P. 1
permainan tradisional cina

permainan tradisional cina

5.0

|Views: 12,256|Likes:
Published by EeVon Chua

More info:

Published by: EeVon Chua on Mar 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2015

pdf

text

original

Contoh- contoh permainan tradisional Cina

Mahjong

Asal- Usul Mahjong berasal dari China pada abad ke- 19. Permainan untuk 4 pemain. Permainan ini memerlukan kemahiran, strategi, dan pengiraan termasuk satu tahap nasib. Di Asia, mahjong popular sebagai perjudian dan permainan komputer. Mahjong dipercayai dicipta oleh Konfusius dalam 500SM Pemerintah People¶s Republic of China dilarang Mahjong pada tahun 1949, dan dimain setelah revolusi Kebudayaan. Ada 13 variasi utama aturan Mahjong seperti variasi Asia termasuk Kanton, Cina Klasik, Sichuan, Jepang, Taiwan, Singapura, Fujian, Filipina dan Vietnam. Cara Bermain Mahjong Seat empat pemain, satu di setiap sisi meja kartu. Semua ubin Mahjong dishuffle dengan permukaan menghadap bawah. Setiap pemain memilih 36 ubin, lalu meletakkan dalam barisan lurus ubin panjang 18 ubin dan dua ubin tinggi. Semuaubin dibangun di tengah meja dalam 4 baris dan berbentuk kotak dengan ujung menyentuhsudut-sudut kotak. Tunggu pemain yang menang akhir atau pemain kursi di sebelah timur. Jika bermula permainan baru, gulung dadu dan mula dengan dinding yang di angun mengira setiap b dinding mengikut arah jam berakhir dengan nomborpada dadu. Pemain akhir pada dinding memutar dadu lagi untuk menambahkan roll gulungan sebelumnya dan mula dari tangan kanan tepi dinding mengira ubin mengikut arah jamuntuk jumlah kedua roti. Hapus tumpukan 2 ubin pemain selesai menghitung pada, bersama dengan 14 ubin di sebelah kanan mereka. Tempatkan dua ubin di atas dari 14 dan meletakkannya ke samping. Koleksi ini disebut Kong Box.

Deal i t etiap orang di sekitar meja." tidak lagi tersedia. yang ditangani secara indi idual. Di Asia. Go     .yaitu. hanya berbaring itu di samping kombinasi Anda dan menggambar ubin lain dari dinding. dan pengiraan.bunga atau musim . nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan.pemain yang pertama melemparkan dadu pertama masuk .dan kemudian membuang ubin dari tangan Anda.di tangan mereka. termasuk juga satu tahap nasib. Sebuah keramik dapat diklaim keluar dari gilirannya untuk membentuk sepasang kata hanya jika mengklaim hasil di Mahjongg segera. bukan menggambar ubin dari dinding .dibandingkan dengan sepasang .kecuali untuk ubin akhir. ia mengambil ekstra Kong ubin dari Box untuk melengkapi tangannya dan memastikan ia akan memiliki cukup ubin untuk menyelesaikan permainan.sebagai salah satu kombinasi. Pemain ke kiri Anda dapat mengklaim bahwa ubin dibuang. Terus bermain sampai seseorang membuat Mahjongg . Lay setiap ubin kombinasi yang Anda buat di atas meja di depan Anda. mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer. jika ia jadi keinginan. Pemain paling dekat dengan istirahat hal ini.empat kombinasi valid ubin dan sepasang identik ubin. Jika seorang pemain klaim ubin yang dibuang keluar dari gilirannya. ini terjadi antara berubah. satu set empat identik ubin . Bermain dengan menggambar sebuah ubin dari dinding .tapi membuang lainnya yang dibuat sebelum Anda dianggap "mati. begitu Anda berbaring Anda ke bawah.dari dinding. Mahjong Mahjong atau mahjung me upakan pe mainan untuk empat orang yang berasal dari China. setelah membuang pemain telah selesai dan sebelum pemain berikutnya dimulai. Bergantung kepada varisi yang dimainkan. Petunjuk: Pemain dapat mengklaim ubin dibuang keluar dari gilirannya jika mengklaim bahwa ubin menyelesaikan kombinasi .jadi ternyata dapat dilewati sebagai hasilnya. Jika Anda menggambar bonus ubin . strategi. mulai sebelah kiri istirahat di mana Kotak Kong telah dihapus. ubin harus ditangani empat pada satu waktu . bermain terus dari pemain di sekitar meja . Mahjong membabitkan kemahiran. Jika seorang pemain meletakkan sebuah Kong .

yo . oleh itu ianya digelar sebagai Catur Cina. Xiang Qi Xiang qi merupakan sebuah permainan papan cina yang dinamakan oleh dua orang pemain. Yo. Xiangqi bentuk kini berasal dari China. Pemain akan memegang hujung kedua dua kayu dan mengimbangi yoyo daripada jatuh.Go ialah permainan berpapan yang dimainkan oleh dua orang.undang permainan yang mudah. Sesetengah yo. Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia.yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil.ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao ( meriam).yo Cina Yo.yo cina tradisional dibuat daripada buluh. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. Permainan ini kaya dengan strategi yang kompleks tetapi hanya mempunyai undang. Go juga dikenali sebagai weiqi di dalam bahasa China.aksi lasak. Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China. Yo. Ciri.biji berwarna hitam dan putih. Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur.yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju.yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang. peraturan yang melarang panglima (seperti raja dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama. serta sungai dan istana yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur. dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi. Go hanya menggunakan biji. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo. Yo.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->