P. 1
topik 12-dasar luar negara

topik 12-dasar luar negara

|Views: 2,345|Likes:
Published by sham_keys6987

More info:

Published by: sham_keys6987 on Mar 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/06/2013

pdf

text

original

Topik

12

X

Dasar Luar Negara
Malaysia dari semenjak

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. 2. 3. Mengenal pasti dasar luar kemerdekaan hingga kini; negara

Membincangkan isu-isu semasa yang terlibat dalam hubungan antarabangsa Malaysia; dan Membincangkan kepentingan diadakan hubungan dengan luar negara.

X

PENGENALAN

Adakah anda tahu bahawa hubungan luar negara Malaysia telah bermula sejak era Kesultanan Melayu Melaka? Pada masa itu, Melaka telah mengadakan hubungan perdagangan dengan negara-negara seperti India, Siam, China, Parsi, Arab, Jepun dan negara-negara di sekitar Kepulauan Melayu. Tradisi ini diteruskan sehinggalah Tanah Melayu mencapai kemerdekaan. Pada zaman ini, sesebuah negara itu tidak boleh hidup bersendirian. Mereka tidak boleh hidup terpencil. Tuntutan semasa memerlukan sesebuah negara saling memerlukan di antara satu sama lain untuk kebaikan bersama, khususnya dari segi politik, ekonomi dan sosial. Justeru itu, setiap negara pada hari ini perlu mengadakan hubungan dengan negara-negara lain bagi mencapai objektif tersebut. Walau bagaimanapun, setiap negara bebas menentukan dasar luar negara masing-masing atas faktor budaya dan demi menjaga kredibiliti negara itu.

3. 2. (1981 2003) dasar luar negara lebih mementingkan hubungan ekonomi dan mengekalkan dasar-dasar sebelumnya. Selain itu.1. ASEAN. Tun Hussein Onn (1976 1981). penekanan dasar luar adalah berdasarkan kerjasama pertahanan dan keselamatan negara. dasar luar Malaysia lebih bercorak proBarat dan antikomunis memandangkan negara baharu sahaja merdeka dan pada waktu ini ancaman komunis masih kuat. 4. dasar luar Malaysia menitikberatkan pembangunan dan integrasi sosial dengan mengadakan lebih banyak hubungan diplomatik dengan semua negara tanpa mengira ideologi politik. (b) . Mahathir Mohamad.2 Penggubalan Dasar Luar Negara (a) Persekitaran Geostrategik Kedudukan Malaysia sesungguhnya amat strategik. Tun Abdul Razak Hussein (1970 1976). 2. aman dan terhindar daripada tekanan pengaruh luar. Bilateral melibatkan hubungan dengan sebuah negara sahaja.1.TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA W 215 12. Multilateral melibatkan hubungan dengan beberapa buah negara secara berkumpulan seperti Malaysia dengan PBB. OIC dan sebagainya. soal keamanan dan keadilan masyarakat antarabangsa juga turut menjadi agenda penting. dan Tun Dr. 12. Sistem Politik Sistem politik Malaysia yang demokratik sentiasa memberi laluan kepada hubungan dengan negara luar. 1. Tunku Abdul Rahman (1957 1970). Keadaan ini menyebabkan perlunya Malaysia mengamalkan dasar berbaik-baik dengan negara luar bagi memastikan wilayah ini bebas. iaitu terletak di persimpangan laut di antara Lautan Pasifik dengan Lautan Hindi menjadi laluan utama bagi rantau Asia Tenggara.1 PERKEMBANGAN DASAR LUAR NEGARA SELEPAS MERDEKA Dasar luar Malaysia yang telah dibentuk sejak merdeka telah melalui empat tahap oleh pemimpin-pemimpin yang berbeza. Kebanyakan perdagangan antara Timur Jauh dengan Timur Tengah melalui perairan Selat Melaka. 12. Malaysia mengamalkan konsep demokrasi yang menyokong penuh kebebasan manusia dan kemakmuran rakyat.1 Pendekatan Dasar Luar Malaysia 1.

Jadi hubungan antarabangsa adalah perlu bagi memastikan kedaulatan negara sentiasa terpelihara. Brunei dan Singapura penting kerana pada asalnya. Oleh sebab rakan dagangan hanya boleh dibentuk melalui hubungan diplomatik. Undang-undang Antarabangsa Sebagai salah sebuah komponen antarabangsa. (c) Demografi Dari segi demokrasi. Demikian juga hubungan Malaysia dengan negara-negara Komanwel adalah kerana negara-negara yang menganggotai Komanwel merupakan negara bekas tanah jajahan British. Ini menguatkan lagi hubungan Malaysia dengan negara-negara berkenaan. Setiap kaum mendapat hak yang sewajarnya sepertimana kaum Bumiputera. Selain itu. Malaysia perlu mengadakan dasar luar kerana Malaysia memerlukan negarab luar untuk memperkembangkan ekonominya. Melalui faktor ini. Malaysia menghormati prinsip-prinsip yang digariskan dalam Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan juga undang-undang yang ditetapkan oleh badan-badan antarabangsa lain. Hubungan Malaysia dengan negara Asia Barat dan Asia Timur juga ada kaitan dengan sejarah lampau. Malaysia perlu mengadakan hubungan dengan negara luar supaya dapat bersamasama menentang pengganas. jadi dasar luar adalah amat perlu. Keselamatan Negara Keselamatan merupakan elemen penting bagi sesebuah negara. Kedudukan Malaysia yang strategik perlu diawasi daripada dicerobohi oleh anasir-anasir tertentu seperti lanun dan pengganas. hubungan Malaysia dengan Indonesia. Malaysia mempunyai penduduk pelbagai kaum. Setiap negara sudah pasti tidak mahu diancam musuh. Oleh itu. (d) (e) (f) (g) . negara-negara ini menjadi sebahagian daripada rumpun Melayu. Faktor Sejarah Hubungan dengan negara luar juga sangat berkaitan dengan latarbelakang sejarah sebelum ini. pemindahan teknologi daripada negara luar dapat dibawa masuk ke negara ini. Justeru itu keselamatan negara menjadi agenda penting yang mempengaruhi dasar luar Malaysia.216 X TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA Sistem politik Malaysia juga memberi kebebasan untuk negara mengadakan hubungan dengan mana-mana negara khususnya yang memberi faedah kepada pembangunan negara. Penduduk pelbagai kaum ini pula mempunyai pertalian dengan negara asal mereka seperti India dan China. Faktor Ekonomi Pada zaman ini kemajuan sesebuah negara diukur melalui kemajuan ekonomi. Contohnya.

3. 2. Hubungan ini merangkumi bidang politik. ekonomi mahupun sosial. keselamatan dan sosial di peringkat antarabangsa Mempertahan dan memajukan hak. mahu tidak mahu sesebuah negara itu terpaksa mengadakan hubungan dengan negara luar sama ada untuk kepentingan politik. dan Memupuk hubungan baik serta meningkatkan kerjasama dengan negaranegara lain.1. . Antara objektif kementerian adalah: 1. Kita sendiri sedar kemusnahan yang berlaku di negara lain boleh memberi kesan secara langsung kepada Malaysia. Di dalam hal ini. 4. 6.1.3 Objektif Dasar Luar Negara Secara ringkas. dasar luar negara yang proaktif dan bervisi adalah mustahak untuk menjamin kepentingan dan kedaulatan negara. 12. objektif-objektif dasar luar negara antara lain. Menguruskan hubungan dua hala. kepentingan dan aspirasi Malaysia dalam semua bidang.TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA W 217 (h) Faktor Globalisasi Di era globalisasi. Selain daripada itu. Mempertahankan prinsip menghormati kemerdekaan dan kedaulatan wilayah melalui dasar tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara lain. ekonomi.4 Kementerian yang Bertanggungjawab terhadap Dasar Luar Negara Hubungan luar negara dikendalikan oleh Kementerian Luar Negeri. Malaysia juga perlu meletakkan dirinya sebaris dengan negara lain agar pandangan dan pendapat Malaysia sentiasa diambil kira. Untuk menjaga. hal ehwal ekonomi. Mempromosi pelaburan dan perdagangan dengan negara-negara asing. hubungan serantau dan pelbagai hala dengan negara-negara asing dan pertubuhan-pertubuhan antarabangs. mempertahan dan memajukan kepentingan Malaysia di arena antarabangsa. ekonomi dan kebudayaan. keselamatan dan promosi sosial dan kebudayaan. adalah: 1. 2. 5. Kementerian ini menguruskan perkara-perkara berhubung dengan hubungan politik. 12. Menjaga dan mempertahankan kemerdekaan. kedaulatan dan keselamatan Malaysia. Menangani perkembangan dan cabaran politik.

Kerjasama serantau banyak ditumpukan ke arah memajukan Asean. memperkasakan liberalisasi perkhidmatan kewangan. Menjalankan aktiviti-aktiviti penerangan bagi mengunjur imej negara di luar negeri. Mengurangkan jurang pembangunan antara anggota Asean. Bagi mewujudkan komuniti keselamatan Asean. keselamatan dan komunikasi. Keutamaan dikenal pasti ke arah meningkatkan daya saing dan pembangunan sektor kewangan serantau termasuk membangunkan Asean. pentadbiran am. dan Meningkatkan kesedaran dan juga pengetahuan mengenai Asean yang lebih mendalam di kalangan warga negara Asean. 4. setiap negara anggota mempunyai tanggungjawab bersama supaya mengekalkan keamanan. Memperkukuhkan insititusi Asean. Untuk itu Asean juga telah mengambil langkah dengan mewujudkan Komuniti Asean menjelang tahun 2020. konsular. Dalam bidang kewangan dan perdagangan. amalan terbaik dan pengalaman selain menggubal dasar bersesuaian demi faedah bersama. jalinan kerjasama dengan negara lain adalah diperlukan bagi memanfaatkan idea. dan Mengendalikan aktiviti-aktiviti sokongan termasuk perkhidmatan. 4. Bagi mengukuhkan Asean sebagai organisasi yang relevan. Memupuk semangat „kekitaan‰.2 KERJASAMA SERANTAU Dalam menghadapi persaingan yang semakin sengit disebabkan impak globalisasi. 3. Kementerian Luar Negeri mempunyai misi berikut: ‰Melindungi dan memajukan kepentingan Malaysia dan menyumbang ke arah suatu komuniti antarabangsa yang adil dan saksama melalui amalan diplomasi proaktif‰.218 X TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA 3. 2. Malaysia terus menjalinkan kerjasama dua hala dan pelbagai hala. keselamatan dan kestabilan di rantau ini. kewangan. hak asasi manusia dan pemerintahan yang mengutamakan kesejahteraan rakyat (good governance). Asean terus mempromosikan rantau ini sebagai destinasi pelaburan utama dengan mengambil kira integrasi ekonomi serantau lebih erat. mengukuhkan bina upaya dan mempertingkatkan pembiayaan prasarana. 12. Menerapkan kesamarataan nilai mengenai isu-isu seperti demokrasi. Bagi mencapai tujuan itu langkah-langkah berikut perlu diikuti: . beberapa usaha perlu dilakukan seperti: 1. 5.

buruh dan modal untuk pelaburan boleh beraliran secara bebas di antara negara Asean. 3. India. Jepun. usaha juga sedang dilaksanakan bagi mewujudkan kawasan perdagangan bebas (FTA) antara Asean dengan negara-negara jiran seperti Repulik rakyat China. SEMAK-KENDIRI 12. Republik Korea. perkhidmatan. Menangani cabaran-cabaran yang merentasi sempadan yang boleh memberi kesan negatif kepada pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat. Apakah kejayaan-kejayaan yang dicapai oleh pertubuhan ASEAN setakat ini? .1 Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) Apa itu Asean dan bilakah ia ditubuhkan? Apakah peranan yang dimainkan oleh Asean ini.3.1 Pada pandangan anda. Australia dan New Zealand.TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA W 219 1.3 MALAYSIA DAN PERTUBUHAN PERSIDANGAN NEGERA-NEGARA ISLAM (OIC) 12. Adalah diharapkan dengan penubuhan Komuniti Asean akan dapat mewujudkan satu pasaran tunggal dan pusat pengeluaran setempat di mana barangan. Menyelesaikan sebarang pertelingkahan secara aman melalui rundingan. Untuk memperkembangkan lagi ekonomi antara negara Asean. pelaburan. dan Memastikan supaya tidak wujud di rantau ini sebarang senjata pemusnah besar-besaran dan supaya rantau ini bebas daripada ancaman senjata. penawaran dan permintaan dari luar Asean juga akan meningkat. Selain daripada itu. 2. Penubuhan kawasan perdagangan bebas akan menguntungkan negara-negara anggota Asean. apakah nilai-nilai murni yang perlu dipraktikkan oleh sesebuah negara apabila mengadakan hubungan dengan sesebuah negara lain bagi membentuk satu dasar luar yang berkesan? 12.

Kini. Asean dianggotai 10 buah negara termasuk. Laos dan Myanmar. kerjasama sosial dan kebudayaan. sukan dan telekomunikasi. Brunei. 3. Selain itu. Pesta Filem Asean. Pelaksanaannya telah diagihkan kepada beberapa buah negara Asean seperti RESCAM untuk melatih guru sains dan matematik di Pulau Pinang. Contohnya penganjuran Sukan SEA. Kerjasama dalam Bidang Sosial dan Kebudayaan Merangkumi aspek kebudayaan dan kesenian. Singapura. Vietnam. terdapat program Tahun Melawat Asean pada tahun 1996. RELC melatih pegawai untuk meningkatkan prestasi penguasaan bahasa Inggeris di Singapura. Menerusi Asean. manakala empat lagi negara anggota iaitu Laos. apabila beberapa buah negara termasuk Malaysia menandatangani deklarasi penubuhan Asean di Bangkok. Konsep South East Nuclear Weapons Free Zone (SEANWFZ) Konsep ini membawa maksud seluruh rantau Asean adalah bebas senjata dan dari ujian senjata nuklear. pertukaran berita dan penyiaran TV/Radio antara RTM dengan TVRI dan RTB. Konsep Zone of Peace Freedom and Neutrality (ZOPFAN) ZOPFAN atau konsep Zon Aman. Myanmar dan Vietnam akan melaksanakannya pada 2012. projek vaksin Hepatitis B dan sebagainya. Asean telah menubuhkan Persidangan Menteri-menteri Pelajaran Asean (SEAMEO). Bagi aspek integrasi ekonomi. Bebas dan Berkecuali diamalkan di semua negara anggota ASEAN. Filipina dan Brunei. Thailand. kepentingan sosial dan sebagainya dengan negara anggota lain. Projek Ekonomi Kerjasama dalam bidang ekonomi pula merangkumi projek baja urea. kerjasama politik. 4. Kemboja. Oleh itu. Indonesia. . kerjasama ekonomi. 5. Dalam bidang pelancongan pula. x Kejayaan-kejayaan yang Dicapai oleh Asean 1. Malaysia telah banyak mengadakan perhubungan perdagangan dan perindustrian. Kerjasama Pendidikan Bertujuan untuk berkongsi kepakaran untuk dipelajari oleh penuntutpenuntut dari negara anggota. Asean pasti boleh berbangga apabila berjaya menghapuskan tarif ke atas 11 sektor utama yang akan dilaksanakan oleh enam negara menjelang 2007 iaitu Malaysia.220 X TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA Asean ditubuhkan pada 8 Ogos 1967. kerjasama pendidikan dan kesihatan. Pesta Kebudayaan Asean. INOTEC di Filipina untuk melahirkan penyelidik pertanian dan TROMPED di Negara Thailand bagi menjalankan penyelidikan kesihatan awam. negara anggota juga turut bekerjasama dalam 2.

Melalui ASEAN+3 ia bercita-cita untuk membentuk sebuah Komuniti Asia Timur (East Asia Community). Penubuhan Wawasan ASEAN 2020 bagi mewujudkan rantau ekonomi Asean yang mempunyai daya saing yang tinggi. Organisation of Islamic Conference (OIC) atau Pertubuhan Persidangan Negara-negara Islam dianggotai oleh 57 buah negara Islam daripada tiga rantau terbesar iaitu Asia. ia ditubuhkan pada tahun 1971. OIC juga berperanan untuk membendung segala unsur jahat yang menindas umat Islam di seluruh dunia. x Matlamat Penubuhan Pertubuhan ini bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama antara semua negara Islam dalam pelbagai bidang seperti sosial. Ekoran daripada itu. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah menggariskan tiga pendekatan baru Malaysia bagi meningkatkan kerjasama ekonomi dengan Asean secara lebih berkesan supaya dapat menjamin rantau ini kekal dinamik dan terus menarik di Sidang Kemuncak Aseandi Laos tidak lama dulu. Merupakan Kerjasama antara Asean. maju dan stabil dengan memastikan kebebasan kemasukan barang-barang. sains dan teknologi. pertukaran maklumat kewangan dan sebagainya untuk meninggikan syiar Islam. Pejabat OIC terletak di Jeddah. Korea. Selain itu. 12. Arab Saudi. modal dan pembangunan ekonomi serta mengurangkan kemiskinan. Mengembangkan rangkaian dengan negara-negara rakan dagang dan Mempromosikan inisiatif pembangunan serantau. pelaburan. hepatitis dan coxsakie B. OIC merupakan forum khusus untuk menyatupadukan kesemua negara-negara Islam di dunia demi untuk kebaikan semua pihak. OIC juga akan menjadi . 6.TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA W 221 bidang penyelidikan penyakit-penyakit seperti denggi. perkhidmatan. ekonomi.3.2 Malaysia dan Pertubuhan Persidangan Negara-negara Islam (OIC) Tahukah anda OIC ditubuhkan atas cadangan Malaysia? Malahan Malaysia telah diberi penghormatan apabila Tunku Abdul Rahman dilantik menjadi Setiausaha Agung OIC yang pertama. ASEAN+3. Tiga pendekatan itu ialah : (a) (b) (c) Meneruskan integrasi ekonomi secara lebih meluas. Timur Tengah dan Afrika dimana jumlah penduduknya merupakan satu perlima daripada penduduk dunia. 7. Jepun dan China.

Universiti Islam Antarabangsa dan sebagainya. 6. Sidang Ke-27 Menteri-Menteri Luar OIC [27 Jun 2000]. 4. Penubuhan Bank Pembangunan Islam. Malaysia juga telah mengadakan mesyuarat Khas Peringkat Menteri Luar OIC Mengenai Timur Tengah pada bulan April 2004 untuk membincangkan masalah di Palestin dan Iraq. Mmenyokong perjuangan rakyat Palestin. antaranya ialah Sesi Luar Biasa MenteriMenteri Luar Negara Islam Mengenai Keganasan [1-3 April 2002]. Malaysia juga telah membuat pelaburan di beberapa buah negara OIC seperti Petronas di Iran. x Peranan Malaysia dalam OIC adalah seperti berikut. 8. Mengkritik campur tangan Rusia di Afghanistan. 7. 3. Malaysia juga diberi tanggungjawab mengetuai Delegasi OIC Peringkat Menteri selaras dengan mandat Mesyuarat Khas untuk bertemu ahli-ahli Kuartet (EU. 5. Membangunkan ekonomi serta sosial negara Afrika dengan membina infrastruktur ekonomi dan pembangunan. Malaysia telah menganjurkan Musabaqah al-QurÊan pada tiap-tiap tahun. 9. Mengutuk dasar penghapusan etnik Islam di Bosnia-Herzegovina. 10. negara-negara OIC turut memajukan pendidikan di kalangan umat Islam di seluruh dunia dengan penubuhan universiti-universiti Islam seperti Universiti AlAzhar. Mesyuarat susulan peringkat pegawai kanan mengenai Pelancongan [5-7 September 2003]. Sidang Kemuncak Ke-10 OIC [16-18 Oktober 2003]. Bagi mengeratkan lagi ikatan silaturahim antara negara Islam. Malaysia juga telah menjadi tuan rumah kepada banyak persidangan dan mesyuarat yang penting. 2. Dalam bidang pendidikan pula. dan Selain daripada itu. Rusia. Usaha Malaysia mengadakan mesyuarat tersebut membuktikan kesungguhan Malaysia untuk mencari penyelesaian kepada konflik yang melanda Timur Tengah. 1.222 X TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA rujukan dalam mengatasi segala kekeliruan mengenai hukum-hakam yang dihadapi oleh umat Islam sejagat. . dan berbagai mesyuarat lain di peringkat Menteri dan juga pegawaipegawai kanan dan jawatankuasa di bawah naungan OIC. Amerika Syarikat dan Setiausaha Agung PBB) bagi menggesa Kuartet tersebut mengambil langkah segera menyelesaikan konflik Israel-Palestin. Mesyuarat Kumpulan Sierra Leone [13-14 Jun 2002].

masalah dadah. Penyertaan Malaysia bermula sebaik sahaja mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Pengurangan pencemaran laut. Malaysia dipilih menjadi tuan rumah Persidangan CHOGM pada tahun 1989. dan 4. Matlamat Penubuhan Komanwel adalah untuk mewujudkan persahabatan dan perpaduan. pertanian. pertanian dan perundangan yang baik antara semua negara bekas jajahan British. penjajahan politik dan ekonomi serta masalah apartaeid. kewangan dan sebagainya. kemerdekaan Namibia. ekonomi antarabangsa.3 Komanwel Komanwel dianggotai oleh negara-negara bekas tanah jajahan British. Mengadakan latihan ketenteraan bersama dengan beberapa buah negara Komanwel. penjajahan dan penentangan terhadap isu aparteid di Afrika Selatan. Melalui skim ini. Malaysia juga telah mendapat sokongan oleh negara-negara maju dalam Komanwel umpamanya pemberian status Skim Keutamaan Am (GSP) bagi barangan Malaysia. termasuk Malaysia. pertahanan. Peranan Malaysia dalam Komanwel adalah seperti berikut: 1. Pengurusan perhutanan dan pertanian di negara-negara maju dan sedang membangun. konflik Afghanistan dan Kemboja dan isu alam sekitar. pembangunan ekonomi. Ketua-ketua Negara Komanwel telah menggariskan beberapa rancangan atau tindakan yang merangkumi: (a) (b) (c) (d) 3. Faedah kerjasama pertahanan. Dalam Persidangan Ketua-ketua Negara Komanwel (CHOGM) di Bahamas (1985) dan di Vancouver (1987). perdagangan.3. Pembentangan isu mengenai masalah perdagangan antarabangsa.TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA W 223 12. konflik Asia Barat. 2. Isu yang dibincangkan ialah isu aparteid. Mengatasi masalah penipisan lapisan ozon. pendidikan. pembangunan sains dan teknologi. Ekoran kemerosotan dan pencemaran alam sekitar. kebuluran dan kemiskinan di Afrika. pendidikan. cukai bagi barangan Malaysia direndahkan dan secara tidak langsung akan meningkatkan persaingan barangan Malaysia dengan barangan negara lain di pasaran luar. Dalam bidang pertahanan. . Penubuhan tabung antarabangsa untuk pemeliharaan alam sekitar. Malaysia telah menyarankan badan dunia ini memainkan peranan yang lebih agresif dalam menangani isu-isu ketidakadilan perdagangan dunia. misalnya Malaysia mendapat bantuan ketenteraan khususnya untuk peringkat 10 tahun selepas kemerdekaan.

x Objektif Penubuhan Prinsip PBB adalah untuk menjamin kedaulatan dan hak semua negara anggota serta tidak ada negara yang boleh campur tangan dalam hal-ehwal negara lain. Kenya. misalnya negara Komanwel telah memberi nasihat dalam penubuhan maktab-maktab perguruan. Indonesia. India. 12. Venezuela dan Zimbabwe. Malaysia. HSC dan dalam bidang sosial pula. Nigeria. Sri Lanka. Selain itu. Malaysia menyertai PBB pada 17 September 1957 selepas mencapai kemerdekaan. perpaduan negara-negara Komanwel telah disalurkan melalui aktiviti sukan. Peru. Brazil. kesihatan dan sebagainya. Jamaica. Chile. pertanian. Senegal.3. iaitu Sukan Komanwel yang mana Malaysia telah menjadi tuan rumah pada tahun 1998.5 Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Semua telah sedia maklum mengenai penubuhan PBB dan peranan yang sepatutnya di mainkan oleh pertubuhan antarabangsa ini. Egypt. A-level.1 Sejak kemerdekaan sehingga kini.3. Dalam bidang pendidikan. PBB juga bermatlamat untuk mewujudkan sebuah masyarakat dunia yang aman. kerjasama dalam pelbagai bidang . teknikal. Pengenalan Rancangan Colombo telah menaikkan lagi nama Malaysia di mana Malaysia telah mendapat khidmat nasihat mengenai pendidikan.4 Kumpulan Lima Belas (K-15) x Apa itu K-15 dan Apakah Tujuan ia Ditubuhkan? Ahli-ahli kumpulan K-15 terdiri daripada Algeria. perdagangan dan teknologi. Objektif Penubuhan K-15 diwujudkan untuk memupuk lebih kesefahaman dan faedah kerjasama di antara negara membangun terutama sekali dalam bidang pelaburan. Untuk itu. Mexico. cuba anda fikir sudah berapa pertubuhan antarabangsa yang telah dianggotai oleh Malaysia? Berikan juga contoh-contoh pengendalian program peringkat antarabangsa yang telah diadakan di Malaysia. x 12. Argentina. AKTIVITI 12.224 X TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA 5.

Malaysia juga pernah dipilih untuk memimpin negara-negara Kumpulan 77 yang ditugaskan untuk membincangkan isu-isu pembangunan dunia. Pertubuhan Pendidikan. PBB memainkan peranan dalam dua perkara yang berkaitan dengan politik dunia. Perhimpunan Agung PBB Majlis Keselamatan Untuk melaksanakan agenda PBB beberapa sekretariat ditubuhkan seperti: (a) (b) (c) (d) x Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Malaysia juga telah dipilih menjadi pemimpin ICDATT. Ini kerana dasar . 12. Dalam hal ini. iaitu tidak berpihak kepada Blok Barat atau Blok Timur. Malaysia melibatkan diri secara aktif dalam Pergerakan Negara-negara Berkecuali. Somalia (1995). Bosnia (1996) dan sempadan Iran-Iraq (1990). x Penglibatan Malaysia Malaysia menyertai NAM pada tahun 1969.3. iaitu agensi antarabangsa yang ditugaskan untuk membanteras penyalahgunaan dadah. serta turut terlibat dalam melaksanakan dasar PBB seperti menghantar pasukan pengaman di Congo (1961).6 Pertubuhan Negara-negara Berkecuali (NAM) NAM. yang juga dikenali sebagai Pergerakan Negara-Negara Berkecuali. 2. 3. Penglibatan Malaysia dalam PBB 1.TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA W 225 adalah diperlukan. 2. Pertubuhan ini berpegang kepada dasar berkecuali. cadangan atau teguran kepada badan dunia ini. keutuhan dan kedaulatan sesebuah negara serta mengambil sikap tidak campur tangan dalam hal-ehwal negara lain. dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF). Sains dan Kebudayaan (UNESCO). NAM berpegang kepada prinsip menghormati kemerdekaan. Yugoslavia. dan Malaysia terlibat dalam memberikan pandangan. iaitu Amerika Syarikat dan Soviet Union yang mendominasi dunia pada ketika itu. atau singkatan bahasa Inggerisnya „Non-Aligned Movement‰. telah diasaskan pada tahun 1961 bersempena Sidang Kemuncak NAM yang pertama di Belgrade. iaitu: 1. Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO). Asas penubuhan tersebut adalah sebagai tindak balas kepada perlumbaan senjata oleh dua kuasa besar.

Pada bulan Februari 2003. 2.negara membangun untuk terus bersuara. Malaysia mahu berinteraksi dengan semua negara tanpa mengira ideologi politik mereka dan mendapat faedah daripadanya: 1. pembangunan dan pembasmian kemiskinan serta pembangunan sosial dan kemanusiaan yang bersifat sejagat serta isu-isu yang berkepentingan kepada NAM. Malaysia juga berperanan memberikan tumpuan kepada isu-isu seperti ekonomi dan perdagangan. 3. Kerjasama Selatan-Selatan. x Mengapa Malaysia sebagai Pengerusi NAM? 1. melalui pendekatan diplomasi pelbagai hala (multilateralism). Malaysia telah dilantik menganggotai Kumpulan 15 (G-15) yang merupakan sebuah kumpulan elit yang ditugaskan untuk membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan kerjasama politik dan ekonomi negara anggota NAM. . Kebolehan Malaysia untuk merangsang perpaduan serta penyatuan sesama negara-negara anggota dalam keadaan di mana mereka menghadapi tekanan daripada negara-negara maju yang lebih berkuasa dan berpengaruh. x Peranan Malaysia dalam NAM Menjadi pengerusi NAM. melalui badan-badan dunia seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Majlis Keselamatan PBB. NAM juga mengambil langkah-langkah yang praktikal serta berkesan kearah mengekalkan keamanan dunia. dan Malaysia kini adalah Pengerusi Sidang Kemuncak NAM ke-13 sehingga tahun 2006 dengan 114 buah negara anggota iaitu 2/3 daripada jumlah keangotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa bersatu (PBB).226 X TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA NAM secocok dengan pendirian Malaysia. Malaysia diberi penghormatan menjadi tuan rumah persidangan NAM. dengan mempromosikan keamanan melalui platform-platform politikal. Dalam persidangan ini. 2. Keupayaan Malaysia di dalam memberikan kepimpinan kepada NAM ketika ramai yang mempersoalkan keberkesanan NAM setelah berakhirnya Perang Dingin. terutamanya. Dalam hal ini. seperti Amerika Syarikat. Malaysia telah diberi penghormatan apabila telah dilantik menjadi Naib Presiden NAM dalam persidangannya di Belgrade pada tahun 1989. Melalui pertubuhan ini ia berperanan untuk memberikan kepimpinan yang jitu bagi mewakili negara-negara anggotanya yang majoritinya adalah negara . Keberkesanan Malaysia di dalam mempromosi serta menguatkan lagi mekanisma diplomasi pelbagai hala bagi menghadapi kecenderungan ke arah penyelesaian secara unilateral oleh kuasa-kuasa besar.

Malaysia mencadangkan agar ditubuhkan Kerjasama Selatan-Selatan. Memperbaiki keadaan ekonomi negara membangun. disusuli dengan Mesyuarat Peringkat Menteri NAM mengenai Palestin di Durban. dan Penganjuran Mesyuarat Khas Peringkat Menteri NAM Mengenai Palestin di Putrajaya pada 13 Mei 2004. Keupayaan Malaysia memperkenalkan Pelancaran „Portal e-Sekretariat NAM‰ pada Mac 2004 yang bertindak sebagai pangkalan data kepada ke semua isu berhubung NAM bagi mempertingkatkan komunikasi serta koordinasi mempercepatkan proses membuat keputusan dan merapatkan jurang perbezaan digital serta perpaduan di antara negara anggota NAM. ekonomi. 6. Oleh itu. Tekanan negara maju biasanya dalam penguasaan pasaran terhadap bahan-bahan mentah dari negara membangun. persetujuan telah dicapai ke atas draf Pernyataan mengenai Palestin yang kemudiannya digabungkan ke dalam Dokumen Muktamad. Pada mesyuarat tersebut. sebagai reaksi segera kepada pergolakan yang meruncing di wilayah Palestin.TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA W 227 4. . di mana kebanyakan negara anggota NAM agak terkebelakang dalam bidang tersebut. Inisiatif ini diambil kerana kita sedar bahawa ICT memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi terutama sekali di dalam konteks globalisasi. 2.3. Penubuhan KSS ini diutarakan oleh Datuk Seri Dr. 12. 5. Dalam hal ini. perdagangan dan sosial.7 Kerjasama Selatan-Selatan (KSS) x Tujuan Ditubuhkan KSS ditubuhkan dengan tujuan untuk memelihara kepentingan ekonomi negara-negara membangun dan mengelakkan tekanan daripada negaranegara maju seperti Amerika Syarikat. Oleh itu. Keupayaan untuk menyuarakan dan mempromosikan kepentingan negara-negara sedang membangun dalam aspek-aspek hubungan antarabangsa khususnya dalam bidang politik. bahan mentah negara membangun sukar menembusi pasaran luar. Afrika Selatan pada 18 Ogos 2004. Mengatasi masalah ketidaktentuan harga bahan mentah yang disebabkan tekanan negara maju. Antara resolusi yang dikemukakan bagi penubuhan KSS ialah: 1. Jepun dan Britain. Keadaan ini juga menyebabkan negara membangun terpaksa berhutang dengan negara maju yang mengenakan syarat yang membebankan negara membangun. negara maju akan membelinya dengan harga yang murah dan fenomena ini jika dibiarkan akan menyebabkan negara membangun semakin miskin. Mahathir Mohamad pada tahun 1981 di Zimbabwe.

Mengurangkan sekatan.228 X TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA 3. Malaysia berperanan menjadi pengerusi kepada mesyuarat dan aktiviti APEC pada tahun 1998. Malaysia telah berjaya menaikkan nama sebaris dengan negara-negara maju yang lain khususnya melalui hubungan antarabangsa. Bertujuan untuk mengekal dan mengawal peningkatan ekonomi di rantau ini dan dunia. 3. Meningkatkan matlamat positif dengan menggalakkan pengaliran barang. 4. x x x x x Penglibatan Malaysia membanggakan. di arena antarabangsa setakat ini sangat Peranan kerajaan Malaysia. x Objektif Penubuhan 1. . modal dan teknologi. Berusaha mencari jalan melunaskan hutang negara membangun. dan kerjasama ekonomi dan teknikal. serta kestabilan politik negara. Faktor ini banyak membantu negara membangunkan ekonomi dan politik serta menarik ramai pelabur ke negara ini. Membangunkan dan menguatkan sistem perdagangan terbuka pelbagai hala. perkhidmatan. Tiga kekuatan APEC adalah liberalisasi perdagangan dan pelaburan. dan Menubuhkan Suruhanjaya Selatan-Selatan untuk mengemukakan syor untuk mengelakkan tekanan negara maju. 4.8 Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) Kerjasama Ekonomi Asia-Pacific (APEC) ditubuhkan pada 1989 adalah disebabkan peningkatan ketidak bergantungan di antara ekonomi negara-negara Asia-Pasifik dan menggambarkan anggaran separuh daripada perdagangan dunia. Kejayaan Malaysia mempertahankan identiti dan pendirian Malaysia terhadap sesuatu isu menjadi pemangkin ke arah ini. 12.3. 2. dan Menyelaraskan perdagangan barang dan perkhidmatan dengan prinsip ÂGeneral Agreement on Tariffs and Trade (GATT)Â. kemudahan perdagangan dan pelaburan. 5.

Laman web Utusan Malaysia. 2009 daripada www. Berita Harian. Diakses pada Ogos 22.TOPIK 12 DASAR LUAR NEGARA W 229 Dasar Luar Negara Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Kerjasama Selatan-selatan (KSS) Kerjasama Serantau Komanwel Kumpulan Lima Belas (K-15) Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) Pertubuhan bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Pertubuhan Negara-negara Berkecuali (NAM) Pertubuhan Persidangan Negara-negara Islam (OIC) Bajet 2006. (2006). Hasnah Hussiin & Mardiana Nordin. Bhd.my/utusan/SpecialCoverage/RMK9/bahasa/ Bab27. Kuala Lumpur: Fajar Bakti. Pengajian Malaysia (Edisi kedua). (2009). Sdn.utusan.com.pdf- .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->