P. 1
Matlamat & Objektif Pendidikan Seni Visual dalam

Matlamat & Objektif Pendidikan Seni Visual dalam

|Views: 1,425|Likes:
Published by Shantene Naidu

More info:

Published by: Shantene Naidu on Mar 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

Matlamat & Objektif atlamat Pendidikan Seni Visual dalam KSSR &KBSR

PREPARED BY : SHANTENE & TRACEY ANG

ibu bapa serta pihak berkepentingan. .kemahiran kompetensi serta direpakan niali nilai murni Kesimpulan Meningkatkan kualiti pendidikan rendah agar lebih relevan dengan cabaran masa kini dan abad ke-21 Guru memainkan peranan yang penting bagi mengupayakan P&P yang berkesan Kejayaan transformasi kurikulum memerlukan komitmen menyeluruh daripada semua pihak termasuk penggubal dasar.APA ITU KSSR? Dasar Membangunkan modal insan yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran serta menghayati nilai nilai murni Matlamat Memastikan anak bangsa Malaysia dipupuk semangat menguasai ilmu pengetahuan. pengurus kurikulum.

keluarga. Memupuk pelajar untuk menyumbang ke arah pembangunan diri.Matlamat PSV dalam KSSR Melahirkan insan yg : harmonis kreatif kritis Produktif Juga untuk membantu meningkatkan rasa kesyukuran terhadap tuhan.menghargai keindahan alam persekitaran serta seni dan warisan bangsa.masyarakat dan negara selaras dengan hasrat falsafah pendidikan kebangsaaan .

* Mengenali asas seni reka dan olahan serta dapat menggunakannya. . * Mengenali & menghargai tokoh seni dan budaya negara.Objektif PSV dalam KSSR * Menghargai keindahan alam ciptaan Tuhan. * Memupuk nilai kerjasama. * Menajamkan daya persepsi & imaginasi melalui pancaindera. * Melibatkan diri dalam kegiatan seni secara aktif. disiplin & tanggungjawab. kritis dan kreatif. * Memperkembangkan kemahiran asas dlm pelbagai kegiatan seni. yakin diri.

STANDARD KANDUNGAN 4 : APRESIASI SENI VISUAL Standard kandungan ini membolehkan murid membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. objek buatan manusia. pemahaman.STANDARD KANDUNGAN 1 : PERSEPSI ESTETIK Standard kandungan ini membolehkan murid membuat persepsi dan memahami bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan) yang terdapat pada alam ciptaan Tuhan. dan kerjaya . sejarah seni. kajian. Murid juga boleh membuat penghayatan dan penghargaan seni warisan serta hubung kait seni visual dengan disiplin ilmu yang lain. dan teknologi dalam penghasilan karya seni. dan budaya. dan bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti seni. dan karya seni. STANDARD KANDUNGAN 2 : APLIKASI SENI Standard kandungan ini membolehkan murid mengaplikasikan pengetahuan. kehidupan. STANDARD KANDUNGAN 3 : EKSPRESI KREATIF Standard kandungan ini mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber.

perkembangan ini meliputi aspek aspek rohani dan jasmani bagi melahirkan insan yang seimbang.harmonis dan berakhlak mulia.seimbang dan bersepadu. .APA ITU KBSR ? Matlamat Matlamat pendidikan sekolah rendah adalah untuk memastikan potensi murid secara menyeluruh.

Ciri ciri KBSR .

Matlamat PSV dalam KBSR Memupuk minat Seni visual Memperkembang keperibadian Memberi kesedaran dan kepekaan PSV DAPAT MEMBANTU PELAJAR MEMPERKEMBANGKAN SIFAT SIFAT SEMULAJADI SPT KREATIF.IMAGINASI.EKSPRESIF DAN AKTIF MELALUI PERSEPSI VISUAL. DAYA PEMIKIRAN .

kritis. dan bertanggungjawab 8. melibatkan diri dalam kegiatan seni visual secara aktif. membiasakan diri membuat rekaan seni dengan teratur. melibatkan diri dalam kegiatan seni visual sebagai aktiviti kesenggangan yang berfaedah . menajamkan daya imaginasi melalui pancaindera 4. kreatif dan menyeronokkan 3.Objektif PSV dalam KSSR 11 menghargai keindahan alam ciptaan Tuhan 2. cermat. mengenali asas seni reka dan olahan serta dapat menggunakannya 5. yakin diri. mengembangkan kemahiran asas dalam pelbagai kegiatan seni visual 6. dan selamat 7. mengenal dan menghargai tokoh seni dan budaya tanah air 9. disipilin diri. memupuk nilai-nilai kerjasama. menggunakan kemudahan teknologi dalam kegiatan penghasilan seni visual 10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->