P. 1
PADI

PADI

5.0

|Views: 6,898|Likes:
Published by Mohd Solahuddin

More info:

Published by: Mohd Solahuddin on Mar 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2015

pdf

text

original

PADI

SEJARAH PADI Padi merupakan tanaman yang utama di negara-negara Asia.padi telah ditanam sejak dahulu lagi. Adakah sukar untuk memastikan asal-usul padi. Namun ada yang berpendapat padi telah mula ditanam di empat kawasan utama di pinggir sungai Ravi, di Kashmir. Padi mula di perkenalkan oleh puak Deutro-Malaya di Kepulauan Melayu sejak tahun 1599 sebelum masihi yang berhijrah ke rantau ini. Pada masa yang itu kepulauan Melayu didiami oleh Proto-Melayu. Sejak itu kedua-dua puak ini menjadikan padi dan seterusnya beras makanan harian mereka. Kemudian penanaman padi terus berkembang hingga keseluruh dunia. Selain negaranegara Asia, Australia, Amerika, Argentina dan negara-negara Asia yang lain. Di Asia Tenggara, Thailand, Indonesia, dan Burma adalah negara pengeluar padi yang utama. Negara-negara tersebut juga mengimport beras ke Malaysia. BAHAGIAN DAN BENTUK TANAMAN Padi atau nama saintifiknya Oriza Styra adalah satu keluarga rumput dan gandum. Batang padi panjang sehingga 180 cm, lurus, kecil, bulat dan berlubang di tengah-tengah. Saiz batang padi ialah lebih kurang 15 mm. Warna batang padi ialah padi, hijau dan kuning. Warna ini berbeza-beza-beza mengikut peringkat umur padi. Semasa muda warna batang padi hijau dan putih dan semasa tua berwarna kuning dan putih. Akar pokok padi berbentuk rerambut. Akar jenis ini tidak panjang tetapi banyak dan halus seperti akar pokok tebu atau rumput. Akar ini tumbuh serumpun di pangkal batang padi. Akar padi halus lagi pendek dan senang dicabut. Daun padi serupa dengan daun lalang dan daun tebu. Pokok padi terdiri daripada pangkal yang menutupi batang sementara daun panjang, halus, tajam dan hujungnya melempai. Warna daun padi hijau semasa muda dan bertukar hijau kekuningan apabila padi masak. Daun padi tumbuh di sekeliling batang padi. Apabila daun-daun yang di atas tumbuh, daundaun yang di bawah dakan kering dan terus gugur. Bahagian tepi daun padi tajam serta berduri dan menyebabkan daun itu miang. Panjang daun padi lebih kurang 30 hingga 60 cm. Urat daun padi memanjang serupa dengan daun tebu dan lalang. Bunga padi berbentuk rimbun seperti bunga lalang. Bunga padi tumbuh dalam bentuk jurai yang panjang. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Jurai ini dipanggil tangkai. Pada satu tangkai terdapat beberapa bunga padi. Satu rumpun padi terdapat lima tangkai bunga. Bunga padi ini akan menghasilkan padi. Bunga padi tidak berisi sebelum menjadi buah dan berwarna kuning bercampur putih. Buah padi terjadi daripada proses pendebungaan secara sendiri. Apabila proses pendebungaan berlaku, isi padi terhasil. Isi padi pada peringkat awal terdiri daripada santan padi. Waktu ini padi lembut dan santan boleh dipicit keluar. Warna padi ketika ini ialah hijau muda. Kemudiannya, isi padi beransur-ansur menjadi keras dan menjadi paling keras apabila masak.

JENIS-JENIS PADI

Padi yang ditanam di Malaysia sekarang merupakan hasil kacukan dan penyelidikan yang mengambil masa bertahun-tahun untuk menghasilkan benih padi yang bermutu. Ada kawasan yang dah ulunya ditanam dengan padi dan terpaksa ditanam dengan tanaman lain disebabkan kawasan tersebut menjadi kering. CARA MENANAM PADI Padi merupakan satu tanaman makanan yang penting. Padi sawah mempunyai beberapa jenis. padi Malinja. Padi yang ditanam di Malaysia terbahagi kepada dua jenis iaitu: i. Padi juga boleh dibahagikan mengikut rasa dan kandungan iaitu padi nacin dan padi pulut. Antaranya ialah padi Rendah. Bagi menanam padi sawah adalah lebih sukar. Di Semenanjung Malaysia pula. Ini disebabkan padi huma ditanam dengan cara lama dan kurang menggunakan baja serta benih yang kurang baik. Padi sawah atau padi bendang adalah padi yang paling banyak ditanam di negara ini. Padi jenis ini banyak ditanam di Sabah dan Sarawak. Bagi memastikan kawasan padi terus dapat dikekalkan. Padi sawah tidak boleh hidup di kawasan yang kering. Padi ini ditanam disebabkan beras adalah makan ruji masyarakat Malaysia. Lebih 30% penanaman padi di negara ini adalah berasaskan padi sawah. Kesesuaian ini ditambah lagi dengan adanya musim panas yang berpanjangan. Kawasan yang mampu menakung air diperlukan untuk tumbesaran padi sawah. Terutamanya masyarakat Iban dan Murut. Padi Sawah. Padi huma ialah padi yang kurang menggunakan air. Terdapat beberapa proses penanaman padi yang meliputi: . Hanya beberapa bahagian di Sabah dan Sarawak yang menanam padi huma untuk kegunaan harian mereka. padi huma banyak ditanam oleh masyarakat Orang Asli untuk sara diri. padi Malaysia Satu. Padi nacin ialah padi yang menghasilkan beras. Ini disebabkan padi ini memerlukan kawasan yang berair. padi Tahun. Lazimnya penanaman padi di Malaysia lebih tertumpu di kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia terutamanya di abahgian utara. Padi huma mempunyai hasil yang rendah dan kurang bermutu. Keadaan ini berlaku disebabkan terdapat kawasan berpaya yang datar dan mengalami satu musim lelbab yang ketara dengan purata hujan tahunan melebihi 3500 mm. ii. Oleh itu kerajaan amat menggalakkan penanaman padi sawah. padi Ria. Padi sawah boleh dibahagikan mengikut jenis asalnya dan juga umur padi dituai. Padi ini dipanggil padi bukit dan diusahakan oleh penduduk yang tinggal di pedalaman seperti Orang Asli. Padi juga tidak dijaga dengan baik dan selalu dirosakkan oleh serangga. baja dan ditanam di lereng bukit.Tanaman padi jug unik berbanding a tanaman lain kerana terpaksa melalui pelbagai proses penanaman. Beras ini pula akan bertukar menjadi nasi dan merupakan makanan utama yang dihidangkan apabila tiba waktu makan. padi Tiga Bulan. dan padi Malaysia dua. sistem perparitan yang terancang adalah penting kerana mampu menyalurkan air ke petak sawah padi. Padi Huma.Padi merupakan satu daripada spesies tumbuhan liar.

Hanya biji padi yang bersaiz besar . Kerja ini masih memerlukan tenaga buruh dan masa yang panjang untuk mengubah anak-anak benih ke kawasan sawah.Pemilihan tapak perladangan IV . ii. Proses ini mencakupi peringkat rendaman buah padi untuk dijadikan benih hingga benihbenih tersebut ditabur di tapak semaian.panjang dan mempunyai biji yang banyak di satusatu tangkai sahaja dipilih. Pemilihan Biji Benih Padi ditanam dengan menggunakan biji benih . Oleh itu jentera pembajak atau traktor digunakan. Pemilihan Tapak Perladangan Proses membajak mengikut sistem tradisional adalah menggunakan tenggala yang ditarik oleh kerbau pada musim hujan. Pengalihan Tanaman Anak benih akan diubah dari tapak semaian ke sawah ketika anak benih mengeluarkan daun kelima atau keenam. Lazimnya pemilihan padi dibuat selepas menuai padi. Jarak menanam anak benih bergantung kepada pesawah.Pemilihan biji benih II . . Pemilihan biji benih ini adalah hasil kajian yang dijalankan secara berterusan untuk menghasilkan biji benih yang baik. iv. Traktor-traktor ini dikenali sebagi traktor dua roda dan traktor empat roda. Kedua-dua traktor ini berfungsi untuk menggemburkan tanah sawah.Penyemaian biji benih III . Bagi pesawah yang telah mendapat khidmat jabatan pertanian. Bagaimanapun cara ini tidak akan berkesan jika kawalan sistem pengairan tidak dilakukan. bekalan biji benih yang lebih terjamin telah diperkenalkan. Cara ini tidak memerlukan operasi mengubah dan dengan itu masalah penggunaan tenaga kerja yang banyak tidak timbul.Pengalihan tanaman V . Penyemaian Biji Benih Operasi menyemai dilakukan sepenuhnya dengan menggunakan tenaga manusia. Terdapat dua jenis traktor yang digunakan bagi kerja-kerja membajak.Cara ini adalah berbentuk tradisional . iii.Proses penyelenggaraan i. Namun begitu cara ini dianggap tidak produktif. hasil yang diperolehi amat menakjubkan dan setanding dengan padi keluaran negara lain. Pembaharuan yang mutakhir diperkenalkan di negara ini ialah penyemaian dilakukan terus di kawasan penanaman atau disebut tabur terus. Anak benih yang cepat matang akan ditanam lebih rapat dibandingkan dengan anak benih yang lambat tempoh matang.I . Oleh itu apabila padi telah berbuah.Oleh itu pemilihan biji benih yang bermutu tinggi adalah penting untuk memastikan hasil yang banyak apabila mencapai tahp matang kelak.Lazimnya pemilihan ini dilakukan oleh mereka yang arif tentang pemilihan biji benih terutama pesawah yang berpengalaman.

dan membersihkan sawah. sejak awal penanaman. Peringkat kedua pula padi muda. Antara proses tersebut ialah : Menuai Membanting Mengangin Mengilang Menuai Terdapat dua cara yang dipraktikkan dalam kerja-kerja menuai.Proses penyelenggaraan ini memang rumit dan memerlukan kawalan setiap masa. padi akan terus dijaga supaya tidak dihinggapi penyakit atau menjadi semak. sawah padi akan dikeringkan dengan mengalirkan air ke terusan. hampa dan bahan-bahan asing seperti rumpai diasingkan secara automatik. Sebelum itu terdapat pelbagai proses yang dilalui untuk menghasilkan beras yang baik. Peringkat pertama dinamakan pembersihan lasat iaitu bahan-bahan seperti batu-batu. Sebelum proses menuai dilakukan. Mengilang . Selain itu pesawah juga harus memastikan padi terjamin daripada dirosakkan haiwan perosak seperti tikus. Oleh itu pertumbuhan padi akan menjadi normal. Proses ini akan dilakukan sepanjang pertumbuhan padi. Oleh itu.v. Proses Penyelenggaraan Proses penyelengaraan ini melibatkan pelbagai aktiviti seperti membaja. Membanting Membanting adalah cara tradisional. Berdasarkan teknologi kini kerja membanting tidak dilakukan lagi. Jenis mesin yang digunakan ialah gegaran. Pertama mengggunakan tenaga pekerja sepenuhnya seperti memotong batang padi dengan penyabit dan meleraikan padi dengan cara membanting di dalam tong khas. Jentera ini hanya digunakan menerusi sistem usahasama. MEMPROSES PADI Padi yang dituai akan dijadikan beras untuk makanan rakyat Malaysia. Ini kerana proses menuai menggunakan jentera dan padi diasingkan dari tangkainya secara automatik. Oleh itu terdapat beberapa orang-orang yang dicacakkan di tengah sawah untuk menakutkan binatang perosak. Mengangin Mengangin dilakukan supaya bijian dipisahkan daripada padi hampa. jerami dan hampas diasingkan. Selepas mengangin padi akan dijemur. merumput. burung atau belalang. Semasa membanting terlebih dahulu tangkai padi akan diikat dan barulah dibanting ke dalam tong khas untuk mengasingkan padi daripada tangkainya. Cara kedua menggunakan jentera jenis sederhana (30 kuasa kuda) atau jenis besar(100 kuasa kuda). Teknologi moden kini membersihkan padi dalam dua perinkat. Ini bertujuan memudahkan proses penuaian dilakukan.

Setelah melalui pelbagai peringkat penanaman sehingga padi masak. Di rumah padi akan dijemur di bawah pancaran matahari. adalah lebih baik sekiranya padi tidak dijemuratau dibiarkan di dalam guni sahaja. Padi perlu dijemur hingga kering. Ini adalah untuk memastikan padi cepat kering dan terhindar daripada benda asing. Cara ini banyak dilakukan di kawasan kampong yang jauh dari pekan. Pengalaman menanam padi diperolehi daripada keluarga yang biasanya menjadikan sawah padi sebagai sumber pendapatan. Padi yang telah kering akan ditumbuk menggunakan lesung. Pemisah ini mempunyai lataran yang disendengkan dan bersekatan. Beras akan digred mengikut kriteria tertentu dan dimasukkan ke dalam guni atau plastik untuk dijual.Tujuan mengilang adalah untuk mendapatkan beras daripada padi. Oleh itulah mereka mempunyai kemahiran secara warisan. Antara kaedah yang digunakan bagi memisahkan beras dan padi ialah melalui pemisah sekatan. MEMPROSES PADI SECARA TRADISIONAL Sejak dahulu lagi padi ditanam oleh masyarakat Melayu untuk dijadikan makanan harian. Setelah itu padi akan dimasukkan ke dalam guni untuk dibawa pulang. Menumbuk Menumbuk merupakan tugas yang paling sukar. Lesung kaki telah diubahsuai bentuknya untuk memudahkan pesawah menggunakan kaki untuk . Terdapat dua jenis lesung iaitu lesung kaki dan tangan. Cara ini adalah untuk memudahkan kerja-kerja seterusnya dilakukan. Jika hari hujan atau mendung. Selain itu semasa kerja-kerja menjemur dilakukan. Penghasilan pengupasan padi bergantung kepada beberapa faktor. pesawah boleh membuang benda asing yang terdapat dalam timbunan padi. Cara ini sememangnya mengurangkan kos tetapi mengambil masa yang lambat untuk memproses padi menjadi beras. Oleh itu pesawah perlu memastikan cuaca adalah baik. kebanyakan masyarakat Melayu masih menggunakan kaedah konvensional atau tradisional. Antara beberapa peraturan yang terpaksa dilalui sebelum padi menjadi beras ialah : Menjemur Menumbuk Menampi Memilih Menjemur Padi yang telah dituai dengan menggunakan tenaga akan dibanting untuk memisahkan antara tangkai dan padi. Antara faktor tersebut ialah kandungan air yang terdapat dalam padi dan kadar beras bersalut akan dimasukkan ke dalam pemisah sekatan. Kemudian proses pengasingan akan dilakukan dengan cara memilih tangkai atau rumput yang bercampur dengan padi.

Penyakit virus . Pengasingan ini dilakukan untuk menentukan gred. Alat menampi diperbuat daripada anyaman buluh atau mengkuang.Sejak awal penanaman lagi pelbagai jenis penyakit boleh menyerang pasti sekiranya tidak terdapat langkah-langkah penyelenggaraan. Pesawah akan memijak kayu injak dan antan akan terangkat. antan akan jatuh dan menumbuk ibu lesung. Menampi Setelah kerja-kerja menumbuk dilakukan. Pada proses ini beras dapat dihasilkan walaupun terdapat habuk-habuk kecil yang masih bercampur dengan padi. habuk kecil akan terkumpul di hujung penampi. Pemilihan ini dilakukan dengan menggunakan tangan. Beras yang tidak hancur mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding beras yang hancur. Dengan beberapa lambungan. Padi akan diletakkan ke atas penampi. Namun begitu lesung ini kurang popular. Penyakit sasar 2.Antara penyakit-penyakit tersebut iailah: 1. Adalah diingatkan padi yang hendak ditumbuk perlu kering. Langkah ini lebih mudah kerana tidak memerlukan tenaga yang banyak. Kemudian penampi itu akan ditampi dengan cara melambungkan padi. Pesawah akan lakukan kerja-kerja menumbuk tersebut sehingga selesai. Namun begitu ada pesawah yang tidak mengasingkan beras dan dicampur sekali. Semakin berat anak lesung semakin baik tumbukan lesung tersebut. PENYAKIT-PENYAKIT PADI Padi tidak terlepas daripada dihinggapi penyakit. Padi yang telah ditumbuk akan dimasukkan ke dalam alat menampi. Lesung tangan pula adalah lesung yang paling kerap digunakan.proses seterusnya ialah menampi. Lazimnya menampi dilakukan oleh kaum wanita. Jika terdapat kelembapan. Padi yang tidak hancur akan diasing daripada padi yang hancur. Lesung ini boleh didapati di kawasan kampung. Hujung kayu antan mempunyai satu bentuk injakan yang memudahkan kaki memijak injakan tersebut. Oleh itu mereka perlu cekap untuk memilih padi yang belum menjadi beras. Lesung kaki mempunyai antan yang pendek dan kemudian disambung dengan menggunakan sebatang kayu yang besar secara melintang. Lesung yang terdiri daripada lesung anak dan ibu yang diperbuat daripada kayu. Namun begitu lesung tangan mempunyai lesung anak yang berat dan panjang.menumbuk padi. Padi yang telah kering akan ditumbuk dengan kedua lesung ini. Proses ini memerlukan kemahiran menampi untuk mengelakkan padi terbuang semasa proses tersebut dilakukan. Tumbukan akan menyebabkan isi padi terkeluar dan membentuk beras. Cara ini dilakukan acap kali sehingga sekam melayang ke atas dan seterusnya keluar dari alat penampi itu. Memilih Beras yang telah ditampi akan menjalani proses pemilihan. segi tiga atau bujur. Kemudian habuk tersebut boleh ditiup sahaja untuk menyingkirkan daripada beras. padi akan hancur bersama sekam dan padi tersebut tidak boleh dimakan. Alat menampi terdiri daripada pelbagai bentuk sama ada bulat. Padi ini dinamakan padi kampung. Apabila kaki dilepaskan.

2. Terdapat juga rintik yang menyerang organ dalam batang padi.Mayang padi akan mengecut dan padi akan menj di kering a dan rebah.Padi akan bertukar . Antara tanda-tanda awal yang boleh dilihat iailah terdapat bintik hitam kelabu pada daun dan daun menjadi busuk.Sprora jenis H. Penyakit kulat 4.Penyakit tersebut jelas dilihat pada daun padi dengan pelbagai bentuk dan saiz.Jika penyakit ini telah menyerang padi.Selain Itu penggunaan baja nitrogen yan berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit tersebut.Selain itu terdapat rintik yang berwarna hitam.terdapat bintik-bintik besar yang bewarna biru kelabu pada daun padi.3.Begitu juga sekiranya penanaman yang tidak teratur seperti terlalu rapat.padi akan mengalami kerosakan yang serius. Antara jenis padi yang mudah diserang penyakit karat padi iailah Mahsuri.Penyakit ini boleh dikesan semasa kerja-kerja menuai padi selesai. Batang Busuk Selain itu terdapat beberapa jenis cendawan yang menyerang batang hingga menjadi busuk.Penyakit ini menyebabkan banyak benih padi yang rosak.Penyakit ini disebarkan melalui sejenis belalang hijau. Antara punca merebaknya penyakit tersebut iailah kekurangan potassium.Penyakit ini mampu menyerang keseluruhan system urat daun.Penyakit Sasar A. Penyakit psisikologikal dan nematode 1.Suhu tanah antara 10 hingga 24 darjah celcius ditapak semaian juga boleh meyebabkan penyakit karat padi.Punca-punca penyakit tersebut iailah keadaan lembap yang berpanjangan akibat hujan yang berterusan.Leptosphaeria salcinii caat.helminthosporium signmodeium cav adalah punca penyakit.Penyakit tersebut akan merebak ke bahagian pangkal padi jika padi tidak dirawat. Bintik Perang Penyakit rintik perang disebabkan sejenis kulat Helminthosporium Oryzae.Penyakit Virus A.atau menyemai biji padi ke sawah secara terus.Cendawan terus menyerang pada bahagian tengah batang geranggang menyebabkan pokok padi rebah.Malinja. C.karat padi Karat padi menyerang keseluruhan bahagian hijau padi termasuk buahnya.Ria dan Bahagia.Penyakit ini boleh didapati di seluruh Negara.Bagi menunjukkan pokok padi diserang penyakit karat padi.terdapat beberapa tanda bintik-bintik berwarna kuning pucat pada daun padi.putih atau kelabu. B.nitrogen dan silika dalam tanah.Oryzae masuk ke dalam batang padi menembusi kulit gabus dan kulit ari.Selain itu terdapat hydrogen sulfida yang meyebabkan padi mudah reput.Virus Penyakit Merah Penyakit ini wujud sejak berpuluh tahun lalu.Spora ini merebak melalui angina.

Belalang ini akan menyengat padi dan kemudian pergi ke rumpun padi yang lain dan menyebabkan penyakit merebak dengan cepat. B.Daun padi akan bergulung dan menggerekot. Antara tanda penyakit yang dapat dikesan ialah perubahan warna pada daun yang bertukar menjadi perang.Namun sekiranya virus ini telah menyarang secara serius.Semburan perlu dilakukan 3 hingga 4 kali sehari. Penyakit tersebut boleh dikawal dengan menggunakan jenis padi yang mempunyai rintangan tahan penyakit.Selain itu terdapat beberapa racun kulat untuk mengekang penyakit tersebut seperti Benlate 140 hingga 550g bahan aktif/ha.Kemudian warna hitam akan bertukar menjadi kelabu kehijauan dan lama-kelamaan akan menyebabkan daun menjadi kering. C. 3.Ini sudah pasti merugikan pesawah.padi akan menjadi hampa.Proses jangkitan ini hanya mengambil masa 24 jam sahaja dan tanda-tanda serangan hanya boleh diketahui dalam masa tujuh hingga sepuluh hari.Rintik-rintik besar yang berwarna hitam dan bujur tajam melekat pada hujung daun.Cara yang paling baik ialah mencabut anak pokok yang telah menghidap penyakit tersebut dan dibakar untuk mengelakkan daripada menular ke pokok yang lain.Bintik Perang(Helminthosporium oryzae) Penyakit Rintik Perang(Helminthosporim oryzae)pula menyerang daun-daun anak padi yang masih berada ditapak semaian.Krah (Pyricularia oryzae) Penyakit karah boleh menjangkiti bahagian daun.Jika padi mengeluarkan hasil.Penyakit Kulat A.Virus Daun Perang Virus daun perang ini berlaku disebabkan sengatan belalang hijau zig-zig.kasumin 25g bahan aktif/haHinosan 40g bahan aktif/ha dan Belaztisidin S yang disemburkan pada pokok padi sekiranya terdapat tanda-tanda awal penyakit.Lazimnya virus ini hanya dapat dikesan dalam masa 14 hingga 19 hari setelah virus menyerang.Kulat Kelopak atau Seludang Kering(Rhizoctonia Solani) Pada awalnya penyakit kulat kelopak atau seludang kering (Rhizoctonia solani) hanya menyerang bahagian luar kelopak-kelopak batang padi dan menghasilkan bintik-bintik yang .semburan racun serangga seperti sevin 85 wp. Bagi mengatasi masalah ini.batang dan bulir anak padi. B.Proses ini lazimnya berjaya kerana virus tidak boleh bertahan lama. Rintik perang menyerap ke dalam isi padi menyebabkan isi padi rosak dan menghasilkan buah yang hitam dan tidak boleh dimakan.pembakaran tanaman adalah langkah yang paling berkesan sekali.batang dan bulr anak padi.menjadi bantut dan sukar untuk membesar .Bintik-bintik bujur pada daun berwarna cokelat akan bertukar menjadi hitam.Serangan penyakit menyebabkan pucuk padi melecur dan kering. Virus ini mudah merebak apabila serangga pembawa virus dari padi yang sakit ke padi yang lain.Virus ini menyerang pangkal daun dan merebak ke bahagian atas.diazinon atau racun serangga dapat mengurangkan serangan penyakit.Penyakit ini juga menyerang buah-buah padi yang menyebabkan bintik-bintik bujur yang melekat pada sekam padi dan berwarna hitam.

Ini menyebabkan batang padi menjadi benkang-benkok.Namun begitu penyakit tersebut mungkin disebabkan oleh sejenis serangga yang dikenali sebagai Nilapavarata lugens.Selain itu daun padi menjadi pendek. Ulat Pemakan Daun Terdapat tiga jenis ulat yang memakan daun. ulat ratus. Kawalan boleh dilakukan dengan menyembur racun serangga untuk mencegah serangga pembawa penyakit terus membiak.Penyakit merah dibawa oleh serangga seperti belalang. Ekoran daripada penyakit tersebut.Lazimnya pokok yang terkena serangan penyakit ini akan terbantut. ulat gulung dan ulat hampung.padi kurang menghasilkan buah. SERANGAN SERANGGA PEROSAK Terdapat pelbagai jenis serangga menjadi musuh padi. Penyakit ini mula dikesan di petak semaian percubaan di Bukit Merah. pertumbuhan anak padi akan . 4.Ini disebabkan belum ada racun kulat yang benar-benar berkesan untuk menanganinya. Lazimnya ruas-ruas padi juga menjadi rapat dan di bahagian bawah akan bercabang dan mempunyai banyak dahan.Penyakit Psikologikal dan Nematod Witches Broom adalah penyakit yang belum mempunyai bukti asal penyakit dan cara jangkitan itu merebak.Penyakit Merah Penyakit merah boleh dikesan dengan mudah sejak awal serangan.Kebanyakan buah padi pula akan menjadi hampa.besar.Tanda-tanda penyakit tersebut boleh dikesan apabila pokok padi menjadi bantut dan berbentuk seperti rumpun rumput yang besar. Oleh itu agak sukar untuk mengawal serangan serangan yang dilakukan serangga tersebut.Serangan awal menunjukkan daun pertama dan kedua mempunyaibintik-bintik berwarna kuning pucat. i. Pengawalan yang terbaik ialah dengan kaedah kultur iaitu membakar kesemua padi yang telah diserang penyakit.Penyakit tersebut lebih menyerupai serangan virus.Pada peringkat inilah daun dan batang padi boleh melecur dan pokok akan mati.Seberang Perai. Lazimnya. Ulat ini akan mengikis dan memakan daun anak anak padi yang muda. Ulat ratus atau ulat ribu (Spodoptera auritia Boisd) adalah ulat yang menyerang anak anak pokok padi yang masih di tapak semaian.Penyakit ini mudah untuk ditangani dengan cara mencabut tumbuhan yang berpenyakit dan dibakar.runcing di bahagian hujung dan tirus.Kemudian bimtik hijau akan bertukar menjadi hitam dan kering.Lazimnya penyakit padi ini sukar dikesan dan hanya diketahui pada peringkat akhir.Adalah lebih baik sekiranya padi yang terkena penyakit dimusnahkan untuk mengelak kerugian yang besar. Antaranya.kutu beruang atau melompat daun hijau. Oleh sebab itu. D. serangga ini menyerang pada waktu malam.Selain itu terdapat akar-akar rumput yang melekat pada ruas-ruas pokok padi.

Ulat pasak membiak dengan begitu cepat dan boleh menyebabkan tanaman mati sebelum menghasilkan buah. Ulat ini memakan dan mengerat daun padi untuk membuat sarang. Cara mengatasi serangga bena perang ini ialah dengan melakukan semburan racun serangga. Hisapan yang dilakukan pianggang akan menyebabkan padi menjadi hampa. Semburan racun serangga tersebut ialah jenis Furadan 3G pada kadar sukatan 19g/ha atau jenis racun Sevin 85% (Carbaryl). pasak perang dan pasak samar. . Serangan yang serius akan menyebabkan daun menjadi kering dan layu. Taburan perlu dibuat dua minggu selepas menyemai dan tiga minggu selepas mengubah. Selain itu boleh menggunakan Bidrin 24% dengan kadar sukatan satu sudu besar yang dimasukkan kedalam 22. b. Ulat hampung (Nymphula deputalis Guenee) pula hidup di dalam satu gulungan serpihan daun padi. bertelur dan menetas pada daun daun padi. Terdapat empat jenis ulat pasak yang sering menyerang padi iaitu ulat pasak hitam. Pokok padi akan mudah kekeringan apabila cecair yang diserap dari akar akan kering di bahagian pangkal akibat disedut oleh kutu beruang. Gulungan dan dijadikan tempat tinggal. Serangga ini mudah membiak dan mampu memusnahkan pokok padi. Bena Perang Bena perang adalah sejenis serangga yang berbahaya. a. Racun ini perlu ditaburkan diseluruh tapak semaian pada kadar 19kg/ha. Jika jumlah ulat banyak menyebabkan pokok padi akan cepat mati dan sukar untuk hidup.6 liter air untuk sehektar yang perlu disemburkan 7 minggu selepas mengubah.5 liter untuk sehektar tanah. Pianggang pula suka menghisap cecair sabtan padi (susu) yang baru berisi.8 kg untuk dicampurkan dengan 181. Semburan di peringkat awal boleh menyelamatkan padi daripada mengalami kerosakan yang teruk.terbantut dan akan menjadi mati sekiranya tiada daun lagi pada anak pokok tersebut. pertumbuhan pokok padi akan terencat dan menyebabkan pokok padi terhidrat. Ini sudah pasti mengurangkan hasil padi. Serangga lelompat daun hijau ini menghisap cecair daun padi hingga kering.7 liter air untuk semburan sehektar tanah. pasak kunig. Serangga Penghisap Daun Serangga lelompat daun hijau amat berbahaya terutama kepada anak pokok yang baru tumbuh. Ulat Pengorek Batang Ulat pasak ialah ulat yang mengorek batang. Akibatnya. Ulat ini mengorek masuk ke dalam upih daun padi dan memakan tisu tisu dalam batang dan daun padi. Ulat ini akan memakan daun hijau dan kemudian akan rosak dan sukar untuk melakukan proses fotosintesis. Kawalan boleh dilakukan dengan menggunakan semburan racun serangga Agerocide 26DP(BHC) dalam kadar 1. Kutu beruang juga menghisap cecair pohon terutama di pangkal pokok. c. Bagi menangani masalah ini pelbagai jenis racun serangga yang digunakan. Semburan perlu dilakukan pada tiap tiap minggu. Gammaxane 20E (BHC) pula dicampurkan empat sudu besar kedalam 22. Ulat gulung (Cnaphapcrocis medinalis Boisd) adalah ulat yang menyebabkan daun pokok padi menggulung. Antaranya ialah Furadan 3G (Carcofuran) yang berbentuk butiran. Daun padi yang diserang oleh bena perang mudah menjadi kering dan melecur.

Lazimnya. adalah menjadi kewajipan pesawah supaya membuang lalang dengan cara mencabut. segala zat yang diperlukan padi akan diserap lalang. Tumbuhan Liar Tumbuhan liar merangkumi pelbagai spesies tumbuhan yang hidup dikawasan sawah. Bagi menangani masalah ini.tumbuhan ini tumbuh di atas batas dan di tepi sawah. Lazimnya. Tumbuhan liar yang bersaiz besar akan menghalang cahaya matahari daripada mengenai pokok padi. Lalang Lalang adalah sejenis tumbuhan liar yang banyak tumbuh di kawasan penanaman padi. Oleh itu. PENANAMAN PADI DI MALAYSIA . menyebabkan padi terbantut. Tumbuhan akan menjalar dan memasuki petak sawah. Lalang mempunyai bentuk dan spesies yang sama seperti padi. Walaupun pada umumnya tumbuhan liar tidak mempunyai tanaman padi tetapi mengganggu kesuburan padi. Lalang 2. cara yang terbaik adalah menebas dan menebang tumbuhan liar supaya mati. Tumbuhan ini tumbuh diatas batas dan ditepi sawah. 2. Kesannya anak padi akan mengunibg dan terbantut. Antaranya. penanaman padi juga boleh musnah atau rosak disebabkan factor lain. Sekiranya jumlah pokok menjalar banyak. tanaman padi dapat tumbuh dengan baik. Ini menyebabkan cahaya matahari tidak menembusi anak pokok padi yang sedang membesar. Lalang yang hidup dengan subur akan membunuh dan menutupi pokok padi. Cara ini dapat mematikan tumbuhan tersebut. Tumbuhan liar mempunyai kawasan yang lebih besar daripada padi.oleh itu tumbesaran padi terbantut.pesawah perlu menghapuskan pokok menjalar dengan cara mencabut hingga ke bahagian akar. oleh itu adalah sukar untuk mengenal pasti lalang dan padi sekiranya tidak mempunyai kemahiran menanam padi. 3. lalang akan tumbuh di atas ban atau batas padi dan persekitaran sawah.TUMBUHAN PEROSAK Selain disebabkan penyakit. Tumbuhan menjalar 3. Bagi memastikan keadaan ini tidak berlaku. ancaman tanaman padi ialah : 1. Oleh itu. Tumbuhan Menjalar Selain lalang tumbuhan menjalar juga banyak terdapat di sawah. tumbuhan tersebut tumbuh di tepi petak sawah. Selain itu. Selain itu. Ini juga menjejaskan pertumbuhan padi.cara ini penting supaya tumbuhan lain tidak akan tumbuh semula dan tidak mengganggu tanaman padi. Tumbuhan ini akan menjalar dan memasuki petak sawah. Tumbuhan liar 1. Tumbuhan ini akan menjalar dan membelit pokok padi untuk mendapatkan cahaya matahari. Lalang tumbuh dengan subur seiring dengan pertumbuhan padi. ada padi menjalar yang melilit padi sehingga padi menjadi patah atau membengkok ke bawah.

Terdapat di Utara dan Timur China. lom lempung atau lempung berpasir adalah sesuai. suhu dan jumlah hujan (18 -40oC dan 1240 mm/tahun) yang cukup dan memerlukan keadaan air bertakung. pula terdapat khasnya di Asia. MR 159 dan lain-lain varieti yang telah diisytiharkan serta masih ditanam (klik untuk lihat varieti varieti padi). tanah -tanah berstruktur halus seperti lempung. kalium (>0. Selatan. MR 167. MR 185. Padi varieti baru mempunyai potensi penghasilan yang tinggi tetapi bermasalah daripada segi mutu dan kurang ketahanan terhadap perosak dan pen yakit.1 meq/100g). VARIETI YANG DISYORKAN Terdapat dua jenis padi iaitu padi tradisional (>140 hari peringkat matang) dan padi varieti baru (<135 hari peringkat matang). CEC (>20 meq/100g) dan karbon organik (2 3%).PENDAHULUAN: Pokok padi tergolong di dalam keluarga Gramineae. fosforus (>40 ppm). Oryza glaberima ditanam di Afrika dan Oryza sativa L. yang ditanam de ngan meluas. Sifat kimia tanah sawah yang subur ialah pH (5. KEPERLUAN ASAS TANAMAN: Tanaman padi memerlukan sinaran matahari. Jepun dan Korea. China. Dalam tempoh 1972-1998 terdapat 25 varieti padi baru yang telah diperkenalkan untuk penanaman dua kali setahun di Malaysia. cuma dua spesies sahaja iaitu Oryza glaberima stend dan Oryza sativa L. nitrogen (2 -3%). Pakistan Tengah. Varieti-varieti yang sesuai mempunyai ciri -ciri berikut:y y y y y y Tahan penyakit karah Tahan gangguan di peringkat anak semai Sederhana tinggi dan pokok tumbuh tegak Tidak mudah rebah Masak serentak Tidak mudah relai supaya sesuai untuk penuaian menggunakan jentera. Disyorkan . bertempoh matang panjang.0 -6. pokok tinggi serta mudah rebah dan kurang gerakbalas terhadap baja. Oleh itu. Oryza sativa L. Australia dan Amerika. Ciri-ciri utama varieti padi yang disyorkan masakini ialah MR 84. Walau bagaimanapun. varieti ini mempunyai keistimewaan dari segi citarasanya yang sed ap. Manakala varieti padi tradisional pula amat peka terhadap fotokala.0). lempung berkelodak. Taiwan dan Asia Tenggara. Penggunaan biji benih yang berkualiti merupakan satu langkah penting dalam pakej penanaman padi kerana ia dapat menjamin pengeluaran hasil yang tinggi. Terdapat di Indonesia. India. Terdapat 19 spesies padi. boleh dibahagikan kepada tiga sub -spesies iaitu:Indica Japonica Javanica - Terdapat di Sri Lanka.

Penyediaan anak semai perlu dijalankan sebelum anak semai diubah ke sawah. Bagi tabur terus kering pembajakan pertama dilakuk an dalam keadaan kering dan seterusnya dijalankan dengan berulang -ulang sehingga tanah menjadi halus serta rata. Seterusnya tapak ditambak setinggi kira -kira 5-10 cm dari paras biasa dan diratakan. Semburan racun rumpai 17-23 hari sebelum menanam. (ii) Menanam menggunakan jentera penanam Boleh diamalkan terutama di kawasan di mana tabur terus tidak boleh diamalkan serta bagi kawasan yang mengalami masalah padi angin (klik lihat . Anak padi ditanam tegak dan tidak terlalu dalam supaya pengeluaran tunas tidak terganggu. iaitu: y Sistem Mengubah Melibatkan penanaman secara manual ataupun dengan menggunakan jente ra penanam. iaitu samada sistem tabur t erus kering. Kerja-kerja pembajakan akan mudah j ika penyemburan racun rumpai (paraquat) pada kadar tidak lebih dari 2 liter/ha dijalankan terlebih dahulu. sistem tabur terus basah atau sistem mengubah. Pembajakan III (basah) dan meratakan tanah 1 hari sebelum menanam. Ia melibatkan dua cara penanaman iaitu: (i) Menanam secara manual Dalam sistem mengubah memerlukan penyediaan tapak semaian yang dipilih di kawasan yang agak tinggi dari keadaan sekeliling. Tanah dibajak 2 kali iaitu pert ama untuk mendapatkan keadaan permukaan tanah yang baik. SISTEM MENANAM Terdapat dua sistem penanaman padi. Jarak tanaman tidak melebihi 25 cm x 25 cm untuk hasil optimum. Kerja-kerja penyediaan tanah adalah berbeza bagi sistem tabur terus kering dan tabur terus basah. Lebar tapak biasanya 1 -2 meter dan panjangnya pula bergantung kepada kemudahan untuk mengurus air. Anak padi ditanam mengikut barisan untuk menyenangkan kerja -kerja pengurusan kelak. Semasa kerja-kerja merata tanah dilakukan maka tidak perlu keadaan air hingga ke tahap 10 cm. membajak dengan jentera adalah sukar. 2. Pembajakan II (kering atau basah) 7 -10 hari sebelum menanam 3. Pembajakan I (kering) dilakukan 27 hari sebelum menanam. Adalah memadai dengan sekali pembajakan dijalankan semasa musim hujan sekiranya terdapat kawalan rumpai yang memuaskan sebelum dan selepas penyediaan tanah. Dalam sistem mengubah pada amnya terdapat tiga peringkat pembajakan yang perlu dilaksanakan. Pada keadaan air bertakung (10 -30 cm). AMALAN KULTUR Penyediaan tanah untuk sistem tanaman padi adalah berbeza kerana ia bergantung kepada jenis sistem yang digunakan. iaitu: 1. Tiap-tiap lubang ditanam seb anyak 2-3 pokok.menggunakan biji benih b erkualiti dalam kategori biji benih padi sah kerana telah menepati Malaysian Standard MS 469 -1993.

ditakung dalam lot sawah dan disalir keluar ke dalam parit pada masa tertentu. dimana air dibekal dari tali air. cara menanam dan musim penanaman. Kadar benih yang disyorkan ialah 50 kg/hektar. Media semaian disediakan dengan campuran 50% sekam padi terbakar dan tebal media ialah 2-2.5 cm dipadatkan. Semaian dijaga sehingga 15 hari atau tinggi semaian diantara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam. Bagi tanaman secara tabur terus. Baja yang digunakan di dalam skim baja subsidi ialah baja campuran dan baja urea. Benih terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan selama 48 jam untuk memudahkan percambahan. PEMBAJAAN Diantara perkara penting yang perlu diberi perhatian di dalam pembajaan tanaman padi ialah kadar dan masa pembajaan dilakukan.08. Bagi serak kering pula. Benih pracambah ditabur dalam kotak semai khas dengan kadar 200 g/kotak. baja urea digunakan pada peringkat semaian iaitu seba nyak 45-50 g/meter persegi 15 hari selepas benih ditabur. Biji benih pracambah hendaklah ditabur sejurus selepas s elesai kerja-kerja penyediaan tapak. kadar 80 N: 30 P 205:20K 2O telah disyorkan bagi kawasan pantai barat dan kadar 80 N:40P 205:20K 2 O bagi kawasan di pantai timur. PEMILIHAN BENIH TANAMAN Disyorkan menggunakan biji benih sah keluaran Jabatan Pertanian.ulasan mengenai padi angin) dan juga sesuai bagi kawasa n yang kekurangan tenaga kerja. Tabur terus serak basah diamalkan secara mel uas sekarang. biji benih pracambah ditabur ke kawasan sawah kering selepas penyediaan tanah. kadar baja yang digunakan ialah 100 N:40P 205 :30K 2O bagi semua kawasan. pembajaan pertama terdiri dari baja campuran NPK manakala baja kedua dan ketiga ialah baja N sahaja. Bagi kedua-dua sistem ini kadar biji benih yang disyorkan ialah 60 kg/hektar. Pada kebiasaannya. y Sistem Tabur Terus Sistem tabur terus iaitu serak basah dan serak kering. Manakala bagi biji benih yang dikeluarkan oleh petani. Benih yang telah bercambah ditabur terus ke kawasan sawah dalam keadaan tepu. Untuk kedua-dua kaedah tanaman ini. Masa membaja bergantung kepada varieti padi. PENGURUSAN AIR Sistem pengairan terkawal di kawasan jelapang padi. Semaian dibiar bercambah 2 -3 hari dan kemudian dipindah ke rak t akungan untuk direndam. Pengambilan baja oleh tanaman juga bergantung kepada tahap kesuburan tanah termasuk faktor fizikal dan kimia tana h bagi sesuatu kawasan. Hanya biji benih yang tenggelam sahaja yang digunakan sebagai biji benih. Tanah kemudiannya akan dipadatkan selepas benih ditabur. Sistem ini . Bagi kaedah mengubah. Mengubah dengan menggunakan jentera penanam memerlukan anak semai dalam kotak khas. Pembajaan di sawa h dilakukan sebanyak 3 kali untuk cara mengubah dan tabur terus. ianya perlu dipilih melalui tapi san dengan menggunakan bancuhan air garam yang boleh menimbulkan sebiji telur ayam yang nilai ketumpatan bandingannya 1. Bagi tanaman secara mengubah. pembajaan tanaman padi dilakukan secara menabur secara manual dan jarak taburan setiap lemparan ialah tiga meter.

Paras air semasa mengubah adalah diantara 5 -10 cm dan dibiarkan pada paras tersebut sehingga peringkat membeku dan matang di mana semua air disalir keluar jika boleh Tanaman hendaklah dijadualkan supaya peringkat pembiakan pokok tidak bertepatan dengan musim kemarau dan tanah asid sulfat hendaklah sentiasa ditenggelami air sepanjang masa pertumbuhan sehingga selepas peringkat membeku dan matang. y Pengurusan air bagi sistem tabur terus: Pengurusan air perlu dilaksanakan dengan rapi bagi mendapatkan kesan yang baik untuk persediaan tanah. keperluan pengiaran pada puratanya ialah satu cusec/30ha. peringkat pertumbuhan padi dan sistem tanaman yang diamalkan. bunting dan terbit. Manakala pembuangan air juga kritikal pada tempoh 20 hari sebelum menuai. Dapat mengelakkan pembaziran air. Kawalan paras air di sawah adalah kritikal bagi sistem penanaman padi. peratus pertumbuhan padi. Berikut menunjukkan paras air 10 cm adalah kritikal bagi memenuhi keperluan preingkat pertumbuhan iaitu seleaps mengubah dan tabur terus. pembentukan bulir. jangkamasa pratepu padi peringkat permulaan musim hendaklah dikurangkan sehingga 3 -4 hari iaitu setakat cukup untuk tanah menjadi tepu. Memudahkan mekanisasi ladang. Pengurusan air yang berkesan mengambilkira keperluan air di sawah mengikut peringkat penyediaan tanah. keseragaman pertumbuhan padi dan kawalan rumpai. Bagi kebanyakan kawasan padi. Bekalan air ke sawah adalah terhad. beranak aktif. kawalan rumpai dan kawalan perosak. Keadaan tanah yang sesuai untuk ditabur biji benih adalah .memerlukan batas ladang untuk menakung air di dalam lot sawah dan parit ladang untuk menyalirkan air keluar aras tan ah yang rata. Diantara faedah -faedah pengurusan air y ang sempurna adalah seperti berikut: y y y y Menjamin bekalan air yang cukup mengikut jadual persawahan. tetapi bekalan air diteruskan dari hari ke 40 -115. iaitu meningkatkan kecekapan dan hasil. Hari Selepas Tabur 30 40 60 70 80 100 115 130 Peringkat Tumbesaran Padi Selepas mengubah/tabur terus Beranak aktif Beranak tidak aktif Pembetukan butir Bunting Terbit dan bersusu Membeku dan matang Tuai Tahap Keperluan Air Amat mustahak Mustahak Mustahak Mustahak Amat mustahak Amat mustahak Tidak mustahak Tidak mustahak Kawasan Paras Air (cm) 10 10 10 10 10 10 0 0 TEKNIK PENGURUSAN AIR y Teknik pengurusan air bagi sistem mengubah: Bagi penjimatan air. Paras air kemudian dibiarkan di pa ras minimum (3-5 cm) bagi memudahkan pergerakan jentera. Membantu pertumbuhan pokok melalui keberkesanan pembajaan.

air yang berlebihan hendaklah disalirkan keluar. sepat dan lampan jawa secara intergrasi di dalam sawah dapat mengawal serangan serangga.1 ha (1/3 ekar) sejam. PENGURUSAN PEROSAK Satu pendekatan pengurusan kawalan perosak yang menggabungkan aktiviti pertanian. di mana ia tulen dan tidak berpenyakit akan dapat mencegah kejadian rumpai dan serangan penyakit bawaan biji benih. tetapi ia hanya boleh menuai seluas 0. iaitu: y Penggunaan Varieti Rintang Penggunaan biji benih tulen yang menepati Standard Minimum Biji Benih. Biasanya padi elok dituai dalam m asa 35 hari selepas 50% dari pokok-pokok mengeluarkan tangkai -tangkai padi. Terdapat juga mesin -mesin penuai lengkap yang kecil dan ringan iaitu 'mini combine' yang juga boleh menuai. y y y . biji -biji padi lerai dan juga kerosakan oleh musuh-musuh dan penyakit -penyakit. Air disalir keluar 1 -2 hari sebelum menabur benih dan sekiranya terpaksa menabur di dalam sawah yang sudah dimasuki air. Penggunaan Musuh Semulajadi Musuh semulajadi membantu membunuh perosak -perosak tanaman adalah labah labah. Paras air sentiasa ditakung pada ketinggian 5-10 cm dan dibuang 15 -20 hari sebelum menuai bergantung kepada jenis tanah dan kecekapan saliran.tanah yang rata. Amalan Kultura Penyediaan tanah yang sempurna termasuk meratakan t anah dan pengurusan air yang berkesan. Kurangkan gangguan yang mengocak air kerana ini akan memberi kesan buruk pada percambahan dan pertumbuhan pokok. Kawalan Perosak Secara Biologi Ternakan ikan seperti ikan keli. satu hektar sawah boleh menam pung diantara 3000 -4000 ekor anak ikan. MEMUNGUT HASIL Padi mesti dituai seelok padi masak. Hanya di kawasan yang menanam padi secara kecil -kecilan padi dituai dengan 'ketam' padi. Bekalan air yang berterusan adalah perlu sekiranya biji benih kering ditabur di atas tanah kering untuk mendapatkan percambahan dan seterusnya pertumbuhan pokok yang memuaskan. membanting dan membersihkan hasil padi sekaligus. Air pada mulanya dimasukkan ke sawah dan dibiarkan pada ketinggian 10 cm semasa pemutaran basah. Dengan mengambil faktor -faktor ekosistem sawah. Kelewatan menuai boleh menyebabkan kekurangan hasil kerana pokok -pokok padi akan rebah. Biasanya padi dituai dengan jentuai (combine harvester). Kumbang Coccinella arcuta makan serangga perosak khususnya anak dan ibu bena perang sementara kumbang Pyrtorhinus lividipennis memusnahkan telur bena perang manakala labah -labah memerangkap serangga perosak. Coccinella arcuta dan lain -lain. pepatong dan kumbang -kumbang seperti Casnoide interstitialis. moluska dan rumpai serta mengurangkan penggunaan racun. kawalan biologi dan penggunaan kimia secara bijaksana dan terhad. Kemudian biji -biji padi dileraikan dengan cara membanting tangkai -tangkainya ke dalam tong pembanting. lembab dan paras air pula boleh diturunnaikkan mengikut pertumbuhan pokok.

Karah Padi (Pyricularia oryzae) 2. Hawar Anak Benih 7. Penyakit Merah Virus 8. Bakanae (Gibberella fujikuroi = Fusarium moniliforme) 10.Ikan boleh dituai selepas berumur 60 hari. padi tumpah dan juga merupakan sumber protin dalam kehidupan harian pesawah. sekiranya populasi perosak atau kejadian penyakit melebihi paras tersebut. y PENYAKIT UTAMA TANAMAN PADI 1. Bulir Hitam (Ustilagioide virens) 5. Hawar Daun Bakteria (Xanthomonas oryzae) 4. Penyakit Bintik Perang (Drechslera oryzae) 6. Jalur Daun Bakteria (Zanthomonas ory zicola) 9. Hawar Seludang (Thanatephorus cucumeris = Rhizoctonia solani) 3. y Penternakan Itik Muscovy Secara Intergrasi Dapat mengawal masalah rumpai sawah. Penggunaan Racun Perosak Secara Betul Penggunaan racun perosak adalah dibenarkan jika ia melebihi tahap tindakan kawalan. Lelompat Padi Bena Berang dan Bena Putih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->