Faktor-faktor masalah pembelajaran

Bergaul dgn rakan sebaya yang juga menghadapi masalah peribadi yang serupa.Faktor peribadi ‡ Kemiskinan dan masalah sosial . .mempunyai masa yang cukup untuk belajar.tidak mempunyai motivasi yang kuat untuk belajar. . .Tidak mendapat galakan drp ibu bapa .Kemiskinan keluarga dan masalah persekitaran sosial menjejaskan prestasi pembelajaran murid.Terpaksa membuat kerja sambilan sehingga mereka tidak .

sukar memahami sesuatu. a) Warisan keturunan ibu bapa b) Kelahiran secara tidak normal spt kesulitan kelahiran atau kelahiran tidak cukup bulan. cepat lupa.Faktor kurang kecerdasan ‡ Berkait rapat dengan Masalah mental lambat berfikir. lemah pengamatan. Sebab wujud. . c) Kecederaan makanan yang berlazat.

‡ Kadar bacaan lambat atau langsung tidak boleh membaca. ‡ Jangka masa penumpuan perhatian kpd pembelajaran terlalu singkat.Faktor mental ‡ Tidak boleh membunyikan perkataan2 dgn tepat ‡ Tidak boleh menyusun perkataan2 untuk membina ayat dgn tepat. ‡ Cepat lupa apa yang diajarkan oleh guru. ‡ Tidak boleh mengingat turutan. . tidak boleh mengafas sifar.

. penglihatan kurang jelas. . sengau. kurang pendengaran. . . .Kekurangan makanan yang berzat akan merosakkan kesihatan murid.pekak. bisu.Masalah kecacatan fizikal. blh menjejaskan kemajuan pembelajaran murid.Murid yang kurang sihat mudah diserang pelbagai jenis penyakit. buta gagap.Kekurangan tenaga belajar juga timbul krn terpaksa membuat kerja sambilan.Faktor fizikal ‡ Dr aspek kesihatan murid ‡ Faktor kesihatan.

rendah diri. tidak berkeyakinan.Faktor psikologi ‡ Masalah emosi perasaan takut. malu.Hilang keyakinan diri dalam aktiviti pembelajaran. mental dan fizikal. .Menjadi pemalu . . . ‡ Faktor-faktor masalah .Pembelajaran. mereka yang miskin mungkin berasa takut dan rendah diri.Misalnya. pebibadi. benci. diam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful