AZFA HANANI

Halis Azhan Mohd Hanafiah

Azfa Hanani masih bersikap optimis dan tidak berputus asa. Kesanggupannya itu juga membolehkan sepupunya mendapat rawatan penyakit lumpuhnya sebagai balasan. Azfa Hanani berkorban dengan meninggalkan rakan-rakannya dan keluarga di kampung. b. Azfa Hanani seorang anak yatim piatu sanggup menerima tawaran untuk menjadi Tengku Murni bagi memastikan Datin Maziah yang baru tersedar daripada koma tidak tertekan jika mendapat tahu bahawa anak kesayangannya telah meninggal dunia. Azfa Hanani seorang gadis yang baru berusia 17 tahun tetapi berani mengambil risiko dengan menyamar sebagai Tengku Murni. Kegigihan dan tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap manusia yang mementingkan darjat atau pangkat. Pengorbanan dalam menempuh kehidupan. Berani mengambil risiko. Datuk Tengku Makmur menganggap Azfa Hanani sanggup untuk menyamar kerana tamakkan harta. Hal yang demikian kerana Azfa Hanani dapat merasakan bahawa Tengku Muzaffar dan Tengku Datuk Makmur seakan-akan tidak menyukai kehadirannya di rumah itu. Azfa Hanani sanggup mengorbankan perasaannya yang tidak selesa tinggal di rumah Datin Maziah. b. iaitu di rumah baharu. sekolah baharu dan kawan-kawan yang baharu. a. Tengku Muzaffar tidak membenarkan arwah adiknya berkawan dengan Ekran kerana Ekran berasal dari keluarga yang susah. b. .TEMA Tema dalam novel Azfa Hanani ialah penyamaran yang dilakukan oleh seorang gadis demi menyelamatkan seorang ibu daripada menghadapi tekanan jiwa kerana kehilangan anak kesayangannya dalam kemalangan jalan raya. Azfa Hanani yang berasal daripada keluarga miskin tetap gigih belajar dengan tujuan untuk membaiki masa depan keluarga dan hidupnya. PERSOALAN 1. a. b. Azfa Hanani sanggup menerima tawaran Abang Mazran dan Kak Finaz bagi menggantikan tempat Tengku Murni. 3. a. 2. c. 4. Azfa Hanani berani mencuba suasana yang baharu. c. a. Sikap Laili yang sombong dan angkuh kerana berasal daripada keluarga yang kaya. Selepas dihalau oleh Datin Maziah dan kembali tinggal di kampung.

Kemunculan watak sampingan tidak sekerap watak utama. Tengku Mazran menunaikan janjinya dengan membiayai kos rawatan Zuraini. a. Tengku Datuk Makmur. Misalnya. Berpegang kepada janji. Watak utama / watak protagonis a. Jenis Watak: 1. Watak sampingan menyokong tindak-tanduk watak utama untuk melengkapkan cerita. Watak Antagonis. Contohnya. b. Azfa Hanani merupakan watak Bundar. Watak sampingan a. b. dia berasa takut/malu jika tindakannya sering ‘meminjam’ buku-buku rujukan SPM dari perpustakaan akan diketahui orang. b. c. Watak antagonis dalam novel ini ialah Laili yang memusuhi Azfa Hanani. a. Datin Maziah. Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah berpegang kepada janji mereka 16 tahun yang lalu untuk menjaga Azfa Hanani dengan penuh kasih sayang sebagai menebus kesalahan mereka. Watak utama memainkan peranan penting dalam sesebuah cerita. Dalam novel ini. 4. c. Antara watak sampingan dalam novel ini ialah Tengku Mazran. 3. Azfa Hanani memiliki sifat-sifat yang ada pada manusia biasa. Watak ini merupakan watak utama yang menepati sifat manusia dalam kehidupan sehari-hari. Watak utama muncul dalam sebahagian besar peristiwa penting sesebuah cerita. tindakan Datuk Tengku Makmur mencampakkan . b. Watak antagonis sentiasa menimbulkan konflik dengan watak utama. Azfa Hanani juga berasa tersinggung apabila dihina. Tengku Ellina. 2. Datuk Tengku Makmur tetap menunaikan janjinya untuk membayar ‘upah’ kepada Azfa Hanani kerana menyamar sebagai Murni. a. b. Watak utama dalam novel ini ialah Azfa Hanani. Tengku Muzaffar dan Ekran. c. Watak Bulat / Watak Bundar. MENGENAL WATAK. Kak Syafinaz.5. c.

Watak ini merupakan watak sampingan yang hanya dipusatkan pada suatu aspek sifat atau fikirannya. WATAK DAN PERWATAKAN Azfa Hanani / Aku a. 6. Watak Statik. a. wajahnya lembut. b. c. b. Watak ini tidak kompleks dan tidak berkembang. Secara fizikalnya Azfa Hanani gadis yang cantik. Dia pada mulanya sering menunjukkan sikap syak wasangka terhadap Azfa Hanani. c. 7. dia telah berubah dan insaf atas perbuatannya terhadap Azfa Hanani. Berumur 17 tahun. sama ada dari segi psikologi atau dari segi aksi-aksi yang berlaku dalam plot. Watak statik tidak mengalami sebarang perubahan tingkah laku atau fikiran dari awal hingga ke akhir cerita. Azfa Hanani kehilangan kedua ibu bapanya semasa dia masih bayi. Dia juga memandang rendah terhadap orang yang kurang berada. Perubahan yang berlaku mungkin daripada kurang baik menjadi yang baik atau sebaliknya. d. b. Azfa Hanani ialah watak utama novel ini. b. a. a. Namun akhirnya. Tengku Muzaffar mula berjinak-jinak dengan masjid dan mengikuti pengajian agama di situ.wang ‘upah’ penyamarannya itu ke atas katil telah menyinggung perasaan Azfa Hanani. Contoh watak statik dalam novel ini ialah Kak Finaz (Syafinaz). Watak dinamik berubah. Antara watak pipih dalam novel ini ialah Tengku Ellina yang merupakan saudara dua pupu Tengku Murni dan menolong Azfa Hanani menyesuaikan diri di Sekolah Menengah Taman Sari. Watak Dinamik. 5. Watak Pipih. c. Contoh watak dinamik dalam novel ini ialah Tengku Muzaffar. .

Tengku Murni / Murni a. l. Contohnya. Tengku Murni akan mencium pipi ibunya sebelum keluar ke manamana. j. Tengku Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni baik dengan hampir semua pelajar SM Taman Sari. g. Dia tidak kekok untuk bercampur dengan pelajar-pelajar di sekolah baharunya. iaitu SM Taman Sari. . h. Dia bersekolah dalam Tingkatan Lima Kenanga di SM Seri Dian dalam aliran sains setelah mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan SRP. Meninggal dunia akibat kemalangan yang menimpanya semasa memandu bersamasama ibunya.e. n. Gemar berpakaian ‘rugged’. Dia sudi memaafkan perbuatan Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Wajahnya seiras dengan Azfa Hanani. Pemaaf. dia rajin bersembahyang dan selalunya setiap malam Jumaat dia akan membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada arwah ayah dan ibunya. h. Buktinya. dia masih mahu mengekalkan identiti diri sebagai Azfa Hanani walaupun telah diterima baik oleh keluarga Datuk Tengku Makmur. g. kecuali subjek Bahasa Inggeris. Murni dikatakan tidak mahu beralah apabila bergaduh dengan abangabangnya. e. Bijak bergaul. Taat pada perintah agama. Bertanggungjawab. Dia tetap mengeposkan buku-buku rujukan SPM yang ‘dipinjamnya’ itu kepada Cikgu Zamin. Peramah. Buktinya setiap hari dia berulang-alik dari rumah ke sekolah sejauh 30 km dengan menggunakan bas sekolah. d. Taat kepada pak long dan mak longnya. m. Teguh jati diri. Dia amat menyayangi anak-anak pak longnya. c. Syafiqah dan Fuziana ditegur oleh Murni kerana sering merendahkan orang lain. b. Azfa Hanani berjaya mengharungi kehidupan seorang diri di tempat yang baharu. Anak yang manja. f. o. Dia dibesarkan oleh bapa saudaranya dalam serba kekurangan. k. i. Buktinya diceritakan oleh Azfa Hanani melalui gambargambar di dalam album Tengku Murni. Penyayang. Dia meminta keizinan mereka terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengikut Abang Mazran dan Kak Finaz ke Kuala Lumpur. Gigih dalam menuntut ilmu. Anak perempuan Datuk T. Buktinya. Tidak memandang rendah pada orang lain. Cekal hati. Buktinya melalui perbualan antara Abang Mazran dan Azfa Hanani. Makmur dan Datin Maziah. f. Tidak mudah mengalah.

Dia telah berhenti kerja kerana hendak mengurus keluarga mentuanya setelah Datin Maziah sakit. Ibu yang penyayang. Buktinya. Tengku Mazran. Tengku Mirzan. Setiap janjinya dengan Azfa Hanani ditunaikan. Bijak mengurus diri. e. e. Isterinya bernama Syafinaz. Dia tidak berasa malu untuk berniaga burger sungguhpun dia berasal dari keluarga yang agak berada. Projek Hari Sumbangsih telah berjaya membuat kutipan yang tinggi hasil kecekapannya sebagai pengerusi. Hidup bermadu setelah suaminya bernikah dengan seorang gadis muda. Cekap. dia berusaha untuk menyembuhkan ibunya dengan mencari penawarnya. b.Datin Maziah a. Setelah AH dapat menyesuaikan dirinya. Syafinaz/Kak Finaz a. c. Buktinya dia sentiasa mengambil tahu akan keperluan Azfa Hanani. Kakak ipar yang baik hati. Mengambil berat. c. b. Tengku Muzaffar dan akhirnya Tengku Murni. Anak Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Sanggup berkorban. Berpendirian terbuka. b. . Isteri Tengku Mazran. perniagaan burger diusahakannya bagi mempraktikkan apa-apa yang dipelajarinya di sekolah. f. Berpegang teguh pada janji. c. Tengku Mazran terpaksa meminta Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni bagi meredakan tekanan perasaan yang dialami oleh ibunya itu. e. Contohnya. iaitu meminta Azfa Hanani menyamar sebagai adiknya Tengku Murni. Tengku Mazran / Abang Mazran a. atas dasar kasih kepada ibu. Ekran a. d. Dia sangat menyayangi dan memanjakan Tengku Murni. Ayah dan ibunya merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia dan kini sedang mengikuti kursus doktor falsafah di Amerika Syarikat. Kak Finaz menyambung tugasnya sebagai seorang arkitek. Buktinya. Ekran pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima di SM Taman Sari. Isteri Datuk Tengku Makmur. Ibu kepada Tengku Murshadad (anak sulung). Buktinya banyak membantu AH sepanjang dia tinggal di rumah banglo Datin Maziah. Penyayang. Mengalami tekanan perasaan. Merendah diri. d. Buktinya. Ingin menjadi akauntan. dia berusaha untuk menyembuhkan tekanan perasaan yang dihadapi ibunya. Anak yang bertanggungjawab. g. d. b. c. dia tidak begitu kisah dengan statusnya yang berketurunan bangsawan. d.

Rozlan – rakan di Sekolah Menengah Dian. Aini. Kumpulan Watak Novel Azfa Hanani a. Rakan-rakan sebaya • • • • Falini. Mempunyai dua orang isteri. e. Angkuh. Keluarga Datuk Tengku Makmur • • • • • • • b. Adriani. Datuk Tengku Makmur a. Diari Tengku Murni yang dibaca oleh AH mengesahkan hubungan mereka. c. Mempunyai hubungan yang istimewa dengan Tengku Murni. b. Suami Datin Maziah. Buktinya selama 16 tahun beliau dan Datin Maziah mencari AH namun tidak berjumpa. . Fazlina. Kamilah. Berpegang teguh pada janji. Tujuannya untuk menunaikan janji mereka untuk memelihara AH. Ekran – rakan di Sekolah Menengah Taman Sari. Nordin. Fuad – kumpulan Forum Remaja.f. Datin Maziah Tengku Mursyadad Tengku Mizran Tengku Mazran Tengku Muzaffar Tengku Murni Syafinaz / Kak Finaz Keluarga Pak Long atau Pak Madi • • • • • Mak Long atau Mak Diah Zuraini Zurina Zahir Zahidin c. Iskandar – pemuda mata keranjang. Dia menilai pertolongan yang diberikan oleh AH berdasarkan pertimbangan wang ringgit semata-mata. Tengku Ellina. Suzana. Adlan.

Mak Hajjah Kiah – ibu Nordin Norman Syarifah Rozan LATAR Latar Tempat 1. Di makmal kimia. Azfa Hanani dan para pelajar yang lain berlatih dan berbincang tentang pertandingan Forum Remaja. e. Tempat Azfa Hanani dibesarkan. Perjumpaan yang diadakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan lima bagi berbincang tentang projek Hari Sumbangsih yang akan diadakan. Di Institut Lingua Franca. 5. Di bilik pengetua. Ketua Kampung Merpati. 5. Di rumah pak long. Di Hotek Universe. Fuziana – kumpulan Budak Glamor. bercakap. 4. Cikgu Sani. Di banglo kepunyaan Datin Maziah. Kumpulan pembantu • • • • Pak Haji Arshad – bapa Nordin. Laili. Syafikah. Cikgu Ramzan. Cikgu Zamin. Cikgu Habib – guru Sekolah Menengah Sri Dian.• d. 3. Di rumah Tengku Ellina. Tempat tinggal Azfa Hanani. 4. Guru-guru • • Cikgu Sofea. Latar Masa . Di Sekolah Menengah Taman Sari. Tempat di mana Azfa Hanani belajar bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun. 3. Datuk Tengku Makmur sekeluarga datang menemui Azfa Hanani. dan lain-lain lagi. Di sinilah Azfa Hanani bimbang kerana mengesyaki perbuatannya ‘mencuri’ buku-buku rujukan dari perpustakaan terbongkar. Di dusun Pak Haji Arshad. Azfa Hanani bertemu buat kali yang pertama dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz. Azfa Hanani diberi tunjuk ajar oleh Kak Finaz tentang cara Tengku Murni makan. Cikgu Zamri – guru Sekolah Menengah Taman Sari. 6. 2.

Latar Masyarakat 1. • Pembaca diperkenalkan dengan watak Azfa Hanani yang berasa takut setelah mengetahui bahawa orang yang selalu mencuri buku rujukan di perpustakaan telah dikenal pasti dan akan ditangkap. Plot novel ini disusun secara kronologi iaitu mengikut urutan masa. Masyarakat yang mengutamakan kasih sayang. makan dan bergaul seperti Tengku Murni dan kemudiannya dihantar ke Sekolah Menengah Taman Sari untuk bersekolah. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Sri Dian tempat Azfa Hanani melanjutkan pelajaran di Tingkatan 5 Kenanga. 5. 6. Contohnya. Latar malam ketika Azfa Hanani membaca dan mengkaji diari Tengku Murni. petang dan malam. Masyarakat elit yang bongkak dan sombong kerana statusnya. sikap Azfa Hanani yang melaksanakan tugas sebagai pengerusi Hari Sumbangsih yang dipertanggungjawabkan kepadanya dengan cemerlang sekali.Contohnya. Azfa Hanani menjalani kehidupannya sebagai pelajar pada waktu pagi . 2. Masyarakat yang bertanggungjawab. Masyarakat yang sanggup berkorban dengan tujuan membantu orang lain. 2.1. Selain itu. PLOT Plot ialah jalan cerita iaitu rentetan peristiwa yang ada sebab dan akibat. Contohnya. Permulaan cerita. Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang. Masyarakat pelajar. Contohnya. Latar masa novel ini mengambil masa beberapa bulan sahaja iaitu semasa Azfa Hanani menuntut di Sekolah Menengah Sri Dian dan kemudiannya meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Taman Sari. . sungguhpun kehidupan pak long sekeluarga susah. 4. Contohnya. 3. Waktu petang pula adalah ketika Datin Maziah mengadakan sambutan hari jadi Azfa Hanani yang ke-17. namun mereka kaya dengan kasih sayang. Azfa Hanani yang sanggup menerima tawaran menyamar sebagai Tengku Murni dengan tujuan untuk menyelamatkan Datin Maziah daripada mengalami tekanan jiwa. Azfa Hanani berkenalan dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz yang memintanya menyamar sebagai Tengku Murni kerana muka mereka seiras. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Taman Sari yang sibuk menjayakan Hari Sumbangsih. Tengku Mazran berusaha sedaya upaya membantu sepupu Azfa Hanani mendapatkan rawatan bagi menyembuhkan penyakit lumpuhnya dengan menghantar Zuraini ke Indonesia. Masyarakat yang berpegang kepada janji. • Azfa Hanani diajar cara bertutur. Contohnya. • Perkembangan. Datuk Tengku Makmur yang memandang rendah dan menghina Azfa Hanani kerana berasal dari kampung dan miskin dengan mencampakkan wang ke atas katil sebagai upah menyamar.

• Azfa Hanani belajar menyesuaikan diri menjalani kehidupan mewah sebagai Tengku Murni. Azfa Hanani mengetahui bahawa Tengku Muzaffarlah menjadi punca putusnya hubungan antara Murni dan Ekran. Kumpulan Budak Glamor benci akan Azfa Hanani kerana sebelum ini mereka tidak sependapat dengan Murni. Program Hari Sumbangsih berjaya mengumpul dana melebihi sasaran yang ditetapkan. Peleraian Cerita • Penyakit lumpuh Zuraini telah sembuh setelah menjalani rawatan di Jakarta. Datin Maziah begitu marah kerana berasa tertipu lalu menampar dan menghalau Azfa Hanani dari rumah. • Pasukan Forum Remaja Azfa Hanani menjadi johan peringkat negeri dan dia diumumkan sebagai pengerusi terbaik. Teknik Pemerian / huraian / deskriptif. Akhirnya Azfa Hanani diterima sebagai anggota keluarga mereka dan kembali ke banglo Datin Maziah. • • • Syafinaz menyambung kerjayanya sebagai arkitek. Berdasarkan diari Tengku Murni. . • Datuk Tengku Makmur menemui orang yang dicari selama ini dan mengakui bahawa dialah yang melanggar teksi yang dinaiki oleh ibu bapa Azfa Hanani sehingga mereka terbunuh. Di sekolah dia mengalami konflik kerana kadang-kadang dia menjadi Azfa Hanani dan Tengku Murni. • • • • Klimaks/Puncak Cerita • • • Azfa Hanani bertengkar dengan Tengku Muzaffar kerana sikap Tengku Muzaffar yang membenci. Tengku Muzaffar yang pada mulanya membenci Azfa Hanani kini mula menunjukkan perasaan sayang seperti seorang adik setelah sering mendengar Azfa Hanani membaca surah Yasin. 1. Teknik Plot Teknik plot atau teknik penceritaan ialah cara pengarang mengolah ceritanya supaya menarik dan berkesan. Iskandar terbunuh dalam kemalangan jalan raya dan Laili cedera parah. menghina dan menghalang Azfa Hanani daripada berkawan dengan Ekran. • Kumpulan budak glamor dibubarkan. Azfa Hanani diminta menjadi pengerusi forum menggantikan Ellina. Pertengkaran mereka didengar oleh Datin Maziah dan rahsia penyamarannya terbongkar. Dia berjaya menjalankan tugas itu dengan baik dan muncul sebagai pengerusi terbaik.

Watak berkata-kata di dalam hati atau berfikir tentang sesuatu perkara. Pengarang menerapkan unsur kejutan untuk mewujudkan suasana pembacaan yang menarik. Untuk menjadikan sesebuah cerita lebih realistik. Teknik Suspen. Peribahasa – hujan emas di negeri orang... 4. Azfa Hanani bermonolog dalaman setelah dia terasa tersindir dengan kata-kata Kamilah...(45) .. Azfa Hanani terkejut apabila melihat pak long dan Zuraini yang telah sembuh daripada penyakit lumpuh berbual dengan Datuk Tengku Makmur. Dia bukannya berasal dari keluarga yang miskin....” (63) “Sikit-sikit tu.gadis malang yatim piatu ini mahu diangkat menjadi anak emas sebuah keluarga hartawan (20).” ujarku. kejadian yang telah berlaku atau yang telah dialaminya. Sinkope – “Agaknya. Unsur suspen dapat mengundang minat pembaca untuk menghabiskan bacaan bagi mengetahui kisah seterusnya. Contohnya. putik-putik kedewasaan (151). Personifikasi – biarpun dadaku dikocak debar yang bukan kepalang hebatnya. bahawa kedua-dua orang tuanya bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia. pengarang memerikan suasana pembelajaran di Makmal Kimia. insya-Allah.(54) 6. 2.. (194) dan sambil menyelam minum air (173) 2.kerana perasaan tertarik itu acap kali hadir tanpa disedari. (43) 7. Contohnya. Teknik Imbas Kembali Ingatan sesuatu watak terhadap peristiwa. Teknik Monolog dalaman. orang tu tak dapat cari nombor PIN. situasi atau perasaan. GAYA BAHASA 1. baik lagi negeri sendiri. Simile – macam rusa masuk kampung. (98) 8. takhta hati (152) 5. Azfa Hanani berdialog dengan Kak Finaz. Contohnya. Paradoks .(151) 3. nak menjawab tu yang susah. pertuturan antara watak digunakan.- Teknik ini digunakan oleh pengarang untuk menjelaskan sesuatu keadaan. hujan batu di negeri sendiri... Contohnya. Kisah Murni meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya diceritakan oleh Tengku Mazran. Contohnya. Penggunaan bahasa Arab – keadaan akan berubah tetapi mereka akan terus kuhubungi. 5. umpama gajah putih (37). bagai aur dengan tebing. 4. Penggunaan perkataan bahasa Perancis – “merci beau coup”. Metafora – arus lamunan (107). (213) . Teknik Kejutan. Teknik dialog.. Ekran telah meninggalkan Azfa Hanani ketika di Dewan Sri Wawasan ketika mereka melawat pameran buku Pesta Buku Alam Malaysia dan kisah gerai burger Ekran dibakar. 3. Cuma. Contohnya. fahamlah. 6.

PENGAJARAN 1. Baik hati – Azfa Hanani memaafkan kesalahan Syafikah dan Fuziana dan dia sedikit pun tidak mendendami mereka. Kesyukuran – walaupun sebelum ini Azfa Hanani tinggal di rumah mewah milik Datin Maziah. Kita hendaklah bersimpati terhadap kesusahan orang lain walaupun kita telah hidup senang. Azfa Hanani sanggup membantu Kak Finaz dan Abang Mazran dengan menyamar sebagai tengku Murni. Kita perlu menjaga maruah diri setiap masa. Walaupun Tengku Murni anak orang kaya. 2. Hormat-menghormati – Abang Mazran dan kak finaz menghormati pak long dan mak long walaupun mereka berketurunan bangsawan. mak long. 4. Azfa Hanani teringatkan keadaan pak long. Kasih sayang – Bapa saudara Azfa Hanani yang dipanggil pak long sanggup menjaganya dari kecil selepas kematian ayah dan ibu Azfa Hanani. . 6. Datuk Tengku Makmur meminta maaf dan mengakui kesilapannya sehingga menyebabkan kematian ibu dan bapa Azfa Hanani. 5. Kita hendaklah bersikap rendah diri terhadap orang lain walaupun berasal daripada keluarga berada. 5. tetapi dia tidak sombong dengan rakanrakannya yang lain. Azfa Hanani reda menerima takdir bahawa kematian ayah dan ibunya dalam kemalangan disebabkan oleh Datuk Tengku Makmur. 2. Kita hendaklah memberikan pertolongan kepada yang memerlukan. 4. 3. Azfa Hanani menolak pelawaan lelaki yang tidak dikenalinya itu yang mahu menghantarnya pulang ke rumah. dan sepupu-sepupunya semasa dia melihat lauk-pauk yang lazat dihidangkan kepadanya. Kita hendaklah menerima takdir yang menimpa dengan reda.NILAI 1. Tanggungjawab – Azfa Hanani sanggup menyamar sebagai Tengku Murni demi memulihkan tekanan perasaan yang dihadapi oleh datin Maziah. namun dia masih gembira walaupun kembali tinggal di rumah pak longnya. 3. Seseorang yang pernah melakukan kesilapan mestilah mengakui kesilapannya.