Faktor-faktor masalah pembelajaran

mempunyai masa yang cukup untuk belajar.Terpaksa membuat kerja sambilan sehingga mereka tidak .Bergaul dgn rakan sebaya yang juga menghadapi masalah peribadi yang serupa. .Kemiskinan keluarga dan masalah persekitaran sosial menjejaskan prestasi pembelajaran murid. .Tidak mendapat galakan drp ibu bapa . .tidak mempunyai motivasi yang kuat untuk belajar.Faktor peribadi ‡ Kemiskinan dan masalah sosial .

Faktor kurang kecerdasan ‡ Berkait rapat dengan Masalah mental lambat berfikir. cepat lupa. a) Warisan keturunan ibu bapa b) Kelahiran secara tidak normal spt kesulitan kelahiran atau kelahiran tidak cukup bulan. . c) Kecederaan makanan yang berlazat. Sebab wujud. lemah pengamatan. sukar memahami sesuatu.

‡ Tidak boleh mengingat turutan. . ‡ Cepat lupa apa yang diajarkan oleh guru. tidak boleh mengafas sifar. ‡ Jangka masa penumpuan perhatian kpd pembelajaran terlalu singkat.Faktor mental ‡ Tidak boleh membunyikan perkataan2 dgn tepat ‡ Tidak boleh menyusun perkataan2 untuk membina ayat dgn tepat. ‡ Kadar bacaan lambat atau langsung tidak boleh membaca.

. . . kurang pendengaran.pekak.Faktor fizikal ‡ Dr aspek kesihatan murid ‡ Faktor kesihatan.Kekurangan tenaga belajar juga timbul krn terpaksa membuat kerja sambilan.Masalah kecacatan fizikal.Kekurangan makanan yang berzat akan merosakkan kesihatan murid. . bisu. blh menjejaskan kemajuan pembelajaran murid. penglihatan kurang jelas.Murid yang kurang sihat mudah diserang pelbagai jenis penyakit. . buta gagap. sengau.

. malu. tidak berkeyakinan. pebibadi. .Misalnya. rendah diri.Faktor psikologi ‡ Masalah emosi perasaan takut. . benci.Menjadi pemalu . mental dan fizikal. diam.Pembelajaran. mereka yang miskin mungkin berasa takut dan rendah diri.Hilang keyakinan diri dalam aktiviti pembelajaran. ‡ Faktor-faktor masalah .