Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________

NAMA NO. PENDAFTARAN PROGRAM KUMPULAN KURSUS TAJUK PENSYARAH

: AZRIE SHARIEL B SHARIFF :D20081033113 : PENDIDIKAN SENI (AT23) :A

AHMAD

: PENGAJARAN REKA BENTUK : HURAIAN REKA BENTUK : EN. ABU BAKAR BIN SABRAN

1

Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ ISI KANDUNGAN TAJUK Definisi rekabentuk Definisi Rekabentuk Industri Elemen Rekabentuk Industri Prinsip Rekabentuk Industri Proses dan kaedah Rekabentuk Industri Definisi Rekabentuk Hiasan Dalaman Elemen Rekabentuk Hiasan Dalaman Prinsip Rekabentuk Hiasan Dalaman Proses dan kaedah Rekabentuk Hiasan Dalaman Definisi Rekabentuk Landskap Elemen Rekabentuk Landskap Prinsip Rekabentuk Landskap Proses dan kaedah Rekabentuk Landskap MUKA SURAT 1 1 1 2 3 4 4 5 6 7 7 8 8 2 .

REKABENTUK INDUSTRI DEFINISI Menurut International Counsil of Industrial Design of America (ICSID) menyatakan bahawa reka bentuk industri adalah merujuk kepada produk yang direka bagi keperluan tertentu. pada hujung proses ini terdapat satu produk yang boleh digunakan dengan mempunyai bentuk dan ciri-ciri fizikalnya yang tersendiri. duduk dan sebagainya. Ia bertujuan untuk menjadikan hidup lebih selesa . 3 . ELEMEN REKA BENTUK INDUSTRI 1. Oleh hal demikian. Walau bagaimanapun.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ DEFINISI REKA BENTUK Reka bentuk merupakan satu proses bagi penghasilan idea dan kaedah penyelesaian masalah. Reka bentuk perabot Ianya merujuk kepada sesuatu objek yang bertujuan bagi menyokong postur manusia samada untuk bersandar. ia merangkumi persekitaran yang amat luas yang terdiri daripada perabot dalam rumah. Reka berdasarkan faktor psikologi dan sains merujuk kepada proses penciptaan atau penghasilan sesuatu benda yang diolahkan untuk menghasilkan suatu sifat dan fizikal. berbaring. keselesaan dan kepuasan pengguna yang bermula dari produk persendirian hingga ke produk umum seperti produk pertanian. Dalam kata maksud lain ia terhasil apabila diolah untuk menghasilkan suatu sifat dan fizikal melalui penciptaan atau inovasi. mudah dan terancang. pejabat dan tempat lain. Bentuk pula boleh didefinisikan sebagai suatu ciri-ciri fizikal yang terhasil daripada proses reka. Selain itu. 2. perkataan reka bentuk adalah lebih mudah difahami dengan memisahkan dua perkataan iaitu reka dan bentuk. Hal ini. Reka bentuk produk Ianya merangkumi berbagai-bagai jenis produk bagi keperluan. apabila digabungkan perkataan reka dan bentuk maka boleh difahami sebagai proses menghasilkan sesuatu produk yang mempunyai ciri-ciri sifat dan fizikal.

Ergonomik Ia merupakan bidang yang luas dan merangkumi pelbagai kepakaran seperti psikologi. kecenderungan dan minat sesuatu individu dan masyarakat terhadapnya.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 3. teguran. Hal ini. biomekanikal dan antropometik. 2. Penilaian estetika ini bergantung kepada pandangan yang semasa. Warna Warna mempunyai peranannya yang tersendiri terhadap nilai keindahan pada sesuatu produk. Kualiti Ia boleh didefinisikan sebagai ciri dan sifat produk yang dapat memenuhi kehendak yang telah dinyatakan secara tersirat dan tersurat ataupun lebih difahami sebagai kepuasan pengguna. 3. Prinsip-prinsip dalam reka bentuk 1. kadangkala warna berperanan sebagai penampilan peribadi seseorang dan mewakili simbol sesuatu masyarakat. Justeru. 4. fungsi dan teknologi. sains. Reka bentuk pengangkutan Ia berperanan sebagai menjadi tumpuan sebagai gaya dan fungsi. Estetika Estetika lebih merujuk kepada keindahan dan penilaian terhadap reka bentuk industri adalah merupakan sesuatu perkara yang subjektif. fisiologi. Gaya Gaya ialah kaedah kita menggunakan sesuatu dan ia dikaitkan dengan identiti fizikal sesuatu yang akan memberikan kelainan tersendiri berbanding dengan produk lain. Ia boleh difahami sebagai kepuasan dan keselesaan interaksi antara produk dan pengguna. 4 . ia lebih tertumpu pada penambahsuaian rekaan. 5.

7. PROSES DAN KAEDAH Kaedah a) Bentuk mengikut fungsi : Ianya lebih memberikan penekanan terhadap fungsi tanpa melihat nilai-nilai keindahan . ia perlulah mendapat pengiktirafan oleh SIRIM agar pengguna meyakini bahawa ia amat selamat digunakan. Mengumpulkan maklumat. Keselamatan Keselamatan yang dimaksudkan ini adalah kepada pengguna dan bukan pengguna di sekitarnya. Teknologi Teknologi dalam reka bentuk industri adalah hasil daripada inovasi manusia yang mana ia diwujudkan berdasarkan kepada proses perkembangan ilmu. Kreatif Mencari penyelesaian Mengeluarkan idea b) Fasa 2 o o o 5 . Justeru.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 6. proses perkembangan dalam perindustri dan proses perkembangan kualiti. b) Fungsi mengikut bentuk : Ianya lebih menekankan kepada bentuk luaran tanpa mengambil berat terhadap fungsi yang akan diwujudkan dalam reka bentuk. c) Reka bentuk bekerjasama : Pereka dan jurutera akan bersama-sama bergerak dalam menghasilkan sesebuah produk di bawah satu pasukan. egromik. Proses-proses Reka Bentuk a) Fasa 1 o o Menentukan masalah. bentuk dan sebagainya.

ELEMEN a) Ruang Ruang yang kecil dapat disusun perabot dan barang hiasan dalaman dengan sempurna di mana dengan ruang yang kecil akan kelihatan lebih selesa apabila disusun mengikut kaedah yang betul. Pengoptimuman d) Fasa 4 a. Mengkaji semula REKABENTUK HIASAN DALAMAN DEFINISI REKABENTUK HIASAN DALAMAN Ianya boleh didefinisikan sebagai suatu kaedah mereka bentuk dalam bangunan samada dalam bilik mersyuarat.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ c) Fasa 3 a. dalam suasana sesebuah bilik. terang dan selesa samada rumah kediaman atau ruang awam. 6 . bilik darjah. Ia juga memainkan peranan yang penting dari segi penyediaan ruang. Justeru. c) Pencahayaan Ianya dapat memberikan penentuan keceriaan. dan sebagainya dengan menggunakan pengetahuan asas seni reka dengan memanipulasikan susunan keperluan barang dalam bangunan yang sesuai dan menarik. b) Peredaran udara Ruang akan menjadi lebih selesa apabila pereka mematuhi konsep peredaran udara. ruang udara dan peredaran amat penting bagi penghuni dalam bangunan. Penyempurnaan b. Kemungkinan b.

kesesuaian dalam menyusun dan pemilihan jenis perabot amat penting. bahan. e) Warna Ianya boleh mempengaruhi suasana dalam bilik di mana ia boleh meningkatkan keharmonian. dan sifat bentuk. Ianya mempengaruhi rupa yang bertentangan atau tidak sekata. Penegasan Dengan perbezaan saiz. Keseimbangan Keseimbangan agar memberi kepuasan kepada penghuni. warna. 4. Nilai kontras rupa boleh menarik perhatian pada sesuatu komposisi. 7 . susunan dan saiz perabot. Ianya juga akan menyebabkan bilik menjadi terang apabila diwarna dengan warna yang panas. warna yang terang yang bertentangan jalinan. rupa. Ianya melahirkan irama pergerakan mata dan fikiran. Ritma Ianya berasaskan pengulangan elemen dalam ruang yang terdiri daripada struktur asas ruang. dan nilai. PRINSIP REKABENTUK HIASAN DALAMAN 1. Harmoni Kombinasi yang selaras dengan sesuatu susunan di mana sifat pengulangan bahan yang menghasilkan kesatuan samada saiz.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ d) Susunan dan saiz perabot Sekiranya perabot yang berlebihan dan susunan yang tidak menentu boleh menyebabkan kesesakan dalam bilik. 2. dimensi yang luas dengan kadar banding yang ketara dan kehalusan dan ketelitian bentuk. Pelbagai jenis warna dapat menentukan suasana bilik. rupa. keceriaan dalam sesebuah bilik. warna. Justeru. jenis perabot. dan aksesori. 3.

4. Kadar banding Ianya merujuk kepada hubungan yang unsurnya dalam ruang yang yang mengambil kira pertimbangan objek dan ruang seperti saiz. Langkah 3 Memilih pelan lukisan mengikut keperluan asas pengguna contohnya susunan perabot dan hubungkait dengan warna dan pencahayaan. Kesatuan Ianya wujud daripada gabungan imbangan dan harmoni. 8 . sudut perspektif. 5. Contohnya imbangan sama ukur dapat melahirkan kesatuan melalui rupa. Kemasan Sediakan bingkai dan lekatkan pada kadbod serta meletakan ruang nama dan tajuk. rupa. Langkah 4 Melakar pelan lantai. Langkah 2 Membuat lakaran dalam kawasan bilik berdasarkan zon kegunaan unsur seni dan prinsip rekaan. PROSES DAN KAEDAH KAEDAH PENERAPAN IDEA 1. Langkah 1 Membuat senarai catatan mengenai barang harian gunaan pengguna dalam bilik 2. warna.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 5. 3. sudut pandangan. dan bahan. 6. dan jalinan dalam sesuatu kumpulan.

Langkah 3 Tentukan sempadan sebuah bilik berdasarkan skala dan tentukan pintu. Pastikan model kelihatan kukuh. 2. 5. Langkah 2 Sediakan tapak bagi model 3. 4.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBINAAN MODEL 1. kemas dan tidak kotor. Langkah 5 Penuhkan ruang dengan perabot asas dan barangan hiasan 6. 9 . Kemasan Jadikan sebahagian dinding dapat dibuka. Langkah 1 Membuat model berdasarkan skala pelan mengikut kadar banding. Langkah 4 Dirikan dinding dan tentukan bahagian yang boleh dibuka dan tutup.

dan rupa. Air Merupakan faktor pentig dalam tumbuhan dan landskap di mana ia memberikan kesan yang sejuk. tanah berbukit. Selain itu. batang renek juga berperanan sebagai memberi teduh kepada hidupan lain yang mempunyai lebarnya sekurang-kurangnya 1 meter. dan pancutan air. 4. Selain itu. Pemilihan pokok Ianya bergantung kepada saiz. warna dan jalinan. 3. Ianya diwujudkan seperti kolam air. Pokok berjenis penutup bumi juga berfungsi sebagai penutup bagi kawsan yang bahaya atau penutup laluan. bentuk.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ REKABENTUK LANDSKAP DEFINISI REKABENTUK LANDSKAP Reka bentuk landskap adalah bermaksud sebagai aktiviti membentuk dan menyusun unsurunsur landskap di dalam suatu ruang atau kawasan. 10 . pagar. Ianya boleh dikategorikan dengan dua jenis iaitu landskap lembut dan landskap kasar. Pokok rimbun juga amat baik jika dipilih mengikut kesesuaian dengan jenis seperti berdahan rendang. tembok. pondok dan sebagainya. Jenis-jenis tumbuhan seperti ketinggian pokok yang dipilih seperti ketinggian pokok 2 meter cabangnya daripada tanah. Struktur Ianya diwujudkan bagi kemudahan pengguna di mana terhasilnya lorong pejalan kaki. umur pokok juga perlua dititikberatkan seperti pokok-pokok teduhan. Topografi Ianya adalah keadaan bumi seperti tanah rata. bunyi. Pokok-pokok seperti yang jenis menghasilkan pokok yang wangi juga boleh diambil kira kerana memberikan kesan udara yang nyaman. bangku. ELEMEN REKA BENTUK LANDSKAP 1. air terjun. kerusi. 2. terdapat aliran sungai dan sebagainya.

terdapat beberapa prinsip dalam rekabentuk landskap ini. PRINSIP Dalam prinsip rekabentuk landskap amat memerlukan dua jenis perkara penting iaitu peranan dan fungsi. Justeru. Antaranya ialah : a) Memberi teduh b) Kawalan visual c) Sebagai dinding d) Mengawal kebisingan e) Mengawal hakisan tanah f) Mengarah pergerakan g) Melindungi spesies serangga / binatang h) Mengawal tiupan angin i) Membentuk ruang j) Merangka pemandangan k) Melembutkan pemandangan seni bina l) Mengikat bangunan dan struktur pemandangan seni bina 11 .Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 5. Perabot landskap Ia berfungsi sebagai struktur untuk kemudahan pengguna dan menambahkan kaindahan landskap.

Langkah 3 Membuat lakaran pelan ruang persekitaran sekolah dengan menggunakan pensil. Pelan Konsep Ianya dilukis bagi mendapatkan idea di mana perancangan awal sesuatu landskap dilukis secara kasar sahaja. 3. 2. Pelan penambahan Ianya seringkali dilukis bagi projek-projek besar. Langkah 2 Mengenalpasti jenis-jenis tumbuhan daripada aspek hayat hidup saiz. 1. Pelan awal Ia menggambarkan idea-idea yang dicadangkan secara terperinci di mana dalam pelan awal ia dapat digambarkan dengan jelas kedudukan sebenar landskap. 12 . Ia ditunjukan dengan lebih jelas reka bentuk penanaman bagi kawasan-kawasan yang dicadangkan dan kelihatan sesuai. 4. 3. PROSES-PROSES DAN GUBAHAN Contohnya pelaksanaan rekabentuk landskap. 2. bentuk. warna dan jalinan.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ PROSES DAN KAEDAH KAEDAH MENERAPKAN IDEA 1. Pelan induk Ianya menerangkan dengan lebih terperinci berkenaan dengan iea yang dicadangkan oleh pereka bentuk landskap. Langkah 1 Pada langkah pertama ialah dengan menandakan dan membuat pergerakan di kawasan persekitaran sekolah. Ianya berdasarkan asas seni reka. rupa.

Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 4. Langkah 4 Proses pemilihan lukisan pelan berdasarkan kepada keperluan jenis-jenis pokok dan alatan perabot luaran yang sesuai. Langkah 5 Melukis lukisan yang lengkap dengan perspektif mengenai landskap megikut susun atur. 6. tajuk. 5. dan penunjuk. pandangan tirus lukisan dua dimensibagi mendapatkan perspektif tiga dimensi. skala lukisan. 13 . Kemasan Pelan dan lukisan hendaklah dilekatkan pada bingkai dan pastikan ada ruang nama.

Tanjung Malim Perak. Hassan Mohd Ghazali. Oxford Fajar Sdn. (2007). Ace Ahead Teks STPM Seni Visual.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ Rujukan 1. Razak & Mohd. Kuala Lumpur. Hassan Hj. (2008). Marhanim A. Dewan Bahasa & Pustaka. 3. Fakulti Seni dan muzik Universiti Pendidikan Sultan Idris. 2. . Selangor darul Ehsan. Reka Bentuk Perindustrian. (2007). Pendidikan Seni Visual tingkatan 4 & 5. Alli & Ahmad Rizal Abdul Rahman. Bhd. 14 . Shahrizal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful