APA ITU KOMPUTER

::

Komputer ialah alat atau mesin automatik yang boleh diaturcarakan untuk menerima data dan mengolah data, seperti melakukan pengiraan matematik, logik atau pemprosesan lain dan kemudian mengeluarkan data terproses secara bersistem. Komputer berfungsi sebagai alat untuk memproses DATA menjadi MAKLUMAT. Ringkasan prosesan oleh komputer adalah seperti beberapa definasi dibawah : Data Maklumat Input Output Proses Fail input kepada komputer di dalam bentuk-bentuk seperti nombor, huruf-huruf, perkataan dan sebagainya. data yang telah diproses dan dianalisa yang digunakan untuk membuat sesuatu keputusan. data yang dimasukkan ke dalam sesuatu sistem untuk diproses. sesuatu maklumat yang dihasilkan hasil daripada prosesan di dalam sesuatu sistem aktiviti seperti (isih dan analisa) yang dilakukan ke atas data untuk menghasilkan maklumat. himpunan sesuatu data dan maklumat.

SISTEM KOMPUTER :: Sistem komputer di bina dari beberapa sub-komponen sistem, yang berkebolehan untuk melakukan proses atau aktiviti pengiraan dan tugasan yang kompleks. Antara contoh tugasan yang boleh dilakukan oleh sesuatu sistem komputer adalah melaksanakan Sistem Gaji, Sistem Personel dan Sistem Kawalan seperti permotoran kereta. Ianya terdapat di dalam berbagai saiz, kos dan juga keupayaan. Biasanya ia adalah berkait rapat dengan

Antara kandungan Unit Asas adalah Papan Utama (Motherboard) yang padanya terdapat Ingatan utama (RAM/ROM) dan juga Unit Pemprosesan Pusat (CPU). Ia menyerupai sebuah enjin di dalam kereta yang membuatkan sesebuah kereta bergerak. . yang mana 1MB boleh menyimpan sebanyak 1 Juta aksara. Ianya boleh merupakan samada didalam bentuk teks atau grafik.Terdapat juga storan utama (hard disk) dan pemacu samada disket atau / dan CD.RAM selalunya mengandungi aturcara (program) dan data. Contoh umum sesebuah sistem komputer : Antara komponennya adalah : . Lebih kompleks dan berat tugasan sesuatu aktiviti itu maka sistem komputer itu akan tinggi dari segi kos dan keupayaannya dan kadangkala saiz.CPU adalah merupakan alatan yang melaksanakan semua arahan program dan memproses data. Unit ukuran RAM adalah Megabyte (MB).Biasanya digunakan untuk memaparkan sesuatu informasi kepada pengguna.tugasan yang akan dilakukan oleh sesuatu sistem komputer tersebut. Base Unit (Unit Asas ) . Minimun saiz ingatan sesebuah sistem komputer sekarang adalah 32 MB. Monitor . . .

Butang yang terdapat pada sesuatu mouse terdiri dari 2 atau 3. Unit Pemprosesan Pusat 2. Pixel (picture element) adalah unit ukuran resolusi. . Komponen Storan >> Unit Pemprosesan Pusat Mouse . Komponen Output 4. . Saiz sesuatu monitor berkait dengan harganya. Komponen-komponen utama di dalam sesebuah sistem komputer adalah : 1.Biasanya digunakan oleh pengguna untuk memasukkan data dan arahan ke dalam sistem komputer. Keyboard . 800X600 dan 1024X768 pixel.Perkakasan komputer adalah merupakan komponen fizikal sesuatu sistem komputer.Digunakan untuk mengarahkan kepada sesuatu pilihan. Ianya digunakan untuk aktiviti melaksana dan memilih PERKAKASAN KOMPUTER :: . Perkakasan komputer juga dikenali sebagai peranti(device). Lebih tinggi resolusi maka monitor yang diperlukan adalah lebih besar saiznya dan juga mempunyai keupayaan refresh yang tinggi. 15in dan 17in. Ia terdapat di dalam 3 mod resolusi iaitu 640X480. Ia merujuk kepada bahagian-bahagian yang membentuk sebuah komputer yang lengkap.Mempunyai berbagai saiz antaranya 14in. . Ianya digerakkan oleh pergerakan tangan yang membawanya kepada sesuatu icon dan posisinya akan dipaparkan pada skrin.Antara ciri-ciri penting sesebuah monitor adalah resolusi paparannya. Komponen Input 3. Lebih besar saiznya maka lebih tinggilah harganya..

. Di antara fungsi-fungsi CPU ialah : . Antara alatannya adalah : . UNIT KAWALAN (Control Unit) . .Melaksanakan arahan-arahan pemprosesan data yang tersimpan di dalam Ingatan. Biasanya ia digelar sebagai otak sistem komputer.Unit Pemprosesan Pusat (CPU ) ialah pusat sistem komputer. . UNIT ARITHMETIK/LOGIK (Arithmetic Logic Unit) >> Komponen Input Membenarkan pengguna untuk memasukkan data/ maklumat ke dalam komputer untuk tujuan penyimpanan dan pemprosesan.Mengeluarkan arahan-arahan kepada unit-unit lain. tolak. .Mengawal aliran-aliran data semasa pemprosesan.Bertindak sebagai pengawal dalam melakukan segala operasi komputer.Memproses data di dalam sistem komputer.Mentafsirkan semua langkah-langkah program. Ia adalah bahagian komputer yang paling rumit dan berkuasa. bahagi dan darab). .Melaksanakan pengiraan arithmetik (campur. Ia juga alat bagi pengguna memberikan arahanarahan komputer.Menterjemahkan hasil-hasil pemprosesan kepada bentuk yang difahami dan boleh digunakan oleh manusia ataupun komputer-komputer lain.Mengawal dan mengkordinasikan operasioperasi seluruh sistem komputer. . Komponen Di dalam Unit Pemprosesan .

setiap pergerakan akan diterjemahkan kepada kordinat X dan Y yang mana ianya menunjukkan posisi mouse tersebut pada sesuatu masa. .Ia biasanya dipegang ditangan kanan dan digerakkan diatas satu permukaan yang rata.Keyboard biasanya digunakan untuk memasukkan maklumat/data ke dalam komputer ataupun memasukkan arahan komputer.Ianya digunakan untuk memilih sesuatu item daripada menu atau mengklik keatas sesuatu objek grafik pada skrin komputer yang mana ianya nanti akan menghantar satu isyarat arahan kepada komputer untuk melaksanakannya. . 2) Butang Kanan untuk arahan tambahan(attributes /options) seperti mengeluarkan maklumat tambahan dan juga menu ataupun lain-lain pilihan.EBCDIC (Extended Binary Coded Decimal Interchange Code) yang digunakan oleh IBM. Keyboard (Papan Kekunci) . Apabila digerakkan.Pengguna mestilah menekan sesuatu kekunci untuk menghasilkan kod-kod yang mewakili sesuatu aksara.. .Kod-kod tersebut adalah di dalam bentuk ASCII dan EBCDIC. ini bermakna aksara yang dihasilkan adalah 128 kekunci aksara. Menggunakan 7 bit kod.Biasanya tetikus mempunyai 2 butang. . .ASCII (American Standard Code for Information Interchange).Operasi pada mouse adalah seperti berikut : .Walaupun begitu konfigurasi tetikus boleh ditukar dengan menggunakan arahan di dalam Windows95/98. . Mouse (Tetikus) . . Amnya fungsi butang-butang tersebut adalah: 1) Butang Kiri untuk arahan melaksanakan (execute).

. 3) Sheet Feed scanner.Imej yang di masukkan adalah di dalam bentuk hitam/putih.Gambar yang dihasilkan tidak perlu dicuci. Cara yang digunakan adalah tekan butang Kiri atas sesuatu item tanpa lepaskannya dan alihkan Mouse ketempat yang dikehendaki. 2) FlatBed scanner (seperti di dalam gambar). Selalunya digunakan untuk memilih(select) sesuatu item pada skrin.Jumlah simpanan photo dan resolusinya adalah bergantung kepada sesebuah kamera.Adalah merupakan alat yang digunakan untuk mengimbas dokumen yang mengandungi teks atau grafik dan menukarkan mereka kepada bitmap (picture image) atau teks. . . ianya boleh dicetak dengan menggunakan .Terdapat di dalam 3 bentuk : 1) Hand-held scanner. iv) Drag (Heret). Scanner (Pengimbas) . iii) Double Click (Dua kali Klik) pada butang kiri. ii) Single Click ( Sekali Klik) pada butang kanan. .Merupakan sebuah kamera yang berkeupayaan untuk menangkap photo secara terus ke dalam imej yang berbentuk digital dan menyimpannya di dalam kamera tersebut untuk tujuan pindah-turun kemudian. Selalunya digunakan untuk mengeluarkan arahan tambahan pada item/ icon. Selalunya digunakan untuk melaksanakan arahan /program apabila aktiviti memlilih telah dilakukan. Digital Camera .Scanner juga digunakan bersama-sama dengan perisian OCR (Optical Character Recognition) untuk mengimbas dokumen berbentuk teks dan menukarkannya kedalam bentuk komputer teks semula. Selalunya digunakan untuk mengalih atau menempatkan sesuatu item pada satu tempat. greyscale atau berwarna. bergantung kepada ciri di dalam sesuatu scanner. .i) Single Click ( Sekali Klik) pada butang kiri.

Terbahagi kepada 2 jenis : Digitizer (Pendigit) .Ia memaparkan output hasil daripada proses sesuatu aplikasi dan juga maklumat atau arahan yang di taipkan. . Pencetak (Printer) Ada 3 jenis : 1) Pencetak yang menggunakan tekanan (impact printer). Unit Paparan (Visual Display Unit) . Unit ukuran resolusi diukur di dalam unit pixel iaitu picture elements. .Resolusi paparan boleh diubah di dalam 3 saiz iaitu 640X480.Cara mencetak serupa dengan mesin taip. 15in dan 17in (diukur di dalam cara melintang-bucu atau diagonal) . . peta dan peralatan kejuruteraan.Input yang dimasukkan adalah merupakan siri titik-titik yang menggambarkan sesuatu objek. Hasil daripada kesemua titik-titik akan terbentuklah sesuatu objek dan kemudiannya di kemaskinikan oleh perisian yang khusus. .Terdapat di dalam berbagai saiz.Digunakan untuk memasukkan maklumat yang memerlukan sesuatu kordinasi. . 800X600 dan 1024X768. .Biasanya setiap kamera digital disertakan dengan perisian untuk tujuan pindah-turun gambar dan juga kemaskinian atau suntingan. biasanya di dalam ukuran 14in.Biasanya digunakan di dalam bidang CAD (Computer Aided Draughting) di dalam menghasilkan pelan sesebuah bangunan. .Biasa disebut sebagai terminal/ monitor/ skrin . . >> Komponen Output Antara alatannya adalah : .pencetak yang berkeupayaan mencetak photo.

Menggunakan kod magnet. ii) Pencetak daisy wheel. Gelungan pita magnet (magnetic tape) 2. aksara pada kertas output. Ia menggunakan sejenis kertas khas yang boleh mengeluarkan aksara apabila dipanaskan.Digunakan dengan meluas kerana murah dan mudah dibawa.Boleh mencetak grafik berwarna (seperti peta) dengan baik. . 2) Pencetak yang tidak menggunakan tekanan (laser printer). Pita Magnet (Magnetic Tape) .Biasanya digunakan pada mesin fax dan pencetak mudahalih.Mengeluar dan memindahkan imej.Boleh mencetak dengan pantas dan berkualiti Contoh : Pencetak laser 20. . . . Contoh : Digital plotter.Terbahagi kepada 2 jenis : i) Pencetak ink jet / deskjet.Menggunakan pemacu pita magnet (magnetic tape drive). . 3) Pencetak yang menggunakan haba (thermal printer).000 baris seminit. Cakera Liut (Magnetic Disc) . . . Diantara media storan adalah seperti di bawah : . perisian aplikasi dan perisian sistem pengoperasian.Berbentuk bulat dan nipis seperti piring hitam.Antara kegunaannya adalah mencetak kod bar >> Komponen Storan Digunakan untuk menyimpan data.Terdapat 3 jenis : 1. Kaset 3. .i) Pencetak dot matrik.Ia menggunakan teknik haba iaitu dengan membakar satu kawasan kecil pada kertas untuk membentuk aksara. ii) Pencetak laser. Katrij . .

.Lebih besar saiz sesuatu hard-disk bermakna lebih banyak data akan dapat dimuatkan. (Nota perbandingan: 1 Byte = 1 aksara dan 1 Byte = 8 bit. Unit ukurannya adalah di dalam unit Megabyte/Gigabyte. Perbandingannya adalah seperti berikut . .Biasanya diletakkan di dalam bekas. .Biasanya beberapa kepingan diletakkan sekali di dalam satu bekas dengan suatu jarak. Dan diantaranya pula akan terdapat satu alat pembaca (read/write head). . (bit adalah unit terkecil) ) Cakera Optik .Biasanye berupaya untuk menyimpan data . 3) 8 inci ukuran lebar.1 GB sehingga 10 GB.Permukaan cakera disaduri dengan bahan oksida magnet dan fleksi. . (1 Megabyte = 1 juta aksara).Ianya berputar dengan kelajuan minimum 3600 pusingan seminit di atas paksinya. . Biasanya terdapat di dalam saiz di antara 3. 2) 5 1/4 inci.Saiz muatan biasanya adalah 1.Ianya juga dipanggil Disket atau Floppy Disk dan terdapat di dalam 3 saiz : 1) 3.44 MB.5 inci. Cakera Keras (Hard Disc) . (1 Gigabyte = 1 ribu Megabyte) dan . . . Ianya perlu menggunakan pemacu disket di dalam urusan penyimpanan data.Ianya dibuat daripada aluminium ataupun daripada bahan ceramicyang kemudianya disaluti oleh bahan magnetik (magnetic particles).Saiz sesuatu hard-disk diukur pada keupayaan menyimpannya.Menggunakan teknologi laser dan menggunakan (Compact Disc/ Digital Video Data) bahan yang dipanggil amorphous crystal yang di salut pada permukaannya.

Kurang sedikit daripada masa capaian data di dalam disket. Kedua-duanya mempunyai fungsi yang agak sama iaitu mengandungi data atau arahan yang akan digunakan oleh pemproses untuk melaksanakan tugasan. . Dan sekarang ini di dalam kelajuan 56x.sehingga 700MB data. .tempat / ruang bagi prosesor menyimpan arahan dan data.Storan Semikonduktor.Capaian masanya juga diukur di dalam ukuran 24x.Proses capaian datanya dibuat oleh pancaran laser. . Namun begitu banyak R&D telah dilakukan terhadap masa capaiannya.Capaian masa (access time) .Mempunyai masa capaian selaju 300ms.samada ingatannya kekal atau tidak apabila bekalan eletrik dimatikan. . Pancaran cahaya laser tersebut akan melaluinya dan seterusnya menghasilkan data binary '0' dan '1'.Lokasi alamat (address location) .Ingatan yang tidak ruap (non-volatile). >> Komponen Ingatan Ingatan komputer terbahagi kepada 2 jenis iaitu ROM (Read Only Memory) dan RAM (Random Access Memory). . . .masa yang diambil oleh prosesor untuk membaca dan menulis arahan ROM (Read Only Memory) . .Ruapan (volatility) . . .Hanya boleh membaca arahan dari ingatan yang telah tersedia. Data disimpan di dalam susunan bersiri yang dipanggil lands (satu permukaan rata) dan pits (satu lubang atau lekok).Program/ data pada tidak terpadam apabila hilangnya kuasa letrik.Data binary ini nanti akan diterjemahkan kepada teks ataupun imej oleh perisian. 32x dan 48x. Ia juga mempunyai ciri-ciri yang sama iaitu : .

. ii) menjadual dan menyelaras operasi komputer. . (read/write memory).Data dan maklumat yang boleh dipinda..Storan Semikonduktor.Perisian komputer merupakan satu set program dan prosidur yang berkait rapat dengan operasi sesebuah komputer. .Boleh dibahagikan kepada 2 kategori iaitu : i) Sistem Pengoperasian . . .Program/ data di dalam ROM tidak boleh dipinda. . . :: PERISIAN KOMPUTER :: . . RAM (Random Access Memory) .Ingatan sementara.Ialah satu set program yang dapat mengoptimakan penggunaan sistem komputer.Data dan maklumat akan terhapus apabila bekalan eletrik terputus.Sebagai supervisor ia berfungsi untuk : i) mengawal operasi komputer. iii) menjadi media perantaraan antara perkakasan .Ingatan yang boleh dibaca dan tulis pada setiap masa.3 kategori utama perisian komputer ialah : 1) Perisian Sistem 2) Perisian Pemprograman 3) Perisian Aplikasi >> Perisian Sistem .Ingatan ruap (volatile).Program ialah satu susunan arahan-arahan yang ditulis dengan tepat untuk menyelesaikan sesuatu tugas.

Set program-program yang membolehkan seseorang berkomunikasi dengan komputer. Unix (Solaris.Pemprograman Pelbagai (Multi-tasking) ialah keupayaan satu-satu komputer melaksanakan arahanarahan .Digunakan untuk menyusun data-data mengikut susunan yang diperlukan. aksara dan peraturan-peraturan sintaksis (syntax).Digunakan untuk memindahkan satu set data/fail daripada satu media kepada media output yang lain. ii) Mencantum (Merging) . ii) Utiliti >> Perisian Pemprograman . . .dari beberapa program/ aplikasi secara serentak pada satu masa.Antara contoh sistem pengoperasian adalah Microsoft Windows 95/98/NT.komputer dengan pengguna. . iii) Salin (Copy) .Pemprosesan Pelbagai melibatkan penyambungan beberapa unit pemprosesan pusat bagi tujuan operasi pemprosesan data. . .Menggunakan kod-kod sistem binari yang boleh .Mengabungkan beberapa fail ke dalam satu fail sahaja.Biasanya meliputi program-program yang melakukan kerja atau tugasan yang sama dan berulang. . .Biasanya dibekalkan berserta dengan perisian/ peralatan yang dibeli. .Terdapat dalam 2 kategori utama : 1) Bahasa-bahasa Pemprograman i) Bahasa Peringkat Rendah a) Bahasa Mesin .Antara perkara-perkara yang boleh dilakukan adalah seperti operasi : i) Mengisih (Sorting) . AIX) dan Linux.Bahasa yang digunakan meliputi simbol-simbol.

Program-program yang direkabentuk khas untuk komputer bagi melaksanakan sesuatu tugasan. ii) Bahasa Peringkat Tinggi . . ataupun kerja-kerja otomasi bagi memenuhi keperluan pengguna. ~Sistem Inventori = mengendalikan urusan keluar-masuk peralatan / perkakasan. . .Ianya lebih mudah difahami tetapi memerlukan penterjemah.Ialah bahasa yang lebih ringkas dan lebih mirip kepada bahasa Inggeris. .Program yang disediakan dan diuji mengikut keperluan pengguna. ~Sistem Pengurusan Personel (SISPEN) = mengendalikan maklumat kakitangan.difahami oleh setiap komputer. .Menggunakan bentuk simbolik.Terbahagi kepada 3 kategori : 1) User Coded 2) Pakej . . .Program-programnya telah tersedia dipasaran. .Contohnya: COBOL.Boleh didapati dengan cepat dan mudah. masalah. .Menterjemah dan melaksanakan arahan dalam program secara baris demi baris. ii) Compiler iii) Interpreter >> Perisian Aplikasi . VISUAL BASIC dan C++.Membaca program sumber yang ditulis di dalam bahasa-bahasa peringkat tinggi dan menukarkan arahanarahan ke dalam bahasa mesin (program objek). FORTRAN. b) Bahasa Penghimpun .Contoh-contoh Sistem Aplikasi : ~ Sistem Kewangan UPP (SKUPP) = mengendalikan urusan kewangan. 2) Penterjemah i) Assembler .Masalah ialah sukar ditulis dan difahami.Membaca dan menterjemah arahan-arahan yang bertulis ke dalam bahasa mesin. .

3) Customized ..Database (pangkalan data) : MS-Access .Campuran di antara kriteria kedua-dua jenis aplikasi di atas. . Contohnya : .Spreadsheet (lembaran kerja) : MS-Excel .Word Processing : MS-Words .Boleh digunakan terus oleh pengguna apabila dipasang (install).Masalah aplikasi pakej : ~ Kadang kala tidak sesuai dengan sesuatu komputer ~ Tidak berapa sesuai dengan keperluan pengguna ~ Tidak boleh dibuat pindaan ke atas pakej.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful