P. 1
Definisi Rasuah

Definisi Rasuah

|Views: 1,144|Likes:
Published by Eiky Iky

More info:

Published by: Eiky Iky on Mar 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2013

pdf

text

original

Definisi Rasuah

Rasuah merupakan suatu jenayah atau kesalahan undang-undang dimana seseorang mendapat kebebasan, kontrak atau keistimewaan (favours) dari pihak berkuasa atau sesebuah syarikat selepas memberi wang, hadiah, keraian kepada pihak-pihak tersebut. Menurut Badan Pencegah Rasuah Malaysia terdapat empat kesalahan rasuah yang utama:
y y y y

Meminta/Menerima Rasuah Menawar/Memberi Rasuah Membuat Tuntutan Palsu Menyalahguna Jawatan/Kedudukan Pemberian rasuah jika tidak dibendung akan mengakibatkan banyak masalah sosial kerana undang-undang tidak akan dipatuhi dengan sepenuhnya. Maka kegiatan jenayah dan ketidakadilan akan berleluasa.

Pandangan Islam Mengenai Rasuah

Budaya rasuah ini sebenarnya telah dahulu disedari oleh Islam dan cara yang terbaik bagi mengatasi dan mengawal budaya ini telah disediakan. Langkah pertama yang tegas telah diutarakan oleh Islam iaitu terhadap mengharamkan secara berkesan tanpa bertolak a nsur dengan rasuah, seperti sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh at -Tirmizi yang bermaksud : ³Penerima dan pemberi rasuah akan ditempat dalam api neraka´. Perbuatan ini juga dikutuk dengan kerasnya oleh Allah SWT sebagaimana dinyatakan dalam hadis l ain yang diriwayatkan oleh Ahmad yang bermaksud : ³Allah SWT melaknat orang yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua -duanya´. Berdasarkan dalil-dalil diatas jelas membuktikan Islam melarang perbuatan keji ini.Kutukan itu bukan sahaja terbatas kepada penerima malah pemberi dan sesiapa juga yang bersubahat melicinkan kegiatan rasuah ini.

b) Kelemahan kepimpinan dan pengurusan organisas i. Masyarakat majmuk di Malaysia mengamalkan tradisi memberi hadiah dalam bentuk wang dan benda. Mereka juga akan berusaha untuk memenangi hati pegawai pengurusan atau pembuat keputusan.Hal ini termasuk dalam teori ³Technique of Neutralization´ oleh Grisham Sykes dan David Matza.Punca Berlakunya Rasuah Antara punca berlakunya rasuah ialah : a) Kelemahan peribadi seperti kurang iman dan takwa. Mereka mengatakan. c) Sosial dan budaya. . ³ Lakukan rasuah secara rahsia asalkan tiada siapa yang tahu´. Hari yang baik ini memberi kesempatan kepada perasuah dan penerima rasuah melakukan rasuah sama ada diminta. tiada pemantauan. Perlumbaan moden memperlihatkan para kontraktor berlumba -lumba mendapatkan tender. menunjuk-nunjuk. Sikap mahu hidup mewah. lembap menjalankan tugas dan terbuka kepada penyelewengan khususnya rasuah. Pengaliran wang juga akan meningkat. tamak. Rasuah diberikan sebagai jalan pintas untuk mendapatkan tender. Pembangunan sosial ekonomi yang tidak diseimbangkan dengan pembangunan kerohanian akan memudahkan terjadinya rasuah. Golongan yang terlibat juga mengambil kesempatan untuk mengaut untung sebanyak -banyaknya. riak. hari perkahwinan dan sebagainya. disogok atau diumpan tanpa disedari. sempena menyambut hari -hari kebesaran hari perayaan. majlis hari jadi. mempercepatkan bayaran. melepaskan hukuman atau tindakan jika gagal atau lambat menyiapkan projek dan sebagainya. d) Modenisasi. ingin cepat kaya dan sebagainya adalah pendorong berlakunya rasuah bagi mereka yang lemah keperibadiannya. Projek pembangunan bercambah seperti cendawan tumbuh. tetapi dilakukan juga dengan seribu satu alasan peribadi. Kepimpinan yang lemah menyebabkan kurangnya penyeliaan. Seseorang itu tahu bahawa rasuah dilarang oleh agama dan undang undang.

seperti yang berlaku di Filipina yang mencatatkan sejarah kejatuhan kerajaan presiden Marcos dari tampuk kepimpinan disebabkan amalan rasuah yang tidak terbendung. Kemajuan sesebuah negara bergantung kepada cerdik pandai dan profesiona l yang ada. Selain itu pemerintahan menjadi lemah kerana setiap kali rasuah berlaku. menagih populariti dan sebagainya.peniaga. pengabaian kepentingan masyarakat dan sebagainya. Kekuatan Iman dan jati diri dapat menangkis habuan rasuah sekali pun tiada sesiapa tang tahu dan peluang terbuka luas di hadapan mata. Dengan adanya kegiatan rasuah. Apabila setiap individu bencikan rasuah sama ada rakyat biasa. p emimpin. mengumpul kekayaan. memenangi pemilihan jawatan politik. maka pemberian rasuah telah menggantikan wang cukai yang sepatutnya dikutip dan manfaatnya hanya dinikmati oleh segelintir pemberi rasuah. atau jentera kerajaan maka amalan rasuah dapat diatasi. Kesan yang paling besar daripada gejala rasuah ini ialah akan menyebabkan pentadbiran sesebuah negara menjadi kucar -kacir. . Sesetengah ahli politik menggunakan kesempatan untuk berbakti kepada masyarakat dengan menerima dan memberi rasuah untuk mendapatkan kuasa. maka pemerintah kehilangan hasil atau tergelincir daripada tindakantindakan yang sepatutnya. Akibatnya . Kegiatan rasuah akan hanya menghakis kepercayaan orang awam terhadap cerdik pandai negara kita. Langkah-Langkah Mencegah Rasuah Antara Langkah Mencegah Rasuah Adalah Seperti Berikut : ‡ Memantapkan Iman Dan Mengukuhkan Jatidiri Keimanan dan keperibadian yang tinggi adalah benteng yang paling ampuh untuk membenteras gejala rasuah. ia menimbulkan masalah lain seperti kemerosotan ekonomi. tiada sesiapa akan dapat mengagak tindakan seseorang atau hasil daripada sesuatu rancangan untuk masa depan.e) Politik. Kesan-Kesan Rasuah Perbincangan mengenai rasuah adalah penting kerana kegiatan rasuah akan melumpuhkan fungsi perjalanan sesuatu organisasi.Umpamanya jika cuai terhadap sesuatu yang telah ditentukan. Budaya rasuah juga boleh menghancurka n pentadbiran dan pemerintahan sesebuah negara.

ikhlas. kontraktor dan pelabur. Jabatan Imigresen. ‡ Memudahkan Urusan Menggunakan ICT Prosedur diproses yang panjang. ‡ Meningkatkan Penguatkuasaan Undang -Undang dan Hukuman Siasatan dan penguatkuasaan undang -undang perlu dipergiatkan lagi agar masyarakat sedar betapa bahaya dan serius masalah rasuah jika tidak dibenteras dan dibendung untuk keselamatan negara. proses temu duga dan seumpamanya perlu diringkaskan supaya tidak membebankan orang ramai khususnya para peniaga. Hutang Punca Rasuah LAPORAN Pelan Integriti Nasional . Sistem pendidikan hanya membent uk generasi akan datang yang bebas daripada rasuah. Laporan itu juga menyatakan amalan rasuah berleluasa di kalangan penjawat awam kerana ramai masih keliru dengan skop perbuatan yang dianggap rasuah atau sebaliknya. Kira-kira 70 peratus gejala rasuah dalam perkhidm atan awam .Penilaian dan Hala Tuju (Tekad 2008) yang diumumkan semalam mendedahkan hampir 74 peratus kakitangan awam yang cenderung menerima suapan berpunca daripada terlalu banyak beban hutang dan gagal mengawal perasaan kerana mempunyai lebih ruang serta peluang melakukannya. sukar dan lamb at perlu diperkemaskan dan dipermudahkan dengan menggunakan kelebihan ICT. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta jabatan Bomba dan Penyelamat. Proses yang mudah dan telu s dapat menghindari bahaya rasuah kerana tidak perlu disogok semata -mata untuk mempercepatkan proses. amanah. Selain itu para pengamal rasuah akan berfikir banyak kali sebelum cuba melakukan rasuah lantaran hukuman berat yang bakal diterima.‡ Memasukkan Bahaya Rasuah Dalam Sistem Pendidik an Benci kepada rasuah akan dapat dihayati dalam diri sekiranya diajar dan dididik sejak zaman persekolahan lagi. Generasi yang dididik benci rasuah akan membesar menjadi individu yang lebih bertanggungjawab. Kajian persepsi awam terhadap rasuah yang dilakukan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mendapati agensi penguat kuasa undangundang kekal sebagai golongan yang paling terdedah kepada risiko rasuah termasuk polis.Penggunaan borang.

Justeru.2 mata Persepsi Indeks Rasuah (CPI) yang ditetapkan pada 2003 kepada 6. Walaupun Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) 2009 membawa banyak pembaharuan berbanding Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang dimansuhkan. pelbagai pendekatan serta usaha dilakukan bagi membanteras rasuah tetapi negara hanya memperoleh 5. kajian antara 2007 hingga 2008 itu mendapati masih ada anggota perkhidmatan awam kurang jelas menge nai penakrifan rasuah seperti penerimaan hadiah dan percanggahan kepentingan. . laporan itu turut menekankan kepentingan umum diberi penjelasan mengenai pelbagai bentuk rasuah.1 mata bagi 2007 dan 2008 berbanding mata tertinggi 5. Sejak lima tahun PIN dilancarkan. Sehubungan itu. terutama agensi penguatkuasaan dan agensi kerajaan yang mempunyai keanggotaan besar.membabitkan 10 jabatan kerajaan. terutama amalan yang boleh ditakrifkan sebagai rasuah perlu diperhebatkan untuk penjawat awam dan orang aw am supaya tidak timbul kekeliruan mengenai apa yang dibolehkan dan yang dilarang.8 pada 2000. menerusi Pelan Integriti Nasional (PIN). tidak ada penakrifan khusus mengenai istilah rasuah. berusaha mengurangkan gejala rasuah dengan sasaran menaikkan 5. Laporan Tekad mengesyorkan program kesedaran mengenai rasuah. salah guna kuasa dan pemalsuan. Dalam konteks perundangan.32 pada 1994 dan terendah 4. Pada masa sama. sebaliknya hanya membuat takrifan mengenai µsuapan¶. Rasuah juga mengakibatkan pengaliran keluar modal kerana kebanyakan perolehan haram ini disimpan di bank pesisir pantai.5 mata menjelang 2008. manakala kajian Suruhanjaya eropah mendapati antara 10 hingga 20 peratus kenaikan harga barang berpunca daripada rasuah. IIM. bukan saja yang membabitkan pertukaran wang antara dua pihak tetapi merangkumi penyelewengan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->