KLASIFIKASI TULANG

1. Tulang panjang 2. Tulang pendek 3. Tulang leper 4. Tulang tak sama bentuk

KLASIFIKASI TULANG
Tulang Panjang

Tulang Leper/pipih/

Tulang Tak Sama Bentuk Tulang Pendek

Tulang panjang
Panjangnya melebihi kelebaran atau ketebalannya dan berfungsi sebagai tuas. Mempunyai dua hujung (epifisis) dan satu badan (epifisis) ( diafisis ). Badan atau syaf tulang panjang dibentuk daripada tulang mampat dan melapisi tulang spongosia. Terdapat kaviti medulari berongga di tengah dan terdapat sum-sum di dalamnya. sumContoh : Humerus, radius, ulna, femur, tibia, fibula dan falanges.

Tulang panjang

Epifisis tulang panjang terdiri daripada lapisan tulang mampat di permukaan luar dan tulang spongosia yang beronnga di bahagian dalamnya. Terletak pada kedua-dua hujung tulang keduapanjang. Permukaan artikularnya diliputi oleh rawan hialin. Contoh :tulang klavikel, humerus, radius, ulna, femur, tibia, fibula dan metatarsal.

Tulang panjang

STRUKTUR TULANG PANJANG
Kartilej Epifisis Proksimal Garisan epifisal Endosteum Periosteum Tulang berongga Tulang mampat Kaviti medulari Sum-sum kuning

Diafisis

Arteri nutrien

Epifisis Distal

S T R U K T U R T U L A N G

Tulang Pendek Mempunyai dimensi yang lebih kurang sama bagi setiap ruas tulang. Umumnya berbentuk kiub dan didapati diruang-ruang diruangtertutup. Dibentuk oleh tulang mampat dan tulang spongosia. TulangTulang-tulang ini berongga. Berperanan memindahkan daya. Contoh : tulang karpal dan tulang tarsal

Tulang Pendek

Tulang karpal (tangan)

Tulang tarsal (kaki)

Tulang Leper (Pipih)
Terdiri daripada dua tulang mampat. Di bahagian tengah terdapat tulang spongosia dan ruang udara. TulangTulang-tulang ini berbentuk pipih, nipis dan melengkung. Berfungsi sebagai tempat pelekatan otot-otot ototdan melindungi organ-organ di bawahnya. organContoh: tulang sternum, skapula, pelvik, sternum dan tulang tengkorak (kranium).

Tulang Leper (Pipih)

Pelvik

Tengkorak

Sternum Skapula

Tulang Tidak Sama Bentuk
Dibina daripada tulang mampat dan tulang padat. Berfungsi sebagai tempat pelekatan otot atau artikulasi. Contoh: Tulang vertebra ( servikel, torasik, lumbar , sakrum, dan koksiks), tulang telinga ( stapes, inkus, maleus ) dan sfenoid.

Tulang Tidak Sama Bentuk