PADI

SEJARAH PADI Padi merupakan tanaman yang utama di negara-negara Asia.padi telah ditanam sejak dahulu lagi. Adakah sukar untuk memastikan asal-usul padi. Namun ada yang berpendapat padi telah mula ditanam di empat kawasan utama di pinggir sungai Ravi, di Kashmir. Padi mula di perkenalkan oleh puak Deutro-Malaya di Kepulauan Melayu sejak tahun 1599 sebelum masihi yang berhijrah ke rantau ini. Pada masa yang itu kepulauan Melayu didiami oleh Proto-Melayu. Sejak itu kedua-dua puak ini menjadikan padi dan seterusnya beras makanan harian mereka. Kemudian penanaman padi terus berkembang hingga keseluruh dunia. Selain negaranegara Asia, Australia, Amerika, Argentina dan negara-negara Asia yang lain. Di Asia Tenggara, Thailand, Indonesia, dan Burma adalah negara pengeluar padi yang utama. Negara-negara tersebut juga mengimport beras ke Malaysia. BAHAGIAN DAN BENTUK TANAMAN Padi atau nama saintifiknya Oriza Styra adalah satu keluarga rumput dan gandum. Batang padi panjang sehingga 180 cm, lurus, kecil, bulat dan berlubang di tengah-tengah. Saiz batang padi ialah lebih kurang 15 mm. Warna batang padi ialah padi, hijau dan kuning. Warna ini berbeza-beza-beza mengikut peringkat umur padi. Semasa muda warna batang padi hijau dan putih dan semasa tua berwarna kuning dan putih. Akar pokok padi berbentuk rerambut. Akar jenis ini tidak panjang tetapi banyak dan halus seperti akar pokok tebu atau rumput. Akar ini tumbuh serumpun di pangkal batang padi. Akar padi halus lagi pendek dan senang dicabut. Daun padi serupa dengan daun lalang dan daun tebu. Pokok padi terdiri daripada pangkal yang menutupi batang sementara daun panjang, halus, tajam dan hujungnya melempai. Warna daun padi hijau semasa muda dan bertukar hijau kekuningan apabila padi masak. Daun padi tumbuh di sekeliling batang padi. Apabila daun-daun yang di atas tumbuh, daundaun yang di bawah dakan kering dan terus gugur. Bahagian tepi daun padi tajam serta berduri dan menyebabkan daun itu miang. Panjang daun padi lebih kurang 30 hingga 60 cm. Urat daun padi memanjang serupa dengan daun tebu dan lalang. Bunga padi berbentuk rimbun seperti bunga lalang. Bunga padi tumbuh dalam bentuk jurai yang panjang. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Satu rumpun padi terdapat lima tangkai bunga. Bunga padi ini akan menghasilkan padi. Bunga padi tidak berisi sebelum menjadi buah dan berwarna kuning bercampur putih. Buah padi terjadi daripada proses pendebungaan secara sendiri. Apabila proses pendebungaan berlaku, isi padi terhasil. Isi padi pada peringkat awal terdiri daripada santan padi. Waktu ini padi lembut dan santan boleh dipicit keluar. Warna padi ketika ini ialah hijau muda. Kemudiannya, isi padi beransur-ansur menjadi keras dan menjadi paling keras apabila masak.

JENIS-JENIS PADI

Terutamanya masyarakat Iban dan Murut. Kawasan yang mampu menakung air diperlukan untuk tumbesaran padi sawah.Padi merupakan satu daripada spesies tumbuhan liar.Tanaman padi jug unik berbanding a tanaman lain kerana terpaksa melalui pelbagai proses penanaman. dan padi Malaysia dua. Ini disebabkan padi ini memerlukan kawasan yang berair. Antaranya ialah padi Rendah. Padi Sawah. Padi huma ialah padi yang kurang menggunakan air. ii. padi Malinja. Keadaan ini berlaku disebabkan terdapat kawasan berpaya yang datar dan mengalami satu musim lelbab yang ketara dengan purata hujan tahunan melebihi 3500 mm. Di Semenanjung Malaysia pula. padi Malaysia Satu. Beras ini pula akan bertukar menjadi nasi dan merupakan makanan utama yang dihidangkan apabila tiba waktu makan. Bagi memastikan kawasan padi terus dapat dikekalkan. Padi Huma. padi Tahun. Padi juga tidak dijaga dengan baik dan selalu dirosakkan oleh serangga. Padi jenis ini banyak ditanam di Sabah dan Sarawak. Lebih 30% penanaman padi di negara ini adalah berasaskan padi sawah. Padi ini dipanggil padi bukit dan diusahakan oleh penduduk yang tinggal di pedalaman seperti Orang Asli. Padi sawah tidak boleh hidup di kawasan yang kering. sistem perparitan yang terancang adalah penting kerana mampu menyalurkan air ke petak sawah padi. padi Tiga Bulan. Padi sawah mempunyai beberapa jenis. Kesesuaian ini ditambah lagi dengan adanya musim panas yang berpanjangan. Padi juga boleh dibahagikan mengikut rasa dan kandungan iaitu padi nacin dan padi pulut. Padi sawah atau padi bendang adalah padi yang paling banyak ditanam di negara ini. Padi sawah boleh dibahagikan mengikut jenis asalnya dan juga umur padi dituai. Lazimnya penanaman padi di Malaysia lebih tertumpu di kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia terutamanya di abahgian utara. Hanya beberapa bahagian di Sabah dan Sarawak yang menanam padi huma untuk kegunaan harian mereka. baja dan ditanam di lereng bukit. Oleh itu kerajaan amat menggalakkan penanaman padi sawah. Padi huma mempunyai hasil yang rendah dan kurang bermutu. Terdapat beberapa proses penanaman padi yang meliputi: . padi Ria. Padi nacin ialah padi yang menghasilkan beras. Bagi menanam padi sawah adalah lebih sukar. Ini disebabkan padi huma ditanam dengan cara lama dan kurang menggunakan baja serta benih yang kurang baik. padi huma banyak ditanam oleh masyarakat Orang Asli untuk sara diri. Padi ini ditanam disebabkan beras adalah makan ruji masyarakat Malaysia. CARA MENANAM PADI Padi merupakan satu tanaman makanan yang penting. Padi yang ditanam di Malaysia sekarang merupakan hasil kacukan dan penyelidikan yang mengambil masa bertahun-tahun untuk menghasilkan benih padi yang bermutu. Padi yang ditanam di Malaysia terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. Ada kawasan yang dah ulunya ditanam dengan padi dan terpaksa ditanam dengan tanaman lain disebabkan kawasan tersebut menjadi kering.

Cara ini tidak memerlukan operasi mengubah dan dengan itu masalah penggunaan tenaga kerja yang banyak tidak timbul. Kedua-dua traktor ini berfungsi untuk menggemburkan tanah sawah.I . iii. Kerja ini masih memerlukan tenaga buruh dan masa yang panjang untuk mengubah anak-anak benih ke kawasan sawah.Penyemaian biji benih III . Lazimnya pemilihan padi dibuat selepas menuai padi. Pembaharuan yang mutakhir diperkenalkan di negara ini ialah penyemaian dilakukan terus di kawasan penanaman atau disebut tabur terus. Anak benih yang cepat matang akan ditanam lebih rapat dibandingkan dengan anak benih yang lambat tempoh matang. ii.panjang dan mempunyai biji yang banyak di satusatu tangkai sahaja dipilih. Pengalihan Tanaman Anak benih akan diubah dari tapak semaian ke sawah ketika anak benih mengeluarkan daun kelima atau keenam. hasil yang diperolehi amat menakjubkan dan setanding dengan padi keluaran negara lain. . Bagaimanapun cara ini tidak akan berkesan jika kawalan sistem pengairan tidak dilakukan. Namun begitu cara ini dianggap tidak produktif.Pemilihan tapak perladangan IV .Proses penyelenggaraan i.Pengalihan tanaman V . Bagi pesawah yang telah mendapat khidmat jabatan pertanian. Jarak menanam anak benih bergantung kepada pesawah.Pemilihan biji benih II . Terdapat dua jenis traktor yang digunakan bagi kerja-kerja membajak. Pemilihan Tapak Perladangan Proses membajak mengikut sistem tradisional adalah menggunakan tenggala yang ditarik oleh kerbau pada musim hujan. Hanya biji padi yang bersaiz besar .Lazimnya pemilihan ini dilakukan oleh mereka yang arif tentang pemilihan biji benih terutama pesawah yang berpengalaman. Oleh itu apabila padi telah berbuah. iv. Pemilihan biji benih ini adalah hasil kajian yang dijalankan secara berterusan untuk menghasilkan biji benih yang baik. Pemilihan Biji Benih Padi ditanam dengan menggunakan biji benih . Proses ini mencakupi peringkat rendaman buah padi untuk dijadikan benih hingga benihbenih tersebut ditabur di tapak semaian. bekalan biji benih yang lebih terjamin telah diperkenalkan.Oleh itu pemilihan biji benih yang bermutu tinggi adalah penting untuk memastikan hasil yang banyak apabila mencapai tahp matang kelak. Traktor-traktor ini dikenali sebagi traktor dua roda dan traktor empat roda. Penyemaian Biji Benih Operasi menyemai dilakukan sepenuhnya dengan menggunakan tenaga manusia. Oleh itu jentera pembajak atau traktor digunakan.Cara ini adalah berbentuk tradisional .

Selepas mengangin padi akan dijemur. Ini kerana proses menuai menggunakan jentera dan padi diasingkan dari tangkainya secara automatik. Oleh itu pertumbuhan padi akan menjadi normal. Selain itu pesawah juga harus memastikan padi terjamin daripada dirosakkan haiwan perosak seperti tikus. Semasa membanting terlebih dahulu tangkai padi akan diikat dan barulah dibanting ke dalam tong khas untuk mengasingkan padi daripada tangkainya. Oleh itu.Proses penyelenggaraan ini memang rumit dan memerlukan kawalan setiap masa. Jentera ini hanya digunakan menerusi sistem usahasama. Teknologi moden kini membersihkan padi dalam dua perinkat. Mengangin Mengangin dilakukan supaya bijian dipisahkan daripada padi hampa. hampa dan bahan-bahan asing seperti rumpai diasingkan secara automatik. Sebelum proses menuai dilakukan. merumput. MEMPROSES PADI Padi yang dituai akan dijadikan beras untuk makanan rakyat Malaysia. Berdasarkan teknologi kini kerja membanting tidak dilakukan lagi.v. jerami dan hampas diasingkan. Jenis mesin yang digunakan ialah gegaran. Membanting Membanting adalah cara tradisional. burung atau belalang. Oleh itu terdapat beberapa orang-orang yang dicacakkan di tengah sawah untuk menakutkan binatang perosak. sawah padi akan dikeringkan dengan mengalirkan air ke terusan. Ini bertujuan memudahkan proses penuaian dilakukan. Cara kedua menggunakan jentera jenis sederhana (30 kuasa kuda) atau jenis besar(100 kuasa kuda). Mengilang . sejak awal penanaman. padi akan terus dijaga supaya tidak dihinggapi penyakit atau menjadi semak. Proses Penyelenggaraan Proses penyelengaraan ini melibatkan pelbagai aktiviti seperti membaja. Proses ini akan dilakukan sepanjang pertumbuhan padi. Peringkat kedua pula padi muda. Antara proses tersebut ialah : Menuai Membanting Mengangin Mengilang Menuai Terdapat dua cara yang dipraktikkan dalam kerja-kerja menuai. Sebelum itu terdapat pelbagai proses yang dilalui untuk menghasilkan beras yang baik. Pertama mengggunakan tenaga pekerja sepenuhnya seperti memotong batang padi dengan penyabit dan meleraikan padi dengan cara membanting di dalam tong khas. dan membersihkan sawah. Peringkat pertama dinamakan pembersihan lasat iaitu bahan-bahan seperti batu-batu.

Padi perlu dijemur hingga kering. Antara faktor tersebut ialah kandungan air yang terdapat dalam padi dan kadar beras bersalut akan dimasukkan ke dalam pemisah sekatan. Selain itu semasa kerja-kerja menjemur dilakukan. Menumbuk Menumbuk merupakan tugas yang paling sukar. Lesung kaki telah diubahsuai bentuknya untuk memudahkan pesawah menggunakan kaki untuk . Jika hari hujan atau mendung. Antara beberapa peraturan yang terpaksa dilalui sebelum padi menjadi beras ialah : Menjemur Menumbuk Menampi Memilih Menjemur Padi yang telah dituai dengan menggunakan tenaga akan dibanting untuk memisahkan antara tangkai dan padi. Padi yang telah kering akan ditumbuk menggunakan lesung. MEMPROSES PADI SECARA TRADISIONAL Sejak dahulu lagi padi ditanam oleh masyarakat Melayu untuk dijadikan makanan harian. Di rumah padi akan dijemur di bawah pancaran matahari. Beras akan digred mengikut kriteria tertentu dan dimasukkan ke dalam guni atau plastik untuk dijual. Terdapat dua jenis lesung iaitu lesung kaki dan tangan. adalah lebih baik sekiranya padi tidak dijemuratau dibiarkan di dalam guni sahaja. Pengalaman menanam padi diperolehi daripada keluarga yang biasanya menjadikan sawah padi sebagai sumber pendapatan. Penghasilan pengupasan padi bergantung kepada beberapa faktor. Cara ini banyak dilakukan di kawasan kampong yang jauh dari pekan. Ini adalah untuk memastikan padi cepat kering dan terhindar daripada benda asing. Cara ini sememangnya mengurangkan kos tetapi mengambil masa yang lambat untuk memproses padi menjadi beras. Oleh itulah mereka mempunyai kemahiran secara warisan. Antara kaedah yang digunakan bagi memisahkan beras dan padi ialah melalui pemisah sekatan. Setelah itu padi akan dimasukkan ke dalam guni untuk dibawa pulang. kebanyakan masyarakat Melayu masih menggunakan kaedah konvensional atau tradisional. Oleh itu pesawah perlu memastikan cuaca adalah baik. Kemudian proses pengasingan akan dilakukan dengan cara memilih tangkai atau rumput yang bercampur dengan padi. pesawah boleh membuang benda asing yang terdapat dalam timbunan padi. Cara ini adalah untuk memudahkan kerja-kerja seterusnya dilakukan. Setelah melalui pelbagai peringkat penanaman sehingga padi masak. Pemisah ini mempunyai lataran yang disendengkan dan bersekatan.Tujuan mengilang adalah untuk mendapatkan beras daripada padi.

Semakin berat anak lesung semakin baik tumbukan lesung tersebut. Namun begitu lesung ini kurang popular. Proses ini memerlukan kemahiran menampi untuk mengelakkan padi terbuang semasa proses tersebut dilakukan. Pada proses ini beras dapat dihasilkan walaupun terdapat habuk-habuk kecil yang masih bercampur dengan padi. Penyakit virus . Dengan beberapa lambungan. Pengasingan ini dilakukan untuk menentukan gred. habuk kecil akan terkumpul di hujung penampi. Oleh itu mereka perlu cekap untuk memilih padi yang belum menjadi beras.proses seterusnya ialah menampi. Lesung tangan pula adalah lesung yang paling kerap digunakan. Lesung kaki mempunyai antan yang pendek dan kemudian disambung dengan menggunakan sebatang kayu yang besar secara melintang. padi akan hancur bersama sekam dan padi tersebut tidak boleh dimakan. Namun begitu lesung tangan mempunyai lesung anak yang berat dan panjang. Pemilihan ini dilakukan dengan menggunakan tangan.Antara penyakit-penyakit tersebut iailah: 1. Pesawah akan lakukan kerja-kerja menumbuk tersebut sehingga selesai. Padi ini dinamakan padi kampung. Lazimnya menampi dilakukan oleh kaum wanita. Namun begitu ada pesawah yang tidak mengasingkan beras dan dicampur sekali. Kemudian habuk tersebut boleh ditiup sahaja untuk menyingkirkan daripada beras. Hujung kayu antan mempunyai satu bentuk injakan yang memudahkan kaki memijak injakan tersebut. Adalah diingatkan padi yang hendak ditumbuk perlu kering. Tumbukan akan menyebabkan isi padi terkeluar dan membentuk beras. Apabila kaki dilepaskan. Pesawah akan memijak kayu injak dan antan akan terangkat. antan akan jatuh dan menumbuk ibu lesung. Padi yang telah ditumbuk akan dimasukkan ke dalam alat menampi. Kemudian penampi itu akan ditampi dengan cara melambungkan padi. Padi akan diletakkan ke atas penampi. Jika terdapat kelembapan. Alat menampi terdiri daripada pelbagai bentuk sama ada bulat. Menampi Setelah kerja-kerja menumbuk dilakukan.menumbuk padi. Alat menampi diperbuat daripada anyaman buluh atau mengkuang. Lesung yang terdiri daripada lesung anak dan ibu yang diperbuat daripada kayu. Cara ini dilakukan acap kali sehingga sekam melayang ke atas dan seterusnya keluar dari alat penampi itu. Memilih Beras yang telah ditampi akan menjalani proses pemilihan. Padi yang tidak hancur akan diasing daripada padi yang hancur.Sejak awal penanaman lagi pelbagai jenis penyakit boleh menyerang pasti sekiranya tidak terdapat langkah-langkah penyelenggaraan. Langkah ini lebih mudah kerana tidak memerlukan tenaga yang banyak. segi tiga atau bujur. Penyakit sasar 2. PENYAKIT-PENYAKIT PADI Padi tidak terlepas daripada dihinggapi penyakit. Lesung ini boleh didapati di kawasan kampung. Padi yang telah kering akan ditumbuk dengan kedua lesung ini. Beras yang tidak hancur mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding beras yang hancur.

Penyakit ini menyebabkan banyak benih padi yang rosak. Antara tanda-tanda awal yang boleh dilihat iailah terdapat bintik hitam kelabu pada daun dan daun menjadi busuk.Jika penyakit ini telah menyerang padi.Begitu juga sekiranya penanaman yang tidak teratur seperti terlalu rapat.putih atau kelabu. Antara punca merebaknya penyakit tersebut iailah kekurangan potassium.Sprora jenis H. B. C. Bintik Perang Penyakit rintik perang disebabkan sejenis kulat Helminthosporium Oryzae.Penyakit ini boleh dikesan semasa kerja-kerja menuai padi selesai.Malinja.Padi akan bertukar .Penyakit tersebut akan merebak ke bahagian pangkal padi jika padi tidak dirawat.Penyakit ini boleh didapati di seluruh Negara.karat padi Karat padi menyerang keseluruhan bahagian hijau padi termasuk buahnya. Penyakit kulat 4.Oryzae masuk ke dalam batang padi menembusi kulit gabus dan kulit ari.Bagi menunjukkan pokok padi diserang penyakit karat padi.Penyakit ini disebarkan melalui sejenis belalang hijau.Penyakit tersebut jelas dilihat pada daun padi dengan pelbagai bentuk dan saiz. 2.Suhu tanah antara 10 hingga 24 darjah celcius ditapak semaian juga boleh meyebabkan penyakit karat padi.terdapat bintik-bintik besar yang bewarna biru kelabu pada daun padi.Penyakit Virus A.Virus Penyakit Merah Penyakit ini wujud sejak berpuluh tahun lalu.Mayang padi akan mengecut dan padi akan menj di kering a dan rebah.Penyakit Sasar A.padi akan mengalami kerosakan yang serius. Terdapat juga rintik yang menyerang organ dalam batang padi.Selain itu terdapat hydrogen sulfida yang meyebabkan padi mudah reput. Antara jenis padi yang mudah diserang penyakit karat padi iailah Mahsuri.atau menyemai biji padi ke sawah secara terus.Selain itu terdapat rintik yang berwarna hitam.nitrogen dan silika dalam tanah.Leptosphaeria salcinii caat.Penyakit ini mampu menyerang keseluruhan system urat daun.helminthosporium signmodeium cav adalah punca penyakit.Selain Itu penggunaan baja nitrogen yan berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit tersebut.Spora ini merebak melalui angina.terdapat beberapa tanda bintik-bintik berwarna kuning pucat pada daun padi.Punca-punca penyakit tersebut iailah keadaan lembap yang berpanjangan akibat hujan yang berterusan.Ria dan Bahagia. Penyakit psisikologikal dan nematode 1.3. Batang Busuk Selain itu terdapat beberapa jenis cendawan yang menyerang batang hingga menjadi busuk.Cendawan terus menyerang pada bahagian tengah batang geranggang menyebabkan pokok padi rebah.

pembakaran tanaman adalah langkah yang paling berkesan sekali.Daun padi akan bergulung dan menggerekot.semburan racun serangga seperti sevin 85 wp.Penyakit ini juga menyerang buah-buah padi yang menyebabkan bintik-bintik bujur yang melekat pada sekam padi dan berwarna hitam.Jika padi mengeluarkan hasil.menjadi bantut dan sukar untuk membesar . C.batang dan bulir anak padi.padi akan menjadi hampa.Namun sekiranya virus ini telah menyarang secara serius.Virus Daun Perang Virus daun perang ini berlaku disebabkan sengatan belalang hijau zig-zig.Kemudian warna hitam akan bertukar menjadi kelabu kehijauan dan lama-kelamaan akan menyebabkan daun menjadi kering.Bintik-bintik bujur pada daun berwarna cokelat akan bertukar menjadi hitam. Penyakit tersebut boleh dikawal dengan menggunakan jenis padi yang mempunyai rintangan tahan penyakit.diazinon atau racun serangga dapat mengurangkan serangan penyakit. Antara tanda penyakit yang dapat dikesan ialah perubahan warna pada daun yang bertukar menjadi perang.Proses ini lazimnya berjaya kerana virus tidak boleh bertahan lama.Penyakit Kulat A.Ini sudah pasti merugikan pesawah.Cara yang paling baik ialah mencabut anak pokok yang telah menghidap penyakit tersebut dan dibakar untuk mengelakkan daripada menular ke pokok yang lain. B.kasumin 25g bahan aktif/haHinosan 40g bahan aktif/ha dan Belaztisidin S yang disemburkan pada pokok padi sekiranya terdapat tanda-tanda awal penyakit. B. Virus ini mudah merebak apabila serangga pembawa virus dari padi yang sakit ke padi yang lain.Kulat Kelopak atau Seludang Kering(Rhizoctonia Solani) Pada awalnya penyakit kulat kelopak atau seludang kering (Rhizoctonia solani) hanya menyerang bahagian luar kelopak-kelopak batang padi dan menghasilkan bintik-bintik yang .Selain itu terdapat beberapa racun kulat untuk mengekang penyakit tersebut seperti Benlate 140 hingga 550g bahan aktif/ha.Lazimnya virus ini hanya dapat dikesan dalam masa 14 hingga 19 hari setelah virus menyerang.Serangan penyakit menyebabkan pucuk padi melecur dan kering. 3.Virus ini menyerang pangkal daun dan merebak ke bahagian atas.Semburan perlu dilakukan 3 hingga 4 kali sehari.batang dan bulr anak padi.Rintik-rintik besar yang berwarna hitam dan bujur tajam melekat pada hujung daun.Belalang ini akan menyengat padi dan kemudian pergi ke rumpun padi yang lain dan menyebabkan penyakit merebak dengan cepat.Krah (Pyricularia oryzae) Penyakit karah boleh menjangkiti bahagian daun. Bagi mengatasi masalah ini. Rintik perang menyerap ke dalam isi padi menyebabkan isi padi rosak dan menghasilkan buah yang hitam dan tidak boleh dimakan.Bintik Perang(Helminthosporium oryzae) Penyakit Rintik Perang(Helminthosporim oryzae)pula menyerang daun-daun anak padi yang masih berada ditapak semaian.Proses jangkitan ini hanya mengambil masa 24 jam sahaja dan tanda-tanda serangan hanya boleh diketahui dalam masa tujuh hingga sepuluh hari.

Pengawalan yang terbaik ialah dengan kaedah kultur iaitu membakar kesemua padi yang telah diserang penyakit.Seberang Perai.Penyakit Merah Penyakit merah boleh dikesan dengan mudah sejak awal serangan.Pada peringkat inilah daun dan batang padi boleh melecur dan pokok akan mati.Tanda-tanda penyakit tersebut boleh dikesan apabila pokok padi menjadi bantut dan berbentuk seperti rumpun rumput yang besar.Selain itu daun padi menjadi pendek. SERANGAN SERANGGA PEROSAK Terdapat pelbagai jenis serangga menjadi musuh padi.Ini menyebabkan batang padi menjadi benkang-benkok. Oleh itu agak sukar untuk mengawal serangan serangan yang dilakukan serangga tersebut.Namun begitu penyakit tersebut mungkin disebabkan oleh sejenis serangga yang dikenali sebagai Nilapavarata lugens. Ulat Pemakan Daun Terdapat tiga jenis ulat yang memakan daun.padi kurang menghasilkan buah. Oleh sebab itu.Lazimnya penyakit padi ini sukar dikesan dan hanya diketahui pada peringkat akhir.Penyakit merah dibawa oleh serangga seperti belalang.Ini disebabkan belum ada racun kulat yang benar-benar berkesan untuk menanganinya.Adalah lebih baik sekiranya padi yang terkena penyakit dimusnahkan untuk mengelak kerugian yang besar.Penyakit ini mudah untuk ditangani dengan cara mencabut tumbuhan yang berpenyakit dan dibakar. Penyakit ini mula dikesan di petak semaian percubaan di Bukit Merah.Kemudian bimtik hijau akan bertukar menjadi hitam dan kering. pertumbuhan anak padi akan . ulat gulung dan ulat hampung. Ulat ratus atau ulat ribu (Spodoptera auritia Boisd) adalah ulat yang menyerang anak anak pokok padi yang masih di tapak semaian. serangga ini menyerang pada waktu malam. i. D. Ulat ini akan mengikis dan memakan daun anak anak padi yang muda.Selain itu terdapat akar-akar rumput yang melekat pada ruas-ruas pokok padi.runcing di bahagian hujung dan tirus. ulat ratus.besar. Ekoran daripada penyakit tersebut. 4.Penyakit tersebut lebih menyerupai serangan virus. Antaranya.kutu beruang atau melompat daun hijau.Lazimnya pokok yang terkena serangan penyakit ini akan terbantut.Kebanyakan buah padi pula akan menjadi hampa.Penyakit Psikologikal dan Nematod Witches Broom adalah penyakit yang belum mempunyai bukti asal penyakit dan cara jangkitan itu merebak.Serangan awal menunjukkan daun pertama dan kedua mempunyaibintik-bintik berwarna kuning pucat. Lazimnya ruas-ruas padi juga menjadi rapat dan di bahagian bawah akan bercabang dan mempunyai banyak dahan. Kawalan boleh dilakukan dengan menyembur racun serangga untuk mencegah serangga pembawa penyakit terus membiak. Lazimnya.

Ulat pasak membiak dengan begitu cepat dan boleh menyebabkan tanaman mati sebelum menghasilkan buah.5 liter untuk sehektar tanah. Bagi menangani masalah ini pelbagai jenis racun serangga yang digunakan. Ini sudah pasti mengurangkan hasil padi. pasak kunig. Antaranya ialah Furadan 3G (Carcofuran) yang berbentuk butiran. Serangan yang serius akan menyebabkan daun menjadi kering dan layu. Semburan perlu dilakukan pada tiap tiap minggu. Gammaxane 20E (BHC) pula dicampurkan empat sudu besar kedalam 22. Bena Perang Bena perang adalah sejenis serangga yang berbahaya. Akibatnya.terbantut dan akan menjadi mati sekiranya tiada daun lagi pada anak pokok tersebut. Ulat gulung (Cnaphapcrocis medinalis Boisd) adalah ulat yang menyebabkan daun pokok padi menggulung. b. Ulat Pengorek Batang Ulat pasak ialah ulat yang mengorek batang. Ulat ini memakan dan mengerat daun padi untuk membuat sarang. pasak perang dan pasak samar. Kutu beruang juga menghisap cecair pohon terutama di pangkal pokok. Semburan racun serangga tersebut ialah jenis Furadan 3G pada kadar sukatan 19g/ha atau jenis racun Sevin 85% (Carbaryl). a. Serangga ini mudah membiak dan mampu memusnahkan pokok padi. Selain itu boleh menggunakan Bidrin 24% dengan kadar sukatan satu sudu besar yang dimasukkan kedalam 22. Pokok padi akan mudah kekeringan apabila cecair yang diserap dari akar akan kering di bahagian pangkal akibat disedut oleh kutu beruang. Ulat hampung (Nymphula deputalis Guenee) pula hidup di dalam satu gulungan serpihan daun padi. pertumbuhan pokok padi akan terencat dan menyebabkan pokok padi terhidrat. Kawalan boleh dilakukan dengan menggunakan semburan racun serangga Agerocide 26DP(BHC) dalam kadar 1. bertelur dan menetas pada daun daun padi.8 kg untuk dicampurkan dengan 181. Jika jumlah ulat banyak menyebabkan pokok padi akan cepat mati dan sukar untuk hidup. c. Semburan di peringkat awal boleh menyelamatkan padi daripada mengalami kerosakan yang teruk. Ulat ini mengorek masuk ke dalam upih daun padi dan memakan tisu tisu dalam batang dan daun padi. Terdapat empat jenis ulat pasak yang sering menyerang padi iaitu ulat pasak hitam. Gulungan dan dijadikan tempat tinggal. Taburan perlu dibuat dua minggu selepas menyemai dan tiga minggu selepas mengubah. Daun padi yang diserang oleh bena perang mudah menjadi kering dan melecur. Hisapan yang dilakukan pianggang akan menyebabkan padi menjadi hampa.7 liter air untuk semburan sehektar tanah. . Cara mengatasi serangga bena perang ini ialah dengan melakukan semburan racun serangga. Ulat ini akan memakan daun hijau dan kemudian akan rosak dan sukar untuk melakukan proses fotosintesis.6 liter air untuk sehektar yang perlu disemburkan 7 minggu selepas mengubah. Serangga lelompat daun hijau ini menghisap cecair daun padi hingga kering. Pianggang pula suka menghisap cecair sabtan padi (susu) yang baru berisi. Serangga Penghisap Daun Serangga lelompat daun hijau amat berbahaya terutama kepada anak pokok yang baru tumbuh. Racun ini perlu ditaburkan diseluruh tapak semaian pada kadar 19kg/ha.

Oleh itu. Bagi memastikan keadaan ini tidak berlaku. Bagi menangani masalah ini. Lazimnya. Tumbuhan Menjalar Selain lalang tumbuhan menjalar juga banyak terdapat di sawah. Tumbuhan menjalar 3. ancaman tanaman padi ialah : 1. ada padi menjalar yang melilit padi sehingga padi menjadi patah atau membengkok ke bawah. oleh itu adalah sukar untuk mengenal pasti lalang dan padi sekiranya tidak mempunyai kemahiran menanam padi. Cara ini dapat mematikan tumbuhan tersebut. tanaman padi dapat tumbuh dengan baik. segala zat yang diperlukan padi akan diserap lalang. Lalang 2. menyebabkan padi terbantut.oleh itu tumbesaran padi terbantut.pesawah perlu menghapuskan pokok menjalar dengan cara mencabut hingga ke bahagian akar. Lalang Lalang adalah sejenis tumbuhan liar yang banyak tumbuh di kawasan penanaman padi. adalah menjadi kewajipan pesawah supaya membuang lalang dengan cara mencabut. Tumbuhan Liar Tumbuhan liar merangkumi pelbagai spesies tumbuhan yang hidup dikawasan sawah. cara yang terbaik adalah menebas dan menebang tumbuhan liar supaya mati. Lalang yang hidup dengan subur akan membunuh dan menutupi pokok padi. 3. Tumbuhan ini tumbuh diatas batas dan ditepi sawah. PENANAMAN PADI DI MALAYSIA . Tumbuhan ini akan menjalar dan membelit pokok padi untuk mendapatkan cahaya matahari. Sekiranya jumlah pokok menjalar banyak. Walaupun pada umumnya tumbuhan liar tidak mempunyai tanaman padi tetapi mengganggu kesuburan padi. Tumbuhan liar mempunyai kawasan yang lebih besar daripada padi. Kesannya anak padi akan mengunibg dan terbantut.cara ini penting supaya tumbuhan lain tidak akan tumbuh semula dan tidak mengganggu tanaman padi. Lalang tumbuh dengan subur seiring dengan pertumbuhan padi. Selain itu. Tumbuhan liar 1. lalang akan tumbuh di atas ban atau batas padi dan persekitaran sawah. Oleh itu. Tumbuhan ini akan menjalar dan memasuki petak sawah. Antaranya. tumbuhan tersebut tumbuh di tepi petak sawah.tumbuhan ini tumbuh di atas batas dan di tepi sawah. 2. Tumbuhan akan menjalar dan memasuki petak sawah. Lazimnya. Ini menyebabkan cahaya matahari tidak menembusi anak pokok padi yang sedang membesar. Tumbuhan liar yang bersaiz besar akan menghalang cahaya matahari daripada mengenai pokok padi.TUMBUHAN PEROSAK Selain disebabkan penyakit. Lalang mempunyai bentuk dan spesies yang sama seperti padi. penanaman padi juga boleh musnah atau rosak disebabkan factor lain. Ini juga menjejaskan pertumbuhan padi. Selain itu.

Sifat kimia tanah sawah yang subur ialah pH (5. suhu dan jumlah hujan (18 -40oC dan 1240 mm/tahun) yang cukup dan memerlukan keadaan air bertakung. fosforus (>40 ppm). Dalam tempoh 1972-1998 terdapat 25 varieti padi baru yang telah diperkenalkan untuk penanaman dua kali setahun di Malaysia. yang ditanam de ngan meluas.PENDAHULUAN: Pokok padi tergolong di dalam keluarga Gramineae. kalium (>0. Penggunaan biji benih yang berkualiti merupakan satu langkah penting dalam pakej penanaman padi kerana ia dapat menjamin pengeluaran hasil yang tinggi. CEC (>20 meq/100g) dan karbon organik (2 3%). boleh dibahagikan kepada tiga sub -spesies iaitu:Indica Japonica Javanica - Terdapat di Sri Lanka. India. Varieti-varieti yang sesuai mempunyai ciri -ciri berikut:y y y y y y Tahan penyakit karah Tahan gangguan di peringkat anak semai Sederhana tinggi dan pokok tumbuh tegak Tidak mudah rebah Masak serentak Tidak mudah relai supaya sesuai untuk penuaian menggunakan jentera. Oleh itu. Terdapat di Utara dan Timur China.1 meq/100g). varieti ini mempunyai keistimewaan dari segi citarasanya yang sed ap. bertempoh matang panjang. KEPERLUAN ASAS TANAMAN: Tanaman padi memerlukan sinaran matahari. Oryza sativa L. Selatan.0). MR 185. VARIETI YANG DISYORKAN Terdapat dua jenis padi iaitu padi tradisional (>140 hari peringkat matang) dan padi varieti baru (<135 hari peringkat matang). Jepun dan Korea. China. Padi varieti baru mempunyai potensi penghasilan yang tinggi tetapi bermasalah daripada segi mutu dan kurang ketahanan terhadap perosak dan pen yakit. lempung berkelodak. lom lempung atau lempung berpasir adalah sesuai.0 -6. pula terdapat khasnya di Asia. MR 167. nitrogen (2 -3%). Taiwan dan Asia Tenggara. Disyorkan . Walau bagaimanapun. Oryza glaberima ditanam di Afrika dan Oryza sativa L. Terdapat 19 spesies padi. Terdapat di Indonesia. Pakistan Tengah. Ciri-ciri utama varieti padi yang disyorkan masakini ialah MR 84. pokok tinggi serta mudah rebah dan kurang gerakbalas terhadap baja. tanah -tanah berstruktur halus seperti lempung. Australia dan Amerika. Manakala varieti padi tradisional pula amat peka terhadap fotokala. cuma dua spesies sahaja iaitu Oryza glaberima stend dan Oryza sativa L. MR 159 dan lain-lain varieti yang telah diisytiharkan serta masih ditanam (klik untuk lihat varieti varieti padi).

membajak dengan jentera adalah sukar. Anak padi ditanam tegak dan tidak terlalu dalam supaya pengeluaran tunas tidak terganggu. Dalam sistem mengubah pada amnya terdapat tiga peringkat pembajakan yang perlu dilaksanakan. (ii) Menanam menggunakan jentera penanam Boleh diamalkan terutama di kawasan di mana tabur terus tidak boleh diamalkan serta bagi kawasan yang mengalami masalah padi angin (klik lihat . Pembajakan III (basah) dan meratakan tanah 1 hari sebelum menanam. Pada keadaan air bertakung (10 -30 cm). Pembajakan II (kering atau basah) 7 -10 hari sebelum menanam 3. Tiap-tiap lubang ditanam seb anyak 2-3 pokok. Pembajakan I (kering) dilakukan 27 hari sebelum menanam. 2. iaitu: y Sistem Mengubah Melibatkan penanaman secara manual ataupun dengan menggunakan jente ra penanam. AMALAN KULTUR Penyediaan tanah untuk sistem tanaman padi adalah berbeza kerana ia bergantung kepada jenis sistem yang digunakan. iaitu samada sistem tabur t erus kering.menggunakan biji benih b erkualiti dalam kategori biji benih padi sah kerana telah menepati Malaysian Standard MS 469 -1993. Bagi tabur terus kering pembajakan pertama dilakuk an dalam keadaan kering dan seterusnya dijalankan dengan berulang -ulang sehingga tanah menjadi halus serta rata. Penyediaan anak semai perlu dijalankan sebelum anak semai diubah ke sawah. Jarak tanaman tidak melebihi 25 cm x 25 cm untuk hasil optimum. Seterusnya tapak ditambak setinggi kira -kira 5-10 cm dari paras biasa dan diratakan. Semasa kerja-kerja merata tanah dilakukan maka tidak perlu keadaan air hingga ke tahap 10 cm. sistem tabur terus basah atau sistem mengubah. SISTEM MENANAM Terdapat dua sistem penanaman padi. Tanah dibajak 2 kali iaitu pert ama untuk mendapatkan keadaan permukaan tanah yang baik. Semburan racun rumpai 17-23 hari sebelum menanam. Lebar tapak biasanya 1 -2 meter dan panjangnya pula bergantung kepada kemudahan untuk mengurus air. Adalah memadai dengan sekali pembajakan dijalankan semasa musim hujan sekiranya terdapat kawalan rumpai yang memuaskan sebelum dan selepas penyediaan tanah. Kerja-kerja pembajakan akan mudah j ika penyemburan racun rumpai (paraquat) pada kadar tidak lebih dari 2 liter/ha dijalankan terlebih dahulu. Ia melibatkan dua cara penanaman iaitu: (i) Menanam secara manual Dalam sistem mengubah memerlukan penyediaan tapak semaian yang dipilih di kawasan yang agak tinggi dari keadaan sekeliling. Anak padi ditanam mengikut barisan untuk menyenangkan kerja -kerja pengurusan kelak. iaitu: 1. Kerja-kerja penyediaan tanah adalah berbeza bagi sistem tabur terus kering dan tabur terus basah.

baja urea digunakan pada peringkat semaian iaitu seba nyak 45-50 g/meter persegi 15 hari selepas benih ditabur. biji benih pracambah ditabur ke kawasan sawah kering selepas penyediaan tanah. PENGURUSAN AIR Sistem pengairan terkawal di kawasan jelapang padi. Baja yang digunakan di dalam skim baja subsidi ialah baja campuran dan baja urea. Semaian dijaga sehingga 15 hari atau tinggi semaian diantara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam. Bagi kaedah mengubah. Mengubah dengan menggunakan jentera penanam memerlukan anak semai dalam kotak khas. Kadar benih yang disyorkan ialah 50 kg/hektar. Benih terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan selama 48 jam untuk memudahkan percambahan. y Sistem Tabur Terus Sistem tabur terus iaitu serak basah dan serak kering. ianya perlu dipilih melalui tapi san dengan menggunakan bancuhan air garam yang boleh menimbulkan sebiji telur ayam yang nilai ketumpatan bandingannya 1. Hanya biji benih yang tenggelam sahaja yang digunakan sebagai biji benih. Untuk kedua-dua kaedah tanaman ini. PEMBAJAAN Diantara perkara penting yang perlu diberi perhatian di dalam pembajaan tanaman padi ialah kadar dan masa pembajaan dilakukan. Pada kebiasaannya. pembajaan tanaman padi dilakukan secara menabur secara manual dan jarak taburan setiap lemparan ialah tiga meter.ulasan mengenai padi angin) dan juga sesuai bagi kawasa n yang kekurangan tenaga kerja. Tabur terus serak basah diamalkan secara mel uas sekarang. Biji benih pracambah hendaklah ditabur sejurus selepas s elesai kerja-kerja penyediaan tapak. Benih yang telah bercambah ditabur terus ke kawasan sawah dalam keadaan tepu. Benih pracambah ditabur dalam kotak semai khas dengan kadar 200 g/kotak. Bagi kedua-dua sistem ini kadar biji benih yang disyorkan ialah 60 kg/hektar. cara menanam dan musim penanaman. kadar baja yang digunakan ialah 100 N:40P 205 :30K 2O bagi semua kawasan. PEMILIHAN BENIH TANAMAN Disyorkan menggunakan biji benih sah keluaran Jabatan Pertanian. Bagi tanaman secara mengubah.5 cm dipadatkan. Pengambilan baja oleh tanaman juga bergantung kepada tahap kesuburan tanah termasuk faktor fizikal dan kimia tana h bagi sesuatu kawasan. ditakung dalam lot sawah dan disalir keluar ke dalam parit pada masa tertentu. Masa membaja bergantung kepada varieti padi. kadar 80 N: 30 P 205:20K 2O telah disyorkan bagi kawasan pantai barat dan kadar 80 N:40P 205:20K 2 O bagi kawasan di pantai timur. Tanah kemudiannya akan dipadatkan selepas benih ditabur. Semaian dibiar bercambah 2 -3 hari dan kemudian dipindah ke rak t akungan untuk direndam. Sistem ini . dimana air dibekal dari tali air. pembajaan pertama terdiri dari baja campuran NPK manakala baja kedua dan ketiga ialah baja N sahaja. Manakala bagi biji benih yang dikeluarkan oleh petani. Media semaian disediakan dengan campuran 50% sekam padi terbakar dan tebal media ialah 2-2. Bagi tanaman secara tabur terus.08. Pembajaan di sawa h dilakukan sebanyak 3 kali untuk cara mengubah dan tabur terus. Bagi serak kering pula.

iaitu meningkatkan kecekapan dan hasil. peratus pertumbuhan padi. Hari Selepas Tabur 30 40 60 70 80 100 115 130 Peringkat Tumbesaran Padi Selepas mengubah/tabur terus Beranak aktif Beranak tidak aktif Pembetukan butir Bunting Terbit dan bersusu Membeku dan matang Tuai Tahap Keperluan Air Amat mustahak Mustahak Mustahak Mustahak Amat mustahak Amat mustahak Tidak mustahak Tidak mustahak Kawasan Paras Air (cm) 10 10 10 10 10 10 0 0 TEKNIK PENGURUSAN AIR y Teknik pengurusan air bagi sistem mengubah: Bagi penjimatan air. Paras air kemudian dibiarkan di pa ras minimum (3-5 cm) bagi memudahkan pergerakan jentera. Bagi kebanyakan kawasan padi. tetapi bekalan air diteruskan dari hari ke 40 -115. keseragaman pertumbuhan padi dan kawalan rumpai. Manakala pembuangan air juga kritikal pada tempoh 20 hari sebelum menuai. beranak aktif. peringkat pertumbuhan padi dan sistem tanaman yang diamalkan. Berikut menunjukkan paras air 10 cm adalah kritikal bagi memenuhi keperluan preingkat pertumbuhan iaitu seleaps mengubah dan tabur terus. Pengurusan air yang berkesan mengambilkira keperluan air di sawah mengikut peringkat penyediaan tanah.memerlukan batas ladang untuk menakung air di dalam lot sawah dan parit ladang untuk menyalirkan air keluar aras tan ah yang rata. Dapat mengelakkan pembaziran air. keperluan pengiaran pada puratanya ialah satu cusec/30ha. kawalan rumpai dan kawalan perosak. Keadaan tanah yang sesuai untuk ditabur biji benih adalah . Memudahkan mekanisasi ladang. y Pengurusan air bagi sistem tabur terus: Pengurusan air perlu dilaksanakan dengan rapi bagi mendapatkan kesan yang baik untuk persediaan tanah. Diantara faedah -faedah pengurusan air y ang sempurna adalah seperti berikut: y y y y Menjamin bekalan air yang cukup mengikut jadual persawahan. Kawalan paras air di sawah adalah kritikal bagi sistem penanaman padi. pembentukan bulir. bunting dan terbit. jangkamasa pratepu padi peringkat permulaan musim hendaklah dikurangkan sehingga 3 -4 hari iaitu setakat cukup untuk tanah menjadi tepu. Membantu pertumbuhan pokok melalui keberkesanan pembajaan. Paras air semasa mengubah adalah diantara 5 -10 cm dan dibiarkan pada paras tersebut sehingga peringkat membeku dan matang di mana semua air disalir keluar jika boleh Tanaman hendaklah dijadualkan supaya peringkat pembiakan pokok tidak bertepatan dengan musim kemarau dan tanah asid sulfat hendaklah sentiasa ditenggelami air sepanjang masa pertumbuhan sehingga selepas peringkat membeku dan matang. Bekalan air ke sawah adalah terhad.

Coccinella arcuta dan lain -lain. Penggunaan Musuh Semulajadi Musuh semulajadi membantu membunuh perosak -perosak tanaman adalah labah labah. iaitu: y Penggunaan Varieti Rintang Penggunaan biji benih tulen yang menepati Standard Minimum Biji Benih.tanah yang rata. Biasanya padi elok dituai dalam m asa 35 hari selepas 50% dari pokok-pokok mengeluarkan tangkai -tangkai padi. moluska dan rumpai serta mengurangkan penggunaan racun. membanting dan membersihkan hasil padi sekaligus. Kelewatan menuai boleh menyebabkan kekurangan hasil kerana pokok -pokok padi akan rebah. tetapi ia hanya boleh menuai seluas 0. PENGURUSAN PEROSAK Satu pendekatan pengurusan kawalan perosak yang menggabungkan aktiviti pertanian. Amalan Kultura Penyediaan tanah yang sempurna termasuk meratakan t anah dan pengurusan air yang berkesan. Paras air sentiasa ditakung pada ketinggian 5-10 cm dan dibuang 15 -20 hari sebelum menuai bergantung kepada jenis tanah dan kecekapan saliran. Bekalan air yang berterusan adalah perlu sekiranya biji benih kering ditabur di atas tanah kering untuk mendapatkan percambahan dan seterusnya pertumbuhan pokok yang memuaskan.1 ha (1/3 ekar) sejam. MEMUNGUT HASIL Padi mesti dituai seelok padi masak. Kumbang Coccinella arcuta makan serangga perosak khususnya anak dan ibu bena perang sementara kumbang Pyrtorhinus lividipennis memusnahkan telur bena perang manakala labah -labah memerangkap serangga perosak. Terdapat juga mesin -mesin penuai lengkap yang kecil dan ringan iaitu 'mini combine' yang juga boleh menuai. Kawalan Perosak Secara Biologi Ternakan ikan seperti ikan keli. sepat dan lampan jawa secara intergrasi di dalam sawah dapat mengawal serangan serangga. biji -biji padi lerai dan juga kerosakan oleh musuh-musuh dan penyakit -penyakit. Kemudian biji -biji padi dileraikan dengan cara membanting tangkai -tangkainya ke dalam tong pembanting. di mana ia tulen dan tidak berpenyakit akan dapat mencegah kejadian rumpai dan serangan penyakit bawaan biji benih. air yang berlebihan hendaklah disalirkan keluar. pepatong dan kumbang -kumbang seperti Casnoide interstitialis. Kurangkan gangguan yang mengocak air kerana ini akan memberi kesan buruk pada percambahan dan pertumbuhan pokok. lembab dan paras air pula boleh diturunnaikkan mengikut pertumbuhan pokok. Biasanya padi dituai dengan jentuai (combine harvester). kawalan biologi dan penggunaan kimia secara bijaksana dan terhad. y y y . satu hektar sawah boleh menam pung diantara 3000 -4000 ekor anak ikan. Dengan mengambil faktor -faktor ekosistem sawah. Hanya di kawasan yang menanam padi secara kecil -kecilan padi dituai dengan 'ketam' padi. Air disalir keluar 1 -2 hari sebelum menabur benih dan sekiranya terpaksa menabur di dalam sawah yang sudah dimasuki air. Air pada mulanya dimasukkan ke sawah dan dibiarkan pada ketinggian 10 cm semasa pemutaran basah.

y PENYAKIT UTAMA TANAMAN PADI 1. Bakanae (Gibberella fujikuroi = Fusarium moniliforme) 10. Hawar Daun Bakteria (Xanthomonas oryzae) 4. Penyakit Merah Virus 8. padi tumpah dan juga merupakan sumber protin dalam kehidupan harian pesawah. y Penternakan Itik Muscovy Secara Intergrasi Dapat mengawal masalah rumpai sawah. sekiranya populasi perosak atau kejadian penyakit melebihi paras tersebut. Penggunaan Racun Perosak Secara Betul Penggunaan racun perosak adalah dibenarkan jika ia melebihi tahap tindakan kawalan. Hawar Anak Benih 7. Hawar Seludang (Thanatephorus cucumeris = Rhizoctonia solani) 3. Penyakit Bintik Perang (Drechslera oryzae) 6. Jalur Daun Bakteria (Zanthomonas ory zicola) 9. Bulir Hitam (Ustilagioide virens) 5.Ikan boleh dituai selepas berumur 60 hari. Lelompat Padi Bena Berang dan Bena Putih . Karah Padi (Pyricularia oryzae) 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful