APA ITU KOMPUTER

::

Komputer ialah alat atau mesin automatik yang boleh diaturcarakan untuk menerima data dan mengolah data, seperti melakukan pengiraan matematik, logik atau pemprosesan lain dan kemudian mengeluarkan data terproses secara bersistem. Komputer berfungsi sebagai alat untuk memproses DATA menjadi MAKLUMAT. Ringkasan prosesan oleh komputer adalah seperti beberapa definasi dibawah : Data Maklumat Input Output Proses Fail input kepada komputer di dalam bentuk-bentuk seperti nombor, huruf-huruf, perkataan dan sebagainya. data yang telah diproses dan dianalisa yang digunakan untuk membuat sesuatu keputusan. data yang dimasukkan ke dalam sesuatu sistem untuk diproses. sesuatu maklumat yang dihasilkan hasil daripada prosesan di dalam sesuatu sistem aktiviti seperti (isih dan analisa) yang dilakukan ke atas data untuk menghasilkan maklumat. himpunan sesuatu data dan maklumat.

SISTEM KOMPUTER :: Sistem komputer di bina dari beberapa sub-komponen sistem, yang berkebolehan untuk melakukan proses atau aktiviti pengiraan dan tugasan yang kompleks. Antara contoh tugasan yang boleh dilakukan oleh sesuatu sistem komputer adalah melaksanakan Sistem Gaji, Sistem Personel dan Sistem Kawalan seperti permotoran kereta. Ianya terdapat di dalam berbagai saiz, kos dan juga keupayaan. Biasanya ia adalah berkait rapat dengan

RAM selalunya mengandungi aturcara (program) dan data. Minimun saiz ingatan sesebuah sistem komputer sekarang adalah 32 MB. Lebih kompleks dan berat tugasan sesuatu aktiviti itu maka sistem komputer itu akan tinggi dari segi kos dan keupayaannya dan kadangkala saiz. . . Unit ukuran RAM adalah Megabyte (MB). . Monitor . yang mana 1MB boleh menyimpan sebanyak 1 Juta aksara. Contoh umum sesebuah sistem komputer : Antara komponennya adalah : .Terdapat juga storan utama (hard disk) dan pemacu samada disket atau / dan CD.tugasan yang akan dilakukan oleh sesuatu sistem komputer tersebut. Ianya boleh merupakan samada didalam bentuk teks atau grafik.Antara kandungan Unit Asas adalah Papan Utama (Motherboard) yang padanya terdapat Ingatan utama (RAM/ROM) dan juga Unit Pemprosesan Pusat (CPU).CPU adalah merupakan alatan yang melaksanakan semua arahan program dan memproses data. Base Unit (Unit Asas ) . Ia menyerupai sebuah enjin di dalam kereta yang membuatkan sesebuah kereta bergerak.Biasanya digunakan untuk memaparkan sesuatu informasi kepada pengguna.

Pixel (picture element) adalah unit ukuran resolusi.Butang yang terdapat pada sesuatu mouse terdiri dari 2 atau 3. Unit Pemprosesan Pusat 2. Keyboard . Ia terdapat di dalam 3 mod resolusi iaitu 640X480. 15in dan 17in. . Ianya digunakan untuk aktiviti melaksana dan memilih PERKAKASAN KOMPUTER :: .Mempunyai berbagai saiz antaranya 14in.Digunakan untuk mengarahkan kepada sesuatu pilihan. Komponen Storan >> Unit Pemprosesan Pusat Mouse . Lebih besar saiznya maka lebih tinggilah harganya. . Komponen-komponen utama di dalam sesebuah sistem komputer adalah : 1.Biasanya digunakan oleh pengguna untuk memasukkan data dan arahan ke dalam sistem komputer.Perkakasan komputer adalah merupakan komponen fizikal sesuatu sistem komputer.Antara ciri-ciri penting sesebuah monitor adalah resolusi paparannya. Komponen Input 3. Ia merujuk kepada bahagian-bahagian yang membentuk sebuah komputer yang lengkap. Lebih tinggi resolusi maka monitor yang diperlukan adalah lebih besar saiznya dan juga mempunyai keupayaan refresh yang tinggi. Saiz sesuatu monitor berkait dengan harganya. Perkakasan komputer juga dikenali sebagai peranti(device). Ianya digerakkan oleh pergerakan tangan yang membawanya kepada sesuatu icon dan posisinya akan dipaparkan pada skrin. . Komponen Output 4. 800X600 dan 1024X768 pixel..

bahagi dan darab).Melaksanakan arahan-arahan pemprosesan data yang tersimpan di dalam Ingatan.Menterjemahkan hasil-hasil pemprosesan kepada bentuk yang difahami dan boleh digunakan oleh manusia ataupun komputer-komputer lain.Melaksanakan pengiraan arithmetik (campur. UNIT KAWALAN (Control Unit) . .Mengawal dan mengkordinasikan operasioperasi seluruh sistem komputer. Antara alatannya adalah : . .Unit Pemprosesan Pusat (CPU ) ialah pusat sistem komputer. . .Mengeluarkan arahan-arahan kepada unit-unit lain. . Ia adalah bahagian komputer yang paling rumit dan berkuasa.Mengawal aliran-aliran data semasa pemprosesan. Di antara fungsi-fungsi CPU ialah : . . tolak. Komponen Di dalam Unit Pemprosesan .Memproses data di dalam sistem komputer.Mentafsirkan semua langkah-langkah program. Biasanya ia digelar sebagai otak sistem komputer. UNIT ARITHMETIK/LOGIK (Arithmetic Logic Unit) >> Komponen Input Membenarkan pengguna untuk memasukkan data/ maklumat ke dalam komputer untuk tujuan penyimpanan dan pemprosesan.Bertindak sebagai pengawal dalam melakukan segala operasi komputer. Ia juga alat bagi pengguna memberikan arahanarahan komputer.

Pengguna mestilah menekan sesuatu kekunci untuk menghasilkan kod-kod yang mewakili sesuatu aksara. Apabila digerakkan.Ianya digunakan untuk memilih sesuatu item daripada menu atau mengklik keatas sesuatu objek grafik pada skrin komputer yang mana ianya nanti akan menghantar satu isyarat arahan kepada komputer untuk melaksanakannya. . . Menggunakan 7 bit kod. . Amnya fungsi butang-butang tersebut adalah: 1) Butang Kiri untuk arahan melaksanakan (execute). ini bermakna aksara yang dihasilkan adalah 128 kekunci aksara. . .Biasanya tetikus mempunyai 2 butang.Ia biasanya dipegang ditangan kanan dan digerakkan diatas satu permukaan yang rata.ASCII (American Standard Code for Information Interchange).Walaupun begitu konfigurasi tetikus boleh ditukar dengan menggunakan arahan di dalam Windows95/98. setiap pergerakan akan diterjemahkan kepada kordinat X dan Y yang mana ianya menunjukkan posisi mouse tersebut pada sesuatu masa. 2) Butang Kanan untuk arahan tambahan(attributes /options) seperti mengeluarkan maklumat tambahan dan juga menu ataupun lain-lain pilihan.EBCDIC (Extended Binary Coded Decimal Interchange Code) yang digunakan oleh IBM. Keyboard (Papan Kekunci) .Keyboard biasanya digunakan untuk memasukkan maklumat/data ke dalam komputer ataupun memasukkan arahan komputer.Operasi pada mouse adalah seperti berikut : . . ..Kod-kod tersebut adalah di dalam bentuk ASCII dan EBCDIC. Mouse (Tetikus) .

Cara yang digunakan adalah tekan butang Kiri atas sesuatu item tanpa lepaskannya dan alihkan Mouse ketempat yang dikehendaki. . ii) Single Click ( Sekali Klik) pada butang kanan. ianya boleh dicetak dengan menggunakan . iii) Double Click (Dua kali Klik) pada butang kiri. greyscale atau berwarna. .i) Single Click ( Sekali Klik) pada butang kiri. Selalunya digunakan untuk melaksanakan arahan /program apabila aktiviti memlilih telah dilakukan. iv) Drag (Heret). Selalunya digunakan untuk mengalih atau menempatkan sesuatu item pada satu tempat. Digital Camera . Selalunya digunakan untuk memilih(select) sesuatu item pada skrin.Gambar yang dihasilkan tidak perlu dicuci.Imej yang di masukkan adalah di dalam bentuk hitam/putih.Scanner juga digunakan bersama-sama dengan perisian OCR (Optical Character Recognition) untuk mengimbas dokumen berbentuk teks dan menukarkannya kedalam bentuk komputer teks semula.Terdapat di dalam 3 bentuk : 1) Hand-held scanner. .Jumlah simpanan photo dan resolusinya adalah bergantung kepada sesebuah kamera. . 3) Sheet Feed scanner. Scanner (Pengimbas) . 2) FlatBed scanner (seperti di dalam gambar). Selalunya digunakan untuk mengeluarkan arahan tambahan pada item/ icon.Merupakan sebuah kamera yang berkeupayaan untuk menangkap photo secara terus ke dalam imej yang berbentuk digital dan menyimpannya di dalam kamera tersebut untuk tujuan pindah-turun kemudian.Adalah merupakan alat yang digunakan untuk mengimbas dokumen yang mengandungi teks atau grafik dan menukarkan mereka kepada bitmap (picture image) atau teks. . bergantung kepada ciri di dalam sesuatu scanner.

Resolusi paparan boleh diubah di dalam 3 saiz iaitu 640X480. 15in dan 17in (diukur di dalam cara melintang-bucu atau diagonal) . . peta dan peralatan kejuruteraan.Input yang dimasukkan adalah merupakan siri titik-titik yang menggambarkan sesuatu objek. biasanya di dalam ukuran 14in. Hasil daripada kesemua titik-titik akan terbentuklah sesuatu objek dan kemudiannya di kemaskinikan oleh perisian yang khusus. .Ia memaparkan output hasil daripada proses sesuatu aplikasi dan juga maklumat atau arahan yang di taipkan. Unit ukuran resolusi diukur di dalam unit pixel iaitu picture elements.Terdapat di dalam berbagai saiz.Biasanya setiap kamera digital disertakan dengan perisian untuk tujuan pindah-turun gambar dan juga kemaskinian atau suntingan. Unit Paparan (Visual Display Unit) .Biasa disebut sebagai terminal/ monitor/ skrin . . >> Komponen Output Antara alatannya adalah : .Digunakan untuk memasukkan maklumat yang memerlukan sesuatu kordinasi. .pencetak yang berkeupayaan mencetak photo.Terbahagi kepada 2 jenis : Digitizer (Pendigit) .Biasanya digunakan di dalam bidang CAD (Computer Aided Draughting) di dalam menghasilkan pelan sesebuah bangunan. . Pencetak (Printer) Ada 3 jenis : 1) Pencetak yang menggunakan tekanan (impact printer). . 800X600 dan 1024X768. .Cara mencetak serupa dengan mesin taip. .

2) Pencetak yang tidak menggunakan tekanan (laser printer).Digunakan dengan meluas kerana murah dan mudah dibawa.Mengeluar dan memindahkan imej. .000 baris seminit. . . 3) Pencetak yang menggunakan haba (thermal printer).Terdapat 3 jenis : 1.Terbahagi kepada 2 jenis : i) Pencetak ink jet / deskjet.Ia menggunakan teknik haba iaitu dengan membakar satu kawasan kecil pada kertas untuk membentuk aksara. Gelungan pita magnet (magnetic tape) 2. Pita Magnet (Magnetic Tape) .Menggunakan pemacu pita magnet (magnetic tape drive). . aksara pada kertas output. .Boleh mencetak grafik berwarna (seperti peta) dengan baik. ii) Pencetak daisy wheel. . Katrij . Diantara media storan adalah seperti di bawah : . Kaset 3. .Antara kegunaannya adalah mencetak kod bar >> Komponen Storan Digunakan untuk menyimpan data. .i) Pencetak dot matrik.Boleh mencetak dengan pantas dan berkualiti Contoh : Pencetak laser 20. perisian aplikasi dan perisian sistem pengoperasian. ii) Pencetak laser.Biasanya digunakan pada mesin fax dan pencetak mudahalih. Cakera Liut (Magnetic Disc) .Menggunakan kod magnet. Ia menggunakan sejenis kertas khas yang boleh mengeluarkan aksara apabila dipanaskan. Contoh : Digital plotter.Berbentuk bulat dan nipis seperti piring hitam. .

. 3) 8 inci ukuran lebar.Biasanya beberapa kepingan diletakkan sekali di dalam satu bekas dengan suatu jarak. .Lebih besar saiz sesuatu hard-disk bermakna lebih banyak data akan dapat dimuatkan. . 2) 5 1/4 inci. Dan diantaranya pula akan terdapat satu alat pembaca (read/write head).Menggunakan teknologi laser dan menggunakan (Compact Disc/ Digital Video Data) bahan yang dipanggil amorphous crystal yang di salut pada permukaannya. . Ianya perlu menggunakan pemacu disket di dalam urusan penyimpanan data. Perbandingannya adalah seperti berikut . Unit ukurannya adalah di dalam unit Megabyte/Gigabyte. (1 Gigabyte = 1 ribu Megabyte) dan .44 MB. Biasanya terdapat di dalam saiz di antara 3.Ianya berputar dengan kelajuan minimum 3600 pusingan seminit di atas paksinya. Cakera Keras (Hard Disc) .1 GB sehingga 10 GB.Permukaan cakera disaduri dengan bahan oksida magnet dan fleksi. .Ianya dibuat daripada aluminium ataupun daripada bahan ceramicyang kemudianya disaluti oleh bahan magnetik (magnetic particles). (Nota perbandingan: 1 Byte = 1 aksara dan 1 Byte = 8 bit.Saiz muatan biasanya adalah 1. .Biasanye berupaya untuk menyimpan data .Ianya juga dipanggil Disket atau Floppy Disk dan terdapat di dalam 3 saiz : 1) 3. (bit adalah unit terkecil) ) Cakera Optik . (1 Megabyte = 1 juta aksara). . .Biasanya diletakkan di dalam bekas.Saiz sesuatu hard-disk diukur pada keupayaan menyimpannya.5 inci.

tempat / ruang bagi prosesor menyimpan arahan dan data.Capaian masanya juga diukur di dalam ukuran 24x.Data binary ini nanti akan diterjemahkan kepada teks ataupun imej oleh perisian. . >> Komponen Ingatan Ingatan komputer terbahagi kepada 2 jenis iaitu ROM (Read Only Memory) dan RAM (Random Access Memory).Ingatan yang tidak ruap (non-volatile). Ia juga mempunyai ciri-ciri yang sama iaitu : .Storan Semikonduktor. . .Ruapan (volatility) .Lokasi alamat (address location) . .Hanya boleh membaca arahan dari ingatan yang telah tersedia.Program/ data pada tidak terpadam apabila hilangnya kuasa letrik. Namun begitu banyak R&D telah dilakukan terhadap masa capaiannya. Kurang sedikit daripada masa capaian data di dalam disket. Dan sekarang ini di dalam kelajuan 56x. .Capaian masa (access time) . 32x dan 48x. Kedua-duanya mempunyai fungsi yang agak sama iaitu mengandungi data atau arahan yang akan digunakan oleh pemproses untuk melaksanakan tugasan.samada ingatannya kekal atau tidak apabila bekalan eletrik dimatikan. Pancaran cahaya laser tersebut akan melaluinya dan seterusnya menghasilkan data binary '0' dan '1'. . .sehingga 700MB data. Data disimpan di dalam susunan bersiri yang dipanggil lands (satu permukaan rata) dan pits (satu lubang atau lekok).masa yang diambil oleh prosesor untuk membaca dan menulis arahan ROM (Read Only Memory) .Proses capaian datanya dibuat oleh pancaran laser. . .Mempunyai masa capaian selaju 300ms. .

. iii) menjadi media perantaraan antara perkakasan . . .Data dan maklumat yang boleh dipinda. . . ii) menjadual dan menyelaras operasi komputer.Storan Semikonduktor.Ialah satu set program yang dapat mengoptimakan penggunaan sistem komputer..Sebagai supervisor ia berfungsi untuk : i) mengawal operasi komputer.Boleh dibahagikan kepada 2 kategori iaitu : i) Sistem Pengoperasian . .Data dan maklumat akan terhapus apabila bekalan eletrik terputus.Program/ data di dalam ROM tidak boleh dipinda.Program ialah satu susunan arahan-arahan yang ditulis dengan tepat untuk menyelesaikan sesuatu tugas. :: PERISIAN KOMPUTER :: .Ingatan sementara.Perisian komputer merupakan satu set program dan prosidur yang berkait rapat dengan operasi sesebuah komputer. .Ingatan ruap (volatile). . (read/write memory).Ingatan yang boleh dibaca dan tulis pada setiap masa. RAM (Random Access Memory) .3 kategori utama perisian komputer ialah : 1) Perisian Sistem 2) Perisian Pemprograman 3) Perisian Aplikasi >> Perisian Sistem .

Mengabungkan beberapa fail ke dalam satu fail sahaja. . .Pemprosesan Pelbagai melibatkan penyambungan beberapa unit pemprosesan pusat bagi tujuan operasi pemprosesan data. ii) Utiliti >> Perisian Pemprograman . . . Unix (Solaris. . ii) Mencantum (Merging) . aksara dan peraturan-peraturan sintaksis (syntax).Terdapat dalam 2 kategori utama : 1) Bahasa-bahasa Pemprograman i) Bahasa Peringkat Rendah a) Bahasa Mesin .Antara perkara-perkara yang boleh dilakukan adalah seperti operasi : i) Mengisih (Sorting) .Digunakan untuk memindahkan satu set data/fail daripada satu media kepada media output yang lain. . .Set program-program yang membolehkan seseorang berkomunikasi dengan komputer.Biasanya dibekalkan berserta dengan perisian/ peralatan yang dibeli.Digunakan untuk menyusun data-data mengikut susunan yang diperlukan.Biasanya meliputi program-program yang melakukan kerja atau tugasan yang sama dan berulang. iii) Salin (Copy) .Menggunakan kod-kod sistem binari yang boleh .Antara contoh sistem pengoperasian adalah Microsoft Windows 95/98/NT.dari beberapa program/ aplikasi secara serentak pada satu masa.Bahasa yang digunakan meliputi simbol-simbol. AIX) dan Linux.Pemprograman Pelbagai (Multi-tasking) ialah keupayaan satu-satu komputer melaksanakan arahanarahan .komputer dengan pengguna. .

ataupun kerja-kerja otomasi bagi memenuhi keperluan pengguna. .Contoh-contoh Sistem Aplikasi : ~ Sistem Kewangan UPP (SKUPP) = mengendalikan urusan kewangan.Program yang disediakan dan diuji mengikut keperluan pengguna.Contohnya: COBOL.Boleh didapati dengan cepat dan mudah. ~Sistem Inventori = mengendalikan urusan keluar-masuk peralatan / perkakasan. .Menggunakan bentuk simbolik.Ianya lebih mudah difahami tetapi memerlukan penterjemah. ii) Bahasa Peringkat Tinggi .Menterjemah dan melaksanakan arahan dalam program secara baris demi baris. .difahami oleh setiap komputer. 2) Penterjemah i) Assembler . VISUAL BASIC dan C++.Program-programnya telah tersedia dipasaran.Membaca program sumber yang ditulis di dalam bahasa-bahasa peringkat tinggi dan menukarkan arahanarahan ke dalam bahasa mesin (program objek). ~Sistem Pengurusan Personel (SISPEN) = mengendalikan maklumat kakitangan. . . . . .Program-program yang direkabentuk khas untuk komputer bagi melaksanakan sesuatu tugasan. .Terbahagi kepada 3 kategori : 1) User Coded 2) Pakej .Membaca dan menterjemah arahan-arahan yang bertulis ke dalam bahasa mesin. ii) Compiler iii) Interpreter >> Perisian Aplikasi . .Masalah ialah sukar ditulis dan difahami. b) Bahasa Penghimpun . masalah.Ialah bahasa yang lebih ringkas dan lebih mirip kepada bahasa Inggeris. FORTRAN.

Masalah aplikasi pakej : ~ Kadang kala tidak sesuai dengan sesuatu komputer ~ Tidak berapa sesuai dengan keperluan pengguna ~ Tidak boleh dibuat pindaan ke atas pakej.Word Processing : MS-Words .. Contohnya : .Boleh digunakan terus oleh pengguna apabila dipasang (install).Database (pangkalan data) : MS-Access . 3) Customized . .Campuran di antara kriteria kedua-dua jenis aplikasi di atas.Spreadsheet (lembaran kerja) : MS-Excel .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful