Etika dan Penampilan Diri

siti amzidalina ghazali Faculty information sciences & engineering (FISE) Management & science university (MSU)

Apakah yang menentukan imej atau keperibadian seseorang???
ØJangan menilai buku daripada kulitnyaÙ ØJangan menilai seseorang daripada luaranÙ

IMEJ DIRI PENAMPILAN ETIKA SIKAP .

´ Sumber: Datuk Maznah Hamid (1996) .Apakah yang dimaksudkan dengan imej diri? Definisi ‡ ³Anggapan atau persepsi diri kita terhadap µjenis dan orang bagaimanakah diri kita.

‡Berdasarkan pengalaman.kejayaan & kegagalan.‡Terjadi hasil dari kepercayaan kita terhadap diri sendiri. penghinaan dan kebanggaan kita dan reaksi orang lain .

Ia perlukan: ± Sikap mental yang wajar ± Imej diri yg meyakinkan. serta ± Disiplin diri yang kuat .IMEJ DIRI ADALAH HARTA YANG PALING BERNILAI BAGI DIRI SESEORANG ‡ ³Ijazah tertinggi bukanlah jaminan utk capai kejayaan.

Ringkasnya: ‡ Imej diri adalah gabungan antara: ± Rasa hormat dan bangga diri (self esteem) ± Mesej yang disampaikan pada diri (self talk) ± Disiplin diri (self discipline) ± Kawalan diri (self control) .

You Never Get A Second Chance To Make A First Impression .

Penampilan Diri ‡ ‡ ‡ ‡ Cara membawa diri Cara berpakaian Cara pertuturan Gerak geri .

PENAMPILAN DIRI ‡ KEBERSIHAN DIRI ± TANGAN ± RAMBUT ± SOLEKAN ± PAKAIAN ± HALITOSIS (BAU MULUT) ± BAU BADAN .

Keindahan datang dari dalam ‡ Melancong & kunjungi tempat baru utk beralih angin ‡ Sentiasa senyum .MEMBINA KETRAMPILAN BERIMEJ UNGGUL ‡ Menjaga kesihatan ‡ Manjakan diri ‡ Pasang lagu kegemaran & menyanyi ‡ Jauhi cemburu. hasad. elakkan putus asa.

Konsep Pemakaian ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Mengambarkan personaliti Agama Mengambarkan maskulin dan feminin Kecantikan Identiti Pelindungan Kesesuaian Selesa .

ETIKA BERPAKAIAN Cara Berpakaian ‡ Pakaian menggambarkan identiti pemakai. kebudayaan atau kumpulan tertentu. ‡ Pakaian hendaklah kena pada tempat dan masanya. . suku kaum. ‡ Pakaian dapat menunjukkan identiti satu-satu bangsa.

Pakaian Bagi Lelaki ‡ Pakaian yang sesuai bagi tugas rasmi di pejabat ialah pakaian jenis kain kosong (plain colour) dan seluar panjang berwarna gelap atau kelabu. ‡ Padanan warna baju dan seluar mestilah tidak berlawanan. ‡ Baju yang berjalur timbul (bold) dan sewarna boleh (bold) dipakai dengan tali leher berjalur halus. baju lengan panjang adalah paling sesuai dipakai. ‡ Jika menggunakan tali leher. Baju yang bercorak petakpetak dan banyak warna hendaklah dielakkan. .

pilihan akhir ialah padanan dengan warna seluar. Elakkan memakai tali leher yang berwarna terlalu cerah atau garang. .. Padankan dan sesuaikan warna tali leher dengan warna baju dan jika tidak ada padanan warna yang sesuai.Sambung.

Cara berpakaian yang sesuai dapat memberi keyakinan kepada seseorang .

pakaian dan fesyen memang tidak dapat dipisahkan. Kesederhanaan adalah yang paling tepat. ‡ Berpakaian adalah untuk keselesaan dan bukan untuk dipertontonkan. Namun begitu kesesuaian tempat dan masa perlu difikirkan supaya tidak berasa janggal di khalayak ramai. .Pakaian Bagi Wanita ‡ Bagi wanita.

Padanan Warna Bagi Pakaian Wanita Elakkan daripada memakai pakaian yang menggunakan kain jenis berkilat atau berkilau pada waktu siang. Pakaian daripada jenis kain tersebut lebih sesuai bagi waktu malam. Elakkan daripada menggunakan satu warna sahaja. Pakaian daripada satu rumpun warna adalah sesuai dan biasakan menggunakan dua warna yang agak berlawanan. .

Elakkan daripada menggunakan lebih daripada empat warna pada satu-satu jenis pakaian. Kain jenis tebal adalah kurang sesuai bagi iklim negara ini. Biasakan menggunakan kain jenis tipis.. satuBentuk badan si pemakai perlu diambil kira dalam pemilihan kain kerana jenis-jenis kain jenismembantu menjelaskan bentuk badan si pemakai. .Sambung. lembut dan serap.

. Beg tangan tidak sesuai disangkutkan di kerusi. . diletakkan di atas meja atau di atas paha semasa makan. Apabila menghadiri majlis rasmi. Padankan warna beg tangan dengan kasut. Beg tangan yang digunakan janganlah terlalu besar atau terlalu kecil. beg tangan kecil yang bertali pendek adalah paling sesuai.Sambung.

PERSONALITI YG BAIK ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ PENAMPILAN EKSPRESSI KEBIJAKSANAAN EMOSI MINAT ADAPTASI SOSIAL .

Seseorang hanya boleh meneka apa yang ada dalam hati anda atau apa personaliti anda berdasarkan imej yang anda tonjolkan .

Apa kepentingan« Penampilan Diri ‡ Membuat anda disenangi oleh orang di sekeliling anda. ‡ Meningkatkan keyakinan diri .

Walau siapa anda. sama ada sedar atau tidak anda tetap dinilai oleh manusia lain melalui penampilan diri .

also forms long and lasting impressions. .ETIQUETTE Makes first impressions «but.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful