1.

Sewaktu Melintasi Kundasang oleh : Lim Swee Tin

Rangkap 1
Penyajak menceritakan pengalamannya ketika melalui daerah Kundasang di kaki gunung Kinabalu dengan sinaran cahaya matahari yang memancarkan cahayanya, menjadikan kawasan Kundasang tempat yang subur dengan sayuran tanah tinggi. Kedamaian dan keharmonian tempat itu menceriakan perasaan penyajak kerana Kundasang masih mengekalkan warisan alam yang masih belum diterokai.

Rangkap 2
Kehidupan penyajak di kota yang sibuk dan nilai-nilai kemanusiaan sesama manusia yang semakin hilang. Penyajak berasa kagum dengan ciptaan Tuhan yang mendamaikan walaupun Kundasang masih belum moden namun tempat itu adalah tempat yang cukup membahagiakan penyajak. Rangkap 3. Suasana di Kundasang yang sejuk dengan jalan-jalan yang berliku. Angin dingin sentiasa bertiup mengusapi pohon-pohon, longgokan batu dan serpihan tebingnya. Ketika melintasi kawasan Kundasang, terasa oleh penyajak akan kelembutan suasananya yang kalau boleh digunakan untuk mengubah watak kasarnya.

1. Keindahan yang Hilang oleh Shamsuddin Jaafar

Rangkap 1
Kedengaran bunyi kicauan burung undang tua, yang berada dalam keadaan yang menyedihkan akibat pencemaran udara dan air.

Rangkap 2
Sebelumnya flora dan fauna masih terjaga dan terpelihara. Suasana sungai yang jernih dan indah, dengan hutan yang masih belum diterokai menjadikan kita menyintai kedamaian

Rangkap 3
Tapi kini segala-galanya telah berubah. Semuanya telah musnah dan tiada lagi keindahan.

Rangkap 4
Dunia sains yang semakin canggih dan segala kemajuan yang dicapai menyebabkan manusia boleh meneroka cakerawala dan angkasa lepas.

Rangkap 5
Kehidupan burung-burung semakin terhimpit oleh situasi kotor yang mengakibatkan sungai turut tercemar. Siapakah nanti akan bertanggungjawab bagi memberikan penjelasan kepada generasi akan datang atas kemusnahan ini.

Rangkap 6
Keadaan sekarang tidak lagi seindah seperti pada waktu-waktu dahulu

sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik. manusia akan mendekatkan diri dan sangat rapat dengan keindahan tersebut. Dengan itu. F4: Penorokaan alam H/C: Penyair merasakan alam sekitar Kundasang masih terpelihara daripada penerokaan dan masih belum tercemar. 1 markah Huraian/Contoh) (b) Dua persoalan sajak F1: Hubungan manusia dengan alam sekitar H/C: Manusia mengagumi keindahan alam yang dapat dinikmatinya. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah F3: Kedamaian H/C: Penyair merasakan tempat yang dilawatinya amat mendamaikan jiwanya. hutan. Matahari melimpahkan sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit. ke atas bukit-bukit. hutan. 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta. Keadaan hutan. bukit-bukit dan deretan lalang menarik perhatian penyajak. deretan lalang dan kebunan kubis. sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik. F2: Kesan satu pengembaraan H/C: Penyair dapat menenangkan jiwanya yang sebelum ini penuh dengan kecelaruan di bandar. H/C: Terpegun akan keindahan alam sewaktu melalui kawasan Kundasang. Aku telah dihimpit bising peradaban kasih dan cinta manusia yang luput ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksi kejadian serba takjub Pilih 2 isi .CONTOH SOALAN DAN SKEMA SAJAK µ SEWAKTU MELINTASI KUNDASANG¶ LIM SWEETIN Skema Permarkahan (a) Tema sajak F: Keindahan alam semulajadi.

H/C: menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus meresapkan rindu damai dengan warna tak terusik. hutan. F2: Paradoks H: gaya bahasa yang bertentangan kata-kata dalam ayat. H/C: Aku telah dihimpit bising peradaban kasih dan cinta manusia yang luput ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksi kejadian serba takjub F3: Kawasan itu dapat menghindarkan kecelaruan hidup. Pilih 2 isi 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta. Suasana/keadaan yang berlawanan. 1 markah Huraian/Contoh) 2 isi x 2 markah = 4 markah (c) Dua sebab penyajak mengagumi tempat yang dilawatinya F1: Kawasan yang dilawati itu indah / tenang / damai. F2: Kawasan yang dilawati itu tidak tercemar atau terusik. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus meresapkan rindu damai dengan warnanya tak terusik. 1 markah Huraian/Contoh) 2 isi x 3 markah = 6 markah (c) Empat gaya bahasa dalam sajak ini: F1: Personafikasi H: Pemberian sifat manusia kepada benda-benda yang tidak bernyawa. C: sepi namun sentosa .1 isi = 2 markah ( 1 markah Fakta. C: angin dingin mengusap pohon-pohon menyentak celaru kehidupan yang kupapah. H/C: Sewaktu melintasi Kundasang matahari melimpahkan sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit.

F2 C2 H2 : Imejan objek benda : jalan di bawah berliku : Jalan adalah gambaran tentang kehidupan yang terpaksa ditempuhi dan dilalui oleh . idea atau peristiwa.F3: Hiperbola H: Pernyataan yang dibuat secara berlebih-lebihan untuk menekankan sesuatu pandangan. Nyatakan dua bentuk gaya bahasa imejan yang terdapat dalam sajak di atas F1 C1 : Imejan objek alam : Kabus menipis di puncak Kinabalu H1 : Menggambarkan tentang tempat yang paling tinggi / suatu tempat yang sukar untuk dicapai. C: Aku telah dihimpit bising peradaban F4: Aliterasi * H: Perulangan bunyi konsonan C: sewaktu melintasi Kundasang (s) melupakan aku sedetik (k) F5: Asonansi * H: Perulangan bunyi vokal C: menyentak celaru kehidupan yang kupapah (a) untuk melentur keras watakku (u) * Mana-mana contoh lain yang sesuai Pilih 4 isi 1 isi = 3 markah (2 markah Fakta. 1 markah Huraian/Contoh) 4 isi x 3 markah = 12 markah Sewaktu Melintasi Kundasang Lim Swee Tin a).

ii. b). Huraikan mesej yang ingin disampaikan oleh penyajak berdasarkan sajak di atas F1 : Paparan tentang keindahan alam sekitar H/C1 : Keindahan alam di kawasan kaki gunung Kinabalu yang masih belum terusik dek pembangunan dan masih mengekalkan warisan alam. Sewaktu melintasi Kundasang matahari melimpahkan sinar mutiaranya F2 : Kesibukan kota membuatkan warganya tertekan. iii. c).setiap manusia 1 isi = 3 markah 2 isi X 3 markah = 6 markah. Maksud (2m) : Kedamaian yang menenangkan / kesunyian yang mendamaikan perasaan. Maksud (2m) : Menarik pergi segala kekalutan/permasalahan hidup / Hilang segala kekusutan yang dialami iii. Maksud (2m) : Cahaya matahari yang menyinari / sinaran cahaya matahari yang memancar ii. . Jelaskan maksud pada baris-baris sajak di bawah i. matahari melimpahkan sinar mutiaranya menyentak celaru kehidupan sepi namun sentosa i.

matahari melimpah sinar mutiaranya ke atas bukit-bukit.H/C2 : Kehidupan di kota yang sibuk menimbulkan rasa tidak senang dan tertekan kepada penyajak. deretan lalang dan kebunan kubis menyentak celaru kehidupan yang kupapah. hutan. 2 markah Huraian/Contoh) 3 isi X 3 markah = 9 markah . hutan serta kebunan kubis menjadikan suasananya tenang dan damai. F4 : Warisan alam yang perlu dipertahankan H/C4 : Warisan alam yang tidak ternilai di kawasan kaki gunung Kinabalu seharusnya dipertahankan agar kedamaian dan ketenangannya boleh diwarisi oleh anak cucu kita nanti. ketika kau tetap abadi menatap alam menyaksikan kejadian serba takjub sepi namun sentosa Pilih 3 isi sahaja 1 isi = 3 markah (1 markah Fakta. Aku telah dihimpit bising peradaban F3 H/C3 : Ketenangan dan kedamaian Kundasang : Suasana keindahan alam yang dipenuhi dengan bukit-bukau.

. menyentak celaru kehidupan yang kupapah sekali gus menresapkan rindu. atas Dengan mengemukakan contoh yang sesuai bincang intuisi yang terdapat dalam sajak di F1 H/C1 : Perasaan tenang / damai : Tenang di kawasan kaki gunung Kinabalu iaitu di daerah Kundasang damai dengan warnanya tak terusik F2 H/C2 : Perasaan rindu : Rindu dengan suasana keindahan alam yang boleh dinikmati di daerah Kundasang mengundang kerinduan kepada penyajak.d).

Jelaskan apakah tema sajak di atas. Huraikan unsur estetika yang mengangkat keindahan sajak di atas. Jelaskan apakah tema sajak di atas. Fakta 1: Pesonifikasi . Fakta 1: Bertemakan tentang alam sekitar Fakta 2: Alam sekitar yang dicemari / pencemaran alam sekitar [ 4] Fakta 3: Pencemaran alam sekitar akibat daripada perbuatan manusia yang terlalu rakus mengejar kemajuan Fakta 4: Sains dan teknologi turut memberi kesan terhadap alam sekitar Fakta 5: Alam sekitar tidak lagi menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia Ceraian (b).F3 H/C3 : Perasaan kagum : Kagum dengan keindahan alam semulajadi yang masih tidak terusik di kawasan Kundasang. 1 markah Huraian/Contoh) 2 isi X 2 markah = 4 markah Ceraian (a). sewaktu melintasi Kundasang mesra dakap Pilih 2 isi sahaja 1 isi = 2 markah (1 markah Fakta. Fakta 1: Bertemakan tentang alam sekitar Fakta 2: Alam sekitar yang dicemari / pencemaran alam sekitar [ 4] Fakta 3: Pencemaran alam sekitar akibat daripada perbuatan manusia yang terlalu rakus mengejar Skema jawapan : Soalan 8 Ceraian (a).

Contoh: Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Fakta 2: Perulangan bunyi / ritma Huraian/Contoh: Penggunaannya dapat meninggalkan kesan keindahan bunyi yang sama dalam satu-satu baris sajak. Memberi kesan yang lebih realistik / kesan kehidupan manusia. Contoh: malam hiba dadanya ungu luka Fakta 4:Inversi Huraian/Contoh: Bertujuan untuk menjadikan gaya bahasa lebih menarik / menimbulkan kesan estetika dari segi penyebutan. Fakta 1: alam sekitar seharusnya dijaga dan dipelihara untuk generasi akan datang. Taburan Markah: 1 isi = 3 markah (Fakta = 1 markah dan Huraian/Contoh = 2 markah) 5 isi x 3 markah = 15 markah. Taburan Markah: 1 isi = 2 markah ( Fakta = 2 markah) 3 isi x 2 markah = 6 markah. Ceraian (c). Fakta 2: Pencemaran alam sekitar meninggalkan kesan ke atas hidup termasuklah flora dan fauna Fakta 3: Sains dan teknologi berupaya membantu manusia untuk menyelesaikan persoalan tntang alam sekitar Fakta 4: Kecintaan terhadap alam sekitar ciptaan tuhan haruslah dipupuk di kalangan generasi muda. Contoh: bintang malam pudar sinarnya Fakta 5: Hiperbola Huraian/Contoh: Kesan gambaran yang berlebihan / melampau / kesan penegasan/penekanan Makna gambaran yang lebih serius Contoh: kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda. Bincangkan mesej yang hendak di sampaikan oleh penyajak dalam sajak di atas. Contoh:terbang beriring di rembang petang Fakta 3: Metafora Huraian/Contoh Huraian/Contoh: Menimbulkan ironi pasangan yang tidak lazim/ meninggalkan kesan estetika yang tinggi / menimbulkan kepadatan serta kehalusan perasaan dan pemikiran.Huraian/Contoh: Penggunaan unsur pesonifikasi meninggalkan kesan menghidupkan imaginasi dan menjelaskan tanggapan terhadap sesuatu yang abstrak. kemajuan Fakta 4: Sains dan teknologi turut memberi kesan terhadap alam sekitar .

Fakta 1: Pesonifikasi Huraian/Contoh: Penggunaan unsur pesonifikasi meninggalkan kesan menghidupkan imaginasi dan menjelaskan tanggapan terhadap sesuatu yang abstrak. Taburan Markah: 1 isi = 2 markah ( Fakta = 2 markah) . Contoh: malam hiba dadanya ungu luka Fakta 4:Inversi Huraian/Contoh: Bertujuan untuk menjadikan gaya bahasa lebih menarik / menimbulkan kesan estetika dari segi penyebutan. Huraikan unsur estetika yang mengangkat keindahan sajak di atas.Fakta 5: Alam sekitar tidak lagi menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia Ceraian (b). Bincangkan mesej yang hendak di sampaikan oleh penyajak dalam sajak di atas. Memberi kesan yang lebih realistik / kesan kehidupan manusia. Contoh:terbang beriring di rembang petang Fakta 3: Metafora Huraian/Contoh Huraian/Contoh: Menimbulkan ironi pasangan yang tidak lazim/ meninggalkan kesan estetika yang tinggi / menimbulkan kepadatan serta kehalusan perasaan dan pemikiran. Taburan Markah: 1 isi = 3 markah (Fakta = 1 markah dan Huraian/Contoh = 2 markah) 5 isi x 3 markah = 15 markah. Fakta 1: alam sekitar seharusnya dijaga dan dipelihara untuk generasi akan datang. Fakta 2: Pencemaran alam sekitar meninggalkan kesan ke atas hidup termasuklah flora dan fauna Fakta 3: Sains dan teknologi berupaya membantu manusia untuk menyelesaikan persoalan tntang alam sekitar Fakta 4: Kecintaan terhadap alam sekitar ciptaan tuhan haruslah dipupuk di kalangan generasi muda. Contoh: Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Fakta 2: Perulangan bunyi / ritma Huraian/Contoh: Penggunaannya dapat meninggalkan kesan keindahan bunyi yang sama dalam satu-satu baris sajak. Ceraian (c). Contoh: bintang malam pudar sinarnya Fakta 5: Hiperbola Huraian/Contoh: Kesan gambaran yang berlebihan / melampau / kesan penegasan/penekanan Makna gambaran yang lebih serius Contoh: kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda.

C. Suasana sungai yang jernih dan indah. Persoalan A. C. B. A. dengan hutan yang masih belum diterokai menjadikan kita menyintai kedamaian . Keindahan alam ciptaan tuhan yang mendamaikan dan mengasyikkan. Kesedihan unggas akibat kekotoran. yang berada dalam keadaan yang menyedihkan akibat pencemaran udara dan air. R2 Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinari mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih Maksud Kedengaran bunyi kicauan burung undang tua . Kemusnahan fauna akibat dari pencemaran alam. Keindahan Yang Hilang oleh: Shamsudin Jaafar Arahan: Berdasarkan maksud bagi setiap rangkap sajak nyatakan apakah persoalan yang signifikan dengan maksud sajak tersebut. Ketenangan dan kedamaian suasana alam B. Pencemaran air yang berdebu dan kotor. Keharmonian alam sekitar yang tidak tercemar oleh arus pembangunan Sebelumnya flora dan fauna masih terjaga dan terpelihara.3 isi x 2 markah = 6 markah. Rangkap R1 Sayup-sayup undan tua berlagu hiba terbang beriring di rembang petang renik-renik mengirai bulu carik melayang satu-satu berbaur debu lesu berapungan di air lalu.

Kecanggihan peralatan sains dan teknologi. A. Keindahan alam adalah warisan untuk generasi akan datang. Siapakah nanti akan bertanggungjawab bagi memberikan penjelasan kepada generasi akan datang atas kemusnahan ini. R5 Undan patah sayap gugur bulunya bertaburan suara siapa parau mendera di malam lara kali tenang tiba-tiba airnya bengis melanda kepada siapa anak-anak kota desa berhutang nyawa? Tapi kini segala-galanya telah berubah. Bentuk Imejan 1. Pencemaran sungai yang menjejaskan kehidupan liar. A. Imejan Alam 2. B. A. Semua keindahan alam telah musnah dan tiada lagi keindahan alam yang menjadi kebanggaan Dunia sains yang semakin canggih dan segala kemajuan yang dicapai menyebabkan manusia boleh meneroka cakerawala dan angkasa lepas Kehidupan burung-burung semakin terhimpit oleh situasi kotor yang mengakibatkan sungai turut tercemar. C. data dan komputer lalu bulan dan cakerawala bisa diteroka bisa kembara di planet dan angkasa. Keindahan alam yang semakin dilupakan. Keindahan alam tidak lagi penting B. Keupayaan manusia meneroka alam semesta. R4 Orang bicara bulan bintang di makmal pada buku. C. Kemusnahan keindahan alam akibat perbuatan manusia B. Keadaan sekarang tidak lagi seindah seperti pada waktuwaktu dahulu alam menjadi saksi pada pasangan bercinta. R6 Bulan kini bukan lagi menara kasih jernih bintang-bintang bukan lagi saksi sumpah kekasih. Keindahan alam tidak lagi menjadi inspirasi C. Imejan Benda Contoh Maksud / Perlambangan . A. Kemajuan sains dan teknologi dalam penerokaan alam semesta. C. Kemusnahan keindahan alam yang mendukacitakan. Kesedihan kesan keadaan alam yang tidak ceria. B.Bentuk-bentuk Imejan Arahan: Nyatakan bentuk-bentuk imejan yang digunakan oleh pengarang berdasarkan sajak Keindahan Yang Hilang. Kepiluan sang unggas dalam menghadapi pencemaran.R3 Malam hiba dadanya ungu luka pungguk tersendu pilu di atas batu bulan tiada lagi mendandan wajah bintang malam pudar sinarnya. Aktiviti 2: Aspek Gaya Bahasa.

Ulasan 5. Definisi 3. Nilai Estetika 2. Nilai Estetika 2. Ulasan 5. Contoh 4.3. Kesan Fakta 3 1. Kesan Fakta 2 1. Contoh 4. Nilai Estetika 2. Ulasan . Contoh 4. Definisi 3. Imejan manusia Aktiviti 3: Keindahan Estetika Arahan : Huraikan keindahan estetika sajak tersebut Fakta 1 1. Definisi 3.

Ketabahan C. Kebijaksanaan . data dan komputer lalu bulan dan cakerawala bisa diteroka bisa kembara di planet dan angkasa. Kesan Fakta 5 1. Contoh 4. Kejujuran B.5. Nilai Estetika 2. Kesan Fakta 4 1. Nilai Estetika 2. Contoh 4. Bait-bait sajak Sayup-sayup undan tua berlagu hiba Terbang beriring di rembang petang Renek-renek mengirai bulu carik Melayang satu-satu berbaur debu Lesu berapungan di air lalu Orang bicara bulan bintang di makmal pada buku. Definisi 3. Kesan Aktiviti 4: Nyatakan nilai-nilai kemanusiaan yang terdapat dalam sajak tersebut. Definisi 3. Arahan: Berpandukan bait-bait sajak di bawah nyatakan apakah nilai kemanusiaan yang paling sesuai untuk dipadankan . Ulasan 5. Keberanian Huraian A. Nota: Nilai kemanusiaan ialah nilai baik yang ditunjukkan ± Dalam sajak ianya disampaikan secara tersirat . Ulasan 5. Keikhlasan C. Kegigihan B. Nilai Kemanusiaan A.

Kecintaan terhadap alam B. Keprihatinan terhadap alam .Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinari mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih A. Kerinduan terhadap alam C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful