Contoh- contoh permainan tradisional Cina

Mahjong

Asal- Usul Mahjong berasal dari China pada abad ke- 19. Permainan untuk 4 pemain. Permainan ini memerlukan kemahiran, strategi, dan pengiraan termasuk satu tahap nasib. Di Asia, mahjong popular sebagai perjudian dan permainan komputer. Mahjong dipercayai dicipta oleh Konfusius dalam 500SM Pemerintah People¶s Republic of China dilarang Mahjong pada tahun 1949, dan dimain setelah revolusi Kebudayaan. Ada 13 variasi utama aturan Mahjong seperti variasi Asia termasuk Kanton, Cina Klasik, Sichuan, Jepang, Taiwan, Singapura, Fujian, Filipina dan Vietnam. Cara Bermain Mahjong Seat empat pemain, satu di setiap sisi meja kartu. Semua ubin Mahjong dishuffle dengan permukaan menghadap bawah. Setiap pemain memilih 36 ubin, lalu meletakkan dalam barisan lurus ubin panjang 18 ubin dan dua ubin tinggi. Semuaubin dibangun di tengah meja dalam 4 baris dan berbentuk kotak dengan ujung menyentuhsudut-sudut kotak. Tunggu pemain yang menang akhir atau pemain kursi di sebelah timur. Jika bermula permainan baru, gulung dadu dan mula dengan dinding yang di angun mengira setiap b dinding mengikut arah jam berakhir dengan nomborpada dadu. Pemain akhir pada dinding memutar dadu lagi untuk menambahkan roll gulungan sebelumnya dan mula dari tangan kanan tepi dinding mengira ubin mengikut arah jamuntuk jumlah kedua roti. Hapus tumpukan 2 ubin pemain selesai menghitung pada, bersama dengan 14 ubin di sebelah kanan mereka. Tempatkan dua ubin di atas dari 14 dan meletakkannya ke samping. Koleksi ini disebut Kong Box.

sebagai salah satu kombinasi.jadi ternyata dapat dilewati sebagai hasilnya. ini terjadi antara berubah. Go     . Di Asia. satu set empat identik ubin .di tangan mereka. termasuk juga satu tahap nasib.Deal i t etiap orang di sekitar meja. Jika Anda menggambar bonus ubin . yang ditangani secara indi idual. Terus bermain sampai seseorang membuat Mahjongg . hanya berbaring itu di samping kombinasi Anda dan menggambar ubin lain dari dinding.yaitu.dan kemudian membuang ubin dari tangan Anda. Pemain paling dekat dengan istirahat hal ini.dari dinding. Jika seorang pemain meletakkan sebuah Kong . Sebuah keramik dapat diklaim keluar dari gilirannya untuk membentuk sepasang kata hanya jika mengklaim hasil di Mahjongg segera.empat kombinasi valid ubin dan sepasang identik ubin. bermain terus dari pemain di sekitar meja . Lay setiap ubin kombinasi yang Anda buat di atas meja di depan Anda. mulai sebelah kiri istirahat di mana Kotak Kong telah dihapus.kecuali untuk ubin akhir. dan pengiraan. Bergantung kepada varisi yang dimainkan. jika ia jadi keinginan.tapi membuang lainnya yang dibuat sebelum Anda dianggap "mati. Mahjong membabitkan kemahiran. begitu Anda berbaring Anda ke bawah. Jika seorang pemain klaim ubin yang dibuang keluar dari gilirannya. Petunjuk: Pemain dapat mengklaim ubin dibuang keluar dari gilirannya jika mengklaim bahwa ubin menyelesaikan kombinasi .bunga atau musim . strategi. Pemain ke kiri Anda dapat mengklaim bahwa ubin dibuang.pemain yang pertama melemparkan dadu pertama masuk . bukan menggambar ubin dari dinding .dibandingkan dengan sepasang ." tidak lagi tersedia. mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer. nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan. ia mengambil ekstra Kong ubin dari Box untuk melengkapi tangannya dan memastikan ia akan memiliki cukup ubin untuk menyelesaikan permainan. Mahjong Mahjong atau mahjung me upakan pe mainan untuk empat orang yang berasal dari China. ubin harus ditangani empat pada satu waktu . setelah membuang pemain telah selesai dan sebelum pemain berikutnya dimulai. Bermain dengan menggambar sebuah ubin dari dinding .

yo . Yo. Yo. Ciri. dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi. serta sungai dan istana yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur.Go ialah permainan berpapan yang dimainkan oleh dua orang. Xiangqi bentuk kini berasal dari China. Xiang Qi Xiang qi merupakan sebuah permainan papan cina yang dinamakan oleh dua orang pemain.ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao ( meriam).aksi lasak. peraturan yang melarang panglima (seperti raja dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama.undang permainan yang mudah. Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia. Go juga dikenali sebagai weiqi di dalam bahasa China.yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang. oleh itu ianya digelar sebagai Catur Cina. Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. Pemain akan memegang hujung kedua dua kayu dan mengimbangi yoyo daripada jatuh. Permainan ini kaya dengan strategi yang kompleks tetapi hanya mempunyai undang. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo. Yo. Go hanya menggunakan biji.biji berwarna hitam dan putih.yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil.yo cina tradisional dibuat daripada buluh.yo Cina Yo. Sesetengah yo.yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju. Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful