P. 1
RPH PSV tahun 1(membentuk dan membuat binaan)

RPH PSV tahun 1(membentuk dan membuat binaan)

|Views: 1,250|Likes:
Published by Mohd Zamani Mnp

More info:

Published by: Mohd Zamani Mnp on Mar 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2015

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Matapelajaran Kelas Masa Tarikh Bil.murid Bidang Tajuk Teknik Pengetahuan Sedia ada : Pendidikan Seni Visual : 1 Baiduri : 8.30pagi- 9.30 pagi : 20 Ogos 2010 : 30 orang : Membentuk dan membuat binaan : Topi saya : Tamplan dan guntingan : 1).Murid biasa melihat topi 2).Murid pernah memakai topi. Objektif pembelajaran Di akhir pembelajaran murid dapat :

1) Menyatakan konsep membentuk dan membuat binaan 2) Menyatakan cara-cara menghasilkan topi menggunakan teknik tampalan dan guntingan kertas. 3) Menghasilkan topi menggunakan teknik tampalan dan guntingan kertas. 4) Menyedari bahawa bentuk topi boleh dihasilkan dengan menggunakan teknik tampalan dan guntingan kertas. KBKK : Menilai,mengenalpasti, membanding beza dan menghubangkaitkan, : Kekemasan,kebersihan,menghargai,estetika,sabar dan tekun.

Penerapan nilai

Alat bantu mengajar : Sukatan Pelajaran PSV KBSR,Buku Sumber Guru PSV sekolah rendah & Rancangan Tahunan PSV KBSR Tahun 4 Alat bahan : Pembaris,gunting,pensil 2B. : Kertas warna,lidi,gam,benang, kad manila ,reben

lidi. 2) Guru membuat demontrasi dihadapan murid. benang. Contoh gambar atau paparan LCD Langkah 1 Penyampaian (5 MINIT) Penerangan tajuk.teku n dan berhati-hati . Bahan: Kertas warna.bersabar.alat dan bahan 1) Guru menerangkan tentang tajuk pelajaran Guru menunjukkan hasil kerja yang telah siap kepada murid.membanding beza.LANGKAH /FASA/MASA SET INDUKSI (3 minit) ISI PELAJARAN AKTIVITI P&P ALAT/CATATAN Pengenalan konsep -Murid dapat mengenalpasti pelbagai bentuk topi 1) Guru bersoal jawab dengan murid tentang penggunan topi mengikut kesesuai cuaca ataupun pada jamuan hari lahir.gam. Alat : Pembaris. pensil 2B.gunting.Kemudian jadikan kad manila tersebut bentuk bulat dengan menggunakan jangka lukis yang KBKK: Menilai. 2) Guru menerangkan alat dan bahan yang perlu digunakan menghasilkan topi.reben Langkah 2 (15 minit) Penerangan dan demontrasi 1) Guru menerangkan cara membuat topi menggunakan teknik tampalan dan guntingan.mengenalpas ti. Nilai: Menghargai estetika. 2) Guru meminta murid melakonkankan aksi berdasarkan cuaca dan majlis.kad manila . Langkah 1: Sediakan sehelai kad manila.

Langkah 4: Hias topi dengan corak yang menarik 1) Guru memberi arahan kepada murid 2) Murid membuat topi menggunakan pelbagai warna mengikut kreativiti masingmasing. Kemudian. 3) Guru membantu dan memantau setiap pergerakan dan aktiviti murid.diberikan olh guru.bersabar dan tekun dalam menghasilkan topi.tebuk dua lubang untuk diletakkan benang pada bahagian kanan dan kiri topi. 4) Guru membimbing murid dalam memgemas kini topi yang telah siap dibuat. Langkah 3: Letakkan gam untuk mencantum kertas menjadi bentuk kon. 5) Murid akan menghias topi dengan Langkah 3 (25 minit) Aktiviti murid KBKK Menilai Nilai : Menghargai estetika. Langkah 2: Tandakan titik pada bahagian tengah bulat dan gunting sedikit untuk membentukkan topi menjadi bentuk kon. .

kekemasan.susun atur corak dan warna yang dipilih Guru memaklumkan kepada murid bahawa karya mereka boleh digunakan untuk jamuan hari lahir atau pada waktu panas.meng enalpasti Berfikir secara kreatif .nilai estetika dan refleksi 1) Beberapa hasil kerja dipamerkan seperti paling cantik dan kurang cantik.Kesabaran .bekerjasa ma.ketelitian dan menghargai nilai estetika. 2) Murid menilai hasil karya rakan dari segi kekemasan. Intepersonal Nilai: Ketekunan. Penutup (5minit) Pengukuhan KBKK:Menilai.kritikan seni. Langkah 4 Penilaian (10 minit) Sesi apresiasi.meletakkan reben dan sebagainya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->