PADI

SEJARAH PADI Padi merupakan tanaman yang utama di negara-negara Asia.padi telah ditanam sejak dahulu lagi. Adakah sukar untuk memastikan asal-usul padi. Namun ada yang berpendapat padi telah mula ditanam di empat kawasan utama di pinggir sungai Ravi, di Kashmir. Padi mula di perkenalkan oleh puak Deutro-Malaya di Kepulauan Melayu sejak tahun 1599 sebelum masihi yang berhijrah ke rantau ini. Pada masa yang itu kepulauan Melayu didiami oleh Proto-Melayu. Sejak itu kedua-dua puak ini menjadikan padi dan seterusnya beras makanan harian mereka. Kemudian penanaman padi terus berkembang hingga keseluruh dunia. Selain negaranegara Asia, Australia, Amerika, Argentina dan negara-negara Asia yang lain. Di Asia Tenggara, Thailand, Indonesia, dan Burma adalah negara pengeluar padi yang utama. Negara-negara tersebut juga mengimport beras ke Malaysia. BAHAGIAN DAN BENTUK TANAMAN Padi atau nama saintifiknya Oriza Styra adalah satu keluarga rumput dan gandum. Batang padi panjang sehingga 180 cm, lurus, kecil, bulat dan berlubang di tengah-tengah. Saiz batang padi ialah lebih kurang 15 mm. Warna batang padi ialah padi, hijau dan kuning. Warna ini berbeza-beza-beza mengikut peringkat umur padi. Semasa muda warna batang padi hijau dan putih dan semasa tua berwarna kuning dan putih. Akar pokok padi berbentuk rerambut. Akar jenis ini tidak panjang tetapi banyak dan halus seperti akar pokok tebu atau rumput. Akar ini tumbuh serumpun di pangkal batang padi. Akar padi halus lagi pendek dan senang dicabut. Daun padi serupa dengan daun lalang dan daun tebu. Pokok padi terdiri daripada pangkal yang menutupi batang sementara daun panjang, halus, tajam dan hujungnya melempai. Warna daun padi hijau semasa muda dan bertukar hijau kekuningan apabila padi masak. Daun padi tumbuh di sekeliling batang padi. Apabila daun-daun yang di atas tumbuh, daundaun yang di bawah dakan kering dan terus gugur. Bahagian tepi daun padi tajam serta berduri dan menyebabkan daun itu miang. Panjang daun padi lebih kurang 30 hingga 60 cm. Urat daun padi memanjang serupa dengan daun tebu dan lalang. Bunga padi berbentuk rimbun seperti bunga lalang. Bunga padi tumbuh dalam bentuk jurai yang panjang. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Satu rumpun padi terdapat lima tangkai bunga. Bunga padi ini akan menghasilkan padi. Bunga padi tidak berisi sebelum menjadi buah dan berwarna kuning bercampur putih. Buah padi terjadi daripada proses pendebungaan secara sendiri. Apabila proses pendebungaan berlaku, isi padi terhasil. Isi padi pada peringkat awal terdiri daripada santan padi. Waktu ini padi lembut dan santan boleh dipicit keluar. Warna padi ketika ini ialah hijau muda. Kemudiannya, isi padi beransur-ansur menjadi keras dan menjadi paling keras apabila masak.

JENIS-JENIS PADI

Terdapat beberapa proses penanaman padi yang meliputi: . Padi yang ditanam di Malaysia sekarang merupakan hasil kacukan dan penyelidikan yang mengambil masa bertahun-tahun untuk menghasilkan benih padi yang bermutu. Kawasan yang mampu menakung air diperlukan untuk tumbesaran padi sawah. Bagi memastikan kawasan padi terus dapat dikekalkan. Padi huma mempunyai hasil yang rendah dan kurang bermutu. Padi sawah atau padi bendang adalah padi yang paling banyak ditanam di negara ini. Hanya beberapa bahagian di Sabah dan Sarawak yang menanam padi huma untuk kegunaan harian mereka. Padi nacin ialah padi yang menghasilkan beras. padi Tiga Bulan. Padi ini ditanam disebabkan beras adalah makan ruji masyarakat Malaysia. padi Malaysia Satu. Oleh itu kerajaan amat menggalakkan penanaman padi sawah.Padi merupakan satu daripada spesies tumbuhan liar. ii. Lazimnya penanaman padi di Malaysia lebih tertumpu di kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia terutamanya di abahgian utara. Padi sawah mempunyai beberapa jenis. Beras ini pula akan bertukar menjadi nasi dan merupakan makanan utama yang dihidangkan apabila tiba waktu makan. Bagi menanam padi sawah adalah lebih sukar. Kesesuaian ini ditambah lagi dengan adanya musim panas yang berpanjangan. Lebih 30% penanaman padi di negara ini adalah berasaskan padi sawah. Padi sawah boleh dibahagikan mengikut jenis asalnya dan juga umur padi dituai. Padi juga boleh dibahagikan mengikut rasa dan kandungan iaitu padi nacin dan padi pulut. Di Semenanjung Malaysia pula. sistem perparitan yang terancang adalah penting kerana mampu menyalurkan air ke petak sawah padi. baja dan ditanam di lereng bukit.Tanaman padi jug unik berbanding a tanaman lain kerana terpaksa melalui pelbagai proses penanaman. Padi sawah tidak boleh hidup di kawasan yang kering. CARA MENANAM PADI Padi merupakan satu tanaman makanan yang penting. Padi yang ditanam di Malaysia terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. Padi juga tidak dijaga dengan baik dan selalu dirosakkan oleh serangga. Ini disebabkan padi ini memerlukan kawasan yang berair. padi Malinja. padi huma banyak ditanam oleh masyarakat Orang Asli untuk sara diri. Padi ini dipanggil padi bukit dan diusahakan oleh penduduk yang tinggal di pedalaman seperti Orang Asli. dan padi Malaysia dua. padi Tahun. Padi huma ialah padi yang kurang menggunakan air. Terutamanya masyarakat Iban dan Murut. Padi Huma. Keadaan ini berlaku disebabkan terdapat kawasan berpaya yang datar dan mengalami satu musim lelbab yang ketara dengan purata hujan tahunan melebihi 3500 mm. Antaranya ialah padi Rendah. Ada kawasan yang dah ulunya ditanam dengan padi dan terpaksa ditanam dengan tanaman lain disebabkan kawasan tersebut menjadi kering. padi Ria. Ini disebabkan padi huma ditanam dengan cara lama dan kurang menggunakan baja serta benih yang kurang baik. Padi jenis ini banyak ditanam di Sabah dan Sarawak. Padi Sawah.

I .Penyemaian biji benih III . Anak benih yang cepat matang akan ditanam lebih rapat dibandingkan dengan anak benih yang lambat tempoh matang. Pemilihan Biji Benih Padi ditanam dengan menggunakan biji benih . Pengalihan Tanaman Anak benih akan diubah dari tapak semaian ke sawah ketika anak benih mengeluarkan daun kelima atau keenam.Oleh itu pemilihan biji benih yang bermutu tinggi adalah penting untuk memastikan hasil yang banyak apabila mencapai tahp matang kelak. Cara ini tidak memerlukan operasi mengubah dan dengan itu masalah penggunaan tenaga kerja yang banyak tidak timbul. . Jarak menanam anak benih bergantung kepada pesawah. Pemilihan Tapak Perladangan Proses membajak mengikut sistem tradisional adalah menggunakan tenggala yang ditarik oleh kerbau pada musim hujan.panjang dan mempunyai biji yang banyak di satusatu tangkai sahaja dipilih. Hanya biji padi yang bersaiz besar .Proses penyelenggaraan i. iv. Oleh itu jentera pembajak atau traktor digunakan.Pemilihan biji benih II . Traktor-traktor ini dikenali sebagi traktor dua roda dan traktor empat roda. Penyemaian Biji Benih Operasi menyemai dilakukan sepenuhnya dengan menggunakan tenaga manusia. ii.Pengalihan tanaman V . Proses ini mencakupi peringkat rendaman buah padi untuk dijadikan benih hingga benihbenih tersebut ditabur di tapak semaian. Terdapat dua jenis traktor yang digunakan bagi kerja-kerja membajak. Oleh itu apabila padi telah berbuah. bekalan biji benih yang lebih terjamin telah diperkenalkan. Lazimnya pemilihan padi dibuat selepas menuai padi. Pembaharuan yang mutakhir diperkenalkan di negara ini ialah penyemaian dilakukan terus di kawasan penanaman atau disebut tabur terus. hasil yang diperolehi amat menakjubkan dan setanding dengan padi keluaran negara lain. Namun begitu cara ini dianggap tidak produktif. iii. Pemilihan biji benih ini adalah hasil kajian yang dijalankan secara berterusan untuk menghasilkan biji benih yang baik.Lazimnya pemilihan ini dilakukan oleh mereka yang arif tentang pemilihan biji benih terutama pesawah yang berpengalaman. Bagaimanapun cara ini tidak akan berkesan jika kawalan sistem pengairan tidak dilakukan. Bagi pesawah yang telah mendapat khidmat jabatan pertanian. Kedua-dua traktor ini berfungsi untuk menggemburkan tanah sawah. Kerja ini masih memerlukan tenaga buruh dan masa yang panjang untuk mengubah anak-anak benih ke kawasan sawah.Cara ini adalah berbentuk tradisional .Pemilihan tapak perladangan IV .

v.Proses penyelenggaraan ini memang rumit dan memerlukan kawalan setiap masa. padi akan terus dijaga supaya tidak dihinggapi penyakit atau menjadi semak. burung atau belalang. Oleh itu terdapat beberapa orang-orang yang dicacakkan di tengah sawah untuk menakutkan binatang perosak. jerami dan hampas diasingkan. sejak awal penanaman. Jentera ini hanya digunakan menerusi sistem usahasama. Proses Penyelenggaraan Proses penyelengaraan ini melibatkan pelbagai aktiviti seperti membaja. Cara kedua menggunakan jentera jenis sederhana (30 kuasa kuda) atau jenis besar(100 kuasa kuda). Oleh itu. Semasa membanting terlebih dahulu tangkai padi akan diikat dan barulah dibanting ke dalam tong khas untuk mengasingkan padi daripada tangkainya. Oleh itu pertumbuhan padi akan menjadi normal. Antara proses tersebut ialah : Menuai Membanting Mengangin Mengilang Menuai Terdapat dua cara yang dipraktikkan dalam kerja-kerja menuai. Ini kerana proses menuai menggunakan jentera dan padi diasingkan dari tangkainya secara automatik. Ini bertujuan memudahkan proses penuaian dilakukan. MEMPROSES PADI Padi yang dituai akan dijadikan beras untuk makanan rakyat Malaysia. merumput. Selain itu pesawah juga harus memastikan padi terjamin daripada dirosakkan haiwan perosak seperti tikus. Membanting Membanting adalah cara tradisional. hampa dan bahan-bahan asing seperti rumpai diasingkan secara automatik. dan membersihkan sawah. Proses ini akan dilakukan sepanjang pertumbuhan padi. Berdasarkan teknologi kini kerja membanting tidak dilakukan lagi. Sebelum itu terdapat pelbagai proses yang dilalui untuk menghasilkan beras yang baik. Mengangin Mengangin dilakukan supaya bijian dipisahkan daripada padi hampa. Selepas mengangin padi akan dijemur. sawah padi akan dikeringkan dengan mengalirkan air ke terusan. Teknologi moden kini membersihkan padi dalam dua perinkat. Pertama mengggunakan tenaga pekerja sepenuhnya seperti memotong batang padi dengan penyabit dan meleraikan padi dengan cara membanting di dalam tong khas. Peringkat kedua pula padi muda. Mengilang . Jenis mesin yang digunakan ialah gegaran. Peringkat pertama dinamakan pembersihan lasat iaitu bahan-bahan seperti batu-batu. Sebelum proses menuai dilakukan.

Di rumah padi akan dijemur di bawah pancaran matahari. Kemudian proses pengasingan akan dilakukan dengan cara memilih tangkai atau rumput yang bercampur dengan padi. Pengalaman menanam padi diperolehi daripada keluarga yang biasanya menjadikan sawah padi sebagai sumber pendapatan. Setelah melalui pelbagai peringkat penanaman sehingga padi masak. MEMPROSES PADI SECARA TRADISIONAL Sejak dahulu lagi padi ditanam oleh masyarakat Melayu untuk dijadikan makanan harian. Pemisah ini mempunyai lataran yang disendengkan dan bersekatan. Cara ini adalah untuk memudahkan kerja-kerja seterusnya dilakukan. Antara kaedah yang digunakan bagi memisahkan beras dan padi ialah melalui pemisah sekatan. Antara faktor tersebut ialah kandungan air yang terdapat dalam padi dan kadar beras bersalut akan dimasukkan ke dalam pemisah sekatan. Penghasilan pengupasan padi bergantung kepada beberapa faktor. Padi perlu dijemur hingga kering. Jika hari hujan atau mendung. Menumbuk Menumbuk merupakan tugas yang paling sukar. Terdapat dua jenis lesung iaitu lesung kaki dan tangan. Lesung kaki telah diubahsuai bentuknya untuk memudahkan pesawah menggunakan kaki untuk . kebanyakan masyarakat Melayu masih menggunakan kaedah konvensional atau tradisional.Tujuan mengilang adalah untuk mendapatkan beras daripada padi. Oleh itulah mereka mempunyai kemahiran secara warisan. Beras akan digred mengikut kriteria tertentu dan dimasukkan ke dalam guni atau plastik untuk dijual. Cara ini banyak dilakukan di kawasan kampong yang jauh dari pekan. Ini adalah untuk memastikan padi cepat kering dan terhindar daripada benda asing. Setelah itu padi akan dimasukkan ke dalam guni untuk dibawa pulang. Padi yang telah kering akan ditumbuk menggunakan lesung. pesawah boleh membuang benda asing yang terdapat dalam timbunan padi. Oleh itu pesawah perlu memastikan cuaca adalah baik. adalah lebih baik sekiranya padi tidak dijemuratau dibiarkan di dalam guni sahaja. Selain itu semasa kerja-kerja menjemur dilakukan. Antara beberapa peraturan yang terpaksa dilalui sebelum padi menjadi beras ialah : Menjemur Menumbuk Menampi Memilih Menjemur Padi yang telah dituai dengan menggunakan tenaga akan dibanting untuk memisahkan antara tangkai dan padi. Cara ini sememangnya mengurangkan kos tetapi mengambil masa yang lambat untuk memproses padi menjadi beras.

Pada proses ini beras dapat dihasilkan walaupun terdapat habuk-habuk kecil yang masih bercampur dengan padi.Sejak awal penanaman lagi pelbagai jenis penyakit boleh menyerang pasti sekiranya tidak terdapat langkah-langkah penyelenggaraan. Memilih Beras yang telah ditampi akan menjalani proses pemilihan. PENYAKIT-PENYAKIT PADI Padi tidak terlepas daripada dihinggapi penyakit. Namun begitu ada pesawah yang tidak mengasingkan beras dan dicampur sekali. habuk kecil akan terkumpul di hujung penampi. Pesawah akan lakukan kerja-kerja menumbuk tersebut sehingga selesai. Lesung ini boleh didapati di kawasan kampung. Dengan beberapa lambungan. Cara ini dilakukan acap kali sehingga sekam melayang ke atas dan seterusnya keluar dari alat penampi itu. Hujung kayu antan mempunyai satu bentuk injakan yang memudahkan kaki memijak injakan tersebut. Semakin berat anak lesung semakin baik tumbukan lesung tersebut. Apabila kaki dilepaskan. Alat menampi terdiri daripada pelbagai bentuk sama ada bulat. Lazimnya menampi dilakukan oleh kaum wanita. Padi akan diletakkan ke atas penampi. Penyakit virus . Namun begitu lesung ini kurang popular. Oleh itu mereka perlu cekap untuk memilih padi yang belum menjadi beras. Menampi Setelah kerja-kerja menumbuk dilakukan. Jika terdapat kelembapan. antan akan jatuh dan menumbuk ibu lesung. Padi ini dinamakan padi kampung. Pengasingan ini dilakukan untuk menentukan gred.Antara penyakit-penyakit tersebut iailah: 1. segi tiga atau bujur. Pesawah akan memijak kayu injak dan antan akan terangkat. Padi yang telah kering akan ditumbuk dengan kedua lesung ini. Adalah diingatkan padi yang hendak ditumbuk perlu kering. Kemudian habuk tersebut boleh ditiup sahaja untuk menyingkirkan daripada beras. Padi yang tidak hancur akan diasing daripada padi yang hancur. Proses ini memerlukan kemahiran menampi untuk mengelakkan padi terbuang semasa proses tersebut dilakukan. Tumbukan akan menyebabkan isi padi terkeluar dan membentuk beras. Beras yang tidak hancur mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding beras yang hancur. Alat menampi diperbuat daripada anyaman buluh atau mengkuang. Langkah ini lebih mudah kerana tidak memerlukan tenaga yang banyak. Lesung tangan pula adalah lesung yang paling kerap digunakan. Lesung yang terdiri daripada lesung anak dan ibu yang diperbuat daripada kayu.menumbuk padi. Penyakit sasar 2. Padi yang telah ditumbuk akan dimasukkan ke dalam alat menampi. Kemudian penampi itu akan ditampi dengan cara melambungkan padi. padi akan hancur bersama sekam dan padi tersebut tidak boleh dimakan. Lesung kaki mempunyai antan yang pendek dan kemudian disambung dengan menggunakan sebatang kayu yang besar secara melintang.proses seterusnya ialah menampi. Namun begitu lesung tangan mempunyai lesung anak yang berat dan panjang. Pemilihan ini dilakukan dengan menggunakan tangan.

