Bendera Malaysia

Bendera negara Malaysia mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Kelantan, Johor, Perak, Terengganu, Perlis, Selangor, Melaka, Sarawak, Pulau Pinang Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Labuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia.Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia.Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan.Warna Kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Di Raja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia RajaRaja. Lambang Kerajaan Malaysia

Jata Negara Malaysia Lambang Malaysia, atau Jata Negara mengandungi sebuah perisai yang dipegang oleh dua ekor harimau yang merupakan lambing kepada melayu tradisional serta kekuatan dan keberanian.Di atasnya memaparkan simbol bulan sabit dan bintang pecah 14.Warna kuning pada simbol bulan sabit dan bintang itu merupakan warna diraja dan melambangkan pemerintahan beraja di Malaysia.Simbol bulan sabit adalah lambang agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia manakala simbol bintang menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia dan Kerajaan Persekutuan.

Cogan kata "Bersekutu Bertambah Mutu" yang ditulis dengan tulisan Rumi di sebelah kiri dan Jawi di sebelah kanan juga dipaparkan di skrol yang berwarna kuning.Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai memegang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Jata Negara.Warna biru melambangkan keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa.Logo Persekutuan melambangkan Wilayah Persekutuan Putrajaya menjadi tonggak pentadbiran negara yang baru dengan kekuatan dan semangat yang utuh dalam mengharungi era globalisasi dan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara maju. putih. Merah dan kuning melambangkan warna negeri Selangor. ______________________________________________________________________ Bendera Wilayah Persekutuan Putrajaya Bendera baru bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah berasaskan dua (2) warna utama iaitu biru dan kuning. Kedah. .Lima bilah keris yang terletak di bahagian atas merupakan lambang Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu pada zaman dahulu iaitu Johor. Perlis.Tiga bahagian di sebelah bawah itu menandakan Jata Negeri Sabah di sebelah kiri dan Jata Negeri Sarawak di sebelah kanan. putih dan kuning warna bagi negeri Perak. merah dan kuning yang melambangkan empat buah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal.Bahagian sebelah kiri perisai iaitu pokok Pinang dan jambatan merupakan simbol untuk negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan iaitu pokok Melaka adalah simbol untuk negeri Melaka. hitam. hitam dan kuning bagi Negeri Sembilan. Kelantan dan Terengganu.Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat pada zaman dahulu. serta warna merah. iaitu Bunga Kebangsaan Malaysia.Manakala warna kuning bendera adalah warna Diraja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu. hitam dan putih warna bagi negeri Pahang. Di bawah keris tersebut terdapat empat jalur yang sama besarnya berwarna warna hitam.Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya.

kebersihan dan keindahan bandaraya dalam taman bercahaya. Bintang berbucu 14 melambangkan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang bertindak sebagai Pusat Kerajaan dan pentadbiran. .Warna kuning melambangkan kedaulatan dan kemakmuran Kuala Lumpur. Bulan sabit dan bintang melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi.Unsur-unsur ini tidak dapat dipisahkan memandangkan Kuala Lumpur adalah Ibu Negara Malaysia dan juga Wilayah Persekutuan. . . kegagahan sebuah bandaraya dalam menghadapi cabaran ke arah pembangunan bandaraya kosmopolitan yang dinamik dan berprogresif.Warna merah melambangkan keberanian.Bendera Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Bendera ini berteraskan bendera kebangsaan yang berjalur putih dan merah.Warna biru tua di bahagian tengah melambangkan perpaduan wargakota Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berbilang kaum. .Warna biru tua bersama bintang serta bulan sabit berwarna kuning. .Warna putih melambangkan keluhuran. 14 jalur merah dan putih (melintang) menandakan keanggotaan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terletak di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

Bulan Bintang bermakna Agama Islam sebagai agama rasmi dan bintang pecah empat belas menggambarkan negeri-negeri dan Kerajaan Persekutuan bersatu dalam Persekutuan Malaysia. putih. Bulan Bintang : Bulan bintang berwarna kuning yang menjadi lambang keIslaman dan Kedaulatan Raja Berperlembagaan yang terletak di tengah-tengah dan mencakupi ketiga-tiga jalur (merah. hidup bersatu. Biru : Melambangkan perpaduan rakyat berbilang kaum. berkebudayaan dan berkeperibadian Malaysia. aman makmur hormati serta berusaha untuk memajukan pembangunan ekonomi yang berasaskan sains dan teknologi.Bendera Wilayah Persekutuan Labuan Bendera ini mengandungi tiga jalur melintang yang sama lebar berwarna merah. biru) menampakkan kestabilan dan kekuatan di dalam menyatukan lambang-lambang keberanian. Jalur-jalur merah. putih. Putih : Melambangkan kesucian. keikhlasan dan kesungguhan dalam mempertingkatkan katahanan rakyat yang beradab. Merah : Melambangkan keberanian bermakna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. . kesucian dan perpaduan. biru dan bulan bintang berwarna kuning yang melambangkan warna Bendera Malaysia membawa makna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. putih dan biru dengan bulan bintang pecah empat belas berwarna kuning terletak di tengah bendera. Kuning : Melambangkan kedaulatan Raja Berperlembagaan serta mendokong dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan falsafah Rukun Negara.

Bendera Negeri Johor Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat. tanda Agama Islam.Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini.Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai maksudnya Gambir dan Lada Hitam. Lambang Negeri Johor Mahkota tanda D.M.Y.M. Muar. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini. Raja Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri itu.Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. Batu Pahat dan Endau. "KEPADA ALLAH BERSERAH" ialah cogan negeri itu . iaitu Johor Bahru.

Anak bulan tanda negeri beragama Islam.Bendera Negeri Kedah Merah ialah warna kebangsaan negeri Kedah yang turun temurun.Perisai pula maksudnya Raja (Kerajaan) sentiasa menjaga dan memelihara rakyatnya dan penduduk dalam negeri ini daripada kezaliman.Perisai pula tanda kekuasaan. .Anak bulan tanda Agama Islam. rakyat Raja. tanaman utama negeri ini. ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Kelantan Darul Naim Latar belakang berwarna merah maksudnya kejujuran penduduk.Lambang kebesaran berwarna putih itu tanda kesucian Raja negeri ini.Padi maknanya negeri ini makmur dalam hal kehidupan. Lambang Negeri Kedah Lengkaran membawa maksud padi.

Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini tatkala Che' Wan Kembang (atau Che' Siti) Permaisuri Kelantan (kira-kira pada akhir kurun yang ke 14) yang kerana terlalu kasih kepada kijang kesayangannya. adat resam. Kedua-duanya sama lebar. Putih adalah melambangkan Raja. cogankata negeri "BERSERAH KEPADA TUHAN KERAJAAN KELANTAN" ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Pahang Bendera negeri Pahang Darul Makmur mengandungi dua warna iaitu putih di atas dan hitam di bawah. undang-undang.Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. Anak bulan dan bintang adalah tanda Islam.Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan Beraja. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintahan di negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara.Lambang Negeri Kelantan Darul Naim Mahkota itu tanda Kedaulatan Sultan. tata susila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada Raja sebagai negeri beraja dan berdaulat.Dua pucuk meriam maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa sedia untuk mempertahankan dirinya. adat istiadat. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan. .

Lambang Negeri Pahang Mata cogan yang berbentuk daun kopi itu keseluruhannya berwarna emas termasuk penongkok dan taran.M.Kepercayaan dahulu juga menyatakan bahawa tiada alat yang boleh menahan senjata atau mata senjata yang diperbuat daripada emas.Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat.M. Raja. __________________________________________________________________ Bendera Negeri Sembilan Tanah kuning itu maksudnya D.Y. Sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagian-bahagian negeri ini. Lambang Negeri Sembilan .Warna emas itu melambangkan logam emas yang merupakan hasil utama di negeri Pahang pada tahun 1862. Gading yang bersilang di bawah daun kopi melambangkan bahawa suatu ketika dahulu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar. Kalimah "Ya La Tif" bermaksud yang lemah-lembut Merupakan simbolik kepada pemerintahan yang tidak menggunakan kekerasan.

Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. kuning dan biru adalah warna-warna Bendera Persekutuan dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan.Dua ekor pelandok yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua iaitu pelandoklah yang telah menyebabkan Raja Melaka yang pertama mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. kuning dan biru maknanya Melaka sebuah negeri dalam Malaysia. agama negeri dan Malaysia.Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa yang lalu dengan British. putih. putih. Pokok Melaka ialah pohon dari mana negeri itu mendapat namanya.Warna kuning maknanya Yang Di Pertuan Besar.Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam gabungan lama. Anak bulan dan bintang pecah lima tanda Agama Islam. Lima bilah keris maksudnya lima orang pahlawan termasyhur di Melaka pada zaman dahulu.Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan. ______________________________________________________________________ . Lambang Negeri Melaka Warna merah. agama rasmi negeri.Di tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda Kebesaran Yang Di Pertuan Besar. sementara anak bulan dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda Agama Islam.Warna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang. ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Melaka Warna-warna merah.

Petak ini berwarna biru salji sebagai latar belakang kepada bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berada dalam kedudukan 1/4 dari sempadan atas dan sempadan bawah petak utama. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Petak utama dalam bendera ini luasnya separuh bendera dan buka lebarnya 2/3 bendera. Lambang Negeri Sabah Lambang Negeri Sabah terdiri dari dua bahagian iaitu atas yang berupa dua lengan berwarna kuning sedang menjulang Bendera Negeri yang terletak di atas satu susunan lima warna Negeri iaitu biru zirkon.Bahagian atas perisai ini tersusun tiga warna Negeri iaitu biru zirkon. putih dan merah cili dalam bentuk . Jalur paling atas berwarna biru zirkon.Bendera Negeri Sabah Bendera Negeri Sabah berbentuk empat persegi bujur pada kada 1 : 2.Warna biru salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara warna nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. putih. biru salji dan nilakandi. merah cili. Lima jenis warna itu melambangkan lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri ini dan bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. putih melambangkan kemurnian dan keadilan. manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Di bawahnya iaitu tubuh utama lambang ini yang berbentuk sebuah perisai. Bahagian lain dalam bendera ini terbahagi kepada tiga jalur warna melintang yang mana jalur yang paling bawah memenuhi kaki bendera.

Perisai itu dipangku oleh sehelai skrol berwarna merah yang tertulis dengan cogankata negeri Sabah "Sabah Maju Jaya" berwarna putih. Bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. Warna kuning menggambarkan keagungan Perundangan dan Peraturan (Order). ______________________________________________________________________ _____ Bendera Negeri Sarawak Warna merah melambangkan keberanian. . Bintang yang berwarna kuning bermuncung sembilan melambangkan sembilan bahagian di mana rakyatnya tinggal di dalam harmonis.Biru Salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. balak dan sebagainya yang merupakan landasan bagi memajukan rakyatnya.V. Bahagian bawah perisai ini terdapat bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berlatarbelakangkan warna biru salji. warna putih melambangkan kemurnian dan keadilan.Merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Lima warna yang tersusun itu bermakna lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri Sabah. kesungguhan dan pengorbanan rakyat dalam daya usaha mereka yang berterusan untuk mengejar serta mempertahankan kemajuan dan ketinggian maruah dalam proses membina Sarawak sebagai negeri contoh. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Dua lengan yang menjulang Bendera Negeri itu melambangkan perpaduan dan kerjasama di kalangan masyarakat berbagai kaum di negeri ini ke arah kemajuan dan kejayaan. Warna hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak mentah. perpaduan serta stabiliti dalam masyarakat yang berbilang kaum.

agama negeri. Lambang Negeri Selangor Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Lencana negeri ini juga boleh membezakan keunggulan Sarawak daripada negeri-negeri lain. Lambang Negeri Sarawak Lambang negeri menjunjungkan kemegahan "Bumi Kenyalang: terbang tinggi dengan aspirasi dan pencapaian dalam semua lapangan daya usaha.Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di Kiri pula Keris . berpandukan ideologi "politik pembangunan".Bulan bintang pula ialah sebagai Agama Islam.Simbol bintang juga merupakan cita-cita tinggi rakyat kita dan hasrat perjuangan kita untuk meninggikan mutu kehidupan selepas merdeka.Tombak merah di tengahtengah ialah Sambu-warna. ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Selangor Empat bahagian yangberwarna kuning dan merah itu maksudnya daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini. iaitu agama rasmi negeri dan kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih.

Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri.Pedang.Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri.M. Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri.Ia melingkungi tanah hitamyang bermakna rakyat .Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai iakt pinggang oleh pahlawan-pahlawan zaman dahulu.Manakala di sebelah kanannya ialah Quran melambangkan Undangundang. Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam.Wali/Selampai melambangkan Alat-alat Istiadat Kebesaran.Panjang.M. Lambang Negeri Terengganu Bulan bintang menunjukkan negeri Islam. ______________________________________________________________________ _______ Bendera Negeri Pulau Pinang . Bendera Negeri Terengganu Latar belakang berwarna putih maksudnya D. Sultan.oleh itu bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat baginda. agama negeri.Buku Undang-undang di sebelah kiri pula melambangkan keadilan.Mahkota menandakan pemerintahan Di Raja.Y.

M. Pohon pinang ialah pohon dari mana pulau itu mendapat namanya. Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima (5) tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukun negara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang. Cina.Warna biru maksudnya rakyat.Warna kuning tanda kemakmuran.M.Bendera itu maknanya kerjasama yang erat di antara Raja dengan Rakyat baginda.Dua (2) tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat. India dan lain-lain.Warna putih maksudnya negeri Pulau Pinang yang aman damai.Warna biru muda maksudnya warna laut yang indah di sekeliling pulau itu.Y. Raja. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Besar Pulau Pinang yang mempunyai dua (2) tiang dan empat (4) kabel yang menegakkan tiang tersebut. ______________________________________________________________________ Bendera Negeri Perlis Warna kuning maksudnya D. Lambang Negeri Perlis . Lambang Negeri Pulau Pinang Pohon pinang ialah tanda asal nama pulau itu.Empat (4) kabel pula menggambarkan empat (4) jenis keturunan di negeri ini iaitu Melayu.

Bendera Negeri Perak Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih. Lambang Negeri Perak Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan.Jata ini dilingkungi dengan bulan sabit yang mengandungi bunga padi.Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.Perisai tanda kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya.Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah.Lengkaran padi itu maksudnya pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi.Bunga padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri.Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan. ___________________________________________________ .Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi. kuning dan hitam. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya.

. Pandu Puteri Renjer melindungi haiwan dan memelihara alam sekitar. Pandu Puteri Renjer sentiasa menurut perintah. 3. 6. Pandu Puteri Renjer sentiasa taat dan setia. 2. Pandu Puteri Renjer bersahabat dengan semua orang dan Pandu Puteri Renjer yang lain. 9. dan Mematuhi Undang-Undang Kepanduan Undang-Undang Pandu Puteri 1. Pandu Puteri Renjer sentiasa berjimat cermat. Pandu Puteri Renjer sentiasa bersemangat dan bergembira walaupun dalam masa kesulitan. 4. 8. Pandu Puteri Renjer suka menolong orang lain.Persetiaan Pandu Puteri Bahawa Dengan Sesungguhnya Saya Berjanji Dan Bersetia Dengan Sedaya Upaya Menunaikan Kewajipan Saya Kepada Tuhan Raja Dan Negara Saya Malaysia Menolong Orang Setiap Masa. Pandu Puteri Renjer boleh dipercayai. Pandu Puteri Renjer sentiasa bersopan santun. 5. 7.

Boleh Dipercayai Taat Dan Setia -Pandu Puteri boleh dipercayai Dalam memikul tanggungjawab Dan amanah yang diberikan. Contohnya: boleh dipercayai dalam memegang sesuatu rahsia.10. Contohnya: taat dan setia kepada Ketua Kumpulan semasa menjalankan sesuatu aktiviti Pandu Puteri. Biar pecah diperut jangan Pecah di mulut . Bak kata Pepatah. .Pandu Puteri perlu taat dan setia kepada Tuhan. ibu bapa dan pemerintah. Suka Menolong Orang Lain Persahabatan -Pandu Puteri perlu mempunyai sikap Kesukarelawan iaitu suka menolong -Pandu Puteri bersahabat dengan semua orang dan Pandu Puteri . Pandu Puteri Renjer suci dalam fikiran. perkataan dan perbuatan.

orang lain sama ada semasa berada dalam aktiviti pandu puteri atau dalam masyarakat. -Pandu Puteri perlu sayangi haiwan dan memelihara alam sekitar. percakapan dan tingkah laku. Contohnya: membantu guru mengangkat beg Ranjer yang lain. Ini akan meluaskan pergaulan ahli Pandu Puteri. Sopan Santun Melindungi Haiwan Dan Memelihara Alam Sekitar . Apabila sungai bersih haiwan di darat dan air juga akan selamat daripada pencemaran Menurut Perintah Sentiasa Bersemangat Dan Gembira Walaupun Dalam Kesulitan .Pandu Puteri perlu Mempunyai sikap sopan santun baik dari segi perbuatan. Contohnya: bercakap secara sopan dengan orang yang lebih tua. Contohnya: tidak membuang sampah ke dalam sungai.

pandu puteri perlu berfikir sebelum berbelanja sama ada ia keperluan atau hanya kehendak yang boleh dielakkan -Pandu Puteri perlu suci dalam fikiran. perkataan dan perbuatan iaitu ikhlas dalam setiap pekerjaan.-Pandu Puteri perlu menurut perintah dan mengikut segala arahan yang diberikan oleh ketua sama ada ketua kumpulan ataupun ketua Pasukan Pandu Puteri Berjimat Cermat -Pandu Puteri perlu mempunyai semnagat yang kuat dalam menempuh kesusahan dari segi mental. Suci Dalam Fikiran. . -Pandu Puteri perlu mempunyai sikap tidak boros. fizikal dan emosi. Perkataan Dan Perbuatan. Contohnya: tidak menuduh orang lain tanpa bukti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful