P. 1
Faktor-faktor masalah pembelajaran

Faktor-faktor masalah pembelajaran

|Views: 171|Likes:
Published by chindran

More info:

Published by: chindran on Mar 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2013

pdf

text

original

Faktor-faktor masalah pembelajaran

mempunyai masa yang cukup untuk belajar. .tidak mempunyai motivasi yang kuat untuk belajar. .Tidak mendapat galakan drp ibu bapa .Kemiskinan keluarga dan masalah persekitaran sosial menjejaskan prestasi pembelajaran murid.Bergaul dgn rakan sebaya yang juga menghadapi masalah peribadi yang serupa. .Faktor peribadi ‡ Kemiskinan dan masalah sosial .Terpaksa membuat kerja sambilan sehingga mereka tidak .

. cepat lupa. a) Warisan keturunan ibu bapa b) Kelahiran secara tidak normal spt kesulitan kelahiran atau kelahiran tidak cukup bulan. lemah pengamatan. c) Kecederaan makanan yang berlazat. sukar memahami sesuatu. Sebab wujud.Faktor kurang kecerdasan ‡ Berkait rapat dengan Masalah mental lambat berfikir.

‡ Tidak boleh mengingat turutan. ‡ Kadar bacaan lambat atau langsung tidak boleh membaca. . ‡ Cepat lupa apa yang diajarkan oleh guru. tidak boleh mengafas sifar.Faktor mental ‡ Tidak boleh membunyikan perkataan2 dgn tepat ‡ Tidak boleh menyusun perkataan2 untuk membina ayat dgn tepat. ‡ Jangka masa penumpuan perhatian kpd pembelajaran terlalu singkat.

. .Kekurangan makanan yang berzat akan merosakkan kesihatan murid. .pekak. kurang pendengaran. buta gagap. penglihatan kurang jelas. bisu. . blh menjejaskan kemajuan pembelajaran murid.Murid yang kurang sihat mudah diserang pelbagai jenis penyakit. .Kekurangan tenaga belajar juga timbul krn terpaksa membuat kerja sambilan. sengau.Faktor fizikal ‡ Dr aspek kesihatan murid ‡ Faktor kesihatan.Masalah kecacatan fizikal.

Menjadi pemalu . pebibadi. malu. ‡ Faktor-faktor masalah .Pembelajaran. .Faktor psikologi ‡ Masalah emosi perasaan takut. diam. mereka yang miskin mungkin berasa takut dan rendah diri. benci. .Misalnya. rendah diri. mental dan fizikal.Hilang keyakinan diri dalam aktiviti pembelajaran. tidak berkeyakinan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->