P. 1
JENIS REKABENTUK

JENIS REKABENTUK

|Views: 3,620|Likes:
Published by mohd hazrin

More info:

Published by: mohd hazrin on Mar 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/27/2013

pdf

text

original

Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________

NAMA NO. PENDAFTARAN PROGRAM KUMPULAN KURSUS TAJUK PENSYARAH

: AZRIE SHARIEL B SHARIFF :D20081033113 : PENDIDIKAN SENI (AT23) :A

AHMAD

: PENGAJARAN REKA BENTUK : HURAIAN REKA BENTUK : EN. ABU BAKAR BIN SABRAN

1

Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ ISI KANDUNGAN TAJUK Definisi rekabentuk Definisi Rekabentuk Industri Elemen Rekabentuk Industri Prinsip Rekabentuk Industri Proses dan kaedah Rekabentuk Industri Definisi Rekabentuk Hiasan Dalaman Elemen Rekabentuk Hiasan Dalaman Prinsip Rekabentuk Hiasan Dalaman Proses dan kaedah Rekabentuk Hiasan Dalaman Definisi Rekabentuk Landskap Elemen Rekabentuk Landskap Prinsip Rekabentuk Landskap Proses dan kaedah Rekabentuk Landskap MUKA SURAT 1 1 1 2 3 4 4 5 6 7 7 8 8 2 .

Selain itu. Bentuk pula boleh didefinisikan sebagai suatu ciri-ciri fizikal yang terhasil daripada proses reka. ELEMEN REKA BENTUK INDUSTRI 1. mudah dan terancang. Hal ini. perkataan reka bentuk adalah lebih mudah difahami dengan memisahkan dua perkataan iaitu reka dan bentuk. REKABENTUK INDUSTRI DEFINISI Menurut International Counsil of Industrial Design of America (ICSID) menyatakan bahawa reka bentuk industri adalah merujuk kepada produk yang direka bagi keperluan tertentu. 2. berbaring. apabila digabungkan perkataan reka dan bentuk maka boleh difahami sebagai proses menghasilkan sesuatu produk yang mempunyai ciri-ciri sifat dan fizikal. Oleh hal demikian. keselesaan dan kepuasan pengguna yang bermula dari produk persendirian hingga ke produk umum seperti produk pertanian. ia merangkumi persekitaran yang amat luas yang terdiri daripada perabot dalam rumah. 3 . Reka bentuk perabot Ianya merujuk kepada sesuatu objek yang bertujuan bagi menyokong postur manusia samada untuk bersandar. duduk dan sebagainya. pejabat dan tempat lain. Reka bentuk produk Ianya merangkumi berbagai-bagai jenis produk bagi keperluan. Dalam kata maksud lain ia terhasil apabila diolah untuk menghasilkan suatu sifat dan fizikal melalui penciptaan atau inovasi. Walau bagaimanapun. pada hujung proses ini terdapat satu produk yang boleh digunakan dengan mempunyai bentuk dan ciri-ciri fizikalnya yang tersendiri. Ia bertujuan untuk menjadikan hidup lebih selesa .Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ DEFINISI REKA BENTUK Reka bentuk merupakan satu proses bagi penghasilan idea dan kaedah penyelesaian masalah. Reka berdasarkan faktor psikologi dan sains merujuk kepada proses penciptaan atau penghasilan sesuatu benda yang diolahkan untuk menghasilkan suatu sifat dan fizikal.

ia lebih tertumpu pada penambahsuaian rekaan. kecenderungan dan minat sesuatu individu dan masyarakat terhadapnya. fungsi dan teknologi. sains. Justeru. 2. 4. biomekanikal dan antropometik. 4 . Prinsip-prinsip dalam reka bentuk 1. Hal ini. teguran. Kualiti Ia boleh didefinisikan sebagai ciri dan sifat produk yang dapat memenuhi kehendak yang telah dinyatakan secara tersirat dan tersurat ataupun lebih difahami sebagai kepuasan pengguna. 3. Ia boleh difahami sebagai kepuasan dan keselesaan interaksi antara produk dan pengguna. 5. Gaya Gaya ialah kaedah kita menggunakan sesuatu dan ia dikaitkan dengan identiti fizikal sesuatu yang akan memberikan kelainan tersendiri berbanding dengan produk lain. Penilaian estetika ini bergantung kepada pandangan yang semasa. Warna Warna mempunyai peranannya yang tersendiri terhadap nilai keindahan pada sesuatu produk. Estetika Estetika lebih merujuk kepada keindahan dan penilaian terhadap reka bentuk industri adalah merupakan sesuatu perkara yang subjektif. Ergonomik Ia merupakan bidang yang luas dan merangkumi pelbagai kepakaran seperti psikologi. fisiologi.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 3. kadangkala warna berperanan sebagai penampilan peribadi seseorang dan mewakili simbol sesuatu masyarakat. Reka bentuk pengangkutan Ia berperanan sebagai menjadi tumpuan sebagai gaya dan fungsi.

ia perlulah mendapat pengiktirafan oleh SIRIM agar pengguna meyakini bahawa ia amat selamat digunakan. Keselamatan Keselamatan yang dimaksudkan ini adalah kepada pengguna dan bukan pengguna di sekitarnya. egromik.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 6. proses perkembangan dalam perindustri dan proses perkembangan kualiti. 7. b) Fungsi mengikut bentuk : Ianya lebih menekankan kepada bentuk luaran tanpa mengambil berat terhadap fungsi yang akan diwujudkan dalam reka bentuk. Teknologi Teknologi dalam reka bentuk industri adalah hasil daripada inovasi manusia yang mana ia diwujudkan berdasarkan kepada proses perkembangan ilmu. Justeru. PROSES DAN KAEDAH Kaedah a) Bentuk mengikut fungsi : Ianya lebih memberikan penekanan terhadap fungsi tanpa melihat nilai-nilai keindahan . Proses-proses Reka Bentuk a) Fasa 1 o o Menentukan masalah. Kreatif Mencari penyelesaian Mengeluarkan idea b) Fasa 2 o o o 5 . bentuk dan sebagainya. Mengumpulkan maklumat. c) Reka bentuk bekerjasama : Pereka dan jurutera akan bersama-sama bergerak dalam menghasilkan sesebuah produk di bawah satu pasukan.

ruang udara dan peredaran amat penting bagi penghuni dalam bangunan. bilik darjah. 6 . Kemungkinan b. Justeru.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ c) Fasa 3 a. Penyempurnaan b. dan sebagainya dengan menggunakan pengetahuan asas seni reka dengan memanipulasikan susunan keperluan barang dalam bangunan yang sesuai dan menarik. Pengoptimuman d) Fasa 4 a. Mengkaji semula REKABENTUK HIASAN DALAMAN DEFINISI REKABENTUK HIASAN DALAMAN Ianya boleh didefinisikan sebagai suatu kaedah mereka bentuk dalam bangunan samada dalam bilik mersyuarat. c) Pencahayaan Ianya dapat memberikan penentuan keceriaan. terang dan selesa samada rumah kediaman atau ruang awam. dalam suasana sesebuah bilik. ELEMEN a) Ruang Ruang yang kecil dapat disusun perabot dan barang hiasan dalaman dengan sempurna di mana dengan ruang yang kecil akan kelihatan lebih selesa apabila disusun mengikut kaedah yang betul. b) Peredaran udara Ruang akan menjadi lebih selesa apabila pereka mematuhi konsep peredaran udara. Ia juga memainkan peranan yang penting dari segi penyediaan ruang.

Ianya mempengaruhi rupa yang bertentangan atau tidak sekata. 4. dan sifat bentuk. PRINSIP REKABENTUK HIASAN DALAMAN 1. keceriaan dalam sesebuah bilik. 2. Nilai kontras rupa boleh menarik perhatian pada sesuatu komposisi. rupa. e) Warna Ianya boleh mempengaruhi suasana dalam bilik di mana ia boleh meningkatkan keharmonian. Harmoni Kombinasi yang selaras dengan sesuatu susunan di mana sifat pengulangan bahan yang menghasilkan kesatuan samada saiz. kesesuaian dalam menyusun dan pemilihan jenis perabot amat penting. dimensi yang luas dengan kadar banding yang ketara dan kehalusan dan ketelitian bentuk. dan aksesori. dan nilai. rupa. jenis perabot. Ritma Ianya berasaskan pengulangan elemen dalam ruang yang terdiri daripada struktur asas ruang. warna yang terang yang bertentangan jalinan. warna. 7 . Penegasan Dengan perbezaan saiz. Ianya juga akan menyebabkan bilik menjadi terang apabila diwarna dengan warna yang panas. warna.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ d) Susunan dan saiz perabot Sekiranya perabot yang berlebihan dan susunan yang tidak menentu boleh menyebabkan kesesakan dalam bilik. 3. susunan dan saiz perabot. Pelbagai jenis warna dapat menentukan suasana bilik. Justeru. Ianya melahirkan irama pergerakan mata dan fikiran. Keseimbangan Keseimbangan agar memberi kepuasan kepada penghuni. bahan.

Contohnya imbangan sama ukur dapat melahirkan kesatuan melalui rupa. 6.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 5. sudut perspektif. Kadar banding Ianya merujuk kepada hubungan yang unsurnya dalam ruang yang yang mengambil kira pertimbangan objek dan ruang seperti saiz. Kesatuan Ianya wujud daripada gabungan imbangan dan harmoni. rupa. dan jalinan dalam sesuatu kumpulan. 5. 8 . warna. dan bahan. 3. 4. Langkah 1 Membuat senarai catatan mengenai barang harian gunaan pengguna dalam bilik 2. Kemasan Sediakan bingkai dan lekatkan pada kadbod serta meletakan ruang nama dan tajuk. Langkah 4 Melakar pelan lantai. Langkah 3 Memilih pelan lukisan mengikut keperluan asas pengguna contohnya susunan perabot dan hubungkait dengan warna dan pencahayaan. sudut pandangan. PROSES DAN KAEDAH KAEDAH PENERAPAN IDEA 1. Langkah 2 Membuat lakaran dalam kawasan bilik berdasarkan zon kegunaan unsur seni dan prinsip rekaan.

Langkah 3 Tentukan sempadan sebuah bilik berdasarkan skala dan tentukan pintu. 5. Langkah 2 Sediakan tapak bagi model 3. 9 . Langkah 1 Membuat model berdasarkan skala pelan mengikut kadar banding. Kemasan Jadikan sebahagian dinding dapat dibuka. kemas dan tidak kotor. 2. Langkah 5 Penuhkan ruang dengan perabot asas dan barangan hiasan 6. 4. Pastikan model kelihatan kukuh. Langkah 4 Dirikan dinding dan tentukan bahagian yang boleh dibuka dan tutup.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBINAAN MODEL 1.

tanah berbukit. Pemilihan pokok Ianya bergantung kepada saiz. bunyi. pondok dan sebagainya. Jenis-jenis tumbuhan seperti ketinggian pokok yang dipilih seperti ketinggian pokok 2 meter cabangnya daripada tanah. Ianya diwujudkan seperti kolam air. 10 . warna dan jalinan. Pokok rimbun juga amat baik jika dipilih mengikut kesesuaian dengan jenis seperti berdahan rendang. dan pancutan air. 4. Struktur Ianya diwujudkan bagi kemudahan pengguna di mana terhasilnya lorong pejalan kaki. Pokok-pokok seperti yang jenis menghasilkan pokok yang wangi juga boleh diambil kira kerana memberikan kesan udara yang nyaman. batang renek juga berperanan sebagai memberi teduh kepada hidupan lain yang mempunyai lebarnya sekurang-kurangnya 1 meter. Pokok berjenis penutup bumi juga berfungsi sebagai penutup bagi kawsan yang bahaya atau penutup laluan. Ianya boleh dikategorikan dengan dua jenis iaitu landskap lembut dan landskap kasar. tembok. Air Merupakan faktor pentig dalam tumbuhan dan landskap di mana ia memberikan kesan yang sejuk. Selain itu. kerusi. Topografi Ianya adalah keadaan bumi seperti tanah rata. ELEMEN REKA BENTUK LANDSKAP 1. air terjun. 3. umur pokok juga perlua dititikberatkan seperti pokok-pokok teduhan. pagar. bangku.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ REKABENTUK LANDSKAP DEFINISI REKABENTUK LANDSKAP Reka bentuk landskap adalah bermaksud sebagai aktiviti membentuk dan menyusun unsurunsur landskap di dalam suatu ruang atau kawasan. dan rupa. terdapat aliran sungai dan sebagainya. Selain itu. 2. bentuk.

PRINSIP Dalam prinsip rekabentuk landskap amat memerlukan dua jenis perkara penting iaitu peranan dan fungsi.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 5. terdapat beberapa prinsip dalam rekabentuk landskap ini. Antaranya ialah : a) Memberi teduh b) Kawalan visual c) Sebagai dinding d) Mengawal kebisingan e) Mengawal hakisan tanah f) Mengarah pergerakan g) Melindungi spesies serangga / binatang h) Mengawal tiupan angin i) Membentuk ruang j) Merangka pemandangan k) Melembutkan pemandangan seni bina l) Mengikat bangunan dan struktur pemandangan seni bina 11 . Justeru. Perabot landskap Ia berfungsi sebagai struktur untuk kemudahan pengguna dan menambahkan kaindahan landskap.

warna dan jalinan. PROSES-PROSES DAN GUBAHAN Contohnya pelaksanaan rekabentuk landskap. 12 . Langkah 2 Mengenalpasti jenis-jenis tumbuhan daripada aspek hayat hidup saiz. Langkah 3 Membuat lakaran pelan ruang persekitaran sekolah dengan menggunakan pensil. bentuk. rupa. 2. Ia ditunjukan dengan lebih jelas reka bentuk penanaman bagi kawasan-kawasan yang dicadangkan dan kelihatan sesuai. 3.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ PROSES DAN KAEDAH KAEDAH MENERAPKAN IDEA 1. Langkah 1 Pada langkah pertama ialah dengan menandakan dan membuat pergerakan di kawasan persekitaran sekolah. Pelan penambahan Ianya seringkali dilukis bagi projek-projek besar. Pelan induk Ianya menerangkan dengan lebih terperinci berkenaan dengan iea yang dicadangkan oleh pereka bentuk landskap. 1. 3. 4. Pelan Konsep Ianya dilukis bagi mendapatkan idea di mana perancangan awal sesuatu landskap dilukis secara kasar sahaja. Ianya berdasarkan asas seni reka. Pelan awal Ia menggambarkan idea-idea yang dicadangkan secara terperinci di mana dalam pelan awal ia dapat digambarkan dengan jelas kedudukan sebenar landskap. 2.

Langkah 5 Melukis lukisan yang lengkap dengan perspektif mengenai landskap megikut susun atur. dan penunjuk. tajuk. 5. skala lukisan. pandangan tirus lukisan dua dimensibagi mendapatkan perspektif tiga dimensi. 13 . 6.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 4. Kemasan Pelan dan lukisan hendaklah dilekatkan pada bingkai dan pastikan ada ruang nama. Langkah 4 Proses pemilihan lukisan pelan berdasarkan kepada keperluan jenis-jenis pokok dan alatan perabot luaran yang sesuai.

Pendidikan Seni Visual tingkatan 4 & 5. Dewan Bahasa & Pustaka. Kuala Lumpur. Oxford Fajar Sdn.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ Rujukan 1. 14 . Hassan Mohd Ghazali. Marhanim A. Tanjung Malim Perak. (2008). Reka Bentuk Perindustrian. (2007). . (2007). Shahrizal. Ace Ahead Teks STPM Seni Visual. Hassan Hj. Fakulti Seni dan muzik Universiti Pendidikan Sultan Idris. Bhd. Selangor darul Ehsan. 2. Alli & Ahmad Rizal Abdul Rahman. Razak & Mohd. 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->