Seni pertukangan khususnya pertukangan tradisional merupakan satu seni yang tidak dapat dipisahkan di kalangan masyarakat Malaysia

. Pertukangan tradisional adalah lebih kepada pertukangan tangan yang halus dan menarik. Ia menggunkan peralatan tradisional yang dilakukan secara manual dan bukannya dengan menggunakan mesin atau pun alatan moden. Alat-alat tradisional yang biasanya digunakan adalah seperti ketam, pahat, penukul, kikir, gergaji, gerudi, kertas pasir dan lain-lain. Penggunaan alatan ini boleh menghasilkan kerja yang halus dan menarik walaupun mengambil masa yang agak lama. Namun pada masa kini, kebanyakan alatan ini telah digantikan dengan peralatan moden yang lebih menjimatkan masa dan kos.

Gergaji
Gergaji merupakan alat yang diperbuat daripada besi yang bergerigi pada matanya dan digunakan untuk memotong kayu, papan dan lain-lain. Gergaji mempunyai saiz dan bentuk mata yang bermacam-macam. Mata yang berbagaibagai jenis ini boleh ditukar-tukar mengikut keperluan penggunanya. Pelbagai jenis gergaji yang digunakan pada masa dahulu mengikut keperluannya. Gergaji tangan merupakan gergaji kecil yang kerapkali digunakan. Selalunya pemegang tangan bagi gergaji diperbuat daripada kayu. Jenis-jenis gergaji adalah seperti:. Gergaji aneka iaitu gergaji yang pelbagai jenis matanya yang boleh ditukartukar. . Gergaji balak (baluk) iaitu gergaji untuk membuat papan. . Gergaji belah iaitu gergaji untuk memotong kayu mengikut hala urat . Gergaji besi iaitu gergaji untuk memotong besi. . Gergaji besar iaitu gergaji yang bingkainya merupakan bentuk huruf H. . Gergaji kerat iaitu gergaji untuk memotong kayu melintang urat. . Gergaji kerawang iaitu gergaji untuk membuat ukiran. . Gergaji pita (tali) iaitu gergaji yang matanya berlingkar. . Gergaji tangan iaitu gergaji kecil yang dipegang dengan sebelah tangan. . Gergaji tebuk iaitu gergaji dengan mata yang tidak lebar. . Gergaji rantai. . Gergaji racik. . Gergaji talam.

. Gergaji andang. Gergaji Balak

Gergaji Andang

Gerudi
Gerudi merupakan salah satu alat pertukangan yang popular pada masa dahulu dan masih lagi digunakan pada masa sekarang. Ia merupakan sejenis alat untuk membuat lubang pada kayu, yang biasanya untuk memasang pasak. Pada masa dahulu, banyak tanggam atau sambungan kayu yang menggunakan pasak kayu. Gerudi mempunyai mata yang tirus dan tajam, diperbuat daripada besi dan mempunyai pemutar tangan untuk menggerakkannya. Hulu pemegangnya pula kebiasaannya diperbuat daripada kayu.

Kertas Pasir
Kertas pasir merupakan kertas yang digunakan pada proses akhir pertukangan. Ia merupakan kertas kasar yang seperti pasir di mana ia digunakan untuk meratakan permukaan kayu supaya ia lebih kemas dan licin. Kertas ini akan digosokkan berkali-kali ke atas permukaan kayu yang hendak dilicinkan. Secara tradisional sebelum kewujudan kertas pasir, masyarakat Malaysia menggunakan daun palas untuk proses merata dan melicinkan kayu seperti hulu kapak, parang, cangkul dan sebagainya. Daun Mempalas

Bentuk-bentuk Kertas Pasir

Mata ketam diperbuat daripada logam dan bahagian-bahagian lain diperbuat daripada kayu. ketam lidah betina. Papan atau mengecilkannya kepada ukuran yang diperlukan dalam pertukangan tradisional Melayu. terutamanya untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu. di mana ketam panjang digunakan sebagai ketam penyudah. tetapi ketam betina sebaliknya. Ketam jantan akan menghasilkan tahi ketam atau tatal yang tebal. ketam lidah jantan. Ketam ada pelbagai-bagai jenis iaitu ketam panjang. Ketam mempunyai saiz yang pelbagai. ketam halus besi dan ketam golek.Ketam Ketam merupakan alat yang digunakan untuk melicinkan kayu. Namun pada masa sekarang. Ia mempunyai pemegang kanan dan kiri untuk memudahkan pengguna menjalankan proses pengetaman kayu. keseluruhan ketam diperbuat daripada logam dan banyak yang menggunakan tenaga elektrik. Ketam jantan juga sesuai dijadikan alat pemula kerja dan ketam betina sebagai alat penyudah kerja. Ketam Panjang Ketam Lidah Betina Ketam Lidah Jantan .

Ketam Halus Besi Ketam Golek .

kayu dan lain-lain. Kikir ini dikenali sebagai kikir pari. Ia digunakan untuk mengikir kayu atau kulit.Kikir Kikir merupakan alat yang diperbuat daripada keluli dalam batang atau bar yang bergerigi halus pada permukaan atau tepinya. Kikir juga mempunyai pelbagai jenis yang dirujuk berdasarkan bentuk rentas batang dan bentuk mata atau giginya. Rentas batang kikir yang berbentuk bulat. Kikir Kikir Tiga Segi Kikir Pipih Kikir Setengah Bulat . tiga segi dan sebagainya. Secara tradisionalnya orang Melayu zaman dahulu menggunakan kikir yang diperbuat daripada kulit ikan pari yang menggerutu. dua hala dan pelbagai hala. melicinkan dan memotong besi. Ia digunakan untuk mengikis. Matanya pula ada yag disusun sehala. Kikir satu permukaannya melengkung atau berbentuk separuh silinder dikenali sebagai kikir belah rotan. separuh bulat.

pahat caku dan pahat mata lintang.Pahat Pahat merupakan alat besi yang berbentuk bilah bersegi dengan mata yang tajam dihujungnya. Pahat itu dinamakan sebagai pahat pating. pahat kuku. pahat putar. Kegunaan utamanya adalah bersama tukul/penukul untuk menebuk lubang dan memperkemaskan takuk tanggam serta mengukir kayu. Hulu pahat diperbuat daripada kayu yang berbentuk bulat gadah dan dibuntutnya dipasangkan sisi supaya ia tidak mudah pecah apabila diketuk dengan tukul. Jenis-jenisnya diberi berasaskan bentuk mata dan bilahnya. Antara jenis yang pelbagai itu ialah pahat mata bulat. Pahat juga mempunyai pelbagai jenis. Pahat Pahat Kuku Pahat Batu Pahat Ulu . Ada juga jenis pahat yang tidak bermata tajam.

Ada yang bersegi. Tukul Tukul Besi Kepala Bulat Tukul Besi Kepala Pipih Tukul Besi Kepala V Tukul Kayu *Gambar tukul kayu diambil dari website www.biz . Tukul yang keseluruhannya diperbuat daripada kayu dipanggil tukul kayu.brandnametools. Bentuk tukul yang asal adalah hulu yang lurus dan kepala dihujungnya. Tukul kayu ini selalunya digunakan pada bahagian yang mesti tidak tercalar oleh ketukan.Tukul Tukul atau penukul merupakan sejenis alat pertukangan yang digunakan untuk mengetuk atau memukul. Tukul besi pula keseluruhannya diperbuat daripada besi dan ia biasanya digunakan untuk mengetuk logam dan memecahkan batu. ada yang halus dan ada yang berkuku digunakan untuk mengumpil paku. Kepala tukul mempunyai pelbagai bentuk dan rupa.

Fungsi utama bajak ini juga adalah untuk melakukan kerja-kerja penimbusan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tumbuhan seperti rumput-rampai. tenggala.PERALATAN PERTANIAN Pertanian merupakan satu bidang yang terpenting dalam menjana ekonomi negara pada masa kini. Masyarakat Malaysia pada masa dahulu menggunakan peralatan pertanian tradisional dalam mengusahakan tanaman serta menjalankan seluruh kegiatan pertanian. Bajak Sikat Cangkul . Peralatan pertanian tradisional yang kebiasaan digunakan adalah seperti cangkul. kelewang. Bajak diperbuat daripada besi dan mempunyai gigigigi seperti sikat dan digunakan secara manual serta tidak disambungkan kepada jentera moden untuk membolehkan ianya berfungsi. Kebiasaannya bajak selalu digunakan dikawasan sawah bagi proses penanaman padi. tajak. kuku kambing. Ia juga berfungsi dengan bantuan binatang peliharaan seperti kerbau dan lembu dan ini boleh membantu mempercepatkan proses pembajakan tanah. pencakar dan sebagainya. menyediakan ruang udara di dalam tanah untuk tanaman dan mengawal rumput-rampai daripada tumbuh. Perubahan demi perubahan telah dilalui dalam bidang pertanian terutamanya dari segi penggunaan alat-alatan serta kaedah-kaedah yang dijalankan. Masyarakat moden pada masa ini sudah tidak menggunakan alatan tradisional lagi kerana telah ditenggelami oleh penggunaan peralatan moden yang canggih serta dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja Bajak Bajak merupakan alat tradisional yang digunakan bagi kegiatan pertanian untuk tujuan penggemburan tanah. akar dan sebagainya ke dalam tanah . sabit. parang.

menggembur dan memecahkan tanah.Cangkul atau penggali merupakan alat tradisional yang digunakan untuk pertanian. keledek. Cangkul burung pula digunakan untuk memecahkan tanah yang keras atau merejang batu. Petani di kampung lazimnya menggunakan cangkul bagi menggemburkan tanah sebelum bercucuk tanam. keladi. Walaupun kini sudah terdapat pelbagai jenis jentera bajak moden namun penggunaan cangkul masih lagi diperlukan bagi setengah-setengah kerja di kebun atau di sawah. tebu dan sebagainya. Matanya pula diperbuat daripada besi. sayur-sayuran. Ada hulu berbentuk lurus dan ada juga yang berbentuk bengkok. Cangkul lurus digunakan untuk menggali lubang yang sempit seperti turus pagar atau untuk menanam tiang. Cangkul kebiasaannya digunakan untuk merata. Terdapat pelbagai jenis cangkul yang dikenali sebagai cangkul betul (lurus) dan cangkul burung yang lebih dikenali sebagai alabangka. Cangkul Kecil Cangkul Besar . Tanaman yang diusahakan seperti ubi. Cangkul mempunyai pelbagai jenis bentuk pemegang atau hulu yang diperbuat daripada kayu.

kebun atau dusun. Petani lebih gemar menajak rumput di kebun mereka daripada menggunakan racun serangga makhluk perosak kerana dikhuatiri racun akan memberi kesan negatif kepada hasil tanaman di kebun atau dusun. sawah. Bagi petani wanita. Tajak adalah satu-satunya alternatif yang boleh diambil untuk membajak bahagian-bahagian sawah yang terlalu dalam kerana ia tidak boleh menggunakan tenggala atau kerbau. tajak umpama gabungan cangkul dan parang. Pada pandangan yang paling dekat. di mana satu dipangkal hulu dan satu lagi kira-kira dua pertiga hulu ke bawahnya. Tajak digunakan oleh petani untuk membersihkan rumput dikeliling rumah.Tajak Tajak merupakan alat tradisional yang biasanya digunakan di sawah-sawah padi. Tajak mempunyai bentuk yang amat berbeza daripada senjata atau alat pertanian yang lain. Pemegangnya panjang ( purata dua kaki setengah) yang sederhana besar serta bongkok udang dan runcing dihujungnya. Ayunan tajak adalah meliputi jarak sudut kira-kira 120 darjah dikeliling penggunanya. di mana ia bermula dari bahagian rusuk kanan atau rusuk kiri. tetapi kegunaannya adalah untuk menajak rumput dan menggembur tanah. tajak digunakan seperti cangkul untuk menggembur tanah bagi bercucuk tanam di sekeliling rumah. Cara menggunakan tajak adalah memegang dengan kedua-dua belah tangan. Pada lengkungan dalam terdapatnya mata dan bilah ini dipasang melintang hulu seperti cangkul. Tajak Duduk . Hulunya berbentuk bulat gadah besar secekak yang mana panjangnya setengah depa.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa dan kelapa sawit perlu digantung kepada galah. Penggembala lembu dan kambing di kampung-kampung menggunakan sabit tangan untuk menyabit rumput sebagai makanan ternakan tersebut. Sabit . Sabit adalah pisau yang melengkung dengan mata yang licin atau bergerigi. Kegunaan alat ini yang paling utama adalah untuk memotong padi. Ia mempunyai pemegang/ hulu yang diperbuat daripada kayu. penggunaannya yang paling meluas adalah untuk menuai padi di mana ia menggantikan penggunaan ani-ani yang merupakan alat utama penuai padi pada era 1960-an. rumput dan mengait buah seperti kelapa dan kelapa sawit. diikat secara kuat dengan tali supaya tidak jatuh semasa digunakan.Cara Tajak digunakan untuk menggemburkan dan mencangkul tanah Sabit Sabit juga merupakan satu jenis alat tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian. Namun begitu.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa atau kelapa sawit Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa .

Parang puting digunakan untuk mencungkil tanah bagi menanam sayur-sayuran. Parang juga mempunyai sarung di mana ia bergantung kepada bentuk bilahnya. Kebiasaannya. tulang kambing. Hulu parang pula diperbuat daripada kayu di mana sesetengah hulu ada yang berukir tetapi pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang ukiran. tebu dan sebagainya. menyembelih binatang dan seumpamanya.Parang Parang merupakan alat serbaguna yang boleh digunakan dalam bidang pertanian dan juga untuk kegiatan harian seperti mengupas kelapa. parang puting. lembu. tetapi yang lurus dan pendek ada yang mempunyai sarung. Jenis-jenis Parang Parang Penebas Parang Kelapa Parang Cengkok Parang Bugis . Pelbagai jenis parang yang boleh didapati iaitu termasuk parang panjang. Ukuran mata parang adalah berbeza-beza dan bergantung kepada cara kegunaannya di mana parang yang lebih panjang di gunakan untuk menebas atau menebang dan parang kontot ( sederhana panjang ) digunakan untuk kerja harian seperti mengupas kelapa. Bagi bilah yang bengkok ia tidak mempunyai sarung. memotong rawan. parang belitung dan parang bongkok. ia digunakan untuk menebas dan menebang pokok-pokok kecil di kebun atau di ladang. Parang belitung digunakan untuk membelah kelapa. mencincang ayam atau memotong duri dan sirip ikan yang besar seperti ikan mayong. pulutan atau bagok.

Kelewang juga dianggap sebagai senjata kecemasan terutama terhadap ular. Cara menggunakan Kelewang Tenggala . Kelewang digunakan juga bagi menebas rumput. Bilah kelewang lebar di tengah. Hulunya pula sama seperti hulu parang biasa. Ada kalanya muncung bilah dibengkokkan ke bawah bagai paruh burung yang disebut kelewang pucuk berkait.Kelewang Kelewang adalah tergolong dalam kumpulan parang panjang yang bilahnya melengkung . membersihkan kawasan sekeliling rumah atau kebun dan juga dusun. diperbuat daripada kayu dan diperkukuhkan dengan sigi. Ianya diguna secara sabitan rumput atau hayunan secara berpusing bergantung kepada kemahiran penggunanya. kecil dan tebal dipangkal serta mempunyai muncung yang runcing.

. Ia mempunyai mata yang bercabang dua dihujungnya bagi menyelitkan anak padi dan akan ditekan ke dalam tanah untuk ditanam. Tenggala Kuku Kambing Kuku kambing merupakan salah satu cara tradisional digunakan oleh masyarakat petani bagi proses penanaman benih padi di sawah. Pada kebiasaannya tenggala digunakan pada tanah yang berlumpur untuk dibajak. Kuku kambing diperbuat daripada besi dan hulunya daripada kayu dan ada juga daripada besi. Ada tenggala yang mempunyai ukiran pada hujung canggungnya dengan ukiran seperti sulus bayung. Ia diperbuat daripada kayu dan mempunyai pemegang pandu serta mempunyai canggungnya di hujung.Tenggala merupakan alat pertanian yang penting bagi membajak sawah. Ini dapat mempercepatkan proses penanaman anak padi dan memudahkan petani membuat penanaman yang teratur ke atas tapak penanaman. Tenggala mempunyai ukiran panjang kira-kira 205 cm dan lebarnya kira-kira 78 cm.

Pencakar Pencakar adalah satu jenis peralatan tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian bagi membantu petani menjalankan kegiatan pertaniannya. membuang rumput-rumput ditapak semaian dan menyapu sampah di laman. Pencakar mempunyai mata seperti sikat. . membersihkan batas semaian sayur-sayuran. diperbuat daripada besi dan mempunyai pemegang daripada kayu yang sederhana panjangnya. Cara menggunakan pencakar adalah mudah di mana ia hanya perlu dicakar-cakarkan ke atas tanah mengikut kesesuaian tempat tersebut. Pencakar mempunyai pelbagai fungsi kegunaan iaitu sebagai penggembur tanah.

Jentera Pertanian amat penting dalam pertanian kerana ianya mempercepatkan kerja pertanian. menjimatkan kos buruh. Gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa melawat Pameran Jentera dan peralatan pertanian sempena MAHA 2010 yang lalu. Jentera Pertanian semakin lama semakin moden. dan pelbagai lagi. Pelbagai Inovasi jentera pertanian juga terdapat di sana. Dari sekecil-kecil mesin rumput sehingga sebesar mesin pembajak. Akhir sekali dapat meningkat produktiviti hasil. meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menjimatkan masa kerja.Sektor Pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia. Teknologi Pertanian semakin hari semakin berkembang mengikut peredaran zaman. Memang macam-macam mesin atau jentera pertanian yang boleh dijumpai di sana. . mesin pembajak. Ada mesin pengupas kelapa. mesin pemerah kelapa dara.

.

.

.

Jentera Pertanian. Teknologi Pertanian .

Menebang. Membajak Sebab-sebab utama membajak tapak tanaman adalah untuk memulihkan struktur atau keadaan tanah untuk penyediaan batas bagi mendapatkan pengedaran udara dan kelembapan yang sesuai bagi percambahan biji benih . Pokok biasanya ditebang dengan menggunakan gergaji atau jentera seperti jentolak. Untuk meratakan. membakar dan membersihkan Jika tapak tanaman adalah dari kawasan hutan. seperti tembikai dan nenas ada kalanya tapak tanaman perlu diratakan. Akar dan tunggul pokok mestilah dibersihkan jika tidak ia akan menjadi sumber inokulum bagi berbagai jenis penyakit akar dan juga perumah kepada anai-anai. belukar dan rumpai mestilah ditebang dan dibersihkan. tanah atas hendaklah ditolak dahulu dan dihimpun di satu kawasan kerana tanah atas mengandungi bahan organan dan ‘humus’ yang menjadikan tanah itu subor. Selalunya bagi tanaman pokok buah-buahan jenis saka.Penyediaan Kawasan Projek Pertanian Kebiasaanya terdapat beberapa peringkat dalam proses penyediaan kawasan sesuatu projek pertanian iaitu menebang. mengumpul. tapak tanaman tidak perlu diratakan. Seminggu selepas ditebang kayu-kayu dihimpun untuk dibakar seelok-eloknya pada musim kering. kerana sistem tanaman teres boleh digunakan. Tetapi untuk tanaman buah-buahan yang memerlukan batas . maka semua pokok-pokok. membakar dan membersihkan serta yang paling penting ialah membajak. mengumpul.

sikat piring (disc harrow) dan bajak putar (rotary cultivator) 1. lanya dapat menghasilkan permukaan yang gembur sesuai untuk percambahan biji benih. Pada kelajuan yang rendah lebih banyak potongan terdapat pada satu meter jarak perjalanan. Biasanya sikat piring digunakan sebanyak dua pusingan selepas tanah dibajak dengan bajak piring dimana ia akan menghancurkan ketulan-ketulan tanah yang besar dan menutup ruang-ruang udara.Jenis-jenis jentera pembajak yang biasa digunakan ialah bajak piring (disc plough). Bajak putar boleh dipasangkan kepada trektor 4 roda. 3. la digunakan dalam pusingan pertama selepas tanah-dibersihkan untuk menolong dan membalekkan tanah. Bajak putar Bajak putar biasa digunakan untuk membuat batas. ia tidak dapat memecah dan menghuraikan tanah disebaliknya menghasilkan ketulan-ketulan besar. . Kelajuan bajak putar yang rendah akan menghasilkan ketulan-ketulan yang lebih kecil dibandingkan dengan kelajuan yang lebih tinggi. la dapat mengerjakan tanah sedalam antara 150 hingga 200 mm. Jika digunakan pada tanah yang terlalu basah. 2. Bajak piring Bajak piring boleh digunakan ditanah yang kering dan keras hingga tanah yang agak lembik. Selepas dibajak tanah menjadi ketulan-ketulan yang besar. Sikat piring Fungsi sikat piring ialah untuk memecah dan menghuraikan ketulan tanah dan mendapatkan tanah permukaan yang gembur. trektor 2 roda atau trektor jalan kecil (pedestrian operated).

Mesin Pertanian Gambar peralatan mesin pertanian di ambil semasa pameran HPPNK 2009 yang berlangsung selama 8 hari di MITC. Dengan adanya mesin-mesin pertanian atau jentera pertanian dapat memudahkan pelbagai kegiatan pertanian dijalankan. . Melaka. Pelbagai peralatan mesin pertanian yang dipamerkan.

Kini. aktiviti pertanian tidaklah sesukar dahulu dengan adanya mesin atau peralatan pertanian yang canggih ini. .Dengan bantuan mesin pertanian ini banyak kos tenaga kerja dapat dijimatkan serta produktiviti juga dapat ditingkatkan. Seharusnya pengusaha atau usahawantani mengetahui mesin apakah yang sesuai bagi memudahkan kerja-kerja mereka seharian.

menggetarkan materi. melektronik terdiri dari komponen . dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. . Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. Protoboard. mengubah arus. disatukan. disatukan. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. Protoboard. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. mengirim atau menangkap. mengirim atau menangkap. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. Elco.komponen mulai transistor.engubah arus. yang jika ditempelkan. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. yang jika ditempelkan. CCB.elektronik terdiri dari komponen . Elco. CCB. menggetarkan materi. Ic dan sebagainya. Ic dan sebagainya. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah.komponen mulai transistor. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain.

Resistor dan simbolnya kapasitor dan simbolnya Transistor dan simbonya Gambar 6 IC atau chip .

. violet. Warna tersebut menunjukkan nilai hambatan dari sebuah resistor. Bagaimana bentuk resistor itu? Gambar 1 merupakan gambar resistor Gambar 1 Resistor dan simbolnya Coba perhatikan bentuk dari resistor di atas! Setiap resistor mempunyai garis/ gelang yang berwarna-warni.x100 . January 29. Untuk jelasnya mari kita lihat tabel di bawah. Perhatikan contoh berikut: Misalnya resistor dengan cincin kuning. Cincin berwarna emas adalah cincin toleransi.cincin kedua berwarna violet ………………………………………….cincin ke tiga berwarna merah. ………………………………………. Setiap warna menentukan nilainya masing-masing. 2009 PENGENALAN KOMPONEN ELEKTRONIK DAN RANGKAIAN LISTRIK KOMPONEN-KOMPONEN DASAR ELEKTRONIK 1. merah dan emas.cincin pertama berwarna kuning ………………………………………4 . radio bahkan komputer. jadi urutan warna cincin resistor ini adalah . sekarang kita akan belajar mengunakannya.7 .Resistor Tahukah kamu jika resistor adalah salah satu komponen yang paling sering digunakan dalam sebuah rangkaian elektronik. seperti rangkaiannya TV.Thursday. Setelah tahu nilai setiap warna.

Untuk menghambat dan membatasi arus listrik dalam sebuah rangkaian elektronik . Resistor yang seperti ini biasanya disebut variabel resistor.Untuk membagi tegangan dan masih banyak lagi.+ 5% Arti dari toleransi itu sendiri adalah batasan nilai resistansi minimum dan maksimum yang di miliki oleh resistor tersebut.Kapasitor Tahukah kamu bahwa ada sebuah komponen elektronika yang bisa menyimpan muatan listrik . Dan uniknya saat baterai dilepas komponen ini masih bisa mengeluarkan listrik walaupun beberapa detik saja. Ada juga resistor yang nilainya dapat berubah-ubah. Komponen seperti inilah yang disebut kapasitor. Bentuk kapasitor kebanyakan menyerupai tabung kecil tetapi ada juga yang pipih.Untuk melindungi rangkaian listrik dari arus yang berlebih . tahukah kalian fungsi dari resistor? Jadi Banyak sekali kegunaaan dari resistor seperti: . Setelah kalian mempelajari bentuk dan macam dari resistor. unik kan. Rmaksimum = 4700 + 235 = 4935 Ohm Rminimum = 4700 – 235 = 4465 Ohm Apabila resistor di atas di ukur dengan menggunakan ohmmeter maka nilainya antar 4465 s/d 4935.Cincin ke empat berwarna emas adalah cincin toleransi…………. Jadi nilai dari resistor tersebut adalah = 47 x 100+ 5% = 4700 ohm + 5% = 4. seperti terlihat pada gambar berikut: Gambar 2 kapasitor dan simbolnya . Nilai itu juga bisa kita yang memilihnya. 2.Saat kita sambungkan ke sebuah baterai maka muatan listrik akan tersimpan didalamnya..7k Ohm + 5% Nilai toleransi dihitung dengan cara: 4700 x 5% = 235 sehingga.

Sebagai penyimpan muatan listrik sudah tentu kapasitas penyimpanannya ada berbagai macam dari beberapa uF sampai F.hebat ya. wah…. Apa sih sebenarnya transistor itu? Transistor merupakan komponen dengan 3 kaki. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. lepas switch 2. untuk filter. perhatikan nyala LED Langkah 5 :Tutup switch 1 (ON). 3.Transistor Komponen yang satu ini merupakan komponen dasar dari sebuah mikroprosesornya computer. Semakin banyak jumlah transistornya semakin cepat aksesnya. Dari hasil itu dapatkah kalian menarik sebuah kesimpulan tentang kapasitor. pembangkit frekuensi. Langkah 4 : Buka switch 1 (OFF). Gambar dari sebuah transistor adalah seperti di bawah: . Dalam satu mikroprosesor bisa terdapat jutaan bahkan milyaran transistor. Sekarang kalian sudah mendapat hasil dari percobaan tentang kapasitor. Ikuti langkah-langkah di bawah: PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 3. berbeda dengan resistor ataupun kapasitor yang hanya memiliki 2 kaki. Untuk mempelajari fungsi ini kita akan membuat suatu percobaan yang menarik. Fungsi utamanya adalah menyimpan muatan listrik. tekan dan lepas switch 2. perhatikan green LED. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. Setelah tahu bentuknya sekarang kita akan mempelajari penggunaan kapasitor pada sebuah rangkaian elektronik.

PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 5.IC (Integrated Circuit) . Perbedaanya terletak pada kombinasi bahannya.Gambar 4 Transistor dan simbonya Setiap kaki mempunyai nama sendiri-sendiri ada emitter. Oh…ya ternyata transistor ada 2 macam ada yang bertipe NPN dan PNP. Dan memasangnya jangan sampai salah. Tahukah kalian penyebab dari ON/OFF LED. geser pelan-pelan VR sampai nilai maksimum. Pada percobaan dio atas tegangan di basis kita ubah dari kecil sampai besar dengan mengeser VR 4. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. karena akan merusak rangkaian. Karena transistor mempunyai 3 kaki maka untuk mengetahui kaki-kainya diperlukan teknik khusus atau bisa juga melihat datasheet yang dikeluarkan pabrik pembuatnya. basis. collector. Bisakah kalian menjelaskannya! Transistor akan aktif saat tegangan di basis cukup besar. Langkah 4 : Geser potensio pada posisi paling rendah Langkah 5 : Tutup switch (ON). Tahukah kalian fungsi dari transistor? Fungsinya diantaranya . amati perubahan nyala LED.Sebagai penguat tegangan dan arus Project dibawah akan membantu kalian memahami penggunaan dan cara kerja transistor. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian.Sebagai switc otomatis .

Tahukah kamu bahwa warna cahaya yang dihasilkan LED bermacam-macam. dan kuning . Sebagai contoh. benda kecil semacam lampu yang bias bercahaya itulah yang disebut LED (light Emiting Diode). Ya. ada yang berwarna biru. computer pada awal ditemukan ukurannya sangat besar. Tahukah kamu mengapa kemajuan di dunia elektronik begitu pesat. Bahan untuk membuat IC disebut semikonduktor.Jika kalian bandingkan ukuran peralatan elektonik zaman dulu dengan peralatan keluaran sekarang pasti perbedaan ukurannya sangat mencolok. Ya. tetapi sekarang jauh lebih kecil (laptop) atau ukuran televisi yang sangat besar sekarang dengan teknologi layer datar maka ukurannya tinggal beberapa centi saja. IC dirancang dengan fungsi yang spesifik dan dalam penggunaannya harus di kombinasikan dengan rangkaian tertentu pula.LED (Light Emiting Diode) Pernakah kalian melihat benda kecil yang bisa berkedip-kedip dalam sebuah alat elektronik. Gambar di samping merupakan bentuk LED. resistor dan kapasitor yang bisa mencapai ribuan bahkan jutaan. merah. itu semua karena ditemukannya IC (Integrated Circuit) atau biasa dikenal dengan chip. Di dalam sebuah chip bisa terdapat beberapa rangkaian dengan jumlah transistor. Gambar 6 IC atau chip 5. Berikut adalah gambarnya.

LED Sekarang coba cari fungsinya LED untuk apa? -Penghasil cahaya -Sebagai indicator/penunjuk jika suatu rangkaian sedang aktif. Sedangkan cara memasang LED yang benar adalah kaki anoda (biasanya kaki yang terpanjang) haruslah dapat (+) baterai.Switch Jika kalian sedang ingin menyalakan lampu atau ingin menonton TV pasti kalian . Alat ini dapat mengasilkan suara karena mempunyai membran yang terhubung dengan magnet dan koil. 7. Karena kemampuannya menghasilkan cahaya.Gambar 7. Ya! Alat ini digunakan untuk menghasilkan suara.Buzzer dan speaker Kalian pasti sudah sering melihat alat yang satu ini. Sinyal listrik yang melalui koil akan mengakibatkan besar gaya magnet berubahubah sehingga membran bergetar dan menghasilkan bunyi. sekarang banyak lampu hias seperi lampu 17-san. lampu pohon natal yang menggunakan LED. Seperti pada radio. TV. 6. telephone. Koil merupakan lilitan kabel pada sebuah logam biasanya tembaga yang berguna untuk mengahsilkan gaya magnet.

Kipas Alat yang satu ini tentu sudah tidak asing lagi bukan. Langkah 3: Aktifkan switch. Pada kipas terdapat lilitan (koil) yang akan menghasilkan gaya megnet saat dialiri arus listrik. Langkah 5: Aktifkan switch.1). baterai box. sekarang kalian tahu bukan dengan adanya switch maka kita dapat mengnyalakankan dan memadamkan lampu kapan saja. Tahukah kalian perbedaannya. Coba pahami dan beri kesimpulkan. Langkah 4: Buat rangkaian Light and Fan in Parallel (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8.2). maka kita dapat mengetahui perbedaan diantra keduanya. Langkah 2: Buat rangkaian Light and Fan in Series (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. apa yang dapat kalian lihat.1 Rangkaian Project kipas (seri) . Gaya magnet inilah yang akn menggerakkan kipas sehingga menghasilkan putaran. Peralatan yang menggunakan kipas antara lain kipas angin yang sering kita pakai saat udara panas atau juga pada CPU sebuah PC sebagai pendingin ternyata juga mengunakan kipas. Dapatkah kamu menyebutkan contoh alat yang mengunakan kipas?. Apa sebenarnya kegunaan dari switch? Fungsi utamanya adalah untuk menyambung dan memutuskan aliran listrik dari sebuah rangkaian. Alat ini dapat berputar layaknya baling-baling pesawat terbang jika kita aliri listrik. Tombol inilah yang dimaksud dengan switch. 8. Supaya percobaan kita berhasil harap diikuti setiap langkah berikut: Langkah 1: Siapkan komponen bulp 2.terlebih dahulu menekan sebuah tombol. PROJECT: Tahukah kalian bahwa ada 2 macam rangkaian listrik yaitu seri dan pararel. kipas.5 V. apa yang dapat kalian lihat. Melalui sedikit percobaan yang sederhana yang akan kita lakukan. C Gambar 8. switch.

Gambar 8.2 Rangkaian Project kipas (parallel) .

3. 4. Bateri 1. Diod Pemancar Cahaya . pemain CD/DVD Ia mempunyai kaki berkutub . Ia adalah sejenis diod Dikenali sebagai "Light Emiting Diod" Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio. TV. Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan 3. Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus B.L. 5. 6. Perintang Tetap Karbon Simbol LED 1. Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna . Dibuat daripada karbon dan tanah 2. permainan.negatif (katod) dan positif (anod) LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt Bahagian LED C. 2.NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN DUA ELEKTRONIK A.D.E. 1.

Perintang Boleh Laras 1.Simbol perintang tetap karbon perrintang tetap karbon ditandakan dengan 4 jalur warna Kod Warna Nombor Warna Jalur Pertama/Kedua Hitam 0 0 Perang/Coklat 1 1 Merah 2 2 Oren/Jingga 3 3 Kuning 4 4 Hijau 5 5 Biru 6 6 Ungu 7 7 Kelabu 8 Putih 9 Emas Perak Tiada warna 5. Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus 2. tv dan unit pembesar suara . Lagu Kod Perintang Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih D.Ohm 5% MM O 2 2 3 E 5% 2 2 000 Ohm 5% 22K Ohm F. Sering digunakan dalam radio. Membaca Kod Perintang Bilangan Sifar 0 00 000 0000 00000 000000 0000000 - Toleransi 5% 10% 20% Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan MMH 2 2 0 E 5% 2 2 .

Transistor 1. Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. Transistor NPN Binaan Simbol Transistor NPN b. Kapasitor 1. Terdapat dua jenis Kapasitor berkutub Simbol Kapasitor Berkutub Kapasitor tanpa kutub Simbol kapasitor tanpa kutub H. Berfungsi juga sebagai suis 2. Jenis. Transistor PNP Binaan : N = Bahan Negatif . Jenis.Simbol resistor Perintang boleh laras G. Terdapat 2 jenis transistor a. Digunakan untuk menyimpas cas elektrik 2. P = Bahan Positif Simbol Transistor PNP .

Digunakan untuk membuka dan menutup litar D. ii. C = Pemungut (Collector) B = Tapak (Base) E = Pemancar (Emitter) B. Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi 2. Suis tekan . Digunakan dalam litar penggera C. Suis togel Simbol suis togel 1.3. 4. iii. Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah 2. Transistor mempunyai 3 kaki i. Buzzer Simbol Buzzer 1.

Pemotong Sisi .Simbol Suis tekan Hidup Simbol Suis Tekan Tutup 1.Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen B. Suis Mikro ALATAN TANGAN ELEKTRONIK A. E. Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan. 3. Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan. Playar Muncung Tirus .Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen C. dan suis tekan on 2. suis tekan tutup. Penjalur Wayar . Terdapat dua jenis .

Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru G.Penjalur Wayar Mudah D.Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar E. Timah Patri a. Penyedut Patri .Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik H. .Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya I. c. Pemutar Skru Pemutar Skru rata F. Penjalur Wayar Spring . b.Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula BAHAN PEMATRI 1. Stesen Pematri . Dibuat daripada campuran timah dan plumbum Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40% . Alat Pematri Elektrik Pemutar Skru Philips .

Bod Litar 1. Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh. b. Bod litar bercetak Verobod Bahagian Atas KAEDAH MEMATRI 2. c. d. 2. b. Fluks a. Dipanggil juga sebagai bahan lakur. Bahagian Bawah Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las Panaskan alat pematri Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri . 3.2. Sebelum Mematri a.

Semasa mematri a. Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar. cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri b. Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen c. Selepas Mematri a.2. Condongkan pematri sehingga 30 darjah b. Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen d. Jika di dapati terdapat lebihan timah patri. Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen Hasil pematrian yang baik bahan patri berlebihan bahan patri sangat berlebihan 3. Contoh litar 1 . Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah 4.

Wayar Pelompat Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 1 6.Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.E. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 2 8.D. Contoh litar 3 .D.E. Contoh litar 2 Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.

D. Asal . Bukit Jana. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 3 10.E. Transistor Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Menu Hakcipta © Muhammad Khairi.D.E. 2007 Smk. 34600 Kamunting.Bateri 9V Suis Togel Perintang Tetap Karbon L. Contoh litar 4 Bateri 9V Suis Togel Kapasitor Perintang Tetap Karbon L.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful