P. 1
BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

|Views: 2,800|Likes:
Published by shamimif

More info:

Published by: shamimif on Mar 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

DISEDIAKAN OLEH: SHAMIMI BINTI ZAINI FADZIL BADARIAH BINTI ABDUL KADIR KALA A/P SALAMBA DURAI

ThatsMEonTV-com.mp4 .MARI MENYANYI Alphabet Song from WWW.

PERINGKAT ² PERINGKAT PENGAJARAN MENULIS PRATULISAN TULISAN MEKANIS MENULIS UNTUK PERALIHAN .

Kemahiran ini termasuklah kecekapan dalam menulis mekanis.PENULISAN MEKANIS Teknik Pengajaran Pemulihan Kemahiran Menulis asas Hammil dan McNut (1981) melaporkan bahawa kemahiran menulis mempunyai kaitan rapat dengan bacaan. huruf. . kemahiran belajar dan membentuk makna Merupakan peringkat kedua yang patut didedahkan kepada murid murid Objektif utama penguasaan kemahiran menulis mekanis atau tulisan tangan ialah supaya mudah dibaca. mengeja. tanda baca.

PERINGKAT ² PERINGKAT AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

. menulis huruf di atas kertas bergaris satu dan lmembentuk lambang tulisan dengan cara yang betul. Contoh aktiviti latihan membentuk bulatan dan garis lurus dalam keadaan terkawal.Murid membentuk huruf di atas kertas kosong yang tidak mempunyai sebarang garisan Setelah didapati memuaskan barulah dilatih membentuk huruf pada halaman yang bergaris Apabila murid mula membentuk huruf-huruf pada kertas bergaris. kawalan tulisan perlu dilakukan. Ia harus bermula daripada garisan lebar hingga kepada lembaran satu garis. Di bawah latihan menulis terkawal dari mula hingga ke lembaran satu garis itu.menulis huruf di atas kertas bergaris dua.

CONTOH AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

kKemudian. tiga. . kGuru perlu membimbing murid semasa aktiviti dijalankan.AKTIVITI 1 MENULIS HURUF KECIL DAN HURUF BESAR kMurid diberikan kertas berkotak. dua dan satu. murid dikehendaki menulis huruf besar dan huruf kecil berdasarkan contoh yang diberikan. bergaris empat.

. k Kemudian.AKTIVITI 2 MEMADANKAN HURUF BESAR DAN HURUF KECIL k Murid diberikan latihan memadankan huruf besar dan huruf kecil dalam bentuk lembaran kertas. murid diminta untuk memadankan huruf ² huruf tersebut dengan betul. k Guru perlu membimbing semasa aktiviti dijalankan.

MARI BERMAIN!! http://www.html .com/gamegoo/gooey.earobics.

k Setiap kumpulan diminta untuk menghantar seorang wakil untuk tampil ke hadapan. k Kumpulan yang paling cepat dan tepat memadankan huruf tersebut akan dikira sebagai pemenang. .AKTIVITI 3 ´MENCARI JODOHµ k Murid dibahagikan kepada lima kumpulan. k Murid tersebut dikehendaki untuk mencari pasangan huruf besar dengan pantas lalu memasukkannya ke dalam poket huruf.

AKTIVITI 4 MENYAMBUNG TITIK AKTIVITI 5 MENGISI TEMPAT KOSONG DENGAN HURUF YANG TERTINGGAL .

AKTIVITI 6 LATIHAN MENULIS SUKU KATA DAN PERKATAAN BU + KU I + KAN BUKU IKAN .

AKTIVITI 7 MEMBINA AYAT TUNGGAL BERDASARKAN GAMBAR .

.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->