1.

Sewaktu Melintasi Kundasang oleh : Lim Swee Tin

Rangkap 1
Penyajak menceritakan pengalamannya ketika melalui daerah Kundasang di kaki gunung Kinabalu dengan sinaran cahaya matahari yang memancarkan cahayanya, menjadikan kawasan Kundasang tempat yang subur dengan sayuran tanah tinggi. Kedamaian dan keharmonian tempat itu menceriakan perasaan penyajak kerana Kundasang masih mengekalkan warisan alam yang masih belum diterokai.

Rangkap 2
Kehidupan penyajak di kota yang sibuk dan nilai-nilai kemanusiaan sesama manusia yang semakin hilang. Penyajak berasa kagum dengan ciptaan Tuhan yang mendamaikan walaupun Kundasang masih belum moden namun tempat itu adalah tempat yang cukup membahagiakan penyajak. Rangkap 3. Suasana di Kundasang yang sejuk dengan jalan-jalan yang berliku. Angin dingin sentiasa bertiup mengusapi pohon-pohon, longgokan batu dan serpihan tebingnya. Ketika melintasi kawasan Kundasang, terasa oleh penyajak akan kelembutan suasananya yang kalau boleh digunakan untuk mengubah watak kasarnya.

1. Keindahan yang Hilang oleh Shamsuddin Jaafar

Rangkap 1
Kedengaran bunyi kicauan burung undang tua, yang berada dalam keadaan yang menyedihkan akibat pencemaran udara dan air.

Rangkap 2
Sebelumnya flora dan fauna masih terjaga dan terpelihara. Suasana sungai yang jernih dan indah, dengan hutan yang masih belum diterokai menjadikan kita menyintai kedamaian

Rangkap 3
Tapi kini segala-galanya telah berubah. Semuanya telah musnah dan tiada lagi keindahan.

Rangkap 4
Dunia sains yang semakin canggih dan segala kemajuan yang dicapai menyebabkan manusia boleh meneroka cakerawala dan angkasa lepas.

Rangkap 5
Kehidupan burung-burung semakin terhimpit oleh situasi kotor yang mengakibatkan sungai turut tercemar. Siapakah nanti akan bertanggungjawab bagi memberikan penjelasan kepada generasi akan datang atas kemusnahan ini.

Rangkap 6
Keadaan sekarang tidak lagi seindah seperti pada waktu-waktu dahulu

ke atas bukit-bukit. Matahari melimpahkan sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit. H/C: Terpegun akan keindahan alam sewaktu melalui kawasan Kundasang. F4: Penorokaan alam H/C: Penyair merasakan alam sekitar Kundasang masih terpelihara daripada penerokaan dan masih belum tercemar. bukit-bukit dan deretan lalang menarik perhatian penyajak. hutan. Aku telah dihimpit bising peradaban kasih dan cinta manusia yang luput ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksi kejadian serba takjub Pilih 2 isi . sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik. Keadaan hutan. sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik.CONTOH SOALAN DAN SKEMA SAJAK µ SEWAKTU MELINTASI KUNDASANG¶ LIM SWEETIN Skema Permarkahan (a) Tema sajak F: Keindahan alam semulajadi. hutan. F2: Kesan satu pengembaraan H/C: Penyair dapat menenangkan jiwanya yang sebelum ini penuh dengan kecelaruan di bandar. manusia akan mendekatkan diri dan sangat rapat dengan keindahan tersebut. Dengan itu. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah F3: Kedamaian H/C: Penyair merasakan tempat yang dilawatinya amat mendamaikan jiwanya. 1 markah Huraian/Contoh) (b) Dua persoalan sajak F1: Hubungan manusia dengan alam sekitar H/C: Manusia mengagumi keindahan alam yang dapat dinikmatinya. 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta. deretan lalang dan kebunan kubis.

1 isi = 2 markah ( 1 markah Fakta. H/C: Sewaktu melintasi Kundasang matahari melimpahkan sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik. hutan. 1 markah Huraian/Contoh) 2 isi x 2 markah = 4 markah (c) Dua sebab penyajak mengagumi tempat yang dilawatinya F1: Kawasan yang dilawati itu indah / tenang / damai. C: sepi namun sentosa . Suasana/keadaan yang berlawanan. H/C: Aku telah dihimpit bising peradaban kasih dan cinta manusia yang luput ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksi kejadian serba takjub F3: Kawasan itu dapat menghindarkan kecelaruan hidup. H/C: menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus meresapkan rindu damai dengan warna tak terusik. 1 markah Huraian/Contoh) 2 isi x 3 markah = 6 markah (c) Empat gaya bahasa dalam sajak ini: F1: Personafikasi H: Pemberian sifat manusia kepada benda-benda yang tidak bernyawa. C: angin dingin mengusap pohon-pohon menyentak celaru kehidupan yang kupapah. Pilih 2 isi 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta. F2: Kawasan yang dilawati itu tidak tercemar atau terusik. F2: Paradoks H: gaya bahasa yang bertentangan kata-kata dalam ayat.

F3: Hiperbola H: Pernyataan yang dibuat secara berlebih-lebihan untuk menekankan sesuatu pandangan. idea atau peristiwa. C: Aku telah dihimpit bising peradaban F4: Aliterasi * H: Perulangan bunyi konsonan C: sewaktu melintasi Kundasang (s) melupakan aku sedetik (k) F5: Asonansi * H: Perulangan bunyi vokal C: menyentak celaru kehidupan yang kupapah (a) untuk melentur keras watakku (u) * Mana-mana contoh lain yang sesuai Pilih 4 isi 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta. 1 markah Huraian/Contoh) 4 isi x 3 markah = 12 markah Sewaktu Melintasi Kundasang Lim Swee Tin a). F2 C2 H2 : Imejan objek benda : jalan di bawah berliku : Jalan adalah gambaran tentang kehidupan yang terpaksa ditempuhi dan dilalui oleh . Nyatakan dua bentuk gaya bahasa imejan yang terdapat dalam sajak di atas F1 C1 : Imejan objek alam : Kabus menipis di puncak Kinabalu H1 : Menggambarkan tentang tempat yang paling tinggi / suatu tempat yang sukar untuk dicapai.

ii.setiap manusia 1 isi = 3 markah 2 isi X 3 markah = 6 markah. iii. Maksud (2m) : Menarik pergi segala kekalutan/permasalahan hidup / Hilang segala kekusutan yang dialami iii. Sewaktu melintasi Kundasang matahari melimpahkan sinar mutiaranya F2 : Kesibukan kota membuatkan warganya tertekan. Maksud (2m) : Cahaya matahari yang menyinari / sinaran cahaya matahari yang memancar ii. Huraikan mesej yang ingin disampaikan oleh penyajak berdasarkan sajak di atas F1 : Paparan tentang keindahan alam sekitar H/C1 : Keindahan alam di kawasan kaki gunung Kinabalu yang masih belum terusik dek pembangunan dan masih mengekalkan warisan alam. c). . matahari melimpahkan sinar mutiaranya menyentak celaru kehidupan sepi namun sentosa i. b). Jelaskan maksud pada baris-baris sajak di bawah i. Maksud (2m) : Kedamaian yang menenangkan / kesunyian yang mendamaikan perasaan.

hutan. ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksikan kejadian serba takjub sepi namun sentosa Pilih 3 isi sahaja 1 isi = 3 markah (1 markah Fakta.H/C2 : Kehidupan di kota yang sibuk menimbulkan rasa tidak senang dan tertekan kepada penyajak. Aku telah dihimpit bising peradaban F3 H/C3 : Ketenangan dan kedamaian Kundasang : Suasana keindahan alam yang dipenuhi dengan bukit-bukau. 2 markah Huraian/Contoh) 3 isi X 3 markah = 9 markah . matahari melimpah sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit. hutan serta kebunan kubis menjadikan suasananya tenang dan damai. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah. F4 : Warisan alam yang perlu dipertahankan H/C4 : Warisan alam yang tidak ternilai di kawasan kaki gunung Kinabalu seharusnya dipertahankan agar kedamaian dan ketenangannya boleh diwarisi oleh anak cucu kita nanti.

. atas Dengan mengemukakan contoh yang sesuai bincang intuisi yang terdapat dalam sajak di F1 H/C1 : Perasaan tenang / damai : Tenang di kawasan kaki gunung Kinabalu iaitu di daerah Kundasang damai dengan warnanya tak terusik F2 H/C2 : Perasaan rindu : Rindu dengan suasana keindahan alam yang boleh dinikmati di daerah Kundasang mengundang kerinduan kepada penyajak. menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus menresapkan rindu.d).

Fakta 1: Bertemakan tentang alam sekitar Fakta 2: Alam sekitar yang dicemari / pencemaran alam sekitar [ 4] Fakta 3: Pencemaran alam sekitar akibat daripada perbuatan manusia yang terlalu rakus mengejar Skema jawapan : Soalan 8 Ceraian (a). Huraikan unsur estetika yang mengangkat keindahan sajak di atas. Jelaskan apakah tema sajak di atas. Fakta 1: Bertemakan tentang alam sekitar Fakta 2: Alam sekitar yang dicemari / pencemaran alam sekitar [ 4] Fakta 3: Pencemaran alam sekitar akibat daripada perbuatan manusia yang terlalu rakus mengejar kemajuan Fakta 4: Sains dan teknologi turut memberi kesan terhadap alam sekitar Fakta 5: Alam sekitar tidak lagi menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia Ceraian (b). Jelaskan apakah tema sajak di atas. 1 markah Huraian/Contoh) 2 isi X 2 markah = 4 markah Ceraian (a). Fakta 1: Pesonifikasi . sewaktu melintasi Kundasang mesra dakap Pilih 2 isi sahaja 1 isi = 2 markah (1 markah Fakta.F3 H/C3 : Perasaan kagum : Kagum dengan keindahan alam semulajadi yang masih tidak terusik di kawasan Kundasang.

Memberi kesan yang lebih realistik / kesan kehidupan manusia. kemajuan Fakta 4: Sains dan teknologi turut memberi kesan terhadap alam sekitar .Huraian/Contoh: Penggunaan unsur pesonifikasi meninggalkan kesan menghidupkan imaginasi dan menjelaskan tanggapan terhadap sesuatu yang abstrak. Contoh:terbang beriring di rembang petang Fakta 3: Metafora Huraian/Contoh Huraian/Contoh: Menimbulkan ironi pasangan yang tidak lazim/ meninggalkan kesan estetika yang tinggi / menimbulkan kepadatan serta kehalusan perasaan dan pemikiran. Contoh: Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Fakta 2: Perulangan bunyi / ritma Huraian/Contoh: Penggunaannya dapat meninggalkan kesan keindahan bunyi yang sama dalam satu-satu baris sajak. Taburan Markah: 1 isi = 2 markah ( Fakta = 2 markah) 3 isi x 2 markah = 6 markah. Contoh: bintang malam pudar sinarnya Fakta 5: Hiperbola Huraian/Contoh: Kesan gambaran yang berlebihan / melampau / kesan penegasan/penekanan Makna gambaran yang lebih serius Contoh: kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda. Fakta 1: alam sekitar seharusnya dijaga dan dipelihara untuk generasi akan datang. Bincangkan mesej yang hendak di sampaikan oleh penyajak dalam sajak di atas. Taburan Markah: 1 isi = 3 markah (Fakta = 1 markah dan Huraian/Contoh = 2 markah) 5 isi x 3 markah = 15 markah. Fakta 2: Pencemaran alam sekitar meninggalkan kesan ke atas hidup termasuklah flora dan fauna Fakta 3: Sains dan teknologi berupaya membantu manusia untuk menyelesaikan persoalan tntang alam sekitar Fakta 4: Kecintaan terhadap alam sekitar ciptaan tuhan haruslah dipupuk di kalangan generasi muda. Ceraian (c). Contoh: malam hiba dadanya ungu luka Fakta 4:Inversi Huraian/Contoh: Bertujuan untuk menjadikan gaya bahasa lebih menarik / menimbulkan kesan estetika dari segi penyebutan.

Contoh: malam hiba dadanya ungu luka Fakta 4:Inversi Huraian/Contoh: Bertujuan untuk menjadikan gaya bahasa lebih menarik / menimbulkan kesan estetika dari segi penyebutan. Taburan Markah: 1 isi = 2 markah ( Fakta = 2 markah) . Bincangkan mesej yang hendak di sampaikan oleh penyajak dalam sajak di atas. Taburan Markah: 1 isi = 3 markah (Fakta = 1 markah dan Huraian/Contoh = 2 markah) 5 isi x 3 markah = 15 markah. Ceraian (c). Huraikan unsur estetika yang mengangkat keindahan sajak di atas. Contoh: bintang malam pudar sinarnya Fakta 5: Hiperbola Huraian/Contoh: Kesan gambaran yang berlebihan / melampau / kesan penegasan/penekanan Makna gambaran yang lebih serius Contoh: kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda. Fakta 2: Pencemaran alam sekitar meninggalkan kesan ke atas hidup termasuklah flora dan fauna Fakta 3: Sains dan teknologi berupaya membantu manusia untuk menyelesaikan persoalan tntang alam sekitar Fakta 4: Kecintaan terhadap alam sekitar ciptaan tuhan haruslah dipupuk di kalangan generasi muda.Fakta 5: Alam sekitar tidak lagi menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia Ceraian (b). Contoh: Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Fakta 2: Perulangan bunyi / ritma Huraian/Contoh: Penggunaannya dapat meninggalkan kesan keindahan bunyi yang sama dalam satu-satu baris sajak. Fakta 1: Pesonifikasi Huraian/Contoh: Penggunaan unsur pesonifikasi meninggalkan kesan menghidupkan imaginasi dan menjelaskan tanggapan terhadap sesuatu yang abstrak. Memberi kesan yang lebih realistik / kesan kehidupan manusia. Contoh:terbang beriring di rembang petang Fakta 3: Metafora Huraian/Contoh Huraian/Contoh: Menimbulkan ironi pasangan yang tidak lazim/ meninggalkan kesan estetika yang tinggi / menimbulkan kepadatan serta kehalusan perasaan dan pemikiran. Fakta 1: alam sekitar seharusnya dijaga dan dipelihara untuk generasi akan datang.

A. Pencemaran air yang berdebu dan kotor. R2 Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinari mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih Maksud Kedengaran bunyi kicauan burung undang tua . C. C.3 isi x 2 markah = 6 markah. Kesedihan unggas akibat kekotoran. Persoalan A. yang berada dalam keadaan yang menyedihkan akibat pencemaran udara dan air. Ketenangan dan kedamaian suasana alam B. Keindahan alam ciptaan tuhan yang mendamaikan dan mengasyikkan. B. Rangkap R1 Sayup-sayup undan tua berlagu hiba terbang beriring di rembang petang renik-renik mengirai bulu carik melayang satu-satu berbaur debu lesu berapungan di air lalu. Suasana sungai yang jernih dan indah. Kemusnahan fauna akibat dari pencemaran alam. Keharmonian alam sekitar yang tidak tercemar oleh arus pembangunan Sebelumnya flora dan fauna masih terjaga dan terpelihara. dengan hutan yang masih belum diterokai menjadikan kita menyintai kedamaian . Keindahan Yang Hilang oleh: Shamsudin Jaafar Arahan: Berdasarkan maksud bagi setiap rangkap sajak nyatakan apakah persoalan yang signifikan dengan maksud sajak tersebut.

B. C. A. Semua keindahan alam telah musnah dan tiada lagi keindahan alam yang menjadi kebanggaan Dunia sains yang semakin canggih dan segala kemajuan yang dicapai menyebabkan manusia boleh meneroka cakerawala dan angkasa lepas Kehidupan burung-burung semakin terhimpit oleh situasi kotor yang mengakibatkan sungai turut tercemar. Keadaan sekarang tidak lagi seindah seperti pada waktuwaktu dahulu alam menjadi saksi pada pasangan bercinta. Keupayaan manusia meneroka alam semesta. Imejan Benda Contoh Maksud / Perlambangan . Kemajuan sains dan teknologi dalam penerokaan alam semesta. Siapakah nanti akan bertanggungjawab bagi memberikan penjelasan kepada generasi akan datang atas kemusnahan ini. A.Bentuk-bentuk Imejan Arahan: Nyatakan bentuk-bentuk imejan yang digunakan oleh pengarang berdasarkan sajak Keindahan Yang Hilang. Kecanggihan peralatan sains dan teknologi. Keindahan alam tidak lagi menjadi inspirasi C. Kemusnahan keindahan alam yang mendukacitakan. A. C.R3 Malam hiba dadanya ungu luka pungguk tersendu pilu di atas batu bulan tiada lagi mendandan wajah bintang malam pudar sinarnya. Keindahan alam adalah warisan untuk generasi akan datang. data dan komputer lalu bulan dan cakerawala bisa diteroka bisa kembara di planet dan angkasa. Keindahan alam tidak lagi penting B. B. Bentuk Imejan 1. Aktiviti 2: Aspek Gaya Bahasa. Kemusnahan keindahan alam akibat perbuatan manusia B. R6 Bulan kini bukan lagi menara kasih jernih bintang-bintang bukan lagi saksi sumpah kekasih. Kesedihan kesan keadaan alam yang tidak ceria. C. Pencemaran sungai yang menjejaskan kehidupan liar. R4 Orang bicara bulan bintang di makmal pada buku. Imejan Alam 2. R5 Undan patah sayap gugur bulunya bertaburan suara siapa parau mendera di malam lara kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda kepada siapa anak-anak kota desa berhutang nyawa? Tapi kini segala-galanya telah berubah. Keindahan alam yang semakin dilupakan. A. Kepiluan sang unggas dalam menghadapi pencemaran.

Ulasan 5. Nilai Estetika 2. Contoh 4. Contoh 4. Ulasan 5. Kesan Fakta 2 1. Definisi 3. Definisi 3. Kesan Fakta 3 1. Nilai Estetika 2. Ulasan . Nilai Estetika 2. Imejan manusia Aktiviti 3: Keindahan Estetika Arahan : Huraikan keindahan estetika sajak tersebut Fakta 1 1.3. Definisi 3. Contoh 4.

Definisi 3. Kesan Aktiviti 4: Nyatakan nilai-nilai kemanusiaan yang terdapat dalam sajak tersebut.5. Contoh 4. Keikhlasan C. data dan komputer lalu bulan dan cakerawala bisa diteroka bisa kembara di planet dan angkasa. Kesan Fakta 5 1. Nilai Kemanusiaan A. Arahan: Berpandukan bait-bait sajak di bawah nyatakan apakah nilai kemanusiaan yang paling sesuai untuk dipadankan . Kejujuran B. Nilai Estetika 2. Kesan Fakta 4 1. Nilai Estetika 2. Ulasan 5. Ulasan 5. Ketabahan C. Keberanian Huraian A. Contoh 4. Kebijaksanaan . Kegigihan B. Nota: Nilai kemanusiaan ialah nilai baik yang ditunjukkan ± Dalam sajak ianya disampaikan secara tersirat . Bait-bait sajak Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Terbang beriring di rembang petang Renek-renek mengirai bulu carik Melayang satu-satu berbaur debu Lesu berapungan di air lalu Orang bicara bulan bintang di makmal pada buku. Definisi 3.

Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinari mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih A. Kerinduan terhadap alam C. Keprihatinan terhadap alam . Kecintaan terhadap alam B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful