Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________

NAMA NO. PENDAFTARAN PROGRAM KUMPULAN KURSUS TAJUK PENSYARAH

: AZRIE SHARIEL B SHARIFF :D20081033113 : PENDIDIKAN SENI (AT23) :A

AHMAD

: PENGAJARAN REKA BENTUK : HURAIAN REKA BENTUK : EN. ABU BAKAR BIN SABRAN

1

Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ ISI KANDUNGAN TAJUK Definisi rekabentuk Definisi Rekabentuk Industri Elemen Rekabentuk Industri Prinsip Rekabentuk Industri Proses dan kaedah Rekabentuk Industri Definisi Rekabentuk Hiasan Dalaman Elemen Rekabentuk Hiasan Dalaman Prinsip Rekabentuk Hiasan Dalaman Proses dan kaedah Rekabentuk Hiasan Dalaman Definisi Rekabentuk Landskap Elemen Rekabentuk Landskap Prinsip Rekabentuk Landskap Proses dan kaedah Rekabentuk Landskap MUKA SURAT 1 1 1 2 3 4 4 5 6 7 7 8 8 2 .

Bentuk pula boleh didefinisikan sebagai suatu ciri-ciri fizikal yang terhasil daripada proses reka. pejabat dan tempat lain. apabila digabungkan perkataan reka dan bentuk maka boleh difahami sebagai proses menghasilkan sesuatu produk yang mempunyai ciri-ciri sifat dan fizikal. berbaring. Selain itu. ELEMEN REKA BENTUK INDUSTRI 1. Reka bentuk perabot Ianya merujuk kepada sesuatu objek yang bertujuan bagi menyokong postur manusia samada untuk bersandar. Walau bagaimanapun. Ia bertujuan untuk menjadikan hidup lebih selesa . Hal ini. pada hujung proses ini terdapat satu produk yang boleh digunakan dengan mempunyai bentuk dan ciri-ciri fizikalnya yang tersendiri. Oleh hal demikian.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ DEFINISI REKA BENTUK Reka bentuk merupakan satu proses bagi penghasilan idea dan kaedah penyelesaian masalah. Reka bentuk produk Ianya merangkumi berbagai-bagai jenis produk bagi keperluan. mudah dan terancang. Reka berdasarkan faktor psikologi dan sains merujuk kepada proses penciptaan atau penghasilan sesuatu benda yang diolahkan untuk menghasilkan suatu sifat dan fizikal. REKABENTUK INDUSTRI DEFINISI Menurut International Counsil of Industrial Design of America (ICSID) menyatakan bahawa reka bentuk industri adalah merujuk kepada produk yang direka bagi keperluan tertentu. duduk dan sebagainya. keselesaan dan kepuasan pengguna yang bermula dari produk persendirian hingga ke produk umum seperti produk pertanian. Dalam kata maksud lain ia terhasil apabila diolah untuk menghasilkan suatu sifat dan fizikal melalui penciptaan atau inovasi. ia merangkumi persekitaran yang amat luas yang terdiri daripada perabot dalam rumah. 3 . 2. perkataan reka bentuk adalah lebih mudah difahami dengan memisahkan dua perkataan iaitu reka dan bentuk.

Gaya Gaya ialah kaedah kita menggunakan sesuatu dan ia dikaitkan dengan identiti fizikal sesuatu yang akan memberikan kelainan tersendiri berbanding dengan produk lain. kecenderungan dan minat sesuatu individu dan masyarakat terhadapnya. Kualiti Ia boleh didefinisikan sebagai ciri dan sifat produk yang dapat memenuhi kehendak yang telah dinyatakan secara tersirat dan tersurat ataupun lebih difahami sebagai kepuasan pengguna. Estetika Estetika lebih merujuk kepada keindahan dan penilaian terhadap reka bentuk industri adalah merupakan sesuatu perkara yang subjektif. 4 .Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 3. fisiologi. Ia boleh difahami sebagai kepuasan dan keselesaan interaksi antara produk dan pengguna. fungsi dan teknologi. Hal ini. 5. Prinsip-prinsip dalam reka bentuk 1. 2. kadangkala warna berperanan sebagai penampilan peribadi seseorang dan mewakili simbol sesuatu masyarakat. 4. ia lebih tertumpu pada penambahsuaian rekaan. biomekanikal dan antropometik. 3. Penilaian estetika ini bergantung kepada pandangan yang semasa. sains. Warna Warna mempunyai peranannya yang tersendiri terhadap nilai keindahan pada sesuatu produk. Justeru. Ergonomik Ia merupakan bidang yang luas dan merangkumi pelbagai kepakaran seperti psikologi. teguran. Reka bentuk pengangkutan Ia berperanan sebagai menjadi tumpuan sebagai gaya dan fungsi.

PROSES DAN KAEDAH Kaedah a) Bentuk mengikut fungsi : Ianya lebih memberikan penekanan terhadap fungsi tanpa melihat nilai-nilai keindahan . c) Reka bentuk bekerjasama : Pereka dan jurutera akan bersama-sama bergerak dalam menghasilkan sesebuah produk di bawah satu pasukan. egromik. ia perlulah mendapat pengiktirafan oleh SIRIM agar pengguna meyakini bahawa ia amat selamat digunakan. b) Fungsi mengikut bentuk : Ianya lebih menekankan kepada bentuk luaran tanpa mengambil berat terhadap fungsi yang akan diwujudkan dalam reka bentuk. Proses-proses Reka Bentuk a) Fasa 1 o o Menentukan masalah.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 6. Keselamatan Keselamatan yang dimaksudkan ini adalah kepada pengguna dan bukan pengguna di sekitarnya. Mengumpulkan maklumat. Teknologi Teknologi dalam reka bentuk industri adalah hasil daripada inovasi manusia yang mana ia diwujudkan berdasarkan kepada proses perkembangan ilmu. proses perkembangan dalam perindustri dan proses perkembangan kualiti. 7. bentuk dan sebagainya. Justeru. Kreatif Mencari penyelesaian Mengeluarkan idea b) Fasa 2 o o o 5 .

dan sebagainya dengan menggunakan pengetahuan asas seni reka dengan memanipulasikan susunan keperluan barang dalam bangunan yang sesuai dan menarik. 6 . ELEMEN a) Ruang Ruang yang kecil dapat disusun perabot dan barang hiasan dalaman dengan sempurna di mana dengan ruang yang kecil akan kelihatan lebih selesa apabila disusun mengikut kaedah yang betul. Justeru. Kemungkinan b. b) Peredaran udara Ruang akan menjadi lebih selesa apabila pereka mematuhi konsep peredaran udara. terang dan selesa samada rumah kediaman atau ruang awam.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ c) Fasa 3 a. ruang udara dan peredaran amat penting bagi penghuni dalam bangunan. Ia juga memainkan peranan yang penting dari segi penyediaan ruang. Pengoptimuman d) Fasa 4 a. dalam suasana sesebuah bilik. Penyempurnaan b. bilik darjah. c) Pencahayaan Ianya dapat memberikan penentuan keceriaan. Mengkaji semula REKABENTUK HIASAN DALAMAN DEFINISI REKABENTUK HIASAN DALAMAN Ianya boleh didefinisikan sebagai suatu kaedah mereka bentuk dalam bangunan samada dalam bilik mersyuarat.

Keseimbangan Keseimbangan agar memberi kepuasan kepada penghuni. Nilai kontras rupa boleh menarik perhatian pada sesuatu komposisi. Ianya juga akan menyebabkan bilik menjadi terang apabila diwarna dengan warna yang panas. susunan dan saiz perabot. 4. 3. dan nilai. warna. jenis perabot. 7 . Harmoni Kombinasi yang selaras dengan sesuatu susunan di mana sifat pengulangan bahan yang menghasilkan kesatuan samada saiz. rupa. PRINSIP REKABENTUK HIASAN DALAMAN 1. Pelbagai jenis warna dapat menentukan suasana bilik. Ianya mempengaruhi rupa yang bertentangan atau tidak sekata. Ianya melahirkan irama pergerakan mata dan fikiran. rupa. Justeru. Penegasan Dengan perbezaan saiz. 2. e) Warna Ianya boleh mempengaruhi suasana dalam bilik di mana ia boleh meningkatkan keharmonian. warna yang terang yang bertentangan jalinan. dan sifat bentuk. Ritma Ianya berasaskan pengulangan elemen dalam ruang yang terdiri daripada struktur asas ruang. bahan. keceriaan dalam sesebuah bilik. warna. dimensi yang luas dengan kadar banding yang ketara dan kehalusan dan ketelitian bentuk. kesesuaian dalam menyusun dan pemilihan jenis perabot amat penting.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ d) Susunan dan saiz perabot Sekiranya perabot yang berlebihan dan susunan yang tidak menentu boleh menyebabkan kesesakan dalam bilik. dan aksesori.

sudut pandangan. Contohnya imbangan sama ukur dapat melahirkan kesatuan melalui rupa. Kemasan Sediakan bingkai dan lekatkan pada kadbod serta meletakan ruang nama dan tajuk. warna. Kadar banding Ianya merujuk kepada hubungan yang unsurnya dalam ruang yang yang mengambil kira pertimbangan objek dan ruang seperti saiz. 5. 8 . Langkah 3 Memilih pelan lukisan mengikut keperluan asas pengguna contohnya susunan perabot dan hubungkait dengan warna dan pencahayaan. Langkah 1 Membuat senarai catatan mengenai barang harian gunaan pengguna dalam bilik 2. PROSES DAN KAEDAH KAEDAH PENERAPAN IDEA 1. Langkah 4 Melakar pelan lantai. Langkah 2 Membuat lakaran dalam kawasan bilik berdasarkan zon kegunaan unsur seni dan prinsip rekaan. dan bahan.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 5. 6. 4. Kesatuan Ianya wujud daripada gabungan imbangan dan harmoni. dan jalinan dalam sesuatu kumpulan. 3. rupa. sudut perspektif.

kemas dan tidak kotor. 5. Langkah 4 Dirikan dinding dan tentukan bahagian yang boleh dibuka dan tutup. Langkah 1 Membuat model berdasarkan skala pelan mengikut kadar banding. Kemasan Jadikan sebahagian dinding dapat dibuka. 9 . Pastikan model kelihatan kukuh. Langkah 5 Penuhkan ruang dengan perabot asas dan barangan hiasan 6. Langkah 3 Tentukan sempadan sebuah bilik berdasarkan skala dan tentukan pintu. 4. Langkah 2 Sediakan tapak bagi model 3. 2.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBINAAN MODEL 1.

Pokok-pokok seperti yang jenis menghasilkan pokok yang wangi juga boleh diambil kira kerana memberikan kesan udara yang nyaman. bunyi. Selain itu. Pemilihan pokok Ianya bergantung kepada saiz. Pokok rimbun juga amat baik jika dipilih mengikut kesesuaian dengan jenis seperti berdahan rendang. umur pokok juga perlua dititikberatkan seperti pokok-pokok teduhan. 10 . 3. Pokok berjenis penutup bumi juga berfungsi sebagai penutup bagi kawsan yang bahaya atau penutup laluan. pondok dan sebagainya.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ REKABENTUK LANDSKAP DEFINISI REKABENTUK LANDSKAP Reka bentuk landskap adalah bermaksud sebagai aktiviti membentuk dan menyusun unsurunsur landskap di dalam suatu ruang atau kawasan. batang renek juga berperanan sebagai memberi teduh kepada hidupan lain yang mempunyai lebarnya sekurang-kurangnya 1 meter. kerusi. 4. air terjun. ELEMEN REKA BENTUK LANDSKAP 1. Topografi Ianya adalah keadaan bumi seperti tanah rata. 2. Selain itu. terdapat aliran sungai dan sebagainya. Ianya boleh dikategorikan dengan dua jenis iaitu landskap lembut dan landskap kasar. bangku. Air Merupakan faktor pentig dalam tumbuhan dan landskap di mana ia memberikan kesan yang sejuk. Jenis-jenis tumbuhan seperti ketinggian pokok yang dipilih seperti ketinggian pokok 2 meter cabangnya daripada tanah. tembok. warna dan jalinan. Struktur Ianya diwujudkan bagi kemudahan pengguna di mana terhasilnya lorong pejalan kaki. bentuk. Ianya diwujudkan seperti kolam air. dan pancutan air. tanah berbukit. dan rupa. pagar.

terdapat beberapa prinsip dalam rekabentuk landskap ini. Antaranya ialah : a) Memberi teduh b) Kawalan visual c) Sebagai dinding d) Mengawal kebisingan e) Mengawal hakisan tanah f) Mengarah pergerakan g) Melindungi spesies serangga / binatang h) Mengawal tiupan angin i) Membentuk ruang j) Merangka pemandangan k) Melembutkan pemandangan seni bina l) Mengikat bangunan dan struktur pemandangan seni bina 11 . Justeru. PRINSIP Dalam prinsip rekabentuk landskap amat memerlukan dua jenis perkara penting iaitu peranan dan fungsi.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 5. Perabot landskap Ia berfungsi sebagai struktur untuk kemudahan pengguna dan menambahkan kaindahan landskap.

Langkah 2 Mengenalpasti jenis-jenis tumbuhan daripada aspek hayat hidup saiz. Langkah 3 Membuat lakaran pelan ruang persekitaran sekolah dengan menggunakan pensil. warna dan jalinan. 3. bentuk. 12 . Pelan penambahan Ianya seringkali dilukis bagi projek-projek besar. 3. rupa.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ PROSES DAN KAEDAH KAEDAH MENERAPKAN IDEA 1. PROSES-PROSES DAN GUBAHAN Contohnya pelaksanaan rekabentuk landskap. Pelan awal Ia menggambarkan idea-idea yang dicadangkan secara terperinci di mana dalam pelan awal ia dapat digambarkan dengan jelas kedudukan sebenar landskap. Ia ditunjukan dengan lebih jelas reka bentuk penanaman bagi kawasan-kawasan yang dicadangkan dan kelihatan sesuai. 4. 2. Pelan induk Ianya menerangkan dengan lebih terperinci berkenaan dengan iea yang dicadangkan oleh pereka bentuk landskap. Langkah 1 Pada langkah pertama ialah dengan menandakan dan membuat pergerakan di kawasan persekitaran sekolah. 2. 1. Ianya berdasarkan asas seni reka. Pelan Konsep Ianya dilukis bagi mendapatkan idea di mana perancangan awal sesuatu landskap dilukis secara kasar sahaja.

Kemasan Pelan dan lukisan hendaklah dilekatkan pada bingkai dan pastikan ada ruang nama. Langkah 4 Proses pemilihan lukisan pelan berdasarkan kepada keperluan jenis-jenis pokok dan alatan perabot luaran yang sesuai. skala lukisan. dan penunjuk.Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ 4. pandangan tirus lukisan dua dimensibagi mendapatkan perspektif tiga dimensi. 13 . Langkah 5 Melukis lukisan yang lengkap dengan perspektif mengenai landskap megikut susun atur. 6. tajuk. 5.

(2007).Azrie Shariel bin Shariff Ahmad (D20081033113) Tiga Jenis Rekabentuk _________________________________________________________________________________________________________ Rujukan 1. . Selangor darul Ehsan. Shahrizal. Dewan Bahasa & Pustaka. Ace Ahead Teks STPM Seni Visual. Hassan Hj. Oxford Fajar Sdn. 2. Pendidikan Seni Visual tingkatan 4 & 5. Reka Bentuk Perindustrian. (2007). Kuala Lumpur. Fakulti Seni dan muzik Universiti Pendidikan Sultan Idris. Razak & Mohd. 3. (2008). Marhanim A. Bhd. Alli & Ahmad Rizal Abdul Rahman. Hassan Mohd Ghazali. Tanjung Malim Perak. 14 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful