1.

Sewaktu Melintasi Kundasang oleh : Lim Swee Tin

Rangkap 1
Penyajak menceritakan pengalamannya ketika melalui daerah Kundasang di kaki gunung Kinabalu dengan sinaran cahaya matahari yang memancarkan cahayanya, menjadikan kawasan Kundasang tempat yang subur dengan sayuran tanah tinggi. Kedamaian dan keharmonian tempat itu menceriakan perasaan penyajak kerana Kundasang masih mengekalkan warisan alam yang masih belum diterokai.

Rangkap 2
Kehidupan penyajak di kota yang sibuk dan nilai-nilai kemanusiaan sesama manusia yang semakin hilang. Penyajak berasa kagum dengan ciptaan Tuhan yang mendamaikan walaupun Kundasang masih belum moden namun tempat itu adalah tempat yang cukup membahagiakan penyajak. Rangkap 3. Suasana di Kundasang yang sejuk dengan jalan-jalan yang berliku. Angin dingin sentiasa bertiup mengusapi pohon-pohon, longgokan batu dan serpihan tebingnya. Ketika melintasi kawasan Kundasang, terasa oleh penyajak akan kelembutan suasananya yang kalau boleh digunakan untuk mengubah watak kasarnya.

1. Keindahan yang Hilang oleh Shamsuddin Jaafar

Rangkap 1
Kedengaran bunyi kicauan burung undang tua, yang berada dalam keadaan yang menyedihkan akibat pencemaran udara dan air.

Rangkap 2
Sebelumnya flora dan fauna masih terjaga dan terpelihara. Suasana sungai yang jernih dan indah, dengan hutan yang masih belum diterokai menjadikan kita menyintai kedamaian

Rangkap 3
Tapi kini segala-galanya telah berubah. Semuanya telah musnah dan tiada lagi keindahan.

Rangkap 4
Dunia sains yang semakin canggih dan segala kemajuan yang dicapai menyebabkan manusia boleh meneroka cakerawala dan angkasa lepas.

Rangkap 5
Kehidupan burung-burung semakin terhimpit oleh situasi kotor yang mengakibatkan sungai turut tercemar. Siapakah nanti akan bertanggungjawab bagi memberikan penjelasan kepada generasi akan datang atas kemusnahan ini.

Rangkap 6
Keadaan sekarang tidak lagi seindah seperti pada waktu-waktu dahulu

1 markah Huraian/Contoh) (b) Dua persoalan sajak F1: Hubungan manusia dengan alam sekitar H/C: Manusia mengagumi keindahan alam yang dapat dinikmatinya. bukit-bukit dan deretan lalang menarik perhatian penyajak. ke atas bukit-bukit. hutan. hutan. sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik. Keadaan hutan. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah F3: Kedamaian H/C: Penyair merasakan tempat yang dilawatinya amat mendamaikan jiwanya. sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik. F4: Penorokaan alam H/C: Penyair merasakan alam sekitar Kundasang masih terpelihara daripada penerokaan dan masih belum tercemar. deretan lalang dan kebunan kubis. manusia akan mendekatkan diri dan sangat rapat dengan keindahan tersebut. Aku telah dihimpit bising peradaban kasih dan cinta manusia yang luput ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksi kejadian serba takjub Pilih 2 isi . F2: Kesan satu pengembaraan H/C: Penyair dapat menenangkan jiwanya yang sebelum ini penuh dengan kecelaruan di bandar.CONTOH SOALAN DAN SKEMA SAJAK µ SEWAKTU MELINTASI KUNDASANG¶ LIM SWEETIN Skema Permarkahan (a) Tema sajak F: Keindahan alam semulajadi. Dengan itu. H/C: Terpegun akan keindahan alam sewaktu melalui kawasan Kundasang. 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta. Matahari melimpahkan sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit.

1 markah Huraian/Contoh) 2 isi x 3 markah = 6 markah (c) Empat gaya bahasa dalam sajak ini: F1: Personafikasi H: Pemberian sifat manusia kepada benda-benda yang tidak bernyawa. 1 markah Huraian/Contoh) 2 isi x 2 markah = 4 markah (c) Dua sebab penyajak mengagumi tempat yang dilawatinya F1: Kawasan yang dilawati itu indah / tenang / damai. H/C: menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus meresapkan rindu damai dengan warna tak terusik. hutan. C: sepi namun sentosa . Suasana/keadaan yang berlawanan. F2: Kawasan yang dilawati itu tidak tercemar atau terusik. H/C: Sewaktu melintasi Kundasang matahari melimpahkan sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit. F2: Paradoks H: gaya bahasa yang bertentangan kata-kata dalam ayat. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik.1 isi = 2 markah ( 1 markah Fakta. H/C: Aku telah dihimpit bising peradaban kasih dan cinta manusia yang luput ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksi kejadian serba takjub F3: Kawasan itu dapat menghindarkan kecelaruan hidup. C: angin dingin mengusap pohon-pohon menyentak celaru kehidupan yang kupapah. Pilih 2 isi 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta.

C: Aku telah dihimpit bising peradaban F4: Aliterasi * H: Perulangan bunyi konsonan C: sewaktu melintasi Kundasang (s) melupakan aku sedetik (k) F5: Asonansi * H: Perulangan bunyi vokal C: menyentak celaru kehidupan yang kupapah (a) untuk melentur keras watakku (u) * Mana-mana contoh lain yang sesuai Pilih 4 isi 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta. Nyatakan dua bentuk gaya bahasa imejan yang terdapat dalam sajak di atas F1 C1 : Imejan objek alam : Kabus menipis di puncak Kinabalu H1 : Menggambarkan tentang tempat yang paling tinggi / suatu tempat yang sukar untuk dicapai.F3: Hiperbola H: Pernyataan yang dibuat secara berlebih-lebihan untuk menekankan sesuatu pandangan. 1 markah Huraian/Contoh) 4 isi x 3 markah = 12 markah Sewaktu Melintasi Kundasang Lim Swee Tin a). F2 C2 H2 : Imejan objek benda : jalan di bawah berliku : Jalan adalah gambaran tentang kehidupan yang terpaksa ditempuhi dan dilalui oleh . idea atau peristiwa.

Maksud (2m) : Menarik pergi segala kekalutan/permasalahan hidup / Hilang segala kekusutan yang dialami iii. Huraikan mesej yang ingin disampaikan oleh penyajak berdasarkan sajak di atas F1 : Paparan tentang keindahan alam sekitar H/C1 : Keindahan alam di kawasan kaki gunung Kinabalu yang masih belum terusik dek pembangunan dan masih mengekalkan warisan alam. b). matahari melimpahkan sinar mutiaranya menyentak celaru kehidupan sepi namun sentosa i. . iii. Maksud (2m) : Kedamaian yang menenangkan / kesunyian yang mendamaikan perasaan. Maksud (2m) : Cahaya matahari yang menyinari / sinaran cahaya matahari yang memancar ii. Sewaktu melintasi Kundasang matahari melimpahkan sinar mutiaranya F2 : Kesibukan kota membuatkan warganya tertekan. c).setiap manusia 1 isi = 3 markah 2 isi X 3 markah = 6 markah. ii. Jelaskan maksud pada baris-baris sajak di bawah i.

H/C2 : Kehidupan di kota yang sibuk menimbulkan rasa tidak senang dan tertekan kepada penyajak. Aku telah dihimpit bising peradaban F3 H/C3 : Ketenangan dan kedamaian Kundasang : Suasana keindahan alam yang dipenuhi dengan bukit-bukau. matahari melimpah sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah. ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksikan kejadian serba takjub sepi namun sentosa Pilih 3 isi sahaja 1 isi = 3 markah (1 markah Fakta. hutan. 2 markah Huraian/Contoh) 3 isi X 3 markah = 9 markah . hutan serta kebunan kubis menjadikan suasananya tenang dan damai. F4 : Warisan alam yang perlu dipertahankan H/C4 : Warisan alam yang tidak ternilai di kawasan kaki gunung Kinabalu seharusnya dipertahankan agar kedamaian dan ketenangannya boleh diwarisi oleh anak cucu kita nanti.

d). atas Dengan mengemukakan contoh yang sesuai bincang intuisi yang terdapat dalam sajak di F1 H/C1 : Perasaan tenang / damai : Tenang di kawasan kaki gunung Kinabalu iaitu di daerah Kundasang damai dengan warnanya tak terusik F2 H/C2 : Perasaan rindu : Rindu dengan suasana keindahan alam yang boleh dinikmati di daerah Kundasang mengundang kerinduan kepada penyajak. menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus menresapkan rindu. .

Huraikan unsur estetika yang mengangkat keindahan sajak di atas. Fakta 1: Pesonifikasi . Fakta 1: Bertemakan tentang alam sekitar Fakta 2: Alam sekitar yang dicemari / pencemaran alam sekitar [ 4] Fakta 3: Pencemaran alam sekitar akibat daripada perbuatan manusia yang terlalu rakus mengejar kemajuan Fakta 4: Sains dan teknologi turut memberi kesan terhadap alam sekitar Fakta 5: Alam sekitar tidak lagi menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia Ceraian (b). 1 markah Huraian/Contoh) 2 isi X 2 markah = 4 markah Ceraian (a). Jelaskan apakah tema sajak di atas. sewaktu melintasi Kundasang mesra dakap Pilih 2 isi sahaja 1 isi = 2 markah (1 markah Fakta. Jelaskan apakah tema sajak di atas.F3 H/C3 : Perasaan kagum : Kagum dengan keindahan alam semulajadi yang masih tidak terusik di kawasan Kundasang. Fakta 1: Bertemakan tentang alam sekitar Fakta 2: Alam sekitar yang dicemari / pencemaran alam sekitar [ 4] Fakta 3: Pencemaran alam sekitar akibat daripada perbuatan manusia yang terlalu rakus mengejar Skema jawapan : Soalan 8 Ceraian (a).

Contoh:terbang beriring di rembang petang Fakta 3: Metafora Huraian/Contoh Huraian/Contoh: Menimbulkan ironi pasangan yang tidak lazim/ meninggalkan kesan estetika yang tinggi / menimbulkan kepadatan serta kehalusan perasaan dan pemikiran. Fakta 2: Pencemaran alam sekitar meninggalkan kesan ke atas hidup termasuklah flora dan fauna Fakta 3: Sains dan teknologi berupaya membantu manusia untuk menyelesaikan persoalan tntang alam sekitar Fakta 4: Kecintaan terhadap alam sekitar ciptaan tuhan haruslah dipupuk di kalangan generasi muda.Huraian/Contoh: Penggunaan unsur pesonifikasi meninggalkan kesan menghidupkan imaginasi dan menjelaskan tanggapan terhadap sesuatu yang abstrak. Contoh: malam hiba dadanya ungu luka Fakta 4:Inversi Huraian/Contoh: Bertujuan untuk menjadikan gaya bahasa lebih menarik / menimbulkan kesan estetika dari segi penyebutan. kemajuan Fakta 4: Sains dan teknologi turut memberi kesan terhadap alam sekitar . Fakta 1: alam sekitar seharusnya dijaga dan dipelihara untuk generasi akan datang. Bincangkan mesej yang hendak di sampaikan oleh penyajak dalam sajak di atas. Contoh: bintang malam pudar sinarnya Fakta 5: Hiperbola Huraian/Contoh: Kesan gambaran yang berlebihan / melampau / kesan penegasan/penekanan Makna gambaran yang lebih serius Contoh: kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda. Ceraian (c). Memberi kesan yang lebih realistik / kesan kehidupan manusia. Taburan Markah: 1 isi = 2 markah ( Fakta = 2 markah) 3 isi x 2 markah = 6 markah. Contoh: Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Fakta 2: Perulangan bunyi / ritma Huraian/Contoh: Penggunaannya dapat meninggalkan kesan keindahan bunyi yang sama dalam satu-satu baris sajak. Taburan Markah: 1 isi = 3 markah (Fakta = 1 markah dan Huraian/Contoh = 2 markah) 5 isi x 3 markah = 15 markah.

Ceraian (c). Contoh:terbang beriring di rembang petang Fakta 3: Metafora Huraian/Contoh Huraian/Contoh: Menimbulkan ironi pasangan yang tidak lazim/ meninggalkan kesan estetika yang tinggi / menimbulkan kepadatan serta kehalusan perasaan dan pemikiran. Fakta 1: alam sekitar seharusnya dijaga dan dipelihara untuk generasi akan datang. Taburan Markah: 1 isi = 2 markah ( Fakta = 2 markah) . Taburan Markah: 1 isi = 3 markah (Fakta = 1 markah dan Huraian/Contoh = 2 markah) 5 isi x 3 markah = 15 markah. Fakta 2: Pencemaran alam sekitar meninggalkan kesan ke atas hidup termasuklah flora dan fauna Fakta 3: Sains dan teknologi berupaya membantu manusia untuk menyelesaikan persoalan tntang alam sekitar Fakta 4: Kecintaan terhadap alam sekitar ciptaan tuhan haruslah dipupuk di kalangan generasi muda. Contoh: Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Fakta 2: Perulangan bunyi / ritma Huraian/Contoh: Penggunaannya dapat meninggalkan kesan keindahan bunyi yang sama dalam satu-satu baris sajak. Huraikan unsur estetika yang mengangkat keindahan sajak di atas. Contoh: bintang malam pudar sinarnya Fakta 5: Hiperbola Huraian/Contoh: Kesan gambaran yang berlebihan / melampau / kesan penegasan/penekanan Makna gambaran yang lebih serius Contoh: kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda.Fakta 5: Alam sekitar tidak lagi menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia Ceraian (b). Contoh: malam hiba dadanya ungu luka Fakta 4:Inversi Huraian/Contoh: Bertujuan untuk menjadikan gaya bahasa lebih menarik / menimbulkan kesan estetika dari segi penyebutan. Bincangkan mesej yang hendak di sampaikan oleh penyajak dalam sajak di atas. Fakta 1: Pesonifikasi Huraian/Contoh: Penggunaan unsur pesonifikasi meninggalkan kesan menghidupkan imaginasi dan menjelaskan tanggapan terhadap sesuatu yang abstrak. Memberi kesan yang lebih realistik / kesan kehidupan manusia.

Kemusnahan fauna akibat dari pencemaran alam. Kesedihan unggas akibat kekotoran. Keindahan Yang Hilang oleh: Shamsudin Jaafar Arahan: Berdasarkan maksud bagi setiap rangkap sajak nyatakan apakah persoalan yang signifikan dengan maksud sajak tersebut. R2 Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinari mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih Maksud Kedengaran bunyi kicauan burung undang tua . Keindahan alam ciptaan tuhan yang mendamaikan dan mengasyikkan. Ketenangan dan kedamaian suasana alam B. dengan hutan yang masih belum diterokai menjadikan kita menyintai kedamaian . A. B. Suasana sungai yang jernih dan indah. Rangkap R1 Sayup-sayup undan tua berlagu hiba terbang beriring di rembang petang renik-renik mengirai bulu carik melayang satu-satu berbaur debu lesu berapungan di air lalu. C.3 isi x 2 markah = 6 markah. Keharmonian alam sekitar yang tidak tercemar oleh arus pembangunan Sebelumnya flora dan fauna masih terjaga dan terpelihara. Persoalan A. Pencemaran air yang berdebu dan kotor. yang berada dalam keadaan yang menyedihkan akibat pencemaran udara dan air. C.

Kemusnahan keindahan alam yang mendukacitakan. data dan komputer lalu bulan dan cakerawala bisa diteroka bisa kembara di planet dan angkasa. Kemajuan sains dan teknologi dalam penerokaan alam semesta. Keindahan alam yang semakin dilupakan. C. Imejan Benda Contoh Maksud / Perlambangan .Bentuk-bentuk Imejan Arahan: Nyatakan bentuk-bentuk imejan yang digunakan oleh pengarang berdasarkan sajak Keindahan Yang Hilang. Keindahan alam tidak lagi menjadi inspirasi C. Siapakah nanti akan bertanggungjawab bagi memberikan penjelasan kepada generasi akan datang atas kemusnahan ini. Kepiluan sang unggas dalam menghadapi pencemaran. A. Pencemaran sungai yang menjejaskan kehidupan liar. C. Keupayaan manusia meneroka alam semesta. R4 Orang bicara bulan bintang di makmal pada buku. Semua keindahan alam telah musnah dan tiada lagi keindahan alam yang menjadi kebanggaan Dunia sains yang semakin canggih dan segala kemajuan yang dicapai menyebabkan manusia boleh meneroka cakerawala dan angkasa lepas Kehidupan burung-burung semakin terhimpit oleh situasi kotor yang mengakibatkan sungai turut tercemar. A. C. Keindahan alam tidak lagi penting B. Keindahan alam adalah warisan untuk generasi akan datang. R5 Undan patah sayap gugur bulunya bertaburan suara siapa parau mendera di malam lara kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda kepada siapa anak-anak kota desa berhutang nyawa? Tapi kini segala-galanya telah berubah. Kecanggihan peralatan sains dan teknologi.R3 Malam hiba dadanya ungu luka pungguk tersendu pilu di atas batu bulan tiada lagi mendandan wajah bintang malam pudar sinarnya. Aktiviti 2: Aspek Gaya Bahasa. R6 Bulan kini bukan lagi menara kasih jernih bintang-bintang bukan lagi saksi sumpah kekasih. A. Bentuk Imejan 1. Keadaan sekarang tidak lagi seindah seperti pada waktuwaktu dahulu alam menjadi saksi pada pasangan bercinta. B. Imejan Alam 2. A. B. Kesedihan kesan keadaan alam yang tidak ceria. Kemusnahan keindahan alam akibat perbuatan manusia B.

Contoh 4. Kesan Fakta 3 1. Ulasan 5. Nilai Estetika 2. Nilai Estetika 2. Contoh 4. Nilai Estetika 2. Kesan Fakta 2 1. Ulasan 5. Definisi 3. Definisi 3. Imejan manusia Aktiviti 3: Keindahan Estetika Arahan : Huraikan keindahan estetika sajak tersebut Fakta 1 1. Contoh 4. Ulasan .3. Definisi 3.

Kejujuran B. Kesan Fakta 4 1. Kebijaksanaan . Kegigihan B. Ketabahan C. Keberanian Huraian A. Keikhlasan C. Definisi 3. Nilai Estetika 2. Definisi 3. Nilai Kemanusiaan A.5. Contoh 4. Contoh 4. Bait-bait sajak Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Terbang beriring di rembang petang Renek-renek mengirai bulu carik Melayang satu-satu berbaur debu Lesu berapungan di air lalu Orang bicara bulan bintang di makmal pada buku. Arahan: Berpandukan bait-bait sajak di bawah nyatakan apakah nilai kemanusiaan yang paling sesuai untuk dipadankan . Kesan Aktiviti 4: Nyatakan nilai-nilai kemanusiaan yang terdapat dalam sajak tersebut. Ulasan 5. Ulasan 5. Nota: Nilai kemanusiaan ialah nilai baik yang ditunjukkan ± Dalam sajak ianya disampaikan secara tersirat . data dan komputer lalu bulan dan cakerawala bisa diteroka bisa kembara di planet dan angkasa. Nilai Estetika 2. Kesan Fakta 5 1.

Kecintaan terhadap alam B.Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinari mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih A. Keprihatinan terhadap alam . Kerinduan terhadap alam C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful