Contoh- contoh permainan tradisional Cina

Mahjong

Asal- Usul Mahjong berasal dari China pada abad ke- 19. Permainan untuk 4 pemain. Permainan ini memerlukan kemahiran, strategi, dan pengiraan termasuk satu tahap nasib. Di Asia, mahjong popular sebagai perjudian dan permainan komputer. Mahjong dipercayai dicipta oleh Konfusius dalam 500SM Pemerintah People¶s Republic of China dilarang Mahjong pada tahun 1949, dan dimain setelah revolusi Kebudayaan. Ada 13 variasi utama aturan Mahjong seperti variasi Asia termasuk Kanton, Cina Klasik, Sichuan, Jepang, Taiwan, Singapura, Fujian, Filipina dan Vietnam. Cara Bermain Mahjong Seat empat pemain, satu di setiap sisi meja kartu. Semua ubin Mahjong dishuffle dengan permukaan menghadap bawah. Setiap pemain memilih 36 ubin, lalu meletakkan dalam barisan lurus ubin panjang 18 ubin dan dua ubin tinggi. Semuaubin dibangun di tengah meja dalam 4 baris dan berbentuk kotak dengan ujung menyentuhsudut-sudut kotak. Tunggu pemain yang menang akhir atau pemain kursi di sebelah timur. Jika bermula permainan baru, gulung dadu dan mula dengan dinding yang di angun mengira setiap b dinding mengikut arah jam berakhir dengan nomborpada dadu. Pemain akhir pada dinding memutar dadu lagi untuk menambahkan roll gulungan sebelumnya dan mula dari tangan kanan tepi dinding mengira ubin mengikut arah jamuntuk jumlah kedua roti. Hapus tumpukan 2 ubin pemain selesai menghitung pada, bersama dengan 14 ubin di sebelah kanan mereka. Tempatkan dua ubin di atas dari 14 dan meletakkannya ke samping. Koleksi ini disebut Kong Box.

bunga atau musim . bukan menggambar ubin dari dinding . Lay setiap ubin kombinasi yang Anda buat di atas meja di depan Anda. Mahjong Mahjong atau mahjung me upakan pe mainan untuk empat orang yang berasal dari China.dari dinding.dibandingkan dengan sepasang .empat kombinasi valid ubin dan sepasang identik ubin.yaitu." tidak lagi tersedia. Bergantung kepada varisi yang dimainkan.tapi membuang lainnya yang dibuat sebelum Anda dianggap "mati. hanya berbaring itu di samping kombinasi Anda dan menggambar ubin lain dari dinding. termasuk juga satu tahap nasib.pemain yang pertama melemparkan dadu pertama masuk . satu set empat identik ubin . Mahjong membabitkan kemahiran. yang ditangani secara indi idual. setelah membuang pemain telah selesai dan sebelum pemain berikutnya dimulai. Terus bermain sampai seseorang membuat Mahjongg . ubin harus ditangani empat pada satu waktu . ini terjadi antara berubah. bermain terus dari pemain di sekitar meja . nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan.kecuali untuk ubin akhir. Pemain ke kiri Anda dapat mengklaim bahwa ubin dibuang. Di Asia. Pemain paling dekat dengan istirahat hal ini. strategi. dan pengiraan. mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer.di tangan mereka. Jika seorang pemain klaim ubin yang dibuang keluar dari gilirannya. Go     .Deal i t etiap orang di sekitar meja. Jika seorang pemain meletakkan sebuah Kong . Bermain dengan menggambar sebuah ubin dari dinding .dan kemudian membuang ubin dari tangan Anda. Jika Anda menggambar bonus ubin . Petunjuk: Pemain dapat mengklaim ubin dibuang keluar dari gilirannya jika mengklaim bahwa ubin menyelesaikan kombinasi .jadi ternyata dapat dilewati sebagai hasilnya. mulai sebelah kiri istirahat di mana Kotak Kong telah dihapus. begitu Anda berbaring Anda ke bawah. jika ia jadi keinginan.sebagai salah satu kombinasi. Sebuah keramik dapat diklaim keluar dari gilirannya untuk membentuk sepasang kata hanya jika mengklaim hasil di Mahjongg segera. ia mengambil ekstra Kong ubin dari Box untuk melengkapi tangannya dan memastikan ia akan memiliki cukup ubin untuk menyelesaikan permainan.

yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang. Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi.ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao ( meriam). Ciri.aksi lasak. Yo.Go ialah permainan berpapan yang dimainkan oleh dua orang.yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil.yo Cina Yo.yo . Pemain akan memegang hujung kedua dua kayu dan mengimbangi yoyo daripada jatuh. oleh itu ianya digelar sebagai Catur Cina.undang permainan yang mudah. Xiang Qi Xiang qi merupakan sebuah permainan papan cina yang dinamakan oleh dua orang pemain. dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi. Yo. Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia.biji berwarna hitam dan putih. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo. Yo. Go hanya menggunakan biji. Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur. peraturan yang melarang panglima (seperti raja dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama. Xiangqi bentuk kini berasal dari China. Permainan ini kaya dengan strategi yang kompleks tetapi hanya mempunyai undang. serta sungai dan istana yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur.yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju.yo cina tradisional dibuat daripada buluh. Sesetengah yo. Go juga dikenali sebagai weiqi di dalam bahasa China.