Jenis-jenis khemah

. ‡ Diperbuat daripada material nylon yang ringan supaya mudah dibawa dan dilipat.Ridge Tent ‡ Mempunyai tiang yang melintang di sepanjang bumbung.

mudah dibawa dan sesuai digunakan untuk perkhemahan. .Dome Tent ‡ Berbentuk gelembung dan menggunakan material yang sesuai dan fleksibel. ‡ Ringan.

‡ Rangka khemah akan dipasang dahuludan kanvas dipasang kemudian. .Frame Tent ‡ Khemah jenis besar yang digunakan untuk perkhemahan yang keluarga.

‡ Khemah jenis sudah jarang digunakan dan digantikan dengan jenis DOME .Bell Tent ‡ Mempunyai satu tiang tinggi di puncak khemah. .

Cara mendirikan khemah dome .

. ‡ Pastikan tiang itu tidak terputus di tengah-tengah. ‡ Sambungkan tiang-tiang yang bersambung dengan getah. ‡ Buka kain tapak dan buka sepenuhnya khemah.‡ Keluarkan khemah serta kain tapak (ground cloth). ‡ Keluarkan tiang dan pacang serta tali-tali dan letakkan di tempat yang berbeza. ‡ Seterusnya masukkan tiang yang tersedia itu ke lubang luar khemah bermula dari satu sisi ke sisi bertentangan.

‡ Semasa anda hendak memasukan tiang ini anda hendaklah membengkokkan tiang tersebut kepada bentuk D.‡ Setelah tiang itu kelihatan seperti huruf x. ‡ Tempatkan hujung tiang itu di lubang sisi khemah. Dan pastikan rakan anda juga buat benda yang sama pada sisi yang bertentangan. . sekarang anda akan mendirikan khemah tersebut. ulangi proses ini untuk tiang lagi satu.

‡ Memasang pacang di sekeliling khemah agar khemah itu kemas dan tidak mudah diterbangkan angin. .‡ Seterusnya memasang kain hujan ( kain luar) pemasangan kain ini adalah sama caranya dengan pemasangan khemah tadi. pastikan kain tapak itu kemas dan tidak terkeluar. ‡ Apabila siap.

‡ Seterusnya letakkan beg khemah dan alatan khemah yang tidak di gunakan seperti pacang yang berlebihan di dalam khemah supaya tidak hilang. Tapi sila pastikan khemah anda kering sebelum gulung dan buka semula khemah itu apabila sampai di rumah untuk pastikan khemah itu berkeadaan baik. . ‡ Untuk buka semula khemah caranya sama seperti memasang khemah itu tetapi secara terbalik.