P. 1
1New Microsoft Word Document

1New Microsoft Word Document

|Views: 219|Likes:
Published by zainon73

More info:

Published by: zainon73 on Mar 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/09/2013

pdf

text

original

Seni pertukangan khususnya pertukangan tradisional merupakan satu seni yang tidak dapat dipisahkan di kalangan masyarakat Malaysia

. Pertukangan tradisional adalah lebih kepada pertukangan tangan yang halus dan menarik. Ia menggunkan peralatan tradisional yang dilakukan secara manual dan bukannya dengan menggunakan mesin atau pun alatan moden. Alat-alat tradisional yang biasanya digunakan adalah seperti ketam, pahat, penukul, kikir, gergaji, gerudi, kertas pasir dan lain-lain. Penggunaan alatan ini boleh menghasilkan kerja yang halus dan menarik walaupun mengambil masa yang agak lama. Namun pada masa kini, kebanyakan alatan ini telah digantikan dengan peralatan moden yang lebih menjimatkan masa dan kos.

Gergaji
Gergaji merupakan alat yang diperbuat daripada besi yang bergerigi pada matanya dan digunakan untuk memotong kayu, papan dan lain-lain. Gergaji mempunyai saiz dan bentuk mata yang bermacam-macam. Mata yang berbagaibagai jenis ini boleh ditukar-tukar mengikut keperluan penggunanya. Pelbagai jenis gergaji yang digunakan pada masa dahulu mengikut keperluannya. Gergaji tangan merupakan gergaji kecil yang kerapkali digunakan. Selalunya pemegang tangan bagi gergaji diperbuat daripada kayu. Jenis-jenis gergaji adalah seperti:. Gergaji aneka iaitu gergaji yang pelbagai jenis matanya yang boleh ditukartukar. . Gergaji balak (baluk) iaitu gergaji untuk membuat papan. . Gergaji belah iaitu gergaji untuk memotong kayu mengikut hala urat . Gergaji besi iaitu gergaji untuk memotong besi. . Gergaji besar iaitu gergaji yang bingkainya merupakan bentuk huruf H. . Gergaji kerat iaitu gergaji untuk memotong kayu melintang urat. . Gergaji kerawang iaitu gergaji untuk membuat ukiran. . Gergaji pita (tali) iaitu gergaji yang matanya berlingkar. . Gergaji tangan iaitu gergaji kecil yang dipegang dengan sebelah tangan. . Gergaji tebuk iaitu gergaji dengan mata yang tidak lebar. . Gergaji rantai. . Gergaji racik. . Gergaji talam.

. Gergaji andang. Gergaji Balak

Gergaji Andang

Gerudi
Gerudi merupakan salah satu alat pertukangan yang popular pada masa dahulu dan masih lagi digunakan pada masa sekarang. Ia merupakan sejenis alat untuk membuat lubang pada kayu, yang biasanya untuk memasang pasak. Pada masa dahulu, banyak tanggam atau sambungan kayu yang menggunakan pasak kayu. Gerudi mempunyai mata yang tirus dan tajam, diperbuat daripada besi dan mempunyai pemutar tangan untuk menggerakkannya. Hulu pemegangnya pula kebiasaannya diperbuat daripada kayu.

Kertas Pasir
Kertas pasir merupakan kertas yang digunakan pada proses akhir pertukangan. Ia merupakan kertas kasar yang seperti pasir di mana ia digunakan untuk meratakan permukaan kayu supaya ia lebih kemas dan licin. Kertas ini akan digosokkan berkali-kali ke atas permukaan kayu yang hendak dilicinkan. Secara tradisional sebelum kewujudan kertas pasir, masyarakat Malaysia menggunakan daun palas untuk proses merata dan melicinkan kayu seperti hulu kapak, parang, cangkul dan sebagainya. Daun Mempalas

Bentuk-bentuk Kertas Pasir

terutamanya untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu. Mata ketam diperbuat daripada logam dan bahagian-bahagian lain diperbuat daripada kayu. Ketam mempunyai saiz yang pelbagai. Ketam jantan akan menghasilkan tahi ketam atau tatal yang tebal. ketam lidah betina. Ketam Panjang Ketam Lidah Betina Ketam Lidah Jantan . Ia mempunyai pemegang kanan dan kiri untuk memudahkan pengguna menjalankan proses pengetaman kayu. keseluruhan ketam diperbuat daripada logam dan banyak yang menggunakan tenaga elektrik. Ketam jantan juga sesuai dijadikan alat pemula kerja dan ketam betina sebagai alat penyudah kerja. ketam lidah jantan.Ketam Ketam merupakan alat yang digunakan untuk melicinkan kayu. Papan atau mengecilkannya kepada ukuran yang diperlukan dalam pertukangan tradisional Melayu. di mana ketam panjang digunakan sebagai ketam penyudah. ketam halus besi dan ketam golek. Namun pada masa sekarang. Ketam ada pelbagai-bagai jenis iaitu ketam panjang. tetapi ketam betina sebaliknya.

Ketam Halus Besi Ketam Golek .

Kikir ini dikenali sebagai kikir pari. Matanya pula ada yag disusun sehala. kayu dan lain-lain. Secara tradisionalnya orang Melayu zaman dahulu menggunakan kikir yang diperbuat daripada kulit ikan pari yang menggerutu. Kikir satu permukaannya melengkung atau berbentuk separuh silinder dikenali sebagai kikir belah rotan. Rentas batang kikir yang berbentuk bulat. melicinkan dan memotong besi. tiga segi dan sebagainya. Kikir juga mempunyai pelbagai jenis yang dirujuk berdasarkan bentuk rentas batang dan bentuk mata atau giginya. separuh bulat. dua hala dan pelbagai hala.Kikir Kikir merupakan alat yang diperbuat daripada keluli dalam batang atau bar yang bergerigi halus pada permukaan atau tepinya. Kikir Kikir Tiga Segi Kikir Pipih Kikir Setengah Bulat . Ia digunakan untuk mengikis. Ia digunakan untuk mengikir kayu atau kulit.

pahat kuku. Ada juga jenis pahat yang tidak bermata tajam. Antara jenis yang pelbagai itu ialah pahat mata bulat. Pahat itu dinamakan sebagai pahat pating. pahat caku dan pahat mata lintang. Hulu pahat diperbuat daripada kayu yang berbentuk bulat gadah dan dibuntutnya dipasangkan sisi supaya ia tidak mudah pecah apabila diketuk dengan tukul. pahat putar. Pahat Pahat Kuku Pahat Batu Pahat Ulu .Pahat Pahat merupakan alat besi yang berbentuk bilah bersegi dengan mata yang tajam dihujungnya. Jenis-jenisnya diberi berasaskan bentuk mata dan bilahnya. Kegunaan utamanya adalah bersama tukul/penukul untuk menebuk lubang dan memperkemaskan takuk tanggam serta mengukir kayu. Pahat juga mempunyai pelbagai jenis.

ada yang halus dan ada yang berkuku digunakan untuk mengumpil paku. Tukul kayu ini selalunya digunakan pada bahagian yang mesti tidak tercalar oleh ketukan. Tukul Tukul Besi Kepala Bulat Tukul Besi Kepala Pipih Tukul Besi Kepala V Tukul Kayu *Gambar tukul kayu diambil dari website www. Kepala tukul mempunyai pelbagai bentuk dan rupa. Tukul yang keseluruhannya diperbuat daripada kayu dipanggil tukul kayu.biz . Tukul besi pula keseluruhannya diperbuat daripada besi dan ia biasanya digunakan untuk mengetuk logam dan memecahkan batu.brandnametools. Ada yang bersegi. Bentuk tukul yang asal adalah hulu yang lurus dan kepala dihujungnya.Tukul Tukul atau penukul merupakan sejenis alat pertukangan yang digunakan untuk mengetuk atau memukul.

sabit. Bajak Sikat Cangkul . tajak. akar dan sebagainya ke dalam tanah . Peralatan pertanian tradisional yang kebiasaan digunakan adalah seperti cangkul. kelewang. Ia juga berfungsi dengan bantuan binatang peliharaan seperti kerbau dan lembu dan ini boleh membantu mempercepatkan proses pembajakan tanah. Masyarakat moden pada masa ini sudah tidak menggunakan alatan tradisional lagi kerana telah ditenggelami oleh penggunaan peralatan moden yang canggih serta dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja Bajak Bajak merupakan alat tradisional yang digunakan bagi kegiatan pertanian untuk tujuan penggemburan tanah. Masyarakat Malaysia pada masa dahulu menggunakan peralatan pertanian tradisional dalam mengusahakan tanaman serta menjalankan seluruh kegiatan pertanian. Fungsi utama bajak ini juga adalah untuk melakukan kerja-kerja penimbusan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tumbuhan seperti rumput-rampai. kuku kambing.PERALATAN PERTANIAN Pertanian merupakan satu bidang yang terpenting dalam menjana ekonomi negara pada masa kini. Kebiasaannya bajak selalu digunakan dikawasan sawah bagi proses penanaman padi. Bajak diperbuat daripada besi dan mempunyai gigigigi seperti sikat dan digunakan secara manual serta tidak disambungkan kepada jentera moden untuk membolehkan ianya berfungsi. parang. pencakar dan sebagainya. menyediakan ruang udara di dalam tanah untuk tanaman dan mengawal rumput-rampai daripada tumbuh. tenggala. Perubahan demi perubahan telah dilalui dalam bidang pertanian terutamanya dari segi penggunaan alat-alatan serta kaedah-kaedah yang dijalankan.

Walaupun kini sudah terdapat pelbagai jenis jentera bajak moden namun penggunaan cangkul masih lagi diperlukan bagi setengah-setengah kerja di kebun atau di sawah. Ada hulu berbentuk lurus dan ada juga yang berbentuk bengkok. Matanya pula diperbuat daripada besi. Cangkul burung pula digunakan untuk memecahkan tanah yang keras atau merejang batu. Terdapat pelbagai jenis cangkul yang dikenali sebagai cangkul betul (lurus) dan cangkul burung yang lebih dikenali sebagai alabangka. Petani di kampung lazimnya menggunakan cangkul bagi menggemburkan tanah sebelum bercucuk tanam. menggembur dan memecahkan tanah. keladi.Cangkul atau penggali merupakan alat tradisional yang digunakan untuk pertanian. keledek. Cangkul kebiasaannya digunakan untuk merata. sayur-sayuran. Cangkul lurus digunakan untuk menggali lubang yang sempit seperti turus pagar atau untuk menanam tiang. Cangkul Kecil Cangkul Besar . Tanaman yang diusahakan seperti ubi. tebu dan sebagainya. Cangkul mempunyai pelbagai jenis bentuk pemegang atau hulu yang diperbuat daripada kayu.

Petani lebih gemar menajak rumput di kebun mereka daripada menggunakan racun serangga makhluk perosak kerana dikhuatiri racun akan memberi kesan negatif kepada hasil tanaman di kebun atau dusun. tetapi kegunaannya adalah untuk menajak rumput dan menggembur tanah. tajak umpama gabungan cangkul dan parang. Tajak digunakan oleh petani untuk membersihkan rumput dikeliling rumah. Tajak adalah satu-satunya alternatif yang boleh diambil untuk membajak bahagian-bahagian sawah yang terlalu dalam kerana ia tidak boleh menggunakan tenggala atau kerbau. di mana satu dipangkal hulu dan satu lagi kira-kira dua pertiga hulu ke bawahnya. Hulunya berbentuk bulat gadah besar secekak yang mana panjangnya setengah depa. Tajak Duduk . Pada lengkungan dalam terdapatnya mata dan bilah ini dipasang melintang hulu seperti cangkul. sawah.Tajak Tajak merupakan alat tradisional yang biasanya digunakan di sawah-sawah padi. di mana ia bermula dari bahagian rusuk kanan atau rusuk kiri. Cara menggunakan tajak adalah memegang dengan kedua-dua belah tangan. kebun atau dusun. Pemegangnya panjang ( purata dua kaki setengah) yang sederhana besar serta bongkok udang dan runcing dihujungnya. Tajak mempunyai bentuk yang amat berbeza daripada senjata atau alat pertanian yang lain. Bagi petani wanita. Ayunan tajak adalah meliputi jarak sudut kira-kira 120 darjah dikeliling penggunanya. Pada pandangan yang paling dekat. tajak digunakan seperti cangkul untuk menggembur tanah bagi bercucuk tanam di sekeliling rumah.

Cara Tajak digunakan untuk menggemburkan dan mencangkul tanah Sabit Sabit juga merupakan satu jenis alat tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian. Penggembala lembu dan kambing di kampung-kampung menggunakan sabit tangan untuk menyabit rumput sebagai makanan ternakan tersebut. Sabit . Kegunaan alat ini yang paling utama adalah untuk memotong padi. Sabit adalah pisau yang melengkung dengan mata yang licin atau bergerigi. penggunaannya yang paling meluas adalah untuk menuai padi di mana ia menggantikan penggunaan ani-ani yang merupakan alat utama penuai padi pada era 1960-an. Ia mempunyai pemegang/ hulu yang diperbuat daripada kayu. diikat secara kuat dengan tali supaya tidak jatuh semasa digunakan. Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa dan kelapa sawit perlu digantung kepada galah. Namun begitu. rumput dan mengait buah seperti kelapa dan kelapa sawit.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa atau kelapa sawit Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa .

Jenis-jenis Parang Parang Penebas Parang Kelapa Parang Cengkok Parang Bugis . Ukuran mata parang adalah berbeza-beza dan bergantung kepada cara kegunaannya di mana parang yang lebih panjang di gunakan untuk menebas atau menebang dan parang kontot ( sederhana panjang ) digunakan untuk kerja harian seperti mengupas kelapa. Parang belitung digunakan untuk membelah kelapa. lembu. menyembelih binatang dan seumpamanya. Bagi bilah yang bengkok ia tidak mempunyai sarung. memotong rawan. tebu dan sebagainya. parang puting. Parang juga mempunyai sarung di mana ia bergantung kepada bentuk bilahnya. tulang kambing.Parang Parang merupakan alat serbaguna yang boleh digunakan dalam bidang pertanian dan juga untuk kegiatan harian seperti mengupas kelapa. tetapi yang lurus dan pendek ada yang mempunyai sarung. pulutan atau bagok. Pelbagai jenis parang yang boleh didapati iaitu termasuk parang panjang. Parang puting digunakan untuk mencungkil tanah bagi menanam sayur-sayuran. Hulu parang pula diperbuat daripada kayu di mana sesetengah hulu ada yang berukir tetapi pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang ukiran. mencincang ayam atau memotong duri dan sirip ikan yang besar seperti ikan mayong. parang belitung dan parang bongkok. Kebiasaannya. ia digunakan untuk menebas dan menebang pokok-pokok kecil di kebun atau di ladang.

Hulunya pula sama seperti hulu parang biasa. Ada kalanya muncung bilah dibengkokkan ke bawah bagai paruh burung yang disebut kelewang pucuk berkait. kecil dan tebal dipangkal serta mempunyai muncung yang runcing. Kelewang juga dianggap sebagai senjata kecemasan terutama terhadap ular. membersihkan kawasan sekeliling rumah atau kebun dan juga dusun. Bilah kelewang lebar di tengah. Cara menggunakan Kelewang Tenggala . Kelewang digunakan juga bagi menebas rumput. diperbuat daripada kayu dan diperkukuhkan dengan sigi. Ianya diguna secara sabitan rumput atau hayunan secara berpusing bergantung kepada kemahiran penggunanya.Kelewang Kelewang adalah tergolong dalam kumpulan parang panjang yang bilahnya melengkung .

Ini dapat mempercepatkan proses penanaman anak padi dan memudahkan petani membuat penanaman yang teratur ke atas tapak penanaman. Tenggala mempunyai ukiran panjang kira-kira 205 cm dan lebarnya kira-kira 78 cm.Tenggala merupakan alat pertanian yang penting bagi membajak sawah. Kuku kambing diperbuat daripada besi dan hulunya daripada kayu dan ada juga daripada besi. . Ia diperbuat daripada kayu dan mempunyai pemegang pandu serta mempunyai canggungnya di hujung. Tenggala Kuku Kambing Kuku kambing merupakan salah satu cara tradisional digunakan oleh masyarakat petani bagi proses penanaman benih padi di sawah. Ia mempunyai mata yang bercabang dua dihujungnya bagi menyelitkan anak padi dan akan ditekan ke dalam tanah untuk ditanam. Ada tenggala yang mempunyai ukiran pada hujung canggungnya dengan ukiran seperti sulus bayung. Pada kebiasaannya tenggala digunakan pada tanah yang berlumpur untuk dibajak.

Pencakar mempunyai mata seperti sikat.Pencakar Pencakar adalah satu jenis peralatan tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian bagi membantu petani menjalankan kegiatan pertaniannya. membersihkan batas semaian sayur-sayuran. . diperbuat daripada besi dan mempunyai pemegang daripada kayu yang sederhana panjangnya. membuang rumput-rumput ditapak semaian dan menyapu sampah di laman. Cara menggunakan pencakar adalah mudah di mana ia hanya perlu dicakar-cakarkan ke atas tanah mengikut kesesuaian tempat tersebut. Pencakar mempunyai pelbagai fungsi kegunaan iaitu sebagai penggembur tanah.

Jentera Pertanian amat penting dalam pertanian kerana ianya mempercepatkan kerja pertanian. Gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa melawat Pameran Jentera dan peralatan pertanian sempena MAHA 2010 yang lalu. Ada mesin pengupas kelapa. Memang macam-macam mesin atau jentera pertanian yang boleh dijumpai di sana.Sektor Pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia. Dari sekecil-kecil mesin rumput sehingga sebesar mesin pembajak. Jentera Pertanian semakin lama semakin moden. mesin pemerah kelapa dara. Pelbagai Inovasi jentera pertanian juga terdapat di sana. meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menjimatkan masa kerja. mesin pembajak. . Teknologi Pertanian semakin hari semakin berkembang mengikut peredaran zaman. dan pelbagai lagi. Akhir sekali dapat meningkat produktiviti hasil. menjimatkan kos buruh.

.

.

.

Teknologi Pertanian .Jentera Pertanian.

tapak tanaman tidak perlu diratakan. mengumpul. tanah atas hendaklah ditolak dahulu dan dihimpun di satu kawasan kerana tanah atas mengandungi bahan organan dan ‘humus’ yang menjadikan tanah itu subor. Akar dan tunggul pokok mestilah dibersihkan jika tidak ia akan menjadi sumber inokulum bagi berbagai jenis penyakit akar dan juga perumah kepada anai-anai. Tetapi untuk tanaman buah-buahan yang memerlukan batas .Penyediaan Kawasan Projek Pertanian Kebiasaanya terdapat beberapa peringkat dalam proses penyediaan kawasan sesuatu projek pertanian iaitu menebang. kerana sistem tanaman teres boleh digunakan. Untuk meratakan. Seminggu selepas ditebang kayu-kayu dihimpun untuk dibakar seelok-eloknya pada musim kering. mengumpul. maka semua pokok-pokok. Menebang. Membajak Sebab-sebab utama membajak tapak tanaman adalah untuk memulihkan struktur atau keadaan tanah untuk penyediaan batas bagi mendapatkan pengedaran udara dan kelembapan yang sesuai bagi percambahan biji benih . Selalunya bagi tanaman pokok buah-buahan jenis saka. belukar dan rumpai mestilah ditebang dan dibersihkan. membakar dan membersihkan Jika tapak tanaman adalah dari kawasan hutan. membakar dan membersihkan serta yang paling penting ialah membajak. seperti tembikai dan nenas ada kalanya tapak tanaman perlu diratakan. Pokok biasanya ditebang dengan menggunakan gergaji atau jentera seperti jentolak.

Kelajuan bajak putar yang rendah akan menghasilkan ketulan-ketulan yang lebih kecil dibandingkan dengan kelajuan yang lebih tinggi. Bajak piring Bajak piring boleh digunakan ditanah yang kering dan keras hingga tanah yang agak lembik. 3. Pada kelajuan yang rendah lebih banyak potongan terdapat pada satu meter jarak perjalanan. . sikat piring (disc harrow) dan bajak putar (rotary cultivator) 1. Jika digunakan pada tanah yang terlalu basah. lanya dapat menghasilkan permukaan yang gembur sesuai untuk percambahan biji benih. Bajak putar Bajak putar biasa digunakan untuk membuat batas. Bajak putar boleh dipasangkan kepada trektor 4 roda. la digunakan dalam pusingan pertama selepas tanah-dibersihkan untuk menolong dan membalekkan tanah. Biasanya sikat piring digunakan sebanyak dua pusingan selepas tanah dibajak dengan bajak piring dimana ia akan menghancurkan ketulan-ketulan tanah yang besar dan menutup ruang-ruang udara.Jenis-jenis jentera pembajak yang biasa digunakan ialah bajak piring (disc plough). Sikat piring Fungsi sikat piring ialah untuk memecah dan menghuraikan ketulan tanah dan mendapatkan tanah permukaan yang gembur. Selepas dibajak tanah menjadi ketulan-ketulan yang besar. trektor 2 roda atau trektor jalan kecil (pedestrian operated). la dapat mengerjakan tanah sedalam antara 150 hingga 200 mm. ia tidak dapat memecah dan menghuraikan tanah disebaliknya menghasilkan ketulan-ketulan besar. 2.

Pelbagai peralatan mesin pertanian yang dipamerkan. Melaka. . Dengan adanya mesin-mesin pertanian atau jentera pertanian dapat memudahkan pelbagai kegiatan pertanian dijalankan.Mesin Pertanian Gambar peralatan mesin pertanian di ambil semasa pameran HPPNK 2009 yang berlangsung selama 8 hari di MITC.

. aktiviti pertanian tidaklah sesukar dahulu dengan adanya mesin atau peralatan pertanian yang canggih ini. Kini. Seharusnya pengusaha atau usahawantani mengetahui mesin apakah yang sesuai bagi memudahkan kerja-kerja mereka seharian.Dengan bantuan mesin pertanian ini banyak kos tenaga kerja dapat dijimatkan serta produktiviti juga dapat ditingkatkan.

elektronik terdiri dari komponen . melektronik terdiri dari komponen . mengirim atau menangkap. CCB. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. Elco. mengirim atau menangkap. . Protoboard.engubah arus. mengubah arus. Ic dan sebagainya. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. Protoboard.komponen mulai transistor. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. menggetarkan materi. CCB. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. Ic dan sebagainya. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. disatukan.komponen mulai transistor. yang jika ditempelkan. yang jika ditempelkan. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. menggetarkan materi. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. disatukan. Elco.

Resistor dan simbolnya kapasitor dan simbolnya Transistor dan simbonya Gambar 6 IC atau chip .

Setiap warna menentukan nilainya masing-masing. sekarang kita akan belajar mengunakannya. Perhatikan contoh berikut: Misalnya resistor dengan cincin kuning. merah dan emas. Untuk jelasnya mari kita lihat tabel di bawah. violet. seperti rangkaiannya TV.x100 .Thursday.cincin ke tiga berwarna merah. 2009 PENGENALAN KOMPONEN ELEKTRONIK DAN RANGKAIAN LISTRIK KOMPONEN-KOMPONEN DASAR ELEKTRONIK 1. Warna tersebut menunjukkan nilai hambatan dari sebuah resistor.. jadi urutan warna cincin resistor ini adalah . radio bahkan komputer. January 29. Bagaimana bentuk resistor itu? Gambar 1 merupakan gambar resistor Gambar 1 Resistor dan simbolnya Coba perhatikan bentuk dari resistor di atas! Setiap resistor mempunyai garis/ gelang yang berwarna-warni. Setelah tahu nilai setiap warna.cincin kedua berwarna violet …………………………………………. ……………………………………….cincin pertama berwarna kuning ………………………………………4 .Resistor Tahukah kamu jika resistor adalah salah satu komponen yang paling sering digunakan dalam sebuah rangkaian elektronik.7 . Cincin berwarna emas adalah cincin toleransi.

Setelah kalian mempelajari bentuk dan macam dari resistor. Jadi nilai dari resistor tersebut adalah = 47 x 100+ 5% = 4700 ohm + 5% = 4. Nilai itu juga bisa kita yang memilihnya. unik kan.. Bentuk kapasitor kebanyakan menyerupai tabung kecil tetapi ada juga yang pipih. 2.7k Ohm + 5% Nilai toleransi dihitung dengan cara: 4700 x 5% = 235 sehingga. Komponen seperti inilah yang disebut kapasitor. Dan uniknya saat baterai dilepas komponen ini masih bisa mengeluarkan listrik walaupun beberapa detik saja.Untuk membagi tegangan dan masih banyak lagi. tahukah kalian fungsi dari resistor? Jadi Banyak sekali kegunaaan dari resistor seperti: .Kapasitor Tahukah kamu bahwa ada sebuah komponen elektronika yang bisa menyimpan muatan listrik .Cincin ke empat berwarna emas adalah cincin toleransi…………. Resistor yang seperti ini biasanya disebut variabel resistor.+ 5% Arti dari toleransi itu sendiri adalah batasan nilai resistansi minimum dan maksimum yang di miliki oleh resistor tersebut.Saat kita sambungkan ke sebuah baterai maka muatan listrik akan tersimpan didalamnya. Ada juga resistor yang nilainya dapat berubah-ubah. seperti terlihat pada gambar berikut: Gambar 2 kapasitor dan simbolnya .Untuk melindungi rangkaian listrik dari arus yang berlebih . Rmaksimum = 4700 + 235 = 4935 Ohm Rminimum = 4700 – 235 = 4465 Ohm Apabila resistor di atas di ukur dengan menggunakan ohmmeter maka nilainya antar 4465 s/d 4935.Untuk menghambat dan membatasi arus listrik dalam sebuah rangkaian elektronik .

Sekarang kalian sudah mendapat hasil dari percobaan tentang kapasitor. Ikuti langkah-langkah di bawah: PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 3. wah…. Gambar dari sebuah transistor adalah seperti di bawah: . Semakin banyak jumlah transistornya semakin cepat aksesnya. Setelah tahu bentuknya sekarang kita akan mempelajari penggunaan kapasitor pada sebuah rangkaian elektronik. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. Fungsi utamanya adalah menyimpan muatan listrik. Dalam satu mikroprosesor bisa terdapat jutaan bahkan milyaran transistor. perhatikan nyala LED Langkah 5 :Tutup switch 1 (ON). Apa sih sebenarnya transistor itu? Transistor merupakan komponen dengan 3 kaki. lepas switch 2. tekan dan lepas switch 2. pembangkit frekuensi.Sebagai penyimpan muatan listrik sudah tentu kapasitas penyimpanannya ada berbagai macam dari beberapa uF sampai F. berbeda dengan resistor ataupun kapasitor yang hanya memiliki 2 kaki. Untuk mempelajari fungsi ini kita akan membuat suatu percobaan yang menarik. perhatikan green LED. 3. Langkah 4 : Buka switch 1 (OFF). untuk filter. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian.Transistor Komponen yang satu ini merupakan komponen dasar dari sebuah mikroprosesornya computer.hebat ya. Dari hasil itu dapatkah kalian menarik sebuah kesimpulan tentang kapasitor.

karena akan merusak rangkaian. Pada percobaan dio atas tegangan di basis kita ubah dari kecil sampai besar dengan mengeser VR 4. collector. Bisakah kalian menjelaskannya! Transistor akan aktif saat tegangan di basis cukup besar. amati perubahan nyala LED. Langkah 4 : Geser potensio pada posisi paling rendah Langkah 5 : Tutup switch (ON).Gambar 4 Transistor dan simbonya Setiap kaki mempunyai nama sendiri-sendiri ada emitter. Tahukah kalian penyebab dari ON/OFF LED. Oh…ya ternyata transistor ada 2 macam ada yang bertipe NPN dan PNP. Perbedaanya terletak pada kombinasi bahannya. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. geser pelan-pelan VR sampai nilai maksimum.Sebagai switc otomatis .IC (Integrated Circuit) . Karena transistor mempunyai 3 kaki maka untuk mengetahui kaki-kainya diperlukan teknik khusus atau bisa juga melihat datasheet yang dikeluarkan pabrik pembuatnya. Dan memasangnya jangan sampai salah. basis. Tahukah kalian fungsi dari transistor? Fungsinya diantaranya .Sebagai penguat tegangan dan arus Project dibawah akan membantu kalian memahami penggunaan dan cara kerja transistor. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 5.

Gambar 6 IC atau chip 5. benda kecil semacam lampu yang bias bercahaya itulah yang disebut LED (light Emiting Diode). Berikut adalah gambarnya. IC dirancang dengan fungsi yang spesifik dan dalam penggunaannya harus di kombinasikan dengan rangkaian tertentu pula. computer pada awal ditemukan ukurannya sangat besar. Sebagai contoh. Di dalam sebuah chip bisa terdapat beberapa rangkaian dengan jumlah transistor. dan kuning .Jika kalian bandingkan ukuran peralatan elektonik zaman dulu dengan peralatan keluaran sekarang pasti perbedaan ukurannya sangat mencolok. Bahan untuk membuat IC disebut semikonduktor. Tahukah kamu bahwa warna cahaya yang dihasilkan LED bermacam-macam. Ya. Ya.LED (Light Emiting Diode) Pernakah kalian melihat benda kecil yang bisa berkedip-kedip dalam sebuah alat elektronik. tetapi sekarang jauh lebih kecil (laptop) atau ukuran televisi yang sangat besar sekarang dengan teknologi layer datar maka ukurannya tinggal beberapa centi saja. resistor dan kapasitor yang bisa mencapai ribuan bahkan jutaan. Gambar di samping merupakan bentuk LED. itu semua karena ditemukannya IC (Integrated Circuit) atau biasa dikenal dengan chip. Tahukah kamu mengapa kemajuan di dunia elektronik begitu pesat. merah. ada yang berwarna biru.

Buzzer dan speaker Kalian pasti sudah sering melihat alat yang satu ini. Seperti pada radio. lampu pohon natal yang menggunakan LED. LED Sekarang coba cari fungsinya LED untuk apa? -Penghasil cahaya -Sebagai indicator/penunjuk jika suatu rangkaian sedang aktif.Gambar 7. 7. TV. 6. sekarang banyak lampu hias seperi lampu 17-san. Sinyal listrik yang melalui koil akan mengakibatkan besar gaya magnet berubahubah sehingga membran bergetar dan menghasilkan bunyi. telephone. Alat ini dapat mengasilkan suara karena mempunyai membran yang terhubung dengan magnet dan koil. Ya! Alat ini digunakan untuk menghasilkan suara. Karena kemampuannya menghasilkan cahaya.Switch Jika kalian sedang ingin menyalakan lampu atau ingin menonton TV pasti kalian . Koil merupakan lilitan kabel pada sebuah logam biasanya tembaga yang berguna untuk mengahsilkan gaya magnet. Sedangkan cara memasang LED yang benar adalah kaki anoda (biasanya kaki yang terpanjang) haruslah dapat (+) baterai.

kipas. Pada kipas terdapat lilitan (koil) yang akan menghasilkan gaya megnet saat dialiri arus listrik. Alat ini dapat berputar layaknya baling-baling pesawat terbang jika kita aliri listrik. C Gambar 8.Kipas Alat yang satu ini tentu sudah tidak asing lagi bukan. Coba pahami dan beri kesimpulkan. Melalui sedikit percobaan yang sederhana yang akan kita lakukan. PROJECT: Tahukah kalian bahwa ada 2 macam rangkaian listrik yaitu seri dan pararel. Langkah 4: Buat rangkaian Light and Fan in Parallel (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8.1). Supaya percobaan kita berhasil harap diikuti setiap langkah berikut: Langkah 1: Siapkan komponen bulp 2. apa yang dapat kalian lihat.1 Rangkaian Project kipas (seri) .2). baterai box. Peralatan yang menggunakan kipas antara lain kipas angin yang sering kita pakai saat udara panas atau juga pada CPU sebuah PC sebagai pendingin ternyata juga mengunakan kipas. Dapatkah kamu menyebutkan contoh alat yang mengunakan kipas?.terlebih dahulu menekan sebuah tombol. apa yang dapat kalian lihat. Langkah 3: Aktifkan switch. sekarang kalian tahu bukan dengan adanya switch maka kita dapat mengnyalakankan dan memadamkan lampu kapan saja. Langkah 5: Aktifkan switch. Langkah 2: Buat rangkaian Light and Fan in Series (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8.5 V. switch. Tombol inilah yang dimaksud dengan switch. Apa sebenarnya kegunaan dari switch? Fungsi utamanya adalah untuk menyambung dan memutuskan aliran listrik dari sebuah rangkaian. Gaya magnet inilah yang akn menggerakkan kipas sehingga menghasilkan putaran. maka kita dapat mengetahui perbedaan diantra keduanya. 8. Tahukah kalian perbedaannya.

2 Rangkaian Project kipas (parallel) .Gambar 8.

Bateri 1. pemain CD/DVD Ia mempunyai kaki berkutub .L. Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan 3. Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus B. TV. 1. 2. Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna .E. 3.D.negatif (katod) dan positif (anod) LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt Bahagian LED C. 6. 4. Ia adalah sejenis diod Dikenali sebagai "Light Emiting Diod" Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio. 5. Perintang Tetap Karbon Simbol LED 1. permainan. Diod Pemancar Cahaya .NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN DUA ELEKTRONIK A. Dibuat daripada karbon dan tanah 2.

Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus 2. tv dan unit pembesar suara .Ohm 5% MM O 2 2 3 E 5% 2 2 000 Ohm 5% 22K Ohm F.Simbol perintang tetap karbon perrintang tetap karbon ditandakan dengan 4 jalur warna Kod Warna Nombor Warna Jalur Pertama/Kedua Hitam 0 0 Perang/Coklat 1 1 Merah 2 2 Oren/Jingga 3 3 Kuning 4 4 Hijau 5 5 Biru 6 6 Ungu 7 7 Kelabu 8 Putih 9 Emas Perak Tiada warna 5. Sering digunakan dalam radio. Membaca Kod Perintang Bilangan Sifar 0 00 000 0000 00000 000000 0000000 - Toleransi 5% 10% 20% Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan MMH 2 2 0 E 5% 2 2 . Lagu Kod Perintang Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih D. Perintang Boleh Laras 1.

P = Bahan Positif Simbol Transistor PNP . Transistor 1. Terdapat 2 jenis transistor a. Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. Jenis. Digunakan untuk menyimpas cas elektrik 2. Terdapat dua jenis Kapasitor berkutub Simbol Kapasitor Berkutub Kapasitor tanpa kutub Simbol kapasitor tanpa kutub H. Berfungsi juga sebagai suis 2. Transistor NPN Binaan Simbol Transistor NPN b. Kapasitor 1.Simbol resistor Perintang boleh laras G. Transistor PNP Binaan : N = Bahan Negatif . Jenis.

Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah 2. iii. 4. Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi 2. Digunakan untuk membuka dan menutup litar D.3. ii. Buzzer Simbol Buzzer 1. Suis togel Simbol suis togel 1. C = Pemungut (Collector) B = Tapak (Base) E = Pemancar (Emitter) B. Suis tekan . Digunakan dalam litar penggera C. Transistor mempunyai 3 kaki i.

Pemotong Sisi . 3. Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan. Terdapat dua jenis . Playar Muncung Tirus . suis tekan tutup. E. dan suis tekan on 2. Suis Mikro ALATAN TANGAN ELEKTRONIK A.Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen B.Simbol Suis tekan Hidup Simbol Suis Tekan Tutup 1.Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen C. Penjalur Wayar . Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan.

Timah Patri a. Alat Pematri Elektrik Pemutar Skru Philips . Penyedut Patri . Stesen Pematri . Pemutar Skru Pemutar Skru rata F.Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula BAHAN PEMATRI 1. c.Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar E.Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik H.Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru G. b.Penjalur Wayar Mudah D. . Penjalur Wayar Spring . Dibuat daripada campuran timah dan plumbum Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40% .Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya I.

Fluks a. c. Bod Litar 1. 2.2. b. d. Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh. Bahagian Bawah Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las Panaskan alat pematri Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri . Bod litar bercetak Verobod Bahagian Atas KAEDAH MEMATRI 2. Sebelum Mematri a. Dipanggil juga sebagai bahan lakur. b. 3.

Selepas Mematri a. Contoh litar 1 . Semasa mematri a. Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen d. Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen Hasil pematrian yang baik bahan patri berlebihan bahan patri sangat berlebihan 3.2. Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen c. Jika di dapati terdapat lebihan timah patri. Condongkan pematri sehingga 30 darjah b. Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah 4. Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar. cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri b.

E.E. Wayar Pelompat Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 1 6. Contoh litar 3 .D.Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L. Contoh litar 2 Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 2 8.D.

Bateri 9V Suis Togel Perintang Tetap Karbon L.D. Transistor Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Menu Hakcipta © Muhammad Khairi. Bukit Jana.E.D. 34600 Kamunting.E. Asal . Contoh litar 4 Bateri 9V Suis Togel Kapasitor Perintang Tetap Karbon L. 2007 Smk. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 3 10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->