Bendera Malaysia n negeri2 complete

Bendera Malaysia

Bendera negara Malaysia mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Kelantan, Johor, Perak, Terengganu, Perlis, Selangor, Melaka, Sarawak, Pulau Pinang Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Labuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia.Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia.Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan.Warna Kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Di Raja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia RajaRaja. Lambang Kerajaan Malaysia

Jata Negara Malaysia Lambang Malaysia, atau Jata Negara mengandungi sebuah perisai yang dipegang oleh dua ekor harimau yang merupakan lambing kepada melayu tradisional serta kekuatan dan keberanian.Di atasnya memaparkan simbol bulan sabit dan bintang pecah 14.Warna kuning pada simbol bulan sabit dan bintang itu merupakan warna diraja dan melambangkan pemerintahan beraja di Malaysia.Simbol bulan sabit adalah lambang agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia manakala simbol bintang menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia dan Kerajaan Persekutuan.

hitam.Manakala warna kuning bendera adalah warna Diraja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu.Bahagian sebelah kiri perisai iaitu pokok Pinang dan jambatan merupakan simbol untuk negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan iaitu pokok Melaka adalah simbol untuk negeri Melaka.Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat pada zaman dahulu.Tiga bahagian di sebelah bawah itu menandakan Jata Negeri Sabah di sebelah kiri dan Jata Negeri Sarawak di sebelah kanan. hitam dan putih warna bagi negeri Pahang. putih. merah dan kuning yang melambangkan empat buah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. serta warna merah.Warna biru melambangkan keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa.Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya. Kedah. Merah dan kuning melambangkan warna negeri Selangor. Di bawah keris tersebut terdapat empat jalur yang sama besarnya berwarna warna hitam. Kelantan dan Terengganu.Logo Persekutuan melambangkan Wilayah Persekutuan Putrajaya menjadi tonggak pentadbiran negara yang baru dengan kekuatan dan semangat yang utuh dalam mengharungi era globalisasi dan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara maju.Lima bilah keris yang terletak di bahagian atas merupakan lambang Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu pada zaman dahulu iaitu Johor. .Cogan kata "Bersekutu Bertambah Mutu" yang ditulis dengan tulisan Rumi di sebelah kiri dan Jawi di sebelah kanan juga dipaparkan di skrol yang berwarna kuning.Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai memegang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Jata Negara. ______________________________________________________________________ Bendera Wilayah Persekutuan Putrajaya Bendera baru bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah berasaskan dua (2) warna utama iaitu biru dan kuning. hitam dan kuning bagi Negeri Sembilan. Perlis. putih dan kuning warna bagi negeri Perak. iaitu Bunga Kebangsaan Malaysia.

14 jalur merah dan putih (melintang) menandakan keanggotaan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terletak di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Bulan sabit dan bintang melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi. . . .Warna merah melambangkan keberanian. Bintang berbucu 14 melambangkan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang bertindak sebagai Pusat Kerajaan dan pentadbiran. kegagahan sebuah bandaraya dalam menghadapi cabaran ke arah pembangunan bandaraya kosmopolitan yang dinamik dan berprogresif.Warna putih melambangkan keluhuran.Bendera Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Bendera ini berteraskan bendera kebangsaan yang berjalur putih dan merah. . .Warna biru tua bersama bintang serta bulan sabit berwarna kuning. kebersihan dan keindahan bandaraya dalam taman bercahaya.Warna biru tua di bahagian tengah melambangkan perpaduan wargakota Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berbilang kaum.Warna kuning melambangkan kedaulatan dan kemakmuran Kuala Lumpur.Unsur-unsur ini tidak dapat dipisahkan memandangkan Kuala Lumpur adalah Ibu Negara Malaysia dan juga Wilayah Persekutuan.

kesucian dan perpaduan. putih dan biru dengan bulan bintang pecah empat belas berwarna kuning terletak di tengah bendera. biru) menampakkan kestabilan dan kekuatan di dalam menyatukan lambang-lambang keberanian. aman makmur hormati serta berusaha untuk memajukan pembangunan ekonomi yang berasaskan sains dan teknologi. Putih : Melambangkan kesucian. Merah : Melambangkan keberanian bermakna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. .Bendera Wilayah Persekutuan Labuan Bendera ini mengandungi tiga jalur melintang yang sama lebar berwarna merah. putih. Jalur-jalur merah. putih.Bulan Bintang bermakna Agama Islam sebagai agama rasmi dan bintang pecah empat belas menggambarkan negeri-negeri dan Kerajaan Persekutuan bersatu dalam Persekutuan Malaysia. keikhlasan dan kesungguhan dalam mempertingkatkan katahanan rakyat yang beradab. biru dan bulan bintang berwarna kuning yang melambangkan warna Bendera Malaysia membawa makna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. Bulan Bintang : Bulan bintang berwarna kuning yang menjadi lambang keIslaman dan Kedaulatan Raja Berperlembagaan yang terletak di tengah-tengah dan mencakupi ketiga-tiga jalur (merah. hidup bersatu. Kuning : Melambangkan kedaulatan Raja Berperlembagaan serta mendokong dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan falsafah Rukun Negara. Biru : Melambangkan perpaduan rakyat berbilang kaum. berkebudayaan dan berkeperibadian Malaysia.

iaitu Johor Bahru. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini.M. Lambang Negeri Johor Mahkota tanda D. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini.Y.Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai maksudnya Gambir dan Lada Hitam.Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri. Muar. "KEPADA ALLAH BERSERAH" ialah cogan negeri itu . tanda Agama Islam. Raja Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri itu.Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri.Bendera Negeri Johor Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat. Batu Pahat dan Endau.M.

Perisai pula maksudnya Raja (Kerajaan) sentiasa menjaga dan memelihara rakyatnya dan penduduk dalam negeri ini daripada kezaliman. .Padi maknanya negeri ini makmur dalam hal kehidupan.Anak bulan tanda Agama Islam.Anak bulan tanda negeri beragama Islam. ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Kelantan Darul Naim Latar belakang berwarna merah maksudnya kejujuran penduduk. tanaman utama negeri ini. Lambang Negeri Kedah Lengkaran membawa maksud padi. rakyat Raja.Lambang kebesaran berwarna putih itu tanda kesucian Raja negeri ini.Bendera Negeri Kedah Merah ialah warna kebangsaan negeri Kedah yang turun temurun.Perisai pula tanda kekuasaan.

Anak bulan dan bintang adalah tanda Islam. .Lambang Negeri Kelantan Darul Naim Mahkota itu tanda Kedaulatan Sultan. Kedua-duanya sama lebar.Dua pucuk meriam maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa sedia untuk mempertahankan dirinya. cogankata negeri "BERSERAH KEPADA TUHAN KERAJAAN KELANTAN" ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Pahang Bendera negeri Pahang Darul Makmur mengandungi dua warna iaitu putih di atas dan hitam di bawah. adat resam. adat istiadat. Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintahan di negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu.Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. tata susila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada Raja sebagai negeri beraja dan berdaulat. Putih adalah melambangkan Raja.Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan Beraja. undang-undang. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan.Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini tatkala Che' Wan Kembang (atau Che' Siti) Permaisuri Kelantan (kira-kira pada akhir kurun yang ke 14) yang kerana terlalu kasih kepada kijang kesayangannya.

Lambang Negeri Sembilan .Y. Sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagian-bahagian negeri ini.M.Warna emas itu melambangkan logam emas yang merupakan hasil utama di negeri Pahang pada tahun 1862. Kalimah "Ya La Tif" bermaksud yang lemah-lembut Merupakan simbolik kepada pemerintahan yang tidak menggunakan kekerasan. Gading yang bersilang di bawah daun kopi melambangkan bahawa suatu ketika dahulu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar. Raja.Kepercayaan dahulu juga menyatakan bahawa tiada alat yang boleh menahan senjata atau mata senjata yang diperbuat daripada emas.Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat.M.Lambang Negeri Pahang Mata cogan yang berbentuk daun kopi itu keseluruhannya berwarna emas termasuk penongkok dan taran. __________________________________________________________________ Bendera Negeri Sembilan Tanah kuning itu maksudnya D.

Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. Anak bulan dan bintang pecah lima tanda Agama Islam. agama negeri dan Malaysia.Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan. kuning dan biru maknanya Melaka sebuah negeri dalam Malaysia. putih. ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Melaka Warna-warna merah.Warna kuning maknanya Yang Di Pertuan Besar. putih. Pokok Melaka ialah pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. kuning dan biru adalah warna-warna Bendera Persekutuan dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan.Di tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda Kebesaran Yang Di Pertuan Besar. ______________________________________________________________________ .Dua ekor pelandok yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua iaitu pelandoklah yang telah menyebabkan Raja Melaka yang pertama mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. sementara anak bulan dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda Agama Islam.Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam gabungan lama. Lima bilah keris maksudnya lima orang pahlawan termasyhur di Melaka pada zaman dahulu.Warna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang. Lambang Negeri Melaka Warna merah. agama rasmi negeri.Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa yang lalu dengan British.

Di bawahnya iaitu tubuh utama lambang ini yang berbentuk sebuah perisai. merah cili. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Jalur paling atas berwarna biru zirkon.Bahagian atas perisai ini tersusun tiga warna Negeri iaitu biru zirkon.Petak ini berwarna biru salji sebagai latar belakang kepada bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berada dalam kedudukan 1/4 dari sempadan atas dan sempadan bawah petak utama.Warna biru salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara warna nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. Bahagian lain dalam bendera ini terbahagi kepada tiga jalur warna melintang yang mana jalur yang paling bawah memenuhi kaki bendera. Lambang Negeri Sabah Lambang Negeri Sabah terdiri dari dua bahagian iaitu atas yang berupa dua lengan berwarna kuning sedang menjulang Bendera Negeri yang terletak di atas satu susunan lima warna Negeri iaitu biru zirkon. Lima jenis warna itu melambangkan lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri ini dan bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. putih. Petak utama dalam bendera ini luasnya separuh bendera dan buka lebarnya 2/3 bendera. putih dan merah cili dalam bentuk .Bendera Negeri Sabah Bendera Negeri Sabah berbentuk empat persegi bujur pada kada 1 : 2. putih melambangkan kemurnian dan keadilan. biru salji dan nilakandi.

. Bahagian bawah perisai ini terdapat bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berlatarbelakangkan warna biru salji. kesungguhan dan pengorbanan rakyat dalam daya usaha mereka yang berterusan untuk mengejar serta mempertahankan kemajuan dan ketinggian maruah dalam proses membina Sarawak sebagai negeri contoh. warna putih melambangkan kemurnian dan keadilan.V. Lima warna yang tersusun itu bermakna lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri Sabah.Merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. balak dan sebagainya yang merupakan landasan bagi memajukan rakyatnya. Bintang yang berwarna kuning bermuncung sembilan melambangkan sembilan bahagian di mana rakyatnya tinggal di dalam harmonis. perpaduan serta stabiliti dalam masyarakat yang berbilang kaum. Bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Warna kuning menggambarkan keagungan Perundangan dan Peraturan (Order). ______________________________________________________________________ _____ Bendera Negeri Sarawak Warna merah melambangkan keberanian. Dua lengan yang menjulang Bendera Negeri itu melambangkan perpaduan dan kerjasama di kalangan masyarakat berbagai kaum di negeri ini ke arah kemajuan dan kejayaan.Biru Salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. Warna hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak mentah.Perisai itu dipangku oleh sehelai skrol berwarna merah yang tertulis dengan cogankata negeri Sabah "Sabah Maju Jaya" berwarna putih.

Simbol bintang juga merupakan cita-cita tinggi rakyat kita dan hasrat perjuangan kita untuk meninggikan mutu kehidupan selepas merdeka. Lambang Negeri Sarawak Lambang negeri menjunjungkan kemegahan "Bumi Kenyalang: terbang tinggi dengan aspirasi dan pencapaian dalam semua lapangan daya usaha.Tombak merah di tengahtengah ialah Sambu-warna. iaitu agama rasmi negeri dan kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih. agama negeri. Lencana negeri ini juga boleh membezakan keunggulan Sarawak daripada negeri-negeri lain. berpandukan ideologi "politik pembangunan".Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di Kiri pula Keris . Lambang Negeri Selangor Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Selangor Empat bahagian yangberwarna kuning dan merah itu maksudnya daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini.Bulan bintang pula ialah sebagai Agama Islam.

Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri. Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri.Buku Undang-undang di sebelah kiri pula melambangkan keadilan. Sultan.Mahkota menandakan pemerintahan Di Raja.Manakala di sebelah kanannya ialah Quran melambangkan Undangundang.oleh itu bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat baginda. ______________________________________________________________________ _______ Bendera Negeri Pulau Pinang .Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai iakt pinggang oleh pahlawan-pahlawan zaman dahulu.M.Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri. agama negeri.Ia melingkungi tanah hitamyang bermakna rakyat .M. Lambang Negeri Terengganu Bulan bintang menunjukkan negeri Islam. Bendera Negeri Terengganu Latar belakang berwarna putih maksudnya D.Pedang.Wali/Selampai melambangkan Alat-alat Istiadat Kebesaran.Panjang.Y.

Empat (4) kabel pula menggambarkan empat (4) jenis keturunan di negeri ini iaitu Melayu.Dua (2) tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat.Warna kuning tanda kemakmuran. Lambang Negeri Perlis .Y. Pohon pinang ialah pohon dari mana pulau itu mendapat namanya. Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima (5) tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukun negara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang.Warna biru maksudnya rakyat. Cina.Warna biru muda maksudnya warna laut yang indah di sekeliling pulau itu.Bendera itu maknanya kerjasama yang erat di antara Raja dengan Rakyat baginda.Warna putih maksudnya negeri Pulau Pinang yang aman damai.M. Lambang Negeri Pulau Pinang Pohon pinang ialah tanda asal nama pulau itu. Raja.M. ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Perlis Warna kuning maksudnya D. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Besar Pulau Pinang yang mempunyai dua (2) tiang dan empat (4) kabel yang menegakkan tiang tersebut. India dan lain-lain.

Lengkaran padi itu maksudnya pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi.Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Bendera Negeri Perak Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih.Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan.Bunga padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri.Jata ini dilingkungi dengan bulan sabit yang mengandungi bunga padi. kuning dan hitam.Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi.Perisai tanda kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya.Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah.Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya. ___________________________________________________ . Lambang Negeri Perak Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.

. Pandu Puteri Renjer suka menolong orang lain. Pandu Puteri Renjer sentiasa bersopan santun. 2. 6. Pandu Puteri Renjer melindungi haiwan dan memelihara alam sekitar. 9. Pandu Puteri Renjer sentiasa bersemangat dan bergembira walaupun dalam masa kesulitan. 3. 5. Pandu Puteri Renjer sentiasa menurut perintah. dan Mematuhi Undang-Undang Kepanduan Undang-Undang Pandu Puteri 1. Pandu Puteri Renjer bersahabat dengan semua orang dan Pandu Puteri Renjer yang lain. 4. 7. Pandu Puteri Renjer sentiasa berjimat cermat. Pandu Puteri Renjer boleh dipercayai.Persetiaan Pandu Puteri Bahawa Dengan Sesungguhnya Saya Berjanji Dan Bersetia Dengan Sedaya Upaya Menunaikan Kewajipan Saya Kepada Tuhan Raja Dan Negara Saya Malaysia Menolong Orang Setiap Masa. Pandu Puteri Renjer sentiasa taat dan setia. 8.

Contohnya: boleh dipercayai dalam memegang sesuatu rahsia. Biar pecah diperut jangan Pecah di mulut .10. Contohnya: taat dan setia kepada Ketua Kumpulan semasa menjalankan sesuatu aktiviti Pandu Puteri.Pandu Puteri perlu taat dan setia kepada Tuhan. . Pandu Puteri Renjer suci dalam fikiran. Boleh Dipercayai Taat Dan Setia -Pandu Puteri boleh dipercayai Dalam memikul tanggungjawab Dan amanah yang diberikan. perkataan dan perbuatan. Suka Menolong Orang Lain Persahabatan -Pandu Puteri perlu mempunyai sikap Kesukarelawan iaitu suka menolong -Pandu Puteri bersahabat dengan semua orang dan Pandu Puteri . ibu bapa dan pemerintah. Bak kata Pepatah.

Contohnya: membantu guru mengangkat beg Ranjer yang lain. Contohnya: bercakap secara sopan dengan orang yang lebih tua. -Pandu Puteri perlu sayangi haiwan dan memelihara alam sekitar. Contohnya: tidak membuang sampah ke dalam sungai. Apabila sungai bersih haiwan di darat dan air juga akan selamat daripada pencemaran Menurut Perintah Sentiasa Bersemangat Dan Gembira Walaupun Dalam Kesulitan . Ini akan meluaskan pergaulan ahli Pandu Puteri. Sopan Santun Melindungi Haiwan Dan Memelihara Alam Sekitar .orang lain sama ada semasa berada dalam aktiviti pandu puteri atau dalam masyarakat.Pandu Puteri perlu Mempunyai sikap sopan santun baik dari segi perbuatan. percakapan dan tingkah laku.

-Pandu Puteri perlu menurut perintah dan mengikut segala arahan yang diberikan oleh ketua sama ada ketua kumpulan ataupun ketua Pasukan Pandu Puteri Berjimat Cermat -Pandu Puteri perlu mempunyai semnagat yang kuat dalam menempuh kesusahan dari segi mental. -Pandu Puteri perlu mempunyai sikap tidak boros. pandu puteri perlu berfikir sebelum berbelanja sama ada ia keperluan atau hanya kehendak yang boleh dielakkan -Pandu Puteri perlu suci dalam fikiran. perkataan dan perbuatan iaitu ikhlas dalam setiap pekerjaan. Perkataan Dan Perbuatan. Suci Dalam Fikiran. Contohnya: tidak menuduh orang lain tanpa bukti. fizikal dan emosi. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful