Sajak Hari Guru-Selina S.F.

Lee
Sajak Hari Guru-Selina S.F.Lee Maksud sajak: -Rangkap 1:Pada Hari Guru,seseorang pasti akan teringat akan jasa guru iaitu golongan yang memikul amanah mendidik anak bangsa.Bakti guru adalah harapan semua orang. -Rangkap 2:Di samping itu,pada Hari Guru,para guru sendiri pasti berfikir tentang sumbangan mereka.Sama ada mereka telah menabur bakti dengan penuh semangat atau mereka gagal melakukannya kerana halangan tertentu. -Rangkap 3:Hari Guru merupakan hari penghormatan kepada semua guru. Tema: -Tugas dan tanggungjawab para guru. Persoalan:

d)Semangat yang kuat dalam perjuangan. Bentuk: a)Terdiri daripada 3 rangkap. b)Bilangan baris dalam setiap rangkap tidak sama. c)Panjang pendek barisnya tidak sama. d)Sajak ini berbentuk bebas. Gaya bahasa: -Patriotik. Nilai: a)Keazaman yang kuat.Contoh:Para guru mempunyai keazaman yang kuat untuk mencurahkan bakti kepada anak bangsa tanpa mengira latar keturunan. b)Kegigihan.Contoh:Para guru gigih mendidik anak bangsa. c)Ketekunan.Contoh:Para guru tekun mencurahkan ilmu kepada anak murid.

a)Kerajinan dan sikap tanggungjawab guru. b)Mengenang jasa guru. c)Azam yang kuat akan membuahkan kejayaan.

Nukilan:Dayang,Nazihah dan Syaza.

d)Kita hendaklah sentiasa menghormati guru meskipun kita sudah meninggalkan alam persekolahan.Nazihah dan Syaza. . b)Guru hendaklah berbakti dengan penuh rasa iltizam dan tanggungjawab.Contoh:Jasa guru dikenang oleh pelajarnya semasa Sambutan Hari Guru.F.Sajak Hari Guru-Selina S. Pengajaran: a)Kita hendaklah mengenang jasa guru yang banyak berkorban terhadap anak bangsa.Lee d)Berfikiran positif. Nukilan:Dayang. c)Kita hendaklah berani menghadapi dugaan hidup.Contoh:Para guru sentiasa berfikiran positif apabila menghadapi cabaran. e)Mengenang jasa.