PADI

SEJARAH PADI Padi merupakan tanaman yang utama di negara-negara Asia.padi telah ditanam sejak dahulu lagi. Adakah sukar untuk memastikan asal-usul padi. Namun ada yang berpendapat padi telah mula ditanam di empat kawasan utama di pinggir sungai Ravi, di Kashmir. Padi mula di perkenalkan oleh puak Deutro-Malaya di Kepulauan Melayu sejak tahun 1599 sebelum masihi yang berhijrah ke rantau ini. Pada masa yang itu kepulauan Melayu didiami oleh Proto-Melayu. Sejak itu kedua-dua puak ini menjadikan padi dan seterusnya beras makanan harian mereka. Kemudian penanaman padi terus berkembang hingga keseluruh dunia. Selain negaranegara Asia, Australia, Amerika, Argentina dan negara-negara Asia yang lain. Di Asia Tenggara, Thailand, Indonesia, dan Burma adalah negara pengeluar padi yang utama. Negara-negara tersebut juga mengimport beras ke Malaysia. BAHAGIAN DAN BENTUK TANAMAN Padi atau nama saintifiknya Oriza Styra adalah satu keluarga rumput dan gandum. Batang padi panjang sehingga 180 cm, lurus, kecil, bulat dan berlubang di tengah-tengah. Saiz batang padi ialah lebih kurang 15 mm. Warna batang padi ialah padi, hijau dan kuning. Warna ini berbeza-beza-beza mengikut peringkat umur padi. Semasa muda warna batang padi hijau dan putih dan semasa tua berwarna kuning dan putih. Akar pokok padi berbentuk rerambut. Akar jenis ini tidak panjang tetapi banyak dan halus seperti akar pokok tebu atau rumput. Akar ini tumbuh serumpun di pangkal batang padi. Akar padi halus lagi pendek dan senang dicabut. Daun padi serupa dengan daun lalang dan daun tebu. Pokok padi terdiri daripada pangkal yang menutupi batang sementara daun panjang, halus, tajam dan hujungnya melempai. Warna daun padi hijau semasa muda dan bertukar hijau kekuningan apabila padi masak. Daun padi tumbuh di sekeliling batang padi. Apabila daun-daun yang di atas tumbuh, daundaun yang di bawah dakan kering dan terus gugur. Bahagian tepi daun padi tajam serta berduri dan menyebabkan daun itu miang. Panjang daun padi lebih kurang 30 hingga 60 cm. Urat daun padi memanjang serupa dengan daun tebu dan lalang. Bunga padi berbentuk rimbun seperti bunga lalang. Bunga padi tumbuh dalam bentuk jurai yang panjang. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Satu rumpun padi terdapat lima tangkai bunga. Bunga padi ini akan menghasilkan padi. Bunga padi tidak berisi sebelum menjadi buah dan berwarna kuning bercampur putih. Buah padi terjadi daripada proses pendebungaan secara sendiri. Apabila proses pendebungaan berlaku, isi padi terhasil. Isi padi pada peringkat awal terdiri daripada santan padi. Waktu ini padi lembut dan santan boleh dipicit keluar. Warna padi ketika ini ialah hijau muda. Kemudiannya, isi padi beransur-ansur menjadi keras dan menjadi paling keras apabila masak.

JENIS-JENIS PADI

Padi Huma. Padi yang ditanam di Malaysia sekarang merupakan hasil kacukan dan penyelidikan yang mengambil masa bertahun-tahun untuk menghasilkan benih padi yang bermutu. Kawasan yang mampu menakung air diperlukan untuk tumbesaran padi sawah. Bagi memastikan kawasan padi terus dapat dikekalkan. Padi jenis ini banyak ditanam di Sabah dan Sarawak.Padi merupakan satu daripada spesies tumbuhan liar. Terutamanya masyarakat Iban dan Murut. Padi juga boleh dibahagikan mengikut rasa dan kandungan iaitu padi nacin dan padi pulut. Padi sawah atau padi bendang adalah padi yang paling banyak ditanam di negara ini. padi Tahun. Antaranya ialah padi Rendah. Hanya beberapa bahagian di Sabah dan Sarawak yang menanam padi huma untuk kegunaan harian mereka. padi Tiga Bulan. Ini disebabkan padi huma ditanam dengan cara lama dan kurang menggunakan baja serta benih yang kurang baik. Padi huma mempunyai hasil yang rendah dan kurang bermutu. dan padi Malaysia dua. Ini disebabkan padi ini memerlukan kawasan yang berair. Padi ini ditanam disebabkan beras adalah makan ruji masyarakat Malaysia. Padi huma ialah padi yang kurang menggunakan air. Keadaan ini berlaku disebabkan terdapat kawasan berpaya yang datar dan mengalami satu musim lelbab yang ketara dengan purata hujan tahunan melebihi 3500 mm. Ada kawasan yang dah ulunya ditanam dengan padi dan terpaksa ditanam dengan tanaman lain disebabkan kawasan tersebut menjadi kering. ii. padi Ria. Padi nacin ialah padi yang menghasilkan beras. Padi sawah boleh dibahagikan mengikut jenis asalnya dan juga umur padi dituai. Padi sawah tidak boleh hidup di kawasan yang kering. Padi juga tidak dijaga dengan baik dan selalu dirosakkan oleh serangga. Bagi menanam padi sawah adalah lebih sukar. padi huma banyak ditanam oleh masyarakat Orang Asli untuk sara diri. Beras ini pula akan bertukar menjadi nasi dan merupakan makanan utama yang dihidangkan apabila tiba waktu makan. CARA MENANAM PADI Padi merupakan satu tanaman makanan yang penting. Terdapat beberapa proses penanaman padi yang meliputi: . Padi ini dipanggil padi bukit dan diusahakan oleh penduduk yang tinggal di pedalaman seperti Orang Asli. Padi yang ditanam di Malaysia terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. Di Semenanjung Malaysia pula. Kesesuaian ini ditambah lagi dengan adanya musim panas yang berpanjangan. Lazimnya penanaman padi di Malaysia lebih tertumpu di kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia terutamanya di abahgian utara. Padi Sawah.Tanaman padi jug unik berbanding a tanaman lain kerana terpaksa melalui pelbagai proses penanaman. Padi sawah mempunyai beberapa jenis. sistem perparitan yang terancang adalah penting kerana mampu menyalurkan air ke petak sawah padi. padi Malinja. Oleh itu kerajaan amat menggalakkan penanaman padi sawah. padi Malaysia Satu. Lebih 30% penanaman padi di negara ini adalah berasaskan padi sawah. baja dan ditanam di lereng bukit.

Pembaharuan yang mutakhir diperkenalkan di negara ini ialah penyemaian dilakukan terus di kawasan penanaman atau disebut tabur terus. Anak benih yang cepat matang akan ditanam lebih rapat dibandingkan dengan anak benih yang lambat tempoh matang. iii. Pemilihan biji benih ini adalah hasil kajian yang dijalankan secara berterusan untuk menghasilkan biji benih yang baik. Oleh itu apabila padi telah berbuah.Proses penyelenggaraan i.Pemilihan tapak perladangan IV . . Oleh itu jentera pembajak atau traktor digunakan.panjang dan mempunyai biji yang banyak di satusatu tangkai sahaja dipilih.Pemilihan biji benih II . Pengalihan Tanaman Anak benih akan diubah dari tapak semaian ke sawah ketika anak benih mengeluarkan daun kelima atau keenam. ii. bekalan biji benih yang lebih terjamin telah diperkenalkan.Oleh itu pemilihan biji benih yang bermutu tinggi adalah penting untuk memastikan hasil yang banyak apabila mencapai tahp matang kelak. Namun begitu cara ini dianggap tidak produktif. Traktor-traktor ini dikenali sebagi traktor dua roda dan traktor empat roda. Proses ini mencakupi peringkat rendaman buah padi untuk dijadikan benih hingga benihbenih tersebut ditabur di tapak semaian.Cara ini adalah berbentuk tradisional . Terdapat dua jenis traktor yang digunakan bagi kerja-kerja membajak.I . Bagaimanapun cara ini tidak akan berkesan jika kawalan sistem pengairan tidak dilakukan. iv. Cara ini tidak memerlukan operasi mengubah dan dengan itu masalah penggunaan tenaga kerja yang banyak tidak timbul. Penyemaian Biji Benih Operasi menyemai dilakukan sepenuhnya dengan menggunakan tenaga manusia. Kerja ini masih memerlukan tenaga buruh dan masa yang panjang untuk mengubah anak-anak benih ke kawasan sawah. Pemilihan Tapak Perladangan Proses membajak mengikut sistem tradisional adalah menggunakan tenggala yang ditarik oleh kerbau pada musim hujan. hasil yang diperolehi amat menakjubkan dan setanding dengan padi keluaran negara lain.Lazimnya pemilihan ini dilakukan oleh mereka yang arif tentang pemilihan biji benih terutama pesawah yang berpengalaman. Kedua-dua traktor ini berfungsi untuk menggemburkan tanah sawah. Hanya biji padi yang bersaiz besar .Pengalihan tanaman V . Jarak menanam anak benih bergantung kepada pesawah. Lazimnya pemilihan padi dibuat selepas menuai padi. Bagi pesawah yang telah mendapat khidmat jabatan pertanian.Penyemaian biji benih III . Pemilihan Biji Benih Padi ditanam dengan menggunakan biji benih .

Berdasarkan teknologi kini kerja membanting tidak dilakukan lagi. Selepas mengangin padi akan dijemur. sejak awal penanaman. Sebelum itu terdapat pelbagai proses yang dilalui untuk menghasilkan beras yang baik. hampa dan bahan-bahan asing seperti rumpai diasingkan secara automatik. Membanting Membanting adalah cara tradisional. Pertama mengggunakan tenaga pekerja sepenuhnya seperti memotong batang padi dengan penyabit dan meleraikan padi dengan cara membanting di dalam tong khas. burung atau belalang. Teknologi moden kini membersihkan padi dalam dua perinkat. Oleh itu terdapat beberapa orang-orang yang dicacakkan di tengah sawah untuk menakutkan binatang perosak. Selain itu pesawah juga harus memastikan padi terjamin daripada dirosakkan haiwan perosak seperti tikus. dan membersihkan sawah. Oleh itu. Cara kedua menggunakan jentera jenis sederhana (30 kuasa kuda) atau jenis besar(100 kuasa kuda). Antara proses tersebut ialah : Menuai Membanting Mengangin Mengilang Menuai Terdapat dua cara yang dipraktikkan dalam kerja-kerja menuai.Proses penyelenggaraan ini memang rumit dan memerlukan kawalan setiap masa. Sebelum proses menuai dilakukan. Mengangin Mengangin dilakukan supaya bijian dipisahkan daripada padi hampa. Oleh itu pertumbuhan padi akan menjadi normal. Jentera ini hanya digunakan menerusi sistem usahasama. padi akan terus dijaga supaya tidak dihinggapi penyakit atau menjadi semak. Peringkat pertama dinamakan pembersihan lasat iaitu bahan-bahan seperti batu-batu. Peringkat kedua pula padi muda. MEMPROSES PADI Padi yang dituai akan dijadikan beras untuk makanan rakyat Malaysia. Ini kerana proses menuai menggunakan jentera dan padi diasingkan dari tangkainya secara automatik.v. Ini bertujuan memudahkan proses penuaian dilakukan. jerami dan hampas diasingkan. Jenis mesin yang digunakan ialah gegaran. merumput. Semasa membanting terlebih dahulu tangkai padi akan diikat dan barulah dibanting ke dalam tong khas untuk mengasingkan padi daripada tangkainya. Proses Penyelenggaraan Proses penyelengaraan ini melibatkan pelbagai aktiviti seperti membaja. Proses ini akan dilakukan sepanjang pertumbuhan padi. Mengilang . sawah padi akan dikeringkan dengan mengalirkan air ke terusan.

MEMPROSES PADI SECARA TRADISIONAL Sejak dahulu lagi padi ditanam oleh masyarakat Melayu untuk dijadikan makanan harian. Terdapat dua jenis lesung iaitu lesung kaki dan tangan. Padi yang telah kering akan ditumbuk menggunakan lesung. Oleh itu pesawah perlu memastikan cuaca adalah baik. kebanyakan masyarakat Melayu masih menggunakan kaedah konvensional atau tradisional. Lesung kaki telah diubahsuai bentuknya untuk memudahkan pesawah menggunakan kaki untuk . Beras akan digred mengikut kriteria tertentu dan dimasukkan ke dalam guni atau plastik untuk dijual. Ini adalah untuk memastikan padi cepat kering dan terhindar daripada benda asing. Penghasilan pengupasan padi bergantung kepada beberapa faktor. Pengalaman menanam padi diperolehi daripada keluarga yang biasanya menjadikan sawah padi sebagai sumber pendapatan. pesawah boleh membuang benda asing yang terdapat dalam timbunan padi. Padi perlu dijemur hingga kering. Cara ini banyak dilakukan di kawasan kampong yang jauh dari pekan. Menumbuk Menumbuk merupakan tugas yang paling sukar. Selain itu semasa kerja-kerja menjemur dilakukan. Kemudian proses pengasingan akan dilakukan dengan cara memilih tangkai atau rumput yang bercampur dengan padi. Antara faktor tersebut ialah kandungan air yang terdapat dalam padi dan kadar beras bersalut akan dimasukkan ke dalam pemisah sekatan. Antara beberapa peraturan yang terpaksa dilalui sebelum padi menjadi beras ialah : Menjemur Menumbuk Menampi Memilih Menjemur Padi yang telah dituai dengan menggunakan tenaga akan dibanting untuk memisahkan antara tangkai dan padi. Jika hari hujan atau mendung. Di rumah padi akan dijemur di bawah pancaran matahari.Tujuan mengilang adalah untuk mendapatkan beras daripada padi. Setelah melalui pelbagai peringkat penanaman sehingga padi masak. Pemisah ini mempunyai lataran yang disendengkan dan bersekatan. Antara kaedah yang digunakan bagi memisahkan beras dan padi ialah melalui pemisah sekatan. Cara ini adalah untuk memudahkan kerja-kerja seterusnya dilakukan. Cara ini sememangnya mengurangkan kos tetapi mengambil masa yang lambat untuk memproses padi menjadi beras. adalah lebih baik sekiranya padi tidak dijemuratau dibiarkan di dalam guni sahaja. Setelah itu padi akan dimasukkan ke dalam guni untuk dibawa pulang. Oleh itulah mereka mempunyai kemahiran secara warisan.

Jika terdapat kelembapan. Memilih Beras yang telah ditampi akan menjalani proses pemilihan. Padi yang telah ditumbuk akan dimasukkan ke dalam alat menampi. Cara ini dilakukan acap kali sehingga sekam melayang ke atas dan seterusnya keluar dari alat penampi itu. Padi yang telah kering akan ditumbuk dengan kedua lesung ini. Pengasingan ini dilakukan untuk menentukan gred. Namun begitu ada pesawah yang tidak mengasingkan beras dan dicampur sekali.Sejak awal penanaman lagi pelbagai jenis penyakit boleh menyerang pasti sekiranya tidak terdapat langkah-langkah penyelenggaraan. Langkah ini lebih mudah kerana tidak memerlukan tenaga yang banyak. Kemudian penampi itu akan ditampi dengan cara melambungkan padi. segi tiga atau bujur. PENYAKIT-PENYAKIT PADI Padi tidak terlepas daripada dihinggapi penyakit. Padi ini dinamakan padi kampung. Pesawah akan memijak kayu injak dan antan akan terangkat. Pada proses ini beras dapat dihasilkan walaupun terdapat habuk-habuk kecil yang masih bercampur dengan padi. Penyakit sasar 2. Proses ini memerlukan kemahiran menampi untuk mengelakkan padi terbuang semasa proses tersebut dilakukan. Kemudian habuk tersebut boleh ditiup sahaja untuk menyingkirkan daripada beras. Apabila kaki dilepaskan. Padi yang tidak hancur akan diasing daripada padi yang hancur.proses seterusnya ialah menampi. Pesawah akan lakukan kerja-kerja menumbuk tersebut sehingga selesai. Alat menampi terdiri daripada pelbagai bentuk sama ada bulat. Lesung tangan pula adalah lesung yang paling kerap digunakan. Hujung kayu antan mempunyai satu bentuk injakan yang memudahkan kaki memijak injakan tersebut. Beras yang tidak hancur mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding beras yang hancur. Penyakit virus .menumbuk padi. Dengan beberapa lambungan. Alat menampi diperbuat daripada anyaman buluh atau mengkuang. Lazimnya menampi dilakukan oleh kaum wanita. Tumbukan akan menyebabkan isi padi terkeluar dan membentuk beras.Antara penyakit-penyakit tersebut iailah: 1. habuk kecil akan terkumpul di hujung penampi. Namun begitu lesung ini kurang popular. Lesung kaki mempunyai antan yang pendek dan kemudian disambung dengan menggunakan sebatang kayu yang besar secara melintang. Padi akan diletakkan ke atas penampi. Lesung ini boleh didapati di kawasan kampung. Pemilihan ini dilakukan dengan menggunakan tangan. Lesung yang terdiri daripada lesung anak dan ibu yang diperbuat daripada kayu. Oleh itu mereka perlu cekap untuk memilih padi yang belum menjadi beras. Adalah diingatkan padi yang hendak ditumbuk perlu kering. antan akan jatuh dan menumbuk ibu lesung. Menampi Setelah kerja-kerja menumbuk dilakukan. Semakin berat anak lesung semakin baik tumbukan lesung tersebut. padi akan hancur bersama sekam dan padi tersebut tidak boleh dimakan. Namun begitu lesung tangan mempunyai lesung anak yang berat dan panjang.

Suhu tanah antara 10 hingga 24 darjah celcius ditapak semaian juga boleh meyebabkan penyakit karat padi.Mayang padi akan mengecut dan padi akan menj di kering a dan rebah.Penyakit ini disebarkan melalui sejenis belalang hijau.Begitu juga sekiranya penanaman yang tidak teratur seperti terlalu rapat. Antara punca merebaknya penyakit tersebut iailah kekurangan potassium. Bintik Perang Penyakit rintik perang disebabkan sejenis kulat Helminthosporium Oryzae. Antara jenis padi yang mudah diserang penyakit karat padi iailah Mahsuri.Virus Penyakit Merah Penyakit ini wujud sejak berpuluh tahun lalu.Oryzae masuk ke dalam batang padi menembusi kulit gabus dan kulit ari.nitrogen dan silika dalam tanah.Ria dan Bahagia.Malinja.Padi akan bertukar .Penyakit ini menyebabkan banyak benih padi yang rosak.Penyakit tersebut akan merebak ke bahagian pangkal padi jika padi tidak dirawat.terdapat beberapa tanda bintik-bintik berwarna kuning pucat pada daun padi.Selain itu terdapat hydrogen sulfida yang meyebabkan padi mudah reput.Penyakit ini mampu menyerang keseluruhan system urat daun.Penyakit ini boleh dikesan semasa kerja-kerja menuai padi selesai. Terdapat juga rintik yang menyerang organ dalam batang padi.putih atau kelabu. C.Penyakit ini boleh didapati di seluruh Negara. Penyakit psisikologikal dan nematode 1.helminthosporium signmodeium cav adalah punca penyakit.padi akan mengalami kerosakan yang serius.Jika penyakit ini telah menyerang padi. Antara tanda-tanda awal yang boleh dilihat iailah terdapat bintik hitam kelabu pada daun dan daun menjadi busuk.Penyakit Sasar A.terdapat bintik-bintik besar yang bewarna biru kelabu pada daun padi. 2.Spora ini merebak melalui angina.Selain itu terdapat rintik yang berwarna hitam.karat padi Karat padi menyerang keseluruhan bahagian hijau padi termasuk buahnya.3. Penyakit kulat 4.Leptosphaeria salcinii caat.Selain Itu penggunaan baja nitrogen yan berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit tersebut.Cendawan terus menyerang pada bahagian tengah batang geranggang menyebabkan pokok padi rebah.Penyakit tersebut jelas dilihat pada daun padi dengan pelbagai bentuk dan saiz.Sprora jenis H. Batang Busuk Selain itu terdapat beberapa jenis cendawan yang menyerang batang hingga menjadi busuk.Punca-punca penyakit tersebut iailah keadaan lembap yang berpanjangan akibat hujan yang berterusan.Bagi menunjukkan pokok padi diserang penyakit karat padi.atau menyemai biji padi ke sawah secara terus. B.Penyakit Virus A.

batang dan bulir anak padi.Bintik Perang(Helminthosporium oryzae) Penyakit Rintik Perang(Helminthosporim oryzae)pula menyerang daun-daun anak padi yang masih berada ditapak semaian.Proses jangkitan ini hanya mengambil masa 24 jam sahaja dan tanda-tanda serangan hanya boleh diketahui dalam masa tujuh hingga sepuluh hari.Penyakit ini juga menyerang buah-buah padi yang menyebabkan bintik-bintik bujur yang melekat pada sekam padi dan berwarna hitam.menjadi bantut dan sukar untuk membesar . Rintik perang menyerap ke dalam isi padi menyebabkan isi padi rosak dan menghasilkan buah yang hitam dan tidak boleh dimakan.Penyakit Kulat A. B.Rintik-rintik besar yang berwarna hitam dan bujur tajam melekat pada hujung daun.batang dan bulr anak padi.Kulat Kelopak atau Seludang Kering(Rhizoctonia Solani) Pada awalnya penyakit kulat kelopak atau seludang kering (Rhizoctonia solani) hanya menyerang bahagian luar kelopak-kelopak batang padi dan menghasilkan bintik-bintik yang .Serangan penyakit menyebabkan pucuk padi melecur dan kering.pembakaran tanaman adalah langkah yang paling berkesan sekali. Bagi mengatasi masalah ini.diazinon atau racun serangga dapat mengurangkan serangan penyakit. B.Krah (Pyricularia oryzae) Penyakit karah boleh menjangkiti bahagian daun. C.Namun sekiranya virus ini telah menyarang secara serius. Antara tanda penyakit yang dapat dikesan ialah perubahan warna pada daun yang bertukar menjadi perang.Proses ini lazimnya berjaya kerana virus tidak boleh bertahan lama. 3.Ini sudah pasti merugikan pesawah.semburan racun serangga seperti sevin 85 wp.padi akan menjadi hampa.kasumin 25g bahan aktif/haHinosan 40g bahan aktif/ha dan Belaztisidin S yang disemburkan pada pokok padi sekiranya terdapat tanda-tanda awal penyakit.Cara yang paling baik ialah mencabut anak pokok yang telah menghidap penyakit tersebut dan dibakar untuk mengelakkan daripada menular ke pokok yang lain.Kemudian warna hitam akan bertukar menjadi kelabu kehijauan dan lama-kelamaan akan menyebabkan daun menjadi kering.Virus Daun Perang Virus daun perang ini berlaku disebabkan sengatan belalang hijau zig-zig. Virus ini mudah merebak apabila serangga pembawa virus dari padi yang sakit ke padi yang lain. Penyakit tersebut boleh dikawal dengan menggunakan jenis padi yang mempunyai rintangan tahan penyakit.Semburan perlu dilakukan 3 hingga 4 kali sehari.Lazimnya virus ini hanya dapat dikesan dalam masa 14 hingga 19 hari setelah virus menyerang.Selain itu terdapat beberapa racun kulat untuk mengekang penyakit tersebut seperti Benlate 140 hingga 550g bahan aktif/ha.Bintik-bintik bujur pada daun berwarna cokelat akan bertukar menjadi hitam.Belalang ini akan menyengat padi dan kemudian pergi ke rumpun padi yang lain dan menyebabkan penyakit merebak dengan cepat.Jika padi mengeluarkan hasil.Daun padi akan bergulung dan menggerekot.Virus ini menyerang pangkal daun dan merebak ke bahagian atas.

Penyakit tersebut lebih menyerupai serangan virus. Ulat ratus atau ulat ribu (Spodoptera auritia Boisd) adalah ulat yang menyerang anak anak pokok padi yang masih di tapak semaian. Oleh sebab itu.Serangan awal menunjukkan daun pertama dan kedua mempunyaibintik-bintik berwarna kuning pucat.Seberang Perai.Lazimnya penyakit padi ini sukar dikesan dan hanya diketahui pada peringkat akhir. Ulat ini akan mengikis dan memakan daun anak anak padi yang muda. SERANGAN SERANGGA PEROSAK Terdapat pelbagai jenis serangga menjadi musuh padi.Kebanyakan buah padi pula akan menjadi hampa.Pada peringkat inilah daun dan batang padi boleh melecur dan pokok akan mati.Ini menyebabkan batang padi menjadi benkang-benkok.kutu beruang atau melompat daun hijau.Penyakit merah dibawa oleh serangga seperti belalang.Adalah lebih baik sekiranya padi yang terkena penyakit dimusnahkan untuk mengelak kerugian yang besar.Penyakit Psikologikal dan Nematod Witches Broom adalah penyakit yang belum mempunyai bukti asal penyakit dan cara jangkitan itu merebak.Lazimnya pokok yang terkena serangan penyakit ini akan terbantut.runcing di bahagian hujung dan tirus. ulat gulung dan ulat hampung. pertumbuhan anak padi akan . Pengawalan yang terbaik ialah dengan kaedah kultur iaitu membakar kesemua padi yang telah diserang penyakit.Tanda-tanda penyakit tersebut boleh dikesan apabila pokok padi menjadi bantut dan berbentuk seperti rumpun rumput yang besar.besar. Ekoran daripada penyakit tersebut.Selain itu terdapat akar-akar rumput yang melekat pada ruas-ruas pokok padi. Lazimnya ruas-ruas padi juga menjadi rapat dan di bahagian bawah akan bercabang dan mempunyai banyak dahan.Ini disebabkan belum ada racun kulat yang benar-benar berkesan untuk menanganinya. Lazimnya.padi kurang menghasilkan buah. D. Kawalan boleh dilakukan dengan menyembur racun serangga untuk mencegah serangga pembawa penyakit terus membiak.Penyakit Merah Penyakit merah boleh dikesan dengan mudah sejak awal serangan. Penyakit ini mula dikesan di petak semaian percubaan di Bukit Merah.Selain itu daun padi menjadi pendek. i.Kemudian bimtik hijau akan bertukar menjadi hitam dan kering.Penyakit ini mudah untuk ditangani dengan cara mencabut tumbuhan yang berpenyakit dan dibakar. serangga ini menyerang pada waktu malam. 4. Oleh itu agak sukar untuk mengawal serangan serangan yang dilakukan serangga tersebut. Ulat Pemakan Daun Terdapat tiga jenis ulat yang memakan daun. Antaranya. ulat ratus.Namun begitu penyakit tersebut mungkin disebabkan oleh sejenis serangga yang dikenali sebagai Nilapavarata lugens.

Ulat Pengorek Batang Ulat pasak ialah ulat yang mengorek batang. Gammaxane 20E (BHC) pula dicampurkan empat sudu besar kedalam 22. Antaranya ialah Furadan 3G (Carcofuran) yang berbentuk butiran. Racun ini perlu ditaburkan diseluruh tapak semaian pada kadar 19kg/ha. Hisapan yang dilakukan pianggang akan menyebabkan padi menjadi hampa. Serangga ini mudah membiak dan mampu memusnahkan pokok padi. c.8 kg untuk dicampurkan dengan 181. a. Kawalan boleh dilakukan dengan menggunakan semburan racun serangga Agerocide 26DP(BHC) dalam kadar 1. Gulungan dan dijadikan tempat tinggal. Ulat hampung (Nymphula deputalis Guenee) pula hidup di dalam satu gulungan serpihan daun padi. Serangan yang serius akan menyebabkan daun menjadi kering dan layu.5 liter untuk sehektar tanah. Jika jumlah ulat banyak menyebabkan pokok padi akan cepat mati dan sukar untuk hidup. Kutu beruang juga menghisap cecair pohon terutama di pangkal pokok.6 liter air untuk sehektar yang perlu disemburkan 7 minggu selepas mengubah.7 liter air untuk semburan sehektar tanah. pertumbuhan pokok padi akan terencat dan menyebabkan pokok padi terhidrat. Ulat ini mengorek masuk ke dalam upih daun padi dan memakan tisu tisu dalam batang dan daun padi. Bena Perang Bena perang adalah sejenis serangga yang berbahaya. pasak kunig. Bagi menangani masalah ini pelbagai jenis racun serangga yang digunakan. Terdapat empat jenis ulat pasak yang sering menyerang padi iaitu ulat pasak hitam. Semburan racun serangga tersebut ialah jenis Furadan 3G pada kadar sukatan 19g/ha atau jenis racun Sevin 85% (Carbaryl). Taburan perlu dibuat dua minggu selepas menyemai dan tiga minggu selepas mengubah. pasak perang dan pasak samar. Selain itu boleh menggunakan Bidrin 24% dengan kadar sukatan satu sudu besar yang dimasukkan kedalam 22.terbantut dan akan menjadi mati sekiranya tiada daun lagi pada anak pokok tersebut. Semburan di peringkat awal boleh menyelamatkan padi daripada mengalami kerosakan yang teruk. bertelur dan menetas pada daun daun padi. Akibatnya. Pianggang pula suka menghisap cecair sabtan padi (susu) yang baru berisi. Serangga Penghisap Daun Serangga lelompat daun hijau amat berbahaya terutama kepada anak pokok yang baru tumbuh. Cara mengatasi serangga bena perang ini ialah dengan melakukan semburan racun serangga. Ulat ini memakan dan mengerat daun padi untuk membuat sarang. Ulat pasak membiak dengan begitu cepat dan boleh menyebabkan tanaman mati sebelum menghasilkan buah. Pokok padi akan mudah kekeringan apabila cecair yang diserap dari akar akan kering di bahagian pangkal akibat disedut oleh kutu beruang. Ulat gulung (Cnaphapcrocis medinalis Boisd) adalah ulat yang menyebabkan daun pokok padi menggulung. Ulat ini akan memakan daun hijau dan kemudian akan rosak dan sukar untuk melakukan proses fotosintesis. . Ini sudah pasti mengurangkan hasil padi. Semburan perlu dilakukan pada tiap tiap minggu. Daun padi yang diserang oleh bena perang mudah menjadi kering dan melecur. b. Serangga lelompat daun hijau ini menghisap cecair daun padi hingga kering.

Tumbuhan ini akan menjalar dan memasuki petak sawah.cara ini penting supaya tumbuhan lain tidak akan tumbuh semula dan tidak mengganggu tanaman padi. Lalang tumbuh dengan subur seiring dengan pertumbuhan padi.pesawah perlu menghapuskan pokok menjalar dengan cara mencabut hingga ke bahagian akar. lalang akan tumbuh di atas ban atau batas padi dan persekitaran sawah. Tumbuhan liar 1. penanaman padi juga boleh musnah atau rosak disebabkan factor lain. Selain itu. tanaman padi dapat tumbuh dengan baik. menyebabkan padi terbantut. Tumbuhan menjalar 3. segala zat yang diperlukan padi akan diserap lalang. adalah menjadi kewajipan pesawah supaya membuang lalang dengan cara mencabut. Bagi memastikan keadaan ini tidak berlaku. Tumbuhan Menjalar Selain lalang tumbuhan menjalar juga banyak terdapat di sawah. oleh itu adalah sukar untuk mengenal pasti lalang dan padi sekiranya tidak mempunyai kemahiran menanam padi. Walaupun pada umumnya tumbuhan liar tidak mempunyai tanaman padi tetapi mengganggu kesuburan padi. cara yang terbaik adalah menebas dan menebang tumbuhan liar supaya mati. Ini menyebabkan cahaya matahari tidak menembusi anak pokok padi yang sedang membesar. Bagi menangani masalah ini.oleh itu tumbesaran padi terbantut.TUMBUHAN PEROSAK Selain disebabkan penyakit. Oleh itu. Tumbuhan Liar Tumbuhan liar merangkumi pelbagai spesies tumbuhan yang hidup dikawasan sawah. Tumbuhan liar yang bersaiz besar akan menghalang cahaya matahari daripada mengenai pokok padi. Tumbuhan ini tumbuh diatas batas dan ditepi sawah. Tumbuhan liar mempunyai kawasan yang lebih besar daripada padi. tumbuhan tersebut tumbuh di tepi petak sawah. Ini juga menjejaskan pertumbuhan padi. Oleh itu. Antaranya. Tumbuhan akan menjalar dan memasuki petak sawah. Sekiranya jumlah pokok menjalar banyak. Lalang yang hidup dengan subur akan membunuh dan menutupi pokok padi. Lalang 2. Kesannya anak padi akan mengunibg dan terbantut. ada padi menjalar yang melilit padi sehingga padi menjadi patah atau membengkok ke bawah. Lazimnya. Tumbuhan ini akan menjalar dan membelit pokok padi untuk mendapatkan cahaya matahari. ancaman tanaman padi ialah : 1. Cara ini dapat mematikan tumbuhan tersebut. 3. Lalang mempunyai bentuk dan spesies yang sama seperti padi. 2. Lalang Lalang adalah sejenis tumbuhan liar yang banyak tumbuh di kawasan penanaman padi. Selain itu. Lazimnya.tumbuhan ini tumbuh di atas batas dan di tepi sawah. PENANAMAN PADI DI MALAYSIA .

yang ditanam de ngan meluas. Manakala varieti padi tradisional pula amat peka terhadap fotokala. China. Terdapat 19 spesies padi. Oleh itu. lom lempung atau lempung berpasir adalah sesuai. Pakistan Tengah. Varieti-varieti yang sesuai mempunyai ciri -ciri berikut:y y y y y y Tahan penyakit karah Tahan gangguan di peringkat anak semai Sederhana tinggi dan pokok tumbuh tegak Tidak mudah rebah Masak serentak Tidak mudah relai supaya sesuai untuk penuaian menggunakan jentera. MR 185. Walau bagaimanapun.0 -6. VARIETI YANG DISYORKAN Terdapat dua jenis padi iaitu padi tradisional (>140 hari peringkat matang) dan padi varieti baru (<135 hari peringkat matang). varieti ini mempunyai keistimewaan dari segi citarasanya yang sed ap.1 meq/100g). India. Jepun dan Korea. KEPERLUAN ASAS TANAMAN: Tanaman padi memerlukan sinaran matahari. Selatan. CEC (>20 meq/100g) dan karbon organik (2 3%). Taiwan dan Asia Tenggara. bertempoh matang panjang. pokok tinggi serta mudah rebah dan kurang gerakbalas terhadap baja. Australia dan Amerika. Sifat kimia tanah sawah yang subur ialah pH (5. Oryza sativa L. boleh dibahagikan kepada tiga sub -spesies iaitu:Indica Japonica Javanica - Terdapat di Sri Lanka. nitrogen (2 -3%). Padi varieti baru mempunyai potensi penghasilan yang tinggi tetapi bermasalah daripada segi mutu dan kurang ketahanan terhadap perosak dan pen yakit. Oryza glaberima ditanam di Afrika dan Oryza sativa L. kalium (>0. lempung berkelodak. Penggunaan biji benih yang berkualiti merupakan satu langkah penting dalam pakej penanaman padi kerana ia dapat menjamin pengeluaran hasil yang tinggi. tanah -tanah berstruktur halus seperti lempung. cuma dua spesies sahaja iaitu Oryza glaberima stend dan Oryza sativa L. MR 159 dan lain-lain varieti yang telah diisytiharkan serta masih ditanam (klik untuk lihat varieti varieti padi). MR 167. pula terdapat khasnya di Asia. fosforus (>40 ppm). Ciri-ciri utama varieti padi yang disyorkan masakini ialah MR 84.0). Terdapat di Indonesia.PENDAHULUAN: Pokok padi tergolong di dalam keluarga Gramineae. Terdapat di Utara dan Timur China. suhu dan jumlah hujan (18 -40oC dan 1240 mm/tahun) yang cukup dan memerlukan keadaan air bertakung. Dalam tempoh 1972-1998 terdapat 25 varieti padi baru yang telah diperkenalkan untuk penanaman dua kali setahun di Malaysia. Disyorkan .

SISTEM MENANAM Terdapat dua sistem penanaman padi. Tanah dibajak 2 kali iaitu pert ama untuk mendapatkan keadaan permukaan tanah yang baik. iaitu samada sistem tabur t erus kering. Semburan racun rumpai 17-23 hari sebelum menanam. Pembajakan I (kering) dilakukan 27 hari sebelum menanam. Bagi tabur terus kering pembajakan pertama dilakuk an dalam keadaan kering dan seterusnya dijalankan dengan berulang -ulang sehingga tanah menjadi halus serta rata. Kerja-kerja penyediaan tanah adalah berbeza bagi sistem tabur terus kering dan tabur terus basah. Tiap-tiap lubang ditanam seb anyak 2-3 pokok. Ia melibatkan dua cara penanaman iaitu: (i) Menanam secara manual Dalam sistem mengubah memerlukan penyediaan tapak semaian yang dipilih di kawasan yang agak tinggi dari keadaan sekeliling. Lebar tapak biasanya 1 -2 meter dan panjangnya pula bergantung kepada kemudahan untuk mengurus air.menggunakan biji benih b erkualiti dalam kategori biji benih padi sah kerana telah menepati Malaysian Standard MS 469 -1993. Pembajakan III (basah) dan meratakan tanah 1 hari sebelum menanam. 2. iaitu: y Sistem Mengubah Melibatkan penanaman secara manual ataupun dengan menggunakan jente ra penanam. sistem tabur terus basah atau sistem mengubah. Kerja-kerja pembajakan akan mudah j ika penyemburan racun rumpai (paraquat) pada kadar tidak lebih dari 2 liter/ha dijalankan terlebih dahulu. Anak padi ditanam mengikut barisan untuk menyenangkan kerja -kerja pengurusan kelak. Semasa kerja-kerja merata tanah dilakukan maka tidak perlu keadaan air hingga ke tahap 10 cm. membajak dengan jentera adalah sukar. Anak padi ditanam tegak dan tidak terlalu dalam supaya pengeluaran tunas tidak terganggu. Pada keadaan air bertakung (10 -30 cm). Pembajakan II (kering atau basah) 7 -10 hari sebelum menanam 3. Dalam sistem mengubah pada amnya terdapat tiga peringkat pembajakan yang perlu dilaksanakan. Penyediaan anak semai perlu dijalankan sebelum anak semai diubah ke sawah. iaitu: 1. Seterusnya tapak ditambak setinggi kira -kira 5-10 cm dari paras biasa dan diratakan. Adalah memadai dengan sekali pembajakan dijalankan semasa musim hujan sekiranya terdapat kawalan rumpai yang memuaskan sebelum dan selepas penyediaan tanah. Jarak tanaman tidak melebihi 25 cm x 25 cm untuk hasil optimum. AMALAN KULTUR Penyediaan tanah untuk sistem tanaman padi adalah berbeza kerana ia bergantung kepada jenis sistem yang digunakan. (ii) Menanam menggunakan jentera penanam Boleh diamalkan terutama di kawasan di mana tabur terus tidak boleh diamalkan serta bagi kawasan yang mengalami masalah padi angin (klik lihat .

Benih terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan selama 48 jam untuk memudahkan percambahan. PEMILIHAN BENIH TANAMAN Disyorkan menggunakan biji benih sah keluaran Jabatan Pertanian. Untuk kedua-dua kaedah tanaman ini. PEMBAJAAN Diantara perkara penting yang perlu diberi perhatian di dalam pembajaan tanaman padi ialah kadar dan masa pembajaan dilakukan. pembajaan pertama terdiri dari baja campuran NPK manakala baja kedua dan ketiga ialah baja N sahaja. Media semaian disediakan dengan campuran 50% sekam padi terbakar dan tebal media ialah 2-2.08. Bagi serak kering pula. kadar baja yang digunakan ialah 100 N:40P 205 :30K 2O bagi semua kawasan. Baja yang digunakan di dalam skim baja subsidi ialah baja campuran dan baja urea. ditakung dalam lot sawah dan disalir keluar ke dalam parit pada masa tertentu. cara menanam dan musim penanaman. Pembajaan di sawa h dilakukan sebanyak 3 kali untuk cara mengubah dan tabur terus. Semaian dibiar bercambah 2 -3 hari dan kemudian dipindah ke rak t akungan untuk direndam. Biji benih pracambah hendaklah ditabur sejurus selepas s elesai kerja-kerja penyediaan tapak. biji benih pracambah ditabur ke kawasan sawah kering selepas penyediaan tanah. Pengambilan baja oleh tanaman juga bergantung kepada tahap kesuburan tanah termasuk faktor fizikal dan kimia tana h bagi sesuatu kawasan. Bagi kedua-dua sistem ini kadar biji benih yang disyorkan ialah 60 kg/hektar. Mengubah dengan menggunakan jentera penanam memerlukan anak semai dalam kotak khas. Sistem ini . Bagi kaedah mengubah.ulasan mengenai padi angin) dan juga sesuai bagi kawasa n yang kekurangan tenaga kerja. y Sistem Tabur Terus Sistem tabur terus iaitu serak basah dan serak kering. Tabur terus serak basah diamalkan secara mel uas sekarang. Manakala bagi biji benih yang dikeluarkan oleh petani. Benih pracambah ditabur dalam kotak semai khas dengan kadar 200 g/kotak. Bagi tanaman secara tabur terus. ianya perlu dipilih melalui tapi san dengan menggunakan bancuhan air garam yang boleh menimbulkan sebiji telur ayam yang nilai ketumpatan bandingannya 1. Benih yang telah bercambah ditabur terus ke kawasan sawah dalam keadaan tepu.5 cm dipadatkan. Tanah kemudiannya akan dipadatkan selepas benih ditabur. Bagi tanaman secara mengubah. baja urea digunakan pada peringkat semaian iaitu seba nyak 45-50 g/meter persegi 15 hari selepas benih ditabur. Semaian dijaga sehingga 15 hari atau tinggi semaian diantara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam. PENGURUSAN AIR Sistem pengairan terkawal di kawasan jelapang padi. Masa membaja bergantung kepada varieti padi. Hanya biji benih yang tenggelam sahaja yang digunakan sebagai biji benih. Pada kebiasaannya. kadar 80 N: 30 P 205:20K 2O telah disyorkan bagi kawasan pantai barat dan kadar 80 N:40P 205:20K 2 O bagi kawasan di pantai timur. dimana air dibekal dari tali air. pembajaan tanaman padi dilakukan secara menabur secara manual dan jarak taburan setiap lemparan ialah tiga meter. Kadar benih yang disyorkan ialah 50 kg/hektar.

Memudahkan mekanisasi ladang. Diantara faedah -faedah pengurusan air y ang sempurna adalah seperti berikut: y y y y Menjamin bekalan air yang cukup mengikut jadual persawahan. jangkamasa pratepu padi peringkat permulaan musim hendaklah dikurangkan sehingga 3 -4 hari iaitu setakat cukup untuk tanah menjadi tepu. Dapat mengelakkan pembaziran air. keperluan pengiaran pada puratanya ialah satu cusec/30ha.memerlukan batas ladang untuk menakung air di dalam lot sawah dan parit ladang untuk menyalirkan air keluar aras tan ah yang rata. tetapi bekalan air diteruskan dari hari ke 40 -115. Paras air kemudian dibiarkan di pa ras minimum (3-5 cm) bagi memudahkan pergerakan jentera. Membantu pertumbuhan pokok melalui keberkesanan pembajaan. Bekalan air ke sawah adalah terhad. kawalan rumpai dan kawalan perosak. Paras air semasa mengubah adalah diantara 5 -10 cm dan dibiarkan pada paras tersebut sehingga peringkat membeku dan matang di mana semua air disalir keluar jika boleh Tanaman hendaklah dijadualkan supaya peringkat pembiakan pokok tidak bertepatan dengan musim kemarau dan tanah asid sulfat hendaklah sentiasa ditenggelami air sepanjang masa pertumbuhan sehingga selepas peringkat membeku dan matang. Kawalan paras air di sawah adalah kritikal bagi sistem penanaman padi. peringkat pertumbuhan padi dan sistem tanaman yang diamalkan. Manakala pembuangan air juga kritikal pada tempoh 20 hari sebelum menuai. peratus pertumbuhan padi. Bagi kebanyakan kawasan padi. pembentukan bulir. bunting dan terbit. Berikut menunjukkan paras air 10 cm adalah kritikal bagi memenuhi keperluan preingkat pertumbuhan iaitu seleaps mengubah dan tabur terus. Hari Selepas Tabur 30 40 60 70 80 100 115 130 Peringkat Tumbesaran Padi Selepas mengubah/tabur terus Beranak aktif Beranak tidak aktif Pembetukan butir Bunting Terbit dan bersusu Membeku dan matang Tuai Tahap Keperluan Air Amat mustahak Mustahak Mustahak Mustahak Amat mustahak Amat mustahak Tidak mustahak Tidak mustahak Kawasan Paras Air (cm) 10 10 10 10 10 10 0 0 TEKNIK PENGURUSAN AIR y Teknik pengurusan air bagi sistem mengubah: Bagi penjimatan air. keseragaman pertumbuhan padi dan kawalan rumpai. Keadaan tanah yang sesuai untuk ditabur biji benih adalah . y Pengurusan air bagi sistem tabur terus: Pengurusan air perlu dilaksanakan dengan rapi bagi mendapatkan kesan yang baik untuk persediaan tanah. Pengurusan air yang berkesan mengambilkira keperluan air di sawah mengikut peringkat penyediaan tanah. beranak aktif. iaitu meningkatkan kecekapan dan hasil.

air yang berlebihan hendaklah disalirkan keluar. Hanya di kawasan yang menanam padi secara kecil -kecilan padi dituai dengan 'ketam' padi. Kumbang Coccinella arcuta makan serangga perosak khususnya anak dan ibu bena perang sementara kumbang Pyrtorhinus lividipennis memusnahkan telur bena perang manakala labah -labah memerangkap serangga perosak. Kemudian biji -biji padi dileraikan dengan cara membanting tangkai -tangkainya ke dalam tong pembanting. Terdapat juga mesin -mesin penuai lengkap yang kecil dan ringan iaitu 'mini combine' yang juga boleh menuai.1 ha (1/3 ekar) sejam. kawalan biologi dan penggunaan kimia secara bijaksana dan terhad. Kawalan Perosak Secara Biologi Ternakan ikan seperti ikan keli. biji -biji padi lerai dan juga kerosakan oleh musuh-musuh dan penyakit -penyakit. satu hektar sawah boleh menam pung diantara 3000 -4000 ekor anak ikan. Kurangkan gangguan yang mengocak air kerana ini akan memberi kesan buruk pada percambahan dan pertumbuhan pokok. Penggunaan Musuh Semulajadi Musuh semulajadi membantu membunuh perosak -perosak tanaman adalah labah labah. Dengan mengambil faktor -faktor ekosistem sawah. di mana ia tulen dan tidak berpenyakit akan dapat mencegah kejadian rumpai dan serangan penyakit bawaan biji benih. Air pada mulanya dimasukkan ke sawah dan dibiarkan pada ketinggian 10 cm semasa pemutaran basah. Kelewatan menuai boleh menyebabkan kekurangan hasil kerana pokok -pokok padi akan rebah. Air disalir keluar 1 -2 hari sebelum menabur benih dan sekiranya terpaksa menabur di dalam sawah yang sudah dimasuki air. membanting dan membersihkan hasil padi sekaligus. MEMUNGUT HASIL Padi mesti dituai seelok padi masak. Paras air sentiasa ditakung pada ketinggian 5-10 cm dan dibuang 15 -20 hari sebelum menuai bergantung kepada jenis tanah dan kecekapan saliran. pepatong dan kumbang -kumbang seperti Casnoide interstitialis. Biasanya padi elok dituai dalam m asa 35 hari selepas 50% dari pokok-pokok mengeluarkan tangkai -tangkai padi. iaitu: y Penggunaan Varieti Rintang Penggunaan biji benih tulen yang menepati Standard Minimum Biji Benih. moluska dan rumpai serta mengurangkan penggunaan racun. Bekalan air yang berterusan adalah perlu sekiranya biji benih kering ditabur di atas tanah kering untuk mendapatkan percambahan dan seterusnya pertumbuhan pokok yang memuaskan. PENGURUSAN PEROSAK Satu pendekatan pengurusan kawalan perosak yang menggabungkan aktiviti pertanian. Biasanya padi dituai dengan jentuai (combine harvester). y y y . Amalan Kultura Penyediaan tanah yang sempurna termasuk meratakan t anah dan pengurusan air yang berkesan. lembab dan paras air pula boleh diturunnaikkan mengikut pertumbuhan pokok.tanah yang rata. Coccinella arcuta dan lain -lain. sepat dan lampan jawa secara intergrasi di dalam sawah dapat mengawal serangan serangga. tetapi ia hanya boleh menuai seluas 0.

Penggunaan Racun Perosak Secara Betul Penggunaan racun perosak adalah dibenarkan jika ia melebihi tahap tindakan kawalan. y PENYAKIT UTAMA TANAMAN PADI 1. padi tumpah dan juga merupakan sumber protin dalam kehidupan harian pesawah. Karah Padi (Pyricularia oryzae) 2. Jalur Daun Bakteria (Zanthomonas ory zicola) 9. Hawar Anak Benih 7. Penyakit Bintik Perang (Drechslera oryzae) 6.Ikan boleh dituai selepas berumur 60 hari. sekiranya populasi perosak atau kejadian penyakit melebihi paras tersebut. Hawar Daun Bakteria (Xanthomonas oryzae) 4. Penyakit Merah Virus 8. Bakanae (Gibberella fujikuroi = Fusarium moniliforme) 10. Hawar Seludang (Thanatephorus cucumeris = Rhizoctonia solani) 3. Bulir Hitam (Ustilagioide virens) 5. y Penternakan Itik Muscovy Secara Intergrasi Dapat mengawal masalah rumpai sawah. Lelompat Padi Bena Berang dan Bena Putih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful