Seni pertukangan khususnya pertukangan tradisional merupakan satu seni yang tidak dapat dipisahkan di kalangan masyarakat Malaysia

. Pertukangan tradisional adalah lebih kepada pertukangan tangan yang halus dan menarik. Ia menggunkan peralatan tradisional yang dilakukan secara manual dan bukannya dengan menggunakan mesin atau pun alatan moden. Alat-alat tradisional yang biasanya digunakan adalah seperti ketam, pahat, penukul, kikir, gergaji, gerudi, kertas pasir dan lain-lain. Penggunaan alatan ini boleh menghasilkan kerja yang halus dan menarik walaupun mengambil masa yang agak lama. Namun pada masa kini, kebanyakan alatan ini telah digantikan dengan peralatan moden yang lebih menjimatkan masa dan kos.

Gergaji
Gergaji merupakan alat yang diperbuat daripada besi yang bergerigi pada matanya dan digunakan untuk memotong kayu, papan dan lain-lain. Gergaji mempunyai saiz dan bentuk mata yang bermacam-macam. Mata yang berbagaibagai jenis ini boleh ditukar-tukar mengikut keperluan penggunanya. Pelbagai jenis gergaji yang digunakan pada masa dahulu mengikut keperluannya. Gergaji tangan merupakan gergaji kecil yang kerapkali digunakan. Selalunya pemegang tangan bagi gergaji diperbuat daripada kayu. Jenis-jenis gergaji adalah seperti:. Gergaji aneka iaitu gergaji yang pelbagai jenis matanya yang boleh ditukartukar. . Gergaji balak (baluk) iaitu gergaji untuk membuat papan. . Gergaji belah iaitu gergaji untuk memotong kayu mengikut hala urat . Gergaji besi iaitu gergaji untuk memotong besi. . Gergaji besar iaitu gergaji yang bingkainya merupakan bentuk huruf H. . Gergaji kerat iaitu gergaji untuk memotong kayu melintang urat. . Gergaji kerawang iaitu gergaji untuk membuat ukiran. . Gergaji pita (tali) iaitu gergaji yang matanya berlingkar. . Gergaji tangan iaitu gergaji kecil yang dipegang dengan sebelah tangan. . Gergaji tebuk iaitu gergaji dengan mata yang tidak lebar. . Gergaji rantai. . Gergaji racik. . Gergaji talam.

. Gergaji andang. Gergaji Balak

Gergaji Andang

Gerudi
Gerudi merupakan salah satu alat pertukangan yang popular pada masa dahulu dan masih lagi digunakan pada masa sekarang. Ia merupakan sejenis alat untuk membuat lubang pada kayu, yang biasanya untuk memasang pasak. Pada masa dahulu, banyak tanggam atau sambungan kayu yang menggunakan pasak kayu. Gerudi mempunyai mata yang tirus dan tajam, diperbuat daripada besi dan mempunyai pemutar tangan untuk menggerakkannya. Hulu pemegangnya pula kebiasaannya diperbuat daripada kayu.

Kertas Pasir
Kertas pasir merupakan kertas yang digunakan pada proses akhir pertukangan. Ia merupakan kertas kasar yang seperti pasir di mana ia digunakan untuk meratakan permukaan kayu supaya ia lebih kemas dan licin. Kertas ini akan digosokkan berkali-kali ke atas permukaan kayu yang hendak dilicinkan. Secara tradisional sebelum kewujudan kertas pasir, masyarakat Malaysia menggunakan daun palas untuk proses merata dan melicinkan kayu seperti hulu kapak, parang, cangkul dan sebagainya. Daun Mempalas

Bentuk-bentuk Kertas Pasir

di mana ketam panjang digunakan sebagai ketam penyudah. keseluruhan ketam diperbuat daripada logam dan banyak yang menggunakan tenaga elektrik. Ketam jantan akan menghasilkan tahi ketam atau tatal yang tebal. Ketam ada pelbagai-bagai jenis iaitu ketam panjang. Ketam jantan juga sesuai dijadikan alat pemula kerja dan ketam betina sebagai alat penyudah kerja. Papan atau mengecilkannya kepada ukuran yang diperlukan dalam pertukangan tradisional Melayu. ketam halus besi dan ketam golek. Namun pada masa sekarang. tetapi ketam betina sebaliknya. ketam lidah betina.Ketam Ketam merupakan alat yang digunakan untuk melicinkan kayu. Ketam mempunyai saiz yang pelbagai. ketam lidah jantan. Ia mempunyai pemegang kanan dan kiri untuk memudahkan pengguna menjalankan proses pengetaman kayu. Ketam Panjang Ketam Lidah Betina Ketam Lidah Jantan . terutamanya untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu. Mata ketam diperbuat daripada logam dan bahagian-bahagian lain diperbuat daripada kayu.

Ketam Halus Besi Ketam Golek .

kayu dan lain-lain. Kikir juga mempunyai pelbagai jenis yang dirujuk berdasarkan bentuk rentas batang dan bentuk mata atau giginya. separuh bulat. dua hala dan pelbagai hala. Rentas batang kikir yang berbentuk bulat. Kikir satu permukaannya melengkung atau berbentuk separuh silinder dikenali sebagai kikir belah rotan. Kikir Kikir Tiga Segi Kikir Pipih Kikir Setengah Bulat . tiga segi dan sebagainya. melicinkan dan memotong besi. Secara tradisionalnya orang Melayu zaman dahulu menggunakan kikir yang diperbuat daripada kulit ikan pari yang menggerutu. Kikir ini dikenali sebagai kikir pari. Ia digunakan untuk mengikir kayu atau kulit.Kikir Kikir merupakan alat yang diperbuat daripada keluli dalam batang atau bar yang bergerigi halus pada permukaan atau tepinya. Ia digunakan untuk mengikis. Matanya pula ada yag disusun sehala.

pahat caku dan pahat mata lintang. pahat putar. Hulu pahat diperbuat daripada kayu yang berbentuk bulat gadah dan dibuntutnya dipasangkan sisi supaya ia tidak mudah pecah apabila diketuk dengan tukul. Kegunaan utamanya adalah bersama tukul/penukul untuk menebuk lubang dan memperkemaskan takuk tanggam serta mengukir kayu. Pahat Pahat Kuku Pahat Batu Pahat Ulu . pahat kuku. Ada juga jenis pahat yang tidak bermata tajam. Pahat juga mempunyai pelbagai jenis.Pahat Pahat merupakan alat besi yang berbentuk bilah bersegi dengan mata yang tajam dihujungnya. Pahat itu dinamakan sebagai pahat pating. Antara jenis yang pelbagai itu ialah pahat mata bulat. Jenis-jenisnya diberi berasaskan bentuk mata dan bilahnya.

Tukul kayu ini selalunya digunakan pada bahagian yang mesti tidak tercalar oleh ketukan. Tukul yang keseluruhannya diperbuat daripada kayu dipanggil tukul kayu. Ada yang bersegi.biz . Kepala tukul mempunyai pelbagai bentuk dan rupa. Tukul Tukul Besi Kepala Bulat Tukul Besi Kepala Pipih Tukul Besi Kepala V Tukul Kayu *Gambar tukul kayu diambil dari website www. Tukul besi pula keseluruhannya diperbuat daripada besi dan ia biasanya digunakan untuk mengetuk logam dan memecahkan batu. ada yang halus dan ada yang berkuku digunakan untuk mengumpil paku. Bentuk tukul yang asal adalah hulu yang lurus dan kepala dihujungnya.Tukul Tukul atau penukul merupakan sejenis alat pertukangan yang digunakan untuk mengetuk atau memukul.brandnametools.

Bajak diperbuat daripada besi dan mempunyai gigigigi seperti sikat dan digunakan secara manual serta tidak disambungkan kepada jentera moden untuk membolehkan ianya berfungsi. tajak. Peralatan pertanian tradisional yang kebiasaan digunakan adalah seperti cangkul. tenggala. parang. Fungsi utama bajak ini juga adalah untuk melakukan kerja-kerja penimbusan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tumbuhan seperti rumput-rampai. pencakar dan sebagainya. Ia juga berfungsi dengan bantuan binatang peliharaan seperti kerbau dan lembu dan ini boleh membantu mempercepatkan proses pembajakan tanah. Bajak Sikat Cangkul . Masyarakat Malaysia pada masa dahulu menggunakan peralatan pertanian tradisional dalam mengusahakan tanaman serta menjalankan seluruh kegiatan pertanian. Kebiasaannya bajak selalu digunakan dikawasan sawah bagi proses penanaman padi. menyediakan ruang udara di dalam tanah untuk tanaman dan mengawal rumput-rampai daripada tumbuh. kuku kambing. Perubahan demi perubahan telah dilalui dalam bidang pertanian terutamanya dari segi penggunaan alat-alatan serta kaedah-kaedah yang dijalankan. Masyarakat moden pada masa ini sudah tidak menggunakan alatan tradisional lagi kerana telah ditenggelami oleh penggunaan peralatan moden yang canggih serta dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja Bajak Bajak merupakan alat tradisional yang digunakan bagi kegiatan pertanian untuk tujuan penggemburan tanah. akar dan sebagainya ke dalam tanah .PERALATAN PERTANIAN Pertanian merupakan satu bidang yang terpenting dalam menjana ekonomi negara pada masa kini. sabit. kelewang.

Cangkul kebiasaannya digunakan untuk merata. tebu dan sebagainya. keladi. sayur-sayuran. Walaupun kini sudah terdapat pelbagai jenis jentera bajak moden namun penggunaan cangkul masih lagi diperlukan bagi setengah-setengah kerja di kebun atau di sawah. Petani di kampung lazimnya menggunakan cangkul bagi menggemburkan tanah sebelum bercucuk tanam. Cangkul Kecil Cangkul Besar .Cangkul atau penggali merupakan alat tradisional yang digunakan untuk pertanian. Ada hulu berbentuk lurus dan ada juga yang berbentuk bengkok. Cangkul lurus digunakan untuk menggali lubang yang sempit seperti turus pagar atau untuk menanam tiang. Cangkul mempunyai pelbagai jenis bentuk pemegang atau hulu yang diperbuat daripada kayu. Cangkul burung pula digunakan untuk memecahkan tanah yang keras atau merejang batu. Matanya pula diperbuat daripada besi. Terdapat pelbagai jenis cangkul yang dikenali sebagai cangkul betul (lurus) dan cangkul burung yang lebih dikenali sebagai alabangka. menggembur dan memecahkan tanah. keledek. Tanaman yang diusahakan seperti ubi.

tajak digunakan seperti cangkul untuk menggembur tanah bagi bercucuk tanam di sekeliling rumah. Pemegangnya panjang ( purata dua kaki setengah) yang sederhana besar serta bongkok udang dan runcing dihujungnya. Cara menggunakan tajak adalah memegang dengan kedua-dua belah tangan. di mana ia bermula dari bahagian rusuk kanan atau rusuk kiri. Pada lengkungan dalam terdapatnya mata dan bilah ini dipasang melintang hulu seperti cangkul. Tajak adalah satu-satunya alternatif yang boleh diambil untuk membajak bahagian-bahagian sawah yang terlalu dalam kerana ia tidak boleh menggunakan tenggala atau kerbau. Tajak digunakan oleh petani untuk membersihkan rumput dikeliling rumah. kebun atau dusun. tetapi kegunaannya adalah untuk menajak rumput dan menggembur tanah. Bagi petani wanita. di mana satu dipangkal hulu dan satu lagi kira-kira dua pertiga hulu ke bawahnya. Pada pandangan yang paling dekat. Ayunan tajak adalah meliputi jarak sudut kira-kira 120 darjah dikeliling penggunanya. tajak umpama gabungan cangkul dan parang.Tajak Tajak merupakan alat tradisional yang biasanya digunakan di sawah-sawah padi. Tajak mempunyai bentuk yang amat berbeza daripada senjata atau alat pertanian yang lain. Tajak Duduk . sawah. Hulunya berbentuk bulat gadah besar secekak yang mana panjangnya setengah depa. Petani lebih gemar menajak rumput di kebun mereka daripada menggunakan racun serangga makhluk perosak kerana dikhuatiri racun akan memberi kesan negatif kepada hasil tanaman di kebun atau dusun.

Cara Tajak digunakan untuk menggemburkan dan mencangkul tanah Sabit Sabit juga merupakan satu jenis alat tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian. Namun begitu. rumput dan mengait buah seperti kelapa dan kelapa sawit. penggunaannya yang paling meluas adalah untuk menuai padi di mana ia menggantikan penggunaan ani-ani yang merupakan alat utama penuai padi pada era 1960-an. Ia mempunyai pemegang/ hulu yang diperbuat daripada kayu. Sabit . Penggembala lembu dan kambing di kampung-kampung menggunakan sabit tangan untuk menyabit rumput sebagai makanan ternakan tersebut. Sabit adalah pisau yang melengkung dengan mata yang licin atau bergerigi. Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa dan kelapa sawit perlu digantung kepada galah. Kegunaan alat ini yang paling utama adalah untuk memotong padi. diikat secara kuat dengan tali supaya tidak jatuh semasa digunakan.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa atau kelapa sawit Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa .

Parang puting digunakan untuk mencungkil tanah bagi menanam sayur-sayuran. tulang kambing. Jenis-jenis Parang Parang Penebas Parang Kelapa Parang Cengkok Parang Bugis . parang belitung dan parang bongkok.Parang Parang merupakan alat serbaguna yang boleh digunakan dalam bidang pertanian dan juga untuk kegiatan harian seperti mengupas kelapa. ia digunakan untuk menebas dan menebang pokok-pokok kecil di kebun atau di ladang. memotong rawan. menyembelih binatang dan seumpamanya. Ukuran mata parang adalah berbeza-beza dan bergantung kepada cara kegunaannya di mana parang yang lebih panjang di gunakan untuk menebas atau menebang dan parang kontot ( sederhana panjang ) digunakan untuk kerja harian seperti mengupas kelapa. pulutan atau bagok. Parang juga mempunyai sarung di mana ia bergantung kepada bentuk bilahnya. Hulu parang pula diperbuat daripada kayu di mana sesetengah hulu ada yang berukir tetapi pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang ukiran. mencincang ayam atau memotong duri dan sirip ikan yang besar seperti ikan mayong. Parang belitung digunakan untuk membelah kelapa. parang puting. Kebiasaannya. tebu dan sebagainya. lembu. Pelbagai jenis parang yang boleh didapati iaitu termasuk parang panjang. tetapi yang lurus dan pendek ada yang mempunyai sarung. Bagi bilah yang bengkok ia tidak mempunyai sarung.

Kelewang digunakan juga bagi menebas rumput. membersihkan kawasan sekeliling rumah atau kebun dan juga dusun.Kelewang Kelewang adalah tergolong dalam kumpulan parang panjang yang bilahnya melengkung . Hulunya pula sama seperti hulu parang biasa. diperbuat daripada kayu dan diperkukuhkan dengan sigi. Kelewang juga dianggap sebagai senjata kecemasan terutama terhadap ular. Bilah kelewang lebar di tengah. Cara menggunakan Kelewang Tenggala . kecil dan tebal dipangkal serta mempunyai muncung yang runcing. Ada kalanya muncung bilah dibengkokkan ke bawah bagai paruh burung yang disebut kelewang pucuk berkait. Ianya diguna secara sabitan rumput atau hayunan secara berpusing bergantung kepada kemahiran penggunanya.

Tenggala Kuku Kambing Kuku kambing merupakan salah satu cara tradisional digunakan oleh masyarakat petani bagi proses penanaman benih padi di sawah. Kuku kambing diperbuat daripada besi dan hulunya daripada kayu dan ada juga daripada besi. Ia diperbuat daripada kayu dan mempunyai pemegang pandu serta mempunyai canggungnya di hujung.Tenggala merupakan alat pertanian yang penting bagi membajak sawah. Ada tenggala yang mempunyai ukiran pada hujung canggungnya dengan ukiran seperti sulus bayung. Ini dapat mempercepatkan proses penanaman anak padi dan memudahkan petani membuat penanaman yang teratur ke atas tapak penanaman. Pada kebiasaannya tenggala digunakan pada tanah yang berlumpur untuk dibajak. Tenggala mempunyai ukiran panjang kira-kira 205 cm dan lebarnya kira-kira 78 cm. . Ia mempunyai mata yang bercabang dua dihujungnya bagi menyelitkan anak padi dan akan ditekan ke dalam tanah untuk ditanam.

Pencakar mempunyai mata seperti sikat. membuang rumput-rumput ditapak semaian dan menyapu sampah di laman.Pencakar Pencakar adalah satu jenis peralatan tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian bagi membantu petani menjalankan kegiatan pertaniannya. Cara menggunakan pencakar adalah mudah di mana ia hanya perlu dicakar-cakarkan ke atas tanah mengikut kesesuaian tempat tersebut. Pencakar mempunyai pelbagai fungsi kegunaan iaitu sebagai penggembur tanah. . diperbuat daripada besi dan mempunyai pemegang daripada kayu yang sederhana panjangnya. membersihkan batas semaian sayur-sayuran.

Dari sekecil-kecil mesin rumput sehingga sebesar mesin pembajak. Akhir sekali dapat meningkat produktiviti hasil. Ada mesin pengupas kelapa. Pelbagai Inovasi jentera pertanian juga terdapat di sana. Teknologi Pertanian semakin hari semakin berkembang mengikut peredaran zaman. Memang macam-macam mesin atau jentera pertanian yang boleh dijumpai di sana. Gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa melawat Pameran Jentera dan peralatan pertanian sempena MAHA 2010 yang lalu. mesin pemerah kelapa dara. meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menjimatkan masa kerja. . mesin pembajak. menjimatkan kos buruh. Jentera Pertanian amat penting dalam pertanian kerana ianya mempercepatkan kerja pertanian. Jentera Pertanian semakin lama semakin moden. dan pelbagai lagi.Sektor Pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia.

.

.

.

Jentera Pertanian. Teknologi Pertanian .

belukar dan rumpai mestilah ditebang dan dibersihkan. Akar dan tunggul pokok mestilah dibersihkan jika tidak ia akan menjadi sumber inokulum bagi berbagai jenis penyakit akar dan juga perumah kepada anai-anai. mengumpul. seperti tembikai dan nenas ada kalanya tapak tanaman perlu diratakan. Pokok biasanya ditebang dengan menggunakan gergaji atau jentera seperti jentolak. Membajak Sebab-sebab utama membajak tapak tanaman adalah untuk memulihkan struktur atau keadaan tanah untuk penyediaan batas bagi mendapatkan pengedaran udara dan kelembapan yang sesuai bagi percambahan biji benih . mengumpul. Tetapi untuk tanaman buah-buahan yang memerlukan batas . membakar dan membersihkan serta yang paling penting ialah membajak. tanah atas hendaklah ditolak dahulu dan dihimpun di satu kawasan kerana tanah atas mengandungi bahan organan dan ‘humus’ yang menjadikan tanah itu subor. maka semua pokok-pokok. membakar dan membersihkan Jika tapak tanaman adalah dari kawasan hutan. Selalunya bagi tanaman pokok buah-buahan jenis saka. kerana sistem tanaman teres boleh digunakan. Menebang. tapak tanaman tidak perlu diratakan.Penyediaan Kawasan Projek Pertanian Kebiasaanya terdapat beberapa peringkat dalam proses penyediaan kawasan sesuatu projek pertanian iaitu menebang. Untuk meratakan. Seminggu selepas ditebang kayu-kayu dihimpun untuk dibakar seelok-eloknya pada musim kering.

Selepas dibajak tanah menjadi ketulan-ketulan yang besar. . Pada kelajuan yang rendah lebih banyak potongan terdapat pada satu meter jarak perjalanan. 3. trektor 2 roda atau trektor jalan kecil (pedestrian operated). Kelajuan bajak putar yang rendah akan menghasilkan ketulan-ketulan yang lebih kecil dibandingkan dengan kelajuan yang lebih tinggi.Jenis-jenis jentera pembajak yang biasa digunakan ialah bajak piring (disc plough). la digunakan dalam pusingan pertama selepas tanah-dibersihkan untuk menolong dan membalekkan tanah. sikat piring (disc harrow) dan bajak putar (rotary cultivator) 1. 2. Sikat piring Fungsi sikat piring ialah untuk memecah dan menghuraikan ketulan tanah dan mendapatkan tanah permukaan yang gembur. Bajak piring Bajak piring boleh digunakan ditanah yang kering dan keras hingga tanah yang agak lembik. Bajak putar Bajak putar biasa digunakan untuk membuat batas. lanya dapat menghasilkan permukaan yang gembur sesuai untuk percambahan biji benih. ia tidak dapat memecah dan menghuraikan tanah disebaliknya menghasilkan ketulan-ketulan besar. Bajak putar boleh dipasangkan kepada trektor 4 roda. la dapat mengerjakan tanah sedalam antara 150 hingga 200 mm. Jika digunakan pada tanah yang terlalu basah. Biasanya sikat piring digunakan sebanyak dua pusingan selepas tanah dibajak dengan bajak piring dimana ia akan menghancurkan ketulan-ketulan tanah yang besar dan menutup ruang-ruang udara.

Pelbagai peralatan mesin pertanian yang dipamerkan. Melaka. .Mesin Pertanian Gambar peralatan mesin pertanian di ambil semasa pameran HPPNK 2009 yang berlangsung selama 8 hari di MITC. Dengan adanya mesin-mesin pertanian atau jentera pertanian dapat memudahkan pelbagai kegiatan pertanian dijalankan.

Seharusnya pengusaha atau usahawantani mengetahui mesin apakah yang sesuai bagi memudahkan kerja-kerja mereka seharian. . Kini. aktiviti pertanian tidaklah sesukar dahulu dengan adanya mesin atau peralatan pertanian yang canggih ini.Dengan bantuan mesin pertanian ini banyak kos tenaga kerja dapat dijimatkan serta produktiviti juga dapat ditingkatkan.

menggetarkan materi. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. Protoboard. melektronik terdiri dari komponen . ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. . mengirim atau menangkap. Elco. mengirim atau menangkap. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan.engubah arus. Elco.komponen mulai transistor. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. Protoboard. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. Ic dan sebagainya. CCB.komponen mulai transistor. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. yang jika ditempelkan.elektronik terdiri dari komponen . semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. disatukan. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. mengubah arus. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. CCB. Ic dan sebagainya. disatukan. yang jika ditempelkan. menggetarkan materi.

Resistor dan simbolnya kapasitor dan simbolnya Transistor dan simbonya Gambar 6 IC atau chip .

radio bahkan komputer. Untuk jelasnya mari kita lihat tabel di bawah. January 29. Setiap warna menentukan nilainya masing-masing. 2009 PENGENALAN KOMPONEN ELEKTRONIK DAN RANGKAIAN LISTRIK KOMPONEN-KOMPONEN DASAR ELEKTRONIK 1.cincin ke tiga berwarna merah.cincin pertama berwarna kuning ………………………………………4 .7 . Cincin berwarna emas adalah cincin toleransi.. Setelah tahu nilai setiap warna. Warna tersebut menunjukkan nilai hambatan dari sebuah resistor. jadi urutan warna cincin resistor ini adalah .x100 .Resistor Tahukah kamu jika resistor adalah salah satu komponen yang paling sering digunakan dalam sebuah rangkaian elektronik.Thursday. ………………………………………. Perhatikan contoh berikut: Misalnya resistor dengan cincin kuning. sekarang kita akan belajar mengunakannya. merah dan emas. seperti rangkaiannya TV.cincin kedua berwarna violet …………………………………………. violet. Bagaimana bentuk resistor itu? Gambar 1 merupakan gambar resistor Gambar 1 Resistor dan simbolnya Coba perhatikan bentuk dari resistor di atas! Setiap resistor mempunyai garis/ gelang yang berwarna-warni.

2. Nilai itu juga bisa kita yang memilihnya. Ada juga resistor yang nilainya dapat berubah-ubah. Bentuk kapasitor kebanyakan menyerupai tabung kecil tetapi ada juga yang pipih. Setelah kalian mempelajari bentuk dan macam dari resistor. unik kan.Untuk menghambat dan membatasi arus listrik dalam sebuah rangkaian elektronik . Dan uniknya saat baterai dilepas komponen ini masih bisa mengeluarkan listrik walaupun beberapa detik saja. Resistor yang seperti ini biasanya disebut variabel resistor.Untuk membagi tegangan dan masih banyak lagi.7k Ohm + 5% Nilai toleransi dihitung dengan cara: 4700 x 5% = 235 sehingga..Saat kita sambungkan ke sebuah baterai maka muatan listrik akan tersimpan didalamnya.Cincin ke empat berwarna emas adalah cincin toleransi…………. tahukah kalian fungsi dari resistor? Jadi Banyak sekali kegunaaan dari resistor seperti: .Untuk melindungi rangkaian listrik dari arus yang berlebih . Komponen seperti inilah yang disebut kapasitor.+ 5% Arti dari toleransi itu sendiri adalah batasan nilai resistansi minimum dan maksimum yang di miliki oleh resistor tersebut. Rmaksimum = 4700 + 235 = 4935 Ohm Rminimum = 4700 – 235 = 4465 Ohm Apabila resistor di atas di ukur dengan menggunakan ohmmeter maka nilainya antar 4465 s/d 4935. Jadi nilai dari resistor tersebut adalah = 47 x 100+ 5% = 4700 ohm + 5% = 4.Kapasitor Tahukah kamu bahwa ada sebuah komponen elektronika yang bisa menyimpan muatan listrik . seperti terlihat pada gambar berikut: Gambar 2 kapasitor dan simbolnya .

untuk filter. Semakin banyak jumlah transistornya semakin cepat aksesnya. tekan dan lepas switch 2. Fungsi utamanya adalah menyimpan muatan listrik. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. Setelah tahu bentuknya sekarang kita akan mempelajari penggunaan kapasitor pada sebuah rangkaian elektronik. perhatikan green LED. Gambar dari sebuah transistor adalah seperti di bawah: . perhatikan nyala LED Langkah 5 :Tutup switch 1 (ON). Apa sih sebenarnya transistor itu? Transistor merupakan komponen dengan 3 kaki.hebat ya.Transistor Komponen yang satu ini merupakan komponen dasar dari sebuah mikroprosesornya computer. Ikuti langkah-langkah di bawah: PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 3.Sebagai penyimpan muatan listrik sudah tentu kapasitas penyimpanannya ada berbagai macam dari beberapa uF sampai F. Langkah 4 : Buka switch 1 (OFF). lepas switch 2. Sekarang kalian sudah mendapat hasil dari percobaan tentang kapasitor. pembangkit frekuensi. Dalam satu mikroprosesor bisa terdapat jutaan bahkan milyaran transistor. 3. Dari hasil itu dapatkah kalian menarik sebuah kesimpulan tentang kapasitor. Untuk mempelajari fungsi ini kita akan membuat suatu percobaan yang menarik. wah…. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. berbeda dengan resistor ataupun kapasitor yang hanya memiliki 2 kaki.

Karena transistor mempunyai 3 kaki maka untuk mengetahui kaki-kainya diperlukan teknik khusus atau bisa juga melihat datasheet yang dikeluarkan pabrik pembuatnya. amati perubahan nyala LED.Sebagai switc otomatis .IC (Integrated Circuit) . geser pelan-pelan VR sampai nilai maksimum. Tahukah kalian penyebab dari ON/OFF LED. collector.Gambar 4 Transistor dan simbonya Setiap kaki mempunyai nama sendiri-sendiri ada emitter. Bisakah kalian menjelaskannya! Transistor akan aktif saat tegangan di basis cukup besar. Tahukah kalian fungsi dari transistor? Fungsinya diantaranya . karena akan merusak rangkaian. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian.Sebagai penguat tegangan dan arus Project dibawah akan membantu kalian memahami penggunaan dan cara kerja transistor. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. Dan memasangnya jangan sampai salah. Oh…ya ternyata transistor ada 2 macam ada yang bertipe NPN dan PNP. Perbedaanya terletak pada kombinasi bahannya. basis. Langkah 4 : Geser potensio pada posisi paling rendah Langkah 5 : Tutup switch (ON). Pada percobaan dio atas tegangan di basis kita ubah dari kecil sampai besar dengan mengeser VR 4. PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 5.

Gambar 6 IC atau chip 5. merah. benda kecil semacam lampu yang bias bercahaya itulah yang disebut LED (light Emiting Diode). Ya.LED (Light Emiting Diode) Pernakah kalian melihat benda kecil yang bisa berkedip-kedip dalam sebuah alat elektronik. tetapi sekarang jauh lebih kecil (laptop) atau ukuran televisi yang sangat besar sekarang dengan teknologi layer datar maka ukurannya tinggal beberapa centi saja. IC dirancang dengan fungsi yang spesifik dan dalam penggunaannya harus di kombinasikan dengan rangkaian tertentu pula. ada yang berwarna biru. Tahukah kamu bahwa warna cahaya yang dihasilkan LED bermacam-macam. Di dalam sebuah chip bisa terdapat beberapa rangkaian dengan jumlah transistor.Jika kalian bandingkan ukuran peralatan elektonik zaman dulu dengan peralatan keluaran sekarang pasti perbedaan ukurannya sangat mencolok. computer pada awal ditemukan ukurannya sangat besar. itu semua karena ditemukannya IC (Integrated Circuit) atau biasa dikenal dengan chip. Gambar di samping merupakan bentuk LED. Bahan untuk membuat IC disebut semikonduktor. dan kuning . Berikut adalah gambarnya. Tahukah kamu mengapa kemajuan di dunia elektronik begitu pesat. resistor dan kapasitor yang bisa mencapai ribuan bahkan jutaan. Sebagai contoh. Ya.

Seperti pada radio. Alat ini dapat mengasilkan suara karena mempunyai membran yang terhubung dengan magnet dan koil. 7. lampu pohon natal yang menggunakan LED. Ya! Alat ini digunakan untuk menghasilkan suara.Buzzer dan speaker Kalian pasti sudah sering melihat alat yang satu ini. sekarang banyak lampu hias seperi lampu 17-san. Sedangkan cara memasang LED yang benar adalah kaki anoda (biasanya kaki yang terpanjang) haruslah dapat (+) baterai. Sinyal listrik yang melalui koil akan mengakibatkan besar gaya magnet berubahubah sehingga membran bergetar dan menghasilkan bunyi. Karena kemampuannya menghasilkan cahaya.Gambar 7. telephone.Switch Jika kalian sedang ingin menyalakan lampu atau ingin menonton TV pasti kalian . 6. Koil merupakan lilitan kabel pada sebuah logam biasanya tembaga yang berguna untuk mengahsilkan gaya magnet. TV. LED Sekarang coba cari fungsinya LED untuk apa? -Penghasil cahaya -Sebagai indicator/penunjuk jika suatu rangkaian sedang aktif.

Pada kipas terdapat lilitan (koil) yang akan menghasilkan gaya megnet saat dialiri arus listrik.5 V. Langkah 3: Aktifkan switch. Tombol inilah yang dimaksud dengan switch. switch. apa yang dapat kalian lihat. Langkah 2: Buat rangkaian Light and Fan in Series (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8.terlebih dahulu menekan sebuah tombol.Kipas Alat yang satu ini tentu sudah tidak asing lagi bukan.2). apa yang dapat kalian lihat. Alat ini dapat berputar layaknya baling-baling pesawat terbang jika kita aliri listrik. sekarang kalian tahu bukan dengan adanya switch maka kita dapat mengnyalakankan dan memadamkan lampu kapan saja. baterai box. Peralatan yang menggunakan kipas antara lain kipas angin yang sering kita pakai saat udara panas atau juga pada CPU sebuah PC sebagai pendingin ternyata juga mengunakan kipas. Gaya magnet inilah yang akn menggerakkan kipas sehingga menghasilkan putaran. Langkah 4: Buat rangkaian Light and Fan in Parallel (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. Coba pahami dan beri kesimpulkan. PROJECT: Tahukah kalian bahwa ada 2 macam rangkaian listrik yaitu seri dan pararel. Langkah 5: Aktifkan switch. Dapatkah kamu menyebutkan contoh alat yang mengunakan kipas?. Melalui sedikit percobaan yang sederhana yang akan kita lakukan. kipas.1 Rangkaian Project kipas (seri) . maka kita dapat mengetahui perbedaan diantra keduanya. Apa sebenarnya kegunaan dari switch? Fungsi utamanya adalah untuk menyambung dan memutuskan aliran listrik dari sebuah rangkaian. 8.1). Supaya percobaan kita berhasil harap diikuti setiap langkah berikut: Langkah 1: Siapkan komponen bulp 2. Tahukah kalian perbedaannya. C Gambar 8.

2 Rangkaian Project kipas (parallel) .Gambar 8.

5.L. Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan 3. Diod Pemancar Cahaya . 4.NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN DUA ELEKTRONIK A. Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus B.D. Bateri 1.E. pemain CD/DVD Ia mempunyai kaki berkutub . Ia adalah sejenis diod Dikenali sebagai "Light Emiting Diod" Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio.negatif (katod) dan positif (anod) LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt Bahagian LED C. Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna . Dibuat daripada karbon dan tanah 2. 6. Perintang Tetap Karbon Simbol LED 1. 3. 1. TV. 2. permainan.

Lagu Kod Perintang Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih D. Sering digunakan dalam radio. Perintang Boleh Laras 1.Ohm 5% MM O 2 2 3 E 5% 2 2 000 Ohm 5% 22K Ohm F.Simbol perintang tetap karbon perrintang tetap karbon ditandakan dengan 4 jalur warna Kod Warna Nombor Warna Jalur Pertama/Kedua Hitam 0 0 Perang/Coklat 1 1 Merah 2 2 Oren/Jingga 3 3 Kuning 4 4 Hijau 5 5 Biru 6 6 Ungu 7 7 Kelabu 8 Putih 9 Emas Perak Tiada warna 5. Membaca Kod Perintang Bilangan Sifar 0 00 000 0000 00000 000000 0000000 - Toleransi 5% 10% 20% Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan MMH 2 2 0 E 5% 2 2 . Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus 2. tv dan unit pembesar suara .

Jenis. Terdapat dua jenis Kapasitor berkutub Simbol Kapasitor Berkutub Kapasitor tanpa kutub Simbol kapasitor tanpa kutub H. Transistor 1. Digunakan untuk menyimpas cas elektrik 2. Terdapat 2 jenis transistor a. Kapasitor 1. P = Bahan Positif Simbol Transistor PNP .Simbol resistor Perintang boleh laras G. Jenis. Transistor NPN Binaan Simbol Transistor NPN b. Transistor PNP Binaan : N = Bahan Negatif . Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. Berfungsi juga sebagai suis 2.

Buzzer Simbol Buzzer 1. Transistor mempunyai 3 kaki i. ii. 4. C = Pemungut (Collector) B = Tapak (Base) E = Pemancar (Emitter) B. Digunakan untuk membuka dan menutup litar D. iii. Suis tekan . Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi 2. Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah 2.3. Digunakan dalam litar penggera C. Suis togel Simbol suis togel 1.

Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen B.Simbol Suis tekan Hidup Simbol Suis Tekan Tutup 1. E. Penjalur Wayar . Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan. Playar Muncung Tirus . Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan. 3. dan suis tekan on 2.Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen C. Terdapat dua jenis . suis tekan tutup. Suis Mikro ALATAN TANGAN ELEKTRONIK A. Pemotong Sisi .

Pemutar Skru Pemutar Skru rata F. Stesen Pematri .Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru G.Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik H. Timah Patri a. b. Penjalur Wayar Spring .Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya I. Penyedut Patri .Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula BAHAN PEMATRI 1.Penjalur Wayar Mudah D. . c.Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar E. Dibuat daripada campuran timah dan plumbum Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40% . Alat Pematri Elektrik Pemutar Skru Philips .

2. c. 2. 3. Bahagian Bawah Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las Panaskan alat pematri Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri . Bod Litar 1. d. Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh. b. Sebelum Mematri a. Bod litar bercetak Verobod Bahagian Atas KAEDAH MEMATRI 2. Fluks a. Dipanggil juga sebagai bahan lakur. b.

2. Condongkan pematri sehingga 30 darjah b. Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar. Semasa mematri a. Selepas Mematri a. Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah 4. Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen d. Jika di dapati terdapat lebihan timah patri. Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen c. cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri b. Contoh litar 1 . Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen Hasil pematrian yang baik bahan patri berlebihan bahan patri sangat berlebihan 3.

E. Wayar Pelompat Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 1 6. Contoh litar 3 .E.Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.D. Contoh litar 2 Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.D. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 2 8.

Transistor Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Menu Hakcipta © Muhammad Khairi. 2007 Smk. Asal . 34600 Kamunting.E. Bukit Jana.D.Bateri 9V Suis Togel Perintang Tetap Karbon L.E.D. Contoh litar 4 Bateri 9V Suis Togel Kapasitor Perintang Tetap Karbon L. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 3 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful