P. 1
SMVT_TrialExam_F5_2010_AK smv termeloh

SMVT_TrialExam_F5_2010_AK smv termeloh

|Views: 224|Likes:
Published by azahar

More info:

Published by: azahar on Mar 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/17/2014

pdf

text

original

SULIT 8321/1

AUTOMOTIF KENDERAAN

NAMA : …………………………………………….................... NO. K/ PENGENALAN : …………………………....................

PERCUBAAN 2010 2 JAM 30 MINIT

SEKOLAH MENENGAH VOKASIONAL TEMERLOH SIMPANG SANGANG, TEMERLOH PAHANG.

PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM 2010
TINGKATAN 5
MATA PELAJARAN ALIRAN VOKASIONAL
8321 / 1 – AUTOMOTIF KKENDERAAN

Untuk Kegunaan Pemeriksa Bahagian Soalan Skor Penuh Skor Diperolehi

Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU.
1. Tulis Nama dan No. Kad Pengenalan anda pada ruang yang disediakan. 2. Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian: Bahagian A, Bahagian B, Bahagian C dan Bahagian D 3. Jawapan hendaklah ditulis dalam ruang yang disediakan dalam kertas soalan. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan pada akhir peperiksaan. 4. Kerja mengira mestilah ditunjukkan dengan jelas. Anda mungkin kehilangan skor jika langkah-langkah penting tidak ditunjukkan dengan teratur. 5. Anda dinasihati supaya mengambil masa 20 minit untuk Bahagian A, 50 minit untuk Bahagian B, 40 minit untuk Bahagian C 40 minit bahagian D

A

B

C D
Jumlah

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

4 4 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 10 10 10 10 10
100
Disahkan oleh,

Disediakan oleh,-------............... ........... ( MOHD SAID BIN ABDULLAH ) Guru Mata Pelajaran AUTOMOTIF KENDERAAN

Disemak oleh,

( JALALUDIN B. HJ OTHMAN ) KETUA BENGKEL AUTOMOTIF SM VOKASIONAL TEMERLOH

( SHAIFUL BOKHARI B. SIDEK ) KETUA BIDANG VOKASIONAL SM VOKASIONAL TEMERLOH

SULIT

2

Untuk Kegunaan Pemeriksa

BAHAGIAN A (PENGETAHUAN DAN KEFAHAMAN) ( 20 markah ) Jawab semua soalan. Tiap-tiap soalan diperuntukkan markah yang sama.

1. Rajah 1 menunjukkan beberapa jenis kikir yang digunakan untuk memotongkan, menipiskan atau melicinkan permukaan sesuatu benda kerja. Padankan empat jenis kikir yang betul di dalam ruang jawapan Ruang Jawapan

Kikir segitiga

Kikir segiempat

Skor 4 3 2 1 0

Kikir kisar

Kikir rata

Kikir bulat

Kikir separuh bulat RAJAH 1 [ SKOR 4]
Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT

Padankan nama komponen yang berkenaan. Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. JURNAL UTAMA JURNAL ENGKOL LENGAN ENGKOL PEMBERAT IMBANGAN [ SKOR 4] Untuk Kegunaan Pemeriksa 3.SULIT Untuk Kegunaan Pemeriksa 3 D Untuk Kegunaan Pemeriksa C  B  A  RAJAH 2 Skor 4 3 2 1 0 Skor 4 3 2 1 0 Rajah 2 di atas adalah sebuah kranksyaf. Labelkan nama –nama bahagian tersebut. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . Rajah 3 di bawah menunjukkan komponen – komponen system brek.

Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .SULIT A B 4 C E RAJAH 3 D ANGKUP C INJAK BREK A KEKASUT BREK B PAM INDUK D CEPER E [ SKOR 4] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.

........................... (A) ..SULIT Untuk Kegunaan Pemeriksa 5 A B C Rajah 4 4.................... Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak............................... (C) .................................................................... ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................. a) Namakan 3 liang yang terdapat pada rajah di atas.................................. ........... . Rajah 4 menunjukkan kendalian enjin 2 lejang................................................................................................................. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT ........................................................................................................................ (B) ... Skor 4 3 2 1 0 b) Nyatakan apakah yang sedang berlaku di kotak engkol ......................................

Padankan nama –nama bahagian tersebut dengan cara membuat anak panah.SULIT Untuk Kegunaan Pemeriksa 6 A D B C Skor 4 3 2 1 0 5 Rajah 5 di atas menunjukkan pepasangan clutch. A PLAT KLAC B TUIL PELEPAS C GALAS PELEPAS D PENUTUP KLAC/ PLAT TEKANAN Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .

SULIT Untuk Kegunaa n Pemerik 7 BAHAGIAN B ( 30 MARKAH ) Rajah 6 6. 3. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . Letakkan bonggol kayu dihadapan sekiranya kerja jek dilakukan dibelakang Skor 3 2 1 0 C. 5 dan 6 langkah kerja yang betul bagi melakukan kerja tersebut dalam ruang jawapan A. Rajah 6 menunjukkan sebahagian kerja menaikkan kenderaan untuk membaiki sistem ekzos yang telah rosak. Jekkan kenderaan sehingga mencapai ketinggian yang ditetapkan F. Turunkan jek sehingga sangga keselamatan menyokong sepenuhnya B. Pilih dan tulis mengikut urutan 1. 4. Tarik brek tangan supaya kenderaan tidak bergerak Ruang Jawapan A B C D E F [ skor 3 ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. 2. Letakkan sangga keselamatan pada bahagian kenderaan untuk menyokong kenderaan semasa membaiki E. Matikan enjin kereta D.

C.Edan F langkah kerja yang betul di dalam ruang jawapan Ruang Jawapan • • • • Tekan pemegang perengkoh ke bawah rod keluli Canaikan sedikit hujung rod keluli yang hendak dibuat benang Pilih set dan saiz pembenang luar yang betul Pusing mengikut arah jam beberapa pusingan dan undur kira-kira satu setengah pusingan untuk memotong racikan • • Ikat rod keluli pada ragum meja Gunakan perengkoh yang sesuai untuk kerja membenang. D . Lengkap dan susun urutan A.SULIT Untuk Kegunaa n Pemeriks a 8 Rajah 7 7. [ 3 skor ] Skor 3 2 1 0 Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Anda telah melakukan kerja-kerja membenang luar pada tolok benang seperti di Rajah 7. B. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .

e) Tanggalkan punca bateri. f) Selepas melaras semua injap pasang semula semua bahagian. Anda telah melakukan kerja melaras injap seperti Rajah 8. 2. 5 dan 6 dalam ruang jawapan. a) Laraskan injap mengikut urutan pembakaran. c) Tanggalkan palam pencucuh. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . 3. d) Pusingkan aci engkol dan tentukan injap bertindih. [skor: 3] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. 4. Skor 3 2 1 0 b) Tanggalkan penutup jumpelang. Pilih dan susun langkah kerja mengikut turutan yang betul dengan menulis 1.SULIT 9 Untuk Kegunaa n Pemeriks a Rajah 8 8.

Untuk Kegunaa n Pemeriks a 1. Uji pam bahanapi dengan cara menolak lengan jumpelang. 2. 5. Anda telah melakukan kerja menanggal pam bahanapi mekanikal. stator atau alternator. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . 6.SULIT 10 9. Skor 3 2 1 0 3. 4. Keluarkan penapis udara dan penapis bahanapi. Tanggalkan semua hos bahanapi yang berkenaan. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Tanggalkan terminal positif sebelum melakukan kerja menanggal pam bahanapi. Nyatakan mana – mana tiga ( 3 ) pernyataan yang betul atau salah pada kerja tersebut. Elakkan bahanapi petrol dari tepercik ke distributer . Sebaiknya gunakan gasket yang baru untuk mengelakkan kebocoran.

SULIT 11 Untuk Kegunaa n Pemeriks a 10. c) Periksa Paras bendalir brek pada takungan minyak brek.4. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . a) Sangga kenderaan serta tanggalkan semua tayar untuk memudahkan kerja menjujuh.5 dan 6 langkah kerja menjujus brek itu. Skor 3 2 1 0 b) Hidupkan enjin. f) Tekan memerapa kali injak sebelum membuka nat penjujus. d) Basuh tempat kerja dan tempat yang terkena minyak brek dengan menggunakan air. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.3.2. e) Lakukan kerja menjujuh dari selinder roda yang paling jauh dan diakhiri dengan selinder roda yang paling hampir dengan selinder induk. Susun mengikut nombor 1. Anda telah melakukan kerja menjujus brek sebuah kenderaan.

Anda telah melakukan kerja menservis pam induk pada sebuah kereta.3. Susun Untuk urutan kerja dalam tugasan tersebut dengan mengisi 1.SULIT 12 11. Ganti baru sekiranya rosak.2. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.5 dan 6 dalam kotak yang Kegunaa disediakan. n Pemeriks a Skor 3 2 1 0 a) Lakukan kerja menjujus dahulu untuk membuang angin yang terperangkap. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . c) Periksa pepasangan piston dan mangkuk getah. f) Longgarkan paip brek yang berada di selinder induk menggunakan spanar paip brek . b) Kapit pam induk pada ragum untuk melakukan kerja menservis. e) Basuh dengan air bahagian – bahagian brek yang terkena bendalir brek.4. d) Uji kendalian brek sebelum terus digunakan selepas memasang selinder induk.

f) Melaras skru kelajuan pepura mengikut spesifikasi. e) Melaras Skru campuran udara dan bahanapi. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.SULIT 13 Untuk Kegunaa 12. a) Hidupkan enjin sehingga mencapai suhu kerja. Anda telah melakukan kerja menala enjin dan melakukan kerja melaras karburetor. n Tandakan pernyataan yang betul ( √ ) atau Salah ( X ) dan isikan dalam ruang Pemeriks a yang disediakan. Skor 3 2 1 0 b) Melaras injap cekik c) Meninggikan sedikit kelajuan enjin sebelum melaras. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . d) Menggunakan meter volt untuk menentukan kelajuan enjin.

5dan 6 dalam kotak yang disediakan. a) Keluarkan minyak gear dan tanggalkan propeler syaft. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .2. Skor 3 2 1 0 b) Tanggalkan pepasangan klac dari roda tenaga. d) Laras kelegaan gerak bebas pedal klac untuk memastikan klac tidak cepat haus. c) Periksa kehausan pada plat klac dan plat tekanan. e) Tanggalkan dan keluarkan kotak gear dari enjin.3. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Anda telah melakukan kerja menanggal pepasangan klac dari kenderaan.SULIT Untuk Kegunaa n Pemeriks a 14 13. Susun urutan tugasan menanggal dan memasang semula dengan mengisi 1.4. f) Gunakan aci imput sewaktu memasang semula pepasangan klac.

b) Longgarkan empat bolt yang mengikat bebibir pemacu ke gandar belakang. Susun langkah kerja dari awal kerja sehingga selesai kerja tersebut. Skor 3 2 1 0 d) Pasang semula aci putar dan masukkan minyah gear box mengikut sukatan. e) Kapit aci putar pada ragum . c) Keluarkan sendi semesta yg lama dan ganti yang baru. [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. f) Jek kereta dan sangga dengan selamat. Anda telah melakukan kerja menanggal aci putar dari kenderaan. didapati sendi semesta rosak dan perlu ditukar. a) Keluarkan minyak gear box . Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . Setelah pemeriksaan secara visual .SULIT 15 Untuk Kegunaa n Pemeriks a 14.

Rajah 15 di atas menunjukkan lejang kuasa yang berlaku dalam sebuah kenderaan. Ruang Jawapan (a) Ledakan menghasilkan kuasa yang tinggi Skor 3 2 1 0 (b) Omboh menghampiri TTA dalam lejang mampatan (c) Kedua-dua injap masih tertutup (d) Campuran udara dan bahan api dicucuh oleh bunga api yang dikeluarkan oleh palam pencucuh (e) Omboh ditolak dari TTA ke TTB [ 3 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Pilih dan tulis mengikut urutan 1.SULIT Untuk Kegunaan Pemeriksa 16 Rajah 15 15. 2. 3. 4 dan 5 proses kerja lejang kuasa yang betul dalam ruang jawapan. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .

........................... Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak................... . a) Nyatakan 4 alatan tangan yang perlu sewaktu melakukan kerja mengegas ini.... ....................................... Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT ............. ..........................................................................SULIT 17 BAHAGIAN C (APLIKASI) 30 MARKAH 16................................................................................... b) Nyatakan 3 jenis pembenang dalam yang digunakan untuk kerja membenang dalam........................................................................................ .............. ... Untuk Kegunaa n Pemeriks a Rajah 16 Rajah 16 menunjukkan lukisan terperinci bagi membuat kerja-kerja menggegas yangperlu dilakukan pada plat logam.............................. nyatakan Skor 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 beberapa peralatan serta langkah kerja yang perlu dilakukan untuk membuat pembenang dalam pada plat logam tersebut........... ... Berdasarkan pengalaman anda.......................... ...........

........................ .......................................................................................................................................................................................................................................... ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ............................................................................................................................................. [ skor 10 ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak................................................................................................................................................................................. ....................................................... ................................................ ......... ............................ .................................................................................................... ........................................................................................................................SULIT 18 c) Nyatakan prosedur atau langkah kerja untuk menebuk lubang bagi kerja membuat benang........... Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT ........................................................................................................................

dia meneruskan perjalanan walaupun kenderaannya makin berat dan akhirnya keretanyaterus berhenti di tengah – tengah jalan. ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . tiba – tiba dia merasakan keretanya agak berat sedangkan dia tidak memijak injak brek. a) Berdasarkan pengalaman anda kenapa ini terjadi? ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… b) Apakah kebarangkalian atau penyebab ini berlaku. Sedang dia memandu. Yusof sedang memandu keretanya dari temerloh ke Kuantan. Memandangkan dia perlu sampai ke kuantan pada jam 9 pagi . Yusof turun dan dia dapati brek belakang sebelah kiri berbau hangit dan berasap. Langsung tidak boleh digerakkan walaupun enjin masih hidup.SULIT 19 BAHAGIAN D ( PENYELESAIAN MASALAH/KREATIF) 20 MARKAH 19.

Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT .Untuk Kegunaa n Pemeriks a SULIT 20 c) Apakah cadangan anda untuk membantu yusof meneruskan perjalanannya ke kuantan. ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… Skor 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… [ skor 10 ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.

Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT . Tayar ganti ada dan spana tayar ada di dalam boot kereta tetapi jek tiada. a) Nyatakan fungsi tayar kepada kenderaan. ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… [ 1 skor ] b) Nyatakan faktor – factor yang mengakibatkan kehausan tayar seperti di bawah. 21 RAJAH B Skor 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Rajah B menunjukkan penjulang pada keadaan biasa di mana kenderaan diletakkan pada jalan / lantai yang rata. *Penjulang = jek. anda sedang memandu kereta di jalan sebuah kampong.SULIT Untuk Kegunaa n Pemeriks a 20. [ 2 skor ] Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak. tiba – tiba tayar hadapan anda pancit. Dengan menggunakan kretiviti anda cuba lakarkan dan terangkan cara anda menanggalkan tayar kereta itu. Pada suatu pagi .

.............................................................. ................................................................................................................................................................................................................... Hak Cipta Bengkel Automotif SMV TEMERLOH 2010 [lihat sebelah SULIT ............................................................................................................................ ............................................ .......................................................................... ................................SULIT 22 c) Apakah yang dimaksudkan dengan 175 / 70 / R13 175 70 R13 [ 3 skor ] d) Berpandukan lakaran ....................................... nyatakan cara anda menanggalkan tayar kereta tersebut sekiranya situasi itu benar – benar berlaku........ .................................................................................................................... .................................................................................................................................................................... ........... [ 4 skor ] KERTAS SOALAN TAMAT Kertas soalan ini mengandungi halaman bercetak.....................

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->