P. 1
KERTAS KONSEP PERMAINAN TRADISIONAL

KERTAS KONSEP PERMAINAN TRADISIONAL

|Views: 2,569|Likes:
Published by Sofea Nashar

More info:

Published by: Sofea Nashar on Mar 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2013

pdf

text

original

KERTAS KONSEP PERMAINAN TRADISIONAL BATU SEREMBAN

1.0 PENGENALAN PERMAINAN. Permainan Batu Seremban memerlukan lima atau tujuh ketul buah. Objek-objek seperti guli kaca, biji getah, ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain yang berbentuk bulat digunakan dalam permainan ini. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Batu seremban selalunya dimain pada waktu lapang di serambi rumah, di dalam rumah atau di mana sahaja mereka mahu dengan memerlukan permukaan lantai yang rata. Pemain juga harus duduk diatas lantai supaya ia lebih senang dimainkan. Ia biasanya dimainkan oleh kanakkanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. Dalam permainan Batu Seremban, terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Permainan ini akan bermula dengan peringkat pertama yang mudah, di mana sebiji buah yang dinamakan buah satu digunakan, sehingga ke peringkat yang lebih sukar atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

2.0 SEJARAH PERMAINAN Permainan Batu Seremban atau juga dikenali sebagai Batu Selambut atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung, manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Batu Seremban. Banyak spekulasi yang timbul berkaitan dengan asal-usul permainan ini. Tiada bukti yang sah menyatakan sejak bila wujudnya permainan ini dan bagaimana ia tercipta kerana ia hanya diceritakan dari mulut ke mulut.

peserta berbangsa Cina dan India dapat mengetahui salah satu permainan rakyat yang dimainkan orang melayu Secara keseluruhan. ia dapat mendidik pelajar supaya mengenali adat dan permainan tradisional nenek moyang. kemahiran dan nilai yang telah dipelajari disamping itu. PPISMP Semester 2.0 MATLAMAT PERMAINAN. 5. Matlamat Pertandingan Permainan Tradisional ini adalah untuk memberi peserta peluang menambah. Karnival Permainan Tradisional 2011 PISMP Pendidikan Jasmani Semester 5 ini akan di jalankan pada 8/9 Mac 2011 Pendidikan Islam 1 Pendidikan Islam 2 Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran 1 Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran 2 Pendidikan Pemulihan 1 Pendidikan Pemulihan 2 . pertandingan ini bertujuan mengekalkan permainan ini di persada seni dan budaya agar generasi akan datang dapat menikmati akan keindahan warisan budaya kita di sepanjang zaman 4. (rujuk lampiran 1) y y y y y y 6.0 KUMPULAN SASARAN. Kognitif Afektif : : Meningkatkan kreativiti dan tahap keupayaan peserta untuk bermain dengan baik dan mendapatkan mata yang tertinggi Mematuhi peraturan dan arahan yang telah ditetapkan penganjur.0 OBJEKTIF PERMAINAN.mengukuh dan mengamalkan pengetahuan.3.0 TARIKH. Psikomotor : Menguji tahap kemahiran kadar tindak balas dan koordinasi mata dan tangan peserta. Dengan ini juga.

0 ORGANISASI JAWATANKUASA PERMAINAN.7.6 9.1.2 9.4 9.1. Menyediakan borang penyertaan peserta.8 Mengetahui jenis permainan tradisional yang perlu dikendalikan Mengetahui cara bermain dengan betul.3 9.5 9.7 9.1.1. Mengetahui semua peraturan yang ada dalam permainan.1 9. 8. .1.1.1.0 TEMPAT PERMAINAN Dewan Besar IPG Kampus Darulaman. Menyediakan borang keputusan pertandingan Mengenal pasti dan menyediakan semua senarai peserta/pemain Mengenal pasti alatan yang perlu digunakan.1 Sebelum 9.0 PENGURUSAN PERMAINAN 9. Menyediakan ukuran teknikal gelanggang permainan.1. Sebelum pertandingan Pengerusi AJK Tempat AJK Teknikal AJK Tugas Khas Semasa Pertandingan Ketua hakim Hakim mata : Najiyah binti Ismail : Mohd Hazman bin Mohd Kasmani Mohammad Afif bin Sofian Nur Sufiana binti Md Sith : Mohd Hazman bin Mohd Kasmani : Mohammad Afif bin Sofian : Nur Sufiana binti Md Sith : Najiyah binti Ismail 9.

1 9.9 Memastikan peserta tiba awal di kawasan permainan.3. 9.2 9.3.3 Selepas 9.9 Menyediakan kertas konsep berkaitan permainan tradisional yang hendak dikendalikan.emosi dan fizikal.2.2. Memastikan semua peserta mendapat penerangan yang jelas mengenai cara bermain dan peraturan Memastikan kawasan permainan berada dalam keadaan yang selamat Memastikan semua alatan yang hendak digunakan mencukupi.1.10 Memastikan Ajk Teknikal menjalankan tugas di setiap kawasan permainan.1.6 9. 9.10 Menetapkan peraturan dan cara pemarkahan 9.1 9. .2.5 9. 9.13 Berbincang dengan pensyarah penasihat mengenai kesesuaian permainan yang ditetapkan.11 Memastikan mata dikira dengan betul. Memastikan peserta bermain dalam keadaan yang terkawal yakni tiada sebarang gangguan daripada segi mental. Memastikan semua peserta/pemain berada dalam kumpulan masing-masing Memastikan semua peserta betul mengikut nama di dalam borang penyertaan.4 9.1.2 9. Memastikan semua peserta bermain dengan jujur.9.3. 9.2.3 9.2.11 Menyediakan persembahan powerpoint untuk dibentangkan di dalam kelas kepada rakan-rakan dan pensyarah penasihat. Membuat post-mortem.1.2.2 Semasa 9.2. 9.3 Membersihkan kawasan permainan.7 9.2.8 9.3.1.2.2. 9. Memastikan jadual perlawanan berlangsung mengikut seperti yang telah dirancang. 9. Membuat refleksi mengenai pengendalian permainan tradisional.12 Mengetahui jumlah alatan dan bajet yang diperlukan dalam permainan ini.4 Menyediakan laporan keseluruhan pelaksanaan.2. 9.

10. 10.5 Jika seseorang pemain yang telah mati. Pemain yang cuba melakuan perkara yang boleh mengganggu pihak lawan akan diberikan amaran dan jika perlakuan tersebut dilakukan sebanyak 3 kali pemain akan dibuang gelanggang. pemain yang ingin memungut batu tersebut tidak boleh menyentuh mana-mana batu yang terletak diatas lantai. pemain tersebut perlu menyambut batu yang dilambung sebelum batu tersebut jatuh. 10. Jika batu tersebut jatuh sebelum dapat disambut oleh pemain yang melambungkannya. Jika terdapat pemain yang tersentuh batu tersebut maka pemain itu dianggap mati 10.2 Bagi pemain yang melambungkan batu seremban. Untuk menentukan pemenang bagi permainan batu seremban ini ialah pasukan yang memperolehi mata yang paling banyak maka dialah yang akan dikira sebagai pemenang.13 Sebarang bantahan atas keputusan pengadil semasa dan selepas perlawanan tidak diterima sama sekali oleh pihak penganjur . Pemain lain yang tidak bermain dilarang menggangu tumpuan pemain yang sedang bermain.11 10. maka pemain yang mati itu hanya boleh menyambung semula permainannya setelah tiba gilirannya kembali.8 10.1 Semasa batu seremban itu diselerakkan di lantai.7 Permainan yang dijalankan boleh diberhentikan jika telah dipersetujui oleh kesemua pemain.0 PERATURAN PERMAINAN Terdapat beberapa peraturan yang perlu dipatuhi dan diketahui oleh setiap pemain iaitu: 10. maka pemain yang berikutnya akan meneruskan permainan.12 Setiap penyertaan kumpulan mestilah mempunyai tiga orang peserta Setiap pemain mestilah terdiri daripada ahli kelas yang sama.4 Setelah pemain yang sebelumnya atau yang sedang mendahului permainan membuat kesalahan. iaitu setelah semua pemain yang selepasnya mati atau telah membuat kesalahan. maka pemain itu dianggap mati 10. Setiap kelas wajib menghantar sekurang-kurangnya satu borang penyertaan. Setiap pemain hanya diberikan masa 2 minit untuk bermain dan memungut sebanyak mata yang boleh dan pemain akan melalui 3 pusingan atau 3 kali peluang bermain untuk setiap perlawanan 10.3 10.10 10.6 10.10.9 10.

Setelah diselerakkan.7 11.6 11. pemain tersebut akan mengambil salah sebiji batu(buah ibu) yang diselerakkan di atas lantai untuk dilambungkan ke udara.14 10.10. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan itu gagal. Sebelum batu yang dilambungkan itu jatuh. Setiap pasukan akan bermain secara liga dalam kumpulan masing-masing yang akan ditentukan dalam undian Johan setiap kumpulan layak bertanding dalam pusingan seterusnya iaitu sistem kalah mati 12.0 ORGANISASI PERMAINAN Rujuk Lampiran 2 .5 11. Sebarang bantahan mestilah dihantar secara bertulis kepada urusetia dan hendaklah diterima dalam masa 15 minit selepas tamatnya perlawanan yang berkenaan beserta wang cagaran RM 50 (Ringgit Malaysia: Lima Puluh Sahaja).3 Setelah dikumpulkan batu-batu tersebut maka batu-batu itu akan diselerakkan di atas lantai.4 Pemain yang sedang bermain perlu meletakkan batu yang telah dipungut itu untuk diletakkan di tepi dan seterusnya pemain dikehendaki memungut dua biji batu secara serentak. 11. Selepas cukup tujuh biji batu dikumpul para pemain perlu menimbang seperti yang dinyatakan di bawah cara menentukan giliran. 11. 11. pemain akan mengumpulkan ketujuh-tujuh biji batu kecil dengan sebelah tapak tangannya. 11.2 11.1 Pada permulaan.0 PROSEDUR PERMAINAN 11.15 Keputusan pengadil adalah muktamat. pemain akan memungut atau mengutip sebiji lagi batu kecil yang berada di atas lantai sambil menyambut semula batu yang dilambung itu dengan menggunakan tangan yang sama.8 Kemudian pemain tersebut akan memungut tiga biji batu lagi pada lambungan ketiga sehinggalah terkumpul tujuh biji batu seperti asal.

0 ANGGARAN PERBELANJAAN Tiada perbelanjaan 15. Melalui pengendalian pertandingan ini juga diharapkan peserta mendapat pendedahan mengenai permainan tradisional yang semakin dilupakan ini.13.0 SENARAI PERALATAN Rujuk Lampiran 3 14. Semoga dengan pengelolaan ini kami mendapat pendedahan awal untuk digunakan di sekolah kelak.0 PENUTUP Akhir sekali. . diharapkan Pengelolaan Pertandingan Permainan Tradisional ini diharapkan dapat dilaksanakan dengan lancar hasil kerjasama bersama ahli-ahli yang lain.

Lampiran 2 ORGANISASI PERMAINAN 2m 1m 1m 6. Kawasan Permainan Kumpulan .1m Catatan Meja Ketua Hakim Kawasan Keseluruhan .7m 1m 1m 6.

Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 Perkara Batu kerikil Meja Ketua Hakim Kerusi Kertas A4 Pen Pita Pelekat White board White board marker Kuantiti 35 ketul 2 buah 2 buah 10 helai 4 Batang 1 Gulung 1 buah 3 batang .Lampiran 3 SENARAI PERALATAN Berikut merupakan senarai peralatan yang diperlukan.

Lampiran 4 ANGGARAN PERBELANJAAN .

. Sebarang bantahan mestilah dihantar secara bertulis kepada urusetia dan hendaklah diterima dalam masa 15 minit selepas tamatnya perlawanan yang berkenaan beserta wang cagaran RM 50 (Ringgit Malaysia: Lima Puluh Sahaja). 2. 4. BIL NAMA PESERTA NO KAD PENGENALAN NO TELEFON Syarat dan Peraturan 1. Setiap penyertaan kumpulan mestilah mempunyai tiga orang peserta Setiap pemain mestilah terdiri daripada ahli kelas yang sama. : ««««««««««««««««««««««. : ««««««««««««««««««««««.INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA KEDAH DARUL AMAN BORANG PENYERTAAN PERMAINAN TRADISIONAL ( BATU SEREMBAN ) KUMPULAN NAMA PASUKAN KETUA PASUKAN : ««««««««««««««««««««««. 3. Setiap kelas wajib menghantar sekurang-kurangnya satu borang penyertaan. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan itu gagal.

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA KEDAH DARUL AMAN BORANG PEMARKAHAN BATU SEREMBAN KUMPULAN : ««««««««««««««««. Nama Pasukan Pusingan 1 Pusingan 2 Pusingan 3 Jumlah mata Kedudukan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->