Faktor-faktor masalah pembelajaran

mempunyai masa yang cukup untuk belajar. .Kemiskinan keluarga dan masalah persekitaran sosial menjejaskan prestasi pembelajaran murid. .Terpaksa membuat kerja sambilan sehingga mereka tidak .Bergaul dgn rakan sebaya yang juga menghadapi masalah peribadi yang serupa.Faktor peribadi ‡ Kemiskinan dan masalah sosial . .tidak mempunyai motivasi yang kuat untuk belajar.Tidak mendapat galakan drp ibu bapa .

c) Kecederaan makanan yang berlazat. Sebab wujud. lemah pengamatan. sukar memahami sesuatu.Faktor kurang kecerdasan ‡ Berkait rapat dengan Masalah mental lambat berfikir. . a) Warisan keturunan ibu bapa b) Kelahiran secara tidak normal spt kesulitan kelahiran atau kelahiran tidak cukup bulan. cepat lupa.

‡ Tidak boleh mengingat turutan. tidak boleh mengafas sifar.Faktor mental ‡ Tidak boleh membunyikan perkataan2 dgn tepat ‡ Tidak boleh menyusun perkataan2 untuk membina ayat dgn tepat. ‡ Jangka masa penumpuan perhatian kpd pembelajaran terlalu singkat. ‡ Kadar bacaan lambat atau langsung tidak boleh membaca. . ‡ Cepat lupa apa yang diajarkan oleh guru.

pekak. . sengau. kurang pendengaran. .Faktor fizikal ‡ Dr aspek kesihatan murid ‡ Faktor kesihatan.Murid yang kurang sihat mudah diserang pelbagai jenis penyakit. . .Masalah kecacatan fizikal. blh menjejaskan kemajuan pembelajaran murid. bisu. buta gagap. .Kekurangan tenaga belajar juga timbul krn terpaksa membuat kerja sambilan. penglihatan kurang jelas.Kekurangan makanan yang berzat akan merosakkan kesihatan murid.

.Pembelajaran.Hilang keyakinan diri dalam aktiviti pembelajaran. . mental dan fizikal. mereka yang miskin mungkin berasa takut dan rendah diri. malu. tidak berkeyakinan.Faktor psikologi ‡ Masalah emosi perasaan takut.Menjadi pemalu . ‡ Faktor-faktor masalah . rendah diri. benci. diam. . pebibadi.Misalnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful