EUTANASIA .

. orang sakit jiwa atau pesakit yang tiada harapan untuk disembuhkan. ‡ Eutanasia difahami sebagai mercy killing. iaitu bunuh atas belas kasihan.suatu perbuatan mematikan seseorang yang menanggung azab penyakit yang tidak dapat disembuhkan lagi atas dasar perikemanusiaan supaya pesakit tersebut tidak berpanjangan mengalami azab.Definisi Eutanasia ‡ Kamus Dewan . untuk mengurangi penderitaan terhadap anak cacat.

Jenis-jenis Eutanasia ‡ Eutanasia Aktif ‡ Eutanasia Pasif ‡ Eutanasia Secara Sukarela ‡ Eutanasia Bukan Sukarela .

biasanya dibantu oleh doktor  Suntikan Dadah  Pemberian pil aman .Eutanasia Aktif ‡ Tindakan mempercepatkan kematian.

. kaedah kebuluran dan penyahhidratan.Eutanasia Pasif ‡ Tidak secara langsung untuk mengakhiri kehidupan seseorang pesakit. ‡ Memberhentikan pemberian rawatan yang dapat memanjangkan hayat hidup pesakit ‡ Contoh: kaedah penyekatan sokongan hidup. kaedah penyekatan prosedur perubatan.

meminta untuk menanggalkan alat bantuan hidup atau memohon untuk mendapatkan suntikan mati. .Eutanasia Secara Sukarela ‡ Atas permintaan pesakit ‡ Pesakit boleh menolak rawatan lanjutan.

. contohnya orang yang mengalami koma.Eutanasia Bukan Sukarela ‡ Pesakit tidak mampu menyampaikan keiginannya. ‡ Keputusan diletakkan pada ahli keluarga pesakit Terri Schiavo yang berada dalam keadaan vegetatif selama 15 tahun. menjalani eutanasia atas permintaan suaminya yang disetujui oleh pengadilan.

Punca-punca Melaksanakan Eutanasia ‡ Mengakhiri penderitaan pesakit dan ahli keluarganya ‡ Mengurangkan beban kewangan ahli keluarga .

. ‡ Pesakit dapat terbebas daripada mengalami kesengsaraan untuk menahan rasa sakit yang amat kritikal ‡ Dari segi ahli keluarga. konflik keluarga. dan putus asa merupakan beban emosi pada mereka ‡ Penderitaan ditamatkan lebih awal mengikuti penamatan hayat pesakit. perasaan ditinggalkan.Mengakhiri penderitaan pesakit dan ahli keluarganya ‡ Tindakan eutanasia dikatakan sebagai suatu tanda kasih sayang terhadap pesakit yang menderita. perasaan depresi.

beban kewangan ahli keluarga dapat diringankan. .Mengurangkan beban kewangan ahli keluarga ‡ Beban kewangan atas membiayai kos perubatan memang berat terutamanya kebanyakan individu cenderung mendapatkan rawatan daripada hospital swasta ‡ Melalui eutanasia terhadap pesakit yang tiada harapan untuk disembuhkan.

Kesan-kesan Perlaksanaan Eutanasia ‡ Menimbulkan persoalan legalisasi eutanasia ‡ Menimbulkan rasa bersalah pada ahli keluarga .

Menimbulkan persoalan legalisasi .

ahli keluarga pesakit yang membuat keputusan samaada untuk menamatkan riwayat pesakit melalui eutanasia.Timbul rasa bersalah pada ahli keluarga ‡ Dalam kes eutanasia bukan sukarela. ‡ Namun. mereka mungkin berasa menyesal dan timbulnya rasa bersalah atas si mati ‡ Ahli keluarganya digelar sebagai pembunuh dan tidak bertimbang rasa atas keadaan pesakit. .

Langkah-langkah Mengatasi Eutanasia ‡ Perkembangan kecanggihan perubatan ‡ Mendapatkan bantuan kewangan .

masalah penyakit tanpa penawar tentu dapat diselesaikan pada suatu hari nanti. ‡ Dengan usaha para saintis yang berterusan. .Perkembangan kecanggihan perubatan ‡ Teknologi perubatan telah membawa harapan kepada pesakit. ‡ Pesakit tidak harus melepaskan harapan untuk meneruskan hayat mereka.

Mendapatkan bantuan kewangan ‡ Ahli keluarga pesakit boleh mengutip derma daripada orang ramai melalui pihak media. ‡ Pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital swasta boleh menukar ke hospital kerajaan yang juga berupaya untuk membekalkan perubatan yang rapi dan baik. .

The Suicide Tourist .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful