Seni pertukangan khususnya pertukangan tradisional merupakan satu seni yang tidak dapat dipisahkan di kalangan masyarakat Malaysia

. Pertukangan tradisional adalah lebih kepada pertukangan tangan yang halus dan menarik. Ia menggunkan peralatan tradisional yang dilakukan secara manual dan bukannya dengan menggunakan mesin atau pun alatan moden. Alat-alat tradisional yang biasanya digunakan adalah seperti ketam, pahat, penukul, kikir, gergaji, gerudi, kertas pasir dan lain-lain. Penggunaan alatan ini boleh menghasilkan kerja yang halus dan menarik walaupun mengambil masa yang agak lama. Namun pada masa kini, kebanyakan alatan ini telah digantikan dengan peralatan moden yang lebih menjimatkan masa dan kos.

Gergaji
Gergaji merupakan alat yang diperbuat daripada besi yang bergerigi pada matanya dan digunakan untuk memotong kayu, papan dan lain-lain. Gergaji mempunyai saiz dan bentuk mata yang bermacam-macam. Mata yang berbagaibagai jenis ini boleh ditukar-tukar mengikut keperluan penggunanya. Pelbagai jenis gergaji yang digunakan pada masa dahulu mengikut keperluannya. Gergaji tangan merupakan gergaji kecil yang kerapkali digunakan. Selalunya pemegang tangan bagi gergaji diperbuat daripada kayu. Jenis-jenis gergaji adalah seperti:. Gergaji aneka iaitu gergaji yang pelbagai jenis matanya yang boleh ditukartukar. . Gergaji balak (baluk) iaitu gergaji untuk membuat papan. . Gergaji belah iaitu gergaji untuk memotong kayu mengikut hala urat . Gergaji besi iaitu gergaji untuk memotong besi. . Gergaji besar iaitu gergaji yang bingkainya merupakan bentuk huruf H. . Gergaji kerat iaitu gergaji untuk memotong kayu melintang urat. . Gergaji kerawang iaitu gergaji untuk membuat ukiran. . Gergaji pita (tali) iaitu gergaji yang matanya berlingkar. . Gergaji tangan iaitu gergaji kecil yang dipegang dengan sebelah tangan. . Gergaji tebuk iaitu gergaji dengan mata yang tidak lebar. . Gergaji rantai. . Gergaji racik. . Gergaji talam.

. Gergaji andang. Gergaji Balak

Gergaji Andang

Gerudi
Gerudi merupakan salah satu alat pertukangan yang popular pada masa dahulu dan masih lagi digunakan pada masa sekarang. Ia merupakan sejenis alat untuk membuat lubang pada kayu, yang biasanya untuk memasang pasak. Pada masa dahulu, banyak tanggam atau sambungan kayu yang menggunakan pasak kayu. Gerudi mempunyai mata yang tirus dan tajam, diperbuat daripada besi dan mempunyai pemutar tangan untuk menggerakkannya. Hulu pemegangnya pula kebiasaannya diperbuat daripada kayu.

Kertas Pasir
Kertas pasir merupakan kertas yang digunakan pada proses akhir pertukangan. Ia merupakan kertas kasar yang seperti pasir di mana ia digunakan untuk meratakan permukaan kayu supaya ia lebih kemas dan licin. Kertas ini akan digosokkan berkali-kali ke atas permukaan kayu yang hendak dilicinkan. Secara tradisional sebelum kewujudan kertas pasir, masyarakat Malaysia menggunakan daun palas untuk proses merata dan melicinkan kayu seperti hulu kapak, parang, cangkul dan sebagainya. Daun Mempalas

Bentuk-bentuk Kertas Pasir

ketam lidah betina. Ia mempunyai pemegang kanan dan kiri untuk memudahkan pengguna menjalankan proses pengetaman kayu. Ketam jantan akan menghasilkan tahi ketam atau tatal yang tebal. tetapi ketam betina sebaliknya. terutamanya untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu. Ketam jantan juga sesuai dijadikan alat pemula kerja dan ketam betina sebagai alat penyudah kerja. Ketam ada pelbagai-bagai jenis iaitu ketam panjang. Ketam Panjang Ketam Lidah Betina Ketam Lidah Jantan . Mata ketam diperbuat daripada logam dan bahagian-bahagian lain diperbuat daripada kayu. Namun pada masa sekarang.Ketam Ketam merupakan alat yang digunakan untuk melicinkan kayu. Ketam mempunyai saiz yang pelbagai. ketam lidah jantan. keseluruhan ketam diperbuat daripada logam dan banyak yang menggunakan tenaga elektrik. di mana ketam panjang digunakan sebagai ketam penyudah. Papan atau mengecilkannya kepada ukuran yang diperlukan dalam pertukangan tradisional Melayu. ketam halus besi dan ketam golek.

Ketam Halus Besi Ketam Golek .

tiga segi dan sebagainya. kayu dan lain-lain. dua hala dan pelbagai hala. melicinkan dan memotong besi. Ia digunakan untuk mengikir kayu atau kulit. separuh bulat. Kikir Kikir Tiga Segi Kikir Pipih Kikir Setengah Bulat .Kikir Kikir merupakan alat yang diperbuat daripada keluli dalam batang atau bar yang bergerigi halus pada permukaan atau tepinya. Secara tradisionalnya orang Melayu zaman dahulu menggunakan kikir yang diperbuat daripada kulit ikan pari yang menggerutu. Rentas batang kikir yang berbentuk bulat. Kikir juga mempunyai pelbagai jenis yang dirujuk berdasarkan bentuk rentas batang dan bentuk mata atau giginya. Matanya pula ada yag disusun sehala. Kikir ini dikenali sebagai kikir pari. Ia digunakan untuk mengikis. Kikir satu permukaannya melengkung atau berbentuk separuh silinder dikenali sebagai kikir belah rotan.

pahat putar. Pahat itu dinamakan sebagai pahat pating.Pahat Pahat merupakan alat besi yang berbentuk bilah bersegi dengan mata yang tajam dihujungnya. Pahat juga mempunyai pelbagai jenis. pahat kuku. Antara jenis yang pelbagai itu ialah pahat mata bulat. Hulu pahat diperbuat daripada kayu yang berbentuk bulat gadah dan dibuntutnya dipasangkan sisi supaya ia tidak mudah pecah apabila diketuk dengan tukul. Pahat Pahat Kuku Pahat Batu Pahat Ulu . Jenis-jenisnya diberi berasaskan bentuk mata dan bilahnya. Ada juga jenis pahat yang tidak bermata tajam. pahat caku dan pahat mata lintang. Kegunaan utamanya adalah bersama tukul/penukul untuk menebuk lubang dan memperkemaskan takuk tanggam serta mengukir kayu.

Kepala tukul mempunyai pelbagai bentuk dan rupa. Tukul kayu ini selalunya digunakan pada bahagian yang mesti tidak tercalar oleh ketukan. Bentuk tukul yang asal adalah hulu yang lurus dan kepala dihujungnya.brandnametools. ada yang halus dan ada yang berkuku digunakan untuk mengumpil paku. Tukul besi pula keseluruhannya diperbuat daripada besi dan ia biasanya digunakan untuk mengetuk logam dan memecahkan batu.biz . Tukul Tukul Besi Kepala Bulat Tukul Besi Kepala Pipih Tukul Besi Kepala V Tukul Kayu *Gambar tukul kayu diambil dari website www. Tukul yang keseluruhannya diperbuat daripada kayu dipanggil tukul kayu. Ada yang bersegi.Tukul Tukul atau penukul merupakan sejenis alat pertukangan yang digunakan untuk mengetuk atau memukul.

Perubahan demi perubahan telah dilalui dalam bidang pertanian terutamanya dari segi penggunaan alat-alatan serta kaedah-kaedah yang dijalankan. Bajak Sikat Cangkul . tenggala. tajak. parang. Ia juga berfungsi dengan bantuan binatang peliharaan seperti kerbau dan lembu dan ini boleh membantu mempercepatkan proses pembajakan tanah. menyediakan ruang udara di dalam tanah untuk tanaman dan mengawal rumput-rampai daripada tumbuh. akar dan sebagainya ke dalam tanah . sabit. Peralatan pertanian tradisional yang kebiasaan digunakan adalah seperti cangkul. Masyarakat moden pada masa ini sudah tidak menggunakan alatan tradisional lagi kerana telah ditenggelami oleh penggunaan peralatan moden yang canggih serta dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja Bajak Bajak merupakan alat tradisional yang digunakan bagi kegiatan pertanian untuk tujuan penggemburan tanah. kuku kambing. Fungsi utama bajak ini juga adalah untuk melakukan kerja-kerja penimbusan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tumbuhan seperti rumput-rampai. pencakar dan sebagainya. Kebiasaannya bajak selalu digunakan dikawasan sawah bagi proses penanaman padi.PERALATAN PERTANIAN Pertanian merupakan satu bidang yang terpenting dalam menjana ekonomi negara pada masa kini. Masyarakat Malaysia pada masa dahulu menggunakan peralatan pertanian tradisional dalam mengusahakan tanaman serta menjalankan seluruh kegiatan pertanian. Bajak diperbuat daripada besi dan mempunyai gigigigi seperti sikat dan digunakan secara manual serta tidak disambungkan kepada jentera moden untuk membolehkan ianya berfungsi. kelewang.

Cangkul kebiasaannya digunakan untuk merata. Walaupun kini sudah terdapat pelbagai jenis jentera bajak moden namun penggunaan cangkul masih lagi diperlukan bagi setengah-setengah kerja di kebun atau di sawah. Cangkul burung pula digunakan untuk memecahkan tanah yang keras atau merejang batu. Ada hulu berbentuk lurus dan ada juga yang berbentuk bengkok. Cangkul lurus digunakan untuk menggali lubang yang sempit seperti turus pagar atau untuk menanam tiang. Cangkul Kecil Cangkul Besar . Matanya pula diperbuat daripada besi. tebu dan sebagainya. Cangkul mempunyai pelbagai jenis bentuk pemegang atau hulu yang diperbuat daripada kayu. Tanaman yang diusahakan seperti ubi.Cangkul atau penggali merupakan alat tradisional yang digunakan untuk pertanian. Petani di kampung lazimnya menggunakan cangkul bagi menggemburkan tanah sebelum bercucuk tanam. keladi. menggembur dan memecahkan tanah. sayur-sayuran. keledek. Terdapat pelbagai jenis cangkul yang dikenali sebagai cangkul betul (lurus) dan cangkul burung yang lebih dikenali sebagai alabangka.

tajak umpama gabungan cangkul dan parang. tajak digunakan seperti cangkul untuk menggembur tanah bagi bercucuk tanam di sekeliling rumah. Tajak adalah satu-satunya alternatif yang boleh diambil untuk membajak bahagian-bahagian sawah yang terlalu dalam kerana ia tidak boleh menggunakan tenggala atau kerbau. tetapi kegunaannya adalah untuk menajak rumput dan menggembur tanah.Tajak Tajak merupakan alat tradisional yang biasanya digunakan di sawah-sawah padi. Petani lebih gemar menajak rumput di kebun mereka daripada menggunakan racun serangga makhluk perosak kerana dikhuatiri racun akan memberi kesan negatif kepada hasil tanaman di kebun atau dusun. Cara menggunakan tajak adalah memegang dengan kedua-dua belah tangan. sawah. Tajak Duduk . Bagi petani wanita. di mana ia bermula dari bahagian rusuk kanan atau rusuk kiri. di mana satu dipangkal hulu dan satu lagi kira-kira dua pertiga hulu ke bawahnya. kebun atau dusun. Pada pandangan yang paling dekat. Tajak mempunyai bentuk yang amat berbeza daripada senjata atau alat pertanian yang lain. Ayunan tajak adalah meliputi jarak sudut kira-kira 120 darjah dikeliling penggunanya. Hulunya berbentuk bulat gadah besar secekak yang mana panjangnya setengah depa. Pada lengkungan dalam terdapatnya mata dan bilah ini dipasang melintang hulu seperti cangkul. Tajak digunakan oleh petani untuk membersihkan rumput dikeliling rumah. Pemegangnya panjang ( purata dua kaki setengah) yang sederhana besar serta bongkok udang dan runcing dihujungnya.

penggunaannya yang paling meluas adalah untuk menuai padi di mana ia menggantikan penggunaan ani-ani yang merupakan alat utama penuai padi pada era 1960-an.Cara Tajak digunakan untuk menggemburkan dan mencangkul tanah Sabit Sabit juga merupakan satu jenis alat tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian. Kegunaan alat ini yang paling utama adalah untuk memotong padi. Namun begitu. Ia mempunyai pemegang/ hulu yang diperbuat daripada kayu. rumput dan mengait buah seperti kelapa dan kelapa sawit. Penggembala lembu dan kambing di kampung-kampung menggunakan sabit tangan untuk menyabit rumput sebagai makanan ternakan tersebut. Sabit . Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa dan kelapa sawit perlu digantung kepada galah. diikat secara kuat dengan tali supaya tidak jatuh semasa digunakan. Sabit adalah pisau yang melengkung dengan mata yang licin atau bergerigi.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa atau kelapa sawit Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa .

lembu. tulang kambing. tetapi yang lurus dan pendek ada yang mempunyai sarung. Pelbagai jenis parang yang boleh didapati iaitu termasuk parang panjang. Hulu parang pula diperbuat daripada kayu di mana sesetengah hulu ada yang berukir tetapi pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang ukiran. ia digunakan untuk menebas dan menebang pokok-pokok kecil di kebun atau di ladang. Jenis-jenis Parang Parang Penebas Parang Kelapa Parang Cengkok Parang Bugis . menyembelih binatang dan seumpamanya. Parang juga mempunyai sarung di mana ia bergantung kepada bentuk bilahnya. Kebiasaannya. Parang puting digunakan untuk mencungkil tanah bagi menanam sayur-sayuran. Parang belitung digunakan untuk membelah kelapa. Ukuran mata parang adalah berbeza-beza dan bergantung kepada cara kegunaannya di mana parang yang lebih panjang di gunakan untuk menebas atau menebang dan parang kontot ( sederhana panjang ) digunakan untuk kerja harian seperti mengupas kelapa. tebu dan sebagainya. Bagi bilah yang bengkok ia tidak mempunyai sarung. parang puting. pulutan atau bagok. memotong rawan. parang belitung dan parang bongkok.Parang Parang merupakan alat serbaguna yang boleh digunakan dalam bidang pertanian dan juga untuk kegiatan harian seperti mengupas kelapa. mencincang ayam atau memotong duri dan sirip ikan yang besar seperti ikan mayong.

diperbuat daripada kayu dan diperkukuhkan dengan sigi. Hulunya pula sama seperti hulu parang biasa. Ianya diguna secara sabitan rumput atau hayunan secara berpusing bergantung kepada kemahiran penggunanya. Cara menggunakan Kelewang Tenggala . Kelewang digunakan juga bagi menebas rumput. Kelewang juga dianggap sebagai senjata kecemasan terutama terhadap ular. Ada kalanya muncung bilah dibengkokkan ke bawah bagai paruh burung yang disebut kelewang pucuk berkait. membersihkan kawasan sekeliling rumah atau kebun dan juga dusun. Bilah kelewang lebar di tengah. kecil dan tebal dipangkal serta mempunyai muncung yang runcing.Kelewang Kelewang adalah tergolong dalam kumpulan parang panjang yang bilahnya melengkung .

Tenggala Kuku Kambing Kuku kambing merupakan salah satu cara tradisional digunakan oleh masyarakat petani bagi proses penanaman benih padi di sawah. . Ia mempunyai mata yang bercabang dua dihujungnya bagi menyelitkan anak padi dan akan ditekan ke dalam tanah untuk ditanam. Tenggala mempunyai ukiran panjang kira-kira 205 cm dan lebarnya kira-kira 78 cm. Ada tenggala yang mempunyai ukiran pada hujung canggungnya dengan ukiran seperti sulus bayung. Kuku kambing diperbuat daripada besi dan hulunya daripada kayu dan ada juga daripada besi. Ia diperbuat daripada kayu dan mempunyai pemegang pandu serta mempunyai canggungnya di hujung.Tenggala merupakan alat pertanian yang penting bagi membajak sawah. Ini dapat mempercepatkan proses penanaman anak padi dan memudahkan petani membuat penanaman yang teratur ke atas tapak penanaman. Pada kebiasaannya tenggala digunakan pada tanah yang berlumpur untuk dibajak.

diperbuat daripada besi dan mempunyai pemegang daripada kayu yang sederhana panjangnya. membersihkan batas semaian sayur-sayuran. Cara menggunakan pencakar adalah mudah di mana ia hanya perlu dicakar-cakarkan ke atas tanah mengikut kesesuaian tempat tersebut. Pencakar mempunyai pelbagai fungsi kegunaan iaitu sebagai penggembur tanah.Pencakar Pencakar adalah satu jenis peralatan tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian bagi membantu petani menjalankan kegiatan pertaniannya. Pencakar mempunyai mata seperti sikat. membuang rumput-rumput ditapak semaian dan menyapu sampah di laman. .

Teknologi Pertanian semakin hari semakin berkembang mengikut peredaran zaman. . Akhir sekali dapat meningkat produktiviti hasil. menjimatkan kos buruh. Jentera Pertanian amat penting dalam pertanian kerana ianya mempercepatkan kerja pertanian. mesin pemerah kelapa dara. mesin pembajak. Ada mesin pengupas kelapa. meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menjimatkan masa kerja. Gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa melawat Pameran Jentera dan peralatan pertanian sempena MAHA 2010 yang lalu. dan pelbagai lagi. Pelbagai Inovasi jentera pertanian juga terdapat di sana.Sektor Pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia. Memang macam-macam mesin atau jentera pertanian yang boleh dijumpai di sana. Jentera Pertanian semakin lama semakin moden. Dari sekecil-kecil mesin rumput sehingga sebesar mesin pembajak.

.

.

.

Teknologi Pertanian .Jentera Pertanian.

belukar dan rumpai mestilah ditebang dan dibersihkan. Tetapi untuk tanaman buah-buahan yang memerlukan batas . mengumpul. Membajak Sebab-sebab utama membajak tapak tanaman adalah untuk memulihkan struktur atau keadaan tanah untuk penyediaan batas bagi mendapatkan pengedaran udara dan kelembapan yang sesuai bagi percambahan biji benih . membakar dan membersihkan Jika tapak tanaman adalah dari kawasan hutan. Untuk meratakan. kerana sistem tanaman teres boleh digunakan. seperti tembikai dan nenas ada kalanya tapak tanaman perlu diratakan. Pokok biasanya ditebang dengan menggunakan gergaji atau jentera seperti jentolak. Seminggu selepas ditebang kayu-kayu dihimpun untuk dibakar seelok-eloknya pada musim kering. membakar dan membersihkan serta yang paling penting ialah membajak. Menebang. tanah atas hendaklah ditolak dahulu dan dihimpun di satu kawasan kerana tanah atas mengandungi bahan organan dan ‘humus’ yang menjadikan tanah itu subor. maka semua pokok-pokok. mengumpul. Akar dan tunggul pokok mestilah dibersihkan jika tidak ia akan menjadi sumber inokulum bagi berbagai jenis penyakit akar dan juga perumah kepada anai-anai. Selalunya bagi tanaman pokok buah-buahan jenis saka.Penyediaan Kawasan Projek Pertanian Kebiasaanya terdapat beberapa peringkat dalam proses penyediaan kawasan sesuatu projek pertanian iaitu menebang. tapak tanaman tidak perlu diratakan.

Pada kelajuan yang rendah lebih banyak potongan terdapat pada satu meter jarak perjalanan. la dapat mengerjakan tanah sedalam antara 150 hingga 200 mm. ia tidak dapat memecah dan menghuraikan tanah disebaliknya menghasilkan ketulan-ketulan besar. sikat piring (disc harrow) dan bajak putar (rotary cultivator) 1.Jenis-jenis jentera pembajak yang biasa digunakan ialah bajak piring (disc plough). Sikat piring Fungsi sikat piring ialah untuk memecah dan menghuraikan ketulan tanah dan mendapatkan tanah permukaan yang gembur. 3. 2. Bajak putar boleh dipasangkan kepada trektor 4 roda. Kelajuan bajak putar yang rendah akan menghasilkan ketulan-ketulan yang lebih kecil dibandingkan dengan kelajuan yang lebih tinggi. Selepas dibajak tanah menjadi ketulan-ketulan yang besar. lanya dapat menghasilkan permukaan yang gembur sesuai untuk percambahan biji benih. Jika digunakan pada tanah yang terlalu basah. trektor 2 roda atau trektor jalan kecil (pedestrian operated). . Bajak piring Bajak piring boleh digunakan ditanah yang kering dan keras hingga tanah yang agak lembik. Bajak putar Bajak putar biasa digunakan untuk membuat batas. la digunakan dalam pusingan pertama selepas tanah-dibersihkan untuk menolong dan membalekkan tanah. Biasanya sikat piring digunakan sebanyak dua pusingan selepas tanah dibajak dengan bajak piring dimana ia akan menghancurkan ketulan-ketulan tanah yang besar dan menutup ruang-ruang udara.

Dengan adanya mesin-mesin pertanian atau jentera pertanian dapat memudahkan pelbagai kegiatan pertanian dijalankan.Mesin Pertanian Gambar peralatan mesin pertanian di ambil semasa pameran HPPNK 2009 yang berlangsung selama 8 hari di MITC. Pelbagai peralatan mesin pertanian yang dipamerkan. . Melaka.

Seharusnya pengusaha atau usahawantani mengetahui mesin apakah yang sesuai bagi memudahkan kerja-kerja mereka seharian. aktiviti pertanian tidaklah sesukar dahulu dengan adanya mesin atau peralatan pertanian yang canggih ini. . Kini.Dengan bantuan mesin pertanian ini banyak kos tenaga kerja dapat dijimatkan serta produktiviti juga dapat ditingkatkan.

dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. mengubah arus.elektronik terdiri dari komponen . dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. mengirim atau menangkap. yang jika ditempelkan. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. Elco. Elco. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. Protoboard.komponen mulai transistor. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. menggetarkan materi. CCB. menggetarkan materi. yang jika ditempelkan. Ic dan sebagainya. .komponen mulai transistor. CCB. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. Protoboard. melektronik terdiri dari komponen . dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. mengirim atau menangkap. Ic dan sebagainya. disatukan.engubah arus. disatukan. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan.

Resistor dan simbolnya kapasitor dan simbolnya Transistor dan simbonya Gambar 6 IC atau chip .

Setelah tahu nilai setiap warna. violet. radio bahkan komputer. Perhatikan contoh berikut: Misalnya resistor dengan cincin kuning.Thursday. merah dan emas. Setiap warna menentukan nilainya masing-masing. Untuk jelasnya mari kita lihat tabel di bawah.cincin ke tiga berwarna merah. January 29.. jadi urutan warna cincin resistor ini adalah .Resistor Tahukah kamu jika resistor adalah salah satu komponen yang paling sering digunakan dalam sebuah rangkaian elektronik. Bagaimana bentuk resistor itu? Gambar 1 merupakan gambar resistor Gambar 1 Resistor dan simbolnya Coba perhatikan bentuk dari resistor di atas! Setiap resistor mempunyai garis/ gelang yang berwarna-warni. 2009 PENGENALAN KOMPONEN ELEKTRONIK DAN RANGKAIAN LISTRIK KOMPONEN-KOMPONEN DASAR ELEKTRONIK 1. seperti rangkaiannya TV. Warna tersebut menunjukkan nilai hambatan dari sebuah resistor. ……………………………………….x100 . sekarang kita akan belajar mengunakannya.7 .cincin kedua berwarna violet ………………………………………….cincin pertama berwarna kuning ………………………………………4 . Cincin berwarna emas adalah cincin toleransi.

Untuk membagi tegangan dan masih banyak lagi. unik kan. Jadi nilai dari resistor tersebut adalah = 47 x 100+ 5% = 4700 ohm + 5% = 4. Komponen seperti inilah yang disebut kapasitor.+ 5% Arti dari toleransi itu sendiri adalah batasan nilai resistansi minimum dan maksimum yang di miliki oleh resistor tersebut. tahukah kalian fungsi dari resistor? Jadi Banyak sekali kegunaaan dari resistor seperti: .Cincin ke empat berwarna emas adalah cincin toleransi………….. Setelah kalian mempelajari bentuk dan macam dari resistor. Resistor yang seperti ini biasanya disebut variabel resistor. Bentuk kapasitor kebanyakan menyerupai tabung kecil tetapi ada juga yang pipih. seperti terlihat pada gambar berikut: Gambar 2 kapasitor dan simbolnya . 2. Dan uniknya saat baterai dilepas komponen ini masih bisa mengeluarkan listrik walaupun beberapa detik saja.Saat kita sambungkan ke sebuah baterai maka muatan listrik akan tersimpan didalamnya.Kapasitor Tahukah kamu bahwa ada sebuah komponen elektronika yang bisa menyimpan muatan listrik .Untuk melindungi rangkaian listrik dari arus yang berlebih . Ada juga resistor yang nilainya dapat berubah-ubah.Untuk menghambat dan membatasi arus listrik dalam sebuah rangkaian elektronik .7k Ohm + 5% Nilai toleransi dihitung dengan cara: 4700 x 5% = 235 sehingga. Rmaksimum = 4700 + 235 = 4935 Ohm Rminimum = 4700 – 235 = 4465 Ohm Apabila resistor di atas di ukur dengan menggunakan ohmmeter maka nilainya antar 4465 s/d 4935. Nilai itu juga bisa kita yang memilihnya.

Ikuti langkah-langkah di bawah: PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 3. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. Langkah 4 : Buka switch 1 (OFF). perhatikan green LED. Untuk mempelajari fungsi ini kita akan membuat suatu percobaan yang menarik. Dalam satu mikroprosesor bisa terdapat jutaan bahkan milyaran transistor. pembangkit frekuensi. berbeda dengan resistor ataupun kapasitor yang hanya memiliki 2 kaki.Sebagai penyimpan muatan listrik sudah tentu kapasitas penyimpanannya ada berbagai macam dari beberapa uF sampai F. Setelah tahu bentuknya sekarang kita akan mempelajari penggunaan kapasitor pada sebuah rangkaian elektronik. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. tekan dan lepas switch 2. Sekarang kalian sudah mendapat hasil dari percobaan tentang kapasitor. untuk filter. Dari hasil itu dapatkah kalian menarik sebuah kesimpulan tentang kapasitor. Fungsi utamanya adalah menyimpan muatan listrik. Gambar dari sebuah transistor adalah seperti di bawah: . wah…. perhatikan nyala LED Langkah 5 :Tutup switch 1 (ON).Transistor Komponen yang satu ini merupakan komponen dasar dari sebuah mikroprosesornya computer.hebat ya. lepas switch 2. Semakin banyak jumlah transistornya semakin cepat aksesnya. Apa sih sebenarnya transistor itu? Transistor merupakan komponen dengan 3 kaki. 3.

amati perubahan nyala LED. Bisakah kalian menjelaskannya! Transistor akan aktif saat tegangan di basis cukup besar.Gambar 4 Transistor dan simbonya Setiap kaki mempunyai nama sendiri-sendiri ada emitter. geser pelan-pelan VR sampai nilai maksimum.Sebagai switc otomatis . karena akan merusak rangkaian. Dan memasangnya jangan sampai salah. basis. PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 5. Perbedaanya terletak pada kombinasi bahannya. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. Oh…ya ternyata transistor ada 2 macam ada yang bertipe NPN dan PNP. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. Langkah 4 : Geser potensio pada posisi paling rendah Langkah 5 : Tutup switch (ON). Tahukah kalian penyebab dari ON/OFF LED. Karena transistor mempunyai 3 kaki maka untuk mengetahui kaki-kainya diperlukan teknik khusus atau bisa juga melihat datasheet yang dikeluarkan pabrik pembuatnya. Pada percobaan dio atas tegangan di basis kita ubah dari kecil sampai besar dengan mengeser VR 4.Sebagai penguat tegangan dan arus Project dibawah akan membantu kalian memahami penggunaan dan cara kerja transistor. Tahukah kalian fungsi dari transistor? Fungsinya diantaranya .IC (Integrated Circuit) . collector.

benda kecil semacam lampu yang bias bercahaya itulah yang disebut LED (light Emiting Diode). Sebagai contoh. dan kuning . Gambar di samping merupakan bentuk LED. resistor dan kapasitor yang bisa mencapai ribuan bahkan jutaan.Jika kalian bandingkan ukuran peralatan elektonik zaman dulu dengan peralatan keluaran sekarang pasti perbedaan ukurannya sangat mencolok. Tahukah kamu bahwa warna cahaya yang dihasilkan LED bermacam-macam. Gambar 6 IC atau chip 5. itu semua karena ditemukannya IC (Integrated Circuit) atau biasa dikenal dengan chip. Ya. merah.LED (Light Emiting Diode) Pernakah kalian melihat benda kecil yang bisa berkedip-kedip dalam sebuah alat elektronik. Tahukah kamu mengapa kemajuan di dunia elektronik begitu pesat. Bahan untuk membuat IC disebut semikonduktor. computer pada awal ditemukan ukurannya sangat besar. Di dalam sebuah chip bisa terdapat beberapa rangkaian dengan jumlah transistor. IC dirancang dengan fungsi yang spesifik dan dalam penggunaannya harus di kombinasikan dengan rangkaian tertentu pula. Ya. ada yang berwarna biru. Berikut adalah gambarnya. tetapi sekarang jauh lebih kecil (laptop) atau ukuran televisi yang sangat besar sekarang dengan teknologi layer datar maka ukurannya tinggal beberapa centi saja.

Sedangkan cara memasang LED yang benar adalah kaki anoda (biasanya kaki yang terpanjang) haruslah dapat (+) baterai.Buzzer dan speaker Kalian pasti sudah sering melihat alat yang satu ini.Switch Jika kalian sedang ingin menyalakan lampu atau ingin menonton TV pasti kalian . lampu pohon natal yang menggunakan LED. Ya! Alat ini digunakan untuk menghasilkan suara. LED Sekarang coba cari fungsinya LED untuk apa? -Penghasil cahaya -Sebagai indicator/penunjuk jika suatu rangkaian sedang aktif. Koil merupakan lilitan kabel pada sebuah logam biasanya tembaga yang berguna untuk mengahsilkan gaya magnet. Seperti pada radio.Gambar 7. telephone. Alat ini dapat mengasilkan suara karena mempunyai membran yang terhubung dengan magnet dan koil. 7. 6. Sinyal listrik yang melalui koil akan mengakibatkan besar gaya magnet berubahubah sehingga membran bergetar dan menghasilkan bunyi. TV. sekarang banyak lampu hias seperi lampu 17-san. Karena kemampuannya menghasilkan cahaya.

baterai box.5 V. Peralatan yang menggunakan kipas antara lain kipas angin yang sering kita pakai saat udara panas atau juga pada CPU sebuah PC sebagai pendingin ternyata juga mengunakan kipas. C Gambar 8.1 Rangkaian Project kipas (seri) . PROJECT: Tahukah kalian bahwa ada 2 macam rangkaian listrik yaitu seri dan pararel. kipas. Gaya magnet inilah yang akn menggerakkan kipas sehingga menghasilkan putaran. Supaya percobaan kita berhasil harap diikuti setiap langkah berikut: Langkah 1: Siapkan komponen bulp 2.2). Apa sebenarnya kegunaan dari switch? Fungsi utamanya adalah untuk menyambung dan memutuskan aliran listrik dari sebuah rangkaian. Langkah 3: Aktifkan switch.1). apa yang dapat kalian lihat. Tahukah kalian perbedaannya. apa yang dapat kalian lihat. switch. Dapatkah kamu menyebutkan contoh alat yang mengunakan kipas?. Coba pahami dan beri kesimpulkan. maka kita dapat mengetahui perbedaan diantra keduanya. Melalui sedikit percobaan yang sederhana yang akan kita lakukan. Langkah 5: Aktifkan switch. sekarang kalian tahu bukan dengan adanya switch maka kita dapat mengnyalakankan dan memadamkan lampu kapan saja. Langkah 2: Buat rangkaian Light and Fan in Series (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. 8.terlebih dahulu menekan sebuah tombol. Langkah 4: Buat rangkaian Light and Fan in Parallel (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. Pada kipas terdapat lilitan (koil) yang akan menghasilkan gaya megnet saat dialiri arus listrik.Kipas Alat yang satu ini tentu sudah tidak asing lagi bukan. Alat ini dapat berputar layaknya baling-baling pesawat terbang jika kita aliri listrik. Tombol inilah yang dimaksud dengan switch.

2 Rangkaian Project kipas (parallel) .Gambar 8.

Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan 3. 6. Bateri 1.E. pemain CD/DVD Ia mempunyai kaki berkutub . 3. Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna .L. 4. Perintang Tetap Karbon Simbol LED 1.NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN DUA ELEKTRONIK A. TV.D. Dibuat daripada karbon dan tanah 2. permainan. Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus B. Diod Pemancar Cahaya . 5. 2.negatif (katod) dan positif (anod) LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt Bahagian LED C. 1. Ia adalah sejenis diod Dikenali sebagai "Light Emiting Diod" Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio.

tv dan unit pembesar suara . Lagu Kod Perintang Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih D.Ohm 5% MM O 2 2 3 E 5% 2 2 000 Ohm 5% 22K Ohm F.Simbol perintang tetap karbon perrintang tetap karbon ditandakan dengan 4 jalur warna Kod Warna Nombor Warna Jalur Pertama/Kedua Hitam 0 0 Perang/Coklat 1 1 Merah 2 2 Oren/Jingga 3 3 Kuning 4 4 Hijau 5 5 Biru 6 6 Ungu 7 7 Kelabu 8 Putih 9 Emas Perak Tiada warna 5. Perintang Boleh Laras 1. Sering digunakan dalam radio. Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus 2. Membaca Kod Perintang Bilangan Sifar 0 00 000 0000 00000 000000 0000000 - Toleransi 5% 10% 20% Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan MMH 2 2 0 E 5% 2 2 .

Transistor NPN Binaan Simbol Transistor NPN b. Jenis. Transistor PNP Binaan : N = Bahan Negatif . Jenis. Berfungsi juga sebagai suis 2.Simbol resistor Perintang boleh laras G. Transistor 1. Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. P = Bahan Positif Simbol Transistor PNP . Digunakan untuk menyimpas cas elektrik 2. Kapasitor 1. Terdapat 2 jenis transistor a. Terdapat dua jenis Kapasitor berkutub Simbol Kapasitor Berkutub Kapasitor tanpa kutub Simbol kapasitor tanpa kutub H.

iii. Digunakan dalam litar penggera C. Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi 2.3. Digunakan untuk membuka dan menutup litar D. Suis togel Simbol suis togel 1. Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah 2. ii. Suis tekan . Buzzer Simbol Buzzer 1. 4. C = Pemungut (Collector) B = Tapak (Base) E = Pemancar (Emitter) B. Transistor mempunyai 3 kaki i.

Penjalur Wayar .Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen C. Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan.Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen B.Simbol Suis tekan Hidup Simbol Suis Tekan Tutup 1. E. Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan. Playar Muncung Tirus . Suis Mikro ALATAN TANGAN ELEKTRONIK A. suis tekan tutup. 3. dan suis tekan on 2. Pemotong Sisi . Terdapat dua jenis .

Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya I. Pemutar Skru Pemutar Skru rata F.Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik H. Penyedut Patri .Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru G. Timah Patri a. Alat Pematri Elektrik Pemutar Skru Philips . Stesen Pematri . c.Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula BAHAN PEMATRI 1. b.Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar E. Dibuat daripada campuran timah dan plumbum Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40% . . Penjalur Wayar Spring .Penjalur Wayar Mudah D.

c.2. b. b. 3. Sebelum Mematri a. d. Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh. Bod litar bercetak Verobod Bahagian Atas KAEDAH MEMATRI 2. Dipanggil juga sebagai bahan lakur. Bahagian Bawah Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las Panaskan alat pematri Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri . Bod Litar 1. 2. Fluks a.

Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah 4. Jika di dapati terdapat lebihan timah patri. Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar. Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen Hasil pematrian yang baik bahan patri berlebihan bahan patri sangat berlebihan 3.2. Selepas Mematri a. Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen c. Semasa mematri a. Contoh litar 1 . Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen d. Condongkan pematri sehingga 30 darjah b. cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri b.

Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.E. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 2 8. Contoh litar 2 Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.D.D. Wayar Pelompat Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 1 6.E. Contoh litar 3 .

E. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 3 10. 34600 Kamunting.D.Bateri 9V Suis Togel Perintang Tetap Karbon L.D. Transistor Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Menu Hakcipta © Muhammad Khairi.E. Contoh litar 4 Bateri 9V Suis Togel Kapasitor Perintang Tetap Karbon L. Asal . Bukit Jana. 2007 Smk.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful