EUTANASIA .

Definisi Eutanasia ‡ Kamus Dewan .suatu perbuatan mematikan seseorang yang menanggung azab penyakit yang tidak dapat disembuhkan lagi atas dasar perikemanusiaan supaya pesakit tersebut tidak berpanjangan mengalami azab. orang sakit jiwa atau pesakit yang tiada harapan untuk disembuhkan. . untuk mengurangi penderitaan terhadap anak cacat. ‡ Eutanasia difahami sebagai mercy killing. iaitu bunuh atas belas kasihan.

Jenis-jenis Eutanasia ‡ Eutanasia Aktif ‡ Eutanasia Pasif ‡ Eutanasia Secara Sukarela ‡ Eutanasia Bukan Sukarela .

Eutanasia Aktif ‡ Tindakan mempercepatkan kematian. biasanya dibantu oleh doktor  Suntikan Dadah  Pemberian pil aman .

kaedah kebuluran dan penyahhidratan. ‡ Memberhentikan pemberian rawatan yang dapat memanjangkan hayat hidup pesakit ‡ Contoh: kaedah penyekatan sokongan hidup. . kaedah penyekatan prosedur perubatan.Eutanasia Pasif ‡ Tidak secara langsung untuk mengakhiri kehidupan seseorang pesakit.

.Eutanasia Secara Sukarela ‡ Atas permintaan pesakit ‡ Pesakit boleh menolak rawatan lanjutan. meminta untuk menanggalkan alat bantuan hidup atau memohon untuk mendapatkan suntikan mati.

menjalani eutanasia atas permintaan suaminya yang disetujui oleh pengadilan.Eutanasia Bukan Sukarela ‡ Pesakit tidak mampu menyampaikan keiginannya. ‡ Keputusan diletakkan pada ahli keluarga pesakit Terri Schiavo yang berada dalam keadaan vegetatif selama 15 tahun. contohnya orang yang mengalami koma. .

Punca-punca Melaksanakan Eutanasia ‡ Mengakhiri penderitaan pesakit dan ahli keluarganya ‡ Mengurangkan beban kewangan ahli keluarga .

dan putus asa merupakan beban emosi pada mereka ‡ Penderitaan ditamatkan lebih awal mengikuti penamatan hayat pesakit. konflik keluarga. . perasaan depresi. ‡ Pesakit dapat terbebas daripada mengalami kesengsaraan untuk menahan rasa sakit yang amat kritikal ‡ Dari segi ahli keluarga. perasaan ditinggalkan.Mengakhiri penderitaan pesakit dan ahli keluarganya ‡ Tindakan eutanasia dikatakan sebagai suatu tanda kasih sayang terhadap pesakit yang menderita.

beban kewangan ahli keluarga dapat diringankan. .Mengurangkan beban kewangan ahli keluarga ‡ Beban kewangan atas membiayai kos perubatan memang berat terutamanya kebanyakan individu cenderung mendapatkan rawatan daripada hospital swasta ‡ Melalui eutanasia terhadap pesakit yang tiada harapan untuk disembuhkan.

Kesan-kesan Perlaksanaan Eutanasia ‡ Menimbulkan persoalan legalisasi eutanasia ‡ Menimbulkan rasa bersalah pada ahli keluarga .

Menimbulkan persoalan legalisasi .

‡ Namun.Timbul rasa bersalah pada ahli keluarga ‡ Dalam kes eutanasia bukan sukarela. mereka mungkin berasa menyesal dan timbulnya rasa bersalah atas si mati ‡ Ahli keluarganya digelar sebagai pembunuh dan tidak bertimbang rasa atas keadaan pesakit. . ahli keluarga pesakit yang membuat keputusan samaada untuk menamatkan riwayat pesakit melalui eutanasia.

Langkah-langkah Mengatasi Eutanasia ‡ Perkembangan kecanggihan perubatan ‡ Mendapatkan bantuan kewangan .

‡ Pesakit tidak harus melepaskan harapan untuk meneruskan hayat mereka.Perkembangan kecanggihan perubatan ‡ Teknologi perubatan telah membawa harapan kepada pesakit. masalah penyakit tanpa penawar tentu dapat diselesaikan pada suatu hari nanti. ‡ Dengan usaha para saintis yang berterusan. .

.Mendapatkan bantuan kewangan ‡ Ahli keluarga pesakit boleh mengutip derma daripada orang ramai melalui pihak media. ‡ Pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital swasta boleh menukar ke hospital kerajaan yang juga berupaya untuk membekalkan perubatan yang rapi dan baik.

The Suicide Tourist .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful