P. 1
tanggungjawab terhadap keluarga

tanggungjawab terhadap keluarga

|Views: 637|Likes:
Published by Mohd Farez

More info:

Published by: Mohd Farez on Mar 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/04/2012

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN MORAL NAMA PENGAJAR TINGKATAN MASA NILAI TAJUK PENGETAHUAN SEDIA ADA MOHD

FAREZ BIN ATAN 4 Sc5 dan 4Sc6 70 MINIT TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA HUBUNGAN MESRA KELUARGA BAHAGIA Pelajar mempunyai pengetahuan tentang : i.Institusi kekeluargaan yang melibatkan bapa, ibu, anak beranak dan saudara yang lain. ii.Peranan anggota keluarga terdekat seperti Ibu, Bapa dan adik beradik. HASIL PEMBELAJARAN Pada akhir pengajaran dan pembelajaran : Kognitif i.Pelajar dapat menyatakan 2 daripada 3 ciri-ciri keluarga bahagia.. ii. Pelajar dapat menyenaraikan 2 daripada 3 cara mengeratkan hubungan antara keluarga. Afektif i. Pelajar akan empati terhadap keperluan perasaan anggota keluarga yang lain. ii.Pelajar akan sedar tanggunjawab yang harus dilaksanakan dalam menjadi anggota keluarga. Psikomotor i.Pelajar lebih bertanggungjawab dalam memastikan keluarga bahagia. ii.Pelajar dapat melahirkan pelbagai cara menunjukan rasa tanggungjawab terhadap keluarga.

Bahan Bantu Mengajar

,Buku Teks,Lembaran Kerja,Kertas A4,Radio,Pensil Warna

1

Prosedur Aktiviti / Kaedah / Teknik BBM Catatan Peranan Guru Aktiviti Murid Set Induksi (5 minit) 1.Guru akan bersoal kepada murid apa yang dapat mereka faham melalui lakaran tersebut.Murid akan membaca teks tersebut dan cuba memahami situasi dalam petikan. Buku Teks i. Guru akan memulakan aktiviti dengan meminta pelajar membuka buku teks muka surat 101 meminta seorang pelajar membacakan surat tersebut 1.Apakah yang dapat anda ceritakan melalui lakaran ini? Murid akan menjawab persoalan cikgu Lakaran Gambar Langkah 2 Penggunaan Ide (20 Minit) 1. Guru akan 2 . i.Guru akan membantu pelajar memahami situasi dalam petikan buku teks tersebut 2. 2.Guru akan memulakan aktiviti dengan menunjukan lakaran lukisan kepada murid (lampiran A).

Guru akan memberi komen serta pengukuhan yang positif. Murid akan mendengar penjelasan guru dan cuba menjawab soalan dalam aktiviti ‘Fikir dan Jawab” Buku Teks Pelajar akan membahagikan kumpulan dan mula menggunakan kreativi mencipta poster berdasarkan nilai yang diajar dan diberi 2 minit setiap kumpulan untuk pembentangan. Kertas A4.menjelaskan situasi dalam buku teks dan bertanya soalan kepada murid melalui aktiviti”Fikir dan Jawab”dalam buku teks muka surat 102 untuk menguji kepahaman murid.Pensil warna . Langkah 3 Pengukuhan Idea (40 minit) 1. Guru akan mengedarkan lirik Murid akan 3 . 2. Guru akan memulakan aktiviti dengan membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan dan meminta pelajar melukis poster yang mencerminkan “Keluarga Bahagia” menggunakan kreativiti mereka sebelum diminta membentangkannya. Anggaran aktiviti adalah selama 25minit. 3.

Lembaran Kerja Anggaran aktiviti adalah selama 15 minit. Pelajar dapat menguasai nilai “Tanggungjaw ab terhadap keluarga” Refleksi: 4 . Mendengar dengan tekun penjelasan guru dengan mata tertutup dengan cuba menghayati.lagu “Keluarga Bahagia” dan menjelaskan setiap maksud bait tersebut sebelum memasang lagu tersebut dan akan diminta menyanyikan bersama-sama Kesimpulan (5 minit) Guru membuat rumusan secara keseluruhan tentang nilai tanggungjawab dalam keluarga.Setiap pelajar menerima lembaran kerja yang sama. mendengar penjelasan guru tentang makna lirik tersebut dan setelah mendengar lagi tersebut. Guru akan membuat penilaian kepada pelajar dengan mengedarkan lembaran kerja sebagai kerja sekolah. murid akan turut bernyanyi beramai-ramai. Murid akan menerima lembaran kerja dan menyiapkan mengikut tempoh masa yang diberi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->