AZFA HANANI

Halis Azhan Mohd Hanafiah

a. Azfa Hanani sanggup mengorbankan perasaannya yang tidak selesa tinggal di rumah Datin Maziah. Azfa Hanani masih bersikap optimis dan tidak berputus asa. a. Azfa Hanani sanggup menerima tawaran Abang Mazran dan Kak Finaz bagi menggantikan tempat Tengku Murni. Hal yang demikian kerana Azfa Hanani dapat merasakan bahawa Tengku Muzaffar dan Tengku Datuk Makmur seakan-akan tidak menyukai kehadirannya di rumah itu. Azfa Hanani berkorban dengan meninggalkan rakan-rakannya dan keluarga di kampung. sekolah baharu dan kawan-kawan yang baharu. a. b. . a. 4. 2. Tengku Muzaffar tidak membenarkan arwah adiknya berkawan dengan Ekran kerana Ekran berasal dari keluarga yang susah. Azfa Hanani yang berasal daripada keluarga miskin tetap gigih belajar dengan tujuan untuk membaiki masa depan keluarga dan hidupnya. b. Sikap Laili yang sombong dan angkuh kerana berasal daripada keluarga yang kaya. b. Sikap manusia yang mementingkan darjat atau pangkat. PERSOALAN 1. c. Pengorbanan dalam menempuh kehidupan. Azfa Hanani seorang gadis yang baru berusia 17 tahun tetapi berani mengambil risiko dengan menyamar sebagai Tengku Murni. iaitu di rumah baharu. 3. Kegigihan dan tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan seharian. Azfa Hanani berani mencuba suasana yang baharu. Datuk Tengku Makmur menganggap Azfa Hanani sanggup untuk menyamar kerana tamakkan harta. b. c. Selepas dihalau oleh Datin Maziah dan kembali tinggal di kampung.TEMA Tema dalam novel Azfa Hanani ialah penyamaran yang dilakukan oleh seorang gadis demi menyelamatkan seorang ibu daripada menghadapi tekanan jiwa kerana kehilangan anak kesayangannya dalam kemalangan jalan raya. Kesanggupannya itu juga membolehkan sepupunya mendapat rawatan penyakit lumpuhnya sebagai balasan. Azfa Hanani seorang anak yatim piatu sanggup menerima tawaran untuk menjadi Tengku Murni bagi memastikan Datin Maziah yang baru tersedar daripada koma tidak tertekan jika mendapat tahu bahawa anak kesayangannya telah meninggal dunia. Berani mengambil risiko.

Tengku Mazran menunaikan janjinya dengan membiayai kos rawatan Zuraini. b. a. Dalam novel ini. Datuk Tengku Makmur tetap menunaikan janjinya untuk membayar ‘upah’ kepada Azfa Hanani kerana menyamar sebagai Murni. dia berasa takut/malu jika tindakannya sering ‘meminjam’ buku-buku rujukan SPM dari perpustakaan akan diketahui orang. Jenis Watak: 1. Berpegang kepada janji. tindakan Datuk Tengku Makmur mencampakkan . Antara watak sampingan dalam novel ini ialah Tengku Mazran. c. Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah berpegang kepada janji mereka 16 tahun yang lalu untuk menjaga Azfa Hanani dengan penuh kasih sayang sebagai menebus kesalahan mereka. Azfa Hanani juga berasa tersinggung apabila dihina.5. 3. Watak utama muncul dalam sebahagian besar peristiwa penting sesebuah cerita. Watak sampingan a. Kemunculan watak sampingan tidak sekerap watak utama. Watak utama memainkan peranan penting dalam sesebuah cerita. a. b. Azfa Hanani memiliki sifat-sifat yang ada pada manusia biasa. Datin Maziah. c. Watak Antagonis. Watak utama dalam novel ini ialah Azfa Hanani. Watak utama / watak protagonis a. Tengku Datuk Makmur. Watak Bulat / Watak Bundar. b. MENGENAL WATAK. c. Watak antagonis sentiasa menimbulkan konflik dengan watak utama. Misalnya. Watak ini merupakan watak utama yang menepati sifat manusia dalam kehidupan sehari-hari. c. Tengku Ellina. Azfa Hanani merupakan watak Bundar. Tengku Muzaffar dan Ekran. Kak Syafinaz. b. Watak antagonis dalam novel ini ialah Laili yang memusuhi Azfa Hanani. b. 4. 2. Contohnya. Watak sampingan menyokong tindak-tanduk watak utama untuk melengkapkan cerita. a.

c. Watak Statik.wang ‘upah’ penyamarannya itu ke atas katil telah menyinggung perasaan Azfa Hanani. dia telah berubah dan insaf atas perbuatannya terhadap Azfa Hanani. Perubahan yang berlaku mungkin daripada kurang baik menjadi yang baik atau sebaliknya. b. WATAK DAN PERWATAKAN Azfa Hanani / Aku a. Dia pada mulanya sering menunjukkan sikap syak wasangka terhadap Azfa Hanani. 7. sama ada dari segi psikologi atau dari segi aksi-aksi yang berlaku dalam plot. b. . Watak dinamik berubah. Dia juga memandang rendah terhadap orang yang kurang berada. Azfa Hanani kehilangan kedua ibu bapanya semasa dia masih bayi. d. a. wajahnya lembut. Berumur 17 tahun. c. Watak ini tidak kompleks dan tidak berkembang. c. Antara watak pipih dalam novel ini ialah Tengku Ellina yang merupakan saudara dua pupu Tengku Murni dan menolong Azfa Hanani menyesuaikan diri di Sekolah Menengah Taman Sari. a. Secara fizikalnya Azfa Hanani gadis yang cantik. Watak ini merupakan watak sampingan yang hanya dipusatkan pada suatu aspek sifat atau fikirannya. Watak Dinamik. Namun akhirnya. b. Contoh watak dinamik dalam novel ini ialah Tengku Muzaffar. Azfa Hanani ialah watak utama novel ini. Watak statik tidak mengalami sebarang perubahan tingkah laku atau fikiran dari awal hingga ke akhir cerita. Tengku Muzaffar mula berjinak-jinak dengan masjid dan mengikuti pengajian agama di situ. Contoh watak statik dalam novel ini ialah Kak Finaz (Syafinaz). Watak Pipih. 5. b. a. 6.

. Dia dibesarkan oleh bapa saudaranya dalam serba kekurangan. Buktinya melalui perbualan antara Abang Mazran dan Azfa Hanani. Murni dikatakan tidak mahu beralah apabila bergaduh dengan abangabangnya. Buktinya setiap hari dia berulang-alik dari rumah ke sekolah sejauh 30 km dengan menggunakan bas sekolah. j. Bertanggungjawab. b. n. Tengku Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni baik dengan hampir semua pelajar SM Taman Sari. Taat kepada pak long dan mak longnya. dia rajin bersembahyang dan selalunya setiap malam Jumaat dia akan membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada arwah ayah dan ibunya. Dia bersekolah dalam Tingkatan Lima Kenanga di SM Seri Dian dalam aliran sains setelah mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan SRP. i. m. Azfa Hanani berjaya mengharungi kehidupan seorang diri di tempat yang baharu. Gigih dalam menuntut ilmu. Meninggal dunia akibat kemalangan yang menimpanya semasa memandu bersamasama ibunya. Peramah. iaitu SM Taman Sari. Wajahnya seiras dengan Azfa Hanani. Gemar berpakaian ‘rugged’. h. dia masih mahu mengekalkan identiti diri sebagai Azfa Hanani walaupun telah diterima baik oleh keluarga Datuk Tengku Makmur. Syafiqah dan Fuziana ditegur oleh Murni kerana sering merendahkan orang lain. l. Dia meminta keizinan mereka terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengikut Abang Mazran dan Kak Finaz ke Kuala Lumpur. Buktinya diceritakan oleh Azfa Hanani melalui gambargambar di dalam album Tengku Murni. Cekal hati. Tidak memandang rendah pada orang lain. o. k. Tidak mudah mengalah. Dia tidak kekok untuk bercampur dengan pelajar-pelajar di sekolah baharunya. Buktinya. Dia amat menyayangi anak-anak pak longnya. c. f. Buktinya. Penyayang. Dia sudi memaafkan perbuatan Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. g. g. Anak perempuan Datuk T. Taat pada perintah agama.e. Pemaaf. Anak yang manja. Tengku Murni akan mencium pipi ibunya sebelum keluar ke manamana. Teguh jati diri. Tengku Murni / Murni a. Contohnya. Dia tetap mengeposkan buku-buku rujukan SPM yang ‘dipinjamnya’ itu kepada Cikgu Zamin. Bijak bergaul. f. Makmur dan Datin Maziah. e. kecuali subjek Bahasa Inggeris. d. h.

Ekran a. Ayah dan ibunya merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia dan kini sedang mengikuti kursus doktor falsafah di Amerika Syarikat. Anak Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Buktinya dia sentiasa mengambil tahu akan keperluan Azfa Hanani. Tengku Mirzan. b. d. dia tidak begitu kisah dengan statusnya yang berketurunan bangsawan. Tengku Mazran. Mengalami tekanan perasaan. Dia tidak berasa malu untuk berniaga burger sungguhpun dia berasal dari keluarga yang agak berada. Kak Finaz menyambung tugasnya sebagai seorang arkitek. Buktinya. Merendah diri. Setelah AH dapat menyesuaikan dirinya. Mengambil berat. Buktinya.Datin Maziah a. Setiap janjinya dengan Azfa Hanani ditunaikan. c. Hidup bermadu setelah suaminya bernikah dengan seorang gadis muda. b. iaitu meminta Azfa Hanani menyamar sebagai adiknya Tengku Murni. c. Syafinaz/Kak Finaz a. Anak yang bertanggungjawab. Bijak mengurus diri. d. Penyayang. perniagaan burger diusahakannya bagi mempraktikkan apa-apa yang dipelajarinya di sekolah. Tengku Mazran terpaksa meminta Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni bagi meredakan tekanan perasaan yang dialami oleh ibunya itu. e. Projek Hari Sumbangsih telah berjaya membuat kutipan yang tinggi hasil kecekapannya sebagai pengerusi. Berpegang teguh pada janji. Berpendirian terbuka. e. dia berusaha untuk menyembuhkan ibunya dengan mencari penawarnya. Isterinya bernama Syafinaz. Ingin menjadi akauntan. Ekran pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima di SM Taman Sari. Dia sangat menyayangi dan memanjakan Tengku Murni. atas dasar kasih kepada ibu. Sanggup berkorban. . c. f. b. Contohnya. Ibu kepada Tengku Murshadad (anak sulung). Tengku Mazran / Abang Mazran a. Tengku Muzaffar dan akhirnya Tengku Murni. Dia telah berhenti kerja kerana hendak mengurus keluarga mentuanya setelah Datin Maziah sakit. Isteri Tengku Mazran. d. Buktinya. d. b. Ibu yang penyayang. Isteri Datuk Tengku Makmur. e. Buktinya banyak membantu AH sepanjang dia tinggal di rumah banglo Datin Maziah. Cekap. dia berusaha untuk menyembuhkan tekanan perasaan yang dihadapi ibunya. Kakak ipar yang baik hati. c. g.

Datuk Tengku Makmur a.f. Suami Datin Maziah. . Rakan-rakan sebaya • • • • Falini. Ekran – rakan di Sekolah Menengah Taman Sari. c. e. Dia menilai pertolongan yang diberikan oleh AH berdasarkan pertimbangan wang ringgit semata-mata. Tujuannya untuk menunaikan janji mereka untuk memelihara AH. Mempunyai dua orang isteri. Fazlina. Adlan. Kumpulan Watak Novel Azfa Hanani a. Kamilah. Fuad – kumpulan Forum Remaja. Berpegang teguh pada janji. Rozlan – rakan di Sekolah Menengah Dian. Angkuh. Nordin. Diari Tengku Murni yang dibaca oleh AH mengesahkan hubungan mereka. Keluarga Datuk Tengku Makmur • • • • • • • b. Mempunyai hubungan yang istimewa dengan Tengku Murni. Suzana. Buktinya selama 16 tahun beliau dan Datin Maziah mencari AH namun tidak berjumpa. Iskandar – pemuda mata keranjang. Aini. b. Adriani. Datin Maziah Tengku Mursyadad Tengku Mizran Tengku Mazran Tengku Muzaffar Tengku Murni Syafinaz / Kak Finaz Keluarga Pak Long atau Pak Madi • • • • • Mak Long atau Mak Diah Zuraini Zurina Zahir Zahidin c. Tengku Ellina.

Tempat Azfa Hanani dibesarkan. Datuk Tengku Makmur sekeluarga datang menemui Azfa Hanani. Cikgu Habib – guru Sekolah Menengah Sri Dian. 3. Azfa Hanani dan para pelajar yang lain berlatih dan berbincang tentang pertandingan Forum Remaja. Syafikah. Di Sekolah Menengah Taman Sari. Di dusun Pak Haji Arshad. Tempat tinggal Azfa Hanani. Di makmal kimia. Di bilik pengetua. Kumpulan pembantu • • • • Pak Haji Arshad – bapa Nordin. Di rumah pak long. Guru-guru • • Cikgu Sofea. 4. dan lain-lain lagi.• d. Cikgu Zamri – guru Sekolah Menengah Taman Sari. 4. Latar Masa . Cikgu Ramzan. Laili. Azfa Hanani diberi tunjuk ajar oleh Kak Finaz tentang cara Tengku Murni makan. Di Institut Lingua Franca. Cikgu Sani. Fuziana – kumpulan Budak Glamor. Di Hotek Universe. Perjumpaan yang diadakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan lima bagi berbincang tentang projek Hari Sumbangsih yang akan diadakan. Azfa Hanani bertemu buat kali yang pertama dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz. 6. 5. Mak Hajjah Kiah – ibu Nordin Norman Syarifah Rozan LATAR Latar Tempat 1. 5. Tempat di mana Azfa Hanani belajar bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun. e. Di banglo kepunyaan Datin Maziah. Cikgu Zamin. Ketua Kampung Merpati. Di sinilah Azfa Hanani bimbang kerana mengesyaki perbuatannya ‘mencuri’ buku-buku rujukan dari perpustakaan terbongkar. bercakap. Di rumah Tengku Ellina. 3. 2.

Datuk Tengku Makmur yang memandang rendah dan menghina Azfa Hanani kerana berasal dari kampung dan miskin dengan mencampakkan wang ke atas katil sebagai upah menyamar. PLOT Plot ialah jalan cerita iaitu rentetan peristiwa yang ada sebab dan akibat. • Perkembangan. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Sri Dian tempat Azfa Hanani melanjutkan pelajaran di Tingkatan 5 Kenanga. Masyarakat elit yang bongkak dan sombong kerana statusnya. Selain itu. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Taman Sari yang sibuk menjayakan Hari Sumbangsih. Masyarakat yang berpegang kepada janji. Plot novel ini disusun secara kronologi iaitu mengikut urutan masa. sikap Azfa Hanani yang melaksanakan tugas sebagai pengerusi Hari Sumbangsih yang dipertanggungjawabkan kepadanya dengan cemerlang sekali. Tengku Mazran berusaha sedaya upaya membantu sepupu Azfa Hanani mendapatkan rawatan bagi menyembuhkan penyakit lumpuhnya dengan menghantar Zuraini ke Indonesia. Permulaan cerita. Latar masa novel ini mengambil masa beberapa bulan sahaja iaitu semasa Azfa Hanani menuntut di Sekolah Menengah Sri Dian dan kemudiannya meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Taman Sari. Masyarakat yang sanggup berkorban dengan tujuan membantu orang lain. Azfa Hanani yang sanggup menerima tawaran menyamar sebagai Tengku Murni dengan tujuan untuk menyelamatkan Datin Maziah daripada mengalami tekanan jiwa. Latar Masyarakat 1. • Pembaca diperkenalkan dengan watak Azfa Hanani yang berasa takut setelah mengetahui bahawa orang yang selalu mencuri buku rujukan di perpustakaan telah dikenal pasti dan akan ditangkap. 2. Contohnya. Azfa Hanani menjalani kehidupannya sebagai pelajar pada waktu pagi . Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang. Contohnya.Contohnya. 6. Latar malam ketika Azfa Hanani membaca dan mengkaji diari Tengku Murni. Azfa Hanani berkenalan dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz yang memintanya menyamar sebagai Tengku Murni kerana muka mereka seiras. 4. Contohnya. petang dan malam. 3. sungguhpun kehidupan pak long sekeluarga susah. 5. 2. makan dan bergaul seperti Tengku Murni dan kemudiannya dihantar ke Sekolah Menengah Taman Sari untuk bersekolah. Contohnya. . Masyarakat pelajar. namun mereka kaya dengan kasih sayang. Masyarakat yang mengutamakan kasih sayang. Waktu petang pula adalah ketika Datin Maziah mengadakan sambutan hari jadi Azfa Hanani yang ke-17. Masyarakat yang bertanggungjawab.1. Contohnya. • Azfa Hanani diajar cara bertutur.

Tengku Muzaffar yang pada mulanya membenci Azfa Hanani kini mula menunjukkan perasaan sayang seperti seorang adik setelah sering mendengar Azfa Hanani membaca surah Yasin. • • • • Klimaks/Puncak Cerita • • • Azfa Hanani bertengkar dengan Tengku Muzaffar kerana sikap Tengku Muzaffar yang membenci. Peleraian Cerita • Penyakit lumpuh Zuraini telah sembuh setelah menjalani rawatan di Jakarta. • Kumpulan budak glamor dibubarkan. Akhirnya Azfa Hanani diterima sebagai anggota keluarga mereka dan kembali ke banglo Datin Maziah. Pertengkaran mereka didengar oleh Datin Maziah dan rahsia penyamarannya terbongkar. Dia berjaya menjalankan tugas itu dengan baik dan muncul sebagai pengerusi terbaik. Di sekolah dia mengalami konflik kerana kadang-kadang dia menjadi Azfa Hanani dan Tengku Murni. Datin Maziah begitu marah kerana berasa tertipu lalu menampar dan menghalau Azfa Hanani dari rumah. Azfa Hanani diminta menjadi pengerusi forum menggantikan Ellina. Program Hari Sumbangsih berjaya mengumpul dana melebihi sasaran yang ditetapkan. Iskandar terbunuh dalam kemalangan jalan raya dan Laili cedera parah. • • • Syafinaz menyambung kerjayanya sebagai arkitek. Kumpulan Budak Glamor benci akan Azfa Hanani kerana sebelum ini mereka tidak sependapat dengan Murni. 1.• Azfa Hanani belajar menyesuaikan diri menjalani kehidupan mewah sebagai Tengku Murni. Azfa Hanani mengetahui bahawa Tengku Muzaffarlah menjadi punca putusnya hubungan antara Murni dan Ekran. • Pasukan Forum Remaja Azfa Hanani menjadi johan peringkat negeri dan dia diumumkan sebagai pengerusi terbaik. menghina dan menghalang Azfa Hanani daripada berkawan dengan Ekran. Berdasarkan diari Tengku Murni. Teknik Pemerian / huraian / deskriptif. Teknik Plot Teknik plot atau teknik penceritaan ialah cara pengarang mengolah ceritanya supaya menarik dan berkesan. • Datuk Tengku Makmur menemui orang yang dicari selama ini dan mengakui bahawa dialah yang melanggar teksi yang dinaiki oleh ibu bapa Azfa Hanani sehingga mereka terbunuh. .

.. GAYA BAHASA 1. hujan batu di negeri sendiri. Paradoks . Pengarang menerapkan unsur kejutan untuk mewujudkan suasana pembacaan yang menarik. Watak berkata-kata di dalam hati atau berfikir tentang sesuatu perkara.. (194) dan sambil menyelam minum air (173) 2.. umpama gajah putih (37).” ujarku.. Teknik dialog. kejadian yang telah berlaku atau yang telah dialaminya..” (63) “Sikit-sikit tu. Contohnya. Unsur suspen dapat mengundang minat pembaca untuk menghabiskan bacaan bagi mengetahui kisah seterusnya. Contohnya. 5. bahawa kedua-dua orang tuanya bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia. Personifikasi – biarpun dadaku dikocak debar yang bukan kepalang hebatnya. Peribahasa – hujan emas di negeri orang... takhta hati (152) 5. fahamlah. (98) 8. Dia bukannya berasal dari keluarga yang miskin. Azfa Hanani terkejut apabila melihat pak long dan Zuraini yang telah sembuh daripada penyakit lumpuh berbual dengan Datuk Tengku Makmur.kerana perasaan tertarik itu acap kali hadir tanpa disedari. pertuturan antara watak digunakan. baik lagi negeri sendiri. Contohnya.(151) 3.. Sinkope – “Agaknya. Azfa Hanani berdialog dengan Kak Finaz.. nak menjawab tu yang susah.- Teknik ini digunakan oleh pengarang untuk menjelaskan sesuatu keadaan. insya-Allah. Teknik Monolog dalaman. (43) 7. Untuk menjadikan sesebuah cerita lebih realistik. situasi atau perasaan. 3. Teknik Imbas Kembali Ingatan sesuatu watak terhadap peristiwa. Teknik Kejutan. Cuma. Ekran telah meninggalkan Azfa Hanani ketika di Dewan Sri Wawasan ketika mereka melawat pameran buku Pesta Buku Alam Malaysia dan kisah gerai burger Ekran dibakar. pengarang memerikan suasana pembelajaran di Makmal Kimia. bagai aur dengan tebing.. Teknik Suspen. Contohnya.. 2. Contohnya. 6. 4. Kisah Murni meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya diceritakan oleh Tengku Mazran.(45) . Simile – macam rusa masuk kampung. 4. Azfa Hanani bermonolog dalaman setelah dia terasa tersindir dengan kata-kata Kamilah. orang tu tak dapat cari nombor PIN. Penggunaan perkataan bahasa Perancis – “merci beau coup”. Penggunaan bahasa Arab – keadaan akan berubah tetapi mereka akan terus kuhubungi. putik-putik kedewasaan (151). (213) . Contohnya.(54) 6.gadis malang yatim piatu ini mahu diangkat menjadi anak emas sebuah keluarga hartawan (20). Metafora – arus lamunan (107).

Hormat-menghormati – Abang Mazran dan kak finaz menghormati pak long dan mak long walaupun mereka berketurunan bangsawan. Kasih sayang – Bapa saudara Azfa Hanani yang dipanggil pak long sanggup menjaganya dari kecil selepas kematian ayah dan ibu Azfa Hanani. Kita hendaklah memberikan pertolongan kepada yang memerlukan. Azfa Hanani menolak pelawaan lelaki yang tidak dikenalinya itu yang mahu menghantarnya pulang ke rumah. Kita perlu menjaga maruah diri setiap masa. Kita hendaklah menerima takdir yang menimpa dengan reda. 5. Kita hendaklah bersikap rendah diri terhadap orang lain walaupun berasal daripada keluarga berada. Walaupun Tengku Murni anak orang kaya. Azfa Hanani reda menerima takdir bahawa kematian ayah dan ibunya dalam kemalangan disebabkan oleh Datuk Tengku Makmur. tetapi dia tidak sombong dengan rakanrakannya yang lain. Kesyukuran – walaupun sebelum ini Azfa Hanani tinggal di rumah mewah milik Datin Maziah. Datuk Tengku Makmur meminta maaf dan mengakui kesilapannya sehingga menyebabkan kematian ibu dan bapa Azfa Hanani. 2. 2. namun dia masih gembira walaupun kembali tinggal di rumah pak longnya. 4.NILAI 1. Azfa Hanani teringatkan keadaan pak long. dan sepupu-sepupunya semasa dia melihat lauk-pauk yang lazat dihidangkan kepadanya. Kita hendaklah bersimpati terhadap kesusahan orang lain walaupun kita telah hidup senang. 5. Seseorang yang pernah melakukan kesilapan mestilah mengakui kesilapannya. Baik hati – Azfa Hanani memaafkan kesalahan Syafikah dan Fuziana dan dia sedikit pun tidak mendendami mereka. Tanggungjawab – Azfa Hanani sanggup menyamar sebagai Tengku Murni demi memulihkan tekanan perasaan yang dihadapi oleh datin Maziah. 6. 4. Azfa Hanani sanggup membantu Kak Finaz dan Abang Mazran dengan menyamar sebagai tengku Murni. PENGAJARAN 1. 3. mak long. 3. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful