PADI

SEJARAH PADI Padi merupakan tanaman yang utama di negara-negara Asia.padi telah ditanam sejak dahulu lagi. Adakah sukar untuk memastikan asal-usul padi. Namun ada yang berpendapat padi telah mula ditanam di empat kawasan utama di pinggir sungai Ravi, di Kashmir. Padi mula di perkenalkan oleh puak Deutro-Malaya di Kepulauan Melayu sejak tahun 1599 sebelum masihi yang berhijrah ke rantau ini. Pada masa yang itu kepulauan Melayu didiami oleh Proto-Melayu. Sejak itu kedua-dua puak ini menjadikan padi dan seterusnya beras makanan harian mereka. Kemudian penanaman padi terus berkembang hingga keseluruh dunia. Selain negaranegara Asia, Australia, Amerika, Argentina dan negara-negara Asia yang lain. Di Asia Tenggara, Thailand, Indonesia, dan Burma adalah negara pengeluar padi yang utama. Negara-negara tersebut juga mengimport beras ke Malaysia. BAHAGIAN DAN BENTUK TANAMAN Padi atau nama saintifiknya Oriza Styra adalah satu keluarga rumput dan gandum. Batang padi panjang sehingga 180 cm, lurus, kecil, bulat dan berlubang di tengah-tengah. Saiz batang padi ialah lebih kurang 15 mm. Warna batang padi ialah padi, hijau dan kuning. Warna ini berbeza-beza-beza mengikut peringkat umur padi. Semasa muda warna batang padi hijau dan putih dan semasa tua berwarna kuning dan putih. Akar pokok padi berbentuk rerambut. Akar jenis ini tidak panjang tetapi banyak dan halus seperti akar pokok tebu atau rumput. Akar ini tumbuh serumpun di pangkal batang padi. Akar padi halus lagi pendek dan senang dicabut. Daun padi serupa dengan daun lalang dan daun tebu. Pokok padi terdiri daripada pangkal yang menutupi batang sementara daun panjang, halus, tajam dan hujungnya melempai. Warna daun padi hijau semasa muda dan bertukar hijau kekuningan apabila padi masak. Daun padi tumbuh di sekeliling batang padi. Apabila daun-daun yang di atas tumbuh, daundaun yang di bawah dakan kering dan terus gugur. Bahagian tepi daun padi tajam serta berduri dan menyebabkan daun itu miang. Panjang daun padi lebih kurang 30 hingga 60 cm. Urat daun padi memanjang serupa dengan daun tebu dan lalang. Bunga padi berbentuk rimbun seperti bunga lalang. Bunga padi tumbuh dalam bentuk jurai yang panjang. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Satu rumpun padi terdapat lima tangkai bunga. Bunga padi ini akan menghasilkan padi. Bunga padi tidak berisi sebelum menjadi buah dan berwarna kuning bercampur putih. Buah padi terjadi daripada proses pendebungaan secara sendiri. Apabila proses pendebungaan berlaku, isi padi terhasil. Isi padi pada peringkat awal terdiri daripada santan padi. Waktu ini padi lembut dan santan boleh dipicit keluar. Warna padi ketika ini ialah hijau muda. Kemudiannya, isi padi beransur-ansur menjadi keras dan menjadi paling keras apabila masak.

JENIS-JENIS PADI

Padi ini dipanggil padi bukit dan diusahakan oleh penduduk yang tinggal di pedalaman seperti Orang Asli. Padi sawah boleh dibahagikan mengikut jenis asalnya dan juga umur padi dituai. Antaranya ialah padi Rendah. dan padi Malaysia dua.Tanaman padi jug unik berbanding a tanaman lain kerana terpaksa melalui pelbagai proses penanaman. Padi sawah mempunyai beberapa jenis. padi Malaysia Satu. Padi Sawah. padi Malinja. Padi sawah atau padi bendang adalah padi yang paling banyak ditanam di negara ini. padi Tahun. Bagi memastikan kawasan padi terus dapat dikekalkan. Keadaan ini berlaku disebabkan terdapat kawasan berpaya yang datar dan mengalami satu musim lelbab yang ketara dengan purata hujan tahunan melebihi 3500 mm. ii. Ada kawasan yang dah ulunya ditanam dengan padi dan terpaksa ditanam dengan tanaman lain disebabkan kawasan tersebut menjadi kering. baja dan ditanam di lereng bukit. Terdapat beberapa proses penanaman padi yang meliputi: . Oleh itu kerajaan amat menggalakkan penanaman padi sawah. Hanya beberapa bahagian di Sabah dan Sarawak yang menanam padi huma untuk kegunaan harian mereka. Padi jenis ini banyak ditanam di Sabah dan Sarawak. Padi sawah tidak boleh hidup di kawasan yang kering. CARA MENANAM PADI Padi merupakan satu tanaman makanan yang penting. sistem perparitan yang terancang adalah penting kerana mampu menyalurkan air ke petak sawah padi. Padi huma ialah padi yang kurang menggunakan air. Bagi menanam padi sawah adalah lebih sukar. padi Ria.Padi merupakan satu daripada spesies tumbuhan liar. Padi huma mempunyai hasil yang rendah dan kurang bermutu. Padi yang ditanam di Malaysia sekarang merupakan hasil kacukan dan penyelidikan yang mengambil masa bertahun-tahun untuk menghasilkan benih padi yang bermutu. Kawasan yang mampu menakung air diperlukan untuk tumbesaran padi sawah. Padi juga boleh dibahagikan mengikut rasa dan kandungan iaitu padi nacin dan padi pulut. Kesesuaian ini ditambah lagi dengan adanya musim panas yang berpanjangan. padi huma banyak ditanam oleh masyarakat Orang Asli untuk sara diri. Padi ini ditanam disebabkan beras adalah makan ruji masyarakat Malaysia. Padi juga tidak dijaga dengan baik dan selalu dirosakkan oleh serangga. padi Tiga Bulan. Di Semenanjung Malaysia pula. Terutamanya masyarakat Iban dan Murut. Lazimnya penanaman padi di Malaysia lebih tertumpu di kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia terutamanya di abahgian utara. Ini disebabkan padi huma ditanam dengan cara lama dan kurang menggunakan baja serta benih yang kurang baik. Padi yang ditanam di Malaysia terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. Padi nacin ialah padi yang menghasilkan beras. Ini disebabkan padi ini memerlukan kawasan yang berair. Padi Huma. Beras ini pula akan bertukar menjadi nasi dan merupakan makanan utama yang dihidangkan apabila tiba waktu makan. Lebih 30% penanaman padi di negara ini adalah berasaskan padi sawah.

Anak benih yang cepat matang akan ditanam lebih rapat dibandingkan dengan anak benih yang lambat tempoh matang. Terdapat dua jenis traktor yang digunakan bagi kerja-kerja membajak. Pemilihan Tapak Perladangan Proses membajak mengikut sistem tradisional adalah menggunakan tenggala yang ditarik oleh kerbau pada musim hujan.I . Cara ini tidak memerlukan operasi mengubah dan dengan itu masalah penggunaan tenaga kerja yang banyak tidak timbul. Pengalihan Tanaman Anak benih akan diubah dari tapak semaian ke sawah ketika anak benih mengeluarkan daun kelima atau keenam. Kedua-dua traktor ini berfungsi untuk menggemburkan tanah sawah. .Penyemaian biji benih III . Lazimnya pemilihan padi dibuat selepas menuai padi. iv. iii. ii. Bagaimanapun cara ini tidak akan berkesan jika kawalan sistem pengairan tidak dilakukan. Kerja ini masih memerlukan tenaga buruh dan masa yang panjang untuk mengubah anak-anak benih ke kawasan sawah.panjang dan mempunyai biji yang banyak di satusatu tangkai sahaja dipilih. Proses ini mencakupi peringkat rendaman buah padi untuk dijadikan benih hingga benihbenih tersebut ditabur di tapak semaian. hasil yang diperolehi amat menakjubkan dan setanding dengan padi keluaran negara lain. Jarak menanam anak benih bergantung kepada pesawah. Namun begitu cara ini dianggap tidak produktif. Pemilihan biji benih ini adalah hasil kajian yang dijalankan secara berterusan untuk menghasilkan biji benih yang baik. Oleh itu apabila padi telah berbuah. Bagi pesawah yang telah mendapat khidmat jabatan pertanian.Proses penyelenggaraan i. Oleh itu jentera pembajak atau traktor digunakan.Oleh itu pemilihan biji benih yang bermutu tinggi adalah penting untuk memastikan hasil yang banyak apabila mencapai tahp matang kelak. Penyemaian Biji Benih Operasi menyemai dilakukan sepenuhnya dengan menggunakan tenaga manusia.Pemilihan tapak perladangan IV . Pemilihan Biji Benih Padi ditanam dengan menggunakan biji benih .Pengalihan tanaman V .Pemilihan biji benih II . Traktor-traktor ini dikenali sebagi traktor dua roda dan traktor empat roda. Hanya biji padi yang bersaiz besar .Lazimnya pemilihan ini dilakukan oleh mereka yang arif tentang pemilihan biji benih terutama pesawah yang berpengalaman. bekalan biji benih yang lebih terjamin telah diperkenalkan. Pembaharuan yang mutakhir diperkenalkan di negara ini ialah penyemaian dilakukan terus di kawasan penanaman atau disebut tabur terus.Cara ini adalah berbentuk tradisional .

padi akan terus dijaga supaya tidak dihinggapi penyakit atau menjadi semak. MEMPROSES PADI Padi yang dituai akan dijadikan beras untuk makanan rakyat Malaysia. hampa dan bahan-bahan asing seperti rumpai diasingkan secara automatik. Peringkat pertama dinamakan pembersihan lasat iaitu bahan-bahan seperti batu-batu. Sebelum itu terdapat pelbagai proses yang dilalui untuk menghasilkan beras yang baik. Peringkat kedua pula padi muda. Selepas mengangin padi akan dijemur. Proses Penyelenggaraan Proses penyelengaraan ini melibatkan pelbagai aktiviti seperti membaja. Ini kerana proses menuai menggunakan jentera dan padi diasingkan dari tangkainya secara automatik. Proses ini akan dilakukan sepanjang pertumbuhan padi. Mengangin Mengangin dilakukan supaya bijian dipisahkan daripada padi hampa. Berdasarkan teknologi kini kerja membanting tidak dilakukan lagi. Oleh itu. Membanting Membanting adalah cara tradisional. merumput. Oleh itu pertumbuhan padi akan menjadi normal.v. Sebelum proses menuai dilakukan. Semasa membanting terlebih dahulu tangkai padi akan diikat dan barulah dibanting ke dalam tong khas untuk mengasingkan padi daripada tangkainya. sejak awal penanaman. jerami dan hampas diasingkan. Selain itu pesawah juga harus memastikan padi terjamin daripada dirosakkan haiwan perosak seperti tikus. Cara kedua menggunakan jentera jenis sederhana (30 kuasa kuda) atau jenis besar(100 kuasa kuda). Jenis mesin yang digunakan ialah gegaran. Mengilang .Proses penyelenggaraan ini memang rumit dan memerlukan kawalan setiap masa. Pertama mengggunakan tenaga pekerja sepenuhnya seperti memotong batang padi dengan penyabit dan meleraikan padi dengan cara membanting di dalam tong khas. burung atau belalang. sawah padi akan dikeringkan dengan mengalirkan air ke terusan. Ini bertujuan memudahkan proses penuaian dilakukan. dan membersihkan sawah. Teknologi moden kini membersihkan padi dalam dua perinkat. Jentera ini hanya digunakan menerusi sistem usahasama. Oleh itu terdapat beberapa orang-orang yang dicacakkan di tengah sawah untuk menakutkan binatang perosak. Antara proses tersebut ialah : Menuai Membanting Mengangin Mengilang Menuai Terdapat dua cara yang dipraktikkan dalam kerja-kerja menuai.

Beras akan digred mengikut kriteria tertentu dan dimasukkan ke dalam guni atau plastik untuk dijual. Lesung kaki telah diubahsuai bentuknya untuk memudahkan pesawah menggunakan kaki untuk . Setelah itu padi akan dimasukkan ke dalam guni untuk dibawa pulang. Oleh itulah mereka mempunyai kemahiran secara warisan. Cara ini sememangnya mengurangkan kos tetapi mengambil masa yang lambat untuk memproses padi menjadi beras. Antara kaedah yang digunakan bagi memisahkan beras dan padi ialah melalui pemisah sekatan. Padi yang telah kering akan ditumbuk menggunakan lesung. Pengalaman menanam padi diperolehi daripada keluarga yang biasanya menjadikan sawah padi sebagai sumber pendapatan. Setelah melalui pelbagai peringkat penanaman sehingga padi masak. Pemisah ini mempunyai lataran yang disendengkan dan bersekatan. Selain itu semasa kerja-kerja menjemur dilakukan. Di rumah padi akan dijemur di bawah pancaran matahari. Oleh itu pesawah perlu memastikan cuaca adalah baik. adalah lebih baik sekiranya padi tidak dijemuratau dibiarkan di dalam guni sahaja. Cara ini adalah untuk memudahkan kerja-kerja seterusnya dilakukan. Cara ini banyak dilakukan di kawasan kampong yang jauh dari pekan. Kemudian proses pengasingan akan dilakukan dengan cara memilih tangkai atau rumput yang bercampur dengan padi. Penghasilan pengupasan padi bergantung kepada beberapa faktor. Terdapat dua jenis lesung iaitu lesung kaki dan tangan. Antara beberapa peraturan yang terpaksa dilalui sebelum padi menjadi beras ialah : Menjemur Menumbuk Menampi Memilih Menjemur Padi yang telah dituai dengan menggunakan tenaga akan dibanting untuk memisahkan antara tangkai dan padi. MEMPROSES PADI SECARA TRADISIONAL Sejak dahulu lagi padi ditanam oleh masyarakat Melayu untuk dijadikan makanan harian.Tujuan mengilang adalah untuk mendapatkan beras daripada padi. Padi perlu dijemur hingga kering. Ini adalah untuk memastikan padi cepat kering dan terhindar daripada benda asing. Antara faktor tersebut ialah kandungan air yang terdapat dalam padi dan kadar beras bersalut akan dimasukkan ke dalam pemisah sekatan. Menumbuk Menumbuk merupakan tugas yang paling sukar. Jika hari hujan atau mendung. kebanyakan masyarakat Melayu masih menggunakan kaedah konvensional atau tradisional. pesawah boleh membuang benda asing yang terdapat dalam timbunan padi.

Semakin berat anak lesung semakin baik tumbukan lesung tersebut. Padi ini dinamakan padi kampung. Lesung tangan pula adalah lesung yang paling kerap digunakan. Beras yang tidak hancur mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding beras yang hancur. Lesung yang terdiri daripada lesung anak dan ibu yang diperbuat daripada kayu. habuk kecil akan terkumpul di hujung penampi. Padi akan diletakkan ke atas penampi.menumbuk padi. Pengasingan ini dilakukan untuk menentukan gred. Namun begitu lesung tangan mempunyai lesung anak yang berat dan panjang.proses seterusnya ialah menampi. Alat menampi diperbuat daripada anyaman buluh atau mengkuang. Hujung kayu antan mempunyai satu bentuk injakan yang memudahkan kaki memijak injakan tersebut. Dengan beberapa lambungan. antan akan jatuh dan menumbuk ibu lesung. Apabila kaki dilepaskan. Pesawah akan lakukan kerja-kerja menumbuk tersebut sehingga selesai. Kemudian habuk tersebut boleh ditiup sahaja untuk menyingkirkan daripada beras. Lesung ini boleh didapati di kawasan kampung. Penyakit virus . Pemilihan ini dilakukan dengan menggunakan tangan. Alat menampi terdiri daripada pelbagai bentuk sama ada bulat. Adalah diingatkan padi yang hendak ditumbuk perlu kering. Lesung kaki mempunyai antan yang pendek dan kemudian disambung dengan menggunakan sebatang kayu yang besar secara melintang. Lazimnya menampi dilakukan oleh kaum wanita. Pada proses ini beras dapat dihasilkan walaupun terdapat habuk-habuk kecil yang masih bercampur dengan padi. Memilih Beras yang telah ditampi akan menjalani proses pemilihan.Sejak awal penanaman lagi pelbagai jenis penyakit boleh menyerang pasti sekiranya tidak terdapat langkah-langkah penyelenggaraan. Padi yang telah kering akan ditumbuk dengan kedua lesung ini. Padi yang tidak hancur akan diasing daripada padi yang hancur. Cara ini dilakukan acap kali sehingga sekam melayang ke atas dan seterusnya keluar dari alat penampi itu. Oleh itu mereka perlu cekap untuk memilih padi yang belum menjadi beras. segi tiga atau bujur. Penyakit sasar 2. Kemudian penampi itu akan ditampi dengan cara melambungkan padi. Padi yang telah ditumbuk akan dimasukkan ke dalam alat menampi. Namun begitu ada pesawah yang tidak mengasingkan beras dan dicampur sekali. padi akan hancur bersama sekam dan padi tersebut tidak boleh dimakan. PENYAKIT-PENYAKIT PADI Padi tidak terlepas daripada dihinggapi penyakit. Jika terdapat kelembapan. Menampi Setelah kerja-kerja menumbuk dilakukan. Proses ini memerlukan kemahiran menampi untuk mengelakkan padi terbuang semasa proses tersebut dilakukan. Langkah ini lebih mudah kerana tidak memerlukan tenaga yang banyak. Tumbukan akan menyebabkan isi padi terkeluar dan membentuk beras. Pesawah akan memijak kayu injak dan antan akan terangkat.Antara penyakit-penyakit tersebut iailah: 1. Namun begitu lesung ini kurang popular.

Penyakit ini mampu menyerang keseluruhan system urat daun.Suhu tanah antara 10 hingga 24 darjah celcius ditapak semaian juga boleh meyebabkan penyakit karat padi.Selain itu terdapat hydrogen sulfida yang meyebabkan padi mudah reput.Penyakit ini boleh dikesan semasa kerja-kerja menuai padi selesai.Penyakit ini boleh didapati di seluruh Negara.Bagi menunjukkan pokok padi diserang penyakit karat padi. 2.padi akan mengalami kerosakan yang serius.Penyakit tersebut akan merebak ke bahagian pangkal padi jika padi tidak dirawat.Sprora jenis H.3.Leptosphaeria salcinii caat.Cendawan terus menyerang pada bahagian tengah batang geranggang menyebabkan pokok padi rebah.nitrogen dan silika dalam tanah.Ria dan Bahagia.Penyakit Virus A.Virus Penyakit Merah Penyakit ini wujud sejak berpuluh tahun lalu. Penyakit kulat 4.terdapat bintik-bintik besar yang bewarna biru kelabu pada daun padi.helminthosporium signmodeium cav adalah punca penyakit. B.Jika penyakit ini telah menyerang padi.putih atau kelabu.Penyakit Sasar A.Selain Itu penggunaan baja nitrogen yan berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit tersebut.Mayang padi akan mengecut dan padi akan menj di kering a dan rebah.atau menyemai biji padi ke sawah secara terus.Oryzae masuk ke dalam batang padi menembusi kulit gabus dan kulit ari.Spora ini merebak melalui angina. Batang Busuk Selain itu terdapat beberapa jenis cendawan yang menyerang batang hingga menjadi busuk. Antara tanda-tanda awal yang boleh dilihat iailah terdapat bintik hitam kelabu pada daun dan daun menjadi busuk.Penyakit tersebut jelas dilihat pada daun padi dengan pelbagai bentuk dan saiz.Begitu juga sekiranya penanaman yang tidak teratur seperti terlalu rapat.Penyakit ini disebarkan melalui sejenis belalang hijau. Bintik Perang Penyakit rintik perang disebabkan sejenis kulat Helminthosporium Oryzae. Penyakit psisikologikal dan nematode 1.Padi akan bertukar . Antara punca merebaknya penyakit tersebut iailah kekurangan potassium. Terdapat juga rintik yang menyerang organ dalam batang padi.Penyakit ini menyebabkan banyak benih padi yang rosak.Punca-punca penyakit tersebut iailah keadaan lembap yang berpanjangan akibat hujan yang berterusan.Malinja.Selain itu terdapat rintik yang berwarna hitam. C. Antara jenis padi yang mudah diserang penyakit karat padi iailah Mahsuri.karat padi Karat padi menyerang keseluruhan bahagian hijau padi termasuk buahnya.terdapat beberapa tanda bintik-bintik berwarna kuning pucat pada daun padi.

pembakaran tanaman adalah langkah yang paling berkesan sekali.Virus Daun Perang Virus daun perang ini berlaku disebabkan sengatan belalang hijau zig-zig.semburan racun serangga seperti sevin 85 wp.Kemudian warna hitam akan bertukar menjadi kelabu kehijauan dan lama-kelamaan akan menyebabkan daun menjadi kering.Proses ini lazimnya berjaya kerana virus tidak boleh bertahan lama.Jika padi mengeluarkan hasil.kasumin 25g bahan aktif/haHinosan 40g bahan aktif/ha dan Belaztisidin S yang disemburkan pada pokok padi sekiranya terdapat tanda-tanda awal penyakit.Virus ini menyerang pangkal daun dan merebak ke bahagian atas.Penyakit ini juga menyerang buah-buah padi yang menyebabkan bintik-bintik bujur yang melekat pada sekam padi dan berwarna hitam. Penyakit tersebut boleh dikawal dengan menggunakan jenis padi yang mempunyai rintangan tahan penyakit.Lazimnya virus ini hanya dapat dikesan dalam masa 14 hingga 19 hari setelah virus menyerang.menjadi bantut dan sukar untuk membesar . B. 3.Semburan perlu dilakukan 3 hingga 4 kali sehari.diazinon atau racun serangga dapat mengurangkan serangan penyakit. Bagi mengatasi masalah ini.Bintik Perang(Helminthosporium oryzae) Penyakit Rintik Perang(Helminthosporim oryzae)pula menyerang daun-daun anak padi yang masih berada ditapak semaian.Selain itu terdapat beberapa racun kulat untuk mengekang penyakit tersebut seperti Benlate 140 hingga 550g bahan aktif/ha.Belalang ini akan menyengat padi dan kemudian pergi ke rumpun padi yang lain dan menyebabkan penyakit merebak dengan cepat. Rintik perang menyerap ke dalam isi padi menyebabkan isi padi rosak dan menghasilkan buah yang hitam dan tidak boleh dimakan.Namun sekiranya virus ini telah menyarang secara serius.Krah (Pyricularia oryzae) Penyakit karah boleh menjangkiti bahagian daun. B.Proses jangkitan ini hanya mengambil masa 24 jam sahaja dan tanda-tanda serangan hanya boleh diketahui dalam masa tujuh hingga sepuluh hari. Antara tanda penyakit yang dapat dikesan ialah perubahan warna pada daun yang bertukar menjadi perang. C.Penyakit Kulat A.Kulat Kelopak atau Seludang Kering(Rhizoctonia Solani) Pada awalnya penyakit kulat kelopak atau seludang kering (Rhizoctonia solani) hanya menyerang bahagian luar kelopak-kelopak batang padi dan menghasilkan bintik-bintik yang . Virus ini mudah merebak apabila serangga pembawa virus dari padi yang sakit ke padi yang lain.Serangan penyakit menyebabkan pucuk padi melecur dan kering.Bintik-bintik bujur pada daun berwarna cokelat akan bertukar menjadi hitam.Ini sudah pasti merugikan pesawah.Daun padi akan bergulung dan menggerekot.batang dan bulr anak padi.padi akan menjadi hampa.batang dan bulir anak padi.Rintik-rintik besar yang berwarna hitam dan bujur tajam melekat pada hujung daun.Cara yang paling baik ialah mencabut anak pokok yang telah menghidap penyakit tersebut dan dibakar untuk mengelakkan daripada menular ke pokok yang lain.

padi kurang menghasilkan buah.Penyakit tersebut lebih menyerupai serangan virus.Penyakit merah dibawa oleh serangga seperti belalang.Penyakit ini mudah untuk ditangani dengan cara mencabut tumbuhan yang berpenyakit dan dibakar.Namun begitu penyakit tersebut mungkin disebabkan oleh sejenis serangga yang dikenali sebagai Nilapavarata lugens.Kebanyakan buah padi pula akan menjadi hampa. Oleh sebab itu.Tanda-tanda penyakit tersebut boleh dikesan apabila pokok padi menjadi bantut dan berbentuk seperti rumpun rumput yang besar. SERANGAN SERANGGA PEROSAK Terdapat pelbagai jenis serangga menjadi musuh padi.Penyakit Merah Penyakit merah boleh dikesan dengan mudah sejak awal serangan. Kawalan boleh dilakukan dengan menyembur racun serangga untuk mencegah serangga pembawa penyakit terus membiak. i.Selain itu daun padi menjadi pendek.Ini menyebabkan batang padi menjadi benkang-benkok.Adalah lebih baik sekiranya padi yang terkena penyakit dimusnahkan untuk mengelak kerugian yang besar.Ini disebabkan belum ada racun kulat yang benar-benar berkesan untuk menanganinya.Kemudian bimtik hijau akan bertukar menjadi hitam dan kering. Penyakit ini mula dikesan di petak semaian percubaan di Bukit Merah. Antaranya. Ulat ratus atau ulat ribu (Spodoptera auritia Boisd) adalah ulat yang menyerang anak anak pokok padi yang masih di tapak semaian.Serangan awal menunjukkan daun pertama dan kedua mempunyaibintik-bintik berwarna kuning pucat.Pada peringkat inilah daun dan batang padi boleh melecur dan pokok akan mati. serangga ini menyerang pada waktu malam. Lazimnya. pertumbuhan anak padi akan .Seberang Perai. Oleh itu agak sukar untuk mengawal serangan serangan yang dilakukan serangga tersebut.besar. ulat ratus.Penyakit Psikologikal dan Nematod Witches Broom adalah penyakit yang belum mempunyai bukti asal penyakit dan cara jangkitan itu merebak. 4.Lazimnya pokok yang terkena serangan penyakit ini akan terbantut. Lazimnya ruas-ruas padi juga menjadi rapat dan di bahagian bawah akan bercabang dan mempunyai banyak dahan.kutu beruang atau melompat daun hijau.runcing di bahagian hujung dan tirus.Lazimnya penyakit padi ini sukar dikesan dan hanya diketahui pada peringkat akhir. Ulat ini akan mengikis dan memakan daun anak anak padi yang muda.Selain itu terdapat akar-akar rumput yang melekat pada ruas-ruas pokok padi. ulat gulung dan ulat hampung. D. Ulat Pemakan Daun Terdapat tiga jenis ulat yang memakan daun. Pengawalan yang terbaik ialah dengan kaedah kultur iaitu membakar kesemua padi yang telah diserang penyakit. Ekoran daripada penyakit tersebut.

Semburan perlu dilakukan pada tiap tiap minggu. Bena Perang Bena perang adalah sejenis serangga yang berbahaya. Pianggang pula suka menghisap cecair sabtan padi (susu) yang baru berisi. Gammaxane 20E (BHC) pula dicampurkan empat sudu besar kedalam 22. . Serangga ini mudah membiak dan mampu memusnahkan pokok padi. Semburan racun serangga tersebut ialah jenis Furadan 3G pada kadar sukatan 19g/ha atau jenis racun Sevin 85% (Carbaryl).5 liter untuk sehektar tanah. c. Ulat ini memakan dan mengerat daun padi untuk membuat sarang. Antaranya ialah Furadan 3G (Carcofuran) yang berbentuk butiran. a. Serangan yang serius akan menyebabkan daun menjadi kering dan layu. Kawalan boleh dilakukan dengan menggunakan semburan racun serangga Agerocide 26DP(BHC) dalam kadar 1. Ulat ini mengorek masuk ke dalam upih daun padi dan memakan tisu tisu dalam batang dan daun padi.7 liter air untuk semburan sehektar tanah.8 kg untuk dicampurkan dengan 181. bertelur dan menetas pada daun daun padi. Ulat ini akan memakan daun hijau dan kemudian akan rosak dan sukar untuk melakukan proses fotosintesis. Hisapan yang dilakukan pianggang akan menyebabkan padi menjadi hampa. Daun padi yang diserang oleh bena perang mudah menjadi kering dan melecur. Serangga Penghisap Daun Serangga lelompat daun hijau amat berbahaya terutama kepada anak pokok yang baru tumbuh. pasak perang dan pasak samar. Jika jumlah ulat banyak menyebabkan pokok padi akan cepat mati dan sukar untuk hidup. Cara mengatasi serangga bena perang ini ialah dengan melakukan semburan racun serangga. b. Ulat Pengorek Batang Ulat pasak ialah ulat yang mengorek batang. Selain itu boleh menggunakan Bidrin 24% dengan kadar sukatan satu sudu besar yang dimasukkan kedalam 22. Ini sudah pasti mengurangkan hasil padi. Terdapat empat jenis ulat pasak yang sering menyerang padi iaitu ulat pasak hitam. Ulat gulung (Cnaphapcrocis medinalis Boisd) adalah ulat yang menyebabkan daun pokok padi menggulung. Taburan perlu dibuat dua minggu selepas menyemai dan tiga minggu selepas mengubah. Semburan di peringkat awal boleh menyelamatkan padi daripada mengalami kerosakan yang teruk. pasak kunig. Bagi menangani masalah ini pelbagai jenis racun serangga yang digunakan. Serangga lelompat daun hijau ini menghisap cecair daun padi hingga kering. Ulat hampung (Nymphula deputalis Guenee) pula hidup di dalam satu gulungan serpihan daun padi. Pokok padi akan mudah kekeringan apabila cecair yang diserap dari akar akan kering di bahagian pangkal akibat disedut oleh kutu beruang.terbantut dan akan menjadi mati sekiranya tiada daun lagi pada anak pokok tersebut. Kutu beruang juga menghisap cecair pohon terutama di pangkal pokok. pertumbuhan pokok padi akan terencat dan menyebabkan pokok padi terhidrat. Gulungan dan dijadikan tempat tinggal. Ulat pasak membiak dengan begitu cepat dan boleh menyebabkan tanaman mati sebelum menghasilkan buah. Racun ini perlu ditaburkan diseluruh tapak semaian pada kadar 19kg/ha. Akibatnya.6 liter air untuk sehektar yang perlu disemburkan 7 minggu selepas mengubah.

Tumbuhan menjalar 3. Tumbuhan akan menjalar dan memasuki petak sawah.tumbuhan ini tumbuh di atas batas dan di tepi sawah. Bagi memastikan keadaan ini tidak berlaku. cara yang terbaik adalah menebas dan menebang tumbuhan liar supaya mati.cara ini penting supaya tumbuhan lain tidak akan tumbuh semula dan tidak mengganggu tanaman padi.TUMBUHAN PEROSAK Selain disebabkan penyakit. lalang akan tumbuh di atas ban atau batas padi dan persekitaran sawah. penanaman padi juga boleh musnah atau rosak disebabkan factor lain. menyebabkan padi terbantut. Tumbuhan liar yang bersaiz besar akan menghalang cahaya matahari daripada mengenai pokok padi.oleh itu tumbesaran padi terbantut. Tumbuhan ini akan menjalar dan memasuki petak sawah. Tumbuhan liar 1. Selain itu. Sekiranya jumlah pokok menjalar banyak. Ini menyebabkan cahaya matahari tidak menembusi anak pokok padi yang sedang membesar. Lalang yang hidup dengan subur akan membunuh dan menutupi pokok padi. Tumbuhan ini akan menjalar dan membelit pokok padi untuk mendapatkan cahaya matahari.pesawah perlu menghapuskan pokok menjalar dengan cara mencabut hingga ke bahagian akar. Oleh itu. 2. PENANAMAN PADI DI MALAYSIA . Lazimnya. Lalang 2. Lalang mempunyai bentuk dan spesies yang sama seperti padi. tanaman padi dapat tumbuh dengan baik. ada padi menjalar yang melilit padi sehingga padi menjadi patah atau membengkok ke bawah. Lalang Lalang adalah sejenis tumbuhan liar yang banyak tumbuh di kawasan penanaman padi. Lalang tumbuh dengan subur seiring dengan pertumbuhan padi. Walaupun pada umumnya tumbuhan liar tidak mempunyai tanaman padi tetapi mengganggu kesuburan padi. ancaman tanaman padi ialah : 1. Bagi menangani masalah ini. tumbuhan tersebut tumbuh di tepi petak sawah. Selain itu. Tumbuhan Liar Tumbuhan liar merangkumi pelbagai spesies tumbuhan yang hidup dikawasan sawah. Antaranya. oleh itu adalah sukar untuk mengenal pasti lalang dan padi sekiranya tidak mempunyai kemahiran menanam padi. Tumbuhan Menjalar Selain lalang tumbuhan menjalar juga banyak terdapat di sawah. Oleh itu. Kesannya anak padi akan mengunibg dan terbantut. Lazimnya. adalah menjadi kewajipan pesawah supaya membuang lalang dengan cara mencabut. 3. Ini juga menjejaskan pertumbuhan padi. Tumbuhan liar mempunyai kawasan yang lebih besar daripada padi. segala zat yang diperlukan padi akan diserap lalang. Tumbuhan ini tumbuh diatas batas dan ditepi sawah. Cara ini dapat mematikan tumbuhan tersebut.

boleh dibahagikan kepada tiga sub -spesies iaitu:Indica Japonica Javanica - Terdapat di Sri Lanka. tanah -tanah berstruktur halus seperti lempung. kalium (>0. suhu dan jumlah hujan (18 -40oC dan 1240 mm/tahun) yang cukup dan memerlukan keadaan air bertakung. CEC (>20 meq/100g) dan karbon organik (2 3%). MR 167. nitrogen (2 -3%). Oryza glaberima ditanam di Afrika dan Oryza sativa L. Sifat kimia tanah sawah yang subur ialah pH (5. VARIETI YANG DISYORKAN Terdapat dua jenis padi iaitu padi tradisional (>140 hari peringkat matang) dan padi varieti baru (<135 hari peringkat matang). China. Varieti-varieti yang sesuai mempunyai ciri -ciri berikut:y y y y y y Tahan penyakit karah Tahan gangguan di peringkat anak semai Sederhana tinggi dan pokok tumbuh tegak Tidak mudah rebah Masak serentak Tidak mudah relai supaya sesuai untuk penuaian menggunakan jentera. pula terdapat khasnya di Asia. Walau bagaimanapun.0). bertempoh matang panjang. Padi varieti baru mempunyai potensi penghasilan yang tinggi tetapi bermasalah daripada segi mutu dan kurang ketahanan terhadap perosak dan pen yakit. yang ditanam de ngan meluas. Terdapat di Utara dan Timur China. Oleh itu. lom lempung atau lempung berpasir adalah sesuai. Ciri-ciri utama varieti padi yang disyorkan masakini ialah MR 84. cuma dua spesies sahaja iaitu Oryza glaberima stend dan Oryza sativa L. Oryza sativa L.1 meq/100g). MR 185. Pakistan Tengah. Penggunaan biji benih yang berkualiti merupakan satu langkah penting dalam pakej penanaman padi kerana ia dapat menjamin pengeluaran hasil yang tinggi. Taiwan dan Asia Tenggara. Dalam tempoh 1972-1998 terdapat 25 varieti padi baru yang telah diperkenalkan untuk penanaman dua kali setahun di Malaysia. Disyorkan .0 -6.PENDAHULUAN: Pokok padi tergolong di dalam keluarga Gramineae. varieti ini mempunyai keistimewaan dari segi citarasanya yang sed ap. KEPERLUAN ASAS TANAMAN: Tanaman padi memerlukan sinaran matahari. Manakala varieti padi tradisional pula amat peka terhadap fotokala. Terdapat di Indonesia. lempung berkelodak. Jepun dan Korea. fosforus (>40 ppm). Terdapat 19 spesies padi. Australia dan Amerika. MR 159 dan lain-lain varieti yang telah diisytiharkan serta masih ditanam (klik untuk lihat varieti varieti padi). India. pokok tinggi serta mudah rebah dan kurang gerakbalas terhadap baja. Selatan.

Kerja-kerja penyediaan tanah adalah berbeza bagi sistem tabur terus kering dan tabur terus basah. Penyediaan anak semai perlu dijalankan sebelum anak semai diubah ke sawah. iaitu: 1. Ia melibatkan dua cara penanaman iaitu: (i) Menanam secara manual Dalam sistem mengubah memerlukan penyediaan tapak semaian yang dipilih di kawasan yang agak tinggi dari keadaan sekeliling. Semburan racun rumpai 17-23 hari sebelum menanam. Pembajakan I (kering) dilakukan 27 hari sebelum menanam. membajak dengan jentera adalah sukar. Adalah memadai dengan sekali pembajakan dijalankan semasa musim hujan sekiranya terdapat kawalan rumpai yang memuaskan sebelum dan selepas penyediaan tanah. iaitu samada sistem tabur t erus kering. Jarak tanaman tidak melebihi 25 cm x 25 cm untuk hasil optimum. SISTEM MENANAM Terdapat dua sistem penanaman padi. Tanah dibajak 2 kali iaitu pert ama untuk mendapatkan keadaan permukaan tanah yang baik. iaitu: y Sistem Mengubah Melibatkan penanaman secara manual ataupun dengan menggunakan jente ra penanam. sistem tabur terus basah atau sistem mengubah.menggunakan biji benih b erkualiti dalam kategori biji benih padi sah kerana telah menepati Malaysian Standard MS 469 -1993. 2. Kerja-kerja pembajakan akan mudah j ika penyemburan racun rumpai (paraquat) pada kadar tidak lebih dari 2 liter/ha dijalankan terlebih dahulu. Anak padi ditanam tegak dan tidak terlalu dalam supaya pengeluaran tunas tidak terganggu. Bagi tabur terus kering pembajakan pertama dilakuk an dalam keadaan kering dan seterusnya dijalankan dengan berulang -ulang sehingga tanah menjadi halus serta rata. AMALAN KULTUR Penyediaan tanah untuk sistem tanaman padi adalah berbeza kerana ia bergantung kepada jenis sistem yang digunakan. Semasa kerja-kerja merata tanah dilakukan maka tidak perlu keadaan air hingga ke tahap 10 cm. Anak padi ditanam mengikut barisan untuk menyenangkan kerja -kerja pengurusan kelak. Dalam sistem mengubah pada amnya terdapat tiga peringkat pembajakan yang perlu dilaksanakan. Pembajakan III (basah) dan meratakan tanah 1 hari sebelum menanam. Seterusnya tapak ditambak setinggi kira -kira 5-10 cm dari paras biasa dan diratakan. (ii) Menanam menggunakan jentera penanam Boleh diamalkan terutama di kawasan di mana tabur terus tidak boleh diamalkan serta bagi kawasan yang mengalami masalah padi angin (klik lihat . Lebar tapak biasanya 1 -2 meter dan panjangnya pula bergantung kepada kemudahan untuk mengurus air. Pada keadaan air bertakung (10 -30 cm). Tiap-tiap lubang ditanam seb anyak 2-3 pokok. Pembajakan II (kering atau basah) 7 -10 hari sebelum menanam 3.

08. Benih pracambah ditabur dalam kotak semai khas dengan kadar 200 g/kotak. kadar baja yang digunakan ialah 100 N:40P 205 :30K 2O bagi semua kawasan. Pengambilan baja oleh tanaman juga bergantung kepada tahap kesuburan tanah termasuk faktor fizikal dan kimia tana h bagi sesuatu kawasan. Mengubah dengan menggunakan jentera penanam memerlukan anak semai dalam kotak khas.ulasan mengenai padi angin) dan juga sesuai bagi kawasa n yang kekurangan tenaga kerja. Biji benih pracambah hendaklah ditabur sejurus selepas s elesai kerja-kerja penyediaan tapak. Sistem ini . baja urea digunakan pada peringkat semaian iaitu seba nyak 45-50 g/meter persegi 15 hari selepas benih ditabur. y Sistem Tabur Terus Sistem tabur terus iaitu serak basah dan serak kering. biji benih pracambah ditabur ke kawasan sawah kering selepas penyediaan tanah. Pembajaan di sawa h dilakukan sebanyak 3 kali untuk cara mengubah dan tabur terus. Pada kebiasaannya. Manakala bagi biji benih yang dikeluarkan oleh petani. Bagi serak kering pula. PEMILIHAN BENIH TANAMAN Disyorkan menggunakan biji benih sah keluaran Jabatan Pertanian. Bagi kaedah mengubah. Untuk kedua-dua kaedah tanaman ini. Benih terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan selama 48 jam untuk memudahkan percambahan. Tanah kemudiannya akan dipadatkan selepas benih ditabur. Bagi tanaman secara tabur terus. Tabur terus serak basah diamalkan secara mel uas sekarang. pembajaan tanaman padi dilakukan secara menabur secara manual dan jarak taburan setiap lemparan ialah tiga meter. dimana air dibekal dari tali air. Masa membaja bergantung kepada varieti padi. Kadar benih yang disyorkan ialah 50 kg/hektar. Semaian dibiar bercambah 2 -3 hari dan kemudian dipindah ke rak t akungan untuk direndam.5 cm dipadatkan. Semaian dijaga sehingga 15 hari atau tinggi semaian diantara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam. PENGURUSAN AIR Sistem pengairan terkawal di kawasan jelapang padi. PEMBAJAAN Diantara perkara penting yang perlu diberi perhatian di dalam pembajaan tanaman padi ialah kadar dan masa pembajaan dilakukan. Benih yang telah bercambah ditabur terus ke kawasan sawah dalam keadaan tepu. pembajaan pertama terdiri dari baja campuran NPK manakala baja kedua dan ketiga ialah baja N sahaja. ianya perlu dipilih melalui tapi san dengan menggunakan bancuhan air garam yang boleh menimbulkan sebiji telur ayam yang nilai ketumpatan bandingannya 1. Baja yang digunakan di dalam skim baja subsidi ialah baja campuran dan baja urea. ditakung dalam lot sawah dan disalir keluar ke dalam parit pada masa tertentu. Bagi kedua-dua sistem ini kadar biji benih yang disyorkan ialah 60 kg/hektar. Media semaian disediakan dengan campuran 50% sekam padi terbakar dan tebal media ialah 2-2. kadar 80 N: 30 P 205:20K 2O telah disyorkan bagi kawasan pantai barat dan kadar 80 N:40P 205:20K 2 O bagi kawasan di pantai timur. Hanya biji benih yang tenggelam sahaja yang digunakan sebagai biji benih. Bagi tanaman secara mengubah. cara menanam dan musim penanaman.

iaitu meningkatkan kecekapan dan hasil. beranak aktif. keseragaman pertumbuhan padi dan kawalan rumpai. pembentukan bulir. Manakala pembuangan air juga kritikal pada tempoh 20 hari sebelum menuai. kawalan rumpai dan kawalan perosak. keperluan pengiaran pada puratanya ialah satu cusec/30ha. peringkat pertumbuhan padi dan sistem tanaman yang diamalkan.memerlukan batas ladang untuk menakung air di dalam lot sawah dan parit ladang untuk menyalirkan air keluar aras tan ah yang rata. Bekalan air ke sawah adalah terhad. y Pengurusan air bagi sistem tabur terus: Pengurusan air perlu dilaksanakan dengan rapi bagi mendapatkan kesan yang baik untuk persediaan tanah. Hari Selepas Tabur 30 40 60 70 80 100 115 130 Peringkat Tumbesaran Padi Selepas mengubah/tabur terus Beranak aktif Beranak tidak aktif Pembetukan butir Bunting Terbit dan bersusu Membeku dan matang Tuai Tahap Keperluan Air Amat mustahak Mustahak Mustahak Mustahak Amat mustahak Amat mustahak Tidak mustahak Tidak mustahak Kawasan Paras Air (cm) 10 10 10 10 10 10 0 0 TEKNIK PENGURUSAN AIR y Teknik pengurusan air bagi sistem mengubah: Bagi penjimatan air. peratus pertumbuhan padi. Dapat mengelakkan pembaziran air. Bagi kebanyakan kawasan padi. Membantu pertumbuhan pokok melalui keberkesanan pembajaan. jangkamasa pratepu padi peringkat permulaan musim hendaklah dikurangkan sehingga 3 -4 hari iaitu setakat cukup untuk tanah menjadi tepu. Memudahkan mekanisasi ladang. Diantara faedah -faedah pengurusan air y ang sempurna adalah seperti berikut: y y y y Menjamin bekalan air yang cukup mengikut jadual persawahan. Paras air semasa mengubah adalah diantara 5 -10 cm dan dibiarkan pada paras tersebut sehingga peringkat membeku dan matang di mana semua air disalir keluar jika boleh Tanaman hendaklah dijadualkan supaya peringkat pembiakan pokok tidak bertepatan dengan musim kemarau dan tanah asid sulfat hendaklah sentiasa ditenggelami air sepanjang masa pertumbuhan sehingga selepas peringkat membeku dan matang. bunting dan terbit. Pengurusan air yang berkesan mengambilkira keperluan air di sawah mengikut peringkat penyediaan tanah. Berikut menunjukkan paras air 10 cm adalah kritikal bagi memenuhi keperluan preingkat pertumbuhan iaitu seleaps mengubah dan tabur terus. Kawalan paras air di sawah adalah kritikal bagi sistem penanaman padi. Keadaan tanah yang sesuai untuk ditabur biji benih adalah . Paras air kemudian dibiarkan di pa ras minimum (3-5 cm) bagi memudahkan pergerakan jentera. tetapi bekalan air diteruskan dari hari ke 40 -115.

Kurangkan gangguan yang mengocak air kerana ini akan memberi kesan buruk pada percambahan dan pertumbuhan pokok.tanah yang rata. membanting dan membersihkan hasil padi sekaligus. pepatong dan kumbang -kumbang seperti Casnoide interstitialis. y y y . Terdapat juga mesin -mesin penuai lengkap yang kecil dan ringan iaitu 'mini combine' yang juga boleh menuai. di mana ia tulen dan tidak berpenyakit akan dapat mencegah kejadian rumpai dan serangan penyakit bawaan biji benih. Kawalan Perosak Secara Biologi Ternakan ikan seperti ikan keli. MEMUNGUT HASIL Padi mesti dituai seelok padi masak. Kemudian biji -biji padi dileraikan dengan cara membanting tangkai -tangkainya ke dalam tong pembanting. Amalan Kultura Penyediaan tanah yang sempurna termasuk meratakan t anah dan pengurusan air yang berkesan. biji -biji padi lerai dan juga kerosakan oleh musuh-musuh dan penyakit -penyakit. satu hektar sawah boleh menam pung diantara 3000 -4000 ekor anak ikan. Penggunaan Musuh Semulajadi Musuh semulajadi membantu membunuh perosak -perosak tanaman adalah labah labah. Biasanya padi dituai dengan jentuai (combine harvester). Dengan mengambil faktor -faktor ekosistem sawah. air yang berlebihan hendaklah disalirkan keluar. iaitu: y Penggunaan Varieti Rintang Penggunaan biji benih tulen yang menepati Standard Minimum Biji Benih. moluska dan rumpai serta mengurangkan penggunaan racun. Air disalir keluar 1 -2 hari sebelum menabur benih dan sekiranya terpaksa menabur di dalam sawah yang sudah dimasuki air. Hanya di kawasan yang menanam padi secara kecil -kecilan padi dituai dengan 'ketam' padi.1 ha (1/3 ekar) sejam. kawalan biologi dan penggunaan kimia secara bijaksana dan terhad. Kelewatan menuai boleh menyebabkan kekurangan hasil kerana pokok -pokok padi akan rebah. tetapi ia hanya boleh menuai seluas 0. Coccinella arcuta dan lain -lain. PENGURUSAN PEROSAK Satu pendekatan pengurusan kawalan perosak yang menggabungkan aktiviti pertanian. Biasanya padi elok dituai dalam m asa 35 hari selepas 50% dari pokok-pokok mengeluarkan tangkai -tangkai padi. Kumbang Coccinella arcuta makan serangga perosak khususnya anak dan ibu bena perang sementara kumbang Pyrtorhinus lividipennis memusnahkan telur bena perang manakala labah -labah memerangkap serangga perosak. sepat dan lampan jawa secara intergrasi di dalam sawah dapat mengawal serangan serangga. lembab dan paras air pula boleh diturunnaikkan mengikut pertumbuhan pokok. Bekalan air yang berterusan adalah perlu sekiranya biji benih kering ditabur di atas tanah kering untuk mendapatkan percambahan dan seterusnya pertumbuhan pokok yang memuaskan. Paras air sentiasa ditakung pada ketinggian 5-10 cm dan dibuang 15 -20 hari sebelum menuai bergantung kepada jenis tanah dan kecekapan saliran. Air pada mulanya dimasukkan ke sawah dan dibiarkan pada ketinggian 10 cm semasa pemutaran basah.

y PENYAKIT UTAMA TANAMAN PADI 1. Bulir Hitam (Ustilagioide virens) 5. Lelompat Padi Bena Berang dan Bena Putih .Ikan boleh dituai selepas berumur 60 hari. sekiranya populasi perosak atau kejadian penyakit melebihi paras tersebut. Hawar Daun Bakteria (Xanthomonas oryzae) 4. y Penternakan Itik Muscovy Secara Intergrasi Dapat mengawal masalah rumpai sawah. Penyakit Merah Virus 8. Penggunaan Racun Perosak Secara Betul Penggunaan racun perosak adalah dibenarkan jika ia melebihi tahap tindakan kawalan. Hawar Seludang (Thanatephorus cucumeris = Rhizoctonia solani) 3. Jalur Daun Bakteria (Zanthomonas ory zicola) 9. Penyakit Bintik Perang (Drechslera oryzae) 6. Hawar Anak Benih 7. Karah Padi (Pyricularia oryzae) 2. Bakanae (Gibberella fujikuroi = Fusarium moniliforme) 10. padi tumpah dan juga merupakan sumber protin dalam kehidupan harian pesawah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful