PADI

SEJARAH PADI Padi merupakan tanaman yang utama di negara-negara Asia.padi telah ditanam sejak dahulu lagi. Adakah sukar untuk memastikan asal-usul padi. Namun ada yang berpendapat padi telah mula ditanam di empat kawasan utama di pinggir sungai Ravi, di Kashmir. Padi mula di perkenalkan oleh puak Deutro-Malaya di Kepulauan Melayu sejak tahun 1599 sebelum masihi yang berhijrah ke rantau ini. Pada masa yang itu kepulauan Melayu didiami oleh Proto-Melayu. Sejak itu kedua-dua puak ini menjadikan padi dan seterusnya beras makanan harian mereka. Kemudian penanaman padi terus berkembang hingga keseluruh dunia. Selain negaranegara Asia, Australia, Amerika, Argentina dan negara-negara Asia yang lain. Di Asia Tenggara, Thailand, Indonesia, dan Burma adalah negara pengeluar padi yang utama. Negara-negara tersebut juga mengimport beras ke Malaysia. BAHAGIAN DAN BENTUK TANAMAN Padi atau nama saintifiknya Oriza Styra adalah satu keluarga rumput dan gandum. Batang padi panjang sehingga 180 cm, lurus, kecil, bulat dan berlubang di tengah-tengah. Saiz batang padi ialah lebih kurang 15 mm. Warna batang padi ialah padi, hijau dan kuning. Warna ini berbeza-beza-beza mengikut peringkat umur padi. Semasa muda warna batang padi hijau dan putih dan semasa tua berwarna kuning dan putih. Akar pokok padi berbentuk rerambut. Akar jenis ini tidak panjang tetapi banyak dan halus seperti akar pokok tebu atau rumput. Akar ini tumbuh serumpun di pangkal batang padi. Akar padi halus lagi pendek dan senang dicabut. Daun padi serupa dengan daun lalang dan daun tebu. Pokok padi terdiri daripada pangkal yang menutupi batang sementara daun panjang, halus, tajam dan hujungnya melempai. Warna daun padi hijau semasa muda dan bertukar hijau kekuningan apabila padi masak. Daun padi tumbuh di sekeliling batang padi. Apabila daun-daun yang di atas tumbuh, daundaun yang di bawah dakan kering dan terus gugur. Bahagian tepi daun padi tajam serta berduri dan menyebabkan daun itu miang. Panjang daun padi lebih kurang 30 hingga 60 cm. Urat daun padi memanjang serupa dengan daun tebu dan lalang. Bunga padi berbentuk rimbun seperti bunga lalang. Bunga padi tumbuh dalam bentuk jurai yang panjang. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Satu rumpun padi terdapat lima tangkai bunga. Bunga padi ini akan menghasilkan padi. Bunga padi tidak berisi sebelum menjadi buah dan berwarna kuning bercampur putih. Buah padi terjadi daripada proses pendebungaan secara sendiri. Apabila proses pendebungaan berlaku, isi padi terhasil. Isi padi pada peringkat awal terdiri daripada santan padi. Waktu ini padi lembut dan santan boleh dipicit keluar. Warna padi ketika ini ialah hijau muda. Kemudiannya, isi padi beransur-ansur menjadi keras dan menjadi paling keras apabila masak.

JENIS-JENIS PADI

Lebih 30% penanaman padi di negara ini adalah berasaskan padi sawah. sistem perparitan yang terancang adalah penting kerana mampu menyalurkan air ke petak sawah padi. Padi Sawah. padi Malinja. Padi sawah atau padi bendang adalah padi yang paling banyak ditanam di negara ini. Kesesuaian ini ditambah lagi dengan adanya musim panas yang berpanjangan. Keadaan ini berlaku disebabkan terdapat kawasan berpaya yang datar dan mengalami satu musim lelbab yang ketara dengan purata hujan tahunan melebihi 3500 mm. Beras ini pula akan bertukar menjadi nasi dan merupakan makanan utama yang dihidangkan apabila tiba waktu makan. Padi huma mempunyai hasil yang rendah dan kurang bermutu. CARA MENANAM PADI Padi merupakan satu tanaman makanan yang penting. Padi ini dipanggil padi bukit dan diusahakan oleh penduduk yang tinggal di pedalaman seperti Orang Asli. Padi yang ditanam di Malaysia terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. dan padi Malaysia dua. Padi sawah mempunyai beberapa jenis. Antaranya ialah padi Rendah. ii. Terutamanya masyarakat Iban dan Murut. Ada kawasan yang dah ulunya ditanam dengan padi dan terpaksa ditanam dengan tanaman lain disebabkan kawasan tersebut menjadi kering. padi Tiga Bulan. Padi jenis ini banyak ditanam di Sabah dan Sarawak. Bagi memastikan kawasan padi terus dapat dikekalkan. padi Ria. Padi nacin ialah padi yang menghasilkan beras. Padi juga boleh dibahagikan mengikut rasa dan kandungan iaitu padi nacin dan padi pulut. padi Tahun. Padi sawah tidak boleh hidup di kawasan yang kering. Ini disebabkan padi huma ditanam dengan cara lama dan kurang menggunakan baja serta benih yang kurang baik. baja dan ditanam di lereng bukit. Bagi menanam padi sawah adalah lebih sukar.Padi merupakan satu daripada spesies tumbuhan liar. Padi huma ialah padi yang kurang menggunakan air. Di Semenanjung Malaysia pula. Padi yang ditanam di Malaysia sekarang merupakan hasil kacukan dan penyelidikan yang mengambil masa bertahun-tahun untuk menghasilkan benih padi yang bermutu. padi huma banyak ditanam oleh masyarakat Orang Asli untuk sara diri. Padi sawah boleh dibahagikan mengikut jenis asalnya dan juga umur padi dituai. Padi ini ditanam disebabkan beras adalah makan ruji masyarakat Malaysia.Tanaman padi jug unik berbanding a tanaman lain kerana terpaksa melalui pelbagai proses penanaman. Hanya beberapa bahagian di Sabah dan Sarawak yang menanam padi huma untuk kegunaan harian mereka. Padi Huma. padi Malaysia Satu. Terdapat beberapa proses penanaman padi yang meliputi: . Oleh itu kerajaan amat menggalakkan penanaman padi sawah. Ini disebabkan padi ini memerlukan kawasan yang berair. Lazimnya penanaman padi di Malaysia lebih tertumpu di kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia terutamanya di abahgian utara. Kawasan yang mampu menakung air diperlukan untuk tumbesaran padi sawah. Padi juga tidak dijaga dengan baik dan selalu dirosakkan oleh serangga.

Namun begitu cara ini dianggap tidak produktif. Lazimnya pemilihan padi dibuat selepas menuai padi. Kedua-dua traktor ini berfungsi untuk menggemburkan tanah sawah. Pengalihan Tanaman Anak benih akan diubah dari tapak semaian ke sawah ketika anak benih mengeluarkan daun kelima atau keenam.Cara ini adalah berbentuk tradisional . Pembaharuan yang mutakhir diperkenalkan di negara ini ialah penyemaian dilakukan terus di kawasan penanaman atau disebut tabur terus.Pengalihan tanaman V .Penyemaian biji benih III . .Pemilihan biji benih II . Proses ini mencakupi peringkat rendaman buah padi untuk dijadikan benih hingga benihbenih tersebut ditabur di tapak semaian. Cara ini tidak memerlukan operasi mengubah dan dengan itu masalah penggunaan tenaga kerja yang banyak tidak timbul. iii. Kerja ini masih memerlukan tenaga buruh dan masa yang panjang untuk mengubah anak-anak benih ke kawasan sawah. Jarak menanam anak benih bergantung kepada pesawah. Terdapat dua jenis traktor yang digunakan bagi kerja-kerja membajak.I . Hanya biji padi yang bersaiz besar . Bagi pesawah yang telah mendapat khidmat jabatan pertanian. Traktor-traktor ini dikenali sebagi traktor dua roda dan traktor empat roda. bekalan biji benih yang lebih terjamin telah diperkenalkan. hasil yang diperolehi amat menakjubkan dan setanding dengan padi keluaran negara lain. Bagaimanapun cara ini tidak akan berkesan jika kawalan sistem pengairan tidak dilakukan. Oleh itu jentera pembajak atau traktor digunakan.Oleh itu pemilihan biji benih yang bermutu tinggi adalah penting untuk memastikan hasil yang banyak apabila mencapai tahp matang kelak. iv.Pemilihan tapak perladangan IV .Proses penyelenggaraan i. Oleh itu apabila padi telah berbuah.Lazimnya pemilihan ini dilakukan oleh mereka yang arif tentang pemilihan biji benih terutama pesawah yang berpengalaman. Pemilihan biji benih ini adalah hasil kajian yang dijalankan secara berterusan untuk menghasilkan biji benih yang baik. Anak benih yang cepat matang akan ditanam lebih rapat dibandingkan dengan anak benih yang lambat tempoh matang.panjang dan mempunyai biji yang banyak di satusatu tangkai sahaja dipilih. ii. Pemilihan Tapak Perladangan Proses membajak mengikut sistem tradisional adalah menggunakan tenggala yang ditarik oleh kerbau pada musim hujan. Penyemaian Biji Benih Operasi menyemai dilakukan sepenuhnya dengan menggunakan tenaga manusia. Pemilihan Biji Benih Padi ditanam dengan menggunakan biji benih .

jerami dan hampas diasingkan. Mengilang . Oleh itu. Semasa membanting terlebih dahulu tangkai padi akan diikat dan barulah dibanting ke dalam tong khas untuk mengasingkan padi daripada tangkainya. Sebelum itu terdapat pelbagai proses yang dilalui untuk menghasilkan beras yang baik. burung atau belalang. Antara proses tersebut ialah : Menuai Membanting Mengangin Mengilang Menuai Terdapat dua cara yang dipraktikkan dalam kerja-kerja menuai. Peringkat kedua pula padi muda. Ini bertujuan memudahkan proses penuaian dilakukan. Proses ini akan dilakukan sepanjang pertumbuhan padi. Selepas mengangin padi akan dijemur. Mengangin Mengangin dilakukan supaya bijian dipisahkan daripada padi hampa. Oleh itu pertumbuhan padi akan menjadi normal.v. Cara kedua menggunakan jentera jenis sederhana (30 kuasa kuda) atau jenis besar(100 kuasa kuda). sawah padi akan dikeringkan dengan mengalirkan air ke terusan. MEMPROSES PADI Padi yang dituai akan dijadikan beras untuk makanan rakyat Malaysia. Selain itu pesawah juga harus memastikan padi terjamin daripada dirosakkan haiwan perosak seperti tikus. Berdasarkan teknologi kini kerja membanting tidak dilakukan lagi. Proses Penyelenggaraan Proses penyelengaraan ini melibatkan pelbagai aktiviti seperti membaja. Teknologi moden kini membersihkan padi dalam dua perinkat. Ini kerana proses menuai menggunakan jentera dan padi diasingkan dari tangkainya secara automatik. dan membersihkan sawah. Jentera ini hanya digunakan menerusi sistem usahasama. Peringkat pertama dinamakan pembersihan lasat iaitu bahan-bahan seperti batu-batu. Pertama mengggunakan tenaga pekerja sepenuhnya seperti memotong batang padi dengan penyabit dan meleraikan padi dengan cara membanting di dalam tong khas. hampa dan bahan-bahan asing seperti rumpai diasingkan secara automatik.Proses penyelenggaraan ini memang rumit dan memerlukan kawalan setiap masa. sejak awal penanaman. Oleh itu terdapat beberapa orang-orang yang dicacakkan di tengah sawah untuk menakutkan binatang perosak. Membanting Membanting adalah cara tradisional. padi akan terus dijaga supaya tidak dihinggapi penyakit atau menjadi semak. Sebelum proses menuai dilakukan. merumput. Jenis mesin yang digunakan ialah gegaran.

Terdapat dua jenis lesung iaitu lesung kaki dan tangan. MEMPROSES PADI SECARA TRADISIONAL Sejak dahulu lagi padi ditanam oleh masyarakat Melayu untuk dijadikan makanan harian. Cara ini sememangnya mengurangkan kos tetapi mengambil masa yang lambat untuk memproses padi menjadi beras. Antara kaedah yang digunakan bagi memisahkan beras dan padi ialah melalui pemisah sekatan. adalah lebih baik sekiranya padi tidak dijemuratau dibiarkan di dalam guni sahaja. Di rumah padi akan dijemur di bawah pancaran matahari. Jika hari hujan atau mendung. Antara beberapa peraturan yang terpaksa dilalui sebelum padi menjadi beras ialah : Menjemur Menumbuk Menampi Memilih Menjemur Padi yang telah dituai dengan menggunakan tenaga akan dibanting untuk memisahkan antara tangkai dan padi. kebanyakan masyarakat Melayu masih menggunakan kaedah konvensional atau tradisional. Cara ini adalah untuk memudahkan kerja-kerja seterusnya dilakukan. Setelah itu padi akan dimasukkan ke dalam guni untuk dibawa pulang. Padi perlu dijemur hingga kering. Pemisah ini mempunyai lataran yang disendengkan dan bersekatan. Padi yang telah kering akan ditumbuk menggunakan lesung. Lesung kaki telah diubahsuai bentuknya untuk memudahkan pesawah menggunakan kaki untuk .Tujuan mengilang adalah untuk mendapatkan beras daripada padi. Selain itu semasa kerja-kerja menjemur dilakukan. Beras akan digred mengikut kriteria tertentu dan dimasukkan ke dalam guni atau plastik untuk dijual. Oleh itu pesawah perlu memastikan cuaca adalah baik. Kemudian proses pengasingan akan dilakukan dengan cara memilih tangkai atau rumput yang bercampur dengan padi. Ini adalah untuk memastikan padi cepat kering dan terhindar daripada benda asing. Setelah melalui pelbagai peringkat penanaman sehingga padi masak. Cara ini banyak dilakukan di kawasan kampong yang jauh dari pekan. Antara faktor tersebut ialah kandungan air yang terdapat dalam padi dan kadar beras bersalut akan dimasukkan ke dalam pemisah sekatan. Pengalaman menanam padi diperolehi daripada keluarga yang biasanya menjadikan sawah padi sebagai sumber pendapatan. Menumbuk Menumbuk merupakan tugas yang paling sukar. Oleh itulah mereka mempunyai kemahiran secara warisan. Penghasilan pengupasan padi bergantung kepada beberapa faktor. pesawah boleh membuang benda asing yang terdapat dalam timbunan padi.

habuk kecil akan terkumpul di hujung penampi. Lesung yang terdiri daripada lesung anak dan ibu yang diperbuat daripada kayu.proses seterusnya ialah menampi. Oleh itu mereka perlu cekap untuk memilih padi yang belum menjadi beras.menumbuk padi. Alat menampi diperbuat daripada anyaman buluh atau mengkuang. Hujung kayu antan mempunyai satu bentuk injakan yang memudahkan kaki memijak injakan tersebut. Memilih Beras yang telah ditampi akan menjalani proses pemilihan. Pesawah akan memijak kayu injak dan antan akan terangkat. Kemudian habuk tersebut boleh ditiup sahaja untuk menyingkirkan daripada beras. Padi akan diletakkan ke atas penampi. antan akan jatuh dan menumbuk ibu lesung. Lesung kaki mempunyai antan yang pendek dan kemudian disambung dengan menggunakan sebatang kayu yang besar secara melintang. Tumbukan akan menyebabkan isi padi terkeluar dan membentuk beras. Namun begitu ada pesawah yang tidak mengasingkan beras dan dicampur sekali.Antara penyakit-penyakit tersebut iailah: 1. Alat menampi terdiri daripada pelbagai bentuk sama ada bulat. PENYAKIT-PENYAKIT PADI Padi tidak terlepas daripada dihinggapi penyakit. Jika terdapat kelembapan.Sejak awal penanaman lagi pelbagai jenis penyakit boleh menyerang pasti sekiranya tidak terdapat langkah-langkah penyelenggaraan. Penyakit sasar 2. Lesung ini boleh didapati di kawasan kampung. Cara ini dilakukan acap kali sehingga sekam melayang ke atas dan seterusnya keluar dari alat penampi itu. Langkah ini lebih mudah kerana tidak memerlukan tenaga yang banyak. Padi ini dinamakan padi kampung. Pada proses ini beras dapat dihasilkan walaupun terdapat habuk-habuk kecil yang masih bercampur dengan padi. Padi yang telah ditumbuk akan dimasukkan ke dalam alat menampi. Beras yang tidak hancur mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding beras yang hancur. Padi yang telah kering akan ditumbuk dengan kedua lesung ini. Lesung tangan pula adalah lesung yang paling kerap digunakan. Pengasingan ini dilakukan untuk menentukan gred. Proses ini memerlukan kemahiran menampi untuk mengelakkan padi terbuang semasa proses tersebut dilakukan. segi tiga atau bujur. Padi yang tidak hancur akan diasing daripada padi yang hancur. Kemudian penampi itu akan ditampi dengan cara melambungkan padi. Adalah diingatkan padi yang hendak ditumbuk perlu kering. Namun begitu lesung tangan mempunyai lesung anak yang berat dan panjang. Namun begitu lesung ini kurang popular. Dengan beberapa lambungan. Apabila kaki dilepaskan. Semakin berat anak lesung semakin baik tumbukan lesung tersebut. Pesawah akan lakukan kerja-kerja menumbuk tersebut sehingga selesai. Lazimnya menampi dilakukan oleh kaum wanita. padi akan hancur bersama sekam dan padi tersebut tidak boleh dimakan. Penyakit virus . Pemilihan ini dilakukan dengan menggunakan tangan. Menampi Setelah kerja-kerja menumbuk dilakukan.

Sprora jenis H.Penyakit ini boleh dikesan semasa kerja-kerja menuai padi selesai.Begitu juga sekiranya penanaman yang tidak teratur seperti terlalu rapat. Antara punca merebaknya penyakit tersebut iailah kekurangan potassium.terdapat bintik-bintik besar yang bewarna biru kelabu pada daun padi.Penyakit ini boleh didapati di seluruh Negara.terdapat beberapa tanda bintik-bintik berwarna kuning pucat pada daun padi.atau menyemai biji padi ke sawah secara terus.Leptosphaeria salcinii caat.Spora ini merebak melalui angina.Penyakit ini menyebabkan banyak benih padi yang rosak.Virus Penyakit Merah Penyakit ini wujud sejak berpuluh tahun lalu.3. Penyakit psisikologikal dan nematode 1. Batang Busuk Selain itu terdapat beberapa jenis cendawan yang menyerang batang hingga menjadi busuk.Padi akan bertukar . 2.Suhu tanah antara 10 hingga 24 darjah celcius ditapak semaian juga boleh meyebabkan penyakit karat padi.Mayang padi akan mengecut dan padi akan menj di kering a dan rebah.Cendawan terus menyerang pada bahagian tengah batang geranggang menyebabkan pokok padi rebah.Bagi menunjukkan pokok padi diserang penyakit karat padi.Ria dan Bahagia.Jika penyakit ini telah menyerang padi.Penyakit Sasar A. Bintik Perang Penyakit rintik perang disebabkan sejenis kulat Helminthosporium Oryzae.padi akan mengalami kerosakan yang serius.Penyakit ini mampu menyerang keseluruhan system urat daun. Terdapat juga rintik yang menyerang organ dalam batang padi. Penyakit kulat 4.Penyakit ini disebarkan melalui sejenis belalang hijau. B.putih atau kelabu.Selain Itu penggunaan baja nitrogen yan berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit tersebut.karat padi Karat padi menyerang keseluruhan bahagian hijau padi termasuk buahnya.Penyakit Virus A.Oryzae masuk ke dalam batang padi menembusi kulit gabus dan kulit ari.Penyakit tersebut akan merebak ke bahagian pangkal padi jika padi tidak dirawat.Malinja.helminthosporium signmodeium cav adalah punca penyakit.Selain itu terdapat hydrogen sulfida yang meyebabkan padi mudah reput.Selain itu terdapat rintik yang berwarna hitam.nitrogen dan silika dalam tanah. Antara jenis padi yang mudah diserang penyakit karat padi iailah Mahsuri.Punca-punca penyakit tersebut iailah keadaan lembap yang berpanjangan akibat hujan yang berterusan.Penyakit tersebut jelas dilihat pada daun padi dengan pelbagai bentuk dan saiz. Antara tanda-tanda awal yang boleh dilihat iailah terdapat bintik hitam kelabu pada daun dan daun menjadi busuk. C.

B.batang dan bulr anak padi.Selain itu terdapat beberapa racun kulat untuk mengekang penyakit tersebut seperti Benlate 140 hingga 550g bahan aktif/ha.Kulat Kelopak atau Seludang Kering(Rhizoctonia Solani) Pada awalnya penyakit kulat kelopak atau seludang kering (Rhizoctonia solani) hanya menyerang bahagian luar kelopak-kelopak batang padi dan menghasilkan bintik-bintik yang .Jika padi mengeluarkan hasil.menjadi bantut dan sukar untuk membesar .kasumin 25g bahan aktif/haHinosan 40g bahan aktif/ha dan Belaztisidin S yang disemburkan pada pokok padi sekiranya terdapat tanda-tanda awal penyakit. 3.Daun padi akan bergulung dan menggerekot.Semburan perlu dilakukan 3 hingga 4 kali sehari. B.Krah (Pyricularia oryzae) Penyakit karah boleh menjangkiti bahagian daun. Rintik perang menyerap ke dalam isi padi menyebabkan isi padi rosak dan menghasilkan buah yang hitam dan tidak boleh dimakan.padi akan menjadi hampa.batang dan bulir anak padi. Antara tanda penyakit yang dapat dikesan ialah perubahan warna pada daun yang bertukar menjadi perang.Rintik-rintik besar yang berwarna hitam dan bujur tajam melekat pada hujung daun.Penyakit ini juga menyerang buah-buah padi yang menyebabkan bintik-bintik bujur yang melekat pada sekam padi dan berwarna hitam.Penyakit Kulat A.Virus Daun Perang Virus daun perang ini berlaku disebabkan sengatan belalang hijau zig-zig.diazinon atau racun serangga dapat mengurangkan serangan penyakit. Virus ini mudah merebak apabila serangga pembawa virus dari padi yang sakit ke padi yang lain.Bintik Perang(Helminthosporium oryzae) Penyakit Rintik Perang(Helminthosporim oryzae)pula menyerang daun-daun anak padi yang masih berada ditapak semaian.Proses ini lazimnya berjaya kerana virus tidak boleh bertahan lama.Virus ini menyerang pangkal daun dan merebak ke bahagian atas.pembakaran tanaman adalah langkah yang paling berkesan sekali.Ini sudah pasti merugikan pesawah.Lazimnya virus ini hanya dapat dikesan dalam masa 14 hingga 19 hari setelah virus menyerang. C.Proses jangkitan ini hanya mengambil masa 24 jam sahaja dan tanda-tanda serangan hanya boleh diketahui dalam masa tujuh hingga sepuluh hari.Cara yang paling baik ialah mencabut anak pokok yang telah menghidap penyakit tersebut dan dibakar untuk mengelakkan daripada menular ke pokok yang lain.Kemudian warna hitam akan bertukar menjadi kelabu kehijauan dan lama-kelamaan akan menyebabkan daun menjadi kering.Serangan penyakit menyebabkan pucuk padi melecur dan kering. Penyakit tersebut boleh dikawal dengan menggunakan jenis padi yang mempunyai rintangan tahan penyakit.Namun sekiranya virus ini telah menyarang secara serius.semburan racun serangga seperti sevin 85 wp. Bagi mengatasi masalah ini.Bintik-bintik bujur pada daun berwarna cokelat akan bertukar menjadi hitam.Belalang ini akan menyengat padi dan kemudian pergi ke rumpun padi yang lain dan menyebabkan penyakit merebak dengan cepat.

Lazimnya ruas-ruas padi juga menjadi rapat dan di bahagian bawah akan bercabang dan mempunyai banyak dahan.besar. ulat ratus. SERANGAN SERANGGA PEROSAK Terdapat pelbagai jenis serangga menjadi musuh padi. Penyakit ini mula dikesan di petak semaian percubaan di Bukit Merah.Penyakit tersebut lebih menyerupai serangan virus. Ulat ini akan mengikis dan memakan daun anak anak padi yang muda. D. Lazimnya. Pengawalan yang terbaik ialah dengan kaedah kultur iaitu membakar kesemua padi yang telah diserang penyakit. Ekoran daripada penyakit tersebut.Penyakit Psikologikal dan Nematod Witches Broom adalah penyakit yang belum mempunyai bukti asal penyakit dan cara jangkitan itu merebak. serangga ini menyerang pada waktu malam. ulat gulung dan ulat hampung.Kemudian bimtik hijau akan bertukar menjadi hitam dan kering.Kebanyakan buah padi pula akan menjadi hampa.Ini disebabkan belum ada racun kulat yang benar-benar berkesan untuk menanganinya.Serangan awal menunjukkan daun pertama dan kedua mempunyaibintik-bintik berwarna kuning pucat. Ulat ratus atau ulat ribu (Spodoptera auritia Boisd) adalah ulat yang menyerang anak anak pokok padi yang masih di tapak semaian. 4.Seberang Perai.Penyakit Merah Penyakit merah boleh dikesan dengan mudah sejak awal serangan.Lazimnya pokok yang terkena serangan penyakit ini akan terbantut. Antaranya.Ini menyebabkan batang padi menjadi benkang-benkok. Oleh sebab itu.Lazimnya penyakit padi ini sukar dikesan dan hanya diketahui pada peringkat akhir. Kawalan boleh dilakukan dengan menyembur racun serangga untuk mencegah serangga pembawa penyakit terus membiak. pertumbuhan anak padi akan .Adalah lebih baik sekiranya padi yang terkena penyakit dimusnahkan untuk mengelak kerugian yang besar. Oleh itu agak sukar untuk mengawal serangan serangan yang dilakukan serangga tersebut. i.padi kurang menghasilkan buah. Ulat Pemakan Daun Terdapat tiga jenis ulat yang memakan daun.runcing di bahagian hujung dan tirus.Namun begitu penyakit tersebut mungkin disebabkan oleh sejenis serangga yang dikenali sebagai Nilapavarata lugens.kutu beruang atau melompat daun hijau.Penyakit ini mudah untuk ditangani dengan cara mencabut tumbuhan yang berpenyakit dan dibakar.Pada peringkat inilah daun dan batang padi boleh melecur dan pokok akan mati.Selain itu daun padi menjadi pendek.Tanda-tanda penyakit tersebut boleh dikesan apabila pokok padi menjadi bantut dan berbentuk seperti rumpun rumput yang besar.Penyakit merah dibawa oleh serangga seperti belalang.Selain itu terdapat akar-akar rumput yang melekat pada ruas-ruas pokok padi.

5 liter untuk sehektar tanah. b. Serangan yang serius akan menyebabkan daun menjadi kering dan layu. Ulat ini memakan dan mengerat daun padi untuk membuat sarang. Bena Perang Bena perang adalah sejenis serangga yang berbahaya. pasak perang dan pasak samar.6 liter air untuk sehektar yang perlu disemburkan 7 minggu selepas mengubah. Pokok padi akan mudah kekeringan apabila cecair yang diserap dari akar akan kering di bahagian pangkal akibat disedut oleh kutu beruang. bertelur dan menetas pada daun daun padi. Daun padi yang diserang oleh bena perang mudah menjadi kering dan melecur. Kutu beruang juga menghisap cecair pohon terutama di pangkal pokok. Semburan perlu dilakukan pada tiap tiap minggu. pertumbuhan pokok padi akan terencat dan menyebabkan pokok padi terhidrat. Ulat gulung (Cnaphapcrocis medinalis Boisd) adalah ulat yang menyebabkan daun pokok padi menggulung. Selain itu boleh menggunakan Bidrin 24% dengan kadar sukatan satu sudu besar yang dimasukkan kedalam 22. . Taburan perlu dibuat dua minggu selepas menyemai dan tiga minggu selepas mengubah. Ulat ini akan memakan daun hijau dan kemudian akan rosak dan sukar untuk melakukan proses fotosintesis. Gulungan dan dijadikan tempat tinggal.7 liter air untuk semburan sehektar tanah. Semburan di peringkat awal boleh menyelamatkan padi daripada mengalami kerosakan yang teruk. Serangga ini mudah membiak dan mampu memusnahkan pokok padi. Kawalan boleh dilakukan dengan menggunakan semburan racun serangga Agerocide 26DP(BHC) dalam kadar 1. a. Racun ini perlu ditaburkan diseluruh tapak semaian pada kadar 19kg/ha. Gammaxane 20E (BHC) pula dicampurkan empat sudu besar kedalam 22.terbantut dan akan menjadi mati sekiranya tiada daun lagi pada anak pokok tersebut. Ulat hampung (Nymphula deputalis Guenee) pula hidup di dalam satu gulungan serpihan daun padi. Ulat pasak membiak dengan begitu cepat dan boleh menyebabkan tanaman mati sebelum menghasilkan buah. Cara mengatasi serangga bena perang ini ialah dengan melakukan semburan racun serangga. pasak kunig. Antaranya ialah Furadan 3G (Carcofuran) yang berbentuk butiran.8 kg untuk dicampurkan dengan 181. Ini sudah pasti mengurangkan hasil padi. Terdapat empat jenis ulat pasak yang sering menyerang padi iaitu ulat pasak hitam. Ulat ini mengorek masuk ke dalam upih daun padi dan memakan tisu tisu dalam batang dan daun padi. Pianggang pula suka menghisap cecair sabtan padi (susu) yang baru berisi. Serangga Penghisap Daun Serangga lelompat daun hijau amat berbahaya terutama kepada anak pokok yang baru tumbuh. Akibatnya. Serangga lelompat daun hijau ini menghisap cecair daun padi hingga kering. Hisapan yang dilakukan pianggang akan menyebabkan padi menjadi hampa. Bagi menangani masalah ini pelbagai jenis racun serangga yang digunakan. Ulat Pengorek Batang Ulat pasak ialah ulat yang mengorek batang. Semburan racun serangga tersebut ialah jenis Furadan 3G pada kadar sukatan 19g/ha atau jenis racun Sevin 85% (Carbaryl). Jika jumlah ulat banyak menyebabkan pokok padi akan cepat mati dan sukar untuk hidup. c.

Tumbuhan akan menjalar dan memasuki petak sawah. Tumbuhan liar 1. penanaman padi juga boleh musnah atau rosak disebabkan factor lain. Tumbuhan ini tumbuh diatas batas dan ditepi sawah. Bagi menangani masalah ini. oleh itu adalah sukar untuk mengenal pasti lalang dan padi sekiranya tidak mempunyai kemahiran menanam padi. Selain itu. Antaranya. Walaupun pada umumnya tumbuhan liar tidak mempunyai tanaman padi tetapi mengganggu kesuburan padi. Tumbuhan Liar Tumbuhan liar merangkumi pelbagai spesies tumbuhan yang hidup dikawasan sawah. cara yang terbaik adalah menebas dan menebang tumbuhan liar supaya mati. Selain itu. Kesannya anak padi akan mengunibg dan terbantut. Sekiranya jumlah pokok menjalar banyak. lalang akan tumbuh di atas ban atau batas padi dan persekitaran sawah.oleh itu tumbesaran padi terbantut. adalah menjadi kewajipan pesawah supaya membuang lalang dengan cara mencabut. ada padi menjalar yang melilit padi sehingga padi menjadi patah atau membengkok ke bawah. Lalang yang hidup dengan subur akan membunuh dan menutupi pokok padi. 2. Tumbuhan menjalar 3. ancaman tanaman padi ialah : 1. Lazimnya. Lazimnya. Ini menyebabkan cahaya matahari tidak menembusi anak pokok padi yang sedang membesar. tanaman padi dapat tumbuh dengan baik. Lalang Lalang adalah sejenis tumbuhan liar yang banyak tumbuh di kawasan penanaman padi.TUMBUHAN PEROSAK Selain disebabkan penyakit. menyebabkan padi terbantut. tumbuhan tersebut tumbuh di tepi petak sawah. Tumbuhan liar yang bersaiz besar akan menghalang cahaya matahari daripada mengenai pokok padi.pesawah perlu menghapuskan pokok menjalar dengan cara mencabut hingga ke bahagian akar. Ini juga menjejaskan pertumbuhan padi. 3. Tumbuhan Menjalar Selain lalang tumbuhan menjalar juga banyak terdapat di sawah. Oleh itu. Lalang mempunyai bentuk dan spesies yang sama seperti padi.cara ini penting supaya tumbuhan lain tidak akan tumbuh semula dan tidak mengganggu tanaman padi. segala zat yang diperlukan padi akan diserap lalang. PENANAMAN PADI DI MALAYSIA . Cara ini dapat mematikan tumbuhan tersebut. Lalang 2. Tumbuhan liar mempunyai kawasan yang lebih besar daripada padi.tumbuhan ini tumbuh di atas batas dan di tepi sawah. Lalang tumbuh dengan subur seiring dengan pertumbuhan padi. Oleh itu. Tumbuhan ini akan menjalar dan memasuki petak sawah. Tumbuhan ini akan menjalar dan membelit pokok padi untuk mendapatkan cahaya matahari. Bagi memastikan keadaan ini tidak berlaku.

1 meq/100g). Manakala varieti padi tradisional pula amat peka terhadap fotokala. boleh dibahagikan kepada tiga sub -spesies iaitu:Indica Japonica Javanica - Terdapat di Sri Lanka. Ciri-ciri utama varieti padi yang disyorkan masakini ialah MR 84. Taiwan dan Asia Tenggara.0). China. suhu dan jumlah hujan (18 -40oC dan 1240 mm/tahun) yang cukup dan memerlukan keadaan air bertakung. CEC (>20 meq/100g) dan karbon organik (2 3%).PENDAHULUAN: Pokok padi tergolong di dalam keluarga Gramineae. Varieti-varieti yang sesuai mempunyai ciri -ciri berikut:y y y y y y Tahan penyakit karah Tahan gangguan di peringkat anak semai Sederhana tinggi dan pokok tumbuh tegak Tidak mudah rebah Masak serentak Tidak mudah relai supaya sesuai untuk penuaian menggunakan jentera. Walau bagaimanapun. Oleh itu. India. Penggunaan biji benih yang berkualiti merupakan satu langkah penting dalam pakej penanaman padi kerana ia dapat menjamin pengeluaran hasil yang tinggi. KEPERLUAN ASAS TANAMAN: Tanaman padi memerlukan sinaran matahari. lom lempung atau lempung berpasir adalah sesuai. Selatan. MR 159 dan lain-lain varieti yang telah diisytiharkan serta masih ditanam (klik untuk lihat varieti varieti padi). pula terdapat khasnya di Asia. Disyorkan . Terdapat di Indonesia. bertempoh matang panjang. Oryza sativa L. lempung berkelodak. Padi varieti baru mempunyai potensi penghasilan yang tinggi tetapi bermasalah daripada segi mutu dan kurang ketahanan terhadap perosak dan pen yakit. fosforus (>40 ppm). Pakistan Tengah. pokok tinggi serta mudah rebah dan kurang gerakbalas terhadap baja. tanah -tanah berstruktur halus seperti lempung. MR 185. Terdapat di Utara dan Timur China.0 -6. Australia dan Amerika. Dalam tempoh 1972-1998 terdapat 25 varieti padi baru yang telah diperkenalkan untuk penanaman dua kali setahun di Malaysia. Terdapat 19 spesies padi. Oryza glaberima ditanam di Afrika dan Oryza sativa L. varieti ini mempunyai keistimewaan dari segi citarasanya yang sed ap. nitrogen (2 -3%). MR 167. VARIETI YANG DISYORKAN Terdapat dua jenis padi iaitu padi tradisional (>140 hari peringkat matang) dan padi varieti baru (<135 hari peringkat matang). Sifat kimia tanah sawah yang subur ialah pH (5. kalium (>0. Jepun dan Korea. cuma dua spesies sahaja iaitu Oryza glaberima stend dan Oryza sativa L. yang ditanam de ngan meluas.

Dalam sistem mengubah pada amnya terdapat tiga peringkat pembajakan yang perlu dilaksanakan. Bagi tabur terus kering pembajakan pertama dilakuk an dalam keadaan kering dan seterusnya dijalankan dengan berulang -ulang sehingga tanah menjadi halus serta rata. iaitu: y Sistem Mengubah Melibatkan penanaman secara manual ataupun dengan menggunakan jente ra penanam. membajak dengan jentera adalah sukar. Lebar tapak biasanya 1 -2 meter dan panjangnya pula bergantung kepada kemudahan untuk mengurus air. Penyediaan anak semai perlu dijalankan sebelum anak semai diubah ke sawah. Anak padi ditanam tegak dan tidak terlalu dalam supaya pengeluaran tunas tidak terganggu. Kerja-kerja penyediaan tanah adalah berbeza bagi sistem tabur terus kering dan tabur terus basah. Ia melibatkan dua cara penanaman iaitu: (i) Menanam secara manual Dalam sistem mengubah memerlukan penyediaan tapak semaian yang dipilih di kawasan yang agak tinggi dari keadaan sekeliling. SISTEM MENANAM Terdapat dua sistem penanaman padi. AMALAN KULTUR Penyediaan tanah untuk sistem tanaman padi adalah berbeza kerana ia bergantung kepada jenis sistem yang digunakan. Pembajakan II (kering atau basah) 7 -10 hari sebelum menanam 3. Adalah memadai dengan sekali pembajakan dijalankan semasa musim hujan sekiranya terdapat kawalan rumpai yang memuaskan sebelum dan selepas penyediaan tanah. sistem tabur terus basah atau sistem mengubah. Pembajakan III (basah) dan meratakan tanah 1 hari sebelum menanam. Seterusnya tapak ditambak setinggi kira -kira 5-10 cm dari paras biasa dan diratakan. Anak padi ditanam mengikut barisan untuk menyenangkan kerja -kerja pengurusan kelak. iaitu samada sistem tabur t erus kering. Semasa kerja-kerja merata tanah dilakukan maka tidak perlu keadaan air hingga ke tahap 10 cm. (ii) Menanam menggunakan jentera penanam Boleh diamalkan terutama di kawasan di mana tabur terus tidak boleh diamalkan serta bagi kawasan yang mengalami masalah padi angin (klik lihat .menggunakan biji benih b erkualiti dalam kategori biji benih padi sah kerana telah menepati Malaysian Standard MS 469 -1993. Jarak tanaman tidak melebihi 25 cm x 25 cm untuk hasil optimum. iaitu: 1. Pembajakan I (kering) dilakukan 27 hari sebelum menanam. Tiap-tiap lubang ditanam seb anyak 2-3 pokok. Semburan racun rumpai 17-23 hari sebelum menanam. Pada keadaan air bertakung (10 -30 cm). Tanah dibajak 2 kali iaitu pert ama untuk mendapatkan keadaan permukaan tanah yang baik. 2. Kerja-kerja pembajakan akan mudah j ika penyemburan racun rumpai (paraquat) pada kadar tidak lebih dari 2 liter/ha dijalankan terlebih dahulu.

Pada kebiasaannya. Semaian dibiar bercambah 2 -3 hari dan kemudian dipindah ke rak t akungan untuk direndam. baja urea digunakan pada peringkat semaian iaitu seba nyak 45-50 g/meter persegi 15 hari selepas benih ditabur. Bagi serak kering pula. y Sistem Tabur Terus Sistem tabur terus iaitu serak basah dan serak kering. Bagi tanaman secara mengubah. Pengambilan baja oleh tanaman juga bergantung kepada tahap kesuburan tanah termasuk faktor fizikal dan kimia tana h bagi sesuatu kawasan. Bagi kedua-dua sistem ini kadar biji benih yang disyorkan ialah 60 kg/hektar. PEMILIHAN BENIH TANAMAN Disyorkan menggunakan biji benih sah keluaran Jabatan Pertanian. Benih pracambah ditabur dalam kotak semai khas dengan kadar 200 g/kotak. biji benih pracambah ditabur ke kawasan sawah kering selepas penyediaan tanah. Baja yang digunakan di dalam skim baja subsidi ialah baja campuran dan baja urea. Sistem ini . Semaian dijaga sehingga 15 hari atau tinggi semaian diantara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam. Masa membaja bergantung kepada varieti padi.08. Pembajaan di sawa h dilakukan sebanyak 3 kali untuk cara mengubah dan tabur terus.ulasan mengenai padi angin) dan juga sesuai bagi kawasa n yang kekurangan tenaga kerja. Kadar benih yang disyorkan ialah 50 kg/hektar. dimana air dibekal dari tali air. Untuk kedua-dua kaedah tanaman ini. Tanah kemudiannya akan dipadatkan selepas benih ditabur. kadar baja yang digunakan ialah 100 N:40P 205 :30K 2O bagi semua kawasan. kadar 80 N: 30 P 205:20K 2O telah disyorkan bagi kawasan pantai barat dan kadar 80 N:40P 205:20K 2 O bagi kawasan di pantai timur. Media semaian disediakan dengan campuran 50% sekam padi terbakar dan tebal media ialah 2-2. pembajaan tanaman padi dilakukan secara menabur secara manual dan jarak taburan setiap lemparan ialah tiga meter. Manakala bagi biji benih yang dikeluarkan oleh petani. cara menanam dan musim penanaman. Hanya biji benih yang tenggelam sahaja yang digunakan sebagai biji benih. PENGURUSAN AIR Sistem pengairan terkawal di kawasan jelapang padi. PEMBAJAAN Diantara perkara penting yang perlu diberi perhatian di dalam pembajaan tanaman padi ialah kadar dan masa pembajaan dilakukan. Tabur terus serak basah diamalkan secara mel uas sekarang. ditakung dalam lot sawah dan disalir keluar ke dalam parit pada masa tertentu. Bagi tanaman secara tabur terus. Biji benih pracambah hendaklah ditabur sejurus selepas s elesai kerja-kerja penyediaan tapak. Benih terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan selama 48 jam untuk memudahkan percambahan. Benih yang telah bercambah ditabur terus ke kawasan sawah dalam keadaan tepu. Mengubah dengan menggunakan jentera penanam memerlukan anak semai dalam kotak khas. Bagi kaedah mengubah.5 cm dipadatkan. pembajaan pertama terdiri dari baja campuran NPK manakala baja kedua dan ketiga ialah baja N sahaja. ianya perlu dipilih melalui tapi san dengan menggunakan bancuhan air garam yang boleh menimbulkan sebiji telur ayam yang nilai ketumpatan bandingannya 1.

peringkat pertumbuhan padi dan sistem tanaman yang diamalkan. Pengurusan air yang berkesan mengambilkira keperluan air di sawah mengikut peringkat penyediaan tanah. kawalan rumpai dan kawalan perosak. iaitu meningkatkan kecekapan dan hasil. Manakala pembuangan air juga kritikal pada tempoh 20 hari sebelum menuai. Hari Selepas Tabur 30 40 60 70 80 100 115 130 Peringkat Tumbesaran Padi Selepas mengubah/tabur terus Beranak aktif Beranak tidak aktif Pembetukan butir Bunting Terbit dan bersusu Membeku dan matang Tuai Tahap Keperluan Air Amat mustahak Mustahak Mustahak Mustahak Amat mustahak Amat mustahak Tidak mustahak Tidak mustahak Kawasan Paras Air (cm) 10 10 10 10 10 10 0 0 TEKNIK PENGURUSAN AIR y Teknik pengurusan air bagi sistem mengubah: Bagi penjimatan air. keperluan pengiaran pada puratanya ialah satu cusec/30ha. Kawalan paras air di sawah adalah kritikal bagi sistem penanaman padi. Memudahkan mekanisasi ladang. Berikut menunjukkan paras air 10 cm adalah kritikal bagi memenuhi keperluan preingkat pertumbuhan iaitu seleaps mengubah dan tabur terus. jangkamasa pratepu padi peringkat permulaan musim hendaklah dikurangkan sehingga 3 -4 hari iaitu setakat cukup untuk tanah menjadi tepu.memerlukan batas ladang untuk menakung air di dalam lot sawah dan parit ladang untuk menyalirkan air keluar aras tan ah yang rata. tetapi bekalan air diteruskan dari hari ke 40 -115. Paras air kemudian dibiarkan di pa ras minimum (3-5 cm) bagi memudahkan pergerakan jentera. peratus pertumbuhan padi. keseragaman pertumbuhan padi dan kawalan rumpai. Dapat mengelakkan pembaziran air. Paras air semasa mengubah adalah diantara 5 -10 cm dan dibiarkan pada paras tersebut sehingga peringkat membeku dan matang di mana semua air disalir keluar jika boleh Tanaman hendaklah dijadualkan supaya peringkat pembiakan pokok tidak bertepatan dengan musim kemarau dan tanah asid sulfat hendaklah sentiasa ditenggelami air sepanjang masa pertumbuhan sehingga selepas peringkat membeku dan matang. Bagi kebanyakan kawasan padi. bunting dan terbit. Diantara faedah -faedah pengurusan air y ang sempurna adalah seperti berikut: y y y y Menjamin bekalan air yang cukup mengikut jadual persawahan. Keadaan tanah yang sesuai untuk ditabur biji benih adalah . beranak aktif. pembentukan bulir. Bekalan air ke sawah adalah terhad. y Pengurusan air bagi sistem tabur terus: Pengurusan air perlu dilaksanakan dengan rapi bagi mendapatkan kesan yang baik untuk persediaan tanah. Membantu pertumbuhan pokok melalui keberkesanan pembajaan.

MEMUNGUT HASIL Padi mesti dituai seelok padi masak. Kumbang Coccinella arcuta makan serangga perosak khususnya anak dan ibu bena perang sementara kumbang Pyrtorhinus lividipennis memusnahkan telur bena perang manakala labah -labah memerangkap serangga perosak. Terdapat juga mesin -mesin penuai lengkap yang kecil dan ringan iaitu 'mini combine' yang juga boleh menuai.1 ha (1/3 ekar) sejam. air yang berlebihan hendaklah disalirkan keluar. y y y . Biasanya padi elok dituai dalam m asa 35 hari selepas 50% dari pokok-pokok mengeluarkan tangkai -tangkai padi. Air disalir keluar 1 -2 hari sebelum menabur benih dan sekiranya terpaksa menabur di dalam sawah yang sudah dimasuki air. sepat dan lampan jawa secara intergrasi di dalam sawah dapat mengawal serangan serangga. Air pada mulanya dimasukkan ke sawah dan dibiarkan pada ketinggian 10 cm semasa pemutaran basah. membanting dan membersihkan hasil padi sekaligus. Kawalan Perosak Secara Biologi Ternakan ikan seperti ikan keli. kawalan biologi dan penggunaan kimia secara bijaksana dan terhad. di mana ia tulen dan tidak berpenyakit akan dapat mencegah kejadian rumpai dan serangan penyakit bawaan biji benih. Bekalan air yang berterusan adalah perlu sekiranya biji benih kering ditabur di atas tanah kering untuk mendapatkan percambahan dan seterusnya pertumbuhan pokok yang memuaskan. Paras air sentiasa ditakung pada ketinggian 5-10 cm dan dibuang 15 -20 hari sebelum menuai bergantung kepada jenis tanah dan kecekapan saliran. biji -biji padi lerai dan juga kerosakan oleh musuh-musuh dan penyakit -penyakit. Hanya di kawasan yang menanam padi secara kecil -kecilan padi dituai dengan 'ketam' padi. PENGURUSAN PEROSAK Satu pendekatan pengurusan kawalan perosak yang menggabungkan aktiviti pertanian. Penggunaan Musuh Semulajadi Musuh semulajadi membantu membunuh perosak -perosak tanaman adalah labah labah. Kemudian biji -biji padi dileraikan dengan cara membanting tangkai -tangkainya ke dalam tong pembanting. tetapi ia hanya boleh menuai seluas 0. Dengan mengambil faktor -faktor ekosistem sawah. Biasanya padi dituai dengan jentuai (combine harvester). Amalan Kultura Penyediaan tanah yang sempurna termasuk meratakan t anah dan pengurusan air yang berkesan. moluska dan rumpai serta mengurangkan penggunaan racun. satu hektar sawah boleh menam pung diantara 3000 -4000 ekor anak ikan. lembab dan paras air pula boleh diturunnaikkan mengikut pertumbuhan pokok. iaitu: y Penggunaan Varieti Rintang Penggunaan biji benih tulen yang menepati Standard Minimum Biji Benih. pepatong dan kumbang -kumbang seperti Casnoide interstitialis.tanah yang rata. Coccinella arcuta dan lain -lain. Kurangkan gangguan yang mengocak air kerana ini akan memberi kesan buruk pada percambahan dan pertumbuhan pokok. Kelewatan menuai boleh menyebabkan kekurangan hasil kerana pokok -pokok padi akan rebah.

sekiranya populasi perosak atau kejadian penyakit melebihi paras tersebut. Penyakit Merah Virus 8. y Penternakan Itik Muscovy Secara Intergrasi Dapat mengawal masalah rumpai sawah. Hawar Anak Benih 7.Ikan boleh dituai selepas berumur 60 hari. Penggunaan Racun Perosak Secara Betul Penggunaan racun perosak adalah dibenarkan jika ia melebihi tahap tindakan kawalan. Hawar Daun Bakteria (Xanthomonas oryzae) 4. Bakanae (Gibberella fujikuroi = Fusarium moniliforme) 10. y PENYAKIT UTAMA TANAMAN PADI 1. Karah Padi (Pyricularia oryzae) 2. Bulir Hitam (Ustilagioide virens) 5. padi tumpah dan juga merupakan sumber protin dalam kehidupan harian pesawah. Hawar Seludang (Thanatephorus cucumeris = Rhizoctonia solani) 3. Penyakit Bintik Perang (Drechslera oryzae) 6. Lelompat Padi Bena Berang dan Bena Putih . Jalur Daun Bakteria (Zanthomonas ory zicola) 9.