Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________

NAMA NO. PENDAFTARAN PROGRAM KUMPULAN KURSUS TAJUK PENSYARAH

: AZRIE SHARIEL B SHARIFF :D20081033113 : PENDIDIKAN SENI (AT23) :A

AHMAD

: PENGAJARAN REKA BENTUK : HURAIAN REKA BENTUK : EN. ABU BAKAR BIN SABRAN

1

Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ ISI KANDUNGAN TAJUK Definisi rekabentuk Definisi Rekabentuk Industri Elemen Rekabentuk Industri Prinsip Rekabentuk Industri Proses dan kaedah Rekabentuk Industri Definisi Rekabentuk Hiasan Dalaman Elemen Rekabentuk Hiasan Dalaman Prinsip Rekabentuk Hiasan Dalaman Proses dan kaedah Rekabentuk Hiasan Dalaman Definisi Rekabentuk Landskap Elemen Rekabentuk Landskap Prinsip Rekabentuk Landskap Proses dan kaedah Rekabentuk Landskap MUKA SURAT 1 1 1 2 3 4 4 5 6 7 7 8 8 2 .

ELEMEN REKA BENTUK INDUSTRI 1. Selain itu. Walau bagaimanapun. Reka bentuk perabot Ianya merujuk kepada sesuatu objek yang bertujuan bagi menyokong postur manusia samada untuk bersandar. 3 . Reka bentuk produk Ianya merangkumi berbagai-bagai jenis produk bagi keperluan. perkataan reka bentuk adalah lebih mudah difahami dengan memisahkan dua perkataan iaitu reka dan bentuk. Oleh hal demikian. Reka berdasarkan faktor psikologi dan sains merujuk kepada proses penciptaan atau penghasilan sesuatu benda yang diolahkan untuk menghasilkan suatu sifat dan fizikal. keselesaan dan kepuasan pengguna yang bermula dari produk persendirian hingga ke produk umum seperti produk pertanian. mudah dan terancang. REKABENTUK INDUSTRI DEFINISI Menurut International Counsil of Industrial Design of America (ICSID) menyatakan bahawa reka bentuk industri adalah merujuk kepada produk yang direka bagi keperluan tertentu. pejabat dan tempat lain. Ia bertujuan untuk menjadikan hidup lebih selesa . ia merangkumi persekitaran yang amat luas yang terdiri daripada perabot dalam rumah. Hal ini.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ DEFINISI REKA BENTUK Reka bentuk merupakan satu proses bagi penghasilan idea dan kaedah penyelesaian masalah. apabila digabungkan perkataan reka dan bentuk maka boleh difahami sebagai proses menghasilkan sesuatu produk yang mempunyai ciri-ciri sifat dan fizikal. Dalam kata maksud lain ia terhasil apabila diolah untuk menghasilkan suatu sifat dan fizikal melalui penciptaan atau inovasi. pada hujung proses ini terdapat satu produk yang boleh digunakan dengan mempunyai bentuk dan ciri-ciri fizikalnya yang tersendiri. duduk dan sebagainya. 2. berbaring. Bentuk pula boleh didefinisikan sebagai suatu ciri-ciri fizikal yang terhasil daripada proses reka.

4 .Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 3. Prinsip-prinsip dalam reka bentuk 1. Justeru. teguran. Ia boleh difahami sebagai kepuasan dan keselesaan interaksi antara produk dan pengguna. Gaya Gaya ialah kaedah kita menggunakan sesuatu dan ia dikaitkan dengan identiti fizikal sesuatu yang akan memberikan kelainan tersendiri berbanding dengan produk lain. Hal ini. fisiologi. fungsi dan teknologi. ia lebih tertumpu pada penambahsuaian rekaan. Warna Warna mempunyai peranannya yang tersendiri terhadap nilai keindahan pada sesuatu produk. 3. Kualiti Ia boleh didefinisikan sebagai ciri dan sifat produk yang dapat memenuhi kehendak yang telah dinyatakan secara tersirat dan tersurat ataupun lebih difahami sebagai kepuasan pengguna. Estetika Estetika lebih merujuk kepada keindahan dan penilaian terhadap reka bentuk industri adalah merupakan sesuatu perkara yang subjektif. Penilaian estetika ini bergantung kepada pandangan yang semasa. 5. Ergonomik Ia merupakan bidang yang luas dan merangkumi pelbagai kepakaran seperti psikologi. sains. 2. biomekanikal dan antropometik. 4. kecenderungan dan minat sesuatu individu dan masyarakat terhadapnya. kadangkala warna berperanan sebagai penampilan peribadi seseorang dan mewakili simbol sesuatu masyarakat. Reka bentuk pengangkutan Ia berperanan sebagai menjadi tumpuan sebagai gaya dan fungsi.

Justeru. Teknologi Teknologi dalam reka bentuk industri adalah hasil daripada inovasi manusia yang mana ia diwujudkan berdasarkan kepada proses perkembangan ilmu. Proses-proses Reka Bentuk a) Fasa 1 o o Menentukan masalah. ia perlulah mendapat pengiktirafan oleh SIRIM agar pengguna meyakini bahawa ia amat selamat digunakan. proses perkembangan dalam perindustri dan proses perkembangan kualiti. Keselamatan Keselamatan yang dimaksudkan ini adalah kepada pengguna dan bukan pengguna di sekitarnya. PROSES DAN KAEDAH Kaedah a) Bentuk mengikut fungsi : Ianya lebih memberikan penekanan terhadap fungsi tanpa melihat nilai-nilai keindahan .Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 6. bentuk dan sebagainya. b) Fungsi mengikut bentuk : Ianya lebih menekankan kepada bentuk luaran tanpa mengambil berat terhadap fungsi yang akan diwujudkan dalam reka bentuk. egromik. 7. Mengumpulkan maklumat. Kreatif Mencari penyelesaian Mengeluarkan idea b) Fasa 2 o o o 5 . c) Reka bentuk bekerjasama : Pereka dan jurutera akan bersama-sama bergerak dalam menghasilkan sesebuah produk di bawah satu pasukan.

c) Pencahayaan Ianya dapat memberikan penentuan keceriaan. Pengoptimuman d) Fasa 4 a. ruang udara dan peredaran amat penting bagi penghuni dalam bangunan. terang dan selesa samada rumah kediaman atau ruang awam. bilik darjah. ELEMEN a) Ruang Ruang yang kecil dapat disusun perabot dan barang hiasan dalaman dengan sempurna di mana dengan ruang yang kecil akan kelihatan lebih selesa apabila disusun mengikut kaedah yang betul. dalam suasana sesebuah bilik.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ c) Fasa 3 a. Penyempurnaan b. 6 . Justeru. Kemungkinan b. b) Peredaran udara Ruang akan menjadi lebih selesa apabila pereka mematuhi konsep peredaran udara. Mengkaji semula REKABENTUK HIASAN DALAMAN DEFINISI REKABENTUK HIASAN DALAMAN Ianya boleh didefinisikan sebagai suatu kaedah mereka bentuk dalam bangunan samada dalam bilik mersyuarat. Ia juga memainkan peranan yang penting dari segi penyediaan ruang. dan sebagainya dengan menggunakan pengetahuan asas seni reka dengan memanipulasikan susunan keperluan barang dalam bangunan yang sesuai dan menarik.

dan nilai. Justeru. rupa. rupa. e) Warna Ianya boleh mempengaruhi suasana dalam bilik di mana ia boleh meningkatkan keharmonian. PRINSIP REKABENTUK HIASAN DALAMAN 1. keceriaan dalam sesebuah bilik. jenis perabot. Keseimbangan Keseimbangan agar memberi kepuasan kepada penghuni. Ritma Ianya berasaskan pengulangan elemen dalam ruang yang terdiri daripada struktur asas ruang. Nilai kontras rupa boleh menarik perhatian pada sesuatu komposisi. 2. dimensi yang luas dengan kadar banding yang ketara dan kehalusan dan ketelitian bentuk. warna. Ianya mempengaruhi rupa yang bertentangan atau tidak sekata. 4. Harmoni Kombinasi yang selaras dengan sesuatu susunan di mana sifat pengulangan bahan yang menghasilkan kesatuan samada saiz. Ianya juga akan menyebabkan bilik menjadi terang apabila diwarna dengan warna yang panas. 7 . Ianya melahirkan irama pergerakan mata dan fikiran. Penegasan Dengan perbezaan saiz. Pelbagai jenis warna dapat menentukan suasana bilik. bahan. warna.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ d) Susunan dan saiz perabot Sekiranya perabot yang berlebihan dan susunan yang tidak menentu boleh menyebabkan kesesakan dalam bilik. 3. warna yang terang yang bertentangan jalinan. kesesuaian dalam menyusun dan pemilihan jenis perabot amat penting. dan aksesori. dan sifat bentuk. susunan dan saiz perabot.

dan jalinan dalam sesuatu kumpulan. Langkah 3 Memilih pelan lukisan mengikut keperluan asas pengguna contohnya susunan perabot dan hubungkait dengan warna dan pencahayaan. Kesatuan Ianya wujud daripada gabungan imbangan dan harmoni. 6. Contohnya imbangan sama ukur dapat melahirkan kesatuan melalui rupa. Langkah 2 Membuat lakaran dalam kawasan bilik berdasarkan zon kegunaan unsur seni dan prinsip rekaan. rupa. Langkah 4 Melakar pelan lantai. Langkah 1 Membuat senarai catatan mengenai barang harian gunaan pengguna dalam bilik 2. PROSES DAN KAEDAH KAEDAH PENERAPAN IDEA 1. warna. 8 .Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 5. Kemasan Sediakan bingkai dan lekatkan pada kadbod serta meletakan ruang nama dan tajuk. sudut perspektif. Kadar banding Ianya merujuk kepada hubungan yang unsurnya dalam ruang yang yang mengambil kira pertimbangan objek dan ruang seperti saiz. 3. dan bahan. sudut pandangan. 5. 4.

4. Langkah 3 Tentukan sempadan sebuah bilik berdasarkan skala dan tentukan pintu.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBINAAN MODEL 1. kemas dan tidak kotor. 9 . Langkah 5 Penuhkan ruang dengan perabot asas dan barangan hiasan 6. Langkah 4 Dirikan dinding dan tentukan bahagian yang boleh dibuka dan tutup. Langkah 2 Sediakan tapak bagi model 3. Kemasan Jadikan sebahagian dinding dapat dibuka. 2. 5. Langkah 1 Membuat model berdasarkan skala pelan mengikut kadar banding. Pastikan model kelihatan kukuh.

2. Pemilihan pokok Ianya bergantung kepada saiz.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ REKABENTUK LANDSKAP DEFINISI REKABENTUK LANDSKAP Reka bentuk landskap adalah bermaksud sebagai aktiviti membentuk dan menyusun unsurunsur landskap di dalam suatu ruang atau kawasan. ELEMEN REKA BENTUK LANDSKAP 1. dan rupa. umur pokok juga perlua dititikberatkan seperti pokok-pokok teduhan. bentuk. 4. bunyi. Pokok-pokok seperti yang jenis menghasilkan pokok yang wangi juga boleh diambil kira kerana memberikan kesan udara yang nyaman. terdapat aliran sungai dan sebagainya. Pokok berjenis penutup bumi juga berfungsi sebagai penutup bagi kawsan yang bahaya atau penutup laluan. Selain itu. Ianya boleh dikategorikan dengan dua jenis iaitu landskap lembut dan landskap kasar. batang renek juga berperanan sebagai memberi teduh kepada hidupan lain yang mempunyai lebarnya sekurang-kurangnya 1 meter. Struktur Ianya diwujudkan bagi kemudahan pengguna di mana terhasilnya lorong pejalan kaki. pagar. Selain itu. tembok. kerusi. air terjun. Air Merupakan faktor pentig dalam tumbuhan dan landskap di mana ia memberikan kesan yang sejuk. Pokok rimbun juga amat baik jika dipilih mengikut kesesuaian dengan jenis seperti berdahan rendang. 10 . Ianya diwujudkan seperti kolam air. warna dan jalinan. Topografi Ianya adalah keadaan bumi seperti tanah rata. tanah berbukit. 3. dan pancutan air. Jenis-jenis tumbuhan seperti ketinggian pokok yang dipilih seperti ketinggian pokok 2 meter cabangnya daripada tanah. bangku. pondok dan sebagainya.

Perabot landskap Ia berfungsi sebagai struktur untuk kemudahan pengguna dan menambahkan kaindahan landskap.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 5. Justeru. Antaranya ialah : a) Memberi teduh b) Kawalan visual c) Sebagai dinding d) Mengawal kebisingan e) Mengawal hakisan tanah f) Mengarah pergerakan g) Melindungi spesies serangga / binatang h) Mengawal tiupan angin i) Membentuk ruang j) Merangka pemandangan k) Melembutkan pemandangan seni bina l) Mengikat bangunan dan struktur pemandangan seni bina 11 . PRINSIP Dalam prinsip rekabentuk landskap amat memerlukan dua jenis perkara penting iaitu peranan dan fungsi. terdapat beberapa prinsip dalam rekabentuk landskap ini.

2. Ia ditunjukan dengan lebih jelas reka bentuk penanaman bagi kawasan-kawasan yang dicadangkan dan kelihatan sesuai. bentuk. 3. Ianya berdasarkan asas seni reka.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ PROSES DAN KAEDAH KAEDAH MENERAPKAN IDEA 1. 3. warna dan jalinan. rupa. PROSES-PROSES DAN GUBAHAN Contohnya pelaksanaan rekabentuk landskap. 4. Pelan penambahan Ianya seringkali dilukis bagi projek-projek besar. Langkah 3 Membuat lakaran pelan ruang persekitaran sekolah dengan menggunakan pensil. Pelan Konsep Ianya dilukis bagi mendapatkan idea di mana perancangan awal sesuatu landskap dilukis secara kasar sahaja. 1. 2. Langkah 1 Pada langkah pertama ialah dengan menandakan dan membuat pergerakan di kawasan persekitaran sekolah. Langkah 2 Mengenalpasti jenis-jenis tumbuhan daripada aspek hayat hidup saiz. 12 . Pelan induk Ianya menerangkan dengan lebih terperinci berkenaan dengan iea yang dicadangkan oleh pereka bentuk landskap. Pelan awal Ia menggambarkan idea-idea yang dicadangkan secara terperinci di mana dalam pelan awal ia dapat digambarkan dengan jelas kedudukan sebenar landskap.

tajuk. Kemasan Pelan dan lukisan hendaklah dilekatkan pada bingkai dan pastikan ada ruang nama. 5. dan penunjuk. pandangan tirus lukisan dua dimensibagi mendapatkan perspektif tiga dimensi. 13 .Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 4. 6. Langkah 5 Melukis lukisan yang lengkap dengan perspektif mengenai landskap megikut susun atur. skala lukisan. Langkah 4 Proses pemilihan lukisan pelan berdasarkan kepada keperluan jenis-jenis pokok dan alatan perabot luaran yang sesuai.

Ace Ahead Teks STPM Seni Visual. Selangor darul Ehsan. Pendidikan Seni Visual tingkatan 4 & 5. 14 . Shahrizal. Bhd. Hassan Mohd Ghazali. Oxford Fajar Sdn. (2007). 3. 2. Reka Bentuk Perindustrian. Alli & Ahmad Rizal Abdul Rahman. (2008).Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ Rujukan 1. Kuala Lumpur. Dewan Bahasa & Pustaka. Tanjung Malim Perak. . Hassan Hj. Marhanim A. Razak & Mohd. (2007). Fakulti Seni dan muzik Universiti Pendidikan Sultan Idris.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful