Loo Fu Hong 11S2A 2011/3/4

€ Ditakrifkan

sebagai penggunaan organisma spet parasit, pemangsa dan patogen secara sengaja untuk mengurangkan populasi perosak. € Kawalan biologi bermula dengan pengenalan musuh semulajadi perosak dan diikuti kajian tentang perumah musuh semulajadi. € Setelah agen kawalan biologi dikenal pasti tidak menyerang tanaman yg perlu dilindungi, agen itu boleh dibawa masuk ke kawasan tersebut.

Contoh Agen Kawalan Biologi
AGEN KAWALAN BIOLOGI
Tebuan Cortesia plutella Bakteria Bacillus thuringiensis Burung hantu dan ular senduk Pokok bunga tahi ayam (tagetes sp) dan rembesan asparagus Semut hitam koko

UNTUK MENGAWAL
Larva rama-rama Plutella xylostella di kebun sayur. Larva dan rama-rama di kebun sayur Tikus di ladang kelapa sawit dan sawah Beberapa jenis nematod

Perosak lengai koko (kepinding nyamuk)

€ Kawalan

biologi menggunakan agen semula jadi untuk mengawal bilangan perosak. € Kawalan kimia menggunakan agen serangan saraf. € Selepas beberapa ketika, serangga mula imum kerana genetik asal telah berubah.

Makanan seperti sayur dan buah tidak mengandungi bahan kimia yang disembur untuk mengawal serangga perosak. € Makanan adalah selamat untuk dimakan oleh manusia , tidak mengakibatkan keracunan
€

serangga sering kali membunuh serangga lain yang berguna bersama makluk perosak. € Misalnya, racun kulat yang disembur untuk memusnahkan rumpai turut mengurangkan populasi cacing tanah
€ Racun

kimia mudah meruap dan hilang akibat dibawa agen alam seperti angin dan air. € Keberkesanan racun serangga hanya sementara. € Kawalan biologi menggunakan haiwan yang boleh membiak dan mempunyai jangka hayat yang lebih lama.
€ Racun

€ Kebanyakan

racun kimia mengandungi bahan benzen dan klorida yang mengakibatkan keasidan tanah. € Tanah yang berasid menyebabkan sesetengah nutrien hilang dan pokok tidak tumbuh subur. € Melalui kawalan biologi, perkumuhan binatang menambahkan nutrien dalam tanah.

€ Sesetengah

racun kimia mengandungi bahan ¶inhibitor· untuk diserap dalam tumbuhan supaya perosak mati selepas memakan tumbuhan tersebut. € Sesetengah tumbuhan akan terencat pertumbuhannya kerana bahan kimia ¶inhibitor·, seperti timun

Makluk asal terjejas kerana pengenalan spesis baru di kawasan mereka €Menimbulkan masalah persaingan antara spesis asal dan spesis baru yang diperkenalkan.
€

€ Sesetengah

haiwan yang diperkenalkan memakan spesis serangga yang berguna kepada tumbuhan. € Misalkan, burung helang tidak hanya memakan tikus, malah mereka turut membunuh serangga seperti burung dan ular.

pemangsa yang mempunyai racun secara tidak terkawal menyebabkan kematian manusia € Spesis ular berbisa yang diperkenalkan di ladang kelapa sawit dan bendang mengancam petani. € Mengakibatkan kematian akibat dipatuk .
€ Populasi

Kerana haiwan memerlukan masa untuk mencerna bangkai perosak sebelum membunuh lebih banyak makluk perosak € Haiwan yang diperkenalkan mungkin akan keluar dari kawasan lingkungan dan sukar dijejaki. € Populasi pemangsa sukar dikesan dan mungkin berada di luar lingkungan kawasan
€

€ Bilangan

perosak lain mungkin meningkat dan menjadi lebih serius kerana kurang persaingan daripada perosak yg dikawal. € Kerosakan lain menjadi lebih serius

pakar ekologi dan pakar lapangan untuk mengenal pasti tabiat, proses kimia dan kesan terhadap rantaian makanan. € Penyebaran musuh semula jadi hendaklah dikawal supaya kekal dalam kawasan yang dingini pada musim yang sesuai.
€ Memerlukan

patogen yang tidak terkawal bukan saja membahayakan serangga perosak, tetapi manusia. € Gabungan beberapa unsur genetik patogen menghasilkan patogen yang kuat dan mudah merebak. € patogen lebih imun kepada ubat-ubatan.
€ Evolusi

dijalankan untuk mengenal pasti genetik makluk perosak. € Genetik mereka diubah untuk mengurangkan jangka hayat atau kekerapan pembiakan. € Contoh serangga yang diubah genetiknya adalah lalat buah dan nyamuk.
€ Penyelikan

lebih banyak proses pembiakan haiwan seperti tenggiling dan ular supaya boleh digunakan sebagai kawalan biologi yang efektif. € membina tempat perlindungan untuk haiwan seperti burung hantu di kawasan pertanian mereka.
€ Menubuhkan

€ Harus

mengenal pasti spesis dan kategori yang hendak dikawal dengan teliti € Penyelidikan dan eksperimen hendaklah dijalankan dalam skala kecil sebelum diuruskan secara makro.

RUMUSAN Kebaikan dan kelemahan kawalan biologi.
KEBAIKAN
1. Mengurangkan masalah pencemaran alam sekitar kesan daripada penggunaan racun kimia 2. Selamat digunakan oleh petani 3. Mengurangkan kos pengurusan perosak untuk suatu jangkamasa yang panjang

KELEMAHAN
1. Perosak tidak dapat dihapuskan kesemuanya. 2. Pemangsa dibawa masuk mungkin menyerang organisma lain yang bermanfaat. 3. pemangsa tidak dapat mengawal semua prosak di sesuatu kawasan. 4. Bilangan perosak lain mungkin meningkat dan menjadi lebih serius kerana kurang persaingan drpd perosak yg dikawal. 5. Teknik pembiakan dan penyebaran musuh semulajdi yang khusus diperlukan. 6. Ekosistem, ekologi dan tabiat perosak dan pemangsa perlu diketahui terlebih dahulu. 7. Kesan kawalan mengambil masa yang lama.

€ Apakah
A.

takrif bagi kawalan biologi?

B.

C.

Kawalan menggunakan bahan kimia yang berbahaya Penggunaan organisma spet parasit, pemangsa dan patogen secara sengaja untuk mengurangkan populasi perosak. Kawalan menggunakan kaedah pendedahan nuklear terhadap serangga perosak.

Manakah kenyataan benar mengenai kawalan biologi?
A. B.

C.

Pembiakan haiwan seperti angsa dan katak Penggunaan haiwan pemangsa untuk menggurangkan binatang perosak Penggunaaan binatang buas dalam kehidupan seharian

Yang manakah benar mengenai kelemahan kawalan biologi , kecuali..
€Perosak tidak dapat dihapuskan kesemuanya. €Pemangsa dibawa masuk mungkin menyayangi organisma lain yang bermanfaat. €pemangsa tidak dapat mengawal semua prosak di sesuatu kawasan.

Apakah yang mungkin berlaku sekiranya genetik serangga perosak berubah?
€ Lebih

mudah untuk menghapuskan mereka € Imun terhadap serangan binatang pemangsa € Kerosakan terhadap tanaman lebih tinggi.

‡ Untuk maklumat lanjut, sila layari alamat berikut: http://www.scribd.com/doc/49994485 ?secret_password=2dleoopsrgsgolm eb1pc