AZFA HANANI

Halis Azhan Mohd Hanafiah

Sikap manusia yang mementingkan darjat atau pangkat. Hal yang demikian kerana Azfa Hanani dapat merasakan bahawa Tengku Muzaffar dan Tengku Datuk Makmur seakan-akan tidak menyukai kehadirannya di rumah itu. Datuk Tengku Makmur menganggap Azfa Hanani sanggup untuk menyamar kerana tamakkan harta. Selepas dihalau oleh Datin Maziah dan kembali tinggal di kampung. Azfa Hanani yang berasal daripada keluarga miskin tetap gigih belajar dengan tujuan untuk membaiki masa depan keluarga dan hidupnya. a. b. Berani mengambil risiko. Azfa Hanani seorang anak yatim piatu sanggup menerima tawaran untuk menjadi Tengku Murni bagi memastikan Datin Maziah yang baru tersedar daripada koma tidak tertekan jika mendapat tahu bahawa anak kesayangannya telah meninggal dunia. a. Kesanggupannya itu juga membolehkan sepupunya mendapat rawatan penyakit lumpuhnya sebagai balasan.TEMA Tema dalam novel Azfa Hanani ialah penyamaran yang dilakukan oleh seorang gadis demi menyelamatkan seorang ibu daripada menghadapi tekanan jiwa kerana kehilangan anak kesayangannya dalam kemalangan jalan raya. sekolah baharu dan kawan-kawan yang baharu. Azfa Hanani sanggup menerima tawaran Abang Mazran dan Kak Finaz bagi menggantikan tempat Tengku Murni. Pengorbanan dalam menempuh kehidupan. c. Sikap Laili yang sombong dan angkuh kerana berasal daripada keluarga yang kaya. c. 3. 2. Azfa Hanani berani mencuba suasana yang baharu. b. Azfa Hanani masih bersikap optimis dan tidak berputus asa. Azfa Hanani berkorban dengan meninggalkan rakan-rakannya dan keluarga di kampung. Kegigihan dan tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan seharian. a. b. iaitu di rumah baharu. PERSOALAN 1. Azfa Hanani seorang gadis yang baru berusia 17 tahun tetapi berani mengambil risiko dengan menyamar sebagai Tengku Murni. 4. Tengku Muzaffar tidak membenarkan arwah adiknya berkawan dengan Ekran kerana Ekran berasal dari keluarga yang susah. a. . b. Azfa Hanani sanggup mengorbankan perasaannya yang tidak selesa tinggal di rumah Datin Maziah.

a. 3. a. Datin Maziah. Kemunculan watak sampingan tidak sekerap watak utama. c. tindakan Datuk Tengku Makmur mencampakkan . Watak antagonis dalam novel ini ialah Laili yang memusuhi Azfa Hanani. Dalam novel ini. Watak sampingan menyokong tindak-tanduk watak utama untuk melengkapkan cerita. c. Azfa Hanani merupakan watak Bundar. Watak antagonis sentiasa menimbulkan konflik dengan watak utama. b. Watak Bulat / Watak Bundar. Tengku Muzaffar dan Ekran. b. Azfa Hanani memiliki sifat-sifat yang ada pada manusia biasa. Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah berpegang kepada janji mereka 16 tahun yang lalu untuk menjaga Azfa Hanani dengan penuh kasih sayang sebagai menebus kesalahan mereka. Watak utama muncul dalam sebahagian besar peristiwa penting sesebuah cerita. Misalnya. Watak ini merupakan watak utama yang menepati sifat manusia dalam kehidupan sehari-hari. Watak utama dalam novel ini ialah Azfa Hanani. Datuk Tengku Makmur tetap menunaikan janjinya untuk membayar ‘upah’ kepada Azfa Hanani kerana menyamar sebagai Murni.5. Berpegang kepada janji. Jenis Watak: 1. MENGENAL WATAK. Tengku Datuk Makmur. Watak utama memainkan peranan penting dalam sesebuah cerita. c. Watak sampingan a. Contohnya. b. Tengku Mazran menunaikan janjinya dengan membiayai kos rawatan Zuraini. 2. Antara watak sampingan dalam novel ini ialah Tengku Mazran. Watak Antagonis. b. Kak Syafinaz. dia berasa takut/malu jika tindakannya sering ‘meminjam’ buku-buku rujukan SPM dari perpustakaan akan diketahui orang. a. Watak utama / watak protagonis a. c. Tengku Ellina. Azfa Hanani juga berasa tersinggung apabila dihina. b. 4.

Contoh watak statik dalam novel ini ialah Kak Finaz (Syafinaz). 7. wajahnya lembut. a. Tengku Muzaffar mula berjinak-jinak dengan masjid dan mengikuti pengajian agama di situ. Azfa Hanani ialah watak utama novel ini. Contoh watak dinamik dalam novel ini ialah Tengku Muzaffar. Dia pada mulanya sering menunjukkan sikap syak wasangka terhadap Azfa Hanani. Watak statik tidak mengalami sebarang perubahan tingkah laku atau fikiran dari awal hingga ke akhir cerita. Watak ini tidak kompleks dan tidak berkembang. Secara fizikalnya Azfa Hanani gadis yang cantik. c. Perubahan yang berlaku mungkin daripada kurang baik menjadi yang baik atau sebaliknya. Watak Statik. Azfa Hanani kehilangan kedua ibu bapanya semasa dia masih bayi. dia telah berubah dan insaf atas perbuatannya terhadap Azfa Hanani. Dia juga memandang rendah terhadap orang yang kurang berada. d.wang ‘upah’ penyamarannya itu ke atas katil telah menyinggung perasaan Azfa Hanani. a. c. sama ada dari segi psikologi atau dari segi aksi-aksi yang berlaku dalam plot. Namun akhirnya. Watak dinamik berubah. b. a. b. . 5. WATAK DAN PERWATAKAN Azfa Hanani / Aku a. b. Berumur 17 tahun. Watak ini merupakan watak sampingan yang hanya dipusatkan pada suatu aspek sifat atau fikirannya. 6. c. Antara watak pipih dalam novel ini ialah Tengku Ellina yang merupakan saudara dua pupu Tengku Murni dan menolong Azfa Hanani menyesuaikan diri di Sekolah Menengah Taman Sari. Watak Dinamik. b. Watak Pipih.

. Anak perempuan Datuk T. h. Dia bersekolah dalam Tingkatan Lima Kenanga di SM Seri Dian dalam aliran sains setelah mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan SRP. Dia sudi memaafkan perbuatan Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Tengku Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni baik dengan hampir semua pelajar SM Taman Sari. Murni dikatakan tidak mahu beralah apabila bergaduh dengan abangabangnya. n. o. i. Bijak bergaul. Syafiqah dan Fuziana ditegur oleh Murni kerana sering merendahkan orang lain. Buktinya diceritakan oleh Azfa Hanani melalui gambargambar di dalam album Tengku Murni. Pemaaf. Wajahnya seiras dengan Azfa Hanani. Buktinya melalui perbualan antara Abang Mazran dan Azfa Hanani. Azfa Hanani berjaya mengharungi kehidupan seorang diri di tempat yang baharu. Tengku Murni / Murni a. Buktinya. Gemar berpakaian ‘rugged’. f. Taat kepada pak long dan mak longnya. b. Dia meminta keizinan mereka terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengikut Abang Mazran dan Kak Finaz ke Kuala Lumpur. kecuali subjek Bahasa Inggeris. g. Dia tidak kekok untuk bercampur dengan pelajar-pelajar di sekolah baharunya. Dia amat menyayangi anak-anak pak longnya. c. f. Tidak mudah mengalah. Taat pada perintah agama. Teguh jati diri. e. m. Anak yang manja. Contohnya.e. Meninggal dunia akibat kemalangan yang menimpanya semasa memandu bersamasama ibunya. Cekal hati. dia masih mahu mengekalkan identiti diri sebagai Azfa Hanani walaupun telah diterima baik oleh keluarga Datuk Tengku Makmur. Dia dibesarkan oleh bapa saudaranya dalam serba kekurangan. l. iaitu SM Taman Sari. Peramah. k. Makmur dan Datin Maziah. d. Gigih dalam menuntut ilmu. Penyayang. j. dia rajin bersembahyang dan selalunya setiap malam Jumaat dia akan membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada arwah ayah dan ibunya. Buktinya. Tengku Murni akan mencium pipi ibunya sebelum keluar ke manamana. Bertanggungjawab. h. Buktinya setiap hari dia berulang-alik dari rumah ke sekolah sejauh 30 km dengan menggunakan bas sekolah. g. Tidak memandang rendah pada orang lain. Dia tetap mengeposkan buku-buku rujukan SPM yang ‘dipinjamnya’ itu kepada Cikgu Zamin.

b. Cekap. Ekran a. Dia telah berhenti kerja kerana hendak mengurus keluarga mentuanya setelah Datin Maziah sakit. Isterinya bernama Syafinaz. Mengalami tekanan perasaan. Berpendirian terbuka. Merendah diri. Setelah AH dapat menyesuaikan dirinya. Tengku Mirzan. e. Syafinaz/Kak Finaz a. Isteri Datuk Tengku Makmur. Tengku Mazran terpaksa meminta Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni bagi meredakan tekanan perasaan yang dialami oleh ibunya itu. f.Datin Maziah a. Sanggup berkorban. iaitu meminta Azfa Hanani menyamar sebagai adiknya Tengku Murni. dia berusaha untuk menyembuhkan ibunya dengan mencari penawarnya. Ibu yang penyayang. c. Buktinya. Ekran pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima di SM Taman Sari. . Berpegang teguh pada janji. c. Ingin menjadi akauntan. c. e. Tengku Mazran. Buktinya. Ibu kepada Tengku Murshadad (anak sulung). Buktinya banyak membantu AH sepanjang dia tinggal di rumah banglo Datin Maziah. d. Dia tidak berasa malu untuk berniaga burger sungguhpun dia berasal dari keluarga yang agak berada. Setiap janjinya dengan Azfa Hanani ditunaikan. Anak yang bertanggungjawab. Projek Hari Sumbangsih telah berjaya membuat kutipan yang tinggi hasil kecekapannya sebagai pengerusi. e. b. Anak Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Kakak ipar yang baik hati. Ayah dan ibunya merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia dan kini sedang mengikuti kursus doktor falsafah di Amerika Syarikat. d. Kak Finaz menyambung tugasnya sebagai seorang arkitek. d. dia berusaha untuk menyembuhkan tekanan perasaan yang dihadapi ibunya. Buktinya dia sentiasa mengambil tahu akan keperluan Azfa Hanani. Bijak mengurus diri. Tengku Mazran / Abang Mazran a. Tengku Muzaffar dan akhirnya Tengku Murni. Mengambil berat. c. dia tidak begitu kisah dengan statusnya yang berketurunan bangsawan. b. Isteri Tengku Mazran. b. Contohnya. Buktinya. Penyayang. Dia sangat menyayangi dan memanjakan Tengku Murni. Hidup bermadu setelah suaminya bernikah dengan seorang gadis muda. atas dasar kasih kepada ibu. d. g. perniagaan burger diusahakannya bagi mempraktikkan apa-apa yang dipelajarinya di sekolah.

Buktinya selama 16 tahun beliau dan Datin Maziah mencari AH namun tidak berjumpa. Tujuannya untuk menunaikan janji mereka untuk memelihara AH. b. Dia menilai pertolongan yang diberikan oleh AH berdasarkan pertimbangan wang ringgit semata-mata. Datin Maziah Tengku Mursyadad Tengku Mizran Tengku Mazran Tengku Muzaffar Tengku Murni Syafinaz / Kak Finaz Keluarga Pak Long atau Pak Madi • • • • • Mak Long atau Mak Diah Zuraini Zurina Zahir Zahidin c. e. Datuk Tengku Makmur a. Aini. Nordin. Tengku Ellina. Iskandar – pemuda mata keranjang. Kumpulan Watak Novel Azfa Hanani a. Diari Tengku Murni yang dibaca oleh AH mengesahkan hubungan mereka. Mempunyai dua orang isteri. Fuad – kumpulan Forum Remaja. Keluarga Datuk Tengku Makmur • • • • • • • b. Suami Datin Maziah. Adriani. Kamilah. c. Berpegang teguh pada janji. Adlan. Ekran – rakan di Sekolah Menengah Taman Sari. . Rakan-rakan sebaya • • • • Falini. Angkuh. Suzana. Mempunyai hubungan yang istimewa dengan Tengku Murni. Rozlan – rakan di Sekolah Menengah Dian. Fazlina.f.

Laili. Azfa Hanani dan para pelajar yang lain berlatih dan berbincang tentang pertandingan Forum Remaja. 5. Syafikah. Fuziana – kumpulan Budak Glamor. 3. Di Sekolah Menengah Taman Sari. Cikgu Habib – guru Sekolah Menengah Sri Dian. Mak Hajjah Kiah – ibu Nordin Norman Syarifah Rozan LATAR Latar Tempat 1. 6. Tempat tinggal Azfa Hanani. Di makmal kimia. 2. Latar Masa . Cikgu Zamri – guru Sekolah Menengah Taman Sari. Cikgu Ramzan. 5. Cikgu Zamin. Di rumah Tengku Ellina. Cikgu Sani. 4. Di sinilah Azfa Hanani bimbang kerana mengesyaki perbuatannya ‘mencuri’ buku-buku rujukan dari perpustakaan terbongkar. Di Institut Lingua Franca. 3. Perjumpaan yang diadakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan lima bagi berbincang tentang projek Hari Sumbangsih yang akan diadakan. Di dusun Pak Haji Arshad. Di banglo kepunyaan Datin Maziah. Azfa Hanani diberi tunjuk ajar oleh Kak Finaz tentang cara Tengku Murni makan. Di bilik pengetua. Kumpulan pembantu • • • • Pak Haji Arshad – bapa Nordin. Di rumah pak long. Datuk Tengku Makmur sekeluarga datang menemui Azfa Hanani. Tempat Azfa Hanani dibesarkan. Tempat di mana Azfa Hanani belajar bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun. Guru-guru • • Cikgu Sofea. Azfa Hanani bertemu buat kali yang pertama dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz. e. 4.• d. bercakap. Ketua Kampung Merpati. dan lain-lain lagi. Di Hotek Universe.

namun mereka kaya dengan kasih sayang. Contohnya. • Pembaca diperkenalkan dengan watak Azfa Hanani yang berasa takut setelah mengetahui bahawa orang yang selalu mencuri buku rujukan di perpustakaan telah dikenal pasti dan akan ditangkap. • Perkembangan. Azfa Hanani yang sanggup menerima tawaran menyamar sebagai Tengku Murni dengan tujuan untuk menyelamatkan Datin Maziah daripada mengalami tekanan jiwa. petang dan malam. Contohnya. Masyarakat yang bertanggungjawab. 3.1. Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang. PLOT Plot ialah jalan cerita iaitu rentetan peristiwa yang ada sebab dan akibat. Latar malam ketika Azfa Hanani membaca dan mengkaji diari Tengku Murni. Masyarakat pelajar. Azfa Hanani berkenalan dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz yang memintanya menyamar sebagai Tengku Murni kerana muka mereka seiras. Contohnya. 2. Latar Masyarakat 1.Contohnya. Masyarakat elit yang bongkak dan sombong kerana statusnya. makan dan bergaul seperti Tengku Murni dan kemudiannya dihantar ke Sekolah Menengah Taman Sari untuk bersekolah. Masyarakat yang sanggup berkorban dengan tujuan membantu orang lain. sikap Azfa Hanani yang melaksanakan tugas sebagai pengerusi Hari Sumbangsih yang dipertanggungjawabkan kepadanya dengan cemerlang sekali. Plot novel ini disusun secara kronologi iaitu mengikut urutan masa. Permulaan cerita. 5. Datuk Tengku Makmur yang memandang rendah dan menghina Azfa Hanani kerana berasal dari kampung dan miskin dengan mencampakkan wang ke atas katil sebagai upah menyamar. 4. Selain itu. Latar masa novel ini mengambil masa beberapa bulan sahaja iaitu semasa Azfa Hanani menuntut di Sekolah Menengah Sri Dian dan kemudiannya meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Taman Sari. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Sri Dian tempat Azfa Hanani melanjutkan pelajaran di Tingkatan 5 Kenanga. Waktu petang pula adalah ketika Datin Maziah mengadakan sambutan hari jadi Azfa Hanani yang ke-17. Azfa Hanani menjalani kehidupannya sebagai pelajar pada waktu pagi . Contohnya. Masyarakat yang berpegang kepada janji. • Azfa Hanani diajar cara bertutur. Tengku Mazran berusaha sedaya upaya membantu sepupu Azfa Hanani mendapatkan rawatan bagi menyembuhkan penyakit lumpuhnya dengan menghantar Zuraini ke Indonesia. 2. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Taman Sari yang sibuk menjayakan Hari Sumbangsih. sungguhpun kehidupan pak long sekeluarga susah. Masyarakat yang mengutamakan kasih sayang. Contohnya. . 6.

Di sekolah dia mengalami konflik kerana kadang-kadang dia menjadi Azfa Hanani dan Tengku Murni. . Teknik Plot Teknik plot atau teknik penceritaan ialah cara pengarang mengolah ceritanya supaya menarik dan berkesan. Tengku Muzaffar yang pada mulanya membenci Azfa Hanani kini mula menunjukkan perasaan sayang seperti seorang adik setelah sering mendengar Azfa Hanani membaca surah Yasin. Kumpulan Budak Glamor benci akan Azfa Hanani kerana sebelum ini mereka tidak sependapat dengan Murni. 1. Program Hari Sumbangsih berjaya mengumpul dana melebihi sasaran yang ditetapkan. Azfa Hanani diminta menjadi pengerusi forum menggantikan Ellina. Berdasarkan diari Tengku Murni. Peleraian Cerita • Penyakit lumpuh Zuraini telah sembuh setelah menjalani rawatan di Jakarta. Pertengkaran mereka didengar oleh Datin Maziah dan rahsia penyamarannya terbongkar. • Datuk Tengku Makmur menemui orang yang dicari selama ini dan mengakui bahawa dialah yang melanggar teksi yang dinaiki oleh ibu bapa Azfa Hanani sehingga mereka terbunuh. • Pasukan Forum Remaja Azfa Hanani menjadi johan peringkat negeri dan dia diumumkan sebagai pengerusi terbaik. Dia berjaya menjalankan tugas itu dengan baik dan muncul sebagai pengerusi terbaik. Akhirnya Azfa Hanani diterima sebagai anggota keluarga mereka dan kembali ke banglo Datin Maziah. • • • Syafinaz menyambung kerjayanya sebagai arkitek. • Kumpulan budak glamor dibubarkan. menghina dan menghalang Azfa Hanani daripada berkawan dengan Ekran. Iskandar terbunuh dalam kemalangan jalan raya dan Laili cedera parah.• Azfa Hanani belajar menyesuaikan diri menjalani kehidupan mewah sebagai Tengku Murni. Teknik Pemerian / huraian / deskriptif. • • • • Klimaks/Puncak Cerita • • • Azfa Hanani bertengkar dengan Tengku Muzaffar kerana sikap Tengku Muzaffar yang membenci. Datin Maziah begitu marah kerana berasa tertipu lalu menampar dan menghalau Azfa Hanani dari rumah. Azfa Hanani mengetahui bahawa Tengku Muzaffarlah menjadi punca putusnya hubungan antara Murni dan Ekran.

Azfa Hanani terkejut apabila melihat pak long dan Zuraini yang telah sembuh daripada penyakit lumpuh berbual dengan Datuk Tengku Makmur. (194) dan sambil menyelam minum air (173) 2. pengarang memerikan suasana pembelajaran di Makmal Kimia. kejadian yang telah berlaku atau yang telah dialaminya. 6. pertuturan antara watak digunakan. Teknik Imbas Kembali Ingatan sesuatu watak terhadap peristiwa. Teknik Suspen. GAYA BAHASA 1.(54) 6. Contohnya. (213) . Contohnya. Untuk menjadikan sesebuah cerita lebih realistik.. Peribahasa – hujan emas di negeri orang. Penggunaan bahasa Arab – keadaan akan berubah tetapi mereka akan terus kuhubungi. insya-Allah. (98) 8.” ujarku.. hujan batu di negeri sendiri.. Teknik Kejutan. Watak berkata-kata di dalam hati atau berfikir tentang sesuatu perkara. Ekran telah meninggalkan Azfa Hanani ketika di Dewan Sri Wawasan ketika mereka melawat pameran buku Pesta Buku Alam Malaysia dan kisah gerai burger Ekran dibakar. 4. (43) 7. 2. Pengarang menerapkan unsur kejutan untuk mewujudkan suasana pembacaan yang menarik. bagai aur dengan tebing. Teknik dialog. baik lagi negeri sendiri.. putik-putik kedewasaan (151).” (63) “Sikit-sikit tu. Cuma..- Teknik ini digunakan oleh pengarang untuk menjelaskan sesuatu keadaan. Contohnya. Simile – macam rusa masuk kampung. 3. umpama gajah putih (37). Metafora – arus lamunan (107).. Contohnya. fahamlah. Paradoks . bahawa kedua-dua orang tuanya bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia.gadis malang yatim piatu ini mahu diangkat menjadi anak emas sebuah keluarga hartawan (20). takhta hati (152) 5. nak menjawab tu yang susah.(45) .. situasi atau perasaan. Personifikasi – biarpun dadaku dikocak debar yang bukan kepalang hebatnya... 4. Kisah Murni meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya diceritakan oleh Tengku Mazran. Contohnya. orang tu tak dapat cari nombor PIN.. 5. Penggunaan perkataan bahasa Perancis – “merci beau coup”. Teknik Monolog dalaman.. Sinkope – “Agaknya. Azfa Hanani berdialog dengan Kak Finaz. Dia bukannya berasal dari keluarga yang miskin. Unsur suspen dapat mengundang minat pembaca untuk menghabiskan bacaan bagi mengetahui kisah seterusnya. Azfa Hanani bermonolog dalaman setelah dia terasa tersindir dengan kata-kata Kamilah..(151) 3. Contohnya.kerana perasaan tertarik itu acap kali hadir tanpa disedari.

Seseorang yang pernah melakukan kesilapan mestilah mengakui kesilapannya. 5. 5. 2. mak long. Kita hendaklah bersimpati terhadap kesusahan orang lain walaupun kita telah hidup senang. Azfa Hanani sanggup membantu Kak Finaz dan Abang Mazran dengan menyamar sebagai tengku Murni. Datuk Tengku Makmur meminta maaf dan mengakui kesilapannya sehingga menyebabkan kematian ibu dan bapa Azfa Hanani. . 3. Kita hendaklah memberikan pertolongan kepada yang memerlukan. Kesyukuran – walaupun sebelum ini Azfa Hanani tinggal di rumah mewah milik Datin Maziah. Hormat-menghormati – Abang Mazran dan kak finaz menghormati pak long dan mak long walaupun mereka berketurunan bangsawan. dan sepupu-sepupunya semasa dia melihat lauk-pauk yang lazat dihidangkan kepadanya. Azfa Hanani reda menerima takdir bahawa kematian ayah dan ibunya dalam kemalangan disebabkan oleh Datuk Tengku Makmur. 3. Kasih sayang – Bapa saudara Azfa Hanani yang dipanggil pak long sanggup menjaganya dari kecil selepas kematian ayah dan ibu Azfa Hanani. Azfa Hanani menolak pelawaan lelaki yang tidak dikenalinya itu yang mahu menghantarnya pulang ke rumah. Kita hendaklah menerima takdir yang menimpa dengan reda. Kita hendaklah bersikap rendah diri terhadap orang lain walaupun berasal daripada keluarga berada. Baik hati – Azfa Hanani memaafkan kesalahan Syafikah dan Fuziana dan dia sedikit pun tidak mendendami mereka. 4. namun dia masih gembira walaupun kembali tinggal di rumah pak longnya. 6. PENGAJARAN 1. 2. Azfa Hanani teringatkan keadaan pak long. Walaupun Tengku Murni anak orang kaya. Tanggungjawab – Azfa Hanani sanggup menyamar sebagai Tengku Murni demi memulihkan tekanan perasaan yang dihadapi oleh datin Maziah. Kita perlu menjaga maruah diri setiap masa. 4.NILAI 1. tetapi dia tidak sombong dengan rakanrakannya yang lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful