Definisi Rasuah

Rasuah merupakan suatu jenayah atau kesalahan undang-undang dimana seseorang mendapat kebebasan, kontrak atau keistimewaan (favours) dari pihak berkuasa atau sesebuah syarikat selepas memberi wang, hadiah, keraian kepada pihak-pihak tersebut. Menurut Badan Pencegah Rasuah Malaysia terdapat empat kesalahan rasuah yang utama:
y y y y

Meminta/Menerima Rasuah Menawar/Memberi Rasuah Membuat Tuntutan Palsu Menyalahguna Jawatan/Kedudukan Pemberian rasuah jika tidak dibendung akan mengakibatkan banyak masalah sosial kerana undang-undang tidak akan dipatuhi dengan sepenuhnya. Maka kegiatan jenayah dan ketidakadilan akan berleluasa.

Pandangan Islam Mengenai Rasuah

Budaya rasuah ini sebenarnya telah dahulu disedari oleh Islam dan cara yang terbaik bagi mengatasi dan mengawal budaya ini telah disediakan. Langkah pertama yang tegas telah diutarakan oleh Islam iaitu terhadap mengharamkan secara berkesan tanpa bertolak a nsur dengan rasuah, seperti sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh at -Tirmizi yang bermaksud : ³Penerima dan pemberi rasuah akan ditempat dalam api neraka´. Perbuatan ini juga dikutuk dengan kerasnya oleh Allah SWT sebagaimana dinyatakan dalam hadis l ain yang diriwayatkan oleh Ahmad yang bermaksud : ³Allah SWT melaknat orang yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua -duanya´. Berdasarkan dalil-dalil diatas jelas membuktikan Islam melarang perbuatan keji ini.Kutukan itu bukan sahaja terbatas kepada penerima malah pemberi dan sesiapa juga yang bersubahat melicinkan kegiatan rasuah ini.

Mereka juga akan berusaha untuk memenangi hati pegawai pengurusan atau pembuat keputusan. riak. Hari yang baik ini memberi kesempatan kepada perasuah dan penerima rasuah melakukan rasuah sama ada diminta. menunjuk-nunjuk. Seseorang itu tahu bahawa rasuah dilarang oleh agama dan undang undang. b) Kelemahan kepimpinan dan pengurusan organisas i. melepaskan hukuman atau tindakan jika gagal atau lambat menyiapkan projek dan sebagainya. . Projek pembangunan bercambah seperti cendawan tumbuh. Golongan yang terlibat juga mengambil kesempatan untuk mengaut untung sebanyak -banyaknya. sempena menyambut hari -hari kebesaran hari perayaan. majlis hari jadi. mempercepatkan bayaran. Mereka mengatakan. hari perkahwinan dan sebagainya. Pembangunan sosial ekonomi yang tidak diseimbangkan dengan pembangunan kerohanian akan memudahkan terjadinya rasuah. Sikap mahu hidup mewah. ³ Lakukan rasuah secara rahsia asalkan tiada siapa yang tahu´. Perlumbaan moden memperlihatkan para kontraktor berlumba -lumba mendapatkan tender. tetapi dilakukan juga dengan seribu satu alasan peribadi. c) Sosial dan budaya. lembap menjalankan tugas dan terbuka kepada penyelewengan khususnya rasuah.Hal ini termasuk dalam teori ³Technique of Neutralization´ oleh Grisham Sykes dan David Matza. tamak. Kepimpinan yang lemah menyebabkan kurangnya penyeliaan. Pengaliran wang juga akan meningkat. tiada pemantauan.Punca Berlakunya Rasuah Antara punca berlakunya rasuah ialah : a) Kelemahan peribadi seperti kurang iman dan takwa. Masyarakat majmuk di Malaysia mengamalkan tradisi memberi hadiah dalam bentuk wang dan benda. ingin cepat kaya dan sebagainya adalah pendorong berlakunya rasuah bagi mereka yang lemah keperibadiannya. d) Modenisasi. Rasuah diberikan sebagai jalan pintas untuk mendapatkan tender. disogok atau diumpan tanpa disedari.

Langkah-Langkah Mencegah Rasuah Antara Langkah Mencegah Rasuah Adalah Seperti Berikut : ‡ Memantapkan Iman Dan Mengukuhkan Jatidiri Keimanan dan keperibadian yang tinggi adalah benteng yang paling ampuh untuk membenteras gejala rasuah. Kemajuan sesebuah negara bergantung kepada cerdik pandai dan profesiona l yang ada.peniaga. tiada sesiapa akan dapat mengagak tindakan seseorang atau hasil daripada sesuatu rancangan untuk masa depan.seperti yang berlaku di Filipina yang mencatatkan sejarah kejatuhan kerajaan presiden Marcos dari tampuk kepimpinan disebabkan amalan rasuah yang tidak terbendung. maka pemberian rasuah telah menggantikan wang cukai yang sepatutnya dikutip dan manfaatnya hanya dinikmati oleh segelintir pemberi rasuah. pengabaian kepentingan masyarakat dan sebagainya. maka pemerintah kehilangan hasil atau tergelincir daripada tindakantindakan yang sepatutnya. . atau jentera kerajaan maka amalan rasuah dapat diatasi. Sesetengah ahli politik menggunakan kesempatan untuk berbakti kepada masyarakat dengan menerima dan memberi rasuah untuk mendapatkan kuasa. Dengan adanya kegiatan rasuah. Selain itu pemerintahan menjadi lemah kerana setiap kali rasuah berlaku. Akibatnya . Budaya rasuah juga boleh menghancurka n pentadbiran dan pemerintahan sesebuah negara. Apabila setiap individu bencikan rasuah sama ada rakyat biasa. menagih populariti dan sebagainya. mengumpul kekayaan. p emimpin. memenangi pemilihan jawatan politik. ia menimbulkan masalah lain seperti kemerosotan ekonomi. Kegiatan rasuah akan hanya menghakis kepercayaan orang awam terhadap cerdik pandai negara kita. Kekuatan Iman dan jati diri dapat menangkis habuan rasuah sekali pun tiada sesiapa tang tahu dan peluang terbuka luas di hadapan mata.e) Politik.Umpamanya jika cuai terhadap sesuatu yang telah ditentukan. Kesan yang paling besar daripada gejala rasuah ini ialah akan menyebabkan pentadbiran sesebuah negara menjadi kucar -kacir. Kesan-Kesan Rasuah Perbincangan mengenai rasuah adalah penting kerana kegiatan rasuah akan melumpuhkan fungsi perjalanan sesuatu organisasi.

‡ Memudahkan Urusan Menggunakan ICT Prosedur diproses yang panjang. Kajian persepsi awam terhadap rasuah yang dilakukan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mendapati agensi penguat kuasa undangundang kekal sebagai golongan yang paling terdedah kepada risiko rasuah termasuk polis. Selain itu para pengamal rasuah akan berfikir banyak kali sebelum cuba melakukan rasuah lantaran hukuman berat yang bakal diterima. Hutang Punca Rasuah LAPORAN Pelan Integriti Nasional . proses temu duga dan seumpamanya perlu diringkaskan supaya tidak membebankan orang ramai khususnya para peniaga. Jabatan Imigresen. Sistem pendidikan hanya membent uk generasi akan datang yang bebas daripada rasuah. amanah. Generasi yang dididik benci rasuah akan membesar menjadi individu yang lebih bertanggungjawab. kontraktor dan pelabur. Proses yang mudah dan telu s dapat menghindari bahaya rasuah kerana tidak perlu disogok semata -mata untuk mempercepatkan proses. ikhlas.Penilaian dan Hala Tuju (Tekad 2008) yang diumumkan semalam mendedahkan hampir 74 peratus kakitangan awam yang cenderung menerima suapan berpunca daripada terlalu banyak beban hutang dan gagal mengawal perasaan kerana mempunyai lebih ruang serta peluang melakukannya. sukar dan lamb at perlu diperkemaskan dan dipermudahkan dengan menggunakan kelebihan ICT. ‡ Meningkatkan Penguatkuasaan Undang -Undang dan Hukuman Siasatan dan penguatkuasaan undang -undang perlu dipergiatkan lagi agar masyarakat sedar betapa bahaya dan serius masalah rasuah jika tidak dibenteras dan dibendung untuk keselamatan negara. Laporan itu juga menyatakan amalan rasuah berleluasa di kalangan penjawat awam kerana ramai masih keliru dengan skop perbuatan yang dianggap rasuah atau sebaliknya. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta jabatan Bomba dan Penyelamat.Penggunaan borang.‡ Memasukkan Bahaya Rasuah Dalam Sistem Pendidik an Benci kepada rasuah akan dapat dihayati dalam diri sekiranya diajar dan dididik sejak zaman persekolahan lagi. Kira-kira 70 peratus gejala rasuah dalam perkhidm atan awam .

.1 mata bagi 2007 dan 2008 berbanding mata tertinggi 5.8 pada 2000. terutama agensi penguatkuasaan dan agensi kerajaan yang mempunyai keanggotaan besar. Rasuah juga mengakibatkan pengaliran keluar modal kerana kebanyakan perolehan haram ini disimpan di bank pesisir pantai.membabitkan 10 jabatan kerajaan. Laporan Tekad mengesyorkan program kesedaran mengenai rasuah. pelbagai pendekatan serta usaha dilakukan bagi membanteras rasuah tetapi negara hanya memperoleh 5. Sejak lima tahun PIN dilancarkan. salah guna kuasa dan pemalsuan. Dalam konteks perundangan. Walaupun Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) 2009 membawa banyak pembaharuan berbanding Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang dimansuhkan. Sehubungan itu. tidak ada penakrifan khusus mengenai istilah rasuah. IIM. Justeru. bukan saja yang membabitkan pertukaran wang antara dua pihak tetapi merangkumi penyelewengan.2 mata Persepsi Indeks Rasuah (CPI) yang ditetapkan pada 2003 kepada 6. menerusi Pelan Integriti Nasional (PIN). sebaliknya hanya membuat takrifan mengenai µsuapan¶. manakala kajian Suruhanjaya eropah mendapati antara 10 hingga 20 peratus kenaikan harga barang berpunca daripada rasuah. laporan itu turut menekankan kepentingan umum diberi penjelasan mengenai pelbagai bentuk rasuah. terutama amalan yang boleh ditakrifkan sebagai rasuah perlu diperhebatkan untuk penjawat awam dan orang aw am supaya tidak timbul kekeliruan mengenai apa yang dibolehkan dan yang dilarang. berusaha mengurangkan gejala rasuah dengan sasaran menaikkan 5. Pada masa sama. kajian antara 2007 hingga 2008 itu mendapati masih ada anggota perkhidmatan awam kurang jelas menge nai penakrifan rasuah seperti penerimaan hadiah dan percanggahan kepentingan.5 mata menjelang 2008.32 pada 1994 dan terendah 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful