P. 1
Diskriminasi

Diskriminasi

|Views: 2,682|Likes:
Published by soomay

More info:

Published by: soomay on Mar 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2013

pdf

text

original

Diskriminasi DISKRIMINASI

‡ Layanan yang tidak adil terhadap individu tertentu, di mana layanan ini dibuat berdasarkan kumpulan yang diwakili oleh individu berkenaan.

Jenis-jenis diskriminasi

.DIS IMINASI JANTINA Individu atau kumpulan diberi layanan yang tidak adil disebabkan jantina mereka.

Kebanyakan diskriminasi umur tertumpu pada golongan tua dan remaja.Individu diberi layanan yang tidak adil kerana mereka tergolong dalam lingkungan umur tertentu. DIS IMINASI USIA .

Individu diberi layanan yang tidak adil berdasarkan ras yang diwakili mereka. DISKRIMINASI RAS .

DIKRIMINASI AGAMA .Individu diberi layanan yang tidak adil berdasarkan agama yang dianuti.

DIKRIMINASI KESIHATAN .Individu diberi layanan yang tidak adil kerana mereka menderita penyakit atau kecacatan tertentu.

PUNCA-PUNCA DISKRIMINASI .

DISKRIMINASI JANTINA .

PEMIKIRAN TRADISIONAL YANG KOLOT .

ayah atau saudara kaum lelaki yang lain. . sama ada suami. lebih mahir dalam memahami aspek makro dalam kalangan masyarakat. ‡ Oleh itu. teliti dan remeh berbanding dengan golongan lelaki yang bersifat kuat.‡ Terdapat satu tanggapan bahawa golongan wanita adalah bersifat lembut. berpendidikan lebih rendah dan kekurangan pendedahan ke luarlebih sesuai melakukan kerja yang bersifat berulang. ramai wanita berhenti kerja setelah berumahtangga. lemah dari segi fizikal. kehidupan wanita dianggap kehidupan mereka akan disarai oleh kaum lelaki. ‡ kaum wanita beranggapan bahawa mereka akan berumahtangga dan tanggungjawab mencari rezeki terserah kepada suami selaku ketua keluarga. Justeru itu. agresif.

DISKRIMINASI USIA .

KECEKAPAN DAN KEUPAYAAN ORANG TUA .

‡ Tambahan pula. ‡ Lebih-lebih lagi.‡ Hal ini adalah kerana syarikat itu mempunyai kepercayaan bahawa keupayaan orang yang berusia telah berkurang ataupun mereka dianggap sebagai kinatan hilang taji. syarikat tersebut boleh mengupah orang yang lebih muda dengan membayar gaji yang lebih rendah berbanding dengan orang yang berusia. . Kebanyakan syarikat tidak berkecenderungan mengupah orang yang sudah berumur lebih daripada 50 tahun. kecekapan dan keupayaan orang muda masih boleh dipertingkatkan lagi.

‡ Contoh yang terbaru ialah Google telah dituduh oleh bekas pekerja yang telah dipecat disebabkan usia yang tinggi. .

KESAN-KESAN DISKRIMINASI JANTINA DAN USIA .

DISKRIMINASI JANTINA .

KEKURANGAN/KEHILANGAN BAKAT .

Justeru. ‡ Jadi. . ‡ Selain itu. perkembangan syarikat-syarikat akan menghadapi halangan disebabkan kekurangan dan kehilangan pekerja yang berpotensi malah menyebabkan kerugian kepada syarikat. wanita yang tidak diberikan peluang untuk memaparkan kebakatan mereka dalam pekerjaan akan mengurangkan keaktifan dan keminatan mereka dalam bidang perkerjaan disebabkan wanita berasa sumbangan mereka tidak dihargai selain peluang untuk menonjolkan kebakatan mereka adalah terhad. syarikat berkecenderungan mengupah lelaki sahaja untuk pekerjaan tertentu yang menbentukan kadar pekerjaan dan pengangguran akan menjadi tidak seimbang.‡ kebanyakan wanita tidak memiliki hak yang setara dengan lelaki dari segi peluang pekerjaan.

DISKRIMINASI USIA .

PEMBANGUNAN SYARIKAT DAN NEGARA TERSEKAT (GOLONGAN TUA) .

pekerja berusia merupakan tulang belakang bagi sesebuah syarikat kerana mereka mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang secukupnya. . ‡ Di samping itu.‡ masyarakat kini telah menghilangkan kehormatan terhadap golongan tua. Secara jelasnya. Situasi ini kemudian akan menjejaskan pembangunan syarikat dan negara dari segi ekonomi secara tidak langsung. kebanyakan syarikat mula menyingkirkan pekerja usia melalui pemecatan dan pengupahan golongan pekerja muda. kecenderungan syarikat yang mengupah golongan muda akan menyebabkan kadar pekerjaan dan pengangguran menjadi tidak seimbang. ‡ Sungguhpun demikian.

‡ Situasi ini kemudian akan menjejaskan pembangunan syarikat dan negara dari segi ekonomi secara tidak langsung. pekerja berusia merupakan asset yang penting bagi sesebuah syarikat kerana mereka mempunyai pengalaman yang secukupnya. ‡ Jadi. mereka berupaya untuk membuat keputusan yang tepat dan juga dapat memberikan sumbangan yang banyak kepada syarikat dan negara. ‡ Selain itu.‡ Namun begitu. kecenderungan syarikat yang mengupah golongan muda akan menyebabkan kadar pekerjaan dan pengangguran menjadi tidak seimbang. .

pembangunan negara akan tertunda sekiranya masalah diskriminasi bertambah serius dan tidak dapat dibendungkan dengan secepat mungkin.‡ Tambahan pula. ‡ Hal ini akan menyebabkan pemikiran tradisional ini terus diajar kepada generasi baru dan diskrimanasi terhadap usia akan dilihat sebagai kebiasaan dan norma bagi masyarakat. .

LANGKAH-LANGKAH MENGATASI DISKRIMINASI JANTINA DAN USIA .

DISKRIMINASI JANTINA .

PENGUATKUASAAN UNDANGUNDANG .

undang-undang ini patut meliputi deskripsi tentang pekerjaan seperti kenaikan pangkat.‡ Akta Kerja 1955 seksyen 34 kurungan 1 dan Article 8 Equality mengatakan bahawa persamaan wanita dari segi hak asasi dan perlindungan tetapi undangundang ini tidak cukup terperinci. ‡ Oleh itu. . ‡ Dengan mewajibkan undang-undang ini dilaksanakan dalam sektor swasta. Undang-undang ini juga patut diketatkan dengan mewajibkan sektor swasta dan awam untuk mematuhinya. hak asasi wanita dapat dilindungi dan mereka dapat duduk sama rendah. pemberian pencen dan sebagainya. berdiri sama tinggi. pembahagian kerja.

DISKRIMINASI USIA .

PENINGKATAN USIA PERSARAAN .

iaitu warganegara yang berusia 60 tahun ke atas sering didiskriminasi dan dianggap tidak berupaya. warga emas dapat teruskan bekerja dan mengurangkan risiko menjangkiti penyakit Alzheimer. . kerajaan boleh meningkatkan usia persaraan lagi untuk membolehkan warga emas terus memberi sumbangan kepada kerajaan ataupun majikan dan secara tidak langsung kepada pembangunan negara. sirih berjunjung. ‡ Untuk mengatasi diskriminasi usia terhadap warga tua di Malaysia. ayam berinduk. Dengan meningkatkan usia persaraan lagi. ‡ Ini merupakan tanggapan yang salah. Ibarat kata orang.‡ Warga emas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->