P. 1
TUTORIAL MINGGU KE -6 - EN KAM

TUTORIAL MINGGU KE -6 - EN KAM

|Views: 547|Likes:
Published by dynaminx

More info:

Published by: dynaminx on Mar 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/02/2013

pdf

text

original

NAMA AHLI KUMPULAN: ROZIANA BINTI ISMAIL NURUL HASANAH BINTI HUSSIN NUR AFIFAH BINTI SHUHAILI FAREHAN

BINTI ABDUL AZIZ

. BINCANGKAN TENTANG PERSEKITARAN BILIK DARJAH YANG MESRA BUDAYA TERUTAMANYA DARI ASPEK FIZIKAL DAN SOSIO-EMOSI. BUAT SATU LAKARAN PELAN LANTAI 2.TUTORIAL MINGGU-6 1.

LAKARAN PELAN LANTAI BILIK DARJAH .

Mewujudkan Persekitaran Bilik Darjah yang Mesra Budaya Fizikal Sosio-emosi Peranan guru .

Aspek fizikal: y Terdapat meja dan kerusi yang sesuai dengan murid dan boleh diubahsuai mengikut keperluan aktiviti.1. y Mempunyai pencahayaan dan pengudaraan yang baik.warni yang ceria dan lembut. . y Melukis mural disekitar kelas. y Mengecat dinding dengan warna . y Memasang langsir dengan warna yang ceria. terang dan lembut. y Keselamatan yang terjamin seperti pelan kebakaran dan pemadam api.

y Guru juga boleh menyediakan sudut bacaan di mana bahan bacaan adalah terdiri dari buku-buku atau risalah-risalah dari Sabah dan Sarawak atau sebaliknya yang mengandungi informasi mengenai sesuatu kaum atau kumpulan etnik. y Sudut pembelajaran elektronik.y Sudut bacaan y Guru juga harus mewujudkan sudut-sudut sejarah dan patriotik. .

2. penghargaan kendiri dan kawalan kendiri.Aspek sosio-emosi y Kamus Pelajar Edisi Ketiga: sosial ditakrif sebagai segala yang berkaitan dengan kemasyarakatan. y Perkataan emosi : perkataan Greek iaitu ³emovere´ yang membawa maksud ³untuk keluar´. Emosi juga boleh ditakrifkan sebagai tindak balas atau kebangkitan yang ditonjol keluar sebagai rangsangan kepada perasaan emosi. pembentukan kendiri. perihal masyarakat dan y Perkembangan sosial : satu proses apabila kanak-kanak belajar berhubung dengan orang lain mengikut cara yang dapat diterima oleh masyarakat dan budayanya. masyarakat. Perkembangan sosial kanak-kanak terdiri daripada kemahiran berinteraksi dengan orang lain. .

mempengaruhi pembelajaran murid dan membolehkan murid belajar mengawal emosi. Peranan guru sangat penting dalam pengurusan sosioemosi dengan memberi penekanan kepada kebolehan dan keyakinan murid untuk berinteraksi dengan rakan di dalam kelas terutamanya bagi sebuah kelas yang mempunyai murid yang berbeza budaya dan latar belakang .sosioemosi dalam kalangan kanak-kanak ditakrifkan sebagai satu proses berinteraksi dan mengadaptasi diri dalam masyarakat. pemikiran dan tindakan supaya dapat menyesuaikan diri dalam bilik darjah. .

Teori Erik Erikson pula menekankan kepentingan hubungan sosial dengan individu-individu di persekitaran kanakkanak. .Teori-teori pengurusan sosio-emosi Bandura berpendapat bahawa perkembangan emosi kanak-kanak diperoleh dengan cara peniruan.

Iklim bilik darjah tidak kondusif akan memberi kesan yang buruk terhadap prestasi kesuluruhan Memberi tekanan mental kepada murid dan guru Murid rasa tergangggu dan tidak selesa Murid sukar memberi tumpuan kepada pengajaran dan pembelajaran .Kepentingan pengurusan sosioemosi y Proses pengajaran dan pembelajaran akan y y y y terganggu.

agama dan adat setiap murid dengan mendalam. y Perlu faham dengan mendalam perasaan setiap murid y Mengikis pra sangka y Perlu mengetahui latar belakang kebudayaan. Peranan guru: Ciri-ciri yang perlu diambil perhatian termasuk: y Perlu mengetahui latar belakang murid terlebih dahulu.3. .

Sekian terima kasih .

Salam Satu Malaysia Sekian. terima kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->