P. 1
PERATURAN 186

PERATURAN 186

|Views: 179|Likes:
Published by Kak Buk Ten

More info:

Published by: Kak Buk Ten on Mar 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/20/2015

pdf

text

original

PERATURAN 186 Lompat Kijang Peraturan-peraturan lompat Jauh boleh digunakan untuk acara Lompat Kijang dengan

dua syarat utama dalam : a) Pertandingan - lompatan terdiri satu lonjakan, langkahan dan lompat mengikut tertib. b) Papan Lonjak - jarak papan lonjak dengan pangkal kawasan mndarat hendaklah tidak kurang daripada 13 meter (lelaki) dan 11 meter (perempuan) bagi kejohanan antarabangsa. - jarak ini boleh disesuaikan mengikut kejohanan sukan. PERATURAN 187 Syarat-syarat Am - semua alat rasmi yang digunakan mematuhi kehendak spesifikasi IAAF seperti jadual di bawah. Wanita Alat Peluru Cakera Tukul Besi Lembing 1. remaja/junior/ senior 4.00 kg 1.00 kg 4.00 kg 0.60 kg Lelaki remaja 5.00 kg 1.50 kg 5.00 kg 0.70 kg Lelaki junior 6.00 kg 1.75 kg 6.00 kg 0.80 kg Lelaki senior 7.26 kg 2.00 kg 7.26 kg 0.80 kg

Semua peralatan yang digunakan disediakan oleh Jawatankuasa Penganjur. Peserta boleh menggunakan alat sendiri setelah diperiksa oleh pihak pengadil

2. 3.

Pengubahsuaian terhadap peralatan tidak dibenarkan semasa pertandingan. Perlindungan Persendirian : a) Sebarang peranti seperti penggunaan pita membalut tangan tidak dibenarkan

b) Hanya acara baling sahaja tukul besi sahaja dibenarkan menggunakan sarung tangan dan penggunaan pita membalut tangan. 4. Bahagian dalam bulatan boleh diperbuat daripada konkrit. asfalt / bahan lain yang kukuh tetapi tidak licin. 5.92 darjah supaya garisan tersebut akan bertemu pada titik pusat bulatan. Landas Lari Rejam Lembing mengikut spesifikasi dalm gambar rajah di bawah: Sektor Mendarat mesti mengandungi bahan yang sesuai seperti sisa bara dan rumput untuk mendapatkan kesan tempat alat sukan jatuh. a) Sektor mendarat bagi Rejam Lembing ditanda dengan 2 garisan putih selebar 5 sentimeter pada sudut 34. f) Para peserta dibenarkan menggunakan benda-benda yang boleh disapu pada tapak tangan atau leher bagi peserta acara Lontar Peluru bagi memperolehi cengkaman yang lebih baik. Bulatan Membaling diperbuat daripada lingkaran besi / bahan yang sesuai dan bahagian atasnya sama rata dengan kawasan sekelilingnya.kecuali membalut luka. Susur atur bulatan mengikut seperti gambar rajah di bawah: * Peserta tidak dibenarkan menyembur / menabur sebarang bahan di dalam atau pada kasutnya /mengesatkan permukaan bulatan. b) Sektor mendarat dalam rejam lembingditandakan dengan garisan selebar 5 . c) Peserta dibenarkan menggunakan tali pinggang kulit dan seumpamanya untuk mengelak kecederaan tulang belakang. d) Peserta dibenarkan membalut pergelangan tangan dalam acara lontar peluru. * Para peserta boleh memakai perlindungan lain dengan syarat mendapat keizinan IAAF. 6. e) Peserta acara Rejam Lembing dibenarkan memakai pelindung siku.

Ukuran setiap balingan dibuat sebaik sahaja percubaan dilakukan dengan mengambil ukuran jatuh alat sukan yang pertama menyentuh bumi.tidak melepaskan peluru / lembing dengan betul * Peserta tidak boleh meninggalkan bulatan / landas lari sebelum alat mencecah bumi. alat-alat dibawa kembali diletakkan dekat bulatan / landas lari dan jangan sesekali membaling. Peluru tidak dibenarkan dibawa ke belakang garis bahu.menyentuh mana-mana bahagian badan atas papan penahan / lingkaran besim / garisan yang menandakan kawasan luar. Ukuran papan tersebut seperti dalm gambar rajah di bawah. peluru dilontar menggunakan sebelah tangan. Percubaan dikira batal jika peserta : . Papan Penahan mesti diperbuat daripada bahan sesuai seperti kayu dan berwarna putih yang berbentuk lengkok supaya sisi sebelah dalamnya sepadan dengan bahagian dalam lengkok bulatan. Penanda seperti sebuah bendera digunakan untuk menanda balingan terbaik peserta yang diletakkan di sepanjang luar garisan sektor. PERATURAN 188 Melontar Peluru 1. 7. PERATURAN 189 Lempar Cakera Badan cakera diperbuat daripada bahan seperti padu / lompong / kayu dengan bingkai logam dan berbentuk bulat. 9. 2. . 3. Profil cakera direka bentuk mengikut spesifikasi dalm gambar rajah di bawah: .sentimeterr memyerong ke dalam. Selepas balingan. 8. Peluru diperbuat daripada bahan yang tidak boleh lembut seperti besi / tembaga. Dalam pertandingan. Peluru hendaklah berbentuk sfera dan permukaannya licin.

Kurungan berbentuk 'U' dari pandangan atas seperti gambar rajahdi bawah : 4. 3. PERATURAN 191 Baling Tukul Besi 1. 2. c) Pemegang mestilah tegr dan tiada sebarang penyambung berengsel. Tidak dikira batal (faul) jika : a) tukul mencecah bumi semasa menbuat ayunan / pusingan b) Tukul putus semasa balingan / di udara 3. Dawai disambung ke buah tukul dengan menggunakan sendi swisel/ galas bebola. Jaring kurungan diperbuat daripada tali serat asli / tiruan / dawai keluli tekanan tinggi atau sederhana. dibuat dan diselenggarakan supaya dapat menahan cakera seberat 2 kilogram melayang pada kadar kelajuan 25 meter sesaat. Kurungan direka cipta.PERATURAN 190 Kurungan Keselamatan Lempar Cakera 1. Jaring dawai kurungan hendaklah diperiksa setiap 12 bulan bagi memastikan kurungansentiasa selamat digunakan. Peserta dibenarkan meletakkan tukul besi di dalam / di luar bulatan ketika mula mengambil kedudukan membuat ayunan / pusingan. Tukul besi terdiri daripada 3 bahagian : a) b) Buah tukul . 2.diperbuat daripada logam yang tidak boleh lembut seperti besi dan berbentuk sfera Dawai terbentuk dari seutas dawai keluli tidak bersambung yang tdak kurang daripada 3 millimeter garis pusatnya. Kekuatan minimum untuk pemegang putus adalah 80 kiloNewton. Semua lemparan cakera dibuat dari dalam kandang / kurungan untuk menjamin keselamatan orang ramai yang berdekatan. .

025 kg 5.260 kg 7. lembing dipegang pada bahagian pemegang.005 kg 4.2 kg meluru pada kadar kelajuan sehingga 32 meter sesaat.025 kg PERATURAN 193 Rejam Lembing 1.4. Dalam pertandingan.000 kg 5. Tukul besi mesti mematuhi spesifikasi-spesifikasi seperti jadual dan gambar rajah di bawah: Tukul besi Wanita/remaja Lelaki remaja Lelaki junior Lelaki senior /junior/senior Berat inimum dibenarkan untuk bertanding sebagai rekod 4. 2. batang dan pemegang tali.000 kg 6.005 kg 5.025 kg 6. Peserta tidak dibenarkan berpusing membelakang lengkok balingan melainkan lembing dilepaskan.285 kg Maklumat pengeluar: Pelbagai jenis alat digunakan PERATURAN 192 Kurungan Baling Tukul Besi Kurungan dicipta.005 kg 6.265 kg 7. Lembing terdiri daripada 3 bahagian : kepala. dibuat dan diselenggarakan supaya dapat menahan hentakkan bebola tukul seberat 7. Bentuk lembing mengikut spesifikasi dlam gambar rajah di bawah : PERATURAN 200 Pertandingan Acara-acara Bercampur . Jika lembing patah semasa merejam / sedang meluncur di udara. ia tidak dikira batal.000 kg 7. Kurungan berbentuk 'U' dari pandangan atas seperti spesifikasi di bawah: 4.

Lazimnya. . 200 m. minimum 6 orang dan maksimum 9 orag Hakim Pejalan Kaki termasuk seorang Ketua Hakim Jalan Kaki. rejam lari Atas budi bicara pengadil. 110 m. lontar peluru. PERATURAN 230 Lumba Jalan Kaki 1. lompat jauh. rejam lembing dan 1000 m (Oktatlon 100 m. lempar 1500 m Dekatlon 100 m. lempar cakera. lompat tinggi. lempar cakera. lompat tinggi dan 400 m Wanita Remaja (Heptatlon) 100 m lari berpagaruh. lompat bergalah. lompat tinggi. rejam lembing dan 800 m jauh. tinggi. rejam lembing dan 1500 m lompat lembing dan 1500 m Heptatlon 100 m lari berpagar. lompat tinggi dan 1500 m. lompat cakera dan tinggi Hari Kedua Lompat jauh . lompat jauh. lompat dan 400 m 110 m lari berpagar. rejm lembing dan 400 m 100 m berpagar. melontar peluru dan 200 m Dekatlon 100 m.Acara & Masa Hari Lelaki Junior & Senior Wanita Junior & Senior Lelaki Remaja Pentatlon Lompat rejam lembing. lontar peluru. lari berpagar. lompat bergalah. lontar peluru dan 200 m Pertama jauh. lontar peluru. masa rehat dibenarkan sekurang-kurangnya 30 minit di antara satu acara ke satu acara lain. lompat jauh.

Penyertaan peserta akan batal jika peserta tersebut mendapat 3 kad merah daripada hakim yang berlainan. Jarak dalam kilometer hendaklah dipamerkan kepada semua peserta. Jawatankuasa Pengelola kejohanan bertanggungjawab memastikan keselamatan para peserta yang terlibat. 4.195 km). 3. Minuman / pembasahan dan stesen persegaran disediakan pada permulaan dan penamat perlumbaan.5 km. Laluan jalan raya digunakan jika jarak litar perlumbaaan antara 2 km . 2.2. separuh marathon. 20 km. 9.2. 8. Permulaan dan tamat sesuatu perlumbaan hendaklah ditandakan dengan satu garis putih sekurang-kurangnya 5 sentimeter lebar. meriam dan horn angin. 6. Keselamatan dan perubatan para peserta dikendalikan oleh Jawatankuasa Pengelola Lumba Jalan Kaki. Jarak standard untuk lelaki dan wanita ialah 1o km. Peserta yang dibatalkan penyertaan hendaklah meninggalakan perlumbaan dengan segera. PERATURAN 240 Lumba Lebuh Raya 1. Seorang peserta boleh meninggalkan laluan dengan kebenaran dan pengawasan seorang hakim dalam perlumbaan. Teguran diberi kepada peserta jika rentak langkah mereka menjurus kepada perlanggaran peraturan dengan menunjukkan sekeping papan kuning dengan simbol kesalahan pada setiap permukaan. 30 km. . 5. 15 km. 7. 3. 25 km. Permulaan perlumbaan dimulakan dengan tembakan pistol. 4. marathon(42. Kad merah akan diberi oleh hakim kepada peserta jika peseta gagal mematuhi peraturan dengan tidak menunjukkan tidak mencecah bumi / lutut tidak bengkok dalam masa pertandingan. Permulaan perlumbaan dimulakan dengan alat-alat sesuai seperti tembakan pistol. 100 km dan lari Berganti-ganti Jalan Raya. Perlumbaan dijalankan di atas jalan berturap. 6. 5.

wanita . 4.8 km. .8 km. Jarak larian seperti berikut : lelaki . Musim merentas desa berlarutan sehingga musim sejuk apabila musim padang dan balapan ditutup. 6. Laluan hendaklah ditandakan dengan pita di kedua-dua belahnya untuk mengelak laluan dimasuki kecuali peserta. lelaki junior .Kawasan hendaklah cukup luas untuk menempatkan laluan perlumbaan dan segala kemudahan yang disediakan.12 km. Tempat laluan direka di kawasan terdedah / kawasan hutan kayu. Laluan boleh dibuat mempunyai pusingan. Larian mendaki gunung dijalankan merentasi desa yang sebahagian besar laluannya tidak di atas jalan raya dan membabitkan banyak pendakian. mempunyai halangan semula jadi yang boleh digunakamn oleh peserta merentas. dilindungi rumput. Kata perintah standard bagi larian jarak digunakan. 2. Permulaan perlumbaan dimulakan dengan letupan pistol.PERATURAN 250 Perlumbaan Merentas Desa 1.6 km. 7. Penskoran dibuat setelah perlumbaan selesai. Hakim-hakim memutuskan kedudukan para peserta setiap kumpulan bertanding dan mengisytiharkan pemenangnya. 5. wanita junior . 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->