P. 1
SMVT_TrialExam_F5_2010_AK smv termeloh

SMVT_TrialExam_F5_2010_AK smv termeloh

|Views: 224|Likes:
Published by azahar

More info:

Published by: azahar on Mar 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/17/2014

pdf

text

original

SULIT 8321/1

AUTOMOTIF KENDERAAN

NAMA : …………………………………………….................... NO. K/ PENGENALAN : …………………………....................

PERCUBAAN 2010 2 JAM 30 MINIT

SEKOLAH MENENGAH VOKASIONAL TEMERLOH SIMPANG SANGANG, TEMERLOH PAHANG.

PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM 2010
TINGKATAN 5
MATA PELAJARAN ALIRAN VOKASIONAL
8321 / 1 – AUTOMOTIF KKENDERAAN

Untuk Kegunaan Pemeriksa Bahagian Soalan Skor Penuh Skor Diperolehi

Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU.
1. Tulis Nama dan No. Kad Pengenalan anda pada ruang yang disediakan. 2. Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian: Bahagian A, Bahagian B, Bahagian C dan Bahagian D 3. Jawapan hendaklah ditulis dalam ruang yang disediakan dalam kertas soalan. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan pada akhir peperiksaan. 4. Kerja mengira mestilah ditunjukkan dengan jelas. Anda mungkin kehilangan skor jika langkah-langkah penting tidak ditunjukkan dengan teratur. 5. Anda dinasihati supaya mengambil masa 20 minit untuk Bahagian A, 50 minit untuk Bahagian B, 40 minit untuk Bahagian C 40 minit bahagian D

A

B

C D
Jumlah

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

4 4 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 10 10 10 10 10
100
Disahkan oleh,

Disediakan oleh,-------............... ........... ( MOHD SAID BIN ABDULLAH ) Guru Mata Pelajaran AUTOMOTIF KENDERAAN

Disemak oleh,

( JALALUDIN B. HJ OTHMAN ) KETUA BENGKEL AUTOMOTIF SM VOKASIONAL TEMERLOH

( SHAIFUL BOKHARI B. SIDEK ) KETUA BIDANG VOKASIONAL SM VOKASIONAL TEMERLOH

SULIT

2

Untuk Kegunaan Pemeriksa

BAHAGIAN A (PENGETAHUAN DAN KEFAHAMAN) ( 20 markah ) Jawab semua soalan. Tiap-tiap soalan diperuntukkan markah yang sama.

1. Rajah 1 menunjukkan beberapa jenis kikir yang digunakan untuk memotongkan, menipiskan atau melicinkan permukaan sesuatu benda kerja. Padankan empat jenis kikir yang betul di dalam ruang jawapan Ruang Jawapan

Kikir segitiga

Kikir segiempat

Skor 4 3 2 1 0

Kikir kisar

Kikir rata

Kikir bulat

Kikir separuh bulat RAJAH 1 [ SKOR 4]
Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT

Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Rajah 3 di bawah menunjukkan komponen – komponen system brek. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . Padankan nama komponen yang berkenaan. Labelkan nama –nama bahagian tersebut. JURNAL UTAMA JURNAL ENGKOL LENGAN ENGKOL PEMBERAT IMBANGAN [ SKOR 4] Untuk Kegunaan Pemeriksa 3.SULIT Untuk Kegunaan Pemeriksa 3 D Untuk Kegunaan Pemeriksa C  B  A  RAJAH 2 Skor 4 3 2 1 0 Skor 4 3 2 1 0 Rajah 2 di atas adalah sebuah kranksyaf.

SULIT A B 4 C E RAJAH 3 D ANGKUP C INJAK BREK A KEKASUT BREK B PAM INDUK D CEPER E [ SKOR 4] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .

......................................................................SULIT Untuk Kegunaan Pemeriksa 5 A B C Rajah 4 4.............................. a) Namakan 3 liang yang terdapat pada rajah di atas..................................................................... (B) ............................................................................................................ Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .................................................................................... Rajah 4 menunjukkan kendalian enjin 2 lejang...................................................................................................... (C) ....................................................................................................... ............................................................................................................. Skor 4 3 2 1 0 b) Nyatakan apakah yang sedang berlaku di kotak engkol .................................................. (A) .................................................................................... .... .................... Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak....................................................

A PLAT KLAC B TUIL PELEPAS C GALAS PELEPAS D PENUTUP KLAC/ PLAT TEKANAN Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.SULIT Untuk Kegunaan Pemeriksa 6 A D B C Skor 4 3 2 1 0 5 Rajah 5 di atas menunjukkan pepasangan clutch. Padankan nama –nama bahagian tersebut dengan cara membuat anak panah. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .

Rajah 6 menunjukkan sebahagian kerja menaikkan kenderaan untuk membaiki sistem ekzos yang telah rosak. Matikan enjin kereta D. Letakkan bonggol kayu dihadapan sekiranya kerja jek dilakukan dibelakang Skor 3 2 1 0 C.SULIT Untuk Kegunaa n Pemerik 7 BAHAGIAN B ( 30 MARKAH ) Rajah 6 6. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . 2. Letakkan sangga keselamatan pada bahagian kenderaan untuk menyokong kenderaan semasa membaiki E. Pilih dan tulis mengikut urutan 1. Turunkan jek sehingga sangga keselamatan menyokong sepenuhnya B. 3. Jekkan kenderaan sehingga mencapai ketinggian yang ditetapkan F. 5 dan 6 langkah kerja yang betul bagi melakukan kerja tersebut dalam ruang jawapan A. Tarik brek tangan supaya kenderaan tidak bergerak Ruang Jawapan A B C D E F [ skor 3 ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. 4.

Anda telah melakukan kerja-kerja membenang luar pada tolok benang seperti di Rajah 7. C.Edan F langkah kerja yang betul di dalam ruang jawapan Ruang Jawapan • • • • Tekan pemegang perengkoh ke bawah rod keluli Canaikan sedikit hujung rod keluli yang hendak dibuat benang Pilih set dan saiz pembenang luar yang betul Pusing mengikut arah jam beberapa pusingan dan undur kira-kira satu setengah pusingan untuk memotong racikan • • Ikat rod keluli pada ragum meja Gunakan perengkoh yang sesuai untuk kerja membenang. Lengkap dan susun urutan A. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . [ 3 skor ] Skor 3 2 1 0 Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. D .SULIT Untuk Kegunaa n Pemeriks a 8 Rajah 7 7. B.

e) Tanggalkan punca bateri. [skor: 3] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. f) Selepas melaras semua injap pasang semula semua bahagian. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . 5 dan 6 dalam ruang jawapan. 2. 4.SULIT 9 Untuk Kegunaa n Pemeriks a Rajah 8 8. Pilih dan susun langkah kerja mengikut turutan yang betul dengan menulis 1. Skor 3 2 1 0 b) Tanggalkan penutup jumpelang. a) Laraskan injap mengikut urutan pembakaran. 3. Anda telah melakukan kerja melaras injap seperti Rajah 8. c) Tanggalkan palam pencucuh. d) Pusingkan aci engkol dan tentukan injap bertindih.

2. 4. Keluarkan penapis udara dan penapis bahanapi. Skor 3 2 1 0 3. Tanggalkan semua hos bahanapi yang berkenaan. Elakkan bahanapi petrol dari tepercik ke distributer . Anda telah melakukan kerja menanggal pam bahanapi mekanikal. Untuk Kegunaa n Pemeriks a 1.SULIT 10 9. stator atau alternator. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Nyatakan mana – mana tiga ( 3 ) pernyataan yang betul atau salah pada kerja tersebut. 5. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . Sebaiknya gunakan gasket yang baru untuk mengelakkan kebocoran. 6. Uji pam bahanapi dengan cara menolak lengan jumpelang. Tanggalkan terminal positif sebelum melakukan kerja menanggal pam bahanapi.

c) Periksa Paras bendalir brek pada takungan minyak brek. Anda telah melakukan kerja menjujus brek sebuah kenderaan.4. Susun mengikut nombor 1. Skor 3 2 1 0 b) Hidupkan enjin. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. f) Tekan memerapa kali injak sebelum membuka nat penjujus. d) Basuh tempat kerja dan tempat yang terkena minyak brek dengan menggunakan air.2.SULIT 11 Untuk Kegunaa n Pemeriks a 10. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .3. e) Lakukan kerja menjujuh dari selinder roda yang paling jauh dan diakhiri dengan selinder roda yang paling hampir dengan selinder induk.5 dan 6 langkah kerja menjujus brek itu. a) Sangga kenderaan serta tanggalkan semua tayar untuk memudahkan kerja menjujuh.

Anda telah melakukan kerja menservis pam induk pada sebuah kereta. b) Kapit pam induk pada ragum untuk melakukan kerja menservis. Ganti baru sekiranya rosak. e) Basuh dengan air bahagian – bahagian brek yang terkena bendalir brek. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.2. f) Longgarkan paip brek yang berada di selinder induk menggunakan spanar paip brek .SULIT 12 11.4.5 dan 6 dalam kotak yang Kegunaa disediakan.3. n Pemeriks a Skor 3 2 1 0 a) Lakukan kerja menjujus dahulu untuk membuang angin yang terperangkap. d) Uji kendalian brek sebelum terus digunakan selepas memasang selinder induk. c) Periksa pepasangan piston dan mangkuk getah. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . Susun Untuk urutan kerja dalam tugasan tersebut dengan mengisi 1.

f) Melaras skru kelajuan pepura mengikut spesifikasi. d) Menggunakan meter volt untuk menentukan kelajuan enjin. Skor 3 2 1 0 b) Melaras injap cekik c) Meninggikan sedikit kelajuan enjin sebelum melaras. a) Hidupkan enjin sehingga mencapai suhu kerja. e) Melaras Skru campuran udara dan bahanapi. Anda telah melakukan kerja menala enjin dan melakukan kerja melaras karburetor. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.SULIT 13 Untuk Kegunaa 12. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . n Tandakan pernyataan yang betul ( √ ) atau Salah ( X ) dan isikan dalam ruang Pemeriks a yang disediakan.

5dan 6 dalam kotak yang disediakan. Anda telah melakukan kerja menanggal pepasangan klac dari kenderaan. e) Tanggalkan dan keluarkan kotak gear dari enjin.2.SULIT Untuk Kegunaa n Pemeriks a 14 13. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . Skor 3 2 1 0 b) Tanggalkan pepasangan klac dari roda tenaga. d) Laras kelegaan gerak bebas pedal klac untuk memastikan klac tidak cepat haus.3. c) Periksa kehausan pada plat klac dan plat tekanan. Susun urutan tugasan menanggal dan memasang semula dengan mengisi 1. a) Keluarkan minyak gear dan tanggalkan propeler syaft.4. f) Gunakan aci imput sewaktu memasang semula pepasangan klac.

Susun langkah kerja dari awal kerja sehingga selesai kerja tersebut. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. e) Kapit aci putar pada ragum . Setelah pemeriksaan secara visual . didapati sendi semesta rosak dan perlu ditukar. Anda telah melakukan kerja menanggal aci putar dari kenderaan.SULIT 15 Untuk Kegunaa n Pemeriks a 14. Skor 3 2 1 0 d) Pasang semula aci putar dan masukkan minyah gear box mengikut sukatan. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . a) Keluarkan minyak gear box . c) Keluarkan sendi semesta yg lama dan ganti yang baru. f) Jek kereta dan sangga dengan selamat. b) Longgarkan empat bolt yang mengikat bebibir pemacu ke gandar belakang.

2. Rajah 15 di atas menunjukkan lejang kuasa yang berlaku dalam sebuah kenderaan. 3. Pilih dan tulis mengikut urutan 1. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .SULIT Untuk Kegunaan Pemeriksa 16 Rajah 15 15. 4 dan 5 proses kerja lejang kuasa yang betul dalam ruang jawapan. Ruang Jawapan (a) Ledakan menghasilkan kuasa yang tinggi Skor 3 2 1 0 (b) Omboh menghampiri TTA dalam lejang mampatan (c) Kedua-dua injap masih tertutup (d) Campuran udara dan bahan api dicucuh oleh bunga api yang dikeluarkan oleh palam pencucuh (e) Omboh ditolak dari TTA ke TTB [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.

..... ........................................................................... ........... ....... nyatakan Skor 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 beberapa peralatan serta langkah kerja yang perlu dilakukan untuk membuat pembenang dalam pada plat logam tersebut... Untuk Kegunaa n Pemeriks a Rajah 16 Rajah 16 menunjukkan lukisan terperinci bagi membuat kerja-kerja menggegas yangperlu dilakukan pada plat logam..... a) Nyatakan 4 alatan tangan yang perlu sewaktu melakukan kerja mengegas ini.......... ..................................................... ......................... Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak..............................................................................................SULIT 17 BAHAGIAN C (APLIKASI) 30 MARKAH 16.................. ................ b) Nyatakan 3 jenis pembenang dalam yang digunakan untuk kerja membenang dalam....... Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT ......................... ............................... Berdasarkan pengalaman anda.............................................................

................................ ............. ............................................................... ....................................................................................SULIT 18 c) Nyatakan prosedur atau langkah kerja untuk menebuk lubang bagi kerja membuat benang....................................................................................................................... Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .......................................................................................................................... ........................................................................................................... ............................................................................................................................................................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ....................................................................................................... [ skor 10 ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.......................................................................................................................................................................... ............... ..

SULIT 19 BAHAGIAN D ( PENYELESAIAN MASALAH/KREATIF) 20 MARKAH 19. Yusof sedang memandu keretanya dari temerloh ke Kuantan. a) Berdasarkan pengalaman anda kenapa ini terjadi? ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… b) Apakah kebarangkalian atau penyebab ini berlaku. Sedang dia memandu. dia meneruskan perjalanan walaupun kenderaannya makin berat dan akhirnya keretanyaterus berhenti di tengah – tengah jalan. ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Memandangkan dia perlu sampai ke kuantan pada jam 9 pagi . tiba – tiba dia merasakan keretanya agak berat sedangkan dia tidak memijak injak brek. Yusof turun dan dia dapati brek belakang sebelah kiri berbau hangit dan berasap. Langsung tidak boleh digerakkan walaupun enjin masih hidup. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .

……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… Skor 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… [ skor 10 ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.Untuk Kegunaa n Pemeriks a SULIT 20 c) Apakah cadangan anda untuk membantu yusof meneruskan perjalanannya ke kuantan. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .

SULIT Untuk Kegunaa n Pemeriks a 20. 21 RAJAH B Skor 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Rajah B menunjukkan penjulang pada keadaan biasa di mana kenderaan diletakkan pada jalan / lantai yang rata. anda sedang memandu kereta di jalan sebuah kampong. ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… [ 1 skor ] b) Nyatakan faktor – factor yang mengakibatkan kehausan tayar seperti di bawah. a) Nyatakan fungsi tayar kepada kenderaan. Pada suatu pagi . Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . [ 2 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Tayar ganti ada dan spana tayar ada di dalam boot kereta tetapi jek tiada. *Penjulang = jek. tiba – tiba tayar hadapan anda pancit. Dengan menggunakan kretiviti anda cuba lakarkan dan terangkan cara anda menanggalkan tayar kereta itu.

........................... nyatakan cara anda menanggalkan tayar kereta tersebut sekiranya situasi itu benar – benar berlaku...... .............................................................. .................................................................................................................................................................................................... ............................................... ...................................................................................................................................................SULIT 22 c) Apakah yang dimaksudkan dengan 175 / 70 / R13 175 70 R13 [ 3 skor ] d) Berpandukan lakaran .............................................................. ....................................... ..................................................................................................................... [ 4 skor ] KERTAS SOALAN TAMAT Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak............................................................................................................. ....................................... Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .......................................................

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->