P. 1
pemetaan BAHASA Malaysia SK TAHUN 1

pemetaan BAHASA Malaysia SK TAHUN 1

|Views: 158|Likes:
Published by Atamah Tingadon

More info:

Published by: Atamah Tingadon on Mar 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2015

pdf

text

original

PEMETAAN BAHASA MALAYSIA SEKOLAH KEBANGSAAN TAHUN 1

MINGGU TEMA / HARI Tema: Keluarga Tajuk: • Cerita Huda • Keluarga Huda • Kasih Ibu • Sayang Ayah • Saudara-mara Huda PK: Ilmu: Pend. Moral Nilai: Kasih Sayang, menghormati KBT: TKP, Verbal linguistik EMK: 1.Kreativiti dan inovasi 2 TMK (ICT) 3.Keusahawanan S/B: sebutan dan Intonasi, Kosa Kata Media: Kad Imbasan, Kertas lukisan Alat Muzik HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.1 Asas mendengar dan memberikan respons dengan betul terhadap pelbagai bunyi dalam persekitaran. 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut bunyi bahasa iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa dan ayat dengan betul. STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.1.2 Mengecam dan mengajuk pelbagai bunyi dalam persekitaran yang didengar dengan betul. 1.2.4 Mendengar, memahami, menyebut dan mengeja perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan tepat. HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. 3.3 Membina dan menulis perkataan frasa dan ayat dengan betul. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.

Penggal 1 1–6

STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul.

STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.2.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas. 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan kemas.

STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur.

STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks. 5.1.2 Memahami dan menggunakan kata nama khas yang mudah dengan betul mengikut konteks.

1

vokal berganding.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.2 Membaca dan memahami perkataan.1.4. HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3. 2 . memahami. TKP EMK: 1.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 1.3 Memahami dan menggunakan kata ganti nama diri pertama dan kedua dalam pelbagai konteks dengan betul. TMK (ICT) 3.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur. menyebut dan mengeja perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan tepat.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul. 4.Keusahawanan S/B: sebutan dan Intonasi.3 Mengeja dan membatang suku kata tertutup dengan sebutan yang betul. STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 4.MINGGU TEMA / HARI Tema: Bersih dan Sihat Tajuk: • Bersihkan diri • Rumah Bersih • Kelas Ceria • Badan Cergas • Makanan Berzat PK: Ilmu: PJK. Kosa Kata Media: Pita rakaman radio -minus one burung kakaktua Penggal 1 7 – 12 HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.1. suku kata.5.Kreativiti dan inovasi 2.4 Menulis perkataan yang mengandungi dua atau tiga suku kata diftong. 2. HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.1. 3. digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tulisan yang kemas. Menjaga Kebersihan KBT: KB.2 Mendengar. 2. 1.1.1 Melafazkan pantun dua keratan dengan intonasi yang betul secara didik hibur. STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka dengan sebutan yang betul.4 mendengar.1 Membaca dan memahami perkataan yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata diftong. STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3. frasa dan ayat dengan betul. Muzik Nilai: Bertanggungjawab.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. Sains.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. mengecam dan menyebut bunyi bahasa iaitu abjad. BCB. vokal berganding. STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal. 2.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas.2.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas.2. STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5.2.2. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang betul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur. perkataan. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul.

berhemah.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. TMK (ICT) 3.2 Mendengar. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4. STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2. 3.MINGGU TEMA / HARI Tema: Hidup Selamat Tajuk: • Simpan dengan selamat • Pastikan Selamat • Berhati-hati kawan • Saya Selamat di sini • Berhati-hati di Jalan Raya (Bacaan Luas) Penggal 1 13 – 20 PK: Ilmu: KH Nilai: Menjaga Keselamatan. HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3. frasa dan ayat dengan betul.3. memahami. 1.3 Membina dan menulis frasa dengan betul. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5. menyebut dan mengeja perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan tepat.Keusahawanan HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 3 .1. frasa dan ayat dengan betul. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. 3.2. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.3 Mengeja dan membatang suku kata tertutup dengan sebutan STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.3 Membina dan menulis perkataan.2. 2. STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. suku kata.2 Mengujarkan bahan yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul.1.15 Memahami dan menggunakan kata adjektif warna dengan betul mengikut konteks.4 Menulis imlak dengan tepat.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur.4 Mendengar. 2. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur.Kreativiti dan inovasi 2. 4. Konteksual EMK: 1. bertanggungjawa b.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka dengan sebutan yang betul. TKP. BCB. mengecam dan menyebut bunyi bahasa iaitu abjad.3 Mendengar. STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 1.1. 3.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. perkataan. mulia KBT: KB. HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.

yang betul. 4 .4. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal. 5. memahami dan memberikan respons dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bertumpu. Ayat Majmuk. 2.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul dan jelas tentang sesuatu perkara melalui penceritaan secara didik hibur.5.2 Mendengar.2.7 Memahami dan menggunakan kata tanya merujuk manusia dan benda yang betul. Tanda Baca. 1.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 1. 3. gambar tunggal. memahami dan menyebut frasa dan ayat tunggal dengan betul dan tepat.6 Memahami dan menggunakan kata hubung yang mudah dengan betul mengikut konteks. simbol jalan raya.3.6 Mendengar. buku tulis 1. Frasa Kerja Media: minus one-anak itik tok wi. 5. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.S/B: Kosa Kata.1.2.3. 4. Ayat Tunggal.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat.1.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan lancar.

2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5.4 Menulis imlak dengan tepat. Moral. 2.Keusahawanan HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. TMK (ICT) 3.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur.2 Mendengar. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4. 4.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. Penggal 2 1–8 STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2. KP. STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.3. Menjaga Kebersihan. HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai konteks.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 1. Konteksual EMK: 1. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan. BCB. 2. Kemahiran Hidup Nilai: Bekerjasama. memahami dan memberikan respons dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bertumpu HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2. Tolong menolong KBT: KB.3Mendengar.Kreativiti dan inovasi 2. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.MINGGU TEMA / HARI Tema: Hidup bahagia Tajuk: • Taman Kita • Rakan Karib • Jiran Huda • Hidup Saling Membantu • Meriahnya PK: Ilmu: Pend.3.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan tulisan yang kemas.1. 4.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. 3. 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan lancar. 3.2. STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 5 .5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.2. Hormat. 5. Berhemah tinggi.4 Bertutur.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4.

4. kata Tanya. Sinonim. 4.S/B: Kata nama.4.2 Menulis imlak frasa yang mengandungi perkataan suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat.4.5. 3. 3.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul secara bertatasusila. 2.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan intonasi yang betul dan jelas tentang sesuatu perkara serta menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur.1 Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagai sumber. 4. 5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.3 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul.4.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN dengan betul dalam pelbagai situasi. 2.2.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan tepat.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan jelas tentang sesuatu perkara serta menggunakan bahasa badan yang kreatif melalui penceritaan secara didik hibur. gambar 1.5. 3.3. 1. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal.2 Membaca dan memahami maklumat daripada pelbagai bahan bacaan untuk membuat klasifikasi dengan betul. 6 .5.3. Kata Kerja. Imbuhan Awalan Media: Buku Latihan.

TMK (ICT) 3.1.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur 4.MINGGU TEMA / HARI Tema: Mari Bertani Tajuk: • Kebun Datuk Anas • Buah-buahan Tempatan • Ternakan Ayam • Ternakan Ikan • Seronoknya Bercucuk tanam PK: Ilmu: KH. KP.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul 1. Berjimatcermat. memahami dan menyebut STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 7 STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3. frasa dan ayat dengan betul.3 Membaca dan memahami maklumat . Berdikari KBT: KB.mengecam dan menyebut bunyi bahasa iaitu abjad. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. frasa dan ayat dengan betul. Penggal 2 9 – 15 S/B: Ayat Tunggal.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. EMK: 1. Perkataan Berimbuhan Awalan beR STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.2 menyebut dengan jelas dan STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5. Bersyukur. 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila 1.6 Mendengar. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5.Kreativiti dan inovasi 2.Keusahawanan HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.2. 2.2. BCB. 5. 3. HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2. Ayat FN + FK.2 Memahami dan menggunakan pembentukkan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.4.1 Memahami dan menggunakan 2. Sains Nilai: Menghargai Masa.4 Bertutur.6 Menulis ayat tunggal dengan betul STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4. 1. Kata Kerja. suku kata.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur.3 mendengar.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. perkataan.2. 3.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3.6 Berbincang untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.4 Menulis ilmiah dengan tepat.3 Membina dan menulis perkataan. 4. 3.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur.

3 mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakunan secara didik hibur 4. muzik Nilai: Menjaga kebersihan. TMK (ICT) 3. 3.6 menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun 3.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.5 bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.3 memahami dan membina ayat dengan betul dalam pelbagai situasi 8 . 1.2 memahami dan menggunakan pembentukkan kata yang sesuai dengan pelbagai situasi dengan betul 5. 2.5 Membaca dengan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.6 membaca pelbagai bahan sasteradan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul 2.Keusahawanan S/B: Sebutan dan inovasi.4 melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang betul dengan menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5.Cekap dan jimat -Bercuti di kampung Penggal 2 Bacaan Luas (16-21) PK: Ilmu: Sains. 4.Kreativiti dan inovasi 2.menolong. tolong. KP.5 mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pellbagai sumber. imbuhan awalan dan akhiran kosa kata HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.1 menrujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur 4.Sungai kita .1 memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks 5.1 menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur .Mari berkelah .MINGGU TEMA / HARI Tema: Alam Indah dan Selamat Tajuk: . bert/jawab KBT: KB. menghargai menyayangi.7 menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul 3.Fikir dahulu sebelum buang . kontekstual EMK: 1.8 mengedit dan memurnikan hasil penulisan HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4. BCB.

FN + FK dengan betul dalam pelbagai situasi 9 . pita rakaman.1 bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 5.4 memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks 5.7. 3.2 mengujarkan ayat dengan sebutan dan intonasi dengan betul dan jelas tentang sesuatu perkara serta menggunakan bahasa badan yang kreatif melalui penceritaan secara didik hibur 4.2 memahami dan meenggunakan kata nama khas yang mudah dengan betul mengikut konteks.1 mencatat maklumat yang betul daripada pelbagai sumber.1 mengujarkan dialog dengan sebutan dan intonasi yang betul dan jelas tentang sesuatu perkara melalui lakunan secara didik hibur 4.1 memahami dann menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks 5. minus one(balik kampung) STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.1 menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul berdasarkan bahan yang diberi dengan menggunakan bahasa yang santun 3.1.1 memahami dan membina ayat frasa menggunakan pola ayat FN + FN.8.6.1.2 menyebut dengan jelas dan memahami seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur 4.2 mengedit dan memurnikan hasil penulisan daripada aspek ejaan STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4.6.3 berbicara untuk menyampaikan maklumat dengan tepat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan yang sesuai secara bertatasusila STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2.1berbicara untuk mendapatkan maklumat dengan tepat daripada pelbagai sumber secara bertatasusila 1.1 menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara terkawal dengan betul 3.5.1. kad imbasan.6. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca 2.Media: kad gambar.1 memahami dan menggunakan imbuhan awalan dann akhiran dengan betul dalam pelbagai konteks 5.6.3. memahami dan menaakul maklumat dalam bahan grafik dengan betul 2.2 melafazkan pantun dua kerat dengan intonasi yang betul serta memahami maksud pantun yang dilafazkan menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5. sebuatn yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal 1.3.2 membaca.2 membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan lancar.5.1.2.2.5.2 membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan secara didik hibur untuk menambahkan pengetahuan STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.3.4.

10 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->