Faktor-faktor masalah pembelajaran

Tidak mendapat galakan drp ibu bapa .mempunyai masa yang cukup untuk belajar.Faktor peribadi ‡ Kemiskinan dan masalah sosial . .Bergaul dgn rakan sebaya yang juga menghadapi masalah peribadi yang serupa.tidak mempunyai motivasi yang kuat untuk belajar.Terpaksa membuat kerja sambilan sehingga mereka tidak . .Kemiskinan keluarga dan masalah persekitaran sosial menjejaskan prestasi pembelajaran murid. .

. lemah pengamatan. sukar memahami sesuatu.Faktor kurang kecerdasan ‡ Berkait rapat dengan Masalah mental lambat berfikir. Sebab wujud. a) Warisan keturunan ibu bapa b) Kelahiran secara tidak normal spt kesulitan kelahiran atau kelahiran tidak cukup bulan. c) Kecederaan makanan yang berlazat. cepat lupa.

‡ Cepat lupa apa yang diajarkan oleh guru. ‡ Jangka masa penumpuan perhatian kpd pembelajaran terlalu singkat. tidak boleh mengafas sifar. . ‡ Tidak boleh mengingat turutan.Faktor mental ‡ Tidak boleh membunyikan perkataan2 dgn tepat ‡ Tidak boleh menyusun perkataan2 untuk membina ayat dgn tepat. ‡ Kadar bacaan lambat atau langsung tidak boleh membaca.

. buta gagap. blh menjejaskan kemajuan pembelajaran murid. . .pekak. penglihatan kurang jelas. sengau.Kekurangan tenaga belajar juga timbul krn terpaksa membuat kerja sambilan.Masalah kecacatan fizikal.Kekurangan makanan yang berzat akan merosakkan kesihatan murid. . bisu. kurang pendengaran.Murid yang kurang sihat mudah diserang pelbagai jenis penyakit. .Faktor fizikal ‡ Dr aspek kesihatan murid ‡ Faktor kesihatan.

Hilang keyakinan diri dalam aktiviti pembelajaran. benci.Menjadi pemalu . ‡ Faktor-faktor masalah . mental dan fizikal. . diam. mereka yang miskin mungkin berasa takut dan rendah diri.Pembelajaran. . rendah diri. tidak berkeyakinan.Faktor psikologi ‡ Masalah emosi perasaan takut. . malu. pebibadi.Misalnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful