KERTAS KONSEP PERMAINAN TRADISIONAL BATU SEREMBAN

1.0 PENGENALAN PERMAINAN. Permainan Batu Seremban memerlukan lima atau tujuh ketul buah. Objek-objek seperti guli kaca, biji getah, ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain yang berbentuk bulat digunakan dalam permainan ini. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Batu seremban selalunya dimain pada waktu lapang di serambi rumah, di dalam rumah atau di mana sahaja mereka mahu dengan memerlukan permukaan lantai yang rata. Pemain juga harus duduk diatas lantai supaya ia lebih senang dimainkan. Ia biasanya dimainkan oleh kanakkanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. Dalam permainan Batu Seremban, terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Permainan ini akan bermula dengan peringkat pertama yang mudah, di mana sebiji buah yang dinamakan buah satu digunakan, sehingga ke peringkat yang lebih sukar atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

2.0 SEJARAH PERMAINAN Permainan Batu Seremban atau juga dikenali sebagai Batu Selambut atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung, manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Batu Seremban. Banyak spekulasi yang timbul berkaitan dengan asal-usul permainan ini. Tiada bukti yang sah menyatakan sejak bila wujudnya permainan ini dan bagaimana ia tercipta kerana ia hanya diceritakan dari mulut ke mulut.

ia dapat mendidik pelajar supaya mengenali adat dan permainan tradisional nenek moyang. pertandingan ini bertujuan mengekalkan permainan ini di persada seni dan budaya agar generasi akan datang dapat menikmati akan keindahan warisan budaya kita di sepanjang zaman 4. Matlamat Pertandingan Permainan Tradisional ini adalah untuk memberi peserta peluang menambah.3.0 MATLAMAT PERMAINAN.0 OBJEKTIF PERMAINAN. Dengan ini juga. Psikomotor : Menguji tahap kemahiran kadar tindak balas dan koordinasi mata dan tangan peserta.0 TARIKH. kemahiran dan nilai yang telah dipelajari disamping itu. Karnival Permainan Tradisional 2011 PISMP Pendidikan Jasmani Semester 5 ini akan di jalankan pada 8/9 Mac 2011 Pendidikan Islam 1 Pendidikan Islam 2 Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran 1 Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran 2 Pendidikan Pemulihan 1 Pendidikan Pemulihan 2 .mengukuh dan mengamalkan pengetahuan. Kognitif Afektif : : Meningkatkan kreativiti dan tahap keupayaan peserta untuk bermain dengan baik dan mendapatkan mata yang tertinggi Mematuhi peraturan dan arahan yang telah ditetapkan penganjur.0 KUMPULAN SASARAN. peserta berbangsa Cina dan India dapat mengetahui salah satu permainan rakyat yang dimainkan orang melayu Secara keseluruhan. (rujuk lampiran 1) y y y y y y 6. 5. PPISMP Semester 2.

8.1.0 PENGURUSAN PERMAINAN 9. Mengetahui semua peraturan yang ada dalam permainan.3 9.1.7 9. Menyediakan ukuran teknikal gelanggang permainan.6 9.1. Menyediakan borang penyertaan peserta.8 Mengetahui jenis permainan tradisional yang perlu dikendalikan Mengetahui cara bermain dengan betul.0 TEMPAT PERMAINAN Dewan Besar IPG Kampus Darulaman.0 ORGANISASI JAWATANKUASA PERMAINAN.1.2 9.5 9. Sebelum pertandingan Pengerusi AJK Tempat AJK Teknikal AJK Tugas Khas Semasa Pertandingan Ketua hakim Hakim mata : Najiyah binti Ismail : Mohd Hazman bin Mohd Kasmani Mohammad Afif bin Sofian Nur Sufiana binti Md Sith : Mohd Hazman bin Mohd Kasmani : Mohammad Afif bin Sofian : Nur Sufiana binti Md Sith : Najiyah binti Ismail 9.4 9.1 9.1.1 Sebelum 9.7.1. Menyediakan borang keputusan pertandingan Mengenal pasti dan menyediakan semua senarai peserta/pemain Mengenal pasti alatan yang perlu digunakan.1. .1.

2.12 Mengetahui jumlah alatan dan bajet yang diperlukan dalam permainan ini.4 Menyediakan laporan keseluruhan pelaksanaan. 9.8 9.1. .2.1.10 Memastikan Ajk Teknikal menjalankan tugas di setiap kawasan permainan.4 9. Memastikan semua peserta bermain dengan jujur.3.3. 9. 9.3 Selepas 9.3.2 9. Memastikan semua peserta/pemain berada dalam kumpulan masing-masing Memastikan semua peserta betul mengikut nama di dalam borang penyertaan.6 9.2 Semasa 9.2 9. Memastikan jadual perlawanan berlangsung mengikut seperti yang telah dirancang.2.emosi dan fizikal.9 Menyediakan kertas konsep berkaitan permainan tradisional yang hendak dikendalikan. 9.11 Menyediakan persembahan powerpoint untuk dibentangkan di dalam kelas kepada rakan-rakan dan pensyarah penasihat.1 9.3 Membersihkan kawasan permainan.1.13 Berbincang dengan pensyarah penasihat mengenai kesesuaian permainan yang ditetapkan.9 Memastikan peserta tiba awal di kawasan permainan.2.1.2.2.3 9.2.2. 9. 9.5 9. Membuat refleksi mengenai pengendalian permainan tradisional. Membuat post-mortem.10 Menetapkan peraturan dan cara pemarkahan 9.2.2. 9.9.2.1 9. Memastikan semua peserta mendapat penerangan yang jelas mengenai cara bermain dan peraturan Memastikan kawasan permainan berada dalam keadaan yang selamat Memastikan semua alatan yang hendak digunakan mencukupi.3. Memastikan peserta bermain dalam keadaan yang terkawal yakni tiada sebarang gangguan daripada segi mental.11 Memastikan mata dikira dengan betul.7 9. 9.1.

11 10. Untuk menentukan pemenang bagi permainan batu seremban ini ialah pasukan yang memperolehi mata yang paling banyak maka dialah yang akan dikira sebagai pemenang.3 10. Pemain lain yang tidak bermain dilarang menggangu tumpuan pemain yang sedang bermain. Jika batu tersebut jatuh sebelum dapat disambut oleh pemain yang melambungkannya. pemain yang ingin memungut batu tersebut tidak boleh menyentuh mana-mana batu yang terletak diatas lantai. 10.10 10.7 Permainan yang dijalankan boleh diberhentikan jika telah dipersetujui oleh kesemua pemain. Jika terdapat pemain yang tersentuh batu tersebut maka pemain itu dianggap mati 10. maka pemain yang mati itu hanya boleh menyambung semula permainannya setelah tiba gilirannya kembali. maka pemain yang berikutnya akan meneruskan permainan. Setiap pemain hanya diberikan masa 2 minit untuk bermain dan memungut sebanyak mata yang boleh dan pemain akan melalui 3 pusingan atau 3 kali peluang bermain untuk setiap perlawanan 10.1 Semasa batu seremban itu diselerakkan di lantai.10.0 PERATURAN PERMAINAN Terdapat beberapa peraturan yang perlu dipatuhi dan diketahui oleh setiap pemain iaitu: 10.13 Sebarang bantahan atas keputusan pengadil semasa dan selepas perlawanan tidak diterima sama sekali oleh pihak penganjur .5 Jika seseorang pemain yang telah mati. Pemain yang cuba melakuan perkara yang boleh mengganggu pihak lawan akan diberikan amaran dan jika perlakuan tersebut dilakukan sebanyak 3 kali pemain akan dibuang gelanggang. 10.8 10. 10. maka pemain itu dianggap mati 10.12 Setiap penyertaan kumpulan mestilah mempunyai tiga orang peserta Setiap pemain mestilah terdiri daripada ahli kelas yang sama. iaitu setelah semua pemain yang selepasnya mati atau telah membuat kesalahan. Setiap kelas wajib menghantar sekurang-kurangnya satu borang penyertaan. pemain tersebut perlu menyambut batu yang dilambung sebelum batu tersebut jatuh.2 Bagi pemain yang melambungkan batu seremban.6 10.9 10.4 Setelah pemain yang sebelumnya atau yang sedang mendahului permainan membuat kesalahan.

pemain akan memungut atau mengutip sebiji lagi batu kecil yang berada di atas lantai sambil menyambut semula batu yang dilambung itu dengan menggunakan tangan yang sama.4 Pemain yang sedang bermain perlu meletakkan batu yang telah dipungut itu untuk diletakkan di tepi dan seterusnya pemain dikehendaki memungut dua biji batu secara serentak.10. 11.14 10. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan itu gagal. 11.5 11.1 Pada permulaan.3 Setelah dikumpulkan batu-batu tersebut maka batu-batu itu akan diselerakkan di atas lantai. 11.7 11. Setiap pasukan akan bermain secara liga dalam kumpulan masing-masing yang akan ditentukan dalam undian Johan setiap kumpulan layak bertanding dalam pusingan seterusnya iaitu sistem kalah mati 12.2 11.8 Kemudian pemain tersebut akan memungut tiga biji batu lagi pada lambungan ketiga sehinggalah terkumpul tujuh biji batu seperti asal. Setelah diselerakkan. 11. pemain tersebut akan mengambil salah sebiji batu(buah ibu) yang diselerakkan di atas lantai untuk dilambungkan ke udara. pemain akan mengumpulkan ketujuh-tujuh biji batu kecil dengan sebelah tapak tangannya. Sebelum batu yang dilambungkan itu jatuh. Selepas cukup tujuh biji batu dikumpul para pemain perlu menimbang seperti yang dinyatakan di bawah cara menentukan giliran.15 Keputusan pengadil adalah muktamat. Sebarang bantahan mestilah dihantar secara bertulis kepada urusetia dan hendaklah diterima dalam masa 15 minit selepas tamatnya perlawanan yang berkenaan beserta wang cagaran RM 50 (Ringgit Malaysia: Lima Puluh Sahaja).0 ORGANISASI PERMAINAN Rujuk Lampiran 2 .6 11.0 PROSEDUR PERMAINAN 11.

Semoga dengan pengelolaan ini kami mendapat pendedahan awal untuk digunakan di sekolah kelak.0 PENUTUP Akhir sekali. Melalui pengendalian pertandingan ini juga diharapkan peserta mendapat pendedahan mengenai permainan tradisional yang semakin dilupakan ini.0 SENARAI PERALATAN Rujuk Lampiran 3 14. diharapkan Pengelolaan Pertandingan Permainan Tradisional ini diharapkan dapat dilaksanakan dengan lancar hasil kerjasama bersama ahli-ahli yang lain.13. .0 ANGGARAN PERBELANJAAN Tiada perbelanjaan 15.

1m Catatan Meja Ketua Hakim Kawasan Keseluruhan .7m 1m 1m 6. Kawasan Permainan Kumpulan .Lampiran 2 ORGANISASI PERMAINAN 2m 1m 1m 6.

Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 Perkara Batu kerikil Meja Ketua Hakim Kerusi Kertas A4 Pen Pita Pelekat White board White board marker Kuantiti 35 ketul 2 buah 2 buah 10 helai 4 Batang 1 Gulung 1 buah 3 batang .Lampiran 3 SENARAI PERALATAN Berikut merupakan senarai peralatan yang diperlukan.

Lampiran 4 ANGGARAN PERBELANJAAN .

: ««««««««««««««««««««««. : ««««««««««««««««««««««. 3. Setiap penyertaan kumpulan mestilah mempunyai tiga orang peserta Setiap pemain mestilah terdiri daripada ahli kelas yang sama. Sebarang bantahan mestilah dihantar secara bertulis kepada urusetia dan hendaklah diterima dalam masa 15 minit selepas tamatnya perlawanan yang berkenaan beserta wang cagaran RM 50 (Ringgit Malaysia: Lima Puluh Sahaja). 2. BIL NAMA PESERTA NO KAD PENGENALAN NO TELEFON Syarat dan Peraturan 1. 4. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan itu gagal.INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA KEDAH DARUL AMAN BORANG PENYERTAAN PERMAINAN TRADISIONAL ( BATU SEREMBAN ) KUMPULAN NAMA PASUKAN KETUA PASUKAN : ««««««««««««««««««««««. Setiap kelas wajib menghantar sekurang-kurangnya satu borang penyertaan. .

Nama Pasukan Pusingan 1 Pusingan 2 Pusingan 3 Jumlah mata Kedudukan .INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA KEDAH DARUL AMAN BORANG PEMARKAHAN BATU SEREMBAN KUMPULAN : ««««««««««««««««.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful