P. 1
WAJ3107 Seni Dalam Pendidikan

WAJ3107 Seni Dalam Pendidikan

|Views: 3,952|Likes:
Published by Mohamad Firdaus

More info:

Published by: Mohamad Firdaus on Mar 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2014

pdf

text

original

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN INSTITUT PENDIDIKAN GURU

Sidang Akademik 2008 – Semeter 4 PRO FORMA KURSUS
Kursus Wajib

WAJ3107 SENI DALAM PENDIDIKAN

Bahagian Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran Malaysia Berkuat kuasa mulai Januari 2007

2. Menghuraikan peranan Seni Dalam Pendidikan Menjelaskan konsep asas dalam seni visual. expression. 4. This course exposes students to the knowledge and basic skills in creative activities by integrating music.learning process of various subjects at the primary level. exposure to basic skills in music. movement and visual art as well as application of 2 . It also focuses on the introduction of Arts in Education. Kandungan kursus memberi perhatian kepada Pengenalan kepada Seni Dalam Pendidikan. pergerakan dan seni visual dalam proses pengajaran dan pembelajaran pelbagai mata pelajaran sekolah rendah. 3. Kursus ini memberi tumpuan kepada aktiviti kreatif yang mendorong kanak-kanak menggunakan imaginasi. mereka bentuk dan melaksanakan aktiviti meneroka. 5. inquiry and multiple intelligences. It emphasizes the importance of creative activities that help stimulate imagination.Pro Forma Kursus Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian (Seni Dalam Pendidikan – Pendidikan Rendah) Nama Kursus Kod Kursus Kredit Jam Kontak Bahasa Pengantar Prasyarat Semester Hasil Pembelajaran Seni Dalam Pendidikan (Arts In Education) WAJ3107 3(2 + 1) 60 jam Bahasa Melayu Telah mengikuti kursus asas dalam Major Pertama/Kedua 1. mengalami dan mengekspresi yang melibatkan kepekaan deria kanak-kanak Mengaplikasikan aktiviti seni visual. Pendedahan kepada asas Muzik. muzik dan pergerakan sebagai cara menghubungkaitkan pengetahuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran Merancang. inkuiri dan kecerdasan pelbagai. Pergerakan dan Seni Visual Sekolah Rendah. movement and visual art which will enhance the teaching . Aplikasi aktiviti kreatif dalam Pengajaran dan Pembelajaran pelbagai mata pelajaran. ekspresi. muzik dan pergerakan dalam pelbagai mata pelajaran yang lain Mengamalkan nilai-nilai murni melalui pelbagai pengalaman seni Sinopsis Kursus ini mendedahkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran asas untuk mengaplikasikan aktiviti kreatif yang mengintegrasikan muzik.

emosi. bersepadu. ekspresi dan kreativiti − Pembelajaran yang optimum. Tajuk 1 Kandungan Teori Pengenalan kepada Seni Dalam Pendidikan • Konsep. matlamat. kreatif dan menyeronokkan • Irama. objektif Seni Dalam Pendidikan untuk guru sekolah rendah − Perkembangan teori pembelajaran dan isu berkaitan − Kepentingan imaginasi.creative activities in the teaching and learning of various subjects. estetik (JERISE) − Seni dan perkembangan JERISE kanakkanak mengikut tahap − Mengenal konsep aktiviti motivasi pembelajaran mengikut tahap perkembangan JERISE − Mengenal konsep aktiviti untuk melibatkan murid secara aktif. emosi. intelek. rohani. warna dan ruang dalam Seni. sosial. Latar Belakang dan Kepentingan Seni Dalam Pendidikan − Konsep. menyeronokkan − Unsur-unsur kebudayaan dalam pendidikan • Kanak-kanak dan Seni 2 jam Jam 7 − Keperluan dan keinginan asas kanakkanak dan remaja dari segi jasmani. Warna dan Ruang − Menyepadukan irama. • Deria dan Seni Perkembangan kepekaan deria kanak-kanak Kepentingan kepekaan deria dalam proses pengajaran dan pembelajaran 3 .

Tajuk 2 Kandungan Pendedahan kepada Pengetahuan dan Kemahiran Asas dalam Seni Peringkat Sekolah Rendah • Seni Visual Jam 15 − Pengenalan konsep asas seni visual − Pengenalan Asas Seni Reka − Pengenalan bidang seni visual di sekolah rendah • Seni Muzik Pengenalan kepada pengetahuan asas konsep muzik − Pengenalan kepada kemahiran muzik asas melalui aktiviti − Pengenalan kepada kepentingan muzik di sekolah rendah Pergerakan − Pengenalan kepada konsep pergerakan − Pendedahan kepada kemahiran asas pergerakan Pengenalan kepada asas pergerakan di sekolah rendah − 4 .

muzik dan pergerakan dengan mata pelajaran lain − Konsep penghubungkaitan semua benda − Peranan dan kelebihan penghubungkaitan • Penghubungkaitan Seni Visual. proses dan strategi pelbagai mata pelajaran •Pendedahan kepada Tema dan Penghubungkaitan − Pilihan dan penentuan tema − Kebaikan dan kelemahan tema •Penghubungkaitan di antara seni visual. Melaksanakan aktiviti mengenal irama. Amali 3. Muzik dan Pergerakan dalam persediaan mengajar bagi mata pelajaran seperti: − − − − − − − − − Matematik atau Sains Bahasa Pendidikan Islam Pendidikan Moral Kajian Tempatan Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Kemahiran Hidup Pemulihan & Pengayaan Pendidikan Khas dan Masalah Pembelajaran Jumlah 1 1. warna 30 6 5 . pelbagai kemahiran.Tajuk 3 Kandungan Aplikasi dan Pengurusan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Jam 8 •Pendedahan kepada konsep integrasi − Konsep dan pelbagai makna integrasi − Isu dan cabaran integrasi − Integrasi isi kandungan unit. 2.

• Menjalankan aktiviti kreatif yang mengaplikasi irama. visual dan pergerakan − Menulis refleksi dan merekod gerakbalas diri dalam proses memperoleh pengalaman Ekspresi − Meluahkan perasaan melalui ekspresi mud. 2 Menjalankan aktiviti meneroka. muzik dan pergerakan 9 • 6 . olahan dan manipulasi • Memperoleh Pengalaman − Mengaplikasikan pelbagai strategi dan aktiviti mudah untuk memperoleh pengalaman − Memperoleh pengalaman pelbagai arah dan jarak menggunakan muzik. memperoleh pengalaman dan mengekspresi melalui seni •Meneroka − Meneroka alat dan bahan − Meneroka idea dan isi kandungan − Meneroka cara pengelolaan. visual dan pergerakan − Memperoleh pengalaman corak.Tajuk Kandungan dan ruang serta deria dan seni Jam • • Mejalankan aktiviti meneroka yang melibatkan irama. maklumat yang berbeza melalui aktiviti kreatif seni visual. warna dan ruang Menjalankan aktiviti kreatif yang menggunakan irama. warna dan ruang secara bersepadu •Menjalankan aktiviti kepekaan deria dan seni. warna dan ruang untuk tujuan ekspresi dan penyampaian idea dan maklumat. idea. muzik dan pergerakan untuk meningkatkan kepekaan deria. − Aktiviti seni visual. irama melalui muzik.

Tajuk Kandungan − Menghuraikan sifat kesan yang ekspresif dalam aktiviti seni visual. muzik dan pergerakan untuk tujuan ekspresi dan komunikasi − Membincangkan gerakbalas. perasaan diri terhadap pelbagai bentuk ekspresi dan menghubungkaitkan dengan isi pelajaran 4. Jam 7 . muzik dan pergerakan − Menggunakan aktiviti kreatif seni visual.

kemahiran mata pelajaran. penyampaian. tahap. minat dan latar belakang murid Jam 15 • Menguruskan jadual dan masa untuk berkolaborasi dengan tenaga pakar pelbagai mata pelajaran • • Menyelesaikan masalah kefahaman antara pelbagai mata pelajaran Menyediakan contoh aktiviti secara kolaboratif untuk mengaplikasi strategi dalam pengajaran dan pembelajaran bagi mencapai hasil pembelajaran Melaksanakan aktiviti bersepadu untuk tujuan penglibatan.Tajuk 3 Kandungan Melaksanakan dan Mengurusan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran • Memilih tema mengikut hasil pembelajaran. motivasi. fasilitasi. pengayaan dan pemulihan • Mengaplikasi aktiviti kreatif seni visual. muzik dan pergerakan dalam pengajaran dan pembelajaran melalui pengajaran mikro dalam mata pelajaran seperti: − Matematik atau Sains − Bahasa − Pengetahuan Agama Islam − Pendidikan Moral − Kajian Tempatan − Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan − Kemahiran Hidup − Pemulihan & Pengayaan − Pendidikan Khas dan Masalah Pembelajaran Jumlah Jumlah Keseluruhan Kerja Kursus Peperiksaan Akhir 30 60 60% 40% Pentaksiran 8 . pengukuhan.

Integrate the currricula. Dynamic physical education for elementary school children. NY: Thomson Delmar Learning. (1986). (1991). Rujukan Tambahan Anderson. IL:America Master Teacher Programme Dauer. How to foster creativity in all children. Gardner. Teaching children movement concept and skills. R. NY: Thomson Delmar Learning. R. Ayob (1998). mind.J. M. Bhd. (2002). NY. S.(2003).E. Macmillan. (2005). (1994). Art. lagu & puisi. Creativity and the arts with young children. and brain : a cognitive approach to creativity. Flo Enterprise Sdn. (1991). Permainan. Menon. 9 . activities & theory.P. W.M. Experiences in movement with music. W. Fogarty. Buschner.Rujukan Asas Isbell. V. (1989). Salmah. Bhd. C. & Lawrence. Pahang: PTS Professional Publishing Sdn. New York: Macmillan Publishing Company. Creative and mental growth. H. Lowenfeld. Pergerakan kreatif dan pendidikan. Bentong. & Pangrazi. Illinois: IRI/ Skylight Publishing Inc. & Raines. Pica. Integrating music into the classroom. and Brittain. P. Mayesky.L.A. (2000). V. California:Wadsworth Publishing Co. Belmont. R. P. NY:Basic Books Inc.(1982). N. NY:Thomson Delmar Learning. J. R.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->