Definisi Rasuah

Rasuah merupakan suatu jenayah atau kesalahan undang-undang dimana seseorang mendapat kebebasan, kontrak atau keistimewaan (favours) dari pihak berkuasa atau sesebuah syarikat selepas memberi wang, hadiah, keraian kepada pihak-pihak tersebut. Menurut Badan Pencegah Rasuah Malaysia terdapat empat kesalahan rasuah yang utama:
y y y y

Meminta/Menerima Rasuah Menawar/Memberi Rasuah Membuat Tuntutan Palsu Menyalahguna Jawatan/Kedudukan Pemberian rasuah jika tidak dibendung akan mengakibatkan banyak masalah sosial kerana undang-undang tidak akan dipatuhi dengan sepenuhnya. Maka kegiatan jenayah dan ketidakadilan akan berleluasa.

Pandangan Islam Mengenai Rasuah

Budaya rasuah ini sebenarnya telah dahulu disedari oleh Islam dan cara yang terbaik bagi mengatasi dan mengawal budaya ini telah disediakan. Langkah pertama yang tegas telah diutarakan oleh Islam iaitu terhadap mengharamkan secara berkesan tanpa bertolak a nsur dengan rasuah, seperti sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh at -Tirmizi yang bermaksud : ³Penerima dan pemberi rasuah akan ditempat dalam api neraka´. Perbuatan ini juga dikutuk dengan kerasnya oleh Allah SWT sebagaimana dinyatakan dalam hadis l ain yang diriwayatkan oleh Ahmad yang bermaksud : ³Allah SWT melaknat orang yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua -duanya´. Berdasarkan dalil-dalil diatas jelas membuktikan Islam melarang perbuatan keji ini.Kutukan itu bukan sahaja terbatas kepada penerima malah pemberi dan sesiapa juga yang bersubahat melicinkan kegiatan rasuah ini.

Kepimpinan yang lemah menyebabkan kurangnya penyeliaan. Masyarakat majmuk di Malaysia mengamalkan tradisi memberi hadiah dalam bentuk wang dan benda. mempercepatkan bayaran. lembap menjalankan tugas dan terbuka kepada penyelewengan khususnya rasuah. Seseorang itu tahu bahawa rasuah dilarang oleh agama dan undang undang. Mereka juga akan berusaha untuk memenangi hati pegawai pengurusan atau pembuat keputusan. Sikap mahu hidup mewah. majlis hari jadi. ingin cepat kaya dan sebagainya adalah pendorong berlakunya rasuah bagi mereka yang lemah keperibadiannya. hari perkahwinan dan sebagainya. melepaskan hukuman atau tindakan jika gagal atau lambat menyiapkan projek dan sebagainya. tetapi dilakukan juga dengan seribu satu alasan peribadi. sempena menyambut hari -hari kebesaran hari perayaan. Mereka mengatakan.Punca Berlakunya Rasuah Antara punca berlakunya rasuah ialah : a) Kelemahan peribadi seperti kurang iman dan takwa. disogok atau diumpan tanpa disedari. Golongan yang terlibat juga mengambil kesempatan untuk mengaut untung sebanyak -banyaknya. Perlumbaan moden memperlihatkan para kontraktor berlumba -lumba mendapatkan tender. . Projek pembangunan bercambah seperti cendawan tumbuh.Hal ini termasuk dalam teori ³Technique of Neutralization´ oleh Grisham Sykes dan David Matza. Hari yang baik ini memberi kesempatan kepada perasuah dan penerima rasuah melakukan rasuah sama ada diminta. Rasuah diberikan sebagai jalan pintas untuk mendapatkan tender. ³ Lakukan rasuah secara rahsia asalkan tiada siapa yang tahu´. b) Kelemahan kepimpinan dan pengurusan organisas i. tiada pemantauan. Pembangunan sosial ekonomi yang tidak diseimbangkan dengan pembangunan kerohanian akan memudahkan terjadinya rasuah. c) Sosial dan budaya. d) Modenisasi. menunjuk-nunjuk. tamak. Pengaliran wang juga akan meningkat. riak.

Kemajuan sesebuah negara bergantung kepada cerdik pandai dan profesiona l yang ada. Selain itu pemerintahan menjadi lemah kerana setiap kali rasuah berlaku. Kesan-Kesan Rasuah Perbincangan mengenai rasuah adalah penting kerana kegiatan rasuah akan melumpuhkan fungsi perjalanan sesuatu organisasi.seperti yang berlaku di Filipina yang mencatatkan sejarah kejatuhan kerajaan presiden Marcos dari tampuk kepimpinan disebabkan amalan rasuah yang tidak terbendung. memenangi pemilihan jawatan politik. Budaya rasuah juga boleh menghancurka n pentadbiran dan pemerintahan sesebuah negara. . ia menimbulkan masalah lain seperti kemerosotan ekonomi. pengabaian kepentingan masyarakat dan sebagainya.peniaga. Langkah-Langkah Mencegah Rasuah Antara Langkah Mencegah Rasuah Adalah Seperti Berikut : ‡ Memantapkan Iman Dan Mengukuhkan Jatidiri Keimanan dan keperibadian yang tinggi adalah benteng yang paling ampuh untuk membenteras gejala rasuah. tiada sesiapa akan dapat mengagak tindakan seseorang atau hasil daripada sesuatu rancangan untuk masa depan. Kekuatan Iman dan jati diri dapat menangkis habuan rasuah sekali pun tiada sesiapa tang tahu dan peluang terbuka luas di hadapan mata. menagih populariti dan sebagainya. Dengan adanya kegiatan rasuah. Kesan yang paling besar daripada gejala rasuah ini ialah akan menyebabkan pentadbiran sesebuah negara menjadi kucar -kacir. Kegiatan rasuah akan hanya menghakis kepercayaan orang awam terhadap cerdik pandai negara kita. maka pemberian rasuah telah menggantikan wang cukai yang sepatutnya dikutip dan manfaatnya hanya dinikmati oleh segelintir pemberi rasuah. Akibatnya .Umpamanya jika cuai terhadap sesuatu yang telah ditentukan. Sesetengah ahli politik menggunakan kesempatan untuk berbakti kepada masyarakat dengan menerima dan memberi rasuah untuk mendapatkan kuasa.e) Politik. mengumpul kekayaan. atau jentera kerajaan maka amalan rasuah dapat diatasi. Apabila setiap individu bencikan rasuah sama ada rakyat biasa. p emimpin. maka pemerintah kehilangan hasil atau tergelincir daripada tindakantindakan yang sepatutnya.

Penggunaan borang. Kira-kira 70 peratus gejala rasuah dalam perkhidm atan awam . Generasi yang dididik benci rasuah akan membesar menjadi individu yang lebih bertanggungjawab. proses temu duga dan seumpamanya perlu diringkaskan supaya tidak membebankan orang ramai khususnya para peniaga. ikhlas.‡ Memasukkan Bahaya Rasuah Dalam Sistem Pendidik an Benci kepada rasuah akan dapat dihayati dalam diri sekiranya diajar dan dididik sejak zaman persekolahan lagi.Penilaian dan Hala Tuju (Tekad 2008) yang diumumkan semalam mendedahkan hampir 74 peratus kakitangan awam yang cenderung menerima suapan berpunca daripada terlalu banyak beban hutang dan gagal mengawal perasaan kerana mempunyai lebih ruang serta peluang melakukannya. amanah. Proses yang mudah dan telu s dapat menghindari bahaya rasuah kerana tidak perlu disogok semata -mata untuk mempercepatkan proses. Selain itu para pengamal rasuah akan berfikir banyak kali sebelum cuba melakukan rasuah lantaran hukuman berat yang bakal diterima. Hutang Punca Rasuah LAPORAN Pelan Integriti Nasional . Sistem pendidikan hanya membent uk generasi akan datang yang bebas daripada rasuah. kontraktor dan pelabur. ‡ Meningkatkan Penguatkuasaan Undang -Undang dan Hukuman Siasatan dan penguatkuasaan undang -undang perlu dipergiatkan lagi agar masyarakat sedar betapa bahaya dan serius masalah rasuah jika tidak dibenteras dan dibendung untuk keselamatan negara. ‡ Memudahkan Urusan Menggunakan ICT Prosedur diproses yang panjang. Jabatan Imigresen. Kajian persepsi awam terhadap rasuah yang dilakukan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mendapati agensi penguat kuasa undangundang kekal sebagai golongan yang paling terdedah kepada risiko rasuah termasuk polis. Laporan itu juga menyatakan amalan rasuah berleluasa di kalangan penjawat awam kerana ramai masih keliru dengan skop perbuatan yang dianggap rasuah atau sebaliknya. sukar dan lamb at perlu diperkemaskan dan dipermudahkan dengan menggunakan kelebihan ICT. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta jabatan Bomba dan Penyelamat.

manakala kajian Suruhanjaya eropah mendapati antara 10 hingga 20 peratus kenaikan harga barang berpunca daripada rasuah. kajian antara 2007 hingga 2008 itu mendapati masih ada anggota perkhidmatan awam kurang jelas menge nai penakrifan rasuah seperti penerimaan hadiah dan percanggahan kepentingan. Laporan Tekad mengesyorkan program kesedaran mengenai rasuah. sebaliknya hanya membuat takrifan mengenai µsuapan¶. berusaha mengurangkan gejala rasuah dengan sasaran menaikkan 5. salah guna kuasa dan pemalsuan.32 pada 1994 dan terendah 4.5 mata menjelang 2008. tidak ada penakrifan khusus mengenai istilah rasuah. Sehubungan itu.8 pada 2000. Justeru. terutama amalan yang boleh ditakrifkan sebagai rasuah perlu diperhebatkan untuk penjawat awam dan orang aw am supaya tidak timbul kekeliruan mengenai apa yang dibolehkan dan yang dilarang. Rasuah juga mengakibatkan pengaliran keluar modal kerana kebanyakan perolehan haram ini disimpan di bank pesisir pantai. terutama agensi penguatkuasaan dan agensi kerajaan yang mempunyai keanggotaan besar.1 mata bagi 2007 dan 2008 berbanding mata tertinggi 5. Walaupun Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) 2009 membawa banyak pembaharuan berbanding Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang dimansuhkan.membabitkan 10 jabatan kerajaan. IIM. Sejak lima tahun PIN dilancarkan. bukan saja yang membabitkan pertukaran wang antara dua pihak tetapi merangkumi penyelewengan. menerusi Pelan Integriti Nasional (PIN). Pada masa sama. . pelbagai pendekatan serta usaha dilakukan bagi membanteras rasuah tetapi negara hanya memperoleh 5. laporan itu turut menekankan kepentingan umum diberi penjelasan mengenai pelbagai bentuk rasuah. Dalam konteks perundangan.2 mata Persepsi Indeks Rasuah (CPI) yang ditetapkan pada 2003 kepada 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful