BIODATA PENGARANG ANTOLOGI ANAK LAUT

1.Faisal Tehrani 2.Khadijah Hashim 3.Kala Dewata 4.Latifah Haji Shebli 5.Nisah Haji Haron 6.Rahimidin Zahari 7.Suhaimi Haji Muhammad 8.Salmi Manja 9.Siti Hajar Mohd. Zaki 10.Saroja Theavy a/p Balakrishnan 11.S.Othman Kelantan 11.Shaharom Husain 12.T. Alias Taib 13.Usman Wang 14.Zam Ismail

Memperoleh Ijazah Sarjana Muda Syariah dari Universiti Malaya Antara cerpennya yang memenangi anugerah ialah ´Perempuan Anggerikµ ‡ Sekarang sedang melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana dalam bidang kesusasteraan di Universiti Sains Malaysia . Faizal bin Musa Dilahirkan pada 7 Ogos 1974 di K.Faisal Tehrani ‡ ‡ ‡ ‡ Mohd.L.

.beliau merupakan penulis sepenuh masa dan menumpukan sepenuh perhatian kepada syarikat penerbitannya sendiri ¶K Publishing· ‡ Penulis wanita paling aktif dalam menghasilkan pelbagai bentuk sastera kreatif.Khadijah Hashim ‡ Dilahirkan pada tahun 1945 di Batu pahat ‡ Pernah menjadi guru agama dan wartawan dengan Utusan Melayu ‡ Kini.

S.pensyarah.M. .dan di Amerika Syarikat.M. ‡ Selain menulis drama.Kala Dewata ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Mustafa Kamil Yassin Dilahirkan pada 1 Julai 1925 di Kajang Pendidikan sekolah Melayu dan Inggeris Menyambung pelajaran di U. Pernah bertugas sebagai guru.beliau juga ada menulis cerpen.dan bergelar professor di U.

Pernah bertugas di RTM Selain menulis puisi. Karyanya dimuatkan dalam antologi bersama Kini beliau menjadi penulis sepenuh masa .Latifah Haji Shebli ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Dilahirkan pada 13 Februari 1943 di Kuching Mendapat pendidikan di Sekolah Madrasah Melayu.Sarawak.beliau juga menghasilkan cerpen dan drama.

Nisah Haji Haron ‡ ‡ ‡ ‡ Dilahirkan pada 20 April 1973 di Seremban Memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-undang dari U.K. Kini bertugas sebagai sebagai peguam Banyak menulis genre cerpen.M.Antara cerpen yang pernah memenangi anugerah ialah ¶Cinta Sang Kuriang Rindu Oedipus· .

Rahimidin Zahari ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Dilahirkan pada 20 Mac 1968 di Kota Bharu Menerima pendidikan rendah dan menengah di Kelantan Mula menulis sejak tehun 1983 Antara puisinya ialah ¶Batu-batu di laman· Antologi Sekepal Tanah memenangi Anugerah Puisi Darul ImanGAPENA 1994 .

beliau bertugas sebagai Pegawai Penyelidik Bahasa di DBP ‡ Merupakan penyair Malaysia yang paling banyak menghasilkan puisi perseorangan ‡ Antaranya puisinya ialah ¶Jalan ke Kotaku· .Suhaimi Haji Muhammad ‡ Dilahirkan pada 8 Februari 1934 di Kuala Kangsar ‡ Berkelulusan Senior Cambridge ‡ Sebelum bersara.

Singapura Menjadi guru agama dan wartawan Antara karya beliau ialah Daun-daun Berguguran .Salmi Manja ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Saleha Abdul Rashid Dilahirkan pada Disember 1936 di Singapura Mendapat pendidikan di Sekolah Darul Maarif.

Bidang penulisannya ialah puisi dan cerpen Cerpen dan puisinya dimuatkan dalam antologi bersama.dan Perjalanan Jarum Jam· .L. Antara puisi yang dimuatkan dalam antologi bersama ialah ¶Untuk Ibu Tersayang. Zaki ‡ ‡ ‡ ‡ Dilahirkan pada 15 Februari 1981 di K.Perjuangan.Siti Hajar Mohd.

‡ Bertugas sebagai guru ‡ Kini sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang kesusasteraan di U. ‡ Antara cerpennya ialah Kuala Lumpur dan Angin Pagi .M.M.Saroja Theavy a/p Balakrishnan ‡ Dilahirkan pada 7 April 1962 Alor Setar ‡ Mendapat Ijazah Sarjana Muda Sastera dan Diploma Pendidikan di U.K.

rencana. . Othman Kelantan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Syed Othman Syed Omar Dilahirkan pada tahun 1938 di Kemuning. Pernah bertugas sebagai pensyarah di UKM dan kini sebagai Karyawan Tamu di Jabatan Pengajian Media.S.dan puisi Memperoleh Ijazah Doktor Falsafah dari U.novel.M.Kelantan Bidang penulisannya cerpen.UM.K.

Shaharom Husain ‡ Dilahirkan pada 4 November 1919 di Batu Pahat ‡ Selepas menamatkan pengajiannya di Sekolah Melayu Peserai.beliau menyambung pelajarannya di Maktab Perguruan Sultan Idris ‡ Setelah menamatkan pengajian.beliau bertugas sebagai guru dan pensyarah ‡ Sehingga kini 10 drama beliau telah diterbitkan ‡ Terkenal sebagai penulis novel sejarah dan buku-buku pengetahuan bersifat biografi dan sejarah ‡ Pada keseluruhannya beliau telah menghasilkan kira-kira 50 buah buku pelbagai genre .

Alias Talib ‡ Dilahirkan pada 20 Februari 1943 di Kuala Terengganu ‡ Antara kumpulan puisinya ialah Laut Tak Biru di Seberang Takir ‡ Kumpulan puisi Petang Condong telah memenangi Hadiah Sastera Perdana Malaysia .T.

novel.polis dan anggota pengarang Utusan Melayu Merupakan tokoh Angkatan Menulis dalam pelbagai genre seperti sajak.Usman Awang ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Nama samaran Tongkat Warrant Dilahirkan pada 12 Julai 1929 di Kuala Sedili.esei.kritikan dan drama Drama adalah genre paling penting selepas puisi Antara buku dramanya ialah Tamu di Bukit Kenny .Johor Lulus darjah enam sekolah rendah Pernah bertugas sebagai buruh.

Zam Ismail ‡ Mohd. ‡ Antara karyanya yang pernah memenangi anugerah ialah ¶Air Papan· dan ¶Bebayang· . Ismail Zamzam ‡ Dilahirkan pada 19 Mei 1943 di Batu Pahat ‡ Memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera dari UM dan Sarjana Pendidikan dari Universiti Northern Iowa.USA ‡ Pernah bertugas sebagai pengetua SDAR.Seremban ‡ Kini bertugas di Yayasan Warisan Johor sebagai Ketua Jabatan Persuratan.

Sekian Terima Kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful