Contoh- contoh permainan tradisional Cina

Mahjong

Asal- Usul Mahjong berasal dari China pada abad ke- 19. Permainan untuk 4 pemain. Permainan ini memerlukan kemahiran, strategi, dan pengiraan termasuk satu tahap nasib. Di Asia, mahjong popular sebagai perjudian dan permainan komputer. Mahjong dipercayai dicipta oleh Konfusius dalam 500SM Pemerintah People¶s Republic of China dilarang Mahjong pada tahun 1949, dan dimain setelah revolusi Kebudayaan. Ada 13 variasi utama aturan Mahjong seperti variasi Asia termasuk Kanton, Cina Klasik, Sichuan, Jepang, Taiwan, Singapura, Fujian, Filipina dan Vietnam. Cara Bermain Mahjong Seat empat pemain, satu di setiap sisi meja kartu. Semua ubin Mahjong dishuffle dengan permukaan menghadap bawah. Setiap pemain memilih 36 ubin, lalu meletakkan dalam barisan lurus ubin panjang 18 ubin dan dua ubin tinggi. Semuaubin dibangun di tengah meja dalam 4 baris dan berbentuk kotak dengan ujung menyentuhsudut-sudut kotak. Tunggu pemain yang menang akhir atau pemain kursi di sebelah timur. Jika bermula permainan baru, gulung dadu dan mula dengan dinding yang di angun mengira setiap b dinding mengikut arah jam berakhir dengan nomborpada dadu. Pemain akhir pada dinding memutar dadu lagi untuk menambahkan roll gulungan sebelumnya dan mula dari tangan kanan tepi dinding mengira ubin mengikut arah jamuntuk jumlah kedua roti. Hapus tumpukan 2 ubin pemain selesai menghitung pada, bersama dengan 14 ubin di sebelah kanan mereka. Tempatkan dua ubin di atas dari 14 dan meletakkannya ke samping. Koleksi ini disebut Kong Box.

Petunjuk: Pemain dapat mengklaim ubin dibuang keluar dari gilirannya jika mengklaim bahwa ubin menyelesaikan kombinasi . begitu Anda berbaring Anda ke bawah. ini terjadi antara berubah. Jika seorang pemain klaim ubin yang dibuang keluar dari gilirannya. satu set empat identik ubin . Sebuah keramik dapat diklaim keluar dari gilirannya untuk membentuk sepasang kata hanya jika mengklaim hasil di Mahjongg segera.kecuali untuk ubin akhir.dibandingkan dengan sepasang . hanya berbaring itu di samping kombinasi Anda dan menggambar ubin lain dari dinding.bunga atau musim . bermain terus dari pemain di sekitar meja . dan pengiraan. mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer. setelah membuang pemain telah selesai dan sebelum pemain berikutnya dimulai.Deal i t etiap orang di sekitar meja. nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan. Mahjong membabitkan kemahiran. bukan menggambar ubin dari dinding . yang ditangani secara indi idual. Lay setiap ubin kombinasi yang Anda buat di atas meja di depan Anda.tapi membuang lainnya yang dibuat sebelum Anda dianggap "mati. Terus bermain sampai seseorang membuat Mahjongg . strategi. jika ia jadi keinginan.dari dinding. Di Asia.sebagai salah satu kombinasi.empat kombinasi valid ubin dan sepasang identik ubin. Jika Anda menggambar bonus ubin . mulai sebelah kiri istirahat di mana Kotak Kong telah dihapus." tidak lagi tersedia.pemain yang pertama melemparkan dadu pertama masuk . Bermain dengan menggambar sebuah ubin dari dinding . ia mengambil ekstra Kong ubin dari Box untuk melengkapi tangannya dan memastikan ia akan memiliki cukup ubin untuk menyelesaikan permainan.dan kemudian membuang ubin dari tangan Anda. Mahjong Mahjong atau mahjung me upakan pe mainan untuk empat orang yang berasal dari China.yaitu. Go     .jadi ternyata dapat dilewati sebagai hasilnya. termasuk juga satu tahap nasib. Pemain ke kiri Anda dapat mengklaim bahwa ubin dibuang.di tangan mereka. Bergantung kepada varisi yang dimainkan. Pemain paling dekat dengan istirahat hal ini. Jika seorang pemain meletakkan sebuah Kong . ubin harus ditangani empat pada satu waktu .

Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur.yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang. peraturan yang melarang panglima (seperti raja dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama. Xiangqi bentuk kini berasal dari China. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. Xiang Qi Xiang qi merupakan sebuah permainan papan cina yang dinamakan oleh dua orang pemain. Pemain akan memegang hujung kedua dua kayu dan mengimbangi yoyo daripada jatuh. serta sungai dan istana yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur.Go ialah permainan berpapan yang dimainkan oleh dua orang.yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju. Go hanya menggunakan biji. Ciri. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo. oleh itu ianya digelar sebagai Catur Cina. Go juga dikenali sebagai weiqi di dalam bahasa China. Yo.yo cina tradisional dibuat daripada buluh. dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi.ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao ( meriam).biji berwarna hitam dan putih. Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia.undang permainan yang mudah.yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil. Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China. Permainan ini kaya dengan strategi yang kompleks tetapi hanya mempunyai undang. Yo.yo Cina Yo.yo . Yo. Sesetengah yo.aksi lasak.