Jenis-jenis khemah

. ‡ Diperbuat daripada material nylon yang ringan supaya mudah dibawa dan dilipat.Ridge Tent ‡ Mempunyai tiang yang melintang di sepanjang bumbung.

mudah dibawa dan sesuai digunakan untuk perkhemahan. .Dome Tent ‡ Berbentuk gelembung dan menggunakan material yang sesuai dan fleksibel. ‡ Ringan.

.Frame Tent ‡ Khemah jenis besar yang digunakan untuk perkhemahan yang keluarga. ‡ Rangka khemah akan dipasang dahuludan kanvas dipasang kemudian.

Bell Tent ‡ Mempunyai satu tiang tinggi di puncak khemah. . ‡ Khemah jenis sudah jarang digunakan dan digantikan dengan jenis DOME .

Cara mendirikan khemah dome .

‡ Seterusnya masukkan tiang yang tersedia itu ke lubang luar khemah bermula dari satu sisi ke sisi bertentangan.‡ Keluarkan khemah serta kain tapak (ground cloth). . ‡ Buka kain tapak dan buka sepenuhnya khemah. ‡ Pastikan tiang itu tidak terputus di tengah-tengah. ‡ Sambungkan tiang-tiang yang bersambung dengan getah. ‡ Keluarkan tiang dan pacang serta tali-tali dan letakkan di tempat yang berbeza.

. ‡ Semasa anda hendak memasukan tiang ini anda hendaklah membengkokkan tiang tersebut kepada bentuk D. ‡ Tempatkan hujung tiang itu di lubang sisi khemah.‡ Setelah tiang itu kelihatan seperti huruf x. ulangi proses ini untuk tiang lagi satu. sekarang anda akan mendirikan khemah tersebut. Dan pastikan rakan anda juga buat benda yang sama pada sisi yang bertentangan.

. pastikan kain tapak itu kemas dan tidak terkeluar. ‡ Apabila siap.‡ Seterusnya memasang kain hujan ( kain luar) pemasangan kain ini adalah sama caranya dengan pemasangan khemah tadi. ‡ Memasang pacang di sekeliling khemah agar khemah itu kemas dan tidak mudah diterbangkan angin.

Tapi sila pastikan khemah anda kering sebelum gulung dan buka semula khemah itu apabila sampai di rumah untuk pastikan khemah itu berkeadaan baik.‡ Seterusnya letakkan beg khemah dan alatan khemah yang tidak di gunakan seperti pacang yang berlebihan di dalam khemah supaya tidak hilang. . ‡ Untuk buka semula khemah caranya sama seperti memasang khemah itu tetapi secara terbalik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful