EUTANASIA .

Definisi Eutanasia ‡ Kamus Dewan . untuk mengurangi penderitaan terhadap anak cacat. ‡ Eutanasia difahami sebagai mercy killing. iaitu bunuh atas belas kasihan.suatu perbuatan mematikan seseorang yang menanggung azab penyakit yang tidak dapat disembuhkan lagi atas dasar perikemanusiaan supaya pesakit tersebut tidak berpanjangan mengalami azab. . orang sakit jiwa atau pesakit yang tiada harapan untuk disembuhkan.

Jenis-jenis Eutanasia ‡ Eutanasia Aktif ‡ Eutanasia Pasif ‡ Eutanasia Secara Sukarela ‡ Eutanasia Bukan Sukarela .

Eutanasia Aktif ‡ Tindakan mempercepatkan kematian. biasanya dibantu oleh doktor  Suntikan Dadah  Pemberian pil aman .

Eutanasia Pasif ‡ Tidak secara langsung untuk mengakhiri kehidupan seseorang pesakit. kaedah kebuluran dan penyahhidratan. . kaedah penyekatan prosedur perubatan. ‡ Memberhentikan pemberian rawatan yang dapat memanjangkan hayat hidup pesakit ‡ Contoh: kaedah penyekatan sokongan hidup.

. meminta untuk menanggalkan alat bantuan hidup atau memohon untuk mendapatkan suntikan mati.Eutanasia Secara Sukarela ‡ Atas permintaan pesakit ‡ Pesakit boleh menolak rawatan lanjutan.

‡ Keputusan diletakkan pada ahli keluarga pesakit Terri Schiavo yang berada dalam keadaan vegetatif selama 15 tahun.Eutanasia Bukan Sukarela ‡ Pesakit tidak mampu menyampaikan keiginannya. contohnya orang yang mengalami koma. . menjalani eutanasia atas permintaan suaminya yang disetujui oleh pengadilan.

Punca-punca Melaksanakan Eutanasia ‡ Mengakhiri penderitaan pesakit dan ahli keluarganya ‡ Mengurangkan beban kewangan ahli keluarga .

perasaan depresi. . ‡ Pesakit dapat terbebas daripada mengalami kesengsaraan untuk menahan rasa sakit yang amat kritikal ‡ Dari segi ahli keluarga. konflik keluarga. dan putus asa merupakan beban emosi pada mereka ‡ Penderitaan ditamatkan lebih awal mengikuti penamatan hayat pesakit. perasaan ditinggalkan.Mengakhiri penderitaan pesakit dan ahli keluarganya ‡ Tindakan eutanasia dikatakan sebagai suatu tanda kasih sayang terhadap pesakit yang menderita.

Mengurangkan beban kewangan ahli keluarga ‡ Beban kewangan atas membiayai kos perubatan memang berat terutamanya kebanyakan individu cenderung mendapatkan rawatan daripada hospital swasta ‡ Melalui eutanasia terhadap pesakit yang tiada harapan untuk disembuhkan. . beban kewangan ahli keluarga dapat diringankan.

Kesan-kesan Perlaksanaan Eutanasia ‡ Menimbulkan persoalan legalisasi eutanasia ‡ Menimbulkan rasa bersalah pada ahli keluarga .

Menimbulkan persoalan legalisasi .

ahli keluarga pesakit yang membuat keputusan samaada untuk menamatkan riwayat pesakit melalui eutanasia.Timbul rasa bersalah pada ahli keluarga ‡ Dalam kes eutanasia bukan sukarela. mereka mungkin berasa menyesal dan timbulnya rasa bersalah atas si mati ‡ Ahli keluarganya digelar sebagai pembunuh dan tidak bertimbang rasa atas keadaan pesakit. . ‡ Namun.

Langkah-langkah Mengatasi Eutanasia ‡ Perkembangan kecanggihan perubatan ‡ Mendapatkan bantuan kewangan .

. masalah penyakit tanpa penawar tentu dapat diselesaikan pada suatu hari nanti. ‡ Dengan usaha para saintis yang berterusan. ‡ Pesakit tidak harus melepaskan harapan untuk meneruskan hayat mereka.Perkembangan kecanggihan perubatan ‡ Teknologi perubatan telah membawa harapan kepada pesakit.

Mendapatkan bantuan kewangan ‡ Ahli keluarga pesakit boleh mengutip derma daripada orang ramai melalui pihak media. ‡ Pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital swasta boleh menukar ke hospital kerajaan yang juga berupaya untuk membekalkan perubatan yang rapi dan baik. .

The Suicide Tourist .