AZFA HANANI

Halis Azhan Mohd Hanafiah

iaitu di rumah baharu. Azfa Hanani berani mencuba suasana yang baharu. Azfa Hanani berkorban dengan meninggalkan rakan-rakannya dan keluarga di kampung.TEMA Tema dalam novel Azfa Hanani ialah penyamaran yang dilakukan oleh seorang gadis demi menyelamatkan seorang ibu daripada menghadapi tekanan jiwa kerana kehilangan anak kesayangannya dalam kemalangan jalan raya. Datuk Tengku Makmur menganggap Azfa Hanani sanggup untuk menyamar kerana tamakkan harta. Sikap Laili yang sombong dan angkuh kerana berasal daripada keluarga yang kaya. Selepas dihalau oleh Datin Maziah dan kembali tinggal di kampung. c. Berani mengambil risiko. a. Kesanggupannya itu juga membolehkan sepupunya mendapat rawatan penyakit lumpuhnya sebagai balasan. PERSOALAN 1. Azfa Hanani seorang anak yatim piatu sanggup menerima tawaran untuk menjadi Tengku Murni bagi memastikan Datin Maziah yang baru tersedar daripada koma tidak tertekan jika mendapat tahu bahawa anak kesayangannya telah meninggal dunia. Azfa Hanani seorang gadis yang baru berusia 17 tahun tetapi berani mengambil risiko dengan menyamar sebagai Tengku Murni. Azfa Hanani sanggup mengorbankan perasaannya yang tidak selesa tinggal di rumah Datin Maziah. 2. 3. Hal yang demikian kerana Azfa Hanani dapat merasakan bahawa Tengku Muzaffar dan Tengku Datuk Makmur seakan-akan tidak menyukai kehadirannya di rumah itu. a. sekolah baharu dan kawan-kawan yang baharu. Pengorbanan dalam menempuh kehidupan. . a. b. Sikap manusia yang mementingkan darjat atau pangkat. b. Tengku Muzaffar tidak membenarkan arwah adiknya berkawan dengan Ekran kerana Ekran berasal dari keluarga yang susah. Azfa Hanani masih bersikap optimis dan tidak berputus asa. Kegigihan dan tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan seharian. c. 4. b. Azfa Hanani yang berasal daripada keluarga miskin tetap gigih belajar dengan tujuan untuk membaiki masa depan keluarga dan hidupnya. b. a. Azfa Hanani sanggup menerima tawaran Abang Mazran dan Kak Finaz bagi menggantikan tempat Tengku Murni.

a. dia berasa takut/malu jika tindakannya sering ‘meminjam’ buku-buku rujukan SPM dari perpustakaan akan diketahui orang. Watak ini merupakan watak utama yang menepati sifat manusia dalam kehidupan sehari-hari. b. 3. Datin Maziah. a. Antara watak sampingan dalam novel ini ialah Tengku Mazran. c. Watak utama / watak protagonis a. b. Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah berpegang kepada janji mereka 16 tahun yang lalu untuk menjaga Azfa Hanani dengan penuh kasih sayang sebagai menebus kesalahan mereka. Watak sampingan a. tindakan Datuk Tengku Makmur mencampakkan . Jenis Watak: 1. Azfa Hanani merupakan watak Bundar. 4. 2. Watak antagonis sentiasa menimbulkan konflik dengan watak utama. MENGENAL WATAK. c. Watak antagonis dalam novel ini ialah Laili yang memusuhi Azfa Hanani. Tengku Datuk Makmur. c. Watak utama dalam novel ini ialah Azfa Hanani. Contohnya. a. Azfa Hanani memiliki sifat-sifat yang ada pada manusia biasa.5. Tengku Muzaffar dan Ekran. c. Watak utama memainkan peranan penting dalam sesebuah cerita. Berpegang kepada janji. Watak utama muncul dalam sebahagian besar peristiwa penting sesebuah cerita. Misalnya. Kak Syafinaz. Kemunculan watak sampingan tidak sekerap watak utama. Tengku Mazran menunaikan janjinya dengan membiayai kos rawatan Zuraini. Tengku Ellina. Azfa Hanani juga berasa tersinggung apabila dihina. Watak Antagonis. b. Watak Bulat / Watak Bundar. Dalam novel ini. Datuk Tengku Makmur tetap menunaikan janjinya untuk membayar ‘upah’ kepada Azfa Hanani kerana menyamar sebagai Murni. Watak sampingan menyokong tindak-tanduk watak utama untuk melengkapkan cerita. b. b.

7. Azfa Hanani kehilangan kedua ibu bapanya semasa dia masih bayi. b. Watak Pipih. Watak Dinamik. Secara fizikalnya Azfa Hanani gadis yang cantik. 5. WATAK DAN PERWATAKAN Azfa Hanani / Aku a. a.wang ‘upah’ penyamarannya itu ke atas katil telah menyinggung perasaan Azfa Hanani. Dia juga memandang rendah terhadap orang yang kurang berada. Watak ini merupakan watak sampingan yang hanya dipusatkan pada suatu aspek sifat atau fikirannya. dia telah berubah dan insaf atas perbuatannya terhadap Azfa Hanani. Watak dinamik berubah. b. a. Azfa Hanani ialah watak utama novel ini. wajahnya lembut. Perubahan yang berlaku mungkin daripada kurang baik menjadi yang baik atau sebaliknya. Dia pada mulanya sering menunjukkan sikap syak wasangka terhadap Azfa Hanani. Watak ini tidak kompleks dan tidak berkembang. Berumur 17 tahun. b. c. Tengku Muzaffar mula berjinak-jinak dengan masjid dan mengikuti pengajian agama di situ. . 6. c. Namun akhirnya. Antara watak pipih dalam novel ini ialah Tengku Ellina yang merupakan saudara dua pupu Tengku Murni dan menolong Azfa Hanani menyesuaikan diri di Sekolah Menengah Taman Sari. c. Contoh watak statik dalam novel ini ialah Kak Finaz (Syafinaz). Watak statik tidak mengalami sebarang perubahan tingkah laku atau fikiran dari awal hingga ke akhir cerita. b. d. sama ada dari segi psikologi atau dari segi aksi-aksi yang berlaku dalam plot. a. Watak Statik. Contoh watak dinamik dalam novel ini ialah Tengku Muzaffar.

Syafiqah dan Fuziana ditegur oleh Murni kerana sering merendahkan orang lain. k. Dia meminta keizinan mereka terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengikut Abang Mazran dan Kak Finaz ke Kuala Lumpur. Tidak mudah mengalah. dia rajin bersembahyang dan selalunya setiap malam Jumaat dia akan membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada arwah ayah dan ibunya. Buktinya. Dia amat menyayangi anak-anak pak longnya. Tengku Murni akan mencium pipi ibunya sebelum keluar ke manamana. Gemar berpakaian ‘rugged’. iaitu SM Taman Sari. Taat pada perintah agama. Buktinya diceritakan oleh Azfa Hanani melalui gambargambar di dalam album Tengku Murni. Buktinya. Buktinya melalui perbualan antara Abang Mazran dan Azfa Hanani. d. c. kecuali subjek Bahasa Inggeris. f. Teguh jati diri. Dia tidak kekok untuk bercampur dengan pelajar-pelajar di sekolah baharunya. Tengku Murni / Murni a. o. e. . Azfa Hanani berjaya mengharungi kehidupan seorang diri di tempat yang baharu. h. Bertanggungjawab. dia masih mahu mengekalkan identiti diri sebagai Azfa Hanani walaupun telah diterima baik oleh keluarga Datuk Tengku Makmur. g. j. Dia dibesarkan oleh bapa saudaranya dalam serba kekurangan. Anak yang manja. Buktinya setiap hari dia berulang-alik dari rumah ke sekolah sejauh 30 km dengan menggunakan bas sekolah. Peramah.e. Murni dikatakan tidak mahu beralah apabila bergaduh dengan abangabangnya. Dia bersekolah dalam Tingkatan Lima Kenanga di SM Seri Dian dalam aliran sains setelah mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan SRP. g. Contohnya. b. i. Makmur dan Datin Maziah. m. n. l. Taat kepada pak long dan mak longnya. Anak perempuan Datuk T. Bijak bergaul. Pemaaf. Meninggal dunia akibat kemalangan yang menimpanya semasa memandu bersamasama ibunya. Tengku Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni baik dengan hampir semua pelajar SM Taman Sari. Dia tetap mengeposkan buku-buku rujukan SPM yang ‘dipinjamnya’ itu kepada Cikgu Zamin. Wajahnya seiras dengan Azfa Hanani. Dia sudi memaafkan perbuatan Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Cekal hati. Gigih dalam menuntut ilmu. f. h. Tidak memandang rendah pada orang lain. Penyayang.

atas dasar kasih kepada ibu. d. Ibu kepada Tengku Murshadad (anak sulung). Dia sangat menyayangi dan memanjakan Tengku Murni. Sanggup berkorban. g. c. b. c. d. Anak yang bertanggungjawab. Buktinya banyak membantu AH sepanjang dia tinggal di rumah banglo Datin Maziah. Tengku Mazran terpaksa meminta Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni bagi meredakan tekanan perasaan yang dialami oleh ibunya itu. Isteri Datuk Tengku Makmur. dia berusaha untuk menyembuhkan tekanan perasaan yang dihadapi ibunya. Projek Hari Sumbangsih telah berjaya membuat kutipan yang tinggi hasil kecekapannya sebagai pengerusi. d. b. iaitu meminta Azfa Hanani menyamar sebagai adiknya Tengku Murni. Cekap. Tengku Mazran. c. Buktinya. b. Ingin menjadi akauntan. . Penyayang. d. Anak Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Mengambil berat. Ekran a. b. perniagaan burger diusahakannya bagi mempraktikkan apa-apa yang dipelajarinya di sekolah. Buktinya. Mengalami tekanan perasaan. c. Syafinaz/Kak Finaz a. Buktinya dia sentiasa mengambil tahu akan keperluan Azfa Hanani. Berpendirian terbuka. Isterinya bernama Syafinaz. Dia tidak berasa malu untuk berniaga burger sungguhpun dia berasal dari keluarga yang agak berada. Ayah dan ibunya merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia dan kini sedang mengikuti kursus doktor falsafah di Amerika Syarikat. Tengku Mirzan. e. Ibu yang penyayang. e. Ekran pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima di SM Taman Sari. Setelah AH dapat menyesuaikan dirinya. Berpegang teguh pada janji. Setiap janjinya dengan Azfa Hanani ditunaikan.Datin Maziah a. Kak Finaz menyambung tugasnya sebagai seorang arkitek. Tengku Mazran / Abang Mazran a. Buktinya. Tengku Muzaffar dan akhirnya Tengku Murni. Hidup bermadu setelah suaminya bernikah dengan seorang gadis muda. Contohnya. Bijak mengurus diri. Kakak ipar yang baik hati. dia tidak begitu kisah dengan statusnya yang berketurunan bangsawan. Isteri Tengku Mazran. e. Dia telah berhenti kerja kerana hendak mengurus keluarga mentuanya setelah Datin Maziah sakit. f. Merendah diri. dia berusaha untuk menyembuhkan ibunya dengan mencari penawarnya.

b. Rakan-rakan sebaya • • • • Falini. Kumpulan Watak Novel Azfa Hanani a. Datin Maziah Tengku Mursyadad Tengku Mizran Tengku Mazran Tengku Muzaffar Tengku Murni Syafinaz / Kak Finaz Keluarga Pak Long atau Pak Madi • • • • • Mak Long atau Mak Diah Zuraini Zurina Zahir Zahidin c. Suzana. Berpegang teguh pada janji. Nordin. Adriani. Mempunyai hubungan yang istimewa dengan Tengku Murni. Ekran – rakan di Sekolah Menengah Taman Sari. Kamilah. Iskandar – pemuda mata keranjang. Fazlina. Tujuannya untuk menunaikan janji mereka untuk memelihara AH. Angkuh. Keluarga Datuk Tengku Makmur • • • • • • • b. c. Datuk Tengku Makmur a. Diari Tengku Murni yang dibaca oleh AH mengesahkan hubungan mereka. Fuad – kumpulan Forum Remaja.f. Tengku Ellina. Buktinya selama 16 tahun beliau dan Datin Maziah mencari AH namun tidak berjumpa. Mempunyai dua orang isteri. . Adlan. Dia menilai pertolongan yang diberikan oleh AH berdasarkan pertimbangan wang ringgit semata-mata. Suami Datin Maziah. Rozlan – rakan di Sekolah Menengah Dian. Aini. e.

Azfa Hanani bertemu buat kali yang pertama dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz. Latar Masa . Tempat Azfa Hanani dibesarkan. Tempat di mana Azfa Hanani belajar bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun. Azfa Hanani dan para pelajar yang lain berlatih dan berbincang tentang pertandingan Forum Remaja. Di rumah Tengku Ellina. Kumpulan pembantu • • • • Pak Haji Arshad – bapa Nordin. Ketua Kampung Merpati. 3.• d. Di Institut Lingua Franca. 4. 5. 5. Azfa Hanani diberi tunjuk ajar oleh Kak Finaz tentang cara Tengku Murni makan. Di banglo kepunyaan Datin Maziah. Perjumpaan yang diadakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan lima bagi berbincang tentang projek Hari Sumbangsih yang akan diadakan. Mak Hajjah Kiah – ibu Nordin Norman Syarifah Rozan LATAR Latar Tempat 1. e. Cikgu Zamri – guru Sekolah Menengah Taman Sari. Di dusun Pak Haji Arshad. Di rumah pak long. Laili. Syafikah. Di Sekolah Menengah Taman Sari. Guru-guru • • Cikgu Sofea. Cikgu Habib – guru Sekolah Menengah Sri Dian. 6. Fuziana – kumpulan Budak Glamor. Cikgu Zamin. Cikgu Sani. Di bilik pengetua. Di makmal kimia. Datuk Tengku Makmur sekeluarga datang menemui Azfa Hanani. 2. Tempat tinggal Azfa Hanani. Cikgu Ramzan. Di sinilah Azfa Hanani bimbang kerana mengesyaki perbuatannya ‘mencuri’ buku-buku rujukan dari perpustakaan terbongkar. bercakap. 4. dan lain-lain lagi. 3. Di Hotek Universe.

Contohnya. Masyarakat elit yang bongkak dan sombong kerana statusnya. Masyarakat yang bertanggungjawab. Azfa Hanani yang sanggup menerima tawaran menyamar sebagai Tengku Murni dengan tujuan untuk menyelamatkan Datin Maziah daripada mengalami tekanan jiwa. Masyarakat yang mengutamakan kasih sayang. namun mereka kaya dengan kasih sayang. Latar masa novel ini mengambil masa beberapa bulan sahaja iaitu semasa Azfa Hanani menuntut di Sekolah Menengah Sri Dian dan kemudiannya meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Taman Sari. Latar Masyarakat 1. 3. Latar malam ketika Azfa Hanani membaca dan mengkaji diari Tengku Murni. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Sri Dian tempat Azfa Hanani melanjutkan pelajaran di Tingkatan 5 Kenanga. Contohnya. Contohnya. 2.Contohnya. Permulaan cerita. Masyarakat yang berpegang kepada janji. 2. Tengku Mazran berusaha sedaya upaya membantu sepupu Azfa Hanani mendapatkan rawatan bagi menyembuhkan penyakit lumpuhnya dengan menghantar Zuraini ke Indonesia. • Pembaca diperkenalkan dengan watak Azfa Hanani yang berasa takut setelah mengetahui bahawa orang yang selalu mencuri buku rujukan di perpustakaan telah dikenal pasti dan akan ditangkap. • Perkembangan. petang dan malam. Waktu petang pula adalah ketika Datin Maziah mengadakan sambutan hari jadi Azfa Hanani yang ke-17. Plot novel ini disusun secara kronologi iaitu mengikut urutan masa. Contohnya. 6. sungguhpun kehidupan pak long sekeluarga susah. Selain itu. Azfa Hanani menjalani kehidupannya sebagai pelajar pada waktu pagi . masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Taman Sari yang sibuk menjayakan Hari Sumbangsih. sikap Azfa Hanani yang melaksanakan tugas sebagai pengerusi Hari Sumbangsih yang dipertanggungjawabkan kepadanya dengan cemerlang sekali. Datuk Tengku Makmur yang memandang rendah dan menghina Azfa Hanani kerana berasal dari kampung dan miskin dengan mencampakkan wang ke atas katil sebagai upah menyamar. Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang. 4. 5. • Azfa Hanani diajar cara bertutur. Masyarakat yang sanggup berkorban dengan tujuan membantu orang lain. PLOT Plot ialah jalan cerita iaitu rentetan peristiwa yang ada sebab dan akibat. makan dan bergaul seperti Tengku Murni dan kemudiannya dihantar ke Sekolah Menengah Taman Sari untuk bersekolah. Masyarakat pelajar. . Contohnya. Azfa Hanani berkenalan dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz yang memintanya menyamar sebagai Tengku Murni kerana muka mereka seiras.1.

menghina dan menghalang Azfa Hanani daripada berkawan dengan Ekran. Program Hari Sumbangsih berjaya mengumpul dana melebihi sasaran yang ditetapkan. Azfa Hanani diminta menjadi pengerusi forum menggantikan Ellina. • Kumpulan budak glamor dibubarkan. Peleraian Cerita • Penyakit lumpuh Zuraini telah sembuh setelah menjalani rawatan di Jakarta. Pertengkaran mereka didengar oleh Datin Maziah dan rahsia penyamarannya terbongkar. Di sekolah dia mengalami konflik kerana kadang-kadang dia menjadi Azfa Hanani dan Tengku Murni. Teknik Pemerian / huraian / deskriptif. • Datuk Tengku Makmur menemui orang yang dicari selama ini dan mengakui bahawa dialah yang melanggar teksi yang dinaiki oleh ibu bapa Azfa Hanani sehingga mereka terbunuh. Datin Maziah begitu marah kerana berasa tertipu lalu menampar dan menghalau Azfa Hanani dari rumah. • • • Syafinaz menyambung kerjayanya sebagai arkitek. • Pasukan Forum Remaja Azfa Hanani menjadi johan peringkat negeri dan dia diumumkan sebagai pengerusi terbaik. Teknik Plot Teknik plot atau teknik penceritaan ialah cara pengarang mengolah ceritanya supaya menarik dan berkesan. Kumpulan Budak Glamor benci akan Azfa Hanani kerana sebelum ini mereka tidak sependapat dengan Murni. Berdasarkan diari Tengku Murni. . Dia berjaya menjalankan tugas itu dengan baik dan muncul sebagai pengerusi terbaik. Iskandar terbunuh dalam kemalangan jalan raya dan Laili cedera parah. Akhirnya Azfa Hanani diterima sebagai anggota keluarga mereka dan kembali ke banglo Datin Maziah. 1.• Azfa Hanani belajar menyesuaikan diri menjalani kehidupan mewah sebagai Tengku Murni. • • • • Klimaks/Puncak Cerita • • • Azfa Hanani bertengkar dengan Tengku Muzaffar kerana sikap Tengku Muzaffar yang membenci. Azfa Hanani mengetahui bahawa Tengku Muzaffarlah menjadi punca putusnya hubungan antara Murni dan Ekran. Tengku Muzaffar yang pada mulanya membenci Azfa Hanani kini mula menunjukkan perasaan sayang seperti seorang adik setelah sering mendengar Azfa Hanani membaca surah Yasin.

Contohnya.gadis malang yatim piatu ini mahu diangkat menjadi anak emas sebuah keluarga hartawan (20). 6.- Teknik ini digunakan oleh pengarang untuk menjelaskan sesuatu keadaan. Azfa Hanani berdialog dengan Kak Finaz. 3. situasi atau perasaan. Teknik dialog. (213) . insya-Allah. Penggunaan bahasa Arab – keadaan akan berubah tetapi mereka akan terus kuhubungi.. nak menjawab tu yang susah. Untuk menjadikan sesebuah cerita lebih realistik. Contohnya.. Azfa Hanani bermonolog dalaman setelah dia terasa tersindir dengan kata-kata Kamilah... fahamlah. Unsur suspen dapat mengundang minat pembaca untuk menghabiskan bacaan bagi mengetahui kisah seterusnya. Peribahasa – hujan emas di negeri orang. Sinkope – “Agaknya. baik lagi negeri sendiri.. Simile – macam rusa masuk kampung. Dia bukannya berasal dari keluarga yang miskin.. Penggunaan perkataan bahasa Perancis – “merci beau coup”.. bahawa kedua-dua orang tuanya bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia. putik-putik kedewasaan (151). hujan batu di negeri sendiri. Metafora – arus lamunan (107). Personifikasi – biarpun dadaku dikocak debar yang bukan kepalang hebatnya. (43) 7. Cuma.” ujarku.. (98) 8. 5. Contohnya.. Azfa Hanani terkejut apabila melihat pak long dan Zuraini yang telah sembuh daripada penyakit lumpuh berbual dengan Datuk Tengku Makmur. pertuturan antara watak digunakan.(151) 3. Contohnya. Paradoks . Ekran telah meninggalkan Azfa Hanani ketika di Dewan Sri Wawasan ketika mereka melawat pameran buku Pesta Buku Alam Malaysia dan kisah gerai burger Ekran dibakar. Pengarang menerapkan unsur kejutan untuk mewujudkan suasana pembacaan yang menarik. (194) dan sambil menyelam minum air (173) 2.” (63) “Sikit-sikit tu. Teknik Kejutan. Kisah Murni meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya diceritakan oleh Tengku Mazran. Contohnya. takhta hati (152) 5. Teknik Imbas Kembali Ingatan sesuatu watak terhadap peristiwa. GAYA BAHASA 1. kejadian yang telah berlaku atau yang telah dialaminya. 4.kerana perasaan tertarik itu acap kali hadir tanpa disedari.. 4.. 2. umpama gajah putih (37). Teknik Monolog dalaman. orang tu tak dapat cari nombor PIN. bagai aur dengan tebing.. Watak berkata-kata di dalam hati atau berfikir tentang sesuatu perkara. Contohnya. pengarang memerikan suasana pembelajaran di Makmal Kimia. Teknik Suspen.(54) 6.(45) .

Azfa Hanani menolak pelawaan lelaki yang tidak dikenalinya itu yang mahu menghantarnya pulang ke rumah. tetapi dia tidak sombong dengan rakanrakannya yang lain. Walaupun Tengku Murni anak orang kaya. Kita perlu menjaga maruah diri setiap masa. Azfa Hanani teringatkan keadaan pak long. . Azfa Hanani sanggup membantu Kak Finaz dan Abang Mazran dengan menyamar sebagai tengku Murni. 2. 2. PENGAJARAN 1. mak long. 5. Kita hendaklah bersikap rendah diri terhadap orang lain walaupun berasal daripada keluarga berada. 3. 4. 5. Kesyukuran – walaupun sebelum ini Azfa Hanani tinggal di rumah mewah milik Datin Maziah. Tanggungjawab – Azfa Hanani sanggup menyamar sebagai Tengku Murni demi memulihkan tekanan perasaan yang dihadapi oleh datin Maziah. Azfa Hanani reda menerima takdir bahawa kematian ayah dan ibunya dalam kemalangan disebabkan oleh Datuk Tengku Makmur. 6.NILAI 1. Kasih sayang – Bapa saudara Azfa Hanani yang dipanggil pak long sanggup menjaganya dari kecil selepas kematian ayah dan ibu Azfa Hanani. 3. Kita hendaklah memberikan pertolongan kepada yang memerlukan. namun dia masih gembira walaupun kembali tinggal di rumah pak longnya. dan sepupu-sepupunya semasa dia melihat lauk-pauk yang lazat dihidangkan kepadanya. Seseorang yang pernah melakukan kesilapan mestilah mengakui kesilapannya. Baik hati – Azfa Hanani memaafkan kesalahan Syafikah dan Fuziana dan dia sedikit pun tidak mendendami mereka. Hormat-menghormati – Abang Mazran dan kak finaz menghormati pak long dan mak long walaupun mereka berketurunan bangsawan. Kita hendaklah menerima takdir yang menimpa dengan reda. Kita hendaklah bersimpati terhadap kesusahan orang lain walaupun kita telah hidup senang. 4. Datuk Tengku Makmur meminta maaf dan mengakui kesilapannya sehingga menyebabkan kematian ibu dan bapa Azfa Hanani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful