Seni pertukangan khususnya pertukangan tradisional merupakan satu seni yang tidak dapat dipisahkan di kalangan masyarakat Malaysia

. Pertukangan tradisional adalah lebih kepada pertukangan tangan yang halus dan menarik. Ia menggunkan peralatan tradisional yang dilakukan secara manual dan bukannya dengan menggunakan mesin atau pun alatan moden. Alat-alat tradisional yang biasanya digunakan adalah seperti ketam, pahat, penukul, kikir, gergaji, gerudi, kertas pasir dan lain-lain. Penggunaan alatan ini boleh menghasilkan kerja yang halus dan menarik walaupun mengambil masa yang agak lama. Namun pada masa kini, kebanyakan alatan ini telah digantikan dengan peralatan moden yang lebih menjimatkan masa dan kos.

Gergaji
Gergaji merupakan alat yang diperbuat daripada besi yang bergerigi pada matanya dan digunakan untuk memotong kayu, papan dan lain-lain. Gergaji mempunyai saiz dan bentuk mata yang bermacam-macam. Mata yang berbagaibagai jenis ini boleh ditukar-tukar mengikut keperluan penggunanya. Pelbagai jenis gergaji yang digunakan pada masa dahulu mengikut keperluannya. Gergaji tangan merupakan gergaji kecil yang kerapkali digunakan. Selalunya pemegang tangan bagi gergaji diperbuat daripada kayu. Jenis-jenis gergaji adalah seperti:. Gergaji aneka iaitu gergaji yang pelbagai jenis matanya yang boleh ditukartukar. . Gergaji balak (baluk) iaitu gergaji untuk membuat papan. . Gergaji belah iaitu gergaji untuk memotong kayu mengikut hala urat . Gergaji besi iaitu gergaji untuk memotong besi. . Gergaji besar iaitu gergaji yang bingkainya merupakan bentuk huruf H. . Gergaji kerat iaitu gergaji untuk memotong kayu melintang urat. . Gergaji kerawang iaitu gergaji untuk membuat ukiran. . Gergaji pita (tali) iaitu gergaji yang matanya berlingkar. . Gergaji tangan iaitu gergaji kecil yang dipegang dengan sebelah tangan. . Gergaji tebuk iaitu gergaji dengan mata yang tidak lebar. . Gergaji rantai. . Gergaji racik. . Gergaji talam.

. Gergaji andang. Gergaji Balak

Gergaji Andang

Gerudi
Gerudi merupakan salah satu alat pertukangan yang popular pada masa dahulu dan masih lagi digunakan pada masa sekarang. Ia merupakan sejenis alat untuk membuat lubang pada kayu, yang biasanya untuk memasang pasak. Pada masa dahulu, banyak tanggam atau sambungan kayu yang menggunakan pasak kayu. Gerudi mempunyai mata yang tirus dan tajam, diperbuat daripada besi dan mempunyai pemutar tangan untuk menggerakkannya. Hulu pemegangnya pula kebiasaannya diperbuat daripada kayu.

Kertas Pasir
Kertas pasir merupakan kertas yang digunakan pada proses akhir pertukangan. Ia merupakan kertas kasar yang seperti pasir di mana ia digunakan untuk meratakan permukaan kayu supaya ia lebih kemas dan licin. Kertas ini akan digosokkan berkali-kali ke atas permukaan kayu yang hendak dilicinkan. Secara tradisional sebelum kewujudan kertas pasir, masyarakat Malaysia menggunakan daun palas untuk proses merata dan melicinkan kayu seperti hulu kapak, parang, cangkul dan sebagainya. Daun Mempalas

Bentuk-bentuk Kertas Pasir

tetapi ketam betina sebaliknya. di mana ketam panjang digunakan sebagai ketam penyudah. Ketam ada pelbagai-bagai jenis iaitu ketam panjang. Namun pada masa sekarang. Ketam Panjang Ketam Lidah Betina Ketam Lidah Jantan . Mata ketam diperbuat daripada logam dan bahagian-bahagian lain diperbuat daripada kayu. ketam lidah jantan. ketam halus besi dan ketam golek. Ketam mempunyai saiz yang pelbagai. terutamanya untuk melicinkan dan meratakan permukaan kayu. ketam lidah betina. keseluruhan ketam diperbuat daripada logam dan banyak yang menggunakan tenaga elektrik. Papan atau mengecilkannya kepada ukuran yang diperlukan dalam pertukangan tradisional Melayu. Ketam jantan akan menghasilkan tahi ketam atau tatal yang tebal. Ketam jantan juga sesuai dijadikan alat pemula kerja dan ketam betina sebagai alat penyudah kerja. Ia mempunyai pemegang kanan dan kiri untuk memudahkan pengguna menjalankan proses pengetaman kayu.Ketam Ketam merupakan alat yang digunakan untuk melicinkan kayu.

Ketam Halus Besi Ketam Golek .

Rentas batang kikir yang berbentuk bulat. separuh bulat. Kikir Kikir Tiga Segi Kikir Pipih Kikir Setengah Bulat . Matanya pula ada yag disusun sehala. tiga segi dan sebagainya. Secara tradisionalnya orang Melayu zaman dahulu menggunakan kikir yang diperbuat daripada kulit ikan pari yang menggerutu. Kikir satu permukaannya melengkung atau berbentuk separuh silinder dikenali sebagai kikir belah rotan. dua hala dan pelbagai hala. Kikir ini dikenali sebagai kikir pari. Kikir juga mempunyai pelbagai jenis yang dirujuk berdasarkan bentuk rentas batang dan bentuk mata atau giginya. Ia digunakan untuk mengikir kayu atau kulit. melicinkan dan memotong besi. Ia digunakan untuk mengikis. kayu dan lain-lain.Kikir Kikir merupakan alat yang diperbuat daripada keluli dalam batang atau bar yang bergerigi halus pada permukaan atau tepinya.

Ada juga jenis pahat yang tidak bermata tajam. Pahat itu dinamakan sebagai pahat pating. Jenis-jenisnya diberi berasaskan bentuk mata dan bilahnya. Antara jenis yang pelbagai itu ialah pahat mata bulat.Pahat Pahat merupakan alat besi yang berbentuk bilah bersegi dengan mata yang tajam dihujungnya. Pahat juga mempunyai pelbagai jenis. pahat kuku. Hulu pahat diperbuat daripada kayu yang berbentuk bulat gadah dan dibuntutnya dipasangkan sisi supaya ia tidak mudah pecah apabila diketuk dengan tukul. pahat caku dan pahat mata lintang. Kegunaan utamanya adalah bersama tukul/penukul untuk menebuk lubang dan memperkemaskan takuk tanggam serta mengukir kayu. pahat putar. Pahat Pahat Kuku Pahat Batu Pahat Ulu .

Tukul Tukul Besi Kepala Bulat Tukul Besi Kepala Pipih Tukul Besi Kepala V Tukul Kayu *Gambar tukul kayu diambil dari website www.Tukul Tukul atau penukul merupakan sejenis alat pertukangan yang digunakan untuk mengetuk atau memukul. Tukul kayu ini selalunya digunakan pada bahagian yang mesti tidak tercalar oleh ketukan. ada yang halus dan ada yang berkuku digunakan untuk mengumpil paku. Bentuk tukul yang asal adalah hulu yang lurus dan kepala dihujungnya.brandnametools.biz . Tukul besi pula keseluruhannya diperbuat daripada besi dan ia biasanya digunakan untuk mengetuk logam dan memecahkan batu. Kepala tukul mempunyai pelbagai bentuk dan rupa. Tukul yang keseluruhannya diperbuat daripada kayu dipanggil tukul kayu. Ada yang bersegi.

kelewang. Masyarakat Malaysia pada masa dahulu menggunakan peralatan pertanian tradisional dalam mengusahakan tanaman serta menjalankan seluruh kegiatan pertanian. Kebiasaannya bajak selalu digunakan dikawasan sawah bagi proses penanaman padi. Peralatan pertanian tradisional yang kebiasaan digunakan adalah seperti cangkul. tenggala. Masyarakat moden pada masa ini sudah tidak menggunakan alatan tradisional lagi kerana telah ditenggelami oleh penggunaan peralatan moden yang canggih serta dapat memudahkan dan mempercepatkan proses kerja Bajak Bajak merupakan alat tradisional yang digunakan bagi kegiatan pertanian untuk tujuan penggemburan tanah. Fungsi utama bajak ini juga adalah untuk melakukan kerja-kerja penimbusan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tumbuhan seperti rumput-rampai. akar dan sebagainya ke dalam tanah . Bajak diperbuat daripada besi dan mempunyai gigigigi seperti sikat dan digunakan secara manual serta tidak disambungkan kepada jentera moden untuk membolehkan ianya berfungsi.PERALATAN PERTANIAN Pertanian merupakan satu bidang yang terpenting dalam menjana ekonomi negara pada masa kini. sabit. Bajak Sikat Cangkul . pencakar dan sebagainya. parang. Perubahan demi perubahan telah dilalui dalam bidang pertanian terutamanya dari segi penggunaan alat-alatan serta kaedah-kaedah yang dijalankan. tajak. kuku kambing. Ia juga berfungsi dengan bantuan binatang peliharaan seperti kerbau dan lembu dan ini boleh membantu mempercepatkan proses pembajakan tanah. menyediakan ruang udara di dalam tanah untuk tanaman dan mengawal rumput-rampai daripada tumbuh.

Cangkul lurus digunakan untuk menggali lubang yang sempit seperti turus pagar atau untuk menanam tiang. Cangkul kebiasaannya digunakan untuk merata. keladi. Terdapat pelbagai jenis cangkul yang dikenali sebagai cangkul betul (lurus) dan cangkul burung yang lebih dikenali sebagai alabangka. Tanaman yang diusahakan seperti ubi.Cangkul atau penggali merupakan alat tradisional yang digunakan untuk pertanian. Ada hulu berbentuk lurus dan ada juga yang berbentuk bengkok. tebu dan sebagainya. sayur-sayuran. Matanya pula diperbuat daripada besi. menggembur dan memecahkan tanah. Petani di kampung lazimnya menggunakan cangkul bagi menggemburkan tanah sebelum bercucuk tanam. keledek. Cangkul burung pula digunakan untuk memecahkan tanah yang keras atau merejang batu. Cangkul Kecil Cangkul Besar . Cangkul mempunyai pelbagai jenis bentuk pemegang atau hulu yang diperbuat daripada kayu. Walaupun kini sudah terdapat pelbagai jenis jentera bajak moden namun penggunaan cangkul masih lagi diperlukan bagi setengah-setengah kerja di kebun atau di sawah.

kebun atau dusun. Bagi petani wanita. Tajak Duduk . tajak umpama gabungan cangkul dan parang. Pada pandangan yang paling dekat. Petani lebih gemar menajak rumput di kebun mereka daripada menggunakan racun serangga makhluk perosak kerana dikhuatiri racun akan memberi kesan negatif kepada hasil tanaman di kebun atau dusun. Tajak adalah satu-satunya alternatif yang boleh diambil untuk membajak bahagian-bahagian sawah yang terlalu dalam kerana ia tidak boleh menggunakan tenggala atau kerbau. tetapi kegunaannya adalah untuk menajak rumput dan menggembur tanah. Hulunya berbentuk bulat gadah besar secekak yang mana panjangnya setengah depa. di mana satu dipangkal hulu dan satu lagi kira-kira dua pertiga hulu ke bawahnya. Tajak digunakan oleh petani untuk membersihkan rumput dikeliling rumah. sawah. Tajak mempunyai bentuk yang amat berbeza daripada senjata atau alat pertanian yang lain. di mana ia bermula dari bahagian rusuk kanan atau rusuk kiri. Ayunan tajak adalah meliputi jarak sudut kira-kira 120 darjah dikeliling penggunanya. Cara menggunakan tajak adalah memegang dengan kedua-dua belah tangan. Pemegangnya panjang ( purata dua kaki setengah) yang sederhana besar serta bongkok udang dan runcing dihujungnya. Pada lengkungan dalam terdapatnya mata dan bilah ini dipasang melintang hulu seperti cangkul. tajak digunakan seperti cangkul untuk menggembur tanah bagi bercucuk tanam di sekeliling rumah.Tajak Tajak merupakan alat tradisional yang biasanya digunakan di sawah-sawah padi.

Ia mempunyai pemegang/ hulu yang diperbuat daripada kayu. penggunaannya yang paling meluas adalah untuk menuai padi di mana ia menggantikan penggunaan ani-ani yang merupakan alat utama penuai padi pada era 1960-an. Kegunaan alat ini yang paling utama adalah untuk memotong padi. diikat secara kuat dengan tali supaya tidak jatuh semasa digunakan. Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa dan kelapa sawit perlu digantung kepada galah.Cara Tajak digunakan untuk menggemburkan dan mencangkul tanah Sabit Sabit juga merupakan satu jenis alat tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian. rumput dan mengait buah seperti kelapa dan kelapa sawit. Penggembala lembu dan kambing di kampung-kampung menggunakan sabit tangan untuk menyabit rumput sebagai makanan ternakan tersebut. Namun begitu. Sabit adalah pisau yang melengkung dengan mata yang licin atau bergerigi. Sabit .

Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa atau kelapa sawit Sabit yang digunakan untuk mengait kelapa .

memotong rawan. Ukuran mata parang adalah berbeza-beza dan bergantung kepada cara kegunaannya di mana parang yang lebih panjang di gunakan untuk menebas atau menebang dan parang kontot ( sederhana panjang ) digunakan untuk kerja harian seperti mengupas kelapa. menyembelih binatang dan seumpamanya. mencincang ayam atau memotong duri dan sirip ikan yang besar seperti ikan mayong. Kebiasaannya. Parang belitung digunakan untuk membelah kelapa. pulutan atau bagok. ia digunakan untuk menebas dan menebang pokok-pokok kecil di kebun atau di ladang. tulang kambing. Parang puting digunakan untuk mencungkil tanah bagi menanam sayur-sayuran. lembu. parang belitung dan parang bongkok. parang puting. tebu dan sebagainya. tetapi yang lurus dan pendek ada yang mempunyai sarung. Hulu parang pula diperbuat daripada kayu di mana sesetengah hulu ada yang berukir tetapi pada kebiasaannya tidak mempunyai sebarang ukiran.Parang Parang merupakan alat serbaguna yang boleh digunakan dalam bidang pertanian dan juga untuk kegiatan harian seperti mengupas kelapa. Parang juga mempunyai sarung di mana ia bergantung kepada bentuk bilahnya. Pelbagai jenis parang yang boleh didapati iaitu termasuk parang panjang. Bagi bilah yang bengkok ia tidak mempunyai sarung. Jenis-jenis Parang Parang Penebas Parang Kelapa Parang Cengkok Parang Bugis .

diperbuat daripada kayu dan diperkukuhkan dengan sigi. Kelewang digunakan juga bagi menebas rumput. Ianya diguna secara sabitan rumput atau hayunan secara berpusing bergantung kepada kemahiran penggunanya. Kelewang juga dianggap sebagai senjata kecemasan terutama terhadap ular. Hulunya pula sama seperti hulu parang biasa. membersihkan kawasan sekeliling rumah atau kebun dan juga dusun.Kelewang Kelewang adalah tergolong dalam kumpulan parang panjang yang bilahnya melengkung . Bilah kelewang lebar di tengah. Cara menggunakan Kelewang Tenggala . Ada kalanya muncung bilah dibengkokkan ke bawah bagai paruh burung yang disebut kelewang pucuk berkait. kecil dan tebal dipangkal serta mempunyai muncung yang runcing.

Kuku kambing diperbuat daripada besi dan hulunya daripada kayu dan ada juga daripada besi. Ada tenggala yang mempunyai ukiran pada hujung canggungnya dengan ukiran seperti sulus bayung. Pada kebiasaannya tenggala digunakan pada tanah yang berlumpur untuk dibajak. Tenggala Kuku Kambing Kuku kambing merupakan salah satu cara tradisional digunakan oleh masyarakat petani bagi proses penanaman benih padi di sawah.Tenggala merupakan alat pertanian yang penting bagi membajak sawah. Ia diperbuat daripada kayu dan mempunyai pemegang pandu serta mempunyai canggungnya di hujung. Tenggala mempunyai ukiran panjang kira-kira 205 cm dan lebarnya kira-kira 78 cm. Ia mempunyai mata yang bercabang dua dihujungnya bagi menyelitkan anak padi dan akan ditekan ke dalam tanah untuk ditanam. Ini dapat mempercepatkan proses penanaman anak padi dan memudahkan petani membuat penanaman yang teratur ke atas tapak penanaman. .

Pencakar mempunyai mata seperti sikat. Cara menggunakan pencakar adalah mudah di mana ia hanya perlu dicakar-cakarkan ke atas tanah mengikut kesesuaian tempat tersebut. Pencakar mempunyai pelbagai fungsi kegunaan iaitu sebagai penggembur tanah. . membersihkan batas semaian sayur-sayuran. membuang rumput-rumput ditapak semaian dan menyapu sampah di laman. diperbuat daripada besi dan mempunyai pemegang daripada kayu yang sederhana panjangnya.Pencakar Pencakar adalah satu jenis peralatan tradisional yang digunakan dalam bidang pertanian bagi membantu petani menjalankan kegiatan pertaniannya.

meningkatkan kecekapan pengeluaran dan menjimatkan masa kerja. Jentera Pertanian semakin lama semakin moden. Jentera Pertanian amat penting dalam pertanian kerana ianya mempercepatkan kerja pertanian. Ada mesin pengupas kelapa. menjimatkan kos buruh.Sektor Pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia. Dari sekecil-kecil mesin rumput sehingga sebesar mesin pembajak. Pelbagai Inovasi jentera pertanian juga terdapat di sana. dan pelbagai lagi. Gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa melawat Pameran Jentera dan peralatan pertanian sempena MAHA 2010 yang lalu. Memang macam-macam mesin atau jentera pertanian yang boleh dijumpai di sana. . Akhir sekali dapat meningkat produktiviti hasil. Teknologi Pertanian semakin hari semakin berkembang mengikut peredaran zaman. mesin pembajak. mesin pemerah kelapa dara.

.

.

.

Jentera Pertanian. Teknologi Pertanian .

Tetapi untuk tanaman buah-buahan yang memerlukan batas . Seminggu selepas ditebang kayu-kayu dihimpun untuk dibakar seelok-eloknya pada musim kering. maka semua pokok-pokok. seperti tembikai dan nenas ada kalanya tapak tanaman perlu diratakan.Penyediaan Kawasan Projek Pertanian Kebiasaanya terdapat beberapa peringkat dalam proses penyediaan kawasan sesuatu projek pertanian iaitu menebang. Akar dan tunggul pokok mestilah dibersihkan jika tidak ia akan menjadi sumber inokulum bagi berbagai jenis penyakit akar dan juga perumah kepada anai-anai. Pokok biasanya ditebang dengan menggunakan gergaji atau jentera seperti jentolak. mengumpul. tapak tanaman tidak perlu diratakan. Untuk meratakan. membakar dan membersihkan Jika tapak tanaman adalah dari kawasan hutan. membakar dan membersihkan serta yang paling penting ialah membajak. Membajak Sebab-sebab utama membajak tapak tanaman adalah untuk memulihkan struktur atau keadaan tanah untuk penyediaan batas bagi mendapatkan pengedaran udara dan kelembapan yang sesuai bagi percambahan biji benih . mengumpul. belukar dan rumpai mestilah ditebang dan dibersihkan. kerana sistem tanaman teres boleh digunakan. tanah atas hendaklah ditolak dahulu dan dihimpun di satu kawasan kerana tanah atas mengandungi bahan organan dan ‘humus’ yang menjadikan tanah itu subor. Menebang. Selalunya bagi tanaman pokok buah-buahan jenis saka.

Biasanya sikat piring digunakan sebanyak dua pusingan selepas tanah dibajak dengan bajak piring dimana ia akan menghancurkan ketulan-ketulan tanah yang besar dan menutup ruang-ruang udara. Bajak putar Bajak putar biasa digunakan untuk membuat batas. ia tidak dapat memecah dan menghuraikan tanah disebaliknya menghasilkan ketulan-ketulan besar. Selepas dibajak tanah menjadi ketulan-ketulan yang besar. Kelajuan bajak putar yang rendah akan menghasilkan ketulan-ketulan yang lebih kecil dibandingkan dengan kelajuan yang lebih tinggi. Pada kelajuan yang rendah lebih banyak potongan terdapat pada satu meter jarak perjalanan. Sikat piring Fungsi sikat piring ialah untuk memecah dan menghuraikan ketulan tanah dan mendapatkan tanah permukaan yang gembur. la digunakan dalam pusingan pertama selepas tanah-dibersihkan untuk menolong dan membalekkan tanah. la dapat mengerjakan tanah sedalam antara 150 hingga 200 mm. 3. 2. Bajak piring Bajak piring boleh digunakan ditanah yang kering dan keras hingga tanah yang agak lembik. trektor 2 roda atau trektor jalan kecil (pedestrian operated).Jenis-jenis jentera pembajak yang biasa digunakan ialah bajak piring (disc plough). . Jika digunakan pada tanah yang terlalu basah. lanya dapat menghasilkan permukaan yang gembur sesuai untuk percambahan biji benih. Bajak putar boleh dipasangkan kepada trektor 4 roda. sikat piring (disc harrow) dan bajak putar (rotary cultivator) 1.

Pelbagai peralatan mesin pertanian yang dipamerkan. . Melaka. Dengan adanya mesin-mesin pertanian atau jentera pertanian dapat memudahkan pelbagai kegiatan pertanian dijalankan.Mesin Pertanian Gambar peralatan mesin pertanian di ambil semasa pameran HPPNK 2009 yang berlangsung selama 8 hari di MITC.

Seharusnya pengusaha atau usahawantani mengetahui mesin apakah yang sesuai bagi memudahkan kerja-kerja mereka seharian. Kini.Dengan bantuan mesin pertanian ini banyak kos tenaga kerja dapat dijimatkan serta produktiviti juga dapat ditingkatkan. aktiviti pertanian tidaklah sesukar dahulu dengan adanya mesin atau peralatan pertanian yang canggih ini. .

CCB. Ic dan sebagainya.komponen mulai transistor. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. mengirim atau menangkap. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga. Elco. menghasilkan tegangan listrik dan lain-lain. dapat juga langsung di tempelkan pada papan rangkaian dengan alat penghubung lain seperti kabel atau tembaga.komponen mulai transistor. Elco. menggetarkan materi. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. mengubah arus. Protoboard. Suatu rangkaian elektronika dapat di gabungkan dengan menggunakan PCB. .elektronik terdiri dari komponen . Protoboard. CCB.engubah arus. disatukan. yang jika ditempelkan. Ic dan sebagainya. ataupun Veroboard dengan cara di solder menggunakan timah. mengirim atau menangkap. melektronik terdiri dari komponen . disatukan. semakin bagus komponen dari rangkaian elektronik tersebut semakin bagus juga efek yang di dapatkan. yang jika ditempelkan. dipanaskan dan sebagainya akan menghasilkan suatu efek suhu atau panas. menggetarkan materi.

Resistor dan simbolnya kapasitor dan simbolnya Transistor dan simbonya Gambar 6 IC atau chip .

7 . violet. sekarang kita akan belajar mengunakannya.cincin ke tiga berwarna merah. 2009 PENGENALAN KOMPONEN ELEKTRONIK DAN RANGKAIAN LISTRIK KOMPONEN-KOMPONEN DASAR ELEKTRONIK 1.cincin pertama berwarna kuning ………………………………………4 . Setiap warna menentukan nilainya masing-masing. ……………………………………….x100 .Resistor Tahukah kamu jika resistor adalah salah satu komponen yang paling sering digunakan dalam sebuah rangkaian elektronik. seperti rangkaiannya TV.Thursday. Untuk jelasnya mari kita lihat tabel di bawah. Cincin berwarna emas adalah cincin toleransi. merah dan emas. jadi urutan warna cincin resistor ini adalah .cincin kedua berwarna violet …………………………………………. Bagaimana bentuk resistor itu? Gambar 1 merupakan gambar resistor Gambar 1 Resistor dan simbolnya Coba perhatikan bentuk dari resistor di atas! Setiap resistor mempunyai garis/ gelang yang berwarna-warni. Setelah tahu nilai setiap warna.. Warna tersebut menunjukkan nilai hambatan dari sebuah resistor. Perhatikan contoh berikut: Misalnya resistor dengan cincin kuning. radio bahkan komputer. January 29.

unik kan. Nilai itu juga bisa kita yang memilihnya. Komponen seperti inilah yang disebut kapasitor. tahukah kalian fungsi dari resistor? Jadi Banyak sekali kegunaaan dari resistor seperti: . Rmaksimum = 4700 + 235 = 4935 Ohm Rminimum = 4700 – 235 = 4465 Ohm Apabila resistor di atas di ukur dengan menggunakan ohmmeter maka nilainya antar 4465 s/d 4935. Ada juga resistor yang nilainya dapat berubah-ubah.Untuk menghambat dan membatasi arus listrik dalam sebuah rangkaian elektronik .7k Ohm + 5% Nilai toleransi dihitung dengan cara: 4700 x 5% = 235 sehingga. seperti terlihat pada gambar berikut: Gambar 2 kapasitor dan simbolnya . Jadi nilai dari resistor tersebut adalah = 47 x 100+ 5% = 4700 ohm + 5% = 4.. Dan uniknya saat baterai dilepas komponen ini masih bisa mengeluarkan listrik walaupun beberapa detik saja. Resistor yang seperti ini biasanya disebut variabel resistor. Setelah kalian mempelajari bentuk dan macam dari resistor.Saat kita sambungkan ke sebuah baterai maka muatan listrik akan tersimpan didalamnya.Untuk melindungi rangkaian listrik dari arus yang berlebih . 2.Cincin ke empat berwarna emas adalah cincin toleransi…………. Bentuk kapasitor kebanyakan menyerupai tabung kecil tetapi ada juga yang pipih.Kapasitor Tahukah kamu bahwa ada sebuah komponen elektronika yang bisa menyimpan muatan listrik .+ 5% Arti dari toleransi itu sendiri adalah batasan nilai resistansi minimum dan maksimum yang di miliki oleh resistor tersebut.Untuk membagi tegangan dan masih banyak lagi.

Transistor Komponen yang satu ini merupakan komponen dasar dari sebuah mikroprosesornya computer.hebat ya. tekan dan lepas switch 2. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. Gambar dari sebuah transistor adalah seperti di bawah: .Sebagai penyimpan muatan listrik sudah tentu kapasitas penyimpanannya ada berbagai macam dari beberapa uF sampai F. untuk filter. Dalam satu mikroprosesor bisa terdapat jutaan bahkan milyaran transistor. lepas switch 2. Dari hasil itu dapatkah kalian menarik sebuah kesimpulan tentang kapasitor. pembangkit frekuensi. 3. Langkah 4 : Buka switch 1 (OFF). Apa sih sebenarnya transistor itu? Transistor merupakan komponen dengan 3 kaki. Sekarang kalian sudah mendapat hasil dari percobaan tentang kapasitor. wah…. Ikuti langkah-langkah di bawah: PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 3. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan. berbeda dengan resistor ataupun kapasitor yang hanya memiliki 2 kaki. Fungsi utamanya adalah menyimpan muatan listrik. Setelah tahu bentuknya sekarang kita akan mempelajari penggunaan kapasitor pada sebuah rangkaian elektronik. perhatikan nyala LED Langkah 5 :Tutup switch 1 (ON). perhatikan green LED. Untuk mempelajari fungsi ini kita akan membuat suatu percobaan yang menarik. Semakin banyak jumlah transistornya semakin cepat aksesnya.

PROJECT: Langkah 1 : Mari kita buat rangkaian seperti tampak pada gambar 5. collector. Tahukah kalian fungsi dari transistor? Fungsinya diantaranya .Sebagai penguat tegangan dan arus Project dibawah akan membantu kalian memahami penggunaan dan cara kerja transistor. Oh…ya ternyata transistor ada 2 macam ada yang bertipe NPN dan PNP.IC (Integrated Circuit) . Dan memasangnya jangan sampai salah.Sebagai switc otomatis . Pada percobaan dio atas tegangan di basis kita ubah dari kecil sampai besar dengan mengeser VR 4. Bisakah kalian menjelaskannya! Transistor akan aktif saat tegangan di basis cukup besar. Langkah 4 : Geser potensio pada posisi paling rendah Langkah 5 : Tutup switch (ON). geser pelan-pelan VR sampai nilai maksimum. basis. Perbedaanya terletak pada kombinasi bahannya. Tahukah kalian penyebab dari ON/OFF LED. karena akan merusak rangkaian.Gambar 4 Transistor dan simbonya Setiap kaki mempunyai nama sendiri-sendiri ada emitter. Karena transistor mempunyai 3 kaki maka untuk mengetahui kaki-kainya diperlukan teknik khusus atau bisa juga melihat datasheet yang dikeluarkan pabrik pembuatnya. Langkah 3 : Rangkailah semua komponen sesuai dengan gambar rangkaian. amati perubahan nyala LED. Langkah 2 : Siapkan semua komponen yang dibutuhkan.

Ya. merah. tetapi sekarang jauh lebih kecil (laptop) atau ukuran televisi yang sangat besar sekarang dengan teknologi layer datar maka ukurannya tinggal beberapa centi saja. computer pada awal ditemukan ukurannya sangat besar. Tahukah kamu bahwa warna cahaya yang dihasilkan LED bermacam-macam. Ya. Di dalam sebuah chip bisa terdapat beberapa rangkaian dengan jumlah transistor. Bahan untuk membuat IC disebut semikonduktor. resistor dan kapasitor yang bisa mencapai ribuan bahkan jutaan. Sebagai contoh. dan kuning . IC dirancang dengan fungsi yang spesifik dan dalam penggunaannya harus di kombinasikan dengan rangkaian tertentu pula. Gambar 6 IC atau chip 5. Tahukah kamu mengapa kemajuan di dunia elektronik begitu pesat. itu semua karena ditemukannya IC (Integrated Circuit) atau biasa dikenal dengan chip.Jika kalian bandingkan ukuran peralatan elektonik zaman dulu dengan peralatan keluaran sekarang pasti perbedaan ukurannya sangat mencolok.LED (Light Emiting Diode) Pernakah kalian melihat benda kecil yang bisa berkedip-kedip dalam sebuah alat elektronik. Berikut adalah gambarnya. ada yang berwarna biru. benda kecil semacam lampu yang bias bercahaya itulah yang disebut LED (light Emiting Diode). Gambar di samping merupakan bentuk LED.

Ya! Alat ini digunakan untuk menghasilkan suara.Buzzer dan speaker Kalian pasti sudah sering melihat alat yang satu ini. Koil merupakan lilitan kabel pada sebuah logam biasanya tembaga yang berguna untuk mengahsilkan gaya magnet. Sinyal listrik yang melalui koil akan mengakibatkan besar gaya magnet berubahubah sehingga membran bergetar dan menghasilkan bunyi. telephone. Karena kemampuannya menghasilkan cahaya. 7. 6. TV. Alat ini dapat mengasilkan suara karena mempunyai membran yang terhubung dengan magnet dan koil. lampu pohon natal yang menggunakan LED. sekarang banyak lampu hias seperi lampu 17-san.Gambar 7. Sedangkan cara memasang LED yang benar adalah kaki anoda (biasanya kaki yang terpanjang) haruslah dapat (+) baterai.Switch Jika kalian sedang ingin menyalakan lampu atau ingin menonton TV pasti kalian . Seperti pada radio. LED Sekarang coba cari fungsinya LED untuk apa? -Penghasil cahaya -Sebagai indicator/penunjuk jika suatu rangkaian sedang aktif.

maka kita dapat mengetahui perbedaan diantra keduanya.2). Gaya magnet inilah yang akn menggerakkan kipas sehingga menghasilkan putaran. kipas. Langkah 5: Aktifkan switch. Melalui sedikit percobaan yang sederhana yang akan kita lakukan. Coba pahami dan beri kesimpulkan.terlebih dahulu menekan sebuah tombol. switch. sekarang kalian tahu bukan dengan adanya switch maka kita dapat mengnyalakankan dan memadamkan lampu kapan saja. baterai box.5 V. Langkah 3: Aktifkan switch. apa yang dapat kalian lihat. 8. Pada kipas terdapat lilitan (koil) yang akan menghasilkan gaya megnet saat dialiri arus listrik. Langkah 2: Buat rangkaian Light and Fan in Series (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8.Kipas Alat yang satu ini tentu sudah tidak asing lagi bukan. Apa sebenarnya kegunaan dari switch? Fungsi utamanya adalah untuk menyambung dan memutuskan aliran listrik dari sebuah rangkaian. Alat ini dapat berputar layaknya baling-baling pesawat terbang jika kita aliri listrik. Langkah 4: Buat rangkaian Light and Fan in Parallel (rangkaian bisa dilihat pada gambar 8. Tombol inilah yang dimaksud dengan switch. Peralatan yang menggunakan kipas antara lain kipas angin yang sering kita pakai saat udara panas atau juga pada CPU sebuah PC sebagai pendingin ternyata juga mengunakan kipas. Supaya percobaan kita berhasil harap diikuti setiap langkah berikut: Langkah 1: Siapkan komponen bulp 2. PROJECT: Tahukah kalian bahwa ada 2 macam rangkaian listrik yaitu seri dan pararel. C Gambar 8.1 Rangkaian Project kipas (seri) . apa yang dapat kalian lihat. Dapatkah kamu menyebutkan contoh alat yang mengunakan kipas?.1). Tahukah kalian perbedaannya.

Gambar 8.2 Rangkaian Project kipas (parallel) .

D. 6. TV. 3. Bateri 9 Volt menghasilkan arus terus B.E.negatif (katod) dan positif (anod) LED tidak boleh dibekalkan voltan melebihi 3 volt Bahagian LED C. pemain CD/DVD Ia mempunyai kaki berkutub . Perintang Tetap Karbon Simbol LED 1. Diod Pemancar Cahaya . 4. 1.NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN DUA ELEKTRONIK A. Dibuat daripada karbon dan tanah 2. 5. 2. Digunakan untuk mengurangan arus dan voltan 3. permainan.L. Ia adalah sejenis diod Dikenali sebagai "Light Emiting Diod" Digunakan untuk mengeluarkan cahaya dan isyarat Digunakan di dalam alatan elektronik seperti radio. Dibina dalam beberapa unit sukatan dan ditanda dengan kod warna . Bateri 1.

Lagu Kod Perintang Haji Pak Mat Jaga Kampung Hanya Beli Ubi Kayu Putih D. Digunakan untuk mengubah rintangan dalam arus 2. tv dan unit pembesar suara .Simbol perintang tetap karbon perrintang tetap karbon ditandakan dengan 4 jalur warna Kod Warna Nombor Warna Jalur Pertama/Kedua Hitam 0 0 Perang/Coklat 1 1 Merah 2 2 Oren/Jingga 3 3 Kuning 4 4 Hijau 5 5 Biru 6 6 Ungu 7 7 Kelabu 8 Putih 9 Emas Perak Tiada warna 5. Perintang Boleh Laras 1. Sering digunakan dalam radio.Ohm 5% MM O 2 2 3 E 5% 2 2 000 Ohm 5% 22K Ohm F. Membaca Kod Perintang Bilangan Sifar 0 00 000 0000 00000 000000 0000000 - Toleransi 5% 10% 20% Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan Kod Warna 1 2 3 4 Nilai Rintangan MMH 2 2 0 E 5% 2 2 .

Kapasitor 1. Digunakan untuk menyimpas cas elektrik 2. Jenis. Digunakan untuk meninggikan dan merendahkan arus. Terdapat dua jenis Kapasitor berkutub Simbol Kapasitor Berkutub Kapasitor tanpa kutub Simbol kapasitor tanpa kutub H. Transistor 1. Transistor NPN Binaan Simbol Transistor NPN b. Terdapat 2 jenis transistor a. Jenis.Simbol resistor Perintang boleh laras G. Berfungsi juga sebagai suis 2. P = Bahan Positif Simbol Transistor PNP . Transistor PNP Binaan : N = Bahan Negatif .

iii. Suis togel Simbol suis togel 1. Dikenali sebagai suis satu kutub satu arah 2. 4. Digunakan dalam litar penggera C. Digunakan untuk menghasilkan bunyi berfrekuansi tinggi 2. Transistor mempunyai 3 kaki i. Buzzer Simbol Buzzer 1. Suis tekan .3. Digunakan untuk membuka dan menutup litar D. C = Pemungut (Collector) B = Tapak (Base) E = Pemancar (Emitter) B. ii.

3. Playar Muncung Tirus .Digunakan untuk memotong lebihan kaki komponen C. dan suis tekan on 2. Penjalur Wayar . Suis Mikro ALATAN TANGAN ELEKTRONIK A. Suis tekan hidup (on) hanya akan membenarkan arus mengalis ketika butang (punat) ditekan.Digunakan untuk memegang komponen kecil dan membengkokkan kaki komponen B. Pemotong Sisi . Terdapat dua jenis . Suis tekan tutup tidak membenarkan arus mengalir ketika butang (punat) ditekan.Simbol Suis tekan Hidup Simbol Suis Tekan Tutup 1. suis tekan tutup. E.

. Penjalur Wayar Spring .Digunakan untuk menyedut patri yang berlebihan atau membuang patri untuk pematrian semula BAHAN PEMATRI 1. Alat Pematri Elektrik Pemutar Skru Philips . Penyedut Patri . Dibuat daripada campuran timah dan plumbum Gred timah patri ditentukan oleh peratusan campuran timah dan plumbum Gred timah patri yang biasa digunakan ialah 60:40 iaitu timah 60% dan plumbum 40% .Digunakan untuk meletakkan pematri yang panas dan mengawal suhunya I.Digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan skru G. c. b. Timah Patri a. Stesen Pematri .Digunakan untuk memotong dan menjalur wayar E.Digunakan untuk mencairkan timah patri dan mengikat kaki komponen elektronik H.Penjalur Wayar Mudah D. Pemutar Skru Pemutar Skru rata F.

Bod Litar 1. Dipanggil juga sebagai bahan lakur. 2. b. Sebelum Mematri a. Bahagian Bawah Bersihkan hujung bit pematri dengan kertas las Panaskan alat pematri Celupkan hujung bit pematri di dalam bekas fluks Sentuhkan hujung bit pematri kepada sedikit timah pematri . Bod litar bercetak Verobod Bahagian Atas KAEDAH MEMATRI 2.2. d. b. Digunakan untuk menghindarkan oksida pada bahagian pematrian dan membantu menghasilkan pematrian yang kukuh. c. 3. Fluks a.

Apabila timah mencair dengan baik jauhkan hujung bit pematri dan timah patri daripada kaki komponen Hasil pematrian yang baik bahan patri berlebihan bahan patri sangat berlebihan 3. Sentuhkan hujung bit pematri kepada kaki komponen c. cairkan dengan hujung pematri dan sedut dengan menggunakan penyedut patri b. Hujung kaki komponen yang telah siap dipatri bolehlah dipotong dengan menggunakan playar pemotong sisi MEMBACA DAN MENTERJEMAH LUKISAN LITAR SKIMATIK Trek dalam litar verobod di bawah sengaja diperlihatkan disebelah atas supaya pelajar lebih memahami sambungan litar.2. Semasa mematri a. Condongkan pematri sehingga 30 darjah b. Contoh litar 1 . Jika di dapati terdapat lebihan timah patri. Dalam keadaan sebenar trek berada di bawah 4. Selepas Mematri a. Sentuhkan bahan pematri ke kaki komponen d.

Contoh litar 2 Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L. Contoh litar 3 . Wayar Pelompat Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 1 6. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 2 8.D.D.E.E.Bateri 9V Perintang Tetap Karbon L.

Bukit Jana.Bateri 9V Suis Togel Perintang Tetap Karbon L. Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Lukisan Skematik Litar 3 10. 34600 Kamunting. Asal .D.E.E. 2007 Smk. Contoh litar 4 Bateri 9V Suis Togel Kapasitor Perintang Tetap Karbon L. Transistor Wayar Pelompat Buzzer Litar Bergambar Menu Hakcipta © Muhammad Khairi.D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful