P. 1
APA ITU KOMPUTER

APA ITU KOMPUTER

|Views: 137|Likes:
Published by roslicina

More info:

Published by: roslicina on Mar 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/31/2015

pdf

text

original

APA ITU KOMPUTER

::

Komputer ialah alat atau mesin automatik yang boleh diaturcarakan untuk menerima data dan mengolah data, seperti melakukan pengiraan matematik, logik atau pemprosesan lain dan kemudian mengeluarkan data terproses secara bersistem. Komputer berfungsi sebagai alat untuk memproses DATA menjadi MAKLUMAT. Ringkasan prosesan oleh komputer adalah seperti beberapa definasi dibawah : Data Maklumat Input Output Proses Fail input kepada komputer di dalam bentuk-bentuk seperti nombor, huruf-huruf, perkataan dan sebagainya. data yang telah diproses dan dianalisa yang digunakan untuk membuat sesuatu keputusan. data yang dimasukkan ke dalam sesuatu sistem untuk diproses. sesuatu maklumat yang dihasilkan hasil daripada prosesan di dalam sesuatu sistem aktiviti seperti (isih dan analisa) yang dilakukan ke atas data untuk menghasilkan maklumat. himpunan sesuatu data dan maklumat.

SISTEM KOMPUTER :: Sistem komputer di bina dari beberapa sub-komponen sistem, yang berkebolehan untuk melakukan proses atau aktiviti pengiraan dan tugasan yang kompleks. Antara contoh tugasan yang boleh dilakukan oleh sesuatu sistem komputer adalah melaksanakan Sistem Gaji, Sistem Personel dan Sistem Kawalan seperti permotoran kereta. Ianya terdapat di dalam berbagai saiz, kos dan juga keupayaan. Biasanya ia adalah berkait rapat dengan

Lebih kompleks dan berat tugasan sesuatu aktiviti itu maka sistem komputer itu akan tinggi dari segi kos dan keupayaannya dan kadangkala saiz. Monitor .Biasanya digunakan untuk memaparkan sesuatu informasi kepada pengguna.Terdapat juga storan utama (hard disk) dan pemacu samada disket atau / dan CD. . Ianya boleh merupakan samada didalam bentuk teks atau grafik. Unit ukuran RAM adalah Megabyte (MB). Ia menyerupai sebuah enjin di dalam kereta yang membuatkan sesebuah kereta bergerak.CPU adalah merupakan alatan yang melaksanakan semua arahan program dan memproses data. Minimun saiz ingatan sesebuah sistem komputer sekarang adalah 32 MB. .tugasan yang akan dilakukan oleh sesuatu sistem komputer tersebut. Contoh umum sesebuah sistem komputer : Antara komponennya adalah : .RAM selalunya mengandungi aturcara (program) dan data.Antara kandungan Unit Asas adalah Papan Utama (Motherboard) yang padanya terdapat Ingatan utama (RAM/ROM) dan juga Unit Pemprosesan Pusat (CPU). . Base Unit (Unit Asas ) . yang mana 1MB boleh menyimpan sebanyak 1 Juta aksara.

Komponen Input 3. . 800X600 dan 1024X768 pixel.Perkakasan komputer adalah merupakan komponen fizikal sesuatu sistem komputer. . Ianya digunakan untuk aktiviti melaksana dan memilih PERKAKASAN KOMPUTER :: .Mempunyai berbagai saiz antaranya 14in.Butang yang terdapat pada sesuatu mouse terdiri dari 2 atau 3. Komponen-komponen utama di dalam sesebuah sistem komputer adalah : 1. Perkakasan komputer juga dikenali sebagai peranti(device).Antara ciri-ciri penting sesebuah monitor adalah resolusi paparannya.. Unit Pemprosesan Pusat 2. Keyboard . . Komponen Output 4. 15in dan 17in. Saiz sesuatu monitor berkait dengan harganya. Lebih tinggi resolusi maka monitor yang diperlukan adalah lebih besar saiznya dan juga mempunyai keupayaan refresh yang tinggi. Ia merujuk kepada bahagian-bahagian yang membentuk sebuah komputer yang lengkap. Ia terdapat di dalam 3 mod resolusi iaitu 640X480.Biasanya digunakan oleh pengguna untuk memasukkan data dan arahan ke dalam sistem komputer. Pixel (picture element) adalah unit ukuran resolusi. Lebih besar saiznya maka lebih tinggilah harganya.Digunakan untuk mengarahkan kepada sesuatu pilihan. Ianya digerakkan oleh pergerakan tangan yang membawanya kepada sesuatu icon dan posisinya akan dipaparkan pada skrin. Komponen Storan >> Unit Pemprosesan Pusat Mouse .

. Komponen Di dalam Unit Pemprosesan .Unit Pemprosesan Pusat (CPU ) ialah pusat sistem komputer.Mengawal aliran-aliran data semasa pemprosesan.Bertindak sebagai pengawal dalam melakukan segala operasi komputer. UNIT ARITHMETIK/LOGIK (Arithmetic Logic Unit) >> Komponen Input Membenarkan pengguna untuk memasukkan data/ maklumat ke dalam komputer untuk tujuan penyimpanan dan pemprosesan.Menterjemahkan hasil-hasil pemprosesan kepada bentuk yang difahami dan boleh digunakan oleh manusia ataupun komputer-komputer lain.Mengeluarkan arahan-arahan kepada unit-unit lain. UNIT KAWALAN (Control Unit) . Ia juga alat bagi pengguna memberikan arahanarahan komputer. . tolak. Ia adalah bahagian komputer yang paling rumit dan berkuasa. Antara alatannya adalah : . .Mentafsirkan semua langkah-langkah program. .Melaksanakan pengiraan arithmetik (campur. bahagi dan darab). .Melaksanakan arahan-arahan pemprosesan data yang tersimpan di dalam Ingatan. . Biasanya ia digelar sebagai otak sistem komputer. Di antara fungsi-fungsi CPU ialah : .Mengawal dan mengkordinasikan operasioperasi seluruh sistem komputer.Memproses data di dalam sistem komputer.

EBCDIC (Extended Binary Coded Decimal Interchange Code) yang digunakan oleh IBM.Operasi pada mouse adalah seperti berikut : .Kod-kod tersebut adalah di dalam bentuk ASCII dan EBCDIC.Ia biasanya dipegang ditangan kanan dan digerakkan diatas satu permukaan yang rata.Pengguna mestilah menekan sesuatu kekunci untuk menghasilkan kod-kod yang mewakili sesuatu aksara.ASCII (American Standard Code for Information Interchange). .Keyboard biasanya digunakan untuk memasukkan maklumat/data ke dalam komputer ataupun memasukkan arahan komputer.Walaupun begitu konfigurasi tetikus boleh ditukar dengan menggunakan arahan di dalam Windows95/98. 2) Butang Kanan untuk arahan tambahan(attributes /options) seperti mengeluarkan maklumat tambahan dan juga menu ataupun lain-lain pilihan. Apabila digerakkan. Amnya fungsi butang-butang tersebut adalah: 1) Butang Kiri untuk arahan melaksanakan (execute). Mouse (Tetikus) . . Keyboard (Papan Kekunci) . setiap pergerakan akan diterjemahkan kepada kordinat X dan Y yang mana ianya menunjukkan posisi mouse tersebut pada sesuatu masa. .Biasanya tetikus mempunyai 2 butang. . ini bermakna aksara yang dihasilkan adalah 128 kekunci aksara. Menggunakan 7 bit kod.Ianya digunakan untuk memilih sesuatu item daripada menu atau mengklik keatas sesuatu objek grafik pada skrin komputer yang mana ianya nanti akan menghantar satu isyarat arahan kepada komputer untuk melaksanakannya. .. . .

Cara yang digunakan adalah tekan butang Kiri atas sesuatu item tanpa lepaskannya dan alihkan Mouse ketempat yang dikehendaki. Selalunya digunakan untuk melaksanakan arahan /program apabila aktiviti memlilih telah dilakukan. Selalunya digunakan untuk mengeluarkan arahan tambahan pada item/ icon.Adalah merupakan alat yang digunakan untuk mengimbas dokumen yang mengandungi teks atau grafik dan menukarkan mereka kepada bitmap (picture image) atau teks. bergantung kepada ciri di dalam sesuatu scanner. .Gambar yang dihasilkan tidak perlu dicuci. Selalunya digunakan untuk memilih(select) sesuatu item pada skrin. 2) FlatBed scanner (seperti di dalam gambar). . Scanner (Pengimbas) . ii) Single Click ( Sekali Klik) pada butang kanan. . Digital Camera .Scanner juga digunakan bersama-sama dengan perisian OCR (Optical Character Recognition) untuk mengimbas dokumen berbentuk teks dan menukarkannya kedalam bentuk komputer teks semula. . greyscale atau berwarna. . iv) Drag (Heret).Imej yang di masukkan adalah di dalam bentuk hitam/putih. iii) Double Click (Dua kali Klik) pada butang kiri. Selalunya digunakan untuk mengalih atau menempatkan sesuatu item pada satu tempat. ianya boleh dicetak dengan menggunakan . 3) Sheet Feed scanner.i) Single Click ( Sekali Klik) pada butang kiri.Terdapat di dalam 3 bentuk : 1) Hand-held scanner.Merupakan sebuah kamera yang berkeupayaan untuk menangkap photo secara terus ke dalam imej yang berbentuk digital dan menyimpannya di dalam kamera tersebut untuk tujuan pindah-turun kemudian.Jumlah simpanan photo dan resolusinya adalah bergantung kepada sesebuah kamera.

.Input yang dimasukkan adalah merupakan siri titik-titik yang menggambarkan sesuatu objek. 15in dan 17in (diukur di dalam cara melintang-bucu atau diagonal) . . .Digunakan untuk memasukkan maklumat yang memerlukan sesuatu kordinasi. 800X600 dan 1024X768. .Ia memaparkan output hasil daripada proses sesuatu aplikasi dan juga maklumat atau arahan yang di taipkan. Pencetak (Printer) Ada 3 jenis : 1) Pencetak yang menggunakan tekanan (impact printer).Terdapat di dalam berbagai saiz.Cara mencetak serupa dengan mesin taip.Biasanya digunakan di dalam bidang CAD (Computer Aided Draughting) di dalam menghasilkan pelan sesebuah bangunan.Biasa disebut sebagai terminal/ monitor/ skrin . . biasanya di dalam ukuran 14in.Resolusi paparan boleh diubah di dalam 3 saiz iaitu 640X480.pencetak yang berkeupayaan mencetak photo. . .Biasanya setiap kamera digital disertakan dengan perisian untuk tujuan pindah-turun gambar dan juga kemaskinian atau suntingan. Unit ukuran resolusi diukur di dalam unit pixel iaitu picture elements. . peta dan peralatan kejuruteraan. Hasil daripada kesemua titik-titik akan terbentuklah sesuatu objek dan kemudiannya di kemaskinikan oleh perisian yang khusus. >> Komponen Output Antara alatannya adalah : .Terbahagi kepada 2 jenis : Digitizer (Pendigit) . Unit Paparan (Visual Display Unit) .

Ia menggunakan sejenis kertas khas yang boleh mengeluarkan aksara apabila dipanaskan.Antara kegunaannya adalah mencetak kod bar >> Komponen Storan Digunakan untuk menyimpan data. ii) Pencetak daisy wheel. 3) Pencetak yang menggunakan haba (thermal printer). Kaset 3.Menggunakan pemacu pita magnet (magnetic tape drive). Diantara media storan adalah seperti di bawah : . . Contoh : Digital plotter. 2) Pencetak yang tidak menggunakan tekanan (laser printer). . . perisian aplikasi dan perisian sistem pengoperasian.Digunakan dengan meluas kerana murah dan mudah dibawa.Berbentuk bulat dan nipis seperti piring hitam.Mengeluar dan memindahkan imej.000 baris seminit.Boleh mencetak dengan pantas dan berkualiti Contoh : Pencetak laser 20. Katrij . Cakera Liut (Magnetic Disc) .i) Pencetak dot matrik.Terdapat 3 jenis : 1. ii) Pencetak laser.Boleh mencetak grafik berwarna (seperti peta) dengan baik. . .Biasanya digunakan pada mesin fax dan pencetak mudahalih. . Pita Magnet (Magnetic Tape) .Terbahagi kepada 2 jenis : i) Pencetak ink jet / deskjet. Gelungan pita magnet (magnetic tape) 2. . .Menggunakan kod magnet. . aksara pada kertas output.Ia menggunakan teknik haba iaitu dengan membakar satu kawasan kecil pada kertas untuk membentuk aksara.

Permukaan cakera disaduri dengan bahan oksida magnet dan fleksi. Perbandingannya adalah seperti berikut .Ianya dibuat daripada aluminium ataupun daripada bahan ceramicyang kemudianya disaluti oleh bahan magnetik (magnetic particles).Saiz sesuatu hard-disk diukur pada keupayaan menyimpannya. (1 Megabyte = 1 juta aksara). .Menggunakan teknologi laser dan menggunakan (Compact Disc/ Digital Video Data) bahan yang dipanggil amorphous crystal yang di salut pada permukaannya. . . . . Biasanya terdapat di dalam saiz di antara 3. 3) 8 inci ukuran lebar.Biasanye berupaya untuk menyimpan data .Ianya berputar dengan kelajuan minimum 3600 pusingan seminit di atas paksinya. (bit adalah unit terkecil) ) Cakera Optik . .Saiz muatan biasanya adalah 1.Ianya juga dipanggil Disket atau Floppy Disk dan terdapat di dalam 3 saiz : 1) 3. (1 Gigabyte = 1 ribu Megabyte) dan . Ianya perlu menggunakan pemacu disket di dalam urusan penyimpanan data.44 MB. Dan diantaranya pula akan terdapat satu alat pembaca (read/write head). (Nota perbandingan: 1 Byte = 1 aksara dan 1 Byte = 8 bit.5 inci.1 GB sehingga 10 GB. 2) 5 1/4 inci. Unit ukurannya adalah di dalam unit Megabyte/Gigabyte. . .Lebih besar saiz sesuatu hard-disk bermakna lebih banyak data akan dapat dimuatkan.Biasanya diletakkan di dalam bekas.Biasanya beberapa kepingan diletakkan sekali di dalam satu bekas dengan suatu jarak. Cakera Keras (Hard Disc) .

Lokasi alamat (address location) . >> Komponen Ingatan Ingatan komputer terbahagi kepada 2 jenis iaitu ROM (Read Only Memory) dan RAM (Random Access Memory).sehingga 700MB data.Capaian masa (access time) .Hanya boleh membaca arahan dari ingatan yang telah tersedia. Kedua-duanya mempunyai fungsi yang agak sama iaitu mengandungi data atau arahan yang akan digunakan oleh pemproses untuk melaksanakan tugasan. Kurang sedikit daripada masa capaian data di dalam disket.Storan Semikonduktor. . . 32x dan 48x. .Mempunyai masa capaian selaju 300ms. . . .Capaian masanya juga diukur di dalam ukuran 24x. Data disimpan di dalam susunan bersiri yang dipanggil lands (satu permukaan rata) dan pits (satu lubang atau lekok). Pancaran cahaya laser tersebut akan melaluinya dan seterusnya menghasilkan data binary '0' dan '1'. . Namun begitu banyak R&D telah dilakukan terhadap masa capaiannya. .Data binary ini nanti akan diterjemahkan kepada teks ataupun imej oleh perisian.Program/ data pada tidak terpadam apabila hilangnya kuasa letrik. Dan sekarang ini di dalam kelajuan 56x. .masa yang diambil oleh prosesor untuk membaca dan menulis arahan ROM (Read Only Memory) . Ia juga mempunyai ciri-ciri yang sama iaitu : .Ruapan (volatility) .Ingatan yang tidak ruap (non-volatile).tempat / ruang bagi prosesor menyimpan arahan dan data.Proses capaian datanya dibuat oleh pancaran laser.samada ingatannya kekal atau tidak apabila bekalan eletrik dimatikan. .

Data dan maklumat yang boleh dipinda.Data dan maklumat akan terhapus apabila bekalan eletrik terputus. .Ingatan ruap (volatile). . .Perisian komputer merupakan satu set program dan prosidur yang berkait rapat dengan operasi sesebuah komputer. .Boleh dibahagikan kepada 2 kategori iaitu : i) Sistem Pengoperasian . iii) menjadi media perantaraan antara perkakasan . :: PERISIAN KOMPUTER :: .Sebagai supervisor ia berfungsi untuk : i) mengawal operasi komputer. . (read/write memory).Ialah satu set program yang dapat mengoptimakan penggunaan sistem komputer.Program/ data di dalam ROM tidak boleh dipinda.3 kategori utama perisian komputer ialah : 1) Perisian Sistem 2) Perisian Pemprograman 3) Perisian Aplikasi >> Perisian Sistem . .. RAM (Random Access Memory) .Ingatan yang boleh dibaca dan tulis pada setiap masa.Ingatan sementara.Storan Semikonduktor. . .Program ialah satu susunan arahan-arahan yang ditulis dengan tepat untuk menyelesaikan sesuatu tugas. ii) menjadual dan menyelaras operasi komputer.

Digunakan untuk memindahkan satu set data/fail daripada satu media kepada media output yang lain.Bahasa yang digunakan meliputi simbol-simbol.Pemprograman Pelbagai (Multi-tasking) ialah keupayaan satu-satu komputer melaksanakan arahanarahan . . ii) Mencantum (Merging) .Biasanya dibekalkan berserta dengan perisian/ peralatan yang dibeli. .Antara contoh sistem pengoperasian adalah Microsoft Windows 95/98/NT. AIX) dan Linux.komputer dengan pengguna.Mengabungkan beberapa fail ke dalam satu fail sahaja. .Biasanya meliputi program-program yang melakukan kerja atau tugasan yang sama dan berulang. iii) Salin (Copy) . ii) Utiliti >> Perisian Pemprograman .Set program-program yang membolehkan seseorang berkomunikasi dengan komputer.Antara perkara-perkara yang boleh dilakukan adalah seperti operasi : i) Mengisih (Sorting) .Digunakan untuk menyusun data-data mengikut susunan yang diperlukan.dari beberapa program/ aplikasi secara serentak pada satu masa.Pemprosesan Pelbagai melibatkan penyambungan beberapa unit pemprosesan pusat bagi tujuan operasi pemprosesan data. aksara dan peraturan-peraturan sintaksis (syntax). . . . Unix (Solaris.Terdapat dalam 2 kategori utama : 1) Bahasa-bahasa Pemprograman i) Bahasa Peringkat Rendah a) Bahasa Mesin . .Menggunakan kod-kod sistem binari yang boleh . .

. ataupun kerja-kerja otomasi bagi memenuhi keperluan pengguna.Menggunakan bentuk simbolik.Contoh-contoh Sistem Aplikasi : ~ Sistem Kewangan UPP (SKUPP) = mengendalikan urusan kewangan. . . ii) Compiler iii) Interpreter >> Perisian Aplikasi .Ianya lebih mudah difahami tetapi memerlukan penterjemah.Contohnya: COBOL.Membaca program sumber yang ditulis di dalam bahasa-bahasa peringkat tinggi dan menukarkan arahanarahan ke dalam bahasa mesin (program objek).difahami oleh setiap komputer. . ~Sistem Pengurusan Personel (SISPEN) = mengendalikan maklumat kakitangan. . FORTRAN. ii) Bahasa Peringkat Tinggi .Program yang disediakan dan diuji mengikut keperluan pengguna. masalah. . b) Bahasa Penghimpun . 2) Penterjemah i) Assembler . . ~Sistem Inventori = mengendalikan urusan keluar-masuk peralatan / perkakasan.Program-program yang direkabentuk khas untuk komputer bagi melaksanakan sesuatu tugasan.Membaca dan menterjemah arahan-arahan yang bertulis ke dalam bahasa mesin.Masalah ialah sukar ditulis dan difahami. . .Boleh didapati dengan cepat dan mudah. VISUAL BASIC dan C++.Program-programnya telah tersedia dipasaran.Menterjemah dan melaksanakan arahan dalam program secara baris demi baris.Terbahagi kepada 3 kategori : 1) User Coded 2) Pakej .Ialah bahasa yang lebih ringkas dan lebih mirip kepada bahasa Inggeris. .

Boleh digunakan terus oleh pengguna apabila dipasang (install). Contohnya : .Word Processing : MS-Words . . 3) Customized ..Database (pangkalan data) : MS-Access .Masalah aplikasi pakej : ~ Kadang kala tidak sesuai dengan sesuatu komputer ~ Tidak berapa sesuai dengan keperluan pengguna ~ Tidak boleh dibuat pindaan ke atas pakej.Spreadsheet (lembaran kerja) : MS-Excel .Campuran di antara kriteria kedua-dua jenis aplikasi di atas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->