Faktor-faktor masalah pembelajaran

.Kemiskinan keluarga dan masalah persekitaran sosial menjejaskan prestasi pembelajaran murid.Faktor peribadi ‡ Kemiskinan dan masalah sosial . . .Tidak mendapat galakan drp ibu bapa .mempunyai masa yang cukup untuk belajar.Bergaul dgn rakan sebaya yang juga menghadapi masalah peribadi yang serupa.tidak mempunyai motivasi yang kuat untuk belajar.Terpaksa membuat kerja sambilan sehingga mereka tidak .

sukar memahami sesuatu. Sebab wujud. c) Kecederaan makanan yang berlazat. a) Warisan keturunan ibu bapa b) Kelahiran secara tidak normal spt kesulitan kelahiran atau kelahiran tidak cukup bulan. cepat lupa. lemah pengamatan. .Faktor kurang kecerdasan ‡ Berkait rapat dengan Masalah mental lambat berfikir.

. ‡ Tidak boleh mengingat turutan. tidak boleh mengafas sifar. ‡ Cepat lupa apa yang diajarkan oleh guru. ‡ Jangka masa penumpuan perhatian kpd pembelajaran terlalu singkat. ‡ Kadar bacaan lambat atau langsung tidak boleh membaca.Faktor mental ‡ Tidak boleh membunyikan perkataan2 dgn tepat ‡ Tidak boleh menyusun perkataan2 untuk membina ayat dgn tepat.

Murid yang kurang sihat mudah diserang pelbagai jenis penyakit.Masalah kecacatan fizikal. buta gagap.Faktor fizikal ‡ Dr aspek kesihatan murid ‡ Faktor kesihatan. . bisu.pekak. .Kekurangan tenaga belajar juga timbul krn terpaksa membuat kerja sambilan. blh menjejaskan kemajuan pembelajaran murid. penglihatan kurang jelas. . kurang pendengaran. . .Kekurangan makanan yang berzat akan merosakkan kesihatan murid. sengau.

Faktor psikologi ‡ Masalah emosi perasaan takut. benci. malu. diam. mereka yang miskin mungkin berasa takut dan rendah diri. mental dan fizikal. ‡ Faktor-faktor masalah .Hilang keyakinan diri dalam aktiviti pembelajaran.Misalnya. .Pembelajaran. . rendah diri. .Menjadi pemalu . pebibadi. tidak berkeyakinan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful