Contoh- contoh permainan tradisional Cina

Mahjong

Asal- Usul Mahjong berasal dari China pada abad ke- 19. Permainan untuk 4 pemain. Permainan ini memerlukan kemahiran, strategi, dan pengiraan termasuk satu tahap nasib. Di Asia, mahjong popular sebagai perjudian dan permainan komputer. Mahjong dipercayai dicipta oleh Konfusius dalam 500SM Pemerintah People¶s Republic of China dilarang Mahjong pada tahun 1949, dan dimain setelah revolusi Kebudayaan. Ada 13 variasi utama aturan Mahjong seperti variasi Asia termasuk Kanton, Cina Klasik, Sichuan, Jepang, Taiwan, Singapura, Fujian, Filipina dan Vietnam. Cara Bermain Mahjong Seat empat pemain, satu di setiap sisi meja kartu. Semua ubin Mahjong dishuffle dengan permukaan menghadap bawah. Setiap pemain memilih 36 ubin, lalu meletakkan dalam barisan lurus ubin panjang 18 ubin dan dua ubin tinggi. Semuaubin dibangun di tengah meja dalam 4 baris dan berbentuk kotak dengan ujung menyentuhsudut-sudut kotak. Tunggu pemain yang menang akhir atau pemain kursi di sebelah timur. Jika bermula permainan baru, gulung dadu dan mula dengan dinding yang di angun mengira setiap b dinding mengikut arah jam berakhir dengan nomborpada dadu. Pemain akhir pada dinding memutar dadu lagi untuk menambahkan roll gulungan sebelumnya dan mula dari tangan kanan tepi dinding mengira ubin mengikut arah jamuntuk jumlah kedua roti. Hapus tumpukan 2 ubin pemain selesai menghitung pada, bersama dengan 14 ubin di sebelah kanan mereka. Tempatkan dua ubin di atas dari 14 dan meletakkannya ke samping. Koleksi ini disebut Kong Box.

mulai sebelah kiri istirahat di mana Kotak Kong telah dihapus. Di Asia. hanya berbaring itu di samping kombinasi Anda dan menggambar ubin lain dari dinding. mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer.kecuali untuk ubin akhir.dari dinding. Go     . ini terjadi antara berubah. Pemain paling dekat dengan istirahat hal ini. Bergantung kepada varisi yang dimainkan. Jika seorang pemain klaim ubin yang dibuang keluar dari gilirannya. setelah membuang pemain telah selesai dan sebelum pemain berikutnya dimulai. Mahjong membabitkan kemahiran. Pemain ke kiri Anda dapat mengklaim bahwa ubin dibuang. Jika Anda menggambar bonus ubin . ia mengambil ekstra Kong ubin dari Box untuk melengkapi tangannya dan memastikan ia akan memiliki cukup ubin untuk menyelesaikan permainan. dan pengiraan.empat kombinasi valid ubin dan sepasang identik ubin.tapi membuang lainnya yang dibuat sebelum Anda dianggap "mati. satu set empat identik ubin . Bermain dengan menggambar sebuah ubin dari dinding . bermain terus dari pemain di sekitar meja .sebagai salah satu kombinasi." tidak lagi tersedia. strategi.yaitu.di tangan mereka. Terus bermain sampai seseorang membuat Mahjongg .dan kemudian membuang ubin dari tangan Anda. Lay setiap ubin kombinasi yang Anda buat di atas meja di depan Anda. nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan. yang ditangani secara indi idual. ubin harus ditangani empat pada satu waktu . Jika seorang pemain meletakkan sebuah Kong . Mahjong Mahjong atau mahjung me upakan pe mainan untuk empat orang yang berasal dari China. Sebuah keramik dapat diklaim keluar dari gilirannya untuk membentuk sepasang kata hanya jika mengklaim hasil di Mahjongg segera.bunga atau musim .jadi ternyata dapat dilewati sebagai hasilnya. termasuk juga satu tahap nasib.pemain yang pertama melemparkan dadu pertama masuk . Petunjuk: Pemain dapat mengklaim ubin dibuang keluar dari gilirannya jika mengklaim bahwa ubin menyelesaikan kombinasi . begitu Anda berbaring Anda ke bawah.Deal i t etiap orang di sekitar meja.dibandingkan dengan sepasang . jika ia jadi keinginan. bukan menggambar ubin dari dinding .

Go hanya menggunakan biji. Yo. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo. serta sungai dan istana yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur. dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi. oleh itu ianya digelar sebagai Catur Cina. Yo.undang permainan yang mudah.aksi lasak. Pemain akan memegang hujung kedua dua kayu dan mengimbangi yoyo daripada jatuh. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia.ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao ( meriam).Go ialah permainan berpapan yang dimainkan oleh dua orang. Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China. Yo.yo cina tradisional dibuat daripada buluh.yo . Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur. Permainan ini kaya dengan strategi yang kompleks tetapi hanya mempunyai undang. Xiang Qi Xiang qi merupakan sebuah permainan papan cina yang dinamakan oleh dua orang pemain.yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju.yo Cina Yo. Ciri.biji berwarna hitam dan putih. peraturan yang melarang panglima (seperti raja dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama. Go juga dikenali sebagai weiqi di dalam bahasa China.yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil. Xiangqi bentuk kini berasal dari China. Sesetengah yo.yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful