Seni pertukangan khususnya pertukangan tradisional merupakan satu seni yang tidak dapat dipisahkan di kalangan masyarakat Malaysia

. Pertukangan tradisional adalah lebih kepada pertukangan tangan yang halus dan menarik. Ia menggunkan peralatan tradisional yang dilakukan secara manual dan bukannya dengan menggunakan mesin atau pun alatan moden. Alat-alat tradisional yang biasanya digunakan adalah seperti ketam, pahat, penukul, kikir, gergaji, gerudi, kertas pasir dan lain-lain. Penggunaan alatan ini boleh menghasilkan kerja yang halus dan menarik walaupun mengambil masa yang agak lama. Namun pada masa kini, kebanyakan alatan ini telah digantikan dengan peralatan moden yang lebih menjimatkan masa dan kos.

Gergaji
Gergaji merupakan alat yang diperbuat daripada besi yang bergerigi pada matanya dan digunakan untuk memotong kayu, papan dan lain-lain. Gergaji mempunyai saiz dan bentuk mata yang bermacam-macam. Mata yang berbagaibagai jenis ini boleh ditukar-tukar mengikut keperluan penggunanya. Pelbagai jenis gergaji yang digunakan pada masa dahulu mengikut keperluannya. Gergaji tangan merupakan gergaji kecil yang kerapkali digunakan. Selalunya pemegang tangan bagi gergaji diperbuat daripada kayu. Jenis-jenis gergaji adalah seperti:. Gergaji aneka iaitu gergaji yang pelbagai jenis matanya yang boleh ditukartukar. . Gergaji balak (baluk) iaitu gergaji untuk membuat papan. . Gergaji belah iaitu gergaji untuk memotong kayu mengikut hala urat . Gergaji besi iaitu gergaji untuk memotong besi. . Gergaji besar iaitu gergaji yang bingkainya merupakan bentuk huruf H. . Gergaji kerat iaitu gergaji untuk memotong kayu melintang urat. . Gergaji kerawang iaitu gergaji untuk membuat ukiran. . Gergaji pita (tali) iaitu gergaji yang matanya berlingkar. . Gergaji tangan iaitu gergaji kecil yang dipegang dengan sebelah tangan. . Gergaji tebuk iaitu gergaji dengan mata yang tidak lebar. . Gergaji rantai. . Gergaji racik. . Gergaji talam.

. Gergaji andang. Gergaji Balak

Gergaji Andang

Gerudi
Gerudi merupakan salah satu alat pertukangan yang popular pada masa dahulu dan masih lagi digunakan pada masa sekarang. Ia merupakan sejenis alat untuk membuat lubang pada kayu, yang biasanya untuk memasang pasak. Pada masa dahulu, banyak tanggam atau sambungan kayu yang menggunakan pasak kayu. Gerudi mempunyai mata yang tirus dan tajam, diperbuat daripada besi dan mempunyai pemutar tangan untuk menggerakkannya. Hulu pemegangnya pula kebiasaannya diperbuat daripada kayu.

Kertas Pasir
Kertas pasir merupakan kertas yang digunakan pada proses akhir pertukangan. Ia merupakan kertas kasar yang seperti pasir di mana ia digunakan untuk meratakan permukaan kayu supaya ia lebih kemas dan licin. Kertas ini akan digosokkan berkali-kali ke atas permukaan kayu yang hendak dilicinkan. Secara tradisional sebelum kewujudan kertas pasir, masyarakat Malaysia menggunakan daun palas untuk proses merata dan melicinkan kayu seperti hulu kapak, parang, cangkul dan sebagainya. Daun Mempalas

Bentuk-bentuk Kertas Pasir

ketam halus besi dan ketam golek. Namun pada masa sekarang. di mana ketam panjang digunakan sebagai ketam penyudah. Ketam Panjang Ketam Lidah Betina Ketam Lidah Jantan . keseluruhan ketam diperbuat daripada logam dan banyak yang menggunakan tenaga elektrik. Ia mempunyai pemegang kanan dan kiri untuk memudahkan pengguna menjalankan proses pengetaman kayu. Ketam jantan akan menghasilkan tahi ketam atau tatal yang tebal. Ketam ada pelbagai-bagai jenis iaitu ketam panjang.Ketam Ketam merupakan alat yang digunakan untuk melicinkan kayu. terutamanya untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu. Papan atau mengecilkannya kepada ukuran yang diperlukan dalam pertukangan tradisional Melayu. Mata ketam diperbuat daripada logam dan bahagian-bahagian lain diperbuat daripada kayu. ketam lidah jantan. Ketam mempunyai saiz yang pelbagai. Ketam jantan juga sesuai dijadikan alat pemula kerja dan ketam betina sebagai alat penyudah kerja. ketam lidah betina. tetapi ketam betina sebaliknya.

Ketam Halus Besi Ketam Golek .

Ia digunakan untuk mengikir kayu atau kulit. Rentas batang kikir yang berbentuk bulat. Kikir Kikir Tiga Segi Kikir Pipih Kikir Setengah Bulat .Kikir Kikir merupakan alat yang diperbuat daripada keluli dalam batang atau bar yang bergerigi halus pada permukaan atau tepinya. Secara tradisionalnya orang Melayu zaman dahulu menggunakan kikir yang diperbuat daripada kulit ikan pari yang menggerutu. Kikir juga mempunyai pelbagai jenis yang dirujuk berdasarkan bentuk rentas batang dan bentuk mata atau giginya. melicinkan dan memotong besi. Kikir satu permukaannya melengkung atau berbentuk separuh silinder dikenali sebagai kikir belah rotan. separuh bulat. kayu dan lain-lain. dua hala dan pelbagai hala. tiga segi dan sebagainya. Ia digunakan untuk mengikis. Kikir ini dikenali sebagai kikir pari. Matanya pula ada yag disusun sehala.

Pahat juga mempunyai pelbagai jenis. Antara jenis yang pelbagai itu ialah pahat mata bulat. Kegunaan utamanya adalah bersama tukul/penukul untuk menebuk lubang dan memperkemaskan takuk tanggam serta mengukir kayu.Pahat Pahat merupakan alat besi yang berbentuk bilah bersegi dengan mata yang tajam dihujungnya. pahat kuku. Ada juga jenis pahat yang tidak bermata tajam. pahat caku dan pahat mata lintang. Hulu pahat diperbuat daripada kayu yang berbentuk bulat gadah dan dibuntutnya dipasangkan sisi supaya ia tidak mudah pecah apabila diketuk dengan tukul. pahat putar. Jenis-jenisnya diberi berasaskan bentuk mata dan bilahnya. Pahat Pahat Kuku Pahat Batu Pahat Ulu . Pahat itu dinamakan sebagai pahat pating.

Tukul yang keseluruhannya diperbuat daripada kayu dipanggil tukul kayu. ada yang halus dan ada yang berkuku digunakan untuk mengumpil paku. Ada yang bersegi. Bentuk tukul yang asal adalah hulu yang lurus dan kepala dihujungnya. Tukul besi pula keseluruhannya diperbuat daripada besi dan ia biasanya digunakan untuk mengetuk logam dan memecahkan batu.Tukul Tukul atau penukul merupakan sejenis alat pertukangan yang digunakan untuk mengetuk atau memukul. Tukul kayu ini selalunya digunakan pada bahagian yang mesti tidak tercalar oleh ketukan.brandnametools.biz . Tukul Tukul Besi Kepala Bulat Tukul Besi Kepala Pipih Tukul Besi Kepala V Tukul Kayu *Gambar tukul kayu diambil dari website www. Kepala tukul mempunyai pelbagai bentuk dan rupa.

parang. Peralatan pertanian tradisional yang kebiasaan digunakan adalah seperti cangkul. Masyarakat Malaysia pada masa dahulu menggunakan peralatan pertanian tradisional dalam mengusahakan tanaman serta menjalankan seluruh kegiatan pertanian. menyediakan ruang udara di dalam tanah untuk tanaman dan mengawal rumput-rampai daripada tumbuh. akar dan sebagainya ke dalam tanah . Kebiasaannya bajak selalu digunakan dikawasan sawah bagi proses penanaman padi. tenggala. Ia juga berfungsi dengan bantuan binatang peliharaan seperti kerbau dan lembu dan ini boleh membantu mempercepatkan proses pembajakan tanah. Masyarakat moden pada masa ini sudah tidak menggunakan alatan tradisional lagi kerana telah ditenggelami oleh penggunaan peralatan moden yang canggih serta dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja Bajak Bajak merupakan alat tradisional yang digunakan bagi kegiatan pertanian untuk tujuan penggemburan tanah. Bajak Sikat Cangkul . kuku kambing. tajak.PERALATAN PERTANIAN Pertanian merupakan satu bidang yang terpenting dalam menjana ekonomi negara pada masa kini. pencakar dan sebagainya. kelewang. Bajak diperbuat daripada besi dan mempunyai gigigigi seperti sikat dan digunakan secara manual serta tidak disambungkan kepada jentera moden untuk membolehkan ianya berfungsi. sabit. Fungsi utama bajak ini juga adalah untuk melakukan kerja-kerja penimbusan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tumbuhan seperti rumput-rampai. Perubahan demi perubahan telah dilalui dalam bidang pertanian terutamanya dari segi penggunaan alat-alatan serta kaedah-kaedah yang dijalankan.

Walaupun kini sudah terdapat pelbagai jenis jentera bajak moden namun penggunaan cangkul masih lagi diperlukan bagi setengah-setengah kerja di kebun atau di sawah. Cangkul lurus digunakan untuk menggali lubang yang sempit seperti turus pagar atau untuk menanam tiang. Cangkul burung pula digunakan untuk memecahkan tanah yang keras atau merejang batu. Cangkul Kecil Cangkul Besar . Petani di kampung lazimnya menggunakan cangkul bagi menggemburkan tanah sebelum bercucuk tanam. Ada hulu berbentuk lurus dan ada juga yang berbentuk bengkok. menggembur dan memecahkan tanah. Cangkul mempunyai pelbagai jenis bentuk pemegang atau hulu yang diperbuat daripada kayu. sayur-sayuran. Matanya pula diperbuat daripada besi.Cangkul atau penggali merupakan alat tradisional yang digunakan untuk pertanian. Terdapat pelbagai jenis cangkul yang dikenali sebagai cangkul betul (lurus) dan cangkul burung yang lebih dikenali sebagai alabangka. tebu dan sebagainya. keledek. Cangkul kebiasaannya digunakan untuk merata. keladi. Tanaman yang diusahakan seperti ubi.

Tajak adalah satu-satunya alternatif yang boleh diambil untuk membajak bahagian-bahagian sawah yang terlalu dalam kerana ia tidak boleh menggunakan tenggala atau kerbau. Bagi petani wanita. Hulunya berbentuk bulat gadah besar secekak yang mana panjangnya setengah depa. di mana ia bermula dari bahagian rusuk kanan atau rusuk kiri. Ayunan tajak adalah meliputi jarak sudut kira-kira 120 darjah dikeliling penggunanya. Tajak Duduk . tetapi kegunaannya adalah untuk menajak rumput dan menggembur tanah. Pemegangnya panjang ( purata dua kaki setengah) yang sederhana besar serta bongkok udang dan runcing dihujungnya. di mana satu dipangkal hulu dan satu lagi kira-kira dua pertiga hulu ke bawahnya. kebun atau dusun. Pada lengkungan dalam terdapatnya mata dan bilah ini dipasang melintang hulu seperti cangkul. tajak digunakan seperti cangkul untuk menggembur tanah bagi bercucuk tanam di sekeliling rumah. tajak umpama gabungan cangkul dan parang. sawah. Pada pandangan yang paling dekat. Tajak digunakan oleh petani untuk membersihkan rumput dikeliling rumah. Petani lebih gemar menajak rumput di kebun mereka daripada menggunakan racun serangga makhluk perosak kerana dikhuatiri racun akan memberi kesan negatif kepada hasil tanaman di kebun atau dusun.Tajak Tajak merupakan alat tradisional yang biasanya digunakan di sawah-sawah padi. Cara menggunakan tajak adalah memegang dengan kedua-dua belah tangan. Tajak mempunyai bentuk yang amat berbeza daripada senjata atau alat pertanian yang lain.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa dan kelapa sawit perlu digantung kepada galah. Sabit . penggunaannya yang paling meluas adalah untuk menuai padi di mana ia menggantikan penggunaan ani-ani yang merupakan alat utama penuai padi pada era 1960-an. Kegunaan alat ini yang paling utama adalah untuk memotong padi. Sabit adalah pisau yang melengkung dengan mata yang licin atau bergerigi. Penggembala lembu dan kambing di kampung-kampung menggunakan sabit tangan untuk menyabit rumput sebagai makanan ternakan tersebut. Namun begitu. diikat secara kuat dengan tali supaya tidak jatuh semasa digunakan. rumput dan mengait buah seperti kelapa dan kelapa sawit. Ia mempunyai pemegang/ hulu yang diperbuat daripada kayu.Cara Tajak digunakan untuk menggemburkan dan mencangkul tanah Sabit Sabit juga merupakan satu jenis alat tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa atau kelapa sawit Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa .

tulang kambing. Pelbagai jenis parang yang boleh didapati iaitu termasuk parang panjang. Jenis-jenis Parang Parang Penebas Parang Kelapa Parang Cengkok Parang Bugis . Kebiasaannya. parang belitung dan parang bongkok. tetapi yang lurus dan pendek ada yang mempunyai sarung. Hulu parang pula diperbuat daripada kayu di mana sesetengah hulu ada yang berukir tetapi pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang ukiran. Parang puting digunakan untuk mencungkil tanah bagi menanam sayur-sayuran. ia digunakan untuk menebas dan menebang pokok-pokok kecil di kebun atau di ladang. lembu. menyembelih binatang dan seumpamanya. Ukuran mata parang adalah berbeza-beza dan bergantung kepada cara kegunaannya di mana parang yang lebih panjang di gunakan untuk menebas atau menebang dan parang kontot ( sederhana panjang ) digunakan untuk kerja harian seperti mengupas kelapa. Bagi bilah yang bengkok ia tidak mempunyai sarung. Parang juga mempunyai sarung di mana ia bergantung kepada bentuk bilahnya. tebu dan sebagainya.Parang Parang merupakan alat serbaguna yang boleh digunakan dalam bidang pertanian dan juga untuk kegiatan harian seperti mengupas kelapa. Parang belitung digunakan untuk membelah kelapa. mencincang ayam atau memotong duri dan sirip ikan yang besar seperti ikan mayong. memotong rawan. pulutan atau bagok. parang puting.

Kelewang Kelewang adalah tergolong dalam kumpulan parang panjang yang bilahnya melengkung . Kelewang juga dianggap sebagai senjata kecemasan terutama terhadap ular. kecil dan tebal dipangkal serta mempunyai muncung yang runcing. Ianya diguna secara sabitan rumput atau hayunan secara berpusing bergantung kepada kemahiran penggunanya. membersihkan kawasan sekeliling rumah atau kebun dan juga dusun. Kelewang digunakan juga bagi menebas rumput. Cara menggunakan Kelewang Tenggala . Hulunya pula sama seperti hulu parang biasa. diperbuat daripada kayu dan diperkukuhkan dengan sigi. Bilah kelewang lebar di tengah. Ada kalanya muncung bilah dibengkokkan ke bawah bagai paruh burung yang disebut kelewang pucuk berkait.

. Ini dapat mempercepatkan proses penanaman anak padi dan memudahkan petani membuat penanaman yang teratur ke atas tapak penanaman. Ada tenggala yang mempunyai ukiran pada hujung canggungnya dengan ukiran seperti sulus bayung. Tenggala Kuku Kambing Kuku kambing merupakan salah satu cara tradisional digunakan oleh masyarakat petani bagi proses penanaman benih padi di sawah. Ia mempunyai mata yang bercabang dua dihujungnya bagi menyelitkan anak padi dan akan ditekan ke dalam tanah untuk ditanam. Pada kebiasaannya tenggala digunakan pada tanah yang berlumpur untuk dibajak. Ia diperbuat daripada kayu dan mempunyai pemegang pandu serta mempunyai canggungnya di hujung.Tenggala merupakan alat pertanian yang penting bagi membajak sawah. Tenggala mempunyai ukiran panjang kira-kira 205 cm dan lebarnya kira-kira 78 cm. Kuku kambing diperbuat daripada besi dan hulunya daripada kayu dan ada juga daripada besi.

Cara menggunakan pencakar adalah mudah di mana ia hanya perlu dicakar-cakarkan ke atas tanah mengikut kesesuaian tempat tersebut. diperbuat daripada besi dan mempunyai pemegang daripada kayu yang sederhana panjangnya. Pencakar mempunyai pelbagai fungsi kegunaan iaitu sebagai penggembur tanah. membuang rumput-rumput ditapak semaian dan menyapu sampah di laman. . membersihkan batas semaian sayur-sayuran. Pencakar mempunyai mata seperti sikat.Pencakar Pencakar adalah satu jenis peralatan tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian bagi membantu petani menjalankan kegiatan pertaniannya.

mesin pembajak. Gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa melawat Pameran Jentera dan peralatan pertanian sempena MAHA 2010 yang lalu. dan pelbagai lagi. mesin pemerah kelapa dara. .Sektor Pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia. Ada mesin pengupas kelapa. Teknologi Pertanian semakin hari semakin berkembang mengikut peredaran zaman. Jentera Pertanian semakin lama semakin moden. Akhir sekali dapat meningkat produktiviti hasil. Jentera Pertanian amat penting dalam pertanian kerana ianya mempercepatkan kerja pertanian. meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menjimatkan masa kerja. Dari sekecil-kecil mesin rumput sehingga sebesar mesin pembajak. Pelbagai Inovasi jentera pertanian juga terdapat di sana. menjimatkan kos buruh. Memang macam-macam mesin atau jentera pertanian yang boleh dijumpai di sana.

.

.

.

Teknologi Pertanian .Jentera Pertanian.

Akar dan tunggul pokok mestilah dibersihkan jika tidak ia akan menjadi sumber inokulum bagi berbagai jenis penyakit akar dan juga perumah kepada anai-anai. mengumpul. Menebang. tanah atas hendaklah ditolak dahulu dan dihimpun di satu kawasan kerana tanah atas mengandungi bahan organan dan ‘humus’ yang menjadikan tanah itu subor. membakar dan membersihkan serta yang paling penting ialah membajak. tapak tanaman tidak perlu diratakan. Tetapi untuk tanaman buah-buahan yang memerlukan batas . seperti tembikai dan nenas ada kalanya tapak tanaman perlu diratakan. belukar dan rumpai mestilah ditebang dan dibersihkan. membakar dan membersihkan Jika tapak tanaman adalah dari kawasan hutan. Seminggu selepas ditebang kayu-kayu dihimpun untuk dibakar seelok-eloknya pada musim kering. maka semua pokok-pokok. Pokok biasanya ditebang dengan menggunakan gergaji atau jentera seperti jentolak. mengumpul. Membajak Sebab-sebab utama membajak tapak tanaman adalah untuk memulihkan struktur atau keadaan tanah untuk penyediaan batas bagi mendapatkan pengedaran udara dan kelembapan yang sesuai bagi percambahan biji benih . kerana sistem tanaman teres boleh digunakan. Untuk meratakan.Penyediaan Kawasan Projek Pertanian Kebiasaanya terdapat beberapa peringkat dalam proses penyediaan kawasan sesuatu projek pertanian iaitu menebang. Selalunya bagi tanaman pokok buah-buahan jenis saka.

. lanya dapat menghasilkan permukaan yang gembur sesuai untuk percambahan biji benih. Selepas dibajak tanah menjadi ketulan-ketulan yang besar. Bajak piring Bajak piring boleh digunakan ditanah yang kering dan keras hingga tanah yang agak lembik. Jika digunakan pada tanah yang terlalu basah.Jenis-jenis jentera pembajak yang biasa digunakan ialah bajak piring (disc plough). sikat piring (disc harrow) dan bajak putar (rotary cultivator) 1. Bajak putar boleh dipasangkan kepada trektor 4 roda. trektor 2 roda atau trektor jalan kecil (pedestrian operated). 3. ia tidak dapat memecah dan menghuraikan tanah disebaliknya menghasilkan ketulan-ketulan besar. Pada kelajuan yang rendah lebih banyak potongan terdapat pada satu meter jarak perjalanan. la dapat mengerjakan tanah sedalam antara 150 hingga 200 mm. Biasanya sikat piring digunakan sebanyak dua pusingan selepas tanah dibajak dengan bajak piring dimana ia akan menghancurkan ketulan-ketulan tanah yang besar dan menutup ruang-ruang udara. Sikat piring Fungsi sikat piring ialah untuk memecah dan menghuraikan ketulan tanah dan mendapatkan tanah permukaan yang gembur. Kelajuan bajak putar yang rendah akan menghasilkan ketulan-ketulan yang lebih kecil dibandingkan dengan kelajuan yang lebih tinggi. la digunakan dalam pusingan pertama selepas tanah-dibersihkan untuk menolong dan membalekkan tanah. 2. Bajak putar Bajak putar biasa digunakan untuk membuat batas.

Pelbagai peralatan mesin pertanian yang dipamerkan. .Mesin Pertanian Gambar peralatan mesin pertanian di ambil semasa pameran HPPNK 2009 yang berlangsung selama 8 hari di MITC. Melaka. Dengan adanya mesin-mesin pertanian atau jentera pertanian dapat memudahkan pelbagai kegiatan pertanian dijalankan.

aktiviti pertanian tidaklah sesukar dahulu dengan adanya mesin atau peralatan pertanian yang canggih ini. Kini. . Seharusnya pengusaha atau usahawantani mengetahui mesin apakah yang sesuai bagi memudahkan kerja-kerja mereka seharian.Dengan bantuan mesin pertanian ini banyak kos tenaga kerja dapat dijimatkan serta produktiviti juga dapat ditingkatkan.

CCB. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. Elco. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. menggetarkan materi. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. mengubah arus. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. mengirim atau menangkap.komponen mulai transistor. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. Ic dan sebagainya. yang jika ditempelkan.komponen mulai transistor. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. mengirim atau menangkap. melektronik terdiri dari komponen . . menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. Protoboard. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. menggetarkan materi. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. yang jika ditempelkan. disatukan. disatukan. Protoboard.elektronik terdiri dari komponen . CCB.engubah arus. Ic dan sebagainya. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. Elco. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah.

Resistor dan simbolnya kapasitor dan simbolnya Transistor dan simbonya Gambar 6 IC atau chip .

Untuk jelasnya mari kita lihat tabel di bawah. jadi urutan warna cincin resistor ini adalah . violet.. merah dan emas.cincin ke tiga berwarna merah. Warna tersebut menunjukkan nilai hambatan dari sebuah resistor.Thursday. Perhatikan contoh berikut: Misalnya resistor dengan cincin kuning.cincin kedua berwarna violet …………………………………………. radio bahkan komputer. Setelah tahu nilai setiap warna.Resistor Tahukah kamu jika resistor adalah salah satu komponen yang paling sering digunakan dalam sebuah rangkaian elektronik. Setiap warna menentukan nilainya masing-masing. January 29.7 . 2009 PENGENALAN KOMPONEN ELEKTRONIK DAN RANGKAIAN LISTRIK KOMPONEN-KOMPONEN DASAR ELEKTRONIK 1. Bagaimana bentuk resistor itu? Gambar 1 merupakan gambar resistor Gambar 1 Resistor dan simbolnya Coba perhatikan bentuk dari resistor di atas! Setiap resistor mempunyai garis/ gelang yang berwarna-warni.cincin pertama berwarna kuning ………………………………………4 . Cincin berwarna emas adalah cincin toleransi. seperti rangkaiannya TV. ………………………………………. sekarang kita akan belajar mengunakannya.x100 .

seperti terlihat pada gambar berikut: Gambar 2 kapasitor dan simbolnya . Rmaksimum = 4700 + 235 = 4935 Ohm Rminimum = 4700 – 235 = 4465 Ohm Apabila resistor di atas di ukur dengan menggunakan ohmmeter maka nilainya antar 4465 s/d 4935. Komponen seperti inilah yang disebut kapasitor. unik kan. 2.Cincin ke empat berwarna emas adalah cincin toleransi………….Kapasitor Tahukah kamu bahwa ada sebuah komponen elektronika yang bisa menyimpan muatan listrik . Jadi nilai dari resistor tersebut adalah = 47 x 100+ 5% = 4700 ohm + 5% = 4.7k Ohm + 5% Nilai toleransi dihitung dengan cara: 4700 x 5% = 235 sehingga.Untuk menghambat dan membatasi arus listrik dalam sebuah rangkaian elektronik . tahukah kalian fungsi dari resistor? Jadi Banyak sekali kegunaaan dari resistor seperti: . Setelah kalian mempelajari bentuk dan macam dari resistor. Bentuk kapasitor kebanyakan menyerupai tabung kecil tetapi ada juga yang pipih.+ 5% Arti dari toleransi itu sendiri adalah batasan nilai resistansi minimum dan maksimum yang di miliki oleh resistor tersebut. Resistor yang seperti ini biasanya disebut variabel resistor.Saat kita sambungkan ke sebuah baterai maka muatan listrik akan tersimpan didalamnya..Untuk melindungi rangkaian listrik dari arus yang berlebih . Dan uniknya saat baterai dilepas komponen ini masih bisa mengeluarkan listrik walaupun beberapa detik saja.Untuk membagi tegangan dan masih banyak lagi. Ada juga resistor yang nilainya dapat berubah-ubah. Nilai itu juga bisa kita yang memilihnya.

hebat ya. perhatikan green LED. untuk filter. Dari hasil itu dapatkah kalian menarik sebuah kesimpulan tentang kapasitor.Transistor Komponen yang satu ini merupakan komponen dasar dari sebuah mikroprosesornya computer. lepas switch 2.Sebagai penyimpan muatan listrik sudah tentu kapasitas penyimpanannya ada berbagai macam dari beberapa uF sampai F. Ikuti langkah-langkah di bawah: PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 3. tekan dan lepas switch 2. Dalam satu mikroprosesor bisa terdapat jutaan bahkan milyaran transistor. pembangkit frekuensi. Sekarang kalian sudah mendapat hasil dari percobaan tentang kapasitor. Langkah 4 : Buka switch 1 (OFF). Fungsi utamanya adalah menyimpan muatan listrik. Semakin banyak jumlah transistornya semakin cepat aksesnya. wah…. 3. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. Untuk mempelajari fungsi ini kita akan membuat suatu percobaan yang menarik. berbeda dengan resistor ataupun kapasitor yang hanya memiliki 2 kaki. Gambar dari sebuah transistor adalah seperti di bawah: . Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. Setelah tahu bentuknya sekarang kita akan mempelajari penggunaan kapasitor pada sebuah rangkaian elektronik. perhatikan nyala LED Langkah 5 :Tutup switch 1 (ON). Apa sih sebenarnya transistor itu? Transistor merupakan komponen dengan 3 kaki.

Oh…ya ternyata transistor ada 2 macam ada yang bertipe NPN dan PNP. amati perubahan nyala LED. Langkah 4 : Geser potensio pada posisi paling rendah Langkah 5 : Tutup switch (ON).Sebagai penguat tegangan dan arus Project dibawah akan membantu kalian memahami penggunaan dan cara kerja transistor. Dan memasangnya jangan sampai salah. collector. geser pelan-pelan VR sampai nilai maksimum. Pada percobaan dio atas tegangan di basis kita ubah dari kecil sampai besar dengan mengeser VR 4. Tahukah kalian penyebab dari ON/OFF LED. Bisakah kalian menjelaskannya! Transistor akan aktif saat tegangan di basis cukup besar. PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 5.Gambar 4 Transistor dan simbonya Setiap kaki mempunyai nama sendiri-sendiri ada emitter. Tahukah kalian fungsi dari transistor? Fungsinya diantaranya .Sebagai switc otomatis . Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. basis. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan.IC (Integrated Circuit) . Karena transistor mempunyai 3 kaki maka untuk mengetahui kaki-kainya diperlukan teknik khusus atau bisa juga melihat datasheet yang dikeluarkan pabrik pembuatnya. Perbedaanya terletak pada kombinasi bahannya. karena akan merusak rangkaian.

Tahukah kamu mengapa kemajuan di dunia elektronik begitu pesat.LED (Light Emiting Diode) Pernakah kalian melihat benda kecil yang bisa berkedip-kedip dalam sebuah alat elektronik. benda kecil semacam lampu yang bias bercahaya itulah yang disebut LED (light Emiting Diode). Ya. tetapi sekarang jauh lebih kecil (laptop) atau ukuran televisi yang sangat besar sekarang dengan teknologi layer datar maka ukurannya tinggal beberapa centi saja. merah.Jika kalian bandingkan ukuran peralatan elektonik zaman dulu dengan peralatan keluaran sekarang pasti perbedaan ukurannya sangat mencolok. Bahan untuk membuat IC disebut semikonduktor. itu semua karena ditemukannya IC (Integrated Circuit) atau biasa dikenal dengan chip. computer pada awal ditemukan ukurannya sangat besar. Tahukah kamu bahwa warna cahaya yang dihasilkan LED bermacam-macam. Sebagai contoh. IC dirancang dengan fungsi yang spesifik dan dalam penggunaannya harus di kombinasikan dengan rangkaian tertentu pula. Gambar di samping merupakan bentuk LED. ada yang berwarna biru. Di dalam sebuah chip bisa terdapat beberapa rangkaian dengan jumlah transistor. resistor dan kapasitor yang bisa mencapai ribuan bahkan jutaan. Ya. dan kuning . Berikut adalah gambarnya. Gambar 6 IC atau chip 5.

sekarang banyak lampu hias seperi lampu 17-san. Ya! Alat ini digunakan untuk menghasilkan suara. TV.Buzzer dan speaker Kalian pasti sudah sering melihat alat yang satu ini. Sinyal listrik yang melalui koil akan mengakibatkan besar gaya magnet berubahubah sehingga membran bergetar dan menghasilkan bunyi. Koil merupakan lilitan kabel pada sebuah logam biasanya tembaga yang berguna untuk mengahsilkan gaya magnet.Gambar 7. Seperti pada radio. telephone. LED Sekarang coba cari fungsinya LED untuk apa? -Penghasil cahaya -Sebagai indicator/penunjuk jika suatu rangkaian sedang aktif. Karena kemampuannya menghasilkan cahaya.Switch Jika kalian sedang ingin menyalakan lampu atau ingin menonton TV pasti kalian . 6. 7. lampu pohon natal yang menggunakan LED. Sedangkan cara memasang LED yang benar adalah kaki anoda (biasanya kaki yang terpanjang) haruslah dapat (+) baterai. Alat ini dapat mengasilkan suara karena mempunyai membran yang terhubung dengan magnet dan koil.

Pada kipas terdapat lilitan (koil) yang akan menghasilkan gaya megnet saat dialiri arus listrik. Langkah 4: Buat rangkaian Light and Fan in Parallel (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. Langkah 3: Aktifkan switch. Gaya magnet inilah yang akn menggerakkan kipas sehingga menghasilkan putaran. Supaya percobaan kita berhasil harap diikuti setiap langkah berikut: Langkah 1: Siapkan komponen bulp 2. apa yang dapat kalian lihat. C Gambar 8. baterai box. Apa sebenarnya kegunaan dari switch? Fungsi utamanya adalah untuk menyambung dan memutuskan aliran listrik dari sebuah rangkaian. Peralatan yang menggunakan kipas antara lain kipas angin yang sering kita pakai saat udara panas atau juga pada CPU sebuah PC sebagai pendingin ternyata juga mengunakan kipas. Tahukah kalian perbedaannya.terlebih dahulu menekan sebuah tombol. apa yang dapat kalian lihat.5 V. kipas.1). PROJECT: Tahukah kalian bahwa ada 2 macam rangkaian listrik yaitu seri dan pararel. 8. Langkah 5: Aktifkan switch. Langkah 2: Buat rangkaian Light and Fan in Series (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. Tombol inilah yang dimaksud dengan switch.2). maka kita dapat mengetahui perbedaan diantra keduanya. Melalui sedikit percobaan yang sederhana yang akan kita lakukan.Kipas Alat yang satu ini tentu sudah tidak asing lagi bukan. sekarang kalian tahu bukan dengan adanya switch maka kita dapat mengnyalakankan dan memadamkan lampu kapan saja. Coba pahami dan beri kesimpulkan.1 Rangkaian Project kipas (seri) . switch. Alat ini dapat berputar layaknya baling-baling pesawat terbang jika kita aliri listrik. Dapatkah kamu menyebutkan contoh alat yang mengunakan kipas?.

Gambar 8.2 Rangkaian Project kipas (parallel) .

Dibuat daripada karbon dan tanah 2.NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN DUA ELEKTRONIK A. Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna . 2. 4. 1. 5. TV. Bateri 1. permainan. Diod Pemancar Cahaya . Perintang Tetap Karbon Simbol LED 1. 3. pemain CD/DVD Ia mempunyai kaki berkutub .L. Ia adalah sejenis diod Dikenali sebagai "Light Emiting Diod" Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio.negatif (katod) dan positif (anod) LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt Bahagian LED C. 6.E. Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus B.D. Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan 3.

tv dan unit pembesar suara . Perintang Boleh Laras 1. Membaca Kod Perintang Bilangan Sifar 0 00 000 0000 00000 000000 0000000 - Toleransi 5% 10% 20% Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan MMH 2 2 0 E 5% 2 2 . Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus 2.Ohm 5% MM O 2 2 3 E 5% 2 2 000 Ohm 5% 22K Ohm F. Lagu Kod Perintang Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih D.Simbol perintang tetap karbon perrintang tetap karbon ditandakan dengan 4 jalur warna Kod Warna Nombor Warna Jalur Pertama/Kedua Hitam 0 0 Perang/Coklat 1 1 Merah 2 2 Oren/Jingga 3 3 Kuning 4 4 Hijau 5 5 Biru 6 6 Ungu 7 7 Kelabu 8 Putih 9 Emas Perak Tiada warna 5. Sering digunakan dalam radio.

Jenis. Terdapat 2 jenis transistor a. Transistor PNP Binaan : N = Bahan Negatif . Berfungsi juga sebagai suis 2. Terdapat dua jenis Kapasitor berkutub Simbol Kapasitor Berkutub Kapasitor tanpa kutub Simbol kapasitor tanpa kutub H. Jenis. Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. Transistor NPN Binaan Simbol Transistor NPN b. Transistor 1. P = Bahan Positif Simbol Transistor PNP .Simbol resistor Perintang boleh laras G. Digunakan untuk menyimpas cas elektrik 2. Kapasitor 1.

3. Digunakan dalam litar penggera C. iii. C = Pemungut (Collector) B = Tapak (Base) E = Pemancar (Emitter) B. Suis togel Simbol suis togel 1. Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah 2. ii. Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi 2. 4. Buzzer Simbol Buzzer 1. Transistor mempunyai 3 kaki i. Suis tekan . Digunakan untuk membuka dan menutup litar D.

E.Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen C.Simbol Suis tekan Hidup Simbol Suis Tekan Tutup 1. dan suis tekan on 2. Playar Muncung Tirus . Pemotong Sisi . 3. suis tekan tutup. Penjalur Wayar .Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen B. Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan. Suis Mikro ALATAN TANGAN ELEKTRONIK A. Terdapat dua jenis . Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan.

Penyedut Patri .Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula BAHAN PEMATRI 1.Penjalur Wayar Mudah D. Penjalur Wayar Spring . Dibuat daripada campuran timah dan plumbum Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40% . . Stesen Pematri . Alat Pematri Elektrik Pemutar Skru Philips . b.Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar E. Timah Patri a. Pemutar Skru Pemutar Skru rata F. c.Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik H.Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya I.Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru G.

3. Fluks a. b. Bod litar bercetak Verobod Bahagian Atas KAEDAH MEMATRI 2. Bod Litar 1. Bahagian Bawah Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las Panaskan alat pematri Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri . d. Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh. Sebelum Mematri a. 2.2. c. b. Dipanggil juga sebagai bahan lakur.

Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar. Contoh litar 1 . cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri b. Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen Hasil pematrian yang baik bahan patri berlebihan bahan patri sangat berlebihan 3. Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen d. Condongkan pematri sehingga 30 darjah b. Jika di dapati terdapat lebihan timah patri.2. Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen c. Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah 4. Semasa mematri a. Selepas Mematri a.

Contoh litar 3 . Wayar Pelompat Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 1 6.Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L. Contoh litar 2 Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.D.E. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 2 8.E.D.

D.E.Bateri 9V Suis Togel Perintang Tetap Karbon L. Transistor Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Menu Hakcipta © Muhammad Khairi. Asal . Bukit Jana. 2007 Smk. 34600 Kamunting. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 3 10.D. Contoh litar 4 Bateri 9V Suis Togel Kapasitor Perintang Tetap Karbon L.E.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful