P. 1
1New Microsoft Word Document

1New Microsoft Word Document

|Views: 219|Likes:
Published by zainon73

More info:

Published by: zainon73 on Mar 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/09/2013

pdf

text

original

Seni pertukangan khususnya pertukangan tradisional merupakan satu seni yang tidak dapat dipisahkan di kalangan masyarakat Malaysia

. Pertukangan tradisional adalah lebih kepada pertukangan tangan yang halus dan menarik. Ia menggunkan peralatan tradisional yang dilakukan secara manual dan bukannya dengan menggunakan mesin atau pun alatan moden. Alat-alat tradisional yang biasanya digunakan adalah seperti ketam, pahat, penukul, kikir, gergaji, gerudi, kertas pasir dan lain-lain. Penggunaan alatan ini boleh menghasilkan kerja yang halus dan menarik walaupun mengambil masa yang agak lama. Namun pada masa kini, kebanyakan alatan ini telah digantikan dengan peralatan moden yang lebih menjimatkan masa dan kos.

Gergaji
Gergaji merupakan alat yang diperbuat daripada besi yang bergerigi pada matanya dan digunakan untuk memotong kayu, papan dan lain-lain. Gergaji mempunyai saiz dan bentuk mata yang bermacam-macam. Mata yang berbagaibagai jenis ini boleh ditukar-tukar mengikut keperluan penggunanya. Pelbagai jenis gergaji yang digunakan pada masa dahulu mengikut keperluannya. Gergaji tangan merupakan gergaji kecil yang kerapkali digunakan. Selalunya pemegang tangan bagi gergaji diperbuat daripada kayu. Jenis-jenis gergaji adalah seperti:. Gergaji aneka iaitu gergaji yang pelbagai jenis matanya yang boleh ditukartukar. . Gergaji balak (baluk) iaitu gergaji untuk membuat papan. . Gergaji belah iaitu gergaji untuk memotong kayu mengikut hala urat . Gergaji besi iaitu gergaji untuk memotong besi. . Gergaji besar iaitu gergaji yang bingkainya merupakan bentuk huruf H. . Gergaji kerat iaitu gergaji untuk memotong kayu melintang urat. . Gergaji kerawang iaitu gergaji untuk membuat ukiran. . Gergaji pita (tali) iaitu gergaji yang matanya berlingkar. . Gergaji tangan iaitu gergaji kecil yang dipegang dengan sebelah tangan. . Gergaji tebuk iaitu gergaji dengan mata yang tidak lebar. . Gergaji rantai. . Gergaji racik. . Gergaji talam.

. Gergaji andang. Gergaji Balak

Gergaji Andang

Gerudi
Gerudi merupakan salah satu alat pertukangan yang popular pada masa dahulu dan masih lagi digunakan pada masa sekarang. Ia merupakan sejenis alat untuk membuat lubang pada kayu, yang biasanya untuk memasang pasak. Pada masa dahulu, banyak tanggam atau sambungan kayu yang menggunakan pasak kayu. Gerudi mempunyai mata yang tirus dan tajam, diperbuat daripada besi dan mempunyai pemutar tangan untuk menggerakkannya. Hulu pemegangnya pula kebiasaannya diperbuat daripada kayu.

Kertas Pasir
Kertas pasir merupakan kertas yang digunakan pada proses akhir pertukangan. Ia merupakan kertas kasar yang seperti pasir di mana ia digunakan untuk meratakan permukaan kayu supaya ia lebih kemas dan licin. Kertas ini akan digosokkan berkali-kali ke atas permukaan kayu yang hendak dilicinkan. Secara tradisional sebelum kewujudan kertas pasir, masyarakat Malaysia menggunakan daun palas untuk proses merata dan melicinkan kayu seperti hulu kapak, parang, cangkul dan sebagainya. Daun Mempalas

Bentuk-bentuk Kertas Pasir

Ketam Ketam merupakan alat yang digunakan untuk melicinkan kayu. keseluruhan ketam diperbuat daripada logam dan banyak yang menggunakan tenaga elektrik. ketam lidah betina. Ia mempunyai pemegang kanan dan kiri untuk memudahkan pengguna menjalankan proses pengetaman kayu. Namun pada masa sekarang. ketam lidah jantan. Ketam jantan juga sesuai dijadikan alat pemula kerja dan ketam betina sebagai alat penyudah kerja. Ketam ada pelbagai-bagai jenis iaitu ketam panjang. ketam halus besi dan ketam golek. Papan atau mengecilkannya kepada ukuran yang diperlukan dalam pertukangan tradisional Melayu. Ketam jantan akan menghasilkan tahi ketam atau tatal yang tebal. Mata ketam diperbuat daripada logam dan bahagian-bahagian lain diperbuat daripada kayu. Ketam Panjang Ketam Lidah Betina Ketam Lidah Jantan . Ketam mempunyai saiz yang pelbagai. terutamanya untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu. di mana ketam panjang digunakan sebagai ketam penyudah. tetapi ketam betina sebaliknya.

Ketam Halus Besi Ketam Golek .

dua hala dan pelbagai hala. Matanya pula ada yag disusun sehala. Ia digunakan untuk mengikis. melicinkan dan memotong besi. Secara tradisionalnya orang Melayu zaman dahulu menggunakan kikir yang diperbuat daripada kulit ikan pari yang menggerutu. Kikir Kikir Tiga Segi Kikir Pipih Kikir Setengah Bulat .Kikir Kikir merupakan alat yang diperbuat daripada keluli dalam batang atau bar yang bergerigi halus pada permukaan atau tepinya. Kikir satu permukaannya melengkung atau berbentuk separuh silinder dikenali sebagai kikir belah rotan. Kikir juga mempunyai pelbagai jenis yang dirujuk berdasarkan bentuk rentas batang dan bentuk mata atau giginya. tiga segi dan sebagainya. Kikir ini dikenali sebagai kikir pari. Rentas batang kikir yang berbentuk bulat. separuh bulat. kayu dan lain-lain. Ia digunakan untuk mengikir kayu atau kulit.

Pahat Pahat merupakan alat besi yang berbentuk bilah bersegi dengan mata yang tajam dihujungnya. pahat putar. pahat caku dan pahat mata lintang. Antara jenis yang pelbagai itu ialah pahat mata bulat. pahat kuku. Hulu pahat diperbuat daripada kayu yang berbentuk bulat gadah dan dibuntutnya dipasangkan sisi supaya ia tidak mudah pecah apabila diketuk dengan tukul. Ada juga jenis pahat yang tidak bermata tajam. Pahat Pahat Kuku Pahat Batu Pahat Ulu . Kegunaan utamanya adalah bersama tukul/penukul untuk menebuk lubang dan memperkemaskan takuk tanggam serta mengukir kayu. Pahat juga mempunyai pelbagai jenis. Pahat itu dinamakan sebagai pahat pating. Jenis-jenisnya diberi berasaskan bentuk mata dan bilahnya.

Tukul yang keseluruhannya diperbuat daripada kayu dipanggil tukul kayu. Ada yang bersegi. Kepala tukul mempunyai pelbagai bentuk dan rupa. Tukul kayu ini selalunya digunakan pada bahagian yang mesti tidak tercalar oleh ketukan.Tukul Tukul atau penukul merupakan sejenis alat pertukangan yang digunakan untuk mengetuk atau memukul.biz . Bentuk tukul yang asal adalah hulu yang lurus dan kepala dihujungnya.brandnametools. Tukul Tukul Besi Kepala Bulat Tukul Besi Kepala Pipih Tukul Besi Kepala V Tukul Kayu *Gambar tukul kayu diambil dari website www. Tukul besi pula keseluruhannya diperbuat daripada besi dan ia biasanya digunakan untuk mengetuk logam dan memecahkan batu. ada yang halus dan ada yang berkuku digunakan untuk mengumpil paku.

Masyarakat moden pada masa ini sudah tidak menggunakan alatan tradisional lagi kerana telah ditenggelami oleh penggunaan peralatan moden yang canggih serta dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja Bajak Bajak merupakan alat tradisional yang digunakan bagi kegiatan pertanian untuk tujuan penggemburan tanah. kelewang. tenggala. kuku kambing. Fungsi utama bajak ini juga adalah untuk melakukan kerja-kerja penimbusan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tumbuhan seperti rumput-rampai. Bajak Sikat Cangkul . menyediakan ruang udara di dalam tanah untuk tanaman dan mengawal rumput-rampai daripada tumbuh. Masyarakat Malaysia pada masa dahulu menggunakan peralatan pertanian tradisional dalam mengusahakan tanaman serta menjalankan seluruh kegiatan pertanian. akar dan sebagainya ke dalam tanah . Bajak diperbuat daripada besi dan mempunyai gigigigi seperti sikat dan digunakan secara manual serta tidak disambungkan kepada jentera moden untuk membolehkan ianya berfungsi. pencakar dan sebagainya. Ia juga berfungsi dengan bantuan binatang peliharaan seperti kerbau dan lembu dan ini boleh membantu mempercepatkan proses pembajakan tanah. Peralatan pertanian tradisional yang kebiasaan digunakan adalah seperti cangkul. Perubahan demi perubahan telah dilalui dalam bidang pertanian terutamanya dari segi penggunaan alat-alatan serta kaedah-kaedah yang dijalankan.PERALATAN PERTANIAN Pertanian merupakan satu bidang yang terpenting dalam menjana ekonomi negara pada masa kini. parang. tajak. Kebiasaannya bajak selalu digunakan dikawasan sawah bagi proses penanaman padi. sabit.

Tanaman yang diusahakan seperti ubi. Cangkul lurus digunakan untuk menggali lubang yang sempit seperti turus pagar atau untuk menanam tiang. Cangkul kebiasaannya digunakan untuk merata. Cangkul burung pula digunakan untuk memecahkan tanah yang keras atau merejang batu.Cangkul atau penggali merupakan alat tradisional yang digunakan untuk pertanian. Walaupun kini sudah terdapat pelbagai jenis jentera bajak moden namun penggunaan cangkul masih lagi diperlukan bagi setengah-setengah kerja di kebun atau di sawah. Ada hulu berbentuk lurus dan ada juga yang berbentuk bengkok. keledek. sayur-sayuran. Terdapat pelbagai jenis cangkul yang dikenali sebagai cangkul betul (lurus) dan cangkul burung yang lebih dikenali sebagai alabangka. tebu dan sebagainya. Cangkul mempunyai pelbagai jenis bentuk pemegang atau hulu yang diperbuat daripada kayu. menggembur dan memecahkan tanah. keladi. Cangkul Kecil Cangkul Besar . Petani di kampung lazimnya menggunakan cangkul bagi menggemburkan tanah sebelum bercucuk tanam. Matanya pula diperbuat daripada besi.

sawah. Pada lengkungan dalam terdapatnya mata dan bilah ini dipasang melintang hulu seperti cangkul. di mana ia bermula dari bahagian rusuk kanan atau rusuk kiri. Cara menggunakan tajak adalah memegang dengan kedua-dua belah tangan. di mana satu dipangkal hulu dan satu lagi kira-kira dua pertiga hulu ke bawahnya. Tajak Duduk . Hulunya berbentuk bulat gadah besar secekak yang mana panjangnya setengah depa. tetapi kegunaannya adalah untuk menajak rumput dan menggembur tanah. Pemegangnya panjang ( purata dua kaki setengah) yang sederhana besar serta bongkok udang dan runcing dihujungnya. tajak umpama gabungan cangkul dan parang. kebun atau dusun.Tajak Tajak merupakan alat tradisional yang biasanya digunakan di sawah-sawah padi. Bagi petani wanita. Ayunan tajak adalah meliputi jarak sudut kira-kira 120 darjah dikeliling penggunanya. Pada pandangan yang paling dekat. Tajak digunakan oleh petani untuk membersihkan rumput dikeliling rumah. Petani lebih gemar menajak rumput di kebun mereka daripada menggunakan racun serangga makhluk perosak kerana dikhuatiri racun akan memberi kesan negatif kepada hasil tanaman di kebun atau dusun. Tajak adalah satu-satunya alternatif yang boleh diambil untuk membajak bahagian-bahagian sawah yang terlalu dalam kerana ia tidak boleh menggunakan tenggala atau kerbau. tajak digunakan seperti cangkul untuk menggembur tanah bagi bercucuk tanam di sekeliling rumah. Tajak mempunyai bentuk yang amat berbeza daripada senjata atau alat pertanian yang lain.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa dan kelapa sawit perlu digantung kepada galah. Namun begitu. diikat secara kuat dengan tali supaya tidak jatuh semasa digunakan.Cara Tajak digunakan untuk menggemburkan dan mencangkul tanah Sabit Sabit juga merupakan satu jenis alat tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian. Penggembala lembu dan kambing di kampung-kampung menggunakan sabit tangan untuk menyabit rumput sebagai makanan ternakan tersebut. penggunaannya yang paling meluas adalah untuk menuai padi di mana ia menggantikan penggunaan ani-ani yang merupakan alat utama penuai padi pada era 1960-an. Kegunaan alat ini yang paling utama adalah untuk memotong padi. Sabit . Sabit adalah pisau yang melengkung dengan mata yang licin atau bergerigi. Ia mempunyai pemegang/ hulu yang diperbuat daripada kayu. rumput dan mengait buah seperti kelapa dan kelapa sawit.

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa atau kelapa sawit Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa .

Jenis-jenis Parang Parang Penebas Parang Kelapa Parang Cengkok Parang Bugis . ia digunakan untuk menebas dan menebang pokok-pokok kecil di kebun atau di ladang. parang belitung dan parang bongkok. Hulu parang pula diperbuat daripada kayu di mana sesetengah hulu ada yang berukir tetapi pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang ukiran. tebu dan sebagainya. Bagi bilah yang bengkok ia tidak mempunyai sarung. Parang puting digunakan untuk mencungkil tanah bagi menanam sayur-sayuran. memotong rawan. pulutan atau bagok. menyembelih binatang dan seumpamanya. lembu. Pelbagai jenis parang yang boleh didapati iaitu termasuk parang panjang. Parang juga mempunyai sarung di mana ia bergantung kepada bentuk bilahnya. mencincang ayam atau memotong duri dan sirip ikan yang besar seperti ikan mayong.Parang Parang merupakan alat serbaguna yang boleh digunakan dalam bidang pertanian dan juga untuk kegiatan harian seperti mengupas kelapa. Ukuran mata parang adalah berbeza-beza dan bergantung kepada cara kegunaannya di mana parang yang lebih panjang di gunakan untuk menebas atau menebang dan parang kontot ( sederhana panjang ) digunakan untuk kerja harian seperti mengupas kelapa. tetapi yang lurus dan pendek ada yang mempunyai sarung. tulang kambing. Parang belitung digunakan untuk membelah kelapa. parang puting. Kebiasaannya.

kecil dan tebal dipangkal serta mempunyai muncung yang runcing. Kelewang digunakan juga bagi menebas rumput. Cara menggunakan Kelewang Tenggala . Bilah kelewang lebar di tengah. membersihkan kawasan sekeliling rumah atau kebun dan juga dusun. Ianya diguna secara sabitan rumput atau hayunan secara berpusing bergantung kepada kemahiran penggunanya.Kelewang Kelewang adalah tergolong dalam kumpulan parang panjang yang bilahnya melengkung . Hulunya pula sama seperti hulu parang biasa. diperbuat daripada kayu dan diperkukuhkan dengan sigi. Kelewang juga dianggap sebagai senjata kecemasan terutama terhadap ular. Ada kalanya muncung bilah dibengkokkan ke bawah bagai paruh burung yang disebut kelewang pucuk berkait.

Tenggala merupakan alat pertanian yang penting bagi membajak sawah. Ada tenggala yang mempunyai ukiran pada hujung canggungnya dengan ukiran seperti sulus bayung. Kuku kambing diperbuat daripada besi dan hulunya daripada kayu dan ada juga daripada besi. . Ini dapat mempercepatkan proses penanaman anak padi dan memudahkan petani membuat penanaman yang teratur ke atas tapak penanaman. Tenggala mempunyai ukiran panjang kira-kira 205 cm dan lebarnya kira-kira 78 cm. Tenggala Kuku Kambing Kuku kambing merupakan salah satu cara tradisional digunakan oleh masyarakat petani bagi proses penanaman benih padi di sawah. Pada kebiasaannya tenggala digunakan pada tanah yang berlumpur untuk dibajak. Ia diperbuat daripada kayu dan mempunyai pemegang pandu serta mempunyai canggungnya di hujung. Ia mempunyai mata yang bercabang dua dihujungnya bagi menyelitkan anak padi dan akan ditekan ke dalam tanah untuk ditanam.

diperbuat daripada besi dan mempunyai pemegang daripada kayu yang sederhana panjangnya. membuang rumput-rumput ditapak semaian dan menyapu sampah di laman. membersihkan batas semaian sayur-sayuran. Cara menggunakan pencakar adalah mudah di mana ia hanya perlu dicakar-cakarkan ke atas tanah mengikut kesesuaian tempat tersebut. Pencakar mempunyai pelbagai fungsi kegunaan iaitu sebagai penggembur tanah.Pencakar Pencakar adalah satu jenis peralatan tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian bagi membantu petani menjalankan kegiatan pertaniannya. . Pencakar mempunyai mata seperti sikat.

meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menjimatkan masa kerja. menjimatkan kos buruh. Akhir sekali dapat meningkat produktiviti hasil.Sektor Pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia. dan pelbagai lagi. mesin pembajak. Teknologi Pertanian semakin hari semakin berkembang mengikut peredaran zaman. Jentera Pertanian semakin lama semakin moden. Dari sekecil-kecil mesin rumput sehingga sebesar mesin pembajak. mesin pemerah kelapa dara. Pelbagai Inovasi jentera pertanian juga terdapat di sana. Memang macam-macam mesin atau jentera pertanian yang boleh dijumpai di sana. Ada mesin pengupas kelapa. Gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa melawat Pameran Jentera dan peralatan pertanian sempena MAHA 2010 yang lalu. Jentera Pertanian amat penting dalam pertanian kerana ianya mempercepatkan kerja pertanian. .

.

.

.

Teknologi Pertanian .Jentera Pertanian.

Untuk meratakan. kerana sistem tanaman teres boleh digunakan. Selalunya bagi tanaman pokok buah-buahan jenis saka. belukar dan rumpai mestilah ditebang dan dibersihkan. Seminggu selepas ditebang kayu-kayu dihimpun untuk dibakar seelok-eloknya pada musim kering. maka semua pokok-pokok. mengumpul. membakar dan membersihkan serta yang paling penting ialah membajak. membakar dan membersihkan Jika tapak tanaman adalah dari kawasan hutan. seperti tembikai dan nenas ada kalanya tapak tanaman perlu diratakan.Penyediaan Kawasan Projek Pertanian Kebiasaanya terdapat beberapa peringkat dalam proses penyediaan kawasan sesuatu projek pertanian iaitu menebang. Pokok biasanya ditebang dengan menggunakan gergaji atau jentera seperti jentolak. Membajak Sebab-sebab utama membajak tapak tanaman adalah untuk memulihkan struktur atau keadaan tanah untuk penyediaan batas bagi mendapatkan pengedaran udara dan kelembapan yang sesuai bagi percambahan biji benih . mengumpul. Akar dan tunggul pokok mestilah dibersihkan jika tidak ia akan menjadi sumber inokulum bagi berbagai jenis penyakit akar dan juga perumah kepada anai-anai. Tetapi untuk tanaman buah-buahan yang memerlukan batas . tanah atas hendaklah ditolak dahulu dan dihimpun di satu kawasan kerana tanah atas mengandungi bahan organan dan ‘humus’ yang menjadikan tanah itu subor. tapak tanaman tidak perlu diratakan. Menebang.

lanya dapat menghasilkan permukaan yang gembur sesuai untuk percambahan biji benih. Biasanya sikat piring digunakan sebanyak dua pusingan selepas tanah dibajak dengan bajak piring dimana ia akan menghancurkan ketulan-ketulan tanah yang besar dan menutup ruang-ruang udara. Bajak putar Bajak putar biasa digunakan untuk membuat batas. sikat piring (disc harrow) dan bajak putar (rotary cultivator) 1. Jika digunakan pada tanah yang terlalu basah. Kelajuan bajak putar yang rendah akan menghasilkan ketulan-ketulan yang lebih kecil dibandingkan dengan kelajuan yang lebih tinggi. Sikat piring Fungsi sikat piring ialah untuk memecah dan menghuraikan ketulan tanah dan mendapatkan tanah permukaan yang gembur.Jenis-jenis jentera pembajak yang biasa digunakan ialah bajak piring (disc plough). ia tidak dapat memecah dan menghuraikan tanah disebaliknya menghasilkan ketulan-ketulan besar. Pada kelajuan yang rendah lebih banyak potongan terdapat pada satu meter jarak perjalanan. trektor 2 roda atau trektor jalan kecil (pedestrian operated). Selepas dibajak tanah menjadi ketulan-ketulan yang besar. la digunakan dalam pusingan pertama selepas tanah-dibersihkan untuk menolong dan membalekkan tanah. . 2. Bajak piring Bajak piring boleh digunakan ditanah yang kering dan keras hingga tanah yang agak lembik. la dapat mengerjakan tanah sedalam antara 150 hingga 200 mm. Bajak putar boleh dipasangkan kepada trektor 4 roda. 3.

Pelbagai peralatan mesin pertanian yang dipamerkan. Dengan adanya mesin-mesin pertanian atau jentera pertanian dapat memudahkan pelbagai kegiatan pertanian dijalankan.Mesin Pertanian Gambar peralatan mesin pertanian di ambil semasa pameran HPPNK 2009 yang berlangsung selama 8 hari di MITC. . Melaka.

.Dengan bantuan mesin pertanian ini banyak kos tenaga kerja dapat dijimatkan serta produktiviti juga dapat ditingkatkan. aktiviti pertanian tidaklah sesukar dahulu dengan adanya mesin atau peralatan pertanian yang canggih ini. Seharusnya pengusaha atau usahawantani mengetahui mesin apakah yang sesuai bagi memudahkan kerja-kerja mereka seharian. Kini.

dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. Ic dan sebagainya.komponen mulai transistor. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. yang jika ditempelkan. mengubah arus. Protoboard. CCB. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. melektronik terdiri dari komponen . ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. mengirim atau menangkap. Ic dan sebagainya. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. yang jika ditempelkan.komponen mulai transistor. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan.elektronik terdiri dari komponen . mengirim atau menangkap.engubah arus. Elco. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. CCB. Protoboard. disatukan. Elco. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. menggetarkan materi. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. disatukan. menggetarkan materi. .

Resistor dan simbolnya kapasitor dan simbolnya Transistor dan simbonya Gambar 6 IC atau chip .

seperti rangkaiannya TV.. Perhatikan contoh berikut: Misalnya resistor dengan cincin kuning.7 . Setiap warna menentukan nilainya masing-masing. radio bahkan komputer. Setelah tahu nilai setiap warna. 2009 PENGENALAN KOMPONEN ELEKTRONIK DAN RANGKAIAN LISTRIK KOMPONEN-KOMPONEN DASAR ELEKTRONIK 1.cincin ke tiga berwarna merah. Warna tersebut menunjukkan nilai hambatan dari sebuah resistor.cincin kedua berwarna violet …………………………………………. ………………………………………. sekarang kita akan belajar mengunakannya. Cincin berwarna emas adalah cincin toleransi.Resistor Tahukah kamu jika resistor adalah salah satu komponen yang paling sering digunakan dalam sebuah rangkaian elektronik. merah dan emas. Untuk jelasnya mari kita lihat tabel di bawah.x100 . jadi urutan warna cincin resistor ini adalah . January 29.Thursday. violet. Bagaimana bentuk resistor itu? Gambar 1 merupakan gambar resistor Gambar 1 Resistor dan simbolnya Coba perhatikan bentuk dari resistor di atas! Setiap resistor mempunyai garis/ gelang yang berwarna-warni.cincin pertama berwarna kuning ………………………………………4 .

seperti terlihat pada gambar berikut: Gambar 2 kapasitor dan simbolnya . Komponen seperti inilah yang disebut kapasitor. Setelah kalian mempelajari bentuk dan macam dari resistor. unik kan. 2. Bentuk kapasitor kebanyakan menyerupai tabung kecil tetapi ada juga yang pipih.Untuk membagi tegangan dan masih banyak lagi.Untuk melindungi rangkaian listrik dari arus yang berlebih .Saat kita sambungkan ke sebuah baterai maka muatan listrik akan tersimpan didalamnya.Kapasitor Tahukah kamu bahwa ada sebuah komponen elektronika yang bisa menyimpan muatan listrik . Nilai itu juga bisa kita yang memilihnya.7k Ohm + 5% Nilai toleransi dihitung dengan cara: 4700 x 5% = 235 sehingga. Jadi nilai dari resistor tersebut adalah = 47 x 100+ 5% = 4700 ohm + 5% = 4.Untuk menghambat dan membatasi arus listrik dalam sebuah rangkaian elektronik .Cincin ke empat berwarna emas adalah cincin toleransi…………. Ada juga resistor yang nilainya dapat berubah-ubah. Dan uniknya saat baterai dilepas komponen ini masih bisa mengeluarkan listrik walaupun beberapa detik saja..+ 5% Arti dari toleransi itu sendiri adalah batasan nilai resistansi minimum dan maksimum yang di miliki oleh resistor tersebut. tahukah kalian fungsi dari resistor? Jadi Banyak sekali kegunaaan dari resistor seperti: . Rmaksimum = 4700 + 235 = 4935 Ohm Rminimum = 4700 – 235 = 4465 Ohm Apabila resistor di atas di ukur dengan menggunakan ohmmeter maka nilainya antar 4465 s/d 4935. Resistor yang seperti ini biasanya disebut variabel resistor.

Langkah 4 : Buka switch 1 (OFF). Sekarang kalian sudah mendapat hasil dari percobaan tentang kapasitor. Setelah tahu bentuknya sekarang kita akan mempelajari penggunaan kapasitor pada sebuah rangkaian elektronik. wah….Sebagai penyimpan muatan listrik sudah tentu kapasitas penyimpanannya ada berbagai macam dari beberapa uF sampai F.Transistor Komponen yang satu ini merupakan komponen dasar dari sebuah mikroprosesornya computer. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. 3. Gambar dari sebuah transistor adalah seperti di bawah: . tekan dan lepas switch 2. perhatikan nyala LED Langkah 5 :Tutup switch 1 (ON). Ikuti langkah-langkah di bawah: PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 3. berbeda dengan resistor ataupun kapasitor yang hanya memiliki 2 kaki. Fungsi utamanya adalah menyimpan muatan listrik. lepas switch 2. perhatikan green LED. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. Dalam satu mikroprosesor bisa terdapat jutaan bahkan milyaran transistor. untuk filter. pembangkit frekuensi. Semakin banyak jumlah transistornya semakin cepat aksesnya.hebat ya. Apa sih sebenarnya transistor itu? Transistor merupakan komponen dengan 3 kaki. Untuk mempelajari fungsi ini kita akan membuat suatu percobaan yang menarik. Dari hasil itu dapatkah kalian menarik sebuah kesimpulan tentang kapasitor.

karena akan merusak rangkaian. basis. Tahukah kalian penyebab dari ON/OFF LED.IC (Integrated Circuit) . Langkah 4 : Geser potensio pada posisi paling rendah Langkah 5 : Tutup switch (ON). Oh…ya ternyata transistor ada 2 macam ada yang bertipe NPN dan PNP. Perbedaanya terletak pada kombinasi bahannya. amati perubahan nyala LED.Gambar 4 Transistor dan simbonya Setiap kaki mempunyai nama sendiri-sendiri ada emitter. Tahukah kalian fungsi dari transistor? Fungsinya diantaranya .Sebagai penguat tegangan dan arus Project dibawah akan membantu kalian memahami penggunaan dan cara kerja transistor. Bisakah kalian menjelaskannya! Transistor akan aktif saat tegangan di basis cukup besar. Karena transistor mempunyai 3 kaki maka untuk mengetahui kaki-kainya diperlukan teknik khusus atau bisa juga melihat datasheet yang dikeluarkan pabrik pembuatnya. geser pelan-pelan VR sampai nilai maksimum. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian.Sebagai switc otomatis . Pada percobaan dio atas tegangan di basis kita ubah dari kecil sampai besar dengan mengeser VR 4. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 5. Dan memasangnya jangan sampai salah. collector.

Jika kalian bandingkan ukuran peralatan elektonik zaman dulu dengan peralatan keluaran sekarang pasti perbedaan ukurannya sangat mencolok. Tahukah kamu bahwa warna cahaya yang dihasilkan LED bermacam-macam. Di dalam sebuah chip bisa terdapat beberapa rangkaian dengan jumlah transistor. Gambar 6 IC atau chip 5. dan kuning . Gambar di samping merupakan bentuk LED. Tahukah kamu mengapa kemajuan di dunia elektronik begitu pesat. Ya. computer pada awal ditemukan ukurannya sangat besar. Ya. merah. benda kecil semacam lampu yang bias bercahaya itulah yang disebut LED (light Emiting Diode). IC dirancang dengan fungsi yang spesifik dan dalam penggunaannya harus di kombinasikan dengan rangkaian tertentu pula. tetapi sekarang jauh lebih kecil (laptop) atau ukuran televisi yang sangat besar sekarang dengan teknologi layer datar maka ukurannya tinggal beberapa centi saja.LED (Light Emiting Diode) Pernakah kalian melihat benda kecil yang bisa berkedip-kedip dalam sebuah alat elektronik. Bahan untuk membuat IC disebut semikonduktor. itu semua karena ditemukannya IC (Integrated Circuit) atau biasa dikenal dengan chip. Berikut adalah gambarnya. ada yang berwarna biru. resistor dan kapasitor yang bisa mencapai ribuan bahkan jutaan. Sebagai contoh.

lampu pohon natal yang menggunakan LED. Sedangkan cara memasang LED yang benar adalah kaki anoda (biasanya kaki yang terpanjang) haruslah dapat (+) baterai. 6.Buzzer dan speaker Kalian pasti sudah sering melihat alat yang satu ini. sekarang banyak lampu hias seperi lampu 17-san. Sinyal listrik yang melalui koil akan mengakibatkan besar gaya magnet berubahubah sehingga membran bergetar dan menghasilkan bunyi. telephone.Gambar 7. Seperti pada radio. LED Sekarang coba cari fungsinya LED untuk apa? -Penghasil cahaya -Sebagai indicator/penunjuk jika suatu rangkaian sedang aktif. Ya! Alat ini digunakan untuk menghasilkan suara. TV. 7. Karena kemampuannya menghasilkan cahaya.Switch Jika kalian sedang ingin menyalakan lampu atau ingin menonton TV pasti kalian . Koil merupakan lilitan kabel pada sebuah logam biasanya tembaga yang berguna untuk mengahsilkan gaya magnet. Alat ini dapat mengasilkan suara karena mempunyai membran yang terhubung dengan magnet dan koil.

1 Rangkaian Project kipas (seri) . Coba pahami dan beri kesimpulkan. Tahukah kalian perbedaannya. Dapatkah kamu menyebutkan contoh alat yang mengunakan kipas?. 8. Supaya percobaan kita berhasil harap diikuti setiap langkah berikut: Langkah 1: Siapkan komponen bulp 2. Langkah 4: Buat rangkaian Light and Fan in Parallel (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. apa yang dapat kalian lihat. switch.5 V.2). PROJECT: Tahukah kalian bahwa ada 2 macam rangkaian listrik yaitu seri dan pararel. kipas. apa yang dapat kalian lihat. baterai box. Langkah 3: Aktifkan switch.Kipas Alat yang satu ini tentu sudah tidak asing lagi bukan.1). Apa sebenarnya kegunaan dari switch? Fungsi utamanya adalah untuk menyambung dan memutuskan aliran listrik dari sebuah rangkaian. Peralatan yang menggunakan kipas antara lain kipas angin yang sering kita pakai saat udara panas atau juga pada CPU sebuah PC sebagai pendingin ternyata juga mengunakan kipas. Langkah 5: Aktifkan switch. sekarang kalian tahu bukan dengan adanya switch maka kita dapat mengnyalakankan dan memadamkan lampu kapan saja.terlebih dahulu menekan sebuah tombol. Langkah 2: Buat rangkaian Light and Fan in Series (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. C Gambar 8. maka kita dapat mengetahui perbedaan diantra keduanya. Pada kipas terdapat lilitan (koil) yang akan menghasilkan gaya megnet saat dialiri arus listrik. Gaya magnet inilah yang akn menggerakkan kipas sehingga menghasilkan putaran. Tombol inilah yang dimaksud dengan switch. Alat ini dapat berputar layaknya baling-baling pesawat terbang jika kita aliri listrik. Melalui sedikit percobaan yang sederhana yang akan kita lakukan.

Gambar 8.2 Rangkaian Project kipas (parallel) .

TV.L. 1. Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna . Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan 3.negatif (katod) dan positif (anod) LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt Bahagian LED C. 3. Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus B. Diod Pemancar Cahaya .D.E. pemain CD/DVD Ia mempunyai kaki berkutub . Ia adalah sejenis diod Dikenali sebagai "Light Emiting Diod" Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio. permainan. 2. Bateri 1. 4. 6. Dibuat daripada karbon dan tanah 2. 5. Perintang Tetap Karbon Simbol LED 1.NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN DUA ELEKTRONIK A.

Lagu Kod Perintang Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih D. Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus 2.Ohm 5% MM O 2 2 3 E 5% 2 2 000 Ohm 5% 22K Ohm F. tv dan unit pembesar suara . Perintang Boleh Laras 1. Membaca Kod Perintang Bilangan Sifar 0 00 000 0000 00000 000000 0000000 - Toleransi 5% 10% 20% Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan MMH 2 2 0 E 5% 2 2 .Simbol perintang tetap karbon perrintang tetap karbon ditandakan dengan 4 jalur warna Kod Warna Nombor Warna Jalur Pertama/Kedua Hitam 0 0 Perang/Coklat 1 1 Merah 2 2 Oren/Jingga 3 3 Kuning 4 4 Hijau 5 5 Biru 6 6 Ungu 7 7 Kelabu 8 Putih 9 Emas Perak Tiada warna 5. Sering digunakan dalam radio.

Berfungsi juga sebagai suis 2. Transistor PNP Binaan : N = Bahan Negatif .Simbol resistor Perintang boleh laras G. Kapasitor 1. Jenis. Terdapat 2 jenis transistor a. Transistor 1. Jenis. Transistor NPN Binaan Simbol Transistor NPN b. Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. Terdapat dua jenis Kapasitor berkutub Simbol Kapasitor Berkutub Kapasitor tanpa kutub Simbol kapasitor tanpa kutub H. Digunakan untuk menyimpas cas elektrik 2. P = Bahan Positif Simbol Transistor PNP .

4. Buzzer Simbol Buzzer 1. Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi 2.3. Digunakan dalam litar penggera C. ii. Digunakan untuk membuka dan menutup litar D. Suis tekan . iii. Transistor mempunyai 3 kaki i. Suis togel Simbol suis togel 1. Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah 2. C = Pemungut (Collector) B = Tapak (Base) E = Pemancar (Emitter) B.

3.Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen C. suis tekan tutup. dan suis tekan on 2. E. Penjalur Wayar . Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan.Simbol Suis tekan Hidup Simbol Suis Tekan Tutup 1. Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan. Suis Mikro ALATAN TANGAN ELEKTRONIK A. Pemotong Sisi .Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen B. Playar Muncung Tirus . Terdapat dua jenis .

Stesen Pematri .Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik H. Alat Pematri Elektrik Pemutar Skru Philips . Dibuat daripada campuran timah dan plumbum Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40% . c.Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru G.Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya I.Penjalur Wayar Mudah D. Pemutar Skru Pemutar Skru rata F. b. .Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar E. Penyedut Patri .Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula BAHAN PEMATRI 1. Penjalur Wayar Spring . Timah Patri a.

Fluks a.2. Sebelum Mematri a. 2. b. c. b. 3. d. Dipanggil juga sebagai bahan lakur. Bod litar bercetak Verobod Bahagian Atas KAEDAH MEMATRI 2. Bahagian Bawah Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las Panaskan alat pematri Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri . Bod Litar 1. Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh.

Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen d. Contoh litar 1 . Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah 4. Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen Hasil pematrian yang baik bahan patri berlebihan bahan patri sangat berlebihan 3. Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen c. Jika di dapati terdapat lebihan timah patri. Semasa mematri a. cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri b. Selepas Mematri a. Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar.2. Condongkan pematri sehingga 30 darjah b.

Contoh litar 3 .E. Contoh litar 2 Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L. Wayar Pelompat Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 1 6.E. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 2 8.Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.D.D.

2007 Smk. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 3 10.Bateri 9V Suis Togel Perintang Tetap Karbon L.E. Bukit Jana.D. Asal . Transistor Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Menu Hakcipta © Muhammad Khairi.D. 34600 Kamunting. Contoh litar 4 Bateri 9V Suis Togel Kapasitor Perintang Tetap Karbon L.E.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->