaya dengan kasih sayang. Masyarakat yang mengutamakan kasih sayang. Masyarakat yang bertanggungjawab. • Pembaca diperkenalkan dengan watak Azfa Hanani yang berasa takut setelah mengetahui bahawa orang yang selalu mencuri buku rujukan di perpustakaan telah dikenal pasti dan akan ditangkap.1. 2. Latar malam ketika Azfa Hanani membaca dan mengkaji diari Tengku Murni. • Azfa Hanani diajar cara bertutur. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Sri Dian tempat Azfa Hanani melanjutkan pelajaran di Tingkatan 5 Kenanga.Contohnya. Latar masa novel ini mengambil masa beberapa bulan sahaja iaitu semasa Azfa Hanani menuntut di Sekolah Menengah Sri Dian dan kemudiannya meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Taman Sari. Latar Masyarakat 1. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Taman Sari yang sibuk menjayakan Hari Sumbangsih.

Iskandar terbunuh dalam kemalangan jalan raya dan Laili cedera parah. Datin Maziah begitu marah kerana berasa tertipu lalu menampar dan menghalau Azfa Hanani dari rumah. • Datuk Tengku Makmur menemui orang yang dicari selama ini dan mengakui bahawa dialah yang melanggar teksi yang dinaiki oleh ibu bapa Azfa Hanani sehingga mereka terbunuh. 1. Azfa Hanani mengetahui bahawa Tengku Muzaffarlah menjadi punca putusnya hubungan antara Murni dan Ekran. • Pasukan Forum Remaja Azfa Hanani menjadi johan peringkat negeri dan dia diumumkan sebagai pengerusi terbaik. Berdasarkan diari Tengku Murni. • • • • Klimaks/Puncak Cerita • • • Azfa Hanani bertengkar dengan Tengku Muzaffar kerana sikap Tengku Muzaffar yang membenci. Dia berjaya menjalankan tugas itu dengan baik dan muncul sebagai pengerusi terbaik. • • • Syafinaz menyambung kerjayanya sebagai arkitek. Teknik Pemerian / huraian / deskriptif.• Azfa Hanani belajar menyesuaikan diri menjalani kehidupan mewah sebagai Tengku Murni. menghina dan menghalang Azfa Hanani daripada berkawan dengan Ekran. Program Hari Sumbangsih berjaya mengumpul dana melebihi sasaran yang ditetapkan. Di sekolah dia mengalami konflik kerana kadang-kadang dia menjadi Azfa Hanani dan Tengku Murni. Pertengkaran mereka didengar oleh Datin Maziah dan rahsia penyamarannya terbongkar. Tengku Muzaffar yang pada mulanya membenci Azfa Hanani kini mula menunjukkan perasaan sayang seperti seorang adik setelah sering mendengar Azfa Hanani membaca surah Yasin. Peleraian Cerita • Penyakit lumpuh Zuraini telah sembuh setelah menjalani rawatan di Jakarta. • Kumpulan budak glamor dibubarkan. . Azfa Hanani diminta menjadi pengerusi forum menggantikan Ellina. Teknik Plot Teknik plot atau teknik penceritaan ialah cara pengarang mengolah ceritanya supaya menarik dan berkesan. Kumpulan Budak Glamor benci akan Azfa Hanani kerana sebelum ini mereka tidak sependapat dengan Murni. Akhirnya Azfa Hanani diterima sebagai anggota keluarga mereka dan kembali ke banglo Datin Maziah.

gadis malang yatim piatu ini mahu diangkat menjadi anak emas sebuah keluarga hartawan (20). 6. Sinkope – “Agaknya. GAYA BAHASA 1. 3. (43) 7. Untuk menjadikan sesebuah cerita lebih realistik.” ujarku. kejadian yang telah berlaku atau yang telah dialaminya. (194) dan sambil menyelam minum air (173) 2. Paradoks . Teknik Kejutan. orang tu tak dapat cari nombor PIN. nak menjawab tu yang susah. Penggunaan perkataan bahasa Perancis – “merci beau coup”.(45) .. putik-putik kedewasaan (151). (98) 8.. bagai aur dengan tebing. 4. bahawa kedua-dua orang tuanya bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia.. Metafora – arus lamunan (107).. Dia bukannya berasal dari keluarga yang miskin. Teknik Imbas Kembali Ingatan sesuatu watak terhadap peristiwa. fahamlah.(151) 3. takhta hati (152) 5. Teknik Suspen. Teknik dialog.. Azfa Hanani berdialog dengan Kak Finaz... insya-Allah. Teknik Monolog dalaman. Contohnya. Personifikasi – biarpun dadaku dikocak debar yang bukan kepalang hebatnya.kerana perasaan tertarik itu acap kali hadir tanpa disedari.. Contohnya. Penggunaan bahasa Arab – keadaan akan berubah tetapi mereka akan terus kuhubungi. Cuma.(54) 6. (213) . pertuturan antara watak digunakan. Contohnya. Peribahasa – hujan emas di negeri orang. Unsur suspen dapat mengundang minat pembaca untuk menghabiskan bacaan bagi mengetahui kisah seterusnya. Contohnya.- Teknik ini digunakan oleh pengarang untuk menjelaskan sesuatu keadaan. 4. 5.. Azfa Hanani terkejut apabila melihat pak long dan Zuraini yang telah sembuh daripada penyakit lumpuh berbual dengan Datuk Tengku Makmur. Kisah Murni meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya diceritakan oleh Tengku Mazran. umpama gajah putih (37). 2. situasi atau perasaan. Watak berkata-kata di dalam hati atau berfikir tentang sesuatu perkara.. Pengarang menerapkan unsur kejutan untuk mewujudkan suasana pembacaan yang menarik. Ekran telah meninggalkan Azfa Hanani ketika di Dewan Sri Wawasan ketika mereka melawat pameran buku Pesta Buku Alam Malaysia dan kisah gerai burger Ekran dibakar. Contohnya. pengarang memerikan suasana pembelajaran di Makmal Kimia. hujan batu di negeri sendiri. Simile – macam rusa masuk kampung..” (63) “Sikit-sikit tu. Contohnya. baik lagi negeri sendiri. Azfa Hanani bermonolog dalaman setelah dia terasa tersindir dengan kata-kata Kamilah..

tetapi dia tidak sombong dengan rakanrakannya yang lain. Kita hendaklah bersimpati terhadap kesusahan orang lain walaupun kita telah hidup senang. 2. 2. . 3. Kasih sayang – Bapa saudara Azfa Hanani yang dipanggil pak long sanggup menjaganya dari kecil selepas kematian ayah dan ibu Azfa Hanani. 6. namun dia masih gembira walaupun kembali tinggal di rumah pak longnya. 5. Baik hati – Azfa Hanani memaafkan kesalahan Syafikah dan Fuziana dan dia sedikit pun tidak mendendami mereka. 4. mak long. 5. Kesyukuran – walaupun sebelum ini Azfa Hanani tinggal di rumah mewah milik Datin Maziah. Seseorang yang pernah melakukan kesilapan mestilah mengakui kesilapannya. Hormat-menghormati – Abang Mazran dan kak finaz menghormati pak long dan mak long walaupun mereka berketurunan bangsawan. Walaupun Tengku Murni anak orang kaya. Datuk Tengku Makmur meminta maaf dan mengakui kesilapannya sehingga menyebabkan kematian ibu dan bapa Azfa Hanani. 4. Azfa Hanani teringatkan keadaan pak long. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah menerima takdir yang menimpa dengan reda. Azfa Hanani reda menerima takdir bahawa kematian ayah dan ibunya dalam kemalangan disebabkan oleh Datuk Tengku Makmur. dan sepupu-sepupunya semasa dia melihat lauk-pauk yang lazat dihidangkan kepadanya. Kita perlu menjaga maruah diri setiap masa.NILAI 1. Azfa Hanani sanggup membantu Kak Finaz dan Abang Mazran dengan menyamar sebagai tengku Murni. 3. Azfa Hanani menolak pelawaan lelaki yang tidak dikenalinya itu yang mahu menghantarnya pulang ke rumah. Tanggungjawab – Azfa Hanani sanggup menyamar sebagai Tengku Murni demi memulihkan tekanan perasaan yang dihadapi oleh datin Maziah. Kita hendaklah bersikap rendah diri terhadap orang lain walaupun berasal daripada keluarga berada. Kita hendaklah memberikan pertolongan kepada yang memerlukan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful