EUTANASIA .

iaitu bunuh atas belas kasihan. untuk mengurangi penderitaan terhadap anak cacat. . ‡ Eutanasia difahami sebagai mercy killing. orang sakit jiwa atau pesakit yang tiada harapan untuk disembuhkan.Definisi Eutanasia ‡ Kamus Dewan .suatu perbuatan mematikan seseorang yang menanggung azab penyakit yang tidak dapat disembuhkan lagi atas dasar perikemanusiaan supaya pesakit tersebut tidak berpanjangan mengalami azab.

Jenis-jenis Eutanasia ‡ Eutanasia Aktif ‡ Eutanasia Pasif ‡ Eutanasia Secara Sukarela ‡ Eutanasia Bukan Sukarela .

Eutanasia Aktif ‡ Tindakan mempercepatkan kematian. biasanya dibantu oleh doktor  Suntikan Dadah  Pemberian pil aman .

‡ Memberhentikan pemberian rawatan yang dapat memanjangkan hayat hidup pesakit ‡ Contoh: kaedah penyekatan sokongan hidup. kaedah penyekatan prosedur perubatan. .Eutanasia Pasif ‡ Tidak secara langsung untuk mengakhiri kehidupan seseorang pesakit. kaedah kebuluran dan penyahhidratan.

meminta untuk menanggalkan alat bantuan hidup atau memohon untuk mendapatkan suntikan mati. .Eutanasia Secara Sukarela ‡ Atas permintaan pesakit ‡ Pesakit boleh menolak rawatan lanjutan.

Eutanasia Bukan Sukarela ‡ Pesakit tidak mampu menyampaikan keiginannya. menjalani eutanasia atas permintaan suaminya yang disetujui oleh pengadilan. . ‡ Keputusan diletakkan pada ahli keluarga pesakit Terri Schiavo yang berada dalam keadaan vegetatif selama 15 tahun. contohnya orang yang mengalami koma.

Punca-punca Melaksanakan Eutanasia ‡ Mengakhiri penderitaan pesakit dan ahli keluarganya ‡ Mengurangkan beban kewangan ahli keluarga .

konflik keluarga. . ‡ Pesakit dapat terbebas daripada mengalami kesengsaraan untuk menahan rasa sakit yang amat kritikal ‡ Dari segi ahli keluarga.Mengakhiri penderitaan pesakit dan ahli keluarganya ‡ Tindakan eutanasia dikatakan sebagai suatu tanda kasih sayang terhadap pesakit yang menderita. perasaan ditinggalkan. dan putus asa merupakan beban emosi pada mereka ‡ Penderitaan ditamatkan lebih awal mengikuti penamatan hayat pesakit. perasaan depresi.

.Mengurangkan beban kewangan ahli keluarga ‡ Beban kewangan atas membiayai kos perubatan memang berat terutamanya kebanyakan individu cenderung mendapatkan rawatan daripada hospital swasta ‡ Melalui eutanasia terhadap pesakit yang tiada harapan untuk disembuhkan. beban kewangan ahli keluarga dapat diringankan.

Kesan-kesan Perlaksanaan Eutanasia ‡ Menimbulkan persoalan legalisasi eutanasia ‡ Menimbulkan rasa bersalah pada ahli keluarga .

Menimbulkan persoalan legalisasi .

mereka mungkin berasa menyesal dan timbulnya rasa bersalah atas si mati ‡ Ahli keluarganya digelar sebagai pembunuh dan tidak bertimbang rasa atas keadaan pesakit. .Timbul rasa bersalah pada ahli keluarga ‡ Dalam kes eutanasia bukan sukarela. ‡ Namun. ahli keluarga pesakit yang membuat keputusan samaada untuk menamatkan riwayat pesakit melalui eutanasia.

Langkah-langkah Mengatasi Eutanasia ‡ Perkembangan kecanggihan perubatan ‡ Mendapatkan bantuan kewangan .

. ‡ Dengan usaha para saintis yang berterusan.Perkembangan kecanggihan perubatan ‡ Teknologi perubatan telah membawa harapan kepada pesakit. ‡ Pesakit tidak harus melepaskan harapan untuk meneruskan hayat mereka. masalah penyakit tanpa penawar tentu dapat diselesaikan pada suatu hari nanti.

Mendapatkan bantuan kewangan ‡ Ahli keluarga pesakit boleh mengutip derma daripada orang ramai melalui pihak media. . ‡ Pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital swasta boleh menukar ke hospital kerajaan yang juga berupaya untuk membekalkan perubatan yang rapi dan baik.

The Suicide Tourist .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful