P. 1
Matlamat & Objektif Pendidikan Seni Visual dalam

Matlamat & Objektif Pendidikan Seni Visual dalam

|Views: 1,428|Likes:
Published by Shantene Naidu

More info:

Published by: Shantene Naidu on Mar 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

Matlamat & Objektif atlamat Pendidikan Seni Visual dalam KSSR &KBSR

PREPARED BY : SHANTENE & TRACEY ANG

. ibu bapa serta pihak berkepentingan.APA ITU KSSR? Dasar Membangunkan modal insan yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran serta menghayati nilai nilai murni Matlamat Memastikan anak bangsa Malaysia dipupuk semangat menguasai ilmu pengetahuan. pengurus kurikulum.kemahiran kompetensi serta direpakan niali nilai murni Kesimpulan Meningkatkan kualiti pendidikan rendah agar lebih relevan dengan cabaran masa kini dan abad ke-21 Guru memainkan peranan yang penting bagi mengupayakan P&P yang berkesan Kejayaan transformasi kurikulum memerlukan komitmen menyeluruh daripada semua pihak termasuk penggubal dasar.

masyarakat dan negara selaras dengan hasrat falsafah pendidikan kebangsaaan .Matlamat PSV dalam KSSR Melahirkan insan yg : harmonis kreatif kritis Produktif Juga untuk membantu meningkatkan rasa kesyukuran terhadap tuhan.menghargai keindahan alam persekitaran serta seni dan warisan bangsa. Memupuk pelajar untuk menyumbang ke arah pembangunan diri.keluarga.

* Menajamkan daya persepsi & imaginasi melalui pancaindera. * Mengenali & menghargai tokoh seni dan budaya negara. disiplin & tanggungjawab. * Memperkembangkan kemahiran asas dlm pelbagai kegiatan seni. * Mengenali asas seni reka dan olahan serta dapat menggunakannya. kritis dan kreatif. * Melibatkan diri dalam kegiatan seni secara aktif. * Memupuk nilai kerjasama. yakin diri.Objektif PSV dalam KSSR * Menghargai keindahan alam ciptaan Tuhan. .

dan budaya. STANDARD KANDUNGAN 2 : APLIKASI SENI Standard kandungan ini membolehkan murid mengaplikasikan pengetahuan.STANDARD KANDUNGAN 1 : PERSEPSI ESTETIK Standard kandungan ini membolehkan murid membuat persepsi dan memahami bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan) yang terdapat pada alam ciptaan Tuhan. objek buatan manusia. dan kerjaya . pemahaman. STANDARD KANDUNGAN 3 : EKSPRESI KREATIF Standard kandungan ini mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan karya seni. dan teknologi dalam penghasilan karya seni. STANDARD KANDUNGAN 4 : APRESIASI SENI VISUAL Standard kandungan ini membolehkan murid membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni. Murid juga boleh membuat penghayatan dan penghargaan seni warisan serta hubung kait seni visual dengan disiplin ilmu yang lain. dan bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti seni. kehidupan. kajian.

.perkembangan ini meliputi aspek aspek rohani dan jasmani bagi melahirkan insan yang seimbang.harmonis dan berakhlak mulia.seimbang dan bersepadu.APA ITU KBSR ? Matlamat Matlamat pendidikan sekolah rendah adalah untuk memastikan potensi murid secara menyeluruh.

Ciri ciri KBSR .

DAYA PEMIKIRAN .Matlamat PSV dalam KBSR Memupuk minat Seni visual Memperkembang keperibadian Memberi kesedaran dan kepekaan PSV DAPAT MEMBANTU PELAJAR MEMPERKEMBANGKAN SIFAT SIFAT SEMULAJADI SPT KREATIF.EKSPRESIF DAN AKTIF MELALUI PERSEPSI VISUAL.IMAGINASI.

kreatif dan menyeronokkan 3. disipilin diri. mengembangkan kemahiran asas dalam pelbagai kegiatan seni visual 6. kritis. melibatkan diri dalam kegiatan seni visual sebagai aktiviti kesenggangan yang berfaedah . mengenali asas seni reka dan olahan serta dapat menggunakannya 5. mengenal dan menghargai tokoh seni dan budaya tanah air 9. dan bertanggungjawab 8. memupuk nilai-nilai kerjasama. dan selamat 7. melibatkan diri dalam kegiatan seni visual secara aktif.Objektif PSV dalam KSSR 11 menghargai keindahan alam ciptaan Tuhan 2. menggunakan kemudahan teknologi dalam kegiatan penghasilan seni visual 10. cermat. menajamkan daya imaginasi melalui pancaindera 4. yakin diri. membiasakan diri membuat rekaan seni dengan teratur.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->