P. 1
azfa-hanani-nota-lengkap

azfa-hanani-nota-lengkap

|Views: 2,376|Likes:

More info:

Published by: Kesavan Sinniah Sinniah on Mar 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

AZFA HANANI

Halis Azhan Mohd Hanafiah

Selepas dihalau oleh Datin Maziah dan kembali tinggal di kampung. Kesanggupannya itu juga membolehkan sepupunya mendapat rawatan penyakit lumpuhnya sebagai balasan. sekolah baharu dan kawan-kawan yang baharu. 3. Berani mengambil risiko. Sikap manusia yang mementingkan darjat atau pangkat. b. . Azfa Hanani berkorban dengan meninggalkan rakan-rakannya dan keluarga di kampung. Datuk Tengku Makmur menganggap Azfa Hanani sanggup untuk menyamar kerana tamakkan harta. Azfa Hanani yang berasal daripada keluarga miskin tetap gigih belajar dengan tujuan untuk membaiki masa depan keluarga dan hidupnya. a. b. Azfa Hanani seorang gadis yang baru berusia 17 tahun tetapi berani mengambil risiko dengan menyamar sebagai Tengku Murni. a. b. Azfa Hanani sanggup menerima tawaran Abang Mazran dan Kak Finaz bagi menggantikan tempat Tengku Murni. a. b. c. a. iaitu di rumah baharu. 4. c. Azfa Hanani seorang anak yatim piatu sanggup menerima tawaran untuk menjadi Tengku Murni bagi memastikan Datin Maziah yang baru tersedar daripada koma tidak tertekan jika mendapat tahu bahawa anak kesayangannya telah meninggal dunia. Hal yang demikian kerana Azfa Hanani dapat merasakan bahawa Tengku Muzaffar dan Tengku Datuk Makmur seakan-akan tidak menyukai kehadirannya di rumah itu. PERSOALAN 1. Kegigihan dan tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan seharian. Azfa Hanani masih bersikap optimis dan tidak berputus asa. 2. Pengorbanan dalam menempuh kehidupan.TEMA Tema dalam novel Azfa Hanani ialah penyamaran yang dilakukan oleh seorang gadis demi menyelamatkan seorang ibu daripada menghadapi tekanan jiwa kerana kehilangan anak kesayangannya dalam kemalangan jalan raya. Azfa Hanani sanggup mengorbankan perasaannya yang tidak selesa tinggal di rumah Datin Maziah. Tengku Muzaffar tidak membenarkan arwah adiknya berkawan dengan Ekran kerana Ekran berasal dari keluarga yang susah. Sikap Laili yang sombong dan angkuh kerana berasal daripada keluarga yang kaya. Azfa Hanani berani mencuba suasana yang baharu.

Tengku Datuk Makmur. Datuk Tengku Makmur tetap menunaikan janjinya untuk membayar ‘upah’ kepada Azfa Hanani kerana menyamar sebagai Murni. a. Misalnya. c. Dalam novel ini. MENGENAL WATAK. Contohnya. Tengku Mazran menunaikan janjinya dengan membiayai kos rawatan Zuraini. Watak antagonis sentiasa menimbulkan konflik dengan watak utama. Watak utama memainkan peranan penting dalam sesebuah cerita. Azfa Hanani juga berasa tersinggung apabila dihina. Watak utama muncul dalam sebahagian besar peristiwa penting sesebuah cerita. 4.5. b. Azfa Hanani merupakan watak Bundar. Datin Maziah. tindakan Datuk Tengku Makmur mencampakkan . c. c. c. Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah berpegang kepada janji mereka 16 tahun yang lalu untuk menjaga Azfa Hanani dengan penuh kasih sayang sebagai menebus kesalahan mereka. Watak Antagonis. Kak Syafinaz. Watak ini merupakan watak utama yang menepati sifat manusia dalam kehidupan sehari-hari. b. dia berasa takut/malu jika tindakannya sering ‘meminjam’ buku-buku rujukan SPM dari perpustakaan akan diketahui orang. Watak utama dalam novel ini ialah Azfa Hanani. Kemunculan watak sampingan tidak sekerap watak utama. Antara watak sampingan dalam novel ini ialah Tengku Mazran. Azfa Hanani memiliki sifat-sifat yang ada pada manusia biasa. 2. a. b. Tengku Muzaffar dan Ekran. Tengku Ellina. b. Watak sampingan menyokong tindak-tanduk watak utama untuk melengkapkan cerita. 3. Watak sampingan a. Watak Bulat / Watak Bundar. a. b. Jenis Watak: 1. Watak antagonis dalam novel ini ialah Laili yang memusuhi Azfa Hanani. Berpegang kepada janji. Watak utama / watak protagonis a.

Watak Pipih. Contoh watak statik dalam novel ini ialah Kak Finaz (Syafinaz). WATAK DAN PERWATAKAN Azfa Hanani / Aku a. c. Berumur 17 tahun. Watak Statik. Azfa Hanani ialah watak utama novel ini. Antara watak pipih dalam novel ini ialah Tengku Ellina yang merupakan saudara dua pupu Tengku Murni dan menolong Azfa Hanani menyesuaikan diri di Sekolah Menengah Taman Sari. Watak ini merupakan watak sampingan yang hanya dipusatkan pada suatu aspek sifat atau fikirannya. 7. Secara fizikalnya Azfa Hanani gadis yang cantik. wajahnya lembut. b. c. Watak dinamik berubah. d. b. Tengku Muzaffar mula berjinak-jinak dengan masjid dan mengikuti pengajian agama di situ. 6. b. a. Watak ini tidak kompleks dan tidak berkembang. Perubahan yang berlaku mungkin daripada kurang baik menjadi yang baik atau sebaliknya. .wang ‘upah’ penyamarannya itu ke atas katil telah menyinggung perasaan Azfa Hanani. Contoh watak dinamik dalam novel ini ialah Tengku Muzaffar. dia telah berubah dan insaf atas perbuatannya terhadap Azfa Hanani. Watak statik tidak mengalami sebarang perubahan tingkah laku atau fikiran dari awal hingga ke akhir cerita. Namun akhirnya. Dia juga memandang rendah terhadap orang yang kurang berada. sama ada dari segi psikologi atau dari segi aksi-aksi yang berlaku dalam plot. Dia pada mulanya sering menunjukkan sikap syak wasangka terhadap Azfa Hanani. b. Watak Dinamik. a. c. Azfa Hanani kehilangan kedua ibu bapanya semasa dia masih bayi. a. 5.

h. Buktinya melalui perbualan antara Abang Mazran dan Azfa Hanani. Dia amat menyayangi anak-anak pak longnya. Meninggal dunia akibat kemalangan yang menimpanya semasa memandu bersamasama ibunya. iaitu SM Taman Sari. Tidak memandang rendah pada orang lain. Dia tidak kekok untuk bercampur dengan pelajar-pelajar di sekolah baharunya. Contohnya. g. Dia dibesarkan oleh bapa saudaranya dalam serba kekurangan. Azfa Hanani berjaya mengharungi kehidupan seorang diri di tempat yang baharu. . Buktinya. Murni dikatakan tidak mahu beralah apabila bergaduh dengan abangabangnya. Peramah. f. Bijak bergaul. Buktinya diceritakan oleh Azfa Hanani melalui gambargambar di dalam album Tengku Murni. n. g. b. Dia bersekolah dalam Tingkatan Lima Kenanga di SM Seri Dian dalam aliran sains setelah mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan SRP. Dia sudi memaafkan perbuatan Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah.e. Pemaaf. Cekal hati. Gigih dalam menuntut ilmu. Gemar berpakaian ‘rugged’. Dia tetap mengeposkan buku-buku rujukan SPM yang ‘dipinjamnya’ itu kepada Cikgu Zamin. Tengku Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni baik dengan hampir semua pelajar SM Taman Sari. m. i. Bertanggungjawab. o. Buktinya. Anak yang manja. Wajahnya seiras dengan Azfa Hanani. k. Taat pada perintah agama. dia masih mahu mengekalkan identiti diri sebagai Azfa Hanani walaupun telah diterima baik oleh keluarga Datuk Tengku Makmur. h. d. kecuali subjek Bahasa Inggeris. Syafiqah dan Fuziana ditegur oleh Murni kerana sering merendahkan orang lain. e. Taat kepada pak long dan mak longnya. Dia meminta keizinan mereka terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengikut Abang Mazran dan Kak Finaz ke Kuala Lumpur. dia rajin bersembahyang dan selalunya setiap malam Jumaat dia akan membaca Al-Quran untuk disedekahkan kepada arwah ayah dan ibunya. c. Anak perempuan Datuk T. j. l. Tengku Murni akan mencium pipi ibunya sebelum keluar ke manamana. Teguh jati diri. f. Tengku Murni / Murni a. Buktinya setiap hari dia berulang-alik dari rumah ke sekolah sejauh 30 km dengan menggunakan bas sekolah. Makmur dan Datin Maziah. Penyayang. Tidak mudah mengalah.

perniagaan burger diusahakannya bagi mempraktikkan apa-apa yang dipelajarinya di sekolah. b. Kakak ipar yang baik hati. d. Berpegang teguh pada janji. dia tidak begitu kisah dengan statusnya yang berketurunan bangsawan. Berpendirian terbuka. d. f. Bijak mengurus diri. Buktinya dia sentiasa mengambil tahu akan keperluan Azfa Hanani. Buktinya. Contohnya. e. atas dasar kasih kepada ibu. d. Ibu yang penyayang. Isteri Tengku Mazran. e. Ayah dan ibunya merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia dan kini sedang mengikuti kursus doktor falsafah di Amerika Syarikat. Ekran a. Dia sangat menyayangi dan memanjakan Tengku Murni. Tengku Mazran. Projek Hari Sumbangsih telah berjaya membuat kutipan yang tinggi hasil kecekapannya sebagai pengerusi. c. Tengku Mirzan. Tengku Mazran terpaksa meminta Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni bagi meredakan tekanan perasaan yang dialami oleh ibunya itu. dia berusaha untuk menyembuhkan tekanan perasaan yang dihadapi ibunya. Anak yang bertanggungjawab. b. Mengalami tekanan perasaan. b. Tengku Muzaffar dan akhirnya Tengku Murni. e. c. Buktinya. Penyayang. Hidup bermadu setelah suaminya bernikah dengan seorang gadis muda. Mengambil berat. c. iaitu meminta Azfa Hanani menyamar sebagai adiknya Tengku Murni. Isterinya bernama Syafinaz. g. Syafinaz/Kak Finaz a. Sanggup berkorban.Datin Maziah a. d. b. Setelah AH dapat menyesuaikan dirinya. Setiap janjinya dengan Azfa Hanani ditunaikan. Tengku Mazran / Abang Mazran a. Isteri Datuk Tengku Makmur. Dia telah berhenti kerja kerana hendak mengurus keluarga mentuanya setelah Datin Maziah sakit. . Ingin menjadi akauntan. Dia tidak berasa malu untuk berniaga burger sungguhpun dia berasal dari keluarga yang agak berada. Buktinya banyak membantu AH sepanjang dia tinggal di rumah banglo Datin Maziah. dia berusaha untuk menyembuhkan ibunya dengan mencari penawarnya. Ibu kepada Tengku Murshadad (anak sulung). Buktinya. Ekran pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima di SM Taman Sari. Anak Datuk Tengku Makmur dan Datin Maziah. Kak Finaz menyambung tugasnya sebagai seorang arkitek. Merendah diri. c. Cekap.

Fuad – kumpulan Forum Remaja. Adlan. Rakan-rakan sebaya • • • • Falini. Ekran – rakan di Sekolah Menengah Taman Sari. Tengku Ellina.f. Angkuh. Suami Datin Maziah. Rozlan – rakan di Sekolah Menengah Dian. Suzana. Kumpulan Watak Novel Azfa Hanani a. Berpegang teguh pada janji. Keluarga Datuk Tengku Makmur • • • • • • • b. e. Kamilah. c. Aini. Nordin. b. Diari Tengku Murni yang dibaca oleh AH mengesahkan hubungan mereka. Buktinya selama 16 tahun beliau dan Datin Maziah mencari AH namun tidak berjumpa. Mempunyai dua orang isteri. Mempunyai hubungan yang istimewa dengan Tengku Murni. Fazlina. . Datin Maziah Tengku Mursyadad Tengku Mizran Tengku Mazran Tengku Muzaffar Tengku Murni Syafinaz / Kak Finaz Keluarga Pak Long atau Pak Madi • • • • • Mak Long atau Mak Diah Zuraini Zurina Zahir Zahidin c. Iskandar – pemuda mata keranjang. Tujuannya untuk menunaikan janji mereka untuk memelihara AH. Datuk Tengku Makmur a. Dia menilai pertolongan yang diberikan oleh AH berdasarkan pertimbangan wang ringgit semata-mata. Adriani.

Di bilik pengetua. Latar Masa . Azfa Hanani diberi tunjuk ajar oleh Kak Finaz tentang cara Tengku Murni makan. Tempat Azfa Hanani dibesarkan. Di makmal kimia. Mak Hajjah Kiah – ibu Nordin Norman Syarifah Rozan LATAR Latar Tempat 1. Kumpulan pembantu • • • • Pak Haji Arshad – bapa Nordin. Perjumpaan yang diadakan oleh pelajar-pelajar Tingkatan lima bagi berbincang tentang projek Hari Sumbangsih yang akan diadakan. Di rumah pak long. 5. Ketua Kampung Merpati. Laili. Cikgu Zamri – guru Sekolah Menengah Taman Sari. Azfa Hanani dan para pelajar yang lain berlatih dan berbincang tentang pertandingan Forum Remaja. Di rumah Tengku Ellina. e. Azfa Hanani bertemu buat kali yang pertama dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz. dan lain-lain lagi. Syafikah. Cikgu Sani. 6. bercakap. Di Sekolah Menengah Taman Sari. Di Institut Lingua Franca. Cikgu Habib – guru Sekolah Menengah Sri Dian. Di sinilah Azfa Hanani bimbang kerana mengesyaki perbuatannya ‘mencuri’ buku-buku rujukan dari perpustakaan terbongkar.• d. Tempat tinggal Azfa Hanani. Tempat di mana Azfa Hanani belajar bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun. Di banglo kepunyaan Datin Maziah. 4. Di dusun Pak Haji Arshad. Cikgu Zamin. Cikgu Ramzan. 2. 3. 3. Datuk Tengku Makmur sekeluarga datang menemui Azfa Hanani. 4. Di Hotek Universe. 5. Guru-guru • • Cikgu Sofea. Fuziana – kumpulan Budak Glamor.

2. 5. 3. • Perkembangan. 4. namun mereka kaya dengan kasih sayang. Selain itu. Tengku Mazran berusaha sedaya upaya membantu sepupu Azfa Hanani mendapatkan rawatan bagi menyembuhkan penyakit lumpuhnya dengan menghantar Zuraini ke Indonesia. • Azfa Hanani diajar cara bertutur. Azfa Hanani menjalani kehidupannya sebagai pelajar pada waktu pagi . sungguhpun kehidupan pak long sekeluarga susah. Azfa Hanani yang sanggup menerima tawaran menyamar sebagai Tengku Murni dengan tujuan untuk menyelamatkan Datin Maziah daripada mengalami tekanan jiwa. • Pembaca diperkenalkan dengan watak Azfa Hanani yang berasa takut setelah mengetahui bahawa orang yang selalu mencuri buku rujukan di perpustakaan telah dikenal pasti dan akan ditangkap. . Masyarakat yang bertanggungjawab. sikap Azfa Hanani yang melaksanakan tugas sebagai pengerusi Hari Sumbangsih yang dipertanggungjawabkan kepadanya dengan cemerlang sekali. PLOT Plot ialah jalan cerita iaitu rentetan peristiwa yang ada sebab dan akibat. Contohnya.1. Plot novel ini disusun secara kronologi iaitu mengikut urutan masa. petang dan malam. Latar Masyarakat 1. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Sri Dian tempat Azfa Hanani melanjutkan pelajaran di Tingkatan 5 Kenanga. Permulaan cerita. Datuk Tengku Makmur yang memandang rendah dan menghina Azfa Hanani kerana berasal dari kampung dan miskin dengan mencampakkan wang ke atas katil sebagai upah menyamar. Contohnya. Masyarakat yang berpegang kepada janji. Masyarakat yang mengutamakan kasih sayang. makan dan bergaul seperti Tengku Murni dan kemudiannya dihantar ke Sekolah Menengah Taman Sari untuk bersekolah. Waktu petang pula adalah ketika Datin Maziah mengadakan sambutan hari jadi Azfa Hanani yang ke-17. Contohnya. masyarakat pelajar di Sekolah Menengah Taman Sari yang sibuk menjayakan Hari Sumbangsih. Masyarakat elit yang bongkak dan sombong kerana statusnya. Masyarakat yang sanggup berkorban dengan tujuan membantu orang lain. Peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu siang. Contohnya. Masyarakat pelajar. Contohnya. 6. Latar masa novel ini mengambil masa beberapa bulan sahaja iaitu semasa Azfa Hanani menuntut di Sekolah Menengah Sri Dian dan kemudiannya meneruskan persekolahannya di Sekolah Menengah Taman Sari. Azfa Hanani berkenalan dengan Tengku Mazran dan Kak Finaz yang memintanya menyamar sebagai Tengku Murni kerana muka mereka seiras. 2.Contohnya. Latar malam ketika Azfa Hanani membaca dan mengkaji diari Tengku Murni.

Tengku Muzaffar yang pada mulanya membenci Azfa Hanani kini mula menunjukkan perasaan sayang seperti seorang adik setelah sering mendengar Azfa Hanani membaca surah Yasin. Iskandar terbunuh dalam kemalangan jalan raya dan Laili cedera parah. Datin Maziah begitu marah kerana berasa tertipu lalu menampar dan menghalau Azfa Hanani dari rumah. . Kumpulan Budak Glamor benci akan Azfa Hanani kerana sebelum ini mereka tidak sependapat dengan Murni. • Kumpulan budak glamor dibubarkan. Peleraian Cerita • Penyakit lumpuh Zuraini telah sembuh setelah menjalani rawatan di Jakarta. Teknik Pemerian / huraian / deskriptif. • • • Syafinaz menyambung kerjayanya sebagai arkitek. • Datuk Tengku Makmur menemui orang yang dicari selama ini dan mengakui bahawa dialah yang melanggar teksi yang dinaiki oleh ibu bapa Azfa Hanani sehingga mereka terbunuh. • • • • Klimaks/Puncak Cerita • • • Azfa Hanani bertengkar dengan Tengku Muzaffar kerana sikap Tengku Muzaffar yang membenci. 1. Teknik Plot Teknik plot atau teknik penceritaan ialah cara pengarang mengolah ceritanya supaya menarik dan berkesan. • Pasukan Forum Remaja Azfa Hanani menjadi johan peringkat negeri dan dia diumumkan sebagai pengerusi terbaik. menghina dan menghalang Azfa Hanani daripada berkawan dengan Ekran. Dia berjaya menjalankan tugas itu dengan baik dan muncul sebagai pengerusi terbaik. Azfa Hanani mengetahui bahawa Tengku Muzaffarlah menjadi punca putusnya hubungan antara Murni dan Ekran. Program Hari Sumbangsih berjaya mengumpul dana melebihi sasaran yang ditetapkan. Berdasarkan diari Tengku Murni.• Azfa Hanani belajar menyesuaikan diri menjalani kehidupan mewah sebagai Tengku Murni. Azfa Hanani diminta menjadi pengerusi forum menggantikan Ellina. Di sekolah dia mengalami konflik kerana kadang-kadang dia menjadi Azfa Hanani dan Tengku Murni. Pertengkaran mereka didengar oleh Datin Maziah dan rahsia penyamarannya terbongkar. Akhirnya Azfa Hanani diterima sebagai anggota keluarga mereka dan kembali ke banglo Datin Maziah.

gadis malang yatim piatu ini mahu diangkat menjadi anak emas sebuah keluarga hartawan (20). 3. Teknik Suspen. Sinkope – “Agaknya. Simile – macam rusa masuk kampung.(45) . Teknik Monolog dalaman. 6. takhta hati (152) 5. bahawa kedua-dua orang tuanya bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia. nak menjawab tu yang susah. Contohnya. (43) 7. Personifikasi – biarpun dadaku dikocak debar yang bukan kepalang hebatnya. Peribahasa – hujan emas di negeri orang. Contohnya. orang tu tak dapat cari nombor PIN. pertuturan antara watak digunakan... bagai aur dengan tebing.” ujarku. hujan batu di negeri sendiri. pengarang memerikan suasana pembelajaran di Makmal Kimia. 2. GAYA BAHASA 1. Teknik Imbas Kembali Ingatan sesuatu watak terhadap peristiwa. Unsur suspen dapat mengundang minat pembaca untuk menghabiskan bacaan bagi mengetahui kisah seterusnya. Kisah Murni meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya diceritakan oleh Tengku Mazran. Cuma. kejadian yang telah berlaku atau yang telah dialaminya. Contohnya.. Penggunaan bahasa Arab – keadaan akan berubah tetapi mereka akan terus kuhubungi. situasi atau perasaan.. Contohnya. (194) dan sambil menyelam minum air (173) 2. Teknik dialog.kerana perasaan tertarik itu acap kali hadir tanpa disedari. (213) .. fahamlah... Azfa Hanani berdialog dengan Kak Finaz. Penggunaan perkataan bahasa Perancis – “merci beau coup”. 4. baik lagi negeri sendiri. Watak berkata-kata di dalam hati atau berfikir tentang sesuatu perkara. Azfa Hanani bermonolog dalaman setelah dia terasa tersindir dengan kata-kata Kamilah. insya-Allah. Azfa Hanani terkejut apabila melihat pak long dan Zuraini yang telah sembuh daripada penyakit lumpuh berbual dengan Datuk Tengku Makmur. Dia bukannya berasal dari keluarga yang miskin.(54) 6. Contohnya. putik-putik kedewasaan (151).. Metafora – arus lamunan (107).. umpama gajah putih (37).. 5.” (63) “Sikit-sikit tu.. Paradoks . (98) 8. 4. Contohnya.- Teknik ini digunakan oleh pengarang untuk menjelaskan sesuatu keadaan. Pengarang menerapkan unsur kejutan untuk mewujudkan suasana pembacaan yang menarik.. Teknik Kejutan. Untuk menjadikan sesebuah cerita lebih realistik. Ekran telah meninggalkan Azfa Hanani ketika di Dewan Sri Wawasan ketika mereka melawat pameran buku Pesta Buku Alam Malaysia dan kisah gerai burger Ekran dibakar.(151) 3.

Azfa Hanani sanggup membantu Kak Finaz dan Abang Mazran dengan menyamar sebagai tengku Murni. Kita perlu menjaga maruah diri setiap masa. Kasih sayang – Bapa saudara Azfa Hanani yang dipanggil pak long sanggup menjaganya dari kecil selepas kematian ayah dan ibu Azfa Hanani. 2. 3. Datuk Tengku Makmur meminta maaf dan mengakui kesilapannya sehingga menyebabkan kematian ibu dan bapa Azfa Hanani. 5. Kita hendaklah bersikap rendah diri terhadap orang lain walaupun berasal daripada keluarga berada. Tanggungjawab – Azfa Hanani sanggup menyamar sebagai Tengku Murni demi memulihkan tekanan perasaan yang dihadapi oleh datin Maziah. . Kita hendaklah memberikan pertolongan kepada yang memerlukan. dan sepupu-sepupunya semasa dia melihat lauk-pauk yang lazat dihidangkan kepadanya. Kita hendaklah bersimpati terhadap kesusahan orang lain walaupun kita telah hidup senang. Azfa Hanani reda menerima takdir bahawa kematian ayah dan ibunya dalam kemalangan disebabkan oleh Datuk Tengku Makmur. Walaupun Tengku Murni anak orang kaya. 4. mak long.NILAI 1. PENGAJARAN 1. Azfa Hanani teringatkan keadaan pak long. namun dia masih gembira walaupun kembali tinggal di rumah pak longnya. Azfa Hanani menolak pelawaan lelaki yang tidak dikenalinya itu yang mahu menghantarnya pulang ke rumah. Kita hendaklah menerima takdir yang menimpa dengan reda. 3. 2. 6. 4. Baik hati – Azfa Hanani memaafkan kesalahan Syafikah dan Fuziana dan dia sedikit pun tidak mendendami mereka. tetapi dia tidak sombong dengan rakanrakannya yang lain. Seseorang yang pernah melakukan kesilapan mestilah mengakui kesilapannya. Hormat-menghormati – Abang Mazran dan kak finaz menghormati pak long dan mak long walaupun mereka berketurunan bangsawan. Kesyukuran – walaupun sebelum ini Azfa Hanani tinggal di rumah mewah milik Datin Maziah. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->