P. 1
BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

|Views: 2,800|Likes:
Published by shamimif

More info:

Published by: shamimif on Mar 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

DISEDIAKAN OLEH: SHAMIMI BINTI ZAINI FADZIL BADARIAH BINTI ABDUL KADIR KALA A/P SALAMBA DURAI

ThatsMEonTV-com.MARI MENYANYI Alphabet Song from WWW.mp4 .

PERINGKAT ² PERINGKAT PENGAJARAN MENULIS PRATULISAN TULISAN MEKANIS MENULIS UNTUK PERALIHAN .

huruf. mengeja. tanda baca. kemahiran belajar dan membentuk makna Merupakan peringkat kedua yang patut didedahkan kepada murid murid Objektif utama penguasaan kemahiran menulis mekanis atau tulisan tangan ialah supaya mudah dibaca.PENULISAN MEKANIS Teknik Pengajaran Pemulihan Kemahiran Menulis asas Hammil dan McNut (1981) melaporkan bahawa kemahiran menulis mempunyai kaitan rapat dengan bacaan. Kemahiran ini termasuklah kecekapan dalam menulis mekanis. .

PERINGKAT ² PERINGKAT AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

.Murid membentuk huruf di atas kertas kosong yang tidak mempunyai sebarang garisan Setelah didapati memuaskan barulah dilatih membentuk huruf pada halaman yang bergaris Apabila murid mula membentuk huruf-huruf pada kertas bergaris. menulis huruf di atas kertas bergaris satu dan lmembentuk lambang tulisan dengan cara yang betul. Di bawah latihan menulis terkawal dari mula hingga ke lembaran satu garis itu. Contoh aktiviti latihan membentuk bulatan dan garis lurus dalam keadaan terkawal.menulis huruf di atas kertas bergaris dua. Ia harus bermula daripada garisan lebar hingga kepada lembaran satu garis. kawalan tulisan perlu dilakukan.

CONTOH AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

. kGuru perlu membimbing murid semasa aktiviti dijalankan. kKemudian. dua dan satu.AKTIVITI 1 MENULIS HURUF KECIL DAN HURUF BESAR kMurid diberikan kertas berkotak. tiga. murid dikehendaki menulis huruf besar dan huruf kecil berdasarkan contoh yang diberikan. bergaris empat.

AKTIVITI 2 MEMADANKAN HURUF BESAR DAN HURUF KECIL k Murid diberikan latihan memadankan huruf besar dan huruf kecil dalam bentuk lembaran kertas. murid diminta untuk memadankan huruf ² huruf tersebut dengan betul. k Guru perlu membimbing semasa aktiviti dijalankan. k Kemudian. .

MARI BERMAIN!! http://www.earobics.com/gamegoo/gooey.html .

k Murid tersebut dikehendaki untuk mencari pasangan huruf besar dengan pantas lalu memasukkannya ke dalam poket huruf. k Kumpulan yang paling cepat dan tepat memadankan huruf tersebut akan dikira sebagai pemenang. . k Setiap kumpulan diminta untuk menghantar seorang wakil untuk tampil ke hadapan.AKTIVITI 3 ´MENCARI JODOHµ k Murid dibahagikan kepada lima kumpulan.

AKTIVITI 4 MENYAMBUNG TITIK AKTIVITI 5 MENGISI TEMPAT KOSONG DENGAN HURUF YANG TERTINGGAL .

AKTIVITI 6 LATIHAN MENULIS SUKU KATA DAN PERKATAAN BU + KU I + KAN BUKU IKAN .

AKTIVITI 7 MEMBINA AYAT TUNGGAL BERDASARKAN GAMBAR .

.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->