Faktor-faktor masalah pembelajaran

Tidak mendapat galakan drp ibu bapa .Terpaksa membuat kerja sambilan sehingga mereka tidak .Bergaul dgn rakan sebaya yang juga menghadapi masalah peribadi yang serupa.Kemiskinan keluarga dan masalah persekitaran sosial menjejaskan prestasi pembelajaran murid.tidak mempunyai motivasi yang kuat untuk belajar.mempunyai masa yang cukup untuk belajar.Faktor peribadi ‡ Kemiskinan dan masalah sosial . . . .

Sebab wujud. sukar memahami sesuatu. c) Kecederaan makanan yang berlazat. lemah pengamatan. cepat lupa. . a) Warisan keturunan ibu bapa b) Kelahiran secara tidak normal spt kesulitan kelahiran atau kelahiran tidak cukup bulan.Faktor kurang kecerdasan ‡ Berkait rapat dengan Masalah mental lambat berfikir.

‡ Jangka masa penumpuan perhatian kpd pembelajaran terlalu singkat. .Faktor mental ‡ Tidak boleh membunyikan perkataan2 dgn tepat ‡ Tidak boleh menyusun perkataan2 untuk membina ayat dgn tepat. ‡ Tidak boleh mengingat turutan. tidak boleh mengafas sifar. ‡ Kadar bacaan lambat atau langsung tidak boleh membaca. ‡ Cepat lupa apa yang diajarkan oleh guru.

Masalah kecacatan fizikal.pekak. .Murid yang kurang sihat mudah diserang pelbagai jenis penyakit. bisu. sengau.Kekurangan tenaga belajar juga timbul krn terpaksa membuat kerja sambilan. buta gagap. . . blh menjejaskan kemajuan pembelajaran murid. . penglihatan kurang jelas. . kurang pendengaran.Faktor fizikal ‡ Dr aspek kesihatan murid ‡ Faktor kesihatan.Kekurangan makanan yang berzat akan merosakkan kesihatan murid.

. diam. .Hilang keyakinan diri dalam aktiviti pembelajaran. malu. ‡ Faktor-faktor masalah .Misalnya.Faktor psikologi ‡ Masalah emosi perasaan takut. rendah diri.Pembelajaran. . pebibadi. mental dan fizikal.Menjadi pemalu . benci. tidak berkeyakinan. mereka yang miskin mungkin berasa takut dan rendah diri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful