P. 1
psikolgi sukan-kajian

psikolgi sukan-kajian

|Views: 51|Likes:
Published by Taikong Hnk

More info:

Published by: Taikong Hnk on Mar 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2013

pdf

text

original

Oleh : Aizat b. Sabri PISMP PJ 7.

6

PENYERTAAN DALAM SUKAN SERTA KESANNYA TERHADAP PEMBENTUKAN PERSONALITI

Cratty (1989).menyatakan 3 penjelasan: Model pengekalan Individu yg tidak mempunyai ciri utk berjaya akan menarik diri daripada bidang sukan Pendapat yg menyokong menyatakan personaliti mempengaruhi penyertaan dlm sukan & pd dsrnya personaliti tidak langsung terjejas kerana menyertai pertandingan tersebut Cth:2 org kanak2 yg mendaftar memasuki kelas renang. .

1993.1986) Model perubahan Kajian mendapati bahawa penyertaan dlm bidang sukan boleh mempengaruhi personaliti individu sama ada yg bersifat positif atau negatif ( Coackley.Model pemilihan Kajian yg mendapati bahawa individu yg mempunyai ciri2 personaliti tertentu akan menyertai serta kekal mengikuti aktiviti tersebut (Dubois.1993) . Seidel & Reppucci.

kerana perbezaan dlm sukan & kedudukan. May 7. Dikalangan atlit muda menunjukkan prestasi di pengaruhi oleh personaliti semasa penyertaan sukan. Bagaimanapun personaliti sebenarnya memberi kesan dlm penyertaan sukan. Kurangnya perbincangan secara berkesan dlm mendifinisikan kejayaan olahraga . . Namun sifat peribadi sukar di ukur khusunya pada usia muda kerana maklumat diri yg mungkin tepat dan tidak tepat. Kajian secara empirikal yg dijalankan telah berjaya membuktikan penyertaan atlit secara positif & negatif memberi kesan kepada perkembangan personaliti. 2007    Personaliti dan keperibadian atlit muda ini saling berkaitan dalam proses pembangunan pada usia muda dalam bidang sukan.walaupun ia sukar dianalisis bagaimana interaksi ini berlaku.Dapatan kajian Youth Sports and Personality: An Overview Matt Tiano.

faktor situasi & faktor psikologikal .Personaliti & kemahiran Membandingkan antara atlit berjaya & kurang   berjaya Kejayaan dlm sukan adlh sesuatu yg sukar di ramalkan (morgan.1994) berpendapat tidak wujud perkaitan antara personaliti & kejayaan (Morgan.1980) berpendapat ujian personaliti terhadap individu & kumpulan dpt meramalkan kemampuan & kejayaan (Davis & Mogk.1980) menyanggah dengan mengatakan kejayaan dlm bidang sukan berkait rapat dgn personaliti.

kawalan tekanan dan tumpuan berbanding atlet tahap pengalaman kurang daripada 4 tahun hanya mengatasi bagi kriteria motivasi. Atlet yang terlibat dibahagikan kepada kumpulan atlet berpengalaman melebihi 4 tahun dan atlet berpengalaman kurang daripada 4 tahun. kedua-dua kumpulan menunjukkan keputusan yang sama.tumpuan. keyakinan dan motivasi diuji. 5 kriteria iaitu kebolehbalikan kesilapan. kawalan tekanan. . Hasil dapatan mendapati atlet berpengalaman lebih daripada 4 tahun mendominasi 3 kriteria iaitu kebolehbalikkan kesilapan. Di dalam soal selidik kekuatan mental.Dapatan kajian Kajian Tahap Kekuatan Mental Di Kalangan Atlet Karate Peringkat Universiti Syahrul Ridhwan Bin Morazuki & Suhaila Binti Saarani     Kajian ini dijalankan untuk menguji dan membandingkan tahap kekuatan mental terhadap prestasi atlet karate Subjek yang terlibat dalam kajian ini ialah seramai 8 orang (5 lelaki dan 3 perempuan) yang menyertai pertandingan di peringkat universiti. Manakala bagi kriteria keyakinan. Soal selidik kekuatan mental (MTQ) digunakan dalam kajian ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->