Mayang padi akan mengecut dan padi akan menj di kering a dan rebah.Penyakit Virus A.Suhu tanah antara 10 hingga 24 darjah celcius ditapak semaian juga boleh meyebabkan penyakit karat padi. B.helminthosporium signmodeium cav adalah punca penyakit. Antara jenis padi yang mudah diserang penyakit karat padi iailah Mahsuri.Selain itu terdapat hydrogen sulfida yang meyebabkan padi mudah reput.Ria dan Bahagia.padi akan mengalami kerosakan yang serius.terdapat beberapa tanda bintik-bintik berwarna kuning pucat pada daun padi. Bintik Perang Penyakit rintik perang disebabkan sejenis kulat Helminthosporium Oryzae.Penyakit Sasar A.putih atau kelabu.Virus Penyakit Merah Penyakit ini wujud sejak berpuluh tahun lalu.Punca-punca penyakit tersebut iailah keadaan lembap yang berpanjangan akibat hujan yang berterusan.3.Spora ini merebak melalui angina.Penyakit ini boleh didapati di seluruh Negara. Antara punca merebaknya penyakit tersebut iailah kekurangan potassium.Oryzae masuk ke dalam batang padi menembusi kulit gabus dan kulit ari.Jika penyakit ini telah menyerang padi.Penyakit ini disebarkan melalui sejenis belalang hijau. C.Penyakit tersebut akan merebak ke bahagian pangkal padi jika padi tidak dirawat.nitrogen dan silika dalam tanah. Penyakit kulat 4.Penyakit ini boleh dikesan semasa kerja-kerja menuai padi selesai. 2. Penyakit psisikologikal dan nematode 1. Batang Busuk Selain itu terdapat beberapa jenis cendawan yang menyerang batang hingga menjadi busuk.Leptosphaeria salcinii caat.Bagi menunjukkan pokok padi diserang penyakit karat padi.Padi akan bertukar .Penyakit ini mampu menyerang keseluruhan system urat daun. Antara tanda-tanda awal yang boleh dilihat iailah terdapat bintik hitam kelabu pada daun dan daun menjadi busuk.Penyakit ini menyebabkan banyak benih padi yang rosak.Begitu juga sekiranya penanaman yang tidak teratur seperti terlalu rapat.karat padi Karat padi menyerang keseluruhan bahagian hijau padi termasuk buahnya.atau menyemai biji padi ke sawah secara terus. Terdapat juga rintik yang menyerang organ dalam batang padi.Penyakit tersebut jelas dilihat pada daun padi dengan pelbagai bentuk dan saiz.Malinja.Cendawan terus menyerang pada bahagian tengah batang geranggang menyebabkan pokok padi rebah.Sprora jenis H.Selain Itu penggunaan baja nitrogen yan berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit tersebut.terdapat bintik-bintik besar yang bewarna biru kelabu pada daun padi.Selain itu terdapat rintik yang berwarna hitam.

menjadi bantut dan sukar untuk membesar .kasumin 25g bahan aktif/haHinosan 40g bahan aktif/ha dan Belaztisidin S yang disemburkan pada pokok padi sekiranya terdapat tanda-tanda awal penyakit.pembakaran tanaman adalah langkah yang paling berkesan sekali. B.Daun padi akan bergulung dan menggerekot.Belalang ini akan menyengat padi dan kemudian pergi ke rumpun padi yang lain dan menyebabkan penyakit merebak dengan cepat.Jika padi mengeluarkan hasil.Ini sudah pasti merugikan pesawah.Virus ini menyerang pangkal daun dan merebak ke bahagian atas.Serangan penyakit menyebabkan pucuk padi melecur dan kering.semburan racun serangga seperti sevin 85 wp.Krah (Pyricularia oryzae) Penyakit karah boleh menjangkiti bahagian daun.Selain itu terdapat beberapa racun kulat untuk mengekang penyakit tersebut seperti Benlate 140 hingga 550g bahan aktif/ha.Semburan perlu dilakukan 3 hingga 4 kali sehari.Namun sekiranya virus ini telah menyarang secara serius. Rintik perang menyerap ke dalam isi padi menyebabkan isi padi rosak dan menghasilkan buah yang hitam dan tidak boleh dimakan.Kulat Kelopak atau Seludang Kering(Rhizoctonia Solani) Pada awalnya penyakit kulat kelopak atau seludang kering (Rhizoctonia solani) hanya menyerang bahagian luar kelopak-kelopak batang padi dan menghasilkan bintik-bintik yang . 3.diazinon atau racun serangga dapat mengurangkan serangan penyakit. Antara tanda penyakit yang dapat dikesan ialah perubahan warna pada daun yang bertukar menjadi perang.Proses ini lazimnya berjaya kerana virus tidak boleh bertahan lama.batang dan bulr anak padi. C.Penyakit ini juga menyerang buah-buah padi yang menyebabkan bintik-bintik bujur yang melekat pada sekam padi dan berwarna hitam. Bagi mengatasi masalah ini. B.Penyakit Kulat A. Virus ini mudah merebak apabila serangga pembawa virus dari padi yang sakit ke padi yang lain.Virus Daun Perang Virus daun perang ini berlaku disebabkan sengatan belalang hijau zig-zig.Rintik-rintik besar yang berwarna hitam dan bujur tajam melekat pada hujung daun.Bintik Perang(Helminthosporium oryzae) Penyakit Rintik Perang(Helminthosporim oryzae)pula menyerang daun-daun anak padi yang masih berada ditapak semaian.Kemudian warna hitam akan bertukar menjadi kelabu kehijauan dan lama-kelamaan akan menyebabkan daun menjadi kering. Penyakit tersebut boleh dikawal dengan menggunakan jenis padi yang mempunyai rintangan tahan penyakit.padi akan menjadi hampa.Lazimnya virus ini hanya dapat dikesan dalam masa 14 hingga 19 hari setelah virus menyerang.Proses jangkitan ini hanya mengambil masa 24 jam sahaja dan tanda-tanda serangan hanya boleh diketahui dalam masa tujuh hingga sepuluh hari.batang dan bulir anak padi.Bintik-bintik bujur pada daun berwarna cokelat akan bertukar menjadi hitam.Cara yang paling baik ialah mencabut anak pokok yang telah menghidap penyakit tersebut dan dibakar untuk mengelakkan daripada menular ke pokok yang lain.

Ulat Pemakan Daun Terdapat tiga jenis ulat yang memakan daun.runcing di bahagian hujung dan tirus.Penyakit Merah Penyakit merah boleh dikesan dengan mudah sejak awal serangan. pertumbuhan anak padi akan . Pengawalan yang terbaik ialah dengan kaedah kultur iaitu membakar kesemua padi yang telah diserang penyakit. 4. D. serangga ini menyerang pada waktu malam. SERANGAN SERANGGA PEROSAK Terdapat pelbagai jenis serangga menjadi musuh padi. Ulat ratus atau ulat ribu (Spodoptera auritia Boisd) adalah ulat yang menyerang anak anak pokok padi yang masih di tapak semaian.Penyakit Psikologikal dan Nematod Witches Broom adalah penyakit yang belum mempunyai bukti asal penyakit dan cara jangkitan itu merebak.Selain itu daun padi menjadi pendek.Lazimnya penyakit padi ini sukar dikesan dan hanya diketahui pada peringkat akhir. i.Lazimnya pokok yang terkena serangan penyakit ini akan terbantut. Ulat ini akan mengikis dan memakan daun anak anak padi yang muda.Selain itu terdapat akar-akar rumput yang melekat pada ruas-ruas pokok padi.Adalah lebih baik sekiranya padi yang terkena penyakit dimusnahkan untuk mengelak kerugian yang besar. Ekoran daripada penyakit tersebut. Antaranya.Namun begitu penyakit tersebut mungkin disebabkan oleh sejenis serangga yang dikenali sebagai Nilapavarata lugens.Tanda-tanda penyakit tersebut boleh dikesan apabila pokok padi menjadi bantut dan berbentuk seperti rumpun rumput yang besar.Seberang Perai.Penyakit merah dibawa oleh serangga seperti belalang.Pada peringkat inilah daun dan batang padi boleh melecur dan pokok akan mati.padi kurang menghasilkan buah. Oleh sebab itu.besar.Kemudian bimtik hijau akan bertukar menjadi hitam dan kering. ulat ratus. ulat gulung dan ulat hampung. Kawalan boleh dilakukan dengan menyembur racun serangga untuk mencegah serangga pembawa penyakit terus membiak.Serangan awal menunjukkan daun pertama dan kedua mempunyaibintik-bintik berwarna kuning pucat.kutu beruang atau melompat daun hijau. Lazimnya.Penyakit tersebut lebih menyerupai serangan virus.Ini disebabkan belum ada racun kulat yang benar-benar berkesan untuk menanganinya. Penyakit ini mula dikesan di petak semaian percubaan di Bukit Merah.Penyakit ini mudah untuk ditangani dengan cara mencabut tumbuhan yang berpenyakit dan dibakar. Oleh itu agak sukar untuk mengawal serangan serangan yang dilakukan serangga tersebut. Lazimnya ruas-ruas padi juga menjadi rapat dan di bahagian bawah akan bercabang dan mempunyai banyak dahan.Kebanyakan buah padi pula akan menjadi hampa.Ini menyebabkan batang padi menjadi benkang-benkok.

Kutu beruang juga menghisap cecair pohon terutama di pangkal pokok. Terdapat empat jenis ulat pasak yang sering menyerang padi iaitu ulat pasak hitam. Ulat Pengorek Batang Ulat pasak ialah ulat yang mengorek batang. Serangga Penghisap Daun Serangga lelompat daun hijau amat berbahaya terutama kepada anak pokok yang baru tumbuh. Daun padi yang diserang oleh bena perang mudah menjadi kering dan melecur. a. Ulat ini akan memakan daun hijau dan kemudian akan rosak dan sukar untuk melakukan proses fotosintesis.5 liter untuk sehektar tanah. b. Kawalan boleh dilakukan dengan menggunakan semburan racun serangga Agerocide 26DP(BHC) dalam kadar 1. Ulat hampung (Nymphula deputalis Guenee) pula hidup di dalam satu gulungan serpihan daun padi. Jika jumlah ulat banyak menyebabkan pokok padi akan cepat mati dan sukar untuk hidup.terbantut dan akan menjadi mati sekiranya tiada daun lagi pada anak pokok tersebut. Ini sudah pasti mengurangkan hasil padi. c.8 kg untuk dicampurkan dengan 181. Hisapan yang dilakukan pianggang akan menyebabkan padi menjadi hampa.6 liter air untuk sehektar yang perlu disemburkan 7 minggu selepas mengubah. . Ulat ini memakan dan mengerat daun padi untuk membuat sarang. Racun ini perlu ditaburkan diseluruh tapak semaian pada kadar 19kg/ha. pertumbuhan pokok padi akan terencat dan menyebabkan pokok padi terhidrat.7 liter air untuk semburan sehektar tanah. Gulungan dan dijadikan tempat tinggal. Ulat ini mengorek masuk ke dalam upih daun padi dan memakan tisu tisu dalam batang dan daun padi. Taburan perlu dibuat dua minggu selepas menyemai dan tiga minggu selepas mengubah. Bena Perang Bena perang adalah sejenis serangga yang berbahaya. Ulat gulung (Cnaphapcrocis medinalis Boisd) adalah ulat yang menyebabkan daun pokok padi menggulung. Semburan racun serangga tersebut ialah jenis Furadan 3G pada kadar sukatan 19g/ha atau jenis racun Sevin 85% (Carbaryl). pasak perang dan pasak samar. pasak kunig. Semburan di peringkat awal boleh menyelamatkan padi daripada mengalami kerosakan yang teruk. Akibatnya. Selain itu boleh menggunakan Bidrin 24% dengan kadar sukatan satu sudu besar yang dimasukkan kedalam 22. Antaranya ialah Furadan 3G (Carcofuran) yang berbentuk butiran. Pokok padi akan mudah kekeringan apabila cecair yang diserap dari akar akan kering di bahagian pangkal akibat disedut oleh kutu beruang. Ulat pasak membiak dengan begitu cepat dan boleh menyebabkan tanaman mati sebelum menghasilkan buah. Bagi menangani masalah ini pelbagai jenis racun serangga yang digunakan. Semburan perlu dilakukan pada tiap tiap minggu. Pianggang pula suka menghisap cecair sabtan padi (susu) yang baru berisi. Gammaxane 20E (BHC) pula dicampurkan empat sudu besar kedalam 22. Cara mengatasi serangga bena perang ini ialah dengan melakukan semburan racun serangga. Serangan yang serius akan menyebabkan daun menjadi kering dan layu. Serangga ini mudah membiak dan mampu memusnahkan pokok padi. bertelur dan menetas pada daun daun padi. Serangga lelompat daun hijau ini menghisap cecair daun padi hingga kering.

Lazimnya. Lalang 2. Selain itu. Lalang mempunyai bentuk dan spesies yang sama seperti padi. Tumbuhan ini akan menjalar dan membelit pokok padi untuk mendapatkan cahaya matahari. Tumbuhan liar 1. segala zat yang diperlukan padi akan diserap lalang. Tumbuhan liar mempunyai kawasan yang lebih besar daripada padi. penanaman padi juga boleh musnah atau rosak disebabkan factor lain. Tumbuhan Menjalar Selain lalang tumbuhan menjalar juga banyak terdapat di sawah. Cara ini dapat mematikan tumbuhan tersebut. ada padi menjalar yang melilit padi sehingga padi menjadi patah atau membengkok ke bawah. Walaupun pada umumnya tumbuhan liar tidak mempunyai tanaman padi tetapi mengganggu kesuburan padi.TUMBUHAN PEROSAK Selain disebabkan penyakit. adalah menjadi kewajipan pesawah supaya membuang lalang dengan cara mencabut.cara ini penting supaya tumbuhan lain tidak akan tumbuh semula dan tidak mengganggu tanaman padi. Lalang tumbuh dengan subur seiring dengan pertumbuhan padi. oleh itu adalah sukar untuk mengenal pasti lalang dan padi sekiranya tidak mempunyai kemahiran menanam padi. Kesannya anak padi akan mengunibg dan terbantut. Selain itu.oleh itu tumbesaran padi terbantut. Sekiranya jumlah pokok menjalar banyak. 2. Antaranya. Tumbuhan menjalar 3. Tumbuhan Liar Tumbuhan liar merangkumi pelbagai spesies tumbuhan yang hidup dikawasan sawah. Bagi memastikan keadaan ini tidak berlaku. Ini menyebabkan cahaya matahari tidak menembusi anak pokok padi yang sedang membesar. Tumbuhan liar yang bersaiz besar akan menghalang cahaya matahari daripada mengenai pokok padi. ancaman tanaman padi ialah : 1. lalang akan tumbuh di atas ban atau batas padi dan persekitaran sawah. tumbuhan tersebut tumbuh di tepi petak sawah. Lazimnya. Lalang yang hidup dengan subur akan membunuh dan menutupi pokok padi. Tumbuhan ini tumbuh diatas batas dan ditepi sawah. Ini juga menjejaskan pertumbuhan padi. Oleh itu. Tumbuhan ini akan menjalar dan memasuki petak sawah. PENANAMAN PADI DI MALAYSIA . Tumbuhan akan menjalar dan memasuki petak sawah. tanaman padi dapat tumbuh dengan baik. Lalang Lalang adalah sejenis tumbuhan liar yang banyak tumbuh di kawasan penanaman padi.tumbuhan ini tumbuh di atas batas dan di tepi sawah. Bagi menangani masalah ini. 3. menyebabkan padi terbantut. Oleh itu.pesawah perlu menghapuskan pokok menjalar dengan cara mencabut hingga ke bahagian akar. cara yang terbaik adalah menebas dan menebang tumbuhan liar supaya mati.

pokok tinggi serta mudah rebah dan kurang gerakbalas terhadap baja. bertempoh matang panjang.0 -6.1 meq/100g). lom lempung atau lempung berpasir adalah sesuai. Terdapat di Indonesia. CEC (>20 meq/100g) dan karbon organik (2 3%). MR 185.0). Padi varieti baru mempunyai potensi penghasilan yang tinggi tetapi bermasalah daripada segi mutu dan kurang ketahanan terhadap perosak dan pen yakit. China. Disyorkan . Pakistan Tengah. fosforus (>40 ppm). nitrogen (2 -3%). Sifat kimia tanah sawah yang subur ialah pH (5. Walau bagaimanapun. Terdapat di Utara dan Timur China. lempung berkelodak. Terdapat 19 spesies padi. Penggunaan biji benih yang berkualiti merupakan satu langkah penting dalam pakej penanaman padi kerana ia dapat menjamin pengeluaran hasil yang tinggi. VARIETI YANG DISYORKAN Terdapat dua jenis padi iaitu padi tradisional (>140 hari peringkat matang) dan padi varieti baru (<135 hari peringkat matang). Oleh itu. Australia dan Amerika. cuma dua spesies sahaja iaitu Oryza glaberima stend dan Oryza sativa L. MR 159 dan lain-lain varieti yang telah diisytiharkan serta masih ditanam (klik untuk lihat varieti varieti padi). Oryza glaberima ditanam di Afrika dan Oryza sativa L. pula terdapat khasnya di Asia.PENDAHULUAN: Pokok padi tergolong di dalam keluarga Gramineae. India. Ciri-ciri utama varieti padi yang disyorkan masakini ialah MR 84. suhu dan jumlah hujan (18 -40oC dan 1240 mm/tahun) yang cukup dan memerlukan keadaan air bertakung. Varieti-varieti yang sesuai mempunyai ciri -ciri berikut:y y y y y y Tahan penyakit karah Tahan gangguan di peringkat anak semai Sederhana tinggi dan pokok tumbuh tegak Tidak mudah rebah Masak serentak Tidak mudah relai supaya sesuai untuk penuaian menggunakan jentera. Taiwan dan Asia Tenggara. Oryza sativa L. tanah -tanah berstruktur halus seperti lempung. boleh dibahagikan kepada tiga sub -spesies iaitu:Indica Japonica Javanica - Terdapat di Sri Lanka. Jepun dan Korea. Manakala varieti padi tradisional pula amat peka terhadap fotokala. Dalam tempoh 1972-1998 terdapat 25 varieti padi baru yang telah diperkenalkan untuk penanaman dua kali setahun di Malaysia. varieti ini mempunyai keistimewaan dari segi citarasanya yang sed ap. yang ditanam de ngan meluas. Selatan. MR 167. kalium (>0. KEPERLUAN ASAS TANAMAN: Tanaman padi memerlukan sinaran matahari.

AMALAN KULTUR Penyediaan tanah untuk sistem tanaman padi adalah berbeza kerana ia bergantung kepada jenis sistem yang digunakan. Pembajakan III (basah) dan meratakan tanah 1 hari sebelum menanam. membajak dengan jentera adalah sukar. 2. Jarak tanaman tidak melebihi 25 cm x 25 cm untuk hasil optimum. sistem tabur terus basah atau sistem mengubah. Penyediaan anak semai perlu dijalankan sebelum anak semai diubah ke sawah. SISTEM MENANAM Terdapat dua sistem penanaman padi. Dalam sistem mengubah pada amnya terdapat tiga peringkat pembajakan yang perlu dilaksanakan. Tiap-tiap lubang ditanam seb anyak 2-3 pokok.menggunakan biji benih b erkualiti dalam kategori biji benih padi sah kerana telah menepati Malaysian Standard MS 469 -1993. Tanah dibajak 2 kali iaitu pert ama untuk mendapatkan keadaan permukaan tanah yang baik. iaitu samada sistem tabur t erus kering. Bagi tabur terus kering pembajakan pertama dilakuk an dalam keadaan kering dan seterusnya dijalankan dengan berulang -ulang sehingga tanah menjadi halus serta rata. (ii) Menanam menggunakan jentera penanam Boleh diamalkan terutama di kawasan di mana tabur terus tidak boleh diamalkan serta bagi kawasan yang mengalami masalah padi angin (klik lihat . Kerja-kerja penyediaan tanah adalah berbeza bagi sistem tabur terus kering dan tabur terus basah. Anak padi ditanam mengikut barisan untuk menyenangkan kerja -kerja pengurusan kelak. Ia melibatkan dua cara penanaman iaitu: (i) Menanam secara manual Dalam sistem mengubah memerlukan penyediaan tapak semaian yang dipilih di kawasan yang agak tinggi dari keadaan sekeliling. Semburan racun rumpai 17-23 hari sebelum menanam. Pada keadaan air bertakung (10 -30 cm). Seterusnya tapak ditambak setinggi kira -kira 5-10 cm dari paras biasa dan diratakan. Semasa kerja-kerja merata tanah dilakukan maka tidak perlu keadaan air hingga ke tahap 10 cm. Kerja-kerja pembajakan akan mudah j ika penyemburan racun rumpai (paraquat) pada kadar tidak lebih dari 2 liter/ha dijalankan terlebih dahulu. iaitu: y Sistem Mengubah Melibatkan penanaman secara manual ataupun dengan menggunakan jente ra penanam. Lebar tapak biasanya 1 -2 meter dan panjangnya pula bergantung kepada kemudahan untuk mengurus air. Pembajakan I (kering) dilakukan 27 hari sebelum menanam. iaitu: 1. Adalah memadai dengan sekali pembajakan dijalankan semasa musim hujan sekiranya terdapat kawalan rumpai yang memuaskan sebelum dan selepas penyediaan tanah. Anak padi ditanam tegak dan tidak terlalu dalam supaya pengeluaran tunas tidak terganggu. Pembajakan II (kering atau basah) 7 -10 hari sebelum menanam 3.

Semaian dijaga sehingga 15 hari atau tinggi semaian diantara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam.08. Pembajaan di sawa h dilakukan sebanyak 3 kali untuk cara mengubah dan tabur terus. Benih terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan selama 48 jam untuk memudahkan percambahan. Benih pracambah ditabur dalam kotak semai khas dengan kadar 200 g/kotak. pembajaan pertama terdiri dari baja campuran NPK manakala baja kedua dan ketiga ialah baja N sahaja. Media semaian disediakan dengan campuran 50% sekam padi terbakar dan tebal media ialah 2-2. dimana air dibekal dari tali air. PEMILIHAN BENIH TANAMAN Disyorkan menggunakan biji benih sah keluaran Jabatan Pertanian. Bagi tanaman secara tabur terus. Manakala bagi biji benih yang dikeluarkan oleh petani. Tabur terus serak basah diamalkan secara mel uas sekarang. y Sistem Tabur Terus Sistem tabur terus iaitu serak basah dan serak kering. kadar baja yang digunakan ialah 100 N:40P 205 :30K 2O bagi semua kawasan. Pada kebiasaannya. Benih yang telah bercambah ditabur terus ke kawasan sawah dalam keadaan tepu. Bagi kedua-dua sistem ini kadar biji benih yang disyorkan ialah 60 kg/hektar. Bagi serak kering pula. Tanah kemudiannya akan dipadatkan selepas benih ditabur. Bagi tanaman secara mengubah.ulasan mengenai padi angin) dan juga sesuai bagi kawasa n yang kekurangan tenaga kerja.5 cm dipadatkan. Masa membaja bergantung kepada varieti padi. Pengambilan baja oleh tanaman juga bergantung kepada tahap kesuburan tanah termasuk faktor fizikal dan kimia tana h bagi sesuatu kawasan. cara menanam dan musim penanaman. Biji benih pracambah hendaklah ditabur sejurus selepas s elesai kerja-kerja penyediaan tapak. Mengubah dengan menggunakan jentera penanam memerlukan anak semai dalam kotak khas. ditakung dalam lot sawah dan disalir keluar ke dalam parit pada masa tertentu. Untuk kedua-dua kaedah tanaman ini. Baja yang digunakan di dalam skim baja subsidi ialah baja campuran dan baja urea. Semaian dibiar bercambah 2 -3 hari dan kemudian dipindah ke rak t akungan untuk direndam. kadar 80 N: 30 P 205:20K 2O telah disyorkan bagi kawasan pantai barat dan kadar 80 N:40P 205:20K 2 O bagi kawasan di pantai timur. baja urea digunakan pada peringkat semaian iaitu seba nyak 45-50 g/meter persegi 15 hari selepas benih ditabur. Hanya biji benih yang tenggelam sahaja yang digunakan sebagai biji benih. Kadar benih yang disyorkan ialah 50 kg/hektar. Sistem ini . Bagi kaedah mengubah. PENGURUSAN AIR Sistem pengairan terkawal di kawasan jelapang padi. pembajaan tanaman padi dilakukan secara menabur secara manual dan jarak taburan setiap lemparan ialah tiga meter. ianya perlu dipilih melalui tapi san dengan menggunakan bancuhan air garam yang boleh menimbulkan sebiji telur ayam yang nilai ketumpatan bandingannya 1. PEMBAJAAN Diantara perkara penting yang perlu diberi perhatian di dalam pembajaan tanaman padi ialah kadar dan masa pembajaan dilakukan. biji benih pracambah ditabur ke kawasan sawah kering selepas penyediaan tanah.

Manakala pembuangan air juga kritikal pada tempoh 20 hari sebelum menuai. kawalan rumpai dan kawalan perosak. Pengurusan air yang berkesan mengambilkira keperluan air di sawah mengikut peringkat penyediaan tanah. Paras air kemudian dibiarkan di pa ras minimum (3-5 cm) bagi memudahkan pergerakan jentera. Dapat mengelakkan pembaziran air. Membantu pertumbuhan pokok melalui keberkesanan pembajaan. peringkat pertumbuhan padi dan sistem tanaman yang diamalkan. Diantara faedah -faedah pengurusan air y ang sempurna adalah seperti berikut: y y y y Menjamin bekalan air yang cukup mengikut jadual persawahan. pembentukan bulir. Berikut menunjukkan paras air 10 cm adalah kritikal bagi memenuhi keperluan preingkat pertumbuhan iaitu seleaps mengubah dan tabur terus. Bagi kebanyakan kawasan padi.memerlukan batas ladang untuk menakung air di dalam lot sawah dan parit ladang untuk menyalirkan air keluar aras tan ah yang rata. Bekalan air ke sawah adalah terhad. Paras air semasa mengubah adalah diantara 5 -10 cm dan dibiarkan pada paras tersebut sehingga peringkat membeku dan matang di mana semua air disalir keluar jika boleh Tanaman hendaklah dijadualkan supaya peringkat pembiakan pokok tidak bertepatan dengan musim kemarau dan tanah asid sulfat hendaklah sentiasa ditenggelami air sepanjang masa pertumbuhan sehingga selepas peringkat membeku dan matang. Hari Selepas Tabur 30 40 60 70 80 100 115 130 Peringkat Tumbesaran Padi Selepas mengubah/tabur terus Beranak aktif Beranak tidak aktif Pembetukan butir Bunting Terbit dan bersusu Membeku dan matang Tuai Tahap Keperluan Air Amat mustahak Mustahak Mustahak Mustahak Amat mustahak Amat mustahak Tidak mustahak Tidak mustahak Kawasan Paras Air (cm) 10 10 10 10 10 10 0 0 TEKNIK PENGURUSAN AIR y Teknik pengurusan air bagi sistem mengubah: Bagi penjimatan air. peratus pertumbuhan padi. bunting dan terbit. Memudahkan mekanisasi ladang. y Pengurusan air bagi sistem tabur terus: Pengurusan air perlu dilaksanakan dengan rapi bagi mendapatkan kesan yang baik untuk persediaan tanah. beranak aktif. keseragaman pertumbuhan padi dan kawalan rumpai. tetapi bekalan air diteruskan dari hari ke 40 -115. Kawalan paras air di sawah adalah kritikal bagi sistem penanaman padi. Keadaan tanah yang sesuai untuk ditabur biji benih adalah . keperluan pengiaran pada puratanya ialah satu cusec/30ha. jangkamasa pratepu padi peringkat permulaan musim hendaklah dikurangkan sehingga 3 -4 hari iaitu setakat cukup untuk tanah menjadi tepu. iaitu meningkatkan kecekapan dan hasil.

Amalan Kultura Penyediaan tanah yang sempurna termasuk meratakan t anah dan pengurusan air yang berkesan.1 ha (1/3 ekar) sejam. Air pada mulanya dimasukkan ke sawah dan dibiarkan pada ketinggian 10 cm semasa pemutaran basah. sepat dan lampan jawa secara intergrasi di dalam sawah dapat mengawal serangan serangga. MEMUNGUT HASIL Padi mesti dituai seelok padi masak. lembab dan paras air pula boleh diturunnaikkan mengikut pertumbuhan pokok. Paras air sentiasa ditakung pada ketinggian 5-10 cm dan dibuang 15 -20 hari sebelum menuai bergantung kepada jenis tanah dan kecekapan saliran. Bekalan air yang berterusan adalah perlu sekiranya biji benih kering ditabur di atas tanah kering untuk mendapatkan percambahan dan seterusnya pertumbuhan pokok yang memuaskan. y y y . Kelewatan menuai boleh menyebabkan kekurangan hasil kerana pokok -pokok padi akan rebah.tanah yang rata. air yang berlebihan hendaklah disalirkan keluar. Kurangkan gangguan yang mengocak air kerana ini akan memberi kesan buruk pada percambahan dan pertumbuhan pokok. kawalan biologi dan penggunaan kimia secara bijaksana dan terhad. Penggunaan Musuh Semulajadi Musuh semulajadi membantu membunuh perosak -perosak tanaman adalah labah labah. Hanya di kawasan yang menanam padi secara kecil -kecilan padi dituai dengan 'ketam' padi. Biasanya padi dituai dengan jentuai (combine harvester). Biasanya padi elok dituai dalam m asa 35 hari selepas 50% dari pokok-pokok mengeluarkan tangkai -tangkai padi. Kumbang Coccinella arcuta makan serangga perosak khususnya anak dan ibu bena perang sementara kumbang Pyrtorhinus lividipennis memusnahkan telur bena perang manakala labah -labah memerangkap serangga perosak. biji -biji padi lerai dan juga kerosakan oleh musuh-musuh dan penyakit -penyakit. membanting dan membersihkan hasil padi sekaligus. Terdapat juga mesin -mesin penuai lengkap yang kecil dan ringan iaitu 'mini combine' yang juga boleh menuai. iaitu: y Penggunaan Varieti Rintang Penggunaan biji benih tulen yang menepati Standard Minimum Biji Benih. di mana ia tulen dan tidak berpenyakit akan dapat mencegah kejadian rumpai dan serangan penyakit bawaan biji benih. satu hektar sawah boleh menam pung diantara 3000 -4000 ekor anak ikan. PENGURUSAN PEROSAK Satu pendekatan pengurusan kawalan perosak yang menggabungkan aktiviti pertanian. pepatong dan kumbang -kumbang seperti Casnoide interstitialis. tetapi ia hanya boleh menuai seluas 0. Air disalir keluar 1 -2 hari sebelum menabur benih dan sekiranya terpaksa menabur di dalam sawah yang sudah dimasuki air. Coccinella arcuta dan lain -lain. Kawalan Perosak Secara Biologi Ternakan ikan seperti ikan keli. Kemudian biji -biji padi dileraikan dengan cara membanting tangkai -tangkainya ke dalam tong pembanting. Dengan mengambil faktor -faktor ekosistem sawah. moluska dan rumpai serta mengurangkan penggunaan racun.

Penggunaan Racun Perosak Secara Betul Penggunaan racun perosak adalah dibenarkan jika ia melebihi tahap tindakan kawalan. y Penternakan Itik Muscovy Secara Intergrasi Dapat mengawal masalah rumpai sawah. Karah Padi (Pyricularia oryzae) 2. sekiranya populasi perosak atau kejadian penyakit melebihi paras tersebut. Hawar Seludang (Thanatephorus cucumeris = Rhizoctonia solani) 3.Ikan boleh dituai selepas berumur 60 hari. Hawar Anak Benih 7. Penyakit Merah Virus 8. padi tumpah dan juga merupakan sumber protin dalam kehidupan harian pesawah. Penyakit Bintik Perang (Drechslera oryzae) 6. Hawar Daun Bakteria (Xanthomonas oryzae) 4. Bulir Hitam (Ustilagioide virens) 5. Lelompat Padi Bena Berang dan Bena Putih . Bakanae (Gibberella fujikuroi = Fusarium moniliforme) 10. y PENYAKIT UTAMA TANAMAN PADI 1. Jalur Daun Bakteria (Zanthomonas ory zicola) 9.