P. 1
APA ITU KOMPUTER

APA ITU KOMPUTER

|Views: 137|Likes:
Published by roslicina

More info:

Published by: roslicina on Mar 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/21/2013

pdf

text

original

APA ITU KOMPUTER

::

Komputer ialah alat atau mesin automatik yang boleh diaturcarakan untuk menerima data dan mengolah data, seperti melakukan pengiraan matematik, logik atau pemprosesan lain dan kemudian mengeluarkan data terproses secara bersistem. Komputer berfungsi sebagai alat untuk memproses DATA menjadi MAKLUMAT. Ringkasan prosesan oleh komputer adalah seperti beberapa definasi dibawah : Data Maklumat Input Output Proses Fail input kepada komputer di dalam bentuk-bentuk seperti nombor, huruf-huruf, perkataan dan sebagainya. data yang telah diproses dan dianalisa yang digunakan untuk membuat sesuatu keputusan. data yang dimasukkan ke dalam sesuatu sistem untuk diproses. sesuatu maklumat yang dihasilkan hasil daripada prosesan di dalam sesuatu sistem aktiviti seperti (isih dan analisa) yang dilakukan ke atas data untuk menghasilkan maklumat. himpunan sesuatu data dan maklumat.

SISTEM KOMPUTER :: Sistem komputer di bina dari beberapa sub-komponen sistem, yang berkebolehan untuk melakukan proses atau aktiviti pengiraan dan tugasan yang kompleks. Antara contoh tugasan yang boleh dilakukan oleh sesuatu sistem komputer adalah melaksanakan Sistem Gaji, Sistem Personel dan Sistem Kawalan seperti permotoran kereta. Ianya terdapat di dalam berbagai saiz, kos dan juga keupayaan. Biasanya ia adalah berkait rapat dengan

tugasan yang akan dilakukan oleh sesuatu sistem komputer tersebut. Minimun saiz ingatan sesebuah sistem komputer sekarang adalah 32 MB. Ia menyerupai sebuah enjin di dalam kereta yang membuatkan sesebuah kereta bergerak. . Contoh umum sesebuah sistem komputer : Antara komponennya adalah : . Base Unit (Unit Asas ) . . Lebih kompleks dan berat tugasan sesuatu aktiviti itu maka sistem komputer itu akan tinggi dari segi kos dan keupayaannya dan kadangkala saiz. Unit ukuran RAM adalah Megabyte (MB).Terdapat juga storan utama (hard disk) dan pemacu samada disket atau / dan CD. Monitor .CPU adalah merupakan alatan yang melaksanakan semua arahan program dan memproses data.Antara kandungan Unit Asas adalah Papan Utama (Motherboard) yang padanya terdapat Ingatan utama (RAM/ROM) dan juga Unit Pemprosesan Pusat (CPU).Biasanya digunakan untuk memaparkan sesuatu informasi kepada pengguna.RAM selalunya mengandungi aturcara (program) dan data. yang mana 1MB boleh menyimpan sebanyak 1 Juta aksara. Ianya boleh merupakan samada didalam bentuk teks atau grafik. .

15in dan 17in. . Unit Pemprosesan Pusat 2. Perkakasan komputer juga dikenali sebagai peranti(device). Ianya digerakkan oleh pergerakan tangan yang membawanya kepada sesuatu icon dan posisinya akan dipaparkan pada skrin. Komponen Output 4.Digunakan untuk mengarahkan kepada sesuatu pilihan. Komponen Input 3.Butang yang terdapat pada sesuatu mouse terdiri dari 2 atau 3. Ianya digunakan untuk aktiviti melaksana dan memilih PERKAKASAN KOMPUTER :: .Perkakasan komputer adalah merupakan komponen fizikal sesuatu sistem komputer. . . Pixel (picture element) adalah unit ukuran resolusi. Saiz sesuatu monitor berkait dengan harganya. Ia terdapat di dalam 3 mod resolusi iaitu 640X480. Komponen Storan >> Unit Pemprosesan Pusat Mouse . Keyboard . Komponen-komponen utama di dalam sesebuah sistem komputer adalah : 1. Ia merujuk kepada bahagian-bahagian yang membentuk sebuah komputer yang lengkap. Lebih besar saiznya maka lebih tinggilah harganya.Mempunyai berbagai saiz antaranya 14in.Biasanya digunakan oleh pengguna untuk memasukkan data dan arahan ke dalam sistem komputer. 800X600 dan 1024X768 pixel.. Lebih tinggi resolusi maka monitor yang diperlukan adalah lebih besar saiznya dan juga mempunyai keupayaan refresh yang tinggi.Antara ciri-ciri penting sesebuah monitor adalah resolusi paparannya.

Di antara fungsi-fungsi CPU ialah : . Ia juga alat bagi pengguna memberikan arahanarahan komputer.Mengawal aliran-aliran data semasa pemprosesan. Antara alatannya adalah : . tolak.Melaksanakan pengiraan arithmetik (campur. Ia adalah bahagian komputer yang paling rumit dan berkuasa.Mentafsirkan semua langkah-langkah program. . . bahagi dan darab).Unit Pemprosesan Pusat (CPU ) ialah pusat sistem komputer. .Memproses data di dalam sistem komputer. UNIT ARITHMETIK/LOGIK (Arithmetic Logic Unit) >> Komponen Input Membenarkan pengguna untuk memasukkan data/ maklumat ke dalam komputer untuk tujuan penyimpanan dan pemprosesan.Melaksanakan arahan-arahan pemprosesan data yang tersimpan di dalam Ingatan. . UNIT KAWALAN (Control Unit) .Menterjemahkan hasil-hasil pemprosesan kepada bentuk yang difahami dan boleh digunakan oleh manusia ataupun komputer-komputer lain.Mengeluarkan arahan-arahan kepada unit-unit lain.Bertindak sebagai pengawal dalam melakukan segala operasi komputer. Komponen Di dalam Unit Pemprosesan . . .Mengawal dan mengkordinasikan operasioperasi seluruh sistem komputer. Biasanya ia digelar sebagai otak sistem komputer.

Keyboard biasanya digunakan untuk memasukkan maklumat/data ke dalam komputer ataupun memasukkan arahan komputer. ini bermakna aksara yang dihasilkan adalah 128 kekunci aksara. .Operasi pada mouse adalah seperti berikut : .Ia biasanya dipegang ditangan kanan dan digerakkan diatas satu permukaan yang rata. 2) Butang Kanan untuk arahan tambahan(attributes /options) seperti mengeluarkan maklumat tambahan dan juga menu ataupun lain-lain pilihan.ASCII (American Standard Code for Information Interchange).Biasanya tetikus mempunyai 2 butang. .Ianya digunakan untuk memilih sesuatu item daripada menu atau mengklik keatas sesuatu objek grafik pada skrin komputer yang mana ianya nanti akan menghantar satu isyarat arahan kepada komputer untuk melaksanakannya. . .. Amnya fungsi butang-butang tersebut adalah: 1) Butang Kiri untuk arahan melaksanakan (execute).EBCDIC (Extended Binary Coded Decimal Interchange Code) yang digunakan oleh IBM. Menggunakan 7 bit kod. Mouse (Tetikus) . Keyboard (Papan Kekunci) . setiap pergerakan akan diterjemahkan kepada kordinat X dan Y yang mana ianya menunjukkan posisi mouse tersebut pada sesuatu masa. .Walaupun begitu konfigurasi tetikus boleh ditukar dengan menggunakan arahan di dalam Windows95/98.Kod-kod tersebut adalah di dalam bentuk ASCII dan EBCDIC. .Pengguna mestilah menekan sesuatu kekunci untuk menghasilkan kod-kod yang mewakili sesuatu aksara. Apabila digerakkan. .

. Selalunya digunakan untuk memilih(select) sesuatu item pada skrin. 3) Sheet Feed scanner. .i) Single Click ( Sekali Klik) pada butang kiri.Jumlah simpanan photo dan resolusinya adalah bergantung kepada sesebuah kamera. Digital Camera . 2) FlatBed scanner (seperti di dalam gambar). Scanner (Pengimbas) . Selalunya digunakan untuk melaksanakan arahan /program apabila aktiviti memlilih telah dilakukan. Selalunya digunakan untuk mengeluarkan arahan tambahan pada item/ icon.Terdapat di dalam 3 bentuk : 1) Hand-held scanner.Adalah merupakan alat yang digunakan untuk mengimbas dokumen yang mengandungi teks atau grafik dan menukarkan mereka kepada bitmap (picture image) atau teks. Selalunya digunakan untuk mengalih atau menempatkan sesuatu item pada satu tempat. . bergantung kepada ciri di dalam sesuatu scanner.Imej yang di masukkan adalah di dalam bentuk hitam/putih. iv) Drag (Heret).Gambar yang dihasilkan tidak perlu dicuci. . ii) Single Click ( Sekali Klik) pada butang kanan. iii) Double Click (Dua kali Klik) pada butang kiri. greyscale atau berwarna. Cara yang digunakan adalah tekan butang Kiri atas sesuatu item tanpa lepaskannya dan alihkan Mouse ketempat yang dikehendaki.Merupakan sebuah kamera yang berkeupayaan untuk menangkap photo secara terus ke dalam imej yang berbentuk digital dan menyimpannya di dalam kamera tersebut untuk tujuan pindah-turun kemudian. . ianya boleh dicetak dengan menggunakan .Scanner juga digunakan bersama-sama dengan perisian OCR (Optical Character Recognition) untuk mengimbas dokumen berbentuk teks dan menukarkannya kedalam bentuk komputer teks semula.

. . Unit Paparan (Visual Display Unit) . .Biasanya setiap kamera digital disertakan dengan perisian untuk tujuan pindah-turun gambar dan juga kemaskinian atau suntingan.Resolusi paparan boleh diubah di dalam 3 saiz iaitu 640X480. 15in dan 17in (diukur di dalam cara melintang-bucu atau diagonal) . Unit ukuran resolusi diukur di dalam unit pixel iaitu picture elements.Cara mencetak serupa dengan mesin taip. . . . peta dan peralatan kejuruteraan.Ia memaparkan output hasil daripada proses sesuatu aplikasi dan juga maklumat atau arahan yang di taipkan. biasanya di dalam ukuran 14in.pencetak yang berkeupayaan mencetak photo.Biasa disebut sebagai terminal/ monitor/ skrin . .Digunakan untuk memasukkan maklumat yang memerlukan sesuatu kordinasi.Biasanya digunakan di dalam bidang CAD (Computer Aided Draughting) di dalam menghasilkan pelan sesebuah bangunan. .Terdapat di dalam berbagai saiz.Input yang dimasukkan adalah merupakan siri titik-titik yang menggambarkan sesuatu objek. Pencetak (Printer) Ada 3 jenis : 1) Pencetak yang menggunakan tekanan (impact printer). >> Komponen Output Antara alatannya adalah : . Hasil daripada kesemua titik-titik akan terbentuklah sesuatu objek dan kemudiannya di kemaskinikan oleh perisian yang khusus. 800X600 dan 1024X768.Terbahagi kepada 2 jenis : Digitizer (Pendigit) .

. perisian aplikasi dan perisian sistem pengoperasian.Digunakan dengan meluas kerana murah dan mudah dibawa. Gelungan pita magnet (magnetic tape) 2. Cakera Liut (Magnetic Disc) .i) Pencetak dot matrik. Contoh : Digital plotter.000 baris seminit. Ia menggunakan sejenis kertas khas yang boleh mengeluarkan aksara apabila dipanaskan. .Menggunakan kod magnet. Katrij .Ia menggunakan teknik haba iaitu dengan membakar satu kawasan kecil pada kertas untuk membentuk aksara. Kaset 3.Mengeluar dan memindahkan imej.Terbahagi kepada 2 jenis : i) Pencetak ink jet / deskjet. . . 3) Pencetak yang menggunakan haba (thermal printer). ii) Pencetak daisy wheel. 2) Pencetak yang tidak menggunakan tekanan (laser printer).Biasanya digunakan pada mesin fax dan pencetak mudahalih. ii) Pencetak laser. .Boleh mencetak dengan pantas dan berkualiti Contoh : Pencetak laser 20. .Berbentuk bulat dan nipis seperti piring hitam. Diantara media storan adalah seperti di bawah : . aksara pada kertas output. .Menggunakan pemacu pita magnet (magnetic tape drive).Terdapat 3 jenis : 1.Boleh mencetak grafik berwarna (seperti peta) dengan baik. . Pita Magnet (Magnetic Tape) . .Antara kegunaannya adalah mencetak kod bar >> Komponen Storan Digunakan untuk menyimpan data.

(1 Gigabyte = 1 ribu Megabyte) dan .Menggunakan teknologi laser dan menggunakan (Compact Disc/ Digital Video Data) bahan yang dipanggil amorphous crystal yang di salut pada permukaannya. (1 Megabyte = 1 juta aksara). Perbandingannya adalah seperti berikut . .Saiz muatan biasanya adalah 1. .Permukaan cakera disaduri dengan bahan oksida magnet dan fleksi.5 inci. Cakera Keras (Hard Disc) .1 GB sehingga 10 GB.Biasanya diletakkan di dalam bekas.Ianya juga dipanggil Disket atau Floppy Disk dan terdapat di dalam 3 saiz : 1) 3.Ianya dibuat daripada aluminium ataupun daripada bahan ceramicyang kemudianya disaluti oleh bahan magnetik (magnetic particles). . Unit ukurannya adalah di dalam unit Megabyte/Gigabyte.Biasanye berupaya untuk menyimpan data .44 MB. . .Ianya berputar dengan kelajuan minimum 3600 pusingan seminit di atas paksinya. (Nota perbandingan: 1 Byte = 1 aksara dan 1 Byte = 8 bit. . (bit adalah unit terkecil) ) Cakera Optik . 3) 8 inci ukuran lebar. . Ianya perlu menggunakan pemacu disket di dalam urusan penyimpanan data. Biasanya terdapat di dalam saiz di antara 3.Saiz sesuatu hard-disk diukur pada keupayaan menyimpannya. Dan diantaranya pula akan terdapat satu alat pembaca (read/write head).Lebih besar saiz sesuatu hard-disk bermakna lebih banyak data akan dapat dimuatkan. . 2) 5 1/4 inci.Biasanya beberapa kepingan diletakkan sekali di dalam satu bekas dengan suatu jarak.

.Hanya boleh membaca arahan dari ingatan yang telah tersedia.Lokasi alamat (address location) . . .Ruapan (volatility) . Data disimpan di dalam susunan bersiri yang dipanggil lands (satu permukaan rata) dan pits (satu lubang atau lekok).Storan Semikonduktor. .masa yang diambil oleh prosesor untuk membaca dan menulis arahan ROM (Read Only Memory) . Dan sekarang ini di dalam kelajuan 56x.Capaian masanya juga diukur di dalam ukuran 24x.samada ingatannya kekal atau tidak apabila bekalan eletrik dimatikan.Capaian masa (access time) . Kurang sedikit daripada masa capaian data di dalam disket. Ia juga mempunyai ciri-ciri yang sama iaitu : . Namun begitu banyak R&D telah dilakukan terhadap masa capaiannya. .Mempunyai masa capaian selaju 300ms.tempat / ruang bagi prosesor menyimpan arahan dan data. . Kedua-duanya mempunyai fungsi yang agak sama iaitu mengandungi data atau arahan yang akan digunakan oleh pemproses untuk melaksanakan tugasan. 32x dan 48x. . .Program/ data pada tidak terpadam apabila hilangnya kuasa letrik. .Proses capaian datanya dibuat oleh pancaran laser.sehingga 700MB data.Data binary ini nanti akan diterjemahkan kepada teks ataupun imej oleh perisian. >> Komponen Ingatan Ingatan komputer terbahagi kepada 2 jenis iaitu ROM (Read Only Memory) dan RAM (Random Access Memory).Ingatan yang tidak ruap (non-volatile). Pancaran cahaya laser tersebut akan melaluinya dan seterusnya menghasilkan data binary '0' dan '1'. .

3 kategori utama perisian komputer ialah : 1) Perisian Sistem 2) Perisian Pemprograman 3) Perisian Aplikasi >> Perisian Sistem .Sebagai supervisor ia berfungsi untuk : i) mengawal operasi komputer. iii) menjadi media perantaraan antara perkakasan . .Perisian komputer merupakan satu set program dan prosidur yang berkait rapat dengan operasi sesebuah komputer.Program ialah satu susunan arahan-arahan yang ditulis dengan tepat untuk menyelesaikan sesuatu tugas. RAM (Random Access Memory) . . . . . . .Ingatan yang boleh dibaca dan tulis pada setiap masa. :: PERISIAN KOMPUTER :: . ..Ingatan sementara. (read/write memory).Program/ data di dalam ROM tidak boleh dipinda.Ialah satu set program yang dapat mengoptimakan penggunaan sistem komputer.Data dan maklumat yang boleh dipinda.Storan Semikonduktor.Boleh dibahagikan kepada 2 kategori iaitu : i) Sistem Pengoperasian . ii) menjadual dan menyelaras operasi komputer.Ingatan ruap (volatile).Data dan maklumat akan terhapus apabila bekalan eletrik terputus.

. . . .Bahasa yang digunakan meliputi simbol-simbol. AIX) dan Linux.Digunakan untuk memindahkan satu set data/fail daripada satu media kepada media output yang lain.Digunakan untuk menyusun data-data mengikut susunan yang diperlukan. iii) Salin (Copy) .Set program-program yang membolehkan seseorang berkomunikasi dengan komputer. . Unix (Solaris. .Terdapat dalam 2 kategori utama : 1) Bahasa-bahasa Pemprograman i) Bahasa Peringkat Rendah a) Bahasa Mesin . aksara dan peraturan-peraturan sintaksis (syntax).Antara perkara-perkara yang boleh dilakukan adalah seperti operasi : i) Mengisih (Sorting) .Mengabungkan beberapa fail ke dalam satu fail sahaja. ii) Mencantum (Merging) . . .dari beberapa program/ aplikasi secara serentak pada satu masa. ii) Utiliti >> Perisian Pemprograman .Biasanya dibekalkan berserta dengan perisian/ peralatan yang dibeli.Biasanya meliputi program-program yang melakukan kerja atau tugasan yang sama dan berulang.Antara contoh sistem pengoperasian adalah Microsoft Windows 95/98/NT.Pemprograman Pelbagai (Multi-tasking) ialah keupayaan satu-satu komputer melaksanakan arahanarahan .Menggunakan kod-kod sistem binari yang boleh .Pemprosesan Pelbagai melibatkan penyambungan beberapa unit pemprosesan pusat bagi tujuan operasi pemprosesan data.komputer dengan pengguna.

b) Bahasa Penghimpun . . .Program-program yang direkabentuk khas untuk komputer bagi melaksanakan sesuatu tugasan. . .Program yang disediakan dan diuji mengikut keperluan pengguna.Program-programnya telah tersedia dipasaran. ataupun kerja-kerja otomasi bagi memenuhi keperluan pengguna. . masalah. .Membaca dan menterjemah arahan-arahan yang bertulis ke dalam bahasa mesin.Contohnya: COBOL.Boleh didapati dengan cepat dan mudah.Terbahagi kepada 3 kategori : 1) User Coded 2) Pakej . ii) Compiler iii) Interpreter >> Perisian Aplikasi . VISUAL BASIC dan C++. 2) Penterjemah i) Assembler .Ialah bahasa yang lebih ringkas dan lebih mirip kepada bahasa Inggeris.Ianya lebih mudah difahami tetapi memerlukan penterjemah.Contoh-contoh Sistem Aplikasi : ~ Sistem Kewangan UPP (SKUPP) = mengendalikan urusan kewangan.Menggunakan bentuk simbolik. ~Sistem Inventori = mengendalikan urusan keluar-masuk peralatan / perkakasan. . .Menterjemah dan melaksanakan arahan dalam program secara baris demi baris.difahami oleh setiap komputer. FORTRAN. . . ~Sistem Pengurusan Personel (SISPEN) = mengendalikan maklumat kakitangan. ii) Bahasa Peringkat Tinggi .Membaca program sumber yang ditulis di dalam bahasa-bahasa peringkat tinggi dan menukarkan arahanarahan ke dalam bahasa mesin (program objek).Masalah ialah sukar ditulis dan difahami.

Contohnya : . . 3) Customized .Word Processing : MS-Words .Campuran di antara kriteria kedua-dua jenis aplikasi di atas.Database (pangkalan data) : MS-Access ..Boleh digunakan terus oleh pengguna apabila dipasang (install).Masalah aplikasi pakej : ~ Kadang kala tidak sesuai dengan sesuatu komputer ~ Tidak berapa sesuai dengan keperluan pengguna ~ Tidak boleh dibuat pindaan ke atas pakej.Spreadsheet (lembaran kerja) : MS-Excel .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->