Seni pertukangan khususnya pertukangan tradisional merupakan satu seni yang tidak dapat dipisahkan di kalangan masyarakat Malaysia

. Pertukangan tradisional adalah lebih kepada pertukangan tangan yang halus dan menarik. Ia menggunkan peralatan tradisional yang dilakukan secara manual dan bukannya dengan menggunakan mesin atau pun alatan moden. Alat-alat tradisional yang biasanya digunakan adalah seperti ketam, pahat, penukul, kikir, gergaji, gerudi, kertas pasir dan lain-lain. Penggunaan alatan ini boleh menghasilkan kerja yang halus dan menarik walaupun mengambil masa yang agak lama. Namun pada masa kini, kebanyakan alatan ini telah digantikan dengan peralatan moden yang lebih menjimatkan masa dan kos.

Gergaji
Gergaji merupakan alat yang diperbuat daripada besi yang bergerigi pada matanya dan digunakan untuk memotong kayu, papan dan lain-lain. Gergaji mempunyai saiz dan bentuk mata yang bermacam-macam. Mata yang berbagaibagai jenis ini boleh ditukar-tukar mengikut keperluan penggunanya. Pelbagai jenis gergaji yang digunakan pada masa dahulu mengikut keperluannya. Gergaji tangan merupakan gergaji kecil yang kerapkali digunakan. Selalunya pemegang tangan bagi gergaji diperbuat daripada kayu. Jenis-jenis gergaji adalah seperti:. Gergaji aneka iaitu gergaji yang pelbagai jenis matanya yang boleh ditukartukar. . Gergaji balak (baluk) iaitu gergaji untuk membuat papan. . Gergaji belah iaitu gergaji untuk memotong kayu mengikut hala urat . Gergaji besi iaitu gergaji untuk memotong besi. . Gergaji besar iaitu gergaji yang bingkainya merupakan bentuk huruf H. . Gergaji kerat iaitu gergaji untuk memotong kayu melintang urat. . Gergaji kerawang iaitu gergaji untuk membuat ukiran. . Gergaji pita (tali) iaitu gergaji yang matanya berlingkar. . Gergaji tangan iaitu gergaji kecil yang dipegang dengan sebelah tangan. . Gergaji tebuk iaitu gergaji dengan mata yang tidak lebar. . Gergaji rantai. . Gergaji racik. . Gergaji talam.

. Gergaji andang. Gergaji Balak

Gergaji Andang

Gerudi
Gerudi merupakan salah satu alat pertukangan yang popular pada masa dahulu dan masih lagi digunakan pada masa sekarang. Ia merupakan sejenis alat untuk membuat lubang pada kayu, yang biasanya untuk memasang pasak. Pada masa dahulu, banyak tanggam atau sambungan kayu yang menggunakan pasak kayu. Gerudi mempunyai mata yang tirus dan tajam, diperbuat daripada besi dan mempunyai pemutar tangan untuk menggerakkannya. Hulu pemegangnya pula kebiasaannya diperbuat daripada kayu.

Kertas Pasir
Kertas pasir merupakan kertas yang digunakan pada proses akhir pertukangan. Ia merupakan kertas kasar yang seperti pasir di mana ia digunakan untuk meratakan permukaan kayu supaya ia lebih kemas dan licin. Kertas ini akan digosokkan berkali-kali ke atas permukaan kayu yang hendak dilicinkan. Secara tradisional sebelum kewujudan kertas pasir, masyarakat Malaysia menggunakan daun palas untuk proses merata dan melicinkan kayu seperti hulu kapak, parang, cangkul dan sebagainya. Daun Mempalas

Bentuk-bentuk Kertas Pasir

Mata ketam diperbuat daripada logam dan bahagian-bahagian lain diperbuat daripada kayu. Namun pada masa sekarang. tetapi ketam betina sebaliknya. Papan atau mengecilkannya kepada ukuran yang diperlukan dalam pertukangan tradisional Melayu.Ketam Ketam merupakan alat yang digunakan untuk melicinkan kayu. ketam lidah jantan. ketam halus besi dan ketam golek. Ketam jantan juga sesuai dijadikan alat pemula kerja dan ketam betina sebagai alat penyudah kerja. Ketam Panjang Ketam Lidah Betina Ketam Lidah Jantan . ketam lidah betina. di mana ketam panjang digunakan sebagai ketam penyudah. Ketam jantan akan menghasilkan tahi ketam atau tatal yang tebal. Ia mempunyai pemegang kanan dan kiri untuk memudahkan pengguna menjalankan proses pengetaman kayu. Ketam ada pelbagai-bagai jenis iaitu ketam panjang. terutamanya untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu. Ketam mempunyai saiz yang pelbagai. keseluruhan ketam diperbuat daripada logam dan banyak yang menggunakan tenaga elektrik.

Ketam Halus Besi Ketam Golek .

Kikir juga mempunyai pelbagai jenis yang dirujuk berdasarkan bentuk rentas batang dan bentuk mata atau giginya. Ia digunakan untuk mengikir kayu atau kulit. Kikir satu permukaannya melengkung atau berbentuk separuh silinder dikenali sebagai kikir belah rotan. Rentas batang kikir yang berbentuk bulat. Kikir Kikir Tiga Segi Kikir Pipih Kikir Setengah Bulat . kayu dan lain-lain. dua hala dan pelbagai hala. Secara tradisionalnya orang Melayu zaman dahulu menggunakan kikir yang diperbuat daripada kulit ikan pari yang menggerutu. Kikir ini dikenali sebagai kikir pari. melicinkan dan memotong besi.Kikir Kikir merupakan alat yang diperbuat daripada keluli dalam batang atau bar yang bergerigi halus pada permukaan atau tepinya. tiga segi dan sebagainya. Matanya pula ada yag disusun sehala. separuh bulat. Ia digunakan untuk mengikis.

pahat caku dan pahat mata lintang. Antara jenis yang pelbagai itu ialah pahat mata bulat. Jenis-jenisnya diberi berasaskan bentuk mata dan bilahnya. Ada juga jenis pahat yang tidak bermata tajam. Hulu pahat diperbuat daripada kayu yang berbentuk bulat gadah dan dibuntutnya dipasangkan sisi supaya ia tidak mudah pecah apabila diketuk dengan tukul. Kegunaan utamanya adalah bersama tukul/penukul untuk menebuk lubang dan memperkemaskan takuk tanggam serta mengukir kayu. pahat putar. Pahat juga mempunyai pelbagai jenis. pahat kuku.Pahat Pahat merupakan alat besi yang berbentuk bilah bersegi dengan mata yang tajam dihujungnya. Pahat Pahat Kuku Pahat Batu Pahat Ulu . Pahat itu dinamakan sebagai pahat pating.

ada yang halus dan ada yang berkuku digunakan untuk mengumpil paku.Tukul Tukul atau penukul merupakan sejenis alat pertukangan yang digunakan untuk mengetuk atau memukul. Ada yang bersegi. Tukul yang keseluruhannya diperbuat daripada kayu dipanggil tukul kayu. Tukul kayu ini selalunya digunakan pada bahagian yang mesti tidak tercalar oleh ketukan. Bentuk tukul yang asal adalah hulu yang lurus dan kepala dihujungnya. Tukul besi pula keseluruhannya diperbuat daripada besi dan ia biasanya digunakan untuk mengetuk logam dan memecahkan batu.brandnametools. Kepala tukul mempunyai pelbagai bentuk dan rupa. Tukul Tukul Besi Kepala Bulat Tukul Besi Kepala Pipih Tukul Besi Kepala V Tukul Kayu *Gambar tukul kayu diambil dari website www.biz .

sabit. Bajak Sikat Cangkul . kuku kambing. pencakar dan sebagainya. menyediakan ruang udara di dalam tanah untuk tanaman dan mengawal rumput-rampai daripada tumbuh. Masyarakat moden pada masa ini sudah tidak menggunakan alatan tradisional lagi kerana telah ditenggelami oleh penggunaan peralatan moden yang canggih serta dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja Bajak Bajak merupakan alat tradisional yang digunakan bagi kegiatan pertanian untuk tujuan penggemburan tanah. kelewang. parang. akar dan sebagainya ke dalam tanah . Peralatan pertanian tradisional yang kebiasaan digunakan adalah seperti cangkul. Ia juga berfungsi dengan bantuan binatang peliharaan seperti kerbau dan lembu dan ini boleh membantu mempercepatkan proses pembajakan tanah. Fungsi utama bajak ini juga adalah untuk melakukan kerja-kerja penimbusan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tumbuhan seperti rumput-rampai. Kebiasaannya bajak selalu digunakan dikawasan sawah bagi proses penanaman padi. Masyarakat Malaysia pada masa dahulu menggunakan peralatan pertanian tradisional dalam mengusahakan tanaman serta menjalankan seluruh kegiatan pertanian. tajak. tenggala. Perubahan demi perubahan telah dilalui dalam bidang pertanian terutamanya dari segi penggunaan alat-alatan serta kaedah-kaedah yang dijalankan.PERALATAN PERTANIAN Pertanian merupakan satu bidang yang terpenting dalam menjana ekonomi negara pada masa kini. Bajak diperbuat daripada besi dan mempunyai gigigigi seperti sikat dan digunakan secara manual serta tidak disambungkan kepada jentera moden untuk membolehkan ianya berfungsi.

tebu dan sebagainya. Cangkul burung pula digunakan untuk memecahkan tanah yang keras atau merejang batu. Matanya pula diperbuat daripada besi. sayur-sayuran. Walaupun kini sudah terdapat pelbagai jenis jentera bajak moden namun penggunaan cangkul masih lagi diperlukan bagi setengah-setengah kerja di kebun atau di sawah. Cangkul lurus digunakan untuk menggali lubang yang sempit seperti turus pagar atau untuk menanam tiang. Cangkul mempunyai pelbagai jenis bentuk pemegang atau hulu yang diperbuat daripada kayu. keladi. menggembur dan memecahkan tanah. keledek. Cangkul kebiasaannya digunakan untuk merata. Ada hulu berbentuk lurus dan ada juga yang berbentuk bengkok.Cangkul atau penggali merupakan alat tradisional yang digunakan untuk pertanian. Terdapat pelbagai jenis cangkul yang dikenali sebagai cangkul betul (lurus) dan cangkul burung yang lebih dikenali sebagai alabangka. Tanaman yang diusahakan seperti ubi. Cangkul Kecil Cangkul Besar . Petani di kampung lazimnya menggunakan cangkul bagi menggemburkan tanah sebelum bercucuk tanam.

Petani lebih gemar menajak rumput di kebun mereka daripada menggunakan racun serangga makhluk perosak kerana dikhuatiri racun akan memberi kesan negatif kepada hasil tanaman di kebun atau dusun. Pada pandangan yang paling dekat.Tajak Tajak merupakan alat tradisional yang biasanya digunakan di sawah-sawah padi. Pada lengkungan dalam terdapatnya mata dan bilah ini dipasang melintang hulu seperti cangkul. Tajak Duduk . Ayunan tajak adalah meliputi jarak sudut kira-kira 120 darjah dikeliling penggunanya. kebun atau dusun. Cara menggunakan tajak adalah memegang dengan kedua-dua belah tangan. tajak digunakan seperti cangkul untuk menggembur tanah bagi bercucuk tanam di sekeliling rumah. Tajak mempunyai bentuk yang amat berbeza daripada senjata atau alat pertanian yang lain. Tajak adalah satu-satunya alternatif yang boleh diambil untuk membajak bahagian-bahagian sawah yang terlalu dalam kerana ia tidak boleh menggunakan tenggala atau kerbau. Tajak digunakan oleh petani untuk membersihkan rumput dikeliling rumah. di mana satu dipangkal hulu dan satu lagi kira-kira dua pertiga hulu ke bawahnya. Bagi petani wanita. tetapi kegunaannya adalah untuk menajak rumput dan menggembur tanah. di mana ia bermula dari bahagian rusuk kanan atau rusuk kiri. Pemegangnya panjang ( purata dua kaki setengah) yang sederhana besar serta bongkok udang dan runcing dihujungnya. tajak umpama gabungan cangkul dan parang. Hulunya berbentuk bulat gadah besar secekak yang mana panjangnya setengah depa. sawah.

rumput dan mengait buah seperti kelapa dan kelapa sawit. diikat secara kuat dengan tali supaya tidak jatuh semasa digunakan. Kegunaan alat ini yang paling utama adalah untuk memotong padi. Sabit adalah pisau yang melengkung dengan mata yang licin atau bergerigi. Namun begitu.Cara Tajak digunakan untuk menggemburkan dan mencangkul tanah Sabit Sabit juga merupakan satu jenis alat tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian. Ia mempunyai pemegang/ hulu yang diperbuat daripada kayu. Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa dan kelapa sawit perlu digantung kepada galah. Sabit . penggunaannya yang paling meluas adalah untuk menuai padi di mana ia menggantikan penggunaan ani-ani yang merupakan alat utama penuai padi pada era 1960-an. Penggembala lembu dan kambing di kampung-kampung menggunakan sabit tangan untuk menyabit rumput sebagai makanan ternakan tersebut.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa atau kelapa sawit Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa .

Bagi bilah yang bengkok ia tidak mempunyai sarung. mencincang ayam atau memotong duri dan sirip ikan yang besar seperti ikan mayong. parang puting. Kebiasaannya. Parang belitung digunakan untuk membelah kelapa. pulutan atau bagok. Pelbagai jenis parang yang boleh didapati iaitu termasuk parang panjang. tebu dan sebagainya. Ukuran mata parang adalah berbeza-beza dan bergantung kepada cara kegunaannya di mana parang yang lebih panjang di gunakan untuk menebas atau menebang dan parang kontot ( sederhana panjang ) digunakan untuk kerja harian seperti mengupas kelapa. memotong rawan. lembu. tulang kambing. menyembelih binatang dan seumpamanya. tetapi yang lurus dan pendek ada yang mempunyai sarung.Parang Parang merupakan alat serbaguna yang boleh digunakan dalam bidang pertanian dan juga untuk kegiatan harian seperti mengupas kelapa. Parang juga mempunyai sarung di mana ia bergantung kepada bentuk bilahnya. Jenis-jenis Parang Parang Penebas Parang Kelapa Parang Cengkok Parang Bugis . Hulu parang pula diperbuat daripada kayu di mana sesetengah hulu ada yang berukir tetapi pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang ukiran. ia digunakan untuk menebas dan menebang pokok-pokok kecil di kebun atau di ladang. Parang puting digunakan untuk mencungkil tanah bagi menanam sayur-sayuran. parang belitung dan parang bongkok.

Kelewang Kelewang adalah tergolong dalam kumpulan parang panjang yang bilahnya melengkung . Ianya diguna secara sabitan rumput atau hayunan secara berpusing bergantung kepada kemahiran penggunanya. Bilah kelewang lebar di tengah. Kelewang juga dianggap sebagai senjata kecemasan terutama terhadap ular. diperbuat daripada kayu dan diperkukuhkan dengan sigi. Kelewang digunakan juga bagi menebas rumput. Ada kalanya muncung bilah dibengkokkan ke bawah bagai paruh burung yang disebut kelewang pucuk berkait. Cara menggunakan Kelewang Tenggala . kecil dan tebal dipangkal serta mempunyai muncung yang runcing. Hulunya pula sama seperti hulu parang biasa. membersihkan kawasan sekeliling rumah atau kebun dan juga dusun.

Pada kebiasaannya tenggala digunakan pada tanah yang berlumpur untuk dibajak. Ini dapat mempercepatkan proses penanaman anak padi dan memudahkan petani membuat penanaman yang teratur ke atas tapak penanaman. Ia diperbuat daripada kayu dan mempunyai pemegang pandu serta mempunyai canggungnya di hujung.Tenggala merupakan alat pertanian yang penting bagi membajak sawah. Ada tenggala yang mempunyai ukiran pada hujung canggungnya dengan ukiran seperti sulus bayung. Ia mempunyai mata yang bercabang dua dihujungnya bagi menyelitkan anak padi dan akan ditekan ke dalam tanah untuk ditanam. Kuku kambing diperbuat daripada besi dan hulunya daripada kayu dan ada juga daripada besi. . Tenggala Kuku Kambing Kuku kambing merupakan salah satu cara tradisional digunakan oleh masyarakat petani bagi proses penanaman benih padi di sawah. Tenggala mempunyai ukiran panjang kira-kira 205 cm dan lebarnya kira-kira 78 cm.

membuang rumput-rumput ditapak semaian dan menyapu sampah di laman. Pencakar mempunyai mata seperti sikat. .Pencakar Pencakar adalah satu jenis peralatan tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian bagi membantu petani menjalankan kegiatan pertaniannya. diperbuat daripada besi dan mempunyai pemegang daripada kayu yang sederhana panjangnya. Cara menggunakan pencakar adalah mudah di mana ia hanya perlu dicakar-cakarkan ke atas tanah mengikut kesesuaian tempat tersebut. Pencakar mempunyai pelbagai fungsi kegunaan iaitu sebagai penggembur tanah. membersihkan batas semaian sayur-sayuran.

Ada mesin pengupas kelapa. Jentera Pertanian amat penting dalam pertanian kerana ianya mempercepatkan kerja pertanian. Teknologi Pertanian semakin hari semakin berkembang mengikut peredaran zaman. mesin pembajak.Sektor Pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia. Memang macam-macam mesin atau jentera pertanian yang boleh dijumpai di sana. Akhir sekali dapat meningkat produktiviti hasil. mesin pemerah kelapa dara. Gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa melawat Pameran Jentera dan peralatan pertanian sempena MAHA 2010 yang lalu. Jentera Pertanian semakin lama semakin moden. . menjimatkan kos buruh. meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menjimatkan masa kerja. dan pelbagai lagi. Dari sekecil-kecil mesin rumput sehingga sebesar mesin pembajak. Pelbagai Inovasi jentera pertanian juga terdapat di sana.

.

.

.

Teknologi Pertanian .Jentera Pertanian.

Menebang. Membajak Sebab-sebab utama membajak tapak tanaman adalah untuk memulihkan struktur atau keadaan tanah untuk penyediaan batas bagi mendapatkan pengedaran udara dan kelembapan yang sesuai bagi percambahan biji benih . belukar dan rumpai mestilah ditebang dan dibersihkan. Seminggu selepas ditebang kayu-kayu dihimpun untuk dibakar seelok-eloknya pada musim kering. mengumpul. Pokok biasanya ditebang dengan menggunakan gergaji atau jentera seperti jentolak. Akar dan tunggul pokok mestilah dibersihkan jika tidak ia akan menjadi sumber inokulum bagi berbagai jenis penyakit akar dan juga perumah kepada anai-anai. membakar dan membersihkan serta yang paling penting ialah membajak. seperti tembikai dan nenas ada kalanya tapak tanaman perlu diratakan. maka semua pokok-pokok. Selalunya bagi tanaman pokok buah-buahan jenis saka. kerana sistem tanaman teres boleh digunakan. tapak tanaman tidak perlu diratakan. mengumpul. membakar dan membersihkan Jika tapak tanaman adalah dari kawasan hutan.Penyediaan Kawasan Projek Pertanian Kebiasaanya terdapat beberapa peringkat dalam proses penyediaan kawasan sesuatu projek pertanian iaitu menebang. tanah atas hendaklah ditolak dahulu dan dihimpun di satu kawasan kerana tanah atas mengandungi bahan organan dan ‘humus’ yang menjadikan tanah itu subor. Untuk meratakan. Tetapi untuk tanaman buah-buahan yang memerlukan batas .

Kelajuan bajak putar yang rendah akan menghasilkan ketulan-ketulan yang lebih kecil dibandingkan dengan kelajuan yang lebih tinggi. Bajak putar boleh dipasangkan kepada trektor 4 roda. Bajak putar Bajak putar biasa digunakan untuk membuat batas. Sikat piring Fungsi sikat piring ialah untuk memecah dan menghuraikan ketulan tanah dan mendapatkan tanah permukaan yang gembur. Biasanya sikat piring digunakan sebanyak dua pusingan selepas tanah dibajak dengan bajak piring dimana ia akan menghancurkan ketulan-ketulan tanah yang besar dan menutup ruang-ruang udara. ia tidak dapat memecah dan menghuraikan tanah disebaliknya menghasilkan ketulan-ketulan besar. Jika digunakan pada tanah yang terlalu basah. . Pada kelajuan yang rendah lebih banyak potongan terdapat pada satu meter jarak perjalanan. la dapat mengerjakan tanah sedalam antara 150 hingga 200 mm. Bajak piring Bajak piring boleh digunakan ditanah yang kering dan keras hingga tanah yang agak lembik. Selepas dibajak tanah menjadi ketulan-ketulan yang besar. la digunakan dalam pusingan pertama selepas tanah-dibersihkan untuk menolong dan membalekkan tanah. sikat piring (disc harrow) dan bajak putar (rotary cultivator) 1. 3. trektor 2 roda atau trektor jalan kecil (pedestrian operated). 2.Jenis-jenis jentera pembajak yang biasa digunakan ialah bajak piring (disc plough). lanya dapat menghasilkan permukaan yang gembur sesuai untuk percambahan biji benih.

Pelbagai peralatan mesin pertanian yang dipamerkan. . Dengan adanya mesin-mesin pertanian atau jentera pertanian dapat memudahkan pelbagai kegiatan pertanian dijalankan. Melaka.Mesin Pertanian Gambar peralatan mesin pertanian di ambil semasa pameran HPPNK 2009 yang berlangsung selama 8 hari di MITC.

Kini.Dengan bantuan mesin pertanian ini banyak kos tenaga kerja dapat dijimatkan serta produktiviti juga dapat ditingkatkan. Seharusnya pengusaha atau usahawantani mengetahui mesin apakah yang sesuai bagi memudahkan kerja-kerja mereka seharian. . aktiviti pertanian tidaklah sesukar dahulu dengan adanya mesin atau peralatan pertanian yang canggih ini.

komponen mulai transistor.elektronik terdiri dari komponen . yang jika ditempelkan. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. Ic dan sebagainya. Protoboard. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. CCB. mengubah arus.engubah arus. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. CCB. Elco. . semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. Protoboard. Ic dan sebagainya. menggetarkan materi. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. melektronik terdiri dari komponen . disatukan. mengirim atau menangkap.komponen mulai transistor. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. disatukan. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. mengirim atau menangkap. menggetarkan materi. Elco. yang jika ditempelkan.

Resistor dan simbolnya kapasitor dan simbolnya Transistor dan simbonya Gambar 6 IC atau chip .

Setiap warna menentukan nilainya masing-masing. ……………………………………….x100 . jadi urutan warna cincin resistor ini adalah .7 . Warna tersebut menunjukkan nilai hambatan dari sebuah resistor. radio bahkan komputer.cincin ke tiga berwarna merah. sekarang kita akan belajar mengunakannya.Thursday. Untuk jelasnya mari kita lihat tabel di bawah. Bagaimana bentuk resistor itu? Gambar 1 merupakan gambar resistor Gambar 1 Resistor dan simbolnya Coba perhatikan bentuk dari resistor di atas! Setiap resistor mempunyai garis/ gelang yang berwarna-warni.cincin pertama berwarna kuning ………………………………………4 . Cincin berwarna emas adalah cincin toleransi. violet. Setelah tahu nilai setiap warna. merah dan emas.cincin kedua berwarna violet …………………………………………. Perhatikan contoh berikut: Misalnya resistor dengan cincin kuning. seperti rangkaiannya TV. 2009 PENGENALAN KOMPONEN ELEKTRONIK DAN RANGKAIAN LISTRIK KOMPONEN-KOMPONEN DASAR ELEKTRONIK 1. January 29..Resistor Tahukah kamu jika resistor adalah salah satu komponen yang paling sering digunakan dalam sebuah rangkaian elektronik.

2. tahukah kalian fungsi dari resistor? Jadi Banyak sekali kegunaaan dari resistor seperti: . Ada juga resistor yang nilainya dapat berubah-ubah.Saat kita sambungkan ke sebuah baterai maka muatan listrik akan tersimpan didalamnya.Untuk menghambat dan membatasi arus listrik dalam sebuah rangkaian elektronik .Cincin ke empat berwarna emas adalah cincin toleransi…………. Bentuk kapasitor kebanyakan menyerupai tabung kecil tetapi ada juga yang pipih. Setelah kalian mempelajari bentuk dan macam dari resistor.7k Ohm + 5% Nilai toleransi dihitung dengan cara: 4700 x 5% = 235 sehingga.. Nilai itu juga bisa kita yang memilihnya.Untuk membagi tegangan dan masih banyak lagi.Kapasitor Tahukah kamu bahwa ada sebuah komponen elektronika yang bisa menyimpan muatan listrik . Jadi nilai dari resistor tersebut adalah = 47 x 100+ 5% = 4700 ohm + 5% = 4. Rmaksimum = 4700 + 235 = 4935 Ohm Rminimum = 4700 – 235 = 4465 Ohm Apabila resistor di atas di ukur dengan menggunakan ohmmeter maka nilainya antar 4465 s/d 4935. seperti terlihat pada gambar berikut: Gambar 2 kapasitor dan simbolnya .Untuk melindungi rangkaian listrik dari arus yang berlebih . Resistor yang seperti ini biasanya disebut variabel resistor. unik kan. Dan uniknya saat baterai dilepas komponen ini masih bisa mengeluarkan listrik walaupun beberapa detik saja.+ 5% Arti dari toleransi itu sendiri adalah batasan nilai resistansi minimum dan maksimum yang di miliki oleh resistor tersebut. Komponen seperti inilah yang disebut kapasitor.

Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. Dalam satu mikroprosesor bisa terdapat jutaan bahkan milyaran transistor. Sekarang kalian sudah mendapat hasil dari percobaan tentang kapasitor. perhatikan nyala LED Langkah 5 :Tutup switch 1 (ON). Langkah 4 : Buka switch 1 (OFF). wah…. lepas switch 2. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. Fungsi utamanya adalah menyimpan muatan listrik. perhatikan green LED. Semakin banyak jumlah transistornya semakin cepat aksesnya. tekan dan lepas switch 2.Transistor Komponen yang satu ini merupakan komponen dasar dari sebuah mikroprosesornya computer. Dari hasil itu dapatkah kalian menarik sebuah kesimpulan tentang kapasitor. Apa sih sebenarnya transistor itu? Transistor merupakan komponen dengan 3 kaki.hebat ya. pembangkit frekuensi. Ikuti langkah-langkah di bawah: PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 3. 3. Setelah tahu bentuknya sekarang kita akan mempelajari penggunaan kapasitor pada sebuah rangkaian elektronik. Untuk mempelajari fungsi ini kita akan membuat suatu percobaan yang menarik. Gambar dari sebuah transistor adalah seperti di bawah: . berbeda dengan resistor ataupun kapasitor yang hanya memiliki 2 kaki. untuk filter.Sebagai penyimpan muatan listrik sudah tentu kapasitas penyimpanannya ada berbagai macam dari beberapa uF sampai F.

Dan memasangnya jangan sampai salah.Gambar 4 Transistor dan simbonya Setiap kaki mempunyai nama sendiri-sendiri ada emitter. collector.Sebagai switc otomatis .Sebagai penguat tegangan dan arus Project dibawah akan membantu kalian memahami penggunaan dan cara kerja transistor. geser pelan-pelan VR sampai nilai maksimum. Bisakah kalian menjelaskannya! Transistor akan aktif saat tegangan di basis cukup besar. amati perubahan nyala LED. Tahukah kalian penyebab dari ON/OFF LED. Tahukah kalian fungsi dari transistor? Fungsinya diantaranya . karena akan merusak rangkaian. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. Perbedaanya terletak pada kombinasi bahannya. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 5.IC (Integrated Circuit) . Oh…ya ternyata transistor ada 2 macam ada yang bertipe NPN dan PNP. basis. Langkah 4 : Geser potensio pada posisi paling rendah Langkah 5 : Tutup switch (ON). Karena transistor mempunyai 3 kaki maka untuk mengetahui kaki-kainya diperlukan teknik khusus atau bisa juga melihat datasheet yang dikeluarkan pabrik pembuatnya. Pada percobaan dio atas tegangan di basis kita ubah dari kecil sampai besar dengan mengeser VR 4.

Berikut adalah gambarnya. Bahan untuk membuat IC disebut semikonduktor.LED (Light Emiting Diode) Pernakah kalian melihat benda kecil yang bisa berkedip-kedip dalam sebuah alat elektronik. merah. computer pada awal ditemukan ukurannya sangat besar. Tahukah kamu mengapa kemajuan di dunia elektronik begitu pesat. dan kuning . Tahukah kamu bahwa warna cahaya yang dihasilkan LED bermacam-macam. itu semua karena ditemukannya IC (Integrated Circuit) atau biasa dikenal dengan chip. tetapi sekarang jauh lebih kecil (laptop) atau ukuran televisi yang sangat besar sekarang dengan teknologi layer datar maka ukurannya tinggal beberapa centi saja. benda kecil semacam lampu yang bias bercahaya itulah yang disebut LED (light Emiting Diode). Ya. Gambar 6 IC atau chip 5. Ya. Gambar di samping merupakan bentuk LED. Sebagai contoh. resistor dan kapasitor yang bisa mencapai ribuan bahkan jutaan. Di dalam sebuah chip bisa terdapat beberapa rangkaian dengan jumlah transistor.Jika kalian bandingkan ukuran peralatan elektonik zaman dulu dengan peralatan keluaran sekarang pasti perbedaan ukurannya sangat mencolok. IC dirancang dengan fungsi yang spesifik dan dalam penggunaannya harus di kombinasikan dengan rangkaian tertentu pula. ada yang berwarna biru.

Seperti pada radio. Koil merupakan lilitan kabel pada sebuah logam biasanya tembaga yang berguna untuk mengahsilkan gaya magnet.Gambar 7. Karena kemampuannya menghasilkan cahaya. Sedangkan cara memasang LED yang benar adalah kaki anoda (biasanya kaki yang terpanjang) haruslah dapat (+) baterai. Alat ini dapat mengasilkan suara karena mempunyai membran yang terhubung dengan magnet dan koil. Ya! Alat ini digunakan untuk menghasilkan suara. 7. telephone. lampu pohon natal yang menggunakan LED.Switch Jika kalian sedang ingin menyalakan lampu atau ingin menonton TV pasti kalian . LED Sekarang coba cari fungsinya LED untuk apa? -Penghasil cahaya -Sebagai indicator/penunjuk jika suatu rangkaian sedang aktif.Buzzer dan speaker Kalian pasti sudah sering melihat alat yang satu ini. Sinyal listrik yang melalui koil akan mengakibatkan besar gaya magnet berubahubah sehingga membran bergetar dan menghasilkan bunyi. sekarang banyak lampu hias seperi lampu 17-san. TV. 6.

terlebih dahulu menekan sebuah tombol.1). Langkah 4: Buat rangkaian Light and Fan in Parallel (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. apa yang dapat kalian lihat. Langkah 3: Aktifkan switch. Tahukah kalian perbedaannya. apa yang dapat kalian lihat. baterai box. maka kita dapat mengetahui perbedaan diantra keduanya.Kipas Alat yang satu ini tentu sudah tidak asing lagi bukan. Gaya magnet inilah yang akn menggerakkan kipas sehingga menghasilkan putaran. Supaya percobaan kita berhasil harap diikuti setiap langkah berikut: Langkah 1: Siapkan komponen bulp 2. 8. Coba pahami dan beri kesimpulkan. Peralatan yang menggunakan kipas antara lain kipas angin yang sering kita pakai saat udara panas atau juga pada CPU sebuah PC sebagai pendingin ternyata juga mengunakan kipas.2). Langkah 5: Aktifkan switch.5 V. C Gambar 8. Melalui sedikit percobaan yang sederhana yang akan kita lakukan. switch. PROJECT: Tahukah kalian bahwa ada 2 macam rangkaian listrik yaitu seri dan pararel. Dapatkah kamu menyebutkan contoh alat yang mengunakan kipas?. Alat ini dapat berputar layaknya baling-baling pesawat terbang jika kita aliri listrik. kipas. sekarang kalian tahu bukan dengan adanya switch maka kita dapat mengnyalakankan dan memadamkan lampu kapan saja.1 Rangkaian Project kipas (seri) . Pada kipas terdapat lilitan (koil) yang akan menghasilkan gaya megnet saat dialiri arus listrik. Langkah 2: Buat rangkaian Light and Fan in Series (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. Apa sebenarnya kegunaan dari switch? Fungsi utamanya adalah untuk menyambung dan memutuskan aliran listrik dari sebuah rangkaian. Tombol inilah yang dimaksud dengan switch.

Gambar 8.2 Rangkaian Project kipas (parallel) .

Dibuat daripada karbon dan tanah 2. 2. permainan. Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus B.negatif (katod) dan positif (anod) LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt Bahagian LED C. Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan 3. Bateri 1. Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna . Perintang Tetap Karbon Simbol LED 1. Diod Pemancar Cahaya . Ia adalah sejenis diod Dikenali sebagai "Light Emiting Diod" Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio.E.NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN DUA ELEKTRONIK A. 5. 3. 1. 4. pemain CD/DVD Ia mempunyai kaki berkutub .L.D. TV. 6.

Perintang Boleh Laras 1. Membaca Kod Perintang Bilangan Sifar 0 00 000 0000 00000 000000 0000000 - Toleransi 5% 10% 20% Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan MMH 2 2 0 E 5% 2 2 . Lagu Kod Perintang Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih D.Simbol perintang tetap karbon perrintang tetap karbon ditandakan dengan 4 jalur warna Kod Warna Nombor Warna Jalur Pertama/Kedua Hitam 0 0 Perang/Coklat 1 1 Merah 2 2 Oren/Jingga 3 3 Kuning 4 4 Hijau 5 5 Biru 6 6 Ungu 7 7 Kelabu 8 Putih 9 Emas Perak Tiada warna 5. tv dan unit pembesar suara . Sering digunakan dalam radio.Ohm 5% MM O 2 2 3 E 5% 2 2 000 Ohm 5% 22K Ohm F. Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus 2.

P = Bahan Positif Simbol Transistor PNP .Simbol resistor Perintang boleh laras G. Berfungsi juga sebagai suis 2. Transistor NPN Binaan Simbol Transistor NPN b. Transistor 1. Terdapat dua jenis Kapasitor berkutub Simbol Kapasitor Berkutub Kapasitor tanpa kutub Simbol kapasitor tanpa kutub H. Jenis. Kapasitor 1. Digunakan untuk menyimpas cas elektrik 2. Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. Terdapat 2 jenis transistor a. Transistor PNP Binaan : N = Bahan Negatif . Jenis.

Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah 2. Suis togel Simbol suis togel 1. Transistor mempunyai 3 kaki i. 4. Suis tekan . ii. Digunakan untuk membuka dan menutup litar D. Digunakan dalam litar penggera C. Buzzer Simbol Buzzer 1. C = Pemungut (Collector) B = Tapak (Base) E = Pemancar (Emitter) B. iii. Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi 2.3.

Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen B. Pemotong Sisi .Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen C. E. Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan. Suis Mikro ALATAN TANGAN ELEKTRONIK A. suis tekan tutup.Simbol Suis tekan Hidup Simbol Suis Tekan Tutup 1. dan suis tekan on 2. Penjalur Wayar . Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan. Playar Muncung Tirus . 3. Terdapat dua jenis .

Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik H. Dibuat daripada campuran timah dan plumbum Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40% . b. Stesen Pematri . Penjalur Wayar Spring .Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya I.Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula BAHAN PEMATRI 1.Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar E. Alat Pematri Elektrik Pemutar Skru Philips . Penyedut Patri . c. Pemutar Skru Pemutar Skru rata F.Penjalur Wayar Mudah D. Timah Patri a. .Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru G.

d.2. 3. b. c. Bod Litar 1. 2. Fluks a. Sebelum Mematri a. Bahagian Bawah Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las Panaskan alat pematri Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri . Dipanggil juga sebagai bahan lakur. Bod litar bercetak Verobod Bahagian Atas KAEDAH MEMATRI 2. b. Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh.

Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen Hasil pematrian yang baik bahan patri berlebihan bahan patri sangat berlebihan 3. Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar. Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen d. cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri b. Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen c. Jika di dapati terdapat lebihan timah patri. Semasa mematri a. Contoh litar 1 . Selepas Mematri a.2. Condongkan pematri sehingga 30 darjah b. Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah 4.

Contoh litar 2 Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L. Wayar Pelompat Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 1 6.E.Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L. Contoh litar 3 .D.D. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 2 8.E.

2007 Smk.E. Contoh litar 4 Bateri 9V Suis Togel Kapasitor Perintang Tetap Karbon L. Asal . 34600 Kamunting. Transistor Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Menu Hakcipta © Muhammad Khairi. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 3 10.D.E.Bateri 9V Suis Togel Perintang Tetap Karbon L. Bukit Jana.D